/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)Unit 1-Unit 3
阶段核心素养培优卷
本试卷共10页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
We can’t remember clearly since when we started to take our mobiles to a dinner table. This happens a lot, especially 1 we go out to have dinner. Once a dish comes, instead of lifting our chopsticks, we take out our 2 and click. Later, we post the photos onto Weibo or WeChat, waiting to be “liked”. Then we check our mobiles from time to time during the meal, to see 3 we get “liked” or not. We just cannot leave our mobiles for only a meal.
Does that sound 4 to you Do you do that often If not, how do you 5 when others do that when having dinner with you
A recent study suggests that what we are 6 to doing is not so good. Spending time taking photos of 7 makes the food less pleasant. To test this, some researchers did an experiment. Some people were asked to take photos before they could enjoy food. As a result, it showed that the more photos they 8 , the less delicious the food seemed to them. So, why not stop taking photos and just enjoy the food in front of you
Besides the scientific result, there are also some other 9 influences of taking photos of food before meals. After 10 the photos onto the Internet, one will not be able to control himself and check his mobile many times. “Does everyone like my photos I hope a lot of people like 11 !” It seems that your mobile secretly calls your name all the time, even when you are 12 real people.
So, next time you 13 with your family or friends, how about not taking photos of food Let the food be delicious as it is, and 14 your life with people around you. Trust me. It will be a 15 time.
1.A.when B.until C.since D.because
2.A.books B.mobiles C.cameras D.watches
3.A.when B.how C.what D.whether
4.A.new B.similar C.kind D.lucky
5.A.do B.hope C.feel D.say
6.A.allowed B.used C.supposed D.expected
7.A.friends B.family C.food D.people
8.A.took B.take C.have taken D.are taking
9.A.bad B.good C.small D.large
10.A.taking B.posting C.throwing D.giving
11.A.them B.it C.me D.us
12.A.around B.to C.from D.with
13.A.eat out B.set out C.come up D.have fun
14.A.treat B.avoid C.talk D.share
15.A.busy B.hard C.wonderful D.safe
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Every morning my father buys a newspaper on his way to work. Every evening my mother looks through magazines at home. And every night, I look at the posters with photos of Jackie Chan on my bedroom wall before I go to sleep. Can we imagine life without paper or print
Paper was first created about 2,000 years ago, and has been made from silk, cotton, bamboo, and since the 19th century from wood. People learned to write words on paper to make a book. But in those days, books could only be produced one at a time by hand. As a result, they were expensive and rare (稀有的). And because there weren’t many books, few people learned to read.
Then printing was invented in China. When printing was developed greatly at the beginning of the 11th century, books could be produced more quickly and cheaply. As a result, more people learned to read. After that, knowledge and ideas spread quickly.
Today information can be received online, downloaded from the Internet rather than found in books, and information can be kept on CD ROMs or machines such as MP3 players.
Computers are already used in classrooms, and newspapers and magazines can already be read online. So will books be replaced (替代) by computers one day No, I don’t think the Jackie Chan’s poster on my bedroom wall will ever be replaced by a computer two meters high!
根据短文内容,选择最佳答案。
16.What does the writer do before he goes to sleep
A.He reads books. B.He reads newspaper.
C.He looks through magazines. D.He looks at the posters on the wall.
17.When was paper first created
A.About 2,000 years ago. B.In the 19th century.
C.About 1,000 years ago. D.In the 11th century.
18.Why were books expensive and rare before the invention of printing
A.People could not read. B.People could only produce books one at a time by hand.
C.People could not find silk, cotton or bamboo. D.People could not write words on paper.
19.What happened after books became a cheaper
A.People didn’t want to buy books. B.Printing was invented in China.
C.Knowledge and ideas spread quickly. D.The Internet was introduced to people soon.
20.What is the writer’s opinion about books and computers
A.People won’t need books anymore. B.Books won’t be replaced by computers.
C.People prefer to find information in books. D.Computers have already replaced books.
B
In the first semester (学期) of college, Professor Kelly lectured us in his Acting I class about the importance of taking the business of acting seriously. As I prepare to take on my senior year, I think back on the first semester and I consider my seriousness and my love, for the art of theatre. I’m pleased to say that, for the most part, my determination remains as strong as ever.
