【单元考点培优】Module 1 Getting to know each other 考点07:阅读理解-任务型-2025-2026学年牛津上海版(深圳用)五年级英语上册核心考点培优精练(含答案)

文档属性

名称 【单元考点培优】Module 1 Getting to know each other 考点07:阅读理解-任务型-2025-2026学年牛津上海版(深圳用)五年级英语上册核心考点培优精练(含答案)
格式 docx
文件大小 559.6KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津深圳版
科目 英语
更新时间 2025-10-07 07:13:38

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年牛津上海版(深圳用)五年级英语上册核心考点精练
Module 1 Getting to know each other
考点07:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
学校在网站上组织海选“最受欢迎师生候选人”,Oliver推荐了自己最喜爱的老师和同学,我们一起看看吧!
1.将三个段落按逻辑重新排序,将数字写在段落开头的圆圈中。
(1) Li Chen is my favourite classmate (同学) in this new school. He has glasses. He likes reading and thinking. He can answer difficult questions in the class. He is very clever. He knows a lot, such as the animals, plants, the sun, the earth and the moon. He is also the first classmate that I know in this new school. He helps me a lot.
(2) Hello. I’m Oliver. I am in a new school. Today is a special day for us. We will vote (投票) for the most popular teacher and student. The candidates (候选人) are on the bulletin board. I check out all of them and select my favourite teacher and student.
(3) Mr Huang is my favourite teacher. He teaches music. He is old but very active. He can sing and dance well. He likes singing English songs in his class. He is very funny and his class is so interesting. All the students like him very much. Who is my favourite classmate
2.为文章选择最合适的标题:
A.My school B.My classmates C. My favourite teacher and classmate
3.阅读文本,用“√”勾出Oliver最喜欢的老师与同学。
(1) Who’s his favourite teacher
( ) active can sing well like dancing funny ( ) active can dance well like reading interesting class
(2) Who’s his favourite classmate
( ) like singing clever friendly second classmate he knows ( ) like thinking clever know a lot help others
4.请根据你的生活实际回答问题。
(1) Who’s your favourite teacher
(2) What’s he/ she like _
多文本阅读并根据要求填空。
Art ClubMr. Cruz will give lessons to us. Painting outdoors every Sunday. 8:00 a.m.-11:30 a.m. March 5th-August 20th Tel: 44658976 Website: www. Stamp Collecting ClubWelcome to the Stamp Collecting Club! Learn something about collecting stamps. Share your stamps with friends. 9:30 a.m.-11:30 a.m. July 28th-August 30th Call Susan at 99087765
Singing ClubDo you want to sing You can learn all kinds of songs here! You can learn some singing skills here! 15:00 p.m.-17:00 p.m. (Every Saturday) E-mail Address: www.funsing@
5.阅读文本,选取标题和填写其他信息。
(1) We can learn all kinds of songs at the .
(2) Peter wants to know how to collect stamps. He can join (参加) the and call . (Susan, Mr. Cruz) to know more.
(3) If you like drawing and painting, you can join the every (Sunday, Saturday).
(4) You can share your (coins, stamps) with friends on July 29th.
6.根据个人实际情况回答。
(1) Do you like singing
(2) What do you like doing on Sunday
(3) Can you go ice-skating in summer holiday
(4) When’s your birthday
7.根据文本填空。
(1) We can call (打电话) to join the Art club.
(2) Lisa goes to the Singing Club every .
(3) gives art lessons to us.
(4) You can join the Stamp Collecting Club in July or .
(5) You can paint outdoors from 8:00 a.m. to every Sunday.
阅读理解。
I’m Mike. We are having a science class. We like science very much. Everyone listens to Mr Wang carefully. Mr Wang is having a lesson about the sun and the moon. He tells us the sun is much bigger than the moon. The sun gives us light and heat. The moon goes around the earth. Then we read a book about the moon. It says people may live on the moon. We are all very excited. At last we draw a picture about the moon. We have a good time.
8.根据以上内容,选择正确的选项。
(1) We are having a ______ class. ( )
A.music B.science C. Chinese
(2) This lesson is about the ______. ( )
A.moon B.mom C. monkey
(3) The book tells us people may ______ on the moon. ( )
A.fly B.live C. travel
(4) We draw a picture about the ______ at last. ( )
A.sun B.earth C. moon
9.根据短文内容回答问题。
Is Mike happy today
阅读短文,完成下面各题。
Last Friday, our class had a spring outing to Green Valley Park. The weather was sunny but not too hot. We went there at 8:00 am by school bus. When we got there, our teacher divided us into 3 groups (组). Group 1 went bird-watching near the lake. Group 2 collected (收集)different leaves for a science class. I was in Group 3. We flew kites on the big grassland! At noon, we sat under a big trees for a picnic (野餐). Everyone shared (分享) their food. Lily brought delicious sandwiches, and Peter shared his homemade cookies. After lunch, we played games and took many photos. When it was time to go home at 3:00 pm, We didn’t want to go home! We were all happy. Our teacher said: “We will go again next month!” What a wonderful day!
