/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版 (一起) 五年级英语上册核心考点精练
Module 1 考点11:阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
随着科技的发展,我们的生活也发生着日新月异的变化。请观察图片,选择正确的答案。
1.We use the Internet(网络) in ______ in the 2020s. ( )
A.3G B.4G C.5G
2.We can ______ on the phone in 2G. ( )
A.watch cartoons B.watch films C.send messages
3.We can have classes on the Internet in the ______. ( )
A.2000s B.2010s C.1990s
4.We can pay(支付) money on the phone in ______. ( )
A.2G B.4G C.3G
5.Can we watch films in 1990s ( )
A.No, we can’t. B.Yes, we can. C.We don’t know.
阅读短文,根据短文内容选择正确选项。
My name is Amy. My school is very beautiful. There was a small building in my school five years ago. There was no library. There were no computers either. Now there is a big building in my school. And there is a new library. There are many books in the library. I often read books there. There are many computers. There is a big gym in my school. I have PE class in the gym and I often play sports in it. My classroom is big.
Before, I was short. Now, I am tall. Before, I was quiet. Now, I’m very active in class. I couldn’t ride my bike well before. I go cycling every day now.
6.Was there a library in Amy’s school five years ago ( )
A.Yes, there is. B.Yes, there was. C.No, there wasn’t.
7.What does Amy often do in the library ( )
A.She often plays sports there.
B.She often reads books there.
C.She often rides a bike there.
8.How was Amy before ( )
A.She was quite. B.She was active. C.She was helpful.
9.Can Amy ride a bike well now ( )
A.Yes, she does. B.Yes, she can. C.No, she can’t.
10.How is Amy’s classroom ( )
A.It’s small. B.It’s big. C.It’s tall.
根据短文选择最佳的答案。
Dear friend,
Hello! I’m Li Bai from the Tang dynasty. Life here is very different from your modern world. Most of us live in wooden houses. For travel, we walk on stone roads, ride horses, or sail boats. To cross rivers, we use bamboo rafts or wait for ferrymen. Sending messages takes weeks—we write letters on paper, using pigeons or postmen. Our food includes dumplings, pancakes, vegetables, and meat—similar to yours! Children learn in small schools or at home, studying poetry, history, and writing. Though we don’t have lots of machines, art is everywhere. As I write, the moon shines, reminding me of my poem: “I raise my cup to the bright moon; with my shadow, we become three.” I hope you read my poems someday!
Yours,
Li Bai
11.How do people in the Tang dynasty cross rivers without bridges ( )
A.By swimming. B.Using bamboo rafts. C.Riding horses across.
12.Why are messages slow to send in the Tang dynasty ( )
A.People don’t write letters. B.There are no postmen.
C.Letters are written on paper and sent by pigeons or postmen.
13.What don’t people do in the Tang dynasty ( )
A.Ate vegetables. B.Wrote letters. C.Rode bikes.
14.What do children study in schools ( )
A.Math and science. B.Poetry, history, and writing. C.Computer.
15.What does Li Bai mean by “Raising my cup, I toast the bright moon; with my shadow, we become three” ( )
A.He likes being alone. B.He enjoys parties with friends.
C.He finds beauty in simple moments with nature.
Mts Smith和Mr White分享了他们过去和现在的生活状况。阅读短文,选择正确的答案。
Hi. I’m Mrs Smith. Ten years ago, there was a small park in my city. There were some old houses and small trees then. Now, there is a big and beautiful park. And there is a pond with some ducks in it. There are many new and high buildings. The trees are very tall and the flowers are very beautiful. There are some supermarkets. Ten years ago, people rode to work. Now, lots of people drive cars to work.
Hello. I’m Mr White. Forty years ago, I was a little boy. I lived in a small house with my parents. We didn’t have enough food. There weren’t any televisions or radios. But now we live in a tall building. We have lots of fresh food. We have TVs. We can watch TV every day. We have telephones too.
16.What’s in Mrs Smith’s city now ( )
A.There are some old houses and small trees.
B.There isn’t a pond in the city.
C.There are many new and high buildings.
17.What does Mr White have now ( )
A.Bikes and cars. B.TVs and telephones. C.A duck.
18.What does the underlined word “fresh” mean (意思) ( )
A.腐烂的 B.新鲜的 C.破旧的
19.What can Mr White do now ( )
A.He can watch TV every day.
