/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年九年级上册英语外研版Module 1-Module 2
阶段核心素养培优卷
本试卷共11页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳选项。
World Laughter Day is held on the first Sunday of May. It was 1 by Dr. Madan Kataria, the starter of the World Laughter Yoga Movement (瑜伽运动) . World Laughter Day was first celebrated 2 January 11th, 1998, in Mumbai, India.
It is well said that laughter is the 3 and the most powerful emotion of humans. Laughter can help people 4 illness, and it is the most 5 part of a healthy life. So in the world, a large 6 of people have gotten a good treatment (治疗) by this special thing— 7 .Laughter yoga has become 8 in the world. It has more than 6,000 laughter clubs in the whole world.
People love the laughter activities and it has caused World Laughter Day to 9 . World Laughter Day is 10 across the world in order to improve world peace, kindness and friendship among all.
The day reminds the society that laughter is the best medicine when you face today’s 11 and stressful life. People 12 different countries celebrate World Laughter Day with great 13 for themselves.
Different laughter clubs organize special programs on World Laughter Day such 14 laughter games, jokes and different competitions. 15 you can laugh really happily, you can join them for fun.
1.A.invented. B.remembered C.borrowed D.created.
2.A.in B.on C.at D.for
3.A.strongest B.thinnest C.shortest D.longest.
4.A.look forward to B.take care of C.keep away from D.take part in
5.A.hopeful B.useful C.careful D.creative
6.A.number B.lot C.few D.many ·
7.A.laughter B.love C.friendship D.time
8.A.dangerous B.popular C.strange D.boring
9.A.appear B.stop C.continue D.change
10.A.increased B.celebrated C.tied D.laid
11.A.exciting B.free C.busy D.sad
12.A.among B.between C.from D.and
13.A.decisions B.happiness C.dreams D.mistakes
14.A.for B.example C.that D.as
15.A.But B.Although C.Or D.If
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
On September 3, 2025, a grand memorial parade (阅兵) was held in Beijing’s Tian’anmen Square. This event was of great importance. It showed the development of the country and its military (军事) forces, and also helped people remember the spirit of fighting for national independence.
The parade included two parts: a ceremony and a march-past. It lasted about 70 minutes. Before the event, all preparation work was nearly finished. The soldiers taking part in the parade were full of energy, waiting to be reviewed. Everyone wanted to celebrate this special day that honors the victory of the anti-fascist (反法西斯的) war.
Many kinds of weapons (武器) and equipment (装备) were shown during the parade. All of these items were made in China. Some new types of equipment appeared for the first time. This showed that the country’s military has the ability to protect its people and keep peace in the region.
The main goals of holding this parade were to remember history, honor those who died for the country, value peace and work for a better future. It also let the world know that the country will keep following the rules of international order and support fairness for all countries.
However, one country made an improper decision. Its media reported that the country called for other nations to avoid joining the memorial events in Beijing. In response, the Chinese government expressed its disagreement seriously and asked for a clear explanation. A Chinese official said that any country that looks at history honestly, learns from the past and works for peace will not be against such meaningful events.
Many international media outlets (媒体机构) reported on this parade. For example, a famous news network mentioned that the parade gave people a good chance to see the fast development of China’s military technology. Another international news agency said that China’s military has always played a role in keeping world peace, and this parade showed China’s wish to do more for global stability.
16.What is the main purpose of holding the memorial parade
A.To show off strong military power.
B.To remember history and support peace.
C.To answer another country’s improper decision.
D.To get more attention from other countries.
17.Which statement about the parade is TRUE according to the passage
A.It lasted for exactly one hour.
B.All the equipment shown was new.
C.It had two parts: a ceremony and a march-past.
D.No international media reported it.
18.What does the underlined word “avoid” in Paragraph 5 probably mean
A.Support. B.Keep away from. C.Talk about. D.Take part in.
19.We can learn from the passage that ________.
A.only Chinese people cared about the parade B.the other country agreed with the parade
C.the parade was not ready before the event D.the country’s military can protect its people
20.What would be the best title for the passage
A.The History of the Anti-Fascist War B.An Improper Decision from One Country
C.A Grand Memorial Parade in Beijing D.China’s Military Development
B
Last summer, my family and I visited Beijing for the first time. We were excited to see the Great Wall, the Forbidden City, and other famous places. But the most unusual experience happened when we tried to get around the city by taxi.
