(单元培优卷)Module 4 Home alone 单元能力提升培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语外研版

文档属性

名称 (单元培优卷)Module 4 Home alone 单元能力提升培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语外研版
格式 docx
文件大小 67.1KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版
科目 英语
更新时间 2025-10-09 19:01:49

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语单元能力提升培优卷外研版
Module 4 Home alone
注意事项 考生在答题前请认真阅读本注意事项及各题答题要求 1.本试卷共10页,包含选择题(第1题~第45题,共45题)、非选择题(第46题~第76题,共31题)两部分。本卷满分120分,考试时间为100分钟。考试结束后,请将本试卷一并交回。 2.答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用0.5毫米黑色墨水的签字笔填写在试卷的规定位置,在试卷第一面的右下角填写好座位号。
一、单项选择(共15小题;每小题1分,计15分)
在下列各题A、B、C、D四个选项中选择一个能填入题干空白处的最佳答案。
1.________ can join the basketball club as long as he is interested in basketball.
A.Somebody B.Nobody C.No one D.Anybody
2.This storybook is ________ interesting ________ I want to read it again.
A.such; that B.so; that C.too; to D.enough; to
3.—You don’t know what great difficulty I had ________ to get the two tickets.
—But the film is really worth ________ twice.
managed; to be seen B.to manage; seeing
C.managing; being seen D.managing; seeing
4.—Do you often use paper napkins
—Seldom, ________ they are cheap and easy to get.
A.whether B.although C.when D.if
5.—What do you think of the Water Festival in Thailand
—I think it’s fun, but ________ I don’t like getting wet everywhere.
A.exactly B.mostly C.suddenly D.actually
6.Could you tell me ________
A.how much is the bag B.that the bag is 20 yuan
C.when the meeting will begin D.where the meeting would be held
7.The little girl’s voice was________sweet________many people on the street stopped to listen to her sing.
A.such; that B.too; to C.so; that D.enough; to
8.______ you have finished your homework, it doesn’t mean you can watch TV now.
A.Because B.Although C.If D.Before
9.Could you please give me a hand I can’t ________ the heavy boxes by myself.
A.manage B.break C.avoid D.create
10.My grandparents still work on the farm ________ they are over seventy years old.
A.or B.so C.though D.because
11.Lingling agrees with Tony about the Giant’s Causeway, ______ she thinks Victoria Falls is more fantastic.
A.though B.because C.so D.or
12.He worked for sixty-nine hours without stopping and ______ to save over a hundred lives.
A.promised B.allowed C.treated D.managed
13.________ it rained heavily, we still got to school on time.
A.Though B.If C.Because D.Until
14.StorySign is ________ useful ________ it can make it easier for deaf children and their parents to read bedtime stories.
A.so... that B.too... to C.such... that D.as...as
15.—Time’s up, Eric. Stop writing and ________ your paper.
—Wait a minute, please. I forgot to write down my name.
A.search for B.hand in C.go over D.read out
二、完形填空(共 15 小题;每小题1分,计15分)
阅读下面短文,从文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
In my opinion, the generation gap (代沟) is a result of our “pride” and “prejudice (偏见)”.
Since I entered junior high school, my parents and I have had different 16 . Neither they nor I am willing to yield (愿意让步). My mother always starts 17 telling me that, “A child knows nothing about this!”, and I often end up saying as a 18 , “Are you still living in the 20th 19 ”
As we grow from children into young adults, we have been forming our 20 values and beliefs (价值观和信念) slowly. Given the fact that we are growing up in a century that is quite 21 from the one in which our parents grew up, it is only 22 for us to have developed values which are different from those of our parents.
But our parents still always 23 us as little kids. It 24 that they aren’t willing to accept the fact that we are growing up. So they have trouble 25 the reality (现实) of it. During adolescence (青春期), we feel a strong need to express 26 , but our parents are often unwilling to listen to us. Instead, they think they are always 27 and we are wrong according to their experience. Why is it 28 that they are unable to open their hearts and communicate more with their children so that their children can feel loved and 29
I think both sides must 30 their pride and prejudice and build equality (平等) and each other’s trust. Only in this way will the generation gap be narrowed (变窄).
