UNIT 3 CELEBRATIONS
Section Ⅰ TOPIC TALK
维度一:品句填词
1.On Thanksgiving Day, the family gathered around the table, admiring the (火鸡) roasted to golden perfection.
2.During the Lantern Festival, the streets were decorated with colourful (灯笼), creating a magical atmosphere.
3.For his birthday, Jack decided to have a (烧烤) party in the backyard with all his friends.
4.The Great Wall winds its way across north China like a huge d .
5.Becoming a father meant that he was an a .
6.Mid-Autumn Festival is in the eighth month of the l calendar.
维度二:词形转换
1.I want to offer my sincere (congratulate) on your success.
2. (tradition) in our country, the young look after the old.
3.He wants to be a volunteer in the army after (graduate).
4.I’ve been writing this report (occasion) for the last two weeks.
5.Art is not all about beauty or simple (decorate).
6.Stir in the milk to make a soft but not (stick) dough.
维度三:固定搭配和句式
1. to eat dumplings on New Year’s Eve.
对我们来说,在除夕吃水饺是一种传统。
2.Entering the room,I found it .
进入房间,我发现屋里装饰着红灯笼。
3.I am happy to hear that you have won first prize in the English Speech Contest, so I am writing to .
我很高兴听说你在英语演讲比赛中获得一等奖,因此我写信向你表示衷心的祝贺。
Ⅰ.阅读理解
A
National Bird Day
National Bird Day is a holiday which has been celebrated on 5 January.The purpose of this holiday is to bring attention to the situation of our feathered friends, particularly birds that are not native to the United States.This holiday is also a good day to appreciate the beauty and the diversity of these animals.
However, National Bird Day shouldn’t be confused with Bird Day — one of the oldest bird holidays.Bird Day is a holiday that is celebrated annually in the United States on 4 May and has been since the late 19th century.
History
National Bird Day is a holiday which has been celebrated for over a decade now.Bird Day, on the other hand, goes back a lot further.According to the US Library of Congress, Bird Day was established by Charles Babcock in 1894.
Facts About Birds
According to the International Union for Conservation of Nature, there are almost 10,000 different species of birds.Out of these species, almost 900 of them are on the verge (边缘) of extinction and 4 have been ruled as extinct in the wild.
Customs, Traditions and Celebrations
National Bird Day can be celebrated in any number of different ways.Participants can watch birds — either alone or in a group, and they can take part in one of the activities that exist for the protection of birds.In schools across the US, children are often given the task of researching about birds on this day or drawing a nice picture of birds for the classroom.
When Is National Bird Day?
This year (2024) 5 January (Friday)
Next year (2025) 5 January (Sunday)
Last year (2023) 5 January (Thursday)
1.What do we learn about National Bird Day?
A.It is celebrated all over the world.
B.It was set up earlier than Bird Day.
C.It has a history of more than 100 years.
D.It is celebrated earlier than Bird Day every year.
2.How many species of birds are dying out?
A.0.8%. B.0.9%.
C.8%. D.9%.
3.What do American children usually do on National Bird Day?
A.Buy some birds. B.Feed some birds.
C.Study some birds. D.Set some birds free.
B
Sweetest Day in America is always the third Saturday in October.This holiday is much more important in some regions than in others (Detroit, Cleveland and Buffalo being the biggest Sweetest Day cities).It is a holiday that is gaining in popularity every year throughout the country.
Sweetest Day is celebrated on the third Saturday in October as a day to make someone happy.It is an occasion which offers all of us an opportunity to remember not only the sick, aged, and orphaned, but also friends, relatives and associates whose helpfulness and kindness we have enjoyed.
Over 60 years ago, a man in Cleveland, believing that the city’s orphans and shut-ins (卧病在床的人) too often felt that they were forgotten and neglected, thought of the idea of showing them that they were remembered.He did this through the distribution of small gifts.With the help of his friends and neighbours, he distributed these small remembrances on a Saturday in October.During the years that followed, other Clevelanders began to participate in the celebration ceremony, which came to be called “Sweetest Day”.In time, the Sweetest Day idea of spreading cheer to the poor was broadened to include everyone, and became an occasion for remembering others with a kind act or a small remembrance.And soon the idea spread to other cities all over the country.
Sweetest Day is not based on any single group’s religious affection or on a family relationship.It is a reminder that a thoughtful word or deed enriches life and gives it meaning.Because for many people remembering others takes the form of giving gifts, Sweetest Day offers us the opportunity to show others that we care about them in a practical way.
4.What can we learn about Sweetest Day from the first paragraph?
A.It’s sometimes the third Saturday in October.
B.It’s hardly celebrated in Detroit.
C.It’s of equal importance in every part of the USA.
D.It’s getting increasingly popular in the USA.
5.Sweetest Day was intended to remember .
A.the young and the disabled
B.friends and relatives
C.orphans and shut-ins
D.the sick and the aged
6.Which of the following is the birthplace of Sweetest Day?
A.Detroit. B.Cleveland.
C.Buffalo. D.Washington.
7.Now on Sweetest Day gifts are given to those .
A.we care about B.we admire
C.in need of help D.in trouble
C
(2024·沧州十校高一下学期月考)We all have a mental picture of who we are, how we look, what we’re good at, and what our weaknesses might be.We develop this picture over time, starting when we’re very young.The term self-image is used to refer to a person’s mental picture of himself or herself.A lot of our self-image is based on interactions (交往) we have with other people and our life experiences.This mental picture (our self-image) contributes to our self-esteem.
Self-esteem is all about how much we feel valued, loved, accepted, and thought well of by others — and how much we value, love, and accept ourselves.People with healthy self-esteem are able to feel good about themselves, appreciate their own worth, and take pride in their abilities, skills, and achievements.People with low self-esteem may feel as if no one will like them or accept them or that they can’t do well in anything.
