/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年人教精通版(三起)五年级英语上册核心考点精练
Unit 3 My father is a writer.
考点11:阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
根据邮件内容,选择合适的答案。
To: amy@
From: gaowei@
Dear Amy, My name is Gao Wei. I’m from Guangzhou. I study at Sunny School. I’m in Class Two, Grade Five. I go to school by bus every day. There are six classes in a day. My favorite fruit is watermelons. I like singing. I want to be a singer in the future. I have a sister, Meimei. She likes peaches. We are in the same school. We have a happy family. We love our father and mother, and they love us. Can you tell me more about your life Yours, Gao Wei
1.Gao Wei is in Class _____ Grade _____. ( )
A.2; 5 B.5; 2 C.2; 3
2.What does Gao Wei want to be in the future ( )
A.A teacher. B.A singer. C.A doctor.
3.What fruit does Meimei like ( )
A.Apples. B.Watermelons. C.Peaches.
4.Is Meimei at Sunny School, too ( )
A.Yes, she is. B.No, she isn’t. C.We don’t know.
5.How many people are there in Gao Wei’s family ( )
A.Three. B.Four. C.Five.
阅读短文,根据内容选择正确答案。
Hello! I’m Li Jun. I’m from China. There are four people in my family. My father is a writer. My mother is a teacher. She works in a school. My father likes singing. My mother likes dancing. My brother and I are students. I like grapes. They are yummy. But my brother doesn’t like them. He likes apples. I love my father and mother. We are a happy family.
6.Li Jun comes from _________. ( )
A.China B.America C.France
7.Li Jun’s father is a _________. ( )
A.singer B.writer C.dancer
8.Li Jun’s mother works in a _________. ( )
A.hospital B.cinema C.school
9.Does Li Jun’s brother like apples ( )
A.Yes, he do. B.No, it isn’t. C.Yes, he does.
10.How many people are there in Li Jun’s family ( )
A.Three. B.Four. C.Five.
Li Yan and Li Mei are my new friends. They are twins. This is a picture of the twins' house. There is a big apple tree near their house. A chair is under the tree. Some red apples are on the chair. Look! Li Yan is putting the red apples into a basket. Li Mei is playing games under the tree. You can see many apples on the tree. Some are red and some are green. Their parents are carrying(运) a basket of apples home.
11.There is _______ tree. ( )
A.a red B.an apple C.a green D.a pear
12.There is a chair _______. ( )
A.near the tree B.behind the house C.under the tree D.beside the tree
13._______ is playing games under the tree. ( )
A.Li Yan B.Li Mei C.The twins D.Their parents
14.There are ________ on the tree. ( )
A.some bananas B.some red apples and some green apples
C.no apples D.some pears
15.What are their parents doing ( )
A.They are eating apples. B.They are carrying apples home.
C.They are playing with Li Yan. D.They are playing with Li Mei.
阅读短文,选择正确答案。
I have one brother, one sister, my mother and my father. My parents look young, but in fact they are over sixty. My father is usually in his old bad coat (上衣), but he is angry when I say he is gardener (园丁)! My mother is very beautiful. My brother has very short hair and looks like a bad boy.
Everyone thinks my sister is like my father, but I think she is like my mother. She’s quite tall and beautiful.
16.My mother is ________ now. ( )
A.fifty B.about eight C.over sixty D.we don’t know
17.My father’s clothes are usually ________.( )
A.very nice B.funny C.not very good D.we don’t know
18.People think my sister ________. ( )
A.is beautiful B.looks like my father C.looks like my mother D.is very tall
19.There are ________ people in this family. ( )
A.four B.five C.six D.three
20.—What's the writer’s brother like ( )
—________.
A.Very short hair B.Small mouth C.Young and tall D.Big nose
Liu Tao: What’s the time now, Yang Ling
Yang Ling: It’s four thirty. It’s time to go home.
Liu Tao: It’s raining (下雨). Where is my umbrella
Yang Ling: Look! There’s a red umbrella under the desk.
Liu Tao: That isn’t my umbrella.
