2025~2026学年9上富源学校第1次月考卷 (U1~2)
Part II 笔试部分(75 分)
I.完型填空。(共 10 小题,每小题 1 分)
Teenage years are filled with all kinds of problems. Some of the teenagers’ problems come from the emotional (情感的) and physical changes they are 14 .
Teenagers pay a lot of attention to their looks. So, it’s no doubt that they 15 so much time in front of the mirror! They notice every small thing about themselves--------the changes of their body shape or spots (粉刺) breaking out. Teenagers are 16 happy about these changes which can influence how they feel about themselves.
Sometimes, parents hurt their teenage children’s 17 by making jokes about their looks. They also pay less attention to teenagers ’worries and think of them as being 18 . By trying to explain that other people don’t normally pay as much attention to our physical features (特征) as we do ourselves, we can help teenagers feel 19 about themselves.
Teenagers also tend to(倾向于) 20 doing things they don’t like, especially helping with housework. They try to get out of doing chores and certainly don’t answer well to orders. 21 , It works better if your children can do things in their own way. This might seem unbelievable, but if you like ordering them to do things all the time, it is certain that they will not 22 to help with doing things next time. Always thank your children for their 23 and also make them do things they like. He or she, for example, may be happy to go to the supermarket, but hate the idea of washing dishes.
14.A.looking through B.going through C.putting up D.setting up
15.A.share B.create C.save D.spend
16.A.usually B.easily C.hardly D.really
17.A.problems B.feelings C.dreams D.appearances
18.A.silly B.talented C.comfortable D.excited
19.A.better B.disappointed C.worried D.worse
20.A.forget B.enjoy C.continue D.avoid
21.A.Therefore B.Actually C.Meanwhile D.Importantly
22.A.invite B.refuse C.offer D.mind
23.A.effort B.courage C.change D.pride
II. 阅读理解。 (共 25 小题,合计 40 分)
第一节 选出最佳答案,并填涂到答题卡上。(共 15 小题,每题 1.5 分)
A
Washington was the first president of the US. He was very smart even when he was still a young boy.
Once a thief (小偷) stole some money from Uncle Post, Washington’s neighbour. The door of the house was not broken, and things in the room were in good order. Washington concluded(总结) that the thief must be one of the villagers.
That evening at the villagers ’ meeting, Washington said, "We don’t know who stole the money but God does. God sends his wasp(黄蜂)to tell good from evil(罪恶). Every night the wasp flies among us but few people notice it...” Suddenly Washington cried out, "Look! The wasp has landed on the thief’s hat. It is going to sting (叮)!
Soon everybody began to look for the thief. They noticed a man who was trying hard to drive the "wasp" off his hat. " Now we know who stole the money", Washington said with a smile.
Another time, a neighbour stole Washington’s horse. Washington went to the neighbor’s farm to get his horse back with a policeman. But the neighbour said that it was his horse.
Suddenly Washington had a good idea. He put both of his hands over the eyes of the horse and said to the neighbour, “If this is your horse, then you must tell us in which eye the horse is blind.”
The neighbour first told the policeman it was the left eye and then the right eye. But in fact, there was nothing wrong with the horse’s eyes. Finally, the policeman said, " You have proved that the horse isn’t yours. You must return it to the boy."
24. In Paragraph 2 Washington made his conclusion according to _______ fact(s).
A. One B. two C. three D. four
25. According to what Washington said, a wasp can _______.
A. steal money B. help God do everything
C. tell whether a man is good or bad D. help people fight against thieves
26. How could the villagers find the thief in the end
A. The wasp stung the thief. B. The villagers found him in Uncle Posts house
C. The thief told people the truth D. Washington used a good trick by making up a wasp.
27. When Washington and the policeman went to the neighbor’s farm, the neighbor ________.
A. immediately admitted that he had stolen the horse B. welcomed them warmly
C. refused to give the horse back to Washington D. said he had lost a horse too
28. Which of the following is TRUE according to the passage
A. Washington’s horse was not blind at all.
B. There was a clever wasp at the villagers’ meeting.
C. Washington knew who the thief was before the meeting.
D. The policeman thought that Washington’s neighbor didn’t steal the horse.
B
The world is full of screens. They are on TVs, computers and smartphones. Screens are at school, at home, and just about everywhere. The time people spend every day looking at screens is known as “screen time.” Most families have rules about how much time children can spend with screens. Why do they have rules Are there good reasons to limit screen time
In many ways, screens are helpful for communication and connecting with other people. Social media (社交媒体) and video calls allow people to be always in touch with one another. ________ By sharing and commenting on videos, photos, games or music, people can meet others who have similar interests.