Before a person can overcome self-esteem problems and build healthy self-esteem, it helps to know what might cause those problems in the first place.Two things in particular — how others see or treat us and how we see ourselves — can affect our self-esteem greatly.
Parents, teachers, and other authority figures(权威人物) affect the ideas we develop about ourselves — particularly when we’re little kids.If parents spend more time criticizing(批评) than praising a child, it can be harder for a kid to develop good self-esteem.Because teens are still forming their own values and beliefs, it’s easy to build self-image around what a parent, coach, or other person says.
Obviously, self-esteem can be damaged when someone whose acceptance is important (like a parent or teacher) always puts you down.But criticism doesn’t have to come from other people.Some teens also have an “inner critic”, a voice inside that seems to find fault with everything they do.Over time, listening to a negative inside voice can harm a person’s self-esteem just as much as if the criticism were coming from another person.
8.What do we learn about our self-image?
A.It affects our self-esteem.
B.It is built when we grow up.
C.It is a picture drawn by ourselves.
D.It has nothing to do with other people.
9.What’s the writer’s view on self-esteem problems?
A.They can hardly be overcome.
B.They are not caused by our teachers.
C.Only young people suffer from them.
D.They come from both others and ourselves.
10.Teens’ self-esteem is probably affected most by .
A.their friends B.their teachers
C.their parents D.their relatives
11.The underlined words “inner critic” in the last paragraph refer to something that .
A.helps one to make progress
B.gives one some encouragement
C.improves one’s self-esteem
D.damages one’s self-esteem
D
The first model of Apple’s iPhone was launched 17 years ago.Since then, many different smartphones have been introduced.The devices now influence our daily lives in many ways.
One thing that has changed is that many people now use their phones to easily take pictures anywhere, anytime, without the need for a camera.Not surprisingly, this change has caused major business problems for camera manufacturers.
Today, many smartphones have high-quality cameras designed to produce better pictures than the ones most people used in the past for personal photographs.And some news photographers, for example, have found advantages in using them in their work.The Associated Press recently asked some of its photographers who use iPhones to describe how they use the devices.
Brynn Anderson is based with the AP in Atlanta, Georgia.She said: “Sometimes being a photographer with a larger camera can be intimidating to the person being photographed.Using a phone makes it easier for me to get intimate (亲密的) moments that might not happen.”
Dita Alangkara covers Jakarta, Indonesia for the AP.He said shooting with a smartphone opens up more possibilities on the streets of Jakarta.“People are so used to seeing others taking photos with their gadgets that they just ignore me.This gives me a whole new perspective to explore ...”
Khalil Hamra is an AP photographer in Istanbul, Turkey.He said, “Truth be told, every time I take a nice picture with my phone, I feel that something is missing and could have been better if I took it with my professional camera.”
Oded Balilty is based in Tel Aviv, Israel.“It is a different tool that definitely has changed what we do,” he said of the iPhone.But, he added: “It’s the photographer, not the device, that determines the quality of a photo.”
12.What has caused major business problems for camera industry?
A.Higher production cost.
B.Lack of technical progress.
C.Fewer news photographers.
D.Decrease in market demand.
13.Which of the following most probably likes seeking perfection?
A.Brynn Anderson. B.Dita Alangkara.
C.Khalil Hamra. D.Oded Balilty.
14.How does the author develop the passage?
A.By analyzing some facts.
B.By giving some examples.
C.By providing some reasons.
D.By making some comparisons.
15.What’s the main idea of the passage?
A.The sales of cameras are dropping.
B.Smartphones can take better photos.
C.Smartphones are replacing cameras.
D.Cameras are needed by photographers.
Ⅱ.阅读七选五
Of all the words in the English language, the word “OK” is pretty new. 16
Although it’s become the most spoken word on the planet, it’s kind of a strange word.Sometimes it’s spelled out — okay — and sometimes just two letters are used: “OK.” 17
The largest dictionary of the English language, the Oxford English Dictionary, is always adding new words.In fact, it added 1,400 new words in June 2019 and will add even more words.
“OK”, whose earliest usage is in 1839, according to the Oxford English Dictionary, generally means things are good or alright.
18
We aren’t entirely sure.But some linguists point to how, in the early 19th century, humorous abbreviations (缩略词) were popular.Young people would write things like “KG”, which stood for “know go”, an intentional misspelling of “no go”, when they meant something was impossible. 19
Likewise, experts think “OK” likely appeared as an abbreviation of “oll korrect” — which was a jokey way of saying “all correct”.Others say that it comes from “Old Kinderhook”, a nickname for former US President Martin Van Buren, or that it comes from Choctaw, a Native American language.
The nice thing about “OK” is that it’s so versatile (多功能的).It can be used as a noun, a verb, an adjective, a conjunction or an interjection. 20
One last important thing to know: If you like to play word games, it’s alright — and even OK — to use “OK” when playing.Just within the past year, it became an accepted word.
A.What does OK mean?
B.It was a way to play with language.
C.So why did people start to say “OK”?
D.It has only been used for about 180 years.
E.Other times, periods separate the two letters: “O.K.”
F.It’s also competed, over time, with “alright” and “all right”.
G.As a matter of fact, language has been changing as time goes on.
16. 17. 18.
19. 20.
