2025-2026学年山东省济南市市中区育英教育集团八年级上学期9月月考英语试题(含解析)

文档属性

名称 2025-2026学年山东省济南市市中区育英教育集团八年级上学期9月月考英语试题(含解析)
格式 docx
文件大小 301.1KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-10-01 22:02:59

图片预览

文档简介

山东省济南育英教育集团2025-2026学年八年级上学期9月月考英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、阅读理解
Safari in South Africa 8:00 p.m.Start and end in Johannesburg (约翰内斯堡). 7:30 p.m. Saturday Trek (徒步旅行) in Canada We leave the airport at 10:00 p.m. Start and end in Toronto. Dinner: 6:30 p.m. Party: Friday evening
Surfing in Spanish seasFlight leaves at 5:30 a.m.Start and end in Barcelona (巴塞罗那). Dinner is at 6:00 p.m. every day. There is a party every Saturday at the hotel.
根据语篇内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选择最佳答案。
1.In which trip can you see giraffes
A.Safari in South Africa. B.Trek in Canada.
C.Surfing in Spanish seas. D.Visiting the Great Wall in China.
2.In the trip “Trek in Canada”, what time do you leave the airport
A.At 5:30 a.m. B.At 8:00 p.m. C.At 10:00 p.m. D.At 11:00 p.m.
3.What can you do in the trip “Surfing in Spanish seas”
A.Have dinner at 7:30 p.m. B.Go to a party on Friday.
C.Go surfing. D.Go climbing.
4.Where is the passage probably from
A.A science report. B.A travel guide. C.A restaurant menu. D.A storybook.
5.What do the trips have in common
A.They all start from Toronto. B.They all travel by air.
C.They all have a party on Saturday. D.They all have dinner at 6:30 p.m.
Do you know the job of a travel experience officer (旅行体验官) It’s an interesting and cool job. Travel experience officers go to different places. They try many travel things, such as comfortable hotels and delicious food. They do many activities, like hiking in mountains, sailing on the sea, or joining festivals. Then they share their real feelings with others. They use words, pictures, or videos. This helps people plan trips better, like where to stay and what to see.
To do this job, you needn’t a high education, but your love to traveling. You should know different travel styles, from cheap trips to expensive vacations. Good writing skills help you describe (描述) experiences clearly. Basic photo or video skills let you show how beautiful places are. You must notice small things, like a hotel’s service or the best time to visit a spot. Record every great moment during the trip to write in a lively way. Last but not least, this job also needs a healthy body.
Why is this job great Because every trip is a new experience. One day you might wake up by the sea, and the next climb an old mountain. You’ll meet friends from other countries, learn their cultures, and see amazing views. It’s a wonderful way to see the world and share happy stories and useful tips. However, the job is not always easy. It has its difficulties. Bad weather or transport problems may happen. You must deal with any problems.
If you love traveling, are curious (好奇的) about new things, and enjoy sharing, this job could be perfect for you. What a cool way to turn your love for travel into a meaningful job!
6.How does the writer begin the topic
A.By asking a question. B.By telling a story. C.By using a saying. D.By listing numbers.
7.This job needs _______.
① writing skills ②a high education ③photo or video skills ④a healthy body
A.①②③ B.①②④ C.②③④ D.①③④
8.This job is great because ______.
A.it doesn’t need going out
B.it can earn a lot of money
C.every trip is a new experience
D.it’s always easy and comfortable
9.What is the passage mainly about
A.How to become a famous travel blogger.
B.Giving some tips for planning a perfect trip.
C.The challenges of traveling to different countries.
D.An introduction to the travel experience officer.
10.Which is the right structure of the passage
(①=paragraph 1, ②=paragraph 2,...)
A. B. C. D.
Do you like summer holidays In Australia, the summer holiday is from late December to early February. Students have to finish their homework. They should read some English books and write reports. They also need to do science projects with their classmates. They often go to special classes to learn swimming, singing and cooking. And they really like to go to the beach to camp with their parents.
The summer holiday in the US is very long, from early June to around late August. Teachers will give summer homework. But if students don’t do it, it’s OK. There are many classes and camps. They can be about sports, cooking or outdoor survival skills (户外生存技巧). Some students also go camping with friends or family. Some students will try to make money by doing the housework. Some will do voluntary work like helping the elderly or the poor for free.
