/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)Unit 1-Unit 2
阶段核心素养培优卷
本试卷共11页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
通读下面短文,从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项填入空格内,使短文通顺、连贯。
I used to hate running. At secondary school I found it very tired to run around the sports field and I was always one of the 1 students to cross the finish line. Then, in 2020, my friend asked me to run with him. My 2 was, “No way! I hate running”.
During the weekend I thought about his question. “Why do I hate running ” I thought, In the end I decided to 3 it. I told my friend I would like to run with him. He was 4 to hear that. He advised me to look for a running program on the Internet to 5 me learn how to run. There were lots of running programs on the Internet. I 6 a 14-week running program. I would attend a match when I finished the program. I had to run three times a week. At first, I ran for short periods of 7 and had long breaks. Then 8 the weeks went on, I had to run for longer periods of time and the breaks got 9 . I enjoyed following the running program each week. Now I can run for 10 than 30 minutes each time! I went from 11 running to loving running.
On the day of the 12 I was both excited and nervous. 13 was finally time to put my new skills into practice. My friends and family came to support me. It was lovely to have them there. With their support and my training, I managed to finish the 10000-metre run in 72 minutes. I was very 14 of that.
From this experience I 15 it was a good idea to try something before saying I hated it! Because it turned out that I really enjoyed running.
1.A.first B.last C.second D.best
2.A.answer B.result C.question D.saying
3.A.take care of B.take out of C.take part in D.take pride in
4.A.sad B.worried C.angry D.glad
5.A.help B.give C.bring D.lead
6.A.saw B.made C.borrowed D.chose
7.A.week B.year C.time D.month
8.A.before B.after C.as D.until
9.A.stronger B.weaker C.longer D.shorter
10.A.less B.more C.better D.worse
11.A.hating B.liking C.enjoying D.learning
12.A.break B.meeting C.match D.time
13.A.I B.This C.It D.That
14.A.good B.famous C.interested D.proud
15.A.thought B.learned C.promised D.became
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Alysaa Carson is a 17-year-old girl. She dreams of going to Mars. She was first interested in becoming an astronaut at the age of three. At that time, she was watching a cartoon called The Backyardigans. The characters in the cartoon went to Mars many times for different tasks. She also wanted to be one of them.
After knowing the serious pollution and the large population on Earth. Alyssa thinks people may look for another planet to live on in the future. She thinks humans may choose to live on Mars in the future. That’s because it’s a planet similar to the earth in some aspects (方面). What’s more, people will be able to use the technologies to get there at that time. Alyssa dreams of going to Mars and working in the field of astrobiology (天体生物学).
Her father believes that parents should help children achieve their dreams. He thinks that it doesn’t matter if the dreams change a lot or how crazy they are. And he doesn’t think it’s too young to get a pilot’s license (执照) for a 17-year-old girl. Perhaps it’s very dangerous for his daughter to go to Mars. But he believes that she can achieve her dream one day. What he can do is to let his daughter work hard for her dream.
16.What does the underlined word “them” refer to
A.Alyssa’s family.
B.Alyssa’s classmates.
C.The characters in the cartoon.
D.The scenes in the cartoon.
17.Why does Alyssa think people should go to Mars
A.Because people can live a happier life there.
B.Because it’s easy to get there with the technologies now.
C.Because it’s a planet with many new lives.
D.Because mars has something in common with the earth.
18.What can we learn about Alyssa Carson’s father
A.He hopes his daughter to be a scientist in the future.
B.He used to be a pilot when he was young.
C.He works in the field of astrobiology now.
D.He respects his daughter’s dream.
19.Which one is TRUE according to the text
A.It’s easy for a 17-year-old girl to get a pilot’s licence.
B.Alyssa’s dream of going to Mars lasts for a long time.
C.We can ask parents for help when we meet trouble.
D.Alyssa is a quiet and hard-working student at school.
20.What does the writer want to tell us
A.Interest is the best teacher for every child.
B.It’s never too late for people to learn something new.
C.Parents should work hard for their children’s dreams.
D.Children should communicate with their parents in time.
B
Scientists in Switzerland have used lasers (激光) to change the path of a lightning strike (雷击的路径). The experiment suggests that in the future, lasers might be useful for protecting large buildings from lightning.
Lightning can be extremely powerful and cause serious problems on the ground. Lightning strike can cause fires, destroy buildings, and even kill people. The damage from lightning costs billions of dollars every year. In the US, lightning strikes killed close to 450 people between 2006 and 2021.
