(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语仁爱科普版

文档属性

名称 (月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语仁爱科普版
格式 docx
文件大小 66.9KB
资源类型 试卷
版本资源 仁爱科普版
科目 英语
更新时间 2025-10-08 21:52:12

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语仁爱科普版Unit 1-Unit 2
阶段核心素养培优卷
本试卷共11页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
“I just want a normal birthday party.” April told her 1 as they were walking home from school after a day’s study. They knew 2 April meant. All of April’s birthday parties had an Earth Day theme (主题) 3 she happened to be born on that day.
At the age of 7, she was told to 4 old newspapers and then sell them to buy presents. Last year, at eight, she planted trees and flowers in the park. This year, all she wanted to do was to plan her own 5 birthday party.
April decided to go to the 6 with her friends. She was excited that she didn’t have to think anything about the 7 .
However, things were quite 8 from what they had imagined. When they arrived, they were 9 because the place was full of rubbish here and there. Seeing the mess there, April 10 have fun, even though she wanted a non-Earth Day birthday.
“Can we 11 the rubbish first and then see animals ”
“Of course!” said her friends.
12 they began to collect rubbish. With everyone’s effort, it didn’t take long. A few minutes later, April looked at the clean square and 13 . It seemed to be nice to do 14 for the earth.
“Happy Earth Day, everyone.” said April.
“Happy birthday, April!” shouted her friends.
“Thank you for always celebrating such 15 birthdays with me. Now I’m ready for my zoo.”
1.A.parents B.teachers C.friends D.students
2.A.why B.what C.how D.when
3.A.but B.so C.and D.because
4.A.collect B.read C.throw D.buy
5.A.seventh B.eighth C.ninth D.tenth
6.A.park B.zoo C.museum D.cinema
7.A.schoolwork B.friendship C.health D.environment
8.A.interesting B.similar C.different D.difficult
9.A.pleased B.surprised C.excited D.interested
10.A.couldn’t B.mustn’t C.needn’t D.shouldn’t
11.A.pick up B.find out C.throw away D.search for
12.A.Suddenly B.Recently C.Quickly D.Finally
13.A.cried B.worried C.regretted D.smiled
14.A.nothing B.something C.everything D.anything
15.A.special B.important C.busy D.strange
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Saving Urban Green Spaces
In many big cities around the world, green spaces like parks and community gardens are disappearing. Skyscrapers and shopping malls are being built in their place, leaving little room for trees, grass and flowers. However, these green spaces are more important than people might think—they play a key role in protecting the urban natural environment.
Urban green spaces help improve air quality. Trees and plants absorb harmful gases like carbon dioxide and release oxygen, making the air cleaner to breathe. For example, a single mature tree can absorb up to 48 pounds of carbon dioxide each year. In cities with lots of green spaces, the air is often fresher, and cases of respiratory illnesses are lower than in cities with few plants.
These green spaces also help reduce the “urban heat island” effect. Concrete and asphalt in cities absorb a lot of heat from the sun, making cities much hotter than surrounding rural areas. But trees and grass can cool the air through transpiration—they release water vapor, which lowers the temperature. Studies show that parks can be 3—7 degrees cooler than nearby streets, providing a comfortable place for people to escape the summer heat.
Besides, urban green spaces are home to many small animals and insects. Birds build nests in trees, squirrels collect food from plants, and bees pollinate flowers. Without these green spaces, many urban wildlife species would lose their habitats and even face extinction. Protecting green spaces means protecting the biodiversity of the city.
Unfortunately, many cities still don’t pay enough attention to saving green spaces. Some people think building more buildings will bring more economic benefits, but they ignore the long-term harm to the environment. To change this, citizens can join local environmental groups to protest against the destruction of green spaces. They can also plant trees in their neighborhoods or take part in community garden projects. Governments should also make stricter rules to protect existing green spaces and plan new ones when building new areas.
Saving urban green spaces is not just about keeping cities beautiful—it’s about protecting the natural environment and ensuring a healthy life for people and wildlife. Every small green area counts, and everyone can do their part to save them.
16.Why are urban green spaces important for air quality
A.They produce carbon dioxide. B.They absorb harmful gases and release oxygen.
C.They make cities look more beautiful. D.They provide places for people to exercise.
17.What is the “urban heat island” effect
A.Cities are hotter than rural areas because of concrete and asphalt.
B.Rural areas are hotter than cities because of more plants.
C.Parks are colder than streets because of strong winds.
D.Streets are cooler than parks because of more shade.