B.He can listen to music every day.
C.He can drive cars every day.
20.Which of the following is true (正确的) ( )
A.There is a small park in Mrs Smith’s city now.
B.Many people drive cars to work in Mrs Smith’s city now.
C.Mr White lived in a tall building forty years ago.
同学们,阅读Sarah的书信,选择最佳答案。
Dear Uncle,
How are you I was only 7 years old when you left(离开) Beijing. Now I am 12 years old. I changed(变化) a lot. My hair is long. I am tall and I can ride my bike well now. I ride a bike every day. Five years ago, I didn’t like maths, but now I like it very much. And I am active(活泼) in class. I was very quiet then. My brother isn’t a little boy now. He is a big boy. He is taller and stronger than me. He is 1.65 metres. He can play badminton now. He didn’t like eggs before. But now he likes them. He eats eggs every day.
How about you Do you have any changes Please tell me.
Yours,
Sarah
21.Sarah’s uncle left Beijing ______. ( )
A.4 years ago B.5 years ago C.3 years ago
22.______ can play badminton now. ( )
A.Sarah B.Sarah’s brother C.Sarah’s uncle
23.Sarah didn’t like ______ before. ( )
A.maths B.eggs C.dogs
24.How tall is Sarah’s brother ( )
A.1.55 metres. B.1.60 metres. C.1.65 metres.
25.Can Sarah ride a bike well now ( )
A.Yes, she can. B.No, she can’t. C.We don’t know.
阅读短文,根据短文内容选择正确的选项。
Many years ago, life was very different. People lived in small houses. Most families had lots of children. There weren’t any cars or buses. They often went to another(另一个) place on foot or by bike. Many families didn’t have telephones or computers. If(如果) they wanted to look for information they could go to the library to read books. If they wanted to connect with(与……联系) friends, they could write letters.
But now, there are lots of tall buildings(建筑物). Most(大多数) families are small. There are one or two children in each(每个) family. People live a happy life. We often drive a car or take a plane to travel. Most families have got telephones and computers. People can do many things on the Internet(互联网). We can watch films, listen to music, talk with our friends, do shopping and so on(等等).
26.People went to another place ______ many years ago. ( )
A.by car or by bus B.by plane or by train C.on foot or by bike
27.People could find information from ______ many years ago. ( )
A.computers B.books C.telephones
28.People could ______ many years ago. ( )
A.talk to the friends on the computers B.call the friends C.write letters to the friends
29.Now there are lots of ______. ( )
A.tall buildings B.small houses C.big families
30.Which of the following is Wrong ( )
A.Now people travel by car or by plane. B.We can’t buy things on the Internet now. C.Now people’s life is very happy.
根据信件内容,选择正确答案。
Dear Joe, I am writing you this letter to tell you about what the world used to be like when I was young. Life was very different then. We didn’t have phones when we wanted to talk to our friends. We didn’t have emails either, so we had to write letters. When we travelled from town to town, we used to walk or ride horses or take a cart(马车). Later we had buses and very few people had cars. Air travel was a luxury and we dreamed of riding on an airplane but now everyone does. Food is another big difference. There weren’t any supermarkets so we used to grow our own food. We went to buy the things we didn’t have from other towns. We didn’t have a fridge so we kept things cool in a special room underground. But the biggest difference is electricity(电). We didn’t have any in our town! At night, we used candles when we wanted light and we burned coal(煤) or wood to keep warm. We didn’t have TVs. In summer, we went swimming in the river. Life used to be very different, but we were happy. Love, Grandpa
31.This letter was written by ________. ( )
A.a grandfather B.a grandson C.a father to his son
32.The writer doesn’t ________ now. ( )
A.buy food from the supermarket B.take buses
C.ride horses to travel from town to town
33.As there wasn’t any electricity when the writer was young, ________. ( )
A.he couldn’t keep warm B.he used candles to get light
C.he wrote emails to friends
34.What does the underlined word “luxury” mean in Chinese ( )
A.消耗 B.奢侈 C.幸运
35.The letter talks mostly about how ________. ( )
A.life now is different from life in the past B.Joe should do differently
C.the writer wants to do in the future
阅读短文,选择正确答案。
Today lots of people order takeout(点外卖) on different APPs. But people also order takeout in the Song dynasty(宋朝).
