(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津上海版(试用本)(含答案解析)

文档属性

名称 (月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津上海版(试用本)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 66.0KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津上海版(试用本)
科目 英语
更新时间 2025-10-08 17:38:51

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语牛津上海版(试用本)Unit 1-Unit 2
阶段核心素养培优卷
本试卷共10页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
Once in a village, there lived a rich man who built a huge garden (花园). 1 the garden was so beautiful, it became popular soon. Lots of 2 came from faraway places to visit it. The rich man had to serve them and manage (管理) the garden. With too much work to do, he needed a person with the working 3 and experience to help him. Then he 4 a notice outside. It said that he’d like a garden keeper.
Seeing the notice, many people wanted to get the job. They knew the rich man would 5 a lot. However, the rich man 6 to let them work after the interview (面试). Many people said the rich man must have been so strict. He paid no 7 to their words and kept looking for a keeper. He often sat in front of the door, 8 visitors come and go.
One day, the rich man 9 a young man in old clothes who walked towards the garden. He asked the man, “Would you like to be 10 garden keeper ”
The man was 11 . He said, “I have no experience. How can I manage such a big garden ”
“I believe you’re the 12 person for the job. On the way to the garden, I put a 13 on the ground. Many people have fallen over it. 14 , no one moved the stone out of the way. Only you did it. It’s nice of you to think about others,” the rich man replied. At last, the young man 15 the keeper. He did a really good job there.
1.A.Unless B.When C.Since
2.A.partners B.visitors C.patients
3.A.habit B.condition C.ability
4.A.put up B.looked up C.gave up
5.A.protect B.pay C.thank
6.A.trained B.invited C.refused
7.A.attention B.money C.time
8.A.telling B.speaking C.watching
9.A.realized B.introduced C.discovered
10.A.my B.his C.her
11.A.bored B.surprised C.interested
12.A.outgoing B.right C.common
13.A.flower B.bag C.stone
14.A.However B.Still C.Just
15.A.got B.accepted C.became
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Posting selfies online can be a fun way to share your life with your friends and family. But some people take their photos a bit too seriously and spend a lot of time editing (编辑) them. This not only presents a “fake” image (形象) of those people to the world, but can even make people feel worse about themselves.
Researchers in Australia did a study in which 130 women aged 18 to 30 were asked to look at a series of photos. Some of the photos showed thin women, while others showed average-sized women. Afterwards the women were asked to take a selfie with an iPad and were then given 10 minutes to edit the selfie.
The women were also asked about their personal dissatisfaction (不满意) with their bodies and faces several times during the experiment—before and after viewing their images, and after editing their selfies.
The researchers’ findings showed that the longer the women took to edit and post their selfies, the more likely (可能的) they were to have negative (消极的) feelings about their own appearance. In addition, the more heavily edited the photos were, the more likely it was that the women were dissatisfied with their facial appearance.
People are often pressured to present the best version (版本) of themselves. This, in turn, creates greater stress as they edit their photos to “perfection”, while they themselves don’t actually change, according to Professor Marika Tiggemann, one of the researchers. The findings show the difficulties people face when using social media.
16.What does the underlined word “fake” in Paragraph 1 mean
A.true B.silent C.convenient D.false
17.What are the second and third paragraphs mainly about
A.What the study is about. B.Why researchers did the study.
C.How researchers carried out the study. D.Who was invited to do the study.
18.What were the women asked to do
A.Take a series of photos. B.Take and edit a selfie.
C.Post their selfies online. D.Pick out the best selfie.
19.What did the study find
A.People are used to editing their selfies.
B.Editing selfies can lead to self-dissatisfaction.
C.Women spend more time editing their selfies.
D.Viewing edited selfies can reduce negative feeling
20.What can we learn about edited selfies from the last paragraph
A.They remind people of their imperfections. B.They encourage people to make changes.
C.They make it easy to use social media. D.They show the best side of a person.
B
I’m Tony Smith, and welcome to my web page!
