/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年人教精通版(三起)五年级英语上册核心考点精练
Unit 3 My father is a writer.
考点12:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Hello, boys and girls. My name is Jim. I am nine years old. I am a student at Beijing School. I have a big family. My grandfather is a cook. He works in a restaurant. My grandmother is a doctor. She works in a big hospital. My mother is a teacher. She teaches Chinese in a middle school (中学) . My father is a driver. He likes singing very much. He works in a big company. He works very hard. I love my family.
1.判断正 (T) 误 (F)
(1) There are five people in my family. ( )
(2) My grandfather is a doctor. ( )
(3) My grandmother works in a bank. ( )
(4) My parents are teachers. ( )
(5) I am a student at Beijing School. ( )
2.根据短文内容填写表格
Job Place
grandmother hospital
grandfather a cook restaurant
father
mother middle school
I a student
Here is a photo of my friends and me. The girls are my good friends. The tall girl is Lily. She's from England. She likes dancing. She wants to be a dancer in the future. The girl with short hair is Mary. She comes from Australia. She is twelve. She likes singing very much. And her voice is very beautiful. She wants to be a singer in the future. The boy in blue is me. I like acting. I want to be a famous actor like Jackie Chan in the future.
We often help children in need. We are happy every day.
3.Lily wants to be a in the future.
4.Mary likes very much.
5.Mary wants to be a in the future.
6.I like .
7.I want to be an in the future.
Read the passage and answer the questions. (阅读短文,回答问题)
Julie works as a waitress in a small restaurant. She works from 11 a.m. to 11 p. m, five days a week.
It is hard work, and she has to hand out the menus, take the orders and give them to the cook. When the food is ready, she has to serve at the table. When the customers have finished, she makes up their bill, clears the tables, and sets it again. She looks after No.12 to 15 tables.
Most customers are friendly, so she also gets a chance to talk to them when it is not so busy.
8.What does Julie do
9.How long does it take Julie to work in the restaurant every day
10.How many tables does Julie look after
11.What do you want to be when you grow up
阅读理解。
Mr Green is an English teacher. There are thirty-five pupils in the class. The pupils like him very much.
Mr Clark has a farm. He has some cows. He makes cheese(奶酪)from their milk. He is busy every day.
Ms Smith is a school doctor. When kids don’t feel well, she may let them rest and call their mum or dad to take them home.
Mr Brown is a cook. He starts work at 6:00 a.m. He cooks wonderful food every day. People like his food very much. He is very happy.
12.根据短文,补全句子。
(1) Mr Green’s class has pupils.
(2) There are some on Mr Clark’s farm.
(3) Ms Smith is a . She can help sick kids.
13.根据短文,回答问题。
(1) What does Mr Brown do every day
(2) Do people like Mr Brown’s food
阅读理解。
The Green family lives in a small town near the river. Mr. Green is a postman. He delivers letters and parcels to people every day. He starts work at 7:30 in the morning. Mrs. Green works as a librarian in the town library. She helps people find books and keeps the library tidy. They have two children. Peter is twelve years old. He is in Grade 6. He likes playing basketball after school. His sister Emma is eight years old. She loves drawing pictures.
14.选择题。
(1) Where does the Green family live ( )
A. In a big city B. On a farm C. In a small town near the river
(2) What time does Mr. Green start work ( )
A. At 7:00 am B. At 7:30 am C. At 8:00 am
(3) What does Mrs. Green do in the library ( )
A. Delivers parcels B. Cleans the windows C. Helps people find books
(4) What sport does Peter play ( )
A. Football B. Basketball C. Tennis
15.填空题。
(1) Peter is in Grade .
(2) Emma is years old.
(3) Emma loves pictures.
读一读,完成下列任务。
My father is a firefighter. He often keeps people’s safety. We can’t play with fire at home. It’s not safe. If there is a fire, we can call 119.
My mother is a cleaner. She cleans the community every day. Don’t throw the rubbish(扔垃圾)everywhere. Let’s keep the community clean and beautiful.
My neighbour is a police officer. She protects and helps people in the community. Help each other and don't talk to strangers (陌生人)!