However, some adults are worried that young people spend too much time on screens and not enough time meeting people in real life. As a result, they may not properly understand feelings or develop strong relationships.
Many kinds of screen time may be good for students. Students may use screen time to develop their skills in creating music or videos. They may even learn coding (编程) computer programs. When students use their screen time to do research online, they may meet people who are different from them or ideas they have never thought about before.
However, some researchers think that screens change how the brain processes(加工) information. Some have linked (连接) screen time to lower test scores or less attention time.
In the future, scientists will continue studying the effects of screen time. Parents will likely continue to make rules limiting screen time. Plenty of good things can come from all this screen time, but it’s a good idea for people to pay attention to how much time in a day they spend looking at a screen. They should know how screen time influences their health, relationships, and learning.
29 .Choose the best sentence to fill in the blank “________” in Paragraph 2.
A .People create videos and photos during their screen time.
B .People spend too much time sharing photos and videos.
C .Screen time can also help people build new relationships.
D .Screen time encourages people to meet friends in real life.
30 .Which group of screen-time activities should “coding” belong to(属于)
A .Social media. B .Learning Skills. C .Playing Games. D .Researching online.
31 .What’s the author’s opinion on screen time
A .It should be increased. B.It should not be limited.
C .It should be made good use of. D.It should not be allowed at school.
32 .Which of the following best shows the structure of the passage
A . B . C . D .
33 .What would be the best tittle for the passage
A .What Is Screen Time B .Screen Time and Learning.
C .Screen Time: Good or Bad D .Screen Time and Social Life.
C
On September 3rd, a grand gathering(盛会) was held in Beijing to mark the 80th anniversary of China’s victory in the War of Resistance Against Japanese Aggression(日本侵华战争). The ceremony was solemn and inspiring, reminding everyone of a significant chapter in history.
The war lasted from 1931 to 1945. It was an extremely difficult time for the Chinese people. Facing a powerful enemy, millions of Chinese soldiers and ordinary citizens fought bravely and made enormous sacrifices(牺牲). They battled fiercely to protect their homeland, their lives, and their dignity(尊严). Their heroic spirit and determination have been passed down through generations.
This victory holds profound meaning. It was not just a military success; it was a triumph(凯旋) of justice and peace over evil and aggression. It showed the world the unyielding(不屈的) spirit of the Chinese nation. Remembering this history is crucial. It helps us appreciate the hard-earned peace we enjoy today and teaches us the importance of safeguarding our national sovereignty(主权) and world peace.
Watching the commemorative event on television was a moving experience for many students. Seeing the veterans(退伍军人), though old still proud, and watching the military parade(阅兵式), one could feel a deep sense of national pride and gratitude(感激). It was not just about looking back at the past; it was also about feeling hopeful for the future. It made us understand that we must study hard to contribute to building a stronger and more prosperous country.
34. The word solemn (paragraph 1) most likely means___________.
A. happy and cheerful. B. serious and formal. C. noisy and exciting. D. long and tiring.
35. How long did the War of Resistance Against Japanese Aggression last
A. 8 years B. 10 years C. 15 years D. 14 years
36. Which of the following is TRUE according to the passage
A. Chinese army was very powerful during the war.
B. The spirits of Chinese heroes have a deep influence on generations.
C. Chinese citizens fought bravely for protecting their possessions.
D. Few Chinese people fought in the war.
37. According to the passage, why is remembering the victory important
A. It helps us forget modern problems.
B. It helps us value peace and understand the need to protect it.
C. It reminds us about the military success.
D. It reminds us to focus only on the future.
38. What is the main purpose of the passage
A. To remind everyone of a significant chapter in history.
B. To memorize the sacrificed soldiers and their spirits.
C. To express the significance of the victory and the feelings it inspires.
D. To cultivate a deep sense of national pride and gratitude.
第二节 还原阅读(共 5 小题,每题 2 分)
请阅读下面的短文,并从下列的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。
Teachers are often considered to be engineers of the human soul. 39 But there’s one person in China who is called “ the teacher of teachers” .
