Unit 3 Celebrations SectionⅤ LESSON 3 MEMORIES OF CHRISTMAS 课件(共103张)+学案(含答案)+练习(含答案)

文档属性

名称 Unit 3 Celebrations SectionⅤ LESSON 3 MEMORIES OF CHRISTMAS 课件(共103张)+学案(含答案)+练习(含答案)
格式 zip
文件大小 2.2MB
资源类型 教案
版本资源 北师大版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-09 14:50:52

文档简介

Section Ⅴ LESSON 3 MEMORIES OF CHRISTMAS
维度一:品句填词
1.He touched me with his finger,       (低声说) to me in my ear,“The teacher is coming.”
2.He is in a very       (快乐的) mood today and we could hear him singing happily.
3.The competitive team could have won the final match, but       (不知为什么) they failed.
4.He was completely unaware of the whole       (事件).
5.All the drawers were       (填,塞) full of letters and papers.
6.Before you post the letter, you need to check the name and the address on the       (信封).
7.My mother would always       (挥手)goodbye to me while I was leaving for school.
8.The gardener cut off many       (树枝) from the tree to give the yard good natural light.
9.You must chew your food well before you s       it.
10.Next door, 200 girls are warming up for their b       exams.
维度二:词形转换
1.Her       (behave) last night was quite out of character.
2.He is always being late for work and I’m beginning to lose       (patient) with him.
3.They will be       (slight) more expensive but they last a lot longer.
4.As time goes by, my       (memorize) seems to get worse.
5.It will be a clear night with some ground       (frosty).
维度三:固定搭配和句式
1.It is reported that the scientist        peacefully in her sleep at the age of 96.
据报道,那位科学家在睡梦中安详地去世了,享年96岁。
2.Shanghai is         what it used to be 20 years ago.
上海不再是20年前的样子了。
3.All of a sudden something red          .
突然,一个红色的东西吸引了他的目光。
4.The patient girl read the poem        till she could recite it.
那个耐心的女孩一遍又一遍地读那首诗直到她可以背诵。
5.             determine your success.
是你的努力决定了你的成功。
维度四:课文语法填空
  I still remember the last Christmas Granny spent with us.After she moved in, she 1.       (spend) most of her time on the brown sofa 2.       the fire.When I wrote a letter to Father Christmas 3.       (tell) him about the presents I wanted, Granny made an effort 4.       (help) me and her hand was slightly shaky while writing “Father Christmas,the North Pole” on 5.       envelope.In December,with lights appearing in the streets and Christmas cards arriving, our 6.       (excite) grew each day.On Christmas Eve,Granny took a seat by the fire as we put up the Christmas tree and hung the decorations.Seeing the beautiful tree, Granny couldn’t help singing a song about Christmas tree.Before bed, Granny sat on my bed and sang softly 7.         I fell asleep.On Christmas Day morning, I received many 8.       (gift) including a music box with a ballet dancer inside from Granny.After breakfast we enjoyed a happy lunch together.However, several weeks after that Christmas, Granny passed 9.      .I think of her often, especially at Christmas.I think it is my memory of Granny that makes Christmas 10.       (magic).
Ⅰ.阅读理解
A
  The 15th day of the eighth lunar month is the Mid-Autumn Festival.The festival celebrations date back more than 2,000 years.The word Mid-Autumn first appeared in the famous ancient book Zhou Li.It became an established festival during the Song Dynasty (960-1279), and has become as popular as the Spring Festival since the Ming and Qing Dynasties.
It takes its name from the fact that it is always celebrated in the middle of the autumn season.The day is also known as the Moon Festival, as at that time of the year the moon is at its roundest and brightest.
This yearning for the moon among Chinese people can be traced back to a fairytale:“Chang’e Flies to the Moon.” What is the story about?
Chang’e is the Chinese goddess of the moon.According to the Chinese mythology, Chang’e’s husband Hou Yi, a brave archer (弓箭手), was able to shoot down nine suns and saved the planet.As a reward he was given an elixir of immortality (不死仙药), but Hou Yi asked Chang’e to put it away.
After the archer’s epic deeds, he gained instant fame and a large number of people flocked to his home to learn his archery skills.However, an immoral man named Peng Meng was among the people, but only wanted the elixir.
One day when Hou Yi was out, the cunning Peng sneaked into the couple’s room to steal the elixir but Chang’e caught him.Peng tried to force Chang’e to hand over the elixir but she swallowed it and started to floated up to the sky, all the way to the moon.Legend has it that she chose to stay on the moon, the closest planet to the Earth, so that she could stay nearer to her husband.
Hou Yi was heartbroken by her departure.He immediately set up a table in his garden and laid out Chang’e’s favourite foods to pay tribute (敬意) to her.From then on, people began to worship the moon.
1.How long has the Mid-Autumn Festival been an established festival?
A.For more than 300 years.
B.For more than 600 years.
C.For about 1,000 years.
D.For about 2,000 years.
2.Why was Hou Yi given an elixir of immortality?
A.Because of his instant fame.
B.Because of his great contribution.
C.Because of his brilliant archery skills.
D.Because of his teaching many people.
3.Which word best describes Peng Meng?
A.Selfish. B.Stubborn.
C.Intelligent. D.Determined.
4.Why does the author share Chang’e’s story?
A.To pay tribute to Chang’e and Hou Yi.
B.To arouse people’s interest in the moon.
C.To trace the origin of the Mid-Autumn Festival.
D.To show the long history of the Mid-Autumn Festival.
B
(2024·福州高一上学期期末考试)The first week of September was a week that I had been expecting all summer.I didn’t want summer to end, but I was excited about going to high school for my first week.
When I got to school in the morning on the first day, I realised how large the school was, and how many students went there.I ended up in the wrong classroom because of the size of the school.Luckily, a kind senior showed up and guided me to my homeroom before I was late.I was happy to see that in a class of unfamiliar faces, the only open seat was next to my good friend, Casey.My science teacher seemed like a good teacher.She was easy to get along with.
After finishing four periods without too much of a challenge, I didn’t feel too bad about ninth grade.However, the fifth period changed everything.I didn’t feel ready after all.My teacher’s name is Mr Valassidis but he told us to call him Mr V.Mr V told us that we would have to write 40 essays (文章) and read AP-level books such as The Odyssey this year.I love reading and writing, but come on, 40 ESSAYS? AP-level books? Now I was afraid.
The courses in high school seem like they’re going to get much harder, but they haven’t yet.Even though my classes look hard, they look really excited, too.
The first week passed quickly.Although a lot of things were overwhelming (令人不知所措的):the size of the campus, the crowds (人群) and the seniors, having a totally different experience than I had ever had before was really exciting.Now, I’m really happy about high school.I have lots of friends in my classes, I really like my teachers and I’m meeting new people.
