【单元考点培优】Module 1 Getting to know you 考点11:阅读理解-任务型-2025-2026学年牛津上海版(试用本)五年级英语上册核心考点培优精练(含答案)

文档属性

名称 【单元考点培优】Module 1 Getting to know you 考点11:阅读理解-任务型-2025-2026学年牛津上海版(试用本)五年级英语上册核心考点培优精练(含答案)
格式 docx
文件大小 423.3KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津上海版(试用本)
科目 英语
更新时间 2025-10-07 07:23:01

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年牛津上海版(试用本)五年级英语上册核心考点精练
Module 1 Getting to know you
考点11:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
It’s Sunday. Peter and his classmates go to KFC in the morning. Peter goes to KFC at eight o'clock. He goes there by bicycle. Ben leaves home at a quarter to eight. His home is not far away from KFC. So he walks there. Alice comes to KFC at ten past eight. She is late. Kitty has a hamburger and a cup of Coke. Peter likes chicken wings. He eats two chicken wings and some French fries. Ben is not hungry. He drinks some orange juice. They have a good time.
1.What day is it today
2.What time does Peter go there
3.Is Ben’s home far away from KFC
4.What does Kitty have
5.Are they happy or sad
Today is the second of July. It’s Saturday. Mr and Mrs White go shopping by car. They stop their car near a shop. They buy a lot of things and they want to put the things into the car. But Mr White can’t open the door of the car, so they ask a policeman to help them. The policeman is very friendly. He begins to open the car for them. Just then a man comes up and shouts, “What are you doing with my car ” Mr and Mrs White have a look at the car’s number and they are frozen (惊呆了) there. It isn’t their car.
6.What date is it today
7.How do Mr and Mrs White go shopping
8.Can Mr and Mrs White open the door of the car
9.Who helps Mr and Mrs White
10.Is this car Mr and Mrs White’s
Mr Chen is a police officer. He lives far away from his police station. Every day he usually goes to work by car. He never goes to work by bus. Today, the first of July, is his friend’s son Peter’s birthday. He buys a toy car for him. Peter wants to be a driver in the future. He wants to drive a car. Mr Chen tells Peter that his dream job is a cook. He wants to cook nice food for all the people.
11.When is Peter’s birthday
12.What does Mr Chen do
13.What does Peter want to be
14.Does Peter get a toy plane on his birthday
15.How does Mr Chen go to work, by bus or by car
It’s Sunday. The sun is shining. Some people are in City Park. There are many flowers and trees in it. Look, Mary is flying a kite. Her kite is yellow and red. Hans is playing football with Peter on the grass. Grandpa Li is reading on a bench. His book is blue. Mary’s sister Jane is drawing a tree on her notebook. They are all happy.
16.What day is today
17.What’s the weather like
18.Whose kite is yellow and red
19.Where is Grandpa Li reading
20.How are the people
Reading(阅读短文)
Alice’s birthday is on the 20th of December. Her parents say to her, “Happy Birthday, dear! We have a present for you. Go and look for it in your bedroom.”
Alice runs to her room. She sees a red box on the bed. She opens it, but there is only a card in it. She reads the card.
“Dear Alice, I’m your present. My first three letters are the same as in the word ‘come’. My last two letters are the same as in the word ‘water’. My middle three letters are the same as the word ‘put’. What am I Come and look for me in the study.”
Alice thinks hard . Then she knows what present it is. She runs to the study and finds her present on the desk. What is Alice’s present
21.Read and write(阅读短文,填入合适的词)
Alice’s birthday is in . Her parents ask her to look for her in her bedroom. Alice sees a red on the bed in her room. There is only a card in it. She the card. At last, she finds her present in the .
22.Read and answer(阅读短文,回答问题)
1. When is Alice’s birthday
2. Is Alice’s birthday present in the red box
3. What is in the red box
4. Where does Alice find her present at last
5. What is the birthday present
Reading comprehension(阅读理解)
What do you know about the sea Some people have seen it, but others haven’t. The sea looks beautiful on a fine sunny day and it can be very rough when there is a strong wind. What other things do we know about it
Of course, the sea is very large. In the world there is more sea than land. If you swim in the sea, you know that the water is salty. Rivers take salt from the land into the sea. Some places of the sea are more salty than other places. Do you know the Dead Sea Fish can’t live in it!
