(月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年六年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)(含答案解析)

文档属性

名称 (月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年六年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 83.0KB
资源类型 试卷
版本资源 沪教版(五四学制)
科目 英语
更新时间 2025-10-05 22:24:04

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年六年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)Unit 1-Unit 3阶段核心素养培优卷
本试卷共11页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
One Friday afternoon, Wang Nan walked out of school with a worried face. Her mum asked what she was 1 about.
Wang Nan said, “Our teacher Miss Zhang gives us special 2 . She wants us to 3 something new this weekend, but I’m not sure what to do.” Then Wang Nan 4 someone selling tanghulu in front of the bus stop. “Mum, can I have one ” Wang Nan asked. Her mum said yes and bought one 5 her.
At that time, Wang Nan got an idea for her homework. She said, “What about trying to make tanghulu and 6 it ”
Her mum thought for a(n) 7 and said it was a great idea. Wang Nan felt so 8 . She went to the 9 and bought some fruits like strawberries and grapes. And she learned to make sugar syrup (糖浆) online.
On Saturday, Wang Nan woke up 10 and started making tanghulu. She washed the fruits 11 strung them on sticks (把它们穿在签上). Then she made sugar syrup, put the fruits in the syrup and let 12 cool. The kitchen was 13 of a great smell!
Wang Nan tasted one and loved it.
Wang Nan 14 a small stall (摊位) near her house. Many people came to buy her tanghulu. They all liked it. By the end of the day, Wang Nan sold all her tanghulu and made some 15 ! She was very happy because she had fun and learned a lot.
1.A.absent B.glad C.worried D.tired
2.A.sugar B.homework C.tour D.message
3.A.experience B.teach C.promise D.carry
4.A.praised B.hated C.saw D.circled
5.A.of B.for C.with D.at
6.A.record B.sell C.pick D.hold
7.A.moment B.hour C.day D.night
8.A.sleepy B.tired C.excited D.angry
9.A.market B.school C.factory D.space
10.A.suddenly B.early C.slowly D.awfully
11.A.before B.after C.but D.and
12.A.it B.its C.them D.their
13.A.afraid B.sure C.short D.full
14.A.wrote down B.thought about C.picked up D.put up
15.A.porridge B.noise C.money D.litter
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
In a small village, there was a boy named Liang. He lived with his grandma, Grandma Zhang, and loved her very much. Every day, Liang woke up early to get water and make breakfast for her. He took care of her when she was sick, cooking and making sure she was comfortable.
As Liang grew up, he still took care of Grandma Zhang. He walked with her, read to her, and listened to her stories. Liang made sure Grandma Zhang was happy and had everything she needed.
When Liang became successful, he built a nice house for Grandma Zhang. He wanted her to be comfortable and happy. Grandma Zhang lived happily in her new house.
One day, Grandma Zhang passed away peacefully. Liang was sad but knew he had done his best to care for her. His love for his grandma inspired others to love and respect their elders, too.
16.Who did Liang live with in the village
A.His mum. B.His dad. C.His grandma. D.His sister.
17.What did Liang do for Grandma Zhang every day
A.He cooked and got water. B.He took her to school.
C.He played games with her. D.He watched TV with her.
18.How did Liang take care of Grandma Zhang when she was sick
A.He cooked and made sure she was comfortable.
B.He went on a trip.
C.He took her to hospital.
D.He forgot about her.
19.What did Liang do when he grew up
A.He moved away and forgot about Grandma Zhang.
B.He built a nice house for Grandma Zhang.
C.He stopped caring for Grandma Zhang.
D.He became a teacher.
20.What is the main idea of the story
A.Liang loved his grandma and took care of her.
B.Liang became a successful man.
C.Liang’s grandma was very old.
D.Liang lived in a big city.
B
Gregory lives in New Zealand. His online friend Tony lives in Shanghai. Here are their emails.
