2025-2026学年高二上学期第一次月考英语试卷(北师大版)(含解析,无听力音频有听力原文)

文档属性

名称 2025-2026学年高二上学期第一次月考英语试卷(北师大版)(含解析,无听力音频有听力原文)
格式 docx
文件大小 387.0KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-10-03 10:29:57

图片预览

文档简介

2025-2026 学年高二英语上学期第一次月考卷(北师大版 2019)
(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)
考生注意:
答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。
答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。
难度系数:0.65。
考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
Why can’t Sam join the cleanup earlier
He dislikes beaches. B. He needs to study. C. He has another event.
How will the man submit his essay
He will hand it in via email.
He will present a printed version.
He will upload it to an online platform.
Why does the woman recommend the series
It features famous actors.
It runs short episodes.
It has surprising plots.
What are the speakers complaining about
Terrible weather. B. Delayed packages. C. Challenging projects.
What are the speakers mainly talking about
An AI painting tool. B. A unique art style. C. A digital art competition.
第二节(共 15 小题,每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小
题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。
What made the man’s work more difficult
A. Poor transportation. B. Delayed evacuation. C. Unfavorable weather.
7. What is the man’s job
A. A fire fighter. B. A news reporter. C. A drone operator.
听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。
Where are the speakers
At a departure gate.
In a baggage claim area.
At a security checkpoint.
What should the man put into the bin
His boarding pass. B. His keys and coins. C. His jacket and shoes.
What does the women suggest the man do
Return for his belongings later.
Go to the boarding gate quickly.
Check flight information upstairs.
听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。
11 What has gone popular online
A. A street snack. B. A downtown library. C. A Korean restaurant.
What happened to the man during the graduation trip
He took the wrong bus.
He was lost but rescued.
He got injured while hiking.
What will the man probably do next weekend
Treat the woman to tacos.
Launch a new taco flavor.
Make coffee for the woman.
听第 9 段材料,回答第 14 至 17 题。
Why do users leave the app quickly
Its tips are useless.
Its functions are limited.
Its instruction is lengthy.
What problem does the interface have
It has no buttons.
It lacks swipe features.
It is all one boring color.
Which change targets Gen Z users
Faster speed. B. A cleaner interface. C. Smoother payment process.
What is the relationship between the speakers
Husband and wife.
Customer and salesperson.
Fellow workers.
听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。
What was one reason the flowers and the tree initially had conflicts
The tree used too much water.
The flowers wanted more light.
The tree envied the beauty of the flowers.
What did the tree do to resist the flowers
It ran out of all the water.
It blocked out all the sunlight.
It exposed them to the hot sun.
What does the speaker want to tell us
A friend in need is a friend indeed.
Cooperation leads to win-win results.
Storms make trees take deeper roots.
第二部分 阅读理解(共两节, 满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2. 5 分, 满分 37. 5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。
A
Rock climbing, one of the fastest growing sports, not only builds physical strength and mental focus, but also leads you to some beautiful places.Here are some climbing spots for climbers.
Acadia National Park, Maine
This popular New England park is one of the few places where you can climb seaside rocks.The granite(花岗岩)is good for climbing.In some areas, you need to start when the sea is at its lowest level.The area has guides,
instructors and climbing schools, making it particularly welcoming for beginners. More information: nps.gov/acad
Red River Gorge, Kentucky
This geological area in Daniel Boone National Forest is prized for its climbing routes and rock scenery.The park, located an hour's drive southeast of Lexington, is well known in the climbing world for both beginner-friendly terrain
(地形)and more challenging sections.It's a place where you can find a lot of fellow climbers. More information: fs.usda.gov/recarea
City of Rocks, Idaho
This national reserve near the Utah border is worth a trip for the scenery alone.Named by gold miners heading to California in 1849, its granite looks like skyscrapers, towering 600 feet above the ground.It's a fascinating area from a geologic and geographic angle.Many visitors come for August's Idaho Mountain Festival, a celebration of climbing with top athletes in attendance.
More information: nps.gov/ciro
Earth Treks Englewood, Colorado
While you can find climbing gyms across the country, this one just south of Denver is worth a special trip.With 53,000 square feet, the massive facility has a special rock climbing area, a group of guides and even extras like childcare and yoga.
More information: /englewood
What is special about Acadia National Park
It has good climbing routes. B. It's located in a coastal area.
C It provides a free guided trip. D. It's intended for beginners.
What can you do in City of Rocks
Meet many gold miners. B. Enjoy the view from a tower.
C. Go to a festival in August. D. Get trained in a climbing gym.
Which of the following favors a parent with a child
Acadia National Park. B. Red River Gorge.
C. City of Rocks. D. Earth Treks Englewood.
B
Researchers in Singapore found that eating mushrooms over twice per week could help prevent memory and language problems later in life.
According to the study, published in the Journal of Alzheimer’s Disease, there is a unique antioxidant (抗氧化物
质) present in mushrooms that helps protect certain brain functions.
Researchers observed 663 Chinese adults aged over 60 whose diets and lifestyles were tracked from 2011 to 2017.
In the study, the participants were asked how often they ate six different types of mushrooms: oyster, shiitake, white button, dried, golden and tinned. The findings showed that eating more than two shares of mushrooms per week somehow lowered the chances of mild cognitive impairment (MCi) by 50% against those who ate fewer than one share.
MCI is a condition that can make people forgetful, affect their memory and cause problems with language, attention and finding the exact position of objects in space. Changes in behavior can be not very noticeable and not serious enough to be known as dementia (痴呆).
Participants who ate more mushrooms were found to perform better in thinking and processing exams and also exhibited a faster processing speed. The advantage was reportedly more apparent in those who ate more than two shares a week or more than 300 grams.
The scientists pointed out, however, that they have yet to put up a direct link between the fungi and brain function.
The researchers also acknowledged that since this study mainly relied on self-reported information on mushroom intake and other dietary factors (因素), further studies may be required.
Still, the lead study author Lei Feng is encouraged by their findings. “This correlation is surprising and encouraging,” Lei said.
Mushrooms are one of the richest dietary sources of ergothioneine — a matter which humans can’t make on our
own.
What are the findings in paragraph 3 about
Diets and lifestyles. B. The percent of MCI.
C. The types of mushrooms. D. The benefit of eating mushrooms.
What can we know about MCI
It can strengthen memory. B. It can result in language problems.
C. It can make people get lost. D. It can lessen the chance of forgetfulness.
What is the result if students often eat more mushrooms
They will take the exams much more easily
Their academic performance improves greatly
Their thinking ability is better than the majority
They will love communicating with others.
Where does the text most probably appear
Scientific fiction. B. An advertisement.
C. A science report. D. Adult literature.
C
The release of Black Myth: Wukong on Tuesday has attracted worldwide attention. As China’s first true AAA title
— a game featuring high development costs, long production cycles, and significant resource investment, Black Myth is a big step for the Chinese gaming industry.
The game is set against the backdrop of the classic Chinese novel Journey to the West, one of the Four Great Classical Novels of Chinese literature. After Tang Monk and his disciples successfully obtained Buddhist scriptures, Monkey King (Sun Wukong) was named Fighting Buddha and gradually vanished without a trace. The player, known as the Destined One, embarks on an epic journey to uncover the truth behind the legendary tale.
