【单元考点培优】Module 1 考点08:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(一起)三年级英语上册核心考点培优精练(含答案解析)

文档属性

名称 【单元考点培优】Module 1 考点08:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(一起)三年级英语上册核心考点培优精练(含答案解析)
格式 docx
文件大小 109.7KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版(一年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-10-03 15:35:42

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版 (一起) 三年级英语上册核心考点精练
Module 1 考点08:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,根据短文内容,判断正(T)误(F)。
Hi! I’m Lucy. I’m eleven years old. I like eggs and milk. They’re good for us.
Look! This is my new sweater. It’s yellow. I like yellow, My cap yellow, too. I like animals very much. I go to the zoo with my mum and dad. We can see some animals in the zoo. We see two pandas, twelve monkeys, five tigers and seven elephants. They are lovely. The monkeys like bananas. The tigers are strong. The elephants are very big. And we see a giraffe. It’s tall.
1.Lucy is twelve years old. ( )
2.Lucy likes milk and eggs. ( )
3.Lucy’s new sweater is green. ( )
4.Lucy can see seven tigers in the zoo. ( )
5.The tigers are strong. They like bananas. ( )
阅读短文,根据短文内容判断正(T)误(F)。
Hello, I’m Lily. I like healthy food. In the morning, I get up early. Then I wash my face and brush my teeth. I have a good breakfast. I like bread, milk and an egg. For lunch, I have rice, tomatoes and chicken. In the evening, I do my homework first. Then I take a bath and go to bed early. I don’t like junk food. I think everyone needs a healthy diet.
6.Lily likes junk food. ( )
7.Lily gets up early in the morning. ( )
8.Lily has a big dinner. ( )
9.Lily does her homework in the evening. ( )
10.Lily doesn’t like healthy food. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hello, I’m Zhao Da. My family and I like different kinds of food. My dad likes eggs very much. He says they are full of protein (蛋白质) and good for our health. My mum likes noodles. She always makes nice long noodles for us. My sister likes carrots. She thinks they are orange and crunchy (爽脆的). I like chicken and fish. They are so yummy and can make me strong. And we all like rice. It is the main (主要的) food in our meals.
11.Zhao Da’s dad likes eggs very much. ( )
12.Zhao Da’s mum makes nice long noodles for her family. ( )
13.Zhao Da’s sister doesn't like carrots. ( )
14.Chicken and fish can make Zhao Da strong. ( )
15.They all like noodles. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hello! I’m Amy. I like animals very much. My favourite animal is the panda. It’s black and white. It’s very cute. It lives in the forest and eats bamboo. I often go to the zoo on weekends. I like to see all the animals there. I also like to play with my friends after school. We play ball games or read books in the library. I have a healthy diet. I have bread, milk and eggs for breakfast. I have rice, vegetables and chicken for lunch. I have soup and fruit for dinner.
16.Amy’s favourite animal is the panda. ( )
17.Pandas live on the farm. ( )
18.Amy goes to the zoo on weekdays. ( )
19.Amy and her friends play ball games or read books after school. ( )
20.Amy has bread, milk and eggs for lunch. ( )
母亲节这天,Jack为他的妈妈准备了一个惊喜,我们来看看他做了什么吧!阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
It’s Mother’s Day today. Jack wants to cook tomato soup for his mum. It’s his mum’s favourite. He is learning how to cook it in the kitchen.
What we need: oil, 2 tomatoes, 2 eggs, water, salt
How to make it: 1. Wash the tomatoes and then cut them into pieces. 2. Put some oil in the pot. 3. Fry(炒) the tomatoes. Then put 500 ml of water. 4. Stir (搅拌) eggs and pour it into the pot. 5. Add some salt. Then you can enjoy the delicious tomato soup!
21.Today is Saturday. ( )
22.To make the tomato soup, we should first add some water. ( )
23.Jack needs 500 ml of water to make the tomato soup. ( )
24.This passage is probably from a cook book. ( )
阅读理解,判断说法正(T)误(F)。
Lisa is a lovely girl. For dinner, she always has some vegetables. She likes carrots (胡萝卜) because they are sweet. She also eats an apple every day. And she has a little bit of chicken. Chicken is her favorite meat. Lisa knows eating these can help her grow up (成长) well.
Peter is a nice boy. At dinner time, he eats green broccoli (西兰花). He thinks broccoli tastes good. He often has a banana, too. When it comes to meat, Peter likes beef (牛肉). His mom cooks beef for him. Eating these foods makes Peter strong.
