(月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语沪教牛津版(含答案解析)

文档属性

名称 (月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语沪教牛津版(含答案解析)
格式 docx
文件大小 67.5KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津深圳版
科目 英语
更新时间 2025-10-05 10:29:14

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语沪教牛津版Unit 1-Unit 3
阶段核心素养培优卷
本试卷共11页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
Before I went to high school, I looked forward to starting my new life. I wanted to get into the 1 of popular students at school, so I bought a new outfit (套装) to present a good image for myself.
On the first day of school, I didn’t know 2 to have my first class. I was standing in the hall, looking confused (困惑的), when a short girl wearing glasses 3 and asked, “Hi, my name is Judy. Are you 4 Do you want me to help you find your class ” 5 she seemed not the kind of girl I wanted to make friends with; I told her my name and 6 her, making polite conversation the whole way.
When we reached the classroom, she said, “It was nice 7 you, and I hope your day goes all right.” I said 8 and waved good-bye.
In the classroom, I saw a big group of students around a girl wearing blue jeans with holes. She was talking about her adventures in summer. I thought this girl was 9 .
When the teacher came and told us to have a rest, I managed to get a 10 next to her, and said, “Hi, my name is April and I’m new here.” She said, “Hi, I’m Ella.”
Once the class was over, I turned to her and asked, “My next class is art. Could you help me find it ” She said, “No” 11 and walked to her friends, Molly and Cindy. I heard her say, “Did you see that new girl trying to get into our group Her outfit is so strange.” They all looked at me and 12 .
When I was ready to go home, someone came up and said, “Hi, again. How was your first day ” It was 13 .
I told her my day was not good. She said she was 14 and offered to walk me outside.
Walking with Judy made me realize how 15 it was to try to only make friends with popular people, and how nice it would be to have a friend like her.
1.A.class B.band C.group D.club
2.A.when B.where C.why D.how
3.A.came up B.called up C.put up D.looked up
4.A.tired B.angry C.glad D.new
5.A.Because B.Although C.However D.So
6.A.refused B.believed C.understood D.followed
7.A.smart B.finding C.meeting D.choosing
8.A.yes B.hello C.thanks D.cheese
9.A.smart B.strange C.quiet D.popular
10.A.book B.letter C.seat D.desk
11.A.quickly B.bravely C.weakly D.regretfully
12.A.laughed B.shouted C.cheered D.jumped
13.A.April B.Judy C.Ella D.Molly
14.A.happy B.relaxed C.worried D.sorry
15.A.careless B.silly C.different D.dangerous
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
From “eating dazi” (饭搭子) to “working out dazi” to “traveling dazi”, a new social trend (趋势) is taking off in China among young people. Dazi often refers to “side-by-side” or just “activity partner” in Chinese. It means people find new ways to connect with others and share their hobbies.
Dazi makes social life easier and more comfortable. Unlike traditional friends who often need to hang out with each other and keep in close contact, a dazi is a more relaxed social partner. Getting along with a dazi means one doesn’t have to accommodate (迁就) the other because of different interests and hobbies, which will greatly reduce social costs.
In China, many young people are turning to dazi relationships to deal with their busy lives. Dazi is a quick and convenient way to socialize (社交) without a long-term promise. It provides a way for young people to build social connections and fight against loneliness, without needing to care too much about each other like in close relationships. Moreover, social media makes it easy to find people with shared interests for certain activities.
However, finding a “dazi” often comes with some hazards. This includes meeting strangers in person, which can put you at risk of harm. So be careful when meeting an online dazi. To stay safe, always meet your online “dazi” in public and let someone know where you are going.
A short-term friendship formed through dazi can probably turn into a long-term relationship. While a dazi relationship is typically started for a certain activity, shared experiences and interests can lead to a deeper connection over time. If both parties are willing to spend time and effort developing a stronger relationship, it is possible for the friendship to become a long-term relationship. However, it’s important to respect each other’s personal space when building a relationship, without getting too involved or crossing any lines.
16.Compared with a traditional friend, a dazi ________.
A.takes more time to get along with B.is often based on a long-term relationship
C.makes social life easier and more relaxed D.requires a higher level of emotional support
17.What is Paragraph 3 mainly about
A.Reasons for building a dazi relationship.
B.Ways to find people with the same interests.
C.The importance of developing a close friendship.
D.The role of socializing in fighting against loneliness.
18.What does the underlined word “hazards” in Paragraph 4 probably mean
A.Happiness. B.Dangers. C.Surprises. D.Disagreements.
19.What does the author think of a dazi relationship
A.It can turn into a strong friendship. B.It is more suitable for outgoing people.
