【单元考点培优】Module 1 Getting to know each other 考点06:阅读理解-选择-2025-2026学年牛津上海版(深圳用)五年级英语上册核心考点培优精练(含答案)

文档属性

名称 【单元考点培优】Module 1 Getting to know each other 考点06:阅读理解-选择-2025-2026学年牛津上海版(深圳用)五年级英语上册核心考点培优精练(含答案)
格式 docx
文件大小 58.9KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津深圳版
科目 英语
更新时间 2025-10-07 07:12:11

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年牛津上海版(深圳用)五年级英语上册核心考点精练
Module 1 Getting to know each other
考点06:阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。
I want to be a designer in the future. I want to design a big house for myself. It looks like a large mushroom. It can be moved, too. There are three bedrooms, one is big and two are small. There are many e-books in the study. There is a busy robot in the kitchen. I can order my favourite food when I am hungry. The bathroom is so cool. Because there is a special “Human washing machine”. It doesn’t wash clothes. It gives people a cool bath. The machine cleans the body of the user. Also, the user can listen to music to relax. It is very comfortable.
1.My dream job is to be a __________. ( )
A.singer B.designer C.life guard
2.My dream house is like __________. ( )
A.a big mushroom B.a big umbrella C.a small mushroom
3.__________ cooks dinner for me when I am hungry. ( )
A.My mum B.My father C.A robot
4.“Human washing machine” can NOT __________. ( )
A.play the music B.wash clothes C.clean the body
5.My dream house is __________. ( )
A.large B.comfortable C.both A and B
阅读短文,选择。
One day, Sam sees a little girl fall over. He wants to help the girl up, but his mother stops him and says, “Don’t do that. Others will think it was you who knocked her down (把她撞倒).” Another day, his mother finds an oil bottle (油瓶) on the floor, but Sam does nothing about it. She says to him, “Can’t you see the fallen (倒下的) oil bottle Why don’t you pick it up ” Sam says to his mother, “If I pick the bottle up, you will think that I knocked it down.” Parents should set a good example to their children. They should let their children know that it is a pleasure to help others who are in trouble. (他们应该让他们的孩子知道,帮助有困难的人是一种快乐。)
6.Sam sees _____ fall over one day. ( )
A.a little boy
B.a little girl
C.his mother
7.—Does Sam help the little girl up ( )
—_______
A.Yes, he does.
B.No, he doesn’t.
C.Yes, she does.
8.Sam’s mother finds ______ on the floor. ( )
A.an oil bottle
B.an oil glass
C.a juice bottle
9.—What does Sam do when he sees the fallen oil bottle ( )
—_______
A.He doesn’t pick it up.
B.He picks it up.
C.He kicks it.
10.Sam’s mother is _________. ( )
A.helpful
B.proud (骄傲)
C.unfeeling (冷漠的)
阅读短文内容,选择最佳答案。
Carl is a 12-year-old boy. He lives in a small town in Syria (叙利亚). Carl lost his home because of war (战争). Now he lives in a camp with his family.
Carl is short but strong. He is good at sports. He can play football very well. Carl’s father is his football coach (教练). He is strict (严格的) with Carl. He always says, “No pleasure without pain. ”So Carl practices and practices. He hopes he will be a famous football star like his idol Cristiano Ronaldo (C罗).
Today is November 10th. Carl will have his thirteenth birthday next Friday. He has many wishes (愿望) for his birthday. He wishes he would have a new football. He wishes he would be a good football player. He wishes his family would have a new house. But his greatest wish is that the war in his country would end soon.
11.Where does Carl live now ( )
A.In a house. B.In a camp. C.In a hotel.
12.Who teaches Carl to play football ( )
A.His father. B.His mother. C.His PE teacher.
13.When is Carl’s birthday ( )
A.It’s in October. B.It’s in November. C.It’s in December.
14.The passage (文章) doesn’t tell us about______. ( )
A.Carl’s hobbies B.Carl’s wishes C.Carl’s friends
15.The underlined sentence (划线句子) means ______. ( )
A.活到老,学到老 B.没有苦就没有乐 C.患难见真情
读短文,选择最佳答案。
Kitty and her friends, Danny and Ben are going to the park by underground. Now they are going to the underground station. They are waiting for the train. Kitty has a big bag. There are some crisps, some bread, some apples and some juice in it. It’s heavy. Danny has a small bag. There is a football in it. It is not heavy. Ben has a kite.it is nice.