Section Ⅰ TOPIC TALK
基础知识自测
维度一
1.turkeys 2.lanterns 3.barbecue 4.dragon 5.adult 6.lunar
维度二
1.congratulations 2.Traditionally 3.graduation
4.occasionally 5.decoration 6.sticky
维度三
1.It is a tradition for us
2.decorated with red lanterns
3.send/offer/express my sincere congratulations
素养能力提升
Ⅰ.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了美国的全国爱鸟日。
1.D 细节理解题。根据第一、二段可知,在美国,全国爱鸟日在每年的1月5日庆祝,而爱鸟日在每年的5月4日庆祝。
2.D 细节理解题。根据Facts About Birds部分可知,全球大约有一万种鸟类,其中大约900种濒临灭绝。
3.C 细节理解题。根据Customs, Traditions and Celebrations部分可知,在美国的全国爱鸟日,学校通常给孩子们安排研究鸟的任务。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了美国的甜蜜日。
4.D 细节理解题。根据第一段最后一句可知,甜蜜日在美国变得越来越流行了。
5.C 细节理解题。根据第三段第一句可知,这个节日是为了让人们关注孤儿及卧病在床的人。
6.B 推理判断题。根据第三段内容可知,甜蜜日起源于Cleveland。
7.A 推理判断题。根据最后一段最后一句可知,现在的甜蜜日礼物是送给那些我们关心的人。
语篇解读:本文是一篇说明文。自尊取决于两个方面:别人怎么看我们和我们怎么看自己。生活中很多人存在自尊问题,本文帮助我们认识自尊问题。
8.A 细节理解题。根据第一段可知,我们对自我的身体意象是我们内心对自己想象的一种形象,它会极大地影响我们的自尊。
9.D 观点态度题。根据第三段可知,作者认为自尊问题不仅来自他人,也来自我们自身。
10.C 细节理解题。综合最后两段可知,在青少年价值观形成的过程中,他们身边的人对他们自尊的建立影响很大;而影响最大的人应该是他们的父母,因为作者在列举青少年周围影响他们的人物时,父母总是排在第一位。
11.D 词义猜测题。根据下文对画线部分词语的解释(a voice inside that seems to find fault with everything they do)可知,inner critic指人们内心一种对自己的自责。再根据下文可知,它会伤害我们的自尊。
语篇解读:本文是一篇说明文。随着智能手机照相功能的不断完善,它正在严重威胁照相机的销售。甚至有越来越多的新闻摄影者也开始选择用手机来拍照。
12.D 推理判断题。根据第二段可知,如今越来越多的人选择用手机来拍照,他们不再需要照相机。这说明照相机的市场需求在不断下降。
13.C 细节理解题。根据最后四段可知,这四个人中Khalil Hamra的讲话体现出他有追求完美主义的倾向。他每次用手机拍完照后,都会后悔——觉得如果用专业相机拍的话效果会更好。
14.B 语篇结构题。综合全文尤其是后半部分可知,作者主要通过举例的方式来揭示文章的主题。
15.C 主旨大意题。综合全文可知,本文主要告诉我们,越来越多的人正在用手机代替相机来拍照,甚至连新闻摄影者也不例外。
Ⅱ.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了英文单词OK的来历。
16.D 上句指出OK一词比较新,D项正好是对此的解释说明。
17.E 上句告诉我们OK一词的两种拼写方式,E项则是第三种拼写方式。
18.C 下文在讲述OK一词的来历,因此这里C项符合语境。
19.B 上文所举例子KG是一个缩略词,也是一种文字游戏的方式,故B项正确。
20.F 本段主要说明OK一词的功能很强大,上文说了其词性多,这里F项是对其功能强大的进一步举例说明。
6 / 6Section Ⅰ TOPIC TALK
听说课前清障 ——排除疑难,胸有成竹
1.中秋节
2.玩得高兴
3.用灯笼装饰
4.玩灯笼
5.赏月
6.举办一个惊喜派对
7.邀请我们所有的朋友
8.have a big dinner
9.make a big cake
10.give her some presents
11.blow out the candles
12.make a wish
13.have a family dinner
14.eat moon cakes
话题听力提能 ——捕捉信息,精准判断
Ⅰ.听教材听力3.1,回答第1至3题。
1.When is Mid-Autumn Festival celebrated?
A.On the 15th day of each month.
B.On the 15th day of the eighth month.
C.On the 15th day of the eighth lunar month.
2.How is Mid-Autumn Festival celebrated?
A.By having a big party.
B.By eating moon cakes.
C.By being decorated with flowers.
3.When did the man visit China?
A.Three years ago.
B.Two years ago.
C.Last year.
Ⅱ.再听教材听力3.1,根据所听内容填空。
1.I Mid-Autumn Festival.Do you know much about it?
2.They’re part of .Usually children while adults sit together, and .
Ⅲ.听教材听力3.2,回答第1至3题。
1.Who will be invited to the birthday party?
A.All their classmates.
B.All their relatives.
C.All their friends.
2.How will Jenny feel when she sees the monster cake?
A.Surprised. B.Happy. C.Moved.
3.What will Jenny NOT do in her birthday party?
A.To blow out the candles.
B.To make a wish.
C.To invite her friends.
Ⅳ.再听教材听力3.2,根据所听内容填空。
1.Jenny’s birthday is coming.How about holding for her?
2.Yes, we’ll have and .How about making ?
3.We will make some monster and give her some monster .
4.I’m sure she will be and everyone will .
话题表达实战 ——聚焦主题,定向突破
下面一段对话中两个人谈论了圣诞节谁会来聚餐……
阅读下面对话,根据语境选择最佳选项。
M:Grandma, how many people can we expect for Christmas dinner?
W:Let’s count. 1 .Then Ella’s from New Orleans.And James and his family will be here from Montana.That’s seven altogether.
M:How about Uncle Clinton in Colorado?
W: 2 ! And then there’s my nephew Mike and my niece Sally in Seattle.
M:Where is Uncle Peter now?
W:He is now in the service in Sweden. 3 . But your cousin Cart just finished his college,so he will come.
M:Now we have many people. 4 .
A.How could I forget him
B.Yes, they were great
C.First your grandpa and me
D.So he won’t be here
E.We are going to need a pretty big turkey this year
明天是怀特先生的生日,下面一段对话中两个人谈论了应该送什么礼物给怀特先生……
阅读并根据提示完成下面对话。
M:Ross, do you know what the date is tomorrow?
W:Yes.Today is Wednesday, 21 September and tomorrow is 22 September .Why do you ask?
M:Don’t you know what it is? 1. (明天是怀特先生的生日)!
W:How did you get to know that?