In France, the summer holiday usually goes from mid-June to the end of August. But the first day is different for everyone because of the day of the last exam. French students don’t have any homework or classes. They spend the holiday having fun. Some students like traveling around the world. They see nature in Africa. They visit America to learn English. Some go to China. Other students enjoy themselves in France. They camp on the beach, see friends, watch movies, go swimming and have barbecue (烧烤) parties.
11.The passage is mainly about ________.
A.students’ out-of-class skills B.students’ summer homework
C.students’ activities after school D.summer holidays in different countries
12.What does the underlined word “voluntary” in Paragraph 2 mean
A.tired B.willing C.sad D.boring
13.What can we probably infer from the passage
A.American students have the chance to earn money during the holiday
B.Students in the US have the summer holiday for about four months.
C.French students have to take the last exam in early June.
D.Most students take math or English classes during the summer holiday.
14.What are the similarities between the summer vacations of the three countries
A.Students have to do their homework.
B.The holidays are two months long.
C.Students might go camping with their parents or friends.
D.Students must learn swimming and cooking
15.What are you most likely to do when Australian students are on summer vacation
A.Fly a kite. B.Eat watermelon. C.Have a picnic. D.Make a snowman.
During the long-awaited vacation, my family and I decided to go on a camping trip. After careful consideration, we chose a place near a beautiful lake. Just the thought of being surrounded (被包围) by nature made us excited.
When we finally arrived, we were greeted by a breathtaking view. The lake was like a huge mirror, reflecting the clear blue sky and the trees on its banks. We quickly got to work setting up our camp. It was a team effort. My parents were busy putting up the tent, while I was in charge of laying out the sleeping bags and something else.
The sky was a clear blue, without a single cloud in sight. Standing on the soft grass, we looked towards the lake, and heard the sound of the waves. It made all the stress from our daily lives fade away instantly.
During the day, fishing was one of our favorites. Every time a fish tugged (拉;拽) at the line, it brought a burst of excitement. After fishing, we also took a walk around the lake. We explored the surrounding woods, discovering small wildflowers and interesting rocks along the way.
As the sun began to set, painting the sky with warm hues (色彩) of orange and red, we gathered around the campfire and chatted about everything from our daily lives to our dreams for the future. Laughter filled the air, and it was a moment of pure happiness and togetherness.
This camping trip near the lake was not just a vacation. It was a wonderful opportunity for our family to bond and create lasting memories. It was a truly relaxing and enjoyable time that we would cherish forever.
16.Why did the author’s family choose that camping place
A.It was easy to put up tents.
B.It was near a beautiful lake they wanted to be close to.
C.It was a well-known camping spot their friends told them about.
D.It let them get to fishing places and nearby woods easily.
17.How was the weather
A.It was rainy. B.It was cloudy. C.It was sunny. D.It was snowy.
18.What did they do in the evening
A.They looked towards the lake, and heard the sound of the waves.
B.They went fishing and took a walk around the lake.
C.They gathered around the campfire and chatted about everything.
D.They read books and told stories.
19.Which of the following details best shows the “lasting memories” mentioned in the last paragraph
A.Choosing a camping place near the lake after careful consideration.
B.Putting up the tent with parents and laying out sleeping bags.
C.Gathering around the campfire to chat and laugh at sunset.
D.Taking a walk around the lake and discovering small wildflowers.
20.What is the author’s main purpose in writing this passage
A.To advise readers to go camping during vacations.
B.To share the family’s enjoyable and meaningful camping experience.
C.To introduce the beautiful scenery of the lake where they camped.
D.To complain about the stress of daily life and the relief from camping.
National Day is coming. On this vacation, you can do what you like. You’ll enjoy yourself with the help of the following advice.
★ Take exercise. After studying hard for months, you must be bored and tired. 21 All kinds of exercise are good for your health.
★Learn some basic life skills. You will live an independent (独立的) life one day. 22 Skills like washing clothes and cooking can help you in daily life. At the same time, you should share housework with your parents to express thanks to them.
★Go travelling. The world is like a book and those who don’t travel only read one page. Travelling is so interesting. Have you ever made your own plan If not, do it at once. 23 You will also make a lot of friends.
★ 24 Family members are very important in your life. They give you love, care and support all the time. Don’t forget to spend some time talking with them. You can talk about dreams, hobbies or anything you like. 25
As long as you follow the suggestions mentioned above, you will have a wonderful holiday!