23.Read and choose(阅读短文,选择最佳答案,将字母代号写在括号内)
1. When it’s ______, the sea looks beautiful. ( )
A.rainy B.windy C. sunny
2. _________ in the Dead Sea is more than the other places. ( )
A.Sugar B.Salt C. Water
3. The water in the __________ is salty. ( )
A.pond B.sea C. river
4. Can fish live in the Dead Sea ___________ ( )
A.Yes. B.No. C. Fish can’t live.
5. There is more(更多的)_______ than(比…) _______ in the world. ( )
A.sea, land B.land, water C. land, sea
24.Answer the questions(根据短文,回答下列问题)
1. Is the Dead Sea salty
2. Which is bigger(更大)in the world, the sea or the land
3. Can fish live in the Dead Sea
4. Is there much salt in the Dead Sea
5. Do you like the Dead Sea
Doctors must learn all about our body. So they have to stay in their medical(医学的)schools for a very long time. And they learn a lot of things about our body’s system(系统). When we feel sick, we will go to see a doctor at once.
Teachers also spend(花时间) a lot of time in learning how to teach others. There are teachers for each subject, for example, Chinese teachers, Maths teachers, English teachers and so on.
Waiters are trained to take the orders(点菜) from customers(顾客) and bring the right food to them in time. They should control(控制) the plates in their hands. They are always busy during the mealtime.
25.阅读短文,选择正确的答案
1. Doctors must learn in medical schools. ( )
A.different subjects B.all about our body C. how to serve guests
2. When we feel sick, we can go to . ( )
A.school B.a restaurant C. the hospital
3. Teachers are trained a lot to learn how to others. ( )
A.help B.teach C. play with
4. The underlined word “trained” means . ( )
A.taught the skills B.a kind of vehicle C. Both A and B.
5. Waiters are very busy at . ( )
A.night B.lunchtime C. mealtime
26.阅读短文,回答问题
1.What do doctors learn in medical schools
.
2. When you feel sick, what will you do
.
3. Do doctors stay in medical schools for a very long time
.
4. What do Chinese teachers learn before they teach
.
5. What do waiters do
.
Andy的生日会即将来临,同学们都非常期待。请阅读以下内容,选择正确的答案。
A Birthday Party Invitation from Andy
Why Andy’s birthday party
when 3p.m-9p.m, May 1st
Where Andy’s home
What (food and drinks)
What (Activities)
RSVP Will you come Please send an email at Andy@ by April 28th.
27.根据邀请函,选择正确的答案。
(1) When is Andy’s birthday party ( )
A.On New Year’s Day. B.On Children’s Day. C. On Labour Day.
(2) Where will Andy have a party ( )
A.At school. B.In the park. C. At home.
(3) Which food is Not served at the party ( )
A.Chicken. B.Hamburger. C. Ice cream.
(4) How many activities are there in the party ( )
A.Three. B.Five. C. Four.
28.阅读邀请函的内容,回答问题。
(1) Can you send an email on May 1st if you want to go to the party
下面是Jenny写给Amy的信件。阅读信件,完成下列任务。
Dear Amy,
I was very busy last weekend. I visited my grandparents on Saturday morning. It was my grandpa’s birthday. My grandma cooked noodles for me. In the evening, we watched TV. On Sunday morning, I did my homework. In the afternoon, I washed my clothes and cleaned my room. On Sunday evening, I watched some children’s shows on TV. Then I went to bed at 9:00 p.m.
Yours,
Jenny
29.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) On Saturday morning, Jenny visited her uncle. ( )
(2) It was her grandma’s birthday last Saturday. ( )
(3) Jenny did her homework on Sunday morning. ( )
(4) Jenny watched TV at 9:00 p.m. last Sunday evening. ( )
30.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) Jenny’s ______ cooked noodles. ( )
A) grandpa B) grandma C) uncle
(2) Jenny watched some ______ on TV. ( )
A) news B) cartoons C) children’s shows
(3) What did Jenny do last Sunday morning ( )
A. B. C.
多文本阅读。
Amber’s Holiday
Amber have a one-week holiday next month. She’s going to Tianjin for vacation. She’s going there by plane. She can stay with her relatives. She is going to meet her friend, Betty. They’re going to visit the old museum and take some photos. She’s going to buy souvenirs and send the postcards, too. It’s going to be fun.
