/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年六年级上册英语鲁教版(五四学制)(2024)
Unit 1-Unit 3阶段核心素养培优卷
本试卷共8页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
Today is our Open Day. Welcome to our school. Our school 1 very beautiful. Let me 2 you something about it. We are now 3 the classroom building. My classroom is 4 the first floor. The classrooms are clean and bright. There 5 two playgrounds and a football field in our school. There are also some special 6 in it and we can do many things in them. They are the Reading Room, the Drawing Room, the Swimming Room…Many of 7 like to go to these rooms. I often go to the 8 Room. 9 Monday afternoon, I go to the room to draw 10 like apples and pears.
The new building looks very modern. It’s our 11 . We can have meetings there. Look at that man 12 a white shirt. 13 is Mr Wu. He 14 us English. He often makes us 15 . We all like him.
1.A.listens B.looks C.sees D.hears
2.A.speak B.spell C.say D.tell
3.A.in the front of B.in front of C.in the middle of D.far away from
4.A.in B.at C.on D.beside
5.A.have B.has C.are D.is
6.A.rooms B.families C.halls D.buildings
7.A.them B.you C.us D.me
8.A.Dancing B.Reading C.Drawing D.Swimming
9.A.In B.On C.At D.To
10.A.vegetables B.fruits C.clothes D.boys
11.A.playground B.school hall C.library D.football field
12.A.on B.in C.of D.from
13.A.He B.She C.We D.They
14.A.plays B.teaches C.learns D.runs
15.A.free B.true C.sad D.happy
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
I’m Dick. I have a big family. My family take photos every year. In my eyes, these photos are great. They can help us record our happy times. We often have a look at them when we are free. Now I want you to see a photo.
When do we take the photo During the Spring Festival (春节期间) this year. All my family come back home to celebrate (庆祝) the new year. So we take the photo together.
My two grandfathers, two grandmothers, my parents, my sister and I are in this photo. We all have big smiles (微笑) on our faces. My grandparents sit in the chairs, and I am in front of (在……前面) them. The two people next to my grandparents are my father and mother. My sister is in their arms. Everyone looks very happy in the photo. I like the photo very much.
Next year, I want to take photos with my family in my school. That is very nice.
16.What does the underlined word “record” mean in Chinese
A.依靠 B.记录 C.遗忘 D.吸引
17.How does the writer begin Paragraph (段落) 2
A.By (通过) asking a question. B.By showing an example (举例).
C.By giving numbers. D.By telling a story.
18.________ people are in the photo.
A.Five B.Six C.Seven D.Eight
19.Where is Dick’s sister
A.In the chair. B.Next to her parents.
C.In her parents’ arms. D.In front of her grandparents.
20.What’s the best title (最佳标题) for the text
A.My family story B.My family photo
C.The Spring Festival D.A photo of my school
B
Paul is a 12-year-old boy from Australia. He has short blonde hair, blue eyes and a big nose. He comes to China to study with his parents. He likes to be friends with others. He can speak Chinese well. And everyone in his class likes him, so he is always the center of attention (关注). His best friend is Lucy. Lucy is from Canada. She says Paul is handsome and nice.
Jessica is a beautiful girl. She is 13 years old and she is from the USA.She is tall with big blue eyes. For her, basketball is really interesting. She dreams of being a basketball player of the national team (国家队). But her parents want her to be an actress (女演员) because she has a good look.
Su Wei is a Chinese boy. He is 13 years old. He has short black hair and black eyes. He is short. He lives with his grandparents in a village because his parents are working in Beijing. He can only see his parents once (一次) a year. He doesn’t like that. He misses (想念) his parents very much. To see his parents often, he spends much time studying and he wants to go out of his village. He is a great boy!
21.Where does Paul’s best friend come from
A.Australia. B.Canada. C.The USA. D.China.
22.What does Paul look like
A.He is tall with big blue eyes. B.He has a big nose and his hair is black.
C.He has short black hair and black eyes. D.He has blue eyes and his hair is blonde.
23.What is Jessica interested in
A.She likes to be friends with others. B.She is interested in basketball.
C.She likes to speak Chinese. D.She is good at her lessons.
24.Why do Jessica’s parents want her to be an actress
A.Because she likes talking to others. B.Because she is good at performing (表演).
C.Because she has a good look. D.Because she studies very hard.
25.Where do Su Wei’s parents work
A.In Beijing. B.In a small village. C.In the USA. D.In the national team.