Yang Ling: There are four umbrellas near the blackboard. Which one is yours (你的), Liu Tao
Liu Tao: The blue one. Thank you, Yang Ling.
Yang Ling: Shall we go home together
Liu Tao: Great! Let’s go.
21.What time is it now ( )
A.Four. B.Four thirty. C.Five.
22.Where are Yang Ling and Liu Tao ( )
A.In the classroom. B.In the playground. C.In the supermarket.
23.Is there an umbrella under the desk ( )
A.Yes, it is. B.Yes, there is. C.No, there isn’t.
24.How many umbrellas are there in the classroom ( )
A.There are four. B.There are five. C.There are six.
25.What colour is Liu Tao’s umbrella ( )
A.Red. B.Black. C.Blue.
读短文,选择恰当的选项。
Hello, everyone. I’m Li Hua. I’m eleven years old. Look, this is my family photo. There are four people in my family. They are my father, my mother, my little sister and me.
My father is a worker. He is hardworking(勤奋的). He is tall and he has short black hair. Every day, he gets up early to go to work by bike. He is very kind. He often plays basketball with me on weekends. I really enjoy the time with him.
My mother is a dentist. She has long black hair and big eyes. She is also a great cook. She always makes delicious food for us. And she runs with me every day. I love her very much.
My little sister is very cute. She has a pair of bright eyes. She is six years younger than I am. She likes to watch cartoons. Sometimes she is a bit naughty, but she always makes us laugh.
We keep a pet dog. Its name is Pipi. We all love it.
I love my family. We always have a good time together.
26.—How many people are there in Li Hua’s family ( )
—There are ________.
A.three B.four C.five
27.—What does Li Hua’s father do ( )
—He is ________.
A.a coach B.an engineer C.a worker
28.—What does Li Hua’s mother do ( )
—She is ________.
A.a nurse B.a dentist C.an artist
29.—What does Li Hua’s sister like ( )
—She likes to ________.
A.sing and dance B.play with toys C.watch cartoons
30.—What pet do they keep ( )
—A ________.
A.dog B.cat C.bird
(涿州市)阅读短文,选择正确的答案。
My name is Susan. I’m ten years old. I live in Canada. I have a big family. My mother is a nurse. Her name is Rose. She works at a hospital. She goes to work by bus. My father, Mike, is a teacher. He drives to work. My grandfather is a farmer. His name is Tom. Sarah is my grandmother. She helps my grandfather on the farm. I have an aunt, an uncle and a cousin. Aunt Mary is my mother’s sister. She is short. She has long hair and blue eyes. Joe is my uncle. He is tall and thin. Jeff is their only child.
31.Susan’s mother goes to work __________. ( )
A.by bike B.by bus C.by car
32.Susan’s grandfather works __________. ( )
A.at a school B.at a hospital C.on a farm
33.Susan’s aunt is __________. ( )
A.short B.tall C.thin
34.Jeff is Susan’s __________. ( )
A.uncle B.cousin C.sister
35.There are __________ people in Susan’s family. ( )
A.six B.seven C.eight
根据文章内容,选择恰当的答案。
Hello, Everyone! I’m Andy. Let me tell you about my family. There are five people in my family. That is my parents, my old sister, my little brother and me.
My parents work very hard. My mother works in a big supermarket. She goes to work at 7:00 a.m. and come home at 6:00 p.m. She usually goes to work on foot. My father works in a computer company. He works far away from home. He usually goes to work by train. It takes him 1 hour and 20 minutes to go there.
My old sister and I are students in a primary school. We usually go to school on foot. My little brother is a baby. He is at home.
36.There are ______ people in Andy’s family. ( )
A.four B.five C.six
37.Andy’s mother works in a ______. ( )
A.big supermarket B.bank C.hospital
38.How does Andy’s father go to work ( )
A.By bus. B.By car. C.By train.
39.Mother usually goes to work ______. ( )
A.by bus B.on foot C.by train
40.Andy’s little brother is a ______. ( )
A.baby B.teacher C.doctor
阅读短文,根据内容选择正确选项。
Let’s meet more friends together!
