【单元考点培优】Module 1 Getting to know each other 考点11:阅读理解-选择-2025-2026学年牛津上海版(深圳用)六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解

文档属性

名称 【单元考点培优】Module 1 Getting to know each other 考点11:阅读理解-选择-2025-2026学年牛津上海版(深圳用)六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解
格式 docx
文件大小 515.5KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津深圳版
科目 英语
更新时间 2025-10-04 19:20:09

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年牛津上海版(深圳用)六年级英语上册核心考点精练
Module 1 Getting to know each other
考点11:阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。
Dear customers, welcome to Happy Noodle Restaurant! We have really good noodles. There are some combos(套餐组合) this week. They are cheap but yummy! You can also get some other great foods here. We have dumplings and drinks. Please have a look on our menu and have a try. Our restaurant is on 153 Renmin Road, Futian district, between the hospital and the book shop. Please call 400-8461561 to book(预定) seats.
CombosCombo A (Beef noodles and soup) 25 Combo B (Tomato noodles and a banana) 17 Combo C (Chicken noodles and two eggs) 21 Dumplings(12/plate) Meat 24/plate Corn 18/plate Fish 30/plate DrinksCola 5 Ice water 2 Juice 8
1.What can’t you eat in Happy Noodle Restaurant ( )
A.Noodles. B.Fruits. C.Rice.
2.I go to the restaurant by bus. Which stations should I get off ( )
A.Renmin Road Station. B.Happy School Station. C.Funny Park Station.
3.What should I do if I want to book seats ( )
A.Make a phone call. B.Go to the restaurant earlier. C.Write an e-mail.
4.I like eating vegetables and fruits, which combo should I order ( )
A.Combo A. B.Combo B. C.Combo C.
5.Sam orders a Combo A, a cola and 24 Fish dumplings. How much are these foods ( )
A. 60. B. 90. C. 85.
阅读短文,选出最佳答案。
Health is more important than money and wisdom (智慧). Good health helps us enjoy our life and get what we need. How can we stay healthy Here is some helpful advice (建议).
(1) Eat more vegetables and fruit. They are full of vitamins (维生素). And they can help us keep healthy and young.
(2) Keep a balanced diet and good eating habits. Eat less food with lots of sugar and fat. Eat lots of food high in protein (蛋白质).
(3) Exercise every day. Doing sport can make our bodies strong.
(4) Learn to relax ourselves. Being too tired all the time may make us get sick easily.
(5) Give up bad habits, such as drinking and smoking.
In a word, if we do in this way, we’ll live a healthy life and get fit.
6.How much advice on how to stay healthy does the writer give us ( )
A.Three. B.Four. C.Five.
7.If your body needs vitamins, what should you eat ( )
A.More vegetables and fruit. B.More milk and less meat. C.More food and fish.
8.What does the underlined word “balanced” probably mean in Chinese ( )
A.美味的 B.均衡的 C.健康的
9.Why do we need to do sport ( )
A.Because it can make us tall. B.Because it can make us slim.
C.Because it can make us strong.
10.Which of the following is the best title (标题)for the passage ( )
A.Healthy Diet. B.How to Get Fit. C.Doing More Exercise.
阅读理解。
In many English homes people eat four meals a day: breakfast, lunch, afternoon tea and dinner.
People have breakfast at any time from seven to nine in the morning. They eat eggs or bread. English people drink tea or coffee for breakfast. Lunch comes at one o’ clock. Afternoon tea is from four to five in the afternoon. And dinner is at about half past seven.
But not all English people eat like that. Some of them have their dinner in the middle of the day. Their meals are breakfast, dinner, afternoon tea, and supper. All these meals are very simple.
11.Many English people have ______ meals a day. ( )
A.two B.three C.four
12.English people may have _____ for their breakfast. ( )
A.tea and egg B.eggs or bread, tea or coffee C.bread and milk
13.English people have lunch at _______. ( )
A.anytime B.nine C.one
14.________ have dinner at noon. ( )
A.All the English people B.Some English people C.Most English people
15.In some English homes, breakfast can come _________. ( )
A.at one o’clock
B.at any time from seven to nine in the morning
C.in the evening
阅读短文,选择最佳答案。
Bob loves baseball. Yesterday, he and his friends played a fun game. Bob hit the ball really far, and his team won the game.
After the game, Bob and his friends were tired. They sat on the grass and ate sandwiches. Bob’s sandwich was delicious. It had ham (火腿), cheese (奶酪) and tomatoes.
Now, Bob is excited for the next game. He wants to hit the ball even farther (更远) next time.
16.What did Bob play with his friends yesterday ( )
A.Soccer. B.Baseball. C.Basketball.
17.Did Bob’s team win the game ( )
A.Yes. B.No. C.Maybe.
