/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版 (一起) 五年级英语上册核心考点精练
Module 1 考点10:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Our city
There are two pictures about our city. One is now, the other is before (以前的). Look! There was a small park, but now there is a big and beautiful park. And there is a lake with some ducks on it. There wasn’t a lake before. In our city there were some old houses and small trees. But now there are some new high buildings (建筑物). The trees are very tall and the flowers are very beautiful. There are many supermarkets and some cars now. I love my city. Do you want to visit here
1.There was a park in our city before. ( )
2.There was a lake in the park. ( )
3.There aren’t some ducks on the lake now. ( )
4.There weren’t any tall trees before. ( )
5.There were some cars in the city before. ( )
阅读短文,根据短文内容判断句子正(T)误(F)。
Hello, I am Zhang Qing. Ganzhou is my hometown(家乡). Thirty years ago, it didn’t look beautiful. There weren’t many people. We had streets but there weren’t any highways. There weren’t any tall buildings. Now there are lots of highways and tall buildings in the city. We plant lots of trees in the city. Now it is green everywhere. It’s clean, too. Ganzhou looks like a new city. And it is better and prettier now. I love my hometown.
6.Ganzhou is Zhang Qing’s hometown. ( )
7.There were many people in Ganzhou. ( )
8.The buildings are tall in the city now. ( )
9.We can see a lot of red trees in the city. ( )
10.Zhang Qing’s hometown is better and prettier than before. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Many years ago, Jingzhou was a small city without(没有) many beautiful parks or tall buildings. But now Jingzhou is a big and beautiful city. There is a long river and many beautiful parks around it. There are lots of new and tall buildings. There are some green plants and beautiful flowers on the two sides of the roads. I like the city very much and I love to live here with my family.
11.Jingzhou is a big and beautiful city now. ( )
12.There were lots of new and tall buildings before. ( )
13.The writer(作者) likes the city very much. ( )
14.There was a long river and many beautiful parks before. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Huixian is a beautiful city in Henan. In the past twenty years, Huixian changed a lot. Twenty years ago, we couldn’t see shared bikes or electric cars(电动汽车) on the street. Now lots of people go to work in these green ways. Twenty years ago, there were only a few parks. But now people can go to different parks. We can fly kites there. Now we can see many libraries in our city, too. People can read books there. Huixian is becoming a better city. I love Huixian.
15.Huixian has no changes. ( )
16.People could see shared bikes in Huixian twenty years ago. ( )
17.Now lots of people go to work by electric cars. ( )
18.In Huixian, there are more parks than before. ( )
19.It is beautiful in Huixian. ( )
根据短文内容判断正(T)误(F)。
Forty years ago, I was a child. I lived in a small village with my parents. There were many flowers near my house. In my village, there was a big old tree. My uncle gave me some useful books. I read books under the tree day and night. I studied hard and wanted to change(改变) my life.
Now I am 48 years old. I’m a businessman. I’m older and stronger than before. I built a school for my village. There are tall buildings everywhere. Our village becomes(变得) more and more beautiful. I love my village! I want to say, “Don’t give up at any time. Never too old to learn.”
20.Forty years ago, the writer(作者) was eight years old. ( )
21.The writer’s parents gave him some useful books. ( )
22.The writer read books under the tree day and night when he was a child. ( )
23.The writer built a cinema for the village. ( )
24.“Never too old to learn.” Means “活到老学到老”. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
There is a park near my house. Five years ago, it was small. Now, it is very big. There is a lake in the park. Before, the water was dirty. People didn’t like it. Now, the water is clean. Many people like to go boating on the lake. I like to walk in the park. Before, there were many tall trees. Now, there are trees, grass and flowers. They are beautiful. Many children like to play in the park. There are many people doing exercises in the park in the morning. I like the park.
25.The park is near my house. ( )
26.People don’t like the park now. ( )
27.Many people like to go boating on the lake in the park. ( )
28.Now, there are no trees. ( )
29.There are many people swimming in the park in the morning. ( )
根据短文内容,判断下列句子的正(T)误(F)。
Hi, I’m Li Ping. Now I live in Guangzhou with my parents. But five years ago I lived in Guangning with my grandparents. I was shy and quiet then. I was afraid of talking in front of the class. I climbed a mountain and went fishing with my classmates on the weekend. I missed my parents.
