并列句和状语从句
高考真题
1.【2025全国一卷】Tu says that the balance between the black and white pieces, the beauty in the strategic placement of the pieces, 64___________ the energy flow following each move inspired artists to create oil paintings, sculptures, digitally generated pictures and silk - screen prints for the exhibition.
答案:and
详解:the balance between the black and white pieces, the beauty in the strategic placement of the pieces, the energy flow following each move三者为并列关系,作并列主语,所以空处需用连词and。
2.【2025浙江1月卷】Customers today look past the fact that something is secondhand and focus instead on the fact that they have something unique to wear 59 __________are not overstuffing their own wardrobes (衣柜) or contributing to landfill.
答案:and
详解:结合句意及分析句子结构可知,空白处缺少连词连接两个并列成分have和are not overstuffing,故填and。
3.【2025年全国新高考二卷】_________you've never experienced the scent of a sun - dried sheet or shirt left out in the open for a day well, you're missing out on one of life's wonders.
答案:If
详解:考查条件状语从句。根据句意“如果你从未体验过在户外晾晒一天的床单或衬衫的香味,那么你就错过了生活中的一个奇迹”,此处表示一种假设的条件,应用If引导条件状语从句。
4.【2024·新高考I卷】After a three - year pilot period, the GPNP will be officially set up next year. The GPNP is designed to reflect the guiding principle of “protecting the authenticity and integrity(完整性)of natural ecosystems, preserving biological diversity, protecting ecological buffer zones, __________ leaving behind precious natural assets(资产)for future generations”.
答案:and
详解:设空处前后“protecting the authenticity and integrity(完整性)of natural ecosystems”“preserving biological diversity”“protecting ecological buffer zones”“leaving behind precious natural assets(资产)for future generations”为并列关系,应用and连接。
5.【2024·全国乙卷】The “First International Tea Day Tea Road Cooperative Initiative” issued(发布)at the ceremony calls for people working in the tea industry to come together to promote international cooperation ____________ cultural exchanges.
答案:and
详解:名词international cooperation和cultural exchanges为并列成分,作动词promote的宾语,应用and连接。
6.【2024·新高考I卷】Though it is the only unnatural thing on your way up the mountain, still it highlights the whole adventure 7________ offers a place where you can sit down to rest your aching legs.
答案:and
详解:分析句子结构可知,两个谓语动词highlights和offers之间缺少连接词,且两个动作间为并列关系,所以应填并列连词and。
7.【2024·全国甲卷】My bike was old and shaky 7_________ did the job.
答案:but
详解:此处表示“我的自行车又旧又晃,但还能发挥作用”,前后句为转折关系,故填but。
8.【2024·新课标II卷】Recalling watching a Chinese opera version of Shakespeare’s play Richard III in Shanghai and meeting Chinese actors who came to Stratford a few years ago to perform parts of The Peony Pavilion, Edmondson said, “It was very exciting to hear the Chinese language 65________ see how Tang’s play was being performed.”
答案:and
详解:空前“hear the Chinese language”和空后“see how Tang’s play was being performed”为并列结构,用and连接。
9.【2024·全国乙卷】It was not widely accepted as a travel concept 4__________ the late 1980s.
答案:until
详解:依据空前的not可知,此处until与not一起构成固定用法not…until,意为“直到……才……”。
10.【2024·3天津卷】We all need to get involved in saving energy ______ it's at work, at home, or at school.
答案:whether
详解:句意:无论是在工作、家里还是在学校,我们都须要参加节约能源。whether…or…意为“无论……还是……”,符合句意。
最新试题
1.【2025·全国名校联考模拟】Tu says that the balance between the black and white pieces, the beauty in the strategic placement of the pieces, _________ the energy flow following each move inspired artists to create oil paintings, sculptures, digitally generated pictures and silk-screen prints for the exhibition.
答案:and
详解:考查并列连词。空格前后的“the balance...”“the beauty...”“the energy flow...”为三个并列的名词短语,共同作句子的主语,表并列关系,故填and。
2.【2025·浙江名校协作体模拟】Customers today look past the fact that something is secondhand and focus instead on the fact that they have something unique to wear _________ are not overstuffing their own wardrobes or contributing to landfill.
答案:and
详解:考查并列连词。分析句子结构,“have something unique to wear”与“are not overstuffing...”是并列的谓语部分,描述顾客关注的两个方面,表顺承关系,故填and。
3.【2025·江苏省南京市金陵中学月考】The new library offers not only a quiet reading space _________ a variety of digital resources for students and teachers.
答案:but
详解:考查并列连词。“not only...but (also)...”为固定搭配,意为“不仅……而且……”,符合句意,故填but。
4.【2025·广东省广州市执信中学高三检测】You can choose to take the morning flight to Beijing, _________ you can wait till the afternoon one if you prefer a later departure.