Scientists have been trying to find a way to protect buildings from lightning for a long time. Now the best Way is by putting metal rods (金属竿) on the buildings. These rods are connected to the ground. The lightning is attracted to the rods, which safely guide the electricity into the ground. But lightning rods can only protect a small area. Some buildings—such as airports are so large that it’s difficult to protect the whole building using lightning rods.
Another idea is to use lasers to guide lightning. Scientists had been working on the idea for over 20 years. They have successfully guided lightning with lasers inside a lab. But until the summer of 2021, scientists could guide lightning with lasers outside. Using a powerful laser, scientists in Switzerland were able to guide lightning tor meters.
The heat from the laser creates a path of air that is less thick than the air around it. The path also has a special charge (电荷). The lightning can follow this path almost as if it were a lightning rod. Scientist Matteo Clerici said, “The fact that we managed to do it in an outdoor environment is a very big step.”
But the laser still didn’t guide the lightning as far as the scientists would like. Besides, the laser is also very expensive. The scientists say it cost about $2 billion. It will probably take 10 or more years before a laser like this is truly able to protect large buildings.
21.To know how powerful lightning can be, which paragraph can we read
A.Paragraph 2. B.Paragraph 3. C.Paragraph 4. D.Paragraph 5.
22.What is the laser technology expected to protect
A.High-rise buildings. B.Large buildings.
C.Beautiful buildings. D.Important buildings.
23.Why are lasers not used widely for changing the path of lightning strike now
A.Putting metal rods on the buildings is the best way.
B.Some buildings are so large that it’s difficult to protect.
C.Lasers are only able to guide lightning for a short distance
D.Lasers are so expensive that scientists can’t pay for experimenting.
24.What can we learn from what Matteo Clerici said
A.Scientists still need to work harder to achieve a greater success.
B.It is not easy for scientists to guide lightning with lasers outside.
C.Scientists need to change working environment in next experiments.
D.It is a great progress for scientists to guide lightning with lasers outside.
25.What can we get to know at the end of the passage
A.Behind bad luck comes good luck.
B.A journey of a thousand miles begins with a single step.
C.There is still a long way to go before a laser can really work.
D.For scientists, working together is better than working alone.
C
Having a hobby is a great way for you to feel happy and meet new people. In fact, there are lots of hobbies that are good for you.
Hobbies are simply anything you do that’s for fun. You aren’t getting paid to do it; it’s something you like to do with your free time. For a lot of people these days it seems like their only leisure activities are watching television and staying on the Internet. That’s a pity, because hobbies — from rock climbing to collecting something — can have real benefits.
Hobbies often provide something that you might not get in your everyday life. They allow you to do something that’s just for you, and they can help you forget your daily problems and give you a lot of pleasure. If you can find like-minded people in your area, going outside can also be a great way to meet new people and experience new adventures.
If you are adding a new thing into your life, you have to take time and focus away from something else. The good news is that most of us have a lot of time we are not using well, either because we are spending a lot of time online or watching TV or just wasting time we could be spending on our hobbies.
Of course everyone is different and your personality does play a role in what sorts of hobbies you’ll like. Maybe you really like hanging out with friends, so you need to take a class or have an interest that you can do with a group. If you travel a lot, something that you can do anywhere is helpful; if you’re a homebody you might love to be surrounded by a cool collection.
The truth is that you may not hit the perfect activity for you right out of the gate, but you can have a lot of fun trying out new things and exploring what’s out there. Do some web searches, visit the library; don’t be afraid to try new things, and soon you’ll have a hobby that provides you with a lot of fun and stress relief, too.
26.Which of the following hobbies is good for you according to the writer
A.Watching television. B.Staying on the Internet.
C.Rock climbing. D.Going out a lot.
27.The third paragraph mainly tells us ______.
A.why hobbies are important
B.what hobbies actually are
C.hobbies help you forget problems
D.hobbies help you experience new adventures
28.If you like staying at home, as a hobby you had better ______.
A.spend a lot of time online
B.watch a lot of TV
C.take a class or join in a group
D.collect something you like
29.The meaning of the underlined word “hit” in the last paragraph is similar to ______.
A.pick up B.run into C.find out D.turn to
30.In the passage the writer mainly suggests that we should ______.
A.find hobbies that fit us well
B.meet more people outside
C.have a lot of fun at home
D.visit the library in our free time
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从文后选出能填入空白处的最佳选项,其中有两项多余。
The world is an interesting place. Different people like different things. Some people like loud music. Other people don’t. 31
Many people like sports, but they do not all like the same sports. In some countries, cricket (板球运动) is a very popular sport. In others, it is not popular at all. No one plays it or watches it on TV. However, the World Cup is very popular. 32
Different people like different foods. Some people do not like meat. 33 Some people do not like potatoes or bread. They prefer rice.