About meI’m 15 years old and I have black hair and brown eyes. I’m quite short. My friends say I look cool in sunglasses. My school I’m a student at Bay High School in Florida. It only takes me five minutes to walk to school because I live nearby. There are thirty students in my class. I’m quite good at Geography and Art. I’m also good at Science. My worst subject is History. My home I live in an apartment on the seventh floor. I can see a river and some fields from my bedroom window. My mother often gets angry with me. She says my room is always untidy. My friends My best friends are Peter and David. David is a bit shy, and Peter is very easy-going. Peter and I look the same. People often think we are brothers. Last weekend we went to the Sea World in Orlando. It was amazing. Fast facts My favourite movie The Matrix. I love action movies and Keanu Reeves is my favourite actor. He’s the greatest. My favourite sport I’m the captain of my school tennis team. Last year we won a big competition. Click here to see the photos. My favourite music I like Beyonce. I have all her CDs. She is one of the most popular singers in the USA. Most embarrassing (尴尬的) moment Two months ago I was shopping in Fort Lauderdale with Peter when we thought we saw Beyonce. I shouted and ran after her, but when she turned round, it wasn’t Beyonce. I felt so stupid!
21.How does Tony go to school
A.On foot. B.By car. C.By bike. D.By bus.
22.Which of the following is TRUE about Tony and Peter
A.They are brothers. B.They look alike.
C.They are classmates. D.They are both shy.
23.On Tony’s web page, we can see photos of his ________.
A.family B.room C.favourite stars D.tennis team
24.How many hobbies are mentioned on Tony Smith’s web page
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
25.From Tony Smith’s web page, we know ________.
A.Tony is a boy with brown hair and blue eyes
B.Tony lives in an apartment at the city centre
C.Tony’s room is always in a mess
D.Tony likes horror movies best
C
Do you have any foreign friends Do you know their characteristics (特征)
The Germans are very quiet and they always keep calm. They don’t like to speak more words. They look very serious. They like different kinds of amusements. The Germans are very hard-working. They like tidiness, especially the women, who always keep their home clean.
In some ways, the Englishmen look the same as the Germans. They are very quiet and never talk too much with the strangers. They are really polite, so we often hear they say “Thank you.” or “Sorry.” The gentlemen are also the Englishmen.
The French’s holidays are very long. They like travelling and usually spend their long time staying in other countries. The Frenchmen are more outgoing than the Germans. It is very easy to make friends with them.
Compared to the Frenchmen, the Americans are more outgoing. And they are even opener than all of the Europeans. They don’t like to depend on others. So it is very common that the students do part-time jobs in their free time. And in Americans’ eyes, success is an important part in their life.
26.Who is very quiet according to the passage
A.Only the Germans. B.Only the Englishmen.
C.Only the Frenchmen. D.Both the Germans and the Englishmen.
27.What do you think of Americans according to the passage
A.They look serious. B.They are more outgoing than Germans.
C.They like to depend on others. D.They are really polite.
28.Who is the gentlemen in the writer’s eyes
A.The Germans. B.The Frenchmen. C.The Englishmen. D.The Americans.
29.What can we learn about the Frenchmen from the passage
A.They are more outgoing than the Americans.
B.It is very easy to make friends with them.
C.They like traveling in their own country.
D.They look serious and are always hard-working.
30.Which is the best title of the passage
A.Foreigners’ hobbies
B.Who are more outgoing
C.Characteristics of the foreigners
D.Success is an important part in Americans’life
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面的七个选项中选择五个还原到文中,使短文意思通顺、结构完整。一空一句。
Joe had been working at a bookstore for four months. Although four months might seem like a long time, Joe felt like it had been only one month since he was hired. 31 He couldn’t believe he got hired on the day of his interview. Joe felt grateful that he worked where he was. He loved to brag about his job to his friends and family.
32 His favorite author was Mark Twain. Joe’s most beloved book of his was The Adventures of Huckleberry Finn. Working at a bookstore not only gave Joe a chance to read books, but allowed him to interact with other fellow bookworms. Joe often would recommend books to customers, and customers would do the same for Joe. Every now and then, he would come across classic books and want to take them home to read. 33 It was difficult to decide which book to take sometimes. Joe was getting paid three hundred dollars every two weeks. Sometimes it would surpass this amount when he worked overtime. 34 Buying a car was the main reason Joe wanted to start working. He began shopping online for used vehicles.
Joe already knew which kind of car he wanted. He had first seen a picture of it in a magazine, and he had dreamed of owning one of his very own. His dream car was 1984 BMW. 35 He would search on the Internet until he finally found it. Joe could not believe it when he discovered a seller with the car.