My uncle is a driver. Don’t cross the road at a red light! Go at a green light. Be careful when you take a walk!
16.根据文章内容,从方框中选择正确的选项补全导图内容。
A.driver B.police officer C. firefighter D.cleaner
(1) Rule: Don’t play with fire. Advice (建议):If there is a fire, call 119. ( )
(2) Rule: Don't throw the rubbish everywhere. Advice: Keep the community clean. ( )
(3) Rule: Help each other. Advice: Don’t talk to strangers! ( )
(4) Rule: Don’t cross the road at a red light! Advice: Be careful when you take a walk! ( )
A.community volunteers B.community places C. community workers
17.根据文章内容,选择正确答案。
(1) If there is a fire, we can call _________. ( )
A.911 B.119 C. 110
(2) The passage is about _________. ( )
A.community volunteers B.community places C. community workers
阅读理解。
Andy’s Dream
Andy is ten years old and he’s a very lazy (懒惰的) boy. He goes to school, but he’s bored (感到无聊的) there. His mother and father are both doctors and they want Andy to be a doctor in the future. Andy says to his mother, “I want to be a garbage collector (垃圾收集者) in the future.”
“A garbage collector ” his mother asks. She is very surprised. “It’s not a very pleasant job. Why do you want to be a garbage collector ”
“Because I will work only one day a week,” Andy answers. “Only one day a week ” his mother says, “What do you mean (意味着) ”
“The garbage collectors come to our house only on Wednesday, I only see them on that day.” says Andy.
18.根据短文,判断下列句子是(T)否(F)正确。
(1) Andy is bored at school. ( )
(2) Andy’s mother is a teacher. ( )
(3) Andy’s parents want Andy to be a doctor. ( )
(4) Andy is a garbage collector. ( )
(5) The garbage collector only works one day a week. ( )
19.根据短文,选择合适的答案。
(1) How old is Andy ( )
A.Nine years old. B.Ten years old. C. Eleven years old.
(2) What does Andy’s father do ( )
A.Teacher. B.Worker. C. Doctor.
(3) What does Andy want to be in the future ( )
A.Doctor. B.Garbage collector. C. Teacher.
(4) 短文中pleasant的意思是:_____ ( )
A.痛苦的 B.令人愉快的 C.无趣的
20.根据短文回答下面问题:
What do you think of Andy (你认为Andy是什么样的孩子?)
阅读理解,完成下面小题。
There are many different kinds of (不同种类的) jobs for us. Mike is a doctor. He works in a hospital. He likes his job, because he thinks helping others can make him happy. Lucy is a writer (作家). She works at home. She writes stories for children. She likes reading books, so she often goes to the library. Li Gang is an accountant (会计). He works in a bank (银行). He goes to work by subway (地铁). He enjoys working with numbers. He helps the bank use its money well.
21.根据短文内容,回答下列问题。
(1) What does Mike do
(2) Why does Mike like his job
22.选择正确的答案。
(1) Where does Lucy work ( )
A.At home. B.At a hospital. C. In a bank.
(2) Does Lucy write stories for children ( )
A.No, she doesn’t. B.We don’t know. C. Yes, she does.
(3) How does Li Gang go to work ( )
A.By subway. B.By bike. C. By bus.
John有一个幸福的家庭,让我们走近他的家人,完成下列任务。
I’m John. Look, these are photos of my happy family. We live in a big house together.
23.根据文章内容,为每位家人选择相应的“形象照”,将序号填入上面的框框内。
A. B. C. D.
24.根据文章内容,选择正确的答案。
(1) John’s grandfather likes a Chinese poem, it is _____. ( )
A.《游子吟》 B.《山行》 C.《悯农》
(2) How many people are there in John’s family ( )
A.Six. B.Five. C. Four.
25.根据你的实际情况,回答问题。
What do you want to be in the future (将来) I want to be a .
阅读短文,完成下列各题。
Hello, I’m Rose. I come from New Zealand. I’m ten. Now let me introduce my family to you. My father is a writer. He writes funny stories. He is handsome. My mother is a dancer. She is beautiful. What’s my brother’s job A policeman! He is a brave man. He looks great in his uniform. What do I want to be A policewoman! That’s my dream!