When I grow up, I want to be an artist. I love using colors to make pretty pictures. Next year, I’ll start art classes. I should be good at drawing pictures.
My hobby is playing basketball. My parents are professors. They think I will be a professor someday, but my dream is to be a basketball star. It’s not easy but I’ll practice every day. I’ll join a basketball team to get better. Maybe one day, I can play in big games!
My parents are both doctors, but I am not going to do the same. I really want to be a teacher like my neighbour, Mr. Sun. I like kids and I am going to study hard to be a teacher. My mom and dad always tell me to follow my dreams and that’s what I’m going to do.
I want to be a doctor. Doctors help people feel better. They make sick people healthy and save their lives. I want to make people smile and be happy. Being a doctor is a meaningful(有意义的) job because it helps others. I hope my dream will come true.
41.What does Wenwen want to be when she grows up ( )
A.A teacher. B.An artist. C.A singer.
42.What is Dan’s hobby ( )
A.Playing football. B.Playing basketball. C.Drawing pictures.
43.Whose parents are both doctors ( )
A.Dan’s parents. B.Mingming’s parents. C.Linlin’s parents.
44.How do Linlin’s parents feel about her dream ( )
A.They tell her to do what she wants to do.
B.They ask her to be a doctor in the future.
C.They never talk to Linlin about her dream.
45.Why does Mingming want to be a doctor ( )
A.Because doctors make a lot of money. B.Because doctors help people feel better. C.Because his parents are doctors.
阅读下列短文,从所给的选项中,选出最佳选项。
My mum is a nurse. She helps people every day, just like a superhero(超级英雄). When people are hurt, she listens to them and makes them feel safe.
She usually goes to work at 6 o’clock every morning, but sometimes she goes to work at 11 o’clock every night. She gives medicine, cleans cuts, and changes bandages(绷带). When emergency happens, She always knows what to do and she always helps people quickly. Even when she’s tired, she never stops smiling.
At home, Mum is still a nurse. She takes good care of our family and gives us warm hugs. I miss her when she works late, but I know she’s helping people. She saves lives with her warm hands and kind heart. In my heart, she’s the best(最好的) nurse in the world.
46.What time does the writer’s mother sometimes go to work ( )
A.At 6:00 a.m. B.At 11:00 p.m. C.At 5:00 p.m.
47.What do nurses do ( )
A.They listen to people and make them feel safe.
B.They give medicine, clean cuts and change bandages.
C.Both A and B.
48.The underlined word “emergency” means ______. ( )
A.快乐瞬间 B.紧急事件 C.悲伤故事
49.What do you learn from the passage ( )
A.The writer is very proud of his mother.
B.The writer’s mother is the best nurse in the world.
C.The writer’s mother doesn’t care about her family at all.
阅读短文,选择正确的答案。
Babysitter (临时照顾幼儿者) Wanted
Do you like children Do you have free (空闲的) time in the afternoon Do you want to be a babysitter Now we need a babysitter for our little child. His name is Jack. He is five years old. From Monday to Friday, you need to work from 3 o’ clock to 6 o’ clock in the afternoon. Sometimes (有时) you have to work at the weekend. We’ll pay (支付) you $10 an hour.
You need to work at our house. When you come, you will watch our baby, read to him and play with him. We live on Fourth Road, near Huaxing Supermarket. Please call Mr Wang at 0536128.
50.On Thursday, the babysitter will _________. ( )
A.not work B.get $10 C.work for three hours
51.The babysitter will get _________ on Wednesday. ( )
A.$30 B.$10 C.$60
52.The babysitter must(必须) _________. ( )
A.drive a car to work B.work in the afternoon C.work at the weekend
53.The babysitter will _________. ( )
A.cook food for Jack B.work at Mr Wang’s house C.teach Jack English
54.The best babysitter for the job _________. ( )
A.has to work at the weekend
B.can cook the food well
C.likes playing with the children
读短文,根据问题选择正确答案。
Nurses are important people. They work in hospitals. They help doctors and take care of (照顾) sick (生病的) people. Sick people thank nurses for their hard work. They call nurses “angels (天使) in white”. Nurses get such a name because their uniforms are white. When you go to see a doctor, you usually see a nurse first. Nurses ask you some questions about your health. They give your information to the doctor. Nurses also do some other things for you, for example, they take your temperature.
