Unit 1 Life Choices SectionⅠ TOPIC TALK课件(共95张PPT+ 学案+ 练习)高中英语 北师大版(2019)必修 第一册

文档属性

名称 Unit 1 Life Choices SectionⅠ TOPIC TALK课件(共95张PPT+ 学案+ 练习)高中英语 北师大版(2019)必修 第一册
格式 zip
文件大小 5.7MB
资源类型 教案
版本资源 北师大版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-08 08:57:31

文档简介

UNIT 1 LIFE CHOICES
Section Ⅰ TOPIC TALK
维度一:品句填词
1.She was       (康复) from the operation and couldn’t join us for the basketball game.
2.Our school trip was       (预定) for next Friday, and everyone was excited.
3.Finding a balance between school and hobbies can sometimes be       (充满压力的).
4.The new music teacher brought a       (充满活力的) energy to the classroom.
5.She suggested we read the       (章节) again to better understand the concept.
6.We did voluntary work in a nearby nursing home in       (高级的) high school last year.
7.As a result of this rapid development, however, many problems have       (出现).
8.He has no       (先前的) experience of this kind of work.
9.Faced with c       , I responded positively and overcame them.
10.We are confident in our e       of a full recovery.
维度二:词形转换
1.I felt I was doing well and my       (confident) began to grow.
2.Some people work better under       (press).
3.He has made a full       (recover) from his operation.
4.Things in the world       (different) from each other in a thousand ways.
5.He is       (competence) for the job because of his new qualifications.
6.Adapting to high school was a part of the      (challenge) lifestyle for the new students.
7.She was feeling       (stress) about the upcoming dance performance.
8.Regular exercise and stretching are important to prevent       (injure) in young athletes.
维度三:固定搭配和句式
1.          , I hope our campus life will be more colourful.
从有利的方面来说,我希望我们的校园生活更加丰富多彩。
2.I           as I have helped a lot of people.
我不后悔,因为我帮助了很多人。
3.It is great to hear others           .
听到别人为自己喝彩是很好的。
4.He                    he is easy to get along with.
他如此热心、随和以至于他很容易相处。
5.You must collect enough materials               your writing.
在你写作之前,你必须收集充分的材料。
Ⅰ.阅读理解
A
  (2024·南京高一下学期质检)Roald Dahl is one of the greatest storytellers the world has ever known.His books have sold more than 250 million copies worldwide.Have you heard of the following stories?
  Charlie and the Chocolate Factory
  Charlie is a young boy from a poor family and, like most children, he loves chocolate.Charlie buys Wonka chocolate bars, hoping to find a golden ticket inside because whoever finds a golden ticket is invited to visit the Wonka chocolate factory and meet its strange owner, Willy Wonka.However, there are some wonderfully strange things inside the factory!
  The BFG
  The BFG is the Big Friendly Giant and he brings sweet dreams to children while they are sleeping.One night he is seen by a girl called Sophie, and he kidnaps (绑架) her and carries her away to his homeland because he is scared she’ll tell the world about his existence.He is actually friendly, but the other giants are not.They bully (欺负) the BFG and want to eat people.Sophie decides to get someone to help: the Queen!
  Matilda
  Matilda is a genius and she loves books, but her parents don’t understand her intelligence and are cruel to her.Matilda’s brainpower is discovered by her teacher, Miss Honey, who helps her to develop her intellect and amazing mental powers! But Miss Honey is also being mistreated by Miss Trunchbull, the cruel headmistress, so Matilda tries to find a way to help her ...
  Boy:Tales of Childhood
  This book is told like a story, but it’s not a novel.It’s a book about Roald Dahl’s childhood and school experiences.He describes his experiences with the dead mouse, horrible teachers, summer holidays to Norway and getting the job with Shell.
1.What is Charlie’s real purpose of buying some chocolate bars?
A.To win some money.
B.To win a concert ticket.
C.To eat more chocolates.
D.To visit a chocolate factory.
2.What do Sophie and Matilda have in common?
A.They used to be kidnapped.
B.They are ready to help others.
C.They had an unusual adventure.
D.They’re badly treated by their parents.
3.What would be the best choice if one wants to know more about Roald Dahl?
A.Charlie and the Chocolate Factory.
B.The BFG.
C.Matilda.
D.Boy:Tales of Childhood.
B
  (2024·重庆高一下学期月考)Paul Durietz is an old social studies teacher from Illinois.On 1 September, 2023, he set a Guinness World Record for the world’s longest teaching career.Mr Durietz has been teaching for 53 years.
  Mr Durietz has known since he was young that he wanted to be a social studies teacher.Social studies is the study of history, and how people, countries, and cultures are connected.Mr Durietz says he made up his mind about it when he was just 11 years old, mainly because of his love of history.
  He became interested in history after hearing stories from his father, who fought in World War Ⅱ.On his mother’s side of the family, he had connections to a famous person from English history.
  Mr Durietz got his first teaching job at Woodland Middle School in Gurnee, Illinois.Ever since then, he’s been teaching social studies at the same school.He says he loves sharing his knowledge of history with students.
  Though technology has changed a lot since he began teaching, Mr Durietz says the students are still pretty much the same — except that now they have cell phones.With or without technology, Mr Durietz has used interesting activities to help his students learn.For example, he has organized virtual field trips, geography contests, and special days about the US Civil War.He has even organized mock (fake) elections at school to help his students learn about politics.He says these activities are some of the ones that he and his students enjoy most.
  Mr Durietz wasn’t really trying to set a record.He was just doing what he loved.But his family, friends, and the people he worked with encouraged him to apply to Guinness to see if he’d set a record.He had.
  Mr Durietz says people who want to be teachers should make sure they are patient with their students.He also encourages them to choose subjects that they care deeply about.“Keep working on what you love to do in life,” he says.
4.When did Paul Durietz begin his teaching job?
A.In 1968.      B.In 1970.
C.In 1978. D.In 1980.
5.What had a great influence on Paul Durietz’s career choice?
A.His family background.
B.His personal experience.
C.His teachers’ suggestion.
D.His friends’ encouragement.
6.What can we infer about Paul Durietz from Paragraph 5?
A.He makes his teaching interesting.
B.He has aimed to set a world record.
C.He is patient with his students.
D.He isn’t fond of new technology.
7.Which word best describes Paul Durietz?
A.Creative. B.Humorous.
C.Hard-working. D.Responsible.
C
  (2024·济宁高一下学期月考)In America, when the eighth graders leave the middle school, they are often worried about moving to the high school.It is a hard time for them, but it can be an exciting one as well.To make it easier, students need to get familiar with their school.
Even though they’ve done this already in the middle school, it’s still important to find where their classrooms are.Most schools take students to the high school for a visit at the end of their eighth grade year.And, most schools also have a freshman speech for parents and students before the first year begins.Sometimes the main office will give away a map of the school.This can help students and parents to find different places in the school.
One way to know your high school more and make new friends is to join a club or play a sport.Schools often offer chances to join different clubs and sports.Fall activities begin in August before the first day of school.If you are not interested in sports, there are clubs for any interest, such as drama, dance, chess, photography, community service, etc.These clubs allow students from different grades.By joining an activity, students can find new friendships, not to mention improving their chances in future college applications.The school office will have a list of activities offered at the school and information on how to join them.
What’s more, to have a great start to a high school year, students can write down some of their worries, and ask for help from teachers and school workers.
8.According to the passage, how do most students feel when entering the high school?
A.Excited. B.Nervous.
C.Lonely. D.Disappointed.
9.When are students taken to visit their new high school?
A.Before the eighth grade year starts.
B.Right after the high school year starts.
C.At the end of their eighth grade year.
D.At the beginning of the new term in high school.
10.What can we learn about the school clubs according to the passage?
A.There are fewer students from higher grades in the school clubs.