One evening, after a long day of touring, we decided to take a taxi back to our hotel. The driver, an old man with a friendly smile, agreed when we told him the address. However, after 20 minutes, I noticed we were going the wrong way! The streets looked unfamiliar (不熟悉), and my father asked in surprise, “Excuse me, are we going to Sunshine Hotel ”
The driver didn’t answer. Instead, he kept driving while singing a song. My mother looked worried, but suddenly, the taxi stopped near a small, brightly lit (灯火通明) street. “Look” the driver said, pointing outside.
To our surprise, the street was full of colorful lanterns and delicious smells. It was a night market we had never heard of The driver smiled. “Tourists always miss this place. Best food in Beijing”
He had taken us on a detour (兜圈子) just to show us this hidden spot. We thanked him and spent an hour trying dumplings, sweet desserts, and other delicious food. Later, he drove us back to the hotel— this time taking the shortest way.
That night, we learned something: sometimes getting lost is the best way to get around. Thanks to the kind taxi driver, we discovered (发现) a wonderful place we would never have found ourselves.
根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。
21.Why did the taxi driver take the family to the night market instead of the hotel directly
A.He wanted to ask for more money. B.He didn’t know the way to the hotel.
C.He wanted to show them a special local place. D.He was lost and couldn’t find the right direction.
22.How did the family feel when they realized they were going the wrong way
A.Excited and interested. B.Worried and surprised.
C.Angry and nervous. D.Relaxed and pleased.
23.What can we infer (推断) from the driver’s action
A.He wants tourists to enjoy the local culture. B.He often tricks tourists to make money.
C.He doesn’t want passengers to return to hotels early. D.He likes singing better than driving his car.
24.What lesson did the family learn from this experience
A.Always pay attention to the taxi drivers’ actions.
B.Some taxi drivers in Beijing aren’t very honest.
C.Night markets are the best places to visit in Beijing.
D.Getting lost can sometimes bring about wonderful discoveries.
25.Which of the following is the best title for the text
A.A Scary Taxi Ride in Beijing B.How to Get Around Beijing by Taxi
C.A Helpful Driver and a Wonderful Surprise D.The Best Food in Beijing’s Night Market
C
① The Tea-picking Festival in Yunnan is a yearly event. It celebrates the harvest (丰收) of tea leaves. The festival has a long history and it is important to the local people.
② The festival came from an ancient custom. As time went by, the festival developed into a celebration of the tea harvest. Local people come together on this day to enjoy the fruits of their labor.
③ The main activities of the festival include tea-picking competitions, tea-making demonstrations (演示) and cultural performances. During the tea-picking competitions, people are required to pick as many tea leaves as possible within a given time. Whoever picks the most wins. The tea-making demonstrations show the traditional methods of tea-making. These methods have been passed down for many years. The cultural performances include music, dance, and other forms of activities that show the local culture.
④ For students, it is very meaningful to take part in the festival. That is because they can learn about the local culture. By taking part in the festival, students can get a deeper understanding of the history and traditions of Yunnan. They can also learn about the importance of sustainable agriculture (可持续农业).
⑤ In a word, the Yunnan Tea-picking Festival is a special cultural event that celebrates the harvest of tea leaves in Yunnan. Through its different kinds of activities and performances, the festival provides students with a valuable chance to learn about the local culture and the importance of tea in Chinese society.
26.According to the text, why do people have the Tea-picking Festival in Yunnan
A.Because local people like to drink tea.
B.Because Yunnan is the birthplace of tea.
C.Because they want to celebrate the harvest of tea leaves.
D.Because it can help people learn about how to pick tea leaves.
27.What does the underlined word “labor” in paragraph 2 probably mean
A.Drink. B.Work. C.Study. D.Exercise.
28.What can we know about the festival from the text
A.The festival came from an ancient custom.
B.The Tea-picking Festival is held every four years.
C.It mentioned five main activities of the festival in the text.
D.Students can get a deeper understanding of the development of Yunnan.
29.What can be the best title for the text
A.The Colorful Culture in Yunnan
B.The Importance of Tea in Yunnan
C.The Tea-picking Festival in Yunnan
D.The Valuable Chance for Yunnan Tea
30.What is the structure (结构) of the text
A. B. C. D.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Autumnal Equinox (秋分) is an important event in China. 31 On the day, people do some special activities to celebrate it.