10.(1) How was the weather that day ( )
A.Rainy and cold. B.Sunny but not hot. C. Cloudy and windy.
(2) What time did they go home ( )
A.At 8:00 am. B.At 12:00 pm. C. At 3:00 pm.
(3) What did Group 2 do ( )
A.Flew kites. B.Collected different leaves. C. Went bird-watching.
(4) What food is NOT mentioned (提到) in the passage ( )
A.Sandwiches. B.Cookies. C. fruits.
11.根据短文内容回答。
When will they go again
阅读短文,完成信息卡。
Hello, I’m Lingling. Today is March 19th. It’s my birthday today. I’m eleven years old! I’ve got lots of nice birthday gifts (礼物). Every year on my birthday, Grandma gives me a pair of shoes. But she’s in hospital... I miss her very much. Mum keeps all the shoes from Grandma. This is your first pair of shoes from Grandma. You were only one year old! The tiger is the “king of all animals”. Grandma wanted you to grow up strong. Like a little tiger! Each pair of shoes has a different design (设计,图案). This pair has bats (蝙蝠), and that pair has rabbits... “Bats Why did Grandma put bats on them ” In China, the bat means “good luck”. Grandma wanted to bring you luck. As you grew (成长,长大), Grandma’s shoes changed (变化). She started to use silk (丝线), and she always tried new designs. Look at these silk shoes with beads. They’re a work of art!
Gifts from GrandmaName: Lingling Age (年龄): 12 When is Lingling’s birthday 13 Grandma’s gift: 14 keep汉语意思 15 “Bats” on the shoes means 16
阅读短文,完成下列各题。
It was my sister’s birthday last Sunday. She was seven years old last year. Do you know how old she is now I made a beautiful birthday card for her. Let me tell you how to make it.
First, I found a piece of paper. I wanted to draw a bird. My favourite animal is bird. But then I drew a panda on it. Because my sister likes pandas very much. She has many panda dolls. And then I painted it. Next, I wrote “Happy Birthday” on it. At last, I gave the present to her. She was very happy!
17.根据短文内容用字母ABCD给图片排序。
(1) (2) (3) (4)
18.根据短文内容判断下列句子正(T)误(F)。
(1) My sister’s birthday is last Saturday. ( )
(2) The present is a panda doll. ( )
(3) My sister is eight years old now. ( )
(4) I drew a bird on the paper. ( )
(5) My sister was happy about the present. ( )
19.为短文选择合适的标题。
What’s the best title ( )
A.How to buy birthday present
B.Had a birthday party
C. Made a birthday card for my sister
阅读与写作。
Birthday Party
WHEN: April 15th, 7: 20 p.m.
WHERE: Li Ping’s home
WHAT: Sing songs; Dance to music; Tell stories and eat a birthday cake
RSVP: Will you come to the party Please call at 5528963 by this weekend.
20.根据语篇选答案。
(1) They will have a _______ party. ( )
A.birthday B.Friends’ C. Teachers’ Day
(2)The party will be at _______. ( )
A.7 am B.7: 20 pm C. 8 am
(3) They will have the party _______. ( )
A.at school B.in the classroom C. at Li Ping’s home
(4) They will _______. ( )
A.watch TV B.cook C. tell stories
(5) Please call at _______ by this weekend. ( )
A.5578926 B.5528963 C. 3564129
21.如果你去参加生日聚会,你将做什么?请用I will ...写两句话。
阅读短文,按要求回答各题。
Dear Amy,
How time flies! Summer is coming! It’s my favourite season. I have many fun things to do in summer.
First, on Children’s Day, we will have a party at school and play lots of games. Then, on Father’s Day, I’ll make a card and cook noodles for my dad. Dragon Boat Festival is in June, too. Sarah will come to my home. My mum will make zongzi, and we’ll watch the dragon boat race on TV.
In the summer vacation, I’ll go to a summer camp in July. Best of all, my birthday is on August 2nd. Please come to my party. We will eat a big cake, sing and dance. What about your summer Write to me soon!
Yours,
Chen Jie
22.阅读短文,判断正(T)误(F)。
(1) Amy’s favorite season is summer. ( )
(2) Dragon Boat Festival and Father’s Day are both in June. ( )
(3) Chen Jie will go to a winter camp in the summer vacation. ( )
23.阅读短文,完成表格。
Festivals Activities(活动)
have a party at school and play lots of games
Father’s Day and cook noodles
Dragon Boat Festival eat zongzi and
24.阅读短文,帮助Chen Jie完成生日邀请函。
Birthday PartyWHEN: , 7:00 P.M. WHERE: My home WHAT: Eat a big cake, and RSVP: Will you come to my party Please send me an email by July 25th.
