/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级全册英语单元能力提升培优卷人教新目标版
Unit 2 l think that mooncakes are delicious!
注意事项 考生在答题前请认真阅读本注意事项及各题答题要求 1.本试卷共11页,包含选择题(第1题~第45题,共45题)、非选择题(第46题~第76题,共31题)两部分。本卷满分120分,考试时间为100分钟。考试结束后,请将本试卷一并交回。 2.答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用0.5毫米黑色墨水的签字笔填写在试卷的规定位置,在试卷第一面的右下角填写好座位号。
一、单项选择(共15小题;每小题1分,计15分)
在下列各题A、B、C、D四个选项中选择一个能填入题干空白处的最佳答案。
1.________ great our motherland is! I love China!
A.What a B.What C.How a D.How
2.________ weather it is! We can go boating on the Dongchang Lake.
A.How bad B.How good C.What good D.What bad
3.For his son’s birthday, Steven is taking him to the new amusement park as a __________.
A.dessert B.tradition C.riddle D.treat
4.Tom didn’t want to be involved __________ the accident, so he said nothing.
A.in B.to C.on D.for
5.Our school sports meeting ________ at the end of October every year.
A.sets off B.counts down C.takes place D.lays out
6.—Is it easy for people from different countries to greet each other
—I don’t think so. Because different countries have different __________.
A.clothes B.foods C.words D.customs
7.—Children, follow your heart and never let anyone ________ your dreams.
—Thank you, Mr. Li. We will.
A.search B.shoot C.steal D.spread
8.—I wonder ________ it is possible for me to share the bedroom with Jim.
—Why not call him to ask about it
A.that B.which C.why D.whether
9.Han Mei often helps to ________ the chopsticks and bowls before dinner.
A.lay out B.put on C.look up D.end up
10.—How long does it take to get to the airport
—Half an hour. But I am not sure ________ the highway will be closed or not because it’s foggy (有雾的).
A.whether B.when C.that D.where
11.—What's the________ of the new word
—Sorry, I don't know. We can look it up in a dictionary.
A.result B.size C.sign D.meaning
12.During the Spring Festival, children can get lucky money from their elders as a _________ of good luck.
A.situation B.symbol C.difference D.warmth
13.—Hi, I’m going to Thailand on vacation next week.
—_________ How I wish I could go with you!
A.That’s true. B.Have fun! C.I think so. D.Guess what!
14.—What a _________! Our Earth is becoming more and more polluted.
—So we must stop pollution and live a green life.
A.look B.taste C.voice D.smell
15.He pushed his way through the _________.
A.crowd B.fireworks C.customs D.dust
二、完形填空(共 15 小题;每小题1分,计15分)
阅读下面短文,从文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
One day, when I got home, I found my husband Mike kind of angry. I asked him 16 the matter was, and he replied, “Our son Jim did something bad, so I punished him 17 letting him stay in ‘The Quiet Room’.” I asked Mike what Jim had done, but he said 18 .
Then, I walked into “The Quiet Room”. Jim looked 19 and he was crying in the corner. I asked him to give me a(n) 20 . “Mom, Tony is a wheelchair user. I saw a boy hit him, so I pushed the boy,” Jim said. “I pushed him so 21 that he fell down. But I just wanted to stop him from 22 Tony, I didn’t mean to do that. Could you please 23 me ” After hearing the story, I came out and asked my husband whether this was 24 and he said “YES”. Then I said to Mike angrily, “Jim did nothing wrong. You shouldn’t have punished him!”
“I just wanted to tell him that it was wrong to 25 others,” said Mike.
I got mad (气愤) at this answer, but I 26 myself successfully. I thought for a while and walked into “The Quiet Room” again. I said to Jim, “Dear, it’s 27 to help Tony and I’m proud (自豪的) of you. You are so interested in playing basketball that I’m 28 taking you to the nearby basketball club.”
Jim said 29 , “Thanks, Mom.”
“But dear, I’m afraid you have to stay here for an hour now. Remember, it’s always better to use 30 .”
Jim wasn’t unhappy at all. He looked at me and said, “I see, Mom.”
16.A.what B.how C.which D.where
17.A.beside B.without C.against D.by
18.A.everything B.something C.nothing D.anything
19.A.tired B.sad C.strange D.nervous
20.A.reason B.example C.expression D.decision
21.A.hard B.patiently C.wisely D.politely
22.A.watching B.calling C.hurting D.admiring
23.A.notice B.pardon C.introduce D.accept
24.A.usual B.stupid C.fair D.true
25.A.point at B.fight with C.depend on D.walk into
26.A.enjoyed B.felt C.controlled D.beat
27.A.right B.dangerous C.difficult D.impolite
28.A.suggesting B.considering C.minding D.wondering
29.A.normally B.finally C.sadly D.happily
30.A.words B.brains C.hands D.tricks
三、阅读理解(共15 小题;每小题2分,计30分)
阅读下列内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
A
March 2 is Old Stuff(物品) Day. You must have some old stuff around. And today is all about enjoying it. Because what’s better than finding something really great from days gone by
It’s so easy to forget things you have. And that’s not just the things in your home—in the age of new information, we can have so many things easily. Today is all about remembering the things we sometimes leave behind.
