【精品解析】河北省石家庄市第三十八中学2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题

文档属性

名称 【精品解析】河北省石家庄市第三十八中学2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题
格式 zip
文件大小 71.9KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2025-10-13 11:55:41

文档简介

河北省石家庄市第三十八中学2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题
1.(2025八上·石家庄开学考)Jack shouldn't lie to his parents. Instead, he should tell the ________.
A.progress B.truth C.order D.trick
2.(2025八上·石家庄开学考)Ms. Lee explained the difficult math problem again and I finally ________ it.
A.understood B.believed C.decided D.followed
3.(2025八上·石家庄开学考)—How was your trip to the beach
—It was ________! We had a great time swimming and sunbathing.
A.terrible B.soft C.perfect D.playful
4.(2025八上·石家庄开学考)—I'm worried I can't join the basketball team. I'm not tall enough.
—Don't worry! If you practice every day, you can ________ join the team.
A.early B.quietly C.quickly D.certainly
5.(2025八上·石家庄开学考)Here are two ping-pong bats. The green one is Jenny's and the red one is ________.
A.himself B.her C.you D.mine
6.(2025八上·石家庄开学考)To stay healthy, Mr. Smith jogs ________ the road near his house for half an hour every morning.
A.along B.inside C.through D.between
7.(2025八上·石家庄开学考)—Why didn't you come to Lily's birthday party last night
—________ I really wanted to celebrate with you, I had too much homework.
A.Because B.Although C.But D.So
8.(2025八上·石家庄开学考)—Where is your sister Is she in the living room
—No. She ________ a book in her room.
A.read B.reads C.reading D.is reading
9.(2025八上·石家庄开学考)Jack spent hours ________ his lost keys, but he still didn't find them in the end.
A.putting up B.meeting up C.searching for D.picking up
10.(2025八上·石家庄开学考)—I lost my bag in the park, but a kind girl found it and gave it to me.
—________! We all should learn from her.
A.Lucky you B.That's right
C.You're welcome D.Good idea
(2025八上·石家庄开学考)Ann is twelve. She does well in school and she's always a good student in her parents' eyes. Ann's parents are strict with her. In Ann's family, there are many family 11. . Everyone must get up early. Everyone must 12. to do housework. Everyone should be 13. to each other. And the young must 14. the old. Ann thinks these rules are important and she 15. them.
Ann's parents don't let her go out at night 16. they think it is dangerous. This Saturday evening, Ann's good friend Lily has her birthday 17. at home. Ann asks her parents for permission. But they don't let her go and say, "You can send Lily a 18. on Saturday morning, but you can't go in the evening." Ann feels 19. about this. Lily's birthday party comes. Ann's parents give her a surprise. They send her to Lily's home and they 20. her outside in the car. After the party, they go back home happily.
11.A.days B.rules C.ways D.books
12.A.take B.help C.turn D.keep
13.A.scary B.huge C.awful D.polite
14.A.find B.respect C.show D.leave
15.A.puts B.wins C.follows D.brings
16.A.though B.because C.before D.after
17.A.game B.meeting C.club D.party
18.A.belt B.letter C.bag D.gift
19.A.friendly B.unhappy C.excited D.glad
20.A.care for B.pay for C.look for D.wait for
(2025八上·石家庄开学考)Health is very important to us. Do you know how to keep 21.   (health) Here are some things you can do. First, you need to have good eating 22.   (habit). Pizza and ice cream taste good, but they are not good 23.   your health. You should eat fruit and vegetables every day. And you need to eat tofu or drink milk often. Second, remember 24.   (sleep) at least (至少) eight hours every night. Having enough sleep can make you feel good. Third, it 25.   (be) necessary to do some exercise. You may often sit at 26.   (you) desk for hours, so it's important for you to exercise. Try to get some exercise once 27.   twice a day. When possible (可能) , go for a walk or run in a park in the morning. Exercise can be more 28.   (interest) when you do it together with a friend. You can also join 29.   sports team. 30.   (final), always be happy. Try to help others and enjoy your life.
