/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版 (一起) 六年级英语上册核心考点精练
Module 1 考点12:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:_________
阅读短文,完成任务。
Monday, June 23 Dear Tom. How are you I am fine. We are having fun in Beijing. It is sunny. We are visiting the Palace Museum. The palace is red and yellow. It’s about six hundred years old. It’s not far from Tian’anmen Square. Tian’anmen Square is very big. There are many people in Beijing. They are busy. I miss you. Love, Danny Tom Smith 517 Green Road Canberra, Australia
1.根据明信片内容填单词,补全所缺内容。
(1) Danny wants to send this postcard to .
(2) The weather was .
(3) Danny went to .
2.根据明信片内容,回答下列问题。
(1) What colour is the Palace Museum
(2) How old is the Palace Museum
阅读短文,根据短文内容补全句子。
Last summer, I visited the national park with my family. The national park is a wonderful place where many rare (稀有的) animals and plants live. It is protected by special laws to keep its natural beauty. In the park, we saw some national birds flying freely in the sky. These birds are very important because they represent (代表) our country’s spirit (精神). We also learned about the history of the national park from a guide who told us that it was established (建立) over a hundred years ago. This trip made me realize (认识到) how important it is to protect our national treasures (财富).
3.The park is a place where many rare animals and plants live.
4.These are very important because they represent our country’s spirit.
5.We learned about the of the park from a guide.
6.The park was established over a years ago.
7.This trip made me realize how important it is to our national treasures.
Read and answer. (Daming正在校园电视台中主持Cities in China栏目,请阅读并回答问题。)
Harbin is a beautiful city in the north of China. Every year, there is a fantastic activity in this city: The Ice and Snow Festival. It is from December to February(二月). During the festival, people can enjoy thousands of ice and snow sculptures(冰雕). There are castles(城堡), animals and cartoon figures(人物) with colorful lights. People can also enjoy sports. Ice-skating and snow sliding are very popular. Harbin is a famous city, too. On February 7, 2025, the 9th Asian Winter Games(第九届亚洲冬季运动会) opened in this city. About 12,000 sports players came from different countries. And there were 81 sports events during this Winter Games. The short-track speed skating(短道速滑) was one of the sports. The players skated on the ice very fast. Ice hockey(冰球) was another sport. The players played hard on the ice to win the game. Good teamwork was important to the curling(冰壶) sport. All the players watched very carefully at first. Then they worked together to make the 16 stones go to the right place on the ice. The winter in Harbin is cold but people here are warm-hearted (A). They welcome you with a smile and will help you at any time!
8.Read and fill in the blanks. (根据短文填空,每空一词。)
(1) Harbin is in the north of China. It is a and city.
(2) (A)处画线单词warm-hearted的意思是 。
9.Read and answer. (根据短文回答问题。)
(1) What can people enjoy during the Ice and Snow Festival
(2) When did the 9th Asian Winter Games open
(3) How did players do a good teamwork during the curling sport
(4) Do you like Harbin And why
阅读小能手。
10.根据登机牌及照片,判断下列句子是(T)否(F)与图文内容相符。
(1) Li Hua went to Changsha by plane on Aug. 6th. ( )
(2) Li Hua left(离开) Wuhan in the morning. ( )
(3) Li Hua ate Stinky Tofu and Sugar Oil Baba Cake in Changsha. ( )
(4) Li Hua went swimming in Changsha. ( )
11.按照实际情况回答问题。
Where did you go last summer holiday
Read and choose. 阅读不同的旅游景点简介,完成任务。
New tourist attractions, more amazing!
12.为以上四段介绍配上相应图片,填写在方框内。
A. B. C. D.
(1)
(2)
(3)
(4)
13.阅读以上信息,选择正确答案。
(1) Which activity is not mentioned(提到) in the text ( )
A.Going camping. B.Riding a horse. C. Going swimming.
(2) Why do people like to ride bikes in Guilin ( )
A.Because it’s fast. B.Because it’s green and convenient. C. Because it’s free.
(3) Can you eat fresh fruits in Turpan ( )
A.Yes, we can. B.No, we can’t. C. We don’t know.
(4) What can people do in Sanya ( )
A.Go skating. B.Enjoy the beautiful beach. C. Go skiing.
阅读下面的邮件,完成下面的问题。
To: Mike@
From: Zhang Peng@
Hello, Mike! How is everything going Do you enjoy your summer holiday in Canada I went to Beijing over the summer holiday. On the first day, I went to the Great Wall. There were lots of people there. I felt very tired but very happy. On the second day, I visited the Summer Palace(颐和园). It was very beautiful. I went boating and then I took many pictures. On the third day, I went to the Bird’s Nest. It was big and tall. I watched a basketball game there. It was a nice trip. Please write to tell me about your summer holiday.