At that time, people didn’t have phones. They couldn’t use the Internet. The takeout workers went out and yelled(吆喝) their dishes. People ordered, and the workers took the food to people’s houses.
Now, takeout workers use e-bikes. But in the Song dynasty, there weren’t any bikes. Takeout workers walked to send food. How could they keep food warm They used a special box!
36.Today people use ______ to order takeout. ( )
A.APPs B.BDS
37.People in the Song dynasty could order takeout, because ______. ( )
A.they had phones B.restaurants had takeout workers
38.In the Song dynasty, takeout workers sent(配送) food ______. ( )
A.on foot B.by bike
39.In the Song dynasty, takeout workers ______ to keep food warm.
A.walked fast B.used a special box
40.We can read this passage(文章) in a ______. ( )
A.postcard B.magazine
阅读关于中国古代宋朝时期人们的生活的短文,完成其后的练习。
Life in the Song Dynasty (朝代) is different from the life in our modern society. Tea is very popular at that time. There were tea houses here and there in the streets. There were also many restaurants. People could eat in the restaurants or have a takeaway. They used a box with a loop handle (提梁) to carry the takeaway. To keep the food warm, they also used a warm plate. In the famous Chinese painting. Along the River During the Qingming Festival, a food delivery (外卖) man can be seen with warm plates in his hand. People in the Song Dynasty liked to wear light-coloured (浅色) clothes. People liked flowers very much. Both men and women liked to wear flowers or flower pins on their heads or beside their ears. They often played Cuju. The name Cuju means “kick the ball” in Chinese. Players kicked a leather (动物的皮) ball filled with feathers (羽毛) or hair. It is ancient (古代的) Chinese football.
41.What is popular in the Song Dynasty ( )
A.Tea. B.Milk. C.Cola.
42.What did people use to carry the takeaway ( )
A.A basket. B.A box with a loop handle. C.A bowl.
43.Did people like flowers in the Song Dynasty ( )
A.Yes. B.No. C.We don’t know.
44.What did people often do ( )
A.They often swam. B.They often danced. C.They often played Cuju.
45.What does Cuju mean in Chinese ( )
A.“cook”. B.“sing”. C.“kick the ball”.
阅读书信,选择最佳答案。
Dear Joe,
How are you I came to Hainan with my parents five years ago. Now I’m twelve. I changed(变化) a lot. I’m tall and strong. I couldn’t ride a bike before. Now, I can ride my bike well. I often go to school by bike. Three years ago, I did not like English. But now I like it very much. Because it’s funny. I can speak English well.
How about you
Yours,
Xiao Lin.
46.Xiao Lin went to Hainan with his ______. ( )
A.friends B.parents C.mother
47.How old is Xiao Lin ( )
A.5. B.7. C.12.
48.What’s Xiao Lin like now ( )
A.Tall and thin. B.Thin and strong. C.Tall and strong.
49.How does Xiao Lin go to school ( )
A.By bike. B.By bus. C.By ship.
50.Did Xiao Lin like English three years ago ( )
A.Yes, he did. B.No, he didn’t. C.I don’t know.
班上一名同学为毕业季写了段感言,来看看吧。从A、B、C、D中选出正确答案。
My dear teachers and classmates. We’re going to leave primary school (小学) and go to the middle school (中学) soon. I’m here sharing my school life with you. My school life is colourful.
Goodbye my dear classmates. Six years ago, we were shorter than this gate. We couldn’t read or write. We couldn’t speak any English, either. Now we are tall and strong. We learned Chinese, maths, English, science and other subjects together. We played and laughed together. That’s the best time of my life.
It’s hard to say goodbye to my teachers. You teach us many things: You teach us how to read and write. You teach us how to do maths. You teach us how to be good friends. You teach us to be kind and strong. You teach us every “why” deserves(值得) an answer.
Goodbye my lovely school. You are now bigger and better than before. We read and wrote in the classroom. We sang and danced in the music room. We played basketball in the gym.
51.They are going to the _______ soon. ( )
A.primary school B.middle school C.school
52.Six years ago they couldn’t _______. ( )
A.read or write B.speak any English C.Both A and B
53.Teachers teach us _______. ( )
A.many things B.read and write C.do maths
54.What’s the school like now ( )
A.It’s bigger than before. B.It’s bigger and better than before. C.It was small before.