16.A.opinions B.ways C.examples D.stories
17.A.with B.for C.about D.by
18.A.question B.kindness C.reply D.warmth
19.A.day B.year C.month D.century
20.A.parents’ B.own C.selves D.children’s
21.A.similar B.difficult C.different D.direct
22.A.natural B.cultural C.musical D.historical
23.A.care B.study C.treat D.work
24.A.looks B.seems C.sounds D.tastes
25.A.dealing with B.fighting with C.completing with D.comparing with
26.A.myself B.yourselves C.ourselves D.themselves
27.A.polite B.kind C.friendly D.correct
28.A.quickly B.quietly C.exactly D.especially
29.A.controlled B.understood C.taught D.led
30.A.give up B.put up C.pay attention to D.look forward to
三、阅读理解(共15 小题;每小题2分,计30分)
阅读下列内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
A
Now some women are spending a weekend at Mother’s Camp (营地). There, husbands and children are not allowed. Why would a woman want to take a vacation without her family Some women say they need time to be alone. At Mother’s Camp, a woman has room to herself. She can sleep, read or watch TV, and no one will bother her. No children will ask, “Mom, what’s for dinner ” No husband will say, “Oh, dear, I can’t find any clean socks.” In fact almost 50% of women in the United States work outside the home. Many of them work full-time and then come home to a second job-taking care of their homes and families. These working women say one of their biggest problems is house work. In the United States, working wives do about 75% of the housework. Many of their husbands say they want to help. But then they burn the rice or they can’t find the pans. They ask so many questions that their wives decide it is easier to do the job themselves. Some women go to Mother’s Camp just to get a break from housework. For two days they don’t cook, they don’t clean, they don’t look after their children and husbands. What do they do They enjoy warm, sunny weather, walking, swimming or boating in a clear blue lake and sing songs around the campfire. They relax away from home. They have a really wonderful vacation at Mother’s Camp.
31.From this passage we can see ________ in the United States.
A.women want to work outside the home
B.working wives do most of the housework
C.husbands do as much housework as their wives
D.women do not like to stay at home with their families
32.At Mother’s Camp, women can’t ________.
A.watch TV
B.read newspapers
C.swim in the lake
D.bring their husbands and children
33.Why would some mothers like to be alone Because ________.
A.they don’t like their husbands and children
B.they have to work full-time
C.they are too busy to relax themselves
D.they want a new life
34.________ is one of the biggest troubles for working wives in the United States.
A.Housework
B.Working outside the home
C.When to take a vacation
D.Looking after their children
35.What’s the best title (标题) for this passage
A.Busy Working Mothers
B.Welcome to Mother’s Camp
C.Mothers Relax Away from Home
D.Mothers in the USD
B
Nearly every parent says that we never grow up. In fact, we are maybe 16 or 17 years old. In their eyes, we are always little ones and always do wrong things. For example, when I need to stay at home alone, they always worry about me and my life without them.
Most parents always think that they have offered the best things to make their children live in a comfortable world. They buy their children pretty clothes, cool shoes, strange but expensive school things, and always a thousand-yuan-cost bike. They think that they have done everything they can do for their dear little children. In return, they only want their little ones to give them good grades in the exams.
Although parents have done what they could, their little babies still can’t understand them. Why Do they still want more material (物质的) things No! They just want a true family. What does a true family mean I think in a true family, we can hide ourselves from the outside cold world. From here, we can get warmth, and we can get happiness.
So I think that parents should save their money and sit down to talk with their children. And the child and his parents could understand each other better. Then, no boy will be a little boy any longer. That will be great help to both the parents and their child.
36.We can see the writer of this article is ________ through the first paragraph.
A.a student B.a teacher C.a parent D.a worker
37.What do most parents think of their children
A.They never grow up.
B.They can’t do well in their studies.
C.They don’t know how to save money.
D.They always want good bikes and expensive school things.
38.What do most children really want
A.Pretty clothes. B.More material things. C.Good results in exams. D.A true family.
39.What can we learn according to the article
A.Most children want to be children forever (永远).
B.Most children want more material things.
C.Parents should only care about children’s grades.
D.Parents should talk with their children.
40.What’s the article mainly about
A.A warm home. B.How most parents help their children.
C.What children really want. D.Most children always do wrong things.
C
Gary and Gavin were twin brothers who worked in a store owned by their father. After the father had passed away, they took over the store. Everything went well until the day a twenty-dollar bill disappeared. Gary had left the bill on the cash register(收银台). But when he returned, the money was gone.
Gary then asked his brother Gavin, “Did you see that twenty-dollar bill on the cash register ’ Gavin said that he had not. But Gary did not let it go and kept asking. “Twenty-dollar bills can’t walk away by themselves! Surely you must have seen it.” “I said I didn’t see it!” Gavin replied with anger.
The quarrel divided the young men and they could no longer work together. Later, a wall was built in the center of the store. For twenty years, hostility(敌意) never ended.
One day, a strange man came to the store. He walked in and asked Gary, “How long have you been here ” Gary replied that he’d been there all his life. “Then you are the person I’m looking for,” the man said. “Twenty years ago, I was totally broke and hungry. I entered this store from the back door and saw a twenty-dollar bill on the cash register. And I took it. All these years I haven’t been able to forget that. I had to come back and apologize for that.