From: gregory@
To: Tony Liang@
Hi, Tony! I want to tell you all about my family. You know my family lives in New Zealand. I have a brother and he is 13 years old. He likes hiking and climbing mountains. My brother is very tall and he can climb for a long time. My father works hard. He is a doctor. He likes watching TV, reading books and talking with his friends. My mother also works hard. She is a teacher. She teaches young children. She doesn’t like cooking. She likes reading and listening to music. My family has a car. We like to go to the mountains. We often go for a picnic. Gregory
From: Tony Liang@
To: gregory@
Hi, Gregory! Thank you for telling me about your family. My father is a teacher. His students are not very young. My mother does not work. She likes cooking and reading magazines. My cousin likes to go hiking. He wants to climb Mount Huangshan in Anhui Province. My family likes to go for a picnic. We like to go to the countryside. We have a little puppy. He’s just like our family member and we call him Charlie. Tony
21.Tony and Gregory write about ________.
A.their jobs B.their family C.their friends D.their hometown
22.Tony and Gregory keep in touch (保持联系) with each other ________.
A.by writing letters B.on the phone
C.on the internet D.face to face
23.Gregory’s father doesn’t ________.
A.teach students B.make sick people better
C.enjoy reading books D.watch TV
24.Charlie is ________.
A.Gregory’s brother B.Tony’s cousin
C.Tony’s pet dog D.Gregory’s father
25.Which of the following statements is true
A.Gregory’s brother is 18 years old. B.Only one family likes going for a picnic.
C.Tony’s mother is a housewife. D.Tony’s father has many young students.
C
Most American school students have a long summer holiday. It usually starts in June and ends in September. During this holiday, students often travel or have summer jobs. Some students take courses in summer schools to learn new things or to get ahead in their studies.
Mary spent her last summer in a summer school. She studied two courses. When she wasn’t studying, she travelled with her family. They visited interesting places near their home in Seattle, like parks, museums and the beach. It was a great way for Mary to relax and have fun with her family while also learning new things.
Mary’s friend, Peter, had a different kind of summer. He worked at a gasoline station. His job was to sell gasoline to customers and fix cars. Peter worked hard and made a lot of money. He was very careful with his money and saved almost all of it, because he is going to university next year. He is excited about starting university and knows that the money he saved will help him pay for his tuition (学费).
Both Mary and Peter had a busy summer, but in very different ways.
26.In America, from June to September, ________.
A.most school students take courses in universities B.all school students are still at school
C.all school students stay at home D.there are still lessons in summer schools
27.Peter will be a ________ next year.
A.gasoline worker B.car mender C.salesman D.university student
28.Seattle is the name of ________.
A.a summer school B.Mary’s friend C.a gasoline station D.an American city
29.What did Peter do last summer
A.He worked at a gasoline station. B.He travelled with his family.
C.He studied in a summer school. D.He visited some interesting places.
30.Peter saved nearly all of his money because ________.
A.he didn’t need to pay for anything
B.his parents asked him to do so
C.he needed money for his summer courses
D.he needed money for the university tuition
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。
Chinese Food Guide Pagoda
The Chinese Food Guide Pagoda shows a balanced diet with the picture of a Chinese-style pagoda. There are five levels on the pagoda, showing the five kinds of food and their amounts an adult should take every day. The notes beside the pagoda tell us the recommended daily energy level is 1, 600 ~ 2, 400 kcal.Level 1: 31 are the main sources of energy and they are also good sources of dietary fiber. Cereals include wheat, rice, corn and their products such as pancakes, bread and biscuits. Tubers include potatoes and sweet potatoes.
Level 2: People should eat enough 32 . The nutrients provided by each type of vegetable are different. Half of the vegetables we eat every day should be “Dark-coloured vegetables”. They are the ones that are dark green, dark yellow, purple, red and similar colours. Dark-coloured vegetables are rich in vitamins and dietary fiber. Eating fresh fruit is also the first choice.
Level 3: 33 are recommended for moderate amount. At present, the meat intake of Chinese people is mainly pork, which contains a lot of fat, so lean meat, fish or poultry should be selected as much as possible. It is recommended to have one egg per day, including its yolk.
Level 4: 34 are good sources of protein and calcium. Soybeans include soya beans, black beans and green beans and their common products include tofu, soybean milk and dried tofu. Nuts include peanuts, sunflower seeds and walnuts. The nutritional value of some nuts is similar to that of soybeans.