Even after I’ve learned about the difficulties and heartbreak that go with pursuing (追求) work as an actor, I know that it is still the right path for me. Something Professor Kelly said in that first acting class has stuck with me through these last three years. He said, “Every actor chooses to act for their own reasons—personally I do it because I have to. I have to perform. It’s who I am.” For as long as I’ve been performing, I’ve wondered how to best describe why I do what I do. Professor Kelly answered that question for me that day. When I was little and first imagined what it would be like to be a real actor, I would imagine being famous someday. However, I never actually wanted that. Fame was never my reason for putting my heart into my work.
I did it because I was myself.
There was never a question of what I wanted to do with my life. If I didn’t pursue acting, I had no idea what I would do. I was lucky that my family understood me. They knew from the start that nothing was going to keep me from doing what I loved.
21.What can we know from the first paragraph
A.Kelly is the writer’s math teacher.
B.The writer still loves acting now.
C.The writer doesn’t like Kelly.
D.The writer gave up acting in the first semester.
22.What did Professor Kelly’s words make the writer realize
A.He really had a gift for acting.
B.He must work hard to learn acting.
C.He did acting out of his love (出于热爱).
D.He would face many difficulties while acting.
23.What does the underlined word “that” in Paragraph 3 refer to
A.Earning lots of money. B.Being on stage one day.
C.Treating his work seriously. D.Becoming famous.
24.What is the attitude of the writer’s family towards his dream
A.Surprised. B.Supportive. C.Worried. D.Unknown.
25.What is the writer mainly talking about in the passage
A.Why he chose acting.
B.Why he went to college.
C.What he wants to improve.
D.What he cares about in life.
C
Have you ever dreamed of travelling all the way over the rainbow Well, it’s easier than you think. All you need to do is to book a plane ticket to Rainbow Mountain in Peru (秘鲁).
Rainbow Mountain is a beautiful natural wonder. It lies in the Andes in Cusco (库斯科的安第斯山脉). As its name suggests, the mountain has different colours.
But why is it in yellow, green, red and purple The reason is the ice that covered the area centuries ago. When it started to melt (融化), the water mixed with the minerals (矿物质) in the ground and turned the earth into many colours.
If you plan your trip to the mountain, try to go during warmer months when there is less rain or snow. Rain or snow makes the climbing more difficult and the colours will look less beautiful. The best time is from March to November, when there are blue skies and pleasant weather. At the same time, visit it in the morning or evening, either right after sunrise or right before sunset. Very sunny days may make you not take nice photos.
To get to Rainbow Mountain, you should first travel to Cusco—a province in the south of Peru. Then you can take a drive to Qesoyuno. From there you can start the journey on foot. It takes about a two-or-three-hour walk to the top. This is really the best way, but the trip is very difficult. Because the mountain sits at a very high altitude (海拔) about 5,200 meters above the sea level, so bring enough water and take your time.
26.How does the writer start the passage
A.By listing a fact. B.By asking a question.
C.By telling a story. D.By giving an example.
27.What can we learn about Rainbow Mountain
A.It has seven different colours. B.It’s a man-made wonder.
C.It was covered by ice in the past. D.It’s the most famous place of Peru.
28.Which of the following is best time for a trip to Rainbow Mountain
A.At noon of a cold day in December. B.On the evening of a rainy day in August.
C.On the afternoon of a snowy day in January. D.On the morning of a sunny day in September.
29.Which of the following is TRUE
A.Rainbow Mountain lies in the Andes in Cusco.
B.Very sunny days will help you take nice photos on Rainbow Mountain.
C.From Cusco, it takes about 2 or 3 hours to walk to the top of Rainbow Mountain.
D.Rainbow Mountain sits at an altitude about 520 meters above the sea level.
30.What’s the passage mainly about
A.The way to get to Rainbow Mountain. B.An introduction to Rainbow Mountain.
C.The best time to go to Rainbow Mountain. D.The reason why it’s called Rainbow Mountain.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从方框中选出合适的句子填入文中,使短文完整、通顺。有两项多余。
Is there a strange thing in the world’s highest mountain If so, is it a big bear Is it a monkey Or is it a kind of man 31 This mystery has puzzled the world for years.