A
C
Welcome to Yuying Middle School
Do you want to have a happy middle school life Come to Yuying Middle School on Green Street.
Buildings: two classroom buildings, a teachers’ building, a music hall, a school hall, an art building, a student centre and a science building.
Do sport: a sports field, a gym.
Modern facilities (设施): a whiteboard, a projector (投影仪).
The number of classes: 45.
Teachers: rich teaching experience (经验), friendly and kind.
Please call Mr. Zhang at 010 88643569. You can also visit https://www.yyms. for more information.
26.Where’s Yuying Middle School
A.It’s on Red Street. B.It’s on Green Street.
C.It’s on King Street. D.It’s on Wenhua Street.
27.How many buildings are there in Yuying Middle School
A.Ten. B.Nine. C.Eight. D.Seven.
28.What are the teachers like in Yuying Middle School
A.Friendly and kind. B.Smart and kind.
C.Quiet and kind. D.Smart and quiet.
29.How do you get more information about Yuying Middle School
A.By calling 010 88645396. B.By visiting https://www.yymz..
C.By calling 010 88645369. D.By visiting https://www.yyms..
30.What can we know from the text
A.There are two teachers’ buildings in Yuying Middle School.
B.There isn’t a gym in Yuying Middle School.
C.There are 45 classes in Yuying Middle School.
D.You can call Mrs Zhang for more information about Yuying Middle School.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有两项多余)
Hello! Welcome to Class 1, Grade 7! I’m your English teacher Miss Li. 31 You are new here. Now let me tell you something (一些事情) about our school day.
The school gate (大门) opens at 7:20 in the morning. 32 You can take them to school. You can let your parents drive (开车) you to school, too.
33 There are (有) four lessons for you and you have a fifteen-minute break (休息) between (在……之间) every two lessons.
At lunchtime, you can have lunch in the school dining hall (食堂). There are vegetables, meat and fruit. 34 The lessons in the afternoon start (开始) at 2:30. There are only two lessons and they are usually P.E. and art. They are fun. You can have a good time. 35 You can ask me now or call me at 13659668899.
A.Your lessons in the morning are from 8:00 to 11:45.
B.That’s for sure, we like Friday, too.
C.So, what else (其他) do you want to know
D.Today is your first day in this school.
E.I want to meet you from Monday to Friday.
F.We have school buses (校车) for you.
G.They are good for your health.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.Amy has a little sister. She loves (she) very much.
37.My father (watch) TV every evening.
38.That’s (Lily and Lucy) photo. It is very beautiful.
39.He is an (amaze) child. He can write such beautiful songs.
40.There are lots of tall (building) in our city.
41.Tom and I have the (相同的) opinion. I agree with him.
42.Mike can play the guitar (非常) well.
43.Let’s go to the village (一起) because I don’t know the way.
44.There is no other food that is as (特殊的) as nang in Xinjiang.
45.When the light is green, we can go (穿过) the road.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.我叔叔非常喜欢运动。他总是花很多时间远足。
My uncle likes sports very much. He always spends much time .
47.每年都有许多的人来济南参观趵突泉。
Every year there are people coming to Jinan to visit the Baotu Spring.
48.我们每个星期一早上在运动场上升旗。
We on the sports field every Monday morning.
49.让我们在河边搭建一个帐篷,开心地玩吧。
Let’s a tent by the river and have fun.
50.一些书架在我们教室的后面。
Some bookcases are our classroom.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
wall he special teacher maths be call fun sheep vegetable
What does your dream school look like John Hardy, a man from Canada, designs (设计) and builds his dream school. He 51 it the Green School. What is 52 dream school like Let’s look at it together.
The Green School is on Bali Island. The students are from 3 to 19 years old. It doesn’t look like a school. It is green. Everything in the school is made of bamboo (竹子). It’s amazing. The classrooms have no 53 or doors. The teachers write on the bamboo blackboard. The desks are not square (方的). Everything is so 54 . At school, there is a library, a computer room, some 55 offices and some classrooms. Children learn important subjects such as science, English and 56 . They also learn to grow 57 in the school’s vegetable garden. There 58 a swimming pool for the kids to play in. There is also a small farm. Children learn to keep 59 , chickens and pigs there. It is so much 60 to go to the Green School.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Dear Jimmy,
How time flies! Thanks 61 your e-mail.
