(单元培优卷)Unit 1 Know yourself 单元能力提升培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津译林版

文档属性

名称 (单元培优卷)Unit 1 Know yourself 单元能力提升培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津译林版
格式 docx
文件大小 67.3KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津译林版
科目 英语
更新时间 2025-10-09 22:17:16

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语单元能力提升培优卷牛津译林版
Unit 1 Know yourself
注意事项 考生在答题前请认真阅读本注意事项及各题答题要求 1.本试卷共11页,包含选择题(第1题~第45题,共45题)、非选择题(第46题~第76题,共31题)两部分。本卷满分120分,考试时间为100分钟。考试结束后,请将本试卷一并交回。 2.答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用0.5毫米黑色墨水的签字笔填写在试卷的规定位置,在试卷第一面的右下角填写好座位号。
一、单项选择(共15小题;每小题1分,计15分)
在下列各题A、B、C、D四个选项中选择一个能填入题干空白处的最佳答案。
1.—We often ________ the way people speak with their personalities.
—Yes, it’s necessary to speak politely to show respect and impress others.
A.spread B.compete C.connect D.trade
2.—It’s important to ________ what we have learned with our life.
—You’re right. We can really learn a lot from it.
A.connect B.compare C.warn D.think
3.My neighbor shows a ________ interest in politics because he watches TV news and reads newspapers every day.
A.lively B.lovely C.likely D.lastly
4.Many creative and environmentally minded people have _______ a way called “upcycling” to take an unwanted item into something useful.
A.come up with B.caught up with C.got along with D.worked closely with
5.“Clear waters and green hills are _______ mountains of gold and silver.” It means that we should achieve a balance between human and nature, economic development and environmental protection.
A.as well as B.as soon as C.as long as D.as good as
6.—Many international events have been held in Wuhan this year, including Wuhan Open, the famous tennis tournament.
—Yeah, the city has become more ________ than ever before.
A.crowded B.normal C.lively D.convenient
7.—I hear your friend Steve will come to Changsha to visit you alone next week.
—That’s true. ________ his father ________ his mother will go with him.
A.Both; and B.Either; or C.Neither; nor D.Not only; but also
8.— Sun Yingsha and Wang Chuqin, two young table tennis players at the World Table Tennis Championships Macao 2025, have impressed people a lot. What was the secret of their success
—_______ Sun Yingsha _______ Wang Chuqin succeeded easily. Their hard work paid off.
A.Not only; but also B.Both; and C.Neither; nor D.Either; or
9.If you don’t come to class, you’ll ________ in your studies.
A.be filled with B.make progress C.set up D.fall behind
10.Sandy is such a ________ girl that she never talks about her high grades.
A.modest B.curious C.gentle D.polite
11.Daniel has such poor eyesight that he is ________ blind without glasses.
A.as good as B.as far as C.as well as D.as much as
12.My mum is ______ in the kitchen. She often cooks something that we have never tasted before with her excellent cooking skills.
A.creative B.energetic C.organized D.powerful
13.—What’s the advantage of this kind of watch
—Family members can monitor the exact ______ of its user with its chip.
A.standard B.position C.trust D.influence
14.—Which of the twins would you like to ask to help you with your Maths
—________. They are not better at this subject than me.
A.Either B.Neither C.Both D.None
15.My art teacher is so ________ that he can make different changing pictures with sand.
A.common B.brave C.creative D.friendly
二、完形填空(共 15 小题;每小题1分,计15分)
阅读下面短文,从文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
Once in a village, there lived a rich man who built a huge garden (花园). 16 the garden was so beautiful, it became popular soon. Lots of 17 came from faraway places to visit it. The rich man had to serve them and manage (管理) the garden. With too much work to do, he needed a person with the working 18 and experience to help him. Then he 19 a notice outside. It said that he’d like a garden keeper.
Seeing the notice, many people wanted to get the job. They knew the rich man would 20 a lot. However, the rich man 21 to let them work after the interview (面试). Many people said the rich man must have been so strict. He paid no 22 to their words and kept looking for a keeper. He often sat in front of the door, 23 visitors come and go.
One day, the rich man 24 a young man in old clothes who walked towards the garden. He asked the man, “Would you like to be 25 garden keeper ”
The man was 26 . He said: “I have no experience. How can I manage such a big garden ”
“I believe you’re the 27 person for the job. On the way to the garden, I put a 28 on the ground. Many people have fallen over it 29 , no one moved the stone out of the way. Only you did it. It’s nice of you to think about others,” the rich man replied. At last, the young man 30 the keeper. He did a really good job there.