In 1887, a mountain climber found large footprints in the snow. They looked like the footprints of a very large man. 32
In 1906, another climber saw more footprints. Far off, he saw a very large animal standing on two legs. 33
Fifteen years later, the newspaper had new stories about the “something”. A mountain climber said he had seen the “snowman” walk slowly across the snow, far below him. He said it looked like a very large man. 34 But not until 1951 did a mountain climber bring back pictures of large footprints. 35 Could it be an apeman (猿人) The mystery grew! Someday we may find out just what it is that makes the large footprints.
A.No one knows.
B.I don’t care about it.
C.I have been puzzled for years.
D.As he watched, it ran away very quickly.
E.But men don’t walk without shoes in the snow!
F.From then on, more and more people had stories to tell.
G.The pictures showed clearly that the snowman walked on two legs.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.The police (remain) silent until the murderer was caught.
37.You must pay more attention to your (safe) when you go out alone.
38.Learning to work with classmates is an important (society) skill.
39. This long-time hobby has also allowed him (express) himself through art.
40.This is one of the (value) lessons I have learned.
41.The (每日的) flight to Shanghai was put off because of the bad weather.
42.My grandma is 82 and can’t (应付) on her own any more.
43.It was an (讨厌的) experience to be cheated on April’s Day.
44.During the Spring Festival, many people in China have the custom to (表示敬意) ancestors.
45.Tom is (困倦的) now because he stayed up late to watch the World Cup last night.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.即使你是对的,在上课时你也不应该向你的老师顶嘴。
Even though you’re right, you should not to your teachers in class.
47.网课期间,假如我们不能控制自己,我们最好要远离手机。
If we can’t control ourselves, we’d better the mobile phone when having online classes.
48.如果你晚上看太多电视,第二天上课你会感到困倦。
If you watch too TV, you will feel the next day in class.
49.当听到这个消息时, 她开始一边哭一边笑。
When hearing the news, she began crying and laughing .
50.中国在脱贫攻坚战中取得了巨大的胜利。
China won a in fighting against poverty.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
综合填空(用方框中所给单词适当形式填空,每词限用一次。)
at, hard, change, before, win, happen, down, choose, practice, part
Life is not easy, so I’d like to say “When anything 51 , believe in yourself!” When I was a young boy, I was too shy to speak to anyone. My classmates often laughed 52 me. I was sad but could do nothing. Later, something happened, and it 53 my life. It was an English speech contest. My English teacher asked me to take 54 in it. What a terrible idea! It meant I had to speak 55 all the teachers and students of my school!
“Come on, boy, believe in yourself. You are sure to 56 .” Then my teacher and I talked about many different topics. At last I 57 the topic “Believe in yourself.” I tried my best to remember all the speech and 58 it over 100 times. With my teacher’s great love, I did well in the contest. I could 59 believe my ears when the news came that I had won the first place. I heard the cheers from the teachers and students. Those classmates who once looked 60 on me, now all said “Congratulations!” to me. My teacher hugged me and cried excitedly. Since then, everything has changed for me. When I do anything, I try to tell myself to be sure and I will find myself. This is true not only for a person but also for a country.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
It is said that most people have experienced déjà vu at 61 (little) once in their lives.
Have you ever done something that felt familiar, even though you knew you hadn’t This feeling is known as déjà vu, a French term meaning “already seen”. It is said that most people 62 (experience) déjà vu at least once in their lives. But why does it happen People have studied this fascinating question for over a century, and there are now a number of interesting 63 (theory) about déjà vu. Some people believe the familiar scenes of d éjà vu must come 64 past dreams. And some suggest that déjà vu might show we have a 65 (hide) power to see the future. Others even think there could be a link between déjà vu and parallel universes. 66 , most scientists say that déjà vu is just a mix-up in the brain, making us feel something is familiar when it is 67 (actual) not.
Generally speaking, if you experience déjà vu from time to time, there is no need 68 (worry) about it. However, if it happens often, you might have 69 health problem, and you should see a doctor.
Déjà vu, whether it is a trick of the mind 70 a window into the past or future, remains one of the many fascinating unsolved mysteries of human experience.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面的语篇材料,根据所读内容,完成下列各题。
Have you ever dreamed of travelling all the way over the rainbow Well, it’s easier than you think. All you need to do is to book a plane ticket to Rainbow Mountain in Peru (秘鲁).