I can’t wait 62 (tell) you something about my new school. My school is big and beautiful. Two school 63 (library) are in the middle of my school. They are my favourite places. There 64 (be) many different kinds of books, maps, and magazines (杂志) in them. Every day, I spend lots of time 65 (read) there. The classroom building is next to the 66 (teacher) building. There are 50 67 (student) in my class. They are very nice. I feel lucky (幸运的) to be here.
Studying in middle school is not 68 same as that in primary school. But I like all teachers here and try to do it 69 (good).
70 about your school Waiting for your reply.
Yours,
Lin Tao
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
My name is Wang Lin. I’m 12 years old. I’m a middle school student. I have a brother. His name is Wang Han. He is 9. He is a student, too. We are in the same school. Wang Han and I ride bikes to school together every school day. Our school is nice. We have a school library. The library is big and clean. You can find many books in it. My classroom is big. You can see some desks and chairs in it.
What colour are they Oh, they’re brown. Tina is my English teacher’s daughter. She is my classmate,too. Her English is good. So she often helps me to learn English. All of our teachers are nice. They are our good friends. And we can ask them for help,too. Welcome to our school! I think you can have a good time here.
1—2题完成句子;3—5题简略回答问题。
71.Wang Lin is years old.
72.The underlined word “it” refers to (指的是) .
73.Who often helps Wang Lin to learn English
74.How does Wang Han go to school every day
75.What’s your favourite building in your school Why
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.假设有一批美国中学生将要来你校参观,你负责向他们介绍你校的建筑布局。请以“My School”为题写一篇60词左右的英语短文。
提示:1. Introduce the places in your school.
2. Describe the places you like and tell the reasons.
要求:1. 短文必须包括以上提示要点,可适当发挥;
2. 文中不得出现真实的人名、校名和地名等。
My School
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.D 3.B 4.C 5.C 6.A 7.C 8.C 9.B 10.B 11.B 12.B 13.A 14.B 15.D
【导语】本文是一篇记叙文,作者在文章中介绍了自己的学校。
1.句意:我们的学校看起来很漂亮。
listens听;looks看起来;sees看见;hears听到。根据“very beautiful.”可知,应该说看起来很漂亮。故选B。
2.句意:让我告诉你们一些关于它的事情。
speak讲,侧重接某种语言;spell拼出;say说;tell告诉。根据“you something about it.”并结合语境可知,此处指的是“告诉”你们一些关于学校的事情。故选D。
3.句意:我们现在在教学楼前面。
in the front of在……的前面,参照物处于同一空间;in front of在……的前面,参照物不处于同一空间;in the middle of在……的中间;far away from远离。根据“We are now…the classroom building.”可知,“我们”在“教学楼”的前面,并不处于同一个空间,故选B。
4.句意:我的教室在一楼。
in在……里;at在;on在……的上面;beside在……的旁边。根据“the first floor.”可知,此处指的具体在哪一个楼层,介词填on。故选C。
5.句意:我们学校有两个操场和一个足球场。
have有,动词原形;has有,动词的三单形式;are是,复数主语及第二人称状语;is是,单数主语。根据“There…two playgrounds”可知,这是there be句型,且设空处后是名词复数,故选C。
6.句意:里面还有一些特殊的房间,我们可以在里面做很多事情。
rooms房间;families家庭;halls大厅;buildings建筑。根据“in it and we can do many things in them”并结合后文的“They are the Reading Room, the Drawing Room, the Swimming Room”可知,应该说学校有些可以让我们做很多事情的特殊房间,故选A。
7.句意:我们许多人喜欢去这些房间。