(2025八上·石家庄开学考)How much exercise do children need to keep in good health Every parent wants to know the answer. In the US, many people think that children should get more than an hour of exercise each day. It is the same in the UK.
A new study shows that children should exercise for their muscles (肌肉) and bones (骨头) more than three times a week. Children can do activities like climbing and playing on monkey bars—this kind of exercise is good for their muscles. Jumping and running are good for their bones. Children should also do aerobic (有氧的) exercise for more than 60 minutes every day. They can walk fast or go running.
However, many children don't like doing exercise or playing sport outside. Today, many children like playing computer games or watching TV at home every day. What can parents do to help the children do sport outside
Doctor Stephanie Walsh says she often sees parents taking long walks with their children as a kind of exercise, but that might not be the best way. "Although walking is a great activity, it's really boring for children. So if you're going to ask your children to go for a walk, think of some fun things to do along the way," she says. ▲ It's a good idea to take them outside and let them play with their friends. If they often play together, it will become an important and interesting part of their life. Little by little, they will love exercise or sport.
31.How often should children exercise according to many Americans
A.Five times a month. B.Every day.
C.Once a week. D.Three times a week.
32.Which one of the following is best for children if they want to have strong muscles
A.Jumping. B.Climbing. C.Running. D.Walking.
33.Doctor Stephanie Walsh thinks that children should ________.
A.do many kinds of exercise each time
B.have fun when they exercise
C.take exercise without their parents
D.take short walks to exercise
34.Which of the following can be put in "▲" in Paragraph 4
A.What kind of sport is best for parents
B.How can we make exercise fun for them
C.Which sport is popular with children
D.What kind of exercise must children do
35.Which of the following is the best title for the passage
A.The best way of exercise for kids B.Parents' weekend plan
C.Practice makes perfect D.Friendship is very important
(2025八上·石家庄开学考)There is a building on Sixth Street. It is not very tall. It has only three floors. There are three families living in it.
Ann is 26 years old. She is a nurse, and her hospital isn't far from the building. It's only about 400 metres from her home to the hospital. She likes her home very much. Her home is on the second floor. It's not very big, but very beautiful. Ann is cleaning her room now. Ann likes to play the piano in her free time. She usually plays it for two hours in the evening.
Mr Smith is the owner of the building. He works very hard. He makes a lot of money. He is old now, so it is hard for him to go up to the first floor and second floor. He begins to live on the ground floor when he is fifty. Mr Smith is a radio fan. He spends many hours listening to the radio. He is listening to it at the moment.
Mrs Green and her family live on the first floor. Mrs Green is very happy because the members in her family love each other very much. Mrs Green and her husband are teachers. They are reading books. Their son Jim is a student. He is doing his homework. He is a good student. His teachers and classmates like him very much.
36.Which floor does Ann live on
A.The third floor. B.The second floor.
C.The first floor. D.The ground floor.
37.Who is the owner of the building
A.Mr Smith. B.Ann. C.Mrs Green. D.Jim.
