/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年牛津沪教版(三起)六年级英语上册核心考点精练
Module 1 Getting to know each other
考点11:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,根据短文内容回答问题。
Mrs White has two children. John is seven. Ann is only three. John is a good brother. He is always very nice to his sister. One day in the afternoon, Mrs White was cooking dinner in the kitchen, and the two children were playing games in the garden. Suddenly, Ann began to cry and she ran to her mother in the kitchen, Mrs White asked, “What’s wrong with you, Ann ” “John broke (弄坏) my Barbie doll,” Ann answered sadly. “How did he do that ” Mum asked. Ann stopped crying and said, “I hit (打) John on the head with my Barbie doll.”
1.Is Ann 4 years older than John
2.What were the two children doing when their mother was busy in the kitchen
3.Did John break Ann’s Barbie doll
4.What’s the meaning of “sadly” (“sadly” 的意思是什么?)
5.In fact (事实上), is John a good brother
阅读短文,完成下列任务。
This is a picture of my family. We took it in Xinjiang last winter holiday. Look! The woman next to me is my mom. That woman in red is my aunt, my mother’s sister. She is 3 years younger than my mom. She is taller than my mom. The boy next to my aunt is my cousin. We are both 12 years old. But he looks stronger than me. We all look happy because we had a good time there!
6.根据上面对话内容判断正(T)误(F)。
(1) We took the family picture in summer. ( )
(2) We went to Sanya last winter holiday. ( )
(3) My aunt is in red in the picture. ( )
(4) My mom is older than my aunt. ( )
(5) I’m stronger than my cousin. ( )
7.仿照文中划线句子写两个含有比较级的句子。
同学们踏春归来,不久就迎来了六一儿童节的筹备阶段。Miss White 宣布要办派对,要求Chen Jie写儿童节派对邀请函。请认真阅读邀请函,完成下面各题。
Children’s Day PartyWHEN: June 1st, 3:00 p. m. WHERE: Shezhou Park WHAT: You will get a nice gift. In the afternoon, we will play some games. We will sing songs, read and act out stories. We will meet lots of new friends. We will see other children’s talents (才艺). At night, we can camp in the park. We can sleep in the tent. We will eat some delicious food and talk about everything. That must be fun! Our teachers and parents will come, too. RSVP: Will you come to the party Please send an email to chenjie001 @ by May 20th.
8.阅读邀请函,判断句子正(T)误(F)。
(1) The party will start at 15:00 on Children’s Day. ( )
(2) We will play computer games at the party. ( )
(3) If you want to come to the party, you can send an email on May 19th. ( )
9.根据邀请函内容,回答问题。
(1) At night, we will _________ in the party. ( )
A.meet friends B.eat delicious food C. read stories
(2) The word “tent” here means (意思是) _________. ( )
A. B. C.
阅读下面的短文,按要求完成各个小题。
Chinese Festivals in Different Months
China has many funny festivals every month! In January, people say “Happy New Year!” on New Year’s Day. The Spring Festival (Lunar New Year) is in January or February. People often have reunion dinner, light firecrackers and give red packets to welcome the lunar new year.
In April, the Qingming Festival comes. People clean graves(坟墓) and fly kites. There is a Dragon Boat Festival in May or June. The big dragon boats race(比赛) on rivers, and everyone eats zongzi.
The Mid-Autumn Festival falls in September or October. On that day, many families eat mooncakes and look at the round moon. October is special too! Because the National Day is on the first of October. Chinese people have a seven-day holiday for National Day. People can watch big flag ceremonies and fireworks. Later in October, the Chongyang Festival asks families to climb mountains and help old people.
Every festival is about love, history, or happiness. Which one do you like
10.根据短文,选择最佳答案。
(1) What does everyone eat during the Dragon Boat Festival ( )
A.Mooncakes. B.Zongzi. C. Dumplings.
(2) Which festival is for climbing mountains ( )
A.The Mid-Autumn Festival. B.The Chongyang Festival. C. The Spring Festival.
(3) When is the National Day ( )
A.It’s on the first of September. B.It’s on the fifth of December. C. It’s on the first of October.
11.根据短文,回答问题。
What do people do during the Qingming Festival (回答问题)
12.用英语手写体抄写文章中划线的句子。
阅读短文,完成下列任务。
Do you want to be healthy and strong Everyone will say, “Yes!” But how to keep strong and healthy
First, always eat breakfast. Good food makes your bones (骨头) strong. Chicken, fish, fruit and vegetables are all good food. Eating more vegetables and fruit is good for your body.