5.How did the author feel when his high school life was about to start?
A.Happy.      B.Nervous.
C.Relaxed. D.Helpless.
6.What happened to the author on his first day of high school?
A.He was late for class.
B.He was praised by Mr V.
C.He got lost on the campus.
D.He met Casey for the first time.
7.What made the author afraid?
A.The strict rules in classes.
B.How his science teacher behaved.
C.What he was expected to do with his studies.
D.The reading homework on the first day of high school.
8.Which of the following can best describe the author’s first week of high school?
A.Hard and unexpected.
B.Busy but eye-opening.
C.Tiring but meaningful.
D.Different and exciting.
Ⅱ.完形填空
  Jose Romaniz, a high school student, visited an ATM after trying to buy some presents for his grandfather and realising he was low on cash.
When Jose got to the ATM, he made a wild  9 .Next to the machine was a bag filled with cash.It turned out the bag  10  $135,000!
At first, Jose didn’t know what action he should  11 .“When I first saw it, I kind of  12  it for a few seconds, not knowing what to do,” Jose told The New York Times.
He wasn’t sure what  13  had happened.Thinking quickly, he called the police.Jose found out that the bag had  14  been left behind by a worker who was filling the ATM.
“This money could have made a great  15  in his life if he went down the other path, but he  16  the right path,” Officer Simon Drobik told CNN.
That could have been the  17  of the story, but then this young man got an amazing reward.The teen was  18  a “community hero” by the police station.The mayor and police chief also held a ceremony to  19  thank him! Local businesses joined the celebration by  20  him with a variety of presents.
When Jose  21  that bag of cash, he could have easily taken the money with him and used it to provide him and his family with a  22  life.However, he chose to do the right thing, which gave him a  23  of satisfaction.
9.A.survey      B.research
C.experiment D.discovery
10.A.included B.reached
C.counted D.contained
11.A.take B.conduct
C.adopt D.demand
12.A.thought about B.stared at
C.took off D.looked over
13.A.in turn B.after all
C.on earth D.at first
14.A.regularly B.accidentally
C.formally D.fortunately
15.A.influence B.effect
C.difference D.change
16.A.chose B.considered
C.received D.expected
17.A.beginning B.topic
C.theme D.end
18.A.called B.praised
C.regarded D.judged
19.A.normally B.officially
C.carefully D.basically
20.A.offering B.confirming
C.providing D.devoting
21.A.turned down B.came across
C.gave away D.took off
22.A.common B.busy
C.comfortable D.special
23.A.sense B.concept
C.title D.symbol
Ⅲ.语法填空
  Social media usually means a website or an app  24  users can share their ideas, pictures, and videos with other users of the same service. So you can say that social media are web-based  25  (communicate) tools that enable people to interact with each other by sharing information.
  One thing that  26  (make) social media different from older kinds of media like newspapers and TV is that ordinary users are the ones that create the “content”, which gets  27  (show) on the website. People put information and pictures about what they are doing on the website. They can “follow” friends  28  (see) what they are doing or saying.
  Social media companies save information about what their users do and like. This information  29  (call) “data”. Usually social media companies make money when other companies pay to show ads or videos to their users.
   30  (example) of social media companies include FaceBook, Twitter, Instagram, SnapChat, and Pinterest. In Asia, Baidu Tieba, WeChat, and Weibo  31  (be) examples of popular social media sites.
  While any individual can sign up for social media, social media platforms have become  32  important part of marketing for businesses of all sizes. The key  33  successful social media is to treat it with the same care, respect, and attention you do all of your marketing efforts.
24.      25.      26.    27.    28.    29.   
30.    31.    32.   33.   
Section Ⅴ LESSON 3 MEMORIES OF CHRISTMAS
基础知识自测
维度一
1.whispering 2.merry 3.somehow 4.affair 5.stuffed 6.envelope 7.wave 8.branches 9.swallow 10.ballet
维度二
1.behaviour 2.patience 3.slightly 4.memory 5.frost
维度三
1.passed away 2.no longer 3.caught his eye
4.over and over 5.It is your efforts that
维度四
1.spent 2.by 3.telling 4.to help 5.the 6.excitement 7.until 8.gifts 9.away 10.magical
素养能力提升
Ⅰ.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了我国著名神话故事——嫦娥奔月,并以此说明中秋节的来历。
1.C 细节理解题。根据第一段可知,从宋朝(960-1279)开始,中秋节成为一个固定的节日。
2.B 推理判断题。根据第四段可知,嫦娥的丈夫后羿是一名勇敢的射手,由于他击落九个太阳并拯救了地球,他得到了长生不老药。
3.A 推理判断题。根据第五、六段可知,蓬蒙是一个不道德的人,他拜后羿为师的主要目的是得到不死仙药,后来他偷药被嫦娥发现。
4.C 推理判断题。综合全文可知,本文通过讲述嫦娥奔月的故事,主要是为了说明中秋节的来历。
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者回忆了高一开学第一周的经历。
5.A 细节理解题。根据第一段中的I was excited about going to high school for my first week可知,作者在他的高中生活即将开始时感觉是开心的。
6.C 细节理解题。根据第二段中的I ended up in the wrong classroom because of the size of the school.可知,因为校园太大,作者迷路了。
7.C 推理判断题。根据第三段中的Mr V told us that we would have to write ...40 ESSAYS? AP-level books? Now I was afraid.可知,老师说这一年学生们要写40篇文章并阅读高难度的书籍。由此推知,这些要求让作者望而生畏。
8.D 细节理解题。根据最后一段中的The first week passed quickly ...having a totally different experience than I had ever had before was really exciting.可知,作者在高中开学第一周的经历不同以往,且令人兴奋。
Ⅱ.
语篇解读:本文是一篇记叙文。Jose是一名高中生,当他无意中发现一个装有135,000美元现金的袋子时,他选择了报警。
9.D 根据下文可知,Jose在ATM旁发现了一个装满美元的袋子。
10.D Jose在ATM旁发现的这个袋子里面装有135,000美元现金。contain表示“包含;含有”。
11.A take action是固定搭配,表示“采取行动”。
12.B 发现钱袋后,Jose盯着袋子看了几秒钟。stare at表示“瞪着眼睛凝视;盯着看”。
13.C Jose也不知道究竟发生了什么(谁把钱丢在这里)。on earth表示“究竟”。
14.B Jose后来得知,是一位银行员工无意中把钱落在了ATM旁。accidentally表示“偶然地;意外地”。
15.C 如果Jose选择自己占有这些钱,那么他的生活会发生很大的改变。make a difference是固定短语,表示“做出改变;带来差异;起很大作用”。
16.A 然而,Jose选择了一条正确的道路。
17.D 本来故事到这里可以结束,然而后面Jose收到了奖励。
18.A 由于Jose拾金不昧,他被警察局称为“社区英雄”。
19.B 市长和警察局长还举行了仪式正式地感谢Jose。
20.C 当地的企业给Jose赠送了各种各样的礼物。provide sb with sth是固定表达。
21.B 当Jose发现那一袋钱时,他可以有两种选择。come across表示“(偶然)发现”。
22.C 如果Jose私自占有那些钱,他会给自己和家人带来非常舒适的生活。
23.A 当Jose选择报警、拾金不昧时,他的行为给自己一种满足感。a sense of satisfaction表示“满足感”。
Ⅲ.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了社交媒体的概念及用途。
24.where 考查定语从句。本空格前面的a website or an app是先行词,这里由关系副词where引导一个定语从句,where在该定语从句中作状语。
munication/communicative 考查词形转换。本空格后面是名词tools,这里需要填入一个名词或形容词作其定语。
26.makes 考查时态。根据上下文可知,这里应用一般现在时;另外,这里的关系代词that指代前面的先行词One thing,视为单数。
27.shown 考查非谓语动词。这里表示用户发布在网上的内容“被展示”,因此填入过去分词。get sth done是固定表达。
28.to see 考查非谓语动词。人们关注好友的目的是去了解对方在干什么。这里填入动词不定式形式作目的状语。
29.is called 考查语态。这些信息“被叫作”“数据”,因此这里应用一般现在时的被动语态。
30.Examples 考查名词复数。下文列举了多家公司名称,因此这里填入名词复数形式。
31.are 考查主谓一致。本句主语为Baidu Tieba, WeChat, and Weibo,因此填入系动词are。
32.an 考查冠词。这里表示社交媒体平台已经成为企业进行市场营销的“一”部分。因为后面是important part,故填不定冠词an。
33.to 考查介词。the key to (doing) sth是一种固定用法,因此这里填入介词to。
5 / 5Section Ⅴ LESSON 3 MEMORIES OF CHRISTMAS
  [1]I still remember the last Christmas Granny spent with us.It began in the middle of November on a cold, windy day.I remember the wind because Granny’s grey hair was a mess① when she arrived.That was also the day Granny moved in②.Somehow③, at the time, I didn’t know she was sick.Maybe I was too young, maybe she hid it too well, or maybe I was just too excited that Christmas was on the way④.