One special thing is to stand eggs upright. On Autumnal Equinox. thousands of people around the world try to do this. This Chinese custom has become a global game. China Daily has said something about the better eggs for the game. 32
Another thing is sending the autumn cattle (牛). The so-called autumn cattle is a piece of red or yellow paper with solar terms and a picture of a farming cow on it. On Autumnal Equinox, people often take the paper from one house to another and say or sing some nice words. 33
Eating qiucai is also a part of the celebrations. Qiucai is a kind of wild autumn vegetable. 34 Every Autumnal Equinox day, some people in South China go to pick qiucai in the wild. Then, they put qiucai into soup with fish. It’s thought to help clean the liver and intestines (肝和肠) and make people healthy.
When we enjoy these activities, Autumnal Equinox is not an ordinary day any more. It is a celebration of nature’s balance. 35 Everything we do, big or small, can make us understand the world around us better.
A.The birthday party is full of fun.
B.It is on September 22nd in 2024.
C.It’s thin and about 20 centimeters long.
D.It is also a time for us to join in old traditions.
E.They might get some pocket money for doing this.
F.Eggs that are about four or five days old are easier to stand.
G.It is one of the most popular festivals in the world.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.If you want to improve your pronunciation, you should listen to the tape and repeat out (loud).
37.It’s (wonder) to finish all the homework before going to bed.
38.He (lay) out the map carefully on the table, trying to locate the hidden treasure.
39.We (celebrate) the festival since it was founded.
40.There are many Young (pioneer) collecting litter in the park.
41.What’s your (看法) on the most beautiful wonder of the world
42.We had a hot (讨论) about which wonder of the world to visit first.
43.Our teacher sat (在……之中) the students. They were talking loudly.
44.He is not afraid of making (发言) in front of many people.
45.The summer vacation is coming. I’d like to go (某地,某处) interesting.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.从那时起,我的家乡发生了很大的改变。
, my hometown has changed a lot.
47.加油!在尝试之前,你永远不应该说不。
! You should never say no before you try.
48.Betty于1998年毕业,从那以后她就住在伦敦。
Betty left school in 1998, she has lived in London.
49.现在,越来越多的人在春节期间出去度假。
Now, more and more people go out to during the Spring Festival.
50.直到去年Jack才意识到学习英语的重要性。
Jack realize the importance of learning English last year.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,从方框中选出正确的词并用其适当形式填空,使短文语句通顺、意思连贯。每空限填一词,每词限用一次。
color because final eat they visit after lantern upset prepare
Today was the Mid-Autumn Festival. It was a time to celebrate and to be together with family. Li Ming and his parents came to 51 his aunt, uncle, and grandmother in the early morning. The holiday is also known as the Chinese Moon Festival 52 it is celebrated on the night of a full moon. People often 53 mooncakes on this day. This year Li Ming helped his grandmother make them! Grandmother and Li Ming took turns to mix the dough (面团). Next, they filled balls of dough with sweet lotus paste (莲蓉). 54 , they put each ball of dough in a mold (模具) to make a special shape. Some of the mooncakes didn’t look right, so Li Ming was 55 . “Mooncakes are about family and togetherness, ” Grandmother said. “It’s not important whether they are perfect in shape. What’s important is that we make them together.” The mooncakes were ready! Li Ming’s uncle brought a box full of 56 paper and wire (金属线). Li Ming’s father found glue and scissors. They made paper 57 for the festival which looked like paper balloons. At night, they would put candles inside 58 ! The kitchen smelled delicious! Mother, auntie, and grandmother 59 dinner there. After they finished cooking, everyone brought different foods to the table. These were special foods supposed to bring good luck! 60 dinner, Li Ming and his family took their lanterns and mooncakes outside. They went to the park to celebrate the festival. Everyone looked up at the huge full moon.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个恰当的词或填入括号中所给单词的正确形式。
Nowadays, foreigners from all over the world live in China. They work here and enjoy Chinese food and culture. They also celebrate Chinese festivals.
Last year, many foreigners who live in Shanghai had a party at Kunlun Jing An Hotel 61 (celebrate) the Mid-Autumn Festival. The special festival party was held by the Shanghai government. There were traditional Chinese arts such as sugar painting, paper cutting and Kunqu Opera performances. Traditional festival food, like mooncakes, 62 (be) served during the event.
Some of the 63 (foreign) went to the party with their families.
“I like Chinese culture a lot. It is quite different 64 our culture. And there are so many things in Chinese culture that we can keep on 65 (discover),” said Frenchman Yann Bozec, who went there with his Chinese wife and 11-year-old daughter. “We really enjoyed 66 at the party. It was a really good chance for us to enjoy food and communicate with others.”
