(月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语仁爱科普版(2024)

文档属性

名称 (月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语仁爱科普版(2024)
格式 docx
文件大小 126.9KB
资源类型 试卷
版本资源 仁爱科普版
科目 英语
更新时间 2025-10-08 21:55:14

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语仁爱科普版(2024)Unit 1-Unit 3
阶段核心素养培优卷
本试卷共9页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
Since my mother moved to live with us in the city, she has been much heavier than before. 1 time went by, her health got worse. So I had to take her to see a 2 . My mother was told to lose weight 3 doing exercise every day. She had no choice (选择) but to follow 4 the doctor said. I told her that I would exercise with her every morning.
On the first morning, she got up very early 5 ran with me in our neighborhood. I tried to run slowly 6 she could follow me. After 7 for some minutes, I told her the proper (恰当的) ways of exercise and the importance of eating healthy food. She listened to me 8 . It made me 9 that she told me everything very patiently (耐心地) when I was a kid. On the second morning, I praised her for keeping running with me.
But after two weeks, she wanted to 10 running, because she thought the 11 exercise didn’t work at all. To encourage (鼓励) her, I taught her how to use the facilities (公共设施) for exercise in our 12 . She began to exercise again.
With my help, it 13 her one month to develop (养成) a good habit of daily exercise. “Thank you, my dear daughter. Exercise brings health and happiness to me. I will 14 worry about my health.” Her words touched (触动) my heart deeply. I felt happy to make a big difference to my 15 life.
1.A.As B.But C.So D.When
2.A.nurse B.waiter C.teacher D.doctor
3.A.with B.by C.from D.through
4.A.that B.what C.which D.where
5.A.so B.or C.and D.but
6.A.so that B.such as C.such that D.because of
7.A.eating B.playing C.running D.swimming
8.A.lazily B.quickly C.easily D.carefully
9.A.worry B.wonder C.forget D.remember
10.A.stop B.started C.forget D.go
11.A.two-day B.two-month C.two-week D.two-year
12.A.school B.cinema C.hospital D.neighborhood
13.A.took B.spent C.cost D.paid
14.A.often B.always C.sometimes D.never
15.A.teacher’s B.friend’s C.father’s D.mother’s
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
What do you want to be when you grow up As a kid, Koby’s answer was a doctor. That was a goal her parents set for her, and she wanted to make them happy.
As a teenager, Koby changed her answer to a teacher. She wanted to be a teacher because she thought it was a good and interesting job. But she didn’t think about all the hard work.
When Koby was about to finish school, she had second thoughts. Maybe her purpose in life wasn’t to be a teacher because she doesn’t like kids.
To find her life purpose, Koby made a vision board (愿望板). First, she looked for pictures in magazines, and they must touch her heart at first sight (初看时). When that happened, Koby cut out the pictures. Then, she glued them on a big board. When she stepped back, she saw many pictures of food and people. From them, she started to see a possible future for herself.
She loves food and writing, and the vision board also shows that. Koby now knows her life purpose, and she is going after it.
16.What did Koby’s parents want her to be
A.A writer. B.A teacher. C.A doctor. D.A cook.
17.Why didn’t Koby want to be a teacher
A.Because she didn’t like kids.
B.Because it wasn’t a good job.
C.Because she didn’t like hard work.
D.Because it wasn’t an interesting job.
18.What’s the right order for Koby to make her vision board
①Cut out the pictures. ②Looked for pictures. ③Glued the pictures on a board.
A.①②③ B.②①③ C.③②① D.②③①
19.The underlined word “that” refers to“_______”.
A.Koby found her life purpose B.Koby made a big board by herself
C.Koby found pictures she liked D.Koby cut out the pictures in magazines
20.What is the best title of this passage
A.Koby’s Pictures B.How to Make a Vision Board
C.A Vision Board D.How Koby finds Her Life Purpose
B
Dough figurine making (面人制作) is traditional Chinese art. It has a history of about 2,000 years in China. Though some people said it might vanish, dough figurine makers are still working very hard to keep it alive.
Peng Xiaoping is a great dough figurine making artist. He also teaches students about the traditional art. “I pass on not only the skills, but also the experience of running a business (企业),” he said. “If I only teach them how to make the figurines, my students won’t be able to make a living from it, and it will not be possible to pass on the traditional art to more people.”