Now I’m tall and strong. I can cook after school. I am active in class. I often play basketball and play games with my friends. Sometimes I go camping with my parents on the weekend. Sometimes I visit my grandparents. I miss my grandparents.
30.Li Ping lived in Guangzhou with his parents five yeas ago. ( )
31.Li Ping is tall and strong now. ( )
32.Li Ping was active before. ( )
33.Li Ping often go camping with his grandparents now. ( )
34.Now Li Ping misses his grandparents. ( )
阅读短文,判断正误。正确的填T,错误的填F。
Hello, everyone, this is my school. We didn’t have a playground before. There is a playground behind the building now. Before, there was no art room or music room in the school, but now we have them. The art room is on the first floor. The music room is on the third floor. The teachers’ room was small, but now it is very big. It’s next to the art room. The Electronic Library is on the second floor. We often read books there. The headmaster didn’t wear glasses before, but he does now.
35.The teachers’ room was small before. ( )
36.The playground was behind the building before. ( )
37.The art room and the music room are on the third floor. ( )
38.We often draw pictures in the Electronic Library. ( )
39.Now the headmaster wears glasses. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
I’m Mike. This is my school. It was small then. It is big now. This is my house. It was old then. It is new now. This is my cat. It was thin then. It is fat now. This is my grandpa. He was young then. He is old now. And this is me. I was short then. But I am tall now.
40.Mike’s school was small then. ( )
41.Mi’s hos is old now. ( )
42.Mike’s cat was fat then. ( )
43.Mike’s grandpa was young then. ( )
44.Mike is short now. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
In the past, my hometown was not very big. The houses were old and small. There were no tourist attractions in my hometown. Besides, the villagers didn’t have money to build wide roads. So few people came here.
Great changes have taken place in my hometown. Now, there are many tall buildings and wide roads. The mountains are all green. The river is clearer and the sky is bluer. Many people come to visit it. The people in my hometown live a happy life and many of them have their own cars. My hometown becomes more and more famous.
I’m sure my hometown will become better and better in the future.
45.My hometown was big before. ( )
46.There were no tourist attractions or wide roads in my hometown. ( )
47.Now the river is clearer and the sky is bluer than before. ( )
48.Everyone in my hometown owns a car. ( )
49.My hometown is different now and I think it will become better and better. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
I’m Li Feng. Here is a photo of my family. This is my grandma. She was a singer thirty years ago. She sang in lots of countries. My grandpa was a doctor then. And my parents are teachers now. They teach in different schools. My father teaches Chinese. My mother teaches English. Now my grandparents don’t work. They are learning English. My mother teaches them.
50.Li Feng’s grandma danced in lots of countries. ( )
51.Li Feng’s grandpa was a doctor. ( )
52.Li Feng’s parents teach in different schools. ( )
53.Li Feng’s grandparents are teaching English now. ( )
54.There are five people in Li Feng’s family. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
There was a river near my house six years ago. It was very clean. There were many fish in the river. And there were many tall trees and beautiful flowers around the river. The children played happily there.
Now, the river disappears. There is a big factory(工厂) in our village. People don’t work in the fields any more. They work in the factory. There is also a big supermarket. We can buy lots of things. But sometimes I miss the river.
55.There is a river in our village now. ( )
56.There were no fish in the river. ( )
57.People worked in the fields six years ago. ( )
58.There is a supermarket in our village now. ( )
59.The writer misses the river. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
This is my brother. His name is Li Jun. He was a very good player. He took part in big matches. He won matches many times. Now he is a PE teacher. He teaches students how to skate.
60.Li Jun was a good player. ( )
61.Li Jun didn’t win any matches. ( )
62.Li Jun is a Music teacher. ( )
63.Li Jun teaches students how to skate. ( )
阅读短文,判断正误,正确的写“T”,错误的写“F”。
Shanghai is one of the largest cities in China. It is a modern city in the east of China. There were many old buildings in the city before. But now there are many new and tall buildings. There were some factories in the city before, and the air was not fresh. But now there are many gardens and trees in the city, and the air is fresh and the sky is clear. Many travellers from different countries visit Shanghai every year. People in Shanghai are very friendly. Visiting Shanghai is a good choice(选择) and I am sure you will have a good time there.