Rainbow Mountain is a beautiful natural wonder. It lies in the Andes in Cusco. As its name suggests, the mountain has different colours.
But why is it in yellow, green, red and purple The reason is the ice that covered the area centuries ago. When it started to melt, the water mixed with the minerals (矿物质) in the ground and turned the earth into many colours.
If you plan your trip to the mountain, try to go during warmer months when there is less rain or snow. Rain or snow makes the climbing tougher and the colours will look less beautiful. The best time is from March to November, when there are blue skies and pleasant weather. At the same time, visit it in the morning or evening, either right after sunrise or right before sunset. Very sunny days may make you not take nice photos.
To get to Rainbow Mountain, you should first travel to Cusco-a province in the south of Peru. Then you can take a drive to Qesoyuno. From there you can start the journey on foot. It takes about a two-or-three-hour walk to the top. This is really the best way, but it is very challenging. Because the mountain sits at a very high altitude (海拔) about 5, 200 meters above the sea level. So bring enough water and take your time.
71.How does the writer start the passage
The writer starts the passage by .
72.What does the underlined word “It” refer to in the second paragraph
It refers to “ ”.
73.Which English word in the passage means “融化”
It’s “ ”.
74.Why is walking to the top very challenging
Because .
75.What’s the main purpose of this passage
The main purpose of this passage is to .
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.假设你是吴华,刚刚在网上结识了一位美国朋友Bob,他写邮件询问你的爱好和梦想。请你根据下表提示内容,给他回一封邮件。
爱好 听音乐、看电影…
梦想 当一名侦探(原因自拟)
写作要求:
1.包含表格中所有提示要点,可适当发挥,使行文连贯;
2.语篇完整,语句通顺,语法正确,书写规范;
3.80词左右(短文开头和结尾已给出,不计入总词数)。
Dear Bob,
I’m happy to get your email. Now, let me tell you something about my hobbies and dream.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
What about your hobbies and dream Please write to me soon.
Best wishes!
Yours,
Wu Hua
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.B 3.D 4.B 5.C 6.B 7.C 8.A 9.A 10.B 11.A 12.D 13.A 14.D 15.C
【导语】本文以饭前用手机拍照并发送到微博和微信的普遍现象,深刻地揭示了高科技通讯产品对人们生活的广泛影响,建议人们放下手机与周围的人分享生活。
1.句意:这种情况经常发生,尤其是当我们在外面吃饭的时候。
when当……时;until直到……;since自从;because因为。根据“we go out to have dinner”可知指外出吃饭时,应用when来引导时间状语从句。故选A。
2.句意:一旦一道菜上来了,我们就拿出手机点击,而不是举起筷子。
books书;mobiles手机;cameras相机;watches手表。根据上文“we started to take our mobiles to a dinner table”可知此处指把手机带到餐桌,因此此处是指拿出手机。故选B。
3.句意:然后,我们在用餐期间不时检查手机,看看自己是否被“点赞”。
when当……时;how怎么样;what什么;whether是否。根据“or not”可知此处应用whether…or not表示“是否”。故选D。
4.句意:你听上去熟悉吗?
new新的;similar熟悉的;kind善良的;lucky幸运的。根据下一句“Do you often do that ”可知,这件事应该是经常做的,因此应是询问是否熟悉。故选B。
5.句意:如果没有,当别人和你一起吃饭时那样做时,你有什么感觉?