C.It often starts with respecting each other. D.It helps deepen connections with old friends.
20.Which is the best title for the passage
A.A New Way to Join in Activities B.Tips for Finding a Dazi Online
C.The Art of Making Friends D.The Rise of Dazi Culture
B
Guo Guangpu, a university professor, can be a little strange outside the classroom, especially when he is seen smelling bird droppings (粪便), or even acting as if (似乎) he is eating for dramatic (戏剧性的) effect.
This dramatic way of teaching has proved to be effective. So far, Guo has made more than 100 short science videos about animals and plants, as well as ecology (生态) systems. People can find information on a lot of interesting things in his videos on Douyin.
His fans have watched his trips to learn about unusual knowledge. For example, they can see lychee in Dongguan of Guangdong province, Asiatic toad in Zhejiang province, and unusual fruits of various shapes and sizes in Yunnan province.
“Science videos are not easy to make. You have to be professional (专业的) and also be lively and interesting. Only in this way can people with different levels of knowledge understand,” Guo says. So he needs to search through plenty of information to make sure that there are no mistakes in his videos. While showing the knowledge, he also tries his best to express it in simple words.
As a result, his efforts have attracted more than 14,000 fans since March. Some of his videos have got as many as 17,000 likes.
“With the help of Professor Guo, I am able to admire the beautiful land across the country even without leaving home,” says Ren Jiaxi, one of Guo’s Douyin fans. “His video raises my interest in learning,” Ren adds.
21.How does the writer start the text
A.By showing a scene (场景). B.By giving an example.
C.By giving an opinion. D.By telling a story.
22.What do we know about Guo Guangpu’s science videos
A.His videos are given likes by 17,000 fans.
B.The knowledge from his videos is common.
C.His videos are decorated by animals and plants.
D.The knowledge in his videos is easy to understand.
23.What do Ren Jiaxi’s words tell us
A.Ren dislikes paying close attention to Guo’s video.
B.Ren keeps away from home because of Guo’s video.
C.Ren is actually in the places shown in Guo’s video.
D.Ren’s learning interest is encouraged by Guo’s video.
24.Which of the following can best describe Guo Guangpu
A.Dramatic and funny. B.Lively and honest.
C.Hardworking and creative. D.Interesting and positive.
25.What can be the best title for the text
A.A Strange University Professor B.A Professor’s New Way to Teach
C.Methods of Making Science Videos D.The Most Effective Way of Learning
C
Think about how much time you spent outside last week. Really “outside”. Walking from the car into the mall doesn’t count.
Now think about how much time you spent indoors—on the Internet or playing video games or watching TV.
You may say, “I play inside more than outside and I like to play games on the computer.”
If so, it’s likely that you spent more time inside four walls than outside in fresh air. Kids today spend two fewer hours per week on sports and outdoor activities than kids did 20 years ago. That’s according to a University of Michigan study. Non-moving activities are more popular. The costs “include overweight, greater stress, higher rates of physical and emotional illness and less joy, …” says Richard Louv, writer of Last Child in the Woods: Saving Our Children from Nature-Deficit Disorder:
Play is important, even for adults. _________
Outdoor activity betters your senses. The next time you sit down to message your friends, take note of your senses during and after your texting. Then do the same experiment after you’ve done something outside. You will find being outdoors brings the senses to life. “Hiking, exploring, and fishing help hone all of your senses,” says Betsy Keller. She’s a professor of exercise and sports sciences at Ithaca College in New York. “Smell, sight … all of your senses are in use when you’re outside.”
Outdoor play frees your mind. Are you stressed out Having trouble devoting your mind to what you’re doing Too much time indoors— away from the natural world—may be a cause. Louv uses a term to describe the set of problems caused by too much time indoors: nature deficit disorder. He says, “I use it to describe the price we pay for being so separated from nature.”
Spending time outdoors brings you closer to the environment. When you’re out, breathe in fresh air, hear the leaves crackle underfoot and search for cool birds and plants in the woods. It can help you feel more connected to the natural world. No woods nearby Nature can be found right outside your back door or in your local park.
So the next time you sit down to spend quality (高质量的) time with a video game, consider treating yourself to a little outdoor play instead.
26.How does the writer first introduce the topic of outdoor play
A.By showing the results of a recent study.
B.By introducing different kinds of outdoor play.
C.By inviting the reader to think about his or her own case.
D.By telling the reader outdoor play is good for body and mind.
27.According to the passage, what can be one of the results of spending more time indoors
A.Improving eyesight. B.Reducing stress level.
C.Getting better social skills. D.Increasing risk of physical illness.
28.Which sentence can be put in the blank in Paragraph 5
A.Just getting outdoors does wonders.
