(月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津上海版(试用本)(含答案解析)

文档属性

名称 (月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津上海版(试用本)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 123.9KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津上海版(试用本)
科目 英语
更新时间 2025-10-08 17:41:33

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语牛津上海版(试用本)Unit 1-Unit 3
阶段核心素养培优卷
本试卷共10页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
My mom took me to the zoo, and it was there I first saw a giraffe. 1 was taller than most buildings I have seen. His neck reached up far into the bright blue sky, 2 touching the clouds. His light yellow fur (皮毛) had dark brown spots dancing all over. So I 3 climbing on top of him and riding him. On his back, I would feel like I was flying through the air! At that moment, I knew I wanted—no, needed—to have this giraffe 4 my very own pet.
When I told my mother, she 5 her head. “I’m sorry, but we can’t take that giraffe home. 6 would he sleep ”
“In my room, of course.”
“He is much too tall to fit in your room,” my mother told me.
“Then I would cut a 7 in the roof (屋顶).”
“And what if it 8 outside ” asked my mom.
“Well, I could climb onto the roof with an umbrella, 9 he would not get wet.”
“It is dangerous for little kids to 10 on roofs. I’m very sorry.”
I sighed (叹气) as we left the zoo, leaving my pet giraffe behind forever.
That night, my dad gave me a great 11 : a tiny hamster in a small cage! His fur was light 12 , with dark brown spots all over, just like the giraffe in the zoo. He looked up at me and made a happy little sound. He was really great! I now had my very own 13 ! I couldn’t ride him, but I could lift him 14 , making him feel like he was flying! What a wonderful surprise!
That is how I got my very own pet hamster named Giraffe. Of course, we still visit the 15 to say hello to my old friend.
1.A.She B.He C.It D.I
2.A.almost B.never C.sometimes D.already
3.A.started B.practised C.imagined D.kept
4.A.against B.with C.for D.as
5.A.nodded B.shook C.moved D.beat
6.A.When B.How C.Where D.Why
7.A.hole B.line C.mark D.slice
8.A.shines B.blows C.falls D.rains
9.A.although B.but C.so D.because
10.A.go climbing B.play games C.watch stars D.do cleaning
11.A.lesson B.surprise C.idea D.promise
12.A.orange B.white C.brown D.yellow
13.A.room B.toy C.pet D.cage
14.A.slowly B.high C.softly D.far
15.A.pet shop B.forest C.park D.zoo
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Do you find it easy to change
Alex Two months ago, my doctor told me I needed to eat less salt. Before then I put a spoonful of salt on almost everything I ate. I thought food was tasteless without it. At first it was difficult, but now whenever I eat out, I feel the food tastes too salty.
Vicki We’ve got a new baby. Just two weeks old. We love him very much but he doesn’t sleep through the night. We used to have at least eight hours’ sleep. Now we’re lucky if we get two hours’ sleep before he wakes us up. We used to stay in bed until mid-morning at the weekend, but now we don’t have a weekend anymore!
Chloe I’ve just started my first job after university and life is not so nice. At university I got up at about nine o’clock and now I have to start work then. I used to work when I felt like working. But now, my boss decides when I should work and when I can have a break.
John My family moved to Canada earlier this year and we’ve found it difficult to adapt to (适应) the cold winters. We used to live in New Mexico, USA where the winters weren’t so cold. The best piece of advice I was given was to buy a very warm coat and hat!
16.Alex used to ________.
A.eat out B.eat a little C.eat lots of salt D.eat with a spoon
17.What’s Vicki’s problem
A.She doesn’t get enough sleep.
B.She has to work at the weekend.
C.Her baby always cries during the day.
D.Her husband always stays in bed until mid-morning.
18.Now Chloe has to ________ at nine in the morning.
A.get up B.leave home C.start work D.have a break
19.Who welcomes the change in his/her life
A.John. B.Alex. C.Vicki. D.Chloe.
20.What should John do
A.He should move to Canada. B.He should adapt to the cold winters.
C.He should buy a very warm coat and hat! D.He should go back to New Mexico.
B
What’s your dream job How much do you know about it A group of students from Tianjin found a common problem among teenagers (青少年): Most of them have little idea about their plans for jobs.
To guide teenagers to make job plans, the students started a project. “Our survey shows 72% of students want to know more about different jobs. Doctors are the top one, followed by teachers, accountants (会计), lawyers and so on,” said Wang Xinran, the project leader.