14.Who wrote (写) the email
15.Where did Zhang Peng go over the summer holiday
16.What did Zhang Peng do in the Summer Palace
17.Did Zhang Peng go to the Palace Museum
18.How was Zhang Peng’s trip to Beijing
若问古今兴废事,请君只看洛阳城。请阅读洛阳的小朋友Chenchen对家乡的介绍,按要求完成题目。
My hometown Luoyang is in the west of Henan and also in the central part of China. Luoyang is one of the four ancient capitals(古都) of China. It is also the capital of peonies. There are many famous places of interest here, such as Luoyang Museum, White Horse Temple, Laojun Mountain and Longmen Grottoes.
Now many things in Louoyang are different from the past. There are lots of buses and taxis. And it is also very convenient(方便的) for you to visit our city by subway. Many people take it to Luoyi Ancient City. They take lots of beautiful photos in Hanfu there. What’s more, the local food in Luoyang is also worth trying. Luoyang is famous for different kinds of soup. There is beef soup, tofu soup, mutton soup, donkey soup and so on. Besides(此外), Peony Cake, Hutu noodles and Luoyang Water Banquet(洛阳水席) are also delicious.
If you come to Luoyang, I’m sure you will have a wonderful time.
19.根据短文内容,完成思维导图。
(1)
(2)
(3)
20.根据短文内容,判断正(T)误(F)。
(1) Luoyang is the capital of China. ( )
(2) People can wear Hanfu and take photos in Luoyi Ancient City. ( )
Mike有写日记的好习惯,请阅读Mike的旅行日记,完成相应任务。
Sunday, July 2nd
I had a trip from July 1st to 2nd. During the journey, I visited the Huizhou West Lake. It has a long history. Su Shi, a poet in the Northern Song dynasty, wrote poems to praise the West Lake. Now there are “six Lakes and nine Bridges and eighteen Scenes” for people to visit. During the day, the West Lake has all kinds of beautiful scenery. And during the night, it’s as beautiful as wearing a gorgeous(华丽的) coat. I went boating on the lake. There were many birds flying above the lake. I took many pictures of the beautiful scenery. What an interesting journey!
21.根据短文,选择正确答案。
(1) When did Mike start his trip ( )
A.On July 1st. B.On July 2nd. C. From July 1st to 2nd.
(2) Where did Mike go during his trip ( )
A.To the Luofu Mountain. B.To the Honghua Lake. C. To the Huizhou West Lake.
(3) What’s the meaning of “praise” ( )
A. 享受 B.称赞 C. 自豪
22.根据短文,回答以下问题。
(1) What did Mike do during the trip
(2) How do you think of Huizhou West Lake
【创新题型】阅读“我为家乡代言”材料,完成下列任务。
The weather in Altay (阿勒泰) is cool. People wear jackets and coats. They eat mutton. There are a lot of animals. The horses are big. They love to eat grass.
Jack
Welcome to Chengdu. It’s hot now. People wear shirts and skirts. The food here is so nice. Hot pot(火锅) and rice noodles are great! People there love to eat them. You can try them. Animals here are cute. Look, a lovely panda!
Amy
23.根据上文内容,判断正(T)误(F)。
(1) People wear jackets and coats in Altay. ( )
(2) The horses love to eat grass. ( )
(3) People wear shirts and skirts in Altay. ( )
24.根据上文内容,回答问题。
(1) What’s the weather like in Altay
(2) Where is Amy
阅读短文,完成下列任务。
Welcome to Meizhou, Guangdong!
Meizhou is a beautiful city in Guangdong. Here, you can enjoy a relaxing life(休闲生活), drink tea, visit old houses, and sing songs with friendly people. Let’s see Meizhou in spring, summer, autumn, and winter!
Spring (March-May) Spring is flower time in Meizhou! There are white and pink plum blossoms(梅花) everywhere. The air is e in spring! It’s like a big garden.
Summer (June-August) Summer is hot, but Meizhou has cool places to visit! Take a boat on a lake or walk in an old village. After that, you can have a rest in a Weilong house (围龙屋) , drink tea, and talk with kind Hakka(客家) e in summer! Enjoy Hakka tea.
Autumn (September-November) Autumn is pomelo(柚子) season! You can pick big, sweet pomelos on the farm. Try Hakka foods, like Hakka marinated noodles(客家腌面) and Salt-baked Chicken(盐焗鸡). Come in autumn! Eat fresh fruits and foods.
Winter (December-February) Winter in Meizhou is sunny and warm. No snow here! During Chinese New Year, watch lion dances(舞狮) and colorful fireworks.(烟花) Come in winter! Celebrate(庆祝) the New Year with Hakka people.
