2025-2026学年九年级上学期期中考试(牛津译林版专用)
英 语
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项.
1. 全卷满分100 分。考试时间为100 分钟。试题包含选择題和非选择题。考生答题全部答在答题卡六答在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合, 再将自己的姓名、考试证号用0.5 亳米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.测试范围: Units 1-4 。
4 .答选择题必须用2B 铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动, 请用橡皮擦十净后, 再选涂其他答案。答非选择题必须用0.5 臺米黑色墨水筌字笔写在答题卡的指定位置在其他位置答题一律无效。
选择题
一、单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
1.—How does your mother like your presents for Mother’s Day
—Well, ________ this sweater ________ that one fits for her. They are too big.
A.both; and B.either; or C.neither; nor D.not only; but also
2.Parents are supposed to care for ________ their children’s physical health ________ their mental health.
A.not…but B.neither…nor C.either…or D.not only…but also
3.We all know travel can ________ our knowledge of the world.
A.discover B.develop C.make D.review
4.—I can’t tell ________ I can learn English well or not.
—It ________ your learning habits.
A.if, keeps on B.whether, connects with C.whether, depends on
5.Her voice is so ________, and she always speaks so ________ that no one likes her.
A.loud; loudly B.aloud; loud C.loudly; loudly D.aloud; loudly
6.I’ll have trouble ________ the math problem ________ your help.
A.to work out, without B.working out, without C.to work out, with
7.Bill never realized the exam was so important ________ the headteacher told him about it.
A.because B.unless C.until D.while
8.Mr. White has collected more than sixty Chinese paintings ________ he came to Shanghai five years ago.
A.since B.when C.before D.until
9.—It will be my turn. I feel a little nervous.
—_________. I’m sure you can make it.
A.Enjoy yourself B.Take care
C.Take it easy D.Congratulations
10.— Would you like some coffee
— No, thanks. I ________ drink it. I think water is the best.
A.often B.hardly C.usually D.always
二、完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面的短文,掌握其大意,然后从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。
We can see the mobile phone freaks(手机控)everywhere nowadays. Can you 11 when we started to take our mobiles to a dinner table This happens a lot, especially when we eat out. When a dish comes, we 12 our mobiles and take photos of the food first instead of eating.
After that, we post the photos on Weibo or WeChat, 13 to be "liked,". Then we may check our mobiles from time to time during the meal, to see 14 we get "liked" or not. We just can't leave our mobiles for only a meal.
Does that sound familiar to you Do you do that often If not, how do you feel when 15 people do that
A recent 16 shows that spending time on photos of food 17 the food less pleasant. To test this, some researchers did an experiment. Some people were asked to take photos 18 they could enjoy food. As a result, it showed that the more photos they took, the 19 the food seemed to them. So, please don't take photos and just enjoy the food in front of you.
20 the result, there are also some other bad 21 of taking photos and posting the photos on the Internet before meals. 22 , they will check their mobiles many times."Does everyone like my 23 I hope a lot of people like them! "It seems that your mobile secretly calls your name all the time, even when you are with real people.
So next time when you go out for dinner with your family or friends, how about 24 photos of food Let the food be delicious as it is and share your life 25 people around you.
11.A.remember B.forget C.believe
12.A.take in B.take up C.take out
13.A.wait B.waited C.waiting
14.A.if B.whether C.which
15.A.other B.others C.the other
16.A.news B.study C.information
17.A.make B.made C.makes
18.A.but B.before C.after
19.A.less delicious B.delicious C.more delicious
20.A.Except B.Beside C.Besides
21.A.disadvantages B.expressions C.influences
22.A.Such as B.For example C.Like
23.A.photos B.mobiles C.food
24.A.take B.taking C.not taking
25.A.to B.with C.at
阅读理解(本大题共15小题;每小题1分,满分15分)
A
Emma Dreams Big
It was warm outside. Emma was looking through the window and thinking of riding her horse Star after school.
“Emma! Could you please turn in your homework ” Mrs. James called her.
“I don’t have my homework with me, Emma turned back and said.” I forgot to put it in my schoolbag after I did it.
“Emma, you’re such a smart girl, but you’re always daydreaming. I may have to talk with your parents, ”Mrs. James said. “Now, class, clear your desks. Let’s welcome our guest, Doctor Landon. He is a vet and he came here today as part of our Career Explorations(职业探索)program.”