Helen的生日马上就要到了,家人决定为她举行生日派对,邀请她的好朋友一同庆祝。根据邀请函(invitation)的内容,完成文后任务。
25.从方框中选择正确的选项,将其字母标号写在横线上。其中有一个选项是多余的。
A.What B.When C. Who D.Where
April 10th, 6 p.m Happy Farm, Xingfu Street, next to Renmin Park visit the farm, eat yummy food, sing and dance, play games, pick tomatoes… Please: Wear a hat and sunglasses. Keep the farm clean. Don’t run around. Don’t feed the animals. How: Please send an email to Helen by April 8th.
26.根据短文内容,选择正确的选项。
(1) What’s the invitation about ( )
A.Helen’s 12th birthday party. B.Helen’s 11th birthday party. C. A farm trip.
(2) Which is not right ( )
A.You can pick tomatoes in the party.
B.You can feed the animals.
C. If you want to come to the party, you can send an email to Helen by April 8th.
任务型阅读:根据下列短文内容,完成表格,每空格一词。
Birthday traditions(传统) are different around the world. In the US, children often celebrate a birthday with a party. People usually give presents and have cakes and ice creams at the party. At a birthday party in Canada, children look for a coin in the cake. When the children play party games, the child who finds the coin goes first.
It’s said that people in Germany are the first to have birthday parties for children. Parents place a wooden birthday wreath with candles on the table.
Countries Ways to celebrate birthdays
America ·Have a party. ·Give 27 ·Have cakes and ice cream.
Canada ·Look for a 28 in the cake. ·Play 29 games.
30 ·Hold a birthday party for 31 ·Place a wreath made of wood with 32 on the table.
阅读理解。
Mr Kent is a science teacher. His hobby is bird-watching. Mr Kent wants people to care more about birds.
In a science lesson, Mr Kent takes his class to a big field. Birds are looking for food.
He asks his students, “What will birds eat in winter Can birds find food to eat ”
Many birds fly to another place in winter. Red-crowned cranes will fly from Heilongjiang to Jiangsu every winter. They fly together in small groups. They often fly at night.
Mr Kent’s students are very interested in birds. In winter, his students give birds seeds to eat.
They like bird-watching.
33.根据短文内容判断正(T)误(F)。
(1) Mr Kent’s hobby is bird-watching. ( )
(2) Many birds will fly to another place every summer. ( )
(3) Red-crowned cranes often fly in the daytime. ( )
34.根据短文内容选择正确答案。
(1) How do the birds fly in the sky ( )
A.They fly in pairs. B.They fly alone. C. They fly in groups.
(2) What does Mr Kent want people to do ( )
A.He wants people to feed birds at home.
B.He wants people to care more about birds.
C. He wants people to learn Chinese.
阅读短文,完成下列任务。
My dad is a fireman. His job is very important(重要的). He works with a strong helmet and heavy clothes every day. He helps people in need. One day, he came to our school. He told us some stories about his work. Then, he showed us a red fire truck. It’s cool and useful. He taught us how to put out(扑灭) a fire and we had a try. We also learned how to call 119 for help. I am proud of(骄傲) my dad and all the firemen. They are heroes! I want to be helpful like them.
35.根据短文内容,判断句子的正(T)误(F)。
(1) My dad is a fireman. ( )
(2) The fire truck is cool and useful. ( )
(3) We learned how to call 110 for help. ( )
(4) I am proud of my dad. ( )
36.回答问题。
What do you think of the firemen
任务型阅读。
Hello! I’m Xiaohua. Let’s talk about the changes between the past me and the future me. In the past, I was short and thin. I lived in a small house. I went to school by bus every day. I was good at Maths, but English was not easy for me. I could only read some English picture books. I usually ate fast food. It was my favourite food. I watched TV and played computer games at home. They were fun. I never did sport. I wanted to be an AI teacher because I could teach children with computers.
In the future, I will be tall and strong. I’ll live in a big house. I’ll go to work by underground. I’ll be good at English and read English newspapers. I’ll cook healthy food for my family. In my free time, I’ll do exercise and go swimming with my friends. I’ll be a scientist. I want to save the animals and help them.
37.根据阅读材料,完成表格。
Changes of Xiaohua
Appearance (外貌) Ability Transport (交通) Dream job
In the past short and read English picture books by an
In the future and strong read English by underground a scientist
38.根据阅读材料,选择正确的答案。
(1) Xiaohua lived in ______ in the past. ( )
A.a big house B.a small house C. the countryside
(2) Xiaohua was weak in ______ in the past. ( )
A.English B.PE C. Maths
(3) Xiaohua didn’t like ______ in the past. ( )
A.fast food B.sport C. computer games
(4) Xiaohua will be a scientist and he wants to save ______. ( )
A.the oceans B.the animals C. the forests
(5) Xiaohua talks about his ______ lives. ( )
A.easy B.happy C. different
这是Tom的家庭情况介绍。根据介绍,完成下列任务。
This is my ______. He works in the hospital. He is a doctor. He is friendly and helpful. We often talk together.