We’ve learned to value(重视) what age can bring to things. Wines, for example, are more valuable and tastier as they grow older. It’s certain that old things still have their uses or charm(魅力). People today will pay a pretty penny for stamps, toys, video games, books, coins, and clothes of yesterday.
You can really get into the charm of old things by visiting a junk shop(旧货店). Another person’s old stuff could be your new stuff! Old stuff could become a great gift for someone else, or you could always send your old things to a charity(慈善) shop. If you’re free, you could turn your old things like old clothes into new ones with just a little change.
Today could be a good day to visit your older family. You could ask your grandparents to tell you stories about family history, their childhood and their youth. Learn about what was going on in the world when they were growing up.
Most of all, remember that today’s new stuff will one day be old stuff.
31.What is Old Stuff Day for
A.It’s to tell people to stop buying. B.It’s to throw away old things.
C.It’s to protect the traditional arts. D.It’s to enjoy and reuse old things.
32.What’s the main idea of Paragraph 3
A.Old things take too much room at home. B.Old things are still valuable and useful.
C.We may forget things that we have easily. D.People always clean up their houses.
33.According to the writer, which is NOT a proper way to deal with old things
A.Turning old things into new ones. B.Sending them to a charity shop.
C.Cutting them into small pieces. D.Giving them to someone else as gifts.
34.The purpose of writing this passage is to make readers ________.
A.realize the value of old things B.find out the importance of study
C.remember family history D.get on well with neighbors
35.Where can we find this passage
A.In a newspaper. B.In a novel. C.In a history book. D.In a science magazine.
B
Three students are talking about the New Year’s tradition of their own country.A.Christina from Spain
On the last day of the year, December 31st, people wait till 12 p.m. Everybody must have 12 grapes to eat at midnight. At each sound of the clock, we must eat a grape. But we can’t ever finish eating the grapes on time! Usually when people still have some grapes in their mouths, they look at each other and start to laugh. This tradition started in Spain long ago. One year when there were a lot of grapes, the king of Spain decided to give grapes to everybody to eat on New Year’s Eve.B.Cordon from Britain
On New Year’s Day in Britain, people have parties. At 12 o’clock, the music stops, and we listen to the radio. On the radio we hear Big Ben, the famous clock in London. Then everybody sings a song about friendship and kisses their friends. We say “Happy New Year!” to each other. It’s lucky if a tall man with dark hair is the first person to come to the house in the New Year. So I go and visit as many friends as I can. They all give me a drink.C. Angela from Brazil
In all cities in Brazil, we have a big party on New Year’s Eve, especially in Rio de Janeiro. People in this city go to the beaches to watch fireworks( 烟花). We put flowers in the sea and think about things we want for ourselves or others. We usually wear white clothes for good luck during the New Year.
36.Which is NOT mentioned in the passage
A.Have 12 grapes to eat B.Have parties.
C.Give flowers to others. D.Watch fireworks.
37.Who have parties during the New Year
A.People in Spain. B.People in Britain.
C.People in Brazil. D.Both B and C.
38.From the paragraph of “Cordon from Britain”, we know that ________
A.Cordon can’t drink much B.people hear Big Ben on the radio
C.people sing a song about good luck D.everybody in Britain goes to watch fireworks
39.On New Year’s Day, Brazilians usually wear white clothes because ________
A.they hope that can bring them good luck B.that reminds them of their happy life
C.they think that they look beautiful in white D.that’s what they have to do during the New Year
40.This article mainly tells us ________
A.what people in Britain do on New Year’s Day
B.when and where people have New Year’s parties
C.what people in different countries do on New Year’s Day
D.why people around the world like the New Year.
C
People of all ages can improve their communities through volunteer work. Lending a hand to a person or organization in need is a great way to show your care. Volunteering has been shown to increase confidence and self-esteem (自尊) while helping people to attain a real sense of satisfaction.
Keep a watchful eye out and you are likely to see volunteers in many roles. Volunteers support others with everything from homework to transportation needs in a community. If you are interested in volunteering in your community, you might want to consider:
◇Walking a dog or doing yard work for a neighbor who is not able to complete these tasks on their own.
◇Reading stories to younger children.
◇Participating in a community garden.
◇Helping out at a local pet shelter.
◇Cleaning up a park or helping to beautify your school grounds.
◇Completing extra work at home.
Volunteering benefits everyone involved (涉及到的). As people volunteer, they gain experience and discover hidden talents. Participating in service projects regularly reduces stress and makes people healthier. Volunteering brings people together and strengthens the community. As people step forward to lend a hand, they develop a sense of pride and identity.
Through volunteer work, people learn a lot about how their community works and get to know others who are dedicated (奉献) to having a real and lasting influence on the world. As stated long ago by Aesop, “No act of kindness, no matter how small, is ever wasted.”