A.What would you like to do on vacation
B.Enjoy the time with your family members.
C.And you will find it great to stay with them.
D.Taking exercise is the best way to get relaxed again.
E.On the trip, you will know more about the world.
F.Spend more time hanging out with your best friends.
G.So, you should learn some necessary and useful life skills.
二、补全对话
Tom: Hi, Lily.
Lily: Hi, Tom. It was wonderful.
Tom: That’s great.
Lily: I went to Beijing.
Tom: Wow, did you see the flag-raising ceremony (升旗仪式) in Tian’anmen Square
Lily: Of course! I felt so excited at that moment. All the people around cheered when the flag got to the top.
Tom: Watching the flag-raising ceremony there must be quite different from watching it on TV.
Lily: You are right! And I also bought some gifts. This one is for you!
Tom: Really You are so kind! Thank you!
Lily: My father and mother. What about you What did you do during the vacation
Tom: You know, I needed to prepare for the sports meeting.
Lily: Ha-ha! I see! I hope you will do a good job then.
Tom:
26.A.How was your vacation B.What did you do on vacation
C.Do you like your vacation D.How did you spend your vacation
27.A.Did you go to Beijing B.Where did you go during the vacation
C.Did you stay at home D.Where do you want to go
28.A.Did you go with your parents B.Who did you go with
C.Who would you like to go with D.How did you go there
29.A.I practised running for the whole vacation. B.I just played with my friends.
C.I didn’t do anything. D.I went to Beijing too.
30.A.Don’t mention it. B.You are welcome.
C.Thank you! I will try my best. D.No way.
三、完形填空
Where do you live when you travel during the National Day holiday Most people 31 live in the hotel, but some don’t like it. Now there is a new kind of hotel—the minshuku (民宿). It first 32 in Japan, but now it can be found easily in China. There are many 33 between the minshuku and the hotel.
34 , people can cook for themselves in the minshuku. We can’t cook for ourselves in the hotel. Last week, I was on holiday in Chengdu. In the beginning, I wanted to live in a hotel. It was too old and boring to live in. So I 35 to live in the minshuku. I booked a room on the Internet and couldn’t wait to live in it. The minshuku that I lived in was a very beautiful building 36 a tidy and clean environment inside. It made 37 feel warm and easy. Wang Lei was the owner of the minshuku. I thought he was a businessman at first, 38 he rented (出租) his house to many visitors to make money. 39 , he said he wasn’t. He rented his house 40 because he just hoped people could have a more 41 holiday with low cost (低费用) and would like to visit Chengdu again. He helped me a lot when I stayed there. He also kept 42 me the history of Chengdu. I was very interested in it. What he did and said really touched my heart. He played an important 43 in introducing (介绍) his hometown to visitors coming to Chengdu. I really enjoyed myself there because of him. The trip 44 me happy memories (回忆). I believe there was no trip in my life 45 than the trip to Chengdu.
31.A.usually B.never C.hardly D.sometimes
32.A.finished B.stopped C.started D.arrived
33.A.differences B.points C.jobs D.competitions
34.A.As a result B.At least C.So far D.For example
35.A.tried B.decided C.seemed D.helped
36.A.for B.on C.with D.to
37.A.me B.you C.them D.us
38.A.though B.because C.when D.before
39.A.Also B.Only C.Yet D.However
40.A.expensively B.cheaply C.clearly D.quickly
41.A.enjoyable B.boring C.careful D.serious
42.A.to tell B.tell C.telling D.told
43.A.mind B.talent C.fact D.role
44.A.shared B.left C.showed D.found
45.A.better B.more C.worse D.less
四、短文填空
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
I took a plane to Yunnan this summer vacation with my parents. It was my first time to go there. I 46 (feel) really excited. 47 July 26th, we decided to go to the Lugu Lake in Lijiang. In the morning, we got on the bus. After four 48 (hour) ride, we arrived there. We went boating on the lake and visited the island in the center of the lake. It was so cool! The boatman (船夫) said, “The water was so clean that you can drink it.” After that, we played by the water. I used the rocks 49 (make) a “bridge”. My parents were 50 (surprise) at my “bridge”. Then we went to another side of the lake. The waves 51 (be) much bigger. We spent half an hour 52 (build) a ‘man-made river’ together. It was a little difficult for us, but finally we made it. In the evening, we went to a bonfire (篝火) party. People danced and sang 53 (happy). It was difficult for me, 54 I thought it was fun. All in all, it was 55 excellent trip!