do做;hope希望;feel感觉;say说。根据“when others do that when having dinner with you”可知此处表示当别人和你一起吃饭时也那样做时,你会有什么感觉,应用动词feel表示“感觉”。故选C。
6.句意:最近的一项研究表明,我们习惯做的事情并不那么好。
allowed允许;used习惯于;supposed应当;expected期待。根据“Spending time taking photos of”可知,此处指花时间给食物拍照这件事,这是我们习惯做的事情。应用be used to doing表示“习惯做某事”。故选B。
7.句意:花时间给食物拍照会让食物变得不那么令人愉快。
friends朋友;family家人;food食物;people人们。根据上文可知本文谈论的是就餐时给食物拍照这件事。故选C。
8.句意:结果显示,他们拍的照片越多,食物在他们看来就越不美味。
took拍照,过去式;take拍照,动词原形;have taken已经拍照,现在完成时;are taking正在拍照,现在进行时。根据“seemed”可知句子应用一般过去时,因此应用过去式took。故选A。
9.句意:除了科学的结果外,饭前拍照还有其他一些不好的影响。
bad不好的;good好的;small小的;large大的。根据下文“one will not be able to control himself and check his mobile many times”可知,拍照后,一个人将无法控制自己,多次查看手机,这是不好的影响。故选A。
10.句意:将照片发布到互联网上后,人们将无法控制自己,多次查看手机。
taking拿,取;posting发布;throwing扔;giving给。根据“the photos onto the Internet”可知此处指把照片发布到网上。故选B。
11.句意:我希望很多人喜欢它们。
them它们;it它;me我;us我们。根据“my photos”可知此处应用人称代词them指代“我的照片”。故选A。
12.句意:你的手机似乎一直在偷偷地叫你的名字,即使你和真人在一起。
around在……的周围;to到;from来自;with和。根据“real people”可知此处应用介词with表示“和……在一起”。故选D。
13.句意:所以,下次你和家人或朋友出去吃饭时,不要拍食物的照片怎么样?
eat out外出就餐;set out出发;come up上来;have fun玩得高兴。根据上文“we go out to have dinner”可知此处指外出就餐。故选A。
14.句意:让食物变得美味,并与周围的人分享你的生活。
treat款待;avoid避免;talk谈话;share分享。根据“your life with people”可知此处应用动词短语share sth with sb表示“和某人分享某物”。故选D。
15.句意:相信我。那将会是一段美好时光。
busy忙碌的;hard困难的;wonderful美好的;safe安全的。根据上文“how about not taking photos of food ”可知作者建议下次外出就餐时,不要给食物拍照,就跟周围的人分享你的生活,由此可推测那将会是一段美好时光。故选C。
16.D 17.A 18.B 19.C 20.B
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了纸张、印刷的历史,现在人们可以从网上获得信息,但电脑并不能代替书籍。
16.细节理解题。根据“And every night, I look at the posters with photos of Jackie Chan on my bedroom wall before I go to sleep.”可知,作者每晚睡前都会看看墙上的海报。故选D。
17.细节理解题。根据“Paper was first created about 2,000 years ago”可知,纸第一次被造出是大约2000年前。故选A。
18.细节理解题。根据“But in those days, books could only be produced one at a time by hand. As a result, they were expensive and rare (稀有的).”可知,书贵和稀少的原因是人们手工一次只能做出一本书。故选B。
19.细节理解题。根据“books could be produced more quickly and cheaply. As a result, more people learned to read. After that, knowledge and ideas spread quickly.”可知,书变得便宜后,知识和思想就传播得很快了。故选C。
20.观点态度题。根据“So will books be replaced (替代) by computers one day No, I don’t think...”可知,作者觉得书不会被电脑取代。故选B。
21.B 22.C 23.D 24.B 25.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者对戏剧艺术的热爱以及选择从事表演的原因。
21.细节理解题。根据第一段“ As I prepare to take on my senior year, I think back on the first semester and I consider my seriousness and my love, for the art of theatre.”可知,当我准备上大四的时候,回想第一学期,想到了我对戏剧艺术的认真和热爱。由此可知作者到现在仍然热爱表演。故选B。
22.细节理解题。根据第二段“He said, ‘Every actor chooses to act for their own reasons—personally I do it because I have to. I have to perform. It’s who I am.’ For as long as I’ve been performing, I...for me that day.”可知,自从我表演以来,我一直在想如何最好地描述我为什么要做我在做的事情,Professor Kelly那天说的话(每个演员选择表演都有自己的原因,就我自己而言我必须表演,这就是我)回答了我的问题。因此Professor Kelly的话让他意识到自己表演也是出于热爱。故选C。