After Granny moved in, she spent most of her time on the brown sofa by the fire⑤.Sometimes she was quiet, but she seemed happy.[2]When I wrote a letter to Father Christmas telling him about the presents I wanted, Granny made an effort to⑥ help me.Her hand was slightly⑦ shaky, but she wrote “Father Christmas, the North Pole⑧” on the envelope⑨.
  [1]句中Granny spent with us为省略了关系代词which/that的定语从句,修饰先行词the last Christmas。
  [2]句中When引导时间状语从句,从句中telling him about the presents I wanted为动词-ing形式作状语,其中I wanted为省略了关系代词的定语从句,修饰先行词the presents,关系代词在从句中作宾语时可省略。
  In December, our excitement grew each day — lights appeared in the streets, Christmas cards arrived, and there was snow everywhere.Granny and I made sugar biscuits, stuffed⑩ the turkey and then I sat on my granny’s lap and we sang Christmas songs.My favourite song was Frosty the Snowman and I loved the bit that went “Thumpety-thump-thump, thumpety-thump-thump, look at Frosty go!” Granny had the patience to sing it over and over again.
[3]On Christmas Eve , Granny took a seat by the fire as we put up the Christmas tree.I hung most of the decorations on the branches .
“[4]That’s the most beautiful tree I’ve ever seen,” Granny said.
  Then she started singing, “Oh, Christmas tree, oh, Christmas tree, you fill my heart with music ...”
Before bed, Granny and I left a plate of sugar biscuits out for Father Christmas, and put a stocking at the end of my bed.I remember Granny sitting on my bed and singing softly until I fell asleep.
  [3]句中as we put up the Christmas tree为as引导的时间状语从句。
  [4]句中I’ve ever seen为省略了that/which的定语从句,先行词被最高级所修饰,定语从句一般用现在完成时。  My stocking was full of small toys and sweets on Christmas morning, and there were presents under the tree.I was on my best behaviour as we opened the presents.Later, Granny called me over.
“I have something special for you,” Granny whispered .“It’s for all your treasures.Merry Christmas.”
It was a music box with a ballet dancer inside.
After breakfast, Auntie Kath and my cousin David arrived.While Mum, Dad and Auntie Kath got lunch ready, David and I played outside.We raced around the garden and rolled a big snowball to make a lovely snowman.Granny stayed inside by the fire.I remember catching her eye through the window.
“Come outside, Granny,” I called, but she just waved .
Lunch was late, but it was a loud and exciting affair .[5]We put on silly paper hats and had a big turkey with potatoes, followed by Christmas pudding.[6]David put so much pudding in his mouth that he couldn’t swallow.
  [5]句中followed by Christmas pudding为动词-ed短语作状语。
[6]句中so ...that ...(如此……以至于……)引导结果状语从句。
  “How’s the pudding?” Granny asked.
“Mmmph, mmmph, mmmph,” said David.
Auntie Kath didn’t think it was funny, but the rest of us did.Granny laughed so much that her paper hat fell off.
A few weeks after that Christmas, Granny passed away .I think of her often though, especially at Christmas.[7]Each year,I take out the music box she gave me.[8]Inside I keep Granny’s paper hat and the letter she helped me write that Christmas. Mum gave the letter back to me some years ago when I no longer believed in Father Christmas.[9]When I think about what makes Christmas so magical, it’s not just gifts and Father Christmas that come to mind .It’s also my memory of Granny.Now I’m the one who makes sugar biscuits each year, and I always make one in a G-shape — G for Granny.
  [7]句中she gave me 为省略了关系代词that/which的定语从句,修饰先行词the music box。
[8]句中she helped me write that Christmas为省略了关系代词that/which的定语从句,修饰先行词the letter。
[9]本句为主从复合句。其中When引导时间状语从句,从句中包含what引导的宾语从句,主句it’s not just ...that come to mind为强调句型,强调主语not just gifts and Father Christmas。
【读文清障】
①be a mess 乱成一团
②move in 搬来(和某人)一起居住
③somehow adv.不知怎的;不知为什么
④on the way即将到来
⑤by the fire 在炉边
⑥make an effort to do 努力去做
⑦slightly adv.略微,稍微
⑧pole n.地极,北/南极
⑨envelope n.信封
⑩stuff vt.给……填馅;填,塞
stuff the turkey 给火鸡填馅
lap n.大腿部
sit on one’s lap 坐在某人的大腿上
frosty adj.严寒的
patience n.耐心;耐力
have patience to do sth耐心的做某事
over and over再三地,重复地
eve n.前夕;前一天
on Christmas Eve
在圣诞节前夕
take a seat 坐下
put up 竖起,搭起
branch n.树枝
plate n.盘;碟
a plate of 一盘/碟……
behaviour n.行为,举止
on one’s best behaviour 尽可能好的表现
whisper vi.& vt.低声说,低语
merry adj.快乐的
ballet n.芭蕾舞剧,芭蕾舞表演
roll vt.使成筒形(球形) n.一卷;面包卷
catch sb’s eye 吸引某人的目光;引起某人的注意
wave vi.& vt.挥手;招手
affair n.事件
put on 戴上,穿上
pass away去世
think of 记起,想起;考虑
no longer不再
no longer=not ... longer
believe in相信……存在
come to mind 想到,记起
memory n.记忆,回忆
【参考译文】
  我仍记得奶奶和我们一起度过的最后一个圣诞节。十一月中旬,寒冷多风的日子就来了。我记得那天的风,因为奶奶到达时她的灰头发乱作一团。那天也是奶奶搬进来的日子。然而,那个时候我并未发现她病了。或许是因为我太小了,或许是她隐藏得太好了,或者可能是我对圣诞节的到来太兴奋了。
奶奶搬过来以后,大多数时间都待在炉火旁棕色的沙发上。有时她很安静,但她看起来很高兴。当我写信给圣诞老人,告诉他我想要的礼物时,奶奶尽力帮助我。她的手有点发抖,但她在信封上写上了“圣诞老人,北极”。
十二月,我们的兴奋感与日俱增——街道上灯火通明,圣诞贺卡来了,到处都是雪。奶奶和我做了糖饼干,填了火鸡,然后我坐在奶奶的腿上,我们一起唱圣诞歌。我最喜欢的歌是《雪人<雪孩子>》,我喜欢那伴随着“砰砰砰,砰砰砰砰,看弗罗斯蒂走!”的节拍。奶奶耐心地一遍又一遍地唱。
在平安夜,奶奶靠着炉火坐着,我们把圣诞树立起来。我把大部分装饰都挂在树枝上。
“那是我见过的最漂亮的树,”奶奶说。
然后她开始唱,“哦,圣诞树,哦,圣诞树,你用音乐填满我内心……”
睡觉前,奶奶和我为圣诞老人准备了一盘糖饼干,并在床头放了一只长袜。我记得奶奶坐在我的床上,轻声唱歌直到我睡着。
圣诞节早上,我的袜子里装满了小玩具和糖果,而且树下有礼物。 拆礼物时,我表现得特别好。后来,奶奶叫我过来。
“我有一个特别的东西给你,”奶奶低声说。“为了保存你所有的财富。 圣诞快乐。”
那是一个音乐盒,里面有个芭蕾舞演员。
早饭后,凯丝姑妈和我的堂弟大卫来了。 当妈妈、爸爸和凯丝姑妈准备午饭时,我和大卫在外面玩。我们在花园里跑来跑去,滚了一个大雪球,做了一个可爱的雪人。 奶奶待在炉火旁。我记得当时从窗户里看到她的眼睛。
“到外面来,奶奶,”我叫她,但她只是挥了挥手。
午餐晚了,但这是一件既欢闹又令人兴奋的大事。 我们戴上傻傻的纸帽子,吃塞有土豆的大火鸡,随后又吃圣诞布丁。大卫在嘴里塞了太多布丁,以至于都吞不下去了。
“布丁怎么样?”奶奶问。
“唔,唔,唔,”大卫说。
凯丝姑妈不觉得有趣,但我们其他人都觉得有趣。 奶奶开怀大笑,她的纸帽子掉了下来。
圣诞节后的几个星期,奶奶去世了。 不过我经常想起她,尤其是在圣诞节。 每年,我都会拿出她给我的音乐盒。我把奶奶的纸帽子和她帮我写的那封圣诞信放在里面。我不再相信有圣诞老人时,妈妈就把信还给了我。当我想到是什么让圣诞节如此神奇时,我想到的不仅仅是礼物和圣诞老人,还有我对奶奶的回忆。 现在的我每年都做糖饼干,我总是做一个G形的饼干——G代表奶奶。
Step One:Pre-reading
What do people in the West do to celebrate Christmas? Use the pictures and phrases to help you.(Answers may vary.)
□to make Christmas pudding
□to put up a Christmas tree
□to decorate the house
□to give/open gifts
□to sing Christmas songs
□to hang a stocking
Step Two:While-reading
Ⅰ.Read for the main idea
Read the passage quickly and choose the best answer.
What’s the main idea of the text?
A.The life with Granny.
B.Memories of Christmas with Granny.
C.Memories of Granny.
D.The experiences of Granny.
Ⅱ.Read for details
Read the passage carefully and choose the best answer.
1.What does the word “it” in “...maybe she hid it too well ...” in Paragraph 1 refer to?
A.Christmas Day.    B.White hair.
C.Windy day. D.Being ill.
2.What did Granny do before Christmas Day?
A.She helped the writer write to Father Christmas.
B.She prepared lights, cards and snowmen for the writer.
C.She bought various delicious food for the family.
D.She taught the writer Christmas songs.
3.What gift did the writer get on Christmas Day?
A.A Christmas tree.
B.New stockings.
C.Some treasures.
D.A music box.
4.Why does the writer always make a G-shape biscuit?
A.To show her talent.
B.To honour Granny.
C.To show she is a responsible person.
D.To advertise her special biscuit.
Ⅲ.Read for the structure
Read the passage again and fill in the blanks.
Step Three:Post-reading
Ⅰ.品课文佳句
1.Read the passage carefully and find the sentences describing the weather.
                      