B.The school clubs in high school only welcome sports fans.
C.Summer activities begin before school starts.
D.The school office can help new students join school clubs.
11.What is the purpose of this passage?
A.To describe high school life.
B.To introduce new schools.
C.To give the teachers some advice.
D.To give advice to new high school students.
D
  (2024·沧州十校高一下学期月考)I was listening to a speech comparing the challenges faced by today’s teens to those of teens who lived 150 years ago.I agreed with most of what the speaker said until this: “The challenge that teens faced 150 years ago was hard work.The challenge that teens face today is a lack of hard work.”
  Uh, excuse me! I said to myself.A lack of hard work? What are you smoking? I think teens are multitasking more than ever.I see it with my own eyes every day.Between school, socializing, extra-curricular activities, clubs, athletics, part-time jobs, dealing with family, and on and on, there’s barely time to breathe.A lack of hard work? Ha! Milking cows and mending fences don’t sound any more difficult than a variety of tasks of a twenty-first-century teen.
  Let’s face it.You’ve got a lot to do and there’s just not enough time.After school there’s a rehearsal (排练), followed by work.There’s also that biology test tomorrow.And you’ve got to text your friend relationship crisis advice.On top of that, you should exercise.The dog needs a walk.And your room’s a disaster.What will you do?
  The habit of putting first things first can help.It’s all about learning to prioritize (优先安排) and manage your time so that your first things come first, not last.But there’s more to this habit than just time management.Putting first things first can also help you learn to overcome your fears and be strong during hard moments.First of all, you must decide what your first things are.Then, put them first in your life.
12.What’s the author’s attitude to the speaker’s view on hard work?
A.Opposed. B.Supportive.
C.Ambiguous. D.Disappointed.
13.What did the author think of mending fences?
A.It is easier than having a rehearsal.
B.It is harder than having a rehearsal.
C.It is less interesting than a biology test.
D.It is more interesting than a biology test.
14.What does the author try to tell us about today’s teens in Paragraph 3?
A.They lead a colourful life.
B.They are very busy indeed.
C.They don’t work hard enough.
D.They don’t use their time wisely.
15.What’s the purpose of the last paragraph?
A.To issue a warning.
B.To make a summary.
C.To offer a suggestion.
D.To introduce a new topic.
Ⅱ.阅读七选五
4 Habits of Very Successful People
  Most of the experts agree on one thing: Starting your day well is most important.Here are some ideas on how to start your day off right.
  ·Get up an hour early.
  People who get up early in the morning have a jump on the day.For starters, they’re awake! And some studies show that our willpower and attention span (范围) are strongest in the morning. 16  In American English, we like to say, “The early bird gets the worm.”
  ·Don’t answer email or jump into social media as soon as you get up.
  Your coffee or tea is ready.So, you decide to look at your email quickly or open up your Facebook account.Well, don’t. 17 
  We’ve all done it.You see a Facebook post from a friend you haven’t seen in a long time.Before you know it, an hour has passed! This is not the best way to start your day.
 
 ·Exercise!
   18  Exercising in the morning may not be for everyone.Some people like to exercise after work or at night.
  Physical fitness experts and trainers often suggest some form of exercise in the morning because the middle of the day is a busy time for most people. 19 
  ·Think about your day ...at night.
  Take time at the end of the day to think back on all the things that have happened.Give thanks, if you want. 20  Some people who talk about “living in the present” may criticize this.But it may help you to prepare if you take a few minutes to think about what you need to do the next day.
A.It may be harmful to your health.
B.Some people may disagree with this one.
C.And spend a little time to think about tomorrow.
D.This is a great way to forget about the day ahead.
E.You shouldn’t put off what you can do today until tomorrow.
F.In fact, the morning may be the most productive part of your day.
G.By the day’s end, you may not have the time or energy to exercise.
16.      17.      18.    
19.    20.   
Section Ⅰ TOPIC TALK
基础知识自测
维度一
1.recovering 2.scheduled 3.stressful 4.dynamic
5.chapter 6.senior 7.arisen 8.previous 9.challenges 10.expectation
维度二
1.confidence 2.pressure 3.recovery 4.differ
5.competent 6.challenging 7.stressed 8.injuries
维度三
1.On the plus side
2.have no regrets
3.cheering on yourself
4.is so warm-hearted and easy-going that
5.previous to
素养能力提升
Ⅰ.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了世界著名儿童文学大师Roald Dahl的几部文学作品。
1.D 细节理解题。根据第一本书的介绍可知,查理购买巧克力是为了得到一张金券,拥有金券的人可以去参观一家巧克力工厂。
2.B 细节理解题。根据第二、三两本书的介绍可知,Sophie采取措施帮助了BFG,Matilda则想办法帮助了自己的老师。由此可知,她们都愿意帮助别人。
3.D 细节理解题。根据第四本书的介绍可知,该书是作家Roald Dahl的个人传记。
语篇解读:本文是一篇记叙文。Paul Durietz是一位来自美国伊利诺伊州的社会学教师。2023年9月1日,他创造了世界上教龄最长的吉尼斯世界纪录——从教53年。
4.B 细节理解题。根据第一段可知,Paul Durietz在2023年创造了吉尼斯世界纪录,当时从教53年。由此可知,他是在1970年开始从事教师工作。
5.A 细节理解题。根据第二、三段可知,Paul Durietz选择成为社会学老师是源于他对历史的热爱,而他对历史的热爱是受到了父亲和一位亲戚的影响。
6.A 推理判断题。根据第五段可知,Paul Durietz 采用各种有趣的活动来帮助他的学生学习。例如,他组织了虚拟野外考察、地理竞赛以及模拟选举等活动。
7.D 推理判断题。综合全文可知,Paul Durietz专注教学工作50多年且热情不减,最后还告诉人们一定要选择自己热爱的事作为职业。这说明他是一位非常负责任的老师。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章就美国高中新生如何尽快适应高中生活提供了几条建议。
8.B 细节理解题。根据第一段中的In America, when the eighth graders leave the middle school, they are often worried about moving to the high school.可知,在美国,当八年级的学生离开初中时,他们经常会担心进入高中生活。
9.C 细节理解题。根据第二段中的Most schools take students to the high school for a visit at the end of their eighth grade year.可知,大多数学校会在学生八年级结束时带领他们参观高中。
10.D 细节理解题。根据第三段中的The school office will have a list of activities offered at the school and information on how to join them.可知,学校办公室能帮助新生参加学校俱乐部。
11.D 写作目的题。综合全文可知,本文主要就美国高中新生如何尽快适应高中生活提供了几条建议。
语篇解读:本文是一篇说明文。有些人认为今天的青少年没有过去的青少年勤奋,事实真的如此吗?
12.A 观点态度题。根据第一、二段可知,作者认同那位演讲者前面的大部分观点,但是对于今天的青少年不勤奋这一观点并不认同。
13.A 细节理解题。根据第二段可知,作者认为,过去的青少年所做的挤牛奶、修栅栏这些事并不比今天的青少年所从事的活动复杂。
14.B 段落大意题。根据第三段可知,本段主要描述了今天的青少年繁忙的生活状态。
15.C 推理判断题。本文前面揭示了今天的青少年非常繁忙这一事实,最后一段提出一条建议(要事优先)来解决此问题。
Ⅱ.