It’s not easy to be a nurse. If you want to be a nurse, you must learn a lot at a nursing school.
55.Where do nurses work ( )
A.In kitchens. B.In hospitals. C.In restaurants.
56.Who do nurses help ( )
A.Teachers. B.Doctors. C.Engineers.
57.Why are nurses called “angels in white” ( )
A.Because they wear white uniforms. B.Because they like white flowers.
C.Because they work at night.
58.What do nurses do for sick people ( )
A.Cook meals. B.Drive cars. C.Take their temperature.
59.Is it easy to be a nurse ( )
A.Yes, it’s very easy. B.No, it’s not easy. C.Yes, it’s OK.
阅读理解。选择正确的答案。
Lingling’s mother is a teacher. She works in a school. There are eighteen girls and twenty-two boys in her class this term. She is kind to her pupils. The pupils in her class love her very much.
She has a good friend. Her name is Li Fang. Ms Li is forty-two years old. She is from Xi’an. She lives in Kaifeng now. She is a doctor. She works at Renhe Hospital. There are thirty-four doctors and forty-five nurses in her hospital. She is very busy. But she likes her job. She is happy to help sick people.
60.Lingling’s mother is a ______. ( )
A.teacher B.doctor C.worker
61.There are ______ pupils in Lingling’s mother’s class. ( )
A.twenty-two B.thirty-four C.forty
62.Lingling’s mother is ______ to her pupils. ( )
A.happy B.kind C.interesting
63.Ms Li works in a ______. ( )
A.hospital B.factory C.school
64.There are ______ nurses in Ms Li’s hospital. ( )
A.eighteen B.forty-five C.thirty-four
阅读下面的表格,选择正确的答案。
Name Hobby Dream What to do
Cathy Dancing To be a dancer in London To go to the dance club
John Travelling To work in China To study Chinese and go to China next summer holiday
Ted Jumping To be a jump player To take part in the high jump and the long jump very often
Bob Playing basketball To be a great basketball player To join(参加) the basketball club and exercise every day
Lucy Running and jumping To be a runner in the National Team(国家队) To be No.1 in the school sports meeting this term
65.Cathy wants to be a ______. ( )
A.teacher B.jump player C.dancer
66.______ wants to work in China in the future(未来). ( )
A.John B.Ted C.Bob
67.Both Ted and Lucy like ______ very much. ( )
A.travelling B.jumping C.running
68.What does Bob like doing ( )
A.He likes jumping. B.He likes running. C.He likes playing basketball.
69.To be a runner in the National Team, what should Lucy do ( )
A.Study Chinese. B.Take part in the basketball club. C.Win the running race at school.
阅读下面信息,选出正确答案。
What is your dream job What do you want to be Read the following stories and find more at www..
http://www.
Desert island blogger (博主) Do you wish to live on an island and make money Ben got this job, but it is not easy! He has to live in a house on an island and there is no one else. Then he has to write blogs(博客) to show his feelings. Sleeping on the job Sandy’s job is to sleep. She sleeps in designer (由设计师设计的) beds and finds which bed makes “a good night’s sleep”. Finally, Sandy has to write a report (报告) about them. The sweet tester Hamy’s job may be the best in the company-the sweet tester. When a new sweet is made, he eats it, writes his report about it and sends his report to the factory.
70.How is the job of Desert island blogger ( )
A.It is easy. B.It is hard (困难的). C.It is busy.
71.What does Sandy do at work ( )
A.Eats sweets. B.Writes a blog. C.Sleeps.
72.The underlined word it refers to(指的是) ______. ( )
A.A new sweet B.Harry’s report C.the factory
73.What is the passage mainly about ( )
A.Funny jobs. B.Beautiful places. C.New factories.