The game’s trailers and gameplay demos have got over 100 million views on Bilibili, China’s equivalent of YouTube, and over 10 million views on YouTube. According to SteamDB, a third-party Steam database website, Black Myth currently holds the top spot on the global sales chart.
Many overseas players have been inspired by the game to start reading the original book Journey to the West. Fans of Black Myth have even started posting videos online, sharing their understanding of Chinese mythology and the Journey to the West story.
The video game, inspired by the ancient Chinese tale “Journey to the West,” surpassed (do or bed better than) the
popularity of other much-hyped single-player titles like Cyberpunk 2077 and Elden Ring, according to data tracker SteamDB. The Chinese mythological hero Wukong, whose popularity has surged (increase suddenly and greatly) worldwide thanks to a new video game, has also sparked a tourism boom as travelers seek out certain destinations with ancient architecture and heavy Chinese atmosphere.
According to the passage, what is the significance of Black Myth: Wukong being China’s first true AAA title
It represents a major breakthrough for the Chinese gaming industry.
It indicates the game has achieved a high level of commercial success.
It suggests the game features high-budget production values.
It means the game has been developed using the latest gaming technology.
Which of the following statements best describes the background story of the video game Black Myth: Wukong
The player takes on the role of Tang Monk and embarks on a journey to obtain Buddhist scriptures.
The player, known as the Destined One, explores the untold story of Monkey King (Sun Wukong) after he vanished.
The game is set in a completely original fantasy world unrelated to any existing Chinese literature.
The player follows the adventures of Monkey King (Sun Wukong) as he navigates the world of Journey to the West.
How have fans of Black Myth: Wukong responded to the game, as mentioned in the passage
They have been creating their own fan art and fan fiction based on the game.
They have been organizing online forums to debate the accuracy of the game’s description.
They have been sharing videos online, discussing Chinese mythology and the original story.
They have been criticizing the game for its lack of cultural relevance.
What has the popularity of the Chinese mythological hero Wukong sparked, according to the passage
A decline in tourism to destinations associated with Chinese culture.
A tourism boom as travelers seek out destinations with ancient Chinese architecture.
A renewed interest in traditional Chinese literature and mythology.
A global marketing campaign to promote Chinese cultural heritage.
D
As cities balloon with growth, access to nature for people living in urban areas is becoming harder to find. If you’ re lucky, there might be a pocket park near where you live, but it’s unusual to find places in a city that are relatively wild.
Past research has found health and wellness benefits of nature for humans, but a new study shows that wildness in urban areas is extremely important for human well-being.
The research team focused on a large urban park. They surveyed several hundred park-goers, asking them to submit a written summary online of a meaningful interaction they had with nature in the park. The researchers then examined these submissions, coding (编码) experiences into different categories. For example, one participant’s experience of “We sat and listened to the waves at the beach for a while” was assigned the categories “sitting at beach” and “listening to waves.”
Across the 320 submissions, a pattern of categories the researchers call a “nature language” began to emerge. After the coding of all submissions, half a dozen categories were noted most often as important to visitors. These include encountering wildlife, walking along the edge of water, and following an established trail.
Naming each nature experience creates a usable language, which helps people recognize and take part in the activities that are most satisfying and meaningful to them. For example, the experience of walking along the edge of water might be satisfying for a young professional on a weekend hike in the park. Back downtown during a workday, they can enjoy a more domestic form of this interaction by walking along a fountain on their lunch break.
“We’re trying to generate a language that helps bring the human-nature interactions back into our daily lives. And for that to happen, we also need to protect nature so that we can interact with it,” said Peter Kahn, a senior author of the study.
What phenomenon does the author describe at the beginning of the text
Pocket parks are now popular. B. Wild nature is hard to find in cities.
C. Many cities are overpopulated. D. People enjoy living close to nature.
Why did the researchers code participant submissions into categories
To compare different types of park-goers. B. To explain why the park attracts tourists.
C. To analyze the main features of the park. D. To find patterns in the visitors’ summaries.
What can we learn from the example given in paragraph 5
Walking is the best way to gain access to nature.
Young people are too busy to interact with nature.
The same nature experience takes different forms.
The nature language enhances work performance.
What should be done before we can interact with nature according to Kahn
Language study. B. Environmental conservation.
C. Public education. D. Intercultural communication.
第二节(共 5 小题, 每小题 2. 5 分, 共 12. 5 分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Camping Tips &Tricks for a Fun Trip
Many people idealize camping trips as being this easy, effortless encounter with destinations rich with natural landscapes and nights under the stars twinkling in the sky above. 36 That’s why we’ve prepared the best camping tips for you!
Plan accordingly, and then plan again. When you’re out in the middle of nowhere, you have to be equipped to nature’s challenges. 37 Therefore, a plan for unexpected weather changes is essential to a successful camping trip. For example, consider packing extra suppliers like blankets. While that might seem like a huge inconvenience, the biggest and real issue occurs when you need something you don’t have.
Know what you need. 38 Not all beginner campers will need the top-of-the-line, latest supplies. But you should have at least the basics! That includes a decent tent with enough room for people camping with you, a good sleeping bag appropriate for the season, and other supplies like food and water. You’d better create a convenient checklist that lays out everything that you should consider.
39 When you’re far away from the major conveniences we rely upon like an urgent care center, police stations, and emergency rooms, you should always remember that safety is your first priority! 40 A first aid kit is a great starting point, but it’s certainly not the end of maximizing your safety efforts. Depending on where you plan to camp, you’ll want to grab these items that cover you in most emergency situations: a pocket knife, a fire starter, and a safety whistle.
Ready to go camping Now you know what to expect and how to prepare for your next camping trip, so you actually have fun—rain or shine!
A.Always choose a safe campsite.
B.Never leave home without safety in mind.
C.We encourage you to create a safety supply kit.
D.Camping doesn’t have to be complicated or expensive.
E.A clear 3-day forecast can easily shift into a sudden heavy rain.
F.To maximize your comfort, always bring appropriate clothes for cold and rain.
G.But for beginner campers, those expectations can rapidly turn into a mess of reality.
第三部分 语言运用(共两节, 满分 30 分) 第一节(共 15 小题;每小题 1 分, 共 15 分)
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I used to be proud of my carefree, adventurous attitude. But when I was about 27, something changed. I started to feel 41 about everyday things. A mental health advisor told me that people who have panic attacks can make it worse by 42 the things they worry about. Since then, I have promised to face the things that 43 me.
This is why I 44 track cycling. It may not sound like an obvious strategy for 45 the mind and reducing anxiety, but in the almost three years I have been doing it and I have noticed a 46 in my mood after each session.
Cycling at speed, so 47 to one another, I have to stay in the moment and 48 . It helps 49 my head and lets me focus on something else. Nestled away from busy main roads, the velodrome (车场) is an
50 peaceful haven (港湾). It is outdoors, so over the year you see the 51 change as you ride. There are wonderful sunsets on summer evenings and I love the cool air in the autumn as the leaves start to 52 .
My anxiety hasn’t completely gone away but remembering what I am 53 of on the bike, and the way it feels to race around the track, gives me the 54 boost that I need. It is truly like a form of therapy (疗法) and I feel the old, 55 me again.
第二节 (共 10 小题;每小题 1. 5 分, 满分 15 分)
Children from the Soong Ching Ling Peace Angel Art Troupe recently had the opportunity to perform for
distinguished guests from Africa at the Great Hall of the People.