Many young people are interested in the traditional art, but they’re facing many ▲ . There’re few professional (专业的) classes teaching students about this art. Also, because of the materials (材料), if dough figurine makers make any mistake, they can’t fix it easily. Instead, they have to do it all over again. So it can be stressful.
Peng believes he can teach the young people in a new way. “My daughter is studying animation design (动画设计) at university, so I’m thinking about bringing animation and dough figurines together. Making dough figurine cartoons would be much more exciting than just passing on the art to the young people,” he said.
We are excited about the future of the traditional art as dough figurine makers in China continue to look for ways to bring new life to their practice.
21.What does the underlined word “vanish” in Paragraph 1 mean
A.Grow up. B.Die out. C.Fix up. D.Run out.
22.Why should Peng’s students learn to do business
A.To sell more dough figurines.
B.To raise money to save more dying traditions.
C.To compete with other dough figurine makers.
D.To make a living when passing on the traditional art.
23.The best word for “ ▲ ” in Paragraph 3 is “________”.
A.changes B.dangers C.results D.difficulties
24.What is the main idea of Paragraph 4
A.Peng provides dough figurine makers with lots of help.
B.Peng invites young artists to design dough figurines.
C.Peng has a new way to pass on the traditional art.
D.Peng decides to sell dough figurines online.
25.What does the writer think of the future of dough figurine making
A.Uncertain. B.Worrying. C.Interesting. D.Exciting.
C
①Young people enjoy different kinds of drinks. What will happen to you if you only drink water
②Chris Bailey, a popular blogger (博客作者) , tried this out. Here is what he has found.
③First, you lose weight faster. You don’t have to exercise but keep away from drinks for 9 days. It is the same as running for 8 kilometres a day! So write down your resolution on a piece of paper and put it on the wall. And you will see the result soon.
④Sometimes when you have to stay up late for test, a cup of tea or coffee is usually on your desk. But do you know 75 to 85 percent of your brain is water Just by drinking water, your brain can work efficiently. You may remember things quickly and well.
⑤What’s more, water washes something bad out of your body. So drinking enough water can stop you from getting old quickly. If you want to look young and beautiful, drink a glass of water right now! Keep on doing it for longer, and you will touch your soft and clean skin.
⑥Lastly, you save money! How much do coffee and juice cost The price of water is much lower.
⑦Drink 5 glasses of water every day or visit doctors Think about it!
根据语篇内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选择最佳答案。
26.According to Chris Bailey, _______ is the best drink.
A.tea B.coffee C.juice D.water
27.Which resolution may be written on the paper in paragraph 3
A.Take more exercise. B.Drink more water.
C.Use the brain more. D.Save more money.
28.The underlined word “efficiently” means “_______” in English.
A.usefully B.quietly C.seriously D.repeatedly
29.What can we learn from the text
A.65 to 75 percent of the brain is water.
B.Drinking tea makes you get old quickly.
C.Keeping on drinking water makes hair soft and clean.
D.Staying away from drinks for 9 days helps lose weight.
30.What’s the structure of the text (①= paragraph 1, …)
A.B. C. D.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Spring is here. The warm weather is great to exercise in. But everything is hard when you do it for the first time. How can you start an exercising routine 31
●Set a goal (设定目标)
32 The answer for the question shouldn’t just be to lose weight. It should also be about becoming healthier or feeling better. If you have a goal in mind, it will be much easier to say “no” to high-fat foods and “yes” to daily exercise.
●Look for the time to exercise
Don’t always say you are too busy. Look for the time to do exercise every day. For example, stop taking the bus. Walk. 33 Soon you will get a lot from these small activities.
● 34
We all know how easy it is to give up exercise. But it will not be so if you make an exercise plan with a friend. Do sports with a friend, then you will enjoy the time even more.
So, why not enjoy sports in spring 35
A.Spring is also a good time for you to play soccer.
B.You have to go to school on foot every morning.
C.Here are some tips for you to follow.
D.Or get up from your desk to stretch (伸展) between classes.
E.Let’s start together now to become a healthier and happier person!
F.Before you start, ask yourself: Why do I want to exercise
G.Find a friend to exercise together.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.Many people fell asleep because they felt the performance was a bit . (bore)
37.The museum has a special exhibition showing famous (west) paintings from Europe and America.
