【单元考点培优】Module 1 考点10:阅读理解-判断(含答案)-2025-2026学年外研版(一起)六年级英语上册核心考点培优精练

文档属性

名称 【单元考点培优】Module 1 考点10:阅读理解-判断(含答案)-2025-2026学年外研版(一起)六年级英语上册核心考点培优精练
格式 docx
文件大小 61.8KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版(一年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-10-03 11:08:57

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版 (一起) 六年级英语上册核心考点精练
Module 1 考点10:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:_________
课内阅读。阅读短文,判断正误,正确的写“T”,错误的写“F”。
The Great Wall is the longest wall in the world, and it has a history of more than 2, 000 years. It is one of the greatest wonders in the world.
It is over 20, 000 kilometres long, 7. 8 metres high, 6. 5 metres wide at the base and 5. 8 metres wide at the top. It is wide enough for seven horses to walk side by side. The Great Wall is very famous. Visitors from all over the world come to visit it every day.
1.The Great Wall is the longest wall in the world. ( )
2.The Great Wall is more than two thousand years old. ( )
3.The Great Wall is no more than 20, 000 kilometres long. ( )
4.The Great Wall is 7. 8 metres wide. ( )
5.Visitors from all over the world come to visit the Great Wall every day. ( )
I’m Tom. I’m an American boy. I’m twelve. I have got a Chinese pen friend. His name is Li Yang. I have got some postcards from Li Yang. I know there are lots of beautiful places in China. The Changjiang River is the longest river in China. The West Lake is in Hangzhou. The Huangshan Mountain is in Anhui. China is very beautiful. I want to visit it next year.
6.Tom has got a friend in England. ( )
7.Li Yang sends some postcards to Tom. ( )
8.The longest river in China is the Changjiang River. ( )
9.The Huangshan Mountain is in Anhui. ( )
Do you know Beijing It’s the capital city of China. It’s in the north. It’s very big. It has got about twenty million people. There are many big parks, museums, libraries and stores there. You can eat food from many other countries. The Beijing Roast Duck is very famous. I like the Great Wall. It’s more than twenty thousand kilometres long. Do you want to visit Beijing
10.Beijing isn’t the capital city of China. ( )
11.Beijing has got about twenty million people. ( )
12.You can’t eat food from many other countries in Beijing. ( )
13.You can eat the Beijing Roast Duck in Beijing. ( )
14.The Great Wall is more than twenty thousand kilometres long. ( )
Do you know Beijing It’s the capital of China. Beijing is a very big and very beautiful city. It’s got a very long history. There are lots of famous places of interest in Beijing such as the Great Wall, Summer Palace, Ming Tombs, Forbidden city, etc. Thousands of people from different countries come to visit Beijing every year. The best season to visit Beijing is autumn. On National Day, the Tian’anmen Square is like a sea of flowers. All the people in Beijing are trying their best to make the city more beautiful.
15.Beijing is the capital of China. ( )
16.The Summer Palace is in Beijing. ( )
17.Beijing is a beautiful young city in China. ( )
18.Many foreigners come to visit Beijing every year. ( )
19.The people in Beijing love the city very much. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Simon is a good boy. Today is Sunday and it is fine, so Simon's father takes him to visit the Great Wall. The Great Wall is far away from their home. So they go there by bus. The Great Wall is more than twenty thousand kilometres long. It's very long and great. Simon is very happy and his father is happy, too.
20.Simon is a good boy. ( )
21.Simon's father takes Simon to visit the zoo. ( )
22.The Great Wallis far away from their home. ( )
23.They go there by car. ( )
24.Simon is very happy, but his father is not happy. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Jenny lives in Beijing with her parents now. It's the capital of China. It's a big city. It's very beautiful. There are lots of places to go. They are the Great Wall, the Summer Palace(颂和园), Tian'anmen Square(天安门广场)and the Forbidden City(故宫). Jenny and her parents like them very much. The Forbidden City is about six hundred years old. Many people come to visit Beijing every day.
25.Jenny lives in the US now. ( )
26.Beijing is big and very beautiful. ( )
27.Jenny doesn't like the Forbidden City. ( )
28.The Great Wall is about six hundred years old. ( )
29.Many people come to visit Beijing every day. ( )
阅读对话,判断句子正T误F。
Mike: I went to the zoo yesterday. Please look at these photos.
Amy: These photos are great!
Mike: Yes, they are.