18.What do urban green spaces provide for wildlife
A.Food from human beings. B.Tools to protect themselves.
C.Clean water to drink. D.Places to build homes (habitats).
19.What can citizens do to save urban green spaces
A.Build more skyscrapers and shopping malls. B.Ignore the destruction of green spaces.
C.Join environmental groups and plant trees. D.Cut down trees in their neighborhoods.
20.What is the main idea of the passage
A.Urban green spaces are disappearing quickly.
B.Urban green spaces are important for the natural environment and need protection.
C.The “urban heat island” effect is harmful to people’s health.
D.Governments should build more buildings instead of green spaces.
B
Libraries in China have changed their role from traditional storage rooms of books to offering users space for quiet thinking and self-improvement.
The main reason why people visit libraries is changing with the times. Shi Yunxuan, 33, who has worked at a library in Shenzhen for two years, said, “In the past, people went to a library mainly to borrow books and get information. Now, libraries have gotten popular among a growing number of young people who want to improve themselves.”
In recent years, a lot of improvements have been made to libraries nationwide (全国的), and they are now well-equipped. For example, they provide air conditioners (空调), modern desks and high-quality lighting. Shi said, “Libraries are now more comfortable and the new reading areas offer more seats. With more comfortable environment, users believe that they can learn more in the library at the same time.” That is to say studying in the library is a good way to learn.
By the end of 2024, China had 3,248 public libraries, which recorded 107 million readers. Tang Zixuan, 20, a student at Peking University (大学), said the library was the only place where she could put her mind and heart fully in her studies.
Tang said, “I’m afraid of falling behind, which makes me under heavy pressure. I cannot truly enjoy my spare time because I need to do things all the time. So how can I find time to relax ” She believes that the library is the only place where she can find peace while improving her studies.
根据材料内容选择最佳答案。
21.What does Paragraph 2 tell us
A.Libraries are not places to borrow books any more.
B.The conditions of libraries have improved a lot.
C.People visit libraries for more reasons.
D.You can get more information in libraries now.
22.What is in the libraries now from Paragraph 3
①air conditioners ②modern desks ③high-quality lighting ④smoking areas
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
23.Why does the writer give those numbers at the beginning of Paragraph 4
A.To show libraries in China are popular.
B.To advise more students to study in libraries.
C.To show the great history of China.
D.To tell the importance of reading books.
24.Why is Tang Zixuan under heavy pressure
A.Because she is afraid of falling behind.
B.Because her grades are not good.
C.Because she has a lot of homework to do.
D.Because she always has things to do in her spare time.
25.What is the best title for this passage
A.The Modern Chinese Public Libraries
B.More Chinese People Like Reading
C.The Changing Function of Chinese Libraries
D.The Libraries in Universities
C
Have you ever thought about where a plastic bottle goes after you throw it away Its journey is quite long.
First, the bottle is thrown into a trash bin. If it’s put into a recycling bin, its journey becomes meaningful. A truck collects it and takes it to a recycling factory.
At the factory, the bottle is cleaned and crushed (压碎) into small pieces. These pieces are then melted (熔化) and made into small pellets (颗粒). These pellets can be used to make new things, like new bottles, clothes, or even toys!
If the bottle is not recycled, it might end up in a landfill (垃圾填埋场) or in the ocean. It takes a very long time—hundreds of years—for a plastic bottle to break down. In the ocean, it can harm fish and other sea animals.
So, remember to recycle your plastic bottles. You are not just throwing away trash; you are giving it a new life!
26.What is the right order of a recycled bottle’s journey
a. It is crushed into small pieces. b. It is thrown into a recycling bin.
c. It is made into new products. d. A truck collects it.
e. It is melted into pellets.
A.b-d-a-e-c B.d-b-a-e-c C.b-a-d-e-c D.a-b-d-e-c
27.What is the main idea of the passage
A.The dangers of plastic bottles. B.The process of recycling plastic bottles.
C.The history of plastic bottles. D.The uses of new plastic products.
28.What does the underlined phrase “break down” mean
A.Become useful. B.Be made into pellets.
C.Be thrown away. D.Separate into very small parts naturally.
29.Where can you most probably read this passage
A.In a comic book. B.In a science report about recycling.
C.In an advertisement for plastic bottles. D.In a novel about the ocean.