them他们;you你,你们;us我们;me我。根据前文“Welcome to our school.”可知,此处应该说我们许多人喜欢这些房间,故选C。
8.句意:我经常去绘画室。
Dancing舞蹈;Reading阅读;Drawing绘画;Swimming游泳。根据“Monday afternoon, I go to the room to draw”可知,作者经常去绘画室。故选C。
9.句意:星期一下午,我去房间画水果,比如苹果和梨。
In接年/月/季节;On在具体某一天;At在某时刻;To到。根据“Monday afternoon”可知,这是具体的某一天,介词填on。故选B。
10.句意:星期一下午,我去房间画水果,比如苹果和梨。
vegetables蔬菜;fruits水果;clothes衣服;boys男孩。根据后文“like apples and pears.”可知,这些都是水果。故选B。
11.句意:这是我们学校的礼堂。
playground操场;school hall学校礼堂;library图书馆;football field足球场。根据“We can have meetings there.”可知,应该说是学校礼堂。故选B。
12.句意:看那个穿白衬衫的人。
on在……上;in穿着;of……的;from从。根据“a white shirt.”可知,设空处指的穿着什么衣服的人,用介词in。故选B。
13.句意:他是吴老师。
He他;She她;We我们;They他们。根据“is Mr Wu”可知,设空处缺主语,主语是单数,且是男性。故选A。
14.句意:他教我们英语。
plays玩;teaches教;learns学习;runs跑。根据“He is Mr Wu”可知,应该说他教英语。故选B。
15.句意:他经常使我们快乐。
free自由的;true真正的;sad悲伤的;happy快乐的。根据“We all like him.”可知,应该说他使我们快乐。故选D。
16.B 17.A 18.D 19.C 20.B
【导语】本文是一篇记叙文。主要介绍了Dick的全家福。
16.词句猜测题。根据“My family take photos every year. In my eyes, these photos are great.”可知,照片是用来记录生活中的幸福瞬间的,由此可推测record意为“记录”。故选B。
17.篇章结构题。根据“When do we take the photo ”可知,第二段以一个问题开头。故选A。
18.细节理解题。根据“My two grandfathers, two grandmothers, my parents, my sister and I are in this photo.”可知,照片里一共有八个人。故选D。
19.细节理解题。根据“The two people next to my grandparents are my father and mother. My sister is in their arms.”可知,我妹妹在父母的怀里。故选C。
20.最佳标题题。根据“Now I want you to see a photo.”可知,本文主要介绍了Dick一家的全家福。故选B。
21.B 22.D 23.B 24.C 25.A
【导语】本文主要介绍了三个来自不同国家的孩子的个人信息、外貌特征、兴趣爱好及家庭背景。
21.细节理解题。根据“His best friend is Lucy. Lucy is from Canada.”可知,Paul最好的朋友来自加拿大。故选B。
22.细节理解题。根据“He has short blonde hair, blue eyes and a big nose.”可知,Paul有蓝色的眼睛,头发是金色的。故选D。
23.细节理解题。根据“For her, basketball is really interesting.”可知,Jessica对篮球感兴趣。故选B。
24.细节理解题。根据“But her parents want her to be an actress (女演员) because she has a good look.”可知,是因为她有好的外貌。故选C。
25.细节理解题。根据“He lives with his grandparents in a village because his parents are working in Beijing.”可知,他的父母在北京工作。故选A。
26.B 27.C 28.A 29.D 30.C
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了育英中学的相关信息,包括学校位置、建筑设施、班级数量、教师情况以及联系方式等,旨在吸引学生来该校就读。
26.细节理解题。根据文章“Come to Yuying Middle School on Green Street.”可知,育英中学在格林街。故选B。
27.细节理解题。根据文章“Buildings: two classroom buildings, a teachers’ building, a music hall, a school hall, an art building, a student centre and a science building”可知,育英中学有两栋教学楼、一栋教师楼、一个音乐厅、一个学校礼堂、一栋艺术楼、一个学生中心和一栋科学楼,共八栋建筑。故选C。
28.细节理解题。根据文章“Teachers: rich teaching experience (经验), friendly and kind”可知,育英中学的老师教学经验丰富,友好和蔼。故选A。
29.细节理解题。根据文章“Please call Mr. Zhang at 01088643569. You can also visit https://www.yyms. for more information.”可知,可以通过访问http://www.yyms.获取更多关于育英中学的信息。故选D。
30.细节理解题。根据文章“The number of classes: 45”可知,育英中学有45个班级。故选C。
31.D 32.F 33.A 34.G 35.C
【导语】本文是7年1班的英语老师给新报到的学生们介绍了学校的生活的情况。
31.根据“Hello! Welcome to Class 1, Grade 7!”以及“You are new here. Now let me tell you something (一些事情) about our school day.”可知,这是第一天来到学校,选项D“今天是你们在学校的第一天。”符合,故选D。
