/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年人教精通版(三起)六年级英语上册核心考点精练
Unit 3 Would you like to come to my birthday party?
考点12:阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读理解。根据内容,选择正确答案。
Dear Jenny, Next Sunday is my birthday. I’ll have a party on that day. The party will start at six o’clock in the afternoon. My cousin Sarah and some of my friends will come. Can you come to the party At the party, Sarah is going to play the flute. Dick is going to do some kung fu (功夫). I’m going to sing an English song. Of course, we’ll eat a birthday cake. My mother will buy it for me. It’s very delicious. After that, we’re going to have a ball (舞会). I know you like dancing. You can dance to (随着) the nice music. I hope everyone will have a good time.Love, Anne
1.Anne will have a party ______. ( )
A.next Saturday B.next Sunday C.this Sunday
2.The party will start at ______. ( )
A.7:00 B.16:00 C.18:00
3.Sarah is going to ______ at the party. ( )
A.do some kung fu B.play the suona C.play the flute
4.Anne’s mother will ______ for Anne. ( )
A.buy a birthday cake B.buy some pencils C.make dumplings
5.______ can dance to the nice music. ( )
A.Anne B.Jenny C.Dick
阅读理解 阅读短文,选择正确的答案。
It’s Sunday morning. Miss Li is cleaning the classroom with her students. There are 45 students in Class 3. Some are cleaning the windows. Some are sweeping the floor. Anne is putting books into the desk. Mike is watering the plants near the window.
Tomorrow is Peter’s birthday. So Mingming is going to write “Happy Birthday!” on the blackboard. They are going to have a birthday party for him. They can’t wait for tomorrow to come.
6.How many students are there in Class 3 ( )
A.40. B.45. C.50.
7.Who is watering the plants ( )
A.Anne. B.Mingming. C.Mike.
8.What are they going to do tomorrow ( )
A.Have a birthday party. B.Clean the windows. C.Sweep the floor.
阅读短文,选择正确选项。
Jessie’s birthday is on February 29th. She can only have her true birthday every four years. Last year, she had a two-day birthday trip with her parents from February 28th to March 1st. Yesterday was her third true birthday. She had a big party at a camp. Lots of her friends came with many presents. They had a picnic and played games together. Her parents gave her four presents. She liked them all and she had a really cool day!
9.Jessie didn’t have her birthday trip on ________ last year. ( )
A.February 28th B.February 29th C.March 1st
10.Jessie is ________ years old now. ( )
A.three B.four C.twelve
11.Jessie ________ with friends at the party. ( )
A.had a trip B.had a picnic C.had a cake
12.Jessie got ________ presents yesterday. ( )
A.many B.a few C.no
13.Jessie thinks her birthday is ________. ( )
A.bad B.cool C.unlucky
阅读理解,找出最佳选项。
Today is Wei Feng’s 8th birthday. She has a party at home. Her friends Li Ping, Wang Hong and Zhang Ying come to her party.
Wei Feng: Come in and sit down, please.
Her friends: Thank you. Happy birthday, Wei Feng.
Li Ping: Here’s a cake for you. I hope you will like it.
Wei Feng: What a big cake! I like it. Thank you, Li Ping.
Wang Hong: Here are some flowers for you.
Zhang Ying: I have a card for you. I made it.
Wei Feng: Thank you very much. I like all of your presents. Let’s sing and dance. We’ll have a good time this evening.
14.Wei Feng is ______ years old. ( )
A.eight B.nine C.ten D.eleven
15.Wei Feng has the party ______. ( )
A.at school B.in the park C.at home D.at her friend’s house
16.Zhang Ying made a ______ for Wei Feng. ( )
A.flower B.card C.cake D.doll
17.Li Ping gives Wei Feng a ______ cake. ( )
A.small B.beautiful C.red D.big
18.______ gives some flowers to Wei Feng. ( )
A.Wang Hong B.Li Ping C.Nobody D.Zhang Ying
阅读短文,根据内容选择正确选项。
John likes chocolate very much, but his mother doesn’t want him to eat too much. She thinks it’s bad for his teeth. She thinks John should eat more vegetables and fruit. John has a very nice grandfather. The old man loves his grandson very much and sometimes he buys John some chocolate. Then his mother lets him eat some,because she wants the old man to be happy.