30.What is the best title for the passage
A.The Problem of Plastic B.A New Life for a Plastic Bottle
C.How to Make Plastic Bottles D.The History of Plastic
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有两项多余)
Every year there are endless talks and suggestions on how to protect the environment. As for students, what should we do 31
Save Water
Water is life. What we should do is to save water. Reduce the time we take a bath. The more time we take, the more water we are likely to use. 32
Limit Car Use
33 They may not be as comfortable as the car, but we will make a contribution to protecting the environment.
34
The most important method to protect the environment is to plant trees. Trees may take longer to grow, but they serve the next generation (一代). They provide shade (阴凉处) and reduce the need for air conditioners.
Reduce Food Waste
Research shows that food goes to waste in the world every year is enough to feed almost a billion hungry people. 35 We can make a list of the food we are going to buy, and never order much more than we need in the restaurant.
We depend on the environment for living, and the environment depends on us for living as well. As long as we keep on doing the simple things, we can protect the environment better.
A.Grow Vegetables
B.Plant Trees
C.As we brush our teeth, turn off the taps (水龙头).
D.Luckily, there are methods we can take to reduce food waste.
E.Here are four ways about protecting the environment.
F.Using shopping baskets instead of plastic bags when we go shopping.
G.We can choose biking, walking or public transport instead of a personal car.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.We should have a basic understanding of (medicine) knowledge.
37.There are millions of (website) on the Internet.
38.Don’t eat too much junk food. It’s (harm) to your health.
39.The interior design can (creative) a comfortable feeling for the driver.
40.After a day’s work, I often go to the countryside (breath) fresh air.
41.The colour of the wall has (影响) my mood a lot. I prefer light colours like white.
42.I think good (交流) with people is difficult sometimes.
43.After talking for a long time, finally, they reached an (意见一致).
44.Blue can often (创造) a feeling of harmony and it can calm you down.
45.As usual, she walked (直接) home after school.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.尽管身患残疾,海伦·凯勒仍克服了很多困难。
Helen Keller overcame many difficulties even though she was .
47.这五年来,我家乡发生了巨大的变化
Great changes have in my hometown in the past five years.
48.看!刘丽正在为我们学校的英语节创作海报。
Look! Liu Li is a poster for our school’s English Festival.
49.制作手工艺品来装饰节日是值得推崇的。
It’s wonderful handicrafts to decorate festivals.
50.很多与我同龄的青少年宁愿求助,也不愿放弃。
Many teenagers prefer to ask for help rather than .
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
for problem large it rapid that policy reach difficult deal
India is believed to have overtaken (超过) China as the world’s most populous (人口稠密的) country. The United Nations said India’s population 51 1,425,775,860 by the end of April. It means it is the country with the 52 population in the world. That is because India’s population grows 53 and that of China has been becoming smaller.
China’s fall has a lot to do with its strict one-child 54 for married couples, which ended in 2016. And there are other reasons, too. For example, the rising cost of living and the growing number of Chinese women going to work and studying 55 a higher education.
It is 56 for us to say the exact moment when India’s population passed that of China. However, it is certain that India will have to face many 57 .
It’ll have to provide electricity, food and housing for 58 growing population. In fact, many Indian cities have already been 59 with the problems of water shortages (短缺), air and water pollution. India will also have to provide jobs for millions of young people 60 enter the job market every year.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
根据短文内容,在横线上填上适当单词,使短文完整、通顺。给出的单词空格不限一词,没有给出单词的空格限一词。
Birds are famous for 61 (wake) up early. But in a recent study, scientists 62 (discover) that bright lights are costing birds an average of 50 minutes of sleep each night.
Brent Pease and Neil Gilbert led the research. They used a special recording device called PUC. This device doesn’t just record bird songs; it uses artificial intelligence to identify the birds that are singing. The device also records time, location, and weather information, and reports all of this over the Internet. Pease and Gilbert decided to use this information 63 (study) how light pollution was affecting birds.
Light pollution happens when too much artificial light makes the night much 64 (bright) than normal. It’s known that bright city lights can be confusing and deadly for migrating birds. But these two researchers wanted to find out how birds 65 (influence) when they lived in areas with light pollution. They studied data on over 60 66 (million) bird calls from 583 species active during the day and compared the timing of the calls with the amount of light pollution in the area.
They discovered that light pollution had a huge influence 67 how active the birds were in the morning and evening. In bright areas, birds began singing an average of 18 minutes early. At night, they sang for 68 extra 32 minutes on average. That means birds in areas with strong light pollution are staying up an average of 50 minutes longer every day. What’s more, the light exerted a stronger effect on birds that have larger eyes compared to their body size. Birds that nest in dark areas didn’t seem to be affected 69 (great) by light pollution.