Now they are in the park. They have a picnic on the grass. After the picnic, Danny plays football with Ben, Kitty flies the kite. They have a good time.
16.Kitty, Danny and Ben go to the park ______. ( )
A.by bus B.by underground C.by car
17.______bag is heavy. ( )
A.Kitty’s B.Danny’s C.Ben’s
18.There’s ______in Danny’s bag. ( )
A.some juice B.some bread C.a football
19.Kitty can ______the kite. ( )
A.flying B.fly C.play
20.Danny and Ben play football. They are ______. ( )
A.happy B.sad C.angry
阅读短文,根据短文内容选择最佳答案。
Bill has a big family. His grandpa is a great doctor. He goes to work by bus. His grandma is a Chinese teacher of a primary school. She teaches very well. His father is a policeman. He often goes to work by car. His mother is a nurse. She usually goes to work on foot. Bill has a sister. She wants to be a dancer. Her favourite colour is yellow. Bill wants to be a fireman. His favourite colour is blue.
21.Bill’s father is a _____. ( )
A.doctor B.policeman C.teacher
22.Bill’s grandma works in a ______. ( )
A.factory B.bank C.primary school
23.How does Bill’s mother go to work ( )
A.On foot. B.By car. C.By bus.
24.Bill’s sister wants to be a _____. ( )
A.singer. B.dancer C.fireman
25.Bill’s favourite colour is _____. ( )
A.yellow B.green C.blue
阅读下列短文,从每题所给的三个选项中,选出最佳选项。
My name is Li Hua. I’m a primary school student. I like reading very much. I often go to the library to borrow books. I also like playing football. I play football with my friends after school every day. My favorite subject is English. I think it’s very interesting and useful. I want to be an English teacher when I grow up.
26.What does Li Hua like doing ( )
A.Reading and playing football. B.Reading and playing basketball. C.Reading and playing computer games.
27.Where does Li Hua often go to borrow books ( )
A.To the bookstore. B.To the library. C.To the school.
28.What is Li Hua’s favorite subject ( )
A.Chinese. B.Math. C.English.
29.What does Li Hua want to be when he grows up ( )
A.A teacher. B.A doctor. C.A scientist.
30.How often does Li Hua play football with his friends ( )
A.Every day. B.Once a week. C.Twice a week.
Dora学校上周进行了综合实践活动,她和小伙伴都有不同的经历,请阅读下面内容,选择最佳答案。
①Last week, our school had a special activity (活动) for us. We visited some real-life workplaces, like banks, hospitals and museums. The activity had 27 different programmes (项目), with each programme showing one job. We all had great fun and many students found their dream jobs.
②My brother Duke went to a history museum. The guide showed him around. He was surprised at the rich history and culture of the city. He now dreams of being a museum guide. He wants to show the city’s history and culture to people from all over the country and even the world.
③My friend Liu Tao visited a fire station. He learned what it was like to be a firefighter. This programme let him know firefighters fight fires and help people in need. Now he wishes to be a firefighter and do good to others.
④As for me, I went to a children’s hospital. I followed Mr Wu to his office and knew what his day was like. I always want to be a doctor like him, and the programme made me work hard for my dream.
⑤It was a really great activity. Our teacher also thought it was useful. “Visiting a real-life workplace is a nice way to let our students find what they truly love.”
31.What do we know about the activity from the first paragraph (段落) ( )
A.The school had it last month. B.It had 27 programmes. C.Many parents went to it.
32.Where does Duke wish to work ( )
A.In a museum. B.In a bank. C.In a hospital.
阅读短文,选择与短文内容相符的选项。
My aunt works in a zoo. Her job is to look after the animals in the zoo. She feeds(喂) the animals, washes them and cleans their rooms. She loves animals and she likes her job very much. She talks to the animals, and the animals understand her. The animals are always happy when they see my aunt.
Every day, many people come to see the animals in my aunt’s zoo. But some people do not know the zoo rules. They go too near dangerous animals like lions or tigers. Some people litter. When people do these, my aunt will stop them.
33.Where does my aunt work ( )
A.In a park. B.In a store. C.In a zoo.