The team interviewed 32 professionals (专业人士) in different fields and posted their interviews online. They shared true stories behind each job, allowing students to learn about the jobs fully.
A team member Lu Jinyan said his most unforgettable interview was with a photographer. “I used to think being a photographer was cool and romantic (浪漫的). But now I know they have to deal with lots of problems, such as a sudden change of weather or the damage to the camera,” Lu said. “They also need to communicate with different people, which is not easy.”
But the project doesn’t mean to let the students down by telling them the truth. “We want to show the professionals’ love and hard work rather than the bad sides,” said a member Zhao Yajie. “Jobs can not only enrich (丰富) teenagers’ life experiences, but help them make quick progress. They are the real meaning of working. We really hope our project can help students know that.”
21.How does the writer begin the text
A.By showing ideas. B.By asking questions.
C.By introducing plans. D.By giving suggestions.
22.What are the most popular jobs in the survey
A.Doctors. B.Lawyers. C.Teachers. D.Accountants.
23.What does Lu think of being a photographer now
A.Cool and romantic. B.Hard and challenging.
C.Exciting and amazing. D.Easy and meaningful.
24.What is the purpose of the project according to the last paragraph
A.To help students get jobs. B.To hide the truth of jobs.
C.To show the disadvantages of jobs. D.To let students realize the meaning of jobs.
25.Which can be a proper title for the text
A.Bad Sides of a Job B.A Creative Team of Students
C.A Helpful Project for Students D.Different Jobs in Different Fields
C
Otters (水獭) are cute water animals. These days, keeping otters as pets is getting popular. In Japan, some “otter cafés (咖啡馆)” are open for business. People can pay to play with the otters there and to take photos with them. In Indonesia, people go swimming with their pet otters and take funny videos. These photos and videos posted online have interested more people to buy otters as pets.
However, these enjoyable photos and videos hide the damage (损害) that the online trade is doing to otters. In fact, wild otters are facing many threats—they have long been hunted for their coats; in some places, fishermen have been killing otters in order to stop them from eating fish; and now, the online pet trade has become another big problem for otters.
In the wild, baby otters usually stay with their mothers during their first year of life. According to a report, 70% of the otters sold online are under one year old. These baby otters have been stolen from their mothers. When they are kept as pets by humans, they do not live full and natural lives.
Otters are very social. They live in family groups of up to 15 in the wild. Keeping an otter as a pet can make it very sad and lonely. These animals also need enough space to swim. Their owners’ bathtubs (浴缸) or pools are nowhere near as large as the bodies of water in the wild.
On the other hand, otters simply don’t make good pets. They have a very special fishy smell. If they are kept indoors, they will leave a lot of waste around the house. This would make the smell even more unpleasant. Besides, when otters are unhappy, they will make loud noises and even attack (攻击) people. If a person is hurt by an otter, he or she needs to go to hospital at once.
So, we should stop the otter pet trade and never share photos and videos about them online.
26.What’s the main idea of Paragraph 1
A.The ways of buying otters online. B.The advantages of playing with otters.
C.The popularity of keeping otters as pets. D.The importance of having a special pet.
27.What does the underlined word “threats” mean in Paragraph 2
A.Chances. B.Choices. C.Dangers. D.Faults.
28.What do we know about otters in the wild
A.They live in family groups of up to 15. B.They don’t need enough space to swim.
C.Baby otters never stay with their mothers. D.Fishermen kill them for their great coats.
29.Which is NOT the true reason why otters don’t make good pets
A.They may attack people. B.They may make loud noises.
C.They have a special fishy smell. D.They need to go to hospital often.
30.What is the writer’s main purpose of writing the text
A.To tell people the otters’ living habits. B.To teach people how to keep a pet otter.
C.To introduce the appearance of the otters. D.To call on people to stop the otter pet trade.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。
Bringing a pet into a family with small children around is not a decision to make easily. Many parents are worried about the health and safety of the kids with pets around. 31
More Relaxed
Studies show that kids with pets are more relaxed. And they have less stress and have less to worry about. 32
More Sense of Responsibility
33 Experts explained in an article how keeping a pet into a family with kids can teach the young responsibility. Pets require food, water and love. Taking care of a pet encourages children to learn the value of responsibility.
34
Kids with pets like dogs go outside more often for daily walks, exercise and have more playtime with them. A study shows that children with pets around are likely to move more. Other studies find similar results with disabled children and pets can help them to deal with the condition.