38.What useful (suggest) he made just now!
39.Writing English (diary) is a good way to learn English well.
40.In our (opinion), eating different kinds of food is key to staying healthy.
41.Waiters should always be polite to (顾客) in restaurants.
42.The artist used special skills to make the paper flowers look (真实的) in the painting.
43.The music played by traditional Chinese instruments is (悦耳的) to the ear.
44.When we meet some problems in our life, we should be (积极乐观的).
45.My sister draws (清楚地). Her pictures are always beautiful. (clearly)
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.我们每天早上锻炼来保持身体健康强壮。
We every morning to keep our bodies healthy and strong.
47.三天之内完成这项工作似乎是不可能的。
to finish the work in three days.
48.同时,家长们总有一些重要的事情告诉老师们。
At the , the parents always have to tell the teachers.
49.他打开他的钓鱼包,令他惊讶的是,里面什么都没有,只有一根拐杖。
He opened his fishing bag. To his surprise, there was a walking stick in it.
50.这学期我们将去惠山古镇进行一次学校旅行。
We the Huishan Acient Town this term.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
从方框中选择单词,并用其正确形式填空,然后将答案写到答题卡相应的位置上。每词限用一次。
often health through once we busy enough activity help if
Many people feel tired these days because they are busy working every day. They do not have 51 time to do exercise. So many people are in poor 52 . They feel tired easily when they’re at work. They are becoming too fat or too thin. We need to relax and keep healthy 53 exercise.
There are many kinds of exercise. The warm-up exercises 54 us move easily. Before 55 play ball games or swim, we shall do the warm-up exercises first. Running is also good exercise.
56 we can’t run fast, we can jog (慢跑). Again, before running or jogging, we must do some warm-up 57 . What’s more, we shouldn’t run or jog in 58 streets. It is very dangerous (危险的) because the traffic is heavy. The air there isn’t 59 clean. We should run in the gym or on the playground at least 60 or twice a week. Remember not to do exercise too long each time.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Jeff loved eating junk food and playing video games all day long. He didn’t exercise and often stayed up late at night. As a result, he became heavy and 61 (health). One day, Jeff’s doctor told him that he must have good 62 (habit) if he wanted to stay healthy. Jeff 63 (worry) and wondered what he should do.
“Well, you need 64 (start) eating healthier food and exercising,” the doctor said. “It’s also important for you to get enough sleep.” With these words, the doctor 65 (give) him some guidebooks and a list of healthy food.
Jeff took the 66 (doctor) advice seriously (认真地). He started to eat more vegetables and eat 67 (little) junk food than before. He also exercised every day 68 it was hard for him to keep on. He even made sure to sleep eight hours every night and tried to do some reading instead of playing video games.
At first, it was hard for Jeff to go on his new lifestyle. “I miss my old hobbies,” he told his friend, Tom. “But think about how much better you will feel if you keep it up,” Tom said. “And we can 69 (exercise) together to make it more fun.”
Over time, Jeff became thinner. It was nice for him to feel better. In the end, he 70 (know) that a healthy lifestyle was not only about physical health but also about mental (心理的) health. He thanked the doctor for making him live a happy and healthy life.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
Some children spend a lot of time on the phones. When they are playing on the phones all day, they do not have meals at the right time. Teachers and parents worry about their health. There is a kind of camp for these children. It helps them get into the sunshine. The camp is by the sea, so the children can do many activities on the beach.
The camp asks children to spend more time outside every day. Camp workers take the children to the beach every morning. They need to swim and do other outdoor activities there before having lunch. In the afternoon, they tell stories or play volleyball. After dinner, they sing or dance and go back to have a good sleep.
One of the campers, Li Lei, says, “I thought it might be kind of boring to come to a camp—only doing sports. But I find doing sports is much more interesting than playing on my phone all day. I will spend little time on phones when I go back home.”