A.Joe wanted a black one with two doors.
B.Joe loved reading books in his spare time.
C.Working at a bookstore was a dream job for Joe.
D.Joe liked buying books written by American writers.
E.Joe’s manager allowed him one book for free once a week.
F.His boss wouldn’t allow him to take away the books from the bookstore.
G.After a couple of months, Joe had saved up enough money to finally buy his first car.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.Scientists (develop) many new technologies to solve energy problems in recent years.
37.Since then, each of us (realize) the importance of working hard.
38.Several years ago, a new law (pass) in China to stop people from smoking in public places.
39.Hard work and good study habits (require) to get high marks.
40.Two more methods (suggest) to work out the problem, but neither of them was practical.
41.The colour of the wall has (影响) my mood a lot. I prefer light colours like white.
42.It is true that the fox is an (敌人) of the rabbit in the wild.
43.Michael, tell me about the special project you (提及) on the phone last night.
44.I can’t (想象) what you said until I hear it with my own ears.
45.Three men broke in and the shopkeeper was (迫使) to hand over his money.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.现在我在班里讲英语时不再感到紧张了!
Now I feel nervous when I speak English in class!
47.他们不知道自己是否能成功,但都尽了最大的努力。
They didn’t know or not, but they all tried their best.
48.宴会中的问题最后被管家轻而易举地处理好了。
Finally, problems during the banquet by the butler.
49.人们清扫灰尘,贴对联,放烟花。
People sweep out dust, hang couplets and fireworks.
50.在朗朗小的时候,父母期望他成为一个钢琴家。
When Lang Lang was a little boy, he a pianist by his parents.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
从方框中选择正确选项,完成短文。其中有两个选项是多余的。
A.angrily B.refused C. take D.afraid E. how F. disappointed G. trust H. work I. morning J. in K. changed L. offered
Tom lost his job again a few months ago. He is a warm-hearted repairman. He was really 51 of applying for (申请) a new job.
One day, he brought together all his courage to go to a job interview (面试). The interview was at 10 a.m. and it was already 8:30. While waiting for a bus, he saw a man 52 kicking one tire (轮胎) of his car hard. Clearly, there was something wrong with the car. Tom 53 to help.
An hour later, Tom finished repairing the car, getting his shirt dirty. The man thanked him and wanted to pay for the 54 . “I was just helping out,” Tom 55 . “I have to rush for an interview now,” he added. “Well, I could 56 you there, please!” the man insisted. Then Tom agreed.
While waiting in the long line of the applicants (应聘者) 57 his dirty shirt, Tom felt embarrassed and nervous. One by one, the applicants left the interviewer’s (面试官的) office with 58 looks on their faces. Finally his name was called.
The interviewer sat his chair. To Tom’s surprise, it was the man he helped earlier in the 59 ! “Sorry to keep you waiting, I just know you’d be a good worker I can 60 . Congratulations!” the interviewer said.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
根据短文内容及所给提示,在文中的空白处填写一个正确的单词。
Hi, David,
How are you doing Do you remember we once talked about 61 (we) jobs and careers (职业) we might do in the future I’m finding it very difficult 62 make up my mind.
My parents tell me I’m 63 young to be expected to know about my future. They say I can choose whatever I want to do in the end if I keep 64 (work) hard at school. I’m not sure if I agree with them. I feel as if I’m the only person 65 my class who hasn’t got a career in mind! It’s a big decision to make, but even so it’s much 66 (hard) than I thought.
Sometimes I think I’d like to go into medicine. My teacher thinks Chinese medicine will be greatly developed over the next few 67 (year). That sounds really interesting!
Then again, I’d also love to be a racing driver. That’s a very interesting field too! When I’ve 68 (final) made my choice, I’ll let you know! Have you 69 (decide) what you want to do 70 (do) let me know if you have!
Li Hua
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
请认真阅读下面短文,并根据短文内容回答问题。
What is personality
Personality is the pattern of feelings, thoughts and behavior shown through people’s lives. It makes them different from others.