18.What did Bob and his friends do after the game ( )
A.Went home. B.Ate sandwiches. C.Played another game.
19.What was in Bob’s delicious sandwich ( )
A.Butter and potatoes. B.Fish. C.Ham, cheese and tomatoes.
20.How does Bob feel about the next game ( )
A.Happy. B.Excited. C.Sad.
阅读理解。
Maths is very important in our life. I like Maths but lots of girls don’t like it. They say Maths is very difficult to learn. I think it is very interesting. Maths teaches me about life. It tells me that there are many ways to solve the problem (解决问题). I am a student in Grade 6 now. Maths began to be one of my friends when I was in Grade 2. I spend most my time on it. Every time I find a Maths problem. I will try to work it out. I am not afraid of the difficult ones. I enjoy thinking about them. Sometimes I know the answer but I still want to find another way. I want to be a Maths teacher when I grow up. I will be kind to my students. I will let them become interested in Maths.
21.What does the writer do now ( )
A.He is a student. B.He is a teacher. C.He is a worker.
22.How is Maths in our life ( )
A.It is a good job. B.It is a hard problem. C.It is important.
23.What does the writer want to be in the future ( )
A.A scientist. B.A kind writer. C.A Maths teacher
24.Which of the following is TRUE ( )
A.Both girls and boys like Maths.
B.The writer thinks Maths is boring.
C.The writer spends much time on Maths.
25.Which grade is the writer in ( )
A.Grade 2. B.Grade 6. C.Grade 7.
阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。
Donuts (甜甜圈), pizza and ice-cream sound like good things to eat, but are they really healthy We all like these kinds of food, but they can’t be parts of our regular diet. What should be parts of our diet then Here are a few tips for you:
●The more vegetables the better.
●Eat a lot of fruits of all colours like apples, pears and oranges.
●Choose beans and peas as well as fish and eggs for protein (蛋白质).
●Stay away from processed (加工) meats like bacon (腌肉) and sausages.
●Don’t eat too much butter.
●Milk is a good source of calcium (钙) and vitamin D (维生素D).
●Water is always the best choice!
26.We can’t eat ______ very often. ( )
A.vegetables B.pears C.pizza
27.Eating a lot of _______ is healthy. ( )
A.fruits of all colours B.donuts and pizza C.bacon and sausages
28.We can get protein from ______. ( )
A.peas and potatoes B.fish and eggs C.beans and donuts
29.Which of the following is true ( )
A.Eating a lot of butter is good for us.
B.Milk is better than water.
C.Bacon and sausages are processed meat.
30.What’s the best title for the passage ( )
A.Healthy food B.Healthy eating C.Healthy or unhealthy
阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。
A lot of people around the world are getting fat because they eat too much junk food. Junk food has lots of calories, but not many nutrients (营养物). Nutrients are things that your body needs, such as vitamins, minerals and fiber. Most people consider (认为) “fast food”, like KFC and packaged snacks, to be junk food. These food come from factories, where producers (生产者) add sugar, salt and oil to improve the taste. Junk food does taste good. That’s why people drink large cups of iced tea and Coke, and eat big bags of potato chips, but still feel hungry. Their brains keep telling them to eat because the food is not supplying (供应) their bodies with enough nutrients. Humans evolved (逐步发展) eating three main kinds of food: meat, vegetables and fruit. These are “real foods”. Things like sugar, flour and oil are not part of a human’s natural diet.
31.Why are a lot of people around the world getting fat ( )
A.Because they eat too much meat.
B.Because they eat too much junk food.
C.Because they eat too much sweet food.
32.What does junk food have ( )
A.Junk food has lots of calories and many nutrients.
B.Junk food has lots of nutrients, but not many calories.
C.Junk food has lots of calories, but not many nutrients.
33.What do the producers in the factories do for junk food ( )
A.They add sugar, salt and oil to improve the taste.
B.They add vitamins, minerals and fiber to improve the taste.
C.They add vitamins and nutrients to improve the taste.
34.Why do people still feel hungry after drinking large cups of iced tea and Coke, and eating big bags of potato chips ( )
A.Because the food is so delicious that people want to eat more.
B.Because people’s appetite improved dramatically (胃口大增).
C.Because the food is not supplying their bodies with enough nutrients.
35.What are the three main kinds of food humans evolved ( )
A.They are meat, vegetables and fruit.
B.They are meat, vegetables and rice.
C.They are meat, flour and vegetables.
根据短文内容,选择恰当的答案。
Hello, I’m Daisy. During the summer holiday, I went to a beach town with my mum. We stayed there for one day and night.
In the morning, I collected shells on the beach. I found a very big one. It looked like a hat. The weather was sunny and hot, but I didn’t swim, because I wasn’t good at it. There was a Chinese white dolphin in the water! I didn’t see it, but the lifeguard did!