34.What does my aunt do every day ( )
A.She looks after the animals. B.She loves animals. C.She talks to the animals.
35.What is “dangerous” in Chinese (dangerous 的中文意思是什么?) ( )
A.可爱的。 B.危险的。 C.逗人的。
36.What’s the rule (规定) of the zoo ( )
A.Don’t litter. B.Don’t talk to the animals. C.Stop people.
37.My aunt is a _______ worker in the zoo. ( )
A.good B.bad C.beautiful
阅读短文,根据短文内容,从题中所给的A、B 、C 三个选项中,选出最佳选项。
My name is Timmy. I have a happy family. There are five people in my family. They’re my grandfather, my grandmother, my father, my mother and me. My grandfather is a scientist. Every morning he goes to work on foot. My grandmother is a housewife. She does housework. My father is a worker. He goes to work by bus. He likes playing football. My mother is a teacher. She works in a middle school. She goes to work by bus. She likes playing the violin. I am a student. I go to school by bike every day. I like drawing. We often watch TV together. They love me, and I love them, too.
38.How many people are there in Timmy’s family ( )
A.Three. B.Five. C.Six.
39.How does Timmy’s grandfather go to work ( )
A.On foot. B.By bus. C.By bike.
40.What does Timmy’s father do ( )
A.A scientist. B.A teacher. C.A worker.
41.Where does Timmy’s mother work ( )
A.A gym. B.A middle school. C.A bookstore.
42.What’s Timmy’s mother’s hobby ( )
A.Playing the violin. B.Playing football. C.Drawing.
根据文章内容,选择恰当的答案。
Hello, Everyone! I’m Andy. Let me tell you about my family. There are five people in my family. That is my parents, my old sister, my little brother and me.
My parents work very hard. My mother works in a big supermarket. She goes to work at 7:00 a.m. and come home at 6:00 p.m. She usually goes to work on foot. My father works in a computer company. He works far away from home. He usually goes to work by train. It takes him 1 hour and 20 minutes to go there.
My old sister and I are students in a primary school. We usually go to school on foot. My little brother is a baby. He is at home.
43.There are ______ people in Andy’s family. ( )
A.four B.five C.six
44.Andy’s mother works in a ______. ( )
A.big supermarket B.bank C.hospital
45.How does Andy’s father go to work ( )
A.By bus. B.By car. C.By train.
46.Mother usually goes to work ______. ( )
A.by bus B.on foot C.by train
47.Andy’s little brother is a ______. ( )
A.baby B.teacher C.doctor
读短文,根据问题选择正确答案。
Nurses are important people. They work in hospitals. They help doctors and take care of (照顾) sick (生病的) people. Sick people thank nurses for their hard work. They call nurses “angels (天使) in white”. Nurses get such a name because their uniforms are white. When you go to see a doctor, you usually see a nurse first. Nurses ask you some questions about your health. They give your information to the doctor. Nurses also do some other things for you, for example, they take your temperature.
It’s not easy to be a nurse. If you want to be a nurse, you must learn a lot at a nursing school.
48.Where do nurses work ( )
A.In kitchens. B.In hospitals. C.In restaurants.
49.Who do nurses help ( )
A.Teachers. B.Doctors. C.Engineers.
50.Why are nurses called “angels in white” ( )
A.Because they wear white uniforms. B.Because they like white flowers.
C.Because they work at night.
51.What do nurses do for sick people ( )
A.Cook meals. B.Drive cars. C.Take their temperature.
52.Is it easy to be a nurse ( )
A.Yes, it’s very easy. B.No, it’s not easy. C.Yes, it’s OK.
根据短文内容,选择最恰当的答案。
My name is Peter. Every Monday at our school, we start with English class. We learn new words and practise speaking. Next, it’s maths time! We do a lot of maths problems (问题) and play number games. At the break time in the morning we often talk with friends or read books. Lunchtime is interesting because we eat and laugh together. In the afternoon, we learn about different places in geography. After that, we do experiments and learn about nature in science class. Our day ends with a music lesson, singing songs from different cultures. Between classes, we have time to play outside. Some of us join school clubs. It’s a busy but happy day full of learning and fun!