Each person’s personality is made up of different personality characters such as kindness or shyness. These characters decide how people behave in different situations. For example, if someone shy is served the wrong meal in a restaurant, he probably won’t say anything. On the other hand, someone outgoing will probably complain and get the meal he ordered.
Where does your personality come from
The human brain is like a computer because it controls the human body just as a computer controls a robot.
However, humans aren’t robots! We have personalities. The human brain has a special part giving us personality and allowing us to think for ourselves, unlike a computer. This part of the brain is called the mind.
Personality types
Clearly scientists cannot study the mind by looking inside someone’s brain! All they would see is blood and grey matter. To study the mind, scientists have to study human behavior. This includes watching people carefully and organizing personality tests like this one:
1. Do you think you’re pretty or good-looking
2. Would you rather read a book or go to a party
3. Do you have a large group of friends or just one or two close friends
4. Do you mind talking in public or does it scare you
5. Are you messy or neat
6. Do you plan your work well or do you do things at the last minute
Scientists believe that answers to these types of questions tell us something about a person’s personality characters. After asking thousands of people thousands of questions, they’ve found that some personality characters seem to go together. This has led scientists to believe that there’re certain personality types. For example, shy people are often quiet. They have an introverted (内向的) personality type. The opposite is an extroverted (外向的) personality type — people who are outgoing, talkative and like being around other people.
71.What is personality
72.Why is the human brain like a computer
73.How do scientists study human behavior
74.How many personality types are mentioned in this passage
75.What decides your personality (请自拟一句话作答)
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.为了帮助九年级学生缓解学习和生活的压力,校学生会将招聘一名青少年辅导员(youth worker)。假如你是学生会主席李华,请认真阅读两位报名者的信息,结合你校学生的实际需求,选择一位报名者录用并陈述理由。
Name Shirley Tony
Job designer basketball player
Personality creative, modest, easy to work with humorous, energetic
Hobby music & dance sports
要求:1. 语句通顺,意思连贯,语法正确,书写规范;
2. 90词左右,开头已给出,不计入总词数。
I would like to choose ________ as the youth worker.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.B 3.C 4.A 5.B 6.C 7.A 8.C 9.C 10.A 11.B 12.B 13.C 14.A 15.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一个富人想找一个园丁来管理自己的花园,很多应聘者都因经验不足被拒绝,但最后一位穿着旧衣服的年轻人因为主动移走了路上的石头而获得了这份工作。
1.句意:由于花园很漂亮,它很快就出名了。
Unless除非;When当……时候;Since因为。根据“the garden was so beautiful, it became popular soon.”可知,前后为因果关系,此处表示原因,应用since。故选C。
2.句意:许多游客从很远的地方来参观它。
partners同伴;visitors游客;patients病人。根据“came from faraway places to visit it.”可知,是游客来参观花园。故选B。
3.句意:由于有太多的工作要做,他需要一个有工作能力和经验的人来帮助他。
habit习惯;condition条件;ability能力。根据“and experience to help him.”可知,此处指需要有能力的人帮助他。故选C。
4.句意:然后他在外面贴了一张告示。
put up张贴;looked up查阅;gave up放弃。根据“a notice outside.”可知,是张贴告示。故选A。
5.句意:他们知道富人会付很多钱。
protect保护;pay支付;thank感谢。根据“many people wanted to get the job.”可知,人们想得到这份工作是因为富人会付很多钱。故选B。
6.句意:然而,富人面试后拒绝了让他们工作。
trained训练;invited邀请;refused拒绝。根据“Many people said the rich man must have been so strict.”可知,富人拒绝了让他们工作。故选C。
7.句意:他不理会他们的话,继续寻找一个看管人。
attention注意力;money金钱;time时间。根据“He paid no...to their words”可知,此处指没有理会他们的话,pay no attention to“不注意,不理会”。故选A。
8.句意:他经常坐在门前,看着来访者来来往往。
telling告诉;speaking说;watching观看。根据“He often sat in front of the door, ...visitors come and go.”可知,此处指观看来访者。故选C。
9.句意:一天,富人发现一个穿着旧衣服的年轻人朝花园走去。
realized意识到;introduced介绍;discovered发现。根据“a young man in old clothes who walked towards the garden.”可知,此处指发现了一个年轻人。故选C。
10.句意:你想成为我的园丁吗?