34 Most people have their favorite colors. Some people like bright colors. Others prefer pale colors.
Many people like traveling. Different people like different places. 35 They like the fresh air. Some people like to go to the cities. Because they like shopping. Some other people enjoy beautiful places like the mountains or beaches.
What do you like Have you got an idea
A.They like soft music like the piano music.
B.Not everyone likes the same color.
C.Millions of people watch the game on TV.
D.Nowadays traveling by car is popular.
E.They eat fruit and vegetables most of the time.
F.Different people have different hobbies.
G.Some people like to go to the country.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.Mary can play some (music) instruments, such as the piano and the violin.
37.The (popular) of private cars is changing the people’s life style.
38.The main (enter) to the building is on the north side.
39.Mrs. Dean was thankful to the policemen who had helped her kids arrive . (safe)
40.Museums are (educate) places where you can learn a lot.
41.She lost her temper with a (顾客) and shouted at him.
42.I communicate with my friends on WeChat (几乎) every day.
43.After hearing the bad news, the girl was sad and her mother (拥抱) her to make her feel better.
44.You’re expected to knock at the door before (进入) the meeting room.
45.When Morwen, a pet dog, was found missing, its (安全) worried everyone who loved it.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.他别无选择,只能把工人分成两组,布置不同层级的任务。
He the workers into two groups and give them tasks at different levels.
47.火箭大概是在2000多年前被意外发明的。
Rockets were probably invented about 2,000 years ago.
48.你会后悔跟父母顶嘴因为他们是真的关心和爱护你。
You will regret to your parents because you know they truly care about you.
49.很多父母认为青少年的业余爱好会妨碍他们的学业。
Many parents think teenagers’ hobbies can the way of their schoolwork.
50.即使有时候你的妈妈误会了你,你不应该顶撞她。
Although your mother mistakes you sometimes, you aren’t supposed to to her.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
用方框中所给单词或短语的适当形式填空,使短文通顺、正确、连贯,每个单词或短语限用一次。
forget, decide, love, me, to, beginning, exactly, since , so far, lively
Many people draw on paper, but few paint on stones. And that is 51 what Mo Wuying is doing. The animals she paints on stones are surprisingly lifelike. The poses (姿势) are 52 by the shapes of the stones. Mo says it is an art form that needs creative ideas.
According 53 Mo, the first step is to draw the outline (轮廓) of an animal on a stone. Then she colors it to make it 54 . After that, she adds all the details (细节).
Driven by her 55 for painting from a young age, Mo has been improving her stone painting skills for years. At the 56 , she tried her hand at sceneries and figures (人物). But 57 three years ago, she has focused on (专注于) painting animals. Mo has completed hundreds of stone paintings 58 . “The more I work on it, the more interesting I find it,” said Mo. She sometimes even 59 to eat or sleep.
“It usually takes 60 several days to finish a stone painting. It is relaxing and it makes me more patient,” said Mo, adding that she would continue working on it.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Teenagers often think they should 61 (allow) to practice their hobbies as much as they want. Do you agree
Liu Yu has always wanted to be a professional runner when he grows up. However, his parents won’t allow him 62 (train) so much. “Of course we want to see him achieve his dreams,” says Mr. Liu. “And we know how much he loves running. My wife and I 63 (support) every one of his races already. We have nothing 64 running! But we think our son needs to think about other possible jobs. He 65 (get) older now, so he needs to think about what will happen if he 66 (not, end) up as a professional runner.”
Liu Yu’s parents ask him to study hard instead of practice running. They think that he needs to spend more time on his homework 67 it’s difficult to become a professional sports star.
But Liu Yu 68 (agree), “I know my parents care about me. They always talk about what will happen if I don’t succeed. But I will! I’m a quick runner! I think I should be allowed to make this 69 (choose) myself. Only then will I have a chance to achieve my dream.” He thinks the 70 (happy) caused by regret can influence his schoolwork.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,根据要求完成下面各小题。
About 30 years ago, almost every kid in my neighborhood had some kind of hobby. One of my friends was into photography, and another was into building radios.
Hobbies are a means of self-discovery, and hobbies help build self-respect. Hobbies are educational tools as well. 3. By working on hobbies, children learn to set goals, making decisions, and solve all kinds of problems.
If all these sound good, you may would like to help your child develop a hobby. But do you know how to help your child develop a hobby Try these suggestions.