Doctor Landon talked about how important grades were and how he tried hard with math when he was a kid. But Emma didn’t listen carefully until a word caught her attention. Horse.
“On most days of a week, I travel across the county to take care of horses. It is a lot of work, but I love it.
Emma’s mouth fell open. “What a life that is, she thought. At that moment, Emma could see her future. She was going to be a vet and take care of horses too!
After school, Emma made new plans. She would spend an hour studying math before riding Star. She also decided to spend half an hour every night studying science even if she didn’t have any homework. Doctor Landon said those were important subjects to study if you wanted to be a vet.
When Emma walked into the house, she told her parents about her new plans. They were both surprised. “I had a talk with her last week. I told her she needed to work harder if she wanted to get into a good college. I guess she is taking my advice, ”her dad said to her mom.
Emma smiled. She didn’t remember what her dad said. Maybe she would tell them about her dream tomorrow.
26.What was the problem with Emma
A.She wasn’t very clever. B.She was always daydreaming.
C.She didn’t understand her teacher. D.She often forgot to do her homework.
27.Emma was interested in Doctor Landon’s ________.
A.work as a vet B.grades at school C.advice on study D.travelling experiences
28.Why did Emma make new plans
A.She had a lot of homework to do.
B.She wanted to get into a good college.
C.She realized she must study hard for her dream.
D.She was afraid Mrs. James would talk to her parents.
B
Do you ever get to the train station and realize you forgot to bring something to read Yes, we all have our phones, but many of us still like to go old school and read something printed.
Well, there’s a kiosk (小亭) for that. In the San Francisco Bay Area, at least.
“You enter the fare gates (检票口) and you’ll see a kiosk that is lit up and it tells you can get a one-minute, a three-minute, or a five-minute story,” says Alicia Trost, the chief communications officer for the San Francisco Bay Area Rapid Transit—known as BART. “You choose which length you want and it gives you a receipt-like short story.”
It’s that simple. Riders have printed nearly 20,000 short stories and poems since the program was launched last March. Some are classic short stories, and some are new original works.
Trost also wants to introduce local writers to local riders. “We wanted to do something where we do a call to artists in the Bay Area to submit stories for a contest,” Trost says. “And as of right now, we’ve received about 120 submissions. The winning stories would go into our kiosk and then you would be a published artist.”
Ridership on transit (交通) systems across the country has been down the past half century, so could short stories save transit
Trost thinks so.
“At the end of the day all transit agencies right now are doing everything they can to improve the rider experience. So I absolutely think we will get more riders just because of short stories,” she says.
And you’ll never be without something to read.
29.Why did BART start the kiosk program
A.To promote the local culture. B.To discourage phone use.
C.To meet passengers’ needs. D.To reduce its running costs.
30.How are the stories categorized (分类) in the kiosk
A.By popularity. B.By length. C.By theme. D.By language.
31.What has Trost been doing recently
A.Organizing a story contest. B.Doing a survey of customers.
C.Choosing a print publisher. D.Conducting interviews with artists.
32.What is Trost’s opinion about BART’s future
A.It will close down. B.Its profits will decline.
C.It will expand nationwide. D.Its ridership will increase.
C
Do you know something about the holiday camps in Hong Kong The students in Hong Kong used to take part in an English holiday camp in their holidays. And their parents weren’t with them. Though they were very young.
Now they still enjoy taking part in many kinds of holiday camps without their parents. Many parents let their children take part in some kinds of holiday camps in order to learn some practical knowledge in their life. And also learn some knowledge about living skills, science, reading and writing…The most important for the children is to learn to look after themselves.
Holiday camps in Hong Kong are not so expensive. Most of the families can afford to send their children there for further study, for making their bodies strong…And the government never charges (收费) for them.
It is said that students in Hong Kong have much knowledge about many things. Perhaps it has something with the kinds of holiday camps.
33.Students in Hong Kong like to take part in the ________.
A.holiday camps B.English holiday camps
C.science holiday camps D.Chinese holiday camps
34.When students in Hong Kong are in the holiday camps, their parents ________.
A.must be with them B.have to look after them nearby
C.must stay at home D.aren’t with them
35.The most important thing for the students to take part in the holiday camps in Hong Kong is ________.
A.to make their bodies strong B.to learn much knowledge about many things
C.to learn to look after themselves D.to have a further study about many subjects
36.The cost to take part in a holiday camp is ________.