Always remember you can make a difference to the world. Everyone can be great because anyone can serve.
41.What does the underlined word “attain” mean in the passage
A.give B.get C.lose D.take
42.If you are interested in volunteering in your community, you might want to consider the following EXCEPT ________.
A.reading stories to younger children B.participating in a community garden
C.taking care of the baby for your neighbor D.cleaning up a park
43.The writer wants to tell people ________ in the second paragraph.
A.how to learn about the community as they volunteer B.the reason to keep a watchful eye out as they volunteer
C.some of the ways people volunteer in a community D.how to help at home
44.Which of the following is NOT true according to the passage
A.As people volunteer, they gain experience and discover hidden talents.
B.Volunteering brings people together and strengthens the community.
C.Through volunteer work, people learn a lot about how their community works.
D.Participating in service projects regularly reduces stress and makes people luckier.
45.What is the passage mainly about
A.Walking a dog for a neighbor is one way of volunteering.
B.Volunteering benefits everyone involved (涉及到的).
C.People can volunteer by helping out at a local pet shelter.
D.Lending a hand to a person in need is the only way to show your care.
四、词汇运用(共10小题;每小题1分,计10分)
根据句子意思,用括号中所给汉语提示或英语单词的适当形式填空。写出空缺处所填单词的正确形式。
46.Anyone (punish) if they break the law any time.
47.How amazing! The little girl has (express) what she wanted to say.
48.Playing with best friends at weekends gives Mary a feeling of (happy).
49.There are too many people in the shopping center on weekends. It is really (crowd).
50.Thanksgiving Day is a good time for (say)thanks and expressing wishes.
51.Mary is a shy girl. Her face always turns red when she speaks to (陌生人).
52.On the Eve, families get together and have a big dinner, so we call it a “r (团圆) dinner”.
53.I have some (亲戚 ) and friends in Hunan and I visit them once a week
54.Of all the actresses, I (仰慕) Hepburn most.
55.Chinese people like eating (月饼) on the Mid-Autumn Festival.
五、阅读表达(共5 小题;每小题2分,计10分)
When you talk about, or even think about Iron Man, the first image that pops into your head is the red and gold suit worn by Tony Stark. It provides Stark strength, protection against most attacks (攻击) and the power off light. Iron Man is just a story, but the suit is not. Engineers call it an exoskeleton (外骨骼). It is the protective or supporting structure covering the outside of the body.
In fact, the exoskeletons were used in hospitals at first. They have changed the lives of many people with injuries (受伤) or illnesses that affect movement. Stacey Kozel, because of a disease, could not walk any more. But in 2016, she went hiking with an exoskeleton. In recent years, more and more exoskeletons have been used in factories. It is easy tor people to do the tiring or dangerous work with the exoskeletons. “Using the exoskeletons saves us much time and money.” One factory manager said. “Also, wearing the exoskeletons can reduce the risk of injury. What’s more exoskeletons car be used in rescue (救援) operations, providing workers with a lot of strength to lift heavy objects while protecting them from being hurt by falling weights.”
However, the global (全球) spread of exoskeletons remains difficult. For one thing today’s exoskeletons are expensive because they need to be charged (充电) regularly. For another, most exoskeletons can help people do only one type of movement. A company called Suit X is developing new forms of exoskeletons now. The company hopes people of all ages can use their products in the future.
That would be really cool, but some people worry that the technology will divide human. People who can afford exoskeletons will become stronger and achieve more than those without suits. We may end up with two classes (阶层) of human: the superhumans and everybody else. That wouldn’t be fair. Also, researchers have found that when people work in exoskeletons, muscles (肌肉) compete with each other, causing the brain to work less efficiently. Over time, it can also cause harm to the body.
So will exoskeletons harm or benefit humanity No one knows for sure. More research is needed.
56.Exoskeleton is the or structure covering the outside of the body.
57.What can exoskeletons do for people (写出两条用途)
58.What did Stacey Kozel do with an exoskeleton in 2016
59.Why are today’s exoskeletons expensive
60.Would you like to have an exoskeleton Why or why not
六、缺词填空(共 10空;每空1分,计10分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Today, we are talking about a Chinese festival—the Mid-Autumn Festival. The Mid-Autumn Festival falls on the 15th day of the 61 (eight) lunar month. It is a 62 (tradition) Chinese festival and it’s time for family reunion. Wherever you are, you should get home on the festival. People often lay out fruits, desserts and mooncakes in 63 (they) garden on the Mid-Autumn night.
All the family members sit together 64 (admire) the full moon which looks like a large lantern in the sky. Children 65 (usual) lie in their parents’ arms, listening to the folk stories about Chang’e. Before the eve, people often tie many kinds of mooncakes together and send them as presents to their 66 (relative). Sometimes, they use mooncakes to treat strangers, spreading their joy and 67 (warm).
Mooncakes are sweet. 68 you eat too many, you may put on a few pounds. Though parents warn their children not to eat a lot, some children play a trick to steal mooncakes 69 their parents. Of course, their parents often punish them. But the festival always 70 (end) up with fun.