                      
2.Read the passage carefully and find the sentence describing the environment.
                      
                      
                      
Ⅱ.长难句分析
1.Maybe I was too young, maybe she hid it too well, or maybe I was just too excited that Christmas was on the way.
句式分析
自主翻译                       
                      
2.When I wrote a letter to Father Christmas telling him about the presents I wanted, Granny made an effort to help me.
句式分析
自主翻译                       
                      
                      
Ⅲ.讨论
1.Do you find any hints in the story that suggest Granny was in poor health condition?Did the writer notice it at that time?
                      
                      
                      
2.Why does the writer think of her granny every Christmas?What can you infer after reading the story?
                      
                      
                      
                      
                      
核心词汇集释
patience n.耐心;耐力
【教材原句】 Granny had the patience to sing it over and over again.奶奶耐心地一遍又一遍地唱。
【用法】
(1)have the/no patience to do sth 有/没有耐心做某事
with patience=patiently 耐心地
(2)patient adj. 耐心的
n. 病人
be patient with sb 对某人有耐心
(3)patiently adv. 耐心地
【佳句】 She gave me a comforting smile and nodded while listening with patience.
她给了我一个安慰的微笑,一边点头一边耐心地听着。 (动作描写)
【练透】 单句语法填空
①You must have the patience       (do) some changes to achieve the final goal.
②He is willing to explain the difficult language points to me       patience.
【写美】 完成句子
③Not only                       but he is also concerned about our mental health.
我们的英语老师不仅对我们有耐心,而且他也主动关心我们的精神健康。 (人物介绍)
behaviour n.行为,举止
【教材原句】 I was on my best behaviour as we opened the presents.拆礼物时,我表现得特别好。
【用法】
(1)good/bad behaviour 良好/恶劣行为
mind one’s behaviour 注意某人的举止/行为
(2)behave vt.& vi. 表现;表现得体;有礼貌
behave well/badly to/towards sb
对待某人好/不好
behave oneself 表现得体,有礼貌
(3)well-behaved adj. 表现好的
badly-behaved adj. 表现差的
【佳句】 During the trip, the teacher reminded the students to behave well and follow the rules.
在旅游期间,老师提醒学生要表现得体并遵守规则。 (动作描写)
【练透】 单句语法填空
①The student’s good       (behave) towards teachers and classmates was admired by everyone in the school.
②Alex did not behave well       his teammate, which led to a disagreement during the game.
③It’s important for children to learn to behave       (they) in public places.
【写美】 完成句子
④All of us               in public places.
我们所有人都应该注意在公共场所的行为。 (建议信)
whisper vi.& vt.低声说,低语 n.耳语(声);低语(声);传言;谣传
【教材原句】 “I have something special for you,” Granny whispered.
“我有一个特别的东西给你,”奶奶低声说。
【用法】
(1)whisper to sb    对某人耳语
whisper sth in one’s ear 在某人耳旁小声说某事
It is/was whispered that ...
据传闻……
(2)in a whisper/whispers 低声说;小声说
【佳句】 “I can’t believe it!” screamed Sarah, following it with a whisper as she remembered they were in a theater.
“我简直不敢相信!”Sarah叫道,然后突然意识到他们在剧院里,于是压低了声音。 (语言、心理描写)
【练透】 单句语法填空
①He whispered the facts       her ears to avoid disturbing other people.
②It       (whisper) that Mrs Johnson might sell her house and move to the city.
③Hearing strange noises in the woods, the group discussed their next steps       whispers.
【写美】 完成句子
④On the crowded train, Sarah       Mark that she thought they had missed their stop.
在拥挤的火车上,Sarah对Mark耳语说她认为他们错过了他们的站点。 (动作描写)
catch sb’s eye吸引某人的目光;引起某人的注意
【教材原句】 I remember catching her eye through the window.我记得当时从窗户里看到她的眼睛。
【用法】
(1)catch sight of   看到;注意到
catch one’s attention 引起某人的注意
catch sb doing sth 撞见某人做某事
catch up with 赶上
(2)keep an eye out for 注意,警惕
fix sb’s eyes on 某人凝视……
【佳句】 The colourful painting in the gallery immediately caught Sarah’s eye, drawing her in for a closer look.
画廊里那幅色彩斑斓的画立刻吸引了萨拉的目光,让她靠近仔细观看。 (动作描写)
【练透】 单句语法填空
①Walking through the park, she suddenly caught sight       a rare bird on a tree.
②Mr Smith caught the students       (play) games on their phones during class.
【写美】 完成句子
③The loud noise from the street           , and he went to the window to see.
街道上的巨大噪声引起了他的注意,他走到窗户那里去查看。 (动作描写)
pass away去世
【教材原句】 A few weeks after that Christmas, Granny passed away.
圣诞节后的几个星期,奶奶去世了。
【用法】
pass by     通过,经过(……旁边)
pass down 流传,使世代相传
pass on (to sb) 转交给(某人),传给(某人)
pass out 失去知觉,昏迷
pass through 穿过;贯穿;经过
【佳句】 He had no children of his own, and most of his relatives had passed away.
他没有自己的孩子,并且他的大多数亲人已经去世了。 (人物描写)
【练透】 单句语法填空
①During the school trip, as we passed       a forest, one of my classmates fainted and passed       , causing a wave of panic.
【写美】 完成句子
②            , all the people were in deep sorrow.
当他去世时,所有的人都陷入了深深的悲痛之中。(心理描写)
重点句型解构
句型公式:强调句型:it’s ...that ...
【教材原句】 When I think about what makes Christmas so magical, it’s not just gifts and Father Christmas that come to mind.
当我想到是什么让圣诞节如此神奇时,我想到的不仅仅是礼物和圣诞老人。
【用法】
“it is/was+被强调部分(主语、宾语或状语等)+that/who ...”结构是英语中常见的强调句型,对句子中的某个部分进行强调,被强调部分指人时,用that/who;指事物时,用that。
(1)陈述句:It is/was+被强调部分+that/who+句子其他部分。
(2)一般疑问句:Is/Was it +被强调部分+that/who+句子其他部分?
(3)特殊疑问句:疑问词(被强调部分)+is/was+it+that+句子其他部分?
(4)not ...until ...结构的强调句型:It is/was not until+被强调部分+that+句子其他部分。
【品悟】 (2023·新课标Ⅰ卷)It was the process of writing, more than the contest itself, that had changed me.
改变我的是写作的过程,而非比赛本身。 (心理描写)
【写美】 完成句子/句型转换
①                    I firmly believe that I will adapt to the college life as soon as possible.
正是你慷慨的帮助,我坚信我会很快适应大学生活的。
②                   Mr Smith got angry?
是因为杰克上学迟到史密斯先生才生气的吗?
③             made his parents so happy?
是什么使他父母这么高兴?
④She didn’t mention her own plan until near the end of the letter.
→                                 (强调句型)
Section Ⅴ LESSON 3 MEMORIES OF CHRISTMAS
【文本透析·剖语篇】
Step Two
Ⅰ.B
Ⅱ.1-4 DADB
Ⅲ.1.made an effort 2.telling 3.made 4.put up
5.softly 6.music box
Step Three
Ⅰ.1.(1)It began in the middle of November on a cold, windy day.
(2)I remember the wind because Granny’s grey hair was a mess when she arrived.
2.In December, our excitement grew each day — lights appeared in the streets, Christmas cards arrived, and there was snow everywhere.
Ⅱ.1.或许是因为我太小了,或许是她隐藏得太好了,或者可能是我对圣诞节的到来太兴奋了。
2.当我写信给圣诞老人,告诉他我想要的礼物时,奶奶尽力帮助我。
Ⅲ.1.Granny spent most of her time on the sofa by the fire;her hand was slightly shaky;she stayed inside by the fire and didn’t go outside.
The writer didn’t notice it at that time.
2.(1)Because she had a happy Christmas with her granny before Granny passed away.
(2)Granny knew she was very sick and that she probably did not have much time, so she cherished every minute with the writer.Granny loved her family very much and the family loved her.
【核心知识·巧突破】
核心词汇集释
1.①to do ②with ③is our English teacher patient with us
2.①behaviour ②to/towards ③themselves
④should mind our behaviour
3.①in ②was whispered ③in ④whispered to
4.①of ②playing ③caught his attention
5.①by/through; out ②When he passed away
重点句型解构
①It is with your generous help that
②Was it because Jack came late for school that
③What was it that
④It was not until near the end of the letter that she mentioned her own plan.
10 / 10(共103张PPT)
SectionⅤ LESSON 3 MEMORIES OF CHRISTMAS
1
篇章助解·释疑难
目 录
2
文本透析·剖语篇
4
课时检测·提能力
3
核心知识·巧突破
篇章助解·释疑难
力推课前预习
1
  [1]I still remember the last Christmas Granny spent with us.It began in
the middle of November on a cold, windy day.I remember the wind
because Granny’s grey hair was a mess① when she arrived.That was also