M:This morning, I happened to be passing the president’s office.I heard him saying“Happy Birthday!” to Mr White.
W:Maybe we can do something for him. 2. (为什么不送给他一份惊喜的礼物呢)?He is both a teacher and a friend to us.
M:Great! But what to choose?
W:3. (一束花或一盒巧克力怎么样)?
M:In my opinion, only ladies are interested in these things.
W:Then what is your idea?
M:4. (怀特先生和我一样,是一个足球迷).
W:You mean ...
M:Yes.This weekend, there is going to be a match between Chelsea and Manchester United.5. (我们可以为他买一张那场赛事的票).Wouldn’t that be perfect?
W:Absolutely.
occasion n.重要的社交活动;时刻,时候
【教材原句】 Choose a festival or a special occasion that you like.
选择一个你喜欢的节日或特殊的时刻。
【用法】
(1)on one occasion 有一次,曾经
on this/that occasion 这时/那时;这次/那次
on occasion(s) 偶尔;偶然;有时
on no occasion 决不
(2)occasional adj. 偶尔的;偶然的;临时的
occasionally adv. 偶然;偶尔;有时候
【佳句】 There will be a big celebration on the occasion of the school’s 100th anniversary.
在学校建校一百周年之际将会有一个大型庆祝活动。(通知)
【用准】 occasion作先行词,其后跟定语从句,表示“时刻”时,应用关系副词when引导;表示“场合”时,应用关系副词where引导。
【练透】 单句语法填空
① one occasion, she called me in the middle of the night.
②He has been known occasion to lose his temper.
③He managed to remain cool by swimming (occasion).
④Our school organised an occasion students could showcase their talents in music, art, and dance.
【写美】 完成句子
⑤I remember the occasion ; it was a moment of great pride for all of us.
我记得我们学校赢得篮球冠军的那个时刻;对我们所有人来说,那是一个非常自豪的时刻。
congratulation n.恭喜,祝贺
【教材原句】 offering congratulations表示祝贺
【用法】
(1)a letter of congratulation 一封祝贺信
send/offer/express congratulations to sb on (doing) sth 向某人祝贺(做)某事
(2)congratulate vt. 祝贺;庆贺
congratulate sb on (doing) sth 就(做)某事向某人祝贺
【佳句】 (2023·新课标Ⅰ卷)Seeing my coming, my teacher stood up and gave me a thumb-up, saying, “Well done! Congratulations!”
看到我走过来,老师站起来竖起大拇指,说:“做得好!恭喜你!” (语言、动作描写)
You can congratulate yourself on having done a good job.
你的工作做得很出色, 你应该感到自豪。
【练透】 单句语法填空
①We sent our (congratulate) to her on passing the exam.
②The party is a chance for friends and family to congratulate the person the new home.
【写美】 一句多译
③我对你在演讲比赛中的成功表示衷心的祝贺。
→I your success in the speech contest.(congratulation)
→I your success in the speech contest.(congratulate)
【点津】 (1)congratulation常用复数形式;
(2)表示“祝贺某事”时,congratulation和congratulate均与介词on搭配。
decorate vi.&vt.装饰,布置,美化
【教材原句】 A lot of places were decorated with lanterns.许多地方都装饰着灯笼。
【用法】
(1)decorate ...with ... 用……装饰……
be decorated with 装饰着
(2)decoration n. 装饰;装潢;装饰品
【佳句】 People will decorate their homes with red paper-cuttings,whose themes are good fortune, longevity and prosperity.
人们会用红色剪纸装饰他们的家,剪纸的主题是好运、长寿和繁荣。 (节日介绍)
【用准】 decorate后不接双宾语,而应用decorate ...with ...结构。
【练透】 单句语法填空
①The room is decorated fine pictures and vases,and so it looks elegant.
②I went to the Christmas shop with my sister and bought some (decorate) to decorate our house.
【写美】 句式升级
③
(用非谓语动词短语改写句①)
tradition n.传统
【教材原句】 They’re part of our tradition.它们是我们传统的一部分。
【用法】
(1)it’s a tradition (for sb) to do sth/that ...
(对某人来说)做某事是一种传统风俗
it’s a tradition that ... ……是一个传统
(2)traditional adj. 传统的;惯例的
traditionally adv. 传统地
【佳句】 The tradition of the Dragon Boat Festival started more than 2,000 years ago.
端午节的传统始于两千多年前。(节日介绍)
【练透】 单句语法填空
①He says his country wants to develop its (tradition) friendship with China.
【写美】 翻译句子
②在中国,尊重和关爱老人是一种传统。
Section Ⅰ TOPIC TALK
【话题听说·勤操练】
听说课前清障
1.Mid-Autumn Festival 2.have a great time
3.be decorated with lanterns 4.play with lanterns
5.enjoy the moon 6.hold a surprise party
7.invite all our friends 8.吃一顿丰盛的晚餐
9.做一个大蛋糕 10.送给她一些礼物 11.吹灭蜡烛 12.许愿 13.举行家庭晚餐 14.吃月饼
话题听力提能
Ⅰ.1-3 CBC
Ⅱ.1.love celebrating
2.our tradition; play with lanterns; chatting; enjoying the moon
Ⅲ.1-3 CAC
Ⅳ.1.a surprise party
2.a big dinner; music; a big monster cake
3.birthday cards; presents
4.very happy; have a great time
话题表达实战
Scene One
1-4 CADE
Scene Two
1.Tomorrow is Mr White’s birthday
2.Why not present him with a surprise gift
3.What about a bunch of flowers or a box of chocolates
4.Mr White is a football fan, just like me
5.We can buy him a ticket for that
【知识要点·须拾遗】
1.①On ②on ③occasionally ④where
⑤when our school won the basketball championship
2.①congratulations ②on ③send/offer/express my sincere congratulations on; congratulate you sincerely on
3.①with ②decorations ③Decorated with fine pictures and vases, the room looks elegant.
4.①traditional
②In China, it is a tradition to respect and love the old.