32.根据“You can take them to school. You can let your parents drive (开车) you to school, too.”可知,此处应是介绍上学的交通工具的情况,选项F“我们为你们准备了校车。”符合,故选F。
33.根据“There are (有) four lessons for you and you have a fifteen-minute break (休息) between (在……之间) every two lessons.”可知,此处是介绍与课程有关的作息情况,选项A“你们早上的课是从8:00到11:45。”符合,故选A。
34.根据“At lunchtime, you can have lunch in the school dining hall (食堂). There are vegetables, meat and fruit.”可知,此处应是介绍与午餐有关的情况,选项G“它们对你们的健康有好处。”符合,故选G。
35.根据“You can ask me now or call me at 13659668899.”可知,此处应是问是否还有其他的疑问,如果还有疑问可以打电话,选项C“那么,你们还想知道些什么呢?”符合,故选C。
36.her
【解析】句意:艾米有一个小妹妹。她非常爱她。分析句子结构可知,空处为句子的宾语,应用人称代词宾格her。故填her。
37.watches
【解析】句意:我父亲每天晚上都看电视。根据“every evening”可知,句子的时态为一般现在时,主语为第三人称单数,空处用动词三单。故填watches。
38.Lily and Lucy’s
【解析】句意:那是莉莉和露西的照片。它非常漂亮,空格处需用名词所有格表示所属关系,修饰单数名词“photo”。此处“photo”为单数,说明照片为两人共同拥有。“Lily and Lucy’s”表达“莉莉和露西共有的”,故填Lily and Lucy’s。
39.amazing
【解析】句意:他是一个令人惊叹的孩子,他能写出如此优美的歌曲。此处修饰名词child,表示“令人惊叹的”,用amaze的形容词形式amazing作定语。故填amazing。
40.buildings
【解析】句意:在我们的城市有许多高大的建筑物。lots of“许多,很多”,后接复数名词;building“建筑物”,是可数名词,复数形式是buildings。故填buildings。
41.same
【解析】句意:Tom和我持相同的观点。我同意他。根据汉语提示可知,same意为“相同的”,作定语修饰opinion,故填same。
42.really
【解析】句意:Mike弹吉他非常好。“非常”really,此处为副词修饰副词。故填really。
43.together
【解析】句意:我们一起去村子吧,因为我不认识路。“一起”为together,是副词,故填together。
44.special
【解析】句意:在新疆,没有什么其他食物像馕一样特别。special“特殊的,特别的”,是形容词,“as... as...”中间用形容词原级作表语。故填special。
45.across
【解析】句意:绿灯亮时,我们可以过马路。此处意为“从一边到另一边横穿道路”,across“穿过”符合。故填across。
46.going hiking
【解析】根据中英文对照可知,go hiking“去远足”,spend some time doing sth“花时间做某事”,固定短语。故填going;hiking。
47.lots of
【解析】根据中英文对照可知,lots of“许多”,故填lots;of。
48.raise the flag
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“升旗”。raise“使升高”,是动词,根据“every Monday morning”可知,时态为一般现在时,主语是We,所以谓语用动词原形;flag“旗帜,旗”,是可数名词,其前加the表特指。故填raise;the;flag。
49.put up
【解析】根据语境可知,空处表达“搭建”,用固定短语put up;“Let’s”后接动词原形。因此,空格处应“put up”,与后文“have fun”形成并列动作。故填put;up。
50.at the back of
【解析】根据中英文提示可知,此处表达“在……后面”,用at the back of;句子为主系表结构,are后需接介词短语作表语,故填at;the;back;of。
51.calls 52.his 53.walls 54.special 55.teachers’ 56.maths 57.vegetables 58.is 59.sheep 60.fun
【导语】本文介绍了约翰理想中的学校是什么样子。
51.句意:他称之为绿色学校。根据“it the Green School.”可知,应该说他称它为绿色学校,备选词call符合语境,该句陈述客观事实,为一般现在时,主语是“He”,故填calls。
52.句意:他梦想中的学校是什么样的?根据“dream school like”并结合前文“designs (设计) and builds his dream school.”可知,此处是指他的梦想学校,空处修饰名词,需用形容词性物主代词his,表示“他的”。故填his。
53.句意:教室没有墙也没有门。根据“The classrooms have no…or doors.”可知,备选词wall“墙壁”符合语境,填复数形式泛指类别。故填walls。
54.句意:一切都那么特别。根据前文“The teachers write on the bamboo blackboard. The desks are not square (方的).”可知,此处应该说特别的,备选词special“特别的”符合语境,作表语。故填special。
55.句意:在学校,有一个图书馆,一个电脑室,一些教师办公室和一些教室。根据“offices”可知,应该说“老师的”办公室,备选词teacher符合语境,此处填复数形式所有格,指的老师们的办公室,故填teachers’。
56.句意:孩子们学习重要的科目,如科学、英语和数学。根据“such as science, English and”可知,这里指的是学习科目,备选词maths“数学”符合题意。故填maths。
57.句意:他们还学习在学校的菜园里种植蔬菜。根据“in the school’s vegetable garden”可知,应该说在菜园里种蔬菜,备选词vegetable“蔬菜”符合语境,此处指的不同种类的蔬菜,填复数。故填vegetables。