You can come to Meizhou by high-speed train(高铁) from Guangzhou or other cities. Meizhou has nice nature, friendly people, and fun Hakka culture(客家文化)! Don’t wait! Come and visit now!
25.根据短文内容,选择最佳答案。
(1) When can you see white and pink plum blossoms everywhere in Meizhou ( )
A.In July. B.In March. C. In September.
(2) What can you do in autumn in Meizhou ( )
A.Pick pomelos. B.Watch lion dances. C. Swim in a lake.
(3) How can you come to Meizhou from Guangzhou ( )
A.By boat. B.By high-speed train. C. By subway.
26.根据短文内容回答问题。
(1) Is there any snow in winter in Meizhou
(2) What can you do during Chinese New Year in Meizhou
阅读理解。
Famous Buildings in Xiamen
Xiamen is a beautiful city. There are many special buildings.
Place1: It looks like a house with big windows and a red roof. Inside, there are many old pianos. It’s a ______ where people can see and listen to old pianos. Many famous pianos are here. It teaches us about music history.
Place2: It looks like a big wave (海浪). The outside is shiny with glass walls that reflect the sky. It’s a place for big meetings. People from different cities or countries come here to talk or work.
Place3: It’s an old temple with traditional Chinese roofs that look like dragon tails! The buildings are red and gold, with big doors and stone lions. It’s a place for people to pray and learn about Buddhism. Many visitors come to see its beautiful gardens and ancient statues.
Place4: It’s a tall, white building with clean lines. It has lots of windows to let sunlight in. It’s a hospital for people’s eyes.
These buildings make Xiamen special—some are old and full of history, others are new and modern. Each one has a job to make the city nice and helpful for people!
27.给每一段介绍选择对应的建筑照片。
A. B. C. D.
Place1. Place2. Place3. Place4.
28.阅读短文,选择正确的答案。
(1) A boy can’t see well. Where should he go ( )
A.Place 1. B.Place 2. C. Place 3. D.Place 4.
(2) A visitor likes music best. Where should he visit ( )
A.Place 1. B.Place 2. C. Place 3. D.Place 4.
(3) People have a big and important meeting in ______. ( )
A.Place 1 B.Place 2 C. Place 3 D.Place 4
(4) Many visitors come to see beautiful gardens and ancient statues in ______. ( )
A.Place 1 B.Place 2 C. Place 3 D.Place 4
29.根据上下文,在第二段横线上填写适当的单词。
阅读短文,根据短文内容进行恰当的回答。
Beijing, China’s capital is full of famous places. The Great Wall, a long, old wall, is nearby. The Forbidden City, with its big red gates, shows China’s history. In Beijing, you can see the big Tian’anmen Square and the beautiful Summer Palace. You can also visit the Temple of Heaven(天坛), where ancient kings prayed(祈福). Beijing’s food is super delicious. Peking duck is my favorite, it’s crunchy and yummy! Dumplings and noodles are also really good. Beijing is a wonderful city. It’s a window to China. In Beijing, you can find many interesting places and learn a lot!
30.Beijing is China’s .
31.List 2 famous places in Beijing (列出两个北京的著名景点)
32.In Beijing, people can eat and .
阅读旅行计划,完成任务。
暑假将至,Shen Shen为Xiao Nan 制定了一份旅行计划,请你读一读,完成阅读任务。
5-Day Beijing Travel Plan
Destination: Beijing, China
Dates: July 15th—July 19th
Day1: Arrival & The Forbidden City (故宫)
Beijing Daxing Airport: You will arrive in Beijing by plane at 7:00 in the morning.
The Forbidden City: You will visit the Forbidden City at 11:00 a.m.
Day2: The Great Wall
Day3: The Temple of Heaven (天坛)& Hutong Culture
Morning
The Temple of Heaven: You will visit the Hall of Prayer for Good Harvests (祈年殿).
Afternoon
Hutong Culture: You will walk along the Yandai Xie Street (烟袋斜街). It is one of the oldest and most famous hutongs in Beijing. You can learn more about Beijing local life.
Day4: The Summer Palace (颐和园)& Tsinghua University (清华大学)
Morning
The Summer Palace: You will wander around Kunming Lake (昆明湖)and enjoy the beauty.
Afternoon:
Tsinghua University: You will walk around the campus(校园).
Day5: The National Museum of China & Farewell
The National Museum of China: You will visit the museum from 9:00 a.m. to 3:00 p.m.
You will leave Beijing at 8:00 p.m.
Tips:
It’s sunny and very hot. It’s about 32 degrees to 37 degrees. You should put on your T-shirt, shorts and sunglasses.
