Unit 2基础知识作业检测 2025-2026学年外研版(2024)英语八年级上册
I. 用所给词的适当形式填空
1. The red pencils are ours; the blue ones are ______ (their).
2. That ancient painting in the museum is ______ (price). It’s a treasure of our country.
3. They ______ (build) a new library since last year.
4. Have you rung up your mother ______ (recent)
5. We reached ______ (agree) to go to the park together on Sunday.
6. I’m really ______ (stress) about the coming maths test. I’m afraid I won’t do well.
II. 完形填空
Many teenagers don’t get along well with their parents and they don’t know what to do. If you face such a problem, what I’m saying now might be 1 to you. Have you ever 2 talking to your parents to find out why you don’t get along well with each other When I was a(n) 3, I didn’t get on well with my parents, either. We sometimes argued with each other. I was 4 that I had such an awful experience. Now I am a mother of three kids. Of course we have different opinions, but I encourage them to 5 with me openly and honestly. In this way I am sure that they trust me and come to me for anything. As a result, we get along very 6.
Arguing with your parents will make them 7 and you won’t feel comfortable. Also, remember that the most 8 thing is to solve problems. Try your best to keep your cool. If you cannot control your feelings, you can go to a doctor or your teacher who could give you advice on your problem.
Remember that your parents love you. Sometimes they do something that you find 9 to understand. For example, you may want to be a singer in the future, 10 your parents want you to do something else. If so, try to think in their shoes.
Life is too short and family is important! Try your best to get along well with your parents.
1. A. boring B. dangerous C. useful D. strange
2. A. thought about B. ended up C. given up D. turned down
3. A. stranger B. customer C. teenager D. inventor
4. A. happy B. sorry C. surprised D. nervous
5. A. argue B. part C. communicate D. deal
6. A. well B. slowly C. hard D. fast
7. A. satisfied B. tired C. angry D. sleepy
8. A. interesting B. boring C. exciting D. important
9. A. easy B. hard C. special D. common
10. A. so B. or C. but D. and
III. 阅读理解
When I was in high school, I was shy and always didn’t know how to start a talk with others. Once I was a member of a group in my high school, and we needed to prepare for an activity. Some volunteers were busy collating materials. I wanted to join them so much. Although I was nervous, I picked up my courage, came up to them and asked if there was something that I could help. However, one of the girls said, “No, thank you. There’s no work for you here.” After hearing her words, I stood there with great embarrassment. At that time, when I was going to leave, another volunteer saw what happened and said, “Hey, there’s work to do, and we need your help.” While I was working, the volunteer started conversations with me and introduced his classmates to me. With his warm help, I didn’t feel nervous anymore, starting talking with them happily.
Since then, I have become more outgoing and like to join in activities and make friends. I am thankful to the volunteer who helped me solve the embarrassment. What’s more, he gave me a sense of belonging and brought me the joy of making friends. And I really want to pass the kindness forward to help more shy people to step out of their lonely world, because no one is an island. Everyone, no matter who he is or what he likes, certainly needs friends. We need love from others and we should also love others.
1. What did the writer use to be
A. He always helped the shy people.
B. He enjoyed the joy of making friends.
C. He took part in many volunteer activities.
D. He was shy and not good at talking to others.
2. Why did the writer feel embarrassed
A. Because no one wanted him to join.
B. Because there was no work he could do.
C. Because one of the girls refused his help.
D. Because he didn’t join the volunteers successfully.
3. Which of the following words can best describe the volunteer who helped the writer
A. Brave but cool.
B. Clever and humorous.
C. Careless and impolite.
D. Outgoing and friendly.
4. Which of the following shows how the writer’s feelings changed over time
A. nervous—happy—embarrassed—thankful
B. embarrassed—happy—nervous—thankful
C. nervous—embarrassed—happy—thankful
D. nervous—thankful—happy—embarrassed
5. What is the best title for the text
A. Hold a great school activity
B. Find a true self in the world
C. Challenge yourself all the time
D. Be open and brave to the world
IV. 任务型阅读
阅读短文,根据短文内容回答问题。
It’s difficult when you have no good friends around—maybe because you have moved to a different school or a different class or you’re sick at home. You may feel lonely without friends. You want to have new friends. But how to make them How do you start How do you get along with people Here are five ways to help you to do these.
Greet people
Greet people and hope that they have a good day—at any time of the day. It doesn’t hurt any people. It also makes people think you’re friendly.
Share
Take something to eat in your bag. Ask if people would like to have some, and at least some time give it to them.
Help people
Simple actions: like helping other people carry something or opening a door on show your kindness.
Smile
Perhaps smiling is the easiest way to introduce yourself. There’s a great reason why it takes fewer muscles to smile than every. Nature just wishes us to smile more.