5 / 5(共73张PPT)
SectionⅠ TOPIC TALK
1
话题听说·勤操练
目 录
2
知识要点·须拾遗
3
课时检测·提能力
话题听说·勤操练
志在强化技能
1
听说课前清障 ——排除疑难,胸有成竹
1. 中秋节
2. 玩得高兴
3. 用灯笼装饰
4. 玩灯笼
5. 赏月
6. 举办一个惊喜派对
7. 邀请我们所有的朋友
Mid-Autumn Festival
have a great time
be decorated with lanterns
play with lanterns
enjoy the moon
hold a surprise party
invite all our friends
8. have a big dinner
9. make a big cake
10. give her some presents
吃一顿丰盛的晚餐
做一个大蛋糕
送给她一些礼物
11. blow out the candles
12. make a wish
13. have a family dinner
14. eat moon cakes
吹灭蜡烛
许愿
举行家庭晚餐
吃月饼
话题听力提能 ——捕捉信息,精准判断
Ⅰ.听教材听力3.1,回答第1至3题。
1. When is Mid-Autumn Festival celebrated?
A. On the 15th day of each month.
B. On the 15th day of the eighth month.
C. On the 15th day of the eighth lunar month.
2. How is Mid-Autumn Festival celebrated?
A. By having a big party.
B. By eating moon cakes.
C. By being decorated with flowers.
3. When did the man visit China?
A. Three years ago.
B. Two years ago.
C. Last year.
Ⅱ.再听教材听力3.1,根据所听内容填空。
1. I Mid-Autumn Festival.Do you know much about
it?
2. They’re part of .Usually children
while adults sit together, and .
love celebrating
our tradition
play with lanterns
chatting
enjoying the moon
Ⅲ.听教材听力3.2,回答第1至3题。
1. Who will be invited to the birthday party?
A. All their classmates.
B. All their relatives.
C. All their friends.
2. How will Jenny feel when she sees the monster cake?
A. Surprised. B. Happy. C. Moved.
3. What will Jenny NOT do in her birthday party?
A. To blow out the candles. B. To make a wish.
C. To invite her friends.
Ⅳ.再听教材听力3.2,根据所听内容填空。
1. Jenny’s birthday is coming.How about holding for
her?
2. Yes, we’ll have and .How about making
?
3. We will make some monster and give her some
monster .
4. I’m sure she will be and everyone will
.
a surprise party
a big dinner
music
a
big monster cake
birthday cards
presents
very happy
have a great
time
话题表达实战 ——聚焦主题,定向突破
下面一段对话中两个人谈论了圣诞节谁会来聚
餐……
阅读下面对话,根据语境选择最佳选项。
M:Grandma, how many people can we expect for Christmas dinner?
W:Let’s count. 1 .Then Ella’s from New Orleans.And James and his
family will be here from Montana.That’s seven altogether.
M:How about Uncle Clinton in Colorado?
W: 2 ! And then there’s my nephew Mike and my niece Sally in
Seattle.
M:Where is Uncle Peter now?
W:He is now in the service in Sweden. 3 . But your cousin Cart just
finished his college,so he will come.
M:Now we have many people. 4 .
A. How could I forget him
B. Yes, they were great
C. First your grandpa and me
D. So he won’t be here
E. We are going to need a pretty big turkey this year
答案:1-4 CADE
明天是怀特先生的生日,下面一段对话中两个人谈
论了应该送什么礼物给怀特先生……
阅读并根据提示完成下面对话。
M:Ross, do you know what the date is tomorrow?
W:Yes.Today is Wednesday, 21 September and tomorrow is 22
September.Why do you ask?
M:Don’t you know what it is? 1.
(明天是怀特先生的生日)!
Tomorrow is Mr White’s birthday
W:How did you get to know that?
M:This morning, I happened to be passing the president’s office.I heard
him saying“Happy Birthday!” to Mr White.
W:Maybe we can do something for him.2.
(为什么不送给他一份惊喜的礼物呢)?He is both a
teacher and a friend to us.
M:Great! But what to choose?
W:3. (一束
花或一盒巧克力怎么样)?
Why not present him with a
surprise gift
What about a bunch of flowers or a box of chocolates
M:In my opinion, only ladies are interested in these things.
W:Then what is your idea?
M:4. (怀特先生和我一
样,是一个足球迷).
W:You mean ...
M:Yes.This weekend, there is going to be a match between Chelsea and
Manchester United.5. (我们可以为
他买一张那场赛事的票).Wouldn’t that be perfect?
W:Absolutely.
Mr White is a football fan, just like me
We can buy him a ticket for that
知识要点·须拾遗
关注高频词汇
2
occasion n.重要的社交活动;时刻,时候
【教材原句】 Choose a festival or a special occasion that you like.选择
一个你喜欢的节日或特殊的时刻。
【用法】
(1)on one occasion 有一次,曾经
on this/that occasion 这时/那时;这次/那次
on occasion(s) 偶尔;偶然;有时
on no occasion 决不
(2)occasional adj. 偶尔的;偶然的;临时的
occasionally adv. 偶然;偶尔;有时候
【佳句】 There will be a big celebration on the occasion of the school’s
100th anniversary.在学校建校一百周年之际将会有一个大型庆祝活动。
(通知)
【用准】 occasion作先行词,其后跟定语从句,表示“时刻”时,应
用关系副词when引导;表示“场合”时,应用关系副词where引导。
【练透】 单句语法填空
① one occasion, she called me in the middle of the night.
②He has been known occasion to lose his temper.
③He managed to remain cool by swimming
(occasion).
④Our school organised an occasion students could showcase
their talents in music, art, and dance.
On
on
occasionally
where
【写美】 完成句子
⑤I remember the occasion
; it was a moment of great pride for all of us.