A.very dear B.low C.very high D.not cheap
D
Zheng Qinwen, 21, won China’s first Olympic gold in the tennis singles (单打) at the Paris Olympics on August 3rd. “Nothing can describe my feeling right now, it’s unreal. I hoped to get a medal for China. Finally, I made it,” Zheng said after her win. From 2020 to 2024, Zheng’s world ranking (排名) jumped from over 600 to No 7. Years of competition taught her to try her best in the playing of tennis. Her performance has won her the title of “Queen Wen” among fans.
“I love my fans for giving me this title.” Zheng told China Daily. Playing for China at the Olympics gave Zheng power. She made her way to success (成功) in the three hours’ games.
“What I can be sure of is that I’m going to fight until the last moment, because I’m not only playing for myself. I’m playing for my country,” Zheng told China Daily.
This great success is just the start for Zheng. Just a few days after her win at the Paris Olympics, she took part in the Cincinnati Open but lost to Russian player Anastasia Pavlyuchenkova in a third-round game.
“I was happy and proud to win the Olympic gold, but it’s time to forget it and start over again. If I think too much about my past success, I won’t play my next match well,” Zheng told CCTV.
37.What did Zheng Qinwen get at the Paris Olympics
A.She won a title that she didn’t like.
B.She got the third prize in tennis doubles.
C.She became the world’s No.1 tennis player.
D.She won China’s first Olympic gold in tennis singles.
38.What was Zheng Qinwen’s world ranking before 2020
A.Over 600. B.No.7.
C.No.1. D.Not mentioned.
39.Why did Zheng Qinwen fight until the last moment
A.She played for her fans.
B.She played only for herself.
C.She played for her prize money.
D.She played for her country and herself.
40.What did Zheng Qinwen do after winning the Olympic gold
A.She stopped playing tennis.
B.She only cared about her win.
C.She took part in the Cincinnati Open but lost.
D.She wanted some rest before the next competition.
非选择题
四、词汇运用(共10小题;每小题1分,满分10分)
41.I felt a strong sense of (成就) when I finished cleaning my house.
42.The topic was so difficult that we had to do a lot of on it. (研究)
43.There is no (怀疑) that Hai’an will develop into a modern town in the near future.
44.WeChat Pay has become an important part of our (每日的) lives.
45.Pam’s grandfather likes neither dogs (也不) cats.
46.To make the show (live) and interesting, the director spend almost the whole night preparing for it.
47.We all think you should think (two) about changing a new job.
48.Mr. Green was happy because we read all these words (correct).
49.Children can learn a lot about life and from keeping dogs and cats. (die)
50.You will (success) if you don’t give up.
五、完成句子(共5小题;每小题2分,满分10分)
51.没有食物,这些动物在冬天会饿死。
Without food, the animals would hunger during the winter.
52.嘲笑别人是不礼貌的。
It’s impolite to others.
53.我想喝杯茶而不是咖啡。
I would like to drink a cup of tea coffee.
54.我们不应该太依赖于我们的父母。
We should not our parents too much.
55.对于你的看法我恐怕无法苟同。
I’m afraid I can’t you.
六、语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Teenagers must learn to stay safe while they are is school or at home. Self-protection is one of the most important 56 (skill) for teenagers.
But how can we protect 57 (we) Here are some suggestions.
First, students in school should have 58 information card with us. The information includes the name, photo, parents’ phone numbers and so on. There is also information about how 59 (deal) with dangerous situations. The card is made of a special kind of metal. It can’t be destroyed if something dangerous 60 (happen). Second, we should be 61 (care) when we make friends online. Third, 62 we are in danger, we must call the police for help in time, so that we can keep ourselves safe. Also, we should eat 63 (healthy). What’s more, if we want to do any 64 (cook) at home, memorize safety rules for the kitchen. Remember to close your doors and windows when we go out. Last but not least, it is dangerous for us to swim alone.
In a word, everyone needs to learn how to protect ourselves and stay away 65 danger, especially for teenagers.
七、书面表达(25分)
66.我们每个人都有自己的梦想和喜欢的职业,为了实现自己的梦想,我们都在努力学习、工作、拼搏、奋斗。请你以“I want to be a/an ____”为题写一篇短文,谈谈你的理想。写作要点:
1. 你的梦想的职业是什么?
2. 你为什么喜欢它?