23.词义猜测题。根据第三段“ When I was little and first imagined what it would be like to be a real actor, I would imagine being famous someday. However, I never actually wanted that.”可知,当我小的时候第一次想象一名真正的演员是什么样子,会想象有一天会出名,然而我从来都不想那样。所以此处“that”指代上文提到的“出名”。故选D。
24.观点态度题。根据最后一段“I was lucky that my family understood me”可知,很幸运我的家人理解我,因此作者家人对他梦想的态度是支持。故选B。
25.主旨大意题。通读全文可知,全文围绕着作者的艺术梦想展开,讲述他热爱艺术从事表演的事情,选项A“作者为什么选择表演”符合原文表述。故选A。
26.B 27.C 28.D 29.A 30.B
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了秘鲁的彩虹山。
26.细节理解题。根据“Have you ever dreamed of travelling all the way over the rainbow ”可知,文章开头作者先问了一个问题。故选B。
27.细节理解题。根据“The reason is the ice that covered the area centuries ago.”可知,很久以前彩虹山是被冰覆盖的。故选C。
28.推理判断题。根据“If you plan your trip to the mountain, try to go during warmer months when there is less rain or snow.”和“ The best time is from March to November, when there are blue skies and pleasant weather.”可知,应当在雨雪少的时候去,最佳月份是从三月份开始的9个月,也就是三月到十一月。故选D。
29.细节理解题。根据“Rainbow Mountain is a beautiful natural wonder. It lies in the Andes in Cusco.”可知,彩虹山位于库斯科的安第斯山脉。故选A。
30.主旨大意题。根据“Rainbow Mountain is a beautiful natural wonder. It lies in the Andes in Cusco. As its name suggests, the mountain has different colours.”可知,本文主要介绍了秘鲁的彩虹山。故选B。
31.A 32.E 33.D 34.F 35.G
【导语】本文介绍了世界上最高的山是否有“雪人”,一直以来都是一个谜团,暂时没有人知道真相。
31.根据“This mystery has puzzled the world for years.”可知是没有人知道。A“没人知道。”符合语境。故选A。
32.根据“They looked like the footprints of a very large man.”可知这里提到了脚印,E“但是男人在雪地里不穿鞋是不会去走路的!”符合语境。故选E。
33.根据“Far off, he saw a very large animal standing on two legs.”可知这里提到了两条腿的某种动物,D“就在他看着的时候,它跑得很快。”符合语境。故选D。
34.根据“He said it looked like a very large man.”可知这里提到看起来是一个很大的人,说明可能会有雪人。F“从那时起,越来越多的人有故事要讲。”符合语境。故选F。
35.根据“But not until 1951 did a mountain climber bring back pictures of large footprints.”可知这里提到了照片,G“照片清楚地显示雪人用两条腿走路。”符合语境。故选G。
36.remained
【解析】句意:警察一直保持沉默,直到凶手被抓住。根据“was”可知,本句是一般过去时,动词用过去式。故填remained。
37.safety
【解析】句意:当你独自外出时,你必须多加注意你的安全。设空处前是“your”,可知后接名词,safety“安全”,结合语境,指的是你的安全。故填safety。
38.social
【解析】句意:学会与同学合作是一项重要的社交技能。空后有名词skill,society变为形容词“social”,意为“社交的”,作定语,修饰skill。故填social。
39.to express
【解析】句意:这个长期的爱好也让他能够通过艺术表达自己。allow sb to do sth.“允许某人做某事”,空格处应为动词不定式to express作宾语补足语。故填to express。
40.most valuable
【解析】句意:这是我学到的最有价值的一课。one of the+形容词最高级+复数名词,表示“最……之一”,故填most valuable。
41.daily
【解析】句意:由于天气不好,每天飞往上海的航班被推迟了。daily“每日的”,形容词作定语。故填 daily。
42.manage
【解析】句意:我奶奶82岁了,再也不能靠她自己了。分析句子,根据空前“can’t”,可知空处应填动词原形;结合中文提示,动词manage意为“应付”,符合句意,短语manage on表示“勉强维持生活”。故填manage。
43.awful
【解析】在愚人节那天被骗是一种讨厌的经历。“讨厌的”英文表达为awful,空缺处为形容词修饰名词“experience”,故填awful。
44.honor
【解析】句意:在春节期间,中国许多人有向祖先表示敬意的传统。根据汉语提示可知,honor意为“向……表示敬意”;to后面接动词原形,表示目的。故填honor。