Second, do more exercise! Sport is good for your body. You need to run or walk about thirty minutes every day. If you do this for a long time, you will be healthy.
13.根据短文内容,选择单词与图片匹配正确的一项。( )
a. chicken b. fish c. fruit d. vegetables
① ② ③ ④
A.①b ②c ③a ④d B.①a ②d ③c ④b C. ①b ②d ③a ④c
14.根据短文内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Everyone wants to be strong and healthy. ( )
(2) Eating more vegetables and fruit is bad for your body. ( )
(3) You need to run or walk 30 minutes every day. ( )
15.There are two ways (方法) to keep strong and healthy. What are they (根据短文回答问题。)
First, always eat breakfast. Second, .
阅读短文,回答下列问题。
Today, more and more parents ask their children to play sports every day, because they worry about their children’s health. They want to know more ways to help children keep healthy.
Being healthy means a person eats well and gets enough exercise. If you are healthy, your mind works well and feels good. Here are some rules you can follow to keep healthy.
Eat all kinds of foods. You may have your favorite food, but it is important to eat all kinds of foods. Try to eat at least five kinds of fruits and vegetables a day.
Spend less time on screen. Some children spend much time watching TV, playing computer games or using smart phone. These three sitting down activities are really bad for your health. Try to spend no more than two hours a day on screens.
Be active. You need to find what activities you like as a child. Not everyone loves baseball or soccer. Maybe your favorite is swimming or dancing. You can write down the enjoyable things when your mom says it’s time to stop playing computer games!
16.How often do more and more parents ask their children to play sports
17.Why do parents ask their children to play sports every day
18.What activities are not good for your health according to the passage
19.How many rules are mentioned (提及) in the passage
20.What can we do when our mom asks us to stop playing computer games
阅读短文,完成下列任务。
Everyone wants to be healthy. There is some advice(建议) for you.
◆Go to bed early and get enough sleep.
◆Eat good food like milk, fish and vegetables every day. Don’t eat too much junk food like hamburgers and candy. They are not good for you.
◆Brush your teeth twice(两次) a day, in the morning and before bedtime. This keeps your teeth clean and healthy.
◆Sports can also keep you healthy. Go outside and do some exercises every day. It can also make you feel happy.
21.阅读短文,根据短文内容选择正确的答案。
(1) Everyone wants to be ______. ( )
A.happy B.healthy C. thin
(2) Which is good food ( )
A.Hamburgers. B.Candy. C. Vegetables.
(3) ______ can make us healthy and happy. ( )
A.Eating junk food B.Sports C. Brushing teeth
(4) What does the text(短文) talk about ( )
A.How to brush your teeth B.How to get enough sleep C. How to keep healthy
22.联系上下文,猜测画线词junk food的意思是:
23.阅读短文,按要求填空。
In our country, there is a three-year plan called “Weight Management (体重管理) Year”. It wants to help people understand the importance of having a healthy weight.
In some big cities like Beijing and Shanghai, many children and adults weigh too heavy and it is bad for people. Firstly, it causes (引起) health problems like heart problems. Secondly, It can also make people feel sad or worried. So, weight management has become an important part of many people’s lives.
Everyone should eat more healthy food, like fruits, vegetables and whole grains (全麦). We shouldn’t drink much sweet drinks. We should also exercise more. Playing sports, running or even walking every day can help us stay healthy. Schools will teach students to eat well and exercise more.
Let’s work together and take good care of our bodies!
·Eat ______ food: vegetable, fruits, whole grains... ·Don’t drink ______. · ______ more: playing sports, running, ______ every day. · ______ should teach students how to eat well. ·We should ______ to stay healthy!
下面是Miss Chen在毕业晚会上的讲话。请阅读,完成下列任务。
Dear boys and girls,
How time flies! You were all short and cute six years ago. Now, you are taller, stronger and smarter. Do you remember Li Dong spoke actively(积极地) in English classes. Chen Jie sang songs and Wu Wei did kung fu at the Children’s Day party. Lily drew many nice pictures for us. Yang Yan danced well and Liu Qiang studied hard. You did very well! You are the best! Today I’ll give prizes(奖励) to all of you.
You are going to middle school soon. Please remember: Read more. You read more different books. You’ll get more. Be good friends with time and parents. You should study hard and make good use of time and communicate(交流) more with your parents. Do more exercise. You can run, play basketball, do kung fu and play badminton. It is a good way to keep healthy.
It’s time to leave our school. Best wishes to all of you!
24.根据材料内容,将人物与相关图片进行匹配。
A. B. C. D. E.
(1) Chen Jie ( )
(2) Wu Wei ( )
(3) Lily ( )
(4) Yang Yan ( )
(5) Liu Qiang ( )
25.根据材料内容,补全句子。
(1) The children are , and now.