16.A.Unless B.When C.Although D.Since
17.A.partners B.visitors C.patients D.students
18.A.habit B.condition C.stress D.ability
19.A.put up B.looked up C.gave up D.took up
20.A.protect B.pay C.thank D.save
21.A.trained B.invited C.refused D.helped
22.A.attention B.money C.time D.memory
23.A.telling B.speaking C.hearing D.watching
24.A.realized B.introduced C.discovered D.checked
25.A.my B.his C.her D.your
26.A.bored B.tired C.interested D.surprised
27.A.outgoing B.right C.common D.wrong
28.A.flower B.bag C.stone D.card
29.A.However B.Still C.Just D.Perhaps
30.A.got B.accepted C.requested D.became
三、阅读理解(共15 小题;每小题2分,计30分)
阅读下列内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
A
The rich smell of fresh coffee and handmade desserts hits your nose as you step inside 1017 Cafe on Gaoxiong Road, Wuhan.
“Hello, what would you like to order ” Hui, the 19-year-old barista (咖啡师), cheerfully asks. After taking the order, he slowly repeats it to Wei, another staff member.
“An iced latte!” Wei repeats loudly and carefully prepares your drink, ensuring every step is perfect and the service is friendly.
If not for Hui and Wei’s slow speech and actions, you might not notice anything special. But in fact, you are served by “Xin Youth (心青年)”, young adults with intellectual (心智) disabilities.
In 2023, the cafe was founded by Hu Hong, who also created the AiTe Learning Center for intellectually disabled children. For 19 years, AiTe has helped over 2, 000 children join regular schools. As these children grew up, new worries rose as they needed ways to make it in the real world.
Hu opened 1017 Cafe with six “Xin Youth” baristas and taught them practical skills. Her goal is to create a model that can be repeated to help more Xin Youth find real jobs and feel valued.
Considering the Café’s special nature, customers are usually patient with small mistakes. However, Hu strongly believe that customers should not come out of pity. The cafe has a strict “101” rule: each drink must be made 100 times before it can be sold at full price. “I always tell our baristas that independence is made, not given.” said Hu.
Nearly a year later, the café can now run on its income, showing that Hu’s idea is successful.
31.What is special about 1017 Cafe
A.Drinks. B.Baristas. C.Smells. D.Service.
32.Why did Hu Hong open the café
A.To set up an example. B.To create jobs for baristas.
C.To help disabled children. D.To support the AiTe center.
33.Through the “101” rule, the café teaches Xin Youth that ________.
A.they cannot make any small mistakes B.they should not depend on others’ pity
C.they must not sell coffee at full price D.they need to work harder to learn more
34.What progress has the café made in a year
A.It has become a business success. B.It has won customers’ patience.
C.It can support itself now. D.It stopped following the “101” rule.
35.What would be the best titles of this passage
A.Help Xin Youth Baristas B.Independence Given
C.A Dream Café D.Coffee with Care
B
Michael lived with disabilities (缺陷) in his life. He seldom talked with others. Starting at the age of 21, he looked for jobs in different companies, but all of them turned him down. He was especially sad because he didn’t have a job to support himself.
This caused Michael to do something for himself. He took business classes through the Rhode Island Developmental Disability Centre. Once he completed the program, he opened a coffee shop. Within three weeks, the coffee shop became one of the most popular places in the city. Michael and Sheil a saw the impact (影响) , and they realized that the best thing about a coffee shop was its sense of community.
People come in, and they communicate with each other and become close. It is also a great chance for people to learn about people with disabilities and what they can do just like other people if they’ re given time to shine.
Sheila believed opening the shop helped Michael a lot. She saw how he stood higher than before. He lit up the room with his smile and greeted every customer with a smile. She also considered the coffee shop as a great chance to improve Michael’s social skills. Michael was glad to help to sell products made by his peers (身份相同的人) . You could find baked goods, handmade bags, and clothes made by his friends who also have disabilities.
Michael wanted to move forward, and he aimed to hire (雇用) people with special needs. When asked by others how he felt after being refused by many companies, he said he felt helpless. This was something that Michael didn’t want other people with disabilities to feel and experience. Sheil a felt like what Michael did was very helpful for other people who had trouble finding a job because of their disabilities.
36.What does the underlined part “turned him down” mean
A.Hurt him. B.Refused him. C.Welcomed him. D.Laughed at him.
37.Why did Michael start his own business
A.Because he wanted to make friends. B.Because he got marketing experience.
C.Because he had difficulty getting a job. D.Because his mother asked him to do so.
38.What makes Michael’s coffee shop so popular
A.It gets people close to each other. B.It offers people special goods.
C.It makes people more creative. D.It offers people part- time jobs.
39.What did Michael get from opening his coffee shop
A.He became a rich businessman. B.He received gifts from his peers.
C.He had many disabled customers. D.He became more confident than before.
40.What is the best title of the text
A.The best way to start a business B.Difficulties are valuable lessons
C.Self- confidence achieves success D.The disabled shine in proper jobs
C
Have you ever seen how the people who worked in the fire station put out a fire when the fire broke out in the forest Now I’ ll tell you something about smokejumpers (空降森林灭火员) and let you know more about them.
Smokejumpers are special firefighters (消防员). They jump from planes into areas that are difficult to reach by car or on foot, like the middle of a mountain forest. They race to put out fires as fast as they can.