Preparing for this performance gave the troupe members 56 (value) insights into African cultures. “I could feel the 57 (eager) of every member to seize this opportunity. The teachers introduced us to African songs and instruments, 58 (open) a window to understanding African cultures,” said Liu Shenhe, a member of the troupe.
Zhang Haoyang, 59 is a member of the art troupe’s percussion (打击乐器) group, enjoys the art of performing percussion and over the years, his teachers 60 (introduce) him to various percussion instruments while teaching him about the musical expressions of different countries.
His curiosity about African traditional culture 61 (fire) while learning to play the djembe, a drum from West Africa. Zhang said that having the chance to play the djembe 62 such an occasion to welcome honoured guests from afar made him nervous but also motivated him 63 (display)the spirit of Chinese youth in the new era.
These energetic children, with their talent 64 enthusiasm, demonstrated the warmth of Chinese youth to the world, showing that the friendship between China and African countries will grow 65 (deep) and stronger in the future.
第四部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节(满分 15 分)
假如你是李华,最近收到外国交换生好友 Jenny 的来信。她进入高中以来在学习重压之下养成了一些不良的生活方式,如熬夜、缺乏锻炼、吃垃圾食品等。请你给她回信提供一些保持健康的建议。内容包括:
1. 安慰她; 2. 提供建议并阐述理由; 3. 表达祝愿。注意:
词数 100 左右;
可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Jenny,
第二节(满分 25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Yours, Li Hua
My friend Avery and I tried out for Alice in Wonderland several weeks ago. Avery really hoped she could get picked to be Alice. I said, “You’d make a great Alice! I don’t care what part I get as long as I’m in it.” Then she asked, “So you’d be happy to have a small part like the Dormouse ” I replied, “Exactly!”
A few days later, Avery and I raced over to the theatre office, where the director had posted the cast list. “Wow!” said Avery. “You got the part of Alice and I got the part of the March Hare.”
“That can’t be right,” I said. “There must be some mistake!”
But I was really given the part of Alice. The reason why I’d done well during the audition (试镜) was that I was not nervous at all, because I had never thought I could get the major role.
I asked her if she wanted to practise our lines after school. Avery responded, “You mean practise your lines No, thanks. I’m busy this week.” “OK. How about someday next week ” I asked. “Sorry,” she whispered, “I’m sure I’m busy forever.”
That night at dinner, after my parents congratulated me on getting the lead role, they asked how I felt about it. “Well, I’m confused,” I said. “Avery was so upset that I was picked to be Alice. She threw away our friendship.” “Arizona, don’t you think this might be an opportunity for you to be an extra-good friend ” said my dad.
“Sometimes when our friends do well, we feel envious (嫉妒的) and don’t know how to act. Try giving her a little time and understanding. I guess she’ll come around before long.”
注意:
续写词数应为 150 左右;
请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Over the next week, I did my best to give Avery some space.
Our play ended up going great.
2025-2026 学年高二英语上学期第一次月考卷(北师大版 2019)全解全析
(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)
考生注意:
答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。
答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。
难度系数:0.65。
考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,
并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
Why can’t Sam join the cleanup earlier
He dislikes beaches. B. He needs to study. C. He has another event.
【答案】B
【解析】
【原文】W: Hey Sam, want to join our beach cleanup this Saturday
M: Sounds cool! But I have a math test on Monday. Maybe I’ll come after studying. W: No worries! We’ll be there till noon.
How will the man submit his essay
He will hand it in via email.
He will present a printed version.
He will upload it to an online platform.
【答案】A
【解析】
【原文】M: Ms. Lee, can I submit my essay online My printer’s broken.
W: Sure, just mail it to me by 5 p. m. today. Use the subject line “Essay Submission.” Attach it as a PDF — no Word files, please.
M: Got it.
Why does the woman recommend the series
It features famous actors.
It runs short episodes.
It has surprising plots.
【答案】C
【解析】
【原文】W: Did you watch that new sci-fi series on Netflix The one with time travel M: Not yet. Is it worth binge-watching
W: Totally! The storyline has many amazing twists that are totally mind-blowing!
What are the speakers complaining about
Terrible weather. B. Delayed packages. C. Challenging projects.
【答案】B
【解析】
【原文】M: My package was supposed to arrive yesterday, but it’s still stuck in transit. W: Same here! The delivery app says “weather delays”.
M: Ugh, I needed those books for the training class we’re preparing for. You know, the one our department is organizing next week.
W: Yeah, I hope they get here soon. Otherwise, we might have to reschedule our arrangement.
What are the speakers mainly talking about
An AI painting tool. B. A unique art style. C. A digital art competition.
【答案】A
【解析】
【原文】W: Jake, congratulations on your winning the first prize in the competition! Your digital art looks amazing! How did you make it
M: Thanks! I used an AI tool called ArtGen. It turns sketches into colorful designs. W: Wow! Can beginners use it too
M: Definitely. You just upload a drawing, pick a style, and boom — it’s done!
第二节(共 15 小题,每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,
各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。
What made the man’s work more difficult
A. Poor transportation. B. Delayed evacuation. C. Unfavorable weather.
7. What is the man’s job
A. A fire fighter. B. A news reporter. C. A drone operator.
【答案】6. C 7. A
【解析】
【原文】W: Captain Smith, what’s the biggest challenge in today’s wildfire
M: The shifting winds. They spread flames unpredictably, endangering our crews and nearby towns. W: How do you protect residents trapped in high-risk zones
M: We prioritize evacuations and use drones to track fire paths in real-time. Roads might close suddenly so timing
is critical.
W: Any advice for locals staying behind
M: Keep emergency kits ready with masks and water, and follow evacuation orders immediately. Never underestimate how fast flames can spread!
听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。
Where are the speakers
At a departure gate.
In a baggage claim area.
At a security checkpoint.
What should the man put into the bin
His boarding pass. B. His keys and coins. C. His jacket and shoes.
What does the women suggest the man do
Return for his belongings later.
Go to the boarding gate quickly.
Check flight information upstairs.
【答案】8. C 9. B 10. C
【解析】
【原文】W: Sir, please remove your laptop and all large electronics from the bag. Place them in separate bins. M: Got it. Do I need to take off my belt or shoes
W: Only if your belt has metal parts. Shoes can stay on.
M: Alright. Here’s my jacket — should I put it through too W: Yes, please. Any outerwear goes on the conveyor.
M: Oh, wait — my keys and coins are in my pocket. Should I empty them W: Absolutely. All metallic items go into the bin.
M: Ok, keys, coins... all done!
W: Perfect. Now step through the scanner. M: Did I miss something
W: No, you’re clear. Make sure you have your boarding pass. You’ll need it at the gate. M: Thanks! By the way, is Flight 305 boarding yet
W: You can check the screens upstairs. Next!
听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。
11 What has gone popular online
A. A street snack. B. A downtown library. C. A Korean restaurant.
What happened to the man during the graduation trip
He took the wrong bus.
He was lost but rescued.
He got injured while hiking.
What will the man probably do next weekend
Treat the woman to tacos.
Launch a new taco flavor.
Make coffee for the woman.
【答案】11. A 12. B 13. A
【解析】
【原文】W: Chris Is that you
M: Lucy! Wow, it’s been 10 years! What are you doing here
W: Just browsing. I’m a librarian at the downtown branch now. And you
M: I own a food truck! The “Taco Titan” near Central Park. We do Korean-Mexican fusion-Kimchi tacos are our specialty.