He is Chinese educator Tao Xingzhi. Last year marked the 130th anniversary of his birth. People in different parts of China memorize Tao by visiting his memorial halls or holding meetings to think back on his thoughts on education.
Born in Anhui province, China, 1891, Tao studied at Columbia University, the US, in 1914.
40 But when Tao returned to China in 1917 and began his own career as an educator, he did not blindly copy Dewey’s education method or theories. For Tao, education is an active process in real-life experiences rather than one of telling and being told. He encouraged “unity of teaching, learning, and reflective acting” .
41 After conducting surveys(调研) in Beijing, Tianjin and Shanghai in 1921, Tao was surprised to learn that the rate of urban illiteracy (文盲) in China went beyond 70 percent.42 To deal with the lack of teachers and money, in 1927, Tao set up Xiaozhuang Normal college (晓庄师范学院) in the northern suburbs of Nanjing to train teachers and educators, most of whom became teachers at rural schools.
43 He set up Yucai Middle School in the suburbs of Chongqing and offered free education to refugee (避难) children after the Japanese invasion of China began in 1937.
Maybe Tao’s moto is the best explanation for his life, “Giving a whole heart, yet taking nothing in return, not even a leaf of grass.”
第三节 信息匹配(共 5 小题,每小题 1.5 分)
下面的材料 A-F 分别是解决不同问题的方法。请根据五位学生所描述的生活中遇到的难题,为他们选择对应的解决方法,并将其标号填入题前号内。
44 . I wanted to take part in a table tennis competition with my friend, but he did not want to. 45 . I joined a singing club recently. At first, it was relaxing, but now it is very dull since other members are always arguing. 46 . I did badly in my last exam and got disappointing results. Now I’m so worried about next month’s exams that I can’t eat or sleep. 47 . I spend a lot of time studying Maths, but I just can’t seem to pass the exam. 48 . I’m not interested in the school work because it’s too easy. That’s why I often go to sleep in the lessons. A. Being prepared helps a lot, so you can make a revision timetable before the exam. Then you wouldn’t find exams frightening. B. You can invite him to the competition to support you and find another friend to be your partner. C.You should ask your teacher the ways to improve and your friends who are good at the subject may also be able to give you some suggestions. D. You ought to go to bed earlier to get enough sleep. In this way, you won’t be sleepy in class and can focus on what your teacher is saying. E. If you tried working with others to stop the members ‘ arguments, you would be amazed by the result. F. You ought to ask your teachers for some harder work so you won’t get bored so easily.
III.语法填空(共 10 小题,每小题 1 分)
Wan Haibo, a 43-year-old deliveryman (快递员) in Tianjin, was honored as a National Model Worker (全国劳动模范) in 2025. After receiving 49 honor, Wan said, “I feel very excited and proud.”
Born in the countryside in Handan, Hebei, Wan went to Tianjin in 2018 and 50 (become) a deliveryman. “There’s no easy way to success. Every package (包裹) means responsibility and trust, so it’s necessary to send it in time,” he said. “I thought about giving up,51 finally got through all the difficulties.”
Wan is responsible 52 a large community. He sends about 500 packages a day, but it can increase to even 1,000 daily during online shopping festivals. He 53 (usual) starts work around 6 am and finishes work around 8 pm—that can last to midnight during busy 54 (season).
In the recent seven years, he 55 (send) over 720,000 packages without any mistake. When facing terrible weather and possible delays (延迟), he will call customers right away to explain.
Wan is a warm-hearted person who shows special care for the old or 56 (disable) people. He always helps them buy medicine and take away 57 (they) rubbish during deliveries. Since April 2022, he has volunteered to check and report safety risks in his community.
“I’m satisfied that we deliverymen get more social respect now,” Wan said. “I’ll keep working hard and encourage more people around me 58 (help) others.”