Set a good example. Scott Harris, a hobby shop buyer and hobby workshop leader in Gastonia, North Carolina, finds that children with hobbies tend to have parents with hobbies.
Be prepared to sacrifice (牺牲) space. Your child will need work space for his or her hobby projects. Choose a special room, a corner of the basement, part of the garage, or a small area. No matter where you set up the space, your child should be able to walk away from the hobby and come back to it later.
Provide some guidance. Nothing will kill a child’s love for a hobby quicker than lots of frustration during the learning stage. Help your child get a good start by showing him her clearly how to closely follow a set of directions.
Limit television watching. 4. It’s impossible to take up a hobby and watch TV at the same time.
If there is no enough spare time, a hobby may never develop. But if your child finds a hobby, a talent may be born, and his or her life may more exciting. A.根据短文内容简要回答问题。
71.How many pieces of advice does the writer give What are they
72.According to the passage, where can be the space for the hobby
B.将短文中划线的句子译成汉语。
73.
74.
C. 请给短文拟一个适当的英文标题。
75.
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.假如你是李华,你的英国好友Linda想了解你过去与现在性格方面的改变。请根据要点内容的提示,给她写封邮件。
要点如下:
1. 过去害羞、喜欢乡村音乐,很少交友;
2. 现在开朗,喜欢古典音乐,有很多朋友:
3. 过去喜欢集邮,现在喜欢看书。
写作要求:1. 短文内容必须包括以上所有要求的内容,可适当增加细节,以使行文连贯;
2. 文中不得出现真实姓名和地名:
3. 词数:80—100(开头和结尾已给出,不计入总词数)。
Dear Linda.
I’m very glad to tell you something about me.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That’s all about my characters and hobbies. With my best wishes!
Yours,
Li Hua
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.A 3.C 4.D 5.A 6.D 7.C 8.C 9.D 10.B 11.A 12.C 13.C 14.D 15.B
【导语】本文通过讲述作者从讨厌跑步到爱上跑步的个人经历,告诉我们一个道理:讨厌某样东西之前应该先尝试一下。
1.句意:在中学时,我发现在运动场上跑步很累,我总是最后一个冲过终点线的学生之一。
first第一;last最后的;second第二;best最好的。根据“I used to hate running...I found it very tired to run around the sports field”可知,作者讨厌跑步,觉得跑步很累,所以他总是跑到最后,选项B符合语境。故选B。
2.句意:我的答案是,不可能!我讨厌跑步。
answer回答,答复;result结果;question问题;saying谚语。根据“No way! I hate running”可知,此处为作者对朋友问题的答复。故选A。
3.句意:最终,我决定参加它。
take care of照顾;take out of拿走;take part in参加;take pride in为……骄傲。根据“I told my friend I would like to run with him.”可知,本句表示作者决定参加朋友的跑步。故选C。
4.句意:他听了很高兴。
sad悲伤的;worried担心的;angrey愤怒的;glad开心的。根据“He advised me to look for a running program on the Interne.”可知,朋友给他提出跑步的建议,所以朋友听到他的决定是开心的。故选D。
5.句意:他建议我在网上找一个跑步计划来帮助我学习如何跑步。
help帮助;give给;bring带来;lead领导。根据“...me learn how to run”结合前文提到“作者总是跑到最后的事情”可知,此处朋友建议他通过网络的“帮助”来学习如何跑步,选项A符合语境。故选A。
6.句意:我选择了一个为期14周的跑步计划。
saw看到;made制作;borrowed借;chose选择。根据“There were lots of running programs on the Internet. I...a 14-week running program.”可知,作者是在网上很多的计划中“选择”了其中一个。故选D。
7.句意:最初,我跑步的时间很短,休息的时间很长。
week星期;year年;time时间;month月。根据下文“I had to run for longer periods of time...”可知,设空处指作者开始时跑步的“时间”。故选C。
8.句意:然后,随着时间的推移,我不得不跑更长的时间,休息时间就变得更短了。
before在……之前;after在……之后;as随着;until直到。本句讲述“随着”时间的推移,自己跑步情况的变化内容,选项C符合语境。故选C。
9.句意:然后,随着时间的推移,我不得不跑更长的时间,休息时间就变得更短了。
stronger更强壮的;weaker更弱的;longer更长的;shorter更短的。根据“I had to run for longer periods of time and the breaks got...”可知,跑步的时间更长了,相对的休息时间就更短了。故选D。
10.句意:现在我每次都能跑30多分钟。
less更少;more更多;better更好的;worse更差的。本句表示作者经过练习,跑步的时间提高了,more than“多于”,选项B符合语境。故选B。
11.句意:我从讨厌跑步变成了喜欢跑步。
hating讨厌;liking喜欢;enjoying享受;learning学习。根据“I used to hate running.”可知,作者过去是讨厌跑步的。故选A。
12.句意:比赛那天我既兴奋又紧张。
break休息;meeting会议;match比赛;time时间。根据“I would attend a match when I finished the program.”可知,作者计划结束后将参加一场比赛。故选C。
13.句意:终于到了把我的新技能付诸实践的时候了。
I我;This这个;It它;That那个。本句真正主语为to put my new skills into practice,设空处使用It作形式主语。故选C。
14.句意:我为此感到非常自豪。
good好的;famous出名的;interested感兴趣的;proud骄傲的。根据“I managed to finish the 10000-metre run in 72 minutes”可知,本句表示作者对自己跑完10000米的事情感到自豪,be proud of“为……感到自豪”。故选D。
15.句意:通过这次经历,我明白了“在说我讨厌之前先尝试一下”是个好主意!