W: No way! I’ve seen your truck on Instagram. Those tacos are viral these days! M: Yeah, crazy, right We’ve had lines around the block. How’s your family
W: My daughter Emma just started kindergarten. Can’t believe she’s five already!
M: Time flies! Remember our graduation trip to Yellowstone You dared me to hike alone at dawn. W: How could I forget You got lost and missed the bus! We had to send a rescue team.
M: Ugh, don’t remind me. Hey, want to grab coffee later There’s a café next door. W: Love to, but I’m on duty at 2. Rain check Maybe next weekend
M: Definitely. Let’s swap numbers! I’ll text you the new menu — free tacos for old friends!
听第 9 段材料,回答第 14 至 17 题。
Why do users leave the app quickly
Its tips are useless.
Its functions are limited.
Its instruction is lengthy.
What problem does the interface have
It has no buttons.
It lacks swipe features.
It is all one boring color.
Which change targets Gen Z users
Faster speed. B. A cleaner interface. C. Smoother payment process.
What is the relationship between the speakers
Husband and wife.
Customer and salesperson.
Fellow workers.
【答案】14. C 15. B 16. A 17. C
【解析】
【原文】M: The new app’s user drop-off rate is 70% after the first login. Any theories W: Maybe the tutorial is too long. Users skip it and get confused about basic functions. M: Good point. Let’s shorten it to 30 seconds and add pop-up tips instead. What else
W: The interface isn’t user-friendly. Teens prefer swipe gestures, but our buttons are tiny and hard to click.
M: Hmm. Redesign the layout with larger icons and add swipe features. We should also simplify the color scheme to make it cleaner.
W: Also, the loading screen takes 8 seconds. That’s ages for Gen Z! They expect instant responses. M: Prioritize speed improvement. And add a progress bar with funny animations to reduce frustration. W: Agreed. Should we test these changes in the beta version next week
M: Yes. Let’s also collect feedback through in-app surveys. Oh, and check if the payment process is smoother now. W: Will do. If this works, our user stay rate should double by next month!
听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。
What was one reason the flowers and the tree initially had conflicts
The tree used too much water.
The flowers wanted more light.
The tree envied the beauty of the flowers.
What did the tree do to resist the flowers
It ran out of all the water.
It blocked out all the sunlight.
It exposed them to the hot sun.
What does the speaker want to tell us
A friend in need is a friend indeed.
Cooperation leads to win-win results.
Storms make trees take deeper roots.
【答案】18. B 19. C 20. B
【解析】
【原文】M: There was a beautiful garden with some flowers and a tree. Both the flowers and the tree gave the place a wonderful look, and they were the pride of the gardener. But no one knows that the flowers and the tree couldn’t
stand each other. The flowers hated the tree’s shadow, because it left them only just enough light to live. The tree, on the other hand, hated the flowers because they drank nearly all the water, leaving him just enough to live. The situation became so serious that the flowers decided to run out of all the water in the ground so that the tree would die. The tree fought back by not protecting the flowers from the hot sun, so they began to dry up. Soon the flowers were really weak, and the tree was drying up. The gardener wondered why and stopped watering them. When he did that, both the tree and the flowers realized that it was better to help each other. They learned how to live in harmony with those around them. So they decided to work together, using both the shade and the water to grow well. After seeing how well they were doing, the gardener gave the best care to the garden, watering and fertilizing (施肥于) it better than any other patch (小块土地) for miles around.
第二部分 阅读理解(共两节, 满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2. 5 分, 满分 37. 5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。
A
Rock climbing, one of the fastest growing sports, not only builds physical strength and mental focus, but also leads you to some beautiful places.Here are some climbing spots for climbers.
Acadia National Park, Maine
This popular New England park is one of the few places where you can climb seaside rocks.The granite(花岗岩)is good for climbing.In some areas, you need to start when the sea is at its lowest level.The area has guides, instructors and climbing schools, making it particularly welcoming for beginners.
More information: nps.gov/acad
Red River Gorge, Kentucky
This geological area in Daniel Boone National Forest is prized for its climbing routes and rock scenery.The park, located an hour's drive southeast of Lexington, is well known in the climbing world for both beginner-friendly terrain(地形)and more challenging sections.It's a place where you can find a lot of fellow climbers.
More information: fs.usda.gov/recarea
City of Rocks, Idaho
This national reserve near the Utah border is worth a trip for the scenery alone.Named by gold miners heading to California in 1849, its granite looks like skyscrapers, towering 600 feet above the ground.It's a fascinating area from a geologic and geographic angle.Many visitors come for August's Idaho Mountain Festival, a celebration of climbing with top athletes in attendance.
More information: nps.gov/ciro
Earth Treks Englewood, Colorado
While you can find climbing gyms across the country, this one just south of Denver is worth a special trip. With 53,000 square feet, the massive facility has a special rock climbing area, a group of guides and even extras like childcare and yoga.
More information: /englewood
What is special about Acadia National Park
It has good climbing routes. B. It's located in a coastal area.
C It provides a free guided trip. D. It's intended for beginners.
What can you do in City of Rocks
Meet many gold miners. B. Enjoy the view from a tower.
C. Go to a festival in August. D. Get trained in a climbing gym.
Which of the following favors a parent with a child
Acadia National Park. B. Red River Gorge.
C. City of Rocks. D. Earth Treks Englewood.
【答案】21. B 22. C 23. D
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一些适合攀岩者的攀岩点。
细节理解题。根据文章第二段“This popular New England park is one of the few places where you can climb seaside rocks.(这个受欢迎的新英格兰公园是少数几个你可以攀登海边岩石的地方之一。)”可知,阿卡迪亚国家公园特别之处在其位于沿海。故选 B 项。
细节理解题。根据文章第四段“Many visitors come for August's Idaho Mountain Festival, a celebration of climbing with top athletes in attendance.(许多游客来参加八月的爱达荷ft节,与顶级运动员参加爬ft的庆祝活动。)”可知,游客在岩石城参加八月的一个节日。故选 C 项。
细节理解题。根据文章最后一段“With 53,000 square feet, the massive facility has a special rock climbing area, a group of guides and even extras like childcare and yoga.(这座占地 5.3 万平方英尺的大型攀岩设施有一个特殊的攀岩区、一群导游,甚至还有儿童保育和瑜伽等额外设施。)”可知,Earth Treks Englewood 更
适合有孩子的父母。故选 D 项。
B
Researchers in Singapore found that eating mushrooms over twice per week could help prevent memory and
language problems later in life.
According to the study, published in the Journal of Alzheimer’s Disease, there is a unique antioxidant (抗氧化物质) present in mushrooms that helps protect certain brain functions.
Researchers observed 663 Chinese adults aged over 60 whose diets and lifestyles were tracked from 2011 to 2017. In the study, the participants were asked how often they ate six different types of mushrooms: oyster, shiitake, white button, dried, golden and tinned. The findings showed that eating more than two shares of mushrooms per week somehow lowered the chances of mild cognitive impairment (MCi) by 50% against those who ate fewer than one share.
MCI is a condition that can make people forgetful, affect their memory and cause problems with language, attention and finding the exact position of objects in space. Changes in behavior can be not very noticeable and not serious enough to be known as dementia (痴呆).