One Sunday evening,it is John’s seventh birthday. After blowing out the birthday candles, John says, “Please, God,make them give me a big box of chocolate for my birthday. “His mother says,”God can’t hear you. Don’t shout.” “I know,” says the clever boy with a smile. “But my grandfather is in the next room, and he can hear me. And he will buy it for me.”
19.What does John like eating ( )
A.Chocolate. B.Vegetables. C.Fruit. D.Birthday cakes.
20.Sometimes _______ buys him some chocolate. ( )
A.John’s mother B.John’s father C.John’s grandfather D.John’s grandmother
21.How old is John now ( )
A.Six. B.Seven. C.Eight. D.Nine.
22.The underlined word “it” refers to(指代的是) _______. ( )
A.a birthday card B.a birthday candle C.a birthday wish D.a big box of chocolate
23.What can we know from the passage ( )
A.John is clever. B.John is lazy. C.John is a girl. D.John is tidy.
阅读短文,选择正确的答案。
Jim is a quiet boy. He usually stays at home and reads books at the weekend. Today is Saturday. Jim goes shopping with his mother in the morning. They buy lots of things. Tomorrow is Jim’s birthday. He is going to play table tennis with his father tomorrow afternoon. He will have a birthday party with his friends in the evening. Jim’s mother will make a big birthday cake for him. They will have a good time.
24.Jim usually ______ at the weekend. ( )
A.B and C B.stays at home C.reads books
25.Jim ______ with his mother on Saturday morning. ( )
A.goes to the zoo B.goes to the park C.goes shopping
26.______ is Jim’s birthday. ( )
A.Today B.Sunday C.Next week
27.Jim will ______ with his friends in the evening. ( )
A.play table tennis B.go shopping C.have a birthday party
28.Will they have a good time ( )
A.No, they won’t. B.Yes, they will. C.Yes, they are.
根据短文内容,选择正确的选项。
I’m Sue. Today is my birthday. Mum made a birthday cake for me. On the cake, there are twelve candles(蜡烛).
At seven o’ clock in the evening, there is a party in my home. All my friends come. After we eat the cake, we begin to have fun. Look! Jen is singing a song. Nick is playing the erhu. Lucy and Lily are dancing to the music. Others are clapping. How happy we are! But then the bell rings. I open the door and see an old lady. She is my neighbour, Mrs Black. “I’m sleeping, but you make lots of noise(噪音),” she says. “I’m sorry, we’ll hold down(控制) the noise,” I say.
29.How old is Sue ( )
A.10. B.11. C.12.
30.When is the party ( )
A.At 6:00. B.At 7:00. C.At 8:00.
31.Who are dancing ( )
A.Jen and Nick. B.Mum and Sue. C.Lucy and Lily.
32.What does the word “neighbor” mean(意思是) ( )
A.邻居。 B.校长。 C.亲戚。
33.Which is NOT right ( )
A.Dad made a cake for Sue.
B.All of Sue’s friends come to the party.
C.Mrs Black comes to Sue’s house because they make lots of noise.
阅读短文,选择正确答案。
Birthdays are different all over the world. Some ways to celebrate birthdays are similar(相似)from country to country: candles, cakes and birthday wishes. But there are also different ways to celebrate birthdays. Here are two:
Japan: The birthday child wears new clothes. Some birthdays are more important than others. These are the third and seventh birthdays for girls and the fifth for boys.
India: Usually Indian children wear white to school. However, on their birthdays children wear coloured clothes to school and give out chocolates to everyone in the class. Their best friend helps them do this.
34.What ways to celebrate birthdays are similar from country to country ( )
A.Cakes. B.Wishes. C.Candles. D.A, B and C.
35.Which birthday is more important than others to Japanese girl ( )
A.The fifth. B.The seventh. C.The ninth. D.The eleventh.
36.What colour do Indian children USUALLY wear ( )
A.Red. B.Coloured. C.White. D.Yellow.
37.What do Indian children give out on their birthdays ( )
A.Clothes. B.Chocolates. C.Fish. D.Books.
38.What is the passage about ( )
A.Different people have different wishes. B.Different people have different birthdays.
C.Different countries have different holidays. D.Different countries have different clothes.