Cameron Hume, 67 Australian, also went to the party with his wife and two daughters. Their daughters were dressed in hanfu.
“They didn’t know anything about China 68 they came here with us three years ago. They looked much 69 (beautiful) in hanfu that day. Our two daughters are interested in Chinese culture. And it is 70 (real) nice to have this opportunity to let them know what Chinese people are like. I hope such events will be held every year,” said Hume.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。
If you like math, you might know about pi. That’s right: pi is not pie. Zu Chongzhi worked out that “pi” is a number between 3.1415926 and 3.1415927. It is about 3.14, but the number goes on infinitely. It is sometimes written in Greek, like so: “π”.
▲ is Pi Day celebrated on March 14th March 14th can be written as 3/14. It looks just like the number pi. So Pi Day is celebrated around the world on March 14.
Pi Day is about having fun with the number. People celebrate Pi Day by having pies and having activities about math. It’s a favourite day for math teachers. On this day, class usually begins with π. Students try to remember as many digits (数位) of pi as they can. Then they will eat a piece or two pie of delicious pie! Restaurants have pies at special prices for the day. You can buy a pizza for just $3.14.
The origin (起源) of Pi Day is notably linked to Albert Einstein who was born on March 14th. In 1988, an American scientist thought that people should remember this day. Then it was first celebrated in this year.
Maybe you like math. Maybe you don’t. But Pi Day is a good chance to learn something new, and maybe eat some pie, too.
71.What English word can you put in the “ ▲ ”
I can put “ ” there.
72.What’s the main idea of the third paragraph
It’s .
73.What activities do restaurants have for Pi Day
They .
74.When was Pi Day first celebrated
It was first celebrated .
75.Which English word means “无穷尽地” in the passage
It’s “ ”.
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.在中国,丰富多彩的传统节日是我们文化的重要组成部分,每个传统节日都承载着深厚的历史意义与独特的庆祝方式。请你根据以下思维导图中的提示内容,以“Celebrating Mid-Autumn Festival”为题,用英文写一篇短文。
要求:1. 短文内容应包含题目要求所给的全部信息;
2. 语句正确,意思通顺、连贯,书写规范;
3. 短文中不得出现你的任何真实信息 (姓名、校名和地名等);
4. 词数:不少于70。(开头已给出,但不计入总词数。)
Celebrating Mid-Autumn Festival
Mid-Autumn Festival is a special time in our country.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D 2.B 3.A 4.C 5.B 6.A 7.A 8.B 9.A 10.B 11.C 12.C 13.B 14.D 15.D
【导语】本文是一篇说明文。介绍了世界大笑日的历史由来。
1.句意:它是由世界大笑瑜伽运动的发起人Madan Kataria博士发明的。
invented发明(物质性的);remember记住;borrowed借;created创造(精神性的)。根据下文“ the starter of ”可知Madan Kataria博士是发起人,故是被创造的,节日不是具体的物质东西的,而是一个抽象的,故选D。
2.句意:世界大笑日于1998年1月11日在印度孟买首次庆祝。
in+时间(大范围);on+具体某一天/某个具体的上午,下午,晚上;at+时间点;for+时间段(表持续)。根据发生的时间是具体某一天,故选B。