My Birthday Party
November 24th is my birthday. I’m going to have a party at my home. My mother is going to make a big birthday cake for me. My friends are going to come to my home. At the party,we are going to eat a big cake. My brother is going to play the guitar for me. I will get a lot of presents. We are going to play games,sing songs and watch a movie.
The plans for Sunday
Tomorrow is Sunday. It will be very hot. The kids are talking about their plans. Tony is going to see a movie with his parents. Paul is going to play football with his friends. He is good at it. He plays it every weekend. Kitty is going to fly a kite. She likes it very much. Everyone has a happy weekend.
31.阅读文本并选取文本中标题或所给单词填空。
(1) is about Amber’s (trip / relatives) in Tianjin.
(2) From , we can get the writers birthday is in (Sunday / November).
32.根据实际情况回答问题。
(1) What are your family going to do next Sunday
(2) When’s your birthday
(3) What are you going to do on your birthday
(4) Where are you going to stay during the vacation
(5) How is your birthday party
33.根据文本填空。
(1) Amber is going to stay with her .
(2) My brother is going to play the for me at my birthday party.
(3) Paul is going to play with friends, and he plays it every .
阅读理解。
Changes in our life
Life today is different from before. Before, people could only write letters to each other. But now we can use mobile phones and the Internet easily. We can write e-mails. We can chat on the Internet.
Before, people usually went out on foot, by bike or by bus. They were slow. Now, there are many cars and subways in cities. People can take a trip by car, by high-speed train (高铁) or by plane. They are fast and convenient.
The way we study has changed, too. Before, students learned from books and the teachers. Now, we can look up information on the Internet. We can take online classes.
Now our life is becoming better and better.
34.细读前三段,完成过去与现在的变化对比。
对比 Contact (联系) Travel Study
Before on foot, or by bus learned from books and
Now use mobile phones and the Internet; write e-mails; chat on the Internet by car, by high-speed train or look up information ; take online classes
35.细读文章,判断正(T)误(F)。
(1) People could chat on the Internet before. ( )
(2) High-speed trains and planes are fast and convenient. ( )
(3) Our life is getting better and better. ( )
36.品读文章,完成选择。
(1)文中黑斜体单词 convenient的意思:( )
A.方便的 B.慢的
(2)与文中黑体画线部分take online classes意思相近的是:( )
A.have classes at school B.have classes on the Internet
阅读理解。
Which (哪一个) city do you live How do people usually go to work in your city What about other cities in the world (世界) Do you want to know Let’s have a look.
In Beijing, China, there are a lot of people. Many people take the subway (地铁) to work. It is fast and cheap. It helps to make less traffic jams (减少交通堵塞) on the road.
The red double-decker (双层) bus carries people to work in London. It runs across the village and the city from bus stop to bus stop. People like to go to work by bus.Taking a bus is very interesting in London.
In the US, people often go to work by car. Sometimes they go by bus. They like to go to work by taxi (出租车) if they are in a hurry.
Different (不同的) people have different ways (方式) to go to work. What about your city
37.根据短文内容,选择正确的选项。
(1) There are _____ places in this passage (文章). ( )
A.two B.three C. four
(2) Many people in Beijing take the _____ to work. ( )
A.subway B.car C. bus
(3) People like to go to work by bus in _____.( )
A.Beijing B.London C. New York
(4) The underlined phrase (画线短语) “in a hurry” means “_____” in Chinese. ( )
A.等待 B.悠闲 C. 匆忙
38.根据实际情况,回答问题。
How do you go to school How do your parents go to work
阅读理解。
Henry is worried. This is his first time to go travelling by air. He does not know how to find his seat. So he goes to the air hostess for help. “Could you help me I can’t find my seat,”Henry says.