Level 5: It is better to use 35 as little as possible. The daily intake of salt and cooking oil for an adult should be less than 5 g and 25-30g. The intake of salt is high in China. It is also necessary to control the intake of high-salt food.
Alcohol and added sugar are not a basic part of a daily diet and should be avoided when cooking and eating.
A.dairy, soybeans and nuts
B.Cereals and tubers
C.cooking oil and table salt
D.Fish, poultry, meat and eggs
E.vegetables and fruit
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.I can’t tell the (different) between the twins.
37.My teacher usually helps me (work) out a lot of maths problems.
38.I (visit) my grandparents in the countryside next week.
39.They have ten (activity) for children under 7 in all.
40.Sadly, thirty-nine people lost their (life) in the big fire.
41.The girl is (游泳) in the gym.
42.Daming Lake is a famous place, so many (游客) choose to visit there.
43.Yuan Longping and Deng Jiaxian are great (科学家).
44.Does your class teacher often put up important (通知) there
45.Do you want to make (朋友) with me
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.我每周都和我的同学一起踢足球。我们在一起玩得很开心。
Every week, I play football with my classmates. We .
47.很多学生对迈克的故事感兴趣。
Many students are interested in Mike.
48.Emma能唱得好,但是她不能弹奏任何乐器。
Emma can , but she can’t play any .
49.平衡膳食宝塔向我们展示了每天各种食物的摄入量。
The Food Guide Pagoda shows us .
50.当太阳升起和落下的时候,山顶上方的天空变成橙色,云朵变成粉色和红色。
When the sun or , the sky over the mountain turns orange, and the clouds turn pink and red.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
根据短文内容,从方框中选择适当的单词填空,每个选项只用一次,有两项剩余。
may work different fruit his choose for my meat tastes when sugar
Davis and Mum walk into Pipkin’s Supermarket.
“Hello!” a woman says. “I 51 at the Supermarket. Would you like this flyer (小传单) It’s about making healthful food choices.”
“OK! Thank you,” Mum says.
“Look at the picture.” the woman says. “It helps you 52 foods from different food sections (区域). It can help you make healthy meals.”
“Wow! That’s great!” Mum says.
“There is a table (表格) on it. It gives you ideas 53 breakfast, lunch and dinner,” the woman says.
“Mum, do you want to use this as a guide 54 we shop ” Davis asks.
“Sure!” Mum says.
First, they get oranges, apples, and lemons. Then they choose some carrots, potatoes, and green beans. In the 55 section, they choose some chicken and fish. In the dairy (乳制品) section, Davis gets milk.
“ 56 I get ice cream ” Davis asks.
“No, ice cream has lots of fat and 57 . It’s not healthy,” Mum says.
“There is frozen yogurt (冻酸奶). How about it ” Davis asks.
“Frozen yogurt is 58 from ice cream. It doesn’t have much fat or sugar. Let’s get it,” Mum says.
Later that night, Davis and 59 family have chicken, green beans, and potatoes for dinner. After dinner, everyone 60 the frozen yogurt and they think it’s very delicious.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
What food do you eat every day Do you eat 61 (health) food Now many people like to have black food—black rice, black beans and black grapes. 62 do they like black food Here are some of their answers.
Black food is good for their 63 (heart).
Black food can help their children be smart.
Black food can make their white hair 64 black hair.
Black food is very good, but our body 65 (need) food of different colors. Food is colorful. Some food is green, some food is red, and some is black. It isn’t good 66 (eat) food of the same color for a long time. Colorful 67 (fruit) and vegetables are good for our health. Their colors help us keep healthy. Green is good for our eyes. Blue and purple help us remember things 68 (good). They are good for our eyes, too. Red gets us healthy hearts. Yellow and orange get us Vitamin C. So we should not eat only a 69 kinds of foods. You can take photos of your foods for some days. Then you can use them to know clearly 70 you eat every day.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面的文章,回答问题。
Food Myths
“Only fruit and vegetables are healthy foods.”
The human body needs to eat many different types of food to stay healthy. The Chinese Food Guide Pagoda shows us what food we should eat. While fruit and vegetables are healthy choices, it is just as important to eat foods from other food groups. Milk, for example, contains many nutrients and is good for our bones. We should include milk or dairy products among the things we eat.