53.What is the CORRECT order of the timetable at Peter’s school every Monday ( )
A.Maths-Science-Geography-Music-English
B.English-Geography-Maths-Science-Music
C.English-Maths-Geography-Science-Music
D.Maths-Geography-English-Music-Science
54.What does Peter usually do when he is having a break in the morning ( )
A.Talking or reading. B.Doing experiments.
C.Learning about different places. D.Singing songs from different cultures.
55.What does Peter think of his school day ( )
A.Busy and exciting. B.Happy and surprising.
C.Interesting but tiring. D.Busy but happy.
阅读短文,选择正确的答案。
Today is Wednesday. We have maths, Chinese, art, and science in the morning. We have PE and Chinese in the afternoon. Amy is happy today. Because we have two Chinese classes today. She likes Chinese best. She thinks it’s easy and useful. Mike likes English best. He does best in English. He thinks it’s interesting. Tomorrow we will have English in the morning. Tomorrow is his favourite day. Tim likes computer classes very much. He likes playing computer games. But it’s not good for his eyes. So he does some sports after school.
56.How many classes do they have on Wednesday ( )
A.Five. B.Six. C.Seven.
57.What class does Amy like best ( )
A.Chinese. B.English C.Maths.
58.Mike likes ________ best. He thinks it’s ____. ( )
A.English; interesting B.maths; useful C.computer class; useful
59.What does Tim do after school ( )
A.Play computer games. B.Do some sports. C.Read books.
60.Which day is Mike’s favourite day ( )
A.Wednesday. B.Thursday. C.Friday.
阅读理解。阅读下面小短文,并根据其内容选择正确的答案。
Hello, I’m Chen Fang. I’m twelve years old. I’m a pupil in Haikou Meiling School. There is a big playground in my school. We often have PE class on the playground. I go to the playground on Mondays and Wednesdays. There are forty-two classrooms and fourteen offices (办公室) in my school. And there are three computer rooms and a library. There are fifty computers in each (每一个) computer room. In the library, there are lots of books. There are 600 books about science and 2000 books about art. There are 1700 picture books. I like to read the books about science. I go to the library on Tuesdays and Thursdays. I love my school.
61.Chen Fang is ______. ( )
A.a teacher B.12 years old C.in Haijing School
62.There are ______ classrooms at Chen Fang’s school. ( )
A.42 B.24 C.14
63.Chen Fang likes ______ books best. ( )
A.picture B.science C.story
64.There are ______ computer rooms at the school. ( )
A.fifty B.ten C.three
65.It’s Tuesday today. Chen Fang goes to the ______. ( )
A.library B.playground C.computer room
Choose the best answer. (选择最恰当的答案)
Middle school is a good place to try something new. Why not join a school club in your free time
Reading Club Do you enjoy reading different books In the club, you can read all kinds of books and talk about them with the club members. You can also bring in your favourite books from home and share them with others. Mr. Wu will come and give lessons on some popular books. Time: 17:30—18:00, Monday Place: Room 401, Building l Please call Miss Tang at 832-1330 Sports Club Do you only watch sports games on TV at home Come to our club. We have great teachers here to help you practice all kinds of ball games in a right way. You’ll have fun and build up your body.Time: 17:30—18:30, Tuesday Place: Playground Please call Mr. Liu at 832-1331
Science Club Come and learn more about the world. You can do some math games and talk with AI robots (机器人). You can also learn to design (设计) websites on the computer. Mr. Wang will give lessons here.Time: 17:30—18:10, Wednesday Place: Room 302, Building 2 Please call Miss Zhang at 832-1332 Music Club Join the club if you are good at singing, dancing or playing musical instruments like the piano! At the end of the term, you’ll sing some songs together with your teachers in the school hall.Time: 17:30—18:20, Thursday Place: Room 503, Building 3 Please call Miss Xu at 832-1333
66.Who will give lessons in the Reading Club ( )
A.Mr. Wu. B.Mr. Liu. C.Miss Zhang. D.Miss Xu.
67.Which is the phone number of the sports club ( )
A.832-1330. B.832-1331. C.832-1332. D.832-1333.
68.What can students do in the Science Club ( )
A.They can read popular books. B.They can watch sports games.
C.They can play the piano. D.They can do math games.
69.Where is the Music Club ( )
A.In Room 401, Building 1. B.In Room 503, Building 2.
C.In Room 503, Building 3. D.In Room 302, Building 3.