语篇解读:本文是一篇说明文。成功人士具有哪些特点呢?作者跟我们分享了他们普遍具有的4个好习惯。
16.F 上下句都在说明早晨在一天中的重要性,因此F项承上启下,符合语境。
17.D 上文在叙述有些人早上起床后做的事:喝咖啡或茶、查邮件、打开Facebook,显然,做这些事会让我们忘记当天要做的正事,故D项符合语境。
18.B 根据下句可知,作者认为早晨锻炼不一定适合每个人,由此可知“有些人不一定同意这一建议”,故B项符合语境。
19.G 上文指出很多专家建议早上锻炼,并说明了不建议中午锻炼的原因,接下来应该说明不建议晚上锻炼的原因,故G项符合语境。
20.C 上文先建议我们晚上回顾一下当天发生的事,接下来说我们做的事可能会受到那些主张“活在当下”的人的批评,由此判断该建议是让我们考虑一下未来,故C项符合语境。
7 / 7Section Ⅰ TOPIC TALK
             听说课前清障 ——排除疑难,胸有成竹
1.成排坐               
2.成群结队地坐着        
3.给某人很大压力        
4.与……不同        
5.多种多样的        
6.总而言之,总的来说        
7.一直        
8.keep sb busy        
9.get injured        
10.on the plus side        
11.cheer sb on        
12.recover from illnesses and injuries
       
13.develop confidence        
14.make correct decisions        
             话题听力提能 ——捕捉信息,精准判断
Ⅰ.听教材听力1.1,回答第1至3题。
1.How does the author feel about the new school life?
A.Excited.  B.Busy.  C.Worried.
2.What is the difference between the new school and the previous one?
A.The new school has fixed classrooms.
B.All the students sit in rows.
C.The new school often has group discussions.
3.What is the dream of the author’s future?
A.A brighter future in the new school.
B.Developing confidence in English.
C.Learning many new things.
Ⅱ.再听教材听力1.1,根据所听内容填空。
1.I’m a new senior secondary school student.It is the start of         in my life.
2.I feel       because this school differs in many ways from         .
3.In my new school, we don’t have       classrooms.Students sit around in       and we often have           and       our ideas or check our work together.
4.What is also very different is that students in the same class can have different        .
5.I also hope I will develop       in speaking English and develop competence in a variety of         .
6.All in all, I hope to have a                 life in my new school.
Ⅲ.听教材听力1.2,回答第1至3题。
1.Why does Bob think his work is quite stressful?
A.Working 12-hour shifts in the hospital.
B.Making correct decisions all the time.
C.Leaving his apartment at 6.30 am.
2.What does Fred think of his career?
A.Easy. B.Hard. C.Enjoyable.
3.What’s the worst part of Ms Johnson’s job?
A.Working from 8 am until late in the evening.
B.Many challenges.
C.Not seeing her family enough.
Ⅳ.再听教材听力1.2,根据所听内容填空。
1.Although being a doctor             , with little time for leisure, I have no regrets as I love          and I get to help people         and injuries.
2.As a football player I have to train for         a year,         a day.I can get injured while training or playing and that’s         !On the plus side, I get to travel a lot to different countries for matches and of course, hearing people         is great!
3.Being a manager means I get to             and I really enjoy that.
             话题表达实战 ——聚焦主题,定向突破
       高中生活是人生中的黄金时段,你     心目中的高中生活是什么样的呢?Todd和Sophie谈论了他们的高中生活……
  阅读下面对话,根据语境选择最佳选项。
Todd:OK, Sophie, we’re going to talk about high school.What was your high school like?
Sophie: 1  Learned quite a bit at school.
Todd:So, what did you study in high school?
Sophie: 2 
Todd:Oh, really!
Sophie:Biology.
Todd:Did you study science in college?
Sophie:Yes! Oh, No! I didn’t. 3 
Todd:Oh, really.Well, that’s kind of similar.
Sophie:Kind of similar.Related.
Todd:OK, what did you do in high school? Any clubs or anything?
Sophie: 4  I played basketball, tennis, and was on the swimming team.
Todd:Wow, you’re quite athletic.What sport did you like the most?
Sophie:Rowing.
Todd:Rowing.Do you still row?
Sophie:No, unfortunately not.
Todd:Really!
Sophie:Would like to.
Todd:Do you think you’ll pick it up some time in the future?
Sophie: 5 
Todd:Yeah! Not too many lakes in Tokyo.Um, anything else? Any other memories about high school?
Sophie:Yeah, lots of parties.It was good.
Todd:Sounds like a good time.
Sophie:Yeah!
A.I went on to be a bachelor of technology.
B.Yeah, I did rowing for the school.
C.I studied mainly sciences actually.
D.Yeah, maybe, if I’m around a lake or a river.
E.It was great.Lots of fun.Lots of friends.
F.It was a very interesting experience.I was in a high school in quite a run-down area.
  高中校园课外活动丰富多彩,高中生通常会参加哪些活动呢……
  阅读并根据提示完成下面对话。
M:Hello, Zhang Lin!What do you usually do after class?
W:Well, on Monday afternoon I usually go to the reading room or the library, 1.                     (在那里我可以借到有趣的书籍和杂志).
M:What other activities do you take part in?
W:Every Friday afternoon we have an English party.Sometimes we watch English films.Do you like films, Wang Gang?
M:Sure, I like films.2.                 (这个星期会有吗)?
W:Yes, of course.I think City Lights is on.
M:I like the film but I have already seen it twice.What about sports and games?
W:Oh, there are ball games and matches nearly every week.3.                                     (你也可以加入由学生会组织的不同小组).
M:That’s interesting.I really should join one.Anything else?
W:Oh, yes.4.                                                          (星期三下午一年级和二年级将有一场足球比赛).Are you interested?
M:Interested?Certainly I am.I’d like to go and watch the match.School life is quite rich and full.
W:Right.If you organise your time, 5.                      (你可以在很多方面提升自己).Good luck!
核心词汇集释
differ vi.不同,不一样,有区别
【教材原句】 ...differs in many ways from my previous one.
……在许多方面与我原来的(学校)不同。
【用法】
(1)differ from ...    与……不同
differ in ... 在……方面不同
(2)different adj. 不同的
be different from ... 与……不同
(3)difference n. 差异;不同
make a difference 有影响,起作用
make no difference 没有影响,不起作用
【佳句】 (2023·新课标Ⅰ卷)Caution must be exercised in randomly grouping students, particularly in a situation where their communication abilities greatly differ.
在随机分组学生时必须谨慎,特别是在他们的沟通能力差异很大的情况下。 (建议信)
【练透】 单句语法填空/语段填空
①What he had said made        difference to the boy.He changed into a quite       (differ) one.
②They are twins but they are         (不同) each other in their habits and they also         (不同) each other in many behaviours.But it            (不影响) to their lives.
【写美】 完成句子
③Opinions on table manners                           .
各国对餐桌礼仪的观点有很大的不同。
schedule n.日程表,计划表 vt.安排;预定
【教材原句】 (can/can’t) have different class schedules (可以/不可以)有不同的课程表
【用法】
(1)ahead of schedule    提前
behind schedule 晚于预定时间
on schedule 按时
(2)be scheduled to do sth 预定做某事
be scheduled for ... 定于……(时间)
【佳句】 The lecture is scheduled to last 3 hours, from 2:00 pm to 5:00 pm on Friday in the school hall.
这个讲座在星期五下午2点到5点在学校大厅举行,预计持续3个小时。(通知)
【练透】 单句语法填空
①The challenging game is       (schedule) for Saturday.
②The new novel is scheduled       (appear) in May.
【写美】 词汇升级
③The new bridge has been finished two months in advance.        
④Many students set their alarm clocks to make sure they can attend online classes on time.        
confidence n.自信,信心;信赖
【教材原句】 develop confidence in speaking English 培养说英语的信心
【用法】
(1)have confidence in    对……有信心
lose confidence in 对……失去信心
with great confidence 充满信心地
(2)confident adj. 自信的,有把握的
be confident that ... 确信……
(3)confidently adv. 自信地
【佳句】 I sincerely hope you can recover confidence as soon as possible and fall in love with English.
我真诚地希望你能尽快恢复信心并爱上英语。
【练透】 单句语法填空
①On the day of the History exam, I went into the exam hall       (confident).
②The actress walked on to the stage         great confidence.