Tom is a happy kid. For his dinner, there are always tomatoes on his plate (盘子). He loves tomatoes. He also likes a small piece of watermelon (西瓜). As for meat, Tom likes fish. Having such a dinner makes Tom happy and healthy.
25.Lisa eats an orange every day for dinner. ( )
26.Peter’s dad cooks beef for him. ( )
27.Tom has potatoes for dinner. ( )
28.Lisa’s favorite meat is chicken. ( )
29.Tom likes a small piece of watermelon for dinner. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hello! I’m Amy. I like healthy food. For breakfast, I’d like some bread, an egg and milk. I love vegetables. They’re good for me. I don’t like candy. It’s junk food.
30.Amy likes healthy food. ( )
31.Amy has some rice for breakfast. ( )
32.Vegetables are good for Amy. ( )
33.Amy likes candy very much. ( )
34.Amy doesn’t like vegetables. ( )
阅读,根据短文内容判断正(T)误(F)。
It’s Sunday today. I get up at 7:30 a.m. For breakfast, I have bread, eggs and milk. Then I go to the zoo with my parents. At noon, we have hamburgers and cola. In the afternoon, I watch TV at home. I have rice, vegetables and fruit for dinner. I’m very happy today.
35.It’s Saturday today. ( )
36.I have bread, eggs and milk for breakfast. ( )
37.I have hamburgers and juice at noon. ( )
38.I watch TV at home in the afternoon. ( )
39.I’m sad today. ( )
活动结束,王宏将一天的感想写成邮件记录下来并分享给好朋友露西。我们一起来看看吧!根据邮件内容,判断下列句子的正(T)误(F)。
Dear Lucy,
Today is a happy day. We learn a lot on this day. We know some healthy food like fruit and vegetables. They are good for us. We should eat some every day! Cake and candy are yummy, but don’t eat too much! My classmates and I make some sandwiches! We make meat sandwiches, fish sandwiches and vegetable sandwiches. And we enjoy(享受) them! I like sandwiches very much! Would you like some sandwiches Please tell me!
Yours,
Wang Hong
40.Today is a happy day.( )
41.Fruit and vegetables are healthy food. ( )
42.We should eat cake every day! ( )
43.We should not eat too much candy. ( )
44.Wang Hong likes sandwiches very much! ( )
(新情境)布朗老师是崇光学校的劳动老师,她正在跟同学们讨论早餐的重要性。根据短文内容,判断下列句子的正(T)误(F)。
Hello, boys and girls. Breakfast is very important to us! Do you know that It offers(提供) us high energy(高能量). I’d like some eggs and milk for breakfast. They are full of protein(富含蛋白质). And I like bread and noodles too. They are high in carbohydrate(碳水化合物) and low(低的) in fat(脂肪). So, they are healthy food. Please eat some every day.
45.Breakfast is very important to us!( )
46.Miss Brown would like some eggs and cake for breakfast. ( )
47.Eggs and milk are full of protein. ( )
48.Bread and noodles are high in fat and low in carbohydrate. ( )
49.Eggs, bread and milk are healthy food. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Beijing roast duck
Hi! My name is Yang Yang. I’m from Beijing. I like noodles, rice, vegetables, fruit and meat. In Beijing, there is a famous traditional food, called Beijing roast duck. It has a long history. Beijing roast duck is crispy and tender. It’s very delicious. It is my favourite food. But I can’t eat too much. What’s your favourite food Can you tell me
参考词汇:famous著名的,闻名的;traditional传统的;history历史;crispy松脆的; tender嫩的;too 太 ; called叫作,称作
50.I’m from Beijing. ( )
51.I don’t like noodles and rice. ( )
52.Beijing roast duck is very delicious. ( )
53.My favourite food is Beijing roast duck. ( )
54.I like Beijing roast duck. I can eat it every day. ( )
阅读理解,判断正(T)误(F)。
Hello! I’m Tom. This is my farm. It’s very big. Look! Those are cows. They are black and white. These are pigs. They are fat. What are those over there They are ducks. And these are apples and pears. The apples are red, and the pears are yellow. I love my farm!
55.Tom’s farm is small. ( )
56.The cows are black and white. ( )
57.The pigs are thin. ( )
58.The ducks are over there. ( )
59.The pears are red. ( )
阅读短文,判断下列句子的对错,对的的写“T”,错的写“F”。
We should care about our diet(饮食). Planning(规划) a healthy plate is good. John’s plate has only meat, so his classmates say it’s not healthy and he should have vegetables and fruit. Zhang Peng’s plate with rice, vegetables etc. is healthier. Animals also talk about healthy food. A bird asks the bear, and the bear wants healthy food. A rabbit loves carrots and suggests(建议) the bear try. A lion says meat is healthy and good for the bear.