In the afternoon, my mother took me to the museum near the beach, but it didn’t open, so we didn’t go in. We went to the shopping centre and bought some gifts for my dad. I also sent some postcards to my e-friends in other countries.
At night, my mother and I walked on the beach and looked at the stars. They were beautiful!
36.What did Daisy find on the beach ( )
A.A hat. B.A big shell. C.A Chinese white dolphin.
37.Why did Daisy not swim in the sea ( )
A.Because it wasn’t warm enough for swimming.
B.Because there was no lifeguard on the beach.
C.Because she couldn’t swim very well.
38.What did Daisy do in the afternoon ( )
A.She visited the museum. B.She went shopping. C.She collected shells.
39.What did Daisy send to her e-friends ( )
A.Shells. B.Emails. C.Postcards.
40.Were there any stars in the evening ( )
A.Yes, there were. B.No, there weren’t. C.We don’t know.
阅读理解
My summer holiday is coming to the end. During the holiday, we went to Dalian for a visit, I saw the beautiful sea there, it was really amazing. The sea water was as blue as the sky, and it was very clean. Also, the beach in Dalian was very nice, we built a small sand palace. When I was swimming in the sea, as if I was a little fish. I like that feeling very much. I also spent time to study for school. I read many books, practiced math problems, and I finished all of my homework. I was very happy.
41.Where did she go during the holiday ( )
A.Shanghai. B.Dalian. C.Sanya.
42.How about the sea water ( )
A.Blue. B.Clean. C.Both A and B.
43.What did they do on the beach ( )
A.Pick up shells. B.Have a sun bath on the beach. C.Built a small sand palace.
44.Did he like swimming in the sea ( )
A.Yes, he did. B.Yes, he does. C.No, he didn't.
45.Did he finish all his homework ( )
A.Yes, he did. B.Yes, he does. C.No, he didn't.
据 Binbin 和 Chen Jie的描述,选择正确选项。
Binbin: Last summer holiday, my family drove to Hangzhou. We visited the West Lake. The lake is very big and peaceful. There are many green trees and hills around it. In the lake, there are some old bridges and pretty little islands. Going on a boat on the lake was wonderful. It was so fun! The weather was very hot, but we were happy. What a great trip!
Chen Jie: Last summer holiday, my family went to the Crescent Moon Spring(月牙泉). It’s in the middle of a big desert (沙漠). At night, I saw millions of stars in the sky. They were so bright and beautiful. The most interesting thing was riding a camel (骆驼). The camel was tall and walked slowly. It was the first time for me to ride a camel. I felt a little afraid but very excited. What an amazing trip!
46.How did Binbin go to Hangzhou ( )
A.By train. B.By plane. C.By car.
47.What did Binbin do on the West Lake ( )
A.took a boat B.rode a camel C.drew pictures
48.Did Chen Jie ride a camel ( )
A.Yes, she did.
B.No, she was afraid.
C.Yes, she often rides camels.
49.Chen Jie took some pictures in the desert and picture _______ is one of them. ( )
A. B. C.
50.Where is the Crescent Moon Spring ( )
A.In Gansu province(省). B.In Henan province. C.In Zhejiang province.
校报专版“大美中国”正在向同学们征集旅游图文,请阅读Zhang Peng的西安旅游分享,完成选择。
Beautiful China No. 205 Friday June 7th, 2024
Hello, everyone. Do you know Xi’an It’s in Shaanxi. Last summer vacation, my family and I had a wonderful trip there. Shaanxi is far from Beijing. So we took a plane there. Xi’an is a great city. It has a long history and nice views. We enjoyed 4 days in Xi’an.
On the first day, we visited the Tomb of the Qin Emperor (秦始皇陵). The Terracotta Warriors (兵马俑) looked so cool. And they were even taller than my dad.
On July 6th, the second day in Xi’ an, we went to Shaanxi History (历史) Museum. I saw some old bowls, cups... I liked the ceramic (陶瓷) horses best. They were colourful and they looked nice and new. Xi’an also had clean and wide streets, high buildings and a lot of special food. In the evening, we went to Huimin Street. We walked and ate lots of delicious food. I loved the Chinese hamburgers best. They were so yummy.
On the third day, we climbed Huashan Mountain. The clouds on the mountain were so beautiful. It was colder in the evening. I put on my jacket.
Great history, beautiful things, delicious food... What a surprising city! I also saw many foreign visitors. They were all interested in Xi’an. I was so proud of Xi’an and our great country. I’ll come again one day.
51.When did Zhang Peng’s family go to Xi’an ( )
A.On June 7th. B.On July 5th. C.On August 6th.