(2) Children should because it’s a good way to keep healthy.
Read and answer. (阅读短文,回答问题)
Finding the words to say how you feel isn’t always easy. But why is it important
The young people’s mental health charity Place2Be has made “My Voice Matters” the theme of this year’s Children’s Mental Health Week. The event took place at schools and online to encourage children to speak up about their feelings.
What does it mean to speak up It means saying your thoughts and feelings and being ready to hear what others think and feel. Speaking up is not about shouting the loudest. In fact, you don’t even have to talk. You can show what you like, don’t like, or what you want by writing or drawing, says Dr. Clements, who works for the charity. “It’s about finding ways to share what’s important to you,” she explains.
How can you find your voice Dr. Clements suggests practicing talking with friends, parents, or people who take care of you. If it’s hard to say how you feel, find a way that’s right for you. You can talk face-to-face or write it down. When you’re ready, “Take a deep breath and believe in yourself,” says Thurston. “Know that your opinion matters.”
26.What is the theme of this year’s Children’s Mental Health Week
27.Where did the event take place
28.Speaking up is all about shouting, the loudest, isn’t it
29.According to Dr. Clements, how can we show what we like, don’t like, or what we want
30.Who can we practice talking with to find our voice
31.Do you like talking about your feelings Why or why not
阅读短文,完成下列任务。
Tom is looking for a restaurant. He sees a little boy on the street. He stops his car and asks, “I want to go to the Sun Restaurant. Can you help me ” “Yes, I’ll show you the way.” says the little boy. He gets into Tom’s car. They drive about ten kilometres. Then they stop at a house. “Is this the restaurant ” Tom asks. “No, it’s my house. Now I’ll show you the way to the restaurant. Turn around and go back eight kilometres. Then you’ll arrive at the restaurant.”
32.Tom wants to go to the ______. ( )
A.hotel B.restaurant C.park
33.Tom stops his car because ______. ( )
A.he wants to ask the way B.the little boy is his son C.he wants to help the boy
34.The little boy gets into the car because ______. ( )
A.he wants to go to the restaurant B.he wants to go home C.he wants to help Tom
35.请用汉语翻译划线部分的句子。
36.How far is it to the Sun Restaurant when Tom sees the boy
阅读介绍,完成任务。
Hello, I’m Xu Xiake. I am 21 years old. I live in Jiangsu Province. I like reading books about Chinese mountains and rivers. I want to see them with my eyes, so I start to travel. I travel to many places in China.
I climb mountains and visit caves (洞穴). During my travels, I find nature is amazing. I am one of the earliest scholars (最早的学者) to make detailed records of the karst landform (喀斯特地貌). Most of the time, I travel on foot. I sleep and eat in the wild. I keep diaries (日记) while traveling, and they are still valuable (有价值的) nowadays.
37.阅读介绍,选择正确的答案。
(1) What does Xu Xiake like reading ( )
A.Books about history.
B.Books about Chinese paintings.
C. Books about Chinese mountains and rivers.
(2) Xu Xiake travels _______ most of the time. ( )
A.by horse B.by boat C. on foot
(3) _______ are still valuable nowadays. ( )
A.Xu Xiake’s diaries B.Xu Xiake’s poems C. Xu Xiake’s novels
38.中国古代有许多的名人,请仿照上文,为华佗也写一段自我介绍吧。
Name: Hua Tuo
Age: 30
Address: Anhui
Job: doctor
Like: learning medical skills (医术)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
阅读故事,回答问题
Sam’s Busy Day
Sam is always late! Today, his alarm clock didn’t ring. He woke up at 7:40! “Oh no! I’m late for school!” He jumped out of bed, brushed his teeth in one minute, and ran to the kitchen. He didn’t eat breakfast. At 7:50, he ran to school. But when he arrived, the school gate was closed. “Wait! Wait!” Sam shouted. The teacher opened the gate and said, “Sam, today is Saturday!”
39.选择正确答案
(1) Why was Sam late ( )
A.His bike broke. B.His alarm didn’t ring. C. He ate breakfast slowly.
(2) What time did Sam wake up ( )
A.7:30 B.7:40 C. 7:50
(3) What day was it ( )
A.Monday. B.Friday. C. Saturday.
40.补全表格
Time What did Sam do
7:40 a.m.
7:41 a.m.
7:50 a.m.