38.What are Jim's parents doing now
A.They are doing the housework. B.They are reading books.
C.They are cleaning their room. D.They are listening to the radio.
39.From the text, we can know that ________.
A.Mrs Green and her family live on the first floor
B.Mr Smith lives on the second floor
C.Ann usually plays the piano for one hour in the evening
D.it's only about 4,000 metres from Ann's home to the hospital
40.Which of the following is the right structure of the text (①=Paragraph 1, ②=Paragraph 2…)
A.①→②→③→④ B.①→②③④
C.①②→③→④ D.①→②③→④
(2025八上·石家庄开学考)One day, Shankar was walking through the forest, carrying some wood. He saw a hungry old man. Shankar wanted to give him some food, but he did not have any food with him. So he went on his way. Then he saw a fox who was very thirsty. Shankar wanted to give it some water, but he didn't take any water for himself. So he went on his way ahead.
Then he met a young man with a dog who wanted to make a fire but had no wood. Shankar gave some wood to him. In return, the man gave Shankar some food and water. Then Shankar went back to the old man and gave him some food. After that, he found the fox and gave some water to it. The old man and the fox were very thankful for Shankar's help. Shankar went on his way happily.
Another day Shankar fell from the hill. Luckily the old man and the fox he helped before saw him. The old man pulled him up the hill. The fox went to the forest and brought some herbs. The old man helped to put the herbs on Shankar's injured legs. After some time, Shankar got better. All were very happy that they were able to help each other. If you help others, then they will also help you.
41.Which of the following best describes (描述) Shankar
A.Brave. B.Kind. C.Calm. D.Clever.
42.What did Shankar carry when he walked through the forest
A.Water. B.Wood. C.Food. D.Herbs.
43.What's the meaning of the underlined word "herbs" in Chinese
A.药草 B.野果 C.鲜花 D.毒虫
44.According to the passage, which is the right order of the story
①Shankar got some food and water.
②Shankar gave some wood to a young man.
③The old man and the fox saved Shankar.
④Shankar helped an old man and a fox.
⑤Shankar fell down the hill and got hurt.
A.④②①⑤③ B.②①④③⑤ C.④①②③⑤ D.②①④⑤③
45.What can we learn from the story
A.One tree can't make a forest.
B.A fox may grow grey, but never good.
C.Helping others is helping ourselves.
D.Food and water are important.
(2025八上·石家庄开学考)The Goddess (女神) of Luck once visited the world. She heard lots of people complain (抱怨) that no lucky things happened to them. To solve the problem, the Goddess of Luck put a big stone in the middle of the road.
A student passed by. He thought he was too young and weak to carry the big stone. So he walked away.
An old man came, but he thought it was a young man's job to move the heavy stone away. He turned around and left.
Then a businessman came. As soon as he started to get the stone away, he dropped it. He thought he couldn't get money because no one would pay him for doing that. And he was afraid that other people would laugh at him for his stupid action. So he went away without saying a word.
So the stone stayed there for days. One late evening, a young man came by and saw it. He thought it was so dark that someone might get injured because of it. He worked hard and finally moved the stone to the side of the road. To his surprise, he found a box under the stone. There were some words on the box. It said, "To the person who moved the stone." Yeah, the box was full of gold!
When the student, the old man and the businessman heard it, they all cried. How sad they were! Just at that moment, the Goddess of Luck told them, "All of you lost the chance to move the stone. That means you lost the chance to get my lucky gift too."
46.Where did the Goddess of Luck put the stone
   