74.The passage(文章)is from ______. ( )
A.an diary (日记) B.a website (网站) C.a storybook
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.B 3.C 4.A 5.B
【导语】本文写高伟写信给艾米介绍自己的个人信息和爱好以及自己的家人。
1.句意:高伟在_____ 年级_____班。根据“I’m in Class Two, Grade Five.”,可知是在5年级2班,故选A。
2.句意:将来高伟想成为什么?A一名老师,B一名歌手,C一名医生,根据“I want to be a singer in the future.”,可知是一名歌手,故选B。
3.句意:美美喜欢什么水果?A苹果,B西瓜,C桃子,根据“She likes peaches.”,可知美美喜欢桃子,故选C。
4.句意:美美也在阳光学校吗?A是的,她在。B不,她不在。C我们不知道。根据“We are in the same school. ”,可知美美和高伟一样都在阳光学校,故选A。
5.句意:高伟家有多少人?A 3,B 4,C 5,根据文中介绍高伟家有高伟,他妹妹以及他爸妈,所以是四个人,故选B。
6.A 7.B 8.C 9.C 10.B
【导语】本文是关于李军及其家人的介绍。
6.句意:李军来自______。A中国,B美国,C法国,根据原文“I’m from China.”可知李军来自中国,故选A。
7.句意:李军的爸爸是一名______。A歌唱家,B作家,C舞蹈演员,根据原文“My father is a writer.”可知李军的爸爸是一名作家,故选B。
8.句意:李军的妈妈在______工作。A医院,B电影院,C学校,根据原文“She works in a school.”可知李军的妈妈在学校工作,故选C。
9.句意:李军的哥哥(弟弟)喜欢苹果吗?A错误用法。B不,它不是。C是的,他喜欢。根据原文“He likes apples.”可知李军的哥哥(弟弟)喜欢苹果,故选C。
10.句意:在李军的家里有多少人?A3人。B4人。C5人。根据原文“There are four people in my family.”可知李军的家里有4人,故选B。
11.B 12.C 13.B 14.B 15.B
【分析】11.问句为:有一棵什么树?根据There is a big apple tree near their house. 可知,他们家附近有一棵大苹果树。故选B。
12.问句为:有一把椅子在哪里?根据A chair is under the tree. 可知,椅子在树下面。A在树附近,B在房子后面,C在树下,D在树旁边。故选C。
13.问句为:谁在树下玩游戏?根据Li Mei is playing games under the tree.可知,李梅在树下玩游戏。故选B。
14.问句为:树上有什么?根据You can see many apples on the tree. Some are red and some are green. 可知,树上有许多苹果。一些是红色的,一些是绿色的。A一些香蕉,B一些红苹果和一些绿苹果,C没有苹果,D一些梨。故选B。
15.问句为:他们的父母正在做什么?根据Their parents are carrying(运) a basket of apples home.可知,父母正在携带(运)一篮子苹果回家。A他们正在吃苹果。B他们正把苹果搬回家。C他们正在和李燕玩。D他们正在和李梅玩。故选B。
16.C 17.C 18.B 19.B 20.A
【解析】16.句意:我妈妈现在是_______。根据文中句子“my mother and my father. My parents look young, but in fact they are over sixty.”得知他们已经六十多岁了。故选C。
17.句意:我父亲的衣服通常是_______。根据文中句子“My father is usually in his old bad coat (上衣),”得知父亲通常穿着他那件旧破烂的大衣,故选C。
18.句意:人们都认为我妹妹_______。根据文中句子“Everyone thinks my sister is like my father,”得知都认为我妹妹像我父亲,故选B。
19.句意:这个家里有______人。根据文中句子“I have one brother, one sister, my mother and my father.”得知有一个哥哥,一个姐姐,我妈妈和爸爸,再加上作者自己,一共5口人,故选B。
20.句意:作者的哥哥什么样?根据文中句子“My brother has very short hair and looks like a bad boy.”得知哥哥头发很短,故选A。
21.B 22.A 23.B 24.B 25.C
26.B 27.C 28.B 29.C 30.A