thought认为;learned学习;promised承诺;became变成。根据“...it was a good idea to try something before saying I hated it”可知,设空处后内容为作者从这次经历中“学习”到的经验,选项B符合语境。故选B。
16.C 17.D 18.D 19.B 20.A
【导语】本文主要讲述了一个17岁的女孩梦想着去火星,讲述了她有这个梦想的原因以及家人对她的支持。
16.词义猜测题。根据“The characters in the cartoon went to Mars many times for different tasks. She also wanted to be one of them.” 可知漫画中的人物为了不同的任务多次去火星。她也想成为他们中的一员,此处them意为“漫画中的人物”。故选C。
17.细节理解题。根据“She thinks humans may choose to live on Mars in the future. That’s because it’s a planet similar to the earth in some aspects”可知因为火星和地球有共同之处。故选D。
18.细节理解题。根据“ Her father believes that parents should help children achieve their dreams. He thinks that it doesn’t matter if the dreams change a lot or how crazy they are.”可知她父亲认为父母应该帮助孩子实现梦想,也不管梦有多疯狂他都是这样认为,所以她父亲是尊重并支持她的梦想,故选D。
19.推理判断题。根据“Alysaa Carson is a 17-year-old girl. She dreams of going to Mars. She was first interested in becoming an astronaut at the age of three.”可知Alysaa Carson是个17岁的女孩。她三岁时第一次对成为宇航员感兴趣,由此可知,她去火星的梦想持续了很长时间。故选B。
20.推理判断题。根据“She was first interested in becoming an astronaut at the age of three…But he believes that she can achieve her dream one day”可知,她从小就对成为宇航员感兴趣,之后她坚持自己的梦想,她的爸爸也尊重并支持她的梦想,希望一天她能实现梦想,由此可知,作者通过艾莉莎的故事想告诉我们兴趣是每个孩子最好的老师,故选A。
21.A 22.B 23.C 24.D 25.C
【导语】本文主要介绍了科学家正尝试使用激光技术来改变雷击的路径,以便保护更大的区域范围。
21.细节理解题。根据第二段“Lightning can be extremely powerful and cause serious problems on the ground. ”可知,从第二段我们可以知道闪电有多强大。故选A。
22.推理判断题。根据最后一段“It will probably take 10 or more years before a laser like this is truly able to protect large buildings.”可知,激光技术是被期望于保护大型建筑的,故选B。
23.推理判断题。根据倒数第三段“Using a powerful laser, scientists in Switzerland were able to guide lightning tor meters”可知,激光只能把闪电导出一小段距离,所以还不能广泛用于改变雷击的路径。故选C。
24.推理判断题。根据倒数第二段“Scientist Matteo Clerici said, ‘The fact that we managed to do it in an outdoor environment is a very big step.’”可知,从Matteo Clerici的话中,我们可以知道科学家用室外激光引导闪电是一个很大的进步,故选D。
25.推理判断题。根据最后一段“It will probably take 10 or more years before a laser like this is truly able to protect large buildings.”可知,在激光真正发挥作用之前,还有很长的路要走。故选C。
26.C 27.A 28.D 29.A 30.A
【导语】本文是一篇说明文。文章作者主要向读者介绍了爱好的好处,并号召读者培养适合自己的爱好。
26.细节理解题。根据“That’s a pity, because hobbies—from rock climbing to collecting something—can be really good.”可知,在作者看来,攀岩是一种对人有好处的爱好。故选C。
27.段落大意题。文章第三段“Hobbies often provide something that you might not get in your everyday life.”可知本段主要介绍了爱好能带来的好处,即重点介绍了为什么爱好很重要。故选A。
28. 细节理解题。根据“if you are a homebody, you might love to be surrounded by a cool collection.”可知,对于喜欢待在家里的人,合适的爱好是收集自己喜爱的东西。故选D。
29.词义猜测题。根据划线词所在句“The truth is that you may not hit the perfect activity for you right out of the gate, but you can have a lot of fun trying out new things and exploring what’s out there.”可知此处表示事实上你很可能还没有挑选出适合自己的爱好和活动。与pick up挑选意思相近。故选A。