我记得我们学校赢得篮球冠军的那个时刻;对我们所有人来说,那是
一个非常自豪的时刻。
when our school won the basketball
championship
(1)a letter of congratulation一封祝贺信
send/offer/express congratulations to sb on (doing) sth 向某人祝贺
(做)某事
(2)congratulate vt. 祝贺;庆贺
congratulate sb on (doing) sth就(做)某事向某人祝贺
congratulation n.恭喜,祝贺
【教材原句】 offering congratulations表示祝贺
【用法】
【佳句】 (2023·新课标Ⅰ卷)Seeing my coming, my teacher stood
up and gave me a thumb-up, saying, “Well done!
Congratulations!”
看到我走过来,老师站起来竖起大拇指,说:“做得好!恭喜你!”
(语言、动作描写)
You can congratulate yourself on having done a good job. 你的工作做得
很出色, 你应该感到自豪。
①We sent our (congratulate) to her on passing the
exam.
②The party is a chance for friends and family to congratulate the
person the new home.
congratulations
on
【练透】 单句语法填空
【写美】 一句多译
③我对你在演讲比赛中的成功表示衷心的祝贺。
→I your success in
the speech contest.(congratulation)
→I your success in the speech contest.
(congratulate)
send/offer/express my sincere congratulations on
congratulate you sincerely on
【点津】 (1)congratulation常用复数形式;
(2)表示“祝贺某事”时,congratulation和congratulate均与介词
on搭配。
decorate vi.&vt.装饰,布置,美化
【教材原句】 A lot of places were decorated with lanterns.许多
地方都装饰着灯笼。
【用法】
(1)decorate ...with ... 用……装饰……
be decorated with 装饰着
(2)decoration n. 装饰;装潢;装饰品
【佳句】 People will decorate their homes with red paper-
cuttings,whose themes are good fortune, longevity and
prosperity.人们会用红色剪纸装饰他们的家,剪纸的主题是好
运、长寿和繁荣。 (节日介绍)
【用准】 decorate后不接双宾语,而应用decorate ...with ...结构。
【练透】 单句语法填空
①The room is decorated fine pictures and vases,and so it looks
elegant.
②I went to the Christmas shop with my sister and bought
some (decorate) to decorate our house.
with
decorations
【写美】 句式升级
③
(用非谓语动词短语改写句①)
Decorated with fine pictures and vases, the room looks elegant.
tradition n.传统
【教材原句】 They’re part of our tradition.它们是我们传统的一
部分。
【用法】
(1)it’s a tradition (for sb) to do sth/that ...
(对某人来说)做某事是一种传统风俗
it’s a tradition that ... ……是一个传统
(2)traditional adj. 传统的;惯例的
traditionally adv. 传统地
【佳句】 The tradition of the Dragon Boat Festival started more than
2,000 years ago.
端午节的传统始于两千多年前。(节日介绍)
【练透】 单句语法填空
①He says his country wants to develop its (tradition)
friendship with China.
【写美】 翻译句子
②在中国,尊重和关爱老人是一种传统。
traditional
In China, it is a tradition to respect and love the old.
课时检测·提能力
培育学科素养
3
维度一:品句填词
1. On Thanksgiving Day, the family gathered around the table,
admiring the (火鸡) roasted to golden perfection.
2. During the Lantern Festival, the streets were decorated with
colourful (灯笼), creating a magical atmosphere.
3. For his birthday, Jack decided to have a (烧烤) party
in the backyard with all his friends.
turkeys
lanterns
barbecue
4. The Great Wall winds its way across north China like a huge d .
5. Becoming a father meant that he was an a .
6. Mid-Autumn Festival is in the eighth month of the l calendar.
ragon
dult
unar
维度二:词形转换
1. I want to offer my sincere (congratulate) on
your success.
2. (tradition) in our country, the young look after
the old.
3. He wants to be a volunteer in the army after
(graduate).
4. I’ve been writing this report (occasion) for the last
two weeks.
5. Art is not all about beauty or simple (decorate).
6. Stir in the milk to make a soft but not (stick) dough.
congratulations
Traditionally
graduation
occasionally
decoration
sticky
维度三:固定搭配和句式
1. to eat dumplings on New Year’s Eve.
对我们来说,在除夕吃水饺是一种传统。
2. Entering the room,I found it .
进入房间,我发现屋里装饰着红灯笼。
It is a tradition for us
decorated with red lanterns
3. I am happy to hear that you have won first prize in the English Speech
Contest, so I am writing to
.
我很高兴听说你在英语演讲比赛中获得一等奖,因此我写信向你表
示衷心的祝贺。
send/offer/express my sincere
congratulations
Ⅰ.阅读理解
A
National Bird Day
National Bird Day is a holiday which has been celebrated on 5 January.The purpose of this holiday is to bring attention to the situation of our feathered friends, particularly birds that are not native to the United States.This holiday is also a good day to appreciate the beauty and the diversity of these animals.
However, National Bird Day shouldn’t be confused with Bird
Day — one of the oldest bird holidays.Bird Day is a holiday that is
celebrated annually in the United States on 4 May and has been since the
late 19th century.
History
National Bird Day is a holiday which has been celebrated for over a
decade now.Bird Day, on the other hand, goes back a lot
further.According to the US Library of Congress, Bird Day was
established by Charles Babcock in 1894.
Facts About Birds
According to the International Union for Conservation of Nature,
there are almost 10,000 different species of birds.Out of these species,
almost 900 of them are on the verge(边缘) of extinction and 4 have
been ruled as extinct in the wild.
Customs, Traditions and Celebrations
National Bird Day can be celebrated in any number of different
ways.Participants can watch birds — either alone or in a group, and they
can take part in one of the activities that exist for the protection of birds.In
schools across the US, children are often given the task of researching
about birds on this day or drawing a nice picture of birds for the classroom.
When Is National Bird Day?