The stranger felt shocked when seeing tears well up in the eyes of the middle-aged man in front of him. “Would you please go next door and tell the same story to the man in the store ” Gary asked. Then something surprised the stranger even more—after hearing his story, the two middle-aged men hugged each other and cried together in the front of the wall of the store.
After twenty years, the wall that separated them finally came down.
41.Gavin was angry because he ________.
A.was not trusted by his brother
B.took his twenty-dollar bill
C.was left with little money by his father
D.let go the thief who took the money
42.After the quarrel, the two brothers _________.
A.got well again B.separated their store with a wall
C.stopped working D.went to different places for a living
43.________ actually took the money away
A.Gary and Gavin’s father B.The stranger
C.Gary D.Gavin
44.The underlined word “broke” in Paragraph 4 means ________.
A.getting hurt B.being thirsty
C.being happy D.having no money
45.We can learn from the last sentence of the passage that ________.
A.the wall disappeared because it was built for a long time
B.the two brothers at last no longer hated each other
C.the two brothers wanted to make their store bigger
D.the stranger would help build a new wall
四、词汇运用(共10小题;每小题1分,计10分)
根据句子意思,用括号中所给汉语提示或英语单词的适当形式填空。写出空缺处所填单词的正确形式。
46.If Diana is (able) to come, we will have to find someone else to give the speech.
47.Arguing cannot (address) your problem.
48.It’s reported that Chinese White Dolphins (face) the danger of dying out now.
49.You can hardly avoid (meet) her if you both work in the same office.
50.My father (manage) to repair the car all by himself yesterday.
51.After some more (失误), the boy failed in the exam in the end. He was upset.
52.He is a good teacher (虽然) he doesn’t have much experience.
53.I (关上) my office doors and windows after the meeting ended yesterday afternoon.
54.We learned how to work as a team by completing some different (任务).
55.The best way to be well-organized is to place things in (顺序) of importance.
五、阅读表达(共5 小题;每小题2分,计10分)
Zhang Ming, a student from Shandong University, created a 9-page “WeChat guide” (微信指南) to parents. With drawings and simple words, the step-by-step guide explains how to send messages, take pictures and make video calls. “My parents are getting old. They need an easy way to learn how to use technology,” Zhang said.
Zhang’s experience is common nowadays. In the world, 40% of parents learn about new technology, including computers, mobile phones and the Internet, from their children. Parents teach their kids almost everything when they are young. Now for the first time, the teachers become the students and the students become the teachers.
The change of roles comes from the rapid development of technology, according to Zhou Xiaohong, a professor (教授) from Nanjing University. Zhou said, “The Internet gives children more ways to get information. It’s possible that children know more than their parents these days.”
According to the China Internet Network Information Center, in China, 63.7% of Internet users are under the age of 30. Young people usually act as a link between their family and the new environment. When they teach their parents new technology, parents can connect to the new world by themselves.
In Zhang Ming’s eyes, teaching his parents about WeChat brings him closer to his parents. “People can communicate more by using new technology. Why do we keep our parents out ” said Zhang.
56.What does “WeChat guide” explain
57.Why do 40% of parents learn about new technology from their children
58.请翻译下划线句子。
59.请从文中找出本句话的同义句。Children might know more than their parents nowadays.
60.Do you often teach your parents about WeChat How do you teach them
六、缺词填空(共 10空;每空1分,计10分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺,连贯。
The relation between parents and teenagers is not easy to improve. One of the main 61 (reason) is that teenagers don’t do any housework. Parents need teenagers’ help, 62 the teenagers just want to play. I think teenagers should share housework with 63 (they) parents in their life.
First of all, most parents have to work for 64 long time so they are tired after work. If teenagers help with the housework, their parents’ life will be much 65 (easy) than before.
Secondly, doing some housework is good for teenagers. They can learn something very important about the future life. Parents should tell them how to do housework better. 66 this way, teenagers can live better when they leave their parents.
67 (final), parents can talk about some interesting news with teenagers while doing housework. It’s a 68 (help) way to improve their relation. While the teenagers are doing housework, parents can play some of their favorite music. The teenagers will enjoy 69 (do) housework if they find it fun.
All in all, sharing housework is a wonderful way 70 (improve) relations in the family. It can also make the teenagers understand their parents well and learn more useful things. So share housework with your parents from now on!