30. 主旨大意题。从全文来看,文章作者主要向读者介绍了爱好的好处,并建议读者培养适合自己的爱好。故选A。
31.A 32.C 33.E 34.B 35.G
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了人们在体育运动,饮食及颜色等方面的不同爱好。
31.根据“Some people like loud music. Other people don’t.”可知,一些人喜欢响亮的音乐,其他人喜欢轻柔的音乐,空处的内容应是关于轻柔音乐的。选项A“他们喜欢轻柔的音乐,如钢琴乐”符合语境。故选A。
32.根据“However, the World Cup is very popular.”可知,世界杯很普遍,空处的内容应是关于世界杯的。选项C“数百万人在电视上观看比赛”符合语境。故选C。
33.根据“Different people like different foods. Some people do not like meat.”可知,不同的人喜欢不同的食物,一些人不喜欢肉,空处的内容应是不喜欢肉的这些人吃什么食物。选项E“他们大部分时间吃水果和蔬菜”符合语境。故选E。
34.根据“Most people have their favorite colors. Some people like bright colors. Others prefer pale colors.”可知,大多数人有自己喜欢的颜色,有些人喜欢鲜艳的颜色,而其他人更喜欢浅淡的颜色,空处的内容应是对本段内容的总括,是关于颜色的表达。选项B“不是每个人都喜欢同样的颜色”符合语境。故选B。
35.根据“Different people like different places…They like the fresh air. Some people like to go to the cities. Because they like shopping.”可知,不同的人喜欢不同的地方……他们喜欢新鲜的空气,空处的内容应是关于他们喜欢去的地方,这个地方应是有新鲜的空气。选项G“一些人喜欢去乡村”符合语境。故选G。
36.musical
【解析】句意:玛丽会演奏一些乐器,如钢琴和小提琴。music是名词,此处应用形容词作定语修饰名词instruments,musical“音乐的”,形容词,符合语境。故填musical。
37.popularity
【解析】句意:私家车的普及正在改变着人们的生活方式。根据“The...of private cars is changing the people’s life style.”可知,空处应填入popular的名词形式popularity“普及,流行”,作主语,且“popularity”是不可数名词。故填popularity。
38.entrance
【解析】句意:这座建筑的主要入口在北侧。分析句子“The main...(enter) to the building is on the north side.”可知,句子缺少主语,空处应是enter的名词形式entrance“入口”,the main entrance表示“主要入口”。故填entrance。
39.safely
【解析】句意:迪恩夫人很感激那些帮助她的孩子们安全到达的警察。根据“Mrs. Dean was thankful to the policemen who had helped her kids arrive...”以及英文提示可知,此处需要一个副词来修饰动词“arrive”,表示“安全地到达”。safe“安全的”是形容词,其副词形式为safely“安全地”。故填safely。
40.educational
【解析】 句意:博物馆是有教育意义的地方,在那里你可以学到很多东西。修饰名词“places”用education的形容词形式educational“有教育意义的”,作定语。故填educational。
41.customer
【解析】句意:她对一位顾客发了脾气,并朝他大喊。根据汉语提示可知,customer意为“顾客”,冠词a后跟名词单数。故填customer。
42.nearly/almost
【解析】句意:我几乎每天都在微信上与朋友交流。“几乎”为nearly/almost,是副词。故填nearly/almost。
43.hugged
【解析】句意:听到这个坏消息后,女孩很伤心,她的母亲拥抱了她,让她感觉好一点。hug“拥抱”,根据was可知,此句是一般过去时,动词用过去式,故填hugged。
44.entering
【解析】句意:在进入会议室之前,你应该先敲门。enter“进入”,介词后用动名词作宾语,故填entering。
45.safety
【解析】句意:当宠物狗Morwen被发现失踪时,它的安全令所有爱它的人都感到担忧。根据“its…”和汉语提示可知,是它的安全,应用名词形式。safety“安全”,名词。故填safety。
46.had no choice but to divide
【解析】别无选择只能做某事:have no choice but to do;根据语境可知,句子用一般过去时,动词用过去式;分成:divide。故填had no choice but to divide。
47.by accident/by chance
【解析】根据中文意思可知本题考查短语by accident/chance“意外地”,副词短语,故填by accident/chance。
48.talking back
【解析】根据中英文对照可知,英文句子缺少“顶嘴”,英文表达是talk back,根据语境和空前的regret可知,此处表示“后悔做过某事”,英文表达是regret doing sth.,所以空格处的动词talk要变成动词-ing形式,故填talking back。
49.get in
【解析】根据题干可知缺少“妨碍”,英文表达为get in the way of,动词短语;can后接动词原形。故填get;in。