Amy: Look at this photo. Is it a fish
Mike: No, it isn’t. It’s a whale (鲸鱼). It looks like a fish. But it is a mammal (哺乳动物).
Amy: What a big whale! Tell me more about the whale. How long is it
Mike: It’s about 15 meters long.
Amy: Wow! That’s really long.
30.Mike went to the zoo yesterday. ( )
31.Mike and Amy are looking at the postcards. ( )
32.There is a fish in the photo. ( )
33.The whale is big. ( )
34.The whale is about 15 meters long. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Jimmy and Tony are good friends. They’re planning their trips. Jimmy is going to Australia. It’s hot there. He can swim all day. He has a new pair of sunglasses. But Tony doesn’t like swimming. He likes skating. So he is going to Canada. It’s winter there now. He can skate all day. He has winter clothes and new ice skates.
35.Jimmy is going to Canada. ( )
36.Tony likes swimming. ( )
37.Jimmy has winter clothes. ( )
38.It’s winter in Canada now. ( )
39.Tony wants to go to Canada. ( )
Simon is a good boy. Today is Sunday and it is fine, so Simon’s father takes him to visit the Great Wall. The Great Wall is far away from his home. So they are going there by bus. The Great Wall is about six thousand seven hundred kilometres. It’s very long and great. Simon is very happy and his father is happy, too.
40.Simon is a good girl. ( )
41.Simon’s father takes him to visit the zoo. ( )
42.The Great Wall is far away from his home. ( )
43.Today is Saturday. ( )
44.Simon is very happy, but his father is not happy. ( )
It is five in the afternoon. There are a lot of students in the playground. Some are jumping. Some are dancing. Some are playing football! Tom and Mike are playing ping-pong. The man with small eyes are watching them. He is their P.E. teacher. He is a good teacher. The children like him very much.
45.It’s five fifteen in the afternoon. ( )
46.Their P.E. teacher is a good girl. ( )
47.The students are playing in the sports hall. ( )
48.Some students are playing football. ( )
49.The children don’t like their P.E. teacher. ( )
阅读理解,判断对(T)错(F)。
Simon is a good boy. Today is Sunday and it is fine, so Simon's father takes him to visit the Great Wall. The Great Wall is far away from his home. So they are going there by bus. The Great Wall is about six thousand seven hundred kilometres. It's very long and great. Simon is very happy and his father is happy, too.
50.Simon is a good girl. ( )
51.Simon's father takes him to visit the zoo. ( )
52.The Great Wall is far away from his home. ( )
53.Today is Saturday. ( )
54.Simon is very happy, but his father is not happy. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.T 3.F 4.F 5.T
【导语】本文主要介绍了长城。
1.句意:长城是世界上最长的城墙。根据“The Great Wall is the longest wall in the world, and it has a history of more than 2, 000 years.”可知长城是世界上最长的城墙,故答案为T。
2.句意:长城有两千多年的历史了。根据“The Great Wall is the longest wall in the world, and it has a history of more than 2, 000 years.”可知长城有2000多年的历史,故答案为T。
3.句意:长城的长度不超过2万公里。根据“It is over 20, 000 kilometres long, 7. 8 metres high, 6. 5 metres wide at the base and 5. 8 metres wide at the top.”可知长城有2万多公里长,故答案为F。
4.句意:长城是7.8米宽。根据“It is over 20, 000 kilometres long, 7. 8 metres high, 6. 5 metres wide at the base and 5. 8 metres wide at the top.”可知长城6.5米宽,故答案为F。