52.How did Zhang Peng’s family go to Xi’an ( )
A.By train. B.By car. C.By plane.
53.根据Zhang Peng的旅游线路,将下列配图进行排序。( )
A.2 3 1 4 B.4 2 3 1 C.4 3 2 1
54.“I was so proud of Xi’an and our great country.” Here “proud” means “________”. ( )
A.自豪的 B.惊讶的 C.兴奋的
55.From the passage, we know ________. ( )
A.there are many old bowls, cups and horses in the museum
B.Xi’an has beautiful seas and delicious food with long history
C.Xi’an is a nice and amazing city. Zhang Peng’s family like it very much
阅读短文,选择正确答案。
The summer holiday is coming soon. The students in Grade Six are talking about their holidays. Peter is going back to England to see his parents. Lily is going to Shanghai. Because her grandparents live there. She is going to visit them. Cindy is going to learn to swim during the summer holiday. Lucy and Lisa are twins. They are going to Beijing with their parents. There are many interesting places in Beijing, such as the Summer Palace, the Great Wall, the Forbidden City and Beihai Park. Everyone has a good plan (计划).
56.Peter is going back to ______ to see his parents. ( )
A.England B.America C.Australia
57.Lily’s grandparents live in ______. ( )
A.Beijing B.Sydney C.Shanghai
58.______ is going to learn to swim. ( )
A.Lucy B.Cindy C.Peter
59.Lucy and Lisa are going to Beijing with their ______. ( )
A.uncle B.parents C.mother
60.Everyone has a good plan for their ______. ( )
A.summer holidays B.May Day C.winter holidays
阅读短文,选择正确的答案。
On National Day, we had a long holiday. It was seven days. I went to Hainan with my parents. My grandparents live in a beautiful village in Hainan. We visited them. We went to see the blue sea every day. We swam in it. We went fishing, too. My grandma cooked good food for us every day. The seafood was tasty. I liked it. We took many pictures. I was excited.
61.National Day is on ________. ( )
A.October 1st B.September 1st C.June 1st
62.I went to ________ on National Day. ( )
A.Haikou B.Hainan C.Sanya
63.I ________ in the sea. ( )
A.went swimming B.swim C.swimming
64.The seafood is ________. ( )
A.good B.dirty C.bad
65.My parents’ ________ live in Hainan. ( )
A.father and mother B.grandparents C.grandfather
2025年春节成为申遗成功后的首个非遗版春节。作为中国重要的传统节日,Chen Jie 给 Pedro 分享了春节传统习俗。读一读,选一选。
The Spring Festival is usually in January or February. It is an important holiday for Chinese people. During this festival, people do cleaning and decorate (装饰) their homes. They do a lot of shopping, visit their relatives and friends. On the eve of the Spring Festival, family members get together and have a big meal with lots of great food. People have a long holiday at the Spring Festival. Children do not go to school. They are always very happy, because they can get lucky money (压岁钱).
66.When is the Spring Festival ( )
A.In January or February. B.In December.
67.What do people do during the Spring Festival ( )
A.They do cleaning and decorate their homes. B.They plant trees.
68.What do family members do on the eve of the Spring Festival ( )
A.They have a birthday party. B.They get together and have a big meal.
69.Do children go to school during the Spring Festival ( )
A.Sometimes. B.No, they don’t.
70.Why are children happy during the Spring Festival ( )
A.Because they can play computer games. B.Because they can get lucky money.
阅读短文,根据短文内容选择正确答案。
In China, there are many traditional festivals in a year.
Dragon Boat Festival is usually in June. People usually eat zongzi and watch dragon boat races. It is in memory of (为了纪念) Qu Yuan.
Mid-Autumn Festival is usually in September or October. People can enjoy the moon and eat mooncakes. People always tell the story of Chang’e.
Chinese New Year is the most important festival in China. It’s always in January or February. People usually paste couplets on the doors before the festival. People have a big dinner with family. Children always get lucky money and hear (听见) the story of Nian.
These traditional festivals are fun, and they show the rich culture of China.
71.Which festival is usually in June ( )
A.Mid-Autumn Festival. B.Dragon Boat Festival. C.Chinese New Year.
72.Why do people celebrate Dragon Boat Festival ( )
A.To enjoy the moon. B.To eat zongzi. C.To remember Qu Yuan.
73.On Mid-Autumn Festival, children can hear the story of ________. ( )
A.Nian B.Chang’e C.Qu Yuan
74.What does the underlined phrase “paste couplets” mean ( )
A.贴对联 B.放鞭炮 C.大扫除
75.What do children get during Chinese New Year ( )
A.Zongzi. B.Mooncakes. C.Lucky money.
76.What can we learn from these traditional festivals ( )
A.We should always eat delicious food.
B.We can know more about Chinese history and culture.