60.John’s plate only has meat. ( )
61.Zhang Peng’s plate is healthier than John’s. ( )
62.The bear doesn’t want to eat healthy food. ( )
63.The rabbit loves carrots. ( )
64.The lion doesn’t think meat is healthy. ( )
阅读短文,判断下列句子的对错,对的的写“T”,错的写“F”。
I’m Li Lan. I’m from China. I would like noodles, chicken(鸡肉) and Coke. They are yummy. My friend Emily is from the USA.She likes Chinese(中国的) food very much. She would like chicken, ice cream(冰激凌) and Coke(可乐). But my mother says: “No ice cream or Coke! They are not good for you.”
65.Emily is from China. ( )
66.Li Lan would like noodles, chicken and Coke. ( )
67.Emily would like chicken, ice cream and milk. ( )
68.Li Lan and Emily are friends. ( )
69.Coke isn’t a healthy drink(饮料). ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
Hello! I’m Tom. I like healthy food. I often have bread, eggs and milk for breakfast. For lunch, I like rice, meat and vegetables. I like fruit, too. Apples are my favourite fruit. I don’t like candy. It’s bad for my teeth.
70.Tom likes healthy food. ( )
71.Tom has bread, eggs and juice for breakfast. ( )
72.Tom likes rice, meat and vegetables for lunch. ( )
73.Tom’s favourite fruit is bananas. ( )
74.Tom doesn’t like candy because it’s bad for his teeth. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.T 3.F 4.F 5.F
【导语】本文讲了饮食,服装和动物。
1.句意:露西十二岁了。根据“I’m eleven years old.”,可知露西11岁,故答案为F。
2.句意:露西喜欢牛奶和鸡蛋。根据“I like eggs and milk.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
3.句意:露西的新毛衣是绿色的。根据“This is my new sweater. It’s yellow.”,可知是黄色的,故答案为F。
4.句意:露西在动物园里可以看到七只老虎。根据“We see two pandas, twelve monkeys, five tigers and seven elephants.”,可知是五只老虎,故答案为F。
5.句意:老虎很强壮。它们喜欢香蕉。根据“The monkeys like bananas.”,可知猴子喜欢香蕉,故答案为F。
6.F 7.T 8.F 9.T 10.F
【导语】本文主要讲了莉莉的日常生活及饮食。
6.句意:莉莉喜欢垃圾食品。根据“I don’t like junk food.”,可知莉莉不喜欢垃圾食品,故答案为F。
7.句意:莉莉早上起得很早。根据“In the morning, I get up early.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
8.句意:莉莉吃一顿丰盛的晚餐。根据全文可知没提到吃一顿丰盛的晚餐,故答案为F。
9.句意:莉莉晚上做作业。根据“In the evening, I do my homework first.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
10.句意:莉莉不喜欢健康的食物。根据“I like healthy food.”,可知莉莉喜欢健康的食物,故答案为F。
11.T 12.T 13.F 14.T 15.F
【导语】本文讲了饮食。
11.句意:赵达的爸爸非常喜欢吃鸡蛋。根据“My dad likes eggs very much.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
12.句意:赵达的妈妈为家人做了一碗美味的长面条。根据“My mum likes noodles. She always makes nice long noodles for us.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
13.句意:赵达的妹妹不喜欢胡萝卜。根据“My sister likes carrots.”,可知赵达的妹妹喜欢胡萝卜,故答案为F。
14.句意:鸡肉和鱼肉能让赵达变得强壮。根据“I like chicken and fish. They are so yummy and can make me strong.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
15.句意:他们都喜欢吃面条。根据“And we all like rice. It is the main (主要的) food in our meals.”,可知他们都喜欢吃米饭,故答案为F。
16.T 17.F 18.F 19.T 20.F
【导语】本文介绍了艾米最喜欢的动物以及学校生活。
16.句意:艾米最喜欢的动物是熊猫。根据“My favourite animal is the panda.”可知最喜欢的动物是熊猫,故答案为T。
17.句意:熊猫住在农场。根据“It lives in the forest and eats bamboo.”可知住在森林里并且吃竹子,故答案为F。