At school
41.回答问题
(1) Why did the teacher say “Today is Saturday”
(2) Why didn’t Sam eat breakfast
(3) What happened when Sam arrived at school
(4) What can we learn from the story
Read and choose.阅读短文,按要求完成下列各题。
Thursday, May 4th
We had a short holiday in May. I went to Hangzhou with my parents. We stayed there for three days. On May 1st, we went to the zoo. We saw tigers, monkeys, giraffes and elephants. We took many pictures. On May 2nd, we visited the West Lake. There were some bridges over the lake. We saw lots of fish swimming in the lake. We rowed a boat there. On May 3rd, I went shopping and bought gifts for my grandparents. Then we went home by train. We had a good time.
Tony
42.Tony went to ______ over his holiday. ( )
A.Harbin B.Beijing C.Hangzhou
43.On May 1st, Tony ______. ( )
A.took pictures B.went swimming C.rowed a boat
44.They saw ______ in the zoo. ( )
A.tigers and rabbits B.elephants and monkeys C.giraffes and bears
45.What did Tony do on May 3rd
46.How was Tony’s holiday
阅读理解。请仔细阅读短文,然后根据其内容选出最佳答案
It’s sunny and hot in Sanya. The water is blue and warm. You can swim. You can wear sunglasses. They’re cool.
It’s cold and windy in Harbin. It’s snowy there. You can make a snowman. You can wear a pretty scarf and gloves.
It’s warm in Beijing. It’s rainy there. You can take an umbrella. You can climb the Great Wall(长城) .
47.阅读三个城市的旅游简介,把正确的选项填入表格中。
A.warm and rainy B.swim C. scarf and gloves D.Harbin
Cities(城市) Weather Belongs(随身物品) Activities(活动)
Sanya Sunny and hot sunglasses
Cold, windy and snowy Make a snowman
Beijing umbrella climb the Great Wall
48.观察图中一家人的旅行装扮,选择他们要去的城市,完成题目。
The family will(将要) go to ______. ( )
A.Sanya B.Harbin C. Beijing D.the Great Wall
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.No, she isn’t. 2.They were playing games in the garden. 3.Yes, he did. 4.伤心地 5.Yes, he is.
6.F F T T F 7.; (本题答案不唯一)
【导语】本文主要介绍照片内容。
6.(1) 句意:我们在夏天拍的家庭照片。根据“We took it in Xinjiang last winter holiday.”可知是冬天拍的,故答案为F。
(2) 句意:我们去年寒假去了三亚。根据“We took it in Xinjiang last winter holiday.”可知去了新疆,故答案为F。
(3) 句意:照片里我的阿姨穿着红色的衣服。根据“That woman in red is my aunt, my mother’s sister.”可知我的阿姨穿着红色的衣服,故答案为T。
(4) 句意:我的妈妈比我的阿姨的年纪更大。根据“She is 3 years younger than my mom.”可知阿姨比妈妈小三岁,所以妈妈比阿姨大,故答案为T。
(5) 句意:我比我的表弟更强壮。根据“But he looks stronger than me.”可知是表弟比我更强壮,故答案为F。
7.根据“She is taller than my mom.”可知阿姨比妈妈更高,句中taller是tall的比较级。
根据“But he looks stronger than me.”可知表弟看起来比我更强壮,stronger是strong的比较级。
故答案为;。
8.T F T 9.B C
【导语】本文主要介绍了儿童节派对邀请函的内容。
8.(1)句意:派对将于儿童节15:00开始。根据文中“WHEN: June 1st, 3:00 p. m.”可知派对将于儿童节下午3:00开始,也就是15:00。题干与原文相符,故答案为T。
(2)句意:我们将在派对上玩电脑游戏。根据文中“In the afternoon, we will play some games.”可知他们将会玩一些游戏。题干与原文不符,故答案为F。
(3)句意:如果你想来参加派对,可以在5月19日发一封电子邮件。根据文中“Will you come to the party Please send an email to chenjie001 @ by May 20th.”可知请在5月20日前给chenjie001@发一封电子邮件。题干与原文相符,故答案为T。
9.(1)句意:晚上,我们将在派对上______。A见朋友,B吃美食,C读故事。根据文中“At night, we can camp in the park. We can sleep in the tent. We will eat some delicious food and talk about everything.”可知晚上,他们将在派对上吃美食。故选B。
(2)句意:这里的“tent”一词意思是______。A船,B货车,C帐篷。根据文中“At night, we can camp in the park. We can sleep in the tent.”可知晚上,他们可以在公园里露营。他们可以睡在帐篷里。故选C。
10.B B C 11.People clean graves and fly kites. 12.