At a fire site (现场), smokejumpers first check the lie of the land and decide how to fight the fire. They try their best to stop a fire from spreading (蔓延). Using their tools, smokejumpers clear burnable things like dry grass and leaves on the land. They usually take some water with them.
In the U. S. although most smokejumpers are men, more women are joining. The important thing is that your height and weight must be within a certain range (范围). For example, smokejumpers In the U. S. must be between 120 and 200 pounds in weight, so they won’t get hurt when they land, or be blown by strong winds.
Smokejumpers must also be able to live in the wilderness. In Russia, many smokejumpers know how to find food in the forest and make simple tools. The work is dangerous, and the hours are long. But for smokejumpers, smokejumping isn’t just a job. They love being able to jump out of planes, fighting fires, and living in the forest. As 28-year-old Russian smokejump er Alexi Tishin says proudly, “This is the best job for brave people.”
41.How do smokejumpers go to their work
A.On foot. B.By train. C.By plane. D.By car.
42.The underlined word “burnable ” in Paragraph 3 means“________” in Chinese.
A.会动的 B.可燃的 C.易活的 D.可用的
43.As for smokejumpers in the U. S.________
A.they don’t think their work is dangerous B.most of them are under 28 years old
C.they have proper height and weight D.there are no women smokejumpers
44.What can we know about Alexi Tishin
A.He loves his job. B.He is an American.
C.He Works short hours. D.He lives in the wilderness.
45.According to the passage, the author may agree that ________.
A.women are not suitable to be smokejumpers
B.the smokejumpers work in communities to fight fire
C.the work of smokejumpers is not difficult to be done
D.we should be proud of smokejumpers and respect them
四、词汇运用(共10小题;每小题1分,计10分)
根据句子意思,用括号中所给汉语提示或英语单词的适当形式填空。写出空缺处所填单词的正确形式。
46.The little boy is very (create). He often comes up with interesting ideas.
47.We promised (pay) full attention in class.
48.The woman got (patient) as she waited in line for a long time.
49.But remember that fully half of all accidents come from driver’s (careless), so always stay focused on the road.
50.This model is popular because it’s sold at a (fix) price.
51.The Frenchmen are (先锋) in the field of Cell Therapy.
52.We should (尊重) the elderly and help them when they are in need.
53.Topic sentences are helpful for us to get the (总的) idea of a reading material.
54.After some more (失误), the boy failed in the exam in the end. He was upset.
55.In China, people like to celebrate their birthdays according to the lunar (日历).
五、阅读表达(共5 小题;每小题2分,计10分)
根据短文内容, 回答下列问题。
There are some apologetic terms (表示歉意的用语) in English. It seems that they mean the same thing. They almost do. However, what’s the difference between“Pardon ” , “I’m sorry.” , “Excuse me.” and“ What ”
Pardon
Americans don’t really use “Pardon ” If you do, they will probably joke that you’re trying to sound pretentious (炫耀的) or joke that you’re British.
I’m sorry.
We often use “I’m sorry.” for past events. That’s to say, it is generally used to apologize for something you have already done. For example, if you step on someone’s foot on a crowded bus, you would say “I’m sorry.” or “Sorry.”
Excuse me.
This is generally a term to ask permission (允许) for something. For example, you’re walking through a crowded space and someone is in your way. You would say “Excuse me.” to ask him/her to move out of your way.
What
Americans usually use it to ask someone to repeat himself/herself. If you want to be politer, you could say, “I’m sorry, what was that ” or “Excuse me, what did you say ” or any other such thing. Most Americans just say “What ” though.
In our daily life, we can also use these terms by mixing them up. You could, for example, ask someone to move by saying “Sorry, would you mind moving ” It’s an extra-polite way to make your request.
56.Who say “Pardon ” more often, Americans or the British
57.Which term is used for future events according to the passage
58.When do Americans usually say “What”
59.If you step on someone’s foot on a crowded bus, what would you say
60.补全下面句子所缺内容:
The passage is mainly about among some apologetic terms in English.
六、缺词填空(共 10空;每空1分,计10分)
请用适当的词完成下面这篇短文。每个空只能填写一个形式正确、意义相符的单词。
One day, Tom went out to look for work. He went from place 61 place. However, he could not 62 a job. In the afternoon, he came to a factory. He went into the office building and opened the 63 of a big room. There he saw a fat man sitting at 64 desk.
“What do you want ” the man asked. “I am looking for work,” answered Tom. “Any kind of work ” the man asked. “Any kind of 65 , please. I am strong, you see,” Tom said.
The man looked at Tom for a long time and then he said, “We have got enough workers. We want 66 more. Get out.” Tom turned around. When he was going to the door, the 67 man said, “OK, do you see the man over there ” He pointed to a man outside the window. “I give 68 five dollars a day. I will only give you four dollars a day. Do you want his job He is getting old. Of course, I won’t give you five dollars a day. I can only give you four dollars a day.” For a 69 time, Tom said nothing. He thought of his wife and children. But that worker had his wife and children, 70 . Finally Tom said, “No, I won’t want the job.” Tom was right. He didn’t want to takethe bread out of another worker’s mouth.