3. 为了实现梦想,你会怎么做?要求:
1. 词数为80词;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
3. 文中不得出现真实姓名及学校名称;
4. 开头已给出,不计入总词数。
参考词汇:come true (实现梦想), study hard (努力学习), meaningful (adj. 有意义的)
I want to be a/an __________
There are many kinds of jobs in the world, but different people have different ideas.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________(共9张PPT)
牛津译林版 九年级英语上册
九年级英语上学期期中考试
(译林版专用)答案
一.单项选择
1-5:C D B C A
6-10:B C A C B
一、快速核对
二.完形填空
11.A 12.C 13.C 14.B 15.A 16.B 17.C 18.B 19.A 20.C 21.C 22.B 23.A 24.C 25.B
第一节
A:26.B 27.A 28.C
B:29.C 30.B 31.A 32.D
c:33.A 34.D 35.C 36.B
D;37.D 38.A 39.D 40.C
三、阅读理解
四、词汇运用
41.achievement
42.research
43.doubt
44.everyday/daily
45.nor
46.livel
47.twice
48.correctly
49.death
50.succeed
51. die of
52. laugh at
53. rather/instead than/of
54. depend on
55. agree with
五、完成句子
56.skills 57.ourselves 58.an 59.to deal 60.happens 61.careful 62.if 63.healthily 64.cooking 65.from
六、语法填空
I want to be a teacher
There are many kinds of jobs in the world, but different people have different ideas. When I grow up, I want to be a teacher. Teachers are very important because they help students learn new things. I want to teach English because I love reading and writing. And I also want to make friends with my students and play with them.
I know being a teacher is not easy, but I will work hard to achieve my dream. I will study hard and learn as much as I can. I believe I can make a difference in my students’ lives.
七、 书面表达2025-2026学年九年级上学期期中考试(牛津译林版专用)
英 语
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项.
1. 全卷满分100 分。考试时间为100 分钟。试题包含选择題和非选择题。考生答题全部答在答题卡六答在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合, 再将自己的姓名、考试证号用0.5 亳米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.测试范围: Units 1-4 。
4 .答选择题必须用2B 铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动, 请用橡皮擦十净后, 再选涂其他答案。答非选择题必须用0.5 臺米黑色墨水筌字笔写在答题卡的指定位置在其他位置答题一律无效。
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C D B C A B C A C B
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 A C C B A B C B A C
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 C B A C B B A C C B
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 A D A D C B D A D C
1.C
——你妈妈喜欢你的母亲节礼物吗?——嗯,这件毛衣和那件毛衣都不适合她。它们太大了。
考查连词短语,both…and两者都;either…or要么……要么……;neither…nor既不……也不……;not only…but also不仅……而且……。根据“They are too big.”它们太大了,可知两件都不合适,故选C。
2.D
父母不仅应该关心孩子的身体健康,还应该关心他们的心理健康。
考查连词辨析。not...but不是……而是……;neither...nor既不……也不……;either...or不是……就是……;not only...but also不但……而且……。根据“Parents are supposed to care for...their children’s physical health...their mental health.”可知处是指不但要关心孩子的身体健康,而且还要关心他们的心理健康。故选D。
3.B
我们都知道旅行可以增进我们对世界的了解。