阅读短文,选择正确答案。
It’s Tom’s birthday today. His mother wants to have a birthday party for him. First she goes shopping. She buys some food and drinks for the party. She also buys a new camera for Tom because his hobby is taking photos. Then she goes home. She makes a big chocolate cake. It’s star-shaped. Look! There are eleven small candles on the cake. Tom would like to eat the cake with his friends. It’s five o’clock in the afternoon. The party begins! They will have a wonderful birthday party.
39.It’s _______ birthday today. ( )
A.Tom’s B.Tom’s mother’s C.Tom’s friend’s
40.Tom’s hobby is _______. ( )
A.going swimming B.collecting stamps C.taking photos
41.Tom’s mother makes a _______ cake. ( )
A.fruit B.star-shaped C.heart-shaped
42.Tom is_______ years old today. ( )
A.10 B.11 C.12
43.The party begins at_______. ( )
A.5:00 pm B.5:00 am C.6:00 pm
阅读短文,选出正确的答案。
Jim is twelve years old. One day he wants to visit his friend Linda. She is having a birthday party at home. Jim’s mother tells him, “Please be polite (有礼貌的) at the party, dear! Don’t want this or that, don’t want more.”
“All right, Mum.” says Jim.
There are a lot of children at Linda’s party. Linda’s mother gives them some cakes. But she forgets (忘记) to give some to Jim. Jim waits politely. Then he stands up and says loudly (大声地), “Does anyone want a clean plate (盘子) I have one!”
All the people look at Jim and his empty (空的) plate. Linda’s mother laughs and gives him a big one.
What a cute boy!
44.It is _____ birthday party. ( )
A.Jim’s B.Linda’s C.Jim and Linda’s
45.There are a lot of _____ at the party. ( )
A.boys B.girls C.boys and girls
46._____ mother tells him to be polite. ( )
A.Linda’s B.Jim’s C.Every child’s
47.Linda’s mother forgets to give _____ a cake. ( )
A.Jim B.Linda C.Jim and Linda
48.At last (最后) Jim gets a big piece of _____. ( )
A.plate B.cake C.food
阅读理解。阅读信件,选择正确的答案。
Dear Amy,
I was so happy to see the card you sent me when I got home. It was very nice and cute. I would tell you what my family did on my big day.
First, we went to Cang wu Park. There were many pigeons there. They flew up and down, and they were very friendly. My brother, little Jim was very excited and he fed them with some bread. The park keeper was unhappy and stopped Jim. Jim said sorry to him.
Next, we went boating on the lake. My family sang “Happy Birthday” to me. Mum gave me a hat. Dad gave me a doll. Some ducks swam in the lake happily. Then we left the park and ate a big cake at home. What a happy day!
It’s ten o’ clock now. I have to go to bed. See you again at school in September.
Love,
Kitty
49.Which card did Amy give Kitty ( )
A. B. C.
50.Why was Jim very excited ( )
A.Because he saw the pigeons. B.Because he ate some bread.
C.Because it was his birthday.
51.Kitty did not get _______. ( )
A. B. C.
52.Which of the following is TRUE about Kitty and Amy ( )
A.They are cousins.
B.They had dinner at the park together.
C.They go to the same school.
53.What does “left” mean in the letter ( )
A.离开 B.左边 C.留下
阅读短文,选择正确的答案。
A late birthday present
Mr Brown is a doctor. He often comes back home late in the evening because it is far away from his home to the hospital. He is always busy with his work, so he often forgets (忘记) his wife’s birthday. But last Friday afternoon, on his way home, he suddenly remembered (想起) it was his wife’s fiftieth birthday. He went to the shop and bought a necklace (项链) for his wife.
When he got home, Mr Brown gave the present to his wife and said, “Happy Birthday!”But to his surprise (令他惊讶的是), his wife laughed and laughed and when she stopped laughing, she said,“My birthday was yesterday. But thank you all the same because better late than never.”
54.Where does Mr Brown work ( )
A.He works in an office. B.He works in a hospital.
C.He works in a shop. D.He works in a department store.
55.Why does Mr Brown always forget his wife’s birthday ( )
A.Because he doesn’t love his wife. B.Because he is very busy.
C.Because he lives far away. D.Because he always comes back home very late.
56.Mrs Brown’s birthday was on ______ that year. ( )
A.Friday B.Thursday C.Wednesday D.Tuesday
57.Why did his wife laugh when Mr Brown came back home with the present ( )
A.Because the present was not good. B.Because the present was not expensive (昂贵的).
