【单元考点培优】Module 1 Getting to know each other 考点09:阅读理解-判断-2025-2026学年牛津沪教版(三起)六年级英语上册核心考点培优精练(含答案)

文档属性

名称 【单元考点培优】Module 1 Getting to know each other 考点09:阅读理解-判断-2025-2026学年牛津沪教版(三起)六年级英语上册核心考点培优精练(含答案)
格式 docx
文件大小 47.3KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津沪教版
科目 英语
更新时间 2025-10-07 07:32:05

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年牛津沪教版(三起)六年级英语上册核心考点精练
Module 1 Getting to know each other
考点09:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Breakfast is very important to everyone. We should eat some rice, noodles or bread, an egg and some milk. When the weather is very cold in the morning , we should drink a cup of hot drink . For example, a cup of hot milk or hot chocolate is great for us. It helps us feel warm. We must have enough time to eat breakfast. So don’t get up too late. A good breakfast can help us smile and feel happy. It can help us study or work better too. So, please remember, have breakfast every day! It’s really important to us.
1.Eating breakfast is very important. ( )
2.Noodles and cola makes a good breakfast. ( )
3.A cup of hot drink can help us feel warm. ( )
4.A good breakfast can help us feel happy. ( )
5.We can have breakfast at any time. ( )
根据短文内容,判断句子正误,正确的写“T”,错误的写“F”。
Jill and Kate are going hiking with their classmates tomorrow. They want to take some fruit with them. Jill likes oranges and Kate likes apples. When they get to the supermarket, they can’t find any oranges, and the apples are too green. “What are we going to buy now ” asks Kate. “Hey, what’s that big round fruit over there ” asks Jill. “I don’t know. Let’s ask the salesgirl.” “Excuse me. What’s this ” asks Kate. “It’s a grapefruit(柚子),” answers the salesgirl. “Why don’t we buy one ” asks Jill. “OK. We will have a fun hiking and eat a new kind of fruit!” says Kate.
6.Kate and Jill are going hiking today. ( )
7.Jill likes oranges and Kate likes apples. ( )
8.They don’t buy apples because the apples are too green. ( )
9.They buy a grapefruit at last. ( )
10.They have nothing to eat tomorrow. ( )
根据短文内容,判断句子正误,正确的写“T”,错误的写“F”。
I had a wonderful summer holiday. During the holiday, I went to a lot of famous places with my family. We went to Inner Mongolia and Beijing, and we flew back to Shenzhen on 17th August. We saw many cows and sheep in Inner Mongolia. The sky there was blue and the water there was very clean. Then, we went to Beijing. We visited many places there. First of all, we climbed the Great Wall. After that, we went to the Palace Museum as well as Tian’anmen Square. We were very happy. I like Beijing, and I hope I can go to Beijing again.
11.I had a wonderful winter holiday. ( )
12.We went to Inner Mongolia and Beijing. ( )
13.We saw lots of sheep and cows in Beijing. ( )
14.We climbed the Great Wall first in Beijing. ( )
15.I hope I can go to Beijing again. ( )
阅读短文,判断句子正误,正确的写“T”,错误的写“F”。
In the past, life was very hard, and many people were very poor. Lots of people had no enough food to eat. There were many people in a family and they lived a poor life. In those poor days, people had little meat to eat. They had vegetables every meal. Most of people can only eat some meat at the Spring Festival.
Now, life is becoming richer and richer. People can eat meat every meal. So they eat a lot of meat. They rarely have vegetables. As a result, they get fatter and fatter. They live a rich but unhealthy life.
To live a healthy life, we should eat healthy food and do more exercise. We should eat more vegetables and fruit. They are very important and healthy. Meat and oil are also very important to our bodies. But too much of them will make us fat and unhealthy.
16.In the past, people were very poor. ( )
17.People in the past had enough food to eat. ( )
18.Most of people had some meat on Mid-Autumn Day in the past. ( )
19.People nowadays live a rich and healthy life. ( )
20.To be healthy, we should eat healthy food and do little exercise. ( )
根据短文内容,判断正确(T)还是错误(F)。
My name is Li Hong. I’m 16 years old. I have a lovely brother. His name is Li Qiang. He was short and thin two years ago. He was 1.58 m. He was 48 kg. He was a primary school student. He often watched TV and played games. He didn’t like playing football. Now he is handsome. He is 14 years old. He is a junior high school student. He is 1.65m. He is 56kg. He is tall and fat. He is very strong, too. Sometimes he watches TV in the evening. He doesn’t play games. He plays football and rides a bike every day.
