/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版 (一起) 三年级英语上册核心考点精练
Module 1 考点10:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
任务型阅读。
Hi! I’m Amy. I’m from Canada. I’m a student. I’m eleven years old now. I’m tall and thin. I love my father and mother. I often draw a picture for them. I have a healthy diet. For breakfast, I have some bread, meat, fruit and milk. They’ re good for me. I have a cute pet. Its name is Maomao. It has a short tail and red eyes. It’s a rabbit. Where is it Oh, It is in the box. I love it.
1.帮 Amy完成名片,将合适的选项序号填在横线上。
Name: Amy
(1)Country (国家):______ ( )
A. B.
(2)Age (年龄): ______( )
A.12 B.11
(3)Job (职业): ______( )
A.student B.teacher
(4)Appearance (外貌): ______( )
A.tall B.fat
(5)Breakfast: ______( )
A. B.
2.读短文,判断下列句子正误,正确的写“T”,错误的写“F”。
(1)Amy often makes cards for her mum and dad. ( )
(2)Amy’s diet is not healthy. ( )
(3)Maomao is a cute cat. ( )
(4)The rabbit has a short tail and red eyes. ( )
(5)The rabbit is in the box. ( )
任务型阅读。阅读下列有关Amy的一天的活动,完成任务。
Amy’s day
In the morning, I read books. I see and hear in online class(网课). I draw a line with my pencil. I put everything in my bag.
At lunch time, I need healthy food. I’d like some meat, vegetables and fruit. Cakes are yummy, but don’t eat too much!
In the afternoon, I go shopping with my piggy bank. I want a new ball and a book. The ball is five yuan. The book is eight yuan. I still save twelve yuan. Saving is good.
参考词汇:
bread eggs juice meat milk noodles rice soup vegetables fruit
3.请根据短文内容,判断以下信息是否正确,正确的写“T”,错误的写“F”。
(1) In the morning, Amy reads books and watches TV. ( )
(2) Amy eats a lot of (许多) cakes for lunch. ( )
(3) The ball and the book cost(花费) thirteen yuan together. ( )
(4) Amy thinks (认为) saving is good. ( )
4.仿照Amy的午餐描述,写一写你的午餐想吃什么?注意不能和Amy的完全一样哦。
Amy: I’d like some meat, vegetables and fruit.
What about you
阅读短文,将下面的句子补充完整。
Hello! I’m Sarah. I’m from Canada. Today I go to the shop (商店) with my father. I like bread and milk. We buy some. My mother’s favourite fruit is bananas. We take fourteen bananas. My father likes watermelons very much. We take a big watermelon. It is seventeen yuan.
5.Sarah is from .
6.Sarah goes to the shop with her .
7.Sarah likes .
8.Bananas are Sarah’s mother’s favourite .
9.They take bananas.
10.The watermelon is yuan.
Nick向大家介绍了自己的三餐,看看他吃的是否健康吧!
I am Nick. I’m nine years old. I eat three meals a day. Today I have an egg, some bread and milk for breakfast. I have lunch at school. I have noodles and some fish for lunch. And I drink some juice. Noodles are my favourite food. I like pancakes, too. The tomatoes are healthy. I have some pancakes, soup and a tomato for dinner. That’s a healthy diet.
11.阅读短文,完成思维导图。
12.阅读短文,判断正(T)误(F)。
(1) Nick is 9 years old. ( )
(2) Nick has three meals a day. ( )
(3) Nick has lunch at home. ( )
(4) Dumplings are Nick’s favourite food. ( )
(5) The tomatoes are healthy. ( )
阅读短文,并根据短文内容完成下面思维导图(每空限填一词)。
Milk is from an animal. Lots of people have milk for breakfast every day. Most of milk is from cows (奶牛).
Cows are big and strong animals. They have got large bodies. They have got four legs. They eat grass. They have special (特殊的) body parts. They can produce (生产) milk.
Milk can be used to (被用来) make many yummy food. Many people make milk tea with milk. People like it very much.
13.
14.
15.
16.
17.