C.Because it was Mr Brown’s birthday. D.Because it was not Mrs Brown’s birthday.
58.What’s the Chinese meaning of the underlined“better late than never”in this passage ( )
A.迟做总比不做好 B.亡羊补牢 C.晚了更好 D.没有更好些
阅读短文,选择正确答案。
My name is Jim. My favourite day is August 13, because it’s my birthday. I will be very happy on that day. I will eat eggs for breakfast. Then my friends will come to my home and play with me. We will sing and dance. Someone will play the piano and someone will play the guitar. Lunch will be very nice. After lunch, my parents will take me to watch a film. My favourite films are comedies(喜剧) and action films (动作片). After dinner, my parents, my sister and I will watch TV. Then I will go to bed at ten thirty. I will not do my homework on that day. I will be very tired but happy on my birthday.
59.Jim’s birthday is ________. ( )
A.October 13 B.August 3 C.August 13
60.Jim’s favourite films are ________. ( )
A.comedies B.action films C.A and B
61.Jim will go to bed at ________. ( )
A.10:30 B.10:13 C.10:00
62.Jim ________ on his birthday. ( )
A.will do his homework B.will not do his homework C.will not watch TV
63.Jim will be ________ on his birthday. ( )
A.sad B.tired but not happy C.tired but happy
阅读短文,根据短文内容选择正确选项。
Hello, I’m Sarah. I’m 12 years old. I’m a student. Before, I am short, but now I’m 1.61 meters. I’m so tall. I have a brother. His name is Sam. He is 10 years old. He is 1.55 meters. How heavy is Sam He is 40 kilograms. I’m 2 kilograms heavier than him. Yesterday was my birthday. I was so happy. In the morning, I went to the park with Sam. We took pictures and ate fresh food there. In the afternoon, we went to the bookstore. It’s near the cinema, so we went there on foot. We bought some interesting books. We had a nice day.
64.How tall is Sarah ( )
A.1.55meters. B.1.61meters. C.40 kilograms. D.2 kilograms.
65.How heavy is Sarah ( )
A.1.55kilograms. B.40 kilograms. C.42 kilograms. D.2 kilograms.
66.When did Sarah and Sam go to the park ( )
A.In the morning. B.In the afternoon. C.In the evening. D.Yesterday.
67.Where did Sarah and Sam go in the afternoon ( )
A.The park. B.The bookstore. C.The cinema. D.At home.
68.How did Sarah and Sam go to the bookstore ( )
A.On foot. B.By bike. C.By car. D.By bus.
阅读短文,选择正确的答案。
William was nine years old. He was clever. On a Friday morning, his friend Bill invited him to his birthday party on Sunday. William asked his mother if he could go. His mother said, “Yes, you can go. But you must be polite (礼貌的), Don’t ask for food. Wait until (直到) someone gives it to you.” Then William rode a bike to Bill’s home. A lot of children were at the party. They played, laughed and sang. Then Bill’s mother gave them some cakes to eat, but she didn’t see William. He waited politely for a few minutes, and then he stood up with his plate in hand and asked, “Does anyone need a nice clean plate ”
69.William went to his friend’s birthday party ______. ( )
A.on Saturday B.on Friday C.on Sunday
70.He went to Bill’s birthday party ______. ( )
A.on foot B.by bike C.by bus
71.Bill’s mother gave William ______ on the party. ( )
A.some fruit B.some cakes C.nothing
72.—Did William want to eat the birthday cake ( )
— ______
A.Yes, he did. B.No, he didn’t. C.We don’t know.