七、书面表达(计30分)
A.句子翻译(共5 小题;每小题2分,计10分)
将下列句子译成英语,并将所译句子写在横线上。
71.美国的Dave Farrow只看了一遍,就记住了2704张纸牌的正确顺序。
72.自从他放弃打电脑游戏以来,他已经不落后其他人了。
73.失之毫厘,谬以千里;所以在这个活动中我犯不起任何错误。
74.她最大的挑战是学会如何在晚餐桌上表现。
75.令我惊奇的是,杰克在这场竞赛中领先。
B.写作(计20分)
76.学生会要表彰一批优秀学生,Tom想推荐他的同学John竞争“最乐于助人奖”(the Most Helpful Student Award)。请你以Tom的名义,用英语给学生会主席写一封80~100词的推荐信。
推荐信中必须包括下列要点:
1.他有礼貌,勤奋,谦虚,乐于助人,常常帮助同学学习;
2.他经常为希望工程募集物品;
3.他擅长电脑,经常为帮扶俱乐部(the Helping Hands Club)从网上查找资料;
4.他从不介意做额外的工作,经常指导新同学如何使用图书馆,大家都很感激他。
Dear President of Students’ Union,
I would like
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours faithfully,
Tom
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C
【解析】句意:——我们经常将人们的说话方式与他们的个性联系起来。——是的,礼貌地说话是必要的,可以显示尊重并给人留下深刻印象。
考查动词辨析。spread传播;compete完成;connect把……联系起来;trade贸易。根据“Yes,it’s necessary to speak politely to show respect and impress others.”可知,此处是说我们经常将人们的说话方式与他们的个性联系起来。故选C。
2.A
【解析】句意:——将我们所学的知识与生活联系起来是很重要的。——你说得对。我们真的可以从中学到很多东西。
考查动词辨析。connect联系;compare比较;warn警告;think认为。根据“You’re right. We can really learn a lot from it.”可知,此处是说“将我们所学的知识与生活联系起来是很重要的”,所以,“connect联系”符合题意。故选A。
3.A
【解析】句意:我的邻居对政治表现出浓厚的兴趣,因为他每天都看电视新闻和读报纸。
考查形容词辨析。lively活跃的,浓厚的;lovely可爱的;likely可能的;lastly最后。根据“he watches TV news and reads newspapers every day”可知,他对政治的兴趣是“浓厚的”,应选lively。故选A。
4.A
【解析】句意:许多有创造力和环保意识的人想出了一种称为“升级回收”的方法,将不需要的物品变成有用的东西。
考查动词短语。come up with想出;caught up with赶上;got along with和……相处;worked closely with与……密切合作。根据“a way called ‘upcycling’ to take an unwanted item into something useful”可知,是想出了一种称为“升级回收”的方法。故选A。
5.D
【解析】句意;“绿水青山就是金山银山”它意味着我们应当在人与自然、经济发展与环境保护之间取得平衡。
考查连词辨析和as+原级+as结构。as well as也,和……一样;as soon as一……就;as long as只要;as good as和……一样好,不亚于。根据“Clear waters and green hills are...mountains of gold and silver.”可知此处是指绿水青山和金山银山一样好。故选D。
6.C
【解析】句意:——今年,包括著名的网球锦标赛武汉网球公开赛在内的许多国际赛事都在武汉举行。——是的,这座城市比以往任何时候都更有活力。
考查形容词辨析。crowded拥挤的;normal正常的;lively有活力的;convenient方便的。根据“Many international events have been held in Wuhan this year, including Wuhan Open, the famous tennis tournament.”可知,许多国际赛事都在武汉举行,因此这座城市更有活力,故选C。
7.C
【解析】句意:——我听说你的朋友史蒂夫下周要独自来长沙看你。——是真的。他爸爸和妈妈都不会和他一起去。
考查连词短语辨析。Both ... and ... 两者都;Either ... or ... 要么……要么……;Neither ... nor ... 既不……也不……;Not only ... but also ... 不仅……而且……。根据“Steve will come to Changsha to visit you alone”可知,这里需要一个表示“两者都不”的连词短语,Neither ... nor ... 符合语境。故选C。
8.C
【解析】句意:——孙颖莎和王楚钦是2025年澳门世界乒乓球锦标赛的两名年轻乒乓球运动员,给人留下了深刻的印象。他们成功的秘诀是什么?——孙颖莎和王楚钦都不是轻松取胜的。他们的辛勤工作得到了回报。
考查并列连词辨析。Not only…but also...不仅……而且……;Both…and…两者都……;Neither…nor…既不……也不……;Either…or…要么……要么……。根据“Their hard work paid off.”以及选项可知,孙颖莎和王楚钦都不是轻松取胜的。两者都不,用Neither…nor…。故选C。
9.D
【解析】句意:如果你不来上课,你的学习就会落后。
考查动词短语。be filled with充满;make progress取得进步;set up建立;fall behind落后。根据“If you don’t come to class, you’ll…in your studies.”的语境可知,缺课会导致学业落后,D项符合。故选D。