70.Which club takes the most time ( )
A.Reading Club. B.Science Club. C.Sports Club. D.Music Club.
71.Which of the following is not true ( )
A.Students can share books with others in the Reading Club.
B.Music Club is in the school hall.
C.Students can practice ball games in the Sports Club.
D.There are some AI robots in the Science Club.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.A 3.C 4.B 5.C
【导语】本文主要讲了作者的梦想和他想设计的房子。
1.句意:我梦想的工作是成为一名 。A歌手,B设计师,C救生员。根据短文第一句“I want to be a designer in the future.”可知作者想成为一名设计师,故选B。
2.句意:我梦想的房子像 。A一个大蘑菇,B一把大伞,C一个小蘑菇。根据短文第三句“It looks like a large mushroom.”可知房子像一个大蘑菇,故选A。
3.句意:当我饿了的时候, 为我做饭。A我的妈妈,B我的父亲,C一个机器人。根据文中句子“There is a busy robot in the kitchen. I can order my favourite food when I am hungry.”可知是机器人为他做饭,故选C。
4.句意:“人类洗衣机”不能 。A播放音乐,B洗衣服,C清洗身体。根据短文中句子“It doesn’t wash clothes. It gives people a cool bath.”可知这种洗衣机不能洗衣服,故选B。
5.句意:我梦想的房子是 。A大的,B舒适的,C AB都是,根据“I want to design a big house for myself. ”和“It is very comfortable.”可知房子既大又舒适,故选C。
6.B 7.B 8.A 9.A 10.C
【导语】本文讲述了山姆看到一个小女孩摔倒,他想帮助小女孩而被妈妈制止,后来他看到地板上的油瓶而置之不理的故事。
6.句意:有一天,山姆看到_____摔倒了。A一个小男孩,B一个小女孩,C他的妈妈,根据“One day, Sam sees a little girl fall over.”可知是一个小女孩。故选B。
7.句意:萨姆扶小女孩起来了吗?根据“He wants to help the girl up, but his mother stops him and says, “Don’t do that.”可知他妈妈没让他扶起小女孩。故选B。
8.句意:山姆的妈妈发现______在地板上。A一个油瓶,B一个油杯,C一个果汁瓶,根据“Another day, his mother finds an oil bottle (油瓶) on the floor, but Sam does nothing about it.”可知是一个油瓶。故选A。
9.句意:当萨姆看到掉落的油瓶时,他做了什么?A他没有捡起它。B他把它捡起来。C他踢它。根据“Another day, his mother finds an oil bottle (油瓶) on the floor, but Sam does nothing about it.”可知他什么也没有做。故选A。
10.句意:山姆的妈妈是_________。A有帮助的,B骄傲的,C冷漠的,根据短文内容可知她很冷漠,故选C。
11.B 12.A 13.B 14.C 15.B
【导语】本文主要讲述了卡尔喜欢足球以及他的生日愿望。
11.句意:卡尔现在住在哪里?A在一个房子里,B在一个营地里,C在一个旅馆里。根据“Now he lives in a camp with his family.”可知他现在和家人住在营地里,故选B。
12.句意:谁教卡尔踢足球?A他的爸爸,B他的妈妈,C他的体育老师。根据“Carl’s father is his football coach (教练).”可知卡尔的爸爸教他踢足球,故选A。
13.句意:什么时候是卡尔的生日?A它在十月,B它在十一月,C它在十二月。根据“Today is November 10th. Carl will have his thirteenth birthday next Friday.”可知今天是11月10日,下周五是卡尔的生日,卡尔的生日应该在十一月,故选B。
14.句意:这篇文章没有告诉我们__。A卡尔的爱好,B卡尔的愿望,C卡尔的朋友。根据“He is good at sports. He can play football very well. ”可知卡尔的爱好是踢足球。根据“He has many wishes (愿望) for his birthday. ”可知文章提到了卡尔的愿望,没有提到卡尔的朋友,故选C。
15.句意:划线的句中意思是___。pleasure是名词,快乐,pain是名词,痛苦,without是介词,没有,结合句子“So Carl practices and practices. ”可知卡尔练习了又练习,划线句子的意思应该是没有苦就没有乐,故选B。
16.B 17.A 18.C 19.B 20.A
【分析】短文大意:介绍Kitty和她的朋友们。