五、情景运用
请根据所提供的图片,用一个完整的句子提问或应答。
56.
A: Who did Yaming go to the mountains with
B: .
57.
A: Where did Ms. Li go on vacation
B: .
58.
A:
B: Yes, he went there last week.
59.
A: Did you eat anything special
B: Yes, .
60.
A:
B: No, she did nothing but watch TV last night.
六、书面表达
61.One’s destination(目的地) is never a place, but a new way of seeing things. ——Henry Miller.
请以“Enjoy travel, enjoy life”为题写篇短文,分享你的某次旅行经历及对旅行的看法。
内容要点:
1.旅行地的介绍:你游玩了哪些景点、有没有印象最深的活劫、品尝了当地的什么美食……
2.对这次经历的感悟,如旅行的注意事项或意义等;
3.下一站计划去哪里 为什么
注意:
1.词数90左右,已经给出的部分不计入总词数;
2.短文须包含所有要点,可以适当发挥;
3.文中不得出现真实人名。
Enjoy Travel, Enjoy Life
Last summer, I went to __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《山东省济南育英教育集团2025-2026学年八年级上学期9月月考英语试题 》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 A C C B B A D C D A
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 D B A C D B C C C B
题号 21 22 23 24 25 31 32 33 34 35
答案 D G E B C A C A D B
题号 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
答案 C A B D B A C D B A
1.A 2.C 3.C 4.B 5.B
【导语】本文是一篇旅游指南,介绍了三个不同地点的旅行项目(南非野生动物园、加拿大徒步旅行、西班牙海上冲浪),包含出发时间、地点、活动安排等信息。
1.细节理解题。根据文章第一栏标题“Safari in South Africa”及内容可知,南非以野生动物闻名,长颈鹿是典型动物。故选A。
2.细节理解题。根据第二栏第二句“We leave the airport at 10:00 p.m.”可知,此处明确说明加拿大徒步项目的机场出发时间。故选C。
3.细节理解题。根据第三栏标题“Surfing in Spanish seas”可知,此处直接对应冲浪活动。故选C。
4.推理判断题。全文介绍多个旅行项目的行程安排,包含出发地、时间、活动等典型旅游指南要素,最可能出自旅游指南。故选B。
5.细节理解题。南非项目:8:00 p.m.从约翰内斯堡出发(需乘机);加拿大项目:10:00 p.m.离开多伦多机场;西班牙项目:5:30 a.m.航班从巴塞罗那出发。三者均涉及航空旅行。故选B。
6.A 7.D 8.C 9.D 10.A
【导语】本文介绍了旅行体验官这一职业,包括其工作内容、任职要求以及这份工作的魅力和面临的困难。
6.细节理解题。根据“Do you know the job of a travel experience officer ”可知,文章开篇以问题引入旅行体验官这一职业话题,所以是通过提问的方式开始话题。故选A。
7.细节理解题。根据“Good writing skills help you describe experiences clearly. Basic photo or video skills let you show how beautiful places are.”和“Last but not least, this job also needs a healthy body.”可知,这份工作需要写作技能、摄影或摄像技能以及健康的身体;由“To do this job, you needn’t a high education”可知不需要高学历,所以①③④正确。故选D。
8.细节理解题。根据“Why is this job great Because every trip is a new experience.”可知,这份工作很棒是因为每次旅行都是一次新体验。故选C。
9.主旨大意题。通读原文可知,文章围绕旅行体验官展开,介绍了其工作内容、要求等,D选项“旅行体验官介”符合文章主旨。故选D。
10.篇章结构题。通读原文可知,第一段引出旅行体验官这一职业;第二段介绍工作要求;第三段阐述工作很棒的原因及面临的困难;第四段呼吁热爱旅行等的人尝试这份工作。是总分结构,第一段总述,后三段分述,A选项结构符合。故选A。
11.D 12.B 13.A 14.C 15.D
【导语】 本文是一篇说明文,主要介绍并对比了澳大利亚、美国和法国三个国家中学生暑假的时间、作业要求及主要活动安排。
11.主旨大意题。根据“In Australia, the summer holiday is from late December to early February.”“The summer holiday in the US is very long, from early June to around late August.”以及“In France, the summer holiday usually goes from mid-June to the end of August.”可知,本文主要介绍了澳大利亚、美国和法国三个国家的暑假情况。故选D。