50.talk back
【解析】分析句子可知,设空处缺“顶撞”,动词短语talk back“顶嘴”符合语境,再根据“aren’t supposed to”可知后接动词原形,故填talk back。
51.exactly 52.decided 53.to 54.lively 55.love 56.beginning 57.since 58.so far 59.forgets 60.me
【导语】本文主要介绍了Mo Wuying在石头上画画的事情。
51.句意:而这正是Mo Wuying正在做的事情。根据“what Mo Wuying is doing”可知这正是她所做的事情,此处用副词exactly“正是”。故填exactly。
52.句意:姿势是由石头的形状决定的。根据“by the shapes of the stones”可知是姿势是由石头的形状决定的,decide“决定”,此处用过去分词和be动词构成被动语态。故填decided。
53.句意:根据Mo的说法,第一步是在石头上画出动物的轮廓。according to“根据”,故填to。
54.句意:然后她给它上色,使它生动起来。根据“Then she colors it to make it ”可知上色是为了使画更生动,lively“生动的”。故填lively。
55.句意:从小就酷爱绘画的Mo,多年来不断提高自己的石画技艺。根据“for painting from a young age”可知她从小就热爱绘画,love“爱”。故填love。
56.句意:一开始,她试着去看风景和人物。根据“she tried her hand at sceneries and figures”可知是刚开始,她试着去看风景和人物,at the beginning“开始”。故填beginning。
57.句意:但从三年前开始,她就专注于画动物。根据“three years ago, she has focused on (专注于) painting animals”可知是从三年前开始,此处用since,主句用现在完成时。故填since。
58.句意:Mo迄今已完成数百幅石画。根据“Mo has completed hundreds of stone paintings”可知是到目前为止,已经完成了数百幅画,so far“到目前为止”。故填so far。
59.句意:她有时甚至忘记吃饭或睡觉。根据“to eat or sleep”可知是忘记吃饭或睡觉,forget“忘记”,句子用一般现在时,主语是she,谓语动词用单三。故填forgets。
60.句意:完成一幅石画通常需要几天时间。根据“It usually takes...several days to finish a stone painting”可知是直接引语中表示“花费我几天时间”,作宾语用宾格me。故填me。
61.be allowed 62.to train 63.have supported 64.against 65.is getting 66.doesn’t end 67.because 68.disagrees 69.choice 70.unhappiness
【导语】本文是一篇记叙文,主要通过刘宇的案例,讲述了父母和子女对待爱好的冲突,刘宇喜欢跑步,想成为职业运动员,但是他父母不同意,认为还是上学成功的几率大,可以有稳定的工作。
61.句意:青少年经常认为他们应该被允许尽可能多地练习他们的爱好。根据分析句子可知,此句宾语从句中主语they和谓语部分形成被动关系,结合should是情态动词,所以此处构成被动语态结构为:should be allowed,表示应该被允许做某事。故填be allowed。
62.句意:然而,他的父母不允许他多训练。根据分析句子可知,allow sb to do sth,意为“允许某人做某事”,结合所给提示词,此处应该是to train。故填to train。
63.句意:我和我的妻子已经支持了他的每一场比赛。根据语境和“already”可知,此处时态要用现在完成时,结构为:has/have+动词的过去分词,由主语是My wife and I,结合所给词,此处应该是have supported。故填have supported。
64.句意:我们不反对跑步!根据后文“But we think our son needs to think about other possible jobs.”可知,此处应该表达肯定。由语境,结合“nothing”和“running”可知,此处应该填入一个表示否定的介词,against“反对”符合语境。故填against。
65.句意:他现在年纪越来越大了,所以他需要考虑一下,如果他最终不能成为一名职业赛跑运动员,将会发生什么。根据语境,结合now可知,此处时态为现在进行时,结构为:is/are+动词的现在分词,结合所给词get和主语He可知,此处应该是is getting。故填is getting。
66.句意:他现在年纪越来越大了,所以他需要考虑一下,如果他最终不能成为一名职业赛跑运动员,将会发生什么。根据前文“so he needs to think about what will happen”可知,此处的条件是他最终不能成为一名职业赛跑运动员。又因为if引导的条件状语从句,遵循原则:主将从现,结合所给词end是实义动词,主语为he可知,此处变为否定句,要借助助动词doesn’t后跟动词原形。故填doesn’t end。
67.句意:他们认为他需要花更多的时间在家庭作业上,因为成为一个职业体育明星是很困难的。根据前后语境可知,此处构成因果关系,所以此处要要从属连词because“因为”连接,构成原因状语从句。故填because。
68.句意:但刘宇不同意,我知道我的父母关心我。根据“But”可知,此处和前文形成转折关系,所以应该是表示不同意前面父母的观点,所给词agree和主语是第三人称单数形式可知,此处应该是disagrees。故填disagrees。
69.句意:我觉得我应该被允许自己做这个选择。此处应该填choose的名词形式choice作宾语,表示自己做选择,结合前文“this”可知,choice要用单数形式。故填choice。