Respect others
The world’s full of differences. So learning to respect others is important. It is the only way that other people will respect you.
1. How many ways does the article give us to help us make new friends
2. What does the writer advise us to take in our bag
3. How may we feel without a friend
4. Do you want to have a different friend or the same friend Why
V. 短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式,必要时可以加情态动词。
Do you feel 1. ______ (nervously) when you talk to your parents Do you 2. ______ (easy) make them angry Don’t worry. Here is some advice about how to talk to your parents.
Find the common interests between you and your parents. For example, if you and your dad both like 3. ______ (play) basketball, you 4. ______ (watch) one game together and talk about it. You can find the 5. ______ (communicate) will be easy.
Try to start a dinnertime talk with your parents. Ask your parents 6. ______ their day, and they will open up to you easily. Don’t forget that you have to open up to them, too. Tell them what 7. ______ (happen) at school. Besides, it’s also a good idea 8. ______ (share) something about the latest movies. Soon all of you will have a good conversation. Look at your parents when you talk. Eye contact is necessary. Don’t be bored, 9. ______ they will probably stop talking and walk away. Let them know you are listening. If you listen patiently, they 10. ______ (be) interested in talking to you. As a result, there will be a warm conversation between you and your parents. In a word, it’s easy to get along well with your parents if you see them as your friends.
VI. 补全对话
根据对话内容,从下面方框中选出恰当的句子补全对话,有一个选项是多余的。
A: Jim, why are you here Why not play games with them
B: I don’t want to. 1
A: Why
B: I don’t know. In fact, I can’t get along well with them. I’m very sad. 2
A: Don’t worry. By the way, what do you like doing in your free time
B: 3
A: That’s great! Maybe you should read a book.
B: Read a book
A: Yes. A book named How to Be a Friend.
B: 4
A: Sure. It’s about how to make friends and keep them. It offers a lot of ways to be a friend. 5
B: Great! Thank you.
A. What should I do B. They don’t like me. C. So it may be helpful to you. D. Can you make friends E. I like reading, playing games and watching films. F. Could you tell me more about it
VII. 根据汉语意思完成句子
1. 鲍勃总是对每个人都有礼貌,并且他如此可爱以至于我们所有的人都非常喜欢他。
Bob is always polite to everyone, and he is ______ lovely ______ all of us like him very much.
2. 他们经常给儿童之家捐书。
They often ______ ______books to a children’s home.
3. 为了保护野生大熊猫,政府建立了许多自然公园。
In order to protect pandas in the wild, the government ______ ______many nature parks.
4. 他们打算拆除那座旧工厂,为新建一个公园腾出空间。
They are going to ______ ______ the old factory to make space for a new park.
5. 我帮他搬家,作为回报,他给我做了晚餐。
I helped him move, and ______ ______he cooked me dinner.
答案
I.
1. theirs 空格后无名词,是指代 their pencils,故用名词性物主代词 theirs。
2. priceless 结合后句“它是我们国家的珍宝”可知,前面表示“博物馆里的那幅古画是无价的”,故填 priceless “无价的”。
3. have built 由句中时间状语 since last year “自去年以来”可知,句子用现在完成时,主语 they 为复数,故填 have built。
4. recently 此处应用副词 recently,在句中作状语。
5. agreement reach agreement 意为“达成一致”。
6. stressed 此处位于 be 动词后作表语,故用形容词形式 stressed “焦虑的”。
II.
【文章大意】本文主要介绍了青少年与父母相处不好的问题,并提供了解决方法。
我们可用“词义辨析法”解答完形题。
1. C boring “无聊的”;dangerous “危险的”;useful “有用的”;strange “奇怪的”。根据“If you face such a problem, what I'm saying now might be...to you.”以及下文可知,文章指的是如何处理父母与子女之间的问题,因此对面临这样问题的人是有用的。故选 C。
2. A think about “考虑”;end up “结束”;give up “放弃”;turn down “拒绝”。根据“Have you ever...talking to your parents to find out why you don't get along well with each other ”可知,是考虑和父母交谈这件事。故选 A。
3. C stranger “陌生人”;customer “顾客”;teenager “青少年”;inventor “发明人”。根据“Many teenagers don't get along well with their parents...”和“When I was a(n)...I didn't get on well with my parents, either.”可知,此处介绍作者还是作为青少年的时候也面临同样的问题。故选 C。
4. B happy “高兴的”;sorry “抱歉的”;surprised “吃惊的”;nervous “紧张的”。根据上文“We sometimes argued with each other.”可知,作者和父母有时会争吵,作者对此应感到抱歉。故选 B。
5. C argue “争论”;part “分开”;communicate “交流”;deal “对付”。根据前面 we have different opinions 可知,作者和孩子们有不同的观点,因此作者鼓励孩子们和她交流。故选 C。
6. A well “好地”;slowly “慢地”;hard “困难地”;fast “快地”。根据“In this way I am sure that they trust me and come to me for anything.”可知,作者让孩子们信任她,因此他们相处得很好。故选 A。
7. C satisfied “满意的”;tired “累的”;angry “生气的”;sleepy “困的”。根据前文“和你父母争论会让他们——并且你不会感到舒服”可知,angry 符合情境。故选 C。
8. D interesting “有趣的”;boring “无聊的”;exciting “令人激动的”;important “重要的”。结合上下文可知,此处表示“记住最重要的事情是要解决问题”。故选 D。
9. B easy “容易的”;hard “困难的”;special “特殊的”;common “普通的”。根据下文 you may want to be a singer in the future...your parents want you to do something else. 可知,此处表示“有时候他们做一些你觉得很难理解的事情”。故选 B。
10. C so “因此”;or “或者”;but “但是”;and “并且”。结合语境可知,前后句存在转折关系,因此用 but 连接。故选 C。
III.