【写美】 完成句子
③I                  your participation will be very helpful to our study.
我确信您的参与将对我们的学习大有裨益。
all in all 总而言之,总的来说
【教材原句】 All in all, I hope to have a happier, more fruitful and satisfying life in my new school.
总而言之,我希望在我的新学校里有一个更快乐、更富有成效和更令人满意的生活。
【用法】
first of all      首先;第一
in all 共计;总共
after all 毕竟;终究;别忘了
above all 最重要的是;尤其是
not ...at all 一点也不;完全不
not at all 不用谢;不客气
【佳句】 All in all, it is high time that we devoted ourselves to protecting oceans.
总而言之,现在是我们致力于保护海洋的时候了。(倡议书)
【练透】 用all的相关短语填空
①I am glad to join you in this game, and         please allow me to introduce myself.
②      , not everyone has realised that wildlife has thoughts and feelings.
【写美】 完成句子
③        , Beijing possesses a kind of power that makes us feel the long history of Chinese culture over 5,000 years.
总之,北京拥有一种力量,它能让我们感受到中国五千多年的悠久文化历史。(地点介绍)
recover vi.恢复健康,康复 vt.取回,收回;复得
【教材原句】 Although being a doctor keeps me very busy, with little time for leisure, I have no regrets as I love solving problems and I get to help people recover from illnesses and injuries.
虽然作为医生我每天非常忙碌,没有空闲时间,但是我不后悔,因为我喜欢解决问题,我能帮助人们从疾病和伤痛中康复。
【用法】
(1)recover from ... 恢复健康,康复
recover oneself 恢复正常;清醒过来
recover one’s strength/balance 恢复体力/身体平衡
(2)recovery n. 恢复健康,复原;重获,复得
【佳句】 She tripped over the stone, but quickly recovered herself before anyone noticed.
她被那块石头绊了一下,但在有人注意之前迅速稳住了自己。 (动作描写)
【练透】 单句语法填空
①He’s now fully recovered       his headache.
②On her day of discharge, we shared in her delight at her       (recover).
【写美】 完成句子
③After what seemed a long time,                 .
似乎过了很长时间,他终于清醒过来。
challenge n.挑战;具有挑战性的事物 vt.向……挑战
【教材原句】 Unfortunately, the job can also be stressful, especially when challenges arise and I work so much that I feel I don’t see my family enough.不幸的是,这份工作也是充满压力的,尤其是当出现挑战的时候,我工作很忙以至于我感觉我经常见不到我的家人。
【用法】
(1)a real challenge (to sb)  (对某人来说是)
一项真正的挑战
accept/take up a challenge 接受挑战
face the challenge 面对挑战
(2)challenge sb to do sth 向某人挑战某事
(3)challenging adj. 富有挑战性的
【佳句】 (2023·全国乙卷)I had never worked with needles and threads before, so it started off as a big challenge.
我以前从未用过针和线,所以这是一个很大的挑战。 (个人经历)
【练透】 单句语法填空
①Mary challenged me       (play) another game of tennis when she was defeated.
②It was surprising that she should accept such a       (challenge) job.
③They face a lot of       (challenge) when trying to get food.
【写美】 完成句子
④Being a volunteer in that area                   .
在那个地区做一名志愿者对我来说确实是个挑战。(活动介绍)
arise vi.(问题或困难)出现,发生
【用法】
arise from/out of ...从……中产生,因……发生
arise from the chair/seat 从椅子/座位上站起来
【佳句】 As the sun began to set, I arose from the chair, stretching my arms and feeling the warmth of the evening.
当太阳开始落山时,我从椅子上站起来,伸展双臂,感受着夜晚的温暖。 (动作描写)
【练透】 语境辨义
①It can’t be too careful while driving.Accidents often arise out of carelessness.        
②A number of high buildings have arisen where there was nothing but ruins a year ago.        
【写美】 完成句子
③Her love for painting                 her childhood experiences.
她对绘画的爱好源于她的童年经历。 (人物介绍)
重点句型解构
句型公式:状语从句的省略
【教材原句】 I can get injured while training or playing and that’s the worst!
我可能在训练或比赛中受伤,这是最糟糕的!
【用法】
(1)状语从句省略的两个条件:
①when, while, though, even if, unless, if, as if等引导的状语从句中的主语与主句主语一致或从句主语为it时;
②状语从句谓语中含有be动词时。
(2)状语从句省略的形式:省略从句中的主语和be动词。
【品悟】 Now, when having trouble in learning English, a large number of students urge to know how to deal with it.
现在,当学英语遇到困难时,许多学生迫切想知道如何应对它。
【用准】 省略句中的谓语动词如果和主语构成主动关系,则使用动词-ing形式;若构成被动关系,则使用动词-ed形式;若谓语动词表示尚未发生的动作,则使用动词不定式。
【写美】 完成句子/句型转换
①         (如果有可能的话), try to go to bed and wake up at the same time every day.
②            (虽然缺钱), his parents managed to send him to university.
③While I was walking back home with an excited mind, I thought of many plans about how to deal with it.
→                            , I thought of many plans about how to deal with it.(改为省略句)
④The twins cheered up and did as they were told.
→The twins cheered up and did        .(改为省略句)
句型公式:so ...that ...引导结果状语从句
【教材原句】 Unfortunately, the job can also be stressful, especially when challenges arise and I work so much that I feel I don’t see my family enough.不幸的是,这份工作也是充满压力的,尤其是当出现挑战的时候,我工作很忙以至于我感觉我经常见不到我的家人。
【用法】
so ...that ...意为“如此……以至于……”,在句中引导结果状语从句,常用于以下句式中:
so+
【品悟】 (2024·1月浙江卷)The “Stand Up and Stretch” exercise is so quick and easy a way that you can get your blood flowing and reenergize your body and mind.
站起来做伸展运动是一种快速简便的方式,可以让你的血液流动起来,重新激发身心活力。 (活动介绍)
【用准】 “so+形容词+a(n)+可数名词单数+that从句” 可以转换为“such+a(n)+形容词+可数名词单数+that从句”。
【写美】 完成句子/一句多译
①There was              we couldn’t hear the teacher.
噪声太多,我们不能听到老师说话。
②There was               it was not enough for all of us.
水太少了,不够我们所有人用。
③这是一个如此具有挑战性的工作,我自己无法完成。
→It is                          I can’t finish it on my own.(so ...that ...)
→It is                          I can’t finish it on my own.(such ...that ...)
Section Ⅰ TOPIC TALK
【话题听说·勤操练】
听说课前清障
1.sit in rows 2.sit around in groups
3.put a lot of pressure on sb 4.differ from ...
5.a variety of 6.all in all 7.all the time
8.使某人繁忙 9.受伤 10.在有利的方面
11.为某人加油 12.从疾病和伤痛中康复
13.培养自信 14.做出正确的决定
话题听力提能
Ⅰ.1-3 ACA
Ⅱ.1.a new chapter
2.excited; my previous one
3.fixed; groups; group discussions; share
4.class schedules
5.confidence; new skills
6.happier, more fruitful and satisfying
Ⅲ.1-3 BBC
Ⅳ.1.keeps me very busy; solving problems; recover from illnesses
2.10 months; five hours; the worst; cheer you on
3.make important decisions
话题表达实战
Scene One
1-5 ECABD
Scene Two
1.where I can borrow interesting books and magazines
2.Will there be one this week
3.You can also join different groups organised by the Students’ Union
4.There is going to be a football match between Grade One and Grade Two on Wednesday afternoon
5.you can improve yourself in many ways
【知识要点·须拾遗】
核心词汇集释
1.①a; different ②different from; differ from; makes no difference ③differ greatly from/is different greatly from country to country
2.①scheduled ②to appear ③ahead of schedule
④on schedule
3.①confidently ②with ③am confident that
4.①first of all ②After all ③All in all
5.①from ②recovery ③he recovered himself at last
6.①to play ②challenging ③challenges
④is really a challenge to me
7.①发生 ②出现 ③arose from/out of
重点句型解构
1.①If possible ②Though lacking money ③While walking back home with an excited mind ④as told
2.①so much noise that ②so little water that
③so challenging a job that; such a challenging job that
8 / 8(共95张PPT)
SectionⅠ TOPIC TALK
1
话题听说·勤操练
目 录
2
知识要点·须拾遗
3
课时检测·提能力
话题听说·勤操练
志在强化技能
1
听说课前清障 ——排除疑难,胸有成竹
1. 成排坐
2. 成群结队地坐着
3. 给某人很大压力
4. 与……不同
5. 多种多样的
6. 总而言之,总的来说
7. 一直
8. keep sb busy
sit in rows 
sit around in groups 
put a lot of pressure on sb 
differ from ... 