47.How did the student think about himself
   
48.Why did the old man leave
   
49.What did the businessman want to get by moving the stone
   
50.What do you think of the young man's action
   
(2025八上·石家庄开学考)请阅读下面的对话,根据对话内容从下面的七个选项中选择五个填入空白处,使对话通顺、合理、意思完整。一空一句。
Lily: Cindy, do you like the story of Cinderella
Cindy: Yes, I like it very much.
Lily: 51.  
Cindy: She is so beautiful and very kind to others. I like her very much.
Lily: I like her, too. 52.  
Cindy: She is too bad. She doesn't like Cinderella and asks her to do all the housework.
Lily:  53.   She is really bad and her two daughters are as bad as her.
Cindy: Yes. They don't like Cinderella. They ask Cinderella to help them make dresses and cut Cinderella's dress up with scissors.
Lily: 54.  
Cindy: What is it
Lily: It's about the crystal (水晶) shoe. 55.  
Cindy: Em. Don't be too serious. It's just a fairy tale.
A. I agree with you.
B. I have a different idea.
C. What about her stepmother
D. What do you think of Cinderella
E. But I have a question about the story.
F. We have read the stories many times.
G. I don't know why so many girls can't wear the lost crystal shone.
(2025八上·石家庄开学考)A: Fu Xing, look there! Whose ping-pong bat is that
B: Oh, 56.  . Thanks!
A : You're welcome. 57.  
B: Yes. I play it four times a week with my cousin. 58.  
A: Twice a week. I'm not very good at ping-pong. 59.  
B: Sure. It would be fun to have you join us. 60.  
A: I usually play on Saturday and Sunday.
B: Let's play together this weekend.
A: Great.
答案解析部分
1.【答案】B
【知识点】不可数名词;固定搭配
【解析】【分析】句意:Jack不应该对他的父母撒谎。相反,他应该说出真相。A:progress"进步";B:truth "真相";C:order"命令";D:trick"诡计"。根据"Jack shouldn't lie to his parents."可知, Jack 不应该撒谎,而是应该说出真相,tell the truth固定短语,"说出真相",故选B。
【点评】考查名词词义辨析,区分progress;truth;order和trick的含义以及固定短语tell the truth。
2.【答案】A
【知识点】过去式和过去分词;及物动词
【解析】【分析】句意:李老师再次解释了这道数学难题,我终于理解了它。A:understood"理解";B:believed"相信";C:decided "决定";D:followed"跟随"。根据"Ms. Lee explained the difficult math problem again"可知,老师再次解释了这道题,我终于理解了它。故选A。
【点评】考查动词词义辨析,区分understand:believe;decide和follow的含义。
3.【答案】C
【知识点】简单形容词;形容词作表语
【解析】【分析】句意:——你的海滩之旅怎么样?——太完美了!我们游泳和日光浴玩得很开心。A:terrible"糟糕的";B:soft"柔软的";C:perfect"完美的";D:playful"爱玩的"。根据"We had a great time swimming and sunbathing."可知,此处是指海滩之旅很完美,故选C。
【点评】考查形容词词义辨析,区分terrible;soft;perfect和playful的含义。
4.【答案】D
【知识点】其他副词
【解析】【分析】句意:——我很担心我无法加入篮球队因为我不够高。——不要担心!如果你好好练习了,你肯定可以加入这个队。A:early "提早";B:quietly"安静地";C:quickly"快地";D:certainly" 肯定"。根据"Don't worry! If you practice every day, you can…join the team."可知,此处应该指的是"你"好好练习了,"你"肯定可以加入这个篮球队。故选D。
【点评】考查副词词义辨析,区分early;quietly;quickly和certainly的含义。
5.【答案】D
【知识点】名词性物主代词
【解析】【分析】句意:这里有两个乒乓球拍。绿色的是珍妮的,红色的是我的。A:himself"他自己";B:her" 她 ";C:you"你,你们";D:mine"我的(东西)"。根据"Here are two ping-pong bats. The green one is Jenny's and the red one is…."可知,此处应该指的是红色的乒乓球拍是我的。此处应该填入名词性物主代词mine,作表语。故选D。
【点评】考查代词词义辨析,区分himself;her;you和mine的含义。
6.【答案】A