10.A
【解析】句意:桑迪是一个如此谦虚的女孩,她从不谈论自己的高分。
考查形容词辨析。modest谦虚的;curious好奇的;gentle温柔的;polite有礼貌的。根据语境可知,空格后的从句“她从不谈论自己的高分”解释了桑迪的品质,不炫耀高分正是“谦虚”的表现,所以应该用modest。故选A。
11.A
【解析】句意:丹尼尔视力很差,不戴眼镜的话他几乎和盲人一样。
考查短语辨析。as good as几乎,差不多;as far as就……而言;as well as也,和……一样好;as much as和……一样多。根据“Daniel has such poor eyesight”可知,丹尼尔视力很差,不戴眼镜几乎和盲人一样,“as good as”符合语境。故选A。
12.A
【解析】句意:我妈妈在厨房里很有创意。她经常用她出色的厨艺做一些我们从未尝过的东西。
考查形容词辨析。creative有创造力的;energetic精力充沛的;organized有组织的;powerful强大的。根据“She often cooks something that we have never tasted before with her excellent cooking skills.”可知,妈妈在制作食物方面很有创造力。故选A。
13.B
【解析】句意:——这种手表的优点是什么?——家庭成员可以用它的芯片监测使用者的确切位置。
考查名词辨析。standard标准;position位置;trust信任;influence影响。根据“Family members can monitor the exact...of its user with its chip.”可知,此处指的是监测使用者的确切位置,故选B。
14.B
【解析】句意:——这对双胞胎中你想让谁帮你学习数学?——都不要。他们在这门功课上不比我好。
考查代词辨析。either两者中任意一个;neither两者都不;both两者都;none没有一个(三者或三者以上)。根据“the twins”和“They are not better at this subject than me.”可知,双胞胎都不擅长数学,说话者不想请任何一人帮忙,因此是两个都不选。故选B。
15.C
【解析】句意:我的美术老师是如此有创造力,以至于他能用沙子制作出不同的变化的图片。
考查形容词辨析。common常见的;brave勇敢的;creative有创造力的;friendly友好的。根据“he can make different changing pictures with sand”可知,能用沙子制作出不同的变化的图片,说明老师很有创造力。故选C。
16.D 17.B 18.D 19.A 20.B 21.C 22.A 23.D 24.C 25.A 26.D 27.B 28.C 29.A 30.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一个富人建造了一个大花园,花园变得很受欢迎,他需要找一个有能力和经验的园丁来管理花园。很多人来应聘,但富人拒绝了他们。直到有一天,他看到一个穿着旧衣服的年轻人,这个年轻人是唯一一个看到地上的石头并把它移开的人。富人认为这个年轻人是适合这份工作的人,最终年轻人成为了园丁,并且干得很好。
16.句意:由于花园很漂亮,它很快就出名了。
Unless除非;When当……时;Although尽管;Since因为。根据“the garden was so beautiful, it became popular soon.”可知,花园很漂亮和它很快就出名了之间是因果关系,用since引导原因状语从句。故选D。
17.句意:许多游客从很远的地方来参观它。
partners伙伴;visitors游客;patients病人;students学生。根据“came from faraway places to visit it”可知,是游客来参观。故选B。
18.句意:由于有太多的工作要做,他需要一个有工作能力和经验的人来帮助他。
habit习惯;condition条件;stress压力;ability能力。根据“he needed a person with the working...and experience to help him”可知,需要一个有工作能力和经验的人。故选D。
19.句意:然后他在外面贴了一个告示。
put up张贴;looked up查阅;gave up放弃;took up占据。根据“a notice outside”可知,是张贴了一个告示。故选A。
20.句意:他们知道富人会付很多钱。
protect保护;pay支付;thank感谢;save拯救。根据“many people wanted to get the job”可知,很多人想得到这份工作是因为富人会付很多钱。故选B。
21.句意:然而,富人在面试后拒绝了让他们工作。
trained训练;invited邀请;refused拒绝;helped帮助。根据“Many people said the rich man must have been so strict.”可知,富人拒绝了让他们工作。故选C。
22.句意:他没有注意他们的话,继续寻找园丁。
attention注意;money钱;time时间;memory记忆。根据“He paid no...to their words”可知,是没有注意他们的话,pay attention to“注意”。故选A。
23.句意:他经常坐在门前,看着来来往往的游客。
telling告诉;speaking说;hearing听见;watching观看。根据“visitors come and go”可知,是看着游客来来往往。故选D。
24.句意:一天,富人发现一个穿着旧衣服的年轻人朝花园走去。
realized意识到;introduced介绍;discovered发现;checked检查。根据“a young man in old clothes who walked towards the garden”可知,是发现了一个年轻人。故选C。
25.句意:你想成为我的园丁吗?