3.句意:俗话说,笑是人类最强烈、最有力的情感。
strongest最强烈的;thinnest最瘦的;shortest最矮的;longest最长的。根据“the most powerful emotion”可知,大笑是最有力量的情绪。故另一个形容大笑的形容词应该是相近意义的。故选A。
4.句意:笑可以帮助人们远离疾病。
look forward to期待;take care of照顾;keep away from远离;take part in参与。根据“ a healthy life”可知,大笑与健康生活能够联系到一起。故大笑可以帮助人远离疾病。故选C。
5.句意:这是健康生活中最有用的部分。
hopeful有希望的;useful有用的;careful仔细的;creative有创意的。根据前文大笑可以帮助人们远离疾病,说明大笑对健康生活是有用的。故选B。
6.句意:所以在世界上,很多人都通过这种特殊的东西得到了很好的治疗。
number数量;lot许多;few很少+可数名词复数;many许多+可数名词复数。根据短语a large number of意为“大量的”。全文都是在讲大笑对健康有好处,因此很多人得到了好的治疗。故选A。
7.句意:所以在世界上,很多人都通过这种特殊的东西得到了很好的治疗——大笑。
laughter大笑;love爱;friendship友情;time时间。根据上下文都是在说大笑的好处,故人们通过大笑获得了治疗。故选A。
8.句意:大笑瑜伽在世界上很流行。
dangerous危险的;popular受欢迎的;strange奇怪的;boring无聊的。根据下文全世界有6000多个大笑俱乐部,说明在世界上受欢迎,故选B 。
9.句意:人们喜欢大笑活动,这也导致了世界大笑日的出现。
appear看上去;stop停止;continue继续;change改变。根据上下文可以推测,随着这个活动的受欢迎,人们就设立了专门的大笑日。故导致了大笑日的出现。故选A。
10.句意:世界笑声日在世界各地庆祝,以改善世界和平、善良和所有人之间的友谊。
encrease增加;celebrate庆祝;tie系;laid下蛋;摆放。根据上文可知,世界大笑日受到大家的喜爱,故人们会庆祝这样的节日。故选B。
11.句意:这一天提醒全社会的人,当你面对今天繁忙而紧张的生活时,笑声是最好的良药。
exciting令人激动的;free空闲的;免费的;busy忙碌的;sad伤心的。根据下文stressful life可知是忙碌的生活,故横线上的词与stressful意思相近,共同描述现在是生活。故选C。
12.句意:来自不同国家的人们以快乐庆祝世界笑声日。
among在……期间;between在……之间;from从;and和。来自世界各地的人们的表达方式是固定的,即“people from the world”。故选C。
13.句意:来自不同国家的人们以快乐庆祝世界笑声日。
decision决定;happiness幸福;dream梦想;mistake错误。根据上下文可知,世界大笑日是让人们在这一天笑着参加各种活动。故人们带着幸福和快乐的感觉庆祝世界大笑日。故选B。
14.句意:不同的笑声俱乐部在世界笑声日组织了特别节目,如笑声游戏、笑话和不同的比赛。
for为了;example例子;that那个;as当。根据后面是对各种节目的列举,故此处为“例如”即短语“such as”。故选D。
15.句意:如果你能笑得很开心,你可以和他们一起玩。
but但是;although尽管;or或者;if如果。根据上文可知,最后一句是一种呼吁,即如果可以,你就能参加。故选D。
16.B 17.C 18.B 19.D 20.C
【导语】本文是一篇新闻报道,主要讲述了2025年9月3日在北京天安门广场举行的盛大阅兵仪式。
16.细节理解题。根据第四段“The main goals of holding this parade were to remember history, honor those who died for the country, value peace and work for a better future.”可知,阅兵的核心目的是纪念历史和支持和平。故选B。
17.细节理解题。根据第二段“The parade included two parts: a ceremony and a march-past.”可知, 阅兵分为两部分:仪式环节和分列式检阅。故选C。
18.词句猜测题。根据第五段“one country made an improper decision”可知,一个国家做出了不恰当的决定;结合后一句“Its media reported that the country called for other nations to avoid joining the memorial events in Beijing.”和选项可推知,此处应表示该国呼吁其他国家“远离”北京的纪念活动。因此,avoid意为keep away from“远离”。故选B。
19.细节理解题。根据第三段“This showed that the country’s military has the ability to protect its people and keep peace in the region.”可知,中国军队有能力保护人民。故选D。
20.标题归纳题。全文围绕北京阅兵展开,涵盖其目的、内容和国际反响。因此,选项C“北京盛大的纪念阅兵”是最佳标题。故选C。
21.C 22.B 23.A 24.D 25.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者一家第一次去北京旅游,在乘坐出租车回酒店途中,司机故意绕路带他们去了一个当地夜市,让他们体验到了北京的美食和独特文化,这次经历让他们明白有时候迷路也能带来美好的发现。
21.细节理解题。根据文章第四段“Tourists always miss this place. Best food in Beijing”以及第五段“He had taken us on a detour(兜圈子)just to show us this hidden spot.”可知,出租车司机带他们去夜市是为了让他们看到当地一个特别的地方。故选C。