阅读短文,选择最佳答案。
Look! Children are good to animals. They make afternoon tea for animals. Zebras like grass(草). Children make a grass cake for them. Lions like meat. They make sandwiches with beef and eggs. Pandas like fruit. They make a fruit salad. The baby tiger likes milk. They feed(喂养) her.
Animals are our friends. We should be nice to them.
18.同学们为动物们制作了下午茶都用到了哪些食材呢 在图片下方的括号里画“√”。
19.根据短文内容,选择正确的选项补全思维导图(每小题1分,共6分)
A.sandwiches B.a fruit salad C. a grass cake
Afternoon tea:
Children make for zebras.
Children make for lions.
Children make for pandas.
健康饮食和良好的生活习惯对我们的身体健康有着极其重要的作用。阅读短文,完成下列任务。
20.选词填空,补全短文。
Hello, I’m Amy. Everyone needs a diet. I have an egg, some cereal and pancakes for breakfast. I have some vegetables, meat and rice lunch. Vegetables are healthy food. I have some soup and fruit for dinner. I always have a good breakfast, a big and a light dinner.
I like to be clean and tidy. I make my bed. I wash up. I my desk. And I clean my room on Saturday (星期六). I have habits (习惯) in my daily life.
A.good B.healthy C. tidy up D.lunch E. for
21.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Amy has an egg, some cereal and milk for breakfast. ( )
(2) Vegetables are healthy food. ( )
(3) Amy has some soup and fruit for dinner. ( )
(4) Amy always has a good breakfast and a big dinner. ( )
(5) Amy likes to be clean and tidy. ( )
明明和雯雯有各自的饮食喜好,请你阅读短文,完成任务。
Mingming and Wenwen are good friends, but they have different favourite food and drinks.
In the morning, Wenwen has a healthy beginning. She has milk, an egg, some bread and vegetables. Mingming has some baozi for his breakfast.
For lunch, Wenwen likes to have rice, vegetables and meatballs. It’s a healthy meal. Mingming often has a hamburger and Coke. They taste good, but they are unhealthy.
What do they have for dinner Mingming has chicken and fruit salad. Chicken is his favourite food. But he doesn’t like vegetables at all. Wenwen has noodles and vegetable salad. She thinks vegetables can keep her fit and healthy.
22.根据短文内容,选择合适的选项。
(1) What does Wenwen have for lunch ( )
A. B. C.
(2) 短文中划线单词unhealthy的意思为 _____。( )
A.美味的 B.健康的 C. 不健康的
23.根据短文内容,判断下列句子是(T)否(F)正确。
(1) Mingming has milk, an egg, some bread and vegetables in the morning. ( )
(2) Both Wenwen and Mingming have salad for dinner ( )
(3) Wenwen has healthy meals. ( )
Lily家附近新开了一家机器人餐厅,她们一家人前去用餐。阅读对话,完成下列任务。
Welcome to Robot Restaurant. What would you like
I like fish very much. Fish is good for our bodies. I would like some fish. Would you like some fish
No, I don’t. I like vegetables and eggs. They are good too. I would like some noodles with them. What about you, Lily
No, thanks. I would like some cake. Look at the picture. It is so colourful. It’s yummy. I would like some juice too.
24.帮机器人服务员勾选(√)出Lily一家所点的食物和饮品。
25.根据对话内容,选择正确的答案。
(1) Lily’s mother likes _________. ( )
A.rice B.cake C. fish
(2) Lily’s father would like some noodles with _________. ( )
A.soup and fruit B.vegetables and eggs C. meat and eggs
(3) Lily likes some _________. It is colourful. ( )
A.meat B.cake C. bread
Wu Binbin在读故事书,他读到了一篇水果的故事。读一读,完成任务。
The Apple And The Banana
: You are shaped (形状) like the moon (月亮).
: Yes, I know, and I’m also the same colour as the moon.
: I’m red. Some of my family are green and some are yellow like you. When people eat me, it makes a crunchy sound (硬脆的声音). That’s because (因为) I’m hard.