the day Granny moved in②.Somehow③, at the time, I didn’t know she
was sick.Maybe I was too young, maybe she hid it too well, or maybe I
was just too excited that Christmas was on the way④.
After Granny moved in, she spent most of her time on the brown
sofa by the fire⑤.Sometimes she was quiet, but she seemed
happy.[2]When I wrote a letter to Father Christmas telling him about the
presents I wanted, Granny made an effort to⑥ help me.Her hand was
slightly⑦ shaky, but she wrote “Father Christmas, the North Pole⑧” on
the envelope⑨.
  [1]句中Granny spent with us为省略了关系代词which/that的定语从
句,修饰先行词the last Christmas。
  [2]句中When引导时间状语从句,从句中telling him about the
presents I wanted为动词-ing形式作状语,其中I wanted为省略了关系代
词的定语从句,修饰先行词the presents,关系代词在从句中作宾语时
可省略。
【读文清障】
①be a mess 乱成一团
②move in 搬来(和某人)一起居住
③somehow adv.不知怎的;不知为什么
④on the way即将到来
⑤by the fire 在炉边
⑥make an effort to do 努力去做
⑦slightly adv.略微,稍微
⑧pole n.地极,北/南极
⑨envelope n.信封
  In December, our excitement grew each day — lights appeared in
the streets, Christmas cards arrived, and there was snow
everywhere.Granny and I made sugar biscuits, stuffed⑩ the turkey and
then I sat on my granny’s lap and we sang Christmas songs.My favourite
song was Frosty the Snowman and I loved the bit that went “Thumpety-
thump-thump, thumpety-thump-thump, look at Frosty go!” Granny
had the patience to sing it over and over again.
[3]On Christmas Eve , Granny took a seat by the fire as we put
up the Christmas tree.I hung most of the decorations on the branches .
“[4]That’s the most beautiful tree I’ve ever seen,” Granny said.
  Then she started singing, “Oh, Christmas tree, oh, Christmas
tree, you fill my heart with music ...”
Before bed, Granny and I left a plate of sugar biscuits out for
Father Christmas, and put a stocking at the end of my bed.I remember
Granny sitting on my bed and singing softly until I fell asleep.
  [3]句中as we put up the Christmas tree为as引导的时间状语从句。
[4]句中I’ve ever seen为省略了that/which的定语从句,先行词被最
高级所修饰,定语从句一般用现在完成时。 
⑩stuff vt.给……填馅;填,塞
stuff the turkey 给火鸡填馅
lap n.大腿部
sit on one’s lap 坐在某人的大腿上
frosty adj.严寒的
patience n.耐心;耐力
have patience to do sth耐心的做某事
take a seat 坐下
put up 竖起,搭起
branch n.树枝
plate n.盘;碟
a plate of 一盘/碟……
over and over再三地,重复地
eve n.前夕;前一天
on Christmas Eve 在圣诞节前夕
 My stocking was full of small toys and sweets on Christmas
morning, and there were presents under the tree.I was on my best
behaviour as we opened the presents.Later, Granny called me over.
“I have something special for you,” Granny whispered .“It’s for all
your treasures.Merry Christmas.”
It was a music box with a ballet dancer inside.
After breakfast, Auntie Kath and my cousin David arrived.While
Mum, Dad and Auntie Kath got lunch ready, David and I played
outside.We raced around the garden and rolled a big snowball to make a
lovely snowman.Granny stayed inside by the fire.I remember catching her
eye through the window.
“Come outside, Granny,” I called, but she just waved .
Lunch was late, but it was a loud and exciting affair .[5]We put on
silly paper hats and had a big turkey with potatoes, followed by
Christmas pudding.[6]David put so much pudding in his mouth that he
couldn’t swallow.
  [5]句中followed by Christmas pudding为动词-ed短语作状语。
[6]句中so ...that ...(如此……以至于……)引导结果状语从句。
behaviour n.行为,举止
on one’s best behaviour 尽可能好的表现
whisper vi.& vt.低声说,低语
merry adj.快乐的
ballet n.芭蕾舞剧,芭蕾舞表演
roll vt.使成筒形(球形)
n.一卷;面包卷
catch sb’s eye 吸引某人的目光;引起某人的注意
wave vi.& vt.挥手;招手
affair n.事件
put on 戴上,穿上
  “How’s the pudding?” Granny asked.
“Mmmph, mmmph, mmmph,” said David.
Auntie Kath didn’t think it was funny, but the rest of us did.Granny
laughed so much that her paper hat fell off.
A few weeks after that Christmas, Granny passed away .I think of
her often though, especially at Christmas.[7]Each year,I take out the
music box she gave me.[8]Inside I keep Granny’s paper hat and the letter
she helped me write that Christmas. Mum gave the letter back to me some
years ago when I no longer believed in Father Christmas.[9]When I
think about what makes Christmas so magical, it’s not just gifts and
Father Christmas that come to mind .It’s also my memory of
Granny.Now I’m the one who makes sugar biscuits each year, and I
always make one in a G-shape — G for Granny.
  [7]句中she gave me 为省略了关系代词that/which的定语从句,修
饰先行词the music box。
[8]句中she helped me write that Christmas为省略了关系代词
that/which的定语从句,修饰先行词the letter。
[9]本句为主从复合句。其中When引导时间状语从句,从句中包
含what引导的宾语从句,主句it’s not just ...that come to mind为强调句
型,强调主语not just gifts and Father Christmas。
pass away去世
think of 记起,想起;考虑
no longer不再
no longer=not ... longer
believe in相信……存在
come to mind 想到,记起
memory n.记忆,回忆
【参考译文】
  我仍记得奶奶和我们一起度过的最后一个圣诞节。十一月中旬,
寒冷多风的日子就来了。我记得那天的风,因为奶奶到达时她的灰头
发乱作一团。那天也是奶奶搬进来的日子。然而,那个时候我并未发
现她病了。或许是因为我太小了,或许是她隐藏得太好了,或者可能
是我对圣诞节的到来太兴奋了。
奶奶搬过来以后,大多数时间都待在炉火旁棕色的沙发上。有时
她很安静,但她看起来很高兴。当我写信给圣诞老人,告诉他我想要
的礼物时,奶奶尽力帮助我。她的手有点发抖,但她在信封上写上了
“圣诞老人,北极”。
十二月,我们的兴奋感与日俱增——街道上灯火通明,圣诞贺卡
来了,到处都是雪。奶奶和我做了糖饼干,填了火鸡,然后我坐在奶
奶的腿上,我们一起唱圣诞歌。我最喜欢的歌是《雪人<雪孩子
>》,我喜欢那伴随着“砰砰砰,砰砰砰砰,看弗罗斯蒂走!”的节
拍。奶奶耐心地一遍又一遍地唱。
在平安夜,奶奶靠着炉火坐着,我们把圣诞树立起来。我把大部
分装饰都挂在树枝上。
“那是我见过的最漂亮的树,”奶奶说。
然后她开始唱,“哦,圣诞树,哦,圣诞树,你用音乐填满我内
心……”
睡觉前,奶奶和我为圣诞老人准备了一盘糖饼干,并在床头放了
一只长袜。我记得奶奶坐在我的床上,轻声唱歌直到我睡着。
圣诞节早上,我的袜子里装满了小玩具和糖果,而且树下有礼
物。 拆礼物时,我表现得特别好。后来,奶奶叫我过来。
“我有一个特别的东西给你,”奶奶低声说。“为了保存你所有的
财富。 圣诞快乐。”
那是一个音乐盒,里面有个芭蕾舞演员。
早饭后,凯丝姑妈和我的堂弟大卫来了。 当妈妈、爸爸和凯丝姑
妈准备午饭时,我和大卫在外面玩。我们在花园里跑来跑去,滚了一
个大雪球,做了一个可爱的雪人。 奶奶待在炉火旁。我记得当时从窗
户里看到她的眼睛。
“到外面来,奶奶,”我叫她,但她只是挥了挥手。
午餐晚了,但这是一件既欢闹又令人兴奋的大事。 我们戴上傻傻
的纸帽子,吃塞有土豆的大火鸡,随后又吃圣诞布丁。大卫在嘴里塞
了太多布丁,以至于都吞不下去了。
“布丁怎么样?”奶奶问。
“唔,唔,唔,”大卫说。
凯丝姑妈不觉得有趣,但我们其他人都觉得有趣。 奶奶开怀大
笑,她的纸帽子掉了下来。
圣诞节后的几个星期,奶奶去世了。 不过我经常想起她,尤其是
在圣诞节。 每年,我都会拿出她给我的音乐盒。我把奶奶的纸帽子和
她帮我写的那封圣诞信放在里面。我不再相信有圣诞老人时,妈妈就
把信还给了我。当我想到是什么让圣诞节如此神奇时,我想到的不仅
仅是礼物和圣诞老人,还有我对奶奶的回忆。 现在的我每年都做糖饼
干,我总是做一个G形的饼干——G代表奶奶。
文本透析·剖语篇
助力语篇理解
2
Step One:Pre-reading
What do people in the West do to celebrate Christmas? Use the pictures
and phrases to help you.(Answers may vary.)
□to make Christmas pudding
□to put up a Christmas tree
□to decorate the house
□to give/open gifts
□to sing Christmas songs
□to hang a stocking
Step Two:While-reading
Ⅰ.Read for the main idea
Read the passage quickly and choose the best answer.
What’s the main idea of the text?
A. The life with Granny.
B. Memories of Christmas with Granny.
C. Memories of Granny.
D. The experiences of Granny.
Ⅱ.Read for details
Read the passage carefully and choose the best answer.
1. What does the word “it” in “...maybe she hid it too well ...” in Paragraph
1 refer to?
A. Christmas Day. B. White hair.
C. Windy day. D. Being ill.
2. What did Granny do before Christmas Day?
A. She helped the writer write to Father Christmas.
B. She prepared lights, cards and snowmen for the writer.
C. She bought various delicious food for the family.
D. She taught the writer Christmas songs.
3. What gift did the writer get on Christmas Day?
A. A Christmas tree. B. New stockings.
C. Some treasures. D. A music box.
4. Why does the writer always make a G-shape biscuit?
A. To show her talent.
B. To honour Granny.
C. To show she is a responsible person.
D. To advertise her special biscuit.
Ⅲ.Read for the structure
Read the passage again and fill in the blanks.
Step Three:Post-reading
Ⅰ.品课文佳句
1. Read the passage carefully and find the sentences describing the
weather.