a variety of 
all in all 
all the time 
使某人繁忙 
9. get injured
10. on the plus side
受伤 
在有利的方面 
11. cheer sb on
12. recover from illnesses and injuries
13. develop confidence
14. make correct decisions
为某人加油 
从疾病和伤痛中康复 
培养自信 
做出正确的决定 
话题听力提能 ——捕捉信息,精准判断
Ⅰ.听教材听力1.1,回答第1至3题。
1. How does the author feel about the new school life?
A. Excited. B. Busy. C. Worried.
2. What is the difference between the new school and the previous one?
A. The new school has fixed classrooms.
B. All the students sit in rows.
C. The new school often has group discussions.
3. What is the dream of the author’s future?
A. A brighter future in the new school.
B. Developing confidence in English.
C. Learning many new things.
Ⅱ.再听教材听力1.1,根据所听内容填空。
1. I’m a new senior secondary school student.It is the start of
in my life.
2. I feel because this school differs in many ways from
.
3. In my new school, we don’t have classrooms.Students sit
around in and we often have
and our ideas or check our work together.
a new
chapter 
excited 
my
previous one 
fixed 
groups 
group discussions 
share 
4. What is also very different is that students in the same class can have
different .
5. I also hope I will develop in speaking English and
develop competence in a variety of .
6. All in all, I hope to have a
life in my new school.
class schedules 
confidence 
new skills 
happier, more fruitful and satisfying 
Ⅲ.听教材听力1.2,回答第1至3题。
1. Why does Bob think his work is quite stressful?
A. Working 12-hour shifts in the hospital.
B. Making correct decisions all the time.
C. Leaving his apartment at 6.30 am.
2. What does Fred think of his career?
A. Easy. B. Hard. C. Enjoyable.
3. What’s the worst part of Ms Johnson’s job?
A. Working from 8 am until late in the evening.
B. Many challenges.
C. Not seeing her family enough.
Ⅳ.再听教材听力1.2,根据所听内容填空。
1. Although being a doctor , with little time for
leisure, I have no regrets as I love and I get to
help people and injuries.
2. As a football player I have to train for a year,
a day.I can get injured while training or playing and that’s
!On the plus side, I get to travel a lot to different countries
for matches and of course, hearing people is great!
3. Being a manager means I get to and I
really enjoy that.
keeps me very busy 
solving problems 
recover from illnesses 
10 months 
five
hours 
the
worst 
cheer you on 
make important decisions 
  话题表达实战 ——聚焦主题,定向突破
高中生活是人生中的黄金时段,你心目中的高中生活是什么
样的呢?Todd和Sophie谈论了他们的高中生活……
  阅读下面对话,根据语境选择最佳选项。
Todd:OK, Sophie, we’re going to talk about high school.What was
your high school like?
Sophie:  1  Learned quite a bit at school.
Todd:So, what did you study in high school?
Sophie:  2 
Todd:Oh, really!
Sophie:Biology.
Todd:Did you study science in college?
Sophie:Yes! Oh, No! I didn’t.  3 
Todd:Oh, really.Well, that’s kind of similar.
Sophie:Kind of similar.Related.
Todd:OK, what did you do in high school? Any clubs or anything?
Sophie:  4  I played basketball, tennis, and was on the swimming
team.
Todd:Wow, you’re quite athletic.What sport did you like the most?
Sophie:Rowing.
Todd:Rowing.Do you still row?
Sophie:No, unfortunately not.
Todd:Really!
Sophie:Would like to.
Todd:Do you think you’ll pick it up some time in the future?
Sophie:  5 
Todd:Yeah! Not too many lakes in Tokyo.Um, anything else? Any
other memories about high school?
Sophie:Yeah, lots of parties.It was good.
Todd:Sounds like a good time.
Sophie:Yeah!
A. I went on to be a bachelor of technology.
B. Yeah, I did rowing for the school.
C. I studied mainly sciences actually.
D. Yeah, maybe, if I’m around a lake or a river.
E. It was great.Lots of fun.Lots of friends.
F. It was a very interesting experience.I was in a high school in quite a run-
down area.
答案:1-5 ECABD
  高中校园课外活动丰富多彩,高中生通常会参加哪些
活动呢……
  阅读并根据提示完成下面对话。
M:Hello, Zhang Lin!What do you usually do after class?
W:Well, on Monday afternoon I usually go to the reading room or the
library, 1. (在
那里我可以借到有趣的书籍和杂志).
M:What other activities do you take part in?
where I can borrow interesting books and magazines 
W:Every Friday afternoon we have an English party.Sometimes we
watch English films.Do you like films, Wang Gang?
M:Sure, I like films.2. (这个星期会
有吗)?
W:Yes, of course.I think City Lights is on.
M:I like the film but I have already seen it twice.What about sports and
games?
Will there be one this week 
W:Oh, there are ball games and matches nearly every week.3.
(你也
可以加入由学生会组织的不同小组).
M:That’s interesting.I really should join one.Anything else?
W:Oh, yes.4.
(星期三下午一年级和
二年级将有一场足球比赛).Are you interested?
M:Interested?Certainly I am.I’d like to go and watch the match.School
life is quite rich and full.
W:Right.If you organise your time, 5.
(你可以在很多方面提升自己).Good luck!
You
can also join different groups organised by the Students’ Union 
There is going to be a football match between Grade
One and Grade Two on Wednesday afternoon 
you can improve yourself in
many ways 
知识要点·须拾遗
关注高频词汇
2
核心词汇集释
differ vi.不同,不一样,有区别
【教材原句】 ...differs in many ways from my previous one.……在许
多方面与我原来的(学校)不同。
【用法】
(1)differ from ...    与……不同
differ in ...  在……方面不同
(2)different adj.  不同的
be different from ...  与……不同
(3)difference n.  差异;不同
make a difference   有影响,起作用
make no difference  没有影响,不起作用
【佳句】 (2023·新课标Ⅰ卷)Caution must be exercised in randomly
grouping students, particularly in a situation where their communication
abilities greatly differ.在随机分组学生时必须谨慎,特别是在他们的沟
通能力差异很大的情况下。 (建议信)
【练透】 单句语法填空/语段填空
①What he had said made difference to the boy.He changed into a
quite (differ) one.
②They are twins but they are (不同) each other in
their habits and they also (不同) each other in many
behaviours.But it (不影响) to their lives.
a 
different 
different from 
differ from 
makes no difference 
【写美】 完成句子
③Opinions on table manners
.
各国对餐桌礼仪的观点有很大的不同。
differ greatly from/is different greatly from
country to country 
schedule n.日程表,计划表 vt.安排;预定
【教材原句】 (can/can’t) have different class schedules (可以/不
可以)有不同的课程表
(1)ahead of schedule    提前
behind schedule  晚于预定时间
on schedule  按时
(2)be scheduled to do sth  预定做某事
be scheduled for ...  定于……(时间)
【用法】
【佳句】 The lecture is scheduled to last 3 hours, from 2:00 pm to
5:00 pm on Friday in the school hall.