73.—What’s the meaning of the underline sentence (划线句子) ( )
—______
A.有人要干净的盘子吗? B.有人要洗盘子吗? C.我还没有吃到蛋糕.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.C 4.A 5.B
【导语】本文主要介绍安的生日安排。
1.句意:安将在____举办一个聚会。A下周六,B下周日,C这周日。根据“Next Sunday is my birthday. I’ll have a party on that day.”可知是下周日,故选B。
2.句意:聚会将在____开始。根据“The party will start at six o’clock in the afternoon.”可知是下午六点也就是十八点,故选C。
3.句意:萨拉将在聚会上____。A练功夫,B演奏唢呐,C吹笛子。根据“At the party, Sarah is going to play the flute.”可知是吹笛子,故选C。
4.句意:安的妈妈将给安_____。A买一个生日蛋糕,B买一些铅笔,C包饺子。根据“Of course, we’ll eat a birthday cake. My mother will buy it for me.”可知是买蛋糕,故选A。
5.句意:_____能随着美妙的音乐跳舞。A安,B珍妮,C迪克。根据“You can dance to (随着) the nice music.”因为本文是写给珍妮的,所以句中的you是指珍妮,故选B。
6.B 7.C 8.A
【导语】本文介绍了周日早晨李老师带领3班学生打扫教室的场景,并透露第二天将为Peter举办生日派对。
6.句意:3班有多少学生?根据“There are 45 students in Class 3.”可知3班有45个学生,故选B。
7.句意:谁在给植物浇水?A安妮,B明明,C麦克,根据“Mike is watering the plants near the window.”可知麦克给植物浇水,故选C。
8.句意:他们明天要做什么?A举办一个生日聚会。B把窗户擦干净。C扫地。根据“They are going to have a birthday party for him.”可知他们明天要举办一个生日聚会,故选A。
9.B 10.C 11.B 12.A 13.B
【导语】本文主要介绍了Jessie的生日活动。
9.句意:Jessie在去年________没有生日旅行。A 2月28日,B 2月29日,C 3月1日。根据文中“Jessie’s birthday is on February 29th. She can only have her true birthday every four years. She can only have her true birthday every four years. Last year, she had a two-day birthday trip with her parents from February 28th to March 1st.”可知Jessie的生日在2月29日,但是去年是平年,二月只有28天,所以去年没有2月29日,故选B。
10.句意:Jessie现在________岁。A 3,B 4,C 12。根据文中“Yesterday was her third true birthday.”可知Jessie的真生日每四年一次,昨天是她的第三个真生日,所以她现在应该12岁了,故选C。
11.句意:Jessie和她的朋友在派对上________。A旅行,B野餐,C吃蛋糕。根据文中“They had a picnic and played games together.”可知Jessie和她的朋友们举办了野餐派对,故选B。
12.句意:Jessie昨天得到了________礼物。A许多,B一点,C没有。根据文中“Lots of her friends came with many presents.”可知Jessie收到了许多的礼物,故选A。
13.句意:Jessie认为她的生日是________。A糟糕的,B酷的,C不幸运的。根据文中“She liked them all and she had a really cool day!”可知Jessie认为她的生日是很酷的,故选B。
14.A 15.C 16.B 17.D 18.A
【导语】本文主要介绍了魏芳过生日时,她的朋友们送给她的礼物。
14.句意:魏芳____岁了。A8,B9,C10,D11。根据文中“Today is Wei Feng’s 8th birthday.”可知魏芳8岁了。故选A。
15.句意:魏芳___举办聚会。A在学校,B在公园里,C在家,D在她的朋友家。根据文中“She has a party at home.”可知魏芳在家举办聚会。故选C。
16.句意:张英给魏芳做了一张___。A花,B卡片,C蛋糕,D玩具娃娃。根据文中“I have a card for you. I made it.”可知张英给魏芳做了一张卡片。故选B。
17.句意:李萍给魏芳一个____蛋糕。A小的,B美丽的,C红色的,D大的。根据文中“What a big cake!”可知李萍给魏芳一个大蛋糕。故选D。
18.句意:____给魏芳送了一些花。A王红,B李萍,C没人,D张英。根据文中“Wang Hong: Here are some flowers for you.”可知王红给魏芳送了一些花。故选A。
19.A 20.C 21.B 22.D 23.A
【导语】本文主要介绍约翰很喜欢吃巧克力,他的爷爷有时候会给他买的故事。