58.句意:有一个供孩子们玩耍的游泳池。根据“There…a swimming pool”可知,此处为there be句型,设空处后是单数名词,该句陈述事实,为一般现在时,备选词be改为is。故填is。
59.句意:孩子们学会在那里养羊、鸡和猪。根据后文“chickens and pigs there.”可知,这里应该填一种动物,备选词sheep符合语境,此处用复数形式sheep。故填sheep。
60.句意:去绿色学校真是太有趣了。根据“to go to the Green School.”并结合前文的描述,应该说绿色学校很有趣,结合设空处前的much可知,备选词fun“乐趣”符合语境,为不可数名词。故填fun。
61.for 62.to tell 63.libraries 64.are 65.reading 66.teachers’/teacher’s 67.students 68.the 69.well 70.How/What
【导语】本文是林涛跟Jimmy介绍自己的学校的邮件。
61.句意:谢谢你的邮件。thanks for表示“感谢”,后面接原因。故填for。
62.句意:我等不及告诉你一些我新学校的事情。can’t wait to do sth表示“等不及做某事”。故填to tell。
63.句意:两个校图书馆在我的学校中间。two后接名词复数,library复数为libraries。故填libraries。
64.句意:里面有很多不同种类的书、地图和杂志。此句是There be句型,be动词的数与相近主语一致,books复数,be动词用are。故填are。
65.句意:每天我花很多时间在那读书。动词短语spend time doing sth表示“花时间做某事”。故填reading。
66.句意:教学楼在教师楼旁边。根据building可知,此处表所属关系,用名词’s格,可以用单数或者复数形式。故填。teachers’/teacher’s。
67.句意:我们班有50名学生。50后接名词复数。故填students。
68.句意:中学学习跟小学不一样。the same表示“一样的”。故填the。
69.句意:但是我喜欢这里所有的老师,尝试做得很好。此空为副词修饰动词,good副词为well。故填well。
70.句意:你的学校生活怎么样?询问某事怎么样用What/How about...句型。故填How/What。
71.12/twelve 72.the library/the school library 73.Tina./Her English teacher’s daughter. 74.He goes to school by bike. 75.The art building is my favourite building. Because we can learn to draw in this place.
【导语】本文主要介绍了王林和他的弟弟王翰的学校生活。
71.根据“My name is Wang Lin. I’m 12 years old.”可知,王林12岁。故填12/twelve。
72.根据“We have a school library. The library is big and clean. You can find many books in it.”可知,“it”指代的是前文提到的“the library”。故填the library/the school library。
73.根据“Tina is my English teacher’s daughter… Her English is good. So she often helps me to learn English.”可知,经常帮助王林学英语的人是Tina。故填Tina./Her English teacher’s daughter。
74.根据“Wang Han and I ride bikes to school together every school day.”可知,王翰每天骑自行车上学。故填He goes to school by bike。
75.开放回答题。根据个人喜好回答即可,需说明原因。示范回答:The art building is my favourite building. Because we can learn to draw in this place.
76.范文:
My School
Welcome to my school. My school is one of the best schools in this city. Let me show you around our school.
Now we are at the gate of our school. Through the gate, you can see a big sports field where students often play football. On the left of that, there is a classroom building with 20 classrooms. The teachers’ offices are on the first floor. Walking along this road, you will find a science building next to the dining hall. We are all satisfied with the food in the dining hall. And don’t forget to visit the library that is full of great books.
In a word, our school is so wonderful that we all like it. I hope you’ll like it, too.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作提示已给出,考生应注意不要遗漏,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明意图——介绍自己的学校;
第二步,具体介绍校园布局,描述自己喜欢的地方并说明原因;
第三步,书写结语,概括学校的特征。
[亮点词汇]
①next to在……旁边
②be satisfied with对……感到满意
③be full of充满
[高分句型]
①On the left of that, there is a classroom building with 20 classrooms.(There be句型)
②I hope you’ll like it, too.(宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)