阅读下面短文,根据短文内容回答问题或翻译划线部分。
71.Where is the camp
72.What do the children need to do on the beach before lunch
73.What will Li Lei do when he goes back home
74.What do you think of the camp Why
75.将短文中划线句子翻译成中文。
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.假设你是李小明,英文名是Bob,今年寒假要去参加冬令营(winter camp)活动。请根据下列提示,用英文写一篇自我介绍。
提示:
(1)来自南宁,每天吃大量水果、蔬菜,很少吃垃圾食品;
(2)你认为健康是最重要的,所以每周锻炼两次,例如踢足球、游泳等;
(3)好友Jim比你高,比你外向,喜欢看动作片;
(4)以后想当一名科学家,为此你要努力学习,取得好成绩。
要求:
(1)参考提示内容,可适当发挥;
(2)语句通顺,意思连贯,书写工整;
(3)文中不得出现你的任何真实信息(姓名、校名和地名等);
(4)词数:80词左右(开头已给出,不计入总词数)。
I am very glad to introduce myself to all of you. I am Li Xiaoming. My English name is Bob. __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.D 3.B 4.B 5.C 6.A 7.C 8.D 9.D 10.A 11.C 12.D 13.A 14.D 15.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲了“我”因母亲搬来城市后体重增加、健康变差,便带她看医生并陪她锻炼,期间母亲曾想放弃,“我”通过教她使用小区锻炼设施鼓励她,最终母亲用一个月养成每日锻炼的好习惯。
1.句意:随着时间的推移,她的健康状况变得更差了。
As当……时、随着;But但是;So所以;When当……时。根据“...time went by, her health got worse”可知,此处表达“随着时间推移”,故选A。
2.句意:所以我不得不带她去看医生。
nurse护士;waiter服务员;teacher老师;doctor医生。根据“her health got worse”可知,健康状况变差应该去看医生,故选D。
3.句意:我妈妈被建议通过每天锻炼来减肥。
with和……一起;by通过;from来自;through穿过、通过。根据“lose weight...doing exercise every day”可知,此处指“通过锻炼减肥”,by后接具体方式,符合语境,故选B。
4.句意:她别无选择,只能听从医生的话。
that那个;what什么;which哪一个;where哪里。根据“follow...the doctor said”可知,此处是宾语从句,从句中said缺少宾语,应用what引导,故选B。
5.句意:第一天早上,她起得很早,然后和我在小区里跑步。
so所以;or或者;and和;but但是。根据“got up very early...ran with me”可知,“起床”和“跑步”是顺承关系,应用and连接,故选C。
6.句意:我努力跑得慢一些,以便她能跟上我。
so that以便;such as例如;such that如此……以至于;because of因为。根据“I tried to run slowly...she could follow me”可知,“跑得慢”的目的是“让她能跟上”,应用so that引导目的状语从句,故选A。
7.句意:跑了几分钟后,我告诉她正确的锻炼方式以及吃健康食物的重要性。
eating吃;playing玩;running跑;swimming游泳。根据“ran with me in our neighbourhood”可知,此处指“跑了几分钟后”,故选C。
8.句意:她认真地听我说。
lazily懒惰地;quickly快速地;easily容易地;carefully认真地。根据“she told me everything very patiently when I was a kid”及语境可知,妈妈此时应是“认真地”听“我”说,故选D。
9.句意:这让我想起,在我小时候,她总是非常耐心地告诉我所有事情。
worry担心;wonder想知道;forget忘记;remember记得、想起。根据“it made me...that she told me everything very patiently when I was a kid”可知,此处指“让我想起小时候的事”,故选D。
10.句意:但是两周后,她想停止跑步,因为她认为这两周的锻炼根本没效果。
stop停止;started开始(过去式);forget忘记;go去。根据“because she thought the...exercise didn’t work at all”可知,她觉得锻炼没效果,所以想“停止”跑步,want to后接动词原形,故选A。
11.句意:但是两周后,她想停止跑步,因为她认为这两周的锻炼根本没效果。
two-day两天的;two-month两个月的;two-week两周的;two-year两年的。根据“But after two weeks”可知,此处指“两周的锻炼”,故选C。
12.句意:为了鼓励她,我教她如何使用我们小区里的公共锻炼设施。
school学校;cinema电影院;hospital医院;neighborhood小区。根据“ran with me in our neighbourhood”及语境可知,锻炼设施应在“小区”里,故选D。