B.Outdoor play helps to build relationships.
C.Nature can remind us of life beyond our worries.
D.The outdoors is the best place to practise physical skills.
29.Which word is closest to the meaning of “hone” in paragraph 6
A.improve B.limit C.produce D.organize
30.Which of the following is a good way to enjoy outdoor play
A.Walking from your car into the mall.
B.Spending your quality time with TV drama series.
C.Playing a video game of making sandcastles by the beach.
D.Watching in your local park how fast the clouds are moving.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有两项多余)
Learning how to build trust with others can improve your confidence (自信). 31 .
Put your phone down.
Put your phone down to keep eye contact (眼神交流) when someone is talking. 32 . So try to listen to others with your eyes.
Uncross your arms and legs.
You might cross your arms and legs when you’re cold. But that position closes you off. 33 . Make sure your body looks open to hear others’ thoughts.
Smile and nod.
Nodding and smiling while someone is talking shows you’re listening. That shows you’re interested in what the person is saying and this body language will make you seem polite.
34 .
Sitting behind a desk creates a feeling of keeping away. Try not to have a big barrier (障碍) between you.
Don’t always keep your head down and take notes.
35 . However, make sure it doesn’t get in the way of your communication. If you keep writing down what the other person says, that person could start thinking “What is he writing down ” Taking notes too often makes the other person feel uncomfortable.
A.Here are some magic body languages to build trust with others
B.It will help build trust because it shows interest
C.Don’t sit behind a desk
D.Keep silent
E.Then, it gets in the way of building trust
F.Sometimes notes are necessary when you’re talking to someone
G.You need to make the person feel at home
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.The axe is not (really). It is just a toy.
37.The study shows that our brain works (active) at night than it does in the daytime because it needs to get some rest.
38.Tom was made (wash) his hands before having dinner.
39.It’s not easy to make a right (decide) when standing in front of the crossroads of life.
40.Not only the students but also their teacher (invite) to the party last week.
41.Check the answer on the Internet if you are not (肯定的).
42.The doctor advised us to exercise more to (防止) illness.
43.Is it possible to (创建) a whole new world on Mars in the future
44.David thinks that reading is a journey about forming a (个人的) relationship with the text, not just learning information.
45.Daming’s parents often go on (生意) and they have little time to look after Daming.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.对于学生来说,在日常生活中保护好视力非常重要。
very students protect their eyesight in daily life.
47.在这份工作中,他学会了如何与他人沟通。
In this job, he has learnt with others.
48.上周,李华被邀请参加学校的旅游知识竞赛。
Last week, Li Hua to join in a travel quiz show at school.
49.真正好的音乐作品是永远不会过时的。
Really good musical works (作品) will not be forever.
50.王鹏的父母出差时,他非常开心。
Wang Peng was very happy when his parents went away .
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
根据短文内容,用方框中所给词语的适当形式填空,使文章通顺、完整。(每词限用一次)
see, keep, so, live , cool , wake, grow, factory, surprise, how
Three years ago, Maria and her family left their house in the countryside. Since then they 51 in a building in Park Town. However, Maria doesn’t like this city although it’s easy for her to find a good job. The environment isn’t good here. And at midnight, she 52 up by loud noises from time to time because there are many big 53 around their house.
One day, Maria 54 her neighbor, Mrs. Garcia, carrying a gardening tool and a bag of soil. Maria wondered 55 Mrs. Garcia could garden in the city. “My mom used to 56 vegetables. Now we don’t have a yard, 57 she can’t do it,” said Maria. Mrs. Garcia laughed, “I will show you.” Maria thought that Mrs. Garcia might take her to the park, but she took her to the roof (屋顶). When the door was open, Maria was 58 to see lots of flowers and vegetables on the roof. “What a wonderful garden! There are butterflies. And they are flying!” Maria shouted.
“I have planted them on the roof for a long time. They can not only help 59 the air clean, but also help to keep the building much 60 during hotter weather,” Mrs. Garcia said. “You can do the same thing. It’ll be great!”
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
It was Saturday morning. “Today is Mum’s birthday. I have 61 idea. I want to give Mum a shiny house as a gift. 62 can help me ” Daisy asked. “I can!” Fred and Ben both said.
At first, they were 63 (excite) and had fun. Fred and Ben did the dishes in the kitchen and Daisy was busy 64 (sort) toys into boxes in the bedroom. “Be careful 65 the plates,” Daisy said to them. After that, they started to clean up the living room. They did not have a break 66 the house shone. At noon, they quietly waited for their mum’s 67 (arrive) .
When their mum walked in, she was surprised to see the clean house. “Happy birthday, Mum!” “Thank you, my kids,” Mum hugged (拥抱) 68 (they) and said happily. “It’s the best gift! The 69 (fresh) made chicken is for you!”