C.We must have big dinners every traditional festival.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.A 3.A 4.B 5.A
【导语】本文主要介绍了开心面馆的情况。
1.句意:开心面馆有什么不能吃的?A面条。B水果。C米饭。根据菜单中的食物名称可知没有米饭,故选C。
2.句意:我乘公共汽车去餐馆。我应该在哪站下车?A人民路站。B快乐学校站。C滑稽公园站。根据句子“Our restaurant is on 153 Renmin Road, Futian district, between the hospital and the book shop.”可知餐馆在人民路上,故选A。
3.句意:如果我想预订座位,我该怎么做?A打个电话。B早点去餐厅。C写封电子邮件。根据句子“Please call 400-8461561 to book seats.”可知打电话可以预定座位,故选A。
4.句意:我喜欢吃蔬菜和水果,我应该点哪种套餐?A. 套餐A。B. 套餐B。C. 套餐C。根据菜单“Combo B (Tomato noodles and a banana) ”,可知套餐B中有蔬菜和水果,故选B。
5.句意:山姆点了一份套餐A、一杯可乐和24个鱼饺。这些食物多少钱?根据菜单可知套餐A是25美元、可乐5美元、鱼饺30一盘,共60美元,故选A。
6.B 7.A 8.B 9.C 10.B
【导语】本文主要讲述了如何保持健康。
6.句意:关于如何保持健康,作者给了我们多少建议?A三个。B四个。B五个。根据短文内容可知作者给了五个建议,故选B。
7.句意:如果你的身体需要维生素,你应该吃什么?A更多的蔬菜和水果。B多喝牛奶,少吃肉。C更多的食物和鱼。根据“Eat more vegetables and fruit. They are full of vitamins (维生素).”可知蔬菜水果富含维生素,故选A。
8.句意:划线单词“balanced”的汉语意思可能是什么?根据“Keep a balanced diet and good eating habits. Eat less food with lots of sugar and fat. Eat lots of food high in protein (蛋白质).”可知要少吃高糖高脂肪的食物,多吃富含蛋白质的食物,这样才能保持一个均衡饮食,balanced是“均衡的”意思,故选B。
9.句意:我们为什么需要做运动?A因为它能让我们长高。B因为它能让我们苗条。C因为它能让我们强壮。根据“Doing sport can make our bodies strong.”可知做运动能让我们身体强壮,故选C。
10.句意:最适合这篇文章的标题是什么?A健康的饮食。B怎样变得健康。C做更多运动。根据“How can we stay healthy Here is some helpful advice (建议).”可知这篇文章就是告诉我们如何保持健康,故选B。
11.C 12.B 13.C 14.B 15.B
【导语】本文介绍了英国人的一日四餐。
11.句意:很多英国人一天吃______顿饭。A二,B三,C四,根据“In many English homes people eat four meals a day: breakfast, lunch, afternoon tea and dinner.”,可知很多英国人一天吃四顿饭,故选C。
12.句意:英国人早餐可以吃_______。A茶和鸡蛋,B鸡蛋或面包,茶或咖啡,C面包和牛奶,根据“They eat eggs or bread. English people drink tea or coffee for breakfast.”,可知英国人早餐可以吃鸡蛋或面包,茶或咖啡,故选B。
13.句意:英国人在______点吃午餐。A任何时间,B九,C一,根据“Lunch comes at one o’ clock.”,可知英国人在一点吃午餐,故选C。
14.句意:_______在中午吃晚饭。A所有的英国人,B一些英国人,C大多数英国人,根据“Some of them have their dinner in the middle of the day. ”,可知一些英国人在中午吃晚饭,故选B。
15.句意:在一些英国家庭,早餐可以__________。A在1点,B在早上7点到9点的任何时间,C在晚上,根据“People have breakfast at any time from seven to nine in the morning.”,可知在一些英国家庭,早餐可以在早上7点到9点的任何时间,故选B。
16.B 17.A 18.B 19.C 20.B
【导语】本文是关于鲍勃和朋友玩棒球的故事。
16.问句句意:昨天鲍勃跟他的朋友们玩的什么?A足球。B棒球。C篮球。根据原文“Bob loves baseball. Yesterday, he and his friends played a fun game.”可知鲍勃喜欢棒球。昨天他跟他的朋友们玩了一个有趣的棒球赛。故选B。
17.问句句意:鲍勃的球队赢了比赛吗?A是的。B没有。C可能。根据原文“Bob hit the ball really far, and his team won the game.”可知鲍勃将球击的很远,他的球队赢了比赛。故选A。
18.问句句意:鲍勃和他的朋友们比赛结束后做了什么?A回家。B吃三明治。C又玩了一个游戏。根据原文“They sat on the grass and ate sandwiches.”可知比赛结束后他们坐在草地上吃三明治。故选B。