13.句意:在我的帮助下,她花了一个月的时间养成了每天锻炼的好习惯。
took花费(it takes sb. +时间+to do sth.);spent花费(sb. spends +时间/金钱+on sth./(in) doing sth.);cost花费(sth. costs sb. +金钱);paid支付(sb. pays +金钱+for sth.)。根据“it...her one month to develop a good habit”可知,此处是“it takes sb. +时间+to do sth.”结构,且动作发生在过去,用took,故选A。
14.句意:我再也不会担心我的健康了。
often经常;always总是;sometimes有时;never从不。根据“Exercise brings health and happiness to me”可知,锻炼带来了健康,所以“再也不”担心健康了,故选D。
15.句意:我很高兴能给我妈妈的生活带来很大的改变。
teacher’s老师的;friend’s朋友的;father’s爸爸的;mother’s妈妈的。通读全文可知,文章围绕“我”帮助妈妈锻炼、改善健康展开,此处指“妈妈的生活”,故选D。
16.C 17.A 18.B 19.C 20.D
【导语】本文主要讲述了Koby是怎样找到她的生活的目的。
16.细节理解题。根据第一段“As a kid, Koby’s answer was a doctor. That was a goal her parents set for her, and she wanted to make them happy.”可知,Koby的父母想要她成为一名医生。故选C。
17.细节理解题。根据第三段“Maybe her purpose in life wasn’t to be a teacher because she doesn’t like kids.”可知,Koby不想当老师是因为她不喜欢孩子。故选A。
18.细节理解题。根据第四段“First, she looked for pictures in magazines, and they must touch her heart at first sight.”,“When that happened, Koby cut out the pictures.”和“Then, she glued them on a big board”可知,Koby制作愿望板的步骤是先寻找杂志中照片,然后剪出图片,最后把照片粘到板上。故选B。
19.词句猜测题。根据“and they must touch her heart at first sight”可知,此处是说当这些照片初看时就打动了她,“that”指的是Koby找到了她喜欢的照片。故选C。
20.标题判断题。通读全文可知,本文主要介绍了Koby怎样找到她的生活的目的。故选D。
21.B 22.D 23.D 24.C 25.D
【导语】本文是一篇说明文,介绍了中国传统艺术面人制作的历史、传承现状及面临的挑战,还讲述了面人艺术家彭小平为传承这门艺术所做的努力和创新尝试。
21.词句猜测题。根据第一段中“Though some people said it might vanish, dough figurine makers are still working very hard to keep it alive.”可知,尽管有人说它可能会vanish,但面人制作者仍在努力让它存活下去,由此可推测vanish意为“消失”,与die out意思相近。故选B。
22.细节理解题。根据第二段中彭小平说的“If I only teach them how to make the figurines, my students won’t be able to make a living from it, and it will not be possible to pass on the traditional art to more people.”可知,他让学生学习做生意是为了让他们在传承传统艺术的同时能以此谋生。故选D。
23.推理判断题。第三段提到“教授这门艺术的专业课程很少”以及“如果面人制作者出错,很难修复,只能重新做,这会带来压力”,这些都是年轻人面临的问题,所以空白处应填difficulties“困难”。故选D。
24.主旨大意题。根据第四段开头提到“Peng believes he can teach the young people in a new way.”,接着介绍他考虑将动画设计与面人制作结合,制作面人卡通,可知他有了传承传统艺术的新方法。故选C。
25.观点态度题。根据最后一段“We are excited about the future of the traditional art as dough figurine makers in China continue to look for ways to bring new life to their practice.”可知,作者认为面人制作的未来是令人兴奋的。故选D。
26.D 27.B 28.A 29.D 30.C
【导语】本文是一篇说明文,主要讲了博客作者Chris Bailey尝试后发现,只喝水有快速减肥、让大脑高效工作、延缓衰老、省钱等好处,文章以此说明喝水的益处并呼吁人们每天喝足够的水。
26.推理判断题。根据“Chris Bailey, a popular blogger (博客作者) , tried this out. Here is what he has found. First, you lose weight faster... Just by drinking water, your brain can work efficiently... drinking enough water can stop you from getting old quickly... you save money! The price of water is much lower”可知,Chris Bailey通过尝试发现只喝水有减肥更快、让大脑高效工作、延缓衰老、省钱等诸多好处,由此可推断他认为水是最好的饮品。故选D。