22.细节理解题。根据文章第二段“However, after 20 minutes, I noticed we were going the wrong way! The streets looked unfamiliar(不熟悉),and my father asked in surprise”以及第三段“My mother looked worried”可知,当作者一家意识到走错路时,他们感到担心和惊讶。故选B。
23.推理判断题。根据文章第四段“Tourists always miss this place. Best food in Beijing”以及第五段“He had taken us on a detour(兜圈子)just to show us this hidden spot.”可知,司机故意绕路带他们去夜市,是为了让他们享受当地的美食和文化,即想让游客享受当地文化。故选A。
24.细节理解题。根据文章最后一段“That night, we learned something: sometimes getting lost is the best way to get around. Thanks to the kind taxi driver, we discovered(发现)a wonderful place we would never have found ourselves.”可知,作者一家从这次经历中学到了迷路有时也能带来美好的发现。故选D。
25.最佳标题题。文章主要讲述了作者一家在北京乘坐出租车时,司机故意绕路带他们去了一个当地夜市,让他们体验到了北京的美食和独特文化,这是一次美好的惊喜。选项C“一个乐于助人的司机和一个美妙的惊喜”最符合文章主旨。故选C。
26.C 27.B 28.A 29.C 30.A
【导语】本文介绍了云南的采茶节。
26.细节理解题。根据“The Tea-picking Festival in Yunnan is a yearly event. It celebrates the harvest (丰收) of tea leaves.”可知,人们欢庆采茶节是为了庆祝茶叶的丰收。故选C。
27.词句猜测题。根据“Local people come together on this day to enjoy the fruits of their labor.”可知,人们欢度采茶节来享受他们劳动的果实,labor意为“劳动”,与work近义。故选B。
28.细节理解题。根据“The festival came from an ancient custom.”可知,这个节日来自一个古老的习俗。故选A。
29.最佳标题题。根据“The Tea-picking Festival in Yunnan is a yearly event. It celebrates the harvest (丰收) of tea leaves.”可知,本文主要介绍了采茶节。选项C“云南的采茶节”作为标题最为合适。故选C。
30.篇章结构题。文章第一段总起全文,引出“采茶节”这一话题,第二至四段分别介绍了节日的由来、主要的庆祝活动和庆祝这个节日对学生的意义,第五段总结全文。因此文章的结构为总——分——总。故选A。
31.B 32.F 33.E 34.C 35.D
【导语】本文主要介绍了人们庆祝秋分的活动。
31.根据上句“Autumn Equinox is an important event in China.”可知,此处继续介绍秋分的基本信息。选项B“是在2024年9月22日”符合语境。故选B。
32.根据上句“China Daily has said something about the better eggs for the game.”可知,《中国日报》报道了一些关于比赛用蛋的更好选择,此处应介绍什么样的鸡蛋适合比赛。选项F“大约四五天大的鸡蛋更容易站立”符合语境。故选F。
33.根据上句“On Autumnal Equinox, people often take the paper from one house to another and say or sing some nice words.”可知,在秋分这一天,人们经常带着这些纸挨家挨户地说或唱出一些吉祥话。故此处应表达他们这样做会得到什么。选项E“他们这样做可能会得到一些零花钱”符合语境。故选E。
34.根据上句“Qiucai is a kind of wild autumn vegetable.”可知,秋菜是一种野生秋菜,此处应介绍秋菜。选项C“它很薄,大约20厘米长”符合语境。故选C。
35.根据该段,特别是“It is a celebration of nature’s balance.”可知,秋分是对大自然平衡的庆祝,此处是另一句总结,选项D“这也是我们加入旧传统的时候了”符合语境。故选D。
36.loud
【解析】句意:如果你想改善你的发音,你应该听磁带然后大声重复出来。此处需要一个副词修饰动词“repeat”,“loud”既可以作形容词也可以作副词,作副词时表示“大声地”,符合语境。故填loud。
37.wonderful
【解析】句意:睡觉前完成所有的作业太棒了。因为谓语动词是is,所以本空用形容词形式,wonder的形容词为wonderful。故填wonderful。
38.laid
【解析】句意:他小心翼翼地把地图摊开在桌子上,试图找到隐藏的宝藏。lay“放置”,句子描述的是过去发生的动作,时态用一般过去时,lay的过去式为laid。故填laid。
39.have celebrated
【解析】句意:自节日成立以来,我们一直在庆祝这个节日。根据“since it was founded”可知,此处用现在完成时,主语是复数,助动词用have,后跟动词过去分词。故填have celebrated。
40.Pioneers
【解析】句意:在公园里有许多少先队员正在捡垃圾。Young Pioneer“少先队员”,固定短语;many后接可数名词复数,故填Pioneers。
41.opinion
【解析】句意:你对世界上最美丽的奇迹有什么看法?opinion“看法”,名词,此处是指“对世界上最美丽的奇迹的看法”,名词用单数即可。故填opinion。
42.discussion