55.Can you give a best title (标题) for the passage (短文) ( )
A.Goodbye my teachers B.Goodbye my classmates C.Goodbye my primary school life
阅读短文,选择正确选项。
Did you ever take a bus before Buses today are very different from before! Buying Tickets: Many years ago, every bus had a ticket seller. People gave money to the seller. Now most buses have no ticket seller. You put coins into a box, use a bus card or scan a code. It’s easier and faster! Bus Designs: Old buses had only one floor. Today, some buses have two floors! Before, buses had no air conditioning. Summer rides were hot and sweaty. Now, most buses have air conditioners. People feel cool in summer and warm in winter. Bus Drivers: In the past, all bus drivers were men. Now, you can see women drivers too! But most drivers are still men. Maybe one day, more women will join them!
56.People needed to _______ when they took a bus before. ( )
A.put coins into a box B.use a bus card
C.buy tickets from the seller
57.Buses today have _______. ( )
A.one floor B.two floors C.one or two floors
58.People on the bus feel _______ in summer now. ( )
A.warm B.cool C.hot
59.Now there are still more _______ drivers on the bus. ( )
A.men B.women C.old
60.According to the passage, buses today are different in _______ ways. ( )
A.two B.three C.four
阅读实践活动材料,选择正确的选项。
In the project, students work in groups to find out.
Group 1: Smartphone
Twenty years ago, there were no smartphones. People could only send messages (信息) or make calls with phones. Now people can see films, have classes online (线上) and buy things online with a smartphone anytime and anywhere. If you want to call a taxi, have a meal, go shopping or book a hotel, you can use the smartphone. That’s cool.
Group 2: High-speed Rail Before 2012, there was no high-speed rail in Xinyang. People could travel by bus, train or plane. Now, people often go to different cities by high-speed rail. It goes much faster than a car. It takes us about 1 hour from Xinyang to Zhengzhou. It takes about four hours from Guangshan to Zhengzhou if you go by car.
Group 3: ▲ Before 2014, there were no shared bikes. People went on foot, by bus or taxi. Now, there are shared bikes. The bikes wait for you on the street. They are free for an hour. Going by shared bike is good exercise. And it’s a green way to go out, too. It is fun and cool.
61.How do you say “High-speed Rail” in Chinese ( )
A.高速 B.铁路 C.高铁
62.Choose a best title (标题) for Group 3. ( )
A.My Bike B.Shared Bike C.E-bike
63.The underlined word “book” means “_______”. ( )
A.书 B.预订 C.账簿
64.—How long does it take from Xinyang to Zhengzhou by high-speed rail ( )
—About _______.
A.three hours B.one hour C.four hours
65.What’s the best title of this passage ( )
A.Our happy days B.Then and now C.Changes around us
阅读短文, 选择正确的答案。
James is a pupil. He’s in Grade 4 now. He is tall and his hair is short now. But he was short and his hair was long in Grade 2. He likes playing football and swimming. Yesterday he didn’t go to school. Because he was ill. He was in bed. He had a bad cold.
66.James was __________ in Grade 2. ( )
A.thin B.tall C.short
67.James is in Grade __________ now. ( )
A.Four B.Three C.Two
68.James likes playing __________. ( )
A.basketball B.football C.table tennis
69.James was in bed because __________. ( )
A.he was tired B.he was ill C.he was sleepy
阅读短文,选择正确答案。
My uncle Bill lives in a small village. It is very far from our city. I visited him with my father yesterday. There are lots of changes in the village. There weren’t any big houses six years ago. The houses were small. There are lots of big houses now. There weren’t many apple trees four years ago. There are lots of apple trees now. There wasn’t a supermarket in the village then. There is a big one now. It is beside my uncle’s house. There are lots of things in the supermarket. The small village is very beautiful now. I like it very much.