27.推理判断题。根据“First, you lose weight faster. You don’t have to exercise but keep away from drinks for 9 days. It is the same as running for 8 kilometres a day! So write down your resolution on a piece of paper and put it on the wall”可知,此处是围绕“不喝其他饮品、只喝水能快速减肥”展开,所以写在纸上的决心应该与“多喝水”相关。故选B。
28.词句猜测题。根据“But do you know 75 to 85 percent of your brain is water Just by drinking water, your brain can work efficiently. You may remember things quickly and well”可知,喝水后大脑能让你快速且清楚地记住事情,这说明大脑工作状态更好、更有作用,由此可推断“efficiently”与“usefully”意思相近。故选A。
29.细节理解题。根据“First, you lose weight faster. You don’t have to exercise but keep away from drinks for 9 days. It is the same as running for 8 kilometres a day”可知,远离饮品9天有助于减肥。故选D。
30.篇章结构题。通读全文可知,①提出“只喝水会发生什么”的问题;②指出博客作者Chris Bailey做了相关尝试并会分享发现;③④⑤⑥分别从“快速减肥、大脑高效工作、延缓衰老、省钱”四个方面阐述只喝水的好处;⑦以选择问句总结,呼吁多喝水。所以文章结构是“提出问题—引出实验者及话题—分点阐述好处—总结呼吁”。故选C。
31.C 32.F 33.D 34.G 35.E
【导语】本文围绕如何在春天开始日常锻炼给出了一些建议,包括设定目标、寻找锻炼时间、找朋友一起锻炼等,最后鼓励大家在春天享受运动,成为更健康快乐的人。
31.根据“How can you start an exercising routine ”可知,这里提出如何开始日常锻炼的问题,接下来应该是给出相关建议。选项C“这里有一些你可以遵循的小贴士”符合语境故选C。
32.根据“The answer for the question shouldn’t just be to lose weight.”可知,这里提到问题的答案,说明前面提出了一个问题。选项F“在你开始之前,问问自己:我为什么想锻炼?”符合语境,故选F。
33.根据“Look for the time to do exercise every day.”可知,此段围绕找时间锻炼展开,这里需要举例说明如何找时间锻炼。选项D“或者在课间从你的书桌旁站起来伸展一下身体”符合语境,故选D。
34.根据“But it will not be so if you make an exercise plan with a friend.”可知,此段强调和朋友一起制定锻炼计划,选项G“找一个朋友一起锻炼”符合语境,故选G。
35.根据“So, why not enjoy sports in spring ”可知,这里呼吁大家在春天享受运动,选项E“现在让我们一起开始,成为一个更健康、更快乐的人!”符合语境,故选E。
36.boring
【解析】句意:很多人睡着了,因为他们觉得这场表演有点无聊。此处需要一个形容词来描述“the performance(表演)”的特征,“bore”是动词,其形容词形式“boring”用于修饰事物,表示“令人厌烦的,无聊的”,符合语境,用来说明表演让人觉得无聊,故填“boring”。
37.western
【解析】句意:博物馆有一个特别展览,展出欧美著名的西方绘画作品。west“西方”,名词,空处修饰名词paintings用形容词形式western“西方的”,作定语。故填western。
38.suggestions
【解析】句意:他刚才提出了多么有用的建议啊!此处考查感叹句结构“What+形容词+名词+主语+谓语”,根据结构可知空处需要用名词形式。suggest的名词形式为suggestion,为可数名词,此处需用复数形式表泛指,故填suggestions。
39.diaries
【解析】句意:写英语日记是学好英语的一个好方法。根据“Writing English…(diary) is a good way to learn English well.”可知,diary“日记”是可数名词,此处是泛指写日记,应用名词复数形式。故填diaries。
40.opinion
【解析】句意:在我们看来,吃不同种类的食物是保持健康的关键。根据“In our... (opinion)”以及所给提示词可知,此处使用固定短语“in one’s opinion”,表示“在某人看来”,“our”后接名词“opinion”,且“opinion”用单数形式即可。故填opinion。
41.customers
【解析】句意:在餐厅,服务员应该对顾客有礼貌。根据中文提示“顾客”可知填customer,而语境表示复数概念,故用复数形式customers。故填customers。
42.real