21.Li Qiang was 12 years old two years ago. ( )
22.Li Hong is older than Li Qiang. ( )
23.Li Qiang didn’t watch TV before. ( )
24.Li Qiang plays games now. ( )
25.Li Qiang likes playing football now. ( )
读短文,判断下列句子是否与短文内容相符,相符的用“T”表示,不相符的用“F”表示。
Do you know you can eat a rainbow You can’t eat a rainbow in the sky, but fruit and vegetables make up a food rainbow.
Red foods can keep your heart strong g Try to eat some apples, tomatoes and strawberries. Orange foods and yellow foods can keep your eyes healthy. Do you like carrots, oranges or pumpkins It’s time to have a try. Yellow foods can also help you keep young. You can eat bananas, pears and lemons. Green foods are good for your teeth. Broccoli is the "super-vegetable". Blue foods and purple foods are good for your memory (记忆力). Eat them every day, and you may do well in school.
Eating a rainbow every day is a fun and colourful way to keep healthy. How many colours will you eat today Let’s eat a rainbow of fruit and vegetables!
26.Eating bananas every day is a good way to have a strong heart. ( )
27.Orange foods are good for teeth. ( )
28.Yellow fruit can help us keep young. ( )
29.Eating a food rainbow every day keeps us healthy. ( )
30.For the passage, the best title (题目) is “A Rainbow of Foods”. ( )
读一读,判断正(T)误(F)。
Mrs. Green likes to eat meat and sweet food, so she gets fatter and fatter (越来越胖). Now it is very difficult for her to walk.
Mrs. Green goes to see a doctor.
“There is something wrong with your heart (你的心脏有些问题), Mrs. Green. It’s bad for you to eat too much meat and sweet food. You’d better eat a piece of bread each meal,” says the doctor.
“That’s easy,” says Mrs. Green. “Do I eat the bread before the meal or after the meal ”
31.Mrs. Green likes to eat vegetables and fruit. ( )
32.It is easy for Mrs. Green to walk. ( )
33.It’s good for Mrs. Green to eat lots of meat. ( )
34.There is something wrong with Mrs. Green’s heart. ( )
35.Mrs. Green misunderstands (误解) the doctor. ( )
根据短文内容,判断下列句子与短文内容是否相符,相符的选T,不相符的选F。
Look at the colourful drinks on the supermarket shelves. There are various (各种各样的) drinks here, such as water, milk, milk tea and fruit juice.
Some drinks are good for us. Some are not. What should we drink Milk drinks and fizzy drinks have got a lot of sugar (糖). They are sweet. Children like drinking them. But they are really bad for our teeth and bones (牙齿和骨头). Milk and fruit juice are good for our health. But we can’t drink them too much in a day. We need to drink more water every day. Because our bodies need water all the time. Milk is good for our teeth and bones. We should drink a cup of milk every day.
36.There are six kinds of drinks on the supermarket shelves. ( )
37.Milk drinks and fizzy drinks haven’t got any sugar. ( )
38.Water is good for our bodies. ( )
39.We can drink much juice in a day. ( )
40.We should drink a cup of milk every day. ( )
根据短文内容,判断句子正误。对的写“F”,错的写“T”。
I’m Sarah. I went to Hangzhou on my holiday. I went by train. On the first day, I visited the West Lake with my parents. We rowed a boat and took many pictures. On the second day, we went shopping. We ate fresh food. I bought some gifts for my friends. On the third day, we went to a zoo. We saw many animals. They are cute. I had a lot of fun over my holiday.
41.Sarah went to Hangzhou by plane. ( )
42.Sarah visited the West Lake with friends. ( )
43.On the first day, they rowed a boat. ( )
44.On the third day, they ate fresh food. ( )
45.Sarah had a lot of fun over her holiday. ( )
阅读短文,根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
Oliver and his family are going to have a fun China’s National Day holiday. On October 1st, they will go to Dali, a beautiful city by the Erhai lake. They will live in a beautiful house near the lake. Oliver is going to swim in the swimming pool every day. His sister will take photos of the lake. Their parents will go cycling around the lake. On October 3rd, they are going to watch the sunrise together. Oliver says: “I will buy some gifts for my friends!”
46.Oliver’s family will go to Beijing on October 1st. ( )
47.Oliver’s sister is going to swim in the swimming pool. ( )
48.Their parents will go cycling around the lake. ( )
49.Oliver will buy some photos for his friends. ( )
50.They are going to watch the sunrise together on October 3rd. ( )
阅读下面一篇短文,根据短文内容,判断后面的句子是(T)否(F)正确。
Last summer, Tim and his family travelled to Sanya. They swam in the sea and built sandcastles(沙堡) on the beach. Tim learned to take photos with his new camera. He took 200 photos! They also ate fresh seafood(海鲜). They really had a good time. This summer, Tim and his family will go to Hangzhou. “It’s better to take a trip than staying at home,” Tim thinks.