my我的;his他的;her她的。根据“Would you like to be...garden keeper ”可知,此处指成为富人的园丁,应用第一人称。故选A。
11.句意:这个人很惊讶。
bored无聊的;surprised惊讶的;interested感兴趣的。根据“I have no experience. How can I manage such a big garden ”可知,这个人没有经验,所以对于富人的邀请感到惊讶。故选B。
12.句意:我相信你是这份工作的合适人选。
outgoing外向的;right正确的;common普通的。根据“I believe you’re the...person for the job.”可知,此处指合适的人选。故选B。
13.句意:在去花园的路上,我在地上放了一块石头。
flower花;bag包;stone石头。根据“Many people have fallen over it.”可知,此处指放了一块石头。故选C。
14.句意:然而,没有人把石头移开。
However然而;Still仍然;Just只是。根据“no one moved the stone out of the way.”可知,此处表转折,应用however。故选A。
15.句意:最后,这个年轻人成为了看管人。
got得到;accepted接受;became成为。根据“the keeper”可知,此处指成为了看管人。故选C。
16.D 17.C 18.B 19.B 20.A
【导语】本文阐述了人们过度地编辑自拍的照片会给自己带来压力,而这种压力来源于真实生活中对自己的不自信。
16.词义猜测题。根据“but can even make people feel worse about themselves”可知,“伪造的”形象会让人们对自己感觉更糟糕,划线单词与false词义相近。故选D。
17.段落大意题。通读第二、三段可知,这两段介绍了展开研究的过程。故选C。
18.细节理解题。根据第二段中“Afterwards the women were asked to take a selfie with an iPad and were then given 10 minutes to edit the selfie.”可知,这些女性被要求用iPad拍摄一张自拍照,然后她们有10分钟的时间来编辑这张自拍照,故选B。
19.细节理解题。根据第四段“The researchers’ findings showed that…the more likely (可能的) they were to have negative (消极的) feelings about their own appearance.”可知,女性编辑和发布自拍照所花费的时间越长,她们对自己外貌的负面评价就可能越严重,故选B。
20.推理判断题。根据最后一段可知,人们往往会被迫展现出自己最好的一面。而这种压力反过来又会让他们倍感焦虑,因为他们会精心修饰自己的照片以达到“完美”的效果,而他们自身其实并没有发生任何改变,由此可知,自拍会让人们意识到自身的不完美之处,故选A。
21.A 22.B 23.D 24.A 25.C
【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了托尼·史密斯的网页,包括他的个人信息、学校、家庭、朋友情况等信息。
21.细节理解题。根据“It only takes me five minutes to walk to school because I live nearby.”可知,托尼走路去上学。故选A。
22.推理判断题。根据“Peter and I look the same. People often think we are brothers.”可知,托尼和彼得长得很像。故选B。
23.细节理解题。根据“I’m the captain of my school tennis team. Last year we won a big competition. Click here to see the photos.”可知,主页上有学校网球队的照片,故选D。
24.细节理解题。根据“My favourite movie ... My favourite sport ... My favourite music”可知,提到了电影、体育和音乐三个爱好。故选A。
25.细节理解题。根据“My mother often gets angry with me. She says my room is always untidy.”可知,托尼的房间总是很乱。故选C。
26.D 27.B 28.C 29.B 30.C
【导语】本文介绍德国人、英国人、法国人和美国人的性格特点。
26.细节理解题。根据“The Germans are very quiet and they always keep calm.”和“In some ways, the Englishmen look the same as the Germans. They are very quiet and never talk too much with the strangers.”可知,德国人和英国人很安静。故选D。
27.推理判断题。根据“Compared to the Frenchmen, the Americans are more outgoing. And they are even opener than all of the Europeans.”可推知,美国人比德国人更外向。故选B。
28.细节理解题。根据“The gentlemen are also the Englishmen.”可知,作者眼中的绅士是英国人。故选C。
29.细节理解题。根据“The Frenchmen are more outgoing than the Germans. It is very easy to make friends with them.”可知,与法国人交朋友很容易。故选B。
30.最佳标题题。根据“Do you have any foreign friends Do you know their characteristics (特征) ”及通读全文可知,文章主要介绍不同外国人的性格特征,因此选项C最符合文意。故选C。