这个讲座在星期五下午2点到5点在学校大厅举行,预计持续3个小
时。(通知)
【练透】 单句语法填空
①The challenging game is (schedule) for Saturday.
②The new novel is scheduled (appear) in May.
scheduled 
to appear 
【写美】 词汇升级
③The new bridge has been finished two months in advance.

④Many students set their alarm clocks to make sure they can attend online
classes on time.
ahead of schedule 
on schedule 
confidence n.自信,信心;信赖
【教材原句】 develop confidence in speaking English 培养说英语的
信心
【用法】
(1)have confidence in    对……有信心
lose confidence in  对……失去信心
with great confidence   充满信心地
(2)confident adj.  自信的,有把握的
be confident that ...  确信……
(3)confidently adv.  自信地
【佳句】 I sincerely hope you can recover confidence as soon as
possible and fall in love with English.
我真诚地希望你能尽快恢复信心并爱上英语。
【练透】 单句语法填空
①On the day of the History exam, I went into the exam
hall (confident).
②The actress walked on to the stage great confidence.
confidently 
with 
③I your participation will be very helpful to our
study.
我确信您的参与将对我们的学习大有裨益。
am confident that 
【写美】 完成句子
all in all 总而言之,总的来说
【教材原句】 All in all, I hope to have a happier, more fruitful and
satisfying life in my new school.
总而言之,我希望在我的新学校里有一个更快乐、更富有成效和更令
人满意的生活。
first of all      首先;第一
in all  共计;总共
after all  毕竟;终究;别忘了
above all  最重要的是;尤其是
not ...at all     一点也不;完全不
not at all  不用谢;不客气
【用法】
【佳句】 All in all, it is high time that we devoted ourselves to
protecting oceans.
总而言之,现在是我们致力于保护海洋的时候了。(倡议书)
【练透】 用all的相关短语填空
①I am glad to join you in this game, and please allow me
to introduce myself.
② , not everyone has realised that wildlife has thoughts and
feelings.
first of all 
After all 
【写美】 完成句子
③ , Beijing possesses a kind of power that makes us feel
the long history of Chinese culture over 5,000 years.
总之,北京拥有一种力量,它能让我们感受到中国五千多年的悠久文
化历史。(地点介绍)
All in all 
recover vi.恢复健康,康复 vt.取回,收回;复得
【教材原句】 Although being a doctor keeps me very busy, with little
time for leisure, I have no regrets as I love solving problems and I get to
help people recover from illnesses and injuries.
虽然作为医生我每天非常忙碌,没有空闲时间,但是我不后悔,因为
我喜欢解决问题,我能帮助人们从疾病和伤痛中康复。
【用法】
(1)recover from ... 恢复健康,康复
recover oneself   恢复正常;清醒过来
recover one’s strength/balance  恢复体力/身体平衡
(2)recovery n.  恢复健康,复原;重获,复得
【佳句】 She tripped over the stone, but quickly recovered herself
before anyone noticed. 她被那块石头绊了一下,但在有人注意之前迅
速稳住了自己。 (动作描写)
【练透】 单句语法填空
①He’s now fully recovered his headache.
②On her day of discharge, we shared in her delight at her
(recover).
from 
recovery 
【写美】 完成句子
③After what seemed a long time, .
似乎过了很长时间,他终于清醒过来。
he recovered himself at last 
challenge n.挑战;具有挑战性的事物 vt.向……挑战
【教材原句】 Unfortunately, the job can also be stressful, especially
when challenges arise and I work so much that I feel I don’t see my family
enough.
不幸的是,这份工作也是充满压力的,尤其是当出现挑战的时候,我
工作很忙以至于我感觉我经常见不到我的家人。
(1)a real challenge (to sb)  (对某人来说是)一项真正的挑

accept/take up a challenge   接受挑战
face the challenge  面对挑战
(2)challenge sb to do sth  向某人挑战某事
(3)challenging adj.  富有挑战性的
【用法】
【佳句】 (2023·全国乙卷)I had never worked with needles and
threads before, so it started off as a big challenge.
我以前从未用过针和线,所以这是一个很大的挑战。 (个人经历)
【练透】 单句语法填空
①Mary challenged me (play) another game of tennis when
she was defeated.
②It was surprising that she should accept such a
(challenge) job.
③They face a lot of (challenge) when trying to get
food.
to play 
challenging 
challenges 
【写美】 完成句子
④Being a volunteer in that area .
在那个地区做一名志愿者对我来说确实是个挑战。 (活动介绍)
is really a challenge to me 
arise vi.(问题或困难)出现,发生
【用法】
arise from/out of ... 从……中产生,因……发生
arise from the chair/seat   从椅子/座位上站起来
【佳句】 As the sun began to set, I arose from the chair, stretching
my arms and feeling the warmth of the evening.
当太阳开始落山时,我从椅子上站起来,伸展双臂,感受着夜晚的温暖。 (动作描写)
【练透】 语境辨义
①It can’t be too careful while driving.Accidents often arise out of
carelessness.
②A number of high buildings have arisen where there was nothing but
ruins a year ago.
发生 
出现 
【写美】 完成句子
③Her love for painting her childhood experiences.
她对绘画的爱好源于她的童年经历。 (人物介绍)
arose from/out of 
重点句型解构
句型公式:状语从句的省略
【教材原句】 I can get injured while training or playing and that’s the
worst!
我可能在训练或比赛中受伤,这是最糟糕的!
(1)状语从句省略的两个条件:
①when, while, though, even if, unless, if, as if等引导的状语
从句中的主语与主句主语一致或从句主语为it时;
②状语从句谓语中含有be动词时。
(2)状语从句省略的形式:省略从句中的主语和be动词。
【用法】
【品悟】 Now, when having trouble in learning English, a large
number of students urge to know how to deal with it.
现在,当学英语遇到困难时,许多学生迫切想知道如何应对它。
【用准】 省略句中的谓语动词如果和主语构成主动关系,则使用动
词-ing形式;若构成被动关系,则使用动词-ed形式;若谓语动词表示
尚未发生的动作,则使用动词不定式。
【写美】 完成句子/句型转换
① (如果有可能的话), try to go to bed and wake up at
the same time every day.
② (虽然缺钱), his parents managed to
send him to university.
③While I was walking back home with an excited mind, I thought of
many plans about how to deal with it.
→ , I thought of
many plans about how to deal with it.(改为省略句)
If possible 
Though lacking money 
While walking back home with an excited mind 
④The twins cheered up and did as they were told.
→The twins cheered up and did .(改为省略句)
as told 
句型公式:so ...that ...引导结果状语从句
【教材原句】 Unfortunately, the job can also be stressful, especially
when challenges arise and I work so much that I feel I don’t see my family
enough.不幸的是,这份工作也是充满压力的,尤其是当出现挑战的时
候,我工作很忙以至于我感觉我经常见不到我的家人。
【用法】
【品悟】 (2024·1月浙江卷)The “Stand Up and Stretch” exercise is
so quick and easy a way that you can get your blood flowing and
reenergize your body and mind.
站起来做伸展运动是一种快速简便的方式,可以让你的血液流动起
来,重新激发身心活力。 (活动介绍)
【用准】 “so+形容词+a(n)+可数名词单数+that从句” 可以转
换为“such+a(n)+形容词+可数名词单数+that从句”。
【写美】 完成句子/一句多译
①There was we couldn’t hear the teacher.
噪声太多,我们不能听到老师说话。
②There was it was not enough for all of us.
水太少了,不够我们所有人用。
③这是一个如此具有挑战性的工作,我自己无法完成。
→It is I can’t finish it on my own.
(so ...that ...)
→It is I can’t finish it on my own.