19.句意:约翰喜欢吃什么?A巧克力。B蔬菜。C水果。D生日蛋糕。根据“John likes chocolate very much,”可知约翰很喜欢吃巧克力,故选A。
20.句意:有时候_____给他买一些巧克力。A约翰的妈妈,B约翰的爸爸,C约翰的爷爷,D约翰的奶奶。根据“John has a very nice grandfather. The old man loves his grandson very much and sometimes he buys John some chocolate.”可知约翰的爷爷有时候给他买一些巧克力,故选C。
21.句意:约翰现在几岁了?A六。B七。C八。D九。根据“One Sunday evening, it is John’s seventh birthday.”可知是七岁,故选B。
22.句意:划线的单词“it”指代的是_____。A一个生日蛋糕,B一根生日蜡烛,C一个生日愿望,D一大盒子巧克力。根据“Please, God,make them give me a big box of chocolate for my birthday.”可知是一大盒子巧克力,故选D。
23.句意:从文章中我们可以知道什么?A约翰是聪明的。B约翰是懒惰的。C约翰是一个女孩。D约翰很整洁。根据“says the clever boy with a smile.”可知是一个聪明的男孩,故选A。
24.A 25.C 26.B 27.C 28.B
【导语】本文介绍了吉姆的周末活动和他的生日派对。
24.句意:吉姆周末通常______。AB和C,B待在家,C读书,根据“ Jim is a quiet boy. He usually stays at home and reads books at the weekend.”可知吉姆周末通常待在家看书,选项A符合题意,故选A。
25.句意:吉姆星期六早上和他母亲________。A去动物园,B去公园,C去购物,根据“Today is Saturday. Jim goes shopping with his mother in the morning.”可知吉姆周六早上和他妈妈去购物,选项C符合题意,故选C。
26.句意:________是吉姆的生日。A今天,B星期天,C下周,根据“Today is Saturday. Tomorrow is Jim’s birthday.”可知星期天是吉姆的生日,选项B符合题意,故选B。
27.句意:吉姆和他的朋友们在晚上________。A打乒乓球,B去购物,C举办生日派对,根据“He will have a birthday party with his friends in the evening.”可知吉姆和他的朋友们在晚上举办生日派对,选项C符合题意,故选C。
28.句意:他们玩得开心吗?A不,不开心。B是的,开心,C是的,will提问will回答,排除C,根据“They will have a good time.”可知他们玩得很开心,故选B。
29.C 30.B 31.C 32.A 33.A
【导语】本文讲了苏的生日活动。
29.句意:苏多大了?根据“On the cake, there are twelve candles(蜡烛).”,可知苏12岁了,故选C。
30.句意:聚会是什么时候?根据“At seven o’ clock in the evening, there is a party in my home.”,可知聚会是7点,故选B。
31.句意:谁正在跳舞?A珍和尼克。B妈妈和苏。C露西和莉莉。根据“Lucy and Lily are dancing to the music.”,可知露西和莉莉正在跳舞,故选C。
32.句意:单词“neighbor”的意思是什么?根据短文语境可知neighbor的意思是邻居,故选A。
33.句意:哪一项不正确?A爸爸给苏做了一个蛋糕。B苏的所有朋友都来参加聚会。C布莱克太太来到苏家,因为他们制造了很多噪音。根据“Mum made a birthday cake for me.”,可知妈妈给苏做的蛋糕,选项A不正确,故选A。
34.D 35.B 36.C 37.B 38.B
【导语】本文描述的是世界各地不同的庆祝生日方式。
34.句意:在不同国家,有哪些庆祝生日的方式是相似的呢?A蛋糕。B愿望。C蜡烛。D三者都有。根据“Some ways to celebrate birthdays are similar from country to country: candles, cakes and birthday wishes.”,可知在不同国家,一些庆祝生日的方式是相似的:蜡烛、蛋糕和生日祝福。故选D。
35.句意:对于日本女孩来说,哪个生日比其他生日更重要?A五岁。B七岁。C九岁。D十一岁。根据 “These are the third and seventh birthdays for girls...” 可知对于日本女孩来说,七岁生日比其他生日更重要,故选B。
36.句意:印度孩子通常穿什么颜色的衣服?A红色。B彩色。C白色。D黄色。根据 “Usually Indian children wear white to school.”,可知印度孩子通常穿白色衣服,故选C。
37.句意:印度孩子在生日时分发什么?A衣服。B巧克力。C鱼。D书。根据“on their birthdays children wear coloured clothes to school and give out chocolates to everyone in the class.”,可知印度孩子在生日时会分发巧克力,故选B。
38.句意:这篇文章是关于什么的?A不同的人有不同的愿望。B不同的人有不同的生日。C不同的国家有不同的假期。D不同的国家有不同的衣服。根据“Birthdays are different all over the world.”可知世界各地的生日庆祝方式各不相同。故选B。