七、书面表达(计30分)
A.句子翻译(共5 小题;每小题2分,计10分)
将下列句子译成英语,并将所译句子写在横线上。
71.如果我们不从错误中吸取教训,我们最终将会像他们一样。
72.我想知道你们家允不允许你自己做决定。
73.我想知道这个问题是否值得和他们讨论。
74.我不确定这张旧照片是否能让她想起她的家乡。
75.我想知道是否会有许多人愿意移居到火星上去。
B.写作(计20分)
76.在即将举行的中学生国际文化交流活动中,你将代表学校介绍中国的传统节日。请根据以下提示,用英语写一篇发言稿。
The Spring Festival☆Meaning:The biggest day of a year; a new start. ☆Time:January or February ☆Activities:get together; visit relatives.
要求:
1. 词数90左右(开头和结尾已经给出,不计入总词数);
2. 根据要点提示,可以适当发挥;3. 文中不得出现真实的姓名及校名。
参考词汇:make New Year’s resolutions 制定新年计划;put up couplets 贴对联;the Spring Festival Gala 春节联欢晚会
Ladies and gentlemen,
There is a famous saying in China, “A year’s plan starts with spring.” It tells us that the most important time of a year is spring.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That’s all. Thanks for listening.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D
【解析】句意:我们的祖国多么伟大啊!我爱中国!
考查感叹句。分析句子结构可知,该句是感叹句,中心词是形容词great,符合的感叹句结构为“How+形容词+主谓”。故选D。
2.C
【解析】句意:多好的天气啊!我们能去东昌湖划船了。
考查感叹句。名词是不可数名词时,感叹句结构用“What+adj.+n. (+主语+谓语)!”。weather为不可数名词,故选C。
3.D
【解析】句意:为了庆祝儿子的生日,Steven带他去新开的游乐园作为一份款待。
考查名词词义辨析。dessert甜点;tradition传统;riddle谜语;treat款待/礼物。根据“amusement park”和“birthday”的语境,带儿子去游乐园是一种“款待”或“礼物”的行为。故选D。
4.A
【解析】句意:汤姆不想卷入这场事故,所以他什么也没说。
考查介词辨析。in在……里面;to到;on在……上面;for为了。根据“Tom didn’t want to be involved ... the accident”可知,汤姆不想卷进这场事故,be involved in“被卷入”。故选A。
5.C
【解析】句意:我们学校的运动会每年十月底举行。
考查动词短语辨析。sets off出发;counts down倒计时;takes place发生/举行;lays out布置/安排。根据“at the end of October every year”可知,此处表示运动会“举行”或“发生”。“takes place”符合“运动会举办”的语境,故选C。
6.D
【解析】句意:——来自不同国家的人互相问候容易吗?——我认为不容易,因为不同国家有不同的习俗。
考查名词词义辨析。clothes衣服;foods食物;words词语;customs习俗。根据语境“greet each other”和“different countries”,强调文化差异对问候方式的影响,“习俗”是最符合逻辑的选项。故选D。
7.C
【解析】句意:——孩子们,追随你们的心,永远不要让任何人偷走你们的梦想。 ——谢谢您,李老师。我们会的。
考查动词词义辨析。search搜索;shoot射击;steal偷走;spread传播。结合语境,应是“追随内心,不让别人偷走梦想”,“steal”符合语义,故选C。
8.D
【解析】句意:——我想知道我是否有可能和吉姆共用卧室。——为什么不打电话问他呢?
考查宾语从句引导词辨析。that引导宾语从句时无实际意义,起连接作用;which 哪一个;why为什么;whether是否。根据“I wonder ... it is possible for me to share the bedroom with Jim.”可知,此处需表达“是否” 的意思,所以用 whether。故选D。
9.A
【解析】句意:韩梅经常在晚饭前帮忙摆放筷子和碗。
考查动词短语辨析。lay out摆放、布置;put on穿上、上演;look up查阅(资料)、抬头看;end up最终成为、以……结束。根据“chopsticks and bowls before dinner”可知,此处指摆放餐具。故选A。
10.A
【解析】句意:——到机场要花多长时间?——半小时。但我不确定因为有雾高速公路是否会关闭。
考查宾语从句引导词辨析。whether是否;when 何时;that引导宾语从句无实际语义,起连接作用;where哪里 。此句需表达“是否”含义且有 or not ,所以用 whether。故选A。
11.D
【解析】句意:——这个新单词的意思是什么?
——抱歉,我不知道。我们可以在字典里查一下。
考查名词词义辨析。result结果;size尺寸;sign标志;meaning意思 。根据“look it up in a dictionary” 可知要在字典里查它,是问单词的“意思”,“meaning”符合语境,且“the meaning of...”语法正确。故选D。
12.B
【解析】句意:春节期间,孩子们可以从长辈那里得到压岁钱,作为好运的象征。
考查名词辨析。situation情况;形势;symbol象征;标志;difference差异;不同;warmth温暖;热情。根据 “lucky money” 和 “good luck” 可知,压岁钱是好运的象征。故选B。
13.B
【解析】句意:——嗨,下周我将去泰国度假。——祝你玩得愉快!多么希望可以和你一起去啊!