Better Reading Abilities
Kids who get pets often read to their pets. 35 They also find that reading to pets helps children make better connections between things and improve their reading motivation (动力). It means children can decide to do some reading on their own. This may be especially important for students who have problems in reading.
Parents should practice safety tips for raising kids and pets together. This partnership can result in children growing up much healthier both in body and mind.
A.Researchers find their reading improves clearly.
B.However, their worries turn out to be reasonable.
C.Kids growing up with pets can be taught responsibility.
D.Playing with pets can make kids calm down and happy.
E.However, there are many advantages for kids growing up with them.
F.Better Listeners.
G.More Active.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.Neither his parents nor he (reply) to his uncle’s email yet. All of them are busy with their work these days.
37.Not only the students but also their teacher (invite) to the party last week.
38.Although the soldier was seriously (wound), he still fought till the end.
39.Without his partner’s help, Jack will (certain) lose the coming match.
40.Many locals felt sorry for the hero’s (die) because he gave up his own life to save a boy from danger.
41.It turned out that he had more than one (敌人,仇人) in his company.
42.His idea is now (普遍) accepted by most of the people.
43.As usual, she walked (直接) home after school.
44.Children should be (教育) to be honest from a young age.
45.We should (尊重) the elderly and help them when they are in need.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.Elisa现在已经醒了,因为她今天需要早起去参加一场演讲比赛。
Elisa has now because she has to get up early to attend a speaking competition today.
47.一个月前,老师说不久之后我们要去中国旅行。
We by our teacher a month ago that we were going to China for a trip soon.
48.自出版以来,这本书就被认为是现代文学的经典之作。
Since its publication, this book a classic in modern literature.
49.青少年应该有更多机会参加志愿活动。
More chances to teenagers to take part in volunteer activities.
50.结果,后羿射下了九个太阳,拯救了地球上的人。
, Hou Yi the nine suns and saved the people on the earth.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
big get child size inside clear arrive what make especial
Dogs are very good pets. They are very friendly to people and very beautiful, too. Most dogs get on well with 51 and their parents. Others are good watchdogs because they bark loudly when a strange person 52 .
When you buy a dog, an important thing to think about is its 53 — buy a small dog if your home is small and a 54 one if your home is larger. Many people don’t know 55 to feed their dogs. Dogs eat almost anything. They like meat, rice and lots of other things. You can buy lots of food which is 56 for dogs in shops. Don’t let your dogs eat too much. Always leave some 57 water for your dog. It can 58 thirsty very quickly, 59 in summer.
Remember that dogs need exercise. You should take it for a walk every day. Don’t keep your dog 60 all day.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
It was a fine day. The sun was shining. The kids were 61 (play) in their backyard when a little cat tried to cross into their yard. Unluckily, 62 cat got stuck (卡住的) under the fence (篱笆). The kids tried to free the cat, but they couldn’t. 63 they asked their mother for help. Their mother freed the cat. The cat 64 (look) so cute that the children begged (乞求) to keep it. Their mother said, “I don’t mind myself, but you must ask your father too.”
The kids waited anxiously (焦急地) for their dad back from work. “Do you think our dad 65 (allow) us to keep it ” the girl asked. Before the boy answered the girl, they heard their father opening the door.
“Hi, Daddy,” they both shouted 66 (loud) at the same time.
“You are surely 67 (happy) than usual to see me today. What is up ” their father said.
“Nothing, Daddy,” the girl replied. That’s when their mother said, “Go ahead. Ask your dad.”
The girl told her dad what had happened and asked to keep the cat. The father said, “No, you can’t. We have 68 (feed) five cats so far. Your mommy and I have no time 69 (take) care of it anymore.”
Seeing the sad looks on the kids’ faces, the father changed his mind. He said, “All right. Since you love it so much, you can keep it.” However, the father added that they must promise to look 70 the cat by themselves.
The kids were so happy to have another pet friend.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
In Japan, the latest time-saving invention is a dog-washing machine. Dog owners can buy ones for their dogs. They can save time by putting their dogs in the machine. And then 33 minutes later, a clean and fresh-smelling dog comes out.
The machine becomes more and more popular. The sales of the dog-washing machine are increasing. The machines save a lot of money for pet owners. However, it’s bad news for pet hospitals. Because they are losing many customers.