This is my ______. She is kind and talented (有才华的). She is an artist. She can draw pictures well. She loves her job. We often draw together.
This is my ______. She is nice. She likes reading. She works in the school. She loves her students very much. We often clean the room together.
This is my ______. He is tall. He works in a toy factory. He is a factory worker. We often look after the doggy together.
39.选择正确的一项,将选项填在横线上。
A. B. C. D.
Mum Uncle Grandma Dad
(1)
(2)
(3)
(4)
40.根据介绍内容,选择正确答案。
(1) 词义推断:What does the underlined (画线的) word “artist” mean(意思是) ( )
A.音乐家 B.歌唱家 C. 画家
(2) What’s the job of Tom’s mum ( )
A.She is a doctor. B.She is an artist. C. She is a teacher.
(3) What’s the job of Tom’s dad ( )
A.He is a doctor. B.He is a factory worker . C. He is a player.
(4) What’s the job of Tom’s grandma ( )
A.She is a teacher. B.She is an artist. C. She is a doctor.
(5) Who does Tom often talk with ( )
A.His dad. B.His mum. C. His uncle.
阅读理解。
The Green family lives in a small town near the river. Mr. Green is a postman. He delivers letters and parcels to people every day. He starts work at 7:30 in the morning. Mrs. Green works as a librarian in the town library. She helps people find books and keeps the library tidy. They have two children. Peter is twelve years old. He is in Grade 6. He likes playing basketball after school. His sister Emma is eight years old. She loves drawing pictures.
41.选择题。
(1) Where does the Green family live ( )
A. In a big city B. On a farm C. In a small town near the river
(2) What time does Mr. Green start work ( )
A. At 7:00 am B. At 7:30 am C. At 8:00 am
(3) What does Mrs. Green do in the library ( )
A. Delivers parcels B. Cleans the windows C. Helps people find books
(4) What sport does Peter play ( )
A. Football B. Basketball C. Tennis
42.填空题。
(1) Peter is in Grade .
(2) Emma is years old.
(3) Emma loves pictures.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.3 1 2 2.C 3.(1) 第一幅图的括号内打√
(2) 第二幅图的括号内打√ 4.My favourite teacher is Mr Wang. (答案不唯一) He likes reading books. (答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了Oliver最喜欢的老师和同学。
1.通过阅读第(2)段可知,首先Oliver介绍学校的海选“最受欢迎师生候选人”活动,故答案为1;
通过阅读第(3)段可知,Oliver介绍自己最喜欢的老师黄老师的个人情况,并在最后问谁是他最喜欢的同学,故答案为2;
通过阅读第(1)段可知,Oliver回答李晨是他最喜欢的同学,并介绍了李晨的个人情况,故答案为3;
故答案为312。
2.A我的学校,B我的同学,C我最喜欢的老师和同学。通过阅读全文可知本文主要介绍了Oliver最喜欢的老师和同学,选项C符合题意,故选C。
3.(1) 谁是他最喜欢的老师?根据文中对黄老师的描述“He is old but very active. He can sing and dance well. He likes singing English songs in his class. He is very funny and his class is so interesting.”可知黄老师是年老但很活跃的,他唱歌和跳舞都很好,他很有趣,他的课也很有趣,第一张图是一个老人,后面的描述与原文相符,故答案为第一幅图的括号内打√。
(2) 谁是他最喜欢的同学?根据文中对李晨的描述“He has glasses. He likes reading and thinking. He can answer difficult questions in the class. He is very clever. He knows a lot, such as the animals, plants, the sun, the earth and the moon. He is also the first classmate that I know in this new school. He helps me a lot.”可知李晨戴着眼镜,他喜欢阅读和思考,他很聪明,知道很多事情,而且还乐于助人,第二张图是一个戴眼镜的男孩,后面的描述与原文相符,故答案为在第二幅图的括号内打√。
4.(1) 句意:谁是你最喜欢的老师?根据实际情况回答,答案不唯一。答语可为:我最喜欢的老师是王老师。句子是一般现在时,主语是第三人称单数my favourite teacher 我最喜欢的老师,be动词用is,Mr Wang 王老师,故答案为My favourite teacher is Mr Wang.
(2) 句意:他/她喜欢什么?根据实际情况回答,答案不唯一。答语可为:他喜欢读书。like doing sth.喜欢做某事,句子是一般现在时,主语是第三人称单数he,谓语动词要用like的第三人称单数形式likes,like doing sth.喜欢做某事,read books 读书,read要用动名词形式reading,故答案为He likes reading books.
5.Singing Club Stamp Collecting Club Susan Art Club Sunday stamps 6.Yes, I do. I like singing on Sunday. No, I can’t. My birthday is in January. 7.44658976 Saturday Mr. Cruz August 11:30 a.m.