70.My uncle lives in a ________. ( )
A.big city B.big village C.small village
71.There are ________ changes in the village. ( )
A.lots of B.no C.two
72.Six years ago, there weren’t any ________ in the village. ( )
A.apple trees B.big houses C.small houses
73.There is a big ________ in the village. ( )
A.supermarket B.restaurant C.zoo
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.C 3.B 4.B 5.A
【导语】本文主要介绍我们的生活在科技的发展影响下,也发生着日新月异的变化。
1.句意:我们在21世纪20年代使用____网络。根据图片可知是5G,故选C。
2.句意:我们在手机上用2G可以_____。A看动画片,B看电影,C发消息。根据图片可知2G可以发消息,故选C。
3.句意:我们可以在____在网上上课。A21世纪,B21世纪一十年代,C20世纪90年代。根据图片可知是2010s,即21世纪一十年代,故选B。
4.句意:我们在____可以在手机上支付金钱。根据图片可知是4G时,故选B。
5.句意:我们在20世纪90年代能看电影吗?A不,我们不能。B是的,我们能。C我们不知道。根据图片可知在20世纪90年代不能看电影,故答案为A。
6.C 7.B 8.A 9.B 10.B
【导语】本文讲了艾米和艾米学校的今昔对比。
6.句意:五年前艾米的学校有图书馆吗?A是的,有。B是的,有。C不,没有。根据“There was no library.”,可知五年前艾米的学校没有图书馆,答语为否定回答,故选C。
7.句意:艾米经常在图书馆做什么?A她经常在那里进行体育活动。B她经常在那里看书。C她经常在那里骑自行车。根据“And there is a new library. There are many books in the library. I often read books there.”,可知经常在那里看书,故选B。
8.句意:艾米以前怎么样?A她很安静。B她很活跃。C她很有帮助。根据“Before, I was quiet.”,可知艾米以前很安静,故选A。
9.句意:艾米现在骑自行车骑得好吗?根据“I go cycling every day now.”,可知骑得好,答语为肯定回答,can提问用can回答,故选B。
10.句意:艾米的教室怎么样?A它很小。B它很大。C它很高。根据“My classroom is big.”,可知教室很大,故选B。
11.B 12.C 13.C 14.B 15.C
【导语】本文通过李白的书信,对比了唐代与现代生活的差异,涵盖交通、通讯、饮食、教育等方面,并展现了李白诗歌中人与自然和谐相处的意境。
11.句意:唐朝,人们在没有桥梁的情况下,如何跨过河流?A游泳。B利用竹筏。C骑马跨过。根据“To cross rivers, we use bamboo rafts or wait for ferrymen.”可知人们利用竹筏过河,选项B符合题意,故选B。
12.句意:为什么消息在唐朝发送缓慢?A人们不写信。B没有邮差。C信件写在纸上,由鸽子或邮差发送。根据“Sending messages takes weeks—we write letters on paper, using pigeons or postmen.”可知那时是通过鸽子或邮差发送,选项C符合题意,故选C。
13.句意:人们在唐朝不做什么?A吃蔬菜。B写信。C骑自行车。根据“Sending messages takes weeks—we write letters on paper, using pigeons or postmen. Our food includes dumplings, pancakes, vegetables, and meat—similar to yours!”可知文中提到唐朝有写信和吃蔬菜的习惯,未提及自行车,故选C。
14.句意:孩子们在学校学习什么?A数学和科学。B诗歌,历史和写作。C电脑。根据“Children learn in small schools or at home, studying poetry, history, and writing.”可知孩子们在学校学习诗歌,历史和写作,故选B。
15.句意:李白通过“举杯邀明月,对影成三人”表达什么意思?A他喜欢独处。B他喜欢和朋友一起聚会。C他在简单的时刻发现自然之美。短文中提到“As I write, the moon shines, reminding me of my poem.”表达了他独自一人但通过自然找到美好时刻,选项C符合题意,故选C。
16.C 17.B 18.B 19.A 20.B
【导语】本文主要从居住环境和饮食等方面进行今昔对比。
16.句意:史密斯夫人的城市现在有什么?A有一些老房子和小树。B城市里没有池塘。C有很多新高楼。根据“There are many new and high buildings.”可知现在有很多新高楼,故选C。
17.句意:怀特先生现在有什么?A自行车和汽车。B电视和电话。C一只鸭子。根据“We have TVs. We can watch TV every day. We have telephones too.”可知有电视和电话,故选B。