The scientists say it’s worrying that the natural patterns of birds are being interrupted (打断). But they say it’s still unknown 70 staying up longer is actually harmful to the birds. They say it’s possible that the birds are adjusting somehow.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
More and more people are caring about nature. They try to do something to help the environment. People are part of nature. We need to live in harmony (和谐) with it. There are some places where people try to live in harmony with nature.
The Awa people (阿瓦人) of Brazil are one of them. There are only about 450 Awa left, but they do not cut down the trees in their forests. They do not have cars or televisions. They use the wood from fallen trees to build their houses. They grow food in the forest and hunt animals for meat. They live a simple life in the forest, and they are happy.
Another place is the country of Bhutan (不丹) . It is a small country in the mountains of Asia. The government wants to protect its natural beauty, so it does not allow many tourists to visit. It also does not allow hunting. The people of Bhutan believe that living in harmony with nature is important for happiness. They do not have a lot of money, but they have beautiful forests and mountains. They spend a lot of time outside, and they are happy.
Living in harmony with nature is not always easy. Sometimes, we need to change our lives to protect the earth. But there are also many small things we can do. We can plant trees, ride bikes instead of driving cars, and recycle (循环) our waste. Also we can spend more time outside and enjoy the beauty of the natural world.
根据短文内容,用符合语意及语法规则的词填空,每空一词。
71.More and more people try to help the because people are of nature.
72.The Awa people cut down trees in their forests have cars or TVs.
73.The Awa people live and in the forest.
74.Bhutan is a small country in .
75.To live in harmony with nature, there are many small things we can do, like doing something to the nature or enjoying the beauty of the world when we go out.
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.假如你是李卫东,你校准备开展环保教育主题活动,为了配合此次活动开展,请根据下面所给提示,用英语写一封倡议书。
要求:
(1)就如何美化城市至少给出三点建议;
(2)文中不得出现个人真实姓名和校名;
(3)词数80词左右,开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear friends,
None of us likes to live in a dirty and untidy place. We need to do something useful to make our city a better place to live. Here is my advice:
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
In my opinion, if everyone tries his best to protect the environment, our city will become nicer and cleaner!
Thank you!
Li Weidong
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.B 3.D 4.A 5.C 6.B 7.D 8.C 9.B 10.A 11.A 12.C 13.D 14.B 15.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了生日和地球日是同一天的April,每次生日主题都和地球日相关。九岁生日时,她想去动物园过一个特别的生日时发生的事情。
1.句意:一天的学习结束后,April在放学回家的路上告诉她的朋友们。
parents父母;teachers老师;friends朋友;students学生。根据“‘Of course!’ said her friends.”可知,此处指朋友们。故选C。
2.句意:他们知道April的意思。
why为什么;what什么;how怎么样;when什么时候。根据“They knew ... April meant.”可知,他们知道April是什么意思。故选B。
3.句意:因为April正好出生在地球日,所以她所有的生日派对都以地球日为主题。
but但是;so所以;and而且;because因为。本句设空处前后表述内容“出生在地球日”和“派对以地球日为主题”构成因果关系,设空处后表示原因。故选D。
4.句意:七岁时,她被告知收集旧报纸然后卖掉它们来买礼物。
collect收集;read读;throw扔;buy买。根据“birthday parties had an Earth Day theme”可知,她生日做的事情和环保有关,所以是收集旧报纸。故选A。
5.句意:今年,她唯一想做的就是策划自己的九岁生日派对。
seventh第七;eighth第八;ninth第九;tenth第十。根据“ Last year, at eight, ”可知,去年她八岁,所以今年是她的九岁生日。故选C。
6.句意:April决定和她的朋友一起去动物园。
park公园;zoo动物园;museum博物馆;cinema电影院。根据“Can we...the rubbish first and then see animals”可知,看动物的地方是动物园。故选B。
7.句意:她很兴奋,因为她不必考虑任何环境的问题。
schoolwork功课;friendship友谊;health健康;environment环境。根据“birthday parties had an Earth Day theme”可知,她之前的生日都和保护环境有关,所以此处表示她不用在考虑环境问题了。故选D。
8.句意:然而,事情与他们想象的完全不同。
interesting有趣的;similar相似的;different不同的;difficult困难的。根据“the place was full of rubbish here and there”可知,这个地方到处是垃圾,结合前文提到她认为“不必考虑环境问题”,所以此刻的情况与她的想象是不一样的。故选C。
9.句意:当他们到达时,他们很惊讶,因为这个地方到处充满垃圾。
pleased高兴的;surprised惊讶的;excited兴奋的;interested感兴趣的。根据“because the place was full of rubbish here and there”可知,看到满地的垃圾后,他们的感觉应是惊讶的。故选B。
10.句意:看到那里的混乱,April不能玩得开心,即使她想要一个非地球日的生日。
couldn’t不能;mustn’t不准;needn’t不需要;shouldn’t不应该。根据“Seeing the mess there”可知,看到好处都是垃圾,April没法玩得开心。故选A。
11.句意:我们可以先捡垃圾,然后再去看动物吗?