【解析】句意:我们热烈讨论了应该先去参观世界上的哪个奇观。根据“We had a hot...”可知,此处表示名词“讨论”,discussion名词,意为“讨论”,have a discussion about sth.表示“就某事进行讨论”。故填discussion。
43.among
【解析】句意:我们的老师坐在学生之中。他们正在大声交谈。考查介词用法。“among”用于三者或以上的群体中,强调“在……中间”;而“between”仅用于两者之间。句中“the students”为复数群体,数量为三者以上。故填among。
44.speeches
【解析】句意:他不害怕在许多人面前发言。根据汉语提示可知,speech“发言”,可数名词,make speeches“做演讲,发言”,固定短语,此处用复数形式。故填speeches。
45.somewhere
【解析】句意:暑假要来了。我想去一个有趣的地方。根据汉语提示可知,somewhere表示“某地,某处”,和interesting搭配,表示“有趣的地方”。故填somewhere。
46.Since then
【解析】根据中英文对照可知,句中缺少“从那时起”的英文内容,“从那时起”英文表达为“since then”,是固定搭配,“since then”是现在完成时的标志性时间状语,位于句首,首字母大写。故填Since;then。
47.Come on
【解析】对照汉语意思,可知英语句子缺少“加油”的表达。“加油”常用翻译为“Come on” ,该短语为固定搭配,符合句子鼓励、催促的语境,所以填“Come on”。
48.since then
【解析】since then“从那以后”,固定短语,故填since;then。
49.vacation/take a vacation
【解析】根据中英文对照可知,空处缺“度假”的英文表达。vacation/take a vacation意为“度假”;根据“go out to”可知,考查go out to do sth.“出去做某事”,所以填动词原形。故填vacation/take a vacation。
50.didn’t until
【解析】not…until“直到……才”,根据last year可知,此句是一般过去时,否定借助于助动词didn’t,故填didn’t;until。
51.visit 52.because 53.eat 54.Finally 55.upset 56.colorful/colored 57.lanterns 58.them 59.prepared 60.After
【导语】本文主要介绍了李明和家人共同庆祝中秋节的故事。
51.句意:李明和他的父母很早就来看望他的阿姨,叔叔和奶奶。根据“came to do sth.”可知,此处缺动词原形,空格后为“his aunt, uncle, and grandmother”,结合所给词汇,故此处指的是拜访亲戚,用visit的原形。故填visit。
52.句意:这个节日也作为中国月亮节而出名,因为这个节日在月圆的夜晚被庆祝。根据句型结构可知,空格前后都是完整的句子,应填连词,中国月亮节出名的原因是该节日庆祝的时间是月圆的夜晚,故用because。故填because。
53.句意:人们经常在这一天吃月饼。根据“mooncakes”和“people”之间的关系可知,这里缺谓语动词,指吃月饼,由“often”可知,此处为一般现在时,故用eat的原形作谓语。故填eat。
54.句意:最后,他们把每一个面团放入模具来制作一个特殊的形状。根据“Grandmother and Li Ming took turns...Next, they filled...”可知,这里在描述做月饼的步骤,结合所给词汇,“finally”意为“最后”符合句意,位于句首,首字母要大写,应用Finally。故填Finally。
55.句意:一些月饼看起来不对,因此李明有点不开心。根据“Some of the mooncakes didn’t look right”可知,月饼形状不对,李明感到不开心,用“upset”表“心烦的”。故填upset。
56.句意:李明的叔叔带来一盒装满各种颜色的纸和金属线。根据“Li Ming’s father found glue and scissors. They made paper...”可知,他们用来制作灯笼的纸张可以是五颜六色的,故用colored或者colorful。故填colored/colorful。
57.句意:他们为这个节日制作纸灯笼,纸灯笼看起来像纸气球一样。根据“looked like paper balloons”可知,这里指制作灯笼,“lantern”意为“灯笼”,为可数名词,故用其复数形式lanterns。故填lanterns。
58.句意:晚上他们会把蜡烛放入灯笼里。根据“they would put candles inside”可知,此处指把蜡烛放入灯笼,上一句以及出现了lanterns,为复数形式,后文再出现的时候需要用them来代指。故填them。
59.句意:妈妈,阿姨和奶奶在那准备晚饭。根据“After they finished cooking”可知,此处指还在准备晚饭,且为一般过去时,“prepare”意为“准备”,应用过去式prepared。故填prepared。
60.句意:晚饭后,李明和他的家人带着他们的灯笼和月饼出去了。根据“They went to the park to celebrate the festival.”可知,出去是在晚饭之后,位于句首,应该大写,应用After。故填After。
61.to celebrate 62.was 63.foreigners 64.from 65.discovering 66.ourselves 67.an 68.before 69.more beautiful 70.really
【导语】本文主要讲述了在上海居住的外国人参加中秋节庆祝活动,体验中国文化的故事。
61.句意:去年,许多住在上海的外国人在昆仑静安酒店举办了一个庆祝中秋节的聚会。此处表示目的,用动词不定式作目的状语。故填to celebrate。
62.句意:活动期间供应月饼等传统节日食品。此处是描述去年的事情,用一般过去时,主语是Traditional festival food,be用was。故填was。
63.句意:一些外国人和他们的家人一起去参加聚会。根据“went to the party”可知,是指一些外国人去参加聚会,some of后接可数名词复数。故填foreigners。