(1)It began in the middle of November on a cold, windy day. 
 (2)I remember the wind because Granny’s grey hair was a mess
when she arrived. 
2. Read the passage carefully and find the sentence describing the
environment.



 In December, our excitement grew each day — lights appeared in
the streets, Christmas cards arrived, and there was snow
everywhere. 
Ⅱ.长难句分析
1. Maybe I was too young, maybe she hid it too well, or maybe I was
just too excited that Christmas was on the way.
句式分析
自主翻译 

或许是因为我太小了,或许是她隐藏得太好了,或者
可能是我对圣诞节的到来太兴奋了。 
2. When I wrote a letter to Father Christmas telling him about the presents
I wanted, Granny made an effort to help me.
句式分析
自主翻译 

当我写信给圣诞老人,告诉他我想要的礼物时,奶奶
尽力帮助我。 
Ⅲ.讨论
1. Do you find any hints in the story that suggest Granny was in poor
health condition?Did the writer notice it at that time?



 Granny spent most of her time on the sofa by the fire;her hand was
slightly shaky;she stayed inside by the fire and didn’t go outside. 
The writer didn’t notice it at that time. 
2. Why does the writer think of her granny every Christmas?What can
you infer after reading the story?





 (1)Because she had a happy Christmas with her granny before
Granny passed away. 
 (2)Granny knew she was very sick and that she probably did not
have much time, so she cherished every minute with the writer.Granny
loved her family very much and the family loved her. 
核心知识·巧突破
探究课堂重点
3
核心词汇集释
patience n.耐心;耐力
【教材原句】 Granny had the patience to sing it over and over again.奶
奶耐心地一遍又一遍地唱。
【用法】
(1)have the/no patience to do sth 有/没有耐心做某事
with patience=patiently  耐心地
(2)patient adj.  耐心的
n.  病人
be patient with sb  对某人有耐心
(3)patiently adv.  耐心地
【佳句】 She gave me a comforting smile and nodded while listening
with patience.她给了我一个安慰的微笑,一边点头一边耐心地听着。
(动作描写)
【练透】 单句语法填空
①You must have the patience (do) some changes to achieve
the final goal.
②He is willing to explain the difficult language points to me
patience.
to do 
with 
【写美】 完成句子
③Not only but he is also
concerned about our mental health.
我们的英语老师不仅对我们有耐心,而且他也主动关心我们的精神健
康。 (人物介绍)
is our English teacher patient with us 
behaviour n.行为,举止
【教材原句】 I was on my best behaviour as we opened the presents.
拆礼物时,我表现得特别好。
【用法】
(1)good/bad behaviour 良好/恶劣行为
mind one’s behaviour  注意某人的举止/行为
(2)behave vt.& vi.  表现;表现得体;有礼貌
behave well/badly to/towards sb  对待某人好/不好
behave oneself  表现得体,有礼貌
(3)well-behaved adj.  表现好的
badly-behaved adj.  表现差的
【佳句】 During the trip, the teacher reminded the students to behave
well and follow the rules.
在旅游期间,老师提醒学生要表现得体并遵守规则。 (动作描写)
【练透】 单句语法填空
①The student’s good (behave) towards teachers and
classmates was admired by everyone in the school.
②Alex did not behave well his teammate, which led to a
disagreement during the game.
③It’s important for children to learn to behave (they)
in public places.
behaviour 
to/towards 
themselves 
【写美】 完成句子
④All of us in public places.
我们所有人都应该注意在公共场所的行为。 (建议信)
should mind our behaviour 
whisper vi.& vt.低声说,低语 n.耳语(声);低语(声);传言;
谣传
【教材原句】 “I have something special for you,” Granny whispered.
“我有一个特别的东西给你,”奶奶低声说。
【用法】
(1)whisper to sb    对某人耳语
whisper sth in one’s ear  在某人耳旁小声说某事
It is/was whispered that ...  据传闻……
(2)in a whisper/whispers  低声说;小声说
【佳句】 “I can’t believe it!” screamed Sarah, following it with a
whisper as she remembered they were in a theater.
“我简直不敢相信!”Sarah叫道,然后突然意识到他们在剧院里,于是
压低了声音。 (语言、心理描写)
【练透】 单句语法填空
①He whispered the facts her ears to avoid disturbing other people.
②It (whisper) that Mrs Johnson might sell her
house and move to the city.
③Hearing strange noises in the woods, the group discussed their next
steps whispers.
in 
was whispered 
in 
【写美】 完成句子
④On the crowded train, Sarah Mark that she thought
they had missed their stop.
在拥挤的火车上,Sarah对Mark耳语说她认为他们错过了他们的站
点。 (动作描写)
whispered to 
catch sb’s eye吸引某人的目光;引起某人的注意
【教材原句】 I remember catching her eye through the window.
我记得当时从窗户里看到她的眼睛。
【用法】
(1)catch sight of   看到;注意到
catch one’s attention  引起某人的注意
catch sb doing sth  撞见某人做某事
catch up with  赶上
(2)keep an eye out for  注意,警惕
fix sb’s eyes on   某人凝视……
【佳句】 The colourful painting in the gallery immediately caught
Sarah’s eye, drawing her in for a closer look.
画廊里那幅色彩斑斓的画立刻吸引了萨拉的目光,让她靠近仔细观
看。 (动作描写)
【练透】 单句语法填空
①Walking through the park, she suddenly caught sight a rare bird
on a tree.
②Mr Smith caught the students (play) games on their
phones during class.
of 
playing 
【写美】 完成句子
③The loud noise from the street , and he went to
the window to see.
街道上的巨大噪声引起了他的注意,他走到窗户那里去查看。
(动作描写)
caught his attention 
pass away去世
【教材原句】 A few weeks after that Christmas, Granny passed
away.圣诞节后的几个星期,奶奶去世了。
【用法】
pass by     通过,经过(……旁边)
pass down  流传,使世代相传
pass on (to sb)  转交给(某人),传给(某人)
pass out  失去知觉,昏迷
pass through  穿过;贯穿;经过
【佳句】 He had no children of his own, and most of his relatives had
passed away.他没有自己的孩子,并且他的大多数亲人已经去世了。
(人物描写)
【练透】 单句语法填空
①During the school trip, as we passed a forest, one of
my classmates fainted and passed , causing a wave of panic.
【写美】 完成句子
② , all the people were in deep sorrow.
当他去世时,所有的人都陷入了深深的悲痛之中。 (心理描写)
by/through 
out 
When he passed away 
重点句型解构
句型公式:强调句型:it’s ...that ...
【教材原句】 When I think about what makes Christmas so magical,
it’s not just gifts and Father Christmas that come to mind.当我想到是什
么让圣诞节如此神奇时,我想到的不仅仅是礼物和圣诞老人。
“it is/was+被强调部分(主语、宾语或状语等)+that/who ...”结构是
英语中常见的强调句型,对句子中的某个部分进行强调,被强调部
分指人时,用that/who;指事物时,用that。
(1)陈述句:It is/was+被强调部分+that/who+句子其他部分。
(2)一般疑问句:Is/Was it +被强调部分+that/who+句子其他部
分?
(3)特殊疑问句:疑问词(被强调部分)+is/was+it+that+句子
其他部分?
(4)not ...until ...结构的强调句型:It is/was not until+被强调部分+
that+句子其他部分。
【用法】
【品悟】 (2023·新课标Ⅰ卷)It was the process of writing, more
than the contest itself, that had changed me.改变我的是写作的过程,
而非比赛本身。 (心理描写)
【写美】 完成句子/句型转换
① I firmly believe that I will adapt
to the college life as soon as possible.
正是你慷慨的帮助,我坚信我会很快适应大学生活的。
② Mr Smith got angry?
是因为杰克上学迟到史密斯先生才生气的吗?
③ made his parents so happy?
是什么使他父母这么高兴?
It is with your generous help that 
Was it because Jack came late for school that 
What was it that 
④She didn’t mention her own plan until near the end of the letter.