【解析】句意:艺术家运用特殊技巧使纸花在画中看起来真实。real“真实的”,形容词作表语。故填real。
43.pleasant
【解析】句意:中国传统乐器演奏的音乐很悦耳。根据汉语提示可知,此处应填入pleasant“悦耳的”,形容词作表语。故填pleasant。
44.positive
【解析】句意:当我们在我们的生活中遇到一些问题时,我们应该要积极乐观。根据汉语提示可知,positive表示“积极乐观的”。故填positive。
45.clearly
【解析】句意:我姐姐/妹妹画得很清楚。她的画总是很漂亮。clearly“清楚地”,副词,在句中作状语,修饰动词draws。故填clearly。
46.do exercise
【解析】“锻炼”常用“do exercise”表达,根据“every morning”可知句子用一般现在时,主语“We”是复数,谓语动词用原形。故填do;exercise。
47.It doesn’t seem possible
【解析】根据中英文对照可知,空处缺少“似乎是不可能的”英文表达。It doesn’t seem+形容词+to do sth. “做某事似乎是不……的”,固定句型,possible“可能的”,形容词。故填It;doesn’t;seem;possible。
48.same time something important
【解析】“同时”的固定短语是“at the same time;“一些事情”用“something”,“重要的”是“important”,形容词修饰不定代词要后置。故填same;time;something;important。
49.nothing but
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“什么都没有,只有”,英语中“nothing but”为固定短语,意为“除……外什么也没有;只有”,符合语境。故填nothing;but。
50.will go on a school trip to
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“将去……进行一次学校旅行”,用英文表达为will go on a school trip to;“will + 动词原形”构成一般将来时,符合“this term”暗示的未来时间语境;go on a trip to sp“去某地旅行”。故填will go on a school trip to。
51.enough 52.health 53.through 54.help 55.we 56.If 57.activities 58.busy 59.often 60.once
【导语】本文主要讲述了为了身体健康,我们应该每天做一些锻炼。
51.句意:他们没有足够的时间进行锻炼。根据“because they are busy working every day”结合备选词可知,此处应指没有足够的时间做运动,enough“足够的”,形容词作定语。故填enough。
52.句意:因此,很多人身体状况不佳。根据“They do not have...time to do exercise.”结合备选词可知,此处应指许多人身体不健康,health“健康”,名词。故填health。
53.句意:我们需要通过锻炼来放松身心并保持健康。根据“We need to relax and keep healthy … exercise.”结合备选词可知,此处应指通过锻炼放松并保持健康,因此用through“通过”。故填through。
54.句意:热身运动能帮助我们轻松地活动身体。根据“The warm-up exercises … us move easily.”结合备选词可知,热身运动应是帮助我们活动自如,help“帮助”,动词,时态为一般现在时,主语exercises为复数形式,因此动词用原形。故填help。
55.句意:在我们进行球类运动或游泳之前,应该先做热身运动。根据“Before...play ball games or swim, we shall do the warm-up exercises first.”结合备选词可知,before引导的时间状语从句缺少主语,因此应用we“我们”。故填we。
56.句意:如果我们跑不快,那我们可以慢跑。根据“...we can’t run fast, we can jog (慢跑).”结合备选词可知,此处应表示如果跑不快,可以慢跑,因此应用if“如果”,引导条件状语从句,句子开头首字母大写。故填If。
57.句意:同样,在跑步或慢跑之前,我们必须先做一些热身活动。根据“we must do some warm-up...”结合备选词可知,此处应指做一些热身活动,因此用activity“活动”,可数名词,some后应用复数形式。故填activities。
58.句意:此外,我们在繁忙的街道上不应跑步或慢跑。根据“It is very dangerous (危险的) because the traffic is heavy.”结合备选词可知,此处应指在繁忙的街道,busy“繁忙的”,形容词作定语。故填busy。
59.句意:那里的空气经常不干净。根据“because the traffic is heavy”结合备选词可知,交通繁忙,空气应该是经常不干净的,因此用often“经常”,副词修饰形容词。故填often。
60.句意:我们每周至少应该在健身房或操场上锻炼一次或两次。根据“...or twice a week”结合备选词可知,此处应指一周一次或两次,因此用once“一次”。故填once。
61.unhealthy 62.habits 63.worried 64.to start 65.gave 66.doctor’s 67.less 68.though 69.exercise 70.