64.Shanghai is a modern city. ( )
65.Shanghai is in the west of China. ( )
66.There weren’t any factories in Shanghai before. ( )
67.The underlined word “fresh” in the passage means“美味的” in Chinese. ( )
68.People in Shanghai are friendly. ( )
根据短文内容判断句子的正(T)误(F)。
Many years ago, people wrote letters to others. Now we have computers and mobile phones. We can call other people or send emails to them. We don’t like writing letters because we think it takes too much time. There are fewer mailboxes in our cities. Many people think it is OK, but for some people, it is a sad thing. David Peterman is one of these people. He feels sorry for the blue mailboxes in his hometown. He wants to take photos of all the mailboxes in his hometown and hopes that people won’t forget them. He says it may be a meaningless thing, but he doesn’t want to see the mailboxes disappear (消失) with nobody caring about it. I think he does a good job.
69.People wrote emails to others many years ago. ( )
70.People think writing letters takes too much time. ( )
71.There are many mailboxes in our cities now. ( )
72.The mailboxes are blue in David Peterman’s hometown. ( )
73.David Peterman wants people to remember the mailboxes. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.F 3.F 4.T 5.F
【导语】本文介绍了作者城市的以前和现在。
1.句意:我们城市以前有一个公园。根据“There was a small park, but now there is a big and beautiful park.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
2.句意:公园里有一个湖。根据“There wasn’t a lake before.”,可知以前公园里没有湖,故答案为F。
3.句意:现在湖上没有鸭子。根据“And there is a lake with some ducks on it.”,可知有鸭子,故答案为F。
4.句意:以前没有高大的树木。根据“In our city there were some old houses and small trees.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
5.句意:以前城市里有一些汽车。根据“There are many supermarkets and some cars now.”,可知现在城市里有一些汽车,故答案为F。
6.T 7.F 8.T 9.F 10.T
【导语】本文主要介绍赣州三十年前后的变化。
6.句意:赣州是张青的家乡。根据“Hello, I am Zhang Qing. Ganzhou is my hometown(家乡).”可知赣州是张青的家乡,故答案为T。
7.句意:在赣州有很多人。根据“There weren’t many people.”可知没有很多人,故答案为F。
8.句意:现在城市里的楼是高的。根据“Now there are lots of highways and tall buildings in the city.”可知现在城市里的楼是高的,故答案为T。
9.句意:我们可以在城市里看见很多红色的树。根据“We plant lots of trees in the city. Now it is green everywhere.”可知是绿色的树,故答案为F。
10.句意:张青的家乡比以前更好更漂亮了。根据“And it is better and prettier now.”可知现在更好更漂亮了,故答案为T。
11.T 12.F 13.T 14.F
【导语】本文主要介绍荆州这个城市的变化。
11.句意:荆州现在是一个又大又漂亮的城市。根据“But now Jingzhou is a big and beautiful city.”可知荆州现在又大又漂亮,故答案为T。
12.句意:以前有很多新的和高的大楼。根据“Many years ago, Jingzhou was a small city without(没有) many beautiful parks or tall buildings.”可知以前没有高楼,故答案为F。
13.句意:作者非常喜欢这个城市。根据“I like the city very much and I love to live here with my family.”可知作者很喜欢这个城市,故答案为T。
14.句意:以前有一条长河和很多美丽的公园。根据“Many years ago, Jingzhou was a small city without(没有) many beautiful parks or tall buildings.”可知以前没有美丽的公园,故答案为F。
15.F 16.F 17.T 18.T 19.T
【导语】本文讲了辉县的今昔对比。
15.句意:辉县没有变化。根据“In the past twenty years, Huixian changed a lot.”,可知辉县改变了很多,故答案为F。
16.句意:二十年前,人们可以在辉县看到共享单车。根据“Twenty years ago, we couldn’t see shared bikes or electric cars(电动汽车) on the street.”,可知二十年前,人们在辉县看不到共享单车,故答案为F。
17.句意:现在很多人开电动汽车上班。根据“Twenty years ago, we couldn’t see shared bikes or electric cars(电动汽车) on the street. Now lots of people go to work in these green ways.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