IV.书面表达(15 分)
俗话说,国有国法,家有家规。家规是中华民族传统文化的重要组成部分。我们的国家主席习近平多次强调良好家风家规的重要性。假如你是李华,请你根据以下表格内的要点提示,并结合你的家庭实际情况,给你的英国笔友 Sam 写一封信,向他介绍一下,并向他展示一个温情智慧的中国家庭。
1. 简述你的家规(不少于 3 点);
2. 谈谈你对你家家规的看法,并简单阐述你是如何受益的。
Dear Sam,
Yours, Li Hua
中小学教育资源及组卷应用平台
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
答案详细解析
Ⅰ.完形填空
14. B.going through
解析:A. looking through 意为“浏览,仔细查看”。B. going through 意为“经历,经受”。C. putting up 意为“搭建,张贴,忍受”,常与 with 连用。D. setting up 意为“建立,设立”。句子主语是“they”(指青少年),宾语是“the emotional and physical changes”(情感和身体上的变化)。这里描述的是青少年正在“经历”这些变化,这是一个动态的过程。因此,going through 是最贴切的选项。
15. D.spend
解析:本题考查固定搭配。句子结构是 “they ____ so much time in front of the mirror”。花费时间做某事”的固定搭配是 spend time (in) doing sth.。
A. share(分享)、B. create(创造)、C. save(节省)均不能与 “time in front of the mirror” 构成地道的搭配。因此,spend 是正确答案。
16. C.hardly
解析:A. usually(通常)、B. easily(容易地)、C. hardly(几乎不)、D. really(真正地)。
前文提到青少年关注外貌,注意到身体形状的变化和粉刺。根据常识和上下文逻辑,青少年对于这些变化(尤其是粉刺)通常是感到烦恼而非开心的。后文也提到这些变化“会影响他们的自我感受”。因此,这里需要一个否定词。hardly happy 意为“几乎不开心”,最符合语境。
17. B.feelings
解析:A. problems(问题)、B. feelings(感情,感受)、C. dreams(梦想)、D. appearances(外貌)。
句子意思是“父母有时会通过拿孩子的外貌开玩笑而伤害他们的____”。父母开玩笑,直接伤害的不是孩子的“问题”、“梦想”或“外貌”本身,而是他们的“情感”或“感受”。因此,feelings 是最佳答案。
18. A.silly
解析:A. silly(愚蠢的,傻的)、B. talented(有才华的)、C. comfortable(舒适的)、D. excited(兴奋的)。前半句说“父母也较少关注青少年的担忧”,那么他们很可能会认为这些担忧是“不必要的”或“幼稚的”。silly 准确地表达了父母可能持有的这种轻视态度,与“pay less attention to”相呼应。
19. A.better
解析:A. better(更好)、B. disappointed(失望的)、C. worried(担心的)、D. worse(更糟)。
前文描述了青少年的担忧和可能受到的伤害,而本句开头是“By trying to explain...”(通过尝试解释……),这是一种积极的、提供帮助的行为。这种行为的目的应该是让青少年感觉“好一些”。因此,feel better about themselves(对自己感觉更好)是符合逻辑的积极结果。
20. D.avoid
解析:A. forget(忘记)、B. enjoy(享受)、C. continue(继续)、D. avoid(避免)。
后文紧接着说“他们试图逃避做家务”,并且“当然不喜欢听从命令”。所以,他们倾向于“避免”做他们不喜欢的事情。avoid 与 “get out of”(摆脱,逃避)意思相近,构成了完美的上下文呼应。
21. B.Actually
解析:A. Therefore(因此,表结果)、B. Actually(实际上,表转折或强调事实)、C. Meanwhile(与此同时,表并列)、D. Importantly(重要的是,表强调)。
前文说青少年不喜欢被命令做家务。本句提出“如果你的孩子能以他们自己的方式做事,效果会更好”。这里不是在给出一个必然的结果(Therefore),也不是在描述一个同时发生的事件(Meanwhile),而是在提出一个与“下命令”这种常规做法不同的、更有效的“实际情况”。Actually 在这里起到了引出一种出乎意料但更有效的方法的作用。
22. C.offer
解析:A. invite(邀请)、B. refuse(拒绝)、C. offer(主动提出)、D. mind(介意)。
句子前半部分是一个条件句:“如果你总是喜欢命令他们做事”,那么结果是“他们下次肯定不会____帮忙”。如果总是被命令,人就会失去主动性。所以,他们不会“主动提出”帮忙。offer to do sth. 意为“主动提出做某事”,准确地表达了这种自愿、主动的行为。
23. A.effort