pick up捡起;find out找出;throw away扔掉;search for寻找。根据“they began to collect rubbish”可知,他们此时开始捡拾垃圾。故选A。
12.句意:很快,他们开始收集垃圾。
Suddenly突然地;Recently最近;Quickly很快;Finally最后。根据“‘Of course!’ said her friends.”可知,大家很愿意一起先捡垃圾,所以应是很快就开始行动。故选C。
13.句意:几分钟后,April看着干净的广场笑了。
cried哭;worried担心;regertted后悔;smile微笑。根据“IIt seemed to be nice to do...for the earth.”可知,为地球做点事情感觉很好,所以她的表情是微笑的。故选D。
14.句意:为地球做点什么似乎是件好事。
nothing没有什么;something某事;everything一切;anything任何事情。根据“It seemed to be nice to do...for the earth.”可知,此处指为地球做点什么。故选B。
15.句意:谢谢你们总是和我一起庆祝这么特别的生日。
special特殊的;important重要的;busy忙碌的;strange奇怪的。通读全文可知,April的生日既保护了环境又玩得很开心,所以是一个特别的生日。故选A。
16.B 17.A 18.D 19.C 20.B
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲了城市绿地对自然环境至关重要,但是它们在不断消失,同时阐述了其在改善空气质量、缓解城市热岛效应、保护生物多样性等方面的作用,还呼吁大家保护城市绿地。
16.细节理解题。根据“Trees and plants absorb harmful gases like carbon dioxide and release oxygen, making the air cleaner to breathe.”可知,城市绿地能吸收有害气体并释放氧气,从而改善空气质量。故选B。
17.细节理解题。根据“Concrete and asphalt in cities absorb a lot of heat from the sun, making cities much hotter than surrounding rural areas.”可知,“城市热岛”效应是指由于混凝土和沥青,城市比农村地区更热的现象。故选A。
18.细节理解题。根据“Without these green spaces, many urban wildlife species would lose their habitats and even face extinction.”可知,城市绿地为野生动物提供了栖息地。故选D。
19.细节理解题。根据“To change this, citizens can join local environmental groups to protest against the destruction of green spaces. They can also plant trees in their neighborhoods or take part in community garden projects.”可知,公民可以加入环保组织并植树来保护城市绿地。故选C。
20.主旨大意题。根据“However, these green spaces are more important than people might think—they play a key role in protecting the urban natural environment.”以及全文内容可知,文章主要讲了城市绿地对自然环境很重要,需要保护。故选B。
21.C 22.A 23.A 24.A 25.C
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了中国图书馆的角色变化,并介绍了图书馆设施的改善以及人们使用图书馆的原因变化。
21.主旨大意题。根据文章第2段“In the past, people went to a library mainly to borrow books and get information. Now, libraries have gotten popular among a growing number of young people who want to improve themselves.”可知,人们去图书馆的原因更多样化了。故选C。
22.细节理解题。根据文章第3段“they provide air conditioners, modern desks and high-quality lighting.”可知,图书馆现在配备了空调、现代化书桌和高质量照明。故选A。
23.推理判断题。根据文章第4段“By the end of 2024, China had 3,248 public libraries, which recorded 107 million readers.”可知,这些数字表明图书馆在中国很受欢迎。故选A。
24.细节理解题。根据文章第5段“I’m afraid of falling behind, which makes me under heavy pressure.”可知,唐紫萱压力大的原因是害怕落后。故选A。
25.最佳标题题。全文围绕中国图书馆功能的转变展开,从传统书籍存储到提供学习与自我提升空间。因此最佳标题应体现图书馆功能的转变。故选C。
26.A 27.B 28.D 29.B 30.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了塑料瓶的回收过程及其环保意义。
26.细节理解题。根据文章第二段“First, the bottle is thrown into a trash bin. If it’s put into a recycling bin…”和第三段“At the factory, the bottle is cleaned and crushed… These pieces are then melted and made into small pellets… These pellets can be used to make new things…”可推知正确顺序为:bdaec。故选A。