26.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) How many people are there in Rose’s family ( )
A.Three. B.Four. C. Five.
(2) Where is Rose from ( )
A.America. B.New Zealand. C. Britain.
(3) What does Rose’s brother do ( )
A.He is a policeman. B.He is a writer. C. He is a doctor.
27.根据短文内容填空。
(1) Rose’s ______ is a writer. ( )
(2) Rose wants to be a ______ in the future. ( )
阅读与写作。
Students talk about their dream jobs. Let’s have a look.
I am interested in medicine. It’s difficult but I hope to save people’s lives. When I become a doctor one day, I will get ready to help people in need from all over the world.
I will study hard. I want to be a teacher. Then I am going to study education in my university. I love children. We can make friends with each other. I love English best, so I want to be an English teacher.
I want to be a writer in the future. I love reading books because reading can open up our eyes and we can know a lot about the world. It is interesting to read books. I will read more books and learn more from other famous writers.
28.根据文章内容选择正确的选项,并将标号填在括号内。
(1) What does Tom want to be in the future ( )
A. B. C.
(2) Guess the meaning of the underlined word “education”. ( )
A.科学 B.文学 C.教育学
(3) Which subject does Amy like best ( )
A.Maths. B.English. C. Art.
(4) Susan loves reading books, because she can ________. ( )
A.know about the world better B.save people’s lives C. make friends with writers
(5) What will Susan do ( )
A.Travel around the world. B.Read more books. C. Learn from other teachers.
29.联系短文,完成写作任务。
以上同学讲述了自己的理想职业。How about you What do you want to be Why 请与我们一起分享吧!请写一篇不少于5句话的短文。
提示:你可以仿照短文中的表达方式,但不能完全抄写原句。请完成自己的原创文章。
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
读短文,完成下列任务。
My name is Chen Hua. I have a cousin. His name is Chen Ming. He is 32 years old. He is twelve years older than me. He is thin with short hair. He is a doctor. He often goes to work by car. He has two lovely children. His daughter is Lili. His son is Taotao. They are in kindergarten (幼儿园). My cousin likes reading books. And he often tells stories to his children. I like reading, too. So we often go to the library together.
30.根据短文内容选择恰当的选项。
(1) Chen Hua is ______ years old. ( )
A.32 B.20 C. 12
(2) Taotao is Chen Hua’s ______. ( )
A.son B.niece C. nephew
31.参考方框里的提示,介绍你的一位家人。
提示:Who is he / she How old is he / she What does he / she do What does he / she like doing What do you often do together
要求:1.至少5句话。
2.文中不要出现自己和家人的真实姓名。
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
Read and finish the tasks.阅读短文,完成任务。
House Help
There are some jobs you can do in people’s houses.
The first job is pet care. Do you like animals Then you may enjoy walking other people’s pets. Many people work away from home. Their dogs need to be walked during the day. People will pay someone to walk and play with their dogs or other pets. Or people with a cat may pay you to take care of it while they are away on vacation.
The second job is to be a plant sitter. Many people have houseplants. Those houseplants need to be watered often. While people go away, they need someone to water their plants. Do you want to do it
32.在文中圈出两种 house help的工作,并用自己的话简单写一写这两种工作都需要做什么。
33.仿照上面例文,写一写你以后想要从事的职业。
______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________
Read and finish the tasks.读故事,完成任务。
What Will They Be
Mr Black asks the kids in his class what they want to be when they grow up.
Tommy says, “I want to be a basketball player!”
“I want to be a football player,” says Sue.
Pam says, “I’m going to be a cowgirl.”
Emma says, “I hope I can work at the zoo and take care of the monkeys.”
Joe says, “I want to be a teacher.”
Mr Black smiles at Joe and says, “I hope you will come back here and work with me!”