12.词句猜测题。根据“Some will do voluntary work like helping the elderly or the poor for free.”可知,一些学生会做志愿工作,如免费帮助老人或穷人,因此“voluntary”的意思为“自愿的”,与“willing”意思相近。故选B。
13.推理判断题。根据“Some students will try to make money by doing the housework.”可知,美国的一些学生有机会在假期通过做家务来赚钱。故选A。
14.细节理解题。根据“And they really like to go to the beach to camp with their parents.”“Some students also go camping with friends or family.”以及“Other students enjoy themselves in France. They camp on the beach”可知,三个国家学生的暑假活动的相似之处是都可能会和父母或朋友去野营。故选C。
15.推理判断题。根据“In Australia, the summer holiday is from late December to early February.”可知,澳大利亚的暑假从12月底到2月初,此时澳大利亚是夏季,而中国是冬季,因此最有可能做的是堆雪人。故选D。
16.B 17.C 18.C 19.C 20.B
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者和家人去湖边露营的经历,描述了露营期间的愉快活动和感受。
16.细节理解题。根据第1段“we chose a place near a beautiful lake. Just the thought of being surrounded by nature made us excited.”可知,作者选择这个地方露营,是因为它靠近美丽湖泊,被大自然包围。故选B。
17.细节理解题。根据第3段“The sky was a clear blue, without a single cloud in sight.”可知,天空很蓝,没有云,这是个晴朗的一天。故选C。
18.细节理解题。根据文章第5段“As the sun began to set...we gathered around the campfire and chatted about everything”可知,傍晚他们围坐在篝火旁聊天。故选C。
19.细节理解题。根据最后一段“It was a wonderful opportunity for our family to bond and create lasting memories.”可知,这是个家人增进感情的机会,留下了长久的记忆。故选C。
20.主旨大意题。根据最后一段“It was a truly relaxing and enjoyable time”可知,作者认为这次露营是一次放松且愉快的经历。故选B。
21.D 22.G 23.E 24.B 25.C
【导语】本文作者就如何度过一个美好的国庆节给出了四点建议。
21.根据前文“Take exercise.”可知,此处应该是建议锻炼。D选项“锻炼是再次放松的最好方式。”符合语境。故选D。
22.根据前文“Learn some basic life skills.”可知,此处应该是建议学习一些基本的生活技能。G选项“所以,你应该学习一些必要和有用的生活技能。”符合语境。故选G。
23.根据前文“Go travelling.”可知,此处应该是建议旅行。E选项“在旅途中,你会更加了解这个世界。”符合语境。故选E。
24.根据后文“Family members are very important in your life. They give you love, care and support all the time. Don’t forget to spend some time talking with them. You can talk about dreams, hobbies or anything you like.”可知,本段与家庭成员有关。B选项“享受和家人在一起的时光。”符合语境。故选B。
25.根据前文“You can talk about dreams, hobbies or anything you like.”可知,你可以和家人谈论梦想、爱好或任何你喜欢的事情。C选项“你会发现和他们在一起很棒。”符合语境。故选C。
26.A 27.B 28.B 29.A 30.C
【导语】本文是一段长对话,主要是关于Tom和Lily谈论他们的假期。
26.根据“Hi, Tom. It was wonderful.”及后文内容可知,此处应询问Lily的假期情况。A选项“你的假期怎么样?”符合语境。故选A。
27.根据“I went to Beijing.”可知,此处应询问Lily去了哪里。B选项“假期你去哪里了?”符合语境。故选B。
28.根据“My father and mother.”可知,此处应询问Lily和谁一起去度假的。B选项“你和谁一起去的?”符合语境。故选B。
29.根据“What about you What did you do during the vacation ”和后文“You know, I needed to prepare for the sports meeting.”可知,此处与Tom需要为运动会做准备有关。A选项“我整个假期都在练习跑步。”符合语境。故选A。
30.根据“I hope you will do a good job then.”可知,此处是Tom对Lily对自己的祝愿表达感谢。C选项“谢谢你。我会尽力的。”符合语境。故选C。