The air hostess shows him the seat and tells him to sit down and fasten the seat belt. She tells Henry not to move about when the plane is going up, and she also says that Henry’s ears may feel a bit strange. But he doesn’t need to worry about it because many people feel like that.
When the plane is flying very high, Henry can stand up and walk round. He can either read books, newspapers or seed films. The air hostess will bring food and drinks. Henry can enjoy the flight and arrive home safely.
39.阅读短文,判断正 (T)误 (F)。
(1) The air hostess tells Henry to worry about the strange feeling. ( )
(2) Henry will have a pleasant journey on the flight. ( )
40.阅读短文,选择正确的答案。
(1) Which of the following is TRUE ( )
A.Henry finds his seat and sits down at once.
B.Henry fastens his seat belt without any help.
C. The air hostess helps Henry to find his seat.
(2) In the passage, the underlined words “move about”mean “________”. ( )
A.change the seat at that moment
B.walk here and there
C. talk to others
(3) The best title for the passage is “_________”. ( )
A.An enjoyable journey B.Henry’s first flight C. The helpful air hostess
放学后妈妈帮Diandian复习学到的知识。
41.请选择正确的答案吧!
My uncle is ______ office worker. He is busy. ( )
A.a B.an C. /
42.This is my (1) . She is kind and talented (有才华的). She is an artist. She can draw pictures well. She loves her job. We often draw together.
This is my (2) . She is nice. She likes reading. She works in the school. She loves her students very much. We often clean the room together.
This is my (3) . He is tall. He works in a toy factory. He is a factory worker. We often look after the doggy together.
选择正确的一项,将选项填在横线上。
A. B. C. D.
Mum Uncle Grandma Dad
43.根据介绍内容,选择正确答案。
(1) What does the underlined (画线的) word “artist” mean ( )
A.音乐家 B.歌唱家 C. 画家
(2) What’s the job of Fred’s mum ( )
A.She is a doctor. B.She is an artist. C. She is a teacher.
(3) Who does Fred often talk with ( )
A.His dad. B.His mum. C. His uncle.
阅读理解。
Andy’s Dream
Andy is ten years old and he’s a very lazy (懒惰的) boy. He goes to school, but he’s bored (感到无聊的) there. His mother and father are both doctors and they want Andy to be a doctor in the future. Andy says to his mother, “I want to be a garbage collector (垃圾收集者) in the future.”
“A garbage collector ” his mother asks. She is very surprised. “It’s not a very pleasant job. Why do you want to be a garbage collector ”
“Because I will work only one day a week,” Andy answers. “Only one day a week ” his mother says, “What do you mean (意味着) ”
“The garbage collectors come to our house only on Wednesday, I only see them on that day.” says Andy.
44.根据短文,判断下列句子是(T)否(F)正确。
(1) Andy is bored at school. ( )
(2) Andy’s mother is a teacher. ( )
(3) Andy’s parents want Andy to be a doctor. ( )
(4) Andy is a garbage collector. ( )
(5) The garbage collector only works one day a week. ( )
45.根据短文,选择合适的答案。
(1) How old is Andy ( )
A.Nine years old. B.Ten years old. C. Eleven years old.
(2) What does Andy’s father do ( )
A.Teacher. B.Worker. C. Doctor.
(3) What does Andy want to be in the future ( )
A.Doctor. B.Garbage collector. C. Teacher.
(4) 短文中pleasant的意思是:_____ ( )
A.痛苦的 B.令人愉快的 C.无趣的
46.根据短文回答下面问题:
What do you think of Andy (你认为Andy是什么样的孩子?)
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.It’s Sunday. 2.He goes there at eight. / At eight. 3.No. / No, it isn’t. 4.She has a hamburger and a cup of Coke. 5.They are happy. / Happy.
【分析】本文主要讲了星期天彼得和同学们去KFC的事情。
1.句意:今天星期几?根据It’s Sunday.,可知今天是星期天,故答案为It’s Sunday.
2.句意:彼得什么时候去那里?根据Peter goes to KFC at eight o'clock.,可知彼得八点去那里,故答案为He goes there at eight. / At eight.
3.句意:本的家离KFC远吗?根据Ben leaves home at a quarter to eight. His home is not far away from KFC.,可知本的家离KFC不远,答语为否定回答,故答案为No. / No, it isn’t.