“Eating fat makes you fat.”
Eating fat is important for keeping us healthy. It gives us energy and helps our body to take in nutrients. Not all fat makes us gain weight. Some fat can even encourage our body to lose weight. It is necessary to include some, but not too much, fat in our food to help our body work well.
“It’s OK to eat only what I like while I’m young.”
When we are young, it might feel like we can just eat whatever we want! For example, sweets and fri ed foods taste delicious. But we cannot eat those foods alone. Eating balanced meals is very important when we are young. It helps our body and brain to grow well. Bad eating habits may stay with us our whole life, so it is best to develop good eating habits early!
71.What can milk do for our body
72.What do we need besides(除了……之外) fruit and vegetables to stay healthy
73.Why should young people eat balanced meals
74.What is a wrong idea about fat in the text
75.Is there anything you might do to change your eating choices What is it
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.在我们的生活中,如果没有了健康,一切也都失去了意义。请根据下面思维导图的提示,以“Ways to Keep Healthy”为题写一篇英语短文,对如何保持健康,谈谈你的看法。
要求:
1.参考提示内容,可适当发挥;
2.语句通顺,意思连贯,书写工整;
3.文中不得出现你的任何真实信息(姓名、校名和地名等);
4.词数:60词左右(开头已给出,但不计入总词数)。
Ways to Keep Healthy
It is very important to keep healthy. Here are some ways to keep healthy.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.B 3.A 4.C 5.B 6.B 7.A 8.C 9.A 10.B 11.D 12.C 13.D 14.D 15.C
【导语】本文主要介绍了王楠在周末体验卖糖葫芦的经历。
1.句意:她妈妈问她在担心什么。
absent缺席的;glad高兴的;worried担心的;tired累的。根据“Wang Nan walked out of school with a worried face.”可知,前文提到王楠担忧的脸,妈妈问她“担心什么”,所以选worried,表示她在发愁。故选C。
2.句意:我们的张老师给我们布置了特殊的作业。
sugar糖;homework作业;tour旅行;message信息。根据“Our teacher Miss Zhang gives us special”可知,应该说老师布置的任务是特殊家庭作业。故选B。
3.句意:她想让我们这个周末体验一些新的东西,但我不知道该做什么。
experience体验;teach教;promise承诺;carry携带。根据“She wants us to…something new this weekend, but I’m not sure what to do”可知,老师要求“体验新事物”,故选A。
4.句意:然后,王楠看到有人在公共汽车站前卖糖葫芦。
praised表扬;hated讨厌;saw看见;circled绕行。根据“someone selling tanghulu in front of the bus stop”可知,王楠在公交站“看到”有人卖糖葫芦,故选C。
5.句意:她妈妈答应了,给她买了一个。
of的;for为了;给;with和;at在。根据“Mum, can I have one ”可知好,妈妈答应“给王楠买”糖葫芦,buy sth for sb. “为某人买某物”是固定搭配。故选B。
6.句意:她说:“试着做糖葫芦卖怎么样?”
record记录;sell卖;pick捡起;hold握住。根据后文“Wang Nan sold all her tanghulu”可知,王楠提议“制作糖葫芦并出售”,故选B。
7.句意:她妈妈想了一会儿,说这是个好主意。
moment时刻;hour小时;day天;night夜晚。根据“and said it was a great idea.”可知,妈妈“想了一会儿”,用thought for a moment“思考片刻”表示短暂时间,故选A。
8.句意:王楠感到很兴奋。
sleepy困的;tired累的;excited兴奋的;angry生气的。根据“Her mum thought for a(n) moment and said it was a great idea.”可知,是有了好主意,王楠感到“兴奋”,故选C。
9.句意:她去市场买了一些水果,比如草莓和葡萄。
market市场;school学校;factory工厂;space空间。根据“She went to the…and bought some fruits”可知,买水果通常去“市场”,故选A。
10.句意:星期六,王楠起得很早,开始做糖葫芦。
suddenly突然;early早;slowly缓慢地;awfully非常。根据“On Saturday, Wang Nan woke up”以及语境,应该说周六“早早起床”开始制作糖葫芦,故选B。
11.句意:她把水果洗干净,把它们穿在签上。
before在……之前;after在……之后;but但是;and和。根据“She washed the fruits…strung them on sticks”可知,洗水果和串水果是连续动作,and表示并列。故选D。
12.句意:然后她做了糖浆,把水果放在糖浆里,让它们冷却。
it它;its它的;them它们;their它们的。根据“Then she made sugar syrup, put the fruits in the syrup and let”可知,此处指让“水果”冷却,前文提到的fruits是复数,用them指代。故选C。
13.句意:厨房里弥漫着一股浓郁的香味!