31.A 32.C 33.A 34.D 35.B 36.C 37.A 38.B 39.D 40.B 41.A 42.C 43.D 44.B 45.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述现在外出住宿的新方式——民宿,作者结合自己的经历,表达了对这种新的住宿方式的喜爱。
31.句意:大部分人通常喜欢住在酒店里,但是有一些人不喜欢酒店。
usually通常;never从不;hardly几乎不;sometimes有时。根据“but some don’t like it.”可知,大部分人经常是选择酒店的。故选A。
32.句意:民宿最早出现在日本。
finished结束;stopped停止;started开始;arrived到达。根据前句“It first”和空句“but now it can be found easily in China. ”可知,此句应该是讲述民宿第一次出现在日本,但是现在在中国能轻易发现。“start”即“开始,起始”符合句意。故选C 。
33.句意:在民宿和酒店之间有许多不同之处。
differences不同;points分;jobs工作;competitions竞争。根据下文“people can cook for themselves in the minshuku. We can’t cook for ourselves in the hotel.”可知,列举了民宿和酒店的不同。“differences”即“不同之处”符合句意。故选A。
34.句意:例如,人们可以在民宿里自己做饭。
As a result结果是;At least至少;So far目前为止;For example例如。根据“people can cook for themselves in the minshuku. We can’t cook for ourselves in the hotel.”可知,这是个具体的例子,所以该空表达“例如”即“for example”,句首首字母大写。故选D。
35.句意:所以,我决定住民宿。
tried尝试;decided决定;seemed似乎;helped帮助。根据“In the beginning, I wanted to live in a hotel.”可知,一开始我打算住酒店,但是我改变了主意决定住民宿。根据语境可知,应该用“决定”即“decide”。故选B。
36.句意:我住的民宿是一个内部环境整洁干净的漂亮建筑。
for为了;on在上面;with带着……;to到,向。根据空前“a very beautiful building”和空后“a tidy and clean environment inside.”可知,空前包含有空后的内容,应是表伴随用“with”意为“带有,具有”。故选C。
37.句意:这使我感觉非常温暖和自如。
me我;you你;them他们;us我们。根据前句“The minshuku that I lived in was a very beautiful building with a tidy and clean environment inside.”可知,我居住在了民宿,主语是我,所以应是这样的环境使我感到舒适,动词后用宾格形式即“me”。故选A 。
38.句意:我起初认为他是个商人,因为他把他的房子出租给许多游客来挣钱。
though尽管;because因为;when当……时候;before在……之前。根据前半句“ I thought he was a businessman at first,”和后半句“he rented his house to many visitors to make money.”可知,后句是前句的原因,应用表示“因为”的连词“because”连接。故选B。
39.句意:然而,他说他不是。
Also也;Only只有;Yet然而;However然而。根据后句“he said he wasn’t.”结合前文可知,我认为他是个商人,他说他不是,之间存在转折关系,且空后有逗号,因此用“however”。故选D。
40.句意:他便宜出租自己房子是因为他只是希望人们能以非常低的价格有一个更加愉悦的假期,并且还愿意再次来成都。
expensively昂贵地;cheaply便宜地;clearly清晰地;quickly快速地。根据“with low cost”可知,他应该是便宜出租自己的房子。故选B。
41.句意:他便宜出租自己房子是因为他只是希望人们能以非常低的价格有一个更加愉悦的假期,并且还愿意再次来成都。
enjoyable令人愉快的;boring无聊的;careful认真的;serious严肃的。根据“He rented his house cheaply”可知,他低价出租房子是希望大家的旅行更加愉快。故选A 。
42.句意:他还一直为我讲述成都的历史。
to tell告诉,动词不定式;tell告诉,动词原形;telling告诉,动名词;told告诉,过去式。根据空前“kept”可知,该结构为“keep doing sth.”,该空应用“telling”。故选C。
43.句意:在把他的家乡介绍给来成都旅行的乘客这件事上,他扮演着重要角色。
mind头脑;talent天赋;fact事实;role角色。根据空前“played an important”可知,该句式为“play an important role in doing sth.”在做某事方面扮演者重要角色。故选D。
44.句意:这次旅行给我留下了愉快的回忆。
shared分享;left留下;showed展示;found发现。根据句意可知,该句表达意思为这次旅行给我留下了美好的回忆即“left”。故选B。
45.句意:我相信在我的生活中没有比去成都的旅行更好的了。
better更好;more更多;worse更糟糕;less更少。根据句意可知,作者认为这是人生中最棒的旅行,“否定词+形容词比较级+than”表示最高级意为“没有比……更加……”。故选A 。
46.felt 47.On 48.hours’ 49.to make 50.surprised 51.were 52.building 53.happily 54.but 55.an