16.句意:Kitty, Danny和Ben_____去公园。根据Danny and Ben are going to the park by underground. 可知是乘地铁,故选B。
17.句意:_____书包很重。根据Kitty has a big bag. There are some crisps, some bread, some apples and some juice in it. It’s heavy.可知是Kitty的,故选A。
18.句意:在Danny的书包里有_____。根据Danny has a small bag. There is a football in it.可知有一个足球,故选C。
19.句意:Kitty会_____风筝。根据Kitty flies the kite.可知她会放风筝,can后跟动词原形,故选B。
20.句意:Danny和Ben踢足球。他们很____。根据They have a good time.可知他们很高兴。故选A。
21.B 22.C 23.A 24.B 25.C
【导语】本文主要介绍比尔及其家人的职业及喜好等。
21.句意:比尔的爸爸是一名____。A医生,B警察,C老师。根据“His father is a policeman.”可知是警察,故选B。
22.句意:比尔的奶奶在____工作。A工厂,B银行,C小学。根据“His grandma is a Chinese teacher of a primary school.”可知是小学,故选C。
23.句意:比尔的妈妈怎样去上班?A步行。B开车。C乘公共汽车。根据“She usually goes to work on foot.”可知是步行,故选A。
24.句意:比尔的姐姐(妹妹)想成为一名____。A歌手,B舞者,C消防员。根据“Bill has a sister. She wants to be a dancer.”可知想成为一名舞者,故选B。
25.句意:比尔最喜欢的颜色是____。A黄色,B绿色,C蓝色。根据“His favourite colour is blue.”可知是蓝色,故选C。
26.A 27.B 28.C 29.A 30.A
【导语】本文主要介绍李华的爱好和日常活动。
26.句意:李华喜欢做什么?A阅读和踢足球。B阅读和打篮球。C阅读和玩电脑游戏。根据“I like reading very much. I often go to the library to borrow books. I also like playing football.”可知是喜欢阅读和踢足球,故选A。
27.句意:李华经常在哪里借书?A去书店。B去图书馆。C去学校。根据“I often go to the library to borrow books.”可知是去图书馆,故选B。
28.句意:李华最喜欢的科目是什么?A语文。B数学。C英语。根据“My favorite subject is English.”可知最喜欢的科目是英语,故选C。
29.句意:当李华长大后他想成为什么?A一名老师。B一名医生。C一名科学家。根据“I want to be an English teacher when I grow up.”可知是老师,故选A。
30.句意:李华多久和他的朋友踢一次足球。A每天。B一周一次。C一周两次。根据“I play football with my friends after school every day.”可知是每天,故选A。
31.B 32.A
【导语】本文主要介绍朵拉及同学上周参加的综合实践活动。
31.句意:我们从第一段中能知道关于活动的什么?A学校上个月举办了它。B它有27个项目。C很多父母参加了它。根据“Last week, our school had a special activity (活动) for us.”可知是上周举办的,有27个项目,没有提到父母参加,故选B。
32.句意:Duke希望在哪里工作?A在博物馆里。B在银行里。C在医院里。根据“ Duke went to a history museum. The guide showed him around. He was surprised at the rich history and culture of the city. He now dreams of being a museum guide..”可知一直想成为一名博物馆导游,在博物馆工作。故选A。
33.C 34.A 35.B 36.A 37.A
【导语】本文主要介绍了作者(姑姑)阿姨的工作及动物园的情况。
33.句意:我的(姑姑)阿姨在哪里工作?A在一个公园里。B在一家商店里。C在一个动物园里。根据文中“My aunt works in a zoo.”可知作者的(姑姑)阿姨在动物园工作。故选C。
34.句意:我的(姑姑)阿姨每天做什么?A她照顾这些动物。B她喜欢动物。C她和动物们说话。根据文中“Her job is to look after the animals in the zoo.”可知作者的(姑姑)阿姨每天照顾这些动物。故选A。
35.句意:“dangerous”的中文意思是什么?A可爱的。B危险的。C逗人的。根据文中“They go too near dangerous animals like lions or tigers.”可知他们离狮子或老虎这类危险动物太近了。故选B。
36.句意:动物园的规定是什么?A请勿乱扔垃圾。B不要和动物说话。C阻止人们。根据文中“Some people litter. When people do these, my aunt will stop them.”可知动物园的规定是请勿乱扔垃圾。故选A。