45.sleepy
【解析】句意:汤姆现在很困倦,因为他昨晚熬夜看世界杯。根据中文释义可知考查单词sleepy,根据“is”可知此处用形容词作表语,故填sleepy。
46.talk back
【解析】根据中英文对照可知,英文句中缺少“顶嘴”,英文表达是talk back;should是情态动词,其后接动词原形,所以动词talk用原形即可。故填talk back。
47.stay/keep away from
【解析】根据中英文对照可知,stay/keep away from“远离”。had better do sth.“最好做某事”,动词应用原形。故填stay/keep;away;from。
48.much sleepy
【解析】根据中英文对照可知,too much“太多”,修饰不可数名词;sleepy“困倦的”,形容词作表语,故填much;sleepy。
49.at the same time
【解析】对比中英文可知,空处缺少“一边……一边……”,也就是“同时”,其英文表达为at the same time,介词短语。故填at the same time。
50.big victory
【解析】巨大的:big;胜利:victory,a后加名词单数。故填big victory。
51.happens 52.at 53.changed 54.part 55.before 56.win 57.chose 58.practiced 59.hardly 60.down
【导语】本文主要讲述了作者刚开始是一个害羞的人,有一次在老师的鼓励下参加了英语演讲比赛,并获得了第一名,自那之后,作者变得更加自信。
51.句意:无论发生什么事,都要相信自己!根据“When anything…, believe in yourself!”可知,发生任何事都要相信自己,happen“发生”符合题意。此处是一般现在时,anything为符合不定代词,谓语动词用其三单形式。故填happens。
52.句意:我的同学经常嘲笑我。laugh at sb“嘲笑某人”。故填at。
53.句意:后来,发生了一件事,改变了我的生活。根据“Since then, everything has changed for me.”可知,后来发生的一件事改变了作者的生活。change“改变”符合题意。根据“happened”可知,句子为一般过去时,故动词用其过去式。故填changed。
54.句意:我的英语老师让我参加。take part in“参加”,固定短语。故填part。
55.句意:这意味着我必须在全校师生面前讲话!根据“I had to speak…all the teachers and students”并结合备选词可知,应该是全校师生面前讲话,before“当面,在……面前”符合题意。故填before。
56.句意:你肯定会赢。根据“Come on, boy, believe in yourself.”可知,此处是作者的老师鼓励作者说:你肯定会赢。win“赢”符合题意,be sure to do sth.“肯定做某事”。故填win。
57.句意:最后我选择了“相信自己”这个题目。根据“At last I…the topic”可知,作者介绍了自己选择的题目。choose“选择”符合题意。此处为一般过去时态,故动词用其过去式。故填chose。
58.句意:我尽我最大的努力记住所有的演讲,并练习了100多次。根据“…it over 100 times”可知,应该是练习了很多次,practice“练习”符合题意,此处为一般过去时态,故动词用其过去式。故填practiced。
59.句意:当我获得第一名的消息传来时,我几乎不敢相信自己的耳朵。根据“I could…believe my ears”可知,作者几乎不相信自己竟然得了第一名,hardly“几乎不”符合题意。故填hardly。
60.句意:那些曾经看不起我的同学,现在都对我说“祝贺”。根据“When I was a young boy, I was too shy to speak to anyone. My classmates often laughed…me.”可知,作者以前被这些同学嘲笑,也就是他们看不起作者。look down“看不起”符合题意。故填down。
61.least 62.have experienced 63.theories 64.from 65.hidden 66.However 67.actually 68.to worry 69.a 70.or
【导语】本文主要介绍了“似曾相识”现象的定义、可能的原因以及科学解释。
61.句意:据说大多数人一生中至少经历过一次似曾相识的感觉。根据“have experienced déjà vu”和“in their lives”可知,此处指人至少经历过一次似曾相识的感觉。at least“至少”,固定搭配。故填least。
62.句意:据说大多数人一生中至少经历过一次似曾相识的感觉。根据“in their lives”和“at least once”可知,此处指动作发生在过去但对现在有影响,用现在完成时,结构为have/has done。主语为“most people”,助动词用have;experience“经历”,动词,过去分词为experienced。故填have experienced。
63.句意:人们已经研究这个令人着迷的问题一个多世纪了,现在有许多关于似曾相识的有趣理论。空处位于“a number of interesting”后,填可数名词复数。theory“理论”,复数为theories。故填theories。
64.句意:有些人认为似曾相识的熟悉场景一定来自过去的梦境。根据“past dreams”可知,此处指似曾相识的感觉来自梦。come from“来自”,固定搭配。故填from。
65.句意:且有些人提出,似曾相识可能表明我们有预见未来的隐藏能力。空处修饰名词“power”,填形容词作定语。hide“隐藏”,动词,形容词为hidden“隐藏的”。故填hidden。
66.句意:然而,大多数科学家表示似曾相识只是大脑的混淆,让我们觉得某些东西很熟悉,但实际上并不熟悉。根据“some suggest that déjà vu might show we have a hidden power to see the future”和“most scientists say that déjà vu is just a mix-up in the brain”可知,前后句意转折,人们认为这是预见未来的能力,而科学家表示这只是一种大脑混淆。空后有逗号,需用表转折关系的副词however,修饰整个句子。位于句首,首字母大写。故填However。