31.C 32.B 33.E 34.G 35.A
【导语】本文介绍了乔在书店工作。他加班工作,攒够了钱,买了他的第一辆车。
31.根据“Joe felt grateful that he worked where he was.”可知,乔很感激他能在现在的地方工作,因此表示在这里工作是他的梦想。C项“在书店工作是乔梦寐以求的工作。”符合语境,故选C。
32.根据“His favorite author was Mark Twain. Joe’s most beloved book of his was The Adventures of Huckleberry Finn”可知,他喜欢读书,B项“乔喜欢在业余时间读书。”符合语境,故选B。
33.根据“It was difficult to decide which book to take sometimes.”可知,他很难决定要带哪一本书回家,因此表示经理只允许他一周免费读一本书,E项“乔的经理允许他每周免费读一本书。”符合语境,故选E。
34.根据“Buying a car was the main reason Joe wanted to start working.”可知,此处表示他买了车,G项“几个月后,乔终于攒够了钱,买了他的第一辆车。”符合语境,故选G。
35.根据“His dream car was 1984 BMW”可知,此处表示他想要一辆什么样的车,A项“乔想要一辆黑色的双门车。”符合语境,故选A。
36.have developed
【解析】句意:近年来,科学家们已经开发出许多新技术来解决能源问题。根据时间状语“in recent years”可知,应用现在完成时,主语Scientists为复数,故填have developed。
37.has realized
【解析】句意:从那时起,我们每个人都意识到努力工作的重要性。由“Since then”可知,句子应用现在完成时,其结构为have/has+过去分词;又由“each of us”可知,谓语动词需用第三人称单数形式,故助动词用has。故填has realized。
38.was passed
【解析】句意:几年前,中国通过了一项新法律,禁止人们在公共场所吸烟。根据“Several years ago”可知,句子时态为一般过去时;分析句子结构可知,主语“a new law”与动词“pass”之间为逻辑上的动宾关系,应用被动语态,其结构为“was/were+动词的过去分词”,主语为单数,be动词用was,pass的过去分词为passed。故填was passed。
39.are required
【解析】句意:要取得高分,需要努力学习和良好的学习习惯。分析句子可知,主语“Hard work and good study habits”与谓语动词“require”之间是被动关系,即努力学习和良好的学习习惯被需要,应用被动语态。句子阐述的是一种客观事实,用一般现在时的被动语态,结构为:am/is/are+过去分词,主语是复数形式,be动词用are。故填are required。
40.were suggested
【解析】句意:有人提出了另外两种方法来解决这个问题,但这两种方法都不实用。分析句子结构可知,“Two more methods”与“suggest”为被动关系,用被动语态(be done),根据“but neither of them was practical”可知,句子时态为一般过去时,用were suggested。故填were suggested。
41.influenced
【解析】句意:墙的颜色对我的情绪有很大影响。我更喜欢白色这样的浅色。根据题意和提示词可知,influence“影响”,结合has可知,本句是现在完成时,所以,influence应用过去分词influenced。故填influenced。
42.enemy
【解析】句意:的确,在野外狐狸是兔子的敌人。根据“the fox is an ... of the rabbit”可知,横线处需填名词单数,作表语,敌人enemy,名词。故填enemy。
43.mentioned
【解析】句意:迈克尔,告诉我你昨晚在电话里提到的那个特别项目。根据中文提示,“提及”对应的英文单词是mention。由“last night”可知,句子时态为一般过去时,因此动词mention需用其过去式。故填mentioned。
44.imagine
【解析】句意:直到我亲耳听到,我才能想象你说的话。根据汉语提示可知,空处应填动词imagine,can后接动词原形。故填imagine。
45.forced
【解析】句意:三个男人闯了进来,店主被迫交出了他的钱。“迫使”英文表达为“force”,为动词。分析句子结构可知,主语“the shopkeeper”与动词“force”为被动关系,结合空前“was”可知,此处为一般过去时的被动语态,其结构为“was/were+动词的过去分词”,force的过去分词为“forced”。故填forced。
46.no longer
【解析】根据中英文对照可知,空格处表达的意思为“不再”,英文表达为“no longer”。故填no;longer。
47.whether they could succeed
【解析】根据汉语提示可知,know后面跟宾语从句,从句结构是“whether ... or not”,意为“是否”,引导词后跟陈述句语序。they“他们”,作从句的主语;can“能”,主句用过去式,从句也要用过去时态,因此用could;succeed“成功”,动词,与could一起构成谓语,could是情态动词,succeed用动词原形。故填whether;they;could;succeed。
48.were easily dealt with
【解析】根据句意可知,此处表示“被处理”,用短语“deal with”的被动形式“be dealt with”,原句中的“最后”表明事情发生在过去,且主语“problems”为复数,所以be动词用were;“轻而易举地”用副词“easily”表示,修饰动词“were dealt with”。故填were;easily;dealt;with。