39.A 40.C 41.B 42.B 43.A
【导语】本文讲述的是汤姆的妈妈为汤姆的生日做准备。
39.句意:今天是________生日。A汤姆的,B汤姆的妈妈的,C汤姆的朋友的。根据“It’s Tom’s birthday today.”可知是Tom的生日,故选A。
40.句意:汤姆的爱好是_________。A去游泳,B收集邮票,C拍照。根据“She also buys a new camera for Tom because his hobby is taking photos.”可知Tom的爱好是拍照,故选C。
41.句意:汤姆的妈妈做了一个________蛋糕。A水果,B星形,C心形。根据“She makes a big chocolate cake. It’s star-shaped.”可知妈妈要做一个星型蛋糕,故选B。
42.句意:汤姆今天________岁。根据“There are eleven small candles on the cake.”可知Tom今年11岁了,故选B。
43.句意:派对在__________开始。A下午五点,B上午5点,C下午六点。“It’s five o’clock in the afternoon. The party begins!”可知派对在下午五点开始,故选A。
44.B 45.C 46.B 47.A 48.B
【导语】本文介绍吉姆去朋友琳达家做客,琳达的妈妈忘记了给他蛋糕,他机智的得到蛋糕的故事。
44.句意:这是___生日聚会。A吉姆的,B琳达的,C吉姆和琳达的。根据“One day he wants to visit his friend Linda. She is having a birthday party at home.”可知是琳达的生日聚会,故选B。
45.句意:聚会上有很多______。A男孩,B女孩,C男孩和女孩。根据“There are a lot of children at Linda’s party.”可知有很多男孩和女孩,故选C。
46.句意:____妈妈告诉他要有礼貌。A琳达的,B吉姆的,C每个孩子的。根据“Jim’s mother tells him, “Please be polite (有礼貌的) at the party, dear! Don’t want this or that, don’t want more.””可知是吉姆的妈妈,故选B。
47.句意:琳达的妈妈忘记了给_____一块蛋糕。A吉姆,B琳达,C吉姆和琳达。根据“Linda’s mother gives them some cakes. But she forgets (忘记) to give some to Jim.”可知是忘记给吉姆了,故选A。
48.句意:最后吉姆得到一大块____。A盘子,B蛋糕,C食物。根据“Linda’s mother laughs and gives him a big one.”可知是给吉姆一大块蛋糕,故选B。
49.B 50.A 51.B 52.C 53.A
【导语】本文主要是Kitty写给Amy的信。
49.句意:Amy给了Kitty哪个卡片?根据“I would tell you what my family did on my big day.”和“My family sang “Happy Birthday” to me.”可知是Kitty生日,B选项生日快乐,符合题意,故选B。
50.句意:为什么Jim很兴奋?A因为他看到了鸽子。B因为他吃了一些面包。C因为是他的生日。根据“There were many pigeons there. They flew up and down, and they were very friendly. My brother, little Jim was very excited and he fed them with some bread.”可知因为他看到了鸽子。故选A。
51.句意:Kitty没有得到____。A帽子,B裙子,C洋娃娃。根据“Mum gave me a hat. Dad gave me a doll.”可知Kitty没有得到裙子,故选B。
52.句意:下面关于Kitty和Amy的哪一项是正确的?A她们是堂(表)姐妹。B她们一起在公园吃晚餐。C她们去同一所学校。根据“See you again at school in September.”可知Kitty和Amy去同一所学校。故选C。
53.句意:在信中“left”是什么意思?根据“Then we left the park and ate a big cake at home.”可知是“我们离开公园然后在家吃了一个大蛋糕。”可知信中“left”意思是离开,故选A。
54.B 55.B 56.B 57.D 58.A
【导语】本文主要介绍布朗医生因为工作忙忘记他妻子的生日的故事。
54.句意:布朗先生在哪里工作?A他在办公室工作。B他在医院工作。C他在商店工作。D他在一家百货公司工作。根据“Mr Brown is a doctor.”可知他是一名医生,在医院工作,故选B。
55.句意:布朗先生为什么总是忘记他妻子的生日?A因为他不爱他的妻子。B因为他很忙。C因为他住得远。D因为他总是回家很晚。根据“He is always busy with his work, so he often forgets (忘记) his wife’s birthday.”可知是因为忙,故选B。
56.句意:那年布朗夫人的生日是_____。A星期五,B星期四,C星期三,D星期二。根据“But last Friday afternoon, on his way home, he suddenly remembered (想起) it was his wife’s fiftieth birthday.”和“My birthday was yesterday.”可知应是星期四,故选B。