34.在文中圈出问题“What will Pam be ”的答案。
35.判断下列句子正误。(正确的写“T”,错误的写“F”)
(1) Tommy wants to be a basketball coach. ( )
(2) Sue may like football very much. ( )
(3) Emma wants to be a monkey keeper at the zoo. ( )
(4) Joe wants to teach people to play football. ( )
(5) Mr Black hopes Joe will come back to school and work with him. ( )
36.Mr Black班里有两名新同学,下面是他们的资料,根据表格中的内容,用第一人称介绍其中一位。
Name Age Hobby Want to be Reason
Ann twelve writing a writer enjoy writing fairy tales for others
Mike eleven singing a singer his mum is a singer
Hi! My name is ______. __________________________________________________________________
Look at the pictures, read and finish the tasks.看图,读故事,完成任务。
37.选择正确的答案,将其字母标号填在横线上。
A.cook B.bad C. well D.that E. sad F. does G. up
Here is a pet. The cat has a leg. She will fix the leg. The cat will get . What does she do She is a vet. Here is a big pot. He will add this and into the pot. The pot will get hot.
He will fill the mug. What does he do He is a . Here is a big jet. It can go and down. She will get in the jet. She will go up in the jet. What she do She is a pilot.
38.选择正确的答案,将其字母标号填入括号里。
(1) What do vets do ( )
A.They have pets at home. B.They love pets. C. They take care of pets and make sick pets get better.
(2) Which one is a “pot” according to the story ( )
A. B. C.
(3) Which word is close to “jet” in meaning ( )
A.Train. B.Subway. C. Airplane.
39.完成文章的结尾,将相应的内容填写在横线上。
There are lots of things you can do in the future. You can . What job do you like
40.请简单回答问题“What job do you like ”,并写出原因。
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T F F F T 2.doctor driver company teacher Beijing School
【导语】本文讲述了吉姆个人及家人的学习工作介绍。
1.①句意:我家有五口人。根据全文介绍,可知吉姆家有爸爸、妈妈、祖父、祖母和吉姆五口人,故答案为T。
②句意:我爷爷是一名医生。根据“My grandfather is a cook. ”可知,吉姆的爷爷是一名厨师,句意与原文不符,故答案为F。
③句意:我奶奶在银行工作。根据“My grandmother is a doctor.”可知,吉姆的奶奶是一名医生,句意与原文不符,故答案为F。
④句意: 我的父母是老师。根据“My mother is a teacher.和My father is a driver.”可知,吉姆的妈妈是老师,爸爸不是老师,句意与原文不符,故答案为F。
⑤句意:我是北京学校的学生。根据“I am a student at Beijing School.”可知,吉姆是北京学校的学生,句意与原文相符,故答案为T。
2.①根据“My grandmother is a doctor.”可知,祖母的工作是医生,故答案为doctor。
②根据“My father is a driver.”可知,爸爸的工作是司机,故答案为driver。
③根据“He works in a big company. ”可知,爸爸在一家大公司工作,故答案为company。
④根据“My mother is a teacher.”可知,妈妈的工作是老师,故答案为teacher。
⑤根据“I am a student at Beijing School.”可知,吉姆在北京学校上学,故答案为Beijing School。
3.dancer 4.singing 5.singer 6.acting 7.actor
【分析】3.句意:未来丽丽想要成为一名___。根据She wants to be a dancer in the future. 未来她想成为一名舞蹈演员。故答案为dancer。
4.句意:玛丽非常喜欢____。根据She likes singing very much. 她非常喜欢唱歌。故答案为singing。
5.句意:未来玛丽想要成为一名____。根据She wants to be a singer in the future. 未来她想成为一名歌手。故答案为singer。
6.句意:我喜欢____。根据I like acting.我喜欢表演。故答案为acting。
7.句意:未来我想要成为一名____。根据I want to be a famous actor like Jackie Chan in the future.未来我想成为一名像成龙一样著名的演员。故答案为actor。
8.She is a waitress. 9.She works 12 hours every day. 10.Four. 11.I want to be a teacher. (本题答案不唯一)
【导语】本文主要介绍朱莉作为餐馆服务员的工作内容。
8.句意:朱莉是做什么的?根据“Julie works as a waitress in a small restaurant.”可知是一名服务员,故答案为She is a waitress.
