中小学教育资源及组卷应用平台
译林9A U7课后阅读专项训练(含答案)
(一)选词填空
actress, angel, attracted, career, earned, insisted, lifetime, model, beauty, appearance
Audrey Hepburn was one of Hollywood’s greatest actresses. She had been a 1 before she became an 2 . Her successful 3 lasted for about forty years. In 1951, while acting in Monte Carlo Baby, she met Colette, a famous writer. The writer was 4 by Hepburn’s 5 and charm. She 6 that Hepburn was the right person to play the lead role in Gigi, a play based on her novel. Shortly after, Hepburn was chosen to play the lead role in Roman Holiday, and it 7 her an Oscar for Best Actress. She also won a Tony Award for the play Ondine. During her 8 Hepburn earned four more Oscar nominations. She made her final 9 in her last film Always in 1989 and played the role of an 10 .
1. _________ 2. _________ 3. _________ 4. _________ 5. _________
6. _________ 7. _________ 8. _________ 9. _________ 10. _________
(二)完型填空
Zu Ti was a great man of Jin Dynasty. He was 1 for his hard work and great achievements. But when he was a child, he was a naughty (顽皮的) boy who showed little 2 in reading. As he grew up, Zu Ti 3 he didn’t have enough knowledge. And he deeply felt that he could not serve his country well. So he made up 4 mind to study hard.
Zu Ti had a 5 friend named Liu Kun. They had a deep friendship. So they stayed together every day. They even slept on one bed every night and 6 at the same time every morning. One day, when they were 7 , Zu Ti heard the rooster crowing (打鸣). An 8 came to him. He woke up Liu Kun and said, “How about getting up to play swords (剑) ” 9 he was still sleepy, Liu Kun agreed with Zu Ti gladly. From then on, they got up and played swords 10 the rooster began crowing. They kept their words day after day. They never gave up no matter how 11 in winter or hot in summer. Besides, they began to study history 12 and put all their energy into reading books. 13 , they learned a great deal of knowledge and made much progress. A few years later, 14 of them grew up with talents and wisdom. At last, their 15 came true and they made great contributions to their country.
This is the Chinese idiom story To Rise with the Rooster.
( ) 1.A.late B.sorry C.ready D.famous
( ) 2.A.interest B.respect C.pride D.kindness
( ) 3.A.decided B.realized C.imagined D.promised
( ) 4.A.his B.her C.its D.their
( ) 5.A.rich B.busy C.close D.common
( ) 6.A.made up B.got up C.gave up D.picked up
( ) 7.A.sleeping B.discussing C.fighting D.reading
( ) 8.A.order B.idea C.exam D.ability
( ) 9.A.Because B.Unless C.Although D.If
( ) 10.A.as well as B.as much as C.as good as D.as soon as
( ) 11.A.long B.dry C.cold D.quiet
( ) 12.A.recently B.politely C.probably D.carefully
( ) 13.A.On his way B.By the way C.In their way D.In this way
( ) 14.A.both B.all C.either D.neither
( ) 15.A.mistakes B.dreams C.hobbies D.difficulties
(三)阅读理解
A
What does it mean to be green “Green” is more than just a color. It also means taking special steps to protect the environment—the water, the land, and the air we breathe. Why green Plants are green, and without them the earth wouldn’t be such a lovely home for us human beings.
Sometimes people call ours a “throwaway society”. That means we are always throwing away old things and buying new ones. Many times, if you no longer need something, someone else just might need it. For example, if your brother is old enough not to play with his plastic bike, why not give it to another family who has a little kid so that they don’t need to buy one And one less large plastic toy doesn’t need to be produced.
Recycling(回收利用) has never been easier. Many organizations will pick it up right in front of your house and some towns even require(要求) it. Tell your mom or dad you want to become “Chief of Recycling” for your family. Now that you know what things you can recycle, find a place to keep them. Make sure you encourage everyone in your house to think whether things can be reused or recycled before they’re thrown away.
Almost everyone likes traveling. But next time before you travel around the world, take a look at your own backyard. Is there a place where you could plant a tree or put in a little fruit or vegetable garden If so, get there and get your hands dirty. Then you can watch with pride as your tree takes root, and your garden plants grow into big plants full of ripe, red tomatoes or tiny, juicy blueberries. Who knew being green would taste so good
( ) 1. In the first paragraph, the writer introduces the topic of the passage by ____.