my我的;his他的;her她的;your你的。根据“Would you like to be...garden keeper”可知,是问年轻人想不想成为自己的园丁。故选A。
26.句意:这个人很惊讶。
bored无聊的;tired疲惫的;interested感兴趣的;surprised惊讶的。根据“I have no experience. How can I manage such a big garden ”可知,年轻人没有经验,所以很惊讶。故选D。
27.句意:我相信你是这份工作的合适人选。
outgoing外向的;right合适的;common普通的;wrong错误的。根据“I believe you’re the...person for the job”可知,富人认为年轻人是这份工作的合适人选。故选B。
28.句意:在去花园的路上。我在地上放了一块石头。
flower花;bag包;stone石头;card卡片。根据“no one moved the stone out of the way”可知,是放了一块石头。故选C。
29.句意:然而,没有人把石头移开。
However然而;Still仍然;Just只是;Perhaps也许。根据“Many people have fallen over it..., no one moved the stone out of the way”可知,前后是转折关系,用however连接。故选A。
30.句意:最后,这个年轻人成为了园丁。
got得到;accepted接受;requested要求;became成为。根据“the young man...the keeper”可知,是成为了园丁。故选D。
31.B 32.A 33.B 34.C 35.D
【导语】本文主要介绍了一家咖啡师是智障的咖啡店。
31.细节理解题。根据“But in fact, you are served by ‘Xin Youth (心青年)’, young adults with intellectual (心智) disabilities”可知,1017咖啡店的特别之处是它的咖啡师,故选B。
32.细节理解题。根据“Her goal is to create a model that can be repeated to help more Xin Youth find real jobs and feel valued.”可知,她的目标是创造一个可以重复的模型,帮助更多的心青年找到真正的工作并感受到价值。故选A。
33.细节理解题。根据“I always tell our baristas that independence is made, not given”可知,我总是告诉我们的咖啡师,独立是后天养成的,而不是天生的,所以通过“101”法则是让心青年学会独立,故选B。
34.细节理解题。根据“Nearly a year later, the café can now run on its income, showing that Hu’s idea is successful”可知,近一年后,这家咖啡馆现在可以依靠收入运营,故选C。
35.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了一家咖啡师是智障的咖啡店。D项“有爱的咖啡”符合,故选D。
36.B 37.C 38.A 39.D 40.D
【导语】本文主要讲述了残疾人Michael开咖啡店养活自己,并帮助那些因残疾而找不到工作的人。
36.词义猜测题。根据第一段“Starting at the age of 21 ... he didn’t have a job to support himself.”可知,不能养活自己,说明很多公司拒绝了他,下划线短语turned him down的意思应为“拒绝了他”。故选B。
37.细节理解题。根据第一段“Starting at the age of 21, he looked for jobs in different companies, but all of them turned him down.”以及第二段“This caused Michael to do something for himself. He took business classes through ... he opened a coffee shop.” 可知Michael自己创业,因为他很难找到工作。故选C。
38.细节理解题。根据“People come in, and they communicate with each other and become close.”可推断出Michael的咖啡馆受欢迎,因为它能让人们近在咫尺,亲密交流。故选A。
39.推理判断题。根据“Sheila believed opening the shop helped ... a great chance to improve Michael’s social skills.” 可推断出Michael开咖啡店变得比以前更自信了。故选D。
40.最佳标题题。通读全文,根据“Once he completed the program, he opened a coffee shop.Within three weeks, the coffee shop became one of the most popular places in the city.”可知文章主要讲述了残疾人Michael开咖啡店养活自己,并帮助那些因残疾而找不到工作的人。故最佳标题应为“残疾人在适当的工作中大放异彩”。故选D。
41.C 42.B 43.C 44.A 45.D
【导语】本文主要介绍了一些空降森林消防员这一职业的相关信息。
41.细节理解题。根据“Smokejumpers are special firefighters (消防员). They jump from planes into areas that are difficult to reach by car or on foot, like the middle of a mountain forest.”可知,他们从飞机上跳到汽车或步行难以到达的地区。故选C。
42.词句猜测题。根据“Using their tools, smokejumpers clear burnable things like dry grass and leaves on the land. They usually take some water with them.”可知,空降消防员利用工具清除土地上的干草和树叶等易燃物品。因此推测划线单词为“易燃的,可燃的”。故选B。
43.细节理解题。根据“The important thing is that your height and weight must be within a certain range (范围).”可知,美国的空降消防员要有合适的身高和体重。故选C。
44.细节理解题。根据“As 28-year-old Russian smokejump er Alexi Tishin says proudly, ‘This is the best job for brave people.’”可知,Alexi Tishin很喜欢的他的工作。故选A。
45.推理判断题。根据“The work is dangerous, and the hours are long. But for smokejumpers, smokejumping isn’t just a job. They love being able to jump out of planes, fighting fires, and living in the forest. As 28-year-old Russian smokejump er Alexi Tishin says proudly, ‘This is the best job for brave people.’”可知,我们应该为空降森林消防员这一职业感到骄傲并尊重他们。故选D。