In the evening, Fred said, “Mum does the housework every day, but she never says anything to us. ” Daisy 70 (nod) and added, “We should help her share the chores.”
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,回答问题。
Have you heard of “soft skills” before To be honest, they’re abilities that are not taught in school. However, to be truly happy and successful, you need to develop soft skills. Here are some of them.
Understand the power of non-language communication. If you have watched a nature program, you’ve probably seen how some animals communicate. For example, a wolf can control its young just by using a different look in its eyes. While humans have the ability to speak, about 55% of our face-to-face communication actually takes place through body language.
Know how to make others laugh. I’m sure with your friends and family you have a great sense of humor. However, how about at work or when you meet strangers Break free, and add humor to your actions. Then your personal happiness will rise.
Respect others. Unfortunately, this soft skill seems to be going out of fashion at present. Too many people have become self-centered, and put their own hopes above the needs of other people. Please make sure you respect all those you come into contact with. Interestingly, by respecting others, you’ll find they respect you more in return.
Have persuasive (令人信服的) power. This isn’t some kind of superheroes’ power. It’s an ability that many people have developed. If you learn to communicate persuasively, you will go far.
71.How can a wolf control its young
72.Have these “soft skills” ever been taught in school
73.What percent of our face-to-face communication actually takes place through body language
74.What will others do when you respect them
75.Do you like the “soft skills” of respecting others Why or why not (30个词以内回答)
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.重阳节即将到来,“孝敬长辈”是中华民族的传统美德。请结合你的情况和提示,谈谈:
1. 在你的长辈中你最爱的人是谁?
2. 他或她是怎么对你的(学习上:要求严格……生活上:悉心照料……)?
3. 你是如何孝敬长辈的(做些家务、努力学习)?
要求:1. 语言正确,行文流畅,书写规范。
2. 词数80-100词左右。
3. 文中不能出现真实的姓名、学校或所在地名等。
Of all my family members, I love…
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.B 3.A 4.D 5.B 6.D 7.C 8.C 9.D 10.C 11.A 12.A 13.B 14.D 15.B
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者第一天进入高中后的交友经历。
1.句意:我想进入学校受欢迎的学生群体,所以我买了一套新衣服来展示自己的良好形象。
class班级;band乐队;group组织;club俱乐部。根据“I wanted to get into the...of popular students at school”可知,作者想加入受欢迎学生的小团体。故选C。
2.句意:在上学的第一天,我不知道在哪里上我的第一节课。
when当……时候;where哪里;why为什么;how如何。根据下文“Do you want me to help you find your class ”可知,此处作者找不到自己的班级,因此对应的疑问词为where。故选B。
3.句意:我站在大厅里,一脸困惑,这时一个戴眼镜的矮个女孩走过来问我。
came up走近;called up打电话;put up建造;looked up查阅。根据“Hi, my name is Judy. Are you new Do you want me to help you find your class ”可知,戴眼镜的女生走过来询问作者的情况。故选A。
4.句意:你是新来的吗?
tired疲劳的;angry生气的;glad高兴的;new新的。根据上文“On the first day of school. I was standing in the hall, looking confused,...and asked”可知,对方根据她的状况看出了她应该是新生。故选D。
5.句意:虽然她似乎不是我想交朋友的那种女孩,但我告诉了她我的名字,然后跟在她后面,一路上都有礼貌地交谈。
