中小学教育资源及组卷应用平台
译林9A U6课后阅读专项训练(含答案)
(一)选词填空
cartoon, chat show, documentary, drama series, interesting, exciting, funny, boring, enough, comedy
When I was young, I liked watching 1 because they were very 2 . After I went to the primary school, I found action films 3 and I watched this type of films every week. When I became a secondary school student, I liked watching 4 . I thought they were very 5 and they made me laugh a lot. I have studied in a high school since last year. I find 6 and 7 are not interesting, exciting or funny. In fact, they are 8 . And I find 9 are very popular and lots of people enjoy watching them day and night. However, they are too long. We students don’t have 10 time to watch them all.
1. _________ 2. _________ 3. _________ 4. _________ 5. _________
6. _________ 7. _________ 8. _________ 9. _________ 10. _________
(二)完型填空
A smiling face at the store
I need to get some things to clean the house this week-end, so I headed over to a local store. While walking around, I realized that I wasn’t 1 at anyone. That was out of character. I almost always smile at strangers with the 2 that it might brighten their day a bit. But in that particular moment, I was thinking of what had 3 me earlier in the day,not really in the mood(心情) to smile.
When I went to check out my things, I met 4 a very long line. People were buying Christmas gifts. To shorten the first line, a second register (收银台) opened up. I 5 turned to it. After a few moments, I began to 6 that all the people before me had lots of things to check out. I wasn’t 7 any longer, so I returned to the first line. After a short while, all the people in the second line checked out. I was 8 standing in the first line.
At last, it was my 9 to check out. I found that the man behind the register seemed so 10 ! He greeted me with a huge smile.
“It’s nice to 11 see a smiling face in this store,” I commented.
He replied, “I love to smile, 12 you never know what people are going through.” At that moment, he made me think of 13 .
Something in me changed,and we began 14 kindness—about how it goes a long way. There was no one behind me, so we talked and laughed for a while. What a 15 it is, to be cheered up by this kind young man! I suddenly had all the time in the world.
( ) 1. A. shouting B. pointing C. smiling D. knocking
( ) 2. A. hope B. plan C. suggestion D. decision
( ) 3. A. pleased B. troubled C. relaxed D. treated
( ) 4. A. for B. at C. in D. with
( ) 5. A. slowly B. quickly C. actually D. easily
( ) 6. A. remember B. suppose C. notice D. imagine
( ) 7. A. patient B. nervous C. polite D. silent
( ) 8. A. just B. ever C. once D. still
( ) 9. A. turn B. dream C. duty D. courage
( ) 10. A. serious B. calm C. happy D. clever
( ) 11. A. especially B. naturally C. firstly D. finally
( ) 12. A. when B. because C. but D. so
( ) 13. A-himself B. yourself C. myself D. herself
( ) 14. A. thinking about B. talking about C. worrying about D. learning about
( ) 15. A. gift B. pity C. chance D. surprise
(三)阅读理解
A
A Bite of China Season Two (《舌尖上的中国》第二季)is coming! The program is shown at 9:00 on CCTV-1 every Friday night from April 18 to June 6, 2014. There are altogether eight episodes (集), all about history and culture of food, eating and cooking in China. The directors spent one year visiting more than 150 different parts of China. More than 300 types of food are covered in the documentary.
As an old Chinese saying goes, food is what matters most to people. It plays an important role in our daily life, and the rich food culture is also one of the most important parts of Chinese culture. A Bite of China Season Two wants to show the joys and sadnesses of ordinary (普通的) Chinese in changing times through food.
A Bite of China Season One was shown on CCTV in 2012. It attracted more than 100 million viewers. It is all about food, while the second season cares more about the relationship between the people and the food. For example, the first episode shows a young man spent four hours climbing a 40-metre-high tree to get something nice for his brother.
The show reminds viewers of their homes and the tastes of childhood. One Weibo user wrote, “A Bite of China Season Two makes me have so many words to say. It makes me think of my parents and my grandmother. I haven’t been home for a long time, so I have decided to go back in a few days.”
The show uses food as a window to introduce China to the world. Viewers can see how Chinese people love life by loving food. Anyone who wants to know more about Chinese culture and Chinese society (社会) should have a bite of the program.
( ) 1. How many types of food are covered in this program
A. 150. B. More than 150. C. 300. D. More than 300.
( ) 2. The type of the TV program A Bite of China is ____.
A. a cartoon B. a documentary C. a chat show D. a drama series
( ) 3. What’s the Chinese meaning of the underlined sentence
A. 粒粒皆辛苦 B. 民以食为天
C. 一顿不吃饿得慌 D. 吃一堑,长一智
( ) 4. The third paragraph mainly talks about ____.
A. the details of the first episode
B. the rich types of food of China
C. the relationship between the people and the food
D. the difference between Season One and Season Two
( ) 5. Which of the following is NOT mentioned (提及) in the passage
A. The show explains to people why Chinese people love life.
B. The show tells people about history and culture of food in China.
C. The show uses food as a window to introduce China to the world.
D. The show reminds viewers of their homes and the tastes of childhood.
B
Gasbriel Garcia Marquez , who was awarded the Nobel Prize for Literature in 1982, passed away at the age of 86 on April 17,2014. The world paused to remember the cultural giant (巨匠).