4.句意:凯蒂吃(喝)了什么?根据Kitty has a hamburger and a cup of Coke.,可知凯蒂吃了一个汉堡,喝了一杯可乐,故答案为She has a hamburger and a cup of Coke.
5.句意:他们是快乐还是悲伤?根据They have a good time.,可知他们很快乐,故答案为They are happy. / Happy.
6.July 2nd. 7.By car. 8.No, they can’t. 9.The policeman. 10.No, it isn’t.
【分析】本篇文章是关于怀特夫妇星期六购物后认错车的故事。
6.问句句意:今天是几月几号?根据Today is the second of July.可知今天是七月二号,故答案如July 2nd。
7.问句句意:怀特夫妇怎样去购物的?根据Mr and Mrs White go shopping by car.可知怀特夫妇开车去购物,故答案如By car.
8.问句句意:怀特夫妇能打开车门吗?根据But Mr White can’t open the door of the car, so they ask a policeman to help them.可知怀特夫妇不能打开车门,故答案如No, they can’t.
9.问句句意:谁帮助了怀特夫妇?根据But Mr White can’t open the door of the car, so they ask a policeman to help them.可知一名警察帮助了怀特夫妇,故答案如The policeman.
10.问句句意:这辆车是怀特夫妇的吗?根据Mr and Mrs White have a look at the car’s number and they are frozen (惊呆了) there. It isn’t their car.可知车不是怀特夫妇的,故答案如No, it isn’t.
11.It’s on the first of July. 12.He is a a police officer. 13.He wants to be a driver. 14.No. 15.He goes to work by car.
【分析】本文主要介绍了陈先生上班时的交通工具及彼得想要成为什么。
11.句意:彼得的生日是什么时候?根据Today, the first of July, is his friend’s son Peter’s birthday.,可知彼得的生日是七月一日,故答案为It’s on the first of July.
12.句意:陈先生是做什么的?根据Mr Chen is a police officer.,可知陈先生是一名警察,故答案为Mr Chen is a police officer.
13.句意:彼得想成为什么?根据Peter wants to be a driver in the future.,可知彼得想成为司机,故答案为He wants to be a driver.
14.句意:彼得生日那天收到玩具飞机了吗?文章没有提到彼得收到玩具飞机,答语为否定回答,故答案为No.
15.句意:陈先生怎么去上班,坐公共汽车还是开车?根据Every day he usually goes to work by car. He never goes to work by bus.,可知陈先生开车去上班,故答案为He goes to work by car.
16.It’s Sunday. 17.It’s sunny/fine. 18.It’s Mary’s. 19.He’s reading on a bench. 20.They are happy.
【分析】短文主要描写了城市公园里的场景。
16.句意:今天是星期几?根据文中句子It’s Sunday.可知今天是星期天,故答案为It’s Sunday.
17.句意:今天天气怎么样?根据文中句子The sun is shining.可知天气是晴朗的,故答案为It’s sunny/fine.
18.句意:谁的风筝是黄色和红色的?根据文中句子 Look, Mary is flying a kite. Her kite is yellow and red.可知玛丽的风筝是黄色和红色的,故答案为It’s Mary’s.
19.句意:李爷爷正在哪里读书?根据文中句子Grandpa Li is reading on a bench.可知李爷爷正在沙滩上读书,故答案为He’s reading on a bench.
20.句意:人们怎么样?根据文中句子They are all happy.可知他们都很开心,故答案为They are happy.
21.December present box reads study 22.It’s on the 20th of December. No, it isn’t. There’s only a card in it. She finds it in the study. It’s a computer.
【解析】略
23.C B B B A 24.Yes, it is. The sea is bigger. No, it can't. Yes, there is. Yes, I do.
【解析】23.略
24.略
25.B C B A C 26.They learn all about our body. I/We will go to see a doctor at once. Yes, they do. They learn how to teach others Chinese. They take the orders from customers and bring the right food to them in time.
【解析】略
27.C C B C 28.No, you can’t.