Because因为;Although尽管;However但是;So所以。根据“she seemed not the kind of girl I wanted to make friends with, I told her my name...”可知,此处为让步关系。故选B。
6.句意:虽然她似乎不是我想交朋友的那种女孩,但是我告诉了她我的名字,然后跟在她后面,一路上都有礼貌地交谈。
refused拒绝;believed相信;understood理解;followed跟随。根据“making polite conversation the whole way”以及“When we reached classroom, she said...”可知,作者一路跟着这个女孩到了教室。故选D。
7.句意:很高兴见到你,我希望你今天一切顺利。
smart聪明的;finding找;meeting遇见;choosing选择。根据“I hope your day goes all right.”以及“good-bye”可知,此处在告别。结合句型“It was nice meeting you”可知,此处为“很高兴认识你”。故选C。
8.句意:我说谢谢,挥手说再见。
yes是、好;hello你好;thanks感谢;cheese奶酪。根据上文朱迪帮忙带作者到她的教室可知,此处为感谢。故选C。
9.句意:我觉得这个女孩很受欢迎。
smart聪明的;strange奇怪的;quiet安静的;popular受欢迎的。根据“I saw a big group of students around a girl wearing blue jeans with holes.”结合第一段作者的目的“I wanted to get into the group of popular students at school,”可知,作者认为这就是她要找的受欢迎的小团体。故选D。
10.句意:当老师来告诉我们休息时,我设法找到了她旁边的座位,并说:“嗨,我叫April,我是新来的。”
book书;letter信;seat座位;desk桌子。根据“I managed to get a...next to her”可知,作者找了一个靠近她的座位。故选C。
11.句意:她很快地说“不”,然后向她的朋友莫莉和辛迪走去。
quickly迅速地;bravely勇敢地;weakly虚弱地;regretfully遗憾地。根据“walked to her friends, Molly and Cindy. I heard her say...They all looked at me and laughed”可知,这个女孩很快拒绝了作者。故选A。
12.句意:他们都看着我笑了。
laughed笑;shouted喊叫;cheered欢呼;jumped跳。根据“I heard her say, ‘Did you see that new girl trying to get into our group Her outfit is so strange.’”可知,这番话引起了其他人的嘲笑。故选A。
13.句意:是朱迪。
April艾普尔;Judy朱迪;Ella艾拉;Molly莫莉。根据“Walking with Judy made me realize’”以及上文作者第一次遇见朱迪的经历可知,作者再次见到了朱迪。故选B。
14.句意:她说她很遗憾,并提出送我出去。
happy开心的;relaxed放松的;worried担忧的;sorry抱歉。根据“I told her my day was not good.”和“offered to walk me outside”可知,Judy为作者第一天不愉快的经历而感到遗憾。故选D。
15.句意:和朱迪一起散步让我意识到,只想和受欢迎的人交朋友是多么愚蠢,有一个像她这样的朋友是多么美好。
careless粗心的;silly愚蠢的;different不同的;dangerous危险的。根据“how...it was to try to only make friends with popular people, and how nice it would be to have a friend like her.”可知,此处对朱迪和艾拉进行了对比。结合上文作者的经历来看,她觉得自己很愚蠢。故选B。
16.C 17.A 18.B 19.A 20.D
【导语】本文介绍了中国年轻人中流行的“搭子”社交趋势,即通过共同兴趣寻找活动伙伴的轻松社交方式。
16.细节理解题。根据“Dazi makes social life easier and more comfortable. Unlike traditional friends who often need to hang out with each other and keep in close contact, a dazi is a more relaxed social partner.”可知与传统朋友相比,搭子让社交生活更轻松舒适,是一种更放松的社交伙伴,故选C。
17.主旨大意题。根据第三段“In China, many young people are turning to dazi relationships to deal with their busy lives…It provides a way for young people to build social connections and fight against loneliness…”可知该段主要讲述年轻人建立搭子关系的原因,故选A。
18.词句猜测题。根据“This includes meeting strangers in person, which can put you at risk of harm.”可知与陌生人见面可能带来伤害风险,因此“hazards”意为“危险”,故选B。
19.观点态度题。根据“A short-term friendship formed through dazi can probably turn into a long-term relationship.”可知作者认为搭子关系可能发展为牢固的友谊,故选A。
20.标题归纳题。全文围绕中国年轻人中新兴的搭子文化展开,介绍其特点、优势和注意事项,因此最佳标题是“搭子文化的兴起”,故选D。
21.A 22.D 23.D 24.C 25.B
【导语】本文是记叙文。主要讲述了大学教授郭光普通过制作生动有趣的科普短视频进行教学,吸引了众多粉丝并激发了大家学习兴趣的故事。
21.细节理解题。根据文章开头“Guo Guangpu, a university professor, can be a little strange outside the classroom, especially when he is seen smelling bird droppings (粪便), or even acting as if (似乎) he is eating for dramatic (戏剧性的) effect.”可知,作者通过描绘郭光普教授在教室外的一个具体场景开篇。故选A。