【导语】本文主要介绍了不同月份的中国节日。
10.(1) 句意:每个人在端午节吃什么?A月饼,B粽子,C饺子。根据文中“There is a Dragon Boat Festival in May or June. The big dragon boats race(比赛) on rivers, and everyone eats zongzi.”可知在端午节每个人要吃粽子,故选B。
(2) 句意:哪个节日是登山的?A中秋节。B重阳节。C春节。根据文中“Later in October, the Chongyang Festival asks families to climb mountains and help old people.”可知在重阳节人们要登高爬山,故选B。
(3) 句意:国庆节是什么时候?A它在九月一日。B它在十二月五日。C它在十月一日。根据文中“Because the National Day is on the first of October.”可知国庆节在十月一日,故选C。
11.句意:在清明节期间人们干什么?根据文中“In April, the Qingming Festival comes. People clean graves(坟墓) and fly kites.”可知在清明节人们扫墓和放风筝,答语可为:人们扫墓和放风筝。句子是一般现在时,主语People是复数,谓语动词要用动词原形,故答案为People clean graves and fly kites.
12.本题考查句子抄写。抄写时要按照英文字母在四线三格中的书写规则正确抄写,注意字母大小写及标点符号,抄写要规范、美观。故答案为。
13.C 14.T F T 15.First, always eat breakfast. Second, do more exercise! (答案不唯一)
【导语】本文主要讲述了如何变得健康和强壮。
13.①图中是鱼肉,fish 鱼肉,与图片匹配;
②图中是蔬菜,vegetables 蔬菜,与图片匹配;
③图中是鸡肉,chicken 鸡肉,与图片匹配;
④图中是水果,fruit 水果,与图片匹配;
故选C。
14.(1) 句意:每个人都想要变得健康和强壮。根据文中“Do you want to be healthy and strong Everyone will say, “Yes!””可知每个人都想变得健康和强壮,句子与原文相符,故答案为T。
(2) 句意:吃更多的蔬菜和水果对你的身体是不好的。根据文中“Eating more vegetables and fruit is good for your body.”可知吃更多的蔬菜和水果对你的身体是有益的,句子与原文不符,故答案为F。
(3) 句意:你每天需要跑或者走30分钟。根据文中“You need to run or walk about thirty minutes every day.”可知要想变得健康和强壮,每天需要跑或者走30分钟,句子与原文相符,故答案为T。
15.句意:有两种方法来保持健康和强壮。它们是什么?根据文中“First, always eat breakfast.”和“Second, do more exercise!”可知保持健康和强壮的方法是一直吃早餐和多做锻炼,故答案为First, always eat breakfast. Second, do more exercise!
16.Every day./More and more parents ask their children to play sports every day. 17.Because they worry about their children’s health. 18.Watching TV, playing computer games and using smart phone./I think watching TV, playing computer games and using smart phone are not good for our health. 19.3/Three./Three rules. 20.We can write down the enjoyable things./We can write down the enjoyable things when our mom asks us to stop playing computer games.
【导语】本文主要介绍了保持健康的方法。
16.句意:越来越多的家长让他们的孩子们多久运动一次?根据“Today, more and more parents ask their children to play sports every day, because they worry about their children’s health.”可知越来越多的家长让他们的孩子每天运动,故答案为Every day./More and more parents ask their children to play sports every day.
17.句意:为什么父母让他们的孩子们每天运动?根据“Today, more and more parents ask their children to play sports every day, because they worry about their children’s health. ”可知父母让他们的孩子们每天运动,因为他们担心他们孩子的健康,故答案为Because they worry about their children’s health.
18.句意:根据这篇文章,什么活动对你的健康没有好处?根据“Some children spend much time watching TV, playing computer games or using smart phone. These three sitting down activities are really bad for your health.”可知看电视,玩电脑游戏和使用智能手机对健康没有好处,故答案为Watching TV, playing computer games and using smart phone./I think watching TV, playing computer games and using smart phone are not good for health.
19.句意:文章提到多少规则?根据“Eat all kinds of foods. Spend less time on screen. Be active.”可知一共三条规则,故答案为3./Three./Three rules.
20.句意:当我们的父母让我们停止玩电脑游戏的时候,我们可以做什么?根据“You can write down the enjoyable things when your mom says it’s time to stop playing computer games!”可知当我们的父母让我们停止玩电脑游戏的时候,我们可以写下愉快的事情,故答案为We can write down the enjoyable things./We can write down the enjoyable things when our mom asks us to stop playing computer games.