【文章大意】本文主要讲述了作者在中学时的一段经历。作者那时很害羞,不知道如何和别人交谈。有一次,作者想加入一个活动筹备小组,但被拒绝了。有一个志愿者帮助作者加入了小组,这让他非常开心。后来作者变得更加外向,喜欢参加活动和交朋友。作者感激这位志愿者,并希望能够传递善意,帮助更多害羞的人走出孤独的世界。
1. D 根据第一段中 “When I was in high school, I was shy and always didn't know how to start a talk with others.”可知,作者以前是一个害羞且不擅长和他人交谈的人,故选 D。
2. C 根据第一段中 “However, one of the girls said, 'No, thank you. There's no work for you here.' After hearing her words, I stood there with great embarrassment.”可知,其中的一个女孩拒绝了他的帮助,所以他感到很尴尬。故选 C。
3. D 根据第一段中 “At that time, when I was going to leave, another volunteer saw what happened and said, 'Hey, there's work to do, and we need your help.' While I was working, the volunteer started conversations with me and introduced his classmates to me.”可知,这个志愿者是一个性格外向且待人友好的人,故选 D。
4. C 根据第一段中 “I wanted to join them so much. Although I was nervous...”可知,作者先是紧张;再根据第一段中 “After hearing her words, I stood there with great embarrassment.”可知,之后作者感到尴尬;再根据第一段中 “With his warm help, I didn't feel nervous anymore, starting talking with them happily.”可知,然后是开心;再根据第二段中 “I am thankful to the volunteer who helped me solve the embarrassment.”可知,最后是感激。故选 C。
5. D 根据第二段提到的 “Since then, I have become more outgoing and like to join in activities and make friends.”和 “And I really want to pass the kindness forward to help more shy people to step out of their lonely world, because no one is an island.”可知,文章的主题是围绕克服内心的恐惧并以外向的姿态和爱意去帮助更多害羞的人走出他们孤独的世界,故选 D。
IV.
【文章大意】本文主要介绍了结交朋友的几种方法。
1. Five. 根据文中 Greet people, Share, Help people, Smile 和 Respect others 可知,文中总共给出五种方法。
2. Something to eat. 根据第三段中 “Take something to eat in your bag.”可知,作者建议我们往包里放点吃的。
3. Lonely. 根据第一段中 “You may feel lonely without friends.”可知,没有朋友我们会感到孤独。
4. The same one. Because the same friend and I can have the same interests and hobbies. (“答案不唯一,合理即可”)
V.
【文章大意】本文介绍了与父母相处的一些建议。
1. nervous 根据句意可知,此句意思为“当你和父母交谈时你感到紧张吗?”,空格处在 feel 后作表语,应用形容词 nervous。
2. easily 根据句意可知,此句意思为“你容易惹他们生气吗?”,空格处修饰动词 make,应用副词 easily。
3. playing like doing sth. “喜欢做某事”。
4. can watch 根据句意可知,此句意为“你们可以一起观看一场比赛并谈论它”。
5. communication 分析句子结构可知,空格处作主语,应用名词 communication。
6. about ask about “询问……的情况”。
7. happened 此处 what 引导宾语从句,根据语境可知从句谓语用一般过去时,happen 的过去式是 happened;what happened 意为“发生了什么”。
8. to share 此处为固定句型 “It is a good idea to do sth.”,意为“做某事是个好主意”。
9. or 根据此空格后句意思可知,此处表示“否则”,分析句子结构可知应选用连词 or。
10. will be 根据上下文可知,此处应为一般将来时。
VI.
1—5 B A E F C
VII.
1. so, that
2. give away
3. set up
4. knock down
5. in return