【导语】本文介绍安迪的生日邀请。
27.(1)句意:安迪的生日派对是什么时候?A在新年。B在儿童节。C在劳动节。根据“3p.m-9p.m, May 1st”可知时间为3p.m-9p.m, May 1st,是五一劳动节,故选C。
(2)句意:安迪在哪举办派对?A在学校。B在公园。C在家。根据“Andy’s home”可知派对在安迪的家举办,故选C。
(3)句意:聚会上不供应哪种食物?A鸡肉。B汉堡包。C冰淇淋。根据表格可知没有汉堡包,故选B。
(4)句意:派对上有多少种活动?A三。B五。C四。根据表格可知有四种活动,故选C。
28.(1)句意:如果你想参加派对,能否在5月1日发一封邮件告知?根据“Will you come Please send an email at Andy@ by April 28th.”可知如果要去参加派对,要在4月28日之前发送电子邮件至Andy@。不能5月1日才发邮件,故答案为No, you can’t.
29.F F T F 30.B C C
【导语】本文是珍妮写给艾米的信,介绍了珍妮上周末的活动。
29.(1)句意:在周六上午,珍妮看望她的叔叔(伯伯,舅舅等)。根据“I visited my grandparents on Saturday morning.”可知在周六上午,珍妮看望她的祖父母,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:上周六是她奶奶的生日。根据“It was my grandpa’s birthday.”可知上周六是爷爷的生日,句子和短文不符,故答案为F。
(3)句意:珍妮在周日上午做作业了。根据“On Sunday morning, I did my homework.”可知珍妮在周日上午做作业了。句子和短文相符,故答案为T。
(4)句意:珍妮上周日晚上9点看电视了。根据“Then I went to bed at 9:00 p.m.”可知珍妮晚上9点睡觉了,句子和短文不符,故答案为F。
30.(1)句意:珍妮的奶奶做面条。A爷爷,B奶奶,C叔叔(伯伯,舅舅等),根据“My grandma cooked noodles for me.”可知珍妮的奶奶做面条,故选B。
(2)句意:珍妮在电视上看儿童节目。A新闻,B卡通,C儿童节目,根据“On Sunday evening, I watched some children’s shows on TV.”可知珍妮在电视上看儿童节目。故选C。
(3)句意:珍妮上周日上午做什么了?A擦玻璃,B扫地,C写作业,根据“On Sunday morning, I did my homework.”可知珍妮周日上午做作业了,故选C。
31.Amber’s Holiday trip My Birthday Party November 32.We are going to the zoo next Sunday. It is on May 4th. I am going to eat a birthday cake. I am going to stay at home. It is great. 33.relatives guitar football weekend
【导语】本文介绍的是关于安柏的假日,作者的生日和周日的计划情况。
31.(1)句意:安柏的假日是关于安柏在天津的旅游。根据第一篇短文可知,故答案为Amber’s Holiday。
(2)句意:安柏的假日是关于安柏在天津的旅游。根据第一篇短文可知,故答案为trip。
(3)句意:通过我的生日聚会一文可知作者的生日在十一月份。根据文章“My Birthday Party November 24th is my birthday. ”故答案为My Birthday Party。
(4)句意:通过我的生日聚会一文可知作者的生日在十一月份。根据文章“My Birthday Party November 24th is my birthday. ”故答案为November。
32.(1)句意:下周日你的家人打算去做什么?回答去做的事情,去动物园,故答案为We are going to the zoo next Sunday.
(2)句意:你的生日在什么时候?回答几月几号,故答案为It is on May 4th.
(3)句意:你打算在你生日那天做什么?回答具体的事情,吃生日蛋糕,故答案为I am going to eat a birthday cake.
(4)句意:在假期期间你打算待在哪里?回答地点,待在家,故答案为I am going to stay at home.
(5)句意:你的生日聚会怎么样?回答很好,故答案为It is great.