考查动词辨析。discover发现;develop发展,加强,提高;make制作;review回顾。根据“travel can…our knowledge of the world”的语境及常识并结合选项可知,此处指旅行可以提升我们对世界的认识。故选B。
4.C
——我不知道我能不能学好英语。——这取决于你 的学习习惯。
考查宾语从句引导词和动词短语辨析。if是否;whether是否;keep on继续;connect with与……建立联系;depend on取决于。分析本句结构可知,从句为宾语从句,if和whether 都可引导宾语从句,表示“是否”,但后跟or not只能用whether不用if,故排除A选项;综合选项可知,此处用depend on表“取决于你的学习习惯”比用connects on表“与你的学习习惯建立联系”更符合语境。 故选C。
5.A
她的嗓音是如此大声,而且她说话总是如此大声,以至于没有人喜欢她。
考查形容词和副词。loud作为形容词,表示“大声的”,作为副词,表示“大声地”;loudly大声地,为副词;aloud大声地,为副词。第一空位于be动词“is”后,需要使用形容词作表语,因此用loud。第二空修饰动词“speaks”,用副词,因此用loudly。故选A。
6.B
没有你的帮助我解决数学问题有困难。
考查非谓语动词和介词辨析。work out解决;without没有;with和,表伴随。根据横线前“I’ll have trouble”可知,此处考查固定搭配:have trouble doing sth.“做某事有困难”,此处用动名词作宾语,结合句意可知,第二空应该填without,意为“没有”符合题意。故选B。
7.C
Bill直到班主任告诉他,才意识到这次考试如此重要。
考查连词辨析。because因为;unless除非;until直到;while当……时候。根据“never realized…told him”可知,此处是“not…until”结构,表示“直到……才……”。故选C。
8.A
怀特先生自五年前来到上海以来,已经收藏了六十多幅中国画。
考查连词辨析。since自从;when当……时候;before在……之前;until直到……为止。根据“Mr. White has collected...he came to Shanghai five years ago”可知,主句是现在完成时,表示从过去持续到现在的动作,用since引导时间状语从句。故选A。
9.C
——轮到我了。我感到有点紧张。——别紧张。我相信你能做到。
考查交际用语。Enjoy yourself玩得开心;Take care小心;Take it easy别紧张;Congratulations恭喜。根据“I’m sure you can make it.”可知,此处是“别紧张”。故选C。
10.B
——你想来点咖啡吗?——不,谢谢。我几乎不喝咖啡。我认为水是最好的。
考查副词辨析。often经常;hardly几乎不;usually通常;always总是。根据“I think water is the best”可知,认为水是最好的,可推断说话人几乎不喝咖啡,故选B。
11.A 12.C 13.C 14.B 15.A 16.B 17.C 18.B 19.A 20.C 21.C 22.B 23.A 24.C 25.B
本文主要谈论人们吃饭就餐时,喜欢给食物拍照,然后发到网上,而不是吃饭,不去和家人、朋友交谈。研究也表明,人们拍摄的照片越多,食物在他们看来就越不好吃。所以下次你和家人或朋友出去吃饭的时候,请不要拍照,让食物保持原样的美味,与周围的人分享你的生活。
11.你还记得我们什么时候开始带手机去餐桌吗?考查动词及语境的理解。A. remember记得;B. forget忘记;C. believe相信,根据下文This happens a lot, especially when we eat out. 可知这里指:你还记得我们什么时候开始把手机带到餐桌上吗?结合句意可知选A。
12.当一道菜来了,我们拿出手机,先给食物拍照,而不是吃饭。考查动词词组。A. take in吸收;B. take up占据,从事;C. take out拿出来,根据后面 take photos of the food first instead of eating.可知这里指:当一道菜上桌时,我们拿出手机,先拍食物,而不是吃东西。 结合句意可知选C。
13.之后,我们在微博或微信上发布照片,等待“好评”。考查现在分词作状语。两个动作同时发生,一个主要动作做谓语动词,另一个动作使用现在分词做伴随状语。结合句意可知填waiting;选C。
14.然后,我们可以在用餐期间不时检查手机,看看我们是否“喜欢”。考查连词及语境的理解。A. if如果,是否;B. whether是否;C. which哪个。短语whether…or not:是否…;结合句意可知填whether;选B。
15.如果没有,当其他人那样做的时候你感觉如何?考查不定代词辨析。A. other另外的,其他的,表示泛指形容词;B. others别人,代词;C. the other(两个中)另一个,形容词;作“剩余的,其他的”意思讲是代词,表示特指。形容词修饰名词,本词修饰名词people,可知填形容词,结合句意可知表示泛指,结合句意可知填other;选A。
16.最近的一项研究表明,花时间在食物照片上会使食物不那么可口。考查名词及语境的理解。A. news新闻;B. study学习,研究;C. information信息。根据下文To test this, some researchers did an experiment.可知:为了检测这种情况,一些研究者做了一个实验.由此可以推断出这里指:最新的一项研究,故选B。
17.最近的一项研究表明,花时间在食物照片上会使食物不那么可口。考查句子时态。A. make一般现在时;B. made一般过去时;C. makes一般现在时的三单形式。主句是一般现在时,从句表达的是事实可知此句时态是一般现在时。一般现在时,动名词做主语时,谓语动词使用单数,make的三单形式为makes,故选C。
18.有些人被要求在吃饭前拍照。考查连词及语境的理解。A. but但是;B. before在…以前;C. after在…以后。根据下文As a result, it showed that the more photos they took, the…the food seemed to them.可知:结果表明,他们拍的照片越多,食物对他们来说就越不好吃.由此可以推断出:一些人被要求在他们能享受食物之前拍照。结合句意可知选B。