9.句意:朱莉每天在餐馆里工作多长时间?根据“She works from 11 a.m. to 11 p. m, five days a week.”可知是12个小时,故答案为She works 12 hours every day.
10.句意:朱莉照顾多少个桌子?根据“She looks after No.12 to 15 tables.”可知共四个桌子,故答案为Four.
11.句意:当你长大后你想做什么?本题答案不唯一,可说我想做一位老师,teacher老师,故答案为I want to be a teacher.
12.thirty-five cows school doctor 13.He cooks wonderful food every day. Yes, they do.
【导语】本文主要介绍几个人的日常生活。
12.(1)句意:格林先生的班上有____学生。根据“There are thirty-five pupils in the class.”可知是三十五名学生,故答案为thirty-five。
(2)句意:在克拉克先生的农场里有一些_____。根据“He has some cows.”可知有一些牛,故答案为cows。
(3)句意:史密斯女士是一位_____。她能帮助生病的孩子。根据“Ms Smith is a school doctor.”可知是一位校医,故答案为school doctor。
13.(1)句意:布朗先生每天做什么?根据“He cooks wonderful food every day.”可知他每天做美味的食物,故答案为He cooks wonderful food every day.
(2)句意:人们喜欢布朗先生的食物吗?根据“People like his food very much.”可知人们很喜欢,应做肯定回答,故答案为Yes, they do.
14.C B C B 15.6 eight drawing
【导语】本文介绍了格林一家的基本情况,包括他们的居住地、职业、孩子的年龄和兴趣爱好。
14.句意:格林一家住在哪里?A在大城市,B在农场,C在河边的一个小镇,根据“The Green family lives in a small town near the river.”可知格林一家住在河边的一个小镇,故选C。
句意:格林先生几点开始工作?A早上7:00 ,B早上7:30 ,C早上8:00,根据“He starts work at 7:30 in the morning.”可知格林先生早上7:30 开始工作,故选B。
句意:格林太太在图书馆做什么?A递送包裹,B清洁窗户,C帮助人们找书,根据“She helps people find books and keeps the library tidy.”可知格林太太在图书馆帮助人们找书,故选C。
句意:彼得喜欢什么运动?A足球,B篮球,C网球,根据“He likes playing basketball after school.”可知彼得喜欢篮球,故选B。
15.句意:彼得在____年级?根据“Peter is twelve years old. He is in Grade 6.”可知彼得在6年级,故答案为6。
句意:艾玛____岁了?根据“His sister Emma is eight years old.”可知艾玛8岁了,故答案为eight。
句意:艾玛喜欢___画?根据“She loves drawing pictures.”可知艾玛喜欢画画,故答案为drawing。
16.C D B A 17.B C
【导语】本文讲了家人和邻居的职业。
16.(1) 规则:不要玩火。建议:如果发生火灾,请拨打119。根据规则和建议可知该职业是消防队员firefighter,故选C。
(2) 规则:不要乱扔垃圾。建议:保持社区清洁。根据规则和建议可知该职业是清洁工cleaner,故选D。
(3) 规则:互相帮助。建议:不要和陌生人说话!根据规则和建议可知该职业是警察police officer,故选B。
(4) 规则:不要在红灯时过马路!建议:散步时要小心!根据规则和建议可知该职业是司机driver,故选A。
17.(1) 句意:假如发生火灾,我们可以打电话_______。根据“If there is a fire, we can call 119.”可知要拨打119,故选B。
(2) 句意:这篇短文是关于______。A社区志愿者,B社区场所,C社区工人,根据短文内容可知介绍的是职业,故选C。
18.T F T F F 19.B C B B 20.I think Andy is a lazy boy.