21.B C B C 22.垃圾食品
【导语】本文介绍了保持健康的几点建议,包括充足睡眠、健康饮食、刷牙和运动。
21.(1)句意:每个人都想保持______。A开心的,B健康的,C瘦的,根据“Everyone wants to be healthy.”可知每个人都想保持健康,故选B。
(2)句意:哪种是健康食物?A.汉堡。B糖果。C蔬菜。根据“Eat good food like milk, fish and vegetables every day.”可知蔬菜是健康食物,故选C。
(3)句意:______能让我们健康又开心。A吃垃圾食品,B运动,C刷牙,根据“Sports can also keep you healthy. It can also make you feel happy.”可知运动能让人健康开心,故选B。
(4)句意:短文主要讨论了什么?A如何刷牙? B如何获得充足睡眠? C如何保持健康?根据全文列举的睡眠、饮食、刷牙和运动等建议可知主题是如何保持健康,故选C。
22.题干要求猜测画线词junk food的意思,根据“Don’t eat too much junk food like hamburgers and candy. ”可知是垃圾食品,故答案为垃圾食品。
23.our country;three;health problems;feel sad or worried;healthy;much sweet drinks;Exercise;walking;Schools;exercise;
【导语】本文介绍了中国“体重管理年”三年计划,阐述了控制体重的重要性,并给出了保持健康体重的具体建议。
【解析】句意:在____。根据“In our country, there is a three-year plan called Weight Management Year.”可知在我国,有一个名为“体重管理年”的三年计划。故此处填our country我国,故答案为our country。
句意:___年。根据“In our country, there is a three-year plan called Weight Management Year.”可知在我国,有一个名为“体重管理年”的三年计划。故此处填three三,故答案为three。
句意:这会引起____。它会使人们____。根据“Firstly, it causes health problems like heart problems. Secondly, It can also make people feel sad or worried. ”可知它会导致心脏病等健康问题,也会让人感到悲伤或担忧。故第一空填health problems,第二空填feel sad or worried,故答案为health problems;feel sad or worried。
句意:吃______食物:蔬菜、水果、全麦。 根据“Everyone should eat more healthy food, like fruits, vegetables and whole grains.”可知每个人都应该多吃健康的食物,比如水果、蔬菜和全谷物。此处应填healthy健康的,故答案为healthy。
句意:不要喝______。根据“We shouldn’t drink much sweet drinks.”可知We shouldn’t drink much sweet drinks.此处应填much sweet drinks太多的甜饮料,故答案为much sweet drinks。
句意:______更多:做运动、跑步、______每天。根据“We should also exercise more.”和“Playing sports, running or even walking every day can help us stay healthy. ”可知我们应该多锻炼,每天运动、跑步甚至步行都可以帮助我们保持健康。第一空是Exercise运动,第二空是walking走路,故答案为Exercise;walking。
句意:______应该教学生如何健康饮食。根据“Schools will teach students to eat well and exercise more.”可知学校应该教学生如何健康饮食,故答案为Schools。
句意:我们应该______保持健康!根据“Playing sports, running or even walking every day can help us stay healthy. ”可知我们应该多锻炼,每天运动、跑步甚至步行都可以帮助我们保持健康,此处可填exercise运动,故答案为exercise。
24.A C E B D 25.taller stronger smarter do more exercise
【导语】本文主要介绍陈老师在毕业晚会上的讲话。
24.(1)词义:陈洁。根据“Chen Jie sang songs and Wu Wei did kung fu at the Children’s Day party.”可知陈洁唱歌,选项A是唱歌,故选A。
(2)词义:吴伟。根据“Chen Jie sang songs and Wu Wei did kung fu at the Children’s Day party.”可知吴伟练功夫,选项C是练功夫,故选C。
(3)词义:丽丽。根据“Lily drew many nice pictures for us.”可知丽丽画画,选项E是画画,故选E。
(4)词义:杨燕。根据“Yang Yan danced well and Liu Qiang studied hard.”可知杨燕跳舞,选项B是跳舞,故选B。
(5)词义:刘强。根据“Yang Yan danced well and Liu Qiang studied hard.”可知刘强努力学习,选项D是努力学习,故选D。
25.(1)句意:孩子们现在_____,_____和______。根据“Now, you are taller, stronger and smarter.”可知孩子们现在更高了,更强壮了和更聪明了,故答案为taller,stronger,smarter。
(2)句意:孩子们应该_____因为这是保持健康的好方法。根据“Do more exercise. You can run, play basketball, do kung fu and play badminton. It is a good way to keep healthy.”可知应该多锻炼,故答案为do more exercise。
26.My Voice Matters. 27.The event took place at schools and online. 28.No, it isn’t. 29.We can show what we like, don’t like, or what we want by writing or drawing. 30.We can practicing talking with friends, parents, or people who take care of us. 31.Yes, I do. Because it helps me to understand myself better and reduce my stress.