27.主旨大意题。文章主要描述了塑料瓶回收的过程及其意义,因此核心内容是“回收塑料瓶的流程”。故选B。
28.词句猜测题。根据文章第四段“It takes a very long time—hundreds of years—for a plastic bottle to break down”及后文“harm fish”可推知,塑料需要长时间分解,对生物造成伤害。“break down”指塑料瓶自然分解成微小部分。故选D。
29.推理判断题。文章以科学客观的语言说明回收流程,最可能出现在科学报告中。故选B。
30.最佳标题题。全文围绕塑料瓶回收后的“新生”展开,“A New Life for a Plastic Bottle”最能概括主题。A选项强调问题,C选项和D选项偏离回收重点。故选B。
31.E 32.C 33.G 34.B 35.D
【导语】本文围绕环境保护展开,先提出学生应如何保护环境的问题,随后从节约用水、限制汽车使用、植树、减少食物浪费四个方面阐述了具体方法,并强调了保护环境的重要性及人们持续践行这些简单做法的意义。
31.根据“Every year there are endless talks and suggestions on how to protect the environment. As for students, what should we do ”可知,是在探讨关于学生如何保护环境的问题,设空处应是引出下文保护环境的具体方法。选项E“这里有四种保护环境的方法。”符合语境,故选E。
32.根据“Save Water. Water is life. What we should do is to save water. Reduce the time we take a bath.”可知,强调要节约用水,设空处应是进一步说明节约用水的其他做法。选项C“当我们刷牙时,关掉水龙头。”符合语境,故选C。
33.根据原文“Limit Car Use”这一小标题可知,主题是限制汽车使用,设空处应是说明限制汽车使用的具体方式。选项G“我们可以选择骑自行车、步行或乘坐公共交通工具,而不是开私家车。”符合语境,故选G。
34.根据“The most important method to protect the environment is to plant trees.”可知,本段突出了植树在保护环境中的重要性,设空处应是引出植树这一内容。选项B“植树”符合语境,故选B。
35.根据“Reduce Food Waste. Research shows that food goes to waste in the world every year is enough to feed almost a billion hungry people.”可知,本段关注到食物浪费问题,设空处应是说明减少食物浪费的方法。选项D“幸运的是,我们可以采取一些方法来减少食物浪费。”符合语境,故选D。
36.medical
【解析】句意:我们应该对医学知识有一个基本的了解。medicine“药”,此处修饰“knowledge”,用形容词medical“医学的”,作定语。故填medical。
37.websites
【解析】句意:互联网上有数百万个网站。根据“millions of”可知,其后应接可数名词复数形式,故填websites。
38.harmful
【解析】句意:不要吃太多垃圾食品。这对你的健康有害。根据“Don’t eat too much junk food. It’s…to your health.”可知,此处表示吃太多垃圾食品对你的健康有害,应用形容词harmful“有害的”,作表语。故填harmful。
39.create
【解析】句意:内饰设计可以为驾驶员创造舒适的感觉。由“can…”可知,此处应用动词原形,create是其动词形式。故填create。
40.to breathe
【解析】句意:工作了一天后,我经常去乡下呼吸新鲜空气。根据“I often go to the countryside...fresh air”可知,此处用不定式作目的状语,表示“去乡下是为了呼吸新鲜空气”,故填to breathe。
41.influenced
【解析】句意:墙的颜色对我的情绪有很大影响。我更喜欢白色这样的浅色。根据题意和提示词可知,influence“影响”,结合has可知,本句是现在完成时,所以,influence应用过去分词influenced。故填influenced。
42.communication
【解析】句意:我认为有时与他人进行良好的交流是困难的。根据汉语提示可知,communication“交流”,此处表示抽象概念,为不可数名词。故填communication。
43.agreement
【解析】句意:经过长时间的交谈,他们终于取得一致意见。agreement“意见一致”,reach an agreement“取得一致意见”。故填agreement。
44.create
【解析】句意:蓝色通常可以创造一种和谐的感觉,它可以让你平静下来。“创造”create,情态动词can后接动词原形。故填create。
45.directly/straight
【解析】句意:像往常一样,放学后她直接走回家。directly/direct“直接”,副词,用于修饰动词walked。故填directly/direct。
46.disabled
【解析】对照中英文对照可知,此处缺少“身患残疾”的英语表达,“残疾的”用形容词disabled表示。故填disabled。
47.taken place
【解析】根据中英文提示可知,此处表达“发生”,使用take place ;句子时态为现在完成时,其结构为“have/has + 动词过去分词”,take的过去分词是taken。故填taken place。
48.creating/making
【解析】“创作海报”用英文表达为“create/make a poster”。根据提示词“Look!”可知句子用现在进行时,因此动词需要用现在分词形式。故填creating/making。
49.to create
【解析】根据句意可知,此处表示“推崇做某事”,用固定句型“It’s +adj.+to do sth.” ,其中“创作”用动词“create”,所以这里用“to create”来表示“去创作”。故填to;create。
50.of my age give up