七、书面表达(计30分)
A.句子翻译(共5 小题;每小题2分,计10分)
将下列句子译成英语,并将所译句子写在横线上。
71.美国的Dave Farrow只看了一遍,就记住了2704张纸牌的正确顺序。
72.从他们见面以来,这对年轻的夫妇就爱上了彼此。
73.我父亲对自己如此严格, 以至他工作总是高标准。
74.这个女演员在电影中表演得如此好以至于她赢得了高度的赞扬。
75.尽管他在英语上几乎没有取得进步,但他没有灰心。
B.写作(计20分)
76.某英文报社正就青少年与父母关系这一话题开展题为“How to get on well with parents”的征文活动。请你根据以下要点提示,写一篇英语短文参加此次活动。
(1)父母规矩太多,不允许自己晚上和朋友出去……
(2)父母过于关注分数,给自己太多压力,不理解自己。
(3)你应该尽力理解父母,他们是爱孩子的,希望孩子前程似锦。
(4)为了与父母保持良好关系,你应该努力学习,与父母多交流。
(5)……(至少一条)。
参考词汇:过多关注 pay too much attention to 压力 pressure
要求:
(1)要点齐全,行文连贯,可适当发挥。
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D
【解析】句意:只要对篮球感兴趣,任何人都可以加入篮球俱乐部。
考查不定代词辨析。Somebody某人;Nobody没有人;No one没有人;Anybody任何人。根据语境可知,此处是在描述只要对篮球感兴趣,任何人都可以加入篮球俱乐部,所以应该用Anybody。故选D。
2.B
【解析】句意:这本故事书如此有趣,以至于我想再读一遍。
考查结果状语从句。such...that如此……以至于,such后接名词;so...that如此……以至于,其中so后接形容词或副词;too...to太……而不能;enough...to足够……去做。根据“interesting”和“I want to read it again”可知,第一空后是形容词,第二空后是完整的句子,符合“so...that...”的用法。故选B。
3.D
【解析】句意:——你不知道我费了多大的劲才弄到两张票。——但这电影真的值得看两遍。
考查非谓语动词。have difficulty (in) doing sth“做某事有困难”,be worth doing sth“值得去做某事”,固定短语,两个空都用动名词作宾语。第二空用主动形式 seeing来表示被动意义,即这部电影值得被看。故选D。
4.B
【解析】句意:——你经常用纸巾吗?——很少用,尽管它们便宜又容易买到。
考查连词辨析。whether是否;although尽管、虽然;when当……时候;if如果、是否。根据“Seldom”和“they are cheap and easy to get”可知,这里需要一个表示让步关系的连词,although符合语境。故选B。
5.D
【解析】句意:——你觉得泰国的泼水节怎么样?——我觉得很有趣,但实际上我不喜欢全身湿透。
考查副词辨析。exactly确切地;mostly主要地;suddenly突然;actually实际上。根据“I think it’s fun, but…I don’t like getting wet everywhere.”可知句中表达了虽然觉得有趣但仍然不喜欢被淋湿的事实。故选D。
6.C
【解析】句意:你能告诉我会议什么时候开始吗?
考查宾语从句。how much is the bag这个包多少钱;that the bag is 20 yuan这个包20元;when the meeting will begin会议什么时候开始;where the meeting would be held会议将在哪里举行。宾语从句要用陈述句语序,A选项是疑问语序,排除;宾语从句若表示疑问,不能用that引导,B选项排除;宾语从句的时态规则是主现从任,主句“Could you tell me...” 是委婉语气(非过去时),从句无需用过去将来时,从句这里会议还未开始,要用一般将来时,D选项中“would”是过去将来时,D选项排除。故选C。
7.C
【解析】句意:这个小女孩的声音如此甜美,以至于街上很多人都停下来听她唱歌。
考查结果状语从句。 such+(a/an)+形容词+名词+that从句,表示“如此…… 以至于……”;too+形容词/副词+to do sth,表示“太……而不能做某事”;so+形容词/副词+that从句,表示“如此……以至于……”;形容词/副词+enough+to do sth,表示“足够……去做某事”。此句是主从复合句,sweet是形容词,应用so...that...引导结果状语从句。故选C。
8.B
【解析】句意:尽管你已经完成了作业,但是这不意味着你现在可以看电视。
考查连词辨析。Because因为;Although尽管;If如果;Before在……之前。根据“...you have finished your homework, it doesn’t mean you can watch TV now.”可知,前后句为让步关系。故选B。
9.A
【解析】句意:你能帮我一下吗?我一个人搬不动这些重箱子。
考查动词辨析。manage设法做到;break打破;avoid避免;create创造。根据“Could you please give me a hand ”可知,搬不动重箱子,所以是无法独自完成,manage最符合语境。故选A。
10.C
【解析】句意:我的祖父母仍然在农场工作,尽管他们已经七十多岁了。
考查连词辨析。or或者;so所以;though尽管;because因为。根据“My grandparents still work on the farm...they are over seventy years old.”可知,此处前后表示的是让步关系,所以可以用though引导让步状语从句。故选C。
11.A
【解析】句意:玲玲同意托尼对巨人堤道的看法,尽管她认为维多利亚瀑布更棒。
考查连词辨析。though虽然;because因为;so所以;or或者。分析句子可知,前后两句是让步关系,用though引导让步状语从句。故选A。