22.细节理解题。根据“Science videos are not easy to make. You have to be professional (专业的) and also be lively and interesting. Only in this way can people with different levels of knowledge understand”以及郭教授用简单语言表达知识可知,他的视频中的知识容易理解。故选D。
23.细节理解题。根据“His video raises my interest in learning,” Ren adds.可知,任佳希的话表明郭教授的视频激发了他的学习兴趣。故选D。
24.推理判断题。根据“So he needs to search through plenty of information to make sure that there are no mistakes in his videos”可知他工作努力;根据他用戏剧性的方式、制作短视频传播科普知识,让不同知识水平的人都能理解,可知他富有创造力。故选C。
25.最佳标题题。文章围绕郭光普教授通过制作生动有趣的科普短视频这一新颖教学方式展开,讲述其效果和影响。B选项“一位教授的新教学方法”符合主题。故选B。
26.C 27.D 28.A 29.A 30.D
【导语】本文是一篇说明文。文章先引导读者反思自身室内外活动时间,结合密歇根大学研究指出如今孩子户外活动时间减少,接着引用专家观点说明久坐室内的危害,再从“提升感官、解放思维、亲近环境”三方面论证户外活动的好处,最后呼吁人们用户外活动替代部分室内娱乐。
26.推理判断题。根据“Think about how much time you spent outside last week. Really ‘outside’. Walking from the car into the mall doesn’t count. Now think about how much time you spent indoors—on the Internet or playing video games or watching TV”可知,作者通过邀请读者思考自身上周的室内外活动时间引入 “户外活动” 主题。故选C。
27.细节理解题。根据文章中Richard Louv的表述“The costs ‘include overweight, greater stress, higher rates of physical and emotional illness and less joy, …’”可知,长时间待在室内的代价之一是“更高的身体和情绪疾病发生率”,即增加身体患病风险。故选D。
28.推理判断题。根据“Outdoor activity betters your senses”,“Outdoor play frees your mind”,“Spending time outdoors brings you closer to the environment”可知,这三段均围绕户外活动的好处展开,空格处需总起该部分内容,结合前文“Play is important, even for adults”,“Just getting outdoors does wonders”能衔接上下文并概括户外活动的积极作用。故选A。
29.词句猜测题。根据“Hiking, exploring, and fishing help hone all of your senses”及后文“Smell, sight … all of your senses are in use when you’re outside”可知,徒步、探索等户外活动能让感官得到运用,进而提升感官能力,hone在此处意为“提升、磨练”,与improve含义最接近。故选A。
30.细节理解题。根据“Nature can be found right outside your back door or in your local park”可知,在当地公园观察云朵移动是接触自然的户外活动,属于享受户外活动的好方式。故选D。
31.A 32.B 33.E 34.C 35.F
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了和别人建立信任的肢体语言。
31.根据“Learning how to build trust with others can improve your confidence”和“Put your phone down.”及下面每一段的内容可知此处应承上启下,选项A“以下是一些和别人建立信任的神奇的肢体语言”符合语境,故选A。
32.根据“Put your phone down to keep eye contact when someone is talking”和“So try to listen to others with your eyes”可知此处应是阐明和别人交谈时保持眼神交流的理由,选项B“它将帮助建立信任因为它展示了兴致”符合语境,故选B。
33.根据“You might cross your arms and legs when you’re cold. But that position closes you off.”和“Make sure your body looks open to hear others’ thoughts.”可知此处应是阐述交叉双臂和双腿的坏处,选项E“那么,它会阻碍建立信任”符合语境,故选E。
34.根据“Sitting behind a desk creates a feeling of keeping away.”和文章结构可知此处应是概括本段内容,选项C“不要坐在桌子后面”符合语境,故选C。
35.根据“Don’t always keep your head down and take notes.”和“However, make sure it doesn’t get in the way of your communication.”可知此处应是对记笔记做出肯定,选项F“当你正和别人交谈时有时笔记是必要的”符合语境,故选F。
36.real
【解析】句意:斧头不是真的。它只是一个玩具。根据“The axe is not... It is just a toy.”可知,斧头不是真的。此处需要填入形容词作表语,由于所给词为really,副词,意为“真正地”,其形容词为real,意为“真的”。故填real。
37.less actively
【解析】句意:研究表明,我们的大脑在晚上不如白天活跃,因为它需要休息。此处修饰动词works,应用副词;根据“than”以及“because it needs to get some rest.”可知大脑晚上需要休息,所以大脑在晚上没有白天那么活跃,用副词的比较级less actively“不那么活跃”。故填less actively。
38.to wash