Participants who ate more mushrooms were found to perform better in thinking and processing exams and also
exhibited a faster processing speed. The advantage was reportedly more apparent in those who ate more than two shares a week or more than 300 grams.
The scientists pointed out, however, that they have yet to put up a direct link between the fungi and brain function.
The researchers also acknowledged that since this study mainly relied on self-reported information on mushroom intake and other dietary factors (因素), further studies may be required.
Still, the lead study author Lei Feng is encouraged by their findings.
“This correlation is surprising and encouraging,” Lei said.
Mushrooms are one of the richest dietary sources of ergothioneine — a matter which humans can’t make on our own.
What are the findings in paragraph 3 about
Diets and lifestyles. B. The percent of MCI.
C. The types of mushrooms. D. The benefit of eating mushrooms.
What can we know about MCI
It can strengthen memory. B. It can result in language problems.
C. It can make people get lost. D. It can lessen the chance of forgetfulness.
What is the result if students often eat more mushrooms
They will take the exams much more easily
Their academic performance improves greatly
Their thinking ability is better than the majority
They will love communicating with others.
Where does the text most probably appear
Scientific fiction. B. An advertisement.
C. A science report. D. Adult literature.
【答案】24. D 25. B 26. A 27. C
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了最新研究得出的结论:多吃蘑菇对人的记忆和语言功能等方面有好处。
推理判断题。根据第三段中的 The findings showed that eating more than two shares of mushrooms per week somehow lowered the chances of mild cognitive impairment (MCI) by 50% against those who ate fewer than one share.可知,研究结果表明,每周食用两份以上蘑菇的人,其轻度认知障碍(MCI)的几率比那些食用量不足一份的人要低 50%。由此可知,第三段主要介绍了吃蘑菇的好处的研究发现。故选 D。
细节理解题。根据第四段中的 MCI is a condition that can make people forgetful,affect their memory and
cause problems with language, attention and finding the exact position of objects in space.可知,MCI 是一种会使人健忘、影响记忆、在语言、注意力和确定物体在空间中的确切位置方面产生问题的疾病。由此可知,MCI会造成语言问题。故选 B。
推理判断题。根据第五段中的 Participants who ate more mushrooms were found to perform better in thinking and processing exams and also exhibited a faster processing speed.可知,研究发现,吃蘑菇多的参与者在思考和处理考试时表现得更好,处理速度也更快。由此可知,如果学生多吃蘑菇,他们能够从容应对考试。故选 A
o
推理判断题。文章主要介绍了经常吃蘑菇的好处,即预防老年记忆力与语言问题,并阐述了其相关细节,由此可推断,本文最有可能出现在科学报道中。故选 C。
C
The release of Black Myth: Wukong on Tuesday has attracted worldwide attention. As China’s first true AAA title — a game featuring high development costs, long production cycles, and significant resource investment, Black Myth is a big step for the Chinese gaming industry.
The game is set against the backdrop of the classic Chinese novel Journey to the West, one of the Four Great Classical Novels of Chinese literature. After Tang Monk and his disciples successfully obtained Buddhist scriptures,
Monkey King (Sun Wukong) was named Fighting Buddha and gradually vanished without a trace. The player,
known as the Destined One, embarks on an epic journey to uncover the truth behind the legendary tale.
The game’s trailers and gameplay demos have got over 100 million views on Bilibili, China’s equivalent of YouTube, and over 10 million views on YouTube. According to SteamDB, a third-party Steam database website, Black Myth currently holds the top spot on the global sales chart.
Many overseas players have been inspired by the game to start reading the original book Journey to the West. Fans of Black Myth have even started posting videos online, sharing their understanding of Chinese mythology and the Journey to the West story.
The video game, inspired by the ancient Chinese tale “Journey to the West,” surpassed (do or bed better than) the popularity of other much-hyped single-player titles like Cyberpunk 2077 and Elden Ring, according to data tracker SteamDB. The Chinese mythological hero Wukong, whose popularity has surged (increase suddenly and greatly) worldwide thanks to a new video game, has also sparked a tourism boom as travelers seek out certain destinations with ancient architecture and heavy Chinese atmosphere.
According to the passage, what is the significance of Black Myth: Wukong being China’s first true AAA title
It represents a major breakthrough for the Chinese gaming industry.
It indicates the game has achieved a high level of commercial success.
It suggests the game features high-budget production values.
It means the game has been developed using the latest gaming technology.
Which of the following statements best describes the background story of the video game Black Myth: Wukong
The player takes on the role of Tang Monk and embarks on a journey to obtain Buddhist scriptures.
The player, known as the Destined One, explores the untold story of Monkey King (Sun Wukong) after he vanished.
The game is set in a completely original fantasy world unrelated to any existing Chinese literature.
The player follows the adventures of Monkey King (Sun Wukong) as he navigates the world of Journey to the West.
How have fans of Black Myth: Wukong responded to the game, as mentioned in the passage
They have been creating their own fan art and fan fiction based on the game.
They have been organizing online forums to debate the accuracy of the game’s description.
They have been sharing videos online, discussing Chinese mythology and the original story.
They have been criticizing the game for its lack of cultural relevance.
What has the popularity of the Chinese mythological hero Wukong sparked, according to the passage
A decline in tourism to destinations associated with Chinese culture.
A tourism boom as travelers seek out destinations with ancient Chinese architecture.
A renewed interest in traditional Chinese literature and mythology.
A global marketing campaign to promote Chinese cultural heritage.
【答案】28. A 29. B 30. C 31. B
【导语】本文为一篇说明文。文章主要介绍了中国首款真正的 AAA 级游戏《黑神话:悟空》的发布及其引发的广泛关注和影响。该游戏以中国古典名著《西游记》为背景,讲述了唐僧师徒取经成功后,孙悟空被封为斗战胜佛并逐渐消失,而玩家作为“天命之人”踏上揭开这段传奇故事背后真相的史诗旅程。游戏的预告片和试玩演示在视频平台上获得了极高的观看量,并在全球销售榜上占据首位。
细节理解题。根据文章第一段“The release of Black Myth: Wukong on Tuesday has attracted worldwide attention. As China’s first true AAA title—a game featuring high development costs, long production cycles, and significant resource investment, Black Myth is a big step for the Chinese gaming industry. (周二发行的《黑神话:悟空》引起了全世界的关注。作为中国第一款真正意义上的 AAA 级游戏——这是一款开发成本高、制作周期长、资源投入大的游戏),《黑神话》是中国游戏产业的一大进步。)”可知,《黑神话》成为中国游戏
史上的一个重大的进步。故选 A。
细节理解题。根据文章第二段“The game is set against the backdrop of the classic Chinese novel Journey to the West, one of the Four Great Classical Novels of Chinese literature. After Tang Monk and his disciples successfully obtained Buddhist scriptures, Monkey King (Sun Wukong) was named Fighting Buddha and gradually vanished without a trace. The player, known as the Destined One, embarks on an epic journey to uncover the truth
behind the legendary tale. (这款游戏以中国四大名著之一的《西游记》为背景。唐僧及其弟子成功取经后,孙悟空被封为武佛,从此销声匿迹。玩家,被称为命中注定的人,踏上了一段史诗般的旅程,揭开传奇故事背后的真相。)”可知,“玩家,被称为天命之人,在孙悟空消失后探索他不为人知的故事”最准确地描述了这款游戏的背景故事。故选 B。
细节理解题。根据文章第四段“Many overseas players have been inspired by the game to start reading the original book Journey to the West. Fans of Black Myth have even started posting videos online, sharing their understanding of Chinese mythology and the Journey to the West story. (许多海外玩家受到这款游戏的启发,开 始阅读《西游记》原著。《黑神话》的粉丝甚至开始在网上发布视频,分享他们对中国神话和《西游记》
故事的理解。)”可知,《黑神话:悟空》的粉丝们已经在网上发布视频,分享他们对中国神话和《西游记》故事的理解。故选 C。
细节理解题。根据文章最后一段“The Chinese mythological hero Wukong, whose popularity has surged
(increase suddenly and greatly) worldwide thanks to a new video game, has also sparked a tourism boom as travelers seek out certain destinations with ancient architecture and heavy Chinese atmosphere (由于一款新的电子游戏,中国神话英雄孙悟空在全球范围内的人气飙升,也引发了旅游热潮,因为游客们寻找一些有古建筑和浓厚中国氛围的目的地)”可知,中国神话英雄孙悟空在全球的知名度飙升,这也引发了一波旅游热潮,
因为游客们正在寻找具有古老建筑和浓厚中国氛围的特定目的地。故选 B。
D
As cities balloon with growth, access to nature for people living in urban areas is becoming harder to find. If you’re lucky, there might be a pocket park near where you live, but it’s unusual to find places in a city that are relatively wild.