12.D
【解析】句意:他连续工作了69个小时,设法挽救了100多条生命。
考查动词辨析。promised承诺;allowed允许;treated对待;managed设法。根据“He worked for sixty-nine hours without stopping and...to save over a hundred lives”可知他连续工作很长时间,设法挽救了100多条生命。故选D。
13.A
【解析】句意:尽管雨下得很大,我们仍然按时到了学校。
考查连词辨析。Though尽管;If如果;Because因为;Until直到。 根据“…it rained heavily, we still got to school on time.”可知,前后两句为让步关系,应用though引导让步状语从句。故选A。
14.A
【解析】句意:StorySign如此有用,以至于它能让失聪儿童和他们的父母更容易读睡前故事。
考查结果状语从句。so... that如此……以至于……,so后接形容词或副词;too... to太……而不能……;such... that如此……以至于……,such后接名词短语;as...as和……一样。此处“useful”是形容词,符合“so+形容词+that从句”结构。故选A。
15.B
【解析】句意:——时间到了,埃里克。停止书写并上交你的试卷。——请等一下。我忘记写我的名字了。
考查动词短语辨析。search for搜索;hand in上交;go over复习;read out读出。根据“Time’s up, Eric. Stop writing”以及“your paper”可知,时间到了,停止书写,应该是上交试卷。故选B。
16.A 17.D 18.C 19.D 20.B 21.C 22.A 23.C 24.B 25.A 26.C 27.D 28.C 29.B 30.A
【导语】本文主要讲述了作者以自己为例,讲述自己和父母之间存在的沟通问题,并分析了造成这种代沟的原因,最后希望父母能敞开心扉,和孩子多交流。
16.句意:自从我进入初中,我的父母和我有不同的观点。
opinions观点;ways方法;examples例子;stories故事。根据“my parents and I have had different”可知,此处介绍自己和父母之间的不同观点,故选A。
17.句意:我母亲最后总是告诉我:“孩子对此一无所知!”
with和;for为了;about关于;by通过。根据“starts...telling me that”可知是通过这样说开始对话。故选D。
18.句意:我经常会这样回答:“你还生活在20世纪吗?”
question问题;kindness善良;reply回复;warmth温暖。根据“I often end up saying as a”可知是回答妈妈的话。故选C。
19.句意:我经常会这样回答:“你还生活在20世纪吗?”
day天;year年;month月;century世纪。根据“Are you still living in the 20th”可知是生活在20世纪。故选D。
20.句意:在我们从儿童成长为年轻人的过程中,我们已经慢慢形成了自己的价值观和信仰。
parents’父母的;own自己的;selves自己;children’s孩子们的。根据“we have been forming our...values and beliefs”可知我们已经慢慢形成了自己的价值观和信仰,our own“我们自己的”。故选B。
21.句意:鉴于我们成长在一个与父母成长的世纪截然不同的世纪,我们自然会形成与父母不同的价值观。
similar相似的;difficult困难的;different不同的;direct直接的。根据“we are growing up in a century that is quite...from the one in which our parents grew up”可知我们成长的时代和父母成长的时代不同。故选C。
22.句意:鉴于我们成长在一个与父母成长的世纪截然不同的世纪,我们自然会形成与父母不同的价值观。
natural自然的;cultural文化的;musical音乐的;historical历史的。根据“for us to have developed values which are different from those of our parents.”可知我们成长的时代和父母生长的时代不同,所以我们与父母不同的价值观不同,这也是自然的现象。故选A。
23.句意:但是我们的父母仍然把我们当小孩看待。
care关心;study学习;treat对待;work工作。根据“us as little kids”可知是把我们当作小孩子。故选C。
24.句意:似乎他们不愿意接受我们正在长大的事实。
looks看起来;seems似乎;sounds听起来;tastes尝起来。根据“that they aren’t willing to accept the fact that we are growing up”可知父母似乎不愿意接受我们正在长大的事实。故选B。
25.句意:所以他们很难接受现实。
dealing with处理,接受;fighting with和……打架;completing with以……完成;comparing with和……比较。根据“the reality”可知是很难接受现实,deal with符合语境。故选A。
26.句意:在青春期,我们有强烈的表达自我的需求。
myself我自己;yourselves你们自己;ourselves我们自己;themselves他们自己。根据“we feel a strong need to express”可知,主语是we,此空应填同一人称的反身代词ourselves,故选C。
27.句意:相反,他们认为自己总是正确的。
polite礼貌的;kind和蔼的;friendly友好的;correct正确的。根据“and we are wrong”可知父母总是认为自己是正确的。故选D。
28.句意:为什么他们就是不能敞开心扉,和孩子多交流,让孩子感受到爱和理解?