【导语】本文主要介绍了李华的家人以及家里的宠物。
26.句意:—在李华的家里有多少人?—有四口人。A三,B四,C五,根据“There are four people in my family. ”可知李华的家里有四口人,故选B。
27.句意:—李华的爸爸是做什么的?—他是一名工人。A一名教练,B一名工程师,C一名工人,根据“My father is a worker.”可知李华的爸爸是工人,故选C。
28.句意:—李华的妈妈是做什么的?—她是一名牙医。A一名护士,B一名牙医,C一名画家,根据“My mother is a dentist.”可知李华的妈妈是牙医,故选B。
29.句意:—李华的妹妹喜欢什么?—她喜欢看卡通片。A唱歌跳舞,B玩玩具,C看卡通片,根据“She likes to watch cartoons.”可知李华的妹妹喜欢看卡通片,故选C。
30.句意:—他们养了什么宠物?—一只狗。A狗,B猫,C鸟,根据“We keep a pet dog.”可知他们养了一只狗,故选A。
31.B 32.C 33.A 34.B 35.C
【导语】本文介绍了苏珊一家人。
31.句意:苏珊的妈妈_______去上班。A骑自行车,B坐公共汽车,C坐汽车,根据“My mother is a nurse. Her name is Rose. She works at a hospital. She goes to work by bus.”,可知坐公共汽车去上班,故选B。
32.句意:苏珊的爷爷______工作。A在一所学校,B在一所医院,C在农场上,根据“My grandfather is a farmer. His name is Tom. Sarah is my grandmother. She helps my grandfather on the farm.”,可知在农场工作,故选C。
33.句意:苏珊的阿姨是_______。A矮的,B高的,C瘦的,根据“Aunt Mary is my mother’s sister. She is short.”,可知阿姨是矮的,故选A。
34.句意:杰夫是苏珊的_______。A姨夫,B堂哥/弟,C哥哥/弟弟,根据“Jeff is their only child.”,可知是堂哥/弟,故选B。
35.句意:苏珊家有______口人。A六,B七,C八,根据全文可知有八口人,故选C。
36.B 37.A 38.C 39.B 40.A
【导语】本文介绍了安迪一家人。
36.句意:安迪家有______口人。A四,B五,C六,根据“There are five people in my family.”,可知有五口人,故选B。
37.句意:安迪的妈妈在一家______工作。A大超市,B银行,C医院,根据“My mother works in a big supermarket.”,可知在一家大超市,故选A。
38.句意:安迪的爸爸怎么去上班?A坐公共汽车。B坐汽车。C坐火车。根据“My father works in a computer company. He works far away from home. He usually goes to work by train.”,可知坐火车,故选C。
39.句意:妈妈通常______去上班。A坐公共汽车,B步行,C坐火车,根据“My mother works in a big supermarket. She goes to work at 7:00 a.m. and come home at 6:00 p.m. She usually goes to work on foot.”,可知步行去上班,故选B。
40.句意:安迪的弟弟是一个_______。A婴儿,B老师,C医生,根据“My little brother is a baby.”,可知是一个婴儿,故选A。
41.B 42.B 43.C 44.A 45.B
【导语】本文主要介绍了几位小朋友的梦想。
41.句意:文文长大后想成为什么?A一位教师。B一位艺术家。C一位歌手。根据文中“When I grow up, I want to be an artist.”可知文文长大后想成为一位艺术家。故选B。
42.句意:丹的爱好是什么?A踢足球。B打篮球。C画画。根据文中“My hobby is playing basketball.”可知丹的爱好是打篮球。故选B。
43.句意:谁的父母都是医生?A丹的父母。B明明的父母。C琳琳的父母。根据文中“My parents are both doctors, but I am not going to do the same.”可知琳琳的父母都是医生。故选C。
44.句意:琳琳的父母对她的梦想有什么看法?A他们告诉她做自己想做的事。B他们让她将来成为一名医生。C他们从不和琳琳谈论她的梦想。根据文中“My mom and dad always tell me to follow my dreams and that’s what I’m going to do.”可知琳琳的父母告诉她做自己想做的事。故选A。