18.句意:划线单词“fresh”的意思是什么?根据“We have lots of fresh food.”可知是描述现在的情况,是新鲜的食物,故选B。
19.句意:怀特先生现在能做什么?A他能每天看电视。B他能每天听音乐。C他能每天开车。根据“We can watch TV every day.”可知是能每天看电视,故选A。
20.句意:下面哪个是正确的?A现在史密斯夫人的城市里有一个小公园。B现在在史密斯夫人的城市里很多人开车去上班。C怀特先生四十年前住在一座高楼里。根据“Now, lots of people drive cars to work.”可知现在在史密斯夫人的城市里很多人开车去上班,故选B。
21.B 22.B 23.A 24.C 25.A
【导语】本文主要讲了萨拉的今昔对比。
21.句意:萨拉的叔叔_____离开的北京。根据“I was only 7 years old when you left(离开) Beijing. Now I am 12 years old.”,可知是五年前离开的,故选B。
22.句意:______现在会打羽毛球。A萨拉,B萨拉的哥哥,C萨拉的叔叔,根据“My brother isn’t a little boy now. He is a big boy. He is taller and stronger than me. He is 1.65 metres. He can play badminton now. ”,可知萨拉的哥哥现在会打羽毛球,故选B。
23.句意:萨拉以前不喜欢_______。A数学,B鸡蛋,C狗,根据“Five years ago, I didn’t like maths, but now I like it very much.”,可知不喜欢数学,故选A。
24.句意:萨拉的哥哥多高?根据“He is 1.65 metres.”,可知1.65米高,故选C。
25.句意:萨拉现在能很好地骑自行车了吗?根据“I am tall and I can ride my bike well now.”,可知能,答语为肯定回答,故答案为A。
26.C 27.B 28.C 29.A 30.B
【导语】本文主要介绍了今昔对比。
26.句意:许多年前,人们_____去另一个地方。A开车或者乘公共汽车,B乘飞机或者乘火车,C步行或骑自行车。根据文中“They often went to another place on foot or by bike.”可知他们经常步行或骑自行车去另一个地方。故选C。
27.句意:许多年前,人们可以从_____获取信息。A电脑,B书,C电话。根据文中“If they wanted to look for information they could go to the library to read books.”可知如果他们想查找信息,就可以去图书馆看书。故选B。
28.句意:许多年前,人们可以______。A在电脑上和朋友们聊天,B给朋友们打电话,C给朋友们写信。根据文中“If they wanted to connect with friends, they could write letters.”可知如果他们想和朋友联系,他们可以写信。故选C。
29.句意:现在有很多_____。A高楼大厦,B小房子,C大家庭。根据文中“But now, there are lots of tall buildings.”可知现在有很多高楼大厦。故选A。
30.句意:以下哪项是错误的?A现在人们乘汽车或飞机出行。B我们现在不能在网上买东西了。C现在人们的生活非常幸福。根据文中“People can do many things on the Internet. We can watch films, listen to music, talk with our friends, do shopping and so on.”可知我们现在能在网上买东西了。故选B。
31.A 32.C 33.B 34.B 35.A
【导语】本文写爷爷(外公)写信给乔有关自己年轻时生活的不同之处。
31.句意:这封信是_______写得。A一位爷爷(外公),B一位孙子,C爸爸给他儿子的,根据信尾署名“Love, Grandpa”,可知是一位爷爷(外公)写得,故选A。
32.句意:作者现在不_______。A从超市买食物,B乘公交,C骑马从一个城镇到另一个城镇,根据信中“When we travelled from town to town, we used to walk or ride horses or take a cart(马车).”,可知爷爷(外公)年轻时从一个城镇到另一个城镇,过去常常步行、骑马或者坐马车。这种交通方式是爷爷(外公)年轻时的交通方式,不是现在的,故选C。
33.句意:由于作者年轻的时候没有电,_______。A他无法保暖,B他用蜡烛来照明,C他给朋友们发了电子邮件。根据短文“But the biggest difference is electricity(电). We didn’t have any in our town! At night, we used candles when we wanted light and we burned coal(煤) or wood to keep warm.”,可知作者年轻时,没有电就用蜡烛照明,燃烧煤或者木材来取暖,选项B符合作者年轻时没电的生活,故选B。
34.句意:画线单词“luxury”中文是什么意思?luxury中文意思是奢侈,故选B。