The washing machine has many advantages. First, the whole cleaning process includes a shampoo, rinse (冲洗) and blow-dry. Second, tests showed that dogs enjoyed the washing process and were very happy when the blower started working. Third, the most important is that the makers of the machine say it’s very safe and not harmful to dogs in any way.
One dog owner, Michiko Kobayashi, loves her new machine. She said her dog was happy, too. Michiko explained to the reporter, “Before I bought my washer, I only took my dog to the pet hospital a few times a year. Now I wash her every week and she looks great. I also save a lot of money.”
It is welcomed by most people who raise dogs. And it takes over the market quickly. What a useful invention!
1、2题完成句子;3题简略回答问题;4题找出并写下第三段的主题句;5题将文中划线句子译成汉语。
71.The dog-washing machine can help dog owners when they wash their dogs.
72.The washing is bad news for as they are losing many customers.
73.How often did Michiko Kobayashi take her dog to the pet hospital before buying the washer
74.
75.
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.根据要求完成短文写作。
你们学校校报将开展“人与动物和谐共处”的专题征文。为此你们班开展了一次以“Should We Make Animals Our Pets ”为主题的讨论会,以下是几位同学的观点。请你写一篇英语短文,发表自己的看法及理由,并向学校校报投稿。
要求:
(1) 80词左右(标题和开头都已给出,不计入总词数);
(2) 文中不得出现真实的人名和校名。
Should We Make Animals Our Pets
Should we make animals our pets Different people may have different opinions.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.A 3.C 4.D 5.B 6.C 7.A 8.D 9.C 10.A 11.B 12.D 13.C 14.B 15.D
【导语】本文讲述了作者在动物园第一次见到长颈鹿后,非常想把它当作宠物带回家,和妈妈讨论后因各种现实问题未能如愿。晚上爸爸给了作者一个惊喜,送了一只像长颈鹿的仓鼠作为宠物,作者很开心,之后仍然会去动物园看望那只长颈鹿。
1.句意:他比我见过的大多数建筑物都高。
She她;He他;It它;I我。根据“My mom took me to the zoo, and it was there I first saw a giraffe.”以及“His neck reached up far into the bright blue sky”可知,此处指代长颈鹿,此处用He。故选B。
2.句意:他的脖子向上伸到明亮的蓝天里,几乎碰到了云。
almost几乎;never从不;sometimes有时;already已经。根据“touching the clouds”可知,脖子很长,几乎碰到云。故选A。
3.句意:所以我想象着爬到他的背上骑着他。
started开始;practised练习;imagined想象;kept保持。根据“climbing on top of him and riding him.”可知,这里是作者的想象。故选C。
4.句意:在那一刻,我知道我想要——不,需要把这只长颈鹿作为我自己的宠物。
against反对;with和;for为了;as作为。as my very own pet表示“作为我自己的宠物”。故选D。
5.句意:当我告诉妈妈时,她摇了摇头。
nodded点头;shook摇;moved移动;beat打败。根据“I’m sorry, but we can’t take that giraffe home.”可知,妈妈不同意,所以摇头。故选B。
6.句意:“他会睡在哪里?”
When何时;How怎样;Where哪里;Why为什么。根据“In my room, of course.”可知,这里询问睡觉的地方。故选C。
7.句意:“那我就在屋顶上挖个洞。”
hole洞;line线;mark标记;slice薄片。根据“in the roof (屋顶)”可知,这里是作者为了让长颈鹿睡觉,打算在屋顶挖洞。故选A。
8.句意:“如果外面下雨怎么办?”妈妈问。
shines照耀;blows吹;falls落下;rains下雨。根据“umbrella”和“not get wet”可知,在谈论如果下雨的情况。故选D。
9.句意:“嗯,我可以带着伞爬到屋顶上,这样他就不会湿了。”
although尽管;but但是;so所以;because因为。根据“Well, I could climb onto the roof with an umbrella, … he would not get wet.”可知,前后是因果关系,第二句是结果。故选C。
10.句意:“小孩子在屋顶上攀爬是危险的。我很抱歉。”
go climbing攀爬;play games玩游戏;watch stars看星星;do cleaning打扫卫生。根据“on roofs”可知,在屋顶是攀爬。故选A。
11.句意:那天晚上,爸爸给了我一个大惊喜:一只在小笼子里的小仓鼠!