51.Tim and his family travelled to Sanya last summer. ( )
52.Tim and his family built a school on the beach last summer. ( )
53.Tim took 300 photos in his trip last summer. ( )
54.Tim and his family had a good time in Sanya last summer. ( )
55.Tim and his family will go to Hangzhou this summer. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Today is October 1st. I don’t go to school. My parents and I go to Tian’anmen Square at 10:00 in the morning and then we eat lunch in a restaurant. After that, we go shopping together. My mother buys a pretty and warm hat. She says she can wear it in winter. After dinner, I take a dancing class with my friend Sally. It is a lot of fun. After class we do our homework together. It’s a busy but happy day.
56.Today is China’s Army Day. ( )
57.I go to Tian’anmen Square with my parents. ( )
58.My mother buys a new hat. It’s pretty and warm. ( )
59.I take a dancing class with Sally after lunch. ( )
60.I do my homework in the evening. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.F 3.T 4.T 5.F
【分析】短文大意:主要讲述吃早餐的重要性。
1.句意:吃早饭很重要。由短文Breakfast is very important to everyone.可知吃早饭很重要,故答案为T。
2.句意:面条和可乐是很好的早餐。由短文We should eat some rice, noodles or bread, an egg and some milk.可知面条和牛奶是很好的早餐,故答案为F。
3.句意:一杯热饮能使我们感到温暖。由短文For example, a cup of hot milk or hot chocolate is great for us.可知一杯热饮能让我们感到温暖,故答案为T。
4.句意:一顿丰盛的早餐能让我们感到快乐。由短文A good breakfast can help us smile and feel happy.可知一顿丰盛的早餐能让我们感到快乐,故答案为T。
5.句意:我们随时都可以吃早餐。由短文We must have enough time to eat breakfast. So don’t get up too late.可知我们并不是随时都可以吃早餐,故答案为F。
6.F 7.T 8.T 9.T 10.F
11.F 12.T 13.F 14.T 15.T
16.T 17.F 18.F 19.F 20.F
21.T 22.T 23.F 24.F 25.T
【解析】21.李强两年前十二岁。这句话是正确的。
22.李红比李强大。这句话是正确的。
23.李强以前不看电视。这句话错误。
24.李强现在玩游戏。这句话错误。
25.李强现在喜欢踢足球。这句话正确。
26.F 27.F 28.T 29.T 30.T
【导语】本文通过“食物彩虹”的概念,介绍了不同颜色的水果和蔬菜对人体健康的不同益处。
26.句意:每天吃香蕉是拥有强壮心脏的好方法。根据“Red foods can keep your heart strong. Try to eat some apples, tomatoes and strawberries.”可知能保持心脏强壮的是红色食物,而香蕉属于黄色食物,故答案为F。
27.句意:橙色食物对牙齿有好处。根据“Orange foods and yellow foods can keep your eyes healthy.”和“Green foods are good for your teeth.”可知橙色食物对眼睛有好处,而对牙齿好的是绿色食物,故答案为F。
28.句意:黄色的水果可以帮助我们保持年轻。根据“Yellow foods can also help you keep young. You can eat bananas, pears and lemons.”可知黄色的水果有助于保持年轻,故答案为T。
29.句意:每天吃一道“食物彩虹”能让我们保持健康。根据“Eating a rainbow every day is a fun and colourful way to keep healthy.”可知每天吃各种颜色的食物是保持健康的一种方式,故答案为T。
30.句意:对于这篇短文,最好的题目是“一道食物彩虹”。通读全文,文章核心是介绍不同颜色的食物构成的“食物彩虹”及其健康益处,因此“一道食物彩虹”是最佳标题,故答案为T。
31.F 32.F 33.F 34.T 35.T
【导语】本文讲了格林太太因为吃的不健康导致身体不健康的事情。
31.句意:格林太太喜欢吃蔬菜和水果。根据“Mrs. Green likes to eat meat and sweet food, so she gets fatter and fatter (越来越胖).”,可知喜欢吃肉和甜食,故答案为F。
32.句意:格林太太走路很容易。根据“Now it is very difficult for her to walk.”,可知走路困难,故答案为F。
33.句意:多吃肉对格林太太有好处。根据“It’s bad for you to eat too much meat and sweet food.”,可知多吃肉对格林太太没有好处,故答案为F。
34.句意:格林太太的心脏有些问题。根据“There is something wrong with your heart (你的心脏有些问题), Mrs. Green.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
35.句意:格林夫人误解了医生。根据全文可知她纠结于“饭前还是饭后吃面包”,未理解医生“减少食量”的核心建议,故答案为T。
36.F 37.F 38.T 39.F 40.T
【导语】本文主要介绍了不同的饮料对我们身体的影响。