【导语】本文介绍了艺术俱乐部,集邮俱乐部和唱歌俱乐部的活动,时间及报名方式。
5.(1)句意:我们可以在_____上学习各种歌曲。根据“Singing Club唱歌俱乐部”中的“You can learn some singing skills here!你可以在这里学习一些唱歌技巧!”可知是唱歌俱乐部Singing Club。故答案为Singing Club。
(2)句意:彼得想知道如何收集邮票。他可以参加______,并致电______(苏珊,克鲁兹先生)了解更多。根据“Stamp Collecting Club集邮俱乐部”中的“Learn something about collecting stamps.学习一些集邮的知识。”可知彼得可以参加集邮俱乐部,第一个空应填Stamp Collecting Club。根据“Call Susan at 99087765致电苏珊99087765”可知第二个空应填Susan。故答案为Stamp Collecting Club;Susan。
(3)句意:如果你喜欢画画,你可以每个______(星期天,星期六)参加______。根据“Art Club艺术俱乐部”中的“Painting outdoors every Sunday.每个星期天在户外画画。”可知可以每个星期天参加艺术俱乐部。第一个空填Art Club,第二个空填Sunday。故答案为Art Club;Sunday。
(4)句意:7月29日,你可以和朋友们分享你的_____(钱币,邮票)。根据“Share your stamps with friends. 和朋友们分享你的邮票。”可知是邮票stamps。故答案为stamps。
6.(1)句意:你喜欢唱歌吗?根据实际情况回答,问句是助动词引导的一般疑问句,用yes或no回答。可以做肯定回答Yes, I do.是的,我喜欢。答案不唯一,故答案为Yes, I do.
(2)句意:星期天你喜欢做什么?根据实际情况回答,可以说I like singing on Sunday.星期天我喜欢唱歌。答案不唯一,故答案为I like singing on Sunday.
(3)句意:暑假你能去滑冰吗?根据实际情况回答,问句是情态动词引导的一般疑问句,用yes或no回答。可以做否定回答No, I can’t. 不,我不能。答案不唯一,故答案为No, I can’t.
(4)句意:你的生日是什么时候?根据实际情况回答,可以说My birthday is in January.我的生日在一月。答案不唯一,故答案为My birthday is in January.
7.(1)句意:我们可以打电话______去参加艺术俱乐部。根据“Art Club艺术俱乐部”中的“Tel: 44658976 电话:44658976”可知是打电话44658976。故答案为44658976。
(2)句意:丽莎每个_____去唱歌俱乐部。根据“Singing Club唱歌俱乐部”中的“Every Saturday每个星期六”,可知是星期六Saturday。故答案为Saturday。
(3)句意:______给我们上艺术课。根据“Art Club艺术俱乐部”中的“Mr. Cruz will give lessons to us.克鲁兹先生给我们上课。”可知是克鲁兹先生Mr. Cruz。故答案为Mr. Cruz。
(4)句意:你可以在七月或_____参加集邮俱乐部。根据“Stamp Collecting Club集邮俱乐部”中的“July 28th-August 30th 7月28日-8月30日”可知是八月August。故答案为August。
(5)句意:你可以每个星期日从上午8点到______在户外画画。根据“Art Club艺术俱乐部”中的“8:00 a.m.-11:30 a.m. 上午8:00至11:30 ”,可知是上午11:30,故答案为11:30 a.m.。
8.B A B C 9.Yes, he is.
【导语】本文主要讲述了迈克一节科学课的内容。
8.句意:我们正在上一节____课。A音乐,B科学,C语文。根据文中“We are having a science class.”可知迈克他们正在上科学课。故选B。
句意:这节课是关于___。A月球,B妈妈,C猴子。根据文中“Mr Wang is having a lesson about the sun and the moon.”可知这节课是关于月球的。故选A。
句意:这本书告诉我们,人们或许能在月球上___。A飞行,B居住,C旅行。根据文中“It says people may live on the moon.”可知这本书告诉我们,人们或许能在月球上居住。故选B。
句意:最后我们画了一幅关于___的画。A太阳,B地球,C月球。根据文中“At last we draw a picture about the moon.”可知最后我们画了一幅关于月球的画。故选C。
9.句意:迈克今天开心吗?根据文中“We have a good time.”可知迈克今天开心。故答案为Yes, he is.
10.B C B C 11.Next month.
【导语】本文主要介绍了上周五,作者的班级去绿谷公园春游。
10.(1)句意:那天的天气怎么样?A下雨并且冷的。B晴朗但是不太热。C多云并且有风的。根据“The weather was sunny but not too hot.”可知天气晴朗且不太热,故选B。
(2)句意:他们几点回家的?A上午8点。B中午12点。C下午3点。根据“When it was time to go home at 3:00 pm, We didn’t want to go home!”可知他们下午3点回家的,故选C。
(3)句意:2组做什么?A放风筝。B收集不同的叶子。C去看鸟。根据“Group 2 collected (收集)different leaves for a science class.”可知2组收集不同的叶子,故选B。
(4)句意:文章没有提到什么食物?A三明治。B曲奇饼。C水果。根据“Lily brought delicious sandwiches, and Peter shared his homemade cookies.”可知文章提到了三明治和曲奇饼,没有提到水果,故选C。
11.句意:他们将什么时候再去?根据“We will go again next month!”可知他们将下个月再去,故答案为Next month.