33.(1)句意:安柏打算和______待在一起。根据文章“She can stay with her relatives. ”得知安柏打算和他的亲戚待在一起。故答案为relatives。
(2)句意:我的弟弟打算在我的生日聚会上为我弹_______。根据文章“My brother is going to play the guitar for me. ”得知我的弟弟打算在我的聚会上弹吉他。故答案为guitar。
(3)句意:保罗打算和我的朋友们______,他每个周末都踢足球。根据文章“Paul is going to play football with his friends. ”得知保罗打算和他的朋友们踢足球,他每周都踢足球。故答案为football。
(4)句意:保罗打算和我的朋友们______,他每个周末都踢足球。根据文章“ He plays it every weekend. ”得知他每周都踢足球。故答案为weekend。
34.write letters by bike the teachers by plane on the Internet 35.F T T 36.A B
【导语】本文对比了今昔生活方式的差异,重点描述了通讯、交通和学习三方面的变化。
34.根据“Before, people could only write letters to each other.”可知以前,人们只能写信给对方。故答案为write letters。
根据“Before, people usually went out on foot, by bike or by bus.”可知以前,人们通常步行、骑自行车或乘公共汽车外出。故答案为by bike。
根据“Before, students learned from books and the teachers.”可知以前,学生是从书本和老师那里学习。故答案为the teachers。
根据“People can take a trip by car, by high-speed train (高铁) or by plane.”可知人们可以乘汽车、乘高铁或乘飞机去旅行。故答案为by plane。
根据“Now, we can look up information on the Internet.”可知现在可以在互联网上查找信息。故答案为on the Internet。
35.(1)句意:过去人们可以在网上聊天。根据第1段“Before, people could only write letters to each other.”可知过去只能写信,故答案为F。
(2)句意:高铁和飞机快速且便捷。根据第2段“People can take a trip by car, by high-speed train (高铁) or by plane. They are fast and convenient.”可知乘汽车、高铁或飞机,它们快速便捷,故答案为T。
(3)句意:我们的生活正变得越来越好。根据文章末段“Now our life is becoming better and better.”可知现在生活正变得越来越好,故答案为T。
36.(1)根据“People can take a trip by car, by high-speed train (高铁) or by plane. They are fast and convenient.”可知人们可以乘汽车、乘高铁或乘飞机旅行。它们既快捷又方便。故选A。
(2)A在学校上课,B在网上上课。根据第3段“Now, we can look up information on the Internet. We can take online classes.”可知和网络有关,通过网络学习,故选B。
37.B A B C 38.I go to school on foot. My parents go to work by car.
【导语】本文主要介绍了世界上一些城市的交通方式。
37.(1)句意:在这篇文章中有____个地方。A二,B三,C四。根据短文内容可知短文介绍了三个地方,故选B。
(2)句意:北京的很多人乘坐____去上班。A地铁,B小汽车,C公共汽车。根据“In Beijing, China, there are a lot of people. Many people take the subway (地铁) to work.”可知北京的很多人乘坐地铁去上班,故选A。
(3)句意:在____,人们喜欢坐公共汽车去上班。A北京,B伦敦,C纽约。根据“People like to go to work by bus. Taking a bus is very interesting in London.”可知在伦敦,人们喜欢坐公共汽车去上班,故选B。
(4)句意:画线短语“in a hurry”中文意思是“____”。A等待,B悠闲,C匆忙。根据“They like to go to work by taxi (出租车) if they are in a hurry.”可知如果他们赶时间,他们喜欢坐出租车去上班,“in a hurry”中文意思是“匆忙”,故选C。
38.问句句意:你怎样去上学的?你的父母怎样去上班的?题目要求根据实际情况回答问题,本题答案不唯一,可以是:我步行去上学。我的父母开车去上班。故答案为I go to school on foot. My parents go to work by car.