19.结果表明,他们拍的照片越多,食物就越不好吃。考查形容词比较级。A. less delicious不美味,降级比较;B. more delicious更美味;C. delicious美味的。根据下文So, please don't take photos and just enjoy the food in front of you.可知:请请不要拍照,只是享受你面前的食物.由此可以推断出:他们拍的照片越多,食物对他们来说就越不好吃。结合句意可知填less delicious;选A。
20.除此之外,饭前在网上拍照和张贴照片也会产生一些不良影响。考查介词辨析。A. except除了……;B. beside在……旁边;C. besides除此之外,还有。根据下文there are also some other bad…可知这里指:除此之外,吃饭前拍照片并发布到网上还有其他一些不良影响。结合句意可知选C。
21.除此之外,在饭前拍照和在网上发照片也会产生一些不良影响。考查名词及语境的理解。A. disadvantages劣势,不足之处;B. expressions表达;C. influences影响。根据下文they will check their mobiles many times.可知这里指:在吃饭前拍照片和在网上发照片还有其他一些不良影响。结合句意可知选C。
22.例如,他们会多次检查手机。考查词语辨析。A. such as例如,像,后直接跟名词或代词,B.for example例如,后面用逗号隔开,后面描述具体的事例;C. like像,可以和such as转换,后接名词或代词。本句有逗号,结合句意可知填for example;选B。
23.每个人都喜欢我的照片吗?考查名词及语境的理解。A. photos照片;B. mobiles手机;C. food食物。根据上文there are also some other bad_____11_____of taking photos and posting the photos on the Internet before meals.(在饭前拍照和在网上发照片也会产生一些不良影响。)可知这里指:大家都喜欢我的照片吗?结合句意可知选A。
24.所以下次你和家人或朋友出去吃饭的时候,不给食物拍照怎么样?考查动名词用法。how about….:…怎么样,about是介词,后面跟名词代词后动名词。可知不能填take,排除答案A。根据下文“Let the food be delicious as it is and share your life____15____people around you.(让食物保持原样的美味,与周围的人分享你的生活。)”可知:下次外出吃饭的时候,不要拍食物的照片怎么样?结合句意可知填not taking;选C。
25.让食物保持原样的美味,与周围的人分享你的生活。考查固定词组。A. to到,朝,对于;B. with和,用,有;C. at在。短语share sth. with sb.:和某人分享某物;结合句意可知填with;故选B。
完形填空是一卷难度最大的题。它集阅读理解、语法、词法、句法于一体,是考查语言综合运用的能力的一道题。 解题的方法第一要带着空通读文章,搞清事件发生的背景。本题主要考查词义辨析:名词辨析、形容词副词辨析、冠词辨析、介词连词辨析等,做此类型题时,要知道每一个词的意义,然后结合上下文背景语境,短语结合语境选择正确的选项。
26.B 27.A 28.C
本文主要讲述了Emma想要成为一名兽医,为此她刻苦努力学习。
26.细节理解题。根据“Emma, you’re such a smart girl, but you’re always daydreaming.”可知,Emma总是白日做梦,故选B。
27.细节理解题。根据“What a life that is, she thought. At that moment, Emma could see her future. She was going to be a vet and take care of horses too!”可知,Emma对兽医工作感兴趣,故选A。
28.推理判断题。根据“Doctor Landon said those were important subjects to study if you wanted to be a vet.”可知,Emmay意识到要想实现她的梦想,就必须努力学习,故选C。
29.C 30.B 31.A 32.D
本文是一篇新闻报道。主要报道了旧金山湾区捷运系统(BART)推出自动售货亭提供短篇故事打印服务,旨在满足乘客阅读需求,提升出行体验,Trost认为此举措能吸引更多乘客,对BART的未来持乐观态度,预期乘客量将会增长。
29.细节理解题。根据“...ays Alicia Trost, the chief communications officer for the San Francisco Bay Area Rapid Transit—known as BART.”以及“You enter the fare gates (检票口) and you’ll see a kiosk that is lit up and it tells you can get a one-minute, a three-minute, or a five-minute story”可知,BART启动这个小亭项目是为了满足乘客的需求。故选C。
30.细节理解题。根据“you’ll see a kiosk that is lit up and it tells you can get a one-minute, a three-minute, or a five-minute story”可知,故事是按长度分类的。故选B。
31.细节理解题。根据“We wanted to do something where we do a call to artists in the Bay Area to submit stories for a contest”可知,Trost最近在组织一个故事比赛。故选A。