【解析】句意:汤姆被要求在吃饭前洗手。be made to do sth.“被要求做某事;被迫做某事”,是固定搭配,用to wash。故填to wash。
39.decision
【解析】句意:站在人生的十字路口时,做出正确的决定并不容易。根据“make a right ...”可知,此处用可数名词单数,“decide”的名词形式“decision”,意为“决定,由“a”可知,此处填单数形式。故填decision。
40.was invited
【解析】句意:不但学生们而且他们的老师上周都被邀请去了聚会。not only...but also...表示“不但……而且……”,遵循就近原则,也就是谓语动词和靠近它的主语一致,故谓语动词和“their teacher”的形式保持一致,所以应该用单数;句中的时间状语是“last week”,所以用一般过去时,又因为主语“their teacher”和动词“invite”之间是被动关系,表示“被邀请”,所以此处应用一般过去时的被动语态。故填was invited。
41.certain/sure
【解析】句意:如果你不确定,可以在网上查答案。certain/sure“肯定的”,形容词,在该句中作表语。故填certain/sure。
42.avoid/prevent
【解析】句意:医生建议我们多锻炼以防止疾病。根据“to...illness”可知,横线处需填动词原形,与to构成不定式作目的状语。防止:prevent/avoid,动词。故填avoid/prevent。
43.create
【解析】句意:未来有可能在火星上创造一个全新的世界吗?根据汉语提示可知,空处应填create“创建”,不定式结构to后面加动词原形。故填create。
44.personal
【解析】句意:David认为阅读是与文本建立一种个人化关系的一段旅程,而不仅仅是学习信息。personal意为“个人的,私人的”,形容词作定语。故填personal。
45.business
【解析】句意:大明的父母经常出差,他们很少有时间照顾大明。business“生意”,名词。故填business。
46.It’s important for to
【解析】根据中英文对照可知,It’s+形容词+ for sb to do sth“做某事对某人来说是……的”,固定句式,It作形式主语。该句时态为一般现在时,important“重要的”。故填It’s;important;for;to。
47.how to communicate
【解析】根据中英文对照可知,此处是“疑问词+不定式”结构,作动词learnt的宾语,communicate“沟通”,how to communicate“如何沟通”。故填how;to;communicate。
48.was invited
【解析】对比中英文可知,空处缺少“被邀请”;根据英文题干和汉语提示可知,主语“Li Hua”和动词“invite”是被动关系;又根据“Last week”可知,句子时态为一般过去时,所以这里是一般过去时的被动语态,其结构为was/were done;主语为“Li Hua”,be动词用was,动词invite的过去分词为invited。故填was;invited。
49.out of date/out of fashion
【解析】根据中英文对照可知:空处缺少“过时的”,“过时的”可以用 out of date/fashion。故填out of date/fashion。
50.on business
【解析】根据汉语和所给的英语可知,空处应填on business“出差”。故填on;business。
51.have lived 52.is woken 53.factories 54.saw 55.how 56.grow 57.so 58.surprised 59.keep/to keep 60.cooler
【导语】本文讲述了Maria一家搬去城市后因环境嘈杂不适,后见邻居在屋顶种花草蔬菜,得知其能净化空气、降温。这个故事展现了城市中利用有限空间改善生活环境的智慧,也给Maria带来了新的启发。
51.句意:从那以后,他们一直住在帕克镇的一栋楼里。根据“Since then”及备选词“live”可知,需用现在完成时“have lived”,表示 “从三年前搬来持续到现在的居住状态”,“have lived”符合语境,故填have lived。
52.句意:而且在午夜,她时常被周围的巨大噪音吵醒,因为他们家附近有很多大工厂。根据“by loud noises”及备选词“wake”可知,此处需用被动语态“is woken”,表示“被吵醒”,“is woken”符合语境,故填is woken。
53.句意:而且在午夜,她时常被周围的巨大噪音吵醒,因为他们家附近有很多大工厂。根据“many”及备选词“factory”可知,此处需用复数形式“factories”,表示“多个工厂”,“factories”符合语境,故填factories。
54.句意:一天,Maria看到她的邻居Garcia夫人拿着园艺工具和一袋土。根据“One day”及备选词“see”可知,此处需用过去式“saw”,表示 “过去发生的看见动作”,“saw”符合语境,故填saw。
55.句意:Maria想知道Garcia夫人在城市里怎么能种菜。根据“wondered”及备选词“how”可知,此处需用“how”引导从句,表示“怎么,如何”,“how”符合语境,故填how。
56.句意:我妈妈以前常种菜。根据“used to”及备选词“grow”可知,此处需用原形“grow”,表示“过去常做的动作(种菜)”,“grow”符合语境,故填grow。
57.句意:现在我们没有院子了,所以她不能种了。根据“Now we don’t have a yard”和“she can’t do it”可知,前后是因果关系,备选词“so”表示“所以”,符合语境,故填so。
58.句意:当门打开时,Maria惊讶地看到屋顶上有很多花和蔬菜。 根据“was”及备选词“surprise”可知,此处需用形容词“surprised”表示“感到惊讶的”,符合Maria的情绪,故填surprised。
59.句意:“它们不仅能帮助净化空气,还能在天气更热的时候帮助让大楼更凉爽。”Garcia夫人说。“help (to) do sth.”是固定用法,表示“有助于做某事”,此处表示有助于保持空气清新,“keep保持”符合语境,此处可以用“keep/to keep”,故填keep/to keep。
60.句意:“它们不仅能帮助净化空气,还能在天气更热的时候帮助让大楼更凉爽。”Garcia夫人说。 根据“much”及“during hotter weather”和备选词“cool”可知,此处表示 “比平时更凉爽”,需用比较级“cooler”,故填cooler。
61.an 62.Who 63.excited 64.sorting 65.with 66.until 67.arrival 68.them 69.freshly 70.nodded