18.句意:艾米在平日去动物园。根据“I often go to the zoo on weekends.”可知经常在周末去动物园,故答案为F。
19.句意:艾米和她的朋友们在放学后打球或者读书。根据“I also like to play with my friends after school. We play ball games or read books in the library.”可知在放学后喜欢和朋友们玩,经常玩球或在图书馆读书,故答案为T。
20.句意:艾米午饭吃面包,牛奶和鸡蛋。根据“I have rice, vegetables and chicken for lunch.”可知午饭吃米饭,蔬菜和鸡肉,故答案为F。
21.F 22.F 23.T 24.T
【导语】本文主要讲述了母亲节当天Jack如何为妈妈做西红柿汤。
21.句意:今天是星期六。根据“It’s Mother’s Day today. ”可知今天是母亲节,母亲节是在五月的第二个星期日,因此可推测出今天是星期日,故答案为F。
22.句意:要做西红柿汤,我们首先要加水。根据“1. Wash the tomatoes and then cut them into pieces.”可知制作西红柿汤的第一步是清洗西红柿,故答案为F。
23.句意:Jack需要500ml的水来做西红柿汤。根据“3. Fry(炒) the tomatoes. Then put 500 ml of water.”可知制作西红柿汤需要添加500毫升的水,故答案为T。
24.句意:这篇文章可能来自一本食谱。通过阅读可知,篇短文大部分内容涉及制作西红柿汤的过程,因此它有可能来自菜谱,故答案为T。
25.F 26.F 27.F 28.T 29.T
【导语】本文介绍的是关于几个孩子喜欢吃的食物。
25.句意:丽萨每天吃一个橙子作为晚饭。根据文章“She also eats an apple every day.”,可知是吃苹果,不是橙子。句意与原文意思不符,故答案为F。
26.句意:彼得的爸爸为他做牛肉。根据文章“His mom cooks beef for him.”,可知是他的妈妈而不是爸爸。句意与原文意思不符,故答案为F。
27.句意:汤姆晚饭吃土豆。根据文章“For his dinner, there are always tomatoes on his plate.”,可知是西红柿不是土豆。句意与原文意思不符,故答案为F。
28.句意:丽萨最喜爱的肉是鸡肉。根据文章“Chicken is her favorite meat.”,可知鸡肉是丽萨最喜爱的。句意与原文意思相符,故答案为T。
29.句意:汤姆喜欢晚饭吃一小块西瓜。根据文章“He also enjoys a small piece of watermelon.”,可知汤姆喜欢晚饭吃一小块西瓜。句意与原文意思相符,故答案为T。
30.T 31.F 32.T 33.F 34.F
【导语】本文讲了饮食。
30.句意:艾米喜欢健康的食物。根据“I like healthy food.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
31.句意:艾米早饭吃一些米饭。根据“For breakfast, I’d like some bread, an egg and milk.”,可知艾米早饭吃一些面包,一个鸡蛋和牛奶,故答案为F。
32.句意:蔬菜对艾米有好处。根据“I love vegetables. They’re good for me.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
33.句意:艾米非常喜欢糖果。根据“I don’t like candy.”,可知艾米不喜欢糖果,故答案为F。
34.句意:艾米不喜欢蔬菜。根据“I love vegetables.”,可知艾米喜欢蔬菜,故答案为F。
35.F 36.T 37.F 38.T 39.F
【导语】本文描述的是“我”的周末生活。
35.句意:今天是星期六。根据短文“It’s Sunday today.”可知是星期日,句子与短文不符,故答案为F。
36.句意:我早餐吃面包、鸡蛋和牛奶。根据短文“For breakfast, I have bread, eggs and milk.”可知早餐吃面包、鸡蛋和牛奶,句子与短文相符,故答案为T。
37.句意:我中午吃汉堡包和果汁。根据短文“At noon, we have hamburgers and cola.”可知中午吃的汉堡包和可乐,句子与短文不符,故答案为F。
38.句意:下午我在家看电视。根据短文“In the afternoon, I watch TV at home.”可知下午在家看电视,句子与短文相符,故答案为T。
39.句意:今天我很难过。根据短文“I’m very happy today”可知今天很开心,句子与短文不符,故答案为F。
40.T 41.T 42.F 43.T 44.T
【导语】本文讲了饮食。
40.句意:今天是个快乐的日子。根据“Today is a happy day.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
41.句意:水果和蔬菜是健康食品。根据“We know some healthy food like fruit and vegetables.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
42.句意:我们应该每天吃蛋糕!根据“Cake and candy are yummy, but don’t eat too much!”,可知不应该每天吃蛋糕,故答案为F。
43.句意:我们不应该吃太多糖果。根据“Cake and candy are yummy, but don’t eat too much!”,可知题干与短文相符,故答案为T。
44.句意:王红非常喜欢三明治!根据“I like sandwiches very much!”,可知题干与短文相符,故答案为T。
45.T 46.F 47.T 48.F 49.T
【导语】本文讲了饮食。
45.句意:早餐对我们来说非常重要!根据“Breakfast is very important to us!”,可知题干与短文相符,故答案为T。
46.句意:布朗小姐早餐想要一些鸡蛋和蛋糕。根据“I’d like some eggs and milk for breakfast.”,可知布朗小姐早餐想要一些鸡蛋和牛奶,故答案为F。
47.句意:鸡蛋和牛奶富含蛋白质。根据“I’d like some eggs and milk for breakfast. They are full of protein(富含蛋白质).”,可知题干与短文相符,故答案为T。