12.11 13.It’s on March 19th. 14.a pair of shoes 15.保留 16.good luck
【导语】本文讲了来自奶奶的礼物。
12.根据“I’m eleven years old!”,可知年龄是11岁,故答案为11。
13.根据“Today is March 19th. It’s my birthday today.”,可知玲玲的生日是3月19日,故答案为It’s on March 19th.
14.根据“Every year on my birthday, Grandma gives me a pair of shoes.”,可知是一双鞋,故答案为a pair of shoes。
15.根据短文语境可知keep的意思是保留,故答案为保留。
16.根据“In China, the bat means “good luck”.”,可知意味着好运,故答案为good luck。
17.D B C A 18.F F T F T 19.C
【导语】本文主要介绍了作者是怎么给姐姐(妹妹)制作生日贺卡的。
17.(1)根据文中“Next, I wrote “Happy Birthday” on it.”可知作者写上了“生日快乐”。故答案为D。
(2)根据文中“But then I drew a panda on it.”可知画了一只熊猫。故答案为B。
(3)根据文中“And then I painted it.”可知给熊猫涂色。故答案为C。
(4)根据文中“First, I found a piece of paper.”可知先找到一张纸。故答案为A。
18.(1)句意:我姐姐(妹妹)的生日是上周六。根据文中“It was my sister’s birthday last Sunday.”可知作者姐姐(妹妹)的生日是上周日。题干与原文不符,故答案为F。
(2)句意:这份礼物是一个熊猫玩偶。根据文中“I made a beautiful birthday card for her.”可知礼物是一张生日卡片。题干与原文不符,故答案为F。
(3)句意:我的姐姐(妹妹)现在八岁了。根据文中“She was seven years old last year.”可知作者的姐姐(妹妹)现在八岁了。题干与原文相符,故答案为T。
(4)句意:我在纸上画了一只鸟。根据文中“But then I drew a panda on it.”可知画了一只熊猫。题干与原文不符,故答案为F。
(5)句意:我的姐姐(妹妹)对这份礼物很开心。根据文中“ At last, I gave the present to her. She was very happy!”可知作者的姐姐(妹妹)对这份礼物很开心。题干与原文相符,故答案为T。
19.句意:最好的标题是什么?A如何购买生日礼物,B举办了一场生日派对,C给我姐姐(妹妹)做了一张生日贺卡。根据文中“I made a beautiful birthday card for her.”可知作者给姐姐(妹妹)做了一张生日贺卡。故选C。
20.A B C C B 21. (本题答案不唯一)
【导语】本文主要介绍生日聚会的相关内容。
20.(1)句意:他们将举办一个___聚会。A生日,B朋友的,C教师节。根据“Birthday Party”可知是生日聚会,故选A。
(2)句意:聚会将在___举办。A上午七点,B下午七点二十,C上午八点。根据“WHEN: April 15th, 7: 20 p.m.”可知是下午七点二十,故选B。
(3)句意:他们将____举办聚会。A在学校,B在教室里,C在李萍的家里。根据“WHERE: Li Ping’s home”可知是在李萍的家里,故选C。
(4)句意:他们将____。A看电视,B做饭,C讲故事。根据“Sing songs; Dance to music; Tell stories and eat a birthday cake”可知有讲故事,故选C。
(5)句意:请在这周末之前拨打_____。根据“Please call at 5528963 by this weekend.”可知是拨打5528963,故选B。
21.本题答案不唯一。可说我将会带一份礼物。我将拉小提琴。bring a gift带一份礼物,play the violin拉小提琴,故答案为
22.F T F 23.Children’s Day make a card watch the dragon boat race on TV 24.August 2nd sing dance
【导语】本文主要介绍了陈杰为什么喜欢夏天。
22.(1)句意:艾米最喜欢的季节是夏天。根据文中“It’s my favourite season.”可知陈杰最喜欢的季节是夏天。题干与原文不符,故答案为F。
(2)句意:端午节和父亲节都在六月。根据文中“Then, on Father’s Day, I’ll make a card and cook noodles for my dad. Dragon Boat Festival is in June, too.”可知端午节和父亲节都在六月。题干与原文相符,故答案为T。
(3)句意:陈杰将在暑假参加一个冬令营。根据文中“In the summer vacation, I’ll go to a summer camp in July.”可知暑假里,陈杰会在七月去参加一个夏令营。题干与原文不符,故答案为F。
23.(1)句意:节日____。根据文中“First, on Children’s Day, we will have a party at school and play lots of games.”可知首先,在儿童节那天,陈杰会在学校举办一场派对,还会玩很多游戏。故答案为Children’s Day。
(2)句意:_____和煮面条。根据文中“ Then, on Father’s Day, I’ll make a card and cook noodles for my dad.”可知然后,在父亲节那天,陈杰会给爸爸做一张贺卡,还会为他煮面条。故答案为make a card。