46.creative
【解析】句意:这个小男孩非常有创造力。他经常能想出有趣的点子。create“创造”,动词,空处位于be动词is后面,用形容词形式creative“有创造力的”。故填creative。
47.to pay
【解析】句意:我们承诺在课堂上会全神贯注。根据“promised”可知,此处需用“promise to do sth.”结构,表示“承诺做某事”,因此空格处填不定式“to pay”作宾语。故填to pay。
48.impatient
【解析】句意:那个女人变得不耐烦了,因为她排了很长时间队。根据“as she waited in line for a long time”可知,此处表示因长时间排队而变得不耐烦,应用patient“耐心的”的反义词impatient“不耐烦的”,位于系动词“got”后作表语。故填impatient。
49.carelessness
【解析】句意:但要记住,一半的事故来自司机的粗心大意,所以要始终专注于道路。空前有“driver’s”,表示“司机的”,需用名词作宾语,careless粗心的,形容词,其名词形式为“carelessness粗心大意”。故填carelessness。
50.fixed
【解析】句意:这种型号很受欢迎,因为它是以固定价格出售的。根据“at a...price”可知,横线处需填形容词来修饰名词price,fix“固定”,动词,其形容词形式为fixed。at a fixed price“以固定价格”。故填fixed。
51.pioneers
【解析】句意:法国人是细胞治疗领域的先驱。根据汉语提示可知,空处应填名词pioneer“先锋,先驱”,此处应用复数形式表示泛指。故填pioneers。
52.respect
【解析】句意:我们应该尊重老人,在他们需要帮助的时候帮助他们。“should”为情态动词,后接动词原形,“尊重”常见英文表达为“respect”,动词,符合句子结构和语境。故填respect。
53.general
【解析】句意:主题句有助于我们了解阅读材料的大意。根据汉语提示可知,空处应填形容词general“总的”,修饰名词idea,作定语。故填general。
54.misses
【解析】句意: 在经历了更多失误之后,这个男孩最终考试失败了。他感到沮丧。miss“失误”,可数名词,some more后跟复数名词。故填misses。
55.calendar
【解析】句意:在中国,人们喜欢按照农历来庆祝他们的生日。根据汉语提示可知,calendar为“日历”,lunar calendar为“农历”或“阴历”。故填calendar。
56.The British. 57.“Excuse me” is used for future events. 58.They want someone to repeat himself/herself. 59.If I step on someone’s foot on a crowded bus, I would say “I’m sorry” to him. 60.the differences
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了英语中一些表示歉意的用语的区别。
56.根据“Americans don’t really use ‘Pardon ’ If you do, they will probably ... joke that you’re British.”可知,美国人不使用“Pardon ”。故填The British.
57.根据文中“For example, you’re walking through a crowded space and someone is in your way. You would say ‘Excuse me’ to ask him/her to move out of your way.”可知,“Excuse me”被用在未来的事件中。故填“Excuse me” is used for future events.
58.根据“Americans usually use it to ask someone to repeat himself/herself.”可知,当他们想要别人重复他/她的话的时候,通常会说“What”。故填They want someone to repeat himself/herself.
59.根据“For example, if you step on someone’s foot on a crowded bus, you would say ‘I’m sorry.’ or ‘Sorry.’”可知,如果我在拥挤的公交车上踩了某人的脚,你将说对不起。故填If I step on someone’s foot on a crowded bus, I would say “I’m sorry” to him.
60.通读全文,主要介绍了“Pardon ”“I’m sorry.”“Excuse me.”“What ”区别。故填the differences。
61.to 62.find 63.door 64.a/his 65.work 66.no 67.fat 68.him 69.long 70.too
【导语】本文讲述了一个名叫Tom的人去寻找工作的经历,故事反映了Tom的道德抉择和对他人生活的体谅。
61.句意:他到处去寻找工作。句子描述Tom去找工作的场所,从一个地方到另一个地方,固定短语为“from place to place”意为“到处”,表示连续到不同的地点找工作。故填to。
62.句意:然而,他不能找到一份工作。根据“Tom went out to look for work.”和“However, he could not...a job.”可知,他在找工作,这里表达他不能“找到”工作,“find”意为“找到”,“could not”后面用动词原形,因此使用“find”。故填find。
63.句意:下午,他来到一个工厂,他进入办公楼然后打开一个大房间的门。根据“He went into the office building and opened the...of a big room.”,此处指他打开一个大房间的“门”,“door”为名词,表示“门”,故填door。
64.句意:在那里他看到一个胖男人坐在一张桌子旁。根据“There he saw a fat man sitting at...desk.”可知,句中“desk”是可数名词单数,这里表示泛指“一张桌子”,且“desk”是以辅音音素开头的单词,因此可以使用冠词“a”;此处也可以表示“他坐在他的桌子旁”,可以使用形容词性物主代词“his”。故填。a/his。
65.句意:汤姆回答说任何种类的工作都行。根据上文“Any kind of work ”,此处回答是对上文“关于工作”的反问,此处使用“work”,同样表示“任何的工作”,故填work。
66.句意:这个男人看了汤姆很长时间然后说,我们已经有足够的工人了,我们不再需要更多工人了。根据“We have got enough workers.”可知,我们已经有足够的工人了,表示“不再”需要更多的工人,“no more”表示“不再”,故填no。
67.句意:当汤姆转身要出门的时候,这个胖男人说话了。根据前文“There he saw a fat man sitting at a desk.”提到的“a fat man”,此处再次提到这个男人即“the fat man”,故填fat。