19.问句句意:鲍勃的美味三明治是什么?A黄油和土豆。B鱼肉。C火腿,奶酪和西红柿。根据原文“It had ham (火腿), cheese (奶酪) and tomatoes.”可知三明治有火腿,奶酪和西红柿。故选C。
20.问句句意:鲍勃对下一场比赛感觉如何?A开心的。B兴奋的。C悲伤地。根据原文“Now, Bob is excited for the next game.”可知现在鲍勃对下一场比赛非常兴奋。故选B。
21.A 22.C 23.C 24.C 25.B
【导语】本文讲了作者喜欢数学。
21.句意:作者现在是做什么的?A他是一名学生。B他是一名老师。C他是一名工人。根据“I am a student in Grade 6 now.”,可知作者现在是一名学生,故选A。
22.句意:数学在我们的生活中怎么样?A它是一个好工作。B它是一个困难的问题。C它很重要。根据“Maths is very important in our life.”,可知数学在我们的生活中很重要,故选C。
23.句意:作者将来想要成为什么?A一名科学家。B一名友善的作家。C一名数学老师。根据“I want to be a Maths teacher when I grow up.”,可知作者将要想要成为一名数学老师,故选C。
24.句意:以下哪项是正确的?A女孩和男孩都喜欢数学。B作者认为数学很无聊。C作者在数学上花了很多时间。根据“Maths began to be one of my friends when I was in Grade 2. I spend most my time on it.”,可知选项C描述正确,故选C。
25.句意:作者在哪个年级?A2年级。B6年级。C7年级。根据“I am a student in Grade 6 now.”,可知作者在6年级,故选B。
26.C 27.A 28.B 29.C 30.C
【导语】本文讲了饮食健康还是不健康。
26.句意:我们不能经常吃______。A蔬菜,B梨,C披萨,根据第一段可知我们不能经常吃披萨,故选C。
27.句意:吃很多______是健康的。A各种颜色的水果,B甜甜圈和披萨,C培根和香肠,根据“Eat a lot of fruits of all colours like apples, pears and oranges.”,可知吃很多各种颜色的水果是健康的,故选A。
28.句意:我们可以从______中获得蛋白质。A豌豆和土豆,B鱼和蛋,C豆子和甜甜圈,根据“Choose beans and peas as well as fish and eggs for protein (蛋白质).”,可知我们可以从鱼和蛋中获得蛋白质,故选B。
29.句意:以下哪一项是正确的?A多吃黄油对我们有好处。B牛奶胜过水。C腌肉和香肠是经过加工的肉。根据“Stay away from processed (加工) meats like bacon (腌肉) and sausages.”,可知选项C正确,故选C。
30.句意:这篇文章最好的标题是什么?A健康的食物,B健康的饮食,C健康还是不健康,根据短文可知C项做标题更合适,故选C。
31.B 32.C 33.A 34.C 35.A
【导语】本文主要介绍了为什么全世界的人正在变胖。
31.句意:为什么全世界的人们正在变胖?A因为他们吃太多的肉。B因为他们吃太多的垃圾食品。C因为他们吃太多的甜食。根据“A lot of people around the world are getting fat because they eat too much junk food. ”可知全世界的人们正在变胖是因为他们吃太多的垃圾食品,故选B。
32.句意:垃圾食品有什么?A垃圾食品有大量的热量和许多营养物质。B垃圾食品有大量的营养物质,但是没有太多的热量。C垃圾食品有大量的热量,但是没有太多的营养物质。根据“Junk food has lots of calories, but not many nutrients (营养物).”可知垃圾食品有大量的热量,但是没有太多的营养物质,故选C。
33.句意:工厂的生产者对垃圾食品做什么?A他们增加糖,盐和油来改善味道。B他们增加维他命,矿泉水和纤维来改善味道。C他们增加维他命和营养物质来改善味道。根据“These food come from factories, where producers (生产者) add sugar, salt and oil to improve the taste. ”可知生产者增加糖,盐和油来改善味道。故选A。
34.句意:为什么在喝了一大杯冰茶和可乐并且吃了一大袋子薯条后,人们还感觉饿?A因为食物是如此的美味以至于人们想吃更多。B因为人们的胃口大增。C因为食物不给他们的身体提供足够的营养物质。根据“Their brains keep telling them to eat because the food is not supplying (供应) their bodies with enough nutrients. ”可知食物不能供应身体足够的营养物质,在喝了一大杯冰茶和可乐并且吃了一大袋子薯条后,人们还感觉饿,故选C。
35.句意:人类逐渐发展的三种主要的食物类型是什么?A它们是肉,蔬菜和水果。B它们是肉,蔬菜和米饭。C它们是肉,面粉和蔬菜。根据“Humans evolved (逐步发展) eating three main kinds of food: meat, vegetables and fruit. ”可知人类逐步发展的三种主要的食物是肉,蔬菜和水果,故选A。
36.B 37.C 38.B 39.C 40.A
【导语】本文主要介绍了Daisy暑假去沙滩游玩的经历。