33.阅读计划,判断下列句子正误,正确写“T”,错误写“F”。
(1) Xiao Nan will go to Beijing by train. ( )
(2) The Yandai Xie Street is an old and famous hutong. ( )
(3) Xiao Nan will visit the Summer Palace on July 17th. ( )
(4) Xiao Nan will be at the National Museum of China at 11:00 a.m. ( )
34.想一想,回答问题。如果你暑假去北京游玩,你最想去哪个景点游玩呢?为什么?请联系实际,回答下列问题。
Where are you going to visit if you go to Beijing Why
读一读,完成下列任务。
35. In spring, the Summer Palace(颐和园) is very nice. Many trees grow by Kunming Lake(湖). Colourful flowers are everywhere and the air smells fresh. People enjoy taking a walk there.
In summer, Beihai Park is full of green. Red walls and green trees look nice in the blue lake. People go boating(划船) on the water and they can see the old white tower.
Autumn is the best time in Fragrant Hills(香山). It’s quite cool. The leaves are red and orange, like a pretty picture. Many people come and see the colourful trees.
Winter makes Shichahai a white world. When it snows, the lake becomes an ice playground. People skate(滑冰) and play games there.
1. 根据文章内容,将正确的图片序号填在文中横线上。
A. B. C. D.
36.根据文章内容,选择正确答案。
(1) In spring, people enjoy ______ in the Summer Palace. ( )
A.taking a walk B.going boating C. playing games
(2) ______ is the best time in Fragrant Hills. ( )
A.Summer B.Autumn C. Winter
(3) What’s the best title(标题) for the passage ( )
A.Beautiful Lakes in Beijing
B.Different Activities in Beijing
C. Four Seasons in Beijing
读短文,按要求完成任务。
Beijing is a famous city. If you come to Beijing, don’t forget to visit these historic sites(历史古迹).
Opening Time: Monday-Sunday 6:30-16:30Adult(成年人) Ticket: 40 yuan Student Ticket: 20 yuan
The Great Wall is the longest wall in the world. It’s about 6000 kilometers long, 7 meters high and 5 meters wide. People built the Great Wall more than two thousand years ago. The Badaling Great Wall is very famous in the world. It attracts many visitors every year.
Opening Time: Tuesday-Sunday, 8:30-17:00 (Closed on Monday)Adult Ticket: 60 yuan (April-October) 40 yuan (November-March)Student Ticket: 20 yuan
The Palace Museum is famous for its wooden architecture(建筑). It’s over 600 years old. The emperor Zhu Di(皇帝朱棣) of the Ming Dynasty(明朝) built it from 1406 to 1420. Fourteen emperors of the Ming Dynasty and ten emperors of the Qing Dynasty lived and worked in it. It takes the visitors by surprise.
37.选择恰当的选项,将其标号填入括号内。
(1) The Great Wall is about ______ long. ( )
A.5000 kilometers B.6000 kilometers C. 7 meters
(2) What does the word “attracts” mean in the passage ( )
A.吸引 B.检测 C. 攻击
(3) The emperors ______ in the Palace Museum. ( )
A.played and worked B.lived and played C. lived and worked
(4) Lily is 11 now. She will go to the Palace Museum with her dad this summer vacation. They will pay ______ yuan. ( )
A.60 B.80 C. 100
38.根据语篇内容,回答问题。
What is Beijing famous for
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.Tom Smith sunny the Palace Museum 2.It is red and yellow. It’s about six hundred years old.
【导语】本文讲了在北京旅行的事情。
1.(1)句意:丹尼想把这张明信片寄给______。根据右边的“Tom Smith”,可知是寄给汤姆·史密斯,故答案为Tom Smith。
(2)句意:天气很______。根据“It is sunny.”,可知天气晴朗,故答案为sunny。
(3)句意:丹尼去了_______。根据“We are visiting the Palace Museum.”,可知去了故宫博物院,故答案为the Palace Museum。
2.(1)句意:故宫博物院是什么颜色的?根据“We are visiting the Palace Museum. The palace is red and yellow.”,可知是红色和黄色的,故答案为It is red and yellow.
(2)句意:故宫博物院有多少年历史了?根据“It’s about six hundred years old.”,可知有大约六百年的历史,故答案为It’s about six hundred years old.