: When people eat me, it doesn’t make any sound. That’s because I’m soft.
&: We are both fruits. We both taste (尝起来) nice. And we are both healthy (健康的) food.
26.根据对话内容选择正确的选项。
(1) _____ is shaped like the moon. ( )
A.The apple B.The banana
(2) The banana is _____. ( )
A.red B.yellow
(3) “Hard” means(意思是) “_____”. “Soft” means “_____”. ( )
A.硬的;软的 B.软的;硬的
(4) The apple and the banana are both _____. ( )
A.nice trees B.healthy fruits
27.根据对话内容回答问题。
What is the same about the apple and the banana
阅读对话,完成任务。
Aiwen: Hi, Sam! Look at these words. Do you know where they come from
Sam: Let’s see. This is “dim sum”. Is it from Chinese
Aiwen: Yes! It means 点心 in Chinese. My grandma makes delicious dim sum.
Sam: Cool! What about “hamburger” I eat it often.
Aiwen: It’s from English. Its Chinese is 汉堡.
Sam: I know “kung fu”! It’s from Chinese, right
Aiwen: Yes! You can watch kung fu movies. They’re exciting.
Sam: What’s this word “Wonton”.
Aiwen: It’s a kind of Chinese food. We call it 馄饨 in Chinese. It’s yummy.
Sam: I want to learn more. Let’s find some together!
Aiwen: Good idea!
28.单项选择。
(1) What does “dim sum” mean in Chinese ( )
A.汉堡 B.沙拉 C. 点心
(2) “Hamburger” comes from _________. ( )
A.English B.Chinese C. Japanese
(3) Sam thinks kung fu movies are _________. ( )
A.boring B.exciting C. difficult
(4) “Wonton” is a kind of _________. ( )
A.drink B.sport C. food
(5) Aiwen and Sam want to _________ more words. ( )
A.forget B.find C. lose
29.根据对话内容填空。
(1) “Dim sum” is from .
(2) “Hamburger” in Chinese is .
(3) “Kung fu” comes from .
(4) “Wonton” means in Chinese.
(5) Aiwen’s grandma makes delicious .
同学们一起制作了一本蔬菜手册。阅读手册中的部分内容,完成下列任务。
I am a tomato. I am red. I am round(圆的). You can use(使用) me to make ketchup(番茄酱). I am a cucumber. I am long and thin(瘦). People put me in the salad. It tastes yummy. They like me very much. I am a carrot. I am red. I grow(生长) in the ground(土地). I am the root(根) vegetable. You can use me to make juice.
30.判断下列句子与手册内容是(T)否(F)相符。
(1) People put cucumbers in the salad. ( )
(2) The carrots grow in the ground. ( )
(3) You can make juice with the carrots. ( )
31.选出正确的答案。
(1) The cucumber is ______. ( )
A.long and thin B.round C. the root vegetable
(2) Where is ketchup from ( )
A.Cucumbers B.Tomatoes C. Carrots
阅读短文,完成下列任务。
I’m Jack. I am from the USA.I am twelve years old. I am very happy today. I see many things. I see fifteen kites and eight balls. I see fourteen toy cars. I like the black car. It’s so cool. I see a cute dog. It has a long body. It has short legs. I see lots of fruit. Apples are sweet (甜的). But I don’t like apples. Grapes are my favourite (最喜爱的). Where is my blue cap Is it in the box No, it isn’t. Ah, it’s under my bag.
32.阅读短文,选择正确的答案。
(1) How old is Jack ( )
A.He’s 11. B.He’s 12. C. He’s 20.
(2) Jack sees _____ kites. ( )
A.13 B.15 C. 12
(3) Where is Jack’s cap ( )
A.It’s on the book. B.It’s in his bag. C. It’s under his bag.
33.阅读短文,补全句子。
(1) Jack sees toy cars.
(2) The dog has a .
阅读下面材料,了解更多,并完成相关任务吧。
Breakfast: People in ancient China usually eat when they wake up. They eat pancakes (烙饼), eggs, mantou and noodles. They have soup, porridge (麦片粥) and soya milk (豆浆).