【导语】本文介绍了安迪的梦想。
18.(1)句意:安迪在学校觉得很无聊。根据“Andy is ten years old and he’s a very lazy boy. He goes to school, but he’s bored there.”可知安迪在学校很无聊,与原文相符,故答案为T。
(2)句意:安迪的妈妈是一名老师。根据“His mother and father are both doctors and they want Andy to be a doctor in the future.”可知安迪的父母都是医生,与原文不相符,故答案为F。
(3)句意:安迪的父母想要安迪成为一名医生。根据“His mother and father are both doctors and they want Andy to be a doctor in the future.”可知安迪的父母想要安迪将来成为一名医生,与原文相符,故答案为T。
(4)句意:安迪是一名垃圾收集者。根据“I want to be a garbage collector in the future.”可知安迪将来想成为一名垃圾收集者,与原文不相符,故答案为F。
(5)句意:垃圾收集者一周只工作一天。根据原文第三和第四段可知垃圾工作者一周只工作一天是安迪的看法,因为垃圾收集者只在星期三去他家,与原文不相符,故答案为F。
19.(1)句意:安迪几岁?A九岁。B十岁。C十一岁。根据“Andy is ten years old and he’s a very lazy boy.”可知安迪十岁,故选B。
(2)句意:安迪的爸爸是什么职业?A老师。B工人。C医生。根据“His mother and father are both doctors.”可知安迪的爸爸是一名医生,故选C。
(3)句意:安迪将来想成为什么?A医生。B垃圾收集者。C老师。根据“I want to be a garbage collector in the future.”可知安迪将来想成为一名垃圾收集者,故选B。
(4)根据“It’s not a very pleasant job. Why do you want to be a garbage collector ”和“Because I will work only one day a week.”可知父母问安迪为什么想要成为一名垃圾收集者,安迪认为垃圾收集者是一份很轻松的工作,由此可推测这份工作实际上不轻松,选项B符合题意,故选B。
20.句意:你认为安迪是什么样的孩子?该题答案不唯一,合理即可,比如我认为安迪是一个懒惰的孩子,故答案为I think Andy is a lazy boy.
21.He is a doctor. Because he thinks helping others can make him happy. 22.A C A
【导语】本文讲了工作。
21.(1)句意:迈克是做什么的?根据“Mike is a doctor.”,可知迈克是一名医生,故答案为He is a doctor.
(2)句意:迈克为什么喜欢他的工作?根据“He likes his job, because he thinks helping others can make him happy.”,可知因为他认为帮助其他人使他高兴,故答案为Because he thinks helping others can make him happy.
22.(1)句意:露西在哪工作?A在家。B在一家医院。C在一家银行。根据“ucy is a writer (作家). She works at home.”,可知露西在家工作,故选A。
(2)句意:露西为孩子们写故事吗?根据“Lucy is a writer (作家). She works at home. She writes stories for children.”,可知露西为孩子们写故事,答语为肯定回答,故选C。
(3)句意:李刚怎么去上班?A坐地铁。B骑自行车。C坐公共汽车。根据“He goes to work by subway (地铁).”,可知李刚坐地铁去上班,故选A。
23.C D B A 24.C B 25.teacher
【导语】本文介绍了约翰一家的情况。
23.(1)句意:我的爷爷很勤劳地种植庄稼。他喜欢关于农民和食物的中国诗歌。他很伟大。图片C符合特征,农民,故选C;
(2)句意:我的爸爸帮助保护人们。他忙于工作。他是我的英雄。我经常梦想我成为像他一样的伟大的人物,图片D符合特征,警察,故选D;
(3)句意:我的妈妈在学校工作。她教英语。她经常帮助孩子们。她是友善并且温暖的,图片B符合特征,老师,故选B;
(4)句意:我的哥哥会做饭。他做饭很好。他能做出来不同种类的美味食物。他很酷。图片A符合特征,厨师,故选A。
24.(1)句意:约翰的爷爷喜欢中国诗歌,它是悯农。A《游子吟》,B《山行》,C《悯农》。根据第一个图片可知爷爷很勤劳地种植庄稼。他喜欢关于农民和食物的中国诗歌。选项C符合,故选C。
(2)句意:约翰一家有多少人?A六口,B五口,C四口。根据短文可知是五口人,包括爸爸妈妈爷爷哥哥以及自己,故选B。
25.句意:你将来想要做什么?我想要成为一名教师。本题答案不唯一,teacher教师,故答案为teacher。
26.B B A 27.father policewoman
【导语】本文主要介绍了Rose的家人。
26.(1) 句意:在Rose的家里有几口人?A三口。B四口。C五口。通过阅读全文可知Rose家有父母和哥哥,一共是四口人,故选B。
(2) 句意:Rose来自哪里?A美国。B新西兰。C英国。根据文中“I come from New Zealand.”可知Rose来自新西兰,故选B。
(3) 句意:Rose的哥哥是干什么的?A他是一名警察。B他是一名作家。C他是一名医生。根据文中“What’s my brother’s job A policeman!”可知Rose的哥哥是一名警察,故选A。
27.(1) 句意:Rose的______是一名作家。根据文中“My father is a writer.”可知Rose的爸爸是一名作家,故答案为father。
(2) 句意:Rose在将来想成为一名______。根据文中“What do I want to be A policewoman! That’s my dream!”可知Rose将来想要成为一名女警察,故答案为policewoman。
28.B C B A B 29.例文
I want to be a policeman. It’s my favourite job. Because I want to help more people. I will study hard and play many kinds of sports. I will keep healthy habits. I hope my dream will come true.