afraid害怕的;sure确定的;short短的;full满的。此处指厨房“充满”美味气味,full of“充满”是固定搭配。故选D。
14.句意:王楠在她家附近摆了一个小摊。
wrote down写下;thought about思考;picked up捡起;put up搭建。此处王楠“设立”小摊位,put up a stall“设立摊位”是常用短语。故选D。
15.句意:一天下来,王楠卖掉了她所有的糖葫芦,赚了一些钱!
porridge粥;noise噪音;money钱;litter垃圾。根据“Wang Nan sold all her tanghulu and made some”可知,卖光糖葫芦后“赚钱”,made some money“赚钱”合理。故选C。
16.C 17.A 18.A 19.B 20.A
【导语】本文主要讲述了Liang爱他的奶奶并照顾她。
16.细节理解题。根据“He lived with his grandma, Grandma Zhang”可知,Liang 和他的奶奶生活在一起,故选C。
17.细节理解题。根据“Every day, Liang woke up early to get water and make breakfast for her”可知,Liang 每天为奶奶打水做饭,故选A。
18.细节理解题。根据“He took care of her when she was sick, cooking and making sure she was comfortable”可知,奶奶生病时,Liang 做饭并确保她舒适,故选A。
19.细节理解题。根据“When Liang became successful, he built a nice house for Grandma Zhang”可知,Liang 长大后为奶奶建了一所漂亮的房子,故选B。
20.主旨大意题。文章主要讲述了Liang爱他的奶奶并照顾她。故选A。
21.B 22.C 23.A 24.C 25.C
【导语】本文Gregory和Tony通过电子邮件交流,主要谈论了各自的家庭情况。
21.细节理解题。根据Gregory邮件中“I want to tell you all about my family.”可知,Tony和Gregory写的是关于他们家庭的事情。故选B。
22.细节理解题。根据两封邮件的发送地址可知,Tony和Gregory是通过互联网保持联系的。故选C。
23.细节理解题。根据Gregory邮件中“My father works hard. He is a doctor. He likes watching TV, reading books and talking with his friends.”可知,Gregory父亲是一名医生。他喜欢看电视、读书以及和他的朋友们聊天。故选A。
24.细节理解题。根据Tony邮件中“We have a little puppy. He’s just like our family member and we call him Charlie.”可知,Charlie是Tony家的小狗,即他的宠物狗。故选C。
25.细节理解题。根据Tony邮件中“My mother does not work. She likes cooking and reading magazines.”可知,Tony的妈妈不工作,喜欢做饭和看杂志,由此可推断她是一位家庭主妇。故选C。
26.D 27.D 28.D 29.A 30.D
【导语】本文讲了美学生暑假长,六月始九月终,或旅行或打工,或暑期班学习,玛丽暑期学校学习,彼得加油站打工攒学费。
26.细节理解题。根据“Some students take courses in summer schools to learn new things or to get ahead in their studies.”可知,在暑假期间,可以去暑期学校上课,故选D。
27.细节理解题。根据“because he is going to university next year”可知,Peter 明年将成为一名大学生,故选D。
28.推理判断题。根据“They visited interesting places near their home in Seattle, like parks, museums and the beach.”可知,Seattle是美国的一个城市,故选D。
29.细节理解题。根据“He worked at a gasoline station. His job was to sell gasoline to customers and fix cars.”可知,Peter 上个暑假在加油站工作,故选A。
30.细节理解题。根据“He was very careful with his money and saved almost all of it, because he is going to university next year. He is excited about starting university and knows that the money he saved will help him pay for his tuition (学费).”可知,Peter几乎存下所有的钱是因为他需要用于大学学费,故选D。
31.B 32.E 33.D 34.A 35.C
【导语】本文介绍了中国膳食指南塔,描述了成人每日应摄入的五类食物及其推荐量,以达到均衡饮食。