49.set off
【解析】set off“引爆”;根据and并列成分时态要一致的原则,可知填动词原形。故填set;off。
50.was expected to become
【解析】expect sb to become“期望某人成为”,根据从句中的“was”可知,时态为一般过去时,主语he和动词expect之间是被动关系,所以用一般过去时被动语态形式。主语he为第三人称单数,be动词用was,expect的过去分词形式为expected。故填was;expected;to;become。
51.D 52.A 53.L 54.H 55.B 56.C 57.J 58.F 59.I 60.G
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了汤姆在去面试的路上帮一名男子修了车,面试时发现他就是面试官,汤姆被录用了。
51.句意:他真的很害怕申请新工作。根据下文“he brought together all his courage to go to a job interview”可知,他鼓足勇气去面试,所以此处应是他害怕申请新工作,be afraid of“害怕做某事”,故选D。
52.句意:在等公共汽车时,他看到一名男子愤怒地用力踢他的汽车轮胎。根据“kicking one tire (轮胎) of his car hard”可知,他用力踢轮胎,所以可知这名男子很生气,angrily“生气地”,是副词修饰动词,故选A。
53.句意:汤姆主动提出要帮忙。根据“An hour later, Tom finished repairing the car”可知,汤姆帮他修好了汽车,所以此处是汤姆主动帮忙,offered“主动提供”符合语境,故选L。
54.句意:那人向他道谢,并想付工钱。根据“The man thanked him and wanted to pay for the...”可知,此处应是那人要给他修车工作的报酬,work“工作”,故选H。
55.句意:“我只是在帮忙,”汤姆拒绝了。根据“I was just helping out”可知,汤姆决定只是帮忙,所以此处是拒绝报酬,refused“拒绝”,故选B。
56.句意:好吧,我可以带你去那里,请吧。根据“I have to rush for an interview now”可知,汤姆要赶时间面试,所以此处是他把汤姆带去那里,take“带去”,故选C。
57.句意:穿着脏衬衫在长长的申请人队伍中等候时,汤姆感到尴尬和紧张。“in+衣服”表示“穿着”,故选J。
58.句意:一个接一个,求职者带着失望的表情离开了面试官的办公室。此处应是形容词修饰名词looks,disappointed“失望的”,故选F。
59.句意:令汤姆惊讶的是,正是他早上早些时候帮助的那个人!根据上文“it was already 8:30”可知,汤姆帮他修车是上午,morning“上午”符合语境,故选I。
60.句意:抱歉让你久等了,我只知道你是个值得信任的好员工。根据“you’d be a good worker I can...”可知,此处应是汤姆是值得信任的员工,trust“信任”,故选G。
61.our 62.to 63.too 64.working 65.in 66.harder 67.years 68.finally 69.decided 70.Do
【导语】短文主要写了Li Hua对未来职业选择的困惑和犹豫。他觉得很难做出决定,父母告诉他还年轻不用着急,但他觉得自己是班上唯一没有明确职业规划的人。他考虑过学医和成为赛车手,但还没有最终决定。他还询问朋友David是否已经做出了职业选择。
61.句意:你还记得我们曾经谈论过我们的工作和将来可能从事的职业吗?根据文中“Do you remember we once talked about…jobs and careers we might do in the future ”中的“jobs”和“careers”及提示词可知,空处应用形容词物语代词修饰名词,our“我们的”,符合语境。故填our。
62.句意:我发现下定决心是非常困难的。根据文中“I’m finding it very difficult…make up my mind.”可知,空处指的是发现做某事是……的,其英文表达为find it adj. to do sth,it做形式宾语,真正的宾语是后面的不定式。故填to。
63.句意:我的父母告诉我,我太年轻了,不能指望我知道自己的未来。根据文中“My parents tell me I’m…young to be expected to know about my future.”可知,空处指的是太……而不能……,其英文表达为too…to… do,符合语境。故填too。
64.句意:他们说,如果我在学校继续努力,我最终可以选择任何我想做的事情。根据文中“They say I can choose whatever I want to do in the end if I keep…hard at school.”及提示词可知,空处指的是继续努力工作。keep doing“继续做某事”,固定短语,work的现在分词为working,符合语境。故填working。
65.句意:我觉得好像我是班里唯一一个心中没有事业的人!根据文中“ I feel as if I’m the only person…my class who hasn’t got a career in mind!”可知,空处指的是在我的班级里,in my class“我们班里”,符合语境。故填in。
66.句意:这是一个重大的决定,但即便如此,也比我想象的要困难得多。根据文中“It’s a big decision to make, but even so it’s much…than I thought.”中的“than”及提示词可知,此处应用形容词的比较级,hard的比较级为harder,符合语境。故填harder。