35.句意:这封信主要讨论_______怎样的。A如今的生活与过去的生活不相同,B乔应该采取不同的做法,C这位作者未来想要做的事情,根据信的内容,主要讲述爷爷(外公)年轻时生活与现在的不同,故选A。
36.A 37.B 38.A 39.B 40.B
【导语】本文对比古今外卖订餐方式的差异,重点说明宋朝虽无现代科技,但已有完善的外卖服务体系。
36.句意:今天人们使用应用软件点外卖。A应用软件,B北斗导航系统,根据“Today lots of people order takeout(点外卖) on different APPs. ”可知今天人们使用应用软件点外卖,故选A。
37.句意:宋朝的人们可以点外卖,因为饭店有外卖工人。A他们有手机,B饭店有外卖工人,根据“The takeout workers went out and yelled(吆喝) their dishes. People ordered, and the workers took the food to people’s houses.”可知宋朝的人们可以点外卖,因为饭店有外卖工人。故选B。
38.句意:在宋朝,外卖工人步行配送食物。A步行,B骑自行车,根据“But in the Song dynasty, there weren’t any bikes. Takeout workers walked to send food.”可知在宋朝,外卖工人步行配送食物。故选A。
39.句意:在宋朝,外卖工人使用特殊的箱子保温食物。A走得快,B使用特殊的箱子,根据“How could they keep food warm They used a special box!”可知在宋朝,外卖工人使用特殊的箱子保温食物。故选B。
40.句意:我们可以在杂志上读到这篇文章。A明信片,B杂志,文章以古今对比形式介绍外卖发展史,具有知识性和趣味性,符合杂志文章特征。故选B。
41.A 42.B 43.A 44.C 45.C
【导语】短文简要介绍了中国古代宋朝时期的生活习俗,包括茶的流行、外卖的携带方式、人们对花的喜爱以及常玩蹴鞠等娱乐活动,突出与现代社会生活的差异。
41.句意:在宋代什么是受欢迎的?A茶。B牛奶。C可乐。根据“Tea is very popular at that time.”可知在宋代,茶是受欢迎的,故选A。
42.句意:人们用什么携带外卖?A篮子。B带有提梁的盒子。C碗。根据“They used a box with a loop handle (提梁) to carry the takeaway.”可知人们用带有提梁的盒子携带外卖,故选B。
43.句意:在宋代人们喜欢花吗?A是的。B不。C我们不知道。根据“People liked flowers very much.”可知宋代的人们喜欢花,故选A。
44.句意:人们经常做什么?A他们经常游泳。B他们经常跳舞。C他们经常玩蹴鞠。根据“They often played Cuju.”可知人们经常玩蹴鞠。故选C。
45.句意:“Cuju”在汉语中的意思是什么?A“做饭”。B“唱”。C“踢球”。根据“The name Cuju means “kick the ball” in Chinese.”可知蹴鞠在汉语的意思是“踢球”。故选C。
46.B 47.C 48.C 49.A 50.B
【导语】本文讲了肖林的以前和现在。
46.句意:肖林和他的______去的海南。A朋友,B父母,C妈妈,根据“I came to Hainan with my parents five years ago.”,可知是父母,故选B。
47.句意:肖林多大了?根据“Now I’m twelve.”,可知12岁,故选C。
48.句意:肖林现在什么样?A又高又瘦。B又瘦又强壮。C又高又强壮。根据“I’m tall and strong.”,可知又高又强壮,故选C。
49.句意:肖林怎么去上学?A骑自行车。B坐公共汽车。C坐船。根据“I often go to school by bike.”,可知是骑自行车,故选A。
50.句意:肖林三年前喜欢英语吗?根据“Three years ago, I did not like English.”,可知三年前不喜欢英语,答语为否定回答,故选B。
51.B 52.C 53.A 54.B 55.C
【导语】本文讲了一名同学的毕业感言。
51.句意:他们不久要去______。A小学,B中学,C学校,根据“We’re going to leave primary school (小学) and go to the middle school (中学) soon.”,可知不久要去中学,故选B。
52.句意:六年前,他们不会_____。A读或写,B讲英语,根据“Six years ago, we were shorter than this gate. We couldn’t read or write. We couldn’t speak any English, either.”,可知六年前,他们不会读,写和讲英语,故选C。
53.句意:老师教我们_______。A很多东西,B读和写,C做数学,根据“You teach us many things:...”,可知教很多东西,故选A。
54.句意:现在的学校什么样?A它比以前大。B它比以前又大又好。C它以前很小。根据“Goodbye my lovely school. You are now bigger and better than before.”,可知比以前又大又好,故选B。
55.句意:你能给这篇文章一个最好的标题吗?A再见我的老师,B再见我的同学,C再见我的小学生活,根据全文,可知是跟小学告别,故选C。