答案:or
详解:考查并列连词。句中“take the morning flight”与“wait till the afternoon one”是两种选择,表选择关系,故填or。
5.【2025·山东省实验中学高三月考】The experiment seemed simple at first, _________ it turned out to be much more complicated than we expected.
答案:but
详解:考查并列连词。空前“seemed simple”与空后“much more complicated”存在转折关系,故填but。
6.【2025·重庆市大学城第一中学校月考】Nevertheless, it will take some years _________ most homes begin to use this new technology.
答案:before
详解:考查时间状语从句。“It will take + 时间段 + before...”为固定句型,意为“过多久才……”,符合句意“然而,大多数家庭开始使用这项新技术还需要几年时间”,故填before。
7.【2025·黑龙江省哈尔滨市德强高级中学高三月考】_________ the region has plenty of rain, the soil here is not fertile.
答案:Although/Though/While
详解:考查让步状语从句。空前“有充足的雨水”与空后“土壤不肥沃”存在让步关系,应用引导词Although/Though/While,意为“尽管”,故填Although/Though/While。
8.【2025·新疆乌鲁木齐市第八中学高三第二次月考】I had just finished the experiment _________ the power cut occurred.
答案:when
详解:考查时间状语从句。“had just done...when...”为固定句型,意为“刚做完……这时……”,符合句意“我刚完成实验,就停电了”,故填when。
9.【2025·黑龙江省实验中学高三月考】_________ we like it or not, we have to finish the task.
答案:Whether
详解:考查让步状语从句。“Whether...or not”为固定搭配,意为“无论是否”,引导让步状语从句,故填Whether。
10.【2025·北京市西城区高三一模】“You needn’t try it _________ you don’t want to,” Mum said.
答案:if
详解:考查条件状语从句。结合句意“如果你不想试,就不必试”,空格处需填表“如果”的引导词,故填if。
11.【2025·四川省成都外国语学校高三检测】It was raining lightly _________ I arrived in Yangshuo just before dawn.
答案:when
详解:考查时间状语从句。句意“我黎明前到达阳朔时,正在下小雨”,空格处需填表“当……时”的引导词,故填when。
12.【2025·湖北省华中师范大学第一附属中学月考】The more we acknowledge the outstanding universal value of our heritage sites, the _________ (likely) we are to treat them with respect.
答案:more likely
详解:考查比较状语从句。“The + 比较级..., the + 比较级...”为固定句型,意为“越……,越……”,likely的比较级为more likely,故填more likely。
13.【2025·天津市耀华中学高三月考】 _________ there is little life at such great depths in the ocean, it is far from boring.
答案:Though/Although/While
详解:考查让步状语从句。空前“深海几乎没有生命”与空后“一点也不无聊”存在让步关系,应用引导词Though/Although/While,故填Though/Although/While。
14.【2025·河南省南阳市第一中学高三月考】How long do you think it will be _________ the computer company brings out a new product
答案:before
详解:考查时间状语从句。“It will be + 时间段 + before...”为固定句型,意为“过多久才……”,符合句意“你认为这家电脑公司多久会推出新产品?”,故填before。
15.【2025·江苏省盐城市射阳中学高三月考】Hardly had I solved the problem _________ a new one arose, which really tired me out.
答案:when
详解:考查时间状语从句。“Hardly...when...”为固定句型,意为“刚……就……”,且hardly位于句首时句子需部分倒装,符合语法规则,故填when。
16.【2025·辽宁省东北育才学校高三检测】_________ he thought he could escape attention by sitting at the back, he was wrong.
答案:If
详解:考查条件状语从句。结合句意“如果他以为坐在后排就能避开注意,那他就错了”,空格处需填表“如果”的引导词,故填If。
17.【2025·陕西省西安交通大学附属中学月考】We were swimming in the lake _________ the storm started.
答案:when
详解:考查时间状语从句。“was/were doing...when...”为固定句型,意为“正在做……这时……”,符合句意“我们正在湖里游泳,暴风雨突然来了”,故填when。
18.【2025·福建省福州第一中学高三检测】Hero _________ he is, he still remains modest.
答案:as/though
详解:考查让步状语从句。此处为让步状语从句的倒装结构,将表语“Hero”提前,应用引导词as/though,意为“尽管”,故填as/though。
19.【2025·湖南省长郡中学高三月考】45 percent of the world’s population live _________ mosquitoes transmit malaria.
答案:where
详解:考查地点状语从句。从句“mosquitoes transmit malaria”说明主句“45%的世界人口居住”的地点,应用where引导地点状语从句,故填where。
20.【2025·上海市上海中学高三检测】 _________ it is, no matter how small it might seem, write it down.