【导语】本文是关于同学们各自的梦想。
28.(1)句意:汤姆将来想成为什么?根据原文“When I become a doctor one day, I will get ready to help people in need from all over the world.”可知当汤姆成为了医生,他将帮助全世界需要帮助的人,所以汤姆将来想成为医生,故选B。
(2)句意:猜划线单词“education”的意思。根据原文“I want to be a teacher.”可知艾米想成为一名教师,所以她要学习教育学,故选C。
(3)句意:哪个科目是艾米最喜欢的?A数学。B英语。C美术。根据原文“I love English best, so I want to be an English teacher.”可知艾米最喜欢英语,所以她想成为一名英语老师,故选B。
(4)句意:苏珊喜欢读书,因为她可以______。A更好地了解世界,B救人们的命,C跟作者交朋友,根据原文“I love reading books because reading can open up our eyes and we can know a lot about the world.”可知苏珊喜欢读书,因为读书可以开阔眼界并更多地了解世界,故选A。
(5)句意:苏珊将来会做什么?A全世界旅行。B读更多的书。C向其他老师学习。根据原文“I will read more books and learn more from other famous writers.”可知苏珊将会读更多的书并向其他著名的作者学习,故选B。
29.1. 题干解读:该题目要求以第一人称讲述自己的职业理想,可以写自己想做的职业及为什么,注意文章时态为一般将来时并符合句子数量要求。
2. 参考词汇和句型:
参考单词:policeman警察,favourite最喜欢的,because因为,study hard努力学习,healthy健康的,habit习惯,come true成真
参考句型:I want to be…;I will…;I hope…
30.B C 31.范文:
Hi! I am Mike. I am eleven years old. I am a student. This is my brother Tom. He is twenty years older than me. He is a policeman. He is very strong and helpful. He likes playing basketball when he is free. He can play it very well. We often play basket ball together. I like my brother.
【导语】本文主要介绍了陈华的表/堂哥。
30.(1)句意:陈华________岁了。根据“He is 32 years old. He is twelve years older than me.”可知他的表/堂哥今年32岁,他比陈华大12岁,可以推断陈华20岁,故选B。
(2)句意:涛涛是陈华的_________。A儿子,B侄女/外甥女,C侄子/外甥。根据“His son is Taotao.”可知涛涛是陈华的侄子/外甥,故选C。
31.1. 该题目要求用第三人称介绍自己的一位家人,内容包括年龄、职业、爱好等。注意文章为一般现在时,并且保证一定词数的要求。
2. 参考词汇与句型:
参考词汇:brother哥哥/弟弟,policeman警察,strong强壮的,helpful乐于助人的,play basketball打篮球,free有时间的
参考句型:I am…;This is…;He is…;He likes…;He can…;We often…;I like…
32.(1)圈 pet care: take care of others’ pets when they are at work or on vacation
(2)圈 plant sitter: help others to water their houseplants 33.I’m Sam. I’m a pupil. I like playing football. I want to be a football player in the future. I will practice to play it from now on.