32.推理判断题。根据“So I absolutely think we will get more riders just because of short stories”可知,Trost认为BART的乘客数量会增加。故选D。
33.A 34.D 35.C 36.B
本文主要讲的是从过去到现在,家长们都很愿意送孩子们去香港参加夏令营。不仅能学习生活中实用的知识,而且费用也不贵。
33.细节理解题。根据第二段中“Now they still enjoy taking part in many kinds of holiday camps without their parents.”可知,香港的学生喜欢参加度假营。故选A。
34.细节理解题。根据第一段中“The students in Hong Kong used to take part in an English holiday camp in their holidays. And their parents weren’t with them.”可知,当香港的学生在度假营地时,他们的父母不在他们身边。故选D。
35.细节理解题。根据第二段中“The most important for the children is to learn to look after themselves.”可知,对孩子们来说,最重要的是学会照顾自己。故选C。
36.细节理解题。根据第三段中“Holiday camps in Hong Kong are not so expensive.”可知,参加度假营地的费用很低。故选B。
37.D 38.A 39.D 40.C
本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了郑钦文的奥运夺冠经历以及她对未来的态度。
37.细节理解题。根据第一段“Zheng Qinwen, 21, won China’s first Olympic gold in the tennis singles at the Paris Olympics on August 3rd.”可知,郑钦文在巴黎奥运会上为中国赢得了首枚网球单打奥运金牌。故选D。
38.推理判断题。根据第一段“From 2020 to 2024, Zheng’s world ranking jumped from over 600 to No. 7.”可知,从2020年到2024年,郑钦文的世界排名从超过600名跃升至第7名;据此可以推断,2020年之前她的世界排名是超过600名的。故选A。
39.细节理解题。根据第三段“‘What I can be sure of is that I’m going to fight until the last moment, because I’m not only playing for myself. I’m playing for my country,’ Zheng told China Daily.”可知,郑钦文表示她一定会战斗到最后一刻,因为她不仅为自己而战,也为祖国而战。故选D。
40.细节理解题。根据第四段“Just a few days after her win at the Paris Olympics, she took part in the Cincinnati Open but lost to Russian player Anastasia Pavlyuchenkova in a third-round game.”可知,在赢得巴黎奥运会的金牌后没几天,郑钦文参加了辛辛那提公开赛,但在第三轮比赛中输给了俄罗斯选手阿纳斯塔西娅·帕夫柳琴科娃。故选C。
41.achievement
当我打扫完家后,我感受到了巨大的成就感。根据句意,“成就感” 的英文表达为a sense of achievement。故填achievement。
42.research
这个主题太难了,我们不得不对它进行大量的研究。根据汉语提示可知,此处应填不可数名词research“研究”,作宾语。故填research。
43.doubt
毫无疑问,在不久的将来,海安将发展成为一个现代化的城镇。“doubt”名词,怀疑,there is no doubt that“毫无疑问”,固定句式。故填doubt。
44.everyday/daily
句意;微信支付已经成为我们日常生活中重要的一部分。空处作定语,修饰lives,表示“每日的”,用形容词everyday或daily。故填everyday/daily。
45.nor
帕姆的祖父既不喜欢狗也不喜欢猫。neither...nor...“既不……也不……”,固定搭配,连接并列宾语。故填nor。
46.lively
为了使节目生动有趣,导演几乎花了一整夜的时间准备。根据“and interesting”可知此处用形容词lively“生动的”作宾语补足语。故填lively。
47.twice
我们都认为换一份新工作应该三思而后行。根据“think”可知,横线上应该是副词,结合所给单词及句意,应该是“再一次”的意思,think twice“三思”。故填twice。
48.correctly
格林先生很开心,因为我们正确地读出了所有的单词。空格处修饰动词read,应该用副词。correct的副词形式为correctly。故填correctly。
49.death
孩子们可以从养狗和猫中学到很多关于生与死的知识。learn about sth“了解某物”,所以此处应是名词作宾语,die是动词,名词是death“死亡”,故填death。
50.succeed
如果你不放弃,你会成功的。根据“You will…if you don’t give up.”可知,设空处缺动词,succeed“成功”,will接动词原形。故填succeed。
51. die of
根据中英文对照可知,“饥饿”属于内因,die of“死于(自身内部原因)”,固定短语,would后跟动词原形。故填die;of。
52. laugh at
固定短语laugh at“嘲笑”,空前有动词不定式符号,动词用原形。故填laugh;at。
53. rather/instead than/of