45.句意:明明为什么想成为一名医生?A因为医生可以挣许多钱。B因为医生帮助人们感觉更好。C因为他的父母都是医生。根据文中“Doctors help people feel better.”可知医生帮助人们感觉更好。故选B。
46.B 47.C 48.B 49.A
【导语】本文主要讲述了护士妈妈的工作与家庭表现,表达了对妈妈的自豪。
46.句意:这位作家的母亲有时几点去上班?A在早上6点。B在晚上11点。C在下午5点。根据文中句子“She usually goes to work at 6 o’clock every morning, but sometimes she goes to work at 11 o’clock every night.”可知他的母亲通常在早上六点上班,但有时在晚上的11点去上班,故选B。
47.句意:护士会做什么?A她们倾听人们的心声,让他们感到安全。B她们喂药、清洗伤口、更换绷带。C. A和B都是。根据文中句子“When people are hurt, she listens to them and makes them feel safe.”以及“She gives medicine, cleans cuts, and changes bandages.”可知护士既会倾听人们的心声并让他们感到安全,也会喂药、清洗伤口和更换绷带,A和B的内容均正确,故选C。
48.句意:划线单词“emergency”的意思是______。A快乐瞬间,B紧急事件,C悲伤故事。根据文中句子“When emergency happens, She always knows what to do and she always helps people quickly.”可知当“emergency”发生时,护士需要迅速知道该做什么并帮助人们,结合语境推测 “emergency”指的是需要快速应对的情况,即“紧急事件”,故选B。
49.句意:从这篇文章中你能了解到什么?A这位作家为他的母亲感到非常自豪。B这位作家的母亲是世界上最好的护士。C这位作家的母亲一点也不关心她的家人。根据文中句子“In my heart, she’s the best nurse in the world.”可知作者在心中认为母亲是最好的护士,体现了他对母亲的自豪;B选项是作者内心的主观想法,并非客观事实;C选项与文中“At home, Mum is still a nurse. She takes good care of our family”矛盾,故选A。
50.C 51.A 52.B 53.B 54.C
【导语】本文讲了招聘临时照顾幼儿者。
50.句意:在星期四,临时照顾幼儿者会_______。A不工作,B得到10美元,C工作三个小时,根据“From Monday to Friday, you need to work from 3 o’ clock to 6 o’ clock in the afternoon.”,可知会工作三个小时,故选C。
51.句意:临时照顾幼儿者星期三会得到_______。根据“From Monday to Friday, you need to work from 3 o’ clock to 6 o’ clock in the afternoon. Sometimes (有时) you have to work at the weekend. We’ll pay (支付) you $10 an hour.”,可知会得到30美元,故选A。
52.句意:临时照顾幼儿者必须_______。A开车去工作,B下午工作,C在周末工作,根据“From Monday to Friday, you need to work from 3 o’ clock to 6 o’ clock in the afternoon.”,可知必须下午工作,故选B。
53.句意:临时照顾幼儿者会_______。A为杰克做饭,B在王先生家工作,C教杰克英语,根据“You need to work at our house. Please call Mr Wang at 0536128.”,可知会在王先生家工作,故选B。
54.句意:这份工作最好的临时照顾幼儿者________。A必须在周末工作,B能做饭做得和好,C喜欢和孩子玩,根据“When you come, you will watch our baby, read to him and play with him.”,可知是喜欢和孩子玩,故选C。
55.B 56.B 57.A 58.C 59.B
【分析】本文介绍了护士这一职业。
55.句意:护士在哪里工作?A在厨房。B在医院。C在餐馆。根据“Nurses are important people. They work in hospitals.”可知护士在医院工作,选项B符合题意,故选B。