lesson课;surprise惊喜;idea主意;promise承诺。根据“a tiny hamster in a small cage!”可知,爸爸送仓鼠是惊喜。故选B。
12.句意:他的皮毛是浅黄色的,到处都是深棕色的斑点,就像动物园里的长颈鹿一样。
orange橙色;white白色;brown棕色;yellow黄色。根据“His light yellow fur”以及“just like the giraffe in the zoo”可知,长颈鹿皮毛是黄色的,这里表示仓鼠的毛色跟长颈鹿很像。故选D。
13.句意:我现在有了自己的宠物!
room房间;toy玩具;pet宠物;cage笼子。仓鼠对于作者来说是宠物。故选C。
14.句意:我不能骑他,但我可以把他举得很高,让他感觉自己在飞!
slowly慢慢地;high高地;softly温柔地;far远地。根据“but I could lift him”可知,这里表示把仓鼠举高。故选B。
15.句意:当然,我们仍然会去动物园向我的老朋友问好。
pet shop宠物店;forest森林;park公园;zoo动物园。之前在动物园见到长颈鹿,所以去动物园。故选D。
16.C 17.A 18.C 19.B 20.C
【导语】本文是一篇记叙文,四个人分别自述了自己生活中的一些改变以及自己的适应状况。
16.细节理解题。根据Alex的介绍中“Two months ago, my doctor told me I needed to eat less salt. Before then I put a spoonful of salt on almost everything I ate.”可知,Alex过去常常吃很多的盐。故选C。
17.细节理解题。根据Vicki的介绍中“We used to have at least eight hours’ sleep. Now we’re lucky if we get two hours’ sleep before he wakes us up.”可知,Vicki的问题是睡眠不足。故选A。
18.细节理解题。根据Chloe的介绍中“At university I got up at about nine o’clock and now I have to start work then”可知,Chloe现在上午九点要开始上班。故选C。
19.推理判断题。根据“At first it was difficult, but now whenever I eat out, I feel the food tastes too salty.”可知,Alex一开始不适应少吃盐,之后适应了反而不习惯重盐的饭菜了。由此可推断他已经积极地接受了少盐的饮食变化。故选B。
20.细节理解题。根据“The best piece of advice I was given was to buy a very warm coat and hat!”可知,John应该做的是买一件非常暖和的外套和帽子。故选C。
21.B 22.A 23.B 24.D 25.C
【导语】本文主要介绍一群来自天津的学生启动一个项目,帮助学生了解工作的意义。
21.细节理解题。根据“What’s your dream job How much do you know about it ”可知,作者以提问开启文章。故选B。
22.细节理解题。根据“Doctors are the top one...”可知,最受欢迎的工作是医生。故选A。
23.推理判断题。根据“I used to think being a photographer was cool and romantic (浪漫的). But now I know they have to deal with lots of problems, such as a sudden change of weather or the damage to the camera”和“They also need to communicate with different people, which is not easy.”可知,他现在认识到了摄影师是不容易的,要处理很多问题以及和不同的人沟通,故可推测出,他现在认为这个工作是艰苦并具有挑战性的。故选B。
24.细节理解题。根据“Jobs can not only enrich (丰富) teenagers’ life experiences, but help them make quick progress. They are the real meaning of working. We really hope our project can help students know that”可知,工作不仅能丰富青少年的生活经验,还能帮助他们快速进步。它们才是工作的真正意义。我们真的希望我们的项目可以帮助学生了解这一点,故这个项目是为了让学生认识到工作的意义。故选D。
25.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍一群来自天津的学生启动一个项目,帮助学生了解工作的意义。故选项C“一个对学生有帮助的项目”符合。故选C。
26.C 27.C 28.A 29.D 30.D
【导语】本文主要讲述了由于把水獭当做宠物越来越流行,导致水獭陷入了困境,其实水獭不适合当做宠物饲养,文章旨在呼吁人们停止水獭交易。
26.段落大意题。根据第一段“These days, keeping otters as pets is getting popular. In Japan, some “otter cafés (咖啡馆)” are open for business...In Indonesia, people go swimming with their pet otters and take funny videos...”可知,第一段主要讲述了现在流行把水獭作为宠物饲养,故选C。
27.词义猜测题。根据第二段“In fact, wild otters are facing many threats—they have long been hunted for their coats; in some places, fishermen have been killing otters in order to stop them from eating fish; and now, the online pet trade has become another big problem for otters.”可知,野生水獭因各种原因被捕杀或追捕猎获,由此猜测,threats意为dangers“危险”,故选C。