【解析】of one’s age“与……同龄”,介词短语;my“我的”,形容词性物主代词;give up“放弃”,动词短语;prefer to do sth rather than do sth“宁愿做某事而不愿做某事”,动词短语。故填of my age;give up。
51.reached 52.largest 53.rapidly 54.policy 55.for 56.difficult 57.problems 58.its 59.dealing 60.that
【导语】本文介绍了印度超过中国成为世界人口最多国家的现象,并分析人口增长带来的挑战。
51.句意:联合国表示,印度人口在四月底达到了1,425,775,860。根据“The United Nations said India’s population ... 1,425,775,860”可知,此处描述人口达到具体数字,reach表示“达到”,主语为population,结合“said”可知,此处是一般过去时,空处用过去式reached。故填reached。
52.句意:这意味着它是世界上人口最多的国家。根据“It means it is the country with the ... population in the world.”可知,表示在全球范围内比较人口数量,需要用形容词的最高级形式来表示“最多”。large的最高级largest符合语境,修饰population。故填largest。
53.句意:因为印度人口增长很快,而中国人口在减少。根据“India’s population grows…and that of China has been becoming smaller”结合备选词可知,此处需副词修饰grows,rapid“快速的”,副词形式rapidly表示“快速地”,故填rapidly。
54.句意:中国的下降与其对已婚夫妇的严格独生子女政策有关。根据“its strict one-child…for married couples”结合备选词可知,此处指独生子女政策,policy“政策”,符合语境,故填policy。
55.句意:越来越多的中国女性参加工作并追求高等教育。根据“Chinese women going to work and studying…a higher education”结合备选词可知,此处需介词与studying搭配,for表示“为了”追求教育,符合study for结构和语境。故填for。
56.句意:我们很难说出印度人口超过中国的确切时刻。根据“It is…for us to say the exact moment”结合备选词可知,此处需形容词描述难度,difficult“困难的”,符合is后表语结构和语境。故填difficult。
57.句意:然而,印度肯定将面临许多问题。根据“India will have to face many…”结合备选词可知,此处指面临的挑战,problem“问题”,前有many修饰,用其复数形式problems。故填problems。
58.句意:它必须为不断增长的人口提供电力、食品和住房。根据“It’ll have to provide electricity, food and housing for…growing population”结合备选词可知,此处需代词指代India,结合“growing population”为名词可知用it的形容词性物主代词its,符合语境和语法要求。故填its。
59.句意:事实上,许多印度城市已经在应对水资源短缺、空气和水污染的问题。根据“many Indian cities have already been…with the problems”结合备选词可知,此处表示处理问题,句中强调从过去某一时间开始一直持续到现在的动作“应对问题”,且动作仍可能继续。用现在完成进行时。deal“处理”,现在分词dealing与have been构成现在完成进行时,符合deal with结构和语境。故填dealing。
60.句意:印度还必须为每年进入就业市场的数百万年轻人提供工作。根据“India will also have to provide jobs for millions of young people…enter the job market every year”结合备选词可知,此处需关系代词引导定语从句修饰young people,that作主语指代people,符合定语从句语法和语境。故填that。
61.waking 62.discovered 63.to study 64.brighter 65.were influenced 66.million 67.on 68.an 69.greatly 70.whether/if
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了科学家通过研究发现光污染对鸟类作息时间的显著影响。
61.句意:鸟类以早起闻名。根据“be famous for doing sth.”可知,此处需填动名词形式waking,表示“因做某事而闻名”。故填waking。
62.句意:但在最近的研究中,科学家发现强光导致鸟类每晚平均少睡50分钟。根据“in a recent study”可知,此处描述过去的研究结果需用一般过去时,动词discover的过去式为discovered。故填discovered。
63.句意:皮斯和吉尔伯特决定用这些信息研究光污染如何影响鸟类。根据“use sth. to do sth.”可知,此处需填不定式to study,表示“用某物做某事”。故填to study。
64.句意:光污染是指过多的人造光使夜晚比正常更亮。根据“much”可知,此处后接形容词比较级,需填brighter,表示“更亮的”。故填brighter。
65.句意:但这两位研究者想弄清生活在光污染区域的鸟类如何被影响。根据“wanted”可知,从句需用一般过去时,且鸟类是“被影响”,需用被动语态were influenced。故填were influenced。
66.句意:他们研究了来自583种日间活动鸟类的6000多万次鸣叫数据。根据“over 60”可知,此处前有数词,需用million原形,表示“六千万”。故填million。
67.句意:他们发现光污染对鸟类早晚活跃程度有巨大影响。根据“have a huge influence on”可知,此处需填介词on,表示“对……有巨大影响”。故填on。