考查情景交际。That’s true那是真的;Have fun玩得开心;I think so我也这样认为;Guess what猜猜发生了什么。根据“I’m going to Thailand on vacation next week.”可知,说话者要去度假;Have fun!(玩得开心!) 是常用度假祝福语,故选B。
14.D
【解析】句意:——多难闻的气味!我们的地球正变得越来越污染。——所以我们必须停止污染,过绿色生活。
考查名词辨析。look外观;taste 味道,滋味;voice声音,嗓音;smell气味,嗅觉。根据“Our Earth is becoming more and more polluted”可知,此处应描述污染带来的感官体验。smell可表示“难闻的气味”,与污染导致的环境问题直接相关,符合语境。故选D。
15.A
【解析】句意:他挤过人群。
考查名词辨析。crowd人群;群众;fireworks烟花;烟火;customs习俗;海关;dust灰尘;尘土。根据 “pushed his way through” 可知,是挤过人群。故选A。
16.A 17.D 18.C 19.B 20.A 21.A 22.C 23.B 24.D 25.B 26.C 27.A 28.B 29.D 30.A
【导语】本文是一篇记叙文。本文讲述了一个名为吉姆的男孩为了帮助坐轮椅的朋友而与另一个男孩发生了争执,吉姆的父亲为此惩罚了他,而他的母亲听到了事情的来龙去脉表达了对他的支持和理解,并用更好的方式教育了他。
16.句意:我问他发生了什么。
what什么;how怎么;which哪一个;where哪里。根据“...the matter was”可知,此处考查固定句型What is the matter,意为“怎么了”,位于动词ask后作宾语从句,was应放在matter后,故选A。
17.句意:我们的儿子吉姆做了错事,所以我惩罚了他,让他待在“安静屋”里。
beside在……旁边;without没有;against反对;by通过……方式。根据“...so I punished him...letting him stay in ‘The Quiet Room’.”可知此处表示父亲惩罚孩子的方式是罚他在“安静屋”反思,故用by表示“通过……方式”,故选D。
18.句意:我问迈克吉姆做了什么,但是他什么都没有说。
everything所有事情;something一些事情;nothing什么也没有;anything任何事。根据but可知,前后两句句子意思相反,此处表示什么也没说,故选C。
19.句意:吉姆看起来很伤心,他正躲在角落里哭泣。
tired疲惫的;sad伤心的;strange陌生的;nervous紧张的。根据“he was crying in the corner.”可知吉姆正在哭,所以他此时是伤心的,故选B。
20.句意:我让他给我个解释。
reason理由;example举例;expression表达;decision决定。根据下文吉姆开始讲述自己的故事可知,此处是妈妈希望吉姆给个犯错的理由,也就是解释一下到底发生了什么,故选A。
21.句意:我推他很用力,把他推摔跤了。
hard用力地;patiently耐心地;wisely理智地;politely礼貌地。根据“he fell down”可知吉姆把坏孩子用力推倒了,故选A。
22.句意:但是我只是想阻止他伤害托尼,我不是故意这么做的。
watching观看;calling叫喊;hurting伤害;admiring钦佩。根据前文“Mom, Tony is a wheelchair user. I saw a boy hit him, so I pushed the boy,”可知是因为有个坏孩子在欺负坐轮椅的托尼,所以吉姆见义勇为阻止坏孩子伤害托尼,故选C。
23.句意:你能原谅我吗?