Past research has found health and wellness benefits of nature for humans, but a new study shows that wildness in urban areas is extremely important for human well-being.
The research team focused on a large urban park. They surveyed several hundred park-goers, asking them to submit a written summary online of a meaningful interaction they had with nature in the park. The researchers then examined these submissions, coding (编码) experiences into different categories. For example, one participant’s experience of “We sat and listened to the waves at the beach for a while” was assigned the categories “sitting at beach” and “listening to waves.”
Across the 320 submissions, a pattern of categories the researchers call a “nature language” began to emerge. After the coding of all submissions, half a dozen categories were noted most often as important to visitors. These include encountering wildlife, walking along the edge of water, and following an established trail.
Naming each nature experience creates a usable language, which helps people recognize and take part in the activities that are most satisfying and meaningful to them. For example, the experience of walking along the edge of water might be satisfying for a young professional on a weekend hike in the park. Back downtown during a workday, they can enjoy a more domestic form of this interaction by walking along a fountain on their lunch break.
“We’re trying to generate a language that helps bring the human-nature interactions back into our daily lives.
And for that to happen, we also need to protect nature so that we can interact with it,” said Peter Kahn, a senior author of the study.
What phenomenon does the author describe at the beginning of the text
Pocket parks are now popular. B. Wild nature is hard to find in cities.
C. Many cities are overpopulated. D. People enjoy living close to nature.
Why did the researchers code participant submissions into categories
To compare different types of park-goers. B. To explain why the park attracts tourists.
C. To analyze the main features of the park. D. To find patterns in the visitors’ summaries.
What can we learn from the example given in paragraph 5
Walking is the best way to gain access to nature.
Young people are too busy to interact with nature.
The same nature experience takes different forms.
The nature language enhances work performance.
What should be done before we can interact with nature according to Kahn
Language study. B. Environmental conservation.
C. Public education. D. Intercultural communication.
【答案】32. B 33. D 34. C 35. B
【导语】本文是一篇说明文。城市化让人们越来越难以接触到自然,但一项新研究发现城市中的野生自然对人类健康和幸福感具有重要影响。研究团队对一座大型城市公园的游客进行调查,发现与野生自然的互动可以创造出一种可用的语言,帮助人们认识和参与最令人满意和有意义的活动。该研究呼吁保护城市中的野生自然。
细节理解题。根据第一段内容“As cities balloon with growth, access to nature for people living in urban areas is becoming harder to find. If you’re lucky, there might be a pocket park near where you live, but it’s unusual to find places in a city that are relatively wild.(随着城市的飞速发展,生活在城市地区的人们越来越难以接近大自
然。如果你幸运的话,你住的地方附近可能会有一个袖珍公园,但在城市里找到相对天然的地方是罕见的)”
可知,文章开头作者讲述了一种现象,在城市里,人们很难找到野生的自然。故选 B。
推理判断题。根据第三段的“They surveyed several hundred park-goers, asking them to submit a written summary online of a meaningful interaction they had with nature in the park. The researchers then examined these submissions, coding (编码) experiences into different categories. (他们调查了数百名公园游客,要求他们在网上提交一份书面总结,描述他们在公园里与大自然有意义的互动。然后,研究人员检查了这些提交的信息,
将体验分为不同的类别)”可知,研究人员按照公园游客提交的在公园里与大自然互动的活动把游客分类,再根据第四段“Across the 320 submissions, a pattern of categories the researchers call a “nature language” began to emerge. After the coding of all submissions, half a dozen categories were noted most often as important to visitors. (在这 320 份提交的作品中,一种被研究人员称为“自然语言”的分类模式开始出现。在对所有提交的内容进行编码后,有六个类别被认为对游客最重要)”可知,研究人员对参与者提交的内容进行了分类,
以便在游客的总结中找到模式,并确定对游客最重要的自然体验。通过这样做,他们能够创造一种“自然
语言”,帮助人们认识并参与对他们来说最满意和最有意义的活动。选项 D 准确地反映了这一目的。故 选 D。
推理判断题。根据第五段内容“Naming each nature experience creates a usable language, which helps people recognize and take part in the activities that are most satisfying and meaningful to them. For example, the experience of walking along the edge of water might be satisfying for a young professional on a weekend hike in the park. Back downtown during a workday, they can enjoy a more domestic form of this interaction by walking
along a fountain on their lunch break. (命名每一种自然体验创造了一种可用的语言,这有助于人们认识并参与到对他们来说最满意和最有意义的活动中。例如,沿着水边散步的经历可能会让一个年轻的专业人士在周末去公园徒步旅行时感到满意。在工作日回到市中心,他们可以在午休时沿着喷泉散步,享受一种更居家的互动方式)”可知,本段讲述了自然体验创造一种可用的语言,有助于人们识别并参与对自己来说最满意最有意义的活动,接下来以一个年轻的专业人士参与自然的方式举例说明,去公园时沿着水边散步让他感到满意,回到市中心工作时他可以通过沿着喷泉散步获得满足。因此推知,从第五段的例子中我们可以知道一样的自然体验可以呈现不同的形式。故选 C。
推理判断题。根据最后一段““We’re trying to generate a language that helps bring the human-nature interactions back into our daily lives. And for that to happen, we also need to protect nature so that we can interact with it,” said Peter Kahn, a senior author of the study. (“我们正试图创造一种语言,帮助将人类与自然的互动带回我们的日常生活中。要做到这一点,我们还需要保护自然,这样我们才能与它互动,”该研究的资深作者彼得·卡恩说。)”可推断,彼得·卡恩认为在我们与大自然互动之前我们应该先要保护自然。故选 B。
第二节(共 5 小题, 每小题 2. 5 分, 共 12. 5 分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Camping Tips &Tricks for a Fun Trip
Many people idealize camping trips as being this easy, effortless encounter with destinations rich with natural landscapes and nights under the stars twinkling in the sky above. 36 That’s why we’ve prepared the best camping tips for you!