【导语】本文主要描述了家政服务。
32.(1)根据“The first job is pet care.”和“People will pay someone to walk and play with their dogs or other pets. Or people with a cat may pay you to take care of it while they are away on vacation.”可知第一个工作就是帮助那些外出工作的人照顾他们的宠物,故答案为圈 pet care: take care of others’ pets when they are at work or on vacation。
(2)根据“The second job is to be a plant sitter.”和“While people go away, they need someone to water their plants.”可知第二个工作就是帮助那些外出工作的人照顾他们的植物,故答案为圈 plant sitter: help others to water their houseplants。
33.1. 题干解读:该题要求运用第一人称描述自己梦想的职业,时态为一般现在时,要注意语句通顺,结构合理,语法正确。
2. 参考词汇和参考句型:
参考词汇:pupil小学生,playing football踢足球,want to be想成为,in the future将来,practice练习,from now on从现在开始
参考句型:I’m…;I like…;I want to be…; I will…
34.圈 a cowgirl 35.F T T F T 36.范文:
Hi! My name is Ann. I’m twelve years old now. I like writing. I enjoy writing fairy tales for others. So I want to be a writer.
【导语】本文主要介绍几位同学将来想要成为什么职业的人。
34.句意:帕姆是什么?根据“Pam says, “I’m going to be a cowgirl.””可知帕姆要成为一名女牛仔,故答案为圈 a cowgirl。
35.(1) 句意:汤米想成为一名篮球教练。根据“Tommy says, “I want to be a basketball player!””可知汤米想成为一名篮球运动员。故答案为F。
(2) 句意:苏可能很喜欢足球。根据““I want to be a football player,” says Sue.”可知苏可能很喜欢足球,故答案为T。
(3) 句意:艾玛想成为动物园的猴子饲养员。根据“Emma says, “I hope I can work at the zoo and take care of the monkeys.””可知艾玛想成为动物园的猴子饲养员。故答案为T。
(4) 句意:乔想教人们踢足球。根据“Joe says, “I want to be a teacher.””可知乔想做一名老师,故答案为F。
(5) 句意:布莱克先生希望乔会回到学校并与他一起工作。根据“Mr Black smiles at Joe and says, “I hope you will come back here and work with me!””可知布莱克先生希望乔会回到学校并与他一起工作。故答案为T。
36.1. 题干解读:该题目要求用第一人称介绍个人信息。阐述年龄,爱好,想成为什么职业的人以及原因。注意文章为一般现在时并要符合表格内容。
2. 参考词汇与句型:
参考词汇:twelve十二,write写作,writer作家
参考句型:I’m…;I like…;So I want to be a…
37.E B C D A G F 38.C A C 39.have a job (答案不唯一) 40.I want to be a doctor because I want to help people recover their health.
【导语】本文主要介绍几种职业及其可以做的事情。
37.句意:这里是一只悲伤的宠物。根据图片可知是sad悲伤的,故选E。
句意:这只猫有一只坏腿。根据图片可知是bad坏的,故选B。
句意:这只猫将会痊愈。get well痊愈,故选C。
句意:他会在锅里加这个和那个。that那个,故选D。
句意:他是一名厨师。根据图片可知是cook厨师,故选A。
句意:它会上下波动。up and down上上下下,故选G。
句意:她是做什么的?句中有实义动词,主语是第三人称单数,问句需借助助动词does,故选F。
38.(1)句意:兽医做什么?A他们在家里养宠物。B他们喜欢宠物。C他们照顾宠物,使生病的宠物变得更好。根据句意可知选项C符合,故选C。
(2)句意:根据这个故事哪个是“锅”?根据图片可知选项A符合,故选A。
(3)句意:哪个单词接近“喷气式”的含义?A火车。B地铁。C飞机。根据故事最后一幅图可知应是飞机,故选C。
39.句意:将来你可以做很多事情。你可以_____。本题答案不唯一,根据句意可说有一份工作have a job,故答案为have a job。
40.句意:你喜欢什么工作?根据句意可说我想做一名医生因为我想帮助人们恢复健康。医生doctor,故答案为I want to be a doctor because I want to help people recover their health.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)