37.句意:我的(姑姑)阿姨在动物园是个____员工。A好的,B坏的,C美丽的。根据文中“She loves animals and she likes her job very much. She talks to the animals, and the animals understand her. The animals are always happy when they see my aunt.”可知作者的(姑姑)阿姨在动物园是好个员工。故选A。
38.B 39.A 40.C 41.B 42.A
【导语】本文主要讲了蒂米一家人的职业和交通方式。
38.句意:蒂米家有几口人?A三口。B五口。C六口。根据“There are five people in my family.”,可知有五口人,故选B。
39.句意:蒂米的爷爷怎么去上班?A步行。B坐公共汽车。C骑自行车。根据“My grandfather is a scientist. Every morning he goes to work on foot.”,可知步行去上班,故选A。
40.句意:蒂米的爸爸是做什么的?A科学家。B老师。C工人。根据“My father is a worker.”,可知是工人,故选C。
41.句意:蒂米的妈妈在哪工作?A一家体育馆。B一所中学。C一家书店。根据“My mother is a teacher. She works in a middle school.”,可知在一所中学工作,故选B。
42.句意:蒂米妈妈的爱好是什么?A拉小提琴。B踢足球。C画画。根据“My mother is a teacher. She works in a middle school. She goes to work by bus. She likes playing the violin.”,可知是拉小提琴,故选A。
43.B 44.A 45.C 46.B 47.A
【导语】本文介绍了安迪一家人。
43.句意:安迪家有______口人。A四,B五,C六,根据“There are five people in my family.”,可知有五口人,故选B。
44.句意:安迪的妈妈在一家______工作。A大超市,B银行,C医院,根据“My mother works in a big supermarket.”,可知在一家大超市,故选A。
45.句意:安迪的爸爸怎么去上班?A坐公共汽车。B坐汽车。C坐火车。根据“My father works in a computer company. He works far away from home. He usually goes to work by train.”,可知坐火车,故选C。
46.句意:妈妈通常______去上班。A坐公共汽车,B步行,C坐火车,根据“My mother works in a big supermarket. She goes to work at 7:00 a.m. and come home at 6:00 p.m. She usually goes to work on foot.”,可知步行去上班,故选B。
47.句意:安迪的弟弟是一个_______。A婴儿,B老师,C医生,根据“My little brother is a baby.”,可知是一个婴儿,故选A。
48.B 49.B 50.A 51.C 52.B
【分析】本文介绍了护士这一职业。
48.句意:护士在哪里工作?A在厨房。B在医院。C在餐馆。根据“Nurses are important people. They work in hospitals.”可知护士在医院工作,选项B符合题意,故选B。
49.句意:护士帮助谁?A老师。B医生。C工程师。根据“They help doctors and take care of sick people.”可知他们帮助医生并照顾生病的人,选项B符合题意,故选B。
50.句意:为什么护士被称为“白衣天使”?A因为他们穿着白色制服。B因为他们喜欢白花。C因为他们晚上工作。根据“They call nurses “angels in white”. Nurses get such a name because their uniforms are white.”可知因为他们身穿白色制服,所以被称作白衣天使,选项A符合题意,故选A。
51.句意:护士为病人做什么?A做饭。B驾驶汽车。C测体温。根据“Nurses also do some other things for you, for example, they take your temperature.”可知护士为病人测体温,选项C符合题意,故选C。
52.句意:当护士很容易吗?A是的,这很容易。B不,这并不容易。C是的,没关系。根据“It’s not easy to be a nurse.”可知当护士不容易,选项B符合题意,故选B。
53.C 54.A 55.D
【导语】本文主要介绍了彼得周一的学校生活。