Plan accordingly, and then plan again. When you’re out in the middle of nowhere, you have to be equipped to nature’s challenges. 37 Therefore, a plan for unexpected weather changes is essential to a successful camping trip. For example, consider packing extra suppliers like blankets. While that might seem like a huge inconvenience, the biggest and real issue occurs when you need something you don’t have.
Know what you need. 38 Not all beginner campers will need the top-of-the-line, latest supplies.
But you should have at least the basics! That includes a decent tent with enough room for people camping with you,
a good sleeping bag appropriate for the season, and other supplies like food and water. You’d better create a convenient checklist that lays out everything that you should consider.
39 When you’re far away from the major conveniences we rely upon like an urgent care center, police stations, and emergency rooms, you should always remember that safety is your first priority! 40 A first aid kit is a great starting point, but it’s certainly not the end of maximizing your safety efforts. Depending on where you plan to camp, you’ll want to grab these items that cover you in most emergency situations: a pocket knife, a fire starter, and a safety whistle.
Ready to go camping Now you know what to expect and how to prepare for your next camping trip, so you actually have fun—rain or shine!
Always choose a safe campsite.
Never leave home without safety in mind.
We encourage you to create a safety supply kit.
Camping doesn’t have to be complicated or expensive.
clear 3-day forecast can easily shift into a sudden heavy rain.
F.To maximize your comfort, always bring appropriate clothes for cold and rain.
G.But for beginner campers, those expectations can rapidly turn into a mess of reality.
【答案】36.G 37.E 38.D 39.B 40.C
【知识点】方法/策略、探险旅行
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了几条露营小技巧:做好相应地计划 A,然后还需要 B 计划以应对变化的自然;按需准备露营物资;永远考虑安全,应急安全包很重要。
后文“That’s why we’ve prepared the best camping tips for you!(这就是为什么我们为您准备了最好的露营小贴士!)”讲述的是结果:准备露营小贴士。因此,设空句应是讲述这样做的原因,呼应“why”。选项 G“But for beginner campers, those expectations can rapidly turn into a mess of reality.(但对于初学露营的人来说,这些期望很快就会变成现实的混乱。)”解释了原因,且在句意上与前文构成转折关系,前后衔接紧密。故选 G项。
前文“When you’re out in the middle of nowhere, you have to be equipped to nature’s challenges.(当你身处偏僻之地时,你必须准备好迎接大自然的挑战。)”提到了“自然的挑战”,后文“Therefore, a plan for unexpected weather changes is essential to a successful camping trip.(因此,应对意外天气变化的计划对于成功的露营旅行至关重要。)”提到了“不可预料的天气变化”,因此,设空句应同样涉及“天气”话题,以与前后文衔接。选项
E“A clear 3-day forecast can easily shift into a sudden heavy rain.(一个晴朗的 3 天预报很容易转变为突然的大
雨。)”符合题意,承上启下。故选 E 项。
根据主旨句“Know what you need.(知道你需要什么。)”可知,该段讲述的是对于露营物资方面的准备,且后文“Not all beginner campers will need the top-of-the-line, latest supplies. But you should have at least the basics!(并非所有初学者都需要顶级的最新用品。但你至少应该有基础知识!)”讲述了“适当”这一原则,因此设空句要呼应主题“露营物质”和“适当”。选项 D“Camping doesn’t have to be complicated or expensive.(露营不必复杂或昂贵。)”贴合主题,符合分析。故选 D 项。
根据后文“When you’re far away from the major conveniences we rely upon like an urgent care center, police stations. and emergency rooms, you should always remember that safety is your first priority!(当你远离我们所依 赖的主要便利设施,如紧急护理中心、警察局和急诊室时,你应该永远记住,安全是你的第一要务!)”可知,该段强调的是“露营的安全”,设空句作为主旨句,应突出“安全”。选项 B“Never leave home without safety in mind.(永远不要离开家而不考虑安全。)”符合题意,可以作为小标题。故选 B 项。
根据前文“When you’re far away from the major conveniences we rely upon like an urgent care center, police stations. and emergency rooms, you should always remember that safety is your first priority!(当你远离我们所依赖的主要便利设施,如紧急护理中心、警察局和急诊室时,你应该永远记住,安全是你的第一要务!)”和下文“A first aid kit is a great starting point, but it’s certainly not the end of maximizing your safety efforts.(急救箱是一个很好的起点,但它肯定不是最大限度地提高安全努力的终点。)”可知,作者在这里强调了外出的安全,并且提到了急救箱。由此推知,空处内容应与急救箱有关,选项 C“We encourage you to create a safety supply kit.(我们鼓励您创建一个安全供应包。)”符合分析。故选 C 项。第三部分 语言运用(共两节, 满分 30 分 )第三部分 语言运用(共两节, 满分 30 分)
第一节(共 15 小题;每小题 1 分, 共 15 分)
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I used to be proud of my carefree, adventurous attitude. But when I was about 27, something changed. I started to feel 41 about everyday things. A mental health advisor told me that people who have panic attacks can
make it worse by 42 the things they worry about. Since then, I have promised to face the things that
43 me.
This is why I 44 track cycling. It may not sound like an obvious strategy for 45 the mind and
reducing anxiety, but in the almost three years I have been doing it and I have noticed a 46 in my mood after
each session.
Cycling at speed, so 47 to one another, I have to stay in the moment and 48 . It helps 49
my head and lets me focus on something else. Nestled away from busy main roads, the velodrome (车场) is an
50 peaceful haven (港湾). It is outdoors, so over the year you see the 51 change as you ride.
There are wonderful sunsets on summer evenings and I love the cool air in the autumn as the leaves start to
52 .
My anxiety hasn’t completely gone away but remembering what I am 53 of on the bike, and the way
it feels to race around the track, gives me the 54 boost that I need. It is truly like a form of therapy (疗法)
and I feel the old, 55 me again.