quickly快速地;quietly安静地;exactly确切地;especially尤其。根据“that they are unable to open their hearts”可知是到底为什么不能敞开心扉,exactly符合语境。故选C。
29.句意:为什么他们就是不能敞开心扉,和孩子多交流,让孩子感受到爱和理解?
controlled控制;understood理解;taught教;led引领。根据“their children can feel loved and”可知孩子可以感到被爱和被理解。故选B。
30.句意:我认为双方必须摒弃傲慢和偏见,建立平等和互信。
give up放弃;put up张贴;pay attention to注意;look forward to期待。根据“their pride and prejudice”可知是放弃傲慢和偏见。故选A。
31.B 32.D 33.C 34.A 35.C
【导语】本文是一篇说明文。介绍了美国一些工作的母亲参加“妈妈营地”从家务中解脱出来,放松一下。
31.细节理解题。根据“In the United States, working wives do about 75% of the housework.”可知,在美国,有工作的妻子承担了大部分家务,故选B。
32.细节理解题。根据“There, husbands and children are not allowed.”可知,在“妈妈营地”,不允许带孩子和丈夫。故选D。
33.推理判断题。根据“Some women go to Mother’s Camp just to get a break from housework. For two days they don’t cook, they don’t clean, they don’t look after their children and husbands. What do they do They enjoy warm, sunny weather, walking, swimming or boating in a clear blue lake and sing songs around the campfire. They relax away from home.”可知,一些女性参加“妈妈营地”只是为了从忙碌的家务中解脱出来,在远离家庭的地方放松。故选C。
34.细节理解题。根据“These working women say one of their biggest problems is house work.”可知,一些职业女性表示,她们最大的问题之一是家务劳动。故选A。
35.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了一些有工作的母亲参加“妈妈营地”从家务中解脱出来,放松自己,因此C项“母亲在远离家庭的地方放松”最适合做本文的标题。故选C。
36.A 37.A 38.D 39.D 40.C
【导语】本文是一篇议论文。文章主要讨论了父母与孩子之间的理解问题;在父母眼里,我们永远是长不大的孩子;作者希望父母能够和孩子好好沟通,这样彼此就能相互理解。
36.推理判断题。根据第一段“In fact, we are maybe 16 or 17 years old. In their eyes, we are always little ones and always do wrong things.”可知,作者只有十六七岁;据此可以推断,本文作者是一名学生。故选A。
37.细节理解题。根据第一段“Nearly every parent says that we never grow up. In fact, we are maybe 16 or 17 years old.”可知,大多数父母认为他们的孩子永远不会长大。故选A。
38.细节理解题。根据第三段“Do they still want more material things No! They just want a true family.”可知,大多数孩子真正想要的是一个真正的家。故选D。
39.细节理解题。根据最后一段“So I think that parents should save their money and sit down to talk with their children. And the child and his parents could understand each other better.”可知,孩子和他的父母可以坐下来好好聊一下,以便更好地理解彼此;选项D“父母应该和他们的孩子交谈。”符合原文。故选D。
40.主旨大意题。本文主要讨论了父母与孩子之间的理解问题;当今的社会,父母认为他们能够给孩子提供最好的东西,能够使孩子过上舒适的生活;但是孩子仍然不理解父母,孩子们需要的不是物质而是真正的家,是一个能给他们温暖、安慰和幸福的家。作者希望父母能够和孩子好好沟通,这样彼此就能相互理解;选项C“孩子真正想要什么。”符合原文。故选C。
41.A 42.B 43.B 44.D 45.B
【导语】本文主要讲述了一对双胞胎兄弟在一起做生意,因丢失一张20美元的钞票,两人产生隔阂,于是在商店中间砌起一堵墙。20年后一位陌生人出现作证解释,事实才得以澄清,两人重归于好。
41.推理判断题。根据“Gavin said that he had not. But Gary did not let it go and kept asking. ...Gavin said that he had not. But Gary did not let it go and kept asking.”可知,Gary不相信他的兄弟,因此Gavin很生气。故选A。
42.细节理解题。根据“The quarrel divided the young men and they could no longer work together. Later, a wall was built in the center of the store.”可知,吵架之后两兄弟用一堵墙把他们的商店隔开。故选B。
43.细节理解题。根据“One day, a strange man came to the store. ...I entered this store from the back door and saw a twenty-dollar bill on the cash register. And I took it.”可知,陌生人拿走了20美元,故选B。
44.词义猜测题。根据“I entered this store from the back door and saw a twenty-dollar bill on the cash register. And I took it.”可知,这个人拿走了店里的20美元,由此推出他很穷,broke意为“身无分文的”。故选D。
45.推理判断题。根据“After twenty years, the wall that separated them finally came down.”可知,分开他们的墙最终倒了,两兄弟和好了。故选B。
46.unable
【解析】句意:如果戴安娜来不了,我们就得找别人来发表演讲。根据“we will have to find someone else to give the speech”结合提示词可知,此处应指如果戴安娜来不了就要找别人演讲,be unable to do“无法做某事”,固定短语,unable“不能……的”,形容词作表语。故填unable。
47.address
【解析】句意:争吵无法解决你的问题。address“解决”,动词,情态动词cannot后接动词原形,空处应填address。故填address。