53.句意:每个星期一彼得学校的时间表的正确顺序是什么?A数学-科学-地理-音乐-英语,B英语-地理-数学-科学-音乐,C英语-数学-地理-科学-音乐,D数学-地理-英语-音乐-科学,根据“My name is Peter. Every Monday at our school, we start with English class.”可知第一节是英语。根据“Next, it’s maths time!”可知第二节是数学。根据“In the afternoon, we learn about different places in geography.”可知下午第一节是地理。根据“After that, we do experiments and learn about nature in science class.”可知下午第二节是科学课。根据“Our day ends with a music lesson, singing songs from different cultures.”可知最后一节是音乐,顺序为英语-数学-地理-科学-音乐,故选C。
54.句意:上午休息时间,彼得通常做什么?A说话或者读书。B做实验。C学习不同的地方。D唱来自不同文化的歌曲。根据“At the break time in the morning we often talk with friends or read books.”可知上午的休息时间和朋友说话或者读书,故选A。
55.句意:彼得认为他的上学日怎么样?A忙碌并且激动的。B开心并且令人惊讶的。C有趣并且累人的。D忙碌并且开心的。根据“It’s a busy but happy day full of learning and fun!”可知彼得认为他的上学日忙碌并且开心的,故选D。
56.B 57.A 58.A 59.B 60.B
【导语】本文主要介绍学习科目和几个学生的喜好等。
56.句意:他们在周三有多少节课?A五。B六。C七。根据“We have maths, Chinese, art, and science in the morning. We have PE and Chinese in the afternoon.”可知共六节课,故选B。
57.句意:艾米最喜欢什么课程?A语文。B英语。C数学。根据“She likes Chinese best.”可知最喜欢语文,故选A。
58.句意:迈克最喜欢____。他认为它是___。A英语;有趣的,B数学;有用的,C计算机课;有用的。根据“Mike likes English best. He does best in English. He thinks it’s interesting.”可知迈克最喜欢英语,他认为英语是有趣的,故选A。
59.句意:蒂姆放学后做什么?A玩电脑游戏。B做运动。C读书。根据“So he does some sports after school.”可知放学后做运动,故选B。
60.句意:迈克最喜欢哪一天?A周三。B周四。C周五。根据“Today is Wednesday.”和“Tomorrow is his favourite day.”可知今天是周三,明天是迈克最喜欢的一天,即周四,故选B。
61.B 62.A 63.B 64.C 65.A
【导语】本文讲了学校设施。
61.句意:陈芳是______。A一名老师,B12岁,C在海景学校,根据“Hello, I’m Chen Fang. I’m twelve years old.”,可知陈芳12岁,故选B。
62.句意:陈芳的学校有______间教室。根据“There are forty-two classrooms and fourteen offices (办公室) in my school.”,可知有42间教室,故选A。
63.句意:陈芳最喜欢______书。A图画,B科学,C故事,根据“I like to read the books about science.”,可知最喜欢科学书,故选B。
64.句意:学校有_____间计算机室。A50,B10,C3,根据“And there are three computer rooms and a library.”,可知有3间,故选C。
65.句意:今天是星期二。陈芳去______。A图书馆,B操场,C计算机室,根据“I go to the library on Tuesdays and Thursdays.”,可知去图书馆,故选A。
66.A 67.B 68.D 69.C 70.C 71.B
【导语】本文介绍了中学四个社团的活动内容、时间、地点及联系方式,鼓励学生尝试新事物。
66.句意:阅读社由谁授课?A吴老师。B刘老师。C张老师。D徐老师。根据“Mr. Wu will come and give lessons on some popular books.”可知是吴老师,故选A 。
67.句意:体育社的电话号码是多少?根据“Please call Mr. Liu at 832-1331.”可知是832-1331,故选B。
68.句意:学生在科学社能做什么?A他们能读流行书籍。B他们能观看体育比赛。C他们能弹钢琴。D他们能做数学游戏。根据“You can do some math games and talk with AI robots.”可知可做数学游戏,故选D。
69.句意:音乐社在哪里?A在1号楼401室,B在2号楼503室,C在3号楼503室,D在3号楼302室。根据“Place: Room 503, Building 3”可知在3号楼503室,故选C。
70.句意:哪个社团耗时最长?A阅读社。B科学社。C体育社。D音乐社。计算各社团时长:阅读社30分钟、体育社60分钟、科学社40分钟、音乐社50分钟,体育社最长,故选C。
71.句意:下列哪项不正确?A学生可在阅读社分享书籍。B音乐社在礼堂。C 学生可在体育社练习球类运动。D科学社有AI机器人。根据“Room 503, Building 3”可知音乐社在3号楼503室,B选项“音乐社在礼堂。”错误,故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)