41. A. angry B. curious C. anxious D. passionate
42. A. avoiding B. pursuing C. handling D. following
43. A. scare B. attract C. please D. disappoint
44. A. referred to B. took up C. missed out D. asked about
45. A. reading B. disturbing C. challenging D. calming
46. A. mess B. disorder C. difference D. swing
47. A. open B. kind C. close D. loyal
48. A. hesitate B. concentrate C. reflect D. pray
49. A. clear B. use C. stuff D. energize
50. A. unwillingly B. unbearably C. unexpectedly D. uncomfortably
51. A. landscapes B. tracks C. cyclists D. seasons
52. A. unfold B. green C. grow D. fall
53. A. frightened B. capable C. ashamed D. considerate
54. A. confidence B. knowledge C. reputation D. creativity
55. A. sensitive B. aggressive C. humorous D. adventurous
【答案】41. C 42. A 43. A 44. B 45. D 46. C 47. C 48. B 49. A 50. C
51. D 52. D 53. B 54. A 55. D
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者从曾经无忧无虑、爱冒险的态度转变为对日常事物感到焦虑,并通过参与场地自行车这一经历来对抗焦虑,最终找回自信和自我认同的故事。
考查形容词词义辨析。句意:我开始对日常琐事感到焦虑。A. angry 生气的;B. curious 好奇的;C. anxious焦虑的;D. passionate 热情的。根据下文“A mental health advisor told me that people who have panic attacks can make it worse by 2 the things they worry about.”可知,作者开始对日常琐事感到焦虑担忧。故选 C。
考查动词词义辨析。句意:一位心理健康顾问告诉我,患有恐慌症的人如果回避自己担忧的事情,情况会变得更糟。A. avoiding 避免;B. pursuing 追求;C. handling 处理;D. following 跟随、听从。根据下文“Since
then, I have promised to face the things that 3 me.”中的“face the things”可推测,空处指的是心理健康顾问说有恐慌症发作的人如果回避他们担心的事情,情况会更糟,所以作者决定直面自己担忧的事情。故选 A。
考查动词词义辨析。句意:从那以后,我发誓要直面那些让我害怕的事情。A. scare 吓唬;B. attract 吸引;
C. please 取悦;D. disappoint 使失望。根据上文“A mental health advisor told me that people who have panic attacks can make it worse by 2 the things they worry about.”可知,听了健康顾问的建议后,作者决定要直面那些让自己担忧害怕的事情。故选 A。
考查动词短语辨析。句意:这就是我开始从事场地自行车运动的原因。A. referred to 提及;B. took up 占据、开始从事;C. missed out 错过;D. asked about 询问。根据上文“ Since then, I have promised to face the things that 3 me.”可知,作者决定要直面那些让自己害怕的事情。由此可知,作者开始进行场地自行车运动,其目的是为了解决自己的心理问题。故选 B。
考查动词词义辨析。句意:这听起来可能不像是一种能平复心境、减轻焦虑的明显策略,但在我坚持这项运动的近三年时间里,我注意到每次骑行结束后,我的情绪都有所改善。A. reading 阅读;B. disturbing打扰;C. challenging 挑战;D. calming 使平静。根据空后的“reducing anxiety”可知,这对平静心灵和减少焦虑有作用。故选 D。
考查名词词义辨析。句意:这听起来可能不像是一种能平复心境、减轻焦虑的明显策略,但在我坚持这项运动的近三年时间里,我注意到每次骑行结束后,我的情绪都有所改善。A. mess 混乱;B. disorder 失调;
C. difference 差异;D. swing 摇摆。根据文章最后一段“It is truly like a form of therapy (疗法) and I feel the old,
15 me again.”以及下文内容可知,作者的情绪有了变化。故选 C。
考查形容词词义辨析。句意:在高速骑行时,彼此之间距离很近,我必须专注当下、全神贯注。A. open 打开的、开放的;B. kind 仁慈、善良的;C. close 亲密的、靠近的;D. loyal 忠诚的。根据上文“Cycling at speed ”以及下文“I have to stay in the moment and 8 .”以及常理可知,高速骑行时,彼此靠得很近。故选 C。
考查动词词义辨析。句意:在高速骑行时,彼此之间距离很近,我必须专注当下、全神贯注。A. hesitate犹豫;B. concentrate 集中;C. reflect 反思;D. pray 祈祷。根据上文“Cycling at speed, so 7 to one another, ”可知,高速骑行时,彼此靠得很近;再根据下文“focus on something else”可知,高速骑行的时候,由于彼此之间距离很近,出于安全,作者需要聚精会神。故选 B。
考查动词词义辨析。句意:这有助于我理清思绪,让我把注意力集中在其他事情上。A. clear 清除、使清醒;B. use 使用;C. stuff 填充;D. energize 给予能量。根据上文“I have to stay in the moment and 8 . ”
可知,高速骑行的时候,由于彼此之间距离很近,出于安全,作者需要聚精会神。由此可知,聚精会神可
以让作者理清思绪。短语 clear one’s head 意为“理清思绪,使头脑清醒”,符合句意。故选 A。
考查副词词义辨析。句意:车场远离繁忙的主干道,是一个出乎意料宁静的避风港。A. unwillingly 不情愿地;B. unbearably 难以忍受地;C. unexpectedly 出乎意料地;D. uncomfortably 不舒服地。根据上文 “Nestled away from busy main roads”可知,车场远离繁忙的主干道;再根据下文介绍作者观测到季节的变化可知,车场是一个出乎意料宁静的避风港。故选 C。
考查名词词义辨析。句意:它在户外,所以一年之中,你在骑行时能看到季节的变化。A. landscapes 风
景;B. tracks 轨迹;C. cyclists 骑自行车的人;D. seasons 季节。根据下文“There are wonderful sunsets on summer evenings and I love the cool air in the autumn as the leaves start to 12 .”可知,作者可以在骑行的时候
能看到季节的变化。故选 D。
考查动词词义辨析。句意:夏日的傍晚有美妙的日落,我喜欢秋天凉爽的空气,还有树叶开始飘落的景
象。A. unfold 展开;B. green 变绿;C. grow 生长;D. fall 落下。根据上文“There are wonderful sunsets on summer evenings”可知,上文描述了夏日的落日;再根据空前“I love the cool air in the autumn”以及常理可知,秋
日树叶开始飘落。故选 D。
考查形容词词义辨析。句意:我的焦虑并没有完全消失,但想起自己在自行车上所能做到的事,以及在
道上飞驰的感觉,就给了我所需的信心提振。A. frightened 害怕的;B. capable 有能力的;C. ashamed 羞
愧的;D. considerate 体贴的。根据下文“the way it feels to race around the track”可推测,作者是想起自己在自行车上所能做到的事。短语 be capable of 意为“能够……”,符合句意。故选 B。
考查名词词义辨析。句意:我的焦虑并没有完全消失,但想起自己在自行车上所能做到的事,以及在
道上飞驰的感觉,就给了我所需的信心提振。A. confidence 信心;B. knowledge 知识;C. reputation 名声;
D. creativity 创造力。根据上文“Since then, I have promised to face the things that 3 me.”可知,作者当时想要直面自己害怕的事物。再根据下文“It is truly like a form of therapy (疗法) and I feel the old,
15 me again.”可推测,场地自行车运动让作者有了所需要的信心。故选 A。
考查形容词词义辨析。句意:这真的就像一种治疗方式,我感觉自己又变回了从前那个爱冒险的自己。
A. sensitive 敏感的;B. aggressive 侵略性的;C. humorous 幽默的;D. adventurous 爱冒险的。根据文章第一段“I used to be proud of my carefree, adventurous attitude.”可知,作者原本拥有无忧无虑、爱冒险的态度。再根据所在句的“again”可推测,作者又变回了从前那个爱冒险的自己。故选 D。
第二节 (共 10 小题;每小题 1. 5 分, 满分 15 分)
Children from the Soong Ching Ling Peace Angel Art Troupe recently had the opportunity to perform for distinguished guests from Africa at the Great Hall of the People.
Preparing for this performance gave the troupe members 56 (value) insights into African cultures.
“I could feel the 57 (eager) of every member to seize this opportunity. The teachers introduced us to African songs and instruments, 58 (open) a window to understanding African cultures,” said Liu Shenhe, a member of the troupe.
Zhang Haoyang, 59 is a member of the art troupe’s percussion (打击乐器) group, enjoys the art of performing percussion and over the years, his teachers 60 (introduce) him to various percussion instruments while teaching him about the musical expressions of different countries.
His curiosity about African traditional culture 61 (fire) while learning to play the djembe, a drum from West Africa. Zhang said that having the chance to play the djembe 62 such an occasion to welcome honoured guests from afar made him nervous but also motivated him 63 (display)the spirit of Chinese youth in the new era.
These energetic children, with their talent 64 enthusiasm, demonstrated the warmth of Chinese youth to the world, showing that the friendship between China and African countries will grow 65 (deep) and stronger in
同课章节目录