48.are facing
【解析】句意:据报道,中国白海豚现在面临着灭绝的危险。根据now可知,本句用现在进行时谓语动词形式为be+动词ing形式,由于主语是Chinese White Dolphins复数形式,be用are。故填are facing。
49.meeting
【解析】句意:如果你们都在同一办公室工作,你很难避免遇见她。avoid doing sth.“避免做某事”,此空应填meet的动名词形式meeting。故填meeting。
50.managed
【解析】句意:我父亲昨天自己设法修好了车。根据“yesterday”可知,句子时态为一般过去时,动词用过去式managed。故填managed。
51.misses
【解析】句意: 在经历了更多失误之后,这个男孩最终考试失败了。他感到沮丧。miss“失误”,可数名词,some more后跟复数名词。故填misses。
52.although/though
【解析】句意:虽然他没有太多经验,但他是一位好老师。根据汉语提示可知“虽然”对应的单词是“although/though”,都可以引导让步状语从句。故填although/though。
53.shut/closed
【解析】句意:昨天下午会议结束后,我关上了办公室的门窗。空处位于主语I后,填动词作谓语。根据“yesterday afternoon”可知,此句时态为一般过去时,谓语动词用过去式。“关上”用shut或close,动词,其过去式为shut或closed。故填shut/closed。
54.tasks
【解析】句意:通过完成一些不同的任务,我们学会了如何团队合作。task“任务”,some修饰可数名词复数,故填tasks。
55.order
【解析】句意:最好的组织方式是将事物按重要性顺序排列。根据中文提示可知,order“顺序”,不可数名词,故填order。
56.“WeChat guide” explains how to send messages, take pictures and make video calls. 57.Because of the rapid development of technology, children get more ways to get information and know more than their parents these days. 58.当他们教父母新技术时,父母可以自己连接到新世界。 59.It’s possible that children know more than their parents these days. 60.Yes, I do. I teach them how to type and send WeChat videos. (开放性试题,答案不唯一,言之有理即可)
【导语】本文通过介绍张明给父母发明的“微信指南”教父母如何使用智能手机的例子,说明在科技飞速发展的今天,孩子可以教父母学习新的科技,可以成为父母的老师。
56.根据“With drawings and simple words, the step-by-step guide explains how to send messages, take pictures and make video calls.”可知,微信指南解释了如何发送消息、拍照和进行视频通话。故填“WeChat guide” explains how to send messages, take pictures and make video calls.
57.根据The change of roles comes from the rapid development of technology, according to Zhou Xiaohong, a professor (教授) from Nanjing University. Zhou said, “The Internet gives children more ways to get information. It’s possible that children know more than their parents these days.”可知,科技的迅速发展,让孩子知道的信息和技术比父母还多。故填Because of the rapid development of technology, children get more ways to get information and know more than their parents these days.
58.分析句子结构可知,此句为主从复合句;When“当……时”,连词,引导时间状语从句;they“他们”,为从句的主语;teach their parents new technology“教父母新技术”;parents“父母”,为主句的主语;can connect to the new world“可以连接到新世界”;by themselves“他们自己”。故填:当他们教父母新技术时,父母可以自己连接到新世界。
59.这句话的意思是“现在的孩子可能比他们的父母知道得更多。”,与文中第三段最后一句话意思相近。故填It’s possible that children know more than their parents these days.
60.开放性试题,言之有理即可。故填Yes, I do. I teach them how to type and send WeChat videos.
61.reasons 62.but 63.their 64.a 65.easier 66.In 67.Finally 68.helpful 69.doing 70.to improve
【导语】本文主要讲述了青少年分担家务可以改善家庭关系。
61.句意:主要原因之一是青少年不做任何家务。“one of+可数名词复数”表示“……之一”,此处应用名词复数。故填reasons。
62.句意:父母需要青少年的帮助,但是青少年只想玩。分析句子可知,前句说父母需要青少年的帮助,后句说青少年只想玩,为转折关系,but“但是”。故填but。
63.句意:我认为青少年应该在生活中与父母分担家务。根据“share housework with…parents”可知此处需要一个形容词性物主代词,their“他们的”,此处表示“与父母分担家务”。故填their。
64.句意:首先,大多数父母不得不长时间工作,所以他们下班后都很累。for a long time“很长时间”,固定短语。故填a。
65.句意:如果青少年帮忙做家务活,他们的父母的生活会比以前轻松得多。根据“than”可知此处应用easy的比较级。故填easier。
66.句意:这样,青少年离开父母后就能过得好些。in this way“通过这种方法”。故填In。
67.句意:最后,父母在做家务时可以和青少年谈论一些有趣的消息。分析句子可知,此处需要一个副词来修饰整个句子,finally“最终”。故填Finally。
68.句意:这是改善他们关系的一种好方法。分析句子可知,此处需要一个形容词来修饰名词way,helpful“有帮助的”。故填helpful。
69.句意:如果青少年觉得做家务有趣的话,他们会喜欢干的。enjoy doing sth“喜欢做某事”。故填doing。
70.句意:总而言之,分担家务是改善家庭关系的好方法。a way to do sth“做某事的一种方式”。故填to improve。
71.Dave Farrow from the United States memorized the correct order of 2,704 playing cards just by looking at them once.