This year (2024) 5 January (Friday)
Next year (2025) 5 January (Sunday)
Last year (2023) 5 January (Thursday)
语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了美国的全国爱鸟日。
1. What do we learn about National Bird Day?
A. It is celebrated all over the world.
B. It was set up earlier than Bird Day.
C. It has a history of more than 100 years.
D. It is celebrated earlier than Bird Day every year.
解析: 细节理解题。根据第一、二段可知,在美国,全国爱鸟
日在每年的1月5日庆祝,而爱鸟日在每年的5月4日庆祝。
2. How many species of birds are dying out?
A. 0.8%. B. 0.9%.
C. 8%. D. 9%.
解析: 细节理解题。根据Facts About Birds部分可知,全球大
约有一万种鸟类,其中大约900种濒临灭绝。
3. What do American children usually do on National Bird Day?
A. Buy some birds. B. Feed some birds.
C. Study some birds. D. Set some birds free.
解析: 细节理解题。根据Customs, Traditions and
Celebrations部分可知,在美国的全国爱鸟日,学校通常给孩子们
安排研究鸟的任务。
B
Sweetest Day in America is always the third Saturday in October.This
holiday is much more important in some regions than in others (Detroit,
Cleveland and Buffalo being the biggest Sweetest Day cities).It is a
holiday that is gaining in popularity every year throughout the country.
Sweetest Day is celebrated on the third Saturday in October as a day
to make someone happy.It is an occasion which offers all of us an
opportunity to remember not only the sick, aged, and orphaned, but
also friends, relatives and associates whose helpfulness and kindness we
have enjoyed.
Over 60 years ago, a man in Cleveland, believing that the city’s
orphans and shut-ins (卧病在床的人) too often felt that they were
forgotten and neglected, thought of the idea of showing them that they
were remembered.He did this through the distribution of small gifts.With
the help of his friends and neighbours, he distributed these small
remembrances on a Saturday in October.During the years that followed,
other Clevelanders began to participate in the celebration ceremony,
which came to be called “Sweetest Day”.In time, the Sweetest Day idea
of spreading cheer to the poor was broadened to include everyone, and
became an occasion for remembering others with a kind act or a small
remembrance.And soon the idea spread to other cities all over the country.
Sweetest Day is not based on any single group’s religious affection or
on a family relationship.It is a reminder that a thoughtful word or deed
enriches life and gives it meaning.Because for many people remembering
others takes the form of giving gifts, Sweetest Day offers us the
opportunity to show others that we care about them in a practical way.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了美国的甜蜜日。
4. What can we learn about Sweetest Day from the first paragraph?
A. It’s sometimes the third Saturday in October.
B. It’s hardly celebrated in Detroit.
C. It’s of equal importance in every part of the USA.
D. It’s getting increasingly popular in the USA.
解析: 细节理解题。根据第一段最后一句可知,甜蜜日在美国
变得越来越流行了。
5. Sweetest Day was intended to remember .
A. the young and the disabled
B. friends and relatives
C. orphans and shut-ins
D. the sick and the aged
解析: 细节理解题。根据第三段第一句可知,这个节日是为了
让人们关注孤儿及卧病在床的人。
6. Which of the following is the birthplace of Sweetest Day?
A. Detroit. B. Cleveland.
C. Buffalo. D. Washington.
解析: 推理判断题。根据第三段内容可知,甜蜜日起源于
Cleveland。
7. Now on Sweetest Day gifts are given to those .
A. we care about B. we admire
C. in need of help D. in trouble
解析: 推理判断题。根据最后一段最后一句可知,现在的甜蜜
日礼物是送给那些我们关心的人。
C
(2024·沧州十校高一下学期月考)We all have a mental picture of
who we are, how we look, what we’re good at, and what our
weaknesses might be.We develop this picture over time, starting when
we’re very young.The term self-image is used to refer to a person’s mental
picture of himself or herself.A lot of our self-image is based on interactions
(交往) we have with other people and our life experiences.This mental
picture (our self-image) contributes to our self-esteem.
Self-esteem is all about how much we feel valued, loved,
accepted, and thought well of by others — and how much we value,
love, and accept ourselves.People with healthy self-esteem are able to
feel good about themselves, appreciate their own worth, and take pride
in their abilities, skills, and achievements.People with low self-esteem
may feel as if no one will like them or accept them or that they can’t do
well in anything.
Before a person can overcome self-esteem problems and build healthy
self-esteem, it helps to know what might cause those problems in the first
place.Two things in particular — how others see or treat us and how we see
ourselves — can affect our self-esteem greatly.
Parents, teachers, and other authority figures(权威人物) affect
the ideas we develop about ourselves — particularly when we’re little
kids.If parents spend more time criticizing(批评) than praising a
child, it can be harder for a kid to develop good self-esteem.Because
teens are still forming their own values and beliefs, it’s easy to build self-
image around what a parent, coach, or other person says.
Obviously, self-esteem can be damaged when someone whose
acceptance is important (like a parent or teacher) always puts you
down.But criticism doesn’t have to come from other people.Some teens
also have an “ ”, a voice inside that seems to find fault
with everything they do.Over time, listening to a negative inside voice
can harm a person’s self-esteem just as much as if the criticism were
coming from another person.
inner critic
语篇解读:本文是一篇说明文。自尊取决于两个方面:别人怎么看
我们和我们怎么看自己。生活中很多人存在自尊问题,本文帮助我
们认识自尊问题。
8. What do we learn about our self-image?
A. It affects our self-esteem.
B. It is built when we grow up.
C. It is a picture drawn by ourselves.
D. It has nothing to do with other people.
解析: 细节理解题。根据第一段可知,我们对自我的身体意象
是我们内心对自己想象的一种形象,它会极大地影响我们的自尊。
9. What’s the writer’s view on self-esteem problems?
A. They can hardly be overcome.
B. They are not caused by our teachers.
C. Only young people suffer from them.
D. They come from both others and ourselves.
解析: 观点态度题。根据第三段可知,作者认为自尊问题不仅
来自他人,也来自我们自身。
10. Teens’ self-esteem is probably affected most by .
A. their friends B. their teachers
C. their parents D. their relatives
解析: 细节理解题。综合最后两段可知,在青少年价值观形成
的过程中,他们身边的人对他们自尊的建立影响很大;而影响最
大的人应该是他们的父母,因为作者在列举青少年周围影响他们
的人物时,父母总是排在第一位。
11. The underlined words “inner critic” in the last paragraph refer to
something that .