39.F T 40.C B B
【导语】本文主要讲述了亨利第一次乘飞机的情形。
39.(1)句意:空中小姐告诉亨利要担心奇怪的感觉。根据文中“But he doesn’t need to worry about it because many people feel like that.”可知空中小姐告诉亨利不要担心奇怪的感觉,句子与原文不符,故答案为F。
(2)句意:亨利将会在航行中度过一段有趣的旅程。根据文中“Henry can enjoy the flight and arrive home safely.”可知亨利会享受这次航行并安全到家,句子与原文相符,故答案为T。
40.(1)句意:下列哪一项是对的?A亨利立即找到了他的座位并坐下。B亨利在没人帮助的情况下系紧了他的安全带。C空中小姐帮助亨利找到了座位。根据文中“The air hostess shows him the seat and tells him to sit down and fasten the seat belt.”可知空中小姐帮助亨利找到座位,让他坐下并系紧他的安全带,故选C。
(2)句意:在文中,划线单词“move about”的意思是“ ”。A在那时换座位,B到处走,C和别人谈话。根据文中“She tells Henry not to move about when the plane is going up, and she also says that Henry’s ears may feel a bit strange.”可知空中小姐告诉亨利飞机将要起飞时不要到处走动,故选B。
(3)句意:本文最好的题目是“ ”。A一次享受的旅程,B亨利的第一次航行,C乐于助人的空中小姐。通过阅读全文可知本文主要讲述了亨利第一次乘飞机的情形,故选B。
41.B 42.C A B 43.C C A
【导语】本文主要介绍了Fred的一家人。
41.句意:我的叔叔是一位上班族。他很忙。office以元音音素开头,故此处用不定冠词an,故选B。
42.(1)句意:这是我的______。她善良又有才华。她是一位艺术家。图片C是奶奶,是一位艺术家,故选C。
(2)句意:这是我的______。她人很好。她喜欢阅读。她在学校工作。图片A是妈妈,她是一位老师,故选A。
(3)句意:这是我的______。他很高。他在一家玩具厂工作。图片B是叔叔,是一位工人,故选B。
43.(1)句意:划线单词artist意思是什么?根据文中句子“She can draw pictures well.”她画画很好,可以推测artist意思是画家,故选C。
(2)句意:弗雷德的妈妈是做什么工作的?A她是一名医生。B她是一名画家。C她是一名老师。根据文中句子“She works in the school.”可知妈妈是一名老师,故选C。
(3)句意:弗雷德经常和谁聊天?A他的爸爸。B他的妈妈。C他的叔叔。根据文中句子“We often talk together.”可知他经常和他的爸爸聊天,故选A。
44.T F T F F 45.B C B B 46.I think Andy is a lazy boy.
【导语】本文介绍了安迪的梦想。
44.(1)句意:安迪在学校觉得很无聊。根据“Andy is ten years old and he’s a very lazy boy. He goes to school, but he’s bored there.”可知安迪在学校很无聊,与原文相符,故答案为T。
(2)句意:安迪的妈妈是一名老师。根据“His mother and father are both doctors and they want Andy to be a doctor in the future.”可知安迪的父母都是医生,与原文不相符,故答案为F。
(3)句意:安迪的父母想要安迪成为一名医生。根据“His mother and father are both doctors and they want Andy to be a doctor in the future.”可知安迪的父母想要安迪将来成为一名医生,与原文相符,故答案为T。
(4)句意:安迪是一名垃圾收集者。根据“I want to be a garbage collector in the future.”可知安迪将来想成为一名垃圾收集者,与原文不相符,故答案为F。
(5)句意:垃圾收集者一周只工作一天。根据原文第三和第四段可知垃圾工作者一周只工作一天是安迪的看法,因为垃圾收集者只在星期三去他家,与原文不相符,故答案为F。
45.(1)句意:安迪几岁?A九岁。B十岁。C十一岁。根据“Andy is ten years old and he’s a very lazy boy.”可知安迪十岁,故选B。
(2)句意:安迪的爸爸是什么职业?A老师。B工人。C医生。根据“His mother and father are both doctors.”可知安迪的爸爸是一名医生,故选C。
(3)句意:安迪将来想成为什么?A医生。B垃圾收集者。C老师。根据“I want to be a garbage collector in the future.”可知安迪将来想成为一名垃圾收集者,故选B。
(4)根据“It’s not a very pleasant job. Why do you want to be a garbage collector ”和“Because I will work only one day a week.”可知父母问安迪为什么想要成为一名垃圾收集者,安迪认为垃圾收集者是一份很轻松的工作,由此可推测这份工作实际上不轻松,选项B符合题意,故选B。
46.句意:你认为安迪是什么样的孩子?该题答案不唯一,合理即可,比如我认为安迪是一个懒惰的孩子,故答案为I think Andy is a lazy boy.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)