【导语】本文主要讲述了在周六早上,因为是妈妈的生日,黛西、弗雷德和本一起为妈妈准备礼物的故事。他们分工合作,打扫房子,最后妈妈回来看到干净的房子很惊喜,晚上孩子们还讨论到应该帮妈妈分担家务。
61.句意:我有一个想法。根据“idea”是可数名词单数可知,该空要用冠词,“idea”以元音音素开头,因此用不定冠词an表示“一个”。故填an。
62.句意:“谁能帮助我?”黛西问。根据后文Fred和Ben回应能帮忙可知,是对“谁”进行提问,因此用疑问代词who,位于句首首字母需大写。故填Who。
63.句意:起初,他们很兴奋,玩得很开心。根据“they were…”和提示“excite”可知,此处需要用形容词作表语,用于形容人“感到兴奋的”,excited“感到兴奋的”。故填excited。
64.句意:弗雷德和本在厨房洗碗,黛西在卧室里忙着把玩具分类放进盒子里。be busy doing sth.“忙于做某事”,因此要用“sort”的动名词形式“sorting”。故填sorting。
65.句意:“小心盘子,”黛西对他们说。be careful with…“小心……”,故填with。
66.句意:直到房子闪闪发光,他们才休息。not…until…“直到……才……”故填until。
67.句意:中午,他们静静地等待妈妈的到来。根据名词所有格“mum’s”可知,此处填名词。“arrive”的名词形式是“arrival”。故填arrival。
68.句意:妈妈拥抱了他们,开心地说。根据动词“hugged”可知,此处填人称代词宾格,“they”的宾格是“them”。故填them。
69.句意:刚做的鸡肉是给你们的!根据动词“made”可知,此处要用副词修饰,“fresh”的副词形式是“freshly”。故填freshly。
70.句意:Daisy点头并补充说,“我们应该帮她分担家务。”根据文章整体是一般过去时可知,此处也需要用一般过去时。“nod”的过去式是“nodded”。故填nodded。
71.By using a different look in its eyes. 72.No, they haven’t./No. 73.About 55%. 74.They will respect you more in return. 75.Yes, I do. Because this “soft skill” will make others respect me more./No, I don’t. Because I don’t want to put my own hopes above the needs of other people.
【导语】本文介绍了一些软技巧在与人交往时的重要性。
71.根据第二段“For example, a wolf can control its young just by using a different look in its eyes.”可知,狼通过不同的眼神来控制幼崽。故填By using a different look in its eyes.
72. 根据第一段“To be honest, they’re abilities that are not taught in school.”可知,学校不教软技巧。故填No, they haven’t./No.
73.根据“While humans have the ability to speak, about 55% of our face-to-face communication actually takes place through body language.”可知,约55%的面对面交流通过肢体语言进行。故填About 55%.
74.根据“Interestingly, by respecting others, you’ll find they respect you more in return.”可知,当你尊重他人时,他人会更尊重您的回报。故填They will respect you more in return.
75.答案不唯一,合理即可。参考答案:Yes, I do. Because this “soft skill” will make others respect me more./No, I don’t. Because I don’t want to put my own hopes above the needs of other people.
【点睛】
76.例文:
Of all my family members, I love my grandma most. She is very kind to me. In my study, she is strict, always helping me with my homework and encouraging me to work hard. In daily life, she takes good care of me. She cooks delicious food for me and makes sure I have everything I need. To show my respect and love for her, I often help her do housework, like cleaning the room and washing dishes. And I also study hard to make her proud. I hope she stays healthy and happy forever.
【解析】[总体分析]
① 题材:本文是一篇材料作文;
② 时态:时态主要为“一般现在时”;
③ 提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“所给问题”中的介绍要点,适当增加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,点明在所有家庭成员中,“我”最爱的是奶奶;
第二步,阐述奶奶在学习上对“我”严格要求,在生活上悉心照料“我”,并说明“我”通过做家务和努力学习来孝敬奶奶;
第三步,表达希望奶奶永远健康快乐的美好愿望。
[亮点词汇]
① takes good care of 悉心照料
② makes sure 确保
③ to make her proud 让她感到骄傲
[高分句型]
① In my study, she is strict, always helping me with my homework and encouraging me to work hard.(现在分词短语作伴随状语)
② To show my respect and love for her, I often help her do housework, like cleaning the room and washing dishes.(动词不定式短语作目的状语)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录