3.national 4.birds 5.history 6.hundred 7.protect
【导语】本文讲了国家公园。
3.句意:_______公园是许多珍稀动植物生活的地方。根据“The national park is a wonderful place where many rare (稀有的) animals and plants live.”,可知国家公园是许多珍稀动植物生活的地方,故答案为national。
4.句意:这些______非常重要,因为它们代表了我们国家的精神。根据“These birds are very important because they represent (代表) our country’s spirit (精神).”,可知鸟非常重要,故答案为birds。
5.句意:我们从导游那里了解了公园的_______。根据“We also learned about the history of the national park from a guide who told us that it was established (建立) over a hundred years ago.”,可知了解了公园的历史,故答案为history。
6.句意:这个公园建于______多年前。根据“We also learned about the history of the national park from a guide who told us that it was established (建立) over a hundred years ago.”,可知建于一百多年前,故答案为hundred。
7.句意:这次旅行让我意识到______我们的国宝是多么重要。根据“This trip made me realize (认识到) how important it is to protect our national treasures (财富).”,可知这次旅行让我意识到保护我们的国宝是多么重要,故答案为protect。
8.beautiful famous 热心肠的,热心的 9.They can enjoy thousands of ice and snow sculptures. They can also enjoy sports. On February 7, 2025. They watched very carefully at first. Then they worked together to make the 16 stones go to the right place on the ice. Yes, I do. Because people here are warm-hearted.
【导语】本文主要介绍了中国的城市哈尔滨。
8.(1)句意:哈尔滨在中国的北部。它是一座____和____的城市。根据“Harbin is a beautiful city in the north of China.”和“Harbin is a famous city, too.”可知哈尔滨是一座美丽和著名的城市,故答案为beautiful;famous。
(2)根据“The winter in Harbin is cold but people here are warm-hearted. They welcome you with smile and will help you at any time!”可知哈尔滨很冷,这里的人们用微笑欢迎你,并且会随时帮助你,所以单词warm-hearted的意思是热心肠的,热心的,故答案为热心肠的,热心的。
9.(1)问句句意:人们在冰雪节期间可以享受什么?根据“During the festival, people can enjoy thousands of ice and snow sculptures(冰雕).”和“People can also enjoy sports.”可知人们在冰雪节期间可以欣赏到成千上万的冰雪雕塑,也可以享受运动,故答案为They can enjoy thousands of ice and snow sculptures. They can also enjoy sports.
(2)问句句意:第九届亚洲冬季运动会是什么时候开幕的?根据“On February 7, 2025, the 9th Asian Winter Games(第九届亚洲冬季运动会) opened in this city.”可知第九届亚洲冬季运动会是在2025年2月7日开幕的,故答案为On February 7, 2025.
(3)问句句意:在冰壶运动中,球员们是怎样进行良好的团队合作的?根据“Good teamwork was important to the curling(冰壶) sport. All the players watched very carefully at first. Then they worked together to make the 16 stones go to the right place on the ice.”可知球员们首先都非常仔细地观察,然后一起努力让冰壶石到正确位置上,故答案为They watched very carefully at first. Then they worked together to make the 16 stones go to the right place on the ice.
(4)问句句意:你喜欢哈尔滨吗?为什么?本题答案不唯一,答语可以是:是的,我喜欢。因为这里的人们很热心。故答案为Yes, I do. Because people here are warm-hearted.
10.T F T F 11.I went to Beijing last summer holiday.(本题答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了李华的旅游经历。
10.(1)句意:李华于8月6日乘飞机去了长沙。根据登机牌信息可知李华于8月6日乘飞机去了长沙。题干与原文相符,故答案为T。
(2)句意:李华早上离开了武汉。根据登机牌信息可知李华的飞机是中午12:15。所以李华中午离开了武汉。题干与原文不符,故答案为F。
(3)句意:李华在长沙吃了臭豆腐和糖油粑粑。根据图片可知李华在长沙吃了臭豆腐和糖油粑粑。题干与原文相符,故答案为T。
(4)句意:李华在长沙游泳了。根据图片可知李华在长沙没有游泳。题干与原文不符,故答案为F。
11.句意:去年暑假你去了哪里?本题答案不唯一,可以说去年暑假我去北京了。故答案为I went to Beijing last summer holiday.
12.B D C A 13.B B A B
【导语】本文主要介绍了四处不同的旅游景点。
12.(1) 通过阅读可知第一篇文章介绍的景点是张家界,图B是张家界的一张图片,符合题意,故选B。
(2) 通过阅读可知第二篇文章介绍的景点是桂林的漓江,图D是桂林漓江的一张图片,符合题意,故选D。
(3) 通过阅读可知第三篇文章介绍的景点是吐鲁番,图C是吐鲁番葡萄沟的一张图片,符合题意,故选C。
(4) 通过阅读可知第四篇文章介绍的景点是三亚,图A是三亚的一张图片,符合题意,故选A。
13.(1) 句意:在文章中没有提到哪一项活动?A露营。B骑马。C游泳。根据文中“Many people like to go camping in Zhangjiajie.”和“Many people go swimming in the sea.”可知文中提到了露营和游泳两项活动,没有提到骑马,故选B。
(2) 句意:为什么人们喜欢在桂林骑自行车?A因为它很快。B因为这是绿色出行而且很方便。C因为它是免费的。根据文中“It’s a green and convenient way to enjoy the beautiful landscape.”可知骑自行车游桂林漓江是绿色出行并且方便的,故选B。
(3) 句意:在吐鲁番你们能吃到新鲜水果吗?A是的,我们能。B不,我们不能。C我们不知道。根据文中“Don’t forget to eat fresh fruits there, like sweet grapes.”可知在吐鲁番能吃到新鲜的水果,故选A。
(4) 句意:人们可以在三亚干什么?A去滑冰。B欣赏美丽的沙滩。C去滑雪。根据文中“You can enjoy the beautiful beaches there.”可知人们可以在三亚欣赏美丽的沙滩,故选B。
14.Zhang Peng. 15.He went to Beijing over the summer holiday. 16.He went boating and took many pictures. 17.No, he didn’t. 18.It was a nice trip.