Lunch: Lunch is usually between 11:50 am and 2 pm. People usually have meat, noodles, vegetables, rice and dumplings. They drink wine (葡萄酒) or water.
34.根据材料内容, 选择正确的答案。
(1) I’m Li Bai. I live in Chang’an. In the morning, I’d like some _________ for breakfast. ( )
A.vegetables B.rice C. noodles
(2) I’m Su Shi. I live in Bianjing. At noon, I’d like some _________ for lunch. ( )
A.dumplings B.pancakes C. cake
(3) I’m Zheng Chenggong. I often eat lunch at _________. ( )
A.10 am B.11 am C. 1 pm
35.根据你对中国饮食文化的了解,选出与食物对应的句子。
A.I like to eat them at the Spring Festival (春节). B.I like to eat it for breakfast in the morning. C. I like to have it in the morning and in the evening.
(1) ( )
(2) ( )
(3) ( )
阅读理解。
Hello, my name is Tony. I’m a boy. I’d like some fish and water. My mum would like some cake and milk. My father would like some fruit and vegetables. I have two friends. They are Chen Jie and Zhang Peng. Chen Jie would like some bread and juice. Zhang Peng would like some juice and water.
36.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Chen Jie and Zhang Peng are Tony’s friends. ( )
(2) Tony would like some fish and milk. ( )
(3) Chen Jie and Zhang Peng would like some juice. ( )
(4) Tony and Zhang Peng would like some water. ( )
37.阅读短文,选择正确答案。
(1) Tony’s mum would like some ___________. ( )
A.bread and juice B.cake and milk C. fish and rice
(2) ____________ would like some juice and water. ( )
A.Zhang Peng B.Tony C. Chen Jie
(3) ____________ would like some bread and juice. ( )
A.Tony B.Chen Jie C. Zhang Peng
(4) ____________ would like some fruit and vegetables. ( )
A.Tony B.Tony’s father C. Tony’ s mother
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B B A A B 2.F F F T T
【导语】本文主要介绍了艾米的个人信息和健康饮食以及她的宠物。
1.(1)根据“I’m from Canada.”可知艾米来自加拿大,A英国,B加拿大,故选B。
(2)根据“I’m eleven years old now. ”可知艾米11岁。A12,B11,故选B。
(3)根据“I’m a student.”可知艾米是学生。A学生,B老师,故选A。
(4)根据“I’m tall and thin.”可知艾米又高又瘦,A高的,B胖的,故选A。
(5)根据“For breakfast, I have some bread, meat, fruit and milk.”可知艾米早餐吃面包,肉,水果和牛奶,故选B。
2.(1)句意:艾米经常为她的妈妈和爸爸做卡片。根据“I often draw a picture for them.”可知艾米经常为爸爸妈妈画画,句子和图片不符,故答案为F。
(2)句意:艾米的饮食是不健康的。根据“I have a healthy diet.”可知艾米的饮食是健康的,句子和短文不符,故答案为F。
(3)句意:毛毛是一只可爱的猫。根据“Its name is Maomao. It has a short tail and red eyes. It’s a rabbit.”可知毛毛是一只兔子,句子和短文不相符,故答案为F。
(4)句意:兔子有短尾巴和红色的眼睛。根据“It has a short tail and red eyes.”可知兔子有短尾巴和红色的眼睛。句子和短文相符,故答案为T。
(5)句意:兔子在箱子里。根据“Where is it Oh, It is in the box.”可知兔子在箱子里,句子和短文相符,故答案为T。
3.F F T T 4. (答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了艾米一天的活动情况。