48.句意:面包和面条脂肪含量高,碳水化合物含量低。根据“And I like bread and noodles too. They are high in carbohydrate(碳水化合物) and low(低的) in fat(脂肪).”,可知面包和面条碳水化合物含量高,脂肪含量低,故答案为F。
49.句意:鸡蛋,面包和牛奶是健康食品。根据描述可知题干描述正确,故答案为T。
50.T 51.F 52.T 53.T 54.F
【导语】本文讲了北京烤鸭。
50.句意:我来自北京。根据“I’m from Beijing.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
51.句意:我不喜欢面条和米饭。根据“I like noodles, rice, vegetables, fruit and meat.”,可知杨阳喜欢面条和米饭,故答案为F。
52.句意:北京烤鸭很好吃。根据“It’s very delicious.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
53.句意:我最喜欢的食物是北京烤鸭。根据“It’s very delicious. It is my favourite food.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
54.句意:我喜欢北京烤鸭。我能每天吃它。根据“But I can’t eat too much.”,可知你不能吃太多,故答案为F。
55.F 56.T 57.F 58.T 59.F
【导语】本文讲了农场上的动物和水果。
55.句意:汤姆的农场很小。根据“This is my farm. It’s very big.”,可知农场很大,故答案为F。
56.句意:奶牛是黑白相间的。根据“Those are cows. They are black and white.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
57.句意:猪很瘦。根据“These are pigs. They are fat.”,可知猪很胖,故答案为F。
58.句意:鸭子在那边。根据“What are those over there They are ducks.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
59.句意:梨是红色的。根据“The apples are red, and the pears are yellow.”,可知梨是黄色的,故答案为F。
60.T 61.T 62.F 63.T 64.F
【导语】本文讲了饮食。
60.句意:约翰的盘子里只有肉。根据“John’s plate has only meat, so his classmates say it’s not healthy and he should have vegetables and fruit.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
61.句意:张鹏的盘子比约翰的更健康。根据“Zhang Peng’s plate with rice, vegetables etc. is healthier.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
62.句意:熊不想吃健康的食物。根据“A bird asks the bear, and the bear wants healthy food.”,可知熊想吃健康的食物,故答案为F。
63.句意:兔子喜欢胡萝卜。根据“A rabbit loves carrots and suggests(建议) the bear try.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
64.句意:狮子认为肉不健康。根据“A lion says meat is healthy and good for the bear.”,可知狮子认为肉很健康,故答案为F。
65.F 66.T 67.F 68.T 69.T
【导语】本文讲了饮食。
65.句意:艾米丽来自中国。根据“My friend Emily is from the USA.”,可知艾米丽来自美国,故答案为F。
66.句意:李兰想要面条,鸡肉和可乐。根据“I would like noodles, chicken(鸡肉) and Coke.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
67.句意:艾米丽想要鸡肉,冰淇淋和牛奶。根据“My friend Emily is from the USA. She likes Chinese(中国的) food very much. She would like chicken, ice cream(冰激凌) and Coke(可乐).”,可知艾米丽想要鸡肉,冰淇淋和可乐,故答案为F。
68.句意:李兰和艾米丽是朋友。根据“My friend Emily is from the USA.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
69.句意:可乐不是一种健康的饮料。根据“But my mother says: “No ice cream or Coke! They are not good for you.””,可知题干与短文相符,故答案为T。
70.T 71.F 72.T 73.F 74.T
【导语】本文讲了饮食。
70.句意:汤姆喜欢健康的食物。根据“I like healthy food.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
71.句意:汤姆早餐吃面包,鸡蛋和果汁。根据“I often have bread, eggs and milk for breakfast.”,可知汤姆早餐吃面包,鸡蛋和牛奶,故答案为F。
72.句意:汤姆午餐喜欢吃米饭、肉和蔬菜。根据“For lunch, I like rice, meat and vegetables.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
73.句意:汤姆最喜欢的水果是香蕉。根据“Apples are my favourite fruit.”,可知汤姆最喜欢的水果是苹果,故答案为F。
74.句意:汤姆不喜欢糖果,因为它对他的牙齿不好。根据“I don’t like candy. It’s bad for my teeth.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)