5.句意:每天都有来自世界各地的游客来参观长城。根据“Visitors from all over the world come to visit it every day.”可知每天有来自世界各地的游客参观长城,故答案为T。                     
6.F 7.T 8.T 9.T
【导语】本文介绍了汤姆的个人信息及中国的景点。
6.句意:汤姆在英国有一个朋友。根据“I have got a Chinese pen friend.”,可知汤姆在中国有一个朋友,故答案为F。
7.句意:李阳给汤姆寄了一些明信片。根据“I have got some postcards from Li Yang.”,可知题干描述正确,故答案为T。
8.句意:中国最长的河流是长江。根据“The Changjiang River is the longest river in China.”,可知题干描述正确,故答案为T。
9.句意:黄山在安徽。根据“The Huangshan Mountain is in Anhui.”,可知题干描述正确,故答案为T。
10.F 11.T 12.F 13.T 14.T
【导语】本文介绍了北京。
10.句意:北京不是中国的首都。根据“Do you know Beijing It’s the capital city of China.”,可知北京是中国的首都,故答案为F。
11.句意:北京有大约两千万人。根据“It has got about twenty million people.”,可知题干描述正确,故答案为T。
12.句意:在北京你不能吃其他许多国家的食物。根据“You can eat food from many other countries.”,可知在北京可以吃很多其他国家的食物,故答案为F。
13.句意:你可以在北京吃北京烤鸭。根据“The Beijing Roast Duck is very famous.”,可知题干描述正确,故答案为T。
14.句意:长城有两万多公里长。根据“I like the Great Wall. It’s more than twenty thousand kilometres long.”,可知题干描述正确,故答案为T。
15.T 16.T 17.F 18.T 19.T
【导语】本文介绍了中国的首都北京是一个非常大和非常美丽的城市。
15.句意:北京是中国的首都。根据短文中的句子“Do you know Beijing It’s the capital of China.”可知北京是中国的首都,该句与短文相符,故答案为T。
16.句意:颐和园在北京。根据短文中的句子“There are lots of famous places of interest in Beijing such as the Great Wall, Summer Palace, Ming Tombs, Forbidden city, etc.”可知颐和园在北京,该句与短文相符,故答案为T。
17.句意:北京是中国一个美丽而年轻的城市。根据短文中的句子“Beijing is a very big and very beautiful city. It’s got a very long history.”可知北京是一个非常大和非常美丽的城市。它有很长的历史了。该句与短文不相符,故答案为F。
18.句意:每年许多外国人来参观北京。根据短文中的句子“Thousands of people from different countries come to visit Beijing every year.”可知每年许多外国人来参观北京,该句与短文相符,故答案为T。
19.句意:北京人非常喜欢这个城市。根据短文中的句子“All the people in Beijing are trying their best to make the city more beautiful.”可知北京人非常喜欢这个城市,该句与短文相符,故答案为T。
20.T 21.F 22.T 23.F 24.F
【解析】20.由句子Simon is a good boy.可知Sam是一个好男孩,所以题干叙述正确,故答案为T。
21.由句子Simon's father takes him to visit the Great Wall.可知Sam的爸爸带他去参观长城,没有去动物园,所以题干叙述错误,故答案为F。
22.由句子The Great Wall is far away from their home.可知长城离家远,所以题干叙述正确,故答案为T。
23.由句子So they go there by bus.可知他们坐公交车去的,而不是开车去得,所以题干叙述错误,故答案为F。
24.由句子Simon is very happy and his father is happy, too.可知Sam和他爸爸都开心,所以题干叙述错误,故答案为F。
25.F 26.T 27.F 28.F 29.T
【解析】25.由句子Jenny lives in Beijing with her parents now.可知她住在北京,不在美国,所以题干叙述错误,故答案为F。
26.由句子It's a big city. It's very beautiful.可知北京又大又漂亮,所以题干叙述正确,故答案为T。
27.由句子Jenny and her parents like them very much.可知很喜欢它们,指的是上面提到的故宫等风景,所以题干叙述错误,故答案为F。
28.由句子The Forbidden City is about six hundred years old.可知故宫600年历史,长城不是600年,所以题干叙述错误,故答案为F。
29.由句子Many people come to visit Beijing every day.可知很多人来参观故宫,所以题干叙述正确,故答案为T。
30.T 31.F 32.F 33.T 34.T
【解析】30.由句子I went to the zoo yesterday.可知Mike去了动物园,所以题干叙述正确,故答案为T。
31.由句子Amy: These photos are great!可知他们在看照片,而不是明信片,所以题干叙述错误,故答案为F。
32.由句子No, it isn’t. It’s a whale可知鱼不在照片里,所以题干是错误的,故答案为F。
33.由句子What a big whale!可知鲸鱼很大,所以题干叙述正确,故答案为T。
34.由句子It’s about 15 meters long.可知有15米长,所以题干叙述正确,故答案为T。
35.F 36.F 37.F 38.T 39.T
40.F 41.F 42.T 43.F 44.F
45.F 46.F 47.F 48.T 49.F
50.F 51.F 52.T 53.F 54.F
【解析】50.Simon is a good boy文中第一句提到Simon是个男的,故错误。
51.to visit the Great Wall第二句中提到是去长城游玩,而不是动物园。
52.文中第三句The Great Wall is far away from his home.得答案是正确的。
53.Today is Sunday第二句中提到,今天是周日,而不是周六。
54.短文最后一句 Simon is very happy and his father is happy, too.告诉了我们Simon和他的父亲都很开心。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)