(3)句意:吃粽子和____。根据文中“My mum will make zongzi, and we’ll watch the dragon boat race on TV.”可知陈杰的妈妈会包粽子,她们会在电视上看龙舟比赛。故答案为watch the dragon boat race on TV。
24.(1)句意:生日聚会的时间:_____。根据文中“Best of all, my birthday is on August 2nd.”可知生日聚会的时间是在8月2日。故答案为August 2nd。
(2)句意:生日聚会的活动:____。根据文中“We will eat a big cake, sing and dance.”可知他们会吃大蛋糕,唱歌和跳舞。故答案为sing。
(3)句意:生日聚会的活动:____。根据文中“We will eat a big cake, sing and dance.”可知他们会吃大蛋糕,唱歌和跳舞。故答案为dance。
25.B D A 26.B B
【导语】本文主要介绍海伦生日的邀请函内容。
25.词义:四月十日,下午六点。可知是时间,When什么时候,故选B。
词义:欢乐农场,幸福街,挨着人民公园。可知是地点,Where在哪里,故选D。
词义:参观农场,吃美味的食物,唱歌跳舞,玩游戏,摘西红柿……。可知是具体做什么,What什么,故选A。
26.(1)句意:邀请函是什么?A海伦的12岁生日聚会。B海伦的11岁生日聚会。C一次农场旅行。根据邀请函封面可知是11岁生日,故选B。
(2)句意:哪一个不是正确的?A你可以在聚会上摘西红柿。B你可以喂动物。C如果你想来参加聚会,你可以在四月八日前给海伦发一封电子邮件。根据“Don’t feed the animals.”可知不要喂动物,故选B。
27.presents 28.coin 29.party 30.Germany 31.children 32.candles
【导语】本文讲了不同国家不同的生日传统。
27.根据“People usually give presents and have cakes and ice creams at the party. ”,可知在美国人们送礼物,故答案为presents。
28.根据“At a birthday party in Canada, children look for a coin in the cake.”,可知在蛋糕里找一枚硬币,故答案为coin。
29.根据“When the children play party games, the child who finds the coin goes first.”,可知玩派对游戏,故答案为party。
30.根据“It’s said that people in Germany are the first to have birthday parties for children.”,可知在德国为孩子们举办生日聚会,故答案为Germany。
31.根据“It’s said that people in Germany are the first to have birthday parties for children.”,可知为孩子们举办生日聚会,故答案为children。
32.根据“Parents place a wooden birthday wreath with candles on the table.”,可知放一个带蜡烛的木制生日花环,故答案为candles。
33.T F F 34.C B
【导语】本文主要介绍了肯特先生。
33.(1)句意:肯特先生的爱好是观鸟。根据文中“His hobby is bird-watching.”可知肯特先生的爱好是观鸟。题干与原文相符,故答案为T。
(2)句意:许多鸟类每年夏天都会飞往另一个地方。根据文中“Many birds fly to another place in winter.”可知许多鸟类在冬天会飞往另一个地方。题干与原文不符,故答案为F。
(3)句意:丹顶鹤经常在白天飞行。根据文中“Red-crowned cranes will fly from Heilongjiang to Jiangsu every winter. They fly together in small groups. They often fly at night.”可知丹顶鹤经常在夜晚飞行。题干与原文不符,故答案为F。
34.(1)句意:鸟儿如何在天空中飞翔?A它们成对飞行。B它们独自飞行。C它们成群飞行。根据文中“They fly together in small groups.”可知鸟儿成群飞行。故选C。
(2)句意:肯特先生想让人们做什么?A他希望人们在家喂鸟。B他希望人们更关心鸟类。C他希望人们学习中文。根据文中“Mr Kent wants people to care more about birds.”可知肯特先生想让人们更关心鸟类。故选B。
35.T T F T 36.They are heroes.
【导语】本文介绍了主人公爸爸的职业。
35.(1)句意:我的爸爸是一名消防员。根据“My dad is a fireman.”可知主人公的爸爸是一名消防员,与原文相符,故答案为T。
(2)句意:消防车既酷又实用。根据“Then, he showed us a red fire truck. It’s cool and useful.”可知消防车既酷又实用,与原文相符,故答案为T。
(3)句意:我们学会了如何拨打110求助。根据“We also learned how to call 119 for help.”可知我们学会了如何拨打119求助,与原文不相符,故答案为F。
(4)句意:我为我的父亲感到骄傲。根据“I am proud of my dad and all the firemen.”可知主人公为他的爸爸感到骄傲,与原文相符,故答案为T。
36.句意:你觉得消防员怎么样?本题答案不唯一,合理即可,比如:他们是英雄。故答案为They are heroes.