A. telling an interesting story
B. explaining the word “green”
C. giving some special examples
( ) 2. In a “throwaway” society, ____.
A. people shouldn’t produce any plastic things
B. people can get anything they want from others
C. people always throw away the used things and buy new ones
( ) 3. To be “Chief of Recycling”, you should ____.
A. recycle things all by yourself
B. ask your family to use the old things all the time
C. find a place to keep the things that can be recycled
( ) 4. You are advised to run a fruit or vegetable garden in order to ____.
A. create a green environment
B. make a lot of money
C. get your hands dirty
( ) 5. The purpose of the passage is to tell us that ____.
A. we must enjoy the nature
B. we had better eat more green food
C. we should protect our environment
B
Hello, I’m Rob. Welcome to our programme. Today we’re talking about high-speed train travel. Many countries have very fast trains that transport people from city to city in super-quick time. Yes, high-speed train travel is becoming popular. Well, we’ll be finding out why the UK is hoping to do something that is already popular by building a new high-speed rail line.
We know that high-speed train travel has many good things. It helps to take traffic off the road, it causes less pollution, it can move lots of people and it’s quick. Yes, speed is important. Now, the TGV train in France takes about three hours to travel over 750 kilometres from Paris to Marseille in the south - very impressive.
But the UK has been slow to build high-speed rail lines. It has one from London to Paris, but the Transport Secretary, Patrick McLoughlin, thinks one line is not good enough. People can go from London to Paris on high-speed trains, but can’t go from London to Birmingham. That means you can get to Paris by train more quickly than you can travel to many British cities. The government wants to build another one — called HS2 — connecting London to the middle and north of England.
But not everyone agrees to the plan and there is much discussion. Some say it will be very expensive to build, although some experts(专家)say for every 1 pound spent, it will bring 2 pounds back. There are also worries that some of the countrysides will be destroyed. It could be a long time before a final decision is made. So now we’ll just have to accept that our trains in the UK will carry on at an unhurried speed while we watch with envy as another country’s high-speed train passes us by!
Thank you. We hope you’ve enjoyed today’s programme.
( )1.What is the type of the programme
A.A news review. B.A drama series. C.A chat show. D.A weekly round-up.
( )2.Why does Rob mention the TGV train in paragraph 2
A.To explain how it works. B.To show how fast it travels.
C.To report how far it goes. D.To prove how famous it is.
( )3.What can we infer from the article about the high-speed train travel in the UK
A.It is slow. B.It is expensive. C.It falls behind. D.It becomes popular.
( )4.What does the host think of building a new rail line in the UK
A.It will be completed soon. B.It is not a good idea.
C.It destroys the environment. D.It may take a long time.
参考答案
(一)选词填空
1. model 2. actress 3. career 4. attracted 5. beauty
6. insisted 7. earned 8. lifetime 9. appearance 10.angel
(二)完形填空
1. D 句意:他以勤奋和取得巨大成就而闻名。
late迟的;sorry抱歉;ready准备好的;famous著名的。根据“He was...for...”可知,考查be famous for...“以……闻名”,这里指祖逖以勤奋和取得巨大成就而闻名。故选D。
2. A 句意:但当他还是个孩子的时候,他是一个顽皮的男孩,对阅读没有什么兴趣。