56.C 57.C 58.B 59.A 60.B
【导语】本文讲了公共汽车的今昔对比。
56.句意:人们以前坐公共汽车时需要_______。A把硬币放进盒子里,B使用公交卡,C从售票员那里买票,根据“Many years ago, every bus had a ticket seller. People gave money to the seller.”,可知以前需要从售票员那里买票,故选C。
57.句意:如今的公共汽车有________。A一层,B两层,C一层或两层,根据“ Old buses had only one floor. Today, some buses have two floors! Today, some buses have two floors!”,可知如今的公共汽车有一层或两层,故选C。
58.句意:现在夏天,公共汽车上的人感觉很________。A暖和的,B凉爽的,C热的,根据“Now, most buses have air conditioners. People feel cool in summer and warm in winter.”,可知是凉爽的,故选B。
59.句意:现在公共汽车上仍然还有更多_______司机。A男士,B女士,C老的,根据“Now, you can see women drivers too! But most drivers are still men.”,可知仍然还是更多男司机,故选A。
60.句意:根据文章,如今的公交车在_______个方面有所不同。A二,B三,C四,根据全文可知是三个方面,故选B。
61.C 62.B 63.B 64.B 65.C
【导语】本文主要从智能手机、高铁和共享单车几个方面写了生活中的变化。
61.句意:“High-speed Rail”用中文怎么说?High-speed意思是高速的,rail意思是铁路,那么High-speed Rail意思是高铁,故选C。
62.句意:给第三组选一个最好的标题。A我的自行车。B共享自行车。C电动自行车。根据文中句子“Now, there are shared bikes.”可知这段主要写了shared bike共享自行车,故选B。
63.句意:划线单词book意思是______。根据文中句子“If you want to call a taxi, have a meal, go shopping or book a hotel, you can use the smartphone.”可知用手机叫出租车、订餐、购物和订酒店,所以book在这里意思是预定,故选B。
64.句意:—从信阳到郑州坐高铁要多久?—大约_____。A三小时,B一小时,C四小时。根据文中句子“It takes us about 1 hour from Xinyang to Zhengzhou.”可知从信阳到郑州坐高铁需要大约1小时,故选B。
65.句意:这篇文章最好的题目是什么?A我们的快乐日子。B过去和现在。C我们周围的变化。根据文中提到是“Smartphone、High-speed Rail、shared bikes”可知文章主要写了智能手机、高铁和共享单车这些我们周围事物的变化,故选C。
66.C 67.A 68.B 69.B
【导语】本文主要介绍了詹姆斯外貌的今昔对比、兴趣爱好和昨天的活动。
66.句意:詹姆斯在二年级时是__________。A瘦的,B高的,C矮的。根据文中“But he was short and his hair was long in Grade 2.”可知詹姆斯在二年级时是矮的,故选C。
67.句意:现在詹姆斯在__________年级。A四,B三,C二。根据文中“He’s in Grade 4 now.”可知现在詹姆斯在四年级,故选A。
68.句意:詹姆斯喜欢__________。A打篮球,B踢足球,C打乒乓球。根据文中“He likes playing football and swimming.”可知詹姆斯喜欢踢足球,故选B。
69.句意:詹姆斯在床上,因为__________。A他很累,B他生病了,C他困了。根据文中“Yesterday he didn’t go to school. Because he was ill. He was in bed. He had a bad cold.”可知詹姆斯生病了,在床上休息,故选B。
70.C 71.A 72.B 73.A
【导语】本文讲了比尔村庄的今昔对比。
70.句意:我叔叔住在一个______。A大城市,B大村庄,C小村庄,根据“My uncle Bill lives in a small village.”,可知叔叔住在一个小村庄,故选C。
71.句意:村庄有_____变化。A很多,B没有,C二,根据“There are lots of changes in the village.”,可知村庄有很多变化,故选A。
72.句意:六年前,村庄里没有_______。A苹果树,B大房子,C小房子,根据“There weren’t any big houses six years ago.”,可知六年前,村庄里没有大房子,故选B。
73.句意:村庄里有一个大______。A超市,B餐馆,C动物园,根据“There wasn’t a supermarket in the village then. There is a big one now.”,可知村庄里有一个大超市,故选A。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)