37.thin bus AI teacher tall newspapers 38.B A B B C
【导语】本文介绍小华介绍过去的自己和未来的自己。
37.根据“In the past, I was short and thin.”可知过去小华又矮又瘦。“I went to school by bus every day.”可知过去每天小华都是坐公交车去上学的。“I wanted to be an AI teacher because I could teach children with computers.”可知过去小华想成为一名人工智能教师,因为这样他就可以用电脑来教孩子们了。“In the future, I will be tall and strong.”可知将来,小华将会又高又强壮。“I’ll be good at English and read English newspapers.”可知他会学好英语,并且阅读英文报纸。故答案为thin,bus,AI teacher,tall,newspapers。
38.(1)句意:过去小华居住在____。A一个大房子里,B一个小房子里,C乡村。根据“I lived in a small house.”可知小华居住在一个小房子里,故选B。
(2)句意:过去小华____薄弱。A英语,B体育,C数学。根据“I was good at Maths, but English was not easy for me.”可知小华擅长数学,但是英语对他来说不简单。故选A。
(3)句意:过去小华不喜欢_____。A快餐,B运动,C电脑游戏。根据“ I watched TV and played computer games at home. They were fun. I never did sport.”可知他不喜欢运动,故选B。
(4)句意:小华将成为一名科学家,他想拯救_____。A海洋,B动物,C森林。根据“I’ll be a scientist. I want to save the animals and help them.”可知他将成为一名科学家。他想拯救动物并帮助它们。故选B。
(5)句意:小华谈论他的____生活。A简单的,B开心的,C不同的。根据全文可知小华谈论的是他过去和将来的不同的生活,故选C。
39.D C A B 40.C C A B A
【导语】本文介绍了汤姆的家人。
39.(1)句意:这是我的______。根据介绍“He works in the hospital. He is a doctor.”可知这是一名男性,他在医院工作,是一名医生,图D“Dad”符合题意,故选D。
(2)句意:这是我的______。根据介绍“She is an artist. She can draw pictures well.”可知这是一名女性,她是一名艺术家,她画画很好,图C“Grandma”符合题意,故选C。
(3)句意:这是我的______。根据介绍“She works in the school. She loves her students very much.”可知这是一名女性,在学校工作,她很爱她的学生,图A“Mum”符合题意,故选A。
(4)句意:这是我的______。根据介绍“He works in a toy factory. He is a factory worker.”可知这是一名男性,在工厂工作,是一名工人,图B“Uncle”符合题意,故选B。
40.(1)句意:画线的单词“artist”是什么意思?根据“She is an artist. She can draw pictures well.”可知跟画画有关,故选C。
(2)句意:汤姆妈妈的工作是什么?A她是一名医生。B她是一名艺术家。C她是一名教师。根据第一大题的人物关系和“She works in the school. She loves her students very much.”可知汤姆的妈妈是一名教师,故选C。
(3)句意:汤姆爸爸的工作是什么?A他是一名医生。B他是一名工厂工人。C他是一名运动员。根据第一大题的人物关系和“He works in the hospital. He is a doctor.”可知汤姆的爸爸是一名医生,故选A。
(4)句意:汤姆祖母的工作是什么?A她是一名教师。B她是一名艺术家。C她是一名医生。根据第一大题的人物关系和“She is an artist. She can draw pictures well.”可知汤姆的祖母是一名艺术家,故选B。
(5)句意:汤姆经常和谁说话?A他的爸爸。B他的妈妈。C他的叔叔。根据第一大题的人物关系和“We often talk together.”可知汤姆经常和他的爸爸说话,故选A。
41.C B C B 42.6 eight drawing
【导语】本文介绍了格林一家的基本情况,包括他们的居住地、职业、孩子的年龄和兴趣爱好。
41.句意:格林一家住在哪里?A在大城市,B在农场,C在河边的一个小镇,根据“The Green family lives in a small town near the river.”可知格林一家住在河边的一个小镇,故选C。
句意:格林先生几点开始工作?A早上7:00 ,B早上7:30 ,C早上8:00,根据“He starts work at 7:30 in the morning.”可知格林先生早上7:30 开始工作,故选B。
句意:格林太太在图书馆做什么?A递送包裹,B清洁窗户,C帮助人们找书,根据“She helps people find books and keeps the library tidy.”可知格林太太在图书馆帮助人们找书,故选C。
句意:彼得喜欢什么运动?A足球,B篮球,C网球,根据“He likes playing basketball after school.”可知彼得喜欢篮球,故选B。
42.句意:彼得在____年级?根据“Peter is twelve years old. He is in Grade 6.”可知彼得在6年级,故答案为6。
句意:艾玛____岁了?根据“His sister Emma is eight years old.”可知艾玛8岁了,故答案为eight。
句意:艾玛喜欢___画?根据“She loves drawing pictures.”可知艾玛喜欢画画,故答案为drawing。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)