A. helps one to make progress
B. gives one some encouragement
C. improves one’s self-esteem
D. damages one’s self-esteem
解析: 词义猜测题。根据下文对画线部分词语的解释(a voice
inside that seems to find fault with everything they do)可知,inner
critic指人们内心一种对自己的自责。再根据下文可知,它会伤害
我们的自尊。
D
The first model of Apple’s iPhone was launched 17 years ago.Since
then, many different smartphones have been introduced.The devices now
influence our daily lives in many ways.
One thing that has changed is that many people now use their phones
to easily take pictures anywhere, anytime, without the need for a
camera.Not surprisingly, this change has caused major business problems
for camera manufacturers.
Today, many smartphones have high-quality cameras designed to
produce better pictures than the ones most people used in the past for
personal photographs.And some news photographers, for example,
have found advantages in using them in their work.The Associated Press
recently asked some of its photographers who use iPhones to describe how
they use the devices.
Brynn Anderson is based with the AP in Atlanta, Georgia.She said:
“Sometimes being a photographer with a larger camera can be intimidating
to the person being photographed.Using a phone makes it easier for me to
get intimate (亲密的) moments that might not happen.”
Dita Alangkara covers Jakarta, Indonesia for the AP. He said
shooting with a smartphone opens up more possibilities on the streets of
Jakarta.“People are so used to seeing others taking photos with their
gadgets that they just ignore me.This gives me a whole new perspective to
explore ...”
Khalil Hamra is an AP photographer in Istanbul, Turkey.He said,
“Truth be told, every time I take a nice picture with my phone, I feel
that something is missing and could have been better if I took it with my
professional camera.”
Oded Balilty is based in Tel Aviv, Israel.“It is a different tool that
definitely has changed what we do,” he said of the iPhone.But, he
added: “It’s the photographer, not the device, that determines the
quality of a photo.”
语篇解读:本文是一篇说明文。随着智能手机照相功能的不断完
善,它正在严重威胁照相机的销售。甚至有越来越多的新闻摄影者
也开始选择用手机来拍照。
12. What has caused major business problems for camera industry?
A. Higher production cost.
B. Lack of technical progress.
C. Fewer news photographers.
D. Decrease in market demand.
解析: 推理判断题。根据第二段可知,如今越来越多的人选择
用手机来拍照,他们不再需要照相机。这说明照相机的市场需求
在不断下降。
13. Which of the following most probably likes seeking perfection?
A. Brynn Anderson. B. Dita Alangkara.
C. Khalil Hamra. D. Oded Balilty.
解析: 细节理解题。根据最后四段可知,这四个人中Khalil
Hamra的讲话体现出他有追求完美主义的倾向。他每次用手机拍完
照后,都会后悔——觉得如果用专业相机拍的话效果会更好。
14. How does the author develop the passage?
A. By analyzing some facts.
B. By giving some examples.
C. By providing some reasons.
D. By making some comparisons.
解析: 语篇结构题。综合全文尤其是后半部分可知,作者主要
通过举例的方式来揭示文章的主题。
15. What’s the main idea of the passage?
A. The sales of cameras are dropping.
B. Smartphones can take better photos.
C. Smartphones are replacing cameras.
D. Cameras are needed by photographers.
解析: 主旨大意题。综合全文可知,本文主要告诉我们,
越来越多的人正在用手机代替相机来拍照,甚至连新闻摄影者
也不例外。
Ⅱ.阅读七选五
Of all the words in the English language, the word “OK” is pretty
new. 16
Although it’s become the most spoken word on the planet, it’s kind
of a strange word.Sometimes it’s spelled out — okay — and sometimes
just two letters are used: “OK. ” 17
The largest dictionary of the English language, the Oxford English
Dictionary, is always adding new words.In fact, it added 1,400 new
words in June 2019 and will add even more words.
“OK”, whose earliest usage is in 1839, according to the Oxford
English Dictionary, generally means things are good or alright.
18
We aren’t entirely sure.But some linguists point to how, in the early
19th century, humorous abbreviations (缩略词) were popular.Young
people would write things like “KG”, which stood for “know go”, an
intentional misspelling of “no go”, when they meant something was
impossible. 19
Likewise, experts think “OK” likely appeared as an abbreviation of
“oll korrect” — which was a jokey way of saying “all correct”.Others say
that it comes from “Old Kinderhook”, a nickname for former US
President Martin Van Buren, or that it comes from Choctaw, a Native
American language.
The nice thing about “OK” is that it’s so versatile (多功能的).It
can be used as a noun, a verb, an adjective, a conjunction or an
interjection.
20
One last important thing to know: If you like to play word games,
it’s alright — and even OK — to use “OK” when playing.Just within the
past year, it became an accepted word.
A. What does OK mean?
B. It was a way to play with language.
C. So why did people start to say “OK”?
D. It has only been used for about 180 years.
E. Other times, periods separate the two letters: “O. K. ”
F. It’s also competed, over time, with “alright” and “all right”.
G. As a matter of fact, language has been changing as time goes on.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了英文单词OK的来历。
16. D 上句指出OK一词比较新,D项正好是对此的解释说明。
17. E 上句告诉我们OK一词的两种拼写方式,E项则是第三种拼
写方式。
18. C 下文在讲述OK一词的来历,因此这里C项符合语境。
19. B 上文所举例子KG是一个缩略词,也是一种文字游戏的方式,
故B项正确。
20. F 本段主要说明OK一词的功能很强大,上文说了其词性多,这
里F项是对其功能强大的进一步举例说明。
谢谢观看!