knew
【导语】本文讲述了杰夫改变生活习惯,收获身心健康的故事。
61.句意:结果,他变得很胖且不健康。根据“became heavy and...”可知,此处需要一个形容词,结合“He didn’t exercise and often stayed up late at night.”可知,他不锻炼,还经常熬夜说明他不健康,“health”的形容词“unhealthy不健康的”符合语境。故填unhealthy。
62.句意:一天,杰夫的医生告诉他,如果他想保持健康,必须有好习惯。“habit”是可数名词,这里应用复数形式“habits”表泛指,指多个好习惯。故填habits。
63.句意:杰夫很担心,想知道他应该做什么。根据“and wondered”可知,此空用一般过去式,“worry”的过去式是“worried”。故填worried。
64.句意:“嗯,你需要开始吃更健康的食物并锻炼。”医生说。“need to do sth.”表示“需要做某事”,所以此空用动词不定式。故填to start。
65.句意:说完这些话,医生给了他一些指南和一份健康食品清单。文章是一般过去时,“give”的过去式是“gave”。故填gave。
66.句意:杰夫认真对待医生的建议。此处表示“医生的”,用名词所有格“doctor’s”修饰“advice”。故填doctor’s。
67.句意:他开始吃更多的蔬菜,比以前吃更少的垃圾食品。根据“than before”可知,要用比较级,“little”的比较级是“less”。故填less。
68.句意:他也每天锻炼,尽管这对他来说很难坚持。根据语境,此处是让步关系,“though”表示“尽管”符合语境。故填though。
69.句意:“而且我们可以一起锻炼,让它更有趣。”“can”是情态动词,后接动词原形。故填exercise。
70.句意:最后,他知道健康的生活方式不仅关乎身体健康,也关乎心理健康。文章是一般过去时,“know”的过去式是“knew”。故填knew。
71.It is by the sea. 72.They need to swim and do other outdoor activities there. 73.He will spend little time on phones. 74.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I think it’s a helpful camp. Because it helps children get away from their phones, do healthy outdoor activities, and develop good habits. It also shows them that real-life fun is better than online fun. 75.晚饭后,他们会唱歌或跳舞,之后就回去好好睡觉了。
【导语】本文介绍了一个旨在帮助沉迷手机的儿童走向户外、参与体育活动、培养健康生活习惯的夏令营,并通过一个孩子的正面反馈,说明了该营地的积极效果。
71.根据第一段“The camp is by the sea, so the children can do many activities on the beach.”可知,营地在海边。故填It is by the sea.
72.根据第二段“They need to swim and do other outdoor activities there before having lunch.”可知,他们需要在午饭前在那里游泳和做其他户外活动。故填They need to swim and do other outdoor activities there.
73.根据最后一段“I will spend little time on phones when I go back home.”可知,回家后,Li Lei会在手机上花很少的时间。故填He will spend little time on phones
74.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I think it’s a helpful camp. Because it helps children get away from their phones, do healthy outdoor activities, and develop good habits. It also shows them that real-life fun is better than online fun.
75.After dinner“晚饭后”,介词短语;they“他们”,人称代词主格;sing or dance“唱歌或跳舞”;and表顺承;go back“回去”,动词短语;to have a good sleep“好好睡觉”,动词不定式作目的状语。故填:晚饭后,他们会唱歌或跳舞,之后就回去好好睡觉了。
76.One possible version:
I am very glad to introduce myself to all of you. I am Li Xiaoming. My English name is Bob. I come from Nanning. I eat lots of fruit and vegetables every day and hardly ever eat junk food. I think the most important thing is to keep healthy. So I exercise twice a week, such as playing football, going swimming, riding bikes and so on. My good friend Jim is taller and more outgoing than me. And he likes action movies. In the future, I want to be a scientist. So I must study hard and get good grades. I feel lucky to join you. I hope that we can be good friends.
【解析】[总体分析]
① 题材:本文是一篇材料作文;
② 时态:以“一般现在时”为主;
③ 提示:需涵盖所有给定信息点(饮食、健康习惯、好友对比、未来理想),并合理拓展衔接。
[写作步骤]
第一步,用已给模板句引入,介绍姓名和英文名;
第二步,说明家乡和健康生活习惯;
第三步,对比好友Jim的性格爱好;
第四步,阐述未来理想及努力方向,表达期待。
[亮点词汇]
① hardly ever几乎不
② keep healthy保持健康
③ get good grades取得好成绩
[高分句型]
I think the most important thing is to keep healthy.(宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录