【导语】本文主要介绍了张鹏去北京的旅行。
14.句意:谁写的电子邮件?根据“From: Zhang Peng@”可知张鹏写的电子邮件,故答案为Zhang Peng.
15.句意:张鹏暑假去哪里了?根据“I went to Beijing over the summer holiday.”可知张鹏暑假去北京了,故答案为He went to Beijing over the summer holiday.
16.句意:张鹏在颐和园做了什么?根据“On the second day, I visited the Summer Palace(颐和园). It was very beautiful. I went boating and then I took many pictures.”可知张鹏在颐和园划船并且拍了许多照片,故答案为He went boating and took many pictures.
17.句意:张鹏去故宫了吗?根据“On the first day, I went to the Great Wall.”“On the second day, I visited the Summer Palace(颐和园).”和“On the third day, I went to the Bird’s Nest.”可知张鹏去了长城,颐和园和鸟巢,没有去故宫,故答案为No, he didn’t.
18.句意:张鹏去北京的旅行怎么样?根据“It was a nice trip.”可知张鹏去北京的旅行极好的,故答案为It was a nice trip.
19.west Luoyang Museum delicious 20.F T
【导语】本文主要介绍了作者的家乡洛阳。
19.根据“My hometown Luoyang is in the west of Henan and also in the central part of China.”可知洛阳在河南西部,故答案为west。
根据“There are many famous places of interest here, such as Luoyang Museum, White Horse Temple, Laojun Mountain and Longmen Grottoes.”可知洛阳的名胜古迹有洛阳博物馆,白马寺,老君山和龙门石窟,故答案为Luoyang Museum。
根据“What’s more, the local food in Luoyang is also worth trying. Luoyang is famous for different kinds of soup. There is beef soup, tofu soup, mutton soup, donkey soup and so on.”可知洛阳的食物是美味的,delicious形容词,美味的,故答案为delicious。
20.(1)句意:洛阳是中国的首都。根据常识可知中国的首都是北京,不是洛阳,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:在洛邑古城人们可以穿汉服拍照。根据“Many people take it to Luoyi Ancient City. They take lots of beautiful photos in Hanfu there.”可知在洛邑古城人们可以穿汉服拍照。句子和短文相符,故答案为T。
21.C C B 22.He went boating on the lake and took many pictures of the beautiful scenery. It is very beautiful with a long history and offers stunning views both day and night.(答案不唯一)
【导语】本文是Mike的旅行日记,记录了他7月1日至2日游览惠州西湖的经历。
21.(1)句意:迈克何时开始旅行?A. 7月1日。 B. 7月2日。 C. 从7月1日至2日。根据“I had a trip from July 1st to 2nd.”可知迈克7月1日和2日开始他的旅行的,故选C。
(2)句意:迈克去了哪里旅行?A. 去罗浮山。 B. 去红花湖。 C. 去惠州西湖。根据“During the journey, I visited the Huizhou West Lake.”可知迈克去了惠州西湖,故选C。
(3)句意:“praise”的含义是什么?根据“It has a long history, Su Shi, a poet in the Northern Song dynasty, wrote poems to praise the West Lake.”可知苏轼写诗赞美西湖,故选B。
22.(1)句意:迈克在旅行中做了什么?根据“I went boating on the lake.”和“I took many pictures of the beautiful scenery.”可知迈克在西湖上划船了并且拍了照片,故答案为He went boating on the lake and took many pictures of the beautiful scenery.
(2)句意:你认为惠州西湖如何?本题是开放性试题,答案不唯一,根据“It has a long history.”和“During the day, the West Lake has all kinds of beautiful scenery. And during the night, it’s as beautiful as wearing a gorgeous(华丽的) coat.”可知惠州西湖有很长的历史,白天和夜间都有美景,故答案为It is very beautiful with a long history and offers stunning views both day and night.