36.句意:Daisy在沙滩上发现了什么?A一个帽子。B一个大的贝壳。C一只中国的海豚。根据“In the morning, I collected shells on the beach. I found a very big one. ”可知Daisy在沙滩上发现了一个大贝壳。故选B。
37.句意:为什么Daisy不在海里游泳?A因为天气不够暖和不能游泳。B因为沙滩上没有救生员。C因为她不能游好。根据“The weather was sunny and hot, but I didn’t swim, because I wasn’t good at it. ”可知Daisy不擅长游泳,故选C。
38.句意:Daisy下午做了什么?A她参观博物馆了。B她去购物了。C她捡贝壳了。根据“We went to the shopping centre and bought some gifts for my dad. I also sent some postcards to my e-friends in other countries.”可知她下午去购物了并且给笔友邮寄了明信片,故选B。
39.句意:Daisy给她的笔友邮寄了什么?A贝壳,B电子邮件,C明信片。根据“I also sent some postcards to my e-friends in other countries.”可知她给笔友邮寄的明信片,故选C。
40.句意:晚上有星星吗?A是的,有。B不,没有。C我们不知道。根据“At night, my mother and I walked on the beach and looked at the stars. ”可知晚上有星星,故选A。
41.B 42.C 43.C 44.A 45.A
【解析】41.略
42.略
43.略
44.略
45.略
46.C 47.A 48.A 49.C 50.A
【导语】本文主要介绍彬彬和陈洁去年暑假的活动。
46.句意:彬彬怎样去的杭州?A乘火车。B坐飞机。C坐车。根据“Last summer holiday, my family drove to Hangzhou.”可知是坐车去的,故选C。
47.句意:彬彬在西湖做什么了?A乘船,B骑骆驼,C画画。根据“Going on a boat on the lake was wonderful.”可知是乘船了,故选A。
48.句意:陈洁骑骆驼了吗?A是的,她骑骆驼了。B不,她害怕。C是的,她经常骑骆驼。根据“It was the first time for me to ride a camel.”可知是第一次骑骆驼了,故选A。
49.句意:照片____是陈洁在沙漠里拍的很多照片中的一张。根据“The most interesting thing was riding a camel (骆驼).”可知带骆驼的这张是沙漠中的,故选C。
50.句意:月牙泉在哪里?A在甘肃省。B在河南省。C在浙江省。根据常识可知是在甘肃省,故选A。
51.B 52.C 53.B 54.A 55.C
【导语】本文作者介绍了去年暑假去西安旅行的经历。
51.句意:张鹏的家人是什么时候去西安的?A6月7日。B7月5日。C8月6日。根据“On July 6th, the second day in Xi’an…”可知第二天是7月6日,因此第一天应是7月5日。故选B。
52.句意:张鹏的家人是怎么去西安的?A乘火车。B乘汽车。C乘飞机。根据“So we took a plane there.”可知张鹏的家人是乘飞机去的西安,故选C。
53.根据“On the first day, we visited the Tomb of the Qin Emperor (秦始皇陵). ”可知第一天,张鹏一家人参观了秦始皇陵,图4符合;“On July 6th, the second day in Xi’ an, we went to Shaanxi History (历史) Museum. I saw some old bowls, cups... I liked the ceramic (陶瓷) horses best.”可知第二天参观博物馆,看到了一些旧碗和杯子,最喜欢那些陶瓷马雕,图2符合;“We walked and ate lots of delicious food. I loved the Chinese hamburgers best.”可知吃了很多美味的食物,最喜欢中国汉堡,图3符合;“On the third day, we climbed Huashan Mountain.”可知第三天爬华山,图1符合。故选B。
54.句意:“我为西安和我们的伟大祖国感到无比______。”这里的“proud”意思是“______”。结合前两句“I also saw many foreign visitors. They were all interested in Xi’an. 我也看到了许多外国游客。他们对西安都充满了兴趣。”可知这里“proud”意思是自豪的,故选A。
55.句意:从这段文字中,我们知道________。A博物馆里有许多古老的碗、杯子和马。选项中“horses”与文中“ceramic (陶瓷) horses”不符;B西安拥有美丽的海景和历史悠久的美味食物。选项中“beautiful seas”与文中“beautiful things”不符;C西安是一座美好而令人惊叹的城市。张鹏的家人非常喜欢它。根据“Great history, beautiful things, delicious food... What a surprising city!”可知西安是一座美好而令人惊叹的城市,张鹏的家人非常喜欢它。故选C。
56.A 57.C 58.B 59.B 60.A
【导语】本文主要介绍几个同学的暑假计划。
56.句意:皮特将回____去看他的父母。A英国,B美国,C澳大利亚。根据“Peter is going back to England to see his parents.”可知是回英国,故选A。
