2026届高考英语二轮复习:阅读方法和技巧课件(共18张PPT)

文档属性

名称 2026届高考英语二轮复习:阅读方法和技巧课件(共18张PPT)
格式 pptx
文件大小 183.7KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-10-06 09:09:18

图片预览

文档简介

(共18张PPT)
阅读方法与技巧点拨
阅读三步走:
1.读题,划题干中的关键词,优先注意大写、数字、人名以及地名,尤其是肯定词和否定词。
2.读文章,定关键词到文中相关的段落句子中。
3.读选项,比较选项,进行同义改写。
一划,二定,三比较
一、细节理解
二、推理判断
三、词义猜测
阅读中较难又重要的题型
设问方式:
1.What can we learn from the passage
2.According to the passage, which of the following is true
3.All the followings are mentioned except________.
根据四个选项的关键词定位到原文,在原文前后寻找正确答案。选项与原文同意思就是正确答案。
一、细节理解
But like most scientists considering the powers of AI, animal behavior researchers worry about putting to much stock in machines, especially when animal welfare is at risk. “Maybe a machine will end up being better than us, I don't know, " says Emma Baxter, an animal behavior scientist. “I hope there's room for experts, to make sure that the AI is actually doing what it says it is."
What approach does Emma Baxter support when it comes to AI and animal care
A.Banning the use of AI.
B.Restricting AI to basic tasks.
C.Keeping professionals involved.
D.Minimizing human intervention.
解析:Emma Baxter强调“需要专家确保AI的实际效果”,支持专业人士的参与。答案选C。
设问关键词:
设问方式:
infer(暗示/推断)、indicate(暗示)、 imply(暗示,暗指)
conclude(概括)、 assume (假设)、 describe(描述)
What can we infer from paragraph 3
二、推理判断
AI art involves a program mimicking (模仿) the work of existing artists to create a new piece according to the request of a human. But who made the artwork, the machine or its user And can the original artists sue for copyright (版权) violation Such questions complicate the merging of artificial intelligence and the art industry, while fueling arguments against recognizing AI-generated art as marketable artistic products.
What can we infer from paragraph 4
A. AI art promotes the sale of artistic products.
B. AI art makes copyright issues more complicated.
C. Artists can create more works with the help of AI.
D. There will be fierce competition in the art industry.
解析:根据第四段前两句“AI art involves a program mimicking (模仿) the work of existing artists to create a new piece according to the request of a human. But who made the artwork, the machine or its user (人工智能艺术是模仿现有艺术家的作品,根据人类的要求创作新作品的程序。但是是谁创造了艺术品,机器还是它的使用者?)”和最后一句“Such questions complicate the merging of artificial intelligence and the art industry, while fueling arguments against recognizing AI-generated art as marketable artistic products.(这些问题使人工智能和艺术产业的融合变得复杂,同时也加剧了反对将人工智能生成的艺术视为可销售的艺术产品的争论。)”可知,从第四段可以推断出人工智能艺术让版权问题变得更加复杂。故选B。
设问方式:
1.The underlined word in the second paragraph means___
2.Which of the following is the closest in meaning to the
Word”..."
观察原文中该单词或者短语前后出现的动词、形容词、副词。注意上下文是并列关系还是转折关系,是肯定还是否定意思。
三、词义猜测
But why do trends hold such a strong pull "Our brains are
programmed to notice the unusual,"Rutledge explains.
Consequently, we pay attention to those who stand out and
attract attention,making trends even more enticing for those
brave enough to embrace them.
What does the underlined word "enticing" in paragraph 3 refer to
A.Important. B.Demanding. C. Appealing. D.Dangerous.
解析:第三段指出,大脑会关注“不寻常”的事物,因此那些敢于追随潮流的人会因“突出”而吸引注意。结合语境,"enticling"应指趋势对这类人的吸引力,对应"appealing”。
1.主旨大意(段落/文章)best title/mainly about
2.写作目的(某段/文章): purpose/why/for what/for whom
3.作比较: special/common
4.文章体裁: come from/type of writing/genre
5.观点态度:attitude
6.修辞手法:figure of speech
阅读其它常见题
1.主旨大意(段落/文章)best title/mainly about
2.写作目的(某段/文章): purpose/why/for what/for whom
3.作比较: special/common
4.文章体裁: come from/type of writing/genre
5.观点态度:attitude
6.修辞手法:figure of speech
通过标题,首位段落或过度句归纳主旨,或总结句,文章开头的问句等等
阅读其它常见题
For years,Egyptologists have hotly debated how the massive pyramids(金字塔)or ancient Egypt(埃及)were built more than 4,000 years ago. Now, a team of engineers and geologists brings a new theory to the table---a water lift device that would have floated the heavy stones up through the middle of Egypt's oldest pyramid using stored water.
......
A complex water treatment system drawing upon local resources could have created a water-powered elevator within the pyramid's internal vertical passage. Some type of float would have raised the heavy stones up the middle of the pyramid, according to the study.
What is the best title for the text
A.Water Lift Theory:A New View on Pyramid Construction
B.Recent Researches on the Stories of Egypt's Small Pyramid
C.A Historical Debate:Egypt's Pyramid Construction Secrets
D.Exploring Ancient Egyptian Pyramid Construction Mysteries
首段
尾段
Tools like Intelligence could usher in(开启) a new era of caring for animals that gives higher priority to their health, welfare, and protection, says Melvyn Smith,an engineer leading the design of the Intelligence system. There are indications that they could go even further.
What is Melvyn Smith's attitude towards AI's role in animal care
A.Objective. B.Skeptical. C.Cautious. D.Positive
解析:Melvyn Smith认为AI可以"开启动物关怀的新时代”,并提到其潜力“可能超越人类”,态度显然是支持且乐观的。答案选D。
表示肯定:
positive(积极的),supportive(支持的),favorable(赞同的),
admiring(赞赏的),sympathetic(同情的),promising(有前景的)
表示否定:
negative(否定的),pessimistic(消极的),critical(批评的),doubtful(怀疑的),disappointed(失望的)
表示中立:
objective(客观的),neutral(中立的),indifferent(冷漠的),impartial(公正的)
阅读三步走:
一划,二定,三比较
Summary
1.读题,划:划题干中的关键词,优先注意大写、数字、人名以及地名,尤其是肯定词和否定词。
2.读文章,定:把关键词定位到文中相关的段落句子中,找出定位句。
3.读选项,比:比较选项,进行同义改写。
1、分步作答:先易后难,先完成确定答案的题目,再回读验证。
2、紧扣题目要求: 抓住主题,避免偏离中心思想,确保答题准确性。
3、避免主观臆断: 仅根据文本信息,不添加个人解读,避免凭空臆测。
4、小心选项陷阱:无中生有;以偏概全/扩大范围;张冠李戴;捏造事实;答非所问......
答题策略优化:
Thank you!