23.T T F 24.It’s cool. She is in Chengdu.
【导语】本文主要叙述了杰克和艾米分别介绍了自己的家乡。
23.(1)句意:在阿勒泰,人们穿着夹克和外套。根据文中“The weather in Altay is cool. People wear jackets and coats.”可知在阿勒泰,人们穿着夹克和外套。题干与原文相符,故答案为T。
(2)句意:这些马喜欢吃草。根据文中“The horses are big. They love to eat grass.”可知这些马喜欢吃草。题干与原文相符,故答案为T。
(3)句意:在阿勒泰,人们穿着衬衫和裙子。根据文中“The weather in Altay is cool. People wear jackets and coats.”可知在阿勒泰,人们穿着夹克和外套。题干与原文不符,故答案为F。
24.(1)句意:阿勒泰的天气怎么样?根据文中“The weather in Altay is cool.”可知阿勒泰的天气凉爽。故答案为It’s cool.
(2)句意:艾米在哪里?根据文中“Welcome to Chengdu.”可知艾米在成都。故答案为She is in Chengdu.
25.B A B 26.No, there isn’t. We can watch lion dances and colorful fireworks.
【导语】本文介绍了广东梅州四季的特色活动、美食和文化体验。
25.(1)句意:你什么时候能在梅州看到粉白色的梅花?A七月。B三月。C九月。根据“Spring (March-May)”以及“There are white and pink plum blossoms everywhere.”可知是三月,故选B。
(2)句意:秋天在梅州可以做什么?A摘柚子。B看舞狮。C在湖里游泳。根据“Autumn is pomelo season! You can pick big, sweet pomelos on the farm.”可知是摘柚子,故选A。
(3)句意:如何从广州到梅州?A坐船。B乘高速列车。C乘地铁。根据“You can come to Meizhou by high-speed train from Guangzhou or other cities.”可知是高速列车,故选B。
26.(1)句意:梅州冬天下雪吗?根据“Winter in Meizhou is sunny and warm. No snow here!”可知梅州冬天不下雪,应作否定回答,故答案为No, there isn’t.。
(2)句意:春节期间在梅州可以做什么?根据“During Chinese New Year, watch lion dances and colorful fireworks.”可知我们可以观看舞狮和五颜六色的烟花,故答案为We can watch lion dances and colorful fireworks.。
27.D C A B 28.D A B C 29.museum
【导语】本文主要介绍了厦门的著名建筑物。
27.(1)句意:地点1。根据“It looks like a house with big windows and a red roof.”可知是一座有大窗户和红色屋顶的房子,与图片D相符,故选D。
(2)句意:地点2。根据“The outside is shiny with glass walls that reflect the sky.”可知是一座外面的玻璃墙反射着天空,闪闪发光的建筑,与图片C相符。故选C。
(3)句意:地点3。根据“It’s an old temple with traditional Chinese roofs that look like dragon tails!”可知是一座看起来像龙尾的中国传统屋顶的古庙,与图片A相符,故选A。
(4)句意:地点4。根据“It’s a tall, white building with clean lines. It has lots of windows to let sunlight in.”可知是一座白色的高楼,线条清晰,有很多窗户让阳光照进来,与图片B相符,故选B。
28.(1)句意:一个男孩视力不好。他应该去哪里?A地点1。B地点2。C地点3。D地点4。根据“It’s a hospital for people’s eyes.”可知地点4是一家眼科医院,故选D。
(2)句意:一名游客最喜欢音乐。他应该去哪里参观?A地点1。B地点2。C地点3。D地点4。根据“Many famous pianos are here. It teaches us about music history.”可知地点1有许多著名的钢琴,可以了解音乐史,故选A。
(3)句意:人们在____举行大的重要的会议。A地点1,B地点2,C地点3,D地点4。根据“It’s a place for big meetings.”可知地点2是一个举行大型会议的地方,故选B。
(4)句意:许多游客在____观赏美丽的花园和古代雕塑。A地点1,B地点2,C地点3,D地点4。根据“Many visitors come to see its beautiful gardens and ancient statues.”可知许多游客在地点3观赏美丽的花园和古代雕塑,故选C。
29.句意:这是一个____,人们可以在那里看到和听到旧钢琴。根据短文对地点1的描述可知是鼓浪屿钢琴博物馆,museum博物馆,故答案为museum。
30.capital 31.Tian’anmen Square Summer Palace 32.Peking duck noodles
【导语】本文主要介绍了北京的景点和美食。
30.句意:北京是中国的首都。根据“Beijing, China’s capital is full of famous places.”可知北京是中国的首都,capital名词,首都,故答案为capital。
31.句意:列出两个北京的著名景点。本题答案为不唯一。根据“The Forbidden City, with its big red gates, shows China’s history. In Beijing, you can see the big Tian’anmen Square and the beautiful Summer Palace. You can also visit the Temple of Heaven( 天坛 ), where ancient kings prayed( 祈福 ).”可知北京著名的地方有the Forbidden City,Tian’anmen Square,Summer Palace,Temple of Heaven,任意写出两个就可以,故答案为Tian’anmen Square;Summer Palace。
32.句意:在北京,人们吃烤鸭和面条。本题答案不唯一。根据“Peking duck is my favorite, it’s crunchy and yummy! Dumplings and noodles are also really good.”可知文章提到的北京的食物有Peking duck,dumplings and noodles,任意写出两种就行,故答案为Peking duck;noodles。
33.F T F T 34.I want to visit the Great Wall because it’s a world wonder.