18.句意:辉县的公园比以前多了。根据“Twenty years ago, there were only a few parks. But now people can go to different parks.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
19.句意:辉县很美。根据“Huixian is a beautiful city in Henan.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
20.T 21.F 22.T 23.F 24.T
【导语】本文讲了今昔对比。
20.句意:四十年前,作者八岁。根据“Forty years ago, I was a child. Now I am 48 years old.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
21.句意:作者的父母给了他一些有用的书。根据“My uncle gave me some useful books.”,可知是叔叔给的,故答案为F。
22.句意:作者小的时候日夜在树下看书。根据“I read books under the tree day and night.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
23.句意:作者为村庄建了一家电影院。根据“I built a school for my village.”,可知建了一所学校,故答案为F。
24.句意:“Never too old to learn.”的意思是“活到老学到老。”根据短文语境可知题干描述正确,故答案为T。
25.T 26.F 27.T 28.F 29.F
【导语】本文讲了作者家附近的公园的今昔对比。
25.句意:公园在我家附近。根据“There is a park near my house.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
26.句意:现在人们不喜欢这个公园。根据文中的描述,可知现在人们喜欢这个公园,故答案为F。
27.句意:许多人喜欢在公园的湖上划船。根据“Many people like to go boating on the lake.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
28.句意:现在,没有树了。根据“Now, there are trees, grass and flowers.”,可知现在有树,故答案为F。
29.句意:早上有很多人在公园里游泳。根据“There are many people doing exercises in the park in the morning.”,可知早上有很多人在公园里锻炼,故答案为F。
30.F 31.T 32.F 33.F 34.T
【导语】本文主要介绍了李平五年的生活及性格的变化。
30.句意:李平五年前和父母一起住在广州。根据文中“But five years ago I lived in Guangning with my grandparents.”可知李平五年前和(外)祖父母一起住在广宁。题干与原文不符,故答案为F。
31.句意:李平现在又高又壮。根据文中“Now I’m tall and strong.”可知李平现在又高又壮。题干与原文相符,故答案为T。
32.句意:李平以前很活跃。根据文中“I am active in class.”可知李平现在很活跃。题干与原文不符,故答案为F。
33.句意:李平现在经常和(外)祖父母一起去露营。根据文中“Sometimes I go camping with my parents on the weekend.”可知李平有时候周末会和父母去露营。题干与原文不符,故答案为F。
34.句意:现在李平想念他的(外)祖父母。根据文中“I miss my grandparents.”可知现在李平想念他的(外)祖父母。题干与原文相符,故答案为T。
35.T 36.F 37.F 38.F 39.T
【导语】本文主要讲了学校的今昔对比。
35.句意:老师的房间以前很小。根据“The teachers’ room was small, but now it is very big.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
36.句意:操场以前在大楼后面。根据“We didn’t have a playground before.”,可知以前没有操场,故答案为F。
37.句意:美术室和音乐室在三楼。根据“The art room is on the first floor.”,可知美术室在一楼,故答案为F。
38.句意:我们经常在电子图书馆画画。根据“The Electronic Library is on the second floor. We often read books there.”,可知经常在电子图书馆看书,故答案为F。
39.句意:现在校长戴眼镜。根据“The headmaster didn’t wear glasses before, but he does now.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
40.T 41.F 42.F 43.T 44.F
【导语】本文讲了一些物和人的今昔对比。
40.句意:迈克的学校当时很小。根据“This is my school. It was small then.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
41.句意:迈克的房子现在很旧。根据“This is my house. It was old then. It is new now.”,可知迈克的房子现在很新,故答案为F。
42.句意:迈克的猫当时很胖。根据“This is my cat. It was thin then. It is fat now.”,可知迈克的猫当时很瘦,故答案为F。
43.句意:迈克的爷爷那时很年轻。根据“This is my grandpa. He was young then.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
44.句意:迈克现在很矮。根据“I was short then. But I am tall now.”,可知迈克现在很高,故答案为F。
45.F 46.T 47.T 48.F 49.T
【导语】本文介绍了家乡的变化。
45.句意:我的家乡之前很大。根据“In the past, my hometown was not very big.”可知过去家乡并不大,故答案为F。
46.句意:在我的家乡没有旅游胜地和宽敞的马路。根据“There were no tourist attractions in my hometown. Besides, the villagers didn’t have money to build wide roads.”可知家乡没有旅游胜地,也没有钱修建宽敞的马路,故答案为T。