28.细节理解题。根据第四段“Otters are very social. They live in family groups of up to 15 in the wild.”可知,野生水獭通常以群体形式生活,每个群体由十五只水獭组成,故选A。
29.细节理解题。根据倒数第二段“On the other hand, otters simply don’t make good pets. They have a very special fishy smell...Besides, when otters are unhappy, they will make loud noises and even attack (攻击) people.”可知,水獭需要经常去医院不是它们不适合作为宠物的原因。故选D。
30.主旨大意题。根据最后一段“So, we should stop the otter pet trade and never share photos and videos about them online.”可知,文章旨在呼吁人们停止水獭交易。故选D。
31.E 32.D 33.C 34.G 35.A
【导语】本文论述养宠物对小孩子的好处。
31.根据“Many parents are worried about the health and safety of the kids with pets around.”可知,此处转折说明孩子与宠物一起长大的好处。选项E“然而,与他们一起成长的孩子有很多优势。”符合语境。故选E。
32.根据“Studies show that kids with pets are more relaxed. And they have less stress and have less to worry about.”可知,前文提到了宠物能帮助孩子放松,选项D“和宠物玩可以让孩子们冷静下来,快乐起来。”符合语境。故选D。
33.根据“Experts explained in an article how keeping a pet into a family with kids can teach the young responsibility.”可知,此处讨论了责任感。选项C“与宠物一起长大的孩子可以被教导责任。”符合语境。故选C。
34.根据“Kids with pets like dogs go outside more often for daily walks, exercise and have more playtime with them.”可知,本段讲的是活力,选项G“更活跃。”符合语境。故选G。
35.根据“Kids who get pets often read to their pets.”和“They also find that reading to pets helps children make better connections between things and improve their reading motivation (动力).”可知,设空处前后文提到了阅读相关的话题。选项A“研究人员发现他们的阅读能力明显提高。”符合语境。故选A。
36.has replied
【解析】句意:他的父母和他都还没有回复他叔叔的电子邮件。这些天他们都忙于工作。reply“回复”,根据“yet”可知句子用现在完成时,neither...nor…连接的成分作主语时,遵循就近原则,根据“he”可知此处助动词用has,reply的过去分词是replied。故填has replied。
37.was invited
【解析】句意:不但学生们而且他们的老师上周都被邀请去了聚会。not only...but also...表示“不但……而且……”,遵循就近原则,也就是谓语动词和靠近它的主语一致,故谓语动词和“their teacher”的形式保持一致,所以应该用单数;句中的时间状语是“last week”,所以用一般过去时,又因为主语“their teacher”和动词“invite”之间是被动关系,表示“被邀请”,所以此处应用一般过去时的被动语态。故填was invited。
38.wounded
【解析】句意:尽管这名士兵受了重伤,但他仍然战斗到最后。空格处需填入动词的过去分词形式,与was构成被动语态,动词wound的过去分词为wounded。故填wounded。
39.certainly
【解析】句意:如果没有搭档的帮助,杰克肯定会输掉即将到来的这场比赛。由“lose”可知,此空用副词修饰动词, certain,形容词,意为 “确定的”,需变形为副词 “certainly”。故填certainly。
40.death
【解析】句意:许多当地人都为这位英雄的牺牲感到惋惜,因为他为了救一个处于危险中的男孩而牺牲了自己的生命。根据“hero’s”可知,此处指的是英雄的牺牲,用名词death“死亡;牺牲”。故填death。
41.enemy
【解析】句意:结果证明在他的公司里,他不只有一个敌人。enemy“敌人”可数名词。more than one +名词单数。more than one enemy“不止一个敌人”。故填enemy。
42.generally
【解析】句意:他的想法现在被大多数人普遍接受。括号中给出的中文提示“普遍”,对应的英文副词是“generally”,修饰动词accepted。故填generally。
43.directly/straight
【解析】句意:像往常一样,放学后她直接走回家。directly/direct“直接”,副词,用于修饰动词walked。故填directly/direct。
44.educated
【解析】句意:孩子们应该从小被教育要诚实。句子是含有情态动词的被动语态,结构为“should be+过去分词”,educate“教育”,其过去分词是educated。故填educated。
45.respect