(强调句型)
It was not until near the end of the letter that she mentioned her own
plan. 
课时检测·提能力
培育学科素养
4
维度一:品句填词
1. He touched me with his finger, (低声说) to me in
my ear,“The teacher is coming.”
2. He is in a very (快乐的) mood today and we could hear
him singing happily.
3. The competitive team could have won the final match,
but (不知为什么) they failed.
whispering 
merry 
somehow 
4. He was completely unaware of the whole (事件).
5. All the drawers were (填,塞) full of letters and papers.
6. Before you post the letter, you need to check the name and the address
on the (信封).
7. My mother would always (挥手)goodbye to me while I
was leaving for school.
8. The gardener cut off many (树枝) from the tree to give
the yard good natural light.
9. You must chew your food well before you s it.
10. Next door, 200 girls are warming up for their b exams.
affair 
stuffed 
envelope 
wave 
branches 
wallow 
allet 
维度二:词形转换
1. Her (behave) last night was quite out of character.
2. He is always being late for work and I’m beginning to lose
(patient) with him.
3. They will be (slight) more expensive but they last a lot
longer.
4. As time goes by, my (memorize) seems to get worse.
5. It will be a clear night with some ground (frosty).
behaviour 
patience 
slightly 
memory 
frost 
维度三:固定搭配和句式
1. It is reported that the scientist peacefully in her sleep
at the age of 96.
据报道,那位科学家在睡梦中安详地去世了,享年96岁。
passed away 
2. Shanghai is what it used to be 20 years ago.
上海不再是20年前的样子了。
no longer 
3. All of a sudden something red .
突然,一个红色的东西吸引了他的目光。
4. The patient girl read the poem till she could recite it.
那个耐心的女孩一遍又一遍地读那首诗直到她可以背诵。
5. determine your success.
是你的努力决定了你的成功。
caught his eye 
over and over 
It is your efforts that 
维度四:课文语法填空
  I still remember the last Christmas Granny spent with us.After she
moved in, she 1. (spend) most of her time on the brown
sofa 2. the fire.When I wrote a letter to Father Christmas
3. (tell) him about the presents I wanted, Granny made an
effort 4. (help) me and her hand was slightly shaky while
writing “Father Christmas,the North Pole” on
spent 
by 
telling 
to help 
5. envelope.In December,with lights appearing in the streets and
Christmas cards arriving, our 6. (excite) grew each
day.On Christmas Eve,Granny took a seat by the fire as we put up the
Christmas tree and hung the decorations.Seeing the beautiful tree,
Granny couldn’t help singing a song about Christmas tree.Before bed,
Granny sat on my bed and sang softly
the 
excitement 
7. I fell asleep.On Christmas Day morning, I received many
8. (gift) including a music box with a ballet dancer inside from
Granny.After breakfast we enjoyed a happy lunch together.However,
several weeks after that Christmas, Granny passed 9. .I think of
her often, especially at Christmas.I think it is my memory of Granny that
makes Christmas 10. (magic).
until 
gifts 
away 
magical 
Ⅰ.阅读理解
A
  The 15th day of the eighth lunar month is the Mid-Autumn
Festival.The festival celebrations date back more than 2,000 years.The
word Mid-Autumn first appeared in the famous ancient book Zhou Li.It
became an established festival during the Song Dynasty (960-1279),
and has become as popular as the Spring Festival since the Ming and Qing
Dynasties.
It takes its name from the fact that it is always celebrated in the
middle of the autumn season.The day is also known as the Moon
Festival, as at that time of the year the moon is at its roundest and
brightest.
This yearning for the moon among Chinese people can be traced back
to a fairytale:“Chang’e Flies to the Moon.” What is the story about?
Chang’e is the Chinese goddess of the moon.According to the Chinese
mythology, Chang’e’s husband Hou Yi, a brave archer (弓箭手),
was able to shoot down nine suns and saved the planet.As a reward he was
given an elixir of immortality (不死仙药), but Hou Yi asked Chang’e
to put it away.
After the archer’s epic deeds, he gained instant fame and a large
number of people flocked to his home to learn his archery
skills.However, an immoral man named Peng Meng was among the
people, but only wanted the elixir.
One day when Hou Yi was out, the cunning Peng sneaked into the
couple’s room to steal the elixir but Chang’e caught him.Peng tried to force
Chang’e to hand over the elixir but she swallowed it and started to floated
up to the sky, all the way to the moon.Legend has it that she chose to stay
on the moon, the closest planet to the Earth, so that she could stay
nearer to her husband.
Hou Yi was heartbroken by her departure.He immediately set up a
table in his garden and laid out Chang’e’s favourite foods to pay tribute
(敬意) to her.From then on, people began to worship the moon.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了我国著名神话故
事——嫦娥奔月,并以此说明中秋节的来历。
1. How long has the Mid-Autumn Festival been an established festival?
A. For more than 300 years.
B. For more than 600 years.
C. For about 1,000 years.
D. For about 2,000 years.
解析: 细节理解题。根据第一段可知,从宋朝(960-1279)开
始,中秋节成为一个固定的节日。
2. Why was Hou Yi given an elixir of immortality?
A. Because of his instant fame.
B. Because of his great contribution.
C. Because of his brilliant archery skills.
D. Because of his teaching many people.
解析: 推理判断题。根据第四段可知,嫦娥的丈夫后羿是一名
勇敢的射手,由于他击落九个太阳并拯救了地球,他得到了长生不
老药。
3. Which word best describes Peng Meng?
A. Selfish. B. Stubborn.
C. Intelligent. D. Determined.
解析: 推理判断题。根据第五、六段可知,蓬蒙是一个不道德
的人,他拜后羿为师的主要目的是得到不死仙药,后来他偷药被嫦
娥发现。
4. Why does the author share Chang’e’s story?
A. To pay tribute to Chang’e and Hou Yi.
B. To arouse people’s interest in the moon.
C. To trace the origin of the Mid-Autumn Festival.
D. To show the long history of the Mid-Autumn Festival.
解析: 推理判断题。综合全文可知,本文通过讲述嫦娥奔月的
故事,主要是为了说明中秋节的来历。
B
(2024·福州高一上学期期末考试)The first week of September
was a week that I had been expecting all summer.I didn’t want summer to
end, but I was excited about going to high school for my first week.
When I got to school in the morning on the first day, I realised how
large the school was, and how many students went there.I ended up in the
wrong classroom because of the size of the school.Luckily, a kind senior
showed up and guided me to my homeroom before I was late.I was happy
to see that in a class of unfamiliar faces, the only open seat was next to
my good friend, Casey.My science teacher seemed like a good
teacher.She was easy to get along with.
After finishing four periods without too much of a challenge, I
didn’t feel too bad about ninth grade.However, the fifth period changed
everything.I didn’t feel ready after all.My teacher’s name is Mr Valassidis
but he told us to call him Mr V. Mr V told us that we would have to write
40 essays (文章) and read AP-level books such as The Odyssey this