notice通知;pardon原谅;introduce介绍;accept接受。根据前文“I didn’t mean to do that”可知吉姆在请求妈妈原谅,故选B。
24.句意:听到这个故事后,我出来问我的丈夫是不是真的,他说“是的”。
usual通常的;stupid愚蠢的;fair公平的;true真的。根据“I came out and asked my husband whether this was...Then I said to Mike angrily...”可知此处表示妈妈听完孩子的故事后出来质问爸爸是不是真的,故选D。
25.句意:迈克说:“我只是想告诉他和人打架是不对的。”
point at指着;fight with和……打架;depend on依赖;walk into走进。根据前文吉姆讲述的故事可知,吉姆和欺负人的孩子发生了冲突,并推倒了他,此时爸爸想教育儿子打架不对,故选B。
26.句意:对于这个答案我很气愤,但是我成功控制了自己。
enjoyed享受;felt感受;controlled控制;beat打败。根据“I got mad (气愤) at this answer, but I...myself successfully.”可知,妈妈虽然生气但是没有发火,控制住了自己,故选C。
27.句意:亲爱的,你帮助托尼是对的,我为你自豪。
right对的;dangerous危险的;difficult困难的;impolite不礼貌的。根据“I’m proud (自豪的) of you.”可知妈妈觉得托尼做的是对的,并且为他自豪,故选A。
28.句意:你对打篮球这么感兴趣,我正考虑带你去附近的篮球俱乐部。
suggesting建议;considering考虑;minding介意;wondering想知道。根据“You are so interested in playing basketball that I’m...taking you to the nearby basketball club.”可知,妈妈知道吉姆对篮球感兴趣,所以考虑带他去篮球俱乐部。故选B。
29.句意:吉姆开心地说:“谢谢妈妈。”
normally正常地;finally最后;sadly伤心地;happily高兴地。根据“I’m proud (自豪的) of you.”以及“You are so interested in playing basketball that I’m...taking you to the nearby basketball club.”可知吉姆得知妈妈并没有责怪自己,反而为自己感到自豪,还会带自己去喜欢的篮球俱乐部,此时他的心情是开心的,故选D。
30.句意:记住,用语言表达总是更好。
words语言;brains大脑;hands手;tricks技巧。根据“But dear, I’m afraid you have to stay here for an hour now. Remember, it’s always better to use...”可知,妈妈虽然没有责怪吉姆,但是还是教导吉姆不要再用武力解决问题,用言语表达更好,故选A。
31.D 32.B 33.C 34.A 35.A
【导语】本文介绍了三月二日“旧物日”,告诉了我们旧物品的价值。
31.细节理解题。根据第一段“today is all about enjoying it”与第四段“send your old things to a charity shop…”可知,旧物日是享受和重复利用旧物品的一天。故选D。
32.段落大意题。根据第三段“We’ve learned to value what age can bring to things.”可知,本段主要讲述了旧物品仍然是有价值的、有用的。故选B。
33.细节理解题。根据第四段“Old stuff could become a great gift…with just a little change.”可知,把旧物品变成新物品、把它们送到慈善商店、把它们作为礼物送给别人都是处理旧物的正确方法,而作者并未提及将旧物剪成碎片。故选C。
34.推理判断题。根据第一段“Because what’s better than finding something really great from days gone by ”、第三段“It’s certain that old things still have their uses or charm.”与第四段“Old stuff could become a great gift for someone else…”等可知,文章主要讲述旧物的价值,故选A。
35.推理判断题。本文没有故事情节,不是小说;不具历史性,不是出自历史书;不具科学性,不是出自科学杂志。结合文章内容可知,本文主要介绍了“旧物日”,强调了旧物品的价值,这篇文章最有可能出现在报纸上,故选A。
36.C 37.D 38.B 39.A 40.C
【分析】该短文中三个学生在谈论他们自己国家的新年传统。克莉丝汀来自西班牙;Cordon来自英国;安吉拉来自巴西,分别介绍了他们的新年传统。
36.细节理解题题。根据第一段中“Everybody must have 12 grapes to eat at midnight.” 第二段中“On New Year’s Day in Britain, people have parties.”和第三段中“People in this city go to the beaches to watch fireworks( 烟花)”可知,该文没有提到给别人花。故选C。
37.细节理解题。根据文中“On New Year’s Day in Britain, people have parties.”和“In all cities in Brazil, we have a big party on New Year’s Eve,”可知,在英国和巴西过年时人们都举行聚会,故选D。
38.细节理解题。根据文中“On New Year’s Day in Britain, people have parties. At 12 o’clock, the music stops, and we listen to the radio. On the radio we hear Big Ben, the famous clock in London. ”可知,人们在广播中听到大本钟的声音。故选B。
39.细节理解题。根据第三段中“We usually wear white clothes for good luck during the New Year.”可知,巴西人在新年通常穿白色的衣服希望带来好运,故选A。
40.主旨大意题。文中介绍了来自三个不同国家的学生在谈论他们自己国家的新年传统,即在新年做的事情。故选C。
41.B 42.C 43.C 44.D 45.B
【分析】本文是一篇说明文。文章主要讲述了志愿服务队参与的每个人都有益处,并列举了一些社区内的志愿服务方式。
41.词句猜测题。根据文中第一段“Volunteering has been shown to increase confidence and self-esteem (自尊) while helping people to attain a real sense of satisfaction.”可知志愿服务已被证明可以增加自信和自尊,同时帮助人们获得真正的满足感。根据“attain”后面的名词短语“a real sense of satisfaction”满足感,可推测出attain是获得之意。故选B。
42.细节理解题。根据文中第二段“If you are interested in volunteering in your community, you might want to consider:”以及下面的内容,可知C项没有提及。故选C。