【导语】本文讲的是为期五天的北京旅行计划。
33.(1)句意:小南将乘火车去北京。根据“Beijing Daxing Airport: You will arrive Beijing by plane at 7:00 in the morning.”可知小南是乘飞机抵达,而非火车,与原文不相符,故答案为F。
(2)句意:烟袋斜街是一条古老而著名的胡同。根据“Hutong Culture: You will walk at the Yandai Xie Street. It is one of the oldest and most famous hutongs in Beijing.”可知烟袋斜街确为古老且著名的胡同,与原文相符,故答案为T。
(3)句意:小南将于7月17日游览颐和园。根据“Day4: The Summer Palace & Tsinghua University”可知第四天游览颐和园,推算时间应该是7月18日,与原文不相符,故答案为F。
(4)句意:小南上午11:00在中国国家博物馆。根据“The National Museum of China: You will visit the museum from 9:00 a.m. to 3:00 p.m.”可知中国国家博物馆游览时间为上午9点到下午3点,上午11点在参观时间范围内,与原文相符,故答案为T。
34.问句句意:如果你去北京,你要去哪里?为什么?答案不唯一,比如:我想参观长城,因为这是一个世界奇迹。故答案为I want to visit the Great Wall because it’s a world wonder.
35.B D C A 36.A B C
【导语】本文主要介绍了北京的四季。
35.根据第一段内容可知该段介绍了春天的颐和园,选项B是春天的景色,故答案为B。
根据第二段内容可知该段介绍了夏天,北海公园到处都是绿色,人们在水面上划船。选项D是划船,故答案为D。
根据第三段内容可知该段介绍了秋天的香山,树叶红橙相间。选项C红橙相间的树叶,故答案为C。
根据第四段内容可知该段介绍了冬天人们在什刹海滑冰、玩耍。选项A冬天滑冰,故答案为A。
36.(1)句意:春天,人们喜欢在颐和园里_____。A散步,B去划船,C玩游戏。根据“In spring, the Summer Palace(颐和园) is very nice....People enjoy taking a walk there.”可知春天,人们喜欢在颐和园里散步,故选A。
(2)句意:_____是香山最美的时节。A夏天,B秋天,C冬天。根据“Autumn is the best time in Fragrant Hills(香山).”可知秋天是香山最美的时节,故选B。
(3)句意:这篇文章的最佳标题是什么?A北京的美丽湖泊,B北京的不同活动,C北京的四季。根据“spring、summer、Autumn、Winter”可知文章主要介绍了四个季节,故选C。
37.B A C B 38.It is famous for its historic sites.
【导语】本文主要介绍了北京的长城和故宫。
37.(1)句意:长城大约6000千米长。A5000千米,B6000千米,C7米,根据“It’s about 6000 kilometers long, 7 meters high and 5 meters wide.”可知长城大约6000千米长,故选B。
(2)句意:文章中单词““attracts”意思是什么?A吸引,B检测,C攻击,根据“The Badaling Great Wall is very famous in the world. It attracts many visitors every year.”可知八达岭长城在世界上是著名的,它每年吸引许多游客,attracts意思是吸引,故选A。
(3)句意:皇帝在故宫里居住和工作。A玩和工作,B居住和玩,C居住和工作,根据“Fourteen emperors of the Ming Dynasty and ten emperors of the Qing Dynasty lived and worked in it. ”可知皇帝在故宫里居住和工作,故选C。
(4)句意:丽丽现在11岁。今年暑假她将和她的爸爸去故宫。他们将付80元。A60,B80,C100,根据“Adult Ticket: 60 yuan (April-October) 40 yuan (November-March) Student Ticket: 20 yuan”可知暑假成年人60元,学生票20元,丽丽和爸爸一共付80元,故选B。
38.句意:北京因什么而著名?根据“If you come to Beijing, don’t forget to visit these historic sites (历史古迹).”可知北京因为历史古迹而著名,故答案为It is famous for its historic sites.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)