68.句意:夜晚,它们平均多唱32分钟。根据“extra 32 minutes”可知,extra以元音音素开头,需填不定冠词an,表示“额外的”。故填an。
69.句意:栖息在黑暗区域的鸟类似乎不受光污染的显著影响。根据“affected”可知,此处需用副词修饰,greatly“显著地”。故填greatly。
70.句意:但他们表示,尚不清楚熬夜是否真的对鸟类有害。根据“it’s still unknown”可知,此处后接宾语从句,需用whether/if引导,表示“是否”。故填whether/if。
71.environment part 72.neither nor 73.simply/happily happily/simply 74.mountain Asia 75.good natural
【导语】本文主要介绍了人们试图与自然和谐相处的几个地方及如何与自然和谐相处。
71.根据“More and more people are caring about nature. They try to do something to help the environment. People are part of nature.”可知,越来越多的人试图帮助环境,因为人是自然的一部分。故填environment;part。
72.根据“The Awa people of Brazil are one of them ... they do not cut down the trees in their forests. They do not have cars or televisions.”可知,阿瓦人既不砍伐森林里的树木,也没有汽车和电视,neither...nor...“既不……也不……”。故填neither;nor。
73.根据“They live a simple life in the forest, and they are happy.”可知,阿瓦人在森林里过着简单的生活,他们很快乐,and连接前后相同结构的单词短语或句子,simply和happily是副词形式,所以此处也应用副词。故填simply;happily。
74.根据“Another place is the country of Bhutan . It is a small country in the mountains of Asia.”可知,不丹是亚洲山区的一个小国。故填mountain;Asia。
75.根据“But there are also many small things we can do. We can plant trees, ride bikes instead of driving cars, and recycle our waste. Also we can spend more time outside and enjoy the beauty of the natural world.”可知,与自然和谐相处,我们可以做很多小事。many small things we can do可以用good进行概括。故填good;natural 。
76.例文
Dear friends,
None of us likes to live in a dirty and untidy place. We need to do something useful to make our city a better place to live. Here is my advice:
First, we should plant more trees and flowers to make our city more beautiful. Also, always remember not to throw rubbish or pour waste water everywhere. As we all know, water is becoming less and less. So it’s quite necessary to save water. For example, turn the tap off after washing. Last, but not the least, we’d better ride a bike or walk when going out instead of driving a car.
In my opinion, if everyone tries his best to protect the environment, our city will become nicer and cleaner! Thank you!
Li Weidong
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇倡议类作文,旨在呼吁大家为城市变得更宜居采取行动;
②时态:主要为一般现在时,用于陈述客观的建议和事实;
③提示:作文围绕让城市更美好这一核心,从多种方面给出建议,考生需清晰呈现这些建议,保证内容完整且逻辑通顺。
[写作步骤]
第一步,开篇点题,表明大家都不想生活在脏乱的地方,引出要让城市变更好的话题;
第二步,分点阐述让城市变更好的具体建议,包括种植更多树和花、不乱扔垃圾和倾倒废水、节约用水、绿色出行等;
第三步,表达对大家共同努力让城市更美好、更干净的期望,作总结陈述。
[亮点词汇]
①make...a better place to live让……成为更宜居的地方
②throw rubbish扔垃圾
③pour waste water倾倒废水
④save water节约用水
⑤ride a bike骑自行车
[高分句型]
①We need to do something useful to make our city a better place to live.(动词不定式作目的状语)
②As we all know, water is becoming less and less.(as引导的非限制性定语从句)
③Last, but not the least, we’d better ride a bike or walk when going out instead of driving a car.(when引导的时间状语从句的省略形式)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录