根据句意和题干可知,空处应填“而不是”。instead of和rather than都可以表示“而不是”,是固定表达。故填rather/instead;than/of。
54. depend on
depend on“依赖”,是固定短语,情态动词后应用动词原形,故填depend;on。
55. agree with
固定搭配:agree with sb“同意某人”,情态动词后接动词原形,故填agree;with。
56.skills 57.ourselves 58.an 59.to deal 60.happens 61.careful 62.if 63.healthily 64.cooking 65.from
本文讲述了不论在家还是在学校,青少年都要学会自我保护,自我保护是最重要的技能之一,并具体给出了在几种不同场合下自我保护的建议。
56.自我保护是青少年最重要的技能之一。skill“技能、技巧”,可数名词;one of…+名词复数,表示“……之一”;因此空缺处应填入名词复数形式skills。故填skills。
57.但是我们如何保护自己呢?根据“But how can we protect … ”结合语境及提示词,可知此处表达的是“我们如何保护自己呢?”这里的主语与宾语一致,因此空缺处应填we的反身代词形式ourselves“我们自己”。故填ourselves。
58.首先,在校学生应该随身携带一张信息卡。根据“First, students in school should have … information card with us.”可知此处缺少不定冠词,由空缺处后面的单数名词card及元音音素开头的单词information可知,这里应用an来修饰。故填an。
59.还有关于如何处理危险情况的信息。根据“There is also information about how …with dangerous situations.”由前面的介词about,可知此处应用疑问词+动词不定式作宾语,所以这里应用to deal。故填to deal。
60.如果发生了什么危险的事情,它是无法被摧毁的。根据“It can’t be destroyed if something dangerous …”可知句子是主从复合句,主句是一般现在时,从句也用一般现在时,结合从句主语something为不定代词,视为第三人称单数,所以空缺处应填动词第三人称单数形式happens。故填happens。
61.第二,我们在网上交朋友时应该小心。根据“Second, we should be … when we make friends online.”由空缺处前面的系动词be可知,设空处应填入care的形容词形式careful“小心的”。故填careful。
62.第三,如果我们处于危险之中,我们必须及时报警求助。根据“Third, … we are in danger, we must call the police for help in time,”可知此处应用连词引导条件状语从句,结合句意,这里表达的是“如果”,所以应填if。故填if。
63.此外,我们应该吃得健康。根据“Also, we should eat …”可知空缺处修饰前面的动词eat,因此应用healthy的副词形式healthily。故填healthily。
64.更重要的是,如果我们想在家里做饭,记住厨房的安全规则。根据“What’s more, if we want to do any… at home, memorize safety rules for the kitchen.”结合句意,可知此处考查固定词组:do some cooking,因此这里用cook的动名词形式。故填cooking。
65.总之,每个人都需要学会如何保护自己,远离危险,尤其是对青少年来说。根据“In a word, everyone needs to learn how to protect ourselves and stay away … danger, especially for teenagers.”结合句意,可知此处考查固定词组:stay away from,意为“远离”,因此这里应填from。故填from。
66.例文
I want to be a teacher
There are many kinds of jobs in the world, but different people have different ideas. When I grow up, I want to be a teacher. Teachers are very important because they help students learn new things. I want to teach English because I love reading and writing. And I also want to make friends with my students and play with them.
I know being a teacher is not easy, but I will work hard to achieve my dream. I will study hard and learn as much as I can. I believe I can make a difference in my students’ lives.
[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:本文应使用“一般现在时”和“一般将来时”为主;
③提示:应注意题干给出的要点并适当补充,使文章内容充实。
[写作步骤]
第一步,借用文章已给开头,引出主题;
第二步,根据题干的要点,介绍自己的梦想职业,原因;
第三步,介绍自己打算如何做。
[亮点词汇]
①grow up长大
②make a difference产生影响
[高分句型]
①When I grow up, I want to be a teacher.(时间状语从句)
②Teachers are very important because they help students learn new things.(原因状语从句)