57.句意:莉莉的祖父母住在_____。A北京,B悉尼,C上海。根据“Lily is going to Shanghai. Because her grandparents live there.”可知是住在上海,故选C。
58.句意:____将要去学习游泳。A露西,B辛迪,C皮特。根据“Cindy is going to learn to swim during the summer holiday.”可知辛迪将要去学游泳,故选B。
59.句意:露西和丽萨将要和她们的____去北京。A叔叔,B父母,C妈妈。根据“Lucy and Lisa are twins. They are going to Beijing with their parents.”可知是和她们的父母去北京,故选B。
60.句意:每个人对他们的____都有一个好计划。A暑假,B五一国际劳动节,C寒假。根据“The summer holiday is coming soon. The students in Grade Six are talking about their holidays.”可知是暑假,故选A。
61.A 62.B 63.A 64.A 65.A
【导语】本文讲了作者国庆节去海南旅行的事情。
61.句意:国庆节在_____。A10月1日,B9月1日,C6月1日,根据常识可知国庆节在10月1日,故选A。
62.句意:我在国庆节去了______。A海口,B海南,C三亚,根据“I went to Hainan with my parents.”,可知去了海南,故选B。
63.句意:我在海里______。A去游泳,B游泳,C游泳,根据“We swam in it.”,可知在海里游泳了,故选A。
64.句意:海鲜很______。A美味的,B脏的,C坏的,根据“The seafood was tasty.”,可知海鲜是很好吃的,故选A。
65.句意:我父母的______住在海南。A爸爸妈妈,B祖父母,C祖父(母),根据“My grandparents live in a beautiful village in Hainan.”,可知父母的父母住在海南,故选A。
66.A 67.A 68.B 69.B 70.B
【导语】本文主要介绍了春节时人们的活动。
66.句意:春节是什么时候?A在一月或二月。B在十二月。根据文中“The Spring Festival is usually in January or February.”可知春节通常在一月或二月。故选A。
67.句意:人们在春节期间会做些什么?A他们打扫卫生并装饰自己的家。B他们种树。根据文中“During this festival, people do cleaning and decorate their homes.”可知人们会打扫卫生并装饰自己的家。故选A。
68.句意:家庭成员在除夕会做什么?A他们举办了一场生日派对。B他们聚在一起,吃了一顿丰盛的大餐。根据文中“On the eve of the Spring Festival, family members get together and have a big meal with lots of great food.”可知家庭成员们聚在一起,吃了一顿丰盛的大餐。故选B。
69.句意:春节期间孩子们上学吗?A有时。B不,他们不上。根据文中“Children do not go to school.”可知孩子们不去上学。故选B。
70.句意:孩子们在春节期间为什么会开心呢?A因为他们可以玩电脑游戏。B因为他们可以得到压岁钱。根据文中“They are always very happy, because they can get lucky money.”可知孩子们可以得到压岁钱。故选B。
71.B 72.C 73.B 74.A 75.C 76.B
【导语】本文主要介绍了中国的传统节日。
71.句意:哪个节日通常在六月?A中秋节。B端午节。C中国新年。根据文中“Dragon Boat Festival is usually in June.”可知端午节通常在六月。故选B。
72.句意:为什么人们庆祝端午节?A赏月。B吃粽子。C为了纪念屈原。根据文中“It is in memory of Qu Yuan.”可知端午节是为了纪念屈原。故选C。
73.句意:在中秋节,孩子们可以听到关于___的故事。A年兽,B嫦娥,C屈原。根据文中“People always tell the story of Chang’e.”可知在中秋节,孩子们可以听到关于嫦娥的故事。故选B。
74.句意:划线短语“paste couplets”是什么意思?A贴对联,B放鞭炮,C大扫除。根据文中“People usually paste couplets on the doors before the festival.”可知人们通常在节日前在门上贴对联。故选A。
75.句意:孩子们在春节期间会得到什么?A粽子。B月饼。C压岁钱。根据文中“Children always get lucky money and hear the story of Nian.”可知孩子们在春节期间会得到压岁钱。故选C。
76.句意:我们能从这些传统节日中学到什么?A我们应该总是吃美味的食物。B我们可以更多地了解中国历史和文化。C我们必须在每个传统节日都吃丰盛的晚餐。根据文中“These traditional festivals are fun, and they show the rich culture of China.”可知这些传统节日很有趣,并且它们展现了中国丰富的文化。故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)