3.(1) 句意:在上午,艾米读书和看电视。根据文中“In the morning, I read books. I see and hear in online class(网课). I draw a line with my pencil. I put everything in my bag.”可知艾米在上午读书和上网课,不看电视,故答案为F。
(2) 句意:艾米午饭吃很多的蛋糕。根据文中“Cakes are yummy, but don’t eat too much!”可知蛋糕虽然美味,但是艾米不会吃太多,故答案为F。
(3) 句意:球和书一共花了13元。根据文中“The ball is five yuan. The book is eight yuan.”可知球5元,书8元,一共13元,故答案为T。
(4) 句意:艾米认为攒钱是好事。根据文中“Saving is good.”可知艾米认为攒钱是好事,故答案为T。
4.句意:我想要一些肉、蔬菜和水果。你呢?题干要求写一写自己的午餐想吃什么,不能和Amy的完全一样,答案不唯一,答语可为:我想要一些面条、蔬菜和果汁。noodles 面条,vegetables 蔬菜,juice 果汁,故答案为。
5.Canada 6.father 7.bread and milk 8.fruit 9.fourteen 10.seventeen
【导语】本文讲了萨拉和爸爸今天去商店买的东西。
5.句意:萨拉来自______。根据“I’m Sarah. I’m from Canada.”,可知来自加拿大,故答案为Canada。
6.句意:萨拉和她的_____去商店。根据“Today I go to the shop (商店) with my father.”,可知和爸爸,故答案为father。
7.句意:萨拉喜欢______。根据“I like bread and milk.”,可知喜欢面包和牛奶,故答案为bread and milk。
8.句意:香蕉是萨拉的妈妈最喜欢的______。根据“My mother’s favourite fruit is bananas.”,可知香蕉是萨拉的妈妈最喜欢的水果,故答案为fruit。
9.句意:他们买______根香蕉。根据“We take fourteen bananas.”,可知买14根香蕉,故答案为fourteen。
10.句意:西瓜______元。根据“We take a big watermelon. It is seventeen yuan.”,可知西瓜17元,故答案为seventeen。
11.Breakfast: ,;Lunch: ,;Dinner: 12.T T F F T
【导语】本文讲了尼克的一日三餐。
11.根据“Today I have an egg, some bread and milk for breakfast.”,可知尼克早饭吃一个鸡蛋,一些面包和牛奶。
根据“I have noodles and some fish for lunch. And I drink some juice.”,可知尼克午饭吃面条,鱼和果汁。
故答案为“I have some pancakes, soup and a tomato for dinner.”,可知尼克晚饭吃一些煎饼,汤和一个西红柿。
故答案为:Breakfast: ,;Lunch: ,;Dinner: 。
12.(1)句意:尼克9岁。根据“I am Nick. I’m nine years old.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(2)句意:尼克一天吃三顿饭。根据“I eat three meals a day.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:尼克在家吃午饭。根据“I have lunch at school.”,可知尼克在学校吃午饭,故答案为F。
(4)句意:饺子是尼克最喜欢的食物。根据“Noodles are my favourite food.”,可知面条是尼克最喜欢的食物,故答案为F。
(5)句意:西红柿很健康。根据“The tomatoes are healthy.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
13.animals 14.eat 15.breakfast 16.food 17.tea
【导语】本文讲了牛奶。
13.根据“Cows are big and strong animals.”,可知奶牛是又大又强壮的动物,故答案为animals。
14.根据“They eat grass.”,可知奶牛吃草,故答案为eat。
15.根据“Lots of people have milk for breakfast every day.”,可知牛奶是很多人每天的早餐,故答案为breakfast。
16.根据“Milk can be used to (被用来) make many yummy food.”,可知牛奶被用来做美味的食物,故答案为food。
17.根据“Many people make milk tea with milk.”,可知牛奶可以做成奶茶,故答案为tea。
18. 19.C A B
【导语】本文主要介绍孩子们为动物们制作下午茶。
18.根据“Children make a grass cake for them.”可知有草。
根据“They make sandwiches with beef and eggs.”可知有带牛肉的三明治。
根据“They make a fruit salad.”可知有水果沙拉。
根据“The baby tiger likes milk. They feed(喂养) her.”可知有牛奶。