【导语】本文写为什么说出感受很重要以及如何去说。
26.句意:今年儿童心理健康周的主题是什么?根据“The young people’s mental health charity Place2Be has made “My Voice Matters” the theme of this year’s Children’s Mental Health Week.”,可知今年的儿童心理健康周的主题是“My Voice Matters” ,故答案为My Voice Matters.
27.句意:活动在哪里举行?根据“The event took place at schools and online to encourage children to speak up about their feelings.”,可知活动在学校和网上举行,故答案为The event took place at schools and online.
28.句意:表达就是大声喊叫,不是吗?根据“Speaking up is not about shouting the loudest. In fact, you don’t even have to talk. You can show what you like, don’t like, or what you want by writing or drawing,”,可知表达不是大声喊叫,甚至都不用说出来,可以通过写或者画画的形式说出,所以做否定回答,故答案为No, it isn’t.
29.句意:根据克莱门茨博士的说法,我们如何展示我们喜欢什么,不喜欢什么,或者我们想要什么?根据“In fact, you don’t even have to talk. You can show what you like, don’t like, or what you want by writing or drawing,”,可知可以通过写作或绘画来展示,故答案为We can show what we like, don’t like, or what we want by writing or drawing.
30.句意:我们可以和谁练习说话来找到自己的声音?根据“Dr. Clements suggests practicing talking with friends, parents, or people who take care of you.”,可知我们可以和我们的朋友,父母或者关心我们的人练习说话。故答案为We can practicing talking with friends, parents, or people who take care of us.
31.句意:你喜欢谈论自己的感受吗?为什么或者为什么不呢?本题答案不唯一,可做肯定回答:Yes, I do.是的,我喜欢。理由可以写这样可以帮助自己更好地了解自己,减轻压力。故答案为Yes, I do. Because it helps me to understand myself better and reduce my stress.
32.B 33.A 34.B 35.他上了汤姆的车。 36.Two kilometres.
【导语】本文讲了汤姆问路的经历。
32.句意:汤姆想去_______。A酒店,B餐馆,C公园,根据“Tom is looking for a restaurant.”,可知想去餐馆,故选B。
33.句意:汤姆停车是因为_______。A他想问路,B小男孩是他的儿子,C他想帮助男孩,根据“He sees a little boy on the street. He stops his car and asks, “I want to go to the Sun Restaurant. Can you help me ””,可知想问路,故选A。
34.句意:小男孩上车是因为_______。A他想去餐馆,B他想回家,C他想帮助汤姆,根据“Then they stop at a house. “Is this the restaurant ” Tom asks. “No, It’s my house. Now I’ll show you the way to the restaurant. Turn around and go back eight kilometres. Then you’ll arrive at the restaurant.””,可知因为小男孩想回家,故选B。
35.He他,gets into Tom’s car上汤姆的车,句子是陈述句,故答案为他上了汤姆的车。
36.句意:汤姆看见那个男孩时,到太阳餐厅有多远?根据“They drive about ten kilometres. Turn around and go back eight kilometres.”,有2公里,故答案为Two kilometres.
37.C C A 38.范文:
Hello, I’m Hua Tuo. I am 30 years old. I live in Anhui Province. I am a doctor. I like learning medical skills. I want to help more people.
【导语】本文主要介绍了徐霞客的个人信息和个人经历。
37.(1)句意:徐霞客喜欢读什么?A关于历史的书。B关于中国画的书。C关于中国山和水的书。根据“I like reading books about Chinese mountains and rivers.”可知徐霞客喜欢读关于中国山和水的书,故选C。
(2)句意:徐霞客大部分时间是____旅行。A骑马,B乘船,C步行。根据“Most of the time, I travel on foot.”可知徐霞客大部分时间是步行旅行,故选C。
(3)句意:____现在仍然很有价值。A徐霞客的日记,B徐霞客的诗,C徐霞客的小说。根据“I keep diaries (日记) while traveling, and they are still valuable (有价值的) nowadays.”可知徐霞客的日记现在仍然很有价值,故选A。
38.1.题干解读:该题目要求用第一人称根据提供的信息为华佗写一段自我介绍,注意时态是一般现在时,同时注意语句通顺连贯,无语法错误。
2.参考词汇与句型:
参考词汇:Anhui Province安徽省,doctor医生,learning medical skills学习医术,help more people帮助更多的人
参考句型:I’m...;I live in...;I like...