47.句意:现在河水比之前的清澈,天空比之前的蓝。根据“The river is clearer and the sky is bluer.”可知河水更清,天空更蓝,故答案为T。
48.句意:我家乡的每个人都有一辆小汽车。根据“The people in my hometown live a happy life and many of them have their own cars.”可知家乡的人们过上了幸福的生活并且他们当中很多人都有了自己的汽车,故答案为F。
49.句意:我的家乡现在与众不同,我想未来会变得越来越好。根据“Great changes have taken place in my hometown...I’m sure my hometown will become better and better in the future.”可知家乡发生了巨大的变化,家乡变得越来越好,故答案为T。
50.F 51.T 52.T 53.F 54.T
【导语】本文介绍了李峰一家人的职业。
50.句意:李峰的奶奶在很多国家跳舞。根据“This is my grandma. She was a singer thirty years ago. She sang in lots of countries.”,可知李峰的奶奶在很多国家唱歌,故答案为F。
51.句意:李峰的爷爷是个医生。根据“My grandpa was a doctor then.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
52.句意:李峰的父母在不同的学校教书。根据“And my parents are teachers now. They teach in different schools.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
53.句意:李峰的祖父母现在正在教英语。根据“Now my grandparents don’t work. They are learning English.”,可知李峰的祖父母现在正在学英语,故答案为F。
54.句意:李峰家有五口人。根据全文可知李峰家有五口人,李峰,父母和祖父母,故答案为T。
55.F 56.F 57.T 58.T 59.T
【导语】本文主要讲述的是家乡的过去和现状。
55.句意:我们村现在有一条河。根据句子“Now, the river disappears.”,可知现在河消失了,题干与短文不符,故答案为F。
56.句意:河里没有鱼。根据句子“There were many fish in the river.”,可知过去河里有很多鱼,题干与短文不符,故答案为F。
57.句意:六年前人们在地里干活。根据句子“People don’t work in the fields any more.”,可知以前人们在地里干活,现在不再在地里干活了,题干与短文相符,故答案为T。
58.句意:我们村现在有一家超市。根据句子“There is also a big supermarket.”,可知现在村里有一家超市,题干与短文相符,故答案为T。
59.句意:作者怀念那条河。根据句子“But sometimes I miss the river.”,可知作者怀念那条河,题干与短文相符,故答案为T。
60.T 61.F 62.F 63.T
【导语】本文介绍了李军的以前和现在。
60.句意:李军是个好运动员。根据“He was a very good player.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
61.句意:李军没有赢得任何比赛。根据“He won matches many times.”,可知他多次赢得比赛,故答案为F。
62.句意:李军是一位音乐老师。根据“Now he is a PE teacher.”,可知李军是一位体育老师,故答案为F。
63.句意:李军教学生滑冰。根据“He teaches students how to skate.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
64.T 65.F 66.F 67.F 68.T
【导语】本文主要介绍了上海这座城市。
64.句意:上海是一个现代化城市。由文中“It is a modern city in the east of China. 它是中国东部的一座现代化城市。”可知句子与原文相符,故答案为T。
65.句意:上海在中国西部。由文中“It is a modern city in the east of China. 它是中国东部的一座现代化城市。”可知上海在中国东部,句子与原文不符,故答案为F。
66.句意:以前在上海没有任何工厂。由文中“There were some factories in the city before, and the air is fresh and the sky is clear. 以前在城市里有一些工厂”可知句子与原文不符,故答案为F。
67.句意:文章中划线单词“fresh”在汉语中的意思是“美味的”。根据“There were some factories in the city before, and the air is fresh and the sky is clear.”可知fresh说的是空气情况,fresh意为新鲜的,故答案为F。
68.句意:上海人是友好的。由文中“People in Shanghai are very friendly. 上海人非常友好。”可知句子与原文相符,故答案为T。
69.F 70.T 71.F 72.T 73.T
【导语】本文主要介绍城市的邮箱越来越少,大卫·彼得曼把家乡的所有邮箱都拍下来,希望人们不要忘记它们的故事。
69.句意:许多年前人们就给别人写过电子邮件。根据“Many years ago, people wrote letters to others.”可知很多年前人们给给别人写信。故答案为F。
70.句意:人们认为写信需要太多时间。根据“We don’t like writing letters because we think it takes too much time.”可知人们认为写信需要太多时间,故答案为T。
71.句意:现在我们的城市里有很多邮箱。根据“There are fewer mailboxes in our cities.”可知我们的城市里邮箱越来越少了,故答案为F。
72.句意:大卫·彼得曼家乡的邮箱是蓝色的。根据“He feels sorry for the blue mailboxes in his hometown.”可知他家乡的邮箱是蓝色的,故答案为T。
73.句意:大卫·彼得曼希望人们记住这些邮箱。根据“He wants to take photos of all the mailboxes in his hometown and hopes that people won’t forget them.”可知他希望人们不要忘记这些邮箱,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)