故答案为。
19.句意:孩子们为斑马制作_____。根据“Zebras like grass(草). Children make a grass cake for them.”可知是制作青草蛋糕,a grass cake一个青草蛋糕,故选C。
句意:孩子们为狮子制作_____。根据“Lions like meat. They make sandwiches with beef and eggs.”可知是三明治和鸡蛋,sandwiches三明治,故选A。
句意:孩子们为熊猫制作_____。根据“Pandas like fruit. They make a fruit salad.”可知是水果沙拉,a fruit salad一份水果沙拉,故选B。
20.B E D C A 21.F T T F T
【导语】本文主要介绍健康饮食和良好的生活习惯对我们身体健康的重要作用。
20.句意:每个人需要一个健康的饮食。healthy健康的,故选B。
句意:我午饭吃一些蔬菜,肉和米饭。for lunch作为午饭,故选E。
句意:我总是吃一顿好的早饭,一顿丰盛的午饭和一顿清淡的晚饭。lunch午饭,故选D。
句意:我整理我的书桌。tidy up整理,故选C。
句意:我在日常生活中有好习惯。good好的,故选A。
21.(1)句意:艾米早饭吃一个鸡蛋,一些谷物粥喝牛奶。根据“I have an egg, some cereal and pancakes for breakfast.”可知早饭吃鸡蛋,谷物粥和薄煎饼,故答案为F。
(2)句意:蔬菜是健康的食物。根据“Vegetables are healthy food.”可知蔬菜是健康的食物,故答案为T。
(3)句意:艾米晚饭喝一些汤,吃一些水果。根据“I have some soup and fruit for dinner.”可知晚饭喝汤,吃水果,故答案为T。
(4)句意:艾米总是吃一顿好的早饭和一顿丰盛的晚饭。根据“I always have a good breakfast, a big lunch and a light dinner.”可知是丰盛的午饭,清淡的晚饭,故答案为F。
(5)句意:艾米喜欢干净和整洁。根据“I like to be clean and tidy.”可知艾米喜欢干净和整洁,故答案为T。
22.B C 23.F T T
【导语】本文介绍了雯雯和明明的饮食喜好。
22.(1)句意:雯雯午餐吃了什么?根据“For lunch, Wenwen likes to have rice, vegetables and meatballs.”可知雯雯午餐喜欢吃米饭、蔬菜和肉丸。A是面条和蔬菜沙拉,C是汉堡和可乐,均排除,故选B。
(2)根据“Mingming often has a hamburger and Coke. They taste good, but they are unhealthy.”可知明明经常吃汉堡,喝可乐,虽然它们尝起来美味,但并不健康,选项C符合题意,故选C。
23.(1)句意:明明早上喝牛奶,吃鸡蛋,吃一些面包和蔬菜。根据“In the morning, Mingming has some baozi for his breakfast.”可知明明早上吃一些包子,与原文不相符,故答案为F。
(2)句意:雯雯和明明晚餐都吃沙拉。根据“Mingming has chicken and fruit salad.”和“Wenwen has noodles and vegetable salad.”可知明明晚餐吃水果沙拉,雯雯吃蔬菜沙拉,都属于沙拉,与原文相符,故答案为T。
(3)句意:雯雯的餐食很健康。根据“In the morning, Wenwen has a healthy beginning. For lunch, Wenwen likes to have rice, vegetables and meatballs. It’s a healthy meal. Wenwen has noodles and vegetable salad. She thinks vegetables can keep her fit and healthy.”可知雯雯的一日三餐都很健康,与原文相符,故答案为T。
24. 25.C B B
【导语】本文主要介绍了莉莉一家去机器人餐厅吃的什么。
24.根据“I would like some fish. ”可知妈妈想要鱼。
根据“I like vegetables and eggs. They are good too. I would like some noodles with them.”可知爸爸想要带蔬菜和鸡蛋的面条。
根据“I would like some cake.”和“ I would like some juice too.”可知莉莉想要蛋糕和果汁。
故答案为。
25.(1)句意:莉莉的妈妈喜欢鱼。A米饭,B蛋糕,C鱼,根据“I like fish very much.”可知莉莉的妈妈喜欢鱼,故选C。
(2)句意:莉莉的爸爸想要一些带有蔬菜和鸡蛋的面条。A汤和水果,B蔬菜和鸡蛋,C肉和鸡蛋,根据“I like vegetables and eggs. They are good too. I would like some noodles with them.”可知莉莉爸爸想要带蔬菜和鸡蛋的面条。故选B。
(3)句意:莉莉喜欢蛋糕。它是色彩鲜艳的。A肉,B蛋糕,C面包,根据“I would like some cake. Look at the picture. It is so colourful.”可知莉莉喜欢蛋糕,故选B。
26.B B A B 27.They are both fruits. They both taste nice. And they are both healthy food.