31.根据下文“Cereals include wheat, rice, corn and their products such as pancakes, bread and biscuits. Tubers include potatoes and sweet potatoes.”可知,一级里面是谷物和块茎;选项B“谷物和块茎”符合语境。故选B。
32.根据下文“Dark-coloured vegetables are rich in vitamins and dietary fiber. Eating fresh fruit is also the first choice.”可知,二级是水果和蔬菜;选项E“蔬菜和水果”符合语境。故选E。
33.根据下文“ so lean meat, fish or poultry should be selected as much as possible. It is recommended to have one egg per day, including its yolk.”可知,三级里面是各种肉类,如瘦肉、鱼肉以及鸡蛋等;选项D“鱼、家禽、肉和蛋”符合语境。故选D。
34.根据下文“Soybeans include soya beans, ... Nuts include peanuts, sunflower seeds and walnuts.”可知,四级包含大豆和坚果;选项A“乳制品、大豆和坚果”符合语境。故选A。
35.根据下文“The daily intake of salt and cooking oil for an adult should be less than 5 g and 25-30g.”可知,五级是说摄入的食用油和盐;选项C“食用油和食盐”符合语境。故选C。
36.difference
【解析】句意:我分不清这对双胞胎的差别。the后通常接名词,根据“between the twins”可知,此处指双胞胎之间的差别,difference“差别”,故填difference。
37.work/to work
【解析】句意:我的老师经常帮助我解决很多数学问题。help sb do sth.= help sb to do sth.帮助某人做某事。故填work/to work。
38.will visit/am going to visit
【解析】句意:我下周将去乡下看望我的爷爷奶奶。根据next week可知,时态为一般将来时,一般将来时结构为“will do”或“be going to do”,主语I为第一人称单数,be动词用am。故填will visit/am going to visit。
39.activities
【解析】句意:他们总共有十个针对7岁以下儿童的活动。根据“ten”可知,后面要接可数名词复数形式,“activity”的复数是“activities”,意为“活动”。故填activities。
40.lives
【解析】句意:遗憾的是,三十九人在大火中失去了生命。根据“thirty-nine people”可知,此处指三十九个人失去了他们的生命,life“生命”,为可数名词,因此用其复数形式“lives”。故填lives。
41.swimming
【解析】句意:那个女孩正在体育馆里游泳。根据中文提示,可得单词swim,动词,且位于“is +现在分词”的现在进行时结构中,故动词swim应用现在分词形式。故填swimming。
42.visitors/travellers/travelers/tourists
【解析】句意:大明湖是一个著名的地方,所以很多游客选择参观这里。根据中文提示,此处考查单词 visitor/traveller/traveler/tourist“游客”,“so many”修饰可数名词复数。故填visitors/travellers/travelers/tourists。
43.scientists
【解析】句意:袁隆平和邓稼先是伟大的科学家。根据汉语提示可知,“科学家”对应的英文为scientist,因主语是复数形式“Yuan Longping and Deng Jiaxian”,故使用其复数形式scientists。故填scientists。
44.notices
【解析】句意:你的班主任经常在那里张贴重要通知吗?通知:notice,此处表示泛指用名词复数。故填notices。
45.friends
【解析】句意:你想和我交朋友吗?make friends with sb.“和某人交朋友”。故填friends。
46.have fun together
【解析】根据中英文对照可知,英文句子缺少“在一起玩得很开心”,have fun“玩得很开心”,动词短语,根据Every week可知,时态是一般现在时,主语We表示复数,所以谓语动词have应保持原形;together“一起”,副词,常置于句尾。故填have;fun;together。
47.the story of
【解析】the story of表示“……的故事”,故填the;story;of。
48.sing well musical instruments
【解析】对照中英文可知,缺乏的中文部分是“唱得好”和“乐器”。sing well“唱得好”,情态动词后接动词原形,所以第一空的动词用原形;musical instrument“乐器”,结合“any”可知,第二空要填复数名词。故填sing well;musical instruments。
49.the intake of various foods every day