70.句意:他认为后悔引起的不快乐会影响他的学业。根据前文语境,结合备选词可知,此处应该是不想因为后悔而导致的不快影响作者的学业,名词unhappiness“不快乐”。故填unhappiness。
71.Four. Set a good example; Be prepared to sacrifice space; Provide some guidance; Limit television watching. 72.A special room, a corner of the basement, part of the garage, or a small area. 73.通过培养爱好,孩子们学会设定目标,做决定和解决各种各样的问题。 74.开展爱好的同时看电视是不可能的。 75.How to help your child develop a hobby./Suggestions about helping kids develop a hobby.
【导语】本文主要介绍了如何培养孩子的兴趣爱好。
71.根据“Try these suggestions. Set a good example...Be prepared to sacrifice (牺牲) space...Provide some guidance...Limit television watching.”可知共4条建议,分别是树立一个好榜样;做好牺牲空间的准备;提供一些指导;限制看电视。故填Four. Set a good example; Be prepared to sacrifice space; Provide some guidance; Limit television watching.
72.根据第五段“Your child will need work space for his or her hobby projects. Choose a special room, a corner of the basement, part of the garage, or a small area.”可知你的孩子需要工作空间来完成他的或她的爱好项目,因此选择一个特别的房间、地下室的一角、车库的一部分或一个小区域。故填A special room, a corner of the basement, part of the garage, or a small area.
73.by doing“通过做”;working on hobbies“培养爱好”;learn to do“学会做”;set goals“设定目标”;make decisions“做决定”;solve problems“解决问题”;all kinds of“各种各样的”。故填:通过培养爱好,孩子们学会设定目标,做决定和解决各种各样的问题。
74.此句为it作形式主语,不定式短语作真正的主语;impossible“不可能的”;take up a hobby“开展爱好”;watch TV“看电视”;at the same time“同时”。故填:开展爱好的同时看电视是不可能的。
75.根据第三段“But do you know how to help your child develop a hobby Try these suggestions.”可知本文主要介绍了如何培养孩子的兴趣爱好。故填How to help your child develop a hobby./Suggestions about helping kids develop a hobby.
76.范文:
Dear Linda,
I’m very glad to tell you something about me.
I used to be too shy to speak to others in public. As a result, I always made few friends. I fear to face others by myself. At that time, I usually like country music which made me feel quiet and peaceful. I also used to like collecting stamps. And this always helped me get rich knowledge. However, I am outgoing so that I make many friends. What’s more, I like classic music that causes me to fall in love with books. So I love reading very much now. In the books, I can learn a lot and know better about our world.
That’s all about my characters and hobbies. With my best wishes!
Yours,
Li Hua
【解析】[总体分析]
① 题材:本文是一篇应用文,为电子邮件;
② 时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;
③ 提示:根据所给提示完成写作,注意标点符号及大小写等问题,不要犯语法错误。注意上下文之间的逻辑关系,语意连贯。
[写作步骤]
第一步,介绍自己过去和现在性格的变化;
第二步,介绍自己爱好上的变化。
[亮点词汇]
①used to be过去是
②as a result因此
③what’s more而且
[高分句型]
①At that time, I usually like country music which made me feel quiet and peaceful.(定语从句)
②However, I am outgoing so that I make many friends.(目的状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)