【导语】本文讲了水果的故事。
26.(1)句意:_______形状像月亮。A苹果,B香蕉,根据短文内容可知香蕉像月亮,故选B。
(2)句意:香蕉是_______。A红色的,B黄色的,根据“Yes, I know, and I’m also the same colour as the moon.”,可知香蕉是黄色的,故选B。
(3)句意:“Hard”的意思是“______”。“Soft”的意思是“______”。根据对话语境可知hard的意思是硬的,soft的意思是软的,故选A。
(4)句意:苹果和香蕉都是______。A好的树,B健康的水果,根据“ And we are both healthy (健康的) food.”,可知都是健康的水果,故选B。
27.句意:苹果和香蕉什么是一样的?根据全文可知它们都是水果,尝起来都很美味,都是健康的食物,故答案为They are both fruits. They both taste nice. And they are both healthy food.
28.C A B C B 29.Chinese 汉堡包 Chinese 馄饨 dim sum
【导语】本文讲了讲了一些单词。
28.(1)句意:“dim sum”的中文意思是什么?根据“Sam: Let’s see. This is “dim sum”. Is it from Chinese Aiwen: Yes! It means 点心 in Chinese.”,可知意思是点心,故选C。
(2)句意:“Hamburger”来自_______。A英语,B汉语,C日语,根据“Sam: Cool! What about “hamburger” I eat it often. Aiwen: It’s from English. Its Chinese is 汉堡包.”,可知来自英语,故选A。
(3)句意:艾文认为功夫电影是_______。A无聊的,B令人激动的,C困难的,根据“Aiwen: Yes! You can watch kung fu movies. They’re exciting.”,可知是令人激动的,故选B。
(4)句意:“Wonton”是一种______。A饮料,B运动,C食物,根据“Sam: What’s this word “Wonton”. Aiwen: It’s a kind of Chinese food. We call it 馄饨 in Chinese. It’s yummy.”,可知是一种食物,故选C。
(5)句意:艾文和萨姆想_____更多的单词。A忘记,B找到,C丢失,根据“Let’s find some together!”,可知是找到,故选B。
29.(1)句意:“Dim sum”来自_______。根据“Sam: Let’s see. This is “dim sum”. Is it from Chinese Aiwen: Yes! It means 点心 in Chinese.”,可知来自中文,故答案为Chinese。
(2)句意:“Hamburger”用汉语是_______。“Sam: Cool! What about “hamburger” I eat it often. Aiwen: It’s from English. Its Chinese is 汉堡包.”,可知是汉堡包,故答案为汉堡包。
(3)句意:“Kung fu”来自______。根据“Sam: I know “kung fu”! It’s from Chinese, right Aiwen: Yes!”,可知kung fu来自汉语,故答案为Chinese。
(4)句意:“Wonton”的中文意思是_______。根据“Sam: What’s this word “Wonton”. Aiwen: It’s a kind of Chinese food. We call it 馄饨 in Chinese. It’s yummy.”,可知是馄饨,故答案为馄饨。
(5)句意:艾文的奶奶做美味的________。根据“My grandma makes delicious dim sum.”,可知做美味的点心,故答案为dim sum。
30.T T T 31.A B
【导语】本文主要介绍了蔬菜西红柿,黄瓜和胡萝卜。
30.(1)句意:人们在沙拉中放黄瓜。根据“People put me in the salad.”可知人们在沙拉中放黄瓜,句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:胡萝卜长在地里。根据“I grow(生长) in the ground(土地).”可知胡萝卜长在地里。句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:你可以用胡萝卜制作果汁。根据“You can use me to make juice.”可知人们可以使用胡萝卜制作果汁,句子和短文相符,故答案为T。