【解析】intake“摄入量”,of“……的”;various“各种各样的”,后接名词复数形式;food“食物”;every day“每天”。故填the intake of various foods every day。
50.rises sets
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少谓语动词“升起”和“落下”,rise“升起”;set“落下”,时态应用一般现在时,主语the sun为三单形式,因此谓语动词应用三单形式rises与sets。故填rises;sets。
51.work 52.choose 53.for 54.when 55.meat 56.May 57.sugar 58.different 59.his 60.tastes
【导语】本文主要讲述了Davis和妈妈逛超市时,遇到超市工作人员介绍健康饮食小传单,随后他们依据传单指导,选购食材,当晚一家人享用健康晚餐并品尝冻酸奶的经历。
51.句意:我在这家超市工作。根据“Would you like this flyer (小传单) ”可知,女士正在派传单,此处应指她在这家超市工作,备选词work“工作”最符合语境,描述一般情况用一般现在时,主语I为第一人称单数,谓语动词用原形。故填work。
52.句意:它帮你从不同食物区域挑选食物。根据“It’s about making healthful food choices.”可知,这张传单是关于做出有益健康的食物选择的,此处应指它能帮助选择食物,备选词choose“选择”最符合语境,help sb. do sth.“帮助某人做某事”,固定搭配,此处要用不带to的不定式。故填choose。
53.句意:这位女士说:“传单上有个表格,它给你关于早餐、午餐和晚餐的创意。” ideas for“关于……的创意”,固定搭配,备选词for“关于”最符合语境。故填for。
54.句意:Davis问:“妈妈,我们购物时,你想用这个作为指导吗?”根据“do you want to use this as a guide ... we shop ”可知,此处应是Davis问妈妈是否想把传单当作购物时的指引,备选词when“当……时候”最符合语境,引导时间状语。故填when。
55.句意:在肉类区,他们选了些鸡肉和鱼肉。根据“they choose some chicken and fish”可知,他们挑选了鸡肉和鱼肉,这些属于肉类,所以应该是在肉类区域,备选词meat“肉类”最符合语境。故填meat。
56.句意:Davis问:“我可以买冰淇淋吗?”根据“... I get ice cream ”和“No”可知,此处应是Davis向妈妈请求买冰淇淋,备选词may“可以”最符合语境,注意句首单词首字母要大写。故填May。
57.句意:妈妈说:“不行,冰淇淋有很多脂肪和糖分。”根据“Frozen yogurt is ... from ice cream. It doesn’t have much fat or sugar.”和常识可知,冰淇淋通常含有大量脂肪和糖,备选词sugar“糖”最符合语境。故填sugar。
58.句意:冻酸奶和冰淇淋不同。根据“It doesn’t have much fat or sugar.”可知,冻酸奶和冰淇淋不同,它没有太多脂肪和糖分,备选词different“不同的”作表语。故填different。
59.句意:那晚晚些时候,Davis和他的家人晚餐吃鸡肉、青豆和土豆。根据“Davis and ... family have chicken, green beans, and potatoes for dinner”可知,此处应指Davis和他的家人吃晚餐,备选词his“他的”最符合语境。故填his。
60.句意:晚饭后,每个人都品尝了冻酸奶,觉得它很美味。根据“they think it’s very delicious”可知,大家都觉得冻酸奶很美味,此处应指每个人都品尝了冻酸奶,everyone作主语,谓语动词用第三人称单数形式,备选词tastes“品尝”最符合语境。故填tastes。
61.healthy 62.Why 63.hearts 64.into 65.needs 66.to eat 67.fruits 68.well 69.few 70.what
【导语】本文讲述了人们每天吃的食物,强调了黑色食物的好处,但同时也指出身体需要不同颜色的食物来保持健康,并建议不要只吃单一颜色的食物。
61.句意:你吃健康的食物吗?根据“food”可知,此处需要一个形容词来修饰名词,表示“健康的食物”,因此用“health”的形容词形式“healthy”。故填healthy。
62.句意:他们为什么喜欢黑色食物?根据“Here are some of their answers.”可知,此处是在询问原因,因此用疑问词“Why”来引导问题。故填Why。
63.句意:黑色食物对他们的心脏有好处。根据“Black food is good for their”可知,此处表示黑色食物对心脏有益,且“heart”为可数名词,此处应用复数形式表示泛指。故填hearts。
64.句意:黑色食物能使他们的白发变成黑发。根据“make their white hair...black hair”可知,此处表示将白发变成黑发,因此用介词“into”表示“变成”。故填into。
65.句意:黑色食物很好,但我们的身体需要不同颜色的食物。根据“but our body”可知,此处描述的是一般事实,且主语“our body”为第三人称单数,因此用一般现在时的第三人称单数形式“needs”。故填needs。