39.B B C 40.He woke up. He brushed teeth quickly. He ran to school. He found the gate closed. 41.Because Sam thought it was a school day and was late for school, but in fact it was Saturday and there was no school. Because he woke up late and was in a hurry to go to school. When Sam arrived at school, the school gate was closed. We should be careful and check the calendar to avoid making such mistakes. Also, we should get up on time and not be too hurried in the morning.
【导语】本文主要讲述了萨姆的一天。
39.(1)句意:萨姆为什么迟到?A他的自行车坏了。B他的闹钟没有响。C他吃早餐很慢。根据“Today, his alarm clock didn’t ring.”可知他的闹钟没有响,故选B。
(2)句意:萨姆几点钟醒?根据“He woke up at 7:40!”可知他七点四十才醒,故选B。
(3)句意:今天是星期几?A星期一。B星期五。C星期六。根据“Sam, today is Saturday!”可知今天星期六,故选C。
40.①根据“He woke up at 7:40!”可知他七点四十醒来,故答案为He woke up.
②根据“He jumped out of bed, brushed his teeth in one minute, and ran to the kitchen.”可知他七点四十一分刷牙,故答案为He brushed teeth quickly.
③根据“At 7:50, he ran to school.”可知他七点五十跑去学校,故答案为He ran to school.
④根据“But when he arrived, the school gate was closed.”可知学校的大门是关着的,故答案为He found the gate closed.
41.(1)句意:为什么老师说“今天是星期六”?根据语篇可知萨姆认为今天需要上学,而且自己还迟到了,在老师告知后才知道今天周六,不需要上学,故答案为Because Sam thought it was a school day and was late for school, but in fact it was Saturday and there was no school.
(2)句意:萨姆为什么不吃早餐?根据语篇可知萨姆起床很晚,需要赶快去上学,故答案为Because he woke up late and was in a hurry to go to school.
(3)句意:萨姆到学校时发生了什么事?根据“But when he arrived, the school gate was closed.”可知学校大门是关闭的,故答案为When Sam arrived at school, the school gate was closed.
(4)句意:我们能从这个故事中学到什么?根据语篇可知我们应该小心检查日历,避免犯这样的错误。此外,我们应该准时起床,早上不要太匆忙。故答案为We should be careful and check the calendar to avoid making such mistakes. Also, we should get up on time and not be too hurried in the morning.
42.C 43.A 44.B 45.He went shopping and bought gifts for his grandparents. 46.It was great.
【导语】本文是托尼五一去杭州旅行的日记。
42.句意:托尼去杭州度假了。A哈尔滨,B北京,C杭州,根据“I went to Hangzhou with my parents.”可知托尼去杭州度假了,故选C。
43.句意:在5月1日,托尼拍照了。A拍照,B去游泳,C划船,根据“On May 1st, we went to the zoo. We saw tigers, monkeys, giraffes and elephants. We took many pictures.”可知托尼在5月1日拍照了,故选A。
44.句意:他们在动物园看到大象和猴子了。A老虎和兔子,B大象和猴子,C长颈鹿和熊,根据“We saw tigers, monkeys, giraffes and elephants.”可知在动物园看到老虎,猴子,长颈鹿和大象了,故选B。
45.句意:托尼在5月3日做什么了?根据“On May 3rd, I went shopping and bought gifts for my grandparents. ”可知托尼5月3日去购物了,给祖父母买了礼物,故答案为He went shopping and bought gifts for his grandparents.
46.句意:托尼的假期怎么样?根据“We had a good time.”可知托尼假期是极好的,故答案为It was great.
47.B D C A 48.A
【导语】本文介绍了三个城市的旅游简介。
47.由表头可知第一空填去三亚可以做的活动,根据“It’s sunny and hot in Sanya. The water is blue and warm. You can swim.”可知在三亚可以游泳,游泳swim,故选B。
由表头可知第二空填城市,根据“It’s cold and windy in Harbin.”可知第二空填Harbin,故选D。
由表头和第三空可知第三空填去哈尔滨可以带的随身物品,根据“You can wear a pretty scarf and gloves.”可知去哈尔滨可以穿戴围巾和手套,选项C符合题意,故选C。
由表格内容可知第四空填北京的天气,根据“It’s warm in Beijing. It’s rainy there. ”可知北京很暖和,那儿在下雨,选项A符合题意,故选A。
48.句意:这个家庭将会去______。A三亚,B哈尔滨,C北京,D长城,图中的人物都戴了眼镜,根据“It’s sunny and hot in Sanya. The water is blue and warm. You can swim. You can wear sunglasses.”可知他们去三亚,故选A。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)