31.(1)句意:黄瓜是又长又细。A又长又细,B圆的,C根蔬菜,根据“I am long and thin(瘦).”可知黄瓜是又长又细。故选A。
(2)句意:番茄酱来自哪里?A黄瓜,B西红柿,C胡萝卜,根据“You can use(使用) me to make ketchup(番茄酱).”可知番茄酱来自西红柿,故选B。
32.B B C 33.fourteen long body
【导语】本文讲了杰克看到的玩具,动物,水果。
32.(1)句意:杰克多大?根据“I am twelve years old.”,可知杰克12岁,故选B。
(2)句意:杰克看到______只风筝。根据“I see fifteen kites and eight balls.”,可知杰克看到15只风筝,故选B。
(3)句意:杰克的帽子在哪?A它在书上。B它在他的包里。C它在他的包下面。根据“Where is my blue cap Is it in the box No, it isn’t. Ah, it’s under my bag.”,可知杰克的帽子在包下面,故选C。
33.(1)句意:杰克看到_____辆玩具汽车。根据“I see fourteen toy cars.”,可知杰克看到14辆玩具汽车,故答案为fourteen。
(2)句意:狗有一个_______。根据“It has a long body.”,可知狗有一个长身体,故答案为long body。
34.C A C 35.B C A
【导语】本文讲了饮食。
34.(1)句意:我是李白。我住在长安。在早上,我早饭想要一些_______。A蔬菜,B米饭,C面条,根据“They eat pancakes (烙饼), eggs, mantou and noodles. They have soup, porridge (麦片粥) and soya milk (豆浆).”,可知早饭想要一些面条,故选C。
(2)句意:我是苏轼。我住在汴京。在中午,我午饭想要一些______。A饺子,B烙饼,C蛋糕,根据“People usually have meat, noodles, vegetables, rice and dumplings.”,可知想要一些饺子,故选A。
(3)句意:我是郑成功。我经常在______吃午饭。A上午10点,B上午11点,C下午1点,根据“Lunch: Lunch is usually between 11:50 am and 2 pm.”,可知下午1点吃午饭,故选C。
35.(1)图中是烙饼,选项B“我喜欢早上早餐吃它。”,符合常识,故选B。
(2)图中是豆浆,选项C“我喜欢在早上和晚上喝它。”符合常识,故选C。
(3)图中是饺子,选项A“我喜欢在春节吃它们。”符合常识,故选A。
36.T F T T 37.B A B B
【导语】本文讲了几个人想要的饮食。
36.(1)句意:陈洁和张鹏是托尼的朋友。根据“I have two friends. They are Chen Jie and Zhang Peng.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(2)句意:托尼想要一些鱼和牛奶。根据“I’d like some fish and water.”,可知托尼想要一些鱼和水,故答案为F。
(3)句意:陈洁和张鹏想要一些果汁。根据“Chen Jie would like some bread and juice. Zhang Peng would like some juice and water.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(4)句意:托尼和张鹏想要一些水。根据“I’d like some fish and water. Zhang Peng would like some juice and water.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
37.(1)句意:托尼的妈妈想要一些_______。A面包和果汁,B蛋糕和牛奶,C鱼和米饭,根据“My mum would like some cake and milk.”,可知托尼的妈妈想要一些蛋糕和牛奶,故选B。
(2)句意:________想要一些果汁和水。根据“Zhang Peng would like some juice and water.”,可知张鹏想要一些果汁和水,故选A。
(3)句意:________想要一些面包和果汁。根据“Chen Jie would like some bread and juice.”,可知陈洁想要一些面包和果汁,故选B。
(4)句意:________想要一些水果和蔬菜。A托尼,B托尼的爸爸,C托尼的妈妈,根据“My father would like some fruit and vegetables.”,可知托尼的爸爸想要一些水果和蔬菜,故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)