(such ...that ...)
so much noise that 
so little water that 
so challenging a job that 
such a challenging job that 
课时检测·提能力
培育学科素养
3
维度一:品句填词
1. She was (康复) from the operation and couldn’t join
us for the basketball game.
2. Our school trip was (预定) for next Friday, and
everyone was excited.
3. Finding a balance between school and hobbies can sometimes
be (充满压力的).
recovering 
scheduled 
stressful 
4. The new music teacher brought a (充满活力的) energy
to the classroom.
5. She suggested we read the (章节) again to better
understand the concept.
6. We did voluntary work in a nearby nursing home in (高级
的) high school last year.
7. As a result of this rapid development, however, many problems
have (出现).
8. He has no (先前的) experience of this kind of work.
9. Faced with c , I responded positively and overcame them.
10. We are confident in our e of a full recovery.
dynamic 
chapter 
senior 
arisen 
previous 
hallenges 
xpectation 
维度二:词形转换
1. I felt I was doing well and my (confident) began to
grow.
2. Some people work better under (press).
3. He has made a full (recover) from his operation.
4. Things in the world (different) from each other in a
thousand ways.
5. He is (competence) for the job because of his new
qualifications.
confidence 
pressure 
recovery 
differ 
competent 
6. Adapting to high school was a part of the
(challenge) lifestyle for the new students.
7. She was feeling (stress) about the upcoming dance
performance.
8. Regular exercise and stretching are important to prevent
(injure) in young athletes.
challenging 
stressed 
injuries 
维度三:固定搭配和句式
1. , I hope our campus life will be more colourful.
从有利的方面来说,我希望我们的校园生活更加丰富多彩。
2. I as I have helped a lot of people.
我不后悔,因为我帮助了很多人。
3. It is great to hear others .
听到别人为自己喝彩是很好的。
4. He he is easy to get along
with.
他如此热心、随和以至于他很容易相处。
5. You must collect enough materials your writing.
在你写作之前,你必须收集充分的材料。
On the plus side 
have no regrets 
cheering on yourself 
is so warm-hearted and easy-going that 
previous to 
Ⅰ.阅读理解
A
  (2024·南京高一下学期质检)Roald Dahl is one of the greatest
storytellers the world has ever known.His books have sold more than 250
million copies worldwide.Have you heard of the following stories?
  Charlie and the Chocolate Factory
Charlie is a young boy from a poor family and, like most children, he loves chocolate.Charlie buys Wonka chocolate bars, hoping to find a golden ticket inside because whoever finds a golden ticket is invited to visit the Wonka chocolate factory and meet its strange owner, Willy Wonka.However, there are some wonderfully strange things inside the factory!
  The BFG
The BFG is the Big Friendly Giant and he brings sweet dreams to children while they are sleeping.One night he is seen by a girl called Sophie, and he kidnaps (绑架) her and carries her away to his
homeland because he is scared she’ll tell the world about his existence.He is actually friendly, but the other giants are not.They bully (欺负) the BFG and want to eat people.Sophie decides to get someone to help: the Queen!
  Matilda
Matilda is a genius and she loves books, but her parents don’t understand her intelligence and are cruel to her.Matilda’s brainpower is discovered by her teacher, Miss Honey, who helps her to develop her intellect and amazing mental powers! But Miss Honey is also being mistreated by Miss Trunchbull, the cruel headmistress, so Matilda tries to find a way to help her ...
  Boy:Tales of Childhood
This book is told like a story, but it’s not a novel.It’s a book about Roald Dahl’s childhood and school experiences.He describes his experiences with the dead mouse, horrible teachers, summer holidays to Norway and getting the job with Shell.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了世界著名儿童文学
大师Roald Dahl的几部文学作品。
1. What is Charlie’s real purpose of buying some chocolate bars?
A. To win some money.
B. To win a concert ticket.
C. To eat more chocolates.
D. To visit a chocolate factory.
解析: 细节理解题。根据第一本书的介绍可知,查理购买巧
克力是为了得到一张金券,拥有金券的人可以去参观一家巧克
力工厂。
2. What do Sophie and Matilda have in common?
A. They used to be kidnapped.
B. They are ready to help others.
C. They had an unusual adventure.
D. They’re badly treated by their parents.
解析: 细节理解题。根据第二、三两本书的介绍可知,Sophie
采取措施帮助了BFG,Matilda则想办法帮助了自己的老师。由此可
知,她们都愿意帮助别人。
3. What would be the best choice if one wants to know more about Roald
Dahl?
A. Charlie and the Chocolate Factory.
B. The BFG.
C. Matilda.
D. Boy:Tales of Childhood.
解析: 细节理解题。根据第四本书的介绍可知,该书是作家
Roald Dahl的个人传记。
B
  (2024·重庆高一下学期月考)Paul Durietz is an old social studies
teacher from Illinois.On 1 September, 2023, he set a Guinness World
Record for the world’s longest teaching career.Mr Durietz has been
teaching for 53 years.
  Mr Durietz has known since he was young that he wanted to be a
social studies teacher.Social studies is the study of history, and how
people, countries, and cultures are connected.Mr Durietz says he made
up his mind about it when he was just 11 years old, mainly because of his
love of history.
  He became interested in history after hearing stories from his father,
who fought in World War Ⅱ.On his mother’s side of the family, he had
connections to a famous person from English history.
  Mr Durietz got his first teaching job at Woodland Middle School in
Gurnee, Illinois.Ever since then, he’s been teaching social studies at the
same school.He says he loves sharing his knowledge of history with
students.
  Though technology has changed a lot since he began teaching, Mr
Durietz says the students are still pretty much the same — except that now
they have cell phones.With or without technology, Mr Durietz has used
interesting activities to help his students learn.For example, he has
organized virtual field trips, geography contests, and special days about
the US Civil War.He has even organized mock (fake) elections at school
to help his students learn about politics.He says these activities are some of
the ones that he and his students enjoy most.
  Mr Durietz wasn’t really trying to set a record.He was just doing what
he loved.But his family, friends, and the people he worked with
encouraged him to apply to Guinness to see if he’d set a record.He had.
  Mr Durietz says people who want to be teachers should make sure
they are patient with their students.He also encourages them to choose
subjects that they care deeply about.“Keep working on what you love to do
in life,” he says.
语篇解读:本文是一篇记叙文。Paul Durietz是一位来自美国伊利诺
伊州的社会学教师。2023年9月1日,他创造了世界上教龄最长的吉
尼斯世界纪录——从教53年。
4. When did Paul Durietz begin his teaching job?
A. In 1968. B. In 1970.
C. In 1978. D. In 1980.
解析: 细节理解题。根据第一段可知,Paul Durietz在2023年创
造了吉尼斯世界纪录,当时从教53年。由此可知,他是在1970年开
始从事教师工作。
5. What had a great influence on Paul Durietz’s career choice?
A. His family background.
B. His personal experience.
C. His teachers’ suggestion.
D. His friends’ encouragement.
解析: 细节理解题。根据第二、三段可知,Paul Durietz选择成
为社会学老师是源于他对历史的热爱,而他对历史的热爱是受到了
父亲和一位亲戚的影响。
6. What can we infer about Paul Durietz from Paragraph 5?
A. He makes his teaching interesting.
B. He has aimed to set a world record.
C. He is patient with his students.
D. He isn’t fond of new technology.
解析: 推理判断题。根据第五段可知,Paul Durietz 采用各种有
趣的活动来帮助他的学生学习。例如,他组织了虚拟野外考察、地
理竞赛以及模拟选举等活动。
7. Which word best describes Paul Durietz?
A. Creative. B. Humorous.
C. Hard-working. D. Responsible.
解析: 推理判断题。综合全文可知,Paul Durietz专注教学工作
50多年且热情不减,最后还告诉人们一定要选择自己热爱的事作为
职业。这说明他是一位非常负责任的老师。
C
  (2024·济宁高一下学期月考)In America, when the eighth
graders leave the middle school, they are often worried about moving to
the high school.It is a hard time for them, but it can be an exciting one as
well.To make it easier, students need to get familiar with their school.