【解析】句意:我们应该尊重老人,在他们需要帮助的时候帮助他们。“should”为情态动词,后接动词原形,“尊重”常见英文表达为“respect”,动词,符合句子结构和语境。故填respect。
46.woken up
【解析】wake up“醒来”,动词短语;空前是has,时态用现在完成时,结构是“have/has+动词过去分词”,wake过去分词是woken 。故填woken up。
47.were told
【解析】对比中英文可知,原句“老师说”的逻辑是“我们被老师告知”,主语“We”是“告知”这一动作的承受者 (而非发出者,动作发出者是“teacher”),因此需用被动语态,其结构为:be+动词过去分词;根据“a month ago”可知,句子时态为一般过去时,这里应用一般过去时的被动语态,主语为“We”,be动词应用were,动词tell“告诉”的过去分词为told。故填were;told。
48.has been thought to be/has been regarded as/has been considered as
【解析】根据汉语提示可知,横线处填“被认为是”。be thought to be/be regarded as/be considered as表示“被认为是”。根据“Since its publication”可知,时态为现在完成时“have/has done”。主语为this book,助动词用has。be动词的过去分词为been。故填has been thought to be/has been regarded as/has been considered as。
49.should be given
【解析】根据中英文对照可知,原句主语是“青少年(teenagers)”,谓语是“应该有(should have)”,宾语是“更多机会(more chances)”。转换为填空句后,主语变为“更多机会(more chances)”,此时“机会”与“给予”之间是被动关系,即“机会应该被给予青少年”。“应该被给予”的被动结构为“should be given”。故填should;be;given。
50.As a result shot down
【解析】“结果” 用固定短语 “As a result” ,放在句首;“射下” 用 “shoot down” ,根据后半句 “saved” 可知句子用一般过去时,“shoot” 的过去式是 “shot” ,故填 As;a;result;shot;down。
51.children 52.arrives 53.size 54.bigger 55.what 56.made 57.clear 58.get 59.especially 60.inside
【导语】本文主要讲述了狗的分类、作用、饮食习惯以及饲养狗的注意事项。
51.句意:大部分狗和孩子还有他们的父母相处得很好。get on well with sb“与某人相处融洽”,所以空处应填人物名词;根据句中“their parents”和备选词可知,此处是“孩子们和他们的父母”,child是可数名词单数,复数形式为children,意为“孩子们”。故填children。
52.句意:另一些则是很好的看家狗,因为当陌生人来的时候它们就大声叫。根据句中“they cry loudly when a strange person”可知,看家狗会在陌生人来的时候大声叫,arrive是动词,意为“到达”,主语“a strange person”是第三人称单数形式,所以动词arrive使用第三人称单数形式。故填arrives。
53.句意:当你买狗时,要考虑的一个重要因素是它的大小——如果你的家很小,就买一只小狗;如果你的家更大一些,你就买一只更大的狗。根据下文中“buy a small dog if your home is small”可知,如果家很小,就买一只小狗,说明要考虑狗的尺寸,size是名词,意为“尺寸,大小”。故填size。
54.句意:当你买狗时,要考虑的一个重要因素是它的大小——如果你的家很小,就买一只小狗;如果你的家更大一些,你就买一只更大的狗。句中larger是large的比较级,所以此处使用比较级;根据“if yours is larger”可知,如果你家更大,你就应该买一只更大的狗;big是形容词,意为“大的”,比较级形式为bigger,意为“更大的”。故填bigger。
55.句意:很多人不知道用什么喂狗。根据句中“to feed”可知,此处是“疑问词+ to do”结构,根据“Dogs eat almost anything. They like meat, rice and lots of other things”可知,此处指“喂狗什么东西”,what符合语境。故填what。
56.句意:你可以去商店买许多专门为狗制作的食物。根据句中“for dogs”并结合备选词可知,此处指喂狗做的食物,选用make,句中有be动词is,所以此处使用make的过去分词made构成被动语态。故填made。
57.句意:要一直给你的狗留些清水。句中water是名词,所以此处需要形容词对其进行修饰;根据句中“water for your dog”及备选词可知,要给狗留一些清水,clear是形容词,意为“清澈的”。故填clear。
58.句意:它很快就会口渴,尤其是在夏天。句中thirsty是形容词,所以此处使用系动词;备选词get是系动词,意为“变得”,can是情态动词,所以此处使用动词原形。故填get。
59.句意:它很快就会口渴,尤其是在夏天。根据“It can ... thirsty very quickly, ... in summer.”可知,此处是强调狗会很口渴的时间,备选词especial的副词especially“尤其”符合语境。故填especially。
60.句意:不要让你的狗整天待在家里。根据上文中“You should take it for a walk every day.”可知,每天要遛狗,也就是不要每天让狗待在家里;结合备选单词可知,此处使用inside,意为“在里面”。故填inside。
61.playing 62.the 63.So 64.looked 65.will allow 66.loudly 67.happier 68.fed 69.to take 70.after
【导语】本文描述了孩子们在后院发现并解救了一只小猫的过程,以及他们如何说服父母同意收养这只小猫的故事。