36.句意:在超市的架子上有六种饮品。根据文中“There are various (各种各样的) drinks here, such as water, milk, milk tea and fruit juice.”可知在超市的架子上多种多样的饮料,不是六种,句子和短文不符,故答案为F。
37.句意:牛奶饮料和碳酸饮料没有糖。根据文中“Milk drinks and fizzy drinks have got a lot of sugar (糖).”可知牛奶饮料和碳酸饮料有很多的糖,句子和短文不符,故答案为F。
38.句意:水对我们的身体是有益的。根据文中“We need to drink more water every day. Because our bodies need water all the time.”可知我们每天都要多喝水,水我们身体的必需品,句子和短文相符,故答案为T。
39.句意:我们可以在一天喝许多的果汁。根据文中“Milk and fruit juice are good for our health. But we can’t drink them too much in a day.”可知牛奶和果汁对我们的健康有益,但是一天内不能多喝,句子和短文不符,故答案为F。
40.句意:我们应该每天喝一杯牛奶。根据文中“We should drink a cup of milk every day.”可知我们应该每天喝一杯牛奶,句子和短文相符,故答案为T。
41.F 42.F 43.T 44.F 45.T
【导语】本文讲了萨拉假期做的事情。
41.句意:萨拉乘飞机去了杭州。根据“I went to Hangzhou on my holiday. I went by train.”,可知是坐火车,故答案为F。
42.句意:萨拉和朋友一起去西湖游玩。根据“On the first day, I visited the West Lake with my parents.”,可知和父母去的,故答案为F。
43.句意:第一天,他们划船了。根据“On the first day, I visited the West Lake with my parents. We rowed a boat and took many pictures.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
44.句意:第三天,他们吃了新鲜的食物。根据“On the second day, we went shopping. We ate fresh food.”,可知第二天,吃了新鲜的食物,故答案为F。
45.句意:萨拉在假期里玩得很开心。根据“ I had a lot of fun over my holiday.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
46.F 47.F 48.T 49.F 50.T
【导语】本文讲了奥利弗一家国庆节的计划与安排。
46.句意:奥利弗的家人将于10月1日去北京。根据“On October 1st, they will go to Dali, a beautiful city by the Erhai lake.”,可知要去大理,故答案为F。
47.句意:奥利弗的妹妹要去游泳池游泳。根据“Oliver is going to swim in the swimming pool every day.”,可知奥利弗要去游泳,故答案为F。
48.句意:他们的父母将去湖边骑自行车。根据“Their parents will go cycling around the lake.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
49.句意:奥利弗将为他的朋友们买一些照片。根据“Oliver says: “I will buy some gifts for my friends!””,可知要买礼物,故答案为F。
50.句意:他们将在10月3日一起看日出。根据“On October 3rd, they are going to watch the sunrise together.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
51.T 52.F 53.F 54.T 55.T
【导语】本文介绍了Tim一家去年夏天在三亚度假的经历以及今年夏天计划去杭州旅行的安排。
51.句意:Tim和他的家人去年夏天去了三亚旅行。根据原文“Last summer, Tim and his family travelled to Sanya.”可知Tim和他的家人去年夏天去了三亚旅行,故答案为T。
52.句意:Tim和他的家人去年夏天在沙滩上建了一所学校。根据原文“ They swam in the sea and built sandcastles on the beach.”可知他们建造的是沙堡而非学校,故答案为F。
53.句意:Tim在去年夏天的旅行中拍了300张照片。根据原文“He took 200 photos!”可知实际拍照数量为200张而非300张,故答案为F。
54.句意:Tim和他的家人去年夏天在三亚玩得很开心。根据原文“They really had a good time.”可知Tim和他的家人去年夏天在三亚玩得很开心,故答案为T。
55.句意:Tim和他的家人今年夏天将去杭州。根据原文“This summer, Tim and his family will go to Hangzhou.”可知Tim和他的家人今年夏天将去杭州,故答案为T。
56.F 57.T 58.T 59.F 60.T
【导语】本文讲了作者国庆节那天做的事情。
56.句意:今天是中国建军节。根据“Today is October 1st.”,可知今天是国庆节,故答案为F。
57.句意:我和父母一起去天安门广场。根据“My parents and I go to Tian’anmen Square at 10:00 in the morning and then we eat lunch in a restaurant.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
58.句意:我妈妈买了一顶新帽子。它漂亮且暖和。根据“My mother buys a pretty and warm hat.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
59.句意:午饭后,我和萨莉一起上舞蹈课。根据“After dinner, I take a dancing class with my friend Sally.”,可知是晚饭后上舞蹈课,故答案为F。
60.句意:我晚上做作业。根据“After dinner, I take a dancing class with my friend Sally. It is a lot of fun. After class we do our homework together.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)