interest兴趣;respect尊重;pride骄傲;kindness善良。根据“But when he was a child, he was a naughty (顽皮的) boy who showed little...in reading.”可知,祖逖小时候对读书没兴趣,show interest in...“对……感兴趣”。故选A。
3. B 句意:长大后,祖逖意识到自己的知识不够。
decided决定;realized意识到的;imagined想象;promised承诺。根据“As he grew up, Zu Ti...he didn’t have enough knowledge. And he deeply felt that he could not serve his country well. So he made up...mind to study hard.”可知,他长大后意识到自己没有知识,决定努力读书。故选B。
4. A 句意:所以他下定决心要努力学习。
his他的;her她的;its它的;their他们的。根据“So he made up...mind to study hard.”可知,考查make up one’s mind to do sth“下定决心做某事”,主语为he,其形容词物主代词为his。故选A。
5. C 句意:祖逖有个好朋友叫刘琨。
rich富有的;busy忙碌的;close亲近的;common共同的。根据下文“They even slept on one bed every night”可知,他们睡在一起,说明关系非常好。故选C。
6. B 句意:他们甚至每天晚上睡在一张床上,每天早上在同一时间起床。
made up弥补;got up起床;gave up放弃;picked up拾起。根据“They even slept on one bed every night and got up at the same time every morning.”可知,他们每天晚上一起睡,早上一起起床。故选B。
7. A 句意:有一天,当他们正在睡觉的时候,祖逖听到公鸡叫。
sleeping睡觉;discussing讨论;fighting打架;reading阅读。根据“One day, when they were..., Zu Ti heard the rooster crowing (打鸣)”可知,公鸡打鸣的时候,他们在睡觉。故选A。
8. B 句意:他想到了一个主意。
order命令;idea想法;exam考试;ability能力。根据问句“How about getting up to play swords (剑) ”可知,这里是祖逖提出的一个想法。故选B。
9. C 句意:刘琨虽然还很困,但还是欣然答应了祖逖的请求。
because因为;unless除非;although虽然;if如果。根据“he was still sleepy, Liu Kun agreed with Zu Ti gladly.”可知,此处为让步关系,表示虽然他很困,但还是答应了祖逖。故选C。
10. D 句意:从那以后,公鸡一叫,他们就起来玩剑。
as well as也;as much as尽可能多的;as good as和……一样好;as soon as一……就……。根据上文“How about getting up to play swords (剑) ”和“From then on, they got up and played swords...the rooster began crowing.”可知,公鸡一打鸣,就起床练剑。故选D。
11. C 句意:不管冬天多冷,夏天多热,他们从不放弃。
long长的;dry干的;cold冷的;quiet安静的。根据“in winter or hot in summer”可知,需填cold与hot相对应,表示不管冬天多冷,夏天多热。故选C。
12. D 句意:此外,他们开始认真学习历史,把所有的精力放在读书上。
recently近期;politely礼貌地;probably可能地;carefully认真的。根据“put all their energy into reading books.”可知,他们认真学习。故选D。
13. D 句意:通过这种方式,他们学到了很多知识,取得了很大的进步。
on his way在路上;by the way顺便说一下;in their way以他们的这种方式;in this way以这种方式。根据“They kept their words day after day. They never gave up no matter how...in winter or hot in summer. Besides, they began to study history...and put all their energy into reading books.”可知,他们通过早起练剑和认真读书这种方式努力学习。故选D。
14. A 句意:几年后,他们都长大了,才华横溢,充满智慧。
both二者都;all全都(三者及以上);either二者选一;neither二者都不。根据第二段可知,祖逖和好友刘琨一起学习,一起进步,这里指他们二人都长大了,才华横溢,充满智慧。故选A。
15. B 句意:最后,他们的梦想成真了,他们为国家做出了巨大的贡献。
mistakes错误;dreams梦想;hobbies爱好;difficulties困难。根据首段“And he deeply felt that he could not serve his country well.”和最后“came true and they made great contributions to their country.”可知,最终梦想实现了。故选B。
(三)阅读理解
A
1. B 推理判断题。由文章第一段可知,作者解释了green的真正含义。
2. C 细节理解题。由第二段第二句可知。
3. C 细节理解题。由第三段第四句可知答案为C项。
4. A 推理判断题由最后一段内容可知,作者呼吁人们要尽可能多种植水果和蔬菜,让我们周围的环境更“绿”。
5. C 主旨大意题,通读全文可知作者在呼吁大家保护环境。
B
1. A 推理判断题。根据第一段“Today we’re talking about high-speed train travel”,“we’ll be finding out why the UK is hoping to do something that is already popular by building a new high-speed rail line”及倒数第二段“But not everyone agrees to the plan and there is much discussion”可知文章讨论高铁旅行,英国希望做一些事情来修建一条新的高铁线。并讲述了不同人对这个计划的不同看法。可推断这是一条新闻评论。故选A。
2. B 推理判断题。根据第二段“ it’s quick. Yes, speed is important” 及“ the TGV train in France takes about three hours to travel over 750 kilometres from Paris to Marseille in the south”可知举例子是为了讲述高铁的速度很快。故选B。
3. C 推理判断题。根据第三段“the UK has been slow to build high-speed rail lines”可知,英国在高铁线的建造上已经落后了。故选C。
4. D 推理判断题。根据倒数第二段“It could be a long time before a final decision is made”可知,可知最后的决定下定之前可能有很长一段时间。可推断作者的看法是在英国修建一条新的铁路可能要花费很长时间。故选D。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)