66.句意:长时间吃同一种颜色的食物是不好的。根据“It isn’t good”可知,此处为固定句型“It is+形容词+to do sth.”,表示“做某事是……的”,因此用动词不定式“to eat”。故填to eat。
67.句意:五颜六色的水果和蔬菜对我们的健康有好处。根据“and vegetables”可知,此处需要一个名词与“vegetables”并列,表示“水果和蔬菜”,且“fruit”为可数名词,此处应用复数形式表示泛指。故填fruits。
68.句意:蓝色和紫色帮助我们很好地记住事情。根据“remember things”可知,此处需要一个副词来修饰动词,表示“很好地记住”,因此用“good”的副词形式“well”。故填well。
69.句意:所以我们不应该只吃几种食物。根据“So we should not eat only a...kinds of foods.”可知,此处表示不应该只吃少数几种食物,因此用“a few”表示“少数,一些”。故填few。
70.句意:然后你可以用它们来清楚地了解你每天吃什么。根据“you eat every day”可知,此处需要一个宾语从句的引导词,且引导词在从句中作“eat”的宾语,表示“吃的东西”,因此用“what”来引导。故填what。
71.It’s good for our bones. 72.Foods from other food groups like milk or dairy products. 73.To help their body and brain grow well. 74.Eating fat makes you fat. 75.回答合理即可。参考答案:Yes, I’ll eat balanced meals./Yes, I’ll drink more milk.
【导语】本文是一篇说明文,通过分析一些饮食误区,传达了要保持健康需均衡饮食,避免对某些食物存在片面认知的观点,倡导人们养成良好的饮食习惯。
71.根据“Milk, for example, contains many nutrients and is good for our bones.”可知,牛奶对我们的骨骼有益,故填It’s good for our bones.
72.根据“While fruit and vegetables are healthy choices, it is just as important to eat foods from other food groups.”可知,除了水果和蔬菜,我们还需要其他食物类别的食物来保持健康,故填Foods from other food groups like milk or dairy products.
73.根据“Eating balanced meals is very important when we are young. It helps our body and brain to grow well.”可知,年轻人应该均衡饮食,因为这有助于身体和大脑的良好发育,故填To help their body and brain grow well.
74.根据“Eating fat makes you fat.”和“Not all fat makes us gain weight.”可知,错误的观点是“吃脂肪会让你变胖”,故填Eating fat makes you fat.
75.回答合理即可。参考答案:Yes, I’ll eat balanced meals./Yes, I’ll drink more milk.
76.例文
Ways to Keep Healthy
It is very important to keep healthy. Here are some ways to keep healthy.
First, we should get enough sleep every day, because it can help us relax. Second, we should eat healthy food such as fruit and vegetables, because they are good for our bodies. Third, doing exercise every day is also necessary. What’s more, we should try to drink enough water and avoid junk food. Finally, keeping happy is another way to stay healthy.
If we follow these suggestions, we will enjoy a better life.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:主要为“一般现在时”;
③提示:写作提示已给出,应注意不要遗漏任何要点,适当发挥,使上下文连贯。
[写作步骤]
第一步,表明健康的重要性;
第二步,介绍保持健康的方法;
第三步,书写结语。
[亮点词汇]
①be good for对……有好处
[高分句型]
①Third, doing exercise every day is also necessary.(动名词作主语)
②If we follow these suggestions, we will enjoy a better life.(if引导的条件状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录