解析:A. effort(努力)、B. courage(勇气)、C. change(改变)、D. pride(骄傲)。
本句是给父母的建议:“总是要感谢你的孩子们的____”。感谢的应该是他们为做某事所付出的“努力”,无论结果如何。感谢“努力”(effort)是一种鼓励行为,与后文“让他们做自己喜欢的事”共同构成积极的教养方式。其他选项在语境中不如 effort 贴切。
好的,这是您提供的试卷的详细解析,我将对每道题进行逐一讲解。
阅读理解
A篇 (华盛顿的故事)
24. B. two 解析:题目问华盛顿是依据几个事实得出的结论。第二段提到两个事实:1. "The door of the house was not broken"(门没有被破坏);2. "things in the room were in good order"(房间内物品整齐)。这两个事实共同指向小偷是熟悉环境、无需暴力闯入的村里人。因此是两个事实。
25. C. tell whether a man is good or bad
解析:这是一道细节理解题。华盛顿在村民大会上说:“God sends his wasp to tell good from evil.”(上帝派他的黄蜂来分辨善恶)。"tell good from evil" 的意思就是 “区分善恶”,与选项C中的 “tell whether a man is good or bad” 同义。
26. D. Washington used a good trick by making up a wasp.
解析:这是一道推理题。文中并没有真正的黄蜂,华盛顿只是虚构了“黄蜂会落在小偷帽子上”的故事。那个试图驱赶“黄蜂”的人因为心虚而暴露了自己。因此,村民们是通过华盛顿设下的巧计找到小偷的。
27. C. refused to give the horse back to Washington
解析:这是一道细节理解题。文中明确提到:“But the neighbour said that it was his horse.”(但邻居说那是他的马)。这表明邻居拒绝归还马匹。
28. A. Washington’s horse was not blind at all.
解析:这是一道判断题。需要逐一分析选项。A: 根据文章最后“But in fact, there was nothing wrong with the horse’s eyes.”(但实际上,马的眼睛没有任何问题),可知A正确。B: 黄蜂是华盛顿编造的,并不存在一只“聪明的黄蜂”。C: 在开会前,华盛顿并不知道小偷具体是谁,他是通过计策找出来的。D: 警察最后让邻居把马归还给华盛顿,说明警察认为邻居偷了马。
B篇 (屏幕时间)
29. C. Screen time can also help people build new relationships. 解析:这是一道句子还原题。第二段的主旨是屏幕对人际交往的积极作用。空白处的前一句讲屏幕帮助人们“保持联系”(in touch),后一句讲通过分享可以“遇到有相似兴趣的人”(meet others)。因此,空白处需要一个承上启下的句子,说明屏幕时间还能“建立新关系”,C选项最符合逻辑。
30. B. Learning Skills.解析:这是一道归纳题。题目问“编程”(coding)属于哪类屏幕活动。原文在提到coding的段落中,主旨句是“Many kinds of screen time may be good for students.”并列举了“develop their skills in creating music or videos”和“learn coding”,这些都属于学习新技能。因此,coding应归属于“学习技能”类。
31. C. It should be made good use of.
解析:这是一道作者观点题。作者在文中既阐述了屏幕时间的好处(沟通、学习技能),也提到了其潜在风险(影响社交、学习)。文章最后给出的结论是:“Plenty of good things can come from all this screen time, but it’s a good idea for people to pay attention to how much time...”(屏幕时间能带来很多好处,但人们最好关注其使用时长)。这体现了作者辩证的观点:不是简单地支持增加或限制,而是主张有效利用并保持警惕。因此C选项(应被好好利用)最准确。
32. A.
解析:这是一道文章结构题。文章的结构非常清晰:第一部分 (第1段):引出“屏幕时间”这一话题。第二部分 (第2-5段):从“好处”和“坏处”两个角度分别论述,是典型的并列或对比结构。第三部分 (第6段):总结全文,给出辩证的看法和建议。选项A的结构图(引言 - 正面 - 反面 - 结论)准确地反映了这个脉络。
33. C. Screen Time: Good or Bad
解析:这是一道主旨题。整篇文章的核心就是在探讨屏幕时间的利与弊,呈现了正反两方面的观点,并在最后给出了一个平衡的结论。因此,“Screen Time: Good or Bad ”(屏幕时间:是好是坏?)这个标题最能概括文章中心思想。
C篇 (抗日战争胜利纪念)