68.句意:这个男人指着窗外的一个男人说,我给他每天五美元。根据“He pointed to a man outside the window.”可知,他指向窗外的一个男人,这里表示给“他”每天五美元,此处“him”指代那个男人,故填him。
69.句意:汤姆很长时间没有说话。根据“For a...time, Tom said nothing.”可知,汤姆什么也没说,这里表示很长时间没有说话,介词“for”后面跟一段时间,“for a long time”表示“很长时间”,是固定短语,故填long。
70.句意:他想到了他的妻子和孩子,但是那个工人也有妻子和孩子。根据“He thought of his wife and children. But that worker had his wife and children...”可知,那个工人也有妻子和孩子,他想到了自己的妻子和孩子,于是他“也”想到了那个工人跟他一样。“too”表示“也”,用于肯定句位于末,故填too。
71.Dave Farrow from the United States memorized the correct order of 2,704 playing cards just by looking at them once.
【解析】根据句意可知,本句时态为一般过去时态。“来自美国的戴夫 法罗”英文为“Dave Farrow from the United States”,介词短语“from the United States”作后置定语修饰“Dave Farrow”;“记住”英文为“memorize”,是动词,在句中作谓语,其过去式为“memorized”;“正确的顺序”英文为“the correct order”;“2704 张纸牌的”英文为“of 2,704 playing cards”是介词短语作后置定语,修饰“the correct order”,“the correct order of 2,704 playing cards”表示“2704张纸牌的正确顺序”;“仅仅、只是”英文为“just”;使用“them”指代前面的“playing cards”。使用介词“by+动名词形式”表示看的方式;“只看了一遍”英文为“just by looking at them once”,在句中作状语。故填Dave Farrow from the United States memorized the correct order of 2,704 playing cards just by looking at them once.
72.He hasn’t fallen behind others since he gave up playing computer games.
【解析】该句是陈述句。主句用现在完成时,从句用一般过去时。主语he,句首首字母大写;动词fall behind,变为现在完成时的否定形式hasn’t fallen behind“不落后”;宾语others;时间状语从句since he gave up playing computer games“自从他放弃打电脑游戏”,since后用一般过去时,give up doing sth.“放弃做某事”,动词变为一般过去式gave;playing computer games“玩电脑游戏”。故填He hasn’t fallen behind others since he gave up playing computer games.
73.A miss is as good as a mile, so I can’t afford any mistakes in the activity.
【解析】a miss is as good as a mile“失之毫厘,谬以千里”;so“所以”;I“我”;can’t afford“负担不起”;any mistakes“任何错误”;in the activity“在这个活动中”。故填A miss is as good as a mile, so I can’t afford any mistakes in the activity.
74.Her biggest challenge is learning how to behave at the dinner table
【解析】本句时态为一般现在时。her biggest challenge“她的最大挑战”,作主语;谓语用is“是”;learning“学习”,动名词作表语;how to behave“如何表现”;at the dinner table“在晚餐桌上”。故填Her biggest challenge is learning how to behave at the dinner table。
75.To my surprise, Jack took the lead in the race.
【解析】分析句子,该句是一般过去时。to my surprise令我惊奇的是;took the lead领先;in the race在这场竞赛中。故填To my surprise, Jack took the lead in the race.
76.例文
Dear President of Students’ Union,
I would like to recommend John for the Most Helpful Student Award.
John is my classmate. He has many good qualities.
He is polite, hard-working and very modest. He is always helpful. He often helps us with our study. He often helps raise things for Project Hope. He is good at computers and often searches for information on the Internet for the Helping Hands Club. He never minds doing extra work and often shows the new students how to use the school library. We are all grateful to him for his help.
We all think he is the most suitable person for this award. We all hope you can agree with us.
Yours faithfully,
Tom
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇应用文,为推荐信;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏信息,可适当补充细节。
[写作步骤]
第一步,开篇点明推荐意图(推荐John竞选奖项);
第二步,描述John的优秀品质和具体事例;
第三步,总结并点题,再次推荐John。
[亮点词汇]
①help sb. with sth.帮助某人做某事
②search for搜索,查找
③on the Internet在网络上
④mind doing sth.介意做某事
⑤show sb. how to do sth.向某人展示如何做某事
⑥be grateful to sb. for sth.因某事感谢某人
[高分句型]
We all think he is the most suitable person for this award.(宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)