57.句意:当布朗先生带着礼物回家时他的妻子为什么笑了?A因为礼物不好。B因为礼物不贵。C因为那是布朗先生的生日。D因为那天不是布朗夫人的生日。根据“his wife laughed and laughed and when she stopped laughing, she said,“My birthday was yesterday.”可知那天不是布朗夫人的生日,故选D。
58.句意:这段文章中划线的“better late than never”汉语意思是什么?根据“My birthday was yesterday. But thank you all the same because better late than never.”可知应是迟做总比不做好,故选A。
59.C 60.C 61.A 62.B 63.C
【导语】本文讲了吉姆的生日活动。
59.句意:吉姆的生日是_______。A10月13日,B8月3日,C8月13日,根据“My favourite day is August 13, because it’s my birthday.”,可知吉姆的生日是8月13日,故选C。
60.句意:吉姆最喜欢的电影是______。A喜剧,B动作片,根据“My favourite films are comedies(喜剧) and action films (动作片).”,可知吉姆最喜欢的电影是戏剧和动作片,故选C。
61.句意:吉姆会在______去睡觉。根据“Then I will go to bed at ten thirty.”,可知吉姆会在10:30去睡觉,故选A。
62.句意:吉姆在他的生日那天_______。A会做作业,B不会做作业,C不会看电视,根据“I will not do my homework on that day.”,可知吉姆在他的生日那天不会做作业,故选B。
63.句意:吉姆在他的生日那天会很______。A伤心的,B累但不高兴,C累但高兴,根据“I will be very tired but happy on my birthday.”,可知会很累但高兴,故选C。
64.B 65.C 66.A 67.B 68.A
【导语】本文主要写了萨拉和她弟弟的个人信息,以及她们昨天一天的活动。
64.句意:萨拉多高?A1.55 米。B1.61 米。C40公斤。D2公斤。根据文中句子“Before, I am short, but now I’m 1.61 meters.”可知萨拉现在身高1.61米,故选B。
65.句意:萨拉多重?A1.55公斤。B40公斤。C42公斤。D2公斤。根据文中句子“How heavy is Sam He is 40 kilograms. I’m 2 kilograms heavier than him.”可知萨姆重40公斤,萨拉比他重2公斤, 所以萨拉是42 公斤,故选C。
66.句意:萨拉和萨姆什么时候去的公园?A早上。B下午。C晚上。D昨天。根据文中句子“In the morning, I went to the park with Sam.”可知他们是早上去的公园,故选A。
67.句意:萨拉和萨姆下午去了哪里?A公园。B书店。C电影院。D在家。根据文中句子“In the afternoon, we went to the bookstore.”可知他们下午去的书店,故选B。
68.句意:萨拉和萨姆怎么去的书店?A步行。B骑自行车。C开车。D坐公交车。根据文中句子“In the afternoon, we went to the bookstore. It’s near the cinema, so we went there on foot.”可知书店离电影院很近,所以他们步行去的书店,故选A。
69.C 70.B 71.C 72.A 73.C
【导语】本文主要讲了威廉参加比尔的生日派对的事情。
69.题干句意:威廉______去参加他朋友的生日派对。A在星期六,B在星期五,C在星期天,根据“ On a Friday morning, his friend Bill invited him to his birthday party on Sunday.”可知派对在星期天,故选C。
70.题干句意:他______去比尔的派对。A步行,B骑自行车,C乘公交车,根据“Then Wiliam rode a bike to Bill’s home.”可知他是骑自行车去的,故选B。
71.题干句意:在派对上,比尔的妈妈给了威廉______。A一些水果,B一些蛋糕,C什么都没有,根据“He waited politely for a few minutes, and then he stood up with his plate in hand and asked, ‘Does anyone need a nice clean plate ’”可知他什么都没有,故选C。
72.题干句意:威廉想吃这个生日蛋糕吗?A是的。B不,他不想。C我们不知道。根据“He waited politely for a few minutes, and then he stood up with his plate in hand and asked, ‘Does anyone need a nice clean plate ’”可知他是想吃蛋糕的,故选A。
73.题干句意:划线句子是什么意思?根据全文我们可知威廉想吃蛋糕但是没有吃到,故划线句子的意思是我还没有吃到蛋糕。故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)