67.句意:我的老师认为中医在未来几年将会有很大的发展。根据文中“My teacher thinks Chinese medicine will be greatly developed over the next few…”及提示词可知,few后面加名词的复数,year的复数为years,符合语境。故填years。
68.句意:当我最终做出选择时,我会让你知道的!根据文中“When I’ve…made my choice, I’ll let you know!”及提示词可知,空处指的是做出最终的选择,finally是副词,用来修饰动词made,符合语境。故填finally。
69.句意:你决定要做什么了吗?根据文中“Have you…what you want to do ”中的“have”及提示词可知,句子是现在完成时的一般疑问句,decide的现在分词decided,符合语境。故填decided。
70.句意:如果有,一定要让我知道!根据文中“…let me know if you have!”及提示词可知,句子为祈使句,其强调结构在前面加助动词do,位于句首,首字母应大写。故填Do。
71.Personality/It is the pattern of feelings, thoughts and behavior shown through people’s lives. 72.Because it controls the human body just as a computer controls a robot. 73.It includes watching people carefully and organizing personality tests. 74.Two./2. 75.The mind decides one’s personality.(言之成理即可)
【导语】本文是一篇说明文,介绍了人的性格。
71.根据原文“Personality is the pattern of feelings, thoughts and behavior shown through people’s lives.”可知,性格是通过人们的生活表现出来的感情、思想和行为的模式。故填Personality/It is the pattern of feelings, thoughts and behavior shown through people’s lives.
72.根据原文“The human brain is like a computer because it controls the human body just as a computer controls a robot”可知,人脑就像一台电脑,因为它控制着人体,就像电脑控制着机器人一样。故填Because it controls the human body just as a computer controls a robot.
73.根据原文“To study the mind, scientists have to study human behavior. This includes watching people carefully and organizing personality tests …”可知,科学家通过观察和组织性格测试来研究人类的行为。故填It includes watching people carefully and organizing personality tests.
74.根据原文“They have an introverted (内向的) personality type. The opposite is an extroverted (外向的) personality type — people who are outgoing, talkative and like being around other people”可知,文中提到了内向和外向两种性格。故填Two./2.
75.本小题无标准答案,学生言之成理即可。故参考答案为:The mind decides one’s personality.
76.范文:
I would like to choose Shirley as the youth worker. Her job, personality and hobbies are strong qualities for this position.
Grade Nine students may have problems because of a lot of homework and exams. As a creative designer, Shirley can help students design a better timetable to plan their study and life well. Shirley is modest and easy to work with. Students can make friends and share their problems with her. What’s more, she is good at music and dancing. Many students have the same hobbies, so they can share experiences with one another.
So I think Shirley is the suitable person to be a youth worker.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:主要时态为一般现在时;
③提示:根据表格信息选择并陈述理由,注意逻辑连贯与语言准确性。
[写作步骤]
第一步,明确选择对象;
第二步,从职业、性格、爱好三方面说明理由;
第三步,总结其适配性。
[亮点词汇]
①creative有创造力的
②modest谦虚的
③share experiences分享经验
[高分句型]
①So I think Shirley is the suitable person to be a youth worker. (宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录