43.段落大意题。根据文中“Keep a watchful eye out and you are likely to see volunteers in many roles…If you are interested in volunteering in your community, you might want to consider: Walking a dog or doing yard work for a neighbor who is not able to complete these tasks on their own…”可知保持警惕,你可能会在许多角色中看到志愿者。如果你有兴趣在你的社区做志愿者,你可以考虑为无法独立完成这些任务的邻居遛狗或做庭院工作……可见第二段主要是想告诉大家在社区做志愿者的一些方式。故选C。
44.细节理解题。根据文中第三段“Participating in service projects regularly reduces stress and makes people healthier.”可知,定期参加服务项目可以减少压力,使人们更健康。故选D。
45.主旨大意题。根据文中第一段“Volunteering has been shown to increase confidence and self-esteem (自尊) while helping people to attain a real sense of satisfaction.”可知志愿服务已被证明可以增加自信和自尊,同时帮助人们获得真正的满足感;以及第三段“Volunteering benefits everyone involved (涉及到的).”可知志愿服务让每个人受益;以及第四段“Through volunteer work, people learn a lot about how their community works and get to know others who are dedicated (奉献) to having a real and lasting influence on the world.”可知通过志愿者工作,人们了解到很多关于他们的社区是如何运作的,并认识那些致力于对世界产生真正和持久影响的人。可见本文主要告诉大家志愿服务让每个人都受益。故选B。
46.will be punished
【解析】句意:任何人在任何时候违反法律都要受到惩罚。if引导条件状语从句,要遵循“主将从现”的原则,所以主句用一般将来时。动作punish与主语Anyone之间存在动宾关系,所以要用被动语态。故填will be punished。
47.expressed
【解析】句意:太棒了!小女孩已经表达了她想说的话。分析句子可知,句子是现在完成时,其结构为“have/has + 过去分词”,express的过去分词形式为expressed。故填expressed。
48.happiness
【解析】句意:周末和最好的朋友们一起玩耍让玛丽感到非常开心。happy“开心的”,形容词,且介词of后应用其对应的名词形式,happy的名词形式为happiness。故填happiness。
49.crowded
【解析】句意:周末购物中心的人太多了。这里真的很拥挤。“is” 是系动词,后接形容词作表语,“crowd”(人群;拥挤 )的形容词形式 “crowded”(拥挤的 )符合语境,用来描述购物中心的状态,故填 crowded。
50.saying
【解析】句意:感恩节是一个表达感谢和美好祝愿的好时机。“for” 是介词 ,在英语中,介词后接动词时,动词要用 -ing 形式,即动名词形式,“say” 的动名词形式是 “saying”,所以此处应填 saying。
51.strangers
【解析】句意:Mary是个害羞的女孩。当她与陌生人说话时,总是脸红。stranger“陌生人”,此处用名词复数表泛指。故填strangers。
52.reunion
【解析】句意:在除夕,家人们聚在一起吃一顿丰盛的晚餐,所以我们把它叫做 “团圆饭” 。结合首字母 “r” 以及汉语提示 “团圆” ,可知对应的英文单词是 “reunion” ,“reunion dinner” 表示 “团圆饭” ,故填 reunion 。
53.relatives
【解析】句意:我在湖南有一些亲戚和朋友,我每周去看望他们一次 。“亲戚” 对应的英文是 “relative” ,“some”后接可数名词复数,“relative” 的复数形式是 “relatives” ,故填 relatives 。
54.admire
【解析】句意:在所有女演员中,我最仰慕赫本。句子描述的是一般的喜好,用一般现在时,主语是 “I” ,谓语动词用原形 ;“仰慕” 对应的英文单词是 “admire” ,故填 admire。
55.mooncakes
【解析】句意:中国人喜欢在中秋节吃月饼。“月饼”的英文是 “mooncake” ,是可数名词,此处表示泛指,用复数形式 mooncakes ,故填mooncakes。
56. protective supporting 57.They can help people with injuries or illnesses that affect movement, and they can make it easier for people to do tiring or dangerous work. 58.She went hiking. 59.Because they need to be charged regularly. 60.Yes, I would like to have an exoskeleton because it can be used to do some tiring or dangerous work and help people with injuries or illnesses that affect movement.
【导语】本文是一篇说明文,介绍了能极大帮助人类的外骨骼装置。
56.根据“It is the protective or supporting structure covering the outside of the body.”可知,它是覆盖在身体外部的保护或支撑结构。故填protective;supporting。
57.根据“They have changed the lives of many people with injuries (受伤) or illnesses that affect movement.”和“It is easy tor people to do the tiring or dangerous work with the exoskeletons.”可知,他们可以帮助那些受伤或疾病影响运动的人,他们可以使人们更容易做劳累或危险的工作。故填They can help people with injuries or illnesses that affect movement, and they can make it easier for people to do tiring or dangerous work.
58.根据“But in 2016, she went hiking with an exoskeleton.”可知,2016年她穿戴着外骨骼去徒步旅行。故填She went hiking.
59.根据“For one thing today’s exoskeletons are expensive because they need to be charged (充电) regularly.”可知,外骨骼很贵的原因是它们时常需要充电。故填Because they need to be charged regularly.
60.开放性试题,结合实际,言之有理即可。参考答案为:Yes, I would like to have an exoskeleton because it can be used to do some tiring or dangerous work and help people with injuries or illnesses that affect movement.