67.句意:然而,大多数科学家表示似曾相识只是大脑的混淆,让我们觉得某些东西很熟悉,但实际上并不熟悉。空处位于“is”后,副词“not”前,填副词作状语。actual“实际的”,形容词,副词为actually“实际上”。故填actually。
68.句意:一般来说,如果你偶尔有似曾相识的感觉,则无需担心。there is no need to do“没必要做某事”,固定句型。空处填动词不定式作后置定语。worry“担心”,动词,不定式为to worry。故填to worry。
69.句意:然而,如果这种现象频繁发生,你可能存在健康问题,且你应该去看医生。“problem”为可数名词单数,首次出现,表示泛指,且“health”是以辅音音素开头的单词,需用不定冠词a修饰。故填a。
70.句意:似曾相识无论是大脑的把戏,还是通往过去或未来的窗口,仍然是人类众多令人着迷的经验中的未解之谜之一。根据“a trick of the mind”和“a window into the past or future”可知,似曾相识的感觉无论是大脑的把戏,还是通往过去或未来的窗口,都是未解之谜。whether…or…“无论是……还是……”。故填or。
71.asking a question 72.Rainbow Mountain 73.melt 74.the mountain sits at a very high altitude about 5, 200 meters above the sea level 75.introduce Rainbow Mountain/tell us some information about Rainbow Mountain/ask people to visit Rainbow Mountain
【导语】本文主要介绍了彩虹山的相关信息。
71.根据“Have you ever dreamed of travelling all the way over the rainbow”可知作者通过问问题开篇,ask a question“问问题”,介词by后加动名词。故填asking a question。
72.根据“Rainbow Mountain is a beautiful natural wonder. It lies in the Andes in Cusco”可知彩虹山位于库斯科的安第斯山脉,故此处it指代“彩虹山”。故填Rainbow Mountain。
73.根据“When it started to melt, the water mixed with the minerals (矿物质) in the ground and turned the earth into many colours.”可知当冰开始融化时,水与地下的矿物质混合,使地球变成了许多颜色,故此处melt意为“融化”。故填melt。
74.根据“Because the mountain sits at a very high altitude (海拔) about 5, 200 meters above the sea level”可知因为这座山海拔很高,大约海拔5200米。故填the mountain sits at a very high altitude about 5, 200 meters above the sea level。
75.本文主要介绍了彩虹山的相关信息。故填introduce Rainbow Mountain/tell us some information about Rainbow Mountain/ask people to visit Rainbow Mountain。
76.One possible version:
Dear Bob.
I’m happy to get your email. Now, let me tell you something about my hobbies and dream.
I have a lot of hobbies. For example, I enjoy listening to music, especially classical music and country music. They both help my mind and body relax. I also like watching movies in my free time, and documentaries and detective films are my favourite. From documentaries, I can always learn something. And detective films which are full of mysteries always catch my attention. That’s also the reason why I want to be a detective when I grow up. I hope to help the police solve cases and make our world a safe place to live in.
What about your hobbies and dream Please write to me soon.
Best wishes!
Yours,
Wu Hua
【解析】[总体分析]
①题材:本文是篇电子邮件;
②时态:本文的时态为一般现在时;
③提示:本文要点已给出,注意衔接顺畅。
[写作步骤]
第一步,总述电子邮件的内容是介绍爱好和梦想;
第二步,详细介绍爱好和梦想;
第三步,结束语,你的爱好和梦想是什么。
[亮点词汇]
especially尤其是
a safe place to live in居住的安全地
[高分句型]
And detective films which are full of mysteries always catch my attention.(定语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)