【解析】根据句意可知,本句时态为一般过去时态。“来自美国的戴夫 法罗”英文为“Dave Farrow from the United States”,介词短语“from the United States”作后置定语修饰“Dave Farrow”;“记住”英文为“memorize”,是动词,在句中作谓语,其过去式为“memorized”;“正确的顺序”英文为“the correct order”;“2704 张纸牌的”英文为“of 2,704 playing cards”是介词短语作后置定语,修饰“the correct order”,“the correct order of 2,704 playing cards”表示“2704张纸牌的正确顺序”;“仅仅、只是”英文为“just”;使用“them”指代前面的“playing cards”。使用介词“by+动名词形式”表示看的方式;“只看了一遍”英文为“just by looking at them once”,在句中作状语。故填Dave Farrow from the United States memorized the correct order of 2,704 playing cards just by looking at them once.
72.The young couple have been in love with each other since they first met.
【解析】分析句子可知,本句使用时态为现在完成时have done结构;since引导时间状语从句,从句中用一般过去时。这对年轻的夫妇:the young couple;爱上了彼此:be in love with each other,此处使用延续性动词;他们见面:they first met。故填The young couple have been in love with each other since they first met.
73.My father is so strict with himself that he always works to high standards.
【解析】根据汉语提示,该句可总结为so...that...“如此……以至于……”,引导结果状语从句。结合语境,该句时态为一般现在时。my father“我的父亲”,作主语;be strict with oneself“严格要求自己”,故be动词用is;always“总是”;work to high standards“工作高标准”。故填My father is so strict with himself that he always works to high standards.
74.The actress acted so well in the film that she won high praise.
【解析】根据题干可知,句子为陈述句,且为so…that…引导的结果状语从句;the actress“这个女演员”,作句子的主语,位于句首,首字母要大写;act well in the film“在电影中演得好”,句子时态为一般过去时,谓语动词应用过去式acted;she“她”,人称代词主格,作从句的主语;win high praise“赢得高度赞扬”,固定搭配,其中praise“赞扬”,不可数名词,从句时态也应用一般过去时,谓语动词应用过去式won。故填The actress acted so well in the film that she won high praise.
75.Although/Though he made little progress in English, he didn’t lose heart./Although/Though he hardly made any progress in English, he didn’t lose heart.
【解析】根据汉语提示可知该句描述的是已经发生的事情,所以用一般过去时。although/though“尽管”,引导让步状语从句;he made little progress in English或者he hardly made any progress in English表示“他在英语上几乎没有取得进步”;he didn’t lose heart“他没有灰心”,故填Although/Though he made little progress in English, he didn’t lose heart./Although/Though he hardly made any progress in English, he didn’t lose heart.
76.例文:
How to get on well with parents It’s common for teenagers to have some problems in getting on well with parents. For many teenagers, parents set too many rules. They don’t allow us to go out with friends at night and always ask us to stay at home. Also, parents pay too much attention to our grades, which gives us a lot of pressure. Sometimes, they can’t understand us.
However, we should try to understand our parents. They love us deeply and hope we can have a bright future.
To keep a good relationship with our parents, we should study hard. Besides, we should communicate with them more often, sharing our joys and worries. What’s more, we can help them with housework to show our love and care. In this way, we can get along well with our parents.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态以“一般现在时”为主;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,注意字母大小写以及标点符号。
[写作步骤]
第一步:开篇点明青少年与父母相处存在问题,接着具体阐述父母方面的表现,如规矩多、过度关注分数等,说明这些给青少年带来的困扰;
第二步:说明青少年应尝试理解父母,解释父母行为背后的爱与期望;
第三步:给出与父母保持良好关系的具体做法,如努力学习、多交流、帮忙做家务等。
[亮点词汇]
①get on well with与……相处融洽
②pay too much attention to过多关注
[高分句型]
①Also, parents pay too much attention to our grades, which gives us a lot of pressure. (which引导的非限制性定语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录