Even though they’ve done this already in the middle school, it’s still
important to find where their classrooms are.Most schools take students to
the high school for a visit at the end of their eighth grade year.And, most
schools also have a freshman speech for parents and students before the
first year begins.Sometimes the main office will give away a map of the
school.This can help students and parents to find different places in the
school.
One way to know your high school more and make new friends is to
join a club or play a sport.Schools often offer chances to join different
clubs and sports.Fall activities begin in August before the first day of
school.If you are not interested in sports, there are clubs for any
interest, such as drama, dance, chess, photography, community
service, etc.These clubs allow students from different grades.By joining
an activity, students can find new friendships, not to mention
improving their chances in future college applications.The school office
will have a list of activities offered at the school and information on how to
join them.
What’s more, to have a great start to a high school year, students
can write down some of their worries, and ask for help from teachers and
school workers.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章就美国高中新生如何尽快适应
高中生活提供了几条建议。
8. According to the passage, how do most students feel when entering the
high school?
A. Excited. B. Nervous.
C. Lonely. D. Disappointed.
解析: 细节理解题。根据第一段中的In America, when the
eighth graders leave the middle school, they are often worried about
moving to the high school.可知,在美国,当八年级的学生离开初中
时,他们经常会担心进入高中生活。
9. When are students taken to visit their new high school?
A. Before the eighth grade year starts.
B. Right after the high school year starts.
C. At the end of their eighth grade year.
D. At the beginning of the new term in high school.
解析: 细节理解题。根据第二段中的Most schools take students
to the high school for a visit at the end of their eighth grade year.可知,
大多数学校会在学生八年级结束时带领他们参观高中。
10. What can we learn about the school clubs according to the passage?
A. There are fewer students from higher grades in the school clubs.
B. The school clubs in high school only welcome sports fans.
C. Summer activities begin before school starts.
D. The school office can help new students join school clubs.
解析: 细节理解题。根据第三段中的The school office will have
a list of activities offered at the school and information on how to join
them.可知,学校办公室能帮助新生参加学校俱乐部。
11. What is the purpose of this passage?
A. To describe high school life.
B. To introduce new schools.
C. To give the teachers some advice.
D. To give advice to new high school students.
解析: 写作目的题。综合全文可知,本文主要就美国高中新生
如何尽快适应高中生活提供了几条建议。
D
  (2024·沧州十校高一下学期月考)I was listening to a speech
comparing the challenges faced by today’s teens to those of teens who
lived 150 years ago.I agreed with most of what the speaker said until this:
“The challenge that teens faced 150 years ago was hard work.The
challenge that teens face today is a lack of hard work.”
  Uh, excuse me! I said to myself.A lack of hard work? What are
you smoking? I think teens are multitasking more than ever.I see it with
my own eyes every day.Between school, socializing, extra-curricular
activities, clubs, athletics, part-time jobs, dealing with family, and
on and on, there’s barely time to breathe.A lack of hard work? Ha!
Milking cows and mending fences don’t sound any more difficult than a
variety of tasks of a twenty-first-century teen.
  Let’s face it.You’ve got a lot to do and there’s just not enough
time.After school there’s a rehearsal (排练), followed by
work.There’s also that biology test tomorrow.And you’ve got to text your
friend relationship crisis advice.On top of that, you should exercise.The
dog needs a walk.And your room’s a disaster.What will you do?
  The habit of putting first things first can help.It’s all about learning to
prioritize (优先安排) and manage your time so that your first things
come first, not last.But there’s more to this habit than just time
management.Putting first things first can also help you learn to overcome
your fears and be strong during hard moments.First of all, you must
decide what your first things are.Then, put them first in your life.
语篇解读:本文是一篇说明文。有些人认为今天的青少年没有过去
的青少年勤奋,事实真的如此吗?
12. What’s the author’s attitude to the speaker’s view on hard work?
A. Opposed. B. Supportive.
C. Ambiguous. D. Disappointed.
解析: 观点态度题。根据第一、二段可知,作者认同那位演讲
者前面的大部分观点,但是对于今天的青少年不勤奋这一观点并
不认同。
13. What did the author think of mending fences?
A. It is easier than having a rehearsal.
B. It is harder than having a rehearsal.
C. It is less interesting than a biology test.
D. It is more interesting than a biology test.
解析: 细节理解题。根据第二段可知,作者认为,过去的青少
年所做的挤牛奶、修栅栏这些事并不比今天的青少年所从事的活
动复杂。
14. What does the author try to tell us about today’s teens in Paragraph 3?
A. They lead a colourful life.
B. They are very busy indeed.
C. They don’t work hard enough.
D. They don’t use their time wisely.
解析: 段落大意题。根据第三段可知,本段主要描述了今天的
青少年繁忙的生活状态。
15. What’s the purpose of the last paragraph?
A. To issue a warning.
B. To make a summary.
C. To offer a suggestion.
D. To introduce a new topic.
解析: 推理判断题。本文前面揭示了今天的青少年非常繁忙这
一事实,最后一段提出一条建议(要事优先)来解决此问题。
Ⅱ.阅读七选五
4 Habits of Very Successful People
  Most of the experts agree on one thing: Starting your day well is
most important.Here are some ideas on how to start your day off right.
  ·Get up an hour early.
  People who get up early in the morning have a jump on the day.For
starters, they’re awake! And some studies show that our willpower and
attention span (范围) are strongest in the morning.  16  In American
English, we like to say, “The early bird gets the worm.”
  ·Don’t answer email or jump into social media as soon as you get
up.
  Your coffee or tea is ready.So, you decide to look at your email
quickly or open up your Facebook account.Well, don’t.  17 
  We’ve all done it.You see a Facebook post from a friend you haven’t
seen in a long time.Before you know it, an hour has passed! This is not
the best way to start your day.
   ·Exercise!
   18  Exercising in the morning may not be for everyone.Some
people like to exercise after work or at night.
  Physical fitness experts and trainers often suggest some form of
exercise in the morning because the middle of the day is a busy time for
most people.  19 
   ·Think about your day ...at night.
 Take time at the end of the day to think back on all the things that
have happened.Give thanks, if you want.  20  Some people who talk
about “living in the present” may criticize this.But it may help you to
prepare if you take a few minutes to think about what you need to do the
next day.
A. It may be harmful to your health.
B. Some people may disagree with this one.
C. And spend a little time to think about tomorrow.
D. This is a great way to forget about the day ahead.
E. You shouldn’t put off what you can do today until tomorrow.
F. In fact, the morning may be the most productive part of your day.
G. By the day’s end, you may not have the time or energy to exercise.
语篇解读:本文是一篇说明文。成功人士具有哪些特点呢?作者跟
我们分享了他们普遍具有的4个好习惯。
16. F 上下句都在说明早晨在一天中的重要性,因此F项承上启下,
符合语境。
17. D 上文在叙述有些人早上起床后做的事:喝咖啡或茶、查邮件、
打开Facebook,显然,做这些事会让我们忘记当天要做的正事,故D
项符合语境。
18. B 根据下句可知,作者认为早晨锻炼不一定适合每个人,由此可
知“有些人不一定同意这一建议”,故B项符合语境。
19. G 上文指出很多专家建议早上锻炼,并说明了不建议中午锻炼的
原因,接下来应该说明不建议晚上锻炼的原因,故G项符合语境。
20. C 上文先建议我们晚上回顾一下当天发生的事,接下来说我们做
的事可能会受到那些主张“活在当下”的人的批评,由此判断该建议是
让我们考虑一下未来,故C项符合语境。
谢谢观看!