56.句意:护士帮助谁?A老师。B医生。C工程师。根据“They help doctors and take care of sick people.”可知他们帮助医生并照顾生病的人,选项B符合题意,故选B。
57.句意:为什么护士被称为“白衣天使”?A因为他们穿着白色制服。B因为他们喜欢白花。C因为他们晚上工作。根据“They call nurses “angels in white”. Nurses get such a name because their uniforms are white.”可知因为他们身穿白色制服,所以被称作白衣天使,选项A符合题意,故选A。
58.句意:护士为病人做什么?A做饭。B驾驶汽车。C测体温。根据“Nurses also do some other things for you, for example, they take your temperature.”可知护士为病人测体温,选项C符合题意,故选C。
59.句意:当护士很容易吗?A是的,这很容易。B不,这并不容易。C是的,没关系。根据“It’s not easy to be a nurse.”可知当护士不容易,选项B符合题意,故选B。
60.A 61.C 62.B 63.A 64.B
【导语】本文介绍了玲玲的妈妈和妈妈的好朋友。
60.句意:玲玲的妈妈是一名______。A老师,B医生,C工人,根据“Lingling’s mother is a teacher.”,可知玲玲的妈妈是一名老师,故选A。
61.句意:玲玲妈妈的班里有_______名学生。A22,B34,C40,根据“There are eighteen girls and twenty-two boys in her class this term.”,可知玲玲妈妈的班里有40名学生,故选C。
62.句意:玲玲的妈妈对她的学生很______。A高兴的,B友善的,C有趣的,根据“She is kind to her pupils.”,可知玲玲的妈妈对她的学生很友善,故选B。
63.句意:李女士在一家_______工作。A医院,B工厂,C学校,根据“She is a doctor. She works at Renhe Hospital.”,可知李女士在一家医院工作,故选A。
64.句意:李女士的医院有______名护士。A18,B45,C34,根据“There are thirty-four doctors and forty-five nurses in her hospital.”,可知李女士的医院有45名护士,故选B。
65.C 66.A 67.B 68.C 69.C
【导语】本文讲了几个人的爱好,梦想和做什么。
65.句意:凯茜想成为一名_______。A老师,B跳跃运动员,C舞蹈演员,根据“To be a dancer in London”,可知凯茜想成为一名舞蹈演员,故选C。
66.句意:______未来想在中国工作。根据“To work in China”,可知约翰未来想在中国工作,故选A。
67.句意:泰德和露西都非常喜欢_______。A旅行,B跳,C跑步,根据表格可知泰德和露西都非常喜欢跳,故选B。
68.句意:鲍勃喜欢做什么?A他喜欢跳。B他喜欢跑步。C他喜欢打篮球。根据表格可知鲍勃喜欢打篮球,故选C。
69.句意:要成为国家队的跑步运动员,露西应该做什么?A学习汉语。B参加篮球俱乐部。C在学校赢得跑步比赛。根据“To be No.1 in the school sports meeting this term”,可知露西应该在学校赢得跑步比赛,故选C。
70.B 71.C 72.A 73.A 74.B
【导语】本文主要介绍了几个有趣的工作。
70.句意:荒岛博主的工作怎么样?A它是容易的。B它是困难的。C它是忙的。根据“Ben got this job, but it is not easy!”可知荒岛博主的工作是困难的,故选B。
71.句意:珊迪工作时做什么?A吃糖,B写博客,C睡觉,根据“Sandy’s job is to sleep.”可知珊迪工作时睡觉。故选C。
72.句意:画线单词it指的是一块新糖。A一块新糖,B哈利的报告,C工厂,根据“When a new sweet is made, he eats it,”可知一块新糖做好了,他吃了它,it指代的是一块新糖,故选A。
73.句意:这篇文章主要是关于什么的?A有趣的工作。B美丽的地方。C新工厂。根据“What is your dream job What do you want to be Read the following stories and find more at www..”可知这篇文章主要关于有趣的工作的,故选A。
74.句意:这篇文章来自一个网站。A一篇日记,B一个网站,C一本故事书,根据“Read the following stories and find more at www..”可知这篇文章来自一个网站,故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)