61.eighth 62.traditional 63.their 64.to admire 65.usually 66.relatives 67.warmth 68.If 69.from 70.ends
【导语】本文主要介绍了传统节日——中秋节。
61.句意:中秋节是农历八月十五。根据the可知,此空应填序数词表示顺序,故填eighth。
62.句意:这是中国的一个传统节日,也是家人团聚的时候。此空修饰Chinese festival,应填形容词作定语,traditional“传统的”,故填traditional。
63.句意:人们经常在中秋之夜在花园里摆放水果、甜点和月饼。此空修饰名词garden,应填形容词性物主代词their,故填their。
64.句意:所有的家庭成员坐在一起赏月,它看起来像天空中的一个大灯笼。家庭成员坐在一起的目的是为了赏月,动词不定式作目的状语,故填to admire。
65.句意:孩子们通常躺在父母的怀里,听关于嫦娥的民间故事。分析句子结构可知,此句不缺少任何成分,此空应填副词usually作状语,故填usually。
66.句意:在中秋节之前,人们经常把各种月饼绑在一起,作为礼物送给亲戚。根据their可知,此空应填复数形式,故填relatives。
67.句意:有时,他们用月饼招待陌生人,传递他们的快乐和温暖。根据joy可知,此空应填名词warmth“温暖”,故填warmth。
68.句意:如果你吃得太多,你可能会增重几磅。“you eat too many”是“you may put on a few pounds.”的肯定条件,用if引导条件状语从句,故填If。
69.句意:有些孩子恶作剧从父母那里偷月饼。根据“steal mooncakes… their parents”可知,是从父母那里偷月饼,from“从”,故填from。
70.句意:但是这个节日总是以有趣结束。根据always可知,此句是一般现在时,主语是单数形式,动词用三单,故填ends。
71.If we don’t learn from our mistakes, we’ll end up like them.
【解析】根据中文可知是if“如果”引导的条件状语从句,主句用将来时,从句用现在时。主句中,we“我们”;learn from“从……中获取经验”,表否定前用助动词do+not;mistakes“错误”,可数名词,此处用复数;从句中,表将来时用will,后接动词原形;end up“最终成为”,like them“像他们一样”。故填If we don’t learn from our mistakes, we’ll end up like them.
72.I wonder if/whether you are allowed to make your own decisions in your family.
【解析】I wonder“我想知道”,if/whether“是否”,引导宾语从句,be allowed to do sth“被允许做某事”,make one’s own decisions“做某人自己的决定”,in your family“在你们家”,此句是一般现在时,故填I wonder if/whether you are allowed to make your own decisions in your family.
73.I wonder whether/if this problem is worth discussing with them.
【解析】分析句子可知,句子为包含宾语从句的复合句,宾语从句的引导词为whether/if“是否”。我:I;想知道:wonder;这个问题:this problem;值得做某事:be worth doing sth.,句子时态为一般现在时,主语this problem为第三人称单数,所以be动词应用is;和他们讨论:discuss with them,宾格作宾语,故填I wonder whether/if this problem is worth discussing with them.
74.I’m not sure whether/if this old photo can remind her of her hometown.
【解析】I’m not sure“我不确定”;this old photo“这张旧照片”;whether/if“是否”;can“能”;remind her of“让她想起”,情态动词后用动词原形;hometown“家乡”。故填I’m not sure whether/if this old photo can remind her of her hometown.
75.I wonder if/whether there will be many people willing to move to Mars.
【解析】我想知道是否……:I wonder if/whether...;有……:there be句型;许多人:many people;愿意做某事:be willing to do;移居到……上:move to...;火星:Mars。结合语境可知,宾语从句为一般将来时。故填I wonder if/whether there will be many people willing to move to Mars.
76.例文
Ladies and gentlemen,
There is a famous saying in China, “A year’s plan starts with spring.” It tells us that the most important time of a year is spring. The Chinese Spring Festival is celebrated in January or February. It is the biggest day of a year and it is also a new start for everything. At this time, people make up New Year’s resolutions and plans for the whole year.
When the Spring Festival comes, no matter where people work, they’ll come back home and get together with their family. Before the festival, people are usually busy cleaning up their houses and putting up couplets on the doors. On the eve of the festival, people always have a big dinner with their family, and then watch the Spring Festival Gala on TV. As for children, they enjoy letting off fireworks and getting red packets. In the next few days, people visit their relatives and friends. I like the Spring Festival best, because I can visit my relatives and get many red packets.
That’s all. Thanks for listening.
【解析】[总体分析]
①题材: 本文是一篇发言稿;
②时态: 时态为“一般现在时”;
③提示: 写作要点已给出,考生应注意避免“信息遗漏”,分别介绍春节的意义、时间和活动等。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。认真阅读文章的首句,引出下文;
第二步,具体阐述写作内容。分别介绍春节的意义、时间和活动等;
第三步,书写结语。感谢大家的聆听。
[亮点词汇]
① make up resolutions 下决心
② clean up 打扫
③ relative 亲戚
④ get many red packets 得到很多红包
[高分句型]
① When the Spring Festival comes, no matter where people work, they’ll come back home and get together with their family. (when引导的时间状语从句)
② I like the Spring Festival best, because I can visit my relatives and get many red packets. (because引导原因状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)