year.I love reading and writing, but come on, 40 ESSAYS? AP-level
books? Now I was afraid.
The courses in high school seem like they’re going to get much
harder, but they haven’t yet.Even though my classes look hard, they
look really excited, too.
The first week passed quickly.Although a lot of things were
overwhelming (令人不知所措的):the size of the campus, the
crowds (人群) and the seniors, having a totally different experience
than I had ever had before was really exciting.Now, I’m really happy
about high school.I have lots of friends in my classes, I really like my
teachers and I’m meeting new people.
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者回忆了高一开学第一周的经历。
5. How did the author feel when his high school life was about to start?
A. Happy. B. Nervous.
C. Relaxed. D. Helpless.
解析: 细节理解题。根据第一段中的I was excited about going to
high school for my first week可知,作者在他的高中生活即将开始时
感觉是开心的。
6. What happened to the author on his first day of high school?
A. He was late for class.
B. He was praised by Mr V.
C. He got lost on the campus.
D. He met Casey for the first time.
解析: 细节理解题。根据第二段中的I ended up in the wrong
classroom because of the size of the school.可知,因为校园太大,作
者迷路了。
7. What made the author afraid?
A. The strict rules in classes.
B. How his science teacher behaved.
C. What he was expected to do with his studies.
D. The reading homework on the first day of high school.
解析: 推理判断题。根据第三段中的Mr V told us that we would
have to write ...40 ESSAYS? AP-level books? Now I was afraid.可
知,老师说这一年学生们要写40篇文章并阅读高难度的书籍。由此
推知,这些要求让作者望而生畏。
8. Which of the following can best describe the author’s first week of high
school?
A. Hard and unexpected.
B. Busy but eye-opening.
C. Tiring but meaningful.
D. Different and exciting.
解析: 细节理解题。根据最后一段中的The first week passed
quickly ...having a totally different experience than I had ever had before
was really exciting.可知,作者在高中开学第一周的经历不同以往,
且令人兴奋。
Ⅱ.完形填空
  Jose Romaniz, a high school student, visited an ATM after trying
to buy some presents for his grandfather and realising he was low on cash.
When Jose got to the ATM, he made a wild  9 .Next to the
machine was a bag filled with cash.It turned out the bag  10  $135,
000!
At first, Jose didn’t know what action he should  11 .“When I
first saw it, I kind of  12  it for a few seconds, not knowing what to
do,” Jose told The New York Times.
He wasn’t sure what  13  had happened.Thinking quickly, he
called the police.Jose found out that the bag had  14  been left behind
by a worker who was filling the ATM.
“This money could have made a great  15  in his life if he went
down the other path, but he  16  the right path,” Officer Simon
Drobik told CNN.
That could have been the  17  of the story, but then this young
man got an amazing reward.The teen was  18  a “community hero” by
the police station.The mayor and police chief also held a ceremony
to  19  thank him! Local businesses joined the celebration by  20 
him with a variety of presents.
When Jose  21  that bag of cash, he could have easily taken the
money with him and used it to provide him and his family with a  22 
life.However, he chose to do the right thing, which gave him a  23 
of satisfaction.
语篇解读:本文是一篇记叙文。Jose是一名高中生,当他无意中发现
一个装有135,000美元现金的袋子时,他选择了报警。
9. A. survey B. research
C. experiment D. discovery
解析: 根据下文可知,Jose在ATM旁发现了一个装满美元的
袋子。
10. A. included B. reached
C. counted D. contained
解析: Jose在ATM旁发现的这个袋子里面装有135,000美元现
金。contain表示“包含;含有”。
11. A. take B. conduct C. adopt D. demand
解析: take action是固定搭配,表示“采取行动”。
12. A. thought about B. stared at
C. took off D. looked over
解析: 发现钱袋后,Jose盯着袋子看了几秒钟。stare at表示“瞪
着眼睛凝视;盯着看”。
13. A. in turn B. after all
C. on earth D. at first
解析: Jose也不知道究竟发生了什么(谁把钱丢在这里)。on
earth表示“究竟”。
14. A. regularly B. accidentally
C. formally D. fortunately
解析: Jose后来得知,是一位银行员工无意中把钱落在了ATM
旁。accidentally表示“偶然地;意外地”。
15. A. influence B. effect
C. difference D. change
解析: 如果Jose选择自己占有这些钱,那么他的生活会发生很
大的改变。make a difference是固定短语,表示“做出改变;带来差
异;起很大作用”。
16. A. chose B. considered
C. received D. expected
解析: 然而,Jose选择了一条正确的道路。
17. A. beginning B. topic C. theme D. end
解析:  本来故事到这里可以结束,然而后面Jose收到了奖励。
18. A. called B. praised
C. regarded D. judged
解析:由于Jose拾金不昧,他被警察局称为“社区英雄”。
19. A. normally B. officially
C. carefully D. basically
解析: 市长和警察局长还举行了仪式正式地感谢Jose。
20. A. offering B. confirming
C. providing D. devoting
解析: 当地的企业给Jose赠送了各种各样的礼物。provide sb
with sth是固定表达。
21. A. turned down B. came across
C. gave away D. took off
解析: 当Jose发现那一袋钱时,他可以有两种选择。come
across表示“(偶然)发现”。
22. A. common B. busy
C. comfortable D. special
解析: 如果Jose私自占有那些钱,他会给自己和家人带来非常
舒适的生活。
23. A. sense B. concept C. title D. symbol
解析: 当Jose选择报警、拾金不昧时,他的行为给自己一种满
足感。a sense of satisfaction表示“满足感”。
Ⅲ.语法填空
  Social media usually means a website or an app  24  users can
share their ideas, pictures, and videos with other users of the same
service. So you can say that social media are web-based  25 
(communicate) tools that enable people to interact with each other by
sharing information.
  One thing that  26  (make) social media different from older
kinds of media like newspapers and TV is that ordinary users are the ones
that create the “content”, which gets  27  (show) on the website.
People put information and pictures about what they are doing on the
website. They can “follow” friends  28  (see) what they are doing or
saying.
  Social media companies save information about what their users do
and like. This information  29  (call) “data”. Usually social media
companies make money when other companies pay to show ads or videos
to their users.
    30  (example) of social media companies include FaceBook,
Twitter, Instagram, SnapChat, and Pinterest. In Asia, Baidu Tieba,
WeChat, and Weibo  31  (be) examples of popular social media
sites.
  While any individual can sign up for social media, social media
platforms have become  32  important part of marketing for businesses
of all sizes. The key  33  successful social media is to treat it with the
same care, respect, and attention you do all of your marketing efforts.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了社交媒体的概念及
用途。
24. where 考查定语从句。本空格前面的a website or an app是先行
词,这里由关系副词where引导一个定语从句,where在该定语从句中
作状语。
munication/communicative 考查词形转换。本空格后面是名词
tools,这里需要填入一个名词或形容词作其定语。
26. makes 考查时态。根据上下文可知,这里应用一般现在时;另
外,这里的关系代词that指代前面的先行词One thing,视为单数。
27. shown 考查非谓语动词。这里表示用户发布在网上的内容“被展
示”,因此填入过去分词。get sth done是固定表达。
28. to see 考查非谓语动词。人们关注好友的目的是去了解对方在干
什么。这里填入动词不定式形式作目的状语。
29. is called 考查语态。这些信息“被叫作”“数据”,因此这里应用一
般现在时的被动语态。
30. Examples 考查名词复数。下文列举了多家公司名称,因此这里
填入名词复数形式。
31. are 考查主谓一致。本句主语为Baidu Tieba, WeChat, and
Weibo,因此填入系动词are。
32. an 考查冠词。这里表示社交媒体平台已经成为企业进行市场营
销的“一”部分。因为后面是important part,故填不定冠词an。
33. to 考查介词。the key to (doing) sth是一种固定用法,因此这里
填入介词to。
谢谢观看!