34. B. serious and formal.
解析:这是一道词义猜测题。“solemn”用来形容纪念胜利日的盛大集会。结合历史背景和“reminding everyone of a significant chapter in history”(提醒每个人记住历史上重要的一章)可以推断,这种场合应该是庄重、严肃、正式的,而不是开心、吵闹或令人疲惫的。
35. D. 14 years
解析:这是一道细节计算题。文章第二段明确写道:“The war lasted from 1931 to 1945.” 从1931年到1945年,一共是14年。
36. B. The spirits of Chinese heroes have a deep influence on generations.
解析:这是一道判断题。A: 文中描述的是“Facing a powerful enemy”(面对一个强大的敌人),说明当时中国军队并不强大。B: 文中提到“Their heroic spirit and determination have been passed down through generations.”(他们的英雄精神和决心代代相传),这与B选项意思一致。C: 他们是为了“protect their homeland, their lives, and their dignity”(保卫家园、生命和尊严),而“possessions”(财产)范围过窄。D: “millions of Chinese soldiers and ordinary citizens fought bravely”(数百万中国士兵和普通公民勇敢战斗),说明参战人数众多。
37. B. It helps us value peace and understand the need to protect it.
解析:这是一道细节理解题。第三段直接给出了答案:“It helps us appreciate the hard-earned peace... and teaches us the importance of safeguarding our national sovereignty and world peace.”(它帮助我们珍惜来之不易的和平……并教导我们保卫国家主权和世界和平的重要性。)B选项完整地概括了这个意思。
38. C. To express the significance of the victory and the feelings it inspires.
解析:这是一道写作目的题。文章不仅阐述了胜利的深远意义(第三段),也描述了纪念活动激发的民族自豪感和对未来的希望(第四段)。因此,C选项(表达胜利的意义及其激发的感情)最全面。A和B选项只涉及部分内容,D选项是意义之一,但非唯一目的。
第二部分:还原阅读 (陶行知的故事)
39. But there’s one person in China who is called “ the teacher of teachers”.
解析:前一句说“教师是人类灵魂的工程师”,这是一个普遍的观点。空格后需要一个转折,引出在中国有一个更受尊崇的、被称为“万世师表”的特定人物——陶行知。
40. But when Tao returned to China... he did not blindly copy Dewey’s education method...
解析:前一句提到陶行知在美国哥伦比亚大学学习,师从杜威。空格后以“But”开头,说明他回国后并未照搬老师的理论。因此,空格处需要交代杜威对他的影响,作为转折的前提。选项“He then studied with the famous American educator John Dewey.”(他随后师从美国著名教育家约翰·杜威)完美地填充了这个信息。
41. After conducting surveys... Tao was surprised to learn that the rate of urban illiteracy...
解析:空格后直接开始讲述陶行知进行调研以及发现高文盲率的具体事件。因此,空格处需要一个能引出下文的句子。选项“Tao also worked to make education for everyone, especially people in the countryside.”(陶行知也致力于推动全民教育,特别是农村地区的教育)是一个很好的总起句,说明他接下来的行动(调研、办学)都是为了实现这个目标。
42. To deal with the lack of teachers and money, in 1927, Tao set up Xiaozhuang Normal college...
解析:前一句提到了问题:中国文盲率超过70%。空格后是解决问题的具体措施:创办晓庄师范。因此,空格处需要一句话来连接问题和措施。选项“He thought education was the key to making a change in society.”(他认为教育是社会变革的关键)解释了为什么他选择通过办学(即发展教育)来解决文盲率高这一社会问题。
43. He set up Yucai Middle School in the suburbs of Chongqing...
解析:这一段继续列举陶行知的教育实践。前文讲了他创办晓庄师范,空格后讲他创办育才学校。所以这里需要一个能承接另一个事例的句子。选项“Besides Xiaozhuang, Tao also set up other schools.”(除了晓庄师范,陶行知还创办了其他学校)自然地引出了下文对育才学校的介绍。
最终排序:39 - He then studied with the famous American educator John Dewey. - But when Tao returned to China... - Tao also worked to make education for everyone, especially people in the countryside. - After conducting surveys... - He thought education was the key to making a change in society. - To deal with the lack of teachers and money... - Besides Xiaozhuang, Tao also set up other schools. - He set up Yucai Middle School...