61.句意:孩子们正在后院玩耍。根据“The sun was shining. The kids were...”可知,本句是过去进行时,空处需用现在分词形式。故填playing。
62.句意:不幸的是,这只猫卡在了篱笆下面。此处特指这只猫,用定冠词the。故填the。
63.句意:所以他们请妈妈帮忙。前后句是因果关系,用连词So表示“所以,因此”。故填So。
64.句意:猫看起来很可爱。根据“Their mother freed the cat.”可知,本句使用一般过去时,look的过去式是looked。故填looked。
65.句意:你认为爸爸会允许我们养它吗?根据“Do you think our dad...(allow) us to keep it ”可知,本句使用一般将来时(will do)。故填will allow。
66.句意:他们同时大声喊道。修饰动词shouted,用副词loudly。故填loudly。
67.句意:你今天见到我肯定比平时更高兴。根据“than”可知,空处使用比较级,happy的比较级是happier。故填happier。
68.句意:我们已经喂了五只猫。根据“so far”可知,使用现在完成时(have/has done),feed的过去分词是fed。故填fed。
69.句意:我们没有时间再照顾它了。have no time to do sth“没有时间做某事”。故填to take。
70.句意:然而,父亲补充说,他们必须承诺自己照顾猫。look after是固定短语,意为“照顾”。故填after。
71.save time and money 72.pet hospitals 73.A few times a year. 74.The washing machine has many advantages. 75.它受到大多数养狗人的欢迎。
【导语】本文介绍了日本的一项新发明,宠物狗清洁机的三大优点,并指出宠物狗清洁机受到越来越多养狗人士的欢迎。
71.根据“In Japan, the latest time-saving invention is a dog-washing machine. Dog owners can buy ones for their dogs. They can save time by putting their dogs in the machine.”和“The machines save a lot of money for pet owners.”可知,这种机器能够帮助狗主人节省时间和金钱。故填save time and money。
72.根据“However, it’s bad news for pet hospitals. Because they are losing many customers.”可知,洗狗机的发明对于宠物医院来说是坏消息,故填pet hospitals。
73.根据“Before I bought my washer, I only took my dog to the pet hospital a few times a year.”可知,一年只带狗去宠物医院几次。故填A few times a year.
74.根据中心句“The washing machine has many advantages.”并结合介绍的三个优点可知,本段介绍洗狗机的优点,故填The washing machine has many advantages.
75.It翻译为“它”,指洗狗机;is welcomed by翻译为“被欢迎”;most翻译为“大多数”;people who raise dogs翻译为“养狗的人”。本句是一般现在时的被动语态,who raise dogs是定语从句。故填:它受到大多数养狗人的欢迎。
76. 例文:
Should We Make Animals Our Pets
Should we make animals our pets Different people may have different opinions.
I think it’s good to keep animals as pets. First, pets like cats or dogs can be our good friends. When we feel lonely, they stay with us and make us happy. Second, taking care of pets teaches us responsibility—we need to feed them and clean their houses on time. But we must treat pets kindly, not just play with them when we want. If we can love and care for them, living with pets will make our life more colorful.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:以“一般现在时”为主;
③提示:
[写作步骤]
第一步,开篇承接已给句子,直接亮出核心观点——养动物当宠物是好的;
第二步,分点说明支持养宠物的理由;
第三步,书写结语。
[亮点词汇]
①good friends好朋友
②feel lonely感到孤独
③responsibility责任感
④treat... kindly善待……
[高分句型]
①I think it’s good to keep animals as pets.(使用固定句型“it’s+形容词+to do sth”)
②First, pets like cats or dogs can be our good friends. When we feel lonely, they stay with us and make us happy.(when引导时间状语从句)
③Second, taking care of pets teaches us responsibility—we need to feed them and clean their houses on time.(动名词短语作主语)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录