64.句意:它与我们的文化大不相同。be different from“与……不同”。故填from。
65.句意:中国文化中有太多我们可以继续发现的东西。keep on doing sth“继续做某事”,所以该空用动名词形式。故填discovering。
66.句意:我们在聚会上玩得很开心。enjoy oneself“玩得开心”,主语是We,反身代词用ourselves“我们自己”。故填ourselves。
67.句意:澳大利亚人Cameron Hume也和他的妻子及两个女儿参加了聚会。此处泛指一个澳大利亚人,且Australian是元音音素开头的单词,用an修饰。故填an。
68.句意:三年前她们和我们一起来这里之前,对中国一无所知。此处是指在来中国之前,对中国一无所知,用before“在……之前”,引导时间状语从句。故填before。
69.句意:那天她们穿汉服看起来漂亮多了。根据“much”修饰比较级可知,此处用比较级more beautiful“更漂亮的”。故填more beautiful。
70.句意:有这个机会让她们知道中国人是什么样的,真是太好了。此处修饰形容词nice,用副词形式。故填really。
71.Why 72.how people celebrate Pi Day/Pi Day is about having fun with the number 73.have pies at special prices for the day 74.in 1988/on March 14th, 1988 75.infinitely
【导语】本文主要介绍了圆周率日(Pi Day)的由来、庆祝方式及相关活动。
71.根据“March 14th can be written as 3/14. It looks just like the number pi.”可知,3月14日可以写作3/14,这与圆周率π的数值3.14一致。故填Why。
72.第三段主要描述人们如何通过吃派和数学活动庆祝圆周率日。故填how people celebrate Pi Day/Pi Day is about having fun with the number。
73.根据“Restaurants have pies at special prices for the day.”可知,餐厅在圆周率日提供特价派。故填have pies at special prices for the day。
74.根据“In 1988, an American scientist thought that people should remember this day. Then it was first celebrated in this year.”可知,圆周率日首次庆祝是在1988年。故填in 1988/on March 14th, 1988。
75.根据“the number goes on infinitely”可知,infinitely意为“无穷尽地”。故填infinitely。
76.例文
Celebrating Mid-Autumn Festival
Mid-Autumn Festival is a special time in our country. It falls on the 15th day of the eighth month. Families gather to enjoy mooncakes and admire the full moon at home. It’s a time for sharing stories and spending time with loved ones.
During the festival, we prepare delicious mooncakes filled with sweet bean paste or lotus seed paste. At night, we carry lanterns and walk under the bright moonlight.
Mid-Autumn Festival teaches us to enjoy the beauty of nature and the gifts we have. It brings us closer as families and friends. Let’s cherish these moments and keep the traditions alive.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇节日介绍短文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,包括时间、地点、活动及感受等,考生应注意不要遗漏这些要点,并适当添加细节,突出节日氛围和写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。通过介绍中秋节是一个特殊的时间来引出下文对节日的详细描述;
第二步,具体阐述写作内容。从节日的时间、家庭活动、食物准备以及夜晚的活动等方面,重点介绍中秋节的庆祝方式和感受;
第三步,书写结语。表达中秋节带给人们的启示,以及珍惜这些时刻、传承传统的愿望。
[亮点词汇]
①falls on(日期)落在,适逢
②gather to do sth. 聚集做某事
③admire the full moon 赏月
④be filled with 充满
⑤carry lanterns 提灯笼
⑥bring sb. closer 使某人关系更紧密
⑦cherish moments 珍惜时刻
⑧keep the traditions alive 使传统延续
[高分句型]
①Mid-Autumn Festival is a special time in our country.(主系表结构)
②During the festival, we prepare delicious mooncakes filled with sweet bean paste or lotus seed paste.(过去分词作后置定语)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)