答案:Whatever
详解:考查让步状语从句。结合句意“无论是什么,无论看起来多么小,都写下来”,空格处需填表“无论什么”的引导词,故填Whatever。并列句和状语从句
高考真题
1.【2025全国一卷】Tu says that the balance between the black and white pieces, the beauty in the strategic placement of the pieces, 64___________ the energy flow following each move inspired artists to create oil paintings, sculptures, digitally generated pictures and silk - screen prints for the exhibition.
2.【2025浙江1月卷】Customers today look past the fact that something is secondhand and focus instead on the fact that they have something unique to wear 59 __________are not overstuffing their own wardrobes (衣柜) or contributing to landfill.
3.【2025年全国新高考二卷】_________you've never experienced the scent of a sun - dried sheet or shirt left out in the open for a day well, you're missing out on one of life's wonders.
4.【2024·新高考I卷】After a three - year pilot period, the GPNP will be officially set up next year. The GPNP is designed to reflect the guiding principle of “protecting the authenticity and integrity(完整性)of natural ecosystems, preserving biological diversity, protecting ecological buffer zones, __________ leaving behind precious natural assets(资产)for future generations”.
5.【2024·全国乙卷】The “First International Tea Day Tea Road Cooperative Initiative” issued(发布)at the ceremony calls for people working in the tea industry to come together to promote international cooperation ____________ cultural exchanges.
6.【2024·新高考I卷】Though it is the only unnatural thing on your way up the mountain, still it highlights the whole adventure 7________ offers a place where you can sit down to rest your aching legs.
7.【2024·全国甲卷】My bike was old and shaky 7_________ did the job.
8.【2024·新课标II卷】Recalling watching a Chinese opera version of Shakespeare’s play Richard III in Shanghai and meeting Chinese actors who came to Stratford a few years ago to perform parts of The Peony Pavilion, Edmondson said, “It was very exciting to hear the Chinese language 65________ see how Tang’s play was being performed.”
9.【2024·全国乙卷】It was not widely accepted as a travel concept 4__________ the late 1980s.
10.【2024·3天津卷】We all need to get involved in saving energy ______ it's at work, at home, or at school.
最新试题
1.【2025·全国名校联考模拟】Tu says that the balance between the black and white pieces, the beauty in the strategic placement of the pieces, _________ the energy flow following each move inspired artists to create oil paintings, sculptures, digitally generated pictures and silk-screen prints for the exhibition.
2.【2025·浙江名校协作体模拟】Customers today look past the fact that something is secondhand and focus instead on the fact that they have something unique to wear _________ are not overstuffing their own wardrobes or contributing to landfill.
3.【2025·江苏省南京市金陵中学月考】The new library offers not only a quiet reading space _________ a variety of digital resources for students and teachers.
4.【2025·广东省广州市执信中学高三检测】You can choose to take the morning flight to Beijing, _________ you can wait till the afternoon one if you prefer a later departure.
5.【2025·山东省实验中学高三月考】The experiment seemed simple at first, _________ it turned out to be much more complicated than we expected.
6.【2025·重庆市大学城第一中学校月考】Nevertheless, it will take some years _________ most homes begin to use this new technology.
7.【2025·黑龙江省哈尔滨市德强高级中学高三月考】_________ the region has plenty of rain, the soil here is not fertile.
8.【2025·新疆乌鲁木齐市第八中学高三第二次月考】I had just finished the experiment _________ the power cut occurred.
9.【2025·黑龙江省实验中学高三月考】_________ we like it or not, we have to finish the task.
10.【2025·北京市西城区高三一模】“You needn’t try it _________ you don’t want to,” Mum said.
11.【2025·四川省成都外国语学校高三检测】It was raining lightly _________ I arrived in Yangshuo just before dawn.
12.【2025·湖北省华中师范大学第一附属中学月考】The more we acknowledge the outstanding universal value of our heritage sites, the _________ (likely) we are to treat them with respect.
13.【2025·天津市耀华中学高三月考】 _________ there is little life at such great depths in the ocean, it is far from boring.
14.【2025·河南省南阳市第一中学高三月考】How long do you think it will be _________ the computer company brings out a new product
15.【2025·江苏省盐城市射阳中学高三月考】Hardly had I solved the problem _________ a new one arose, which really tired me out.
16.【2025·辽宁省东北育才学校高三检测】_________ he thought he could escape attention by sitting at the back, he was wrong.
17.【2025·陕西省西安交通大学附属中学月考】We were swimming in the lake _________ the storm started.
18.【2025·福建省福州第一中学高三检测】Hero _________ he is, he still remains modest.
19.【2025·湖南省长郡中学高三月考】45 percent of the world’s population live _________ mosquitoes transmit malaria.
20.【2025·上海市上海中学高三检测】 _________ it is, no matter how small it might seem, write it down.