【导语】本文主要讲述了作者和父母在暑假去云南旅行的经历。
46.句意:我感到非常兴奋。根据上下文可知,作者描述的是过去发生的事情,需用一般过去时,feel的过去式是felt。故填felt。
47.句意:7月26日,我们决定去丽江泸沽湖。在具体的某一天用介词on,位于句首,首字母要大写。故填On。
48.句意:四个小时的车程后,我们到达了那里。此处表示四个小时的车程,four后跟可数名词复数hours,此处用名词所有格形式。故填hours’。
49.句意:我用石头搭了一座“桥”。此处表示目的,用不定式to make。故填to make。
50.句意:我的父母对我的“桥”感到惊讶。be surprised at意为“对……感到惊讶”,形容词短语。故填surprised。
51.句意:海浪更大了。此处描述的是过去发生的事情,应该用一般过去时,主语是“The waves”,be动词应用were。故填were。
52.句意:我们花了半个小时一起建造了一条“人工河”。spend+时间+doing sth.意为“做某事花多长时间”,固定词组,因此这里应用动名词表式building。故填building。
53.句意:人们高兴地跳舞唱歌。此处用副词修饰动词,happily意为“开心地”,副词。故填happily。
54.句意:对我来说很难,但我觉得很有趣。前后句子是转折关系,应该用but连接两个句子,意为“但是”。故填but。
55.句意:总而言之,这是一次非常棒的旅行!此处泛指一次非常棒的旅行,应用不定冠词表泛指,且“excellent”是以元音音素开头的词,应用an修饰。故填an。
56.Yaming went to the mountains with his parents 57.She went to Wuhan on vacation 58.Did he go to the mountains last week 59.I ate something delicious 60.Did the girl do anything special last night
【解析】56.根据图片及提问可知,此处是回答“亚明和父母一起去了山里”,时态是一般过去时;Yaming作主语;went to the mountains“去山里”;with his parents“和他的父母”。故填Yaming went to the mountains with his parents。
57.根据图片及提问可知,此处是回答“她去武汉度假了”,时态是一般过去时,she作主语;went to Wuhan“去武汉”;on vacation“度假”。故填She went to Wuhan on vacation。
58.根据图片及答语可知,此处是询问“他上周去山里了吗”,句子是一般疑问句,时态是一般过去时,助动词用did,后实义动词用原形go;he“他”;go to the mountains“去山里”;last week“上周”。故填Did he go to the mountains last week。
59.根据图片及提问可知,此处是回答“是的,我吃了一些美味的东西”,时态是一般过去时,I“我”;ate“吃”;something delicious“一些美味的东西”。故填I ate something delicious。
60.根据图片及答语可知,此处是询问“昨晚那个女孩做了什么特别的事情吗”,句子是一般疑问句,时态是一般过去时,助动词用did,后实义动词用原形do“做”;the girl作主语;anything special“特别的事情”;last night“昨晚”。故填Did the girl do anything special last night。
61.例文
Enjoy Travel, Enjoy Life
Last year, I went to Qingdao with my family. We went there to see the sunrise in the early morning. The sky was colorful and the sea was shining brightly. When we walked on the beach, we felt the soft wind. We had seafood which was delicious. All of us had a wonderful time.
As we all know, the outside world is wonderful. If possible, I want to visit Hong Kong. I want to see the Ocean Park there. I’m eager to know how the dolphins perform. Also, I’d like to visit the Hong Kong Disneyland. I want to see Snow White.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:“一般过去时”为主;
③提示:写作要点已给出,要注意不要遗漏提示的相关要点,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,介绍游玩景点、印象深刻的活动和美食;
第二步,表达自己的旅行感受;
第三步,介绍接下来的游玩计划。
[亮点词汇]
①be eager to do 渴望做某事
②would like to do 想要做某事
[高分句型]
①When we walked on the beach, we felt the soft wind. (when引导时间状语从句)
②If possible, I want to visit Hong Kong. (if引导条件状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
同课章节目录