第三部分:信息匹配
44. B
问题:我想和朋友参加乒乓球赛,但他不想。
匹配:B方案直接解决了核心矛盾:邀请他为你加油,再另找搭档。既尊重了朋友的意愿,又实现了参赛目标。
45. E
问题:唱歌俱乐部成员总是争吵,很无聊。
匹配:E方案“与其他人合作制止争吵”直接针对“成员争吵”这个问题。
46. A
问题:因上次考砸而焦虑,影响饮食睡眠。
匹配:A方案的核心是“做好准备以消除恐惧”,通过制定复习计划来应对考试焦虑,非常对症。
47. C
问题:花很多时间学数学,但就是考不过。
匹配:这显然是学习方法出了问题。C方案建议寻求老师和优秀同学的帮助,以获得更有效的学习方法。
48. F
问题:课程太简单,导致上课睡觉。
匹配:问题的根源是“缺乏挑战”。F方案“向老师要一些更难的工作”是直接且合理的解决办法。
第四部分:语法填空
49. the 解析:这里的“honor”是特指“全国劳动模范”这个荣誉,因此要用定冠词`the`。
50. became 解析:句中有明确的时间状语“in 2018”,表示过去,且与“went”并列,所以用一般过去时`became`。
51. but 解析:前半句“想过放弃”和后半句“克服了所有困难”在意思上存在转折关系,所以用连词`but`。
52. for 解析:固定搭配`be responsible for...` 意为“对……负责”、“负责……区域”。
53. usually 解析:这里描述的是他通常的工作时间,需要副词来修饰动词`starts`和`finishes`。`usual`的副词形式是`usually`。
54. seasons 解析:“busy seasons”指“繁忙的季节”,比如购物节期间。根据句意,这里应用复数形式,泛指多个繁忙时段。
55. has sent 解析:时间状语“In the recent seven years”表示从七年前持续到现在并可能继续,是现在完成时的典型标志。主语是`he`,所以用`has sent`。
56. disabled 解析:与“the old”(老人)并列,表示“残疾人”。`disable`是动词,其形容词形式`disabled`用作定语。
57. their 解析:这里需要的是形容词性物主代词,修饰后面的名词`rubbish`,指“他们的垃圾”。`they`的形容词性物主代词是`their`。
58. to help 解析:固定搭配`encourage sb. to do sth.`,意为“鼓励某人做某事”。
IV.书面表达
(1)评分标准:
0-3 分: 书写潦草,毫不成句,无主题无结构;(抄试卷中句子的 0 分)
3-6 分:书写潦草,要点不全,错误满篇,结构混乱;
6-9 分:有基本分段结构,要点齐全,偏题表述不清,语法错误较多;
9 分为及格分,必须写全要点,结构正确。
9-12 分:书写整齐,要点齐全,格式不规范,表述一般;
12-15 分:书写美观,格式要点齐全,衔接自然,亮点表述。
(2)评分细则: ①开头*1 分 + 书信结尾*1 分;
②家规,3*2=6 分;
③看法*1 分;受益*2 分;
④逻辑词*1 分 + 语言表述*3 分 + 书写*1 分
Dear Sam,
In China, family rules are an important part of our traditional culture, so today I’m writing to tell you something about my family rules.
First of all, we are required to respect the old and take care of the young in our daily lives. Meanwhile, remember to be polite to others so that we can always get on well with others. Moreover, it is vital and significant for us to be honest and keep our words. We also must persist(坚持) in study to improve ourselves. What’s more, in order to form a regular(有规律的)life habit, we keep sleeping on time and never stay up late. Especially for teenagers, nothing is more important than have enough sleep. Last but not least, keeping a balanced diet、sharing the housework、doing exercise regularly、saving resources (资源) is necessary as well.
( 看 法 ) From my perspective, my family rules are strict but useful. They have a big influence on my life and help me to be better than before. Through following these rules, I have a good relationship with my parents and have formed(养成)many good habits.
Do you have any family rules I’m looking forward to hearing from you soon!
Yours,
Li Hua