Garcia Marquez was born in Colombia, but he spent most of his adult life in Mexico City. As one of the most famous writers, he was widely regarded as “a giant of 20th-century literature”. Garcia Marquez wrote in a style called “magical realism (魔幻现实主义)”. In such works, people live a daily life in a certain period of time in history. But meanwhile, magical things happen to them.
Garcia Marquez is best known for his 1967 novel, One Hundred Years of Solitude(《百年孤独》),which has sold a- bout 50 million copies. It tells the tale of the small and isolated town of Macondo which was separated from the outside world—of its founding and its troubled history over a hundred years. The story is a metaphor(暗喻)for the development of Colombia since the 19th century. As Colombian President Juan Manuel Santos said, Garcia Marquez wrote about “the very essence (精髓)of the Latin American being”.
( ) 1. Garcia Marquez was born in the year ____.
A. 1914 B. 1928 C. 1967 D. 1982
( ) 2. We can know from Paragraph 2 that Garcia Marquez ____.
A. was born in Mexico City
B. spent most of his adult life in Colombia
C. had a writing style called “magical realism”
D. was famous but lived a simple daily life
( ) 3. The underlined word “isolated” means ____.
A. 隔绝的 B. 安逸的 C. 喧嚣的 D. 繁华的
( ) 4. Which of the following is NOT TRUE about Garcia Marquez
A. He was the winner of the Nobel Prize for Literature in 1982.
B. His novel One Hundred Years of Solitude was a great success.
C. He was widely known as “a giant of 20th-century literature.
D. Magical things happened to him during his stay in Mexico City.
( ) 5. The writer quotes(引述) from the President to ____.
A. praise Garcia Marquez for his achievement
B. show the deep sadness of the President
C. explain the writing style of Garcia Marquez
D. describe the character of Garcia Marquez
参考答案
(一)选词填空
1. cartoons 2. interesting 3. exciting 4. comedies 5. funny
6. chat shows 7. documentaries 8. boring 9. drama series 10. enough
(二)完形填空
1. C shout喊叫;point指向;smile微笑;knock敲,击。根据第—段最后一句的“not really in the mood(心情) to smile”可知答案为C。
2. A 本题考查名词辨析。hope希望;plan计划;suggestion建议;decision决定。由句意可知答案为A。
3. B 根据空格后的“没有心情笑”可知此处表示“使烦恼”,故答案为B。
4. D 句意:……我遇到了一个很长的队。meet with遭遇(某事),故答案为D。
5. B 根据前一句可知,我迅速地转到新开的那个收银台,故答案为B。
6. C 由“我开始……在我前面的所有人都有很多东西要结账”,可知是“注意到”,所以答案为C。
7. A 作者注意到在他前面的所有人都有很多东西要结账,他再也没有耐心,所以答案为A。
8. D 此题考查副词的辨析。just刚刚;ever曾经;once—次;still还。由题意可知答案为D。
9. A It’s one’s turn to do sth.为固定句型。
10. C 根据下一句He greeted me with a huge smile.可知他很高兴,所以答案为C。
11. D 很高兴最终在商店见到一张微笑的脸。根据句意选D。
12. B 空后句子是空前句子的原因,故答案为B。
13. C 前面是“me”,前后人称一致,故答案为C。
14. B 根据句意应该是谈论“善良”,其他选项不合适,故答案为B。
15. A 此题考查名词的辨析。gift礼物;pity遗憾;chance机会;surprise惊喜。根据句意答案为A。
(三)阅读理解
A
1. D 细节理解题。由第一段的最后一句话More than 300 types of food are covered in the documentary.可知答案选D。
2. B 细节理解题。由第一段的最后一句话More than 300 types of food are covered in the documentary.可知这是一部纪录片。
3. B 词义猜测题。由画线部分的句子food is what matters most to people可知答案选B。
4. D 细节理解题。第三段的内容为:《舌尖上的中国》第一季于2012年在中央电视台开播,它吸引了超过1亿的观众,它都是关于食物的,而《舌尖上的中国》第二季更关心人和食物之间的关系。例如,第一集显示了一个年轻人花了四个小时爬一棵40米高的树为他的兄弟取一些不错的东西。根据第三段的内容可知答案选D。
5. A 细节理解题。选项A意为“这个节目向人们解释为什么中国人热爱生活。”;选项B意为“这个节目告诉人们中国食 物的历史和文化。”;选项C意为“这个节目把食物作为向世界介绍中国的一个窗口。”;选项D意为“这个节目让观众想起了他们的家园和童年的味道。”。结合题意可知答案选A。
B
1. B 推理判断题。由第一段中的2014年86岁可推断出他出生于1928年。
2. C 细节理解题。由第二段中Garcia Marquez wrote in a style called “magical realism(魔幻现实主义)”.奇知。
3. A 词义猜测题。由本句中which was separated from the outside world (与外面的世界隔绝)可推断出。
4. D 推理判断题。根据文章内容并用排除法可推断出答案为 D项。
5. A 细节理解题。由文章最后一句可知作者引用总统的话是为了赞扬Garcia Marquez。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)