【知识点】方位介词across, through, past, over, along, down的用法比较
【解析】【分析】句意:为了保持健康,史密斯先生每天早上沿着他家附近的马路慢跑半小时。A:along"沿着 ";B:inside"在......里面";C:through"通过";D:between"在……之间"。根据"jogs...the road"可知是沿着马路慢跑。故选A。
【点评】考查介词词义辨析,区分along;inside;through和between的含义。
7.【答案】B
【知识点】although / though引导让步状语从句
【解析】【分析】句意:——为什么你昨晚没来莉莉的生日派对?——虽然我很想来和你们一起庆祝,但是我有太多作业了。A:Because"因为";B:Although"虽然";C:But"但是";D:So"所以"。根据"…I really wanted to celebrate with you, I had too much homework.",结合选项可知,此处考查although引导的让步状语从句,表达虽然我很想来和你们一起庆祝,但是我有太多作业了。故选B。
【点评】考查状语从句,本题涉及although引导的让步状语从句。
8.【答案】D
【知识点】现在进行时
【解析】【分析】句意:——你姐姐在哪里?她在客厅吗?——不在。她正在自己房间里读书。A:read"读" ,动词原形&过去式&过去分词;B:reads是read一般现在时第三人称单数形式;C:reading是read的现在分词&动名词;D:is reading是read的现在进行时的第三人称单数。根据"Where is your sister Is she in the living room "可知,问句询问的是当下所在位置及正在做的事请,答句强调"正在进行的动作",需用现在进行时。故选D。
【点评】考查时态,本题涉及现在进行时。
9.【答案】C
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:杰克花几个小时寻找他丢失的钥匙,但是最后他仍然没有找到。A:putting up"张贴";B:meeting up"见面";C:searching for"寻找";D:picking up"捡起"。根据"but he still didn't find them in the end."可知,此处表示"寻找"。故选C。
【点评】考查动词短语词义辨析,区分put up;meet up;search for和pick up的含义。
10.【答案】A
【知识点】表达祝愿
【解析】【分析】句意:——我在公园丢了包,但一个善良的女孩找到了并还给了我。——你真幸运!我们都应该向她学习。A:Lucky you"你真幸运";B:That's right"没错";C:You're welcome"不客气";D:Good idea"好主意"。根据"I lost my bag in the park, but a kind girl found it and gave it to me."可知,对方经历"失而复得"的幸运事件,应表达"幸运"。故选A。
【点评】考查情景交际,区分Lucky you;That's right;You're welcome和Good idea的含义以及应用环境。
【答案】11.B;12.B;13.D;14.B;15.C;16.B;17.D;18.D;19.B;20.D
【知识点】故事阅读类;记叙文;家庭生活
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,介绍了 Ann 遵守严格的家规,虽因父母不让其晚上外出参加朋友生日聚会而失落,但父母最终给她惊喜,带她参加聚会,体现了家庭规则与爱的平衡 。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,状语从句,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
11.句意:在 Ann 的家里,有许多家庭规则。A:days"天";B:rules"规则";C:ways"方法";D:books"书"。根据"Everyone must get up early. Everyone must 2 to do housework."每个人都必须轮流做家务。可知,此处指的是家里有很多规则。故选B。
12.句意:每个人都必须轮流做家务。A:take"拿走";B:help"帮助";C:turn"转动";D:keep"保持"。help to do sth. 固定短语,"帮助做某事",此处指帮助做家务。故选B。
13.句意:每个人都应该对彼此有礼貌。A:scary"恐怖的";B:huge"巨大的";C:awful"糟糕的";D:polite"有礼貌的"。根据上文"Everyone should be 2 to each other."每个人都必须轮流做家务,并结合常识可知,家里人彼此之间应该是有礼貌的,be polite to sb.固定短语,"对某人有礼貌"。故选D。
14.句意:并且年轻人必须尊重老年人。A:find"找到,发现";B:respect"尊重";C:show"展示";D:leave"离开"。根据语境并结合常识可知,年轻人应该尊重老年人。故选B。
15.句意: Ann 认为这些规则很重要,并且她遵守它们。A:puts"放";B:wins"赢得";C:follows"遵守";D:brings"带来"。根据空前"Ann thinks these rules are important"可知, Ann 觉得规则重要,所以会遵守规则。故选C。
16.句意:安的父母不让她晚上出去,因为他们认为这很危险。A:though"尽管";B:because"因为";C:before"在……之前";D:after" 在……之后 "。"they think it is dangerous"是"Ann's parents don't let her go out at night"的原因,应该用because引导原因状语从句。故选B。
17.句意:这个周六晚上,安的好朋友莉莉在家里举办她的生日派对。A:game"游戏";B:meeting "会议";C:club"俱乐部";D:party"派对"。根据下文"Lily's birthday party comes." Lily 的生日派对来了。可知,这里是 Lily 举办生日派对。故选D。
18.句意:你可以在周六早上给莉莉一个礼物,但你晚上不能去。A:belt"腰带";B:letter"信";C:bag"包";D:gift" 礼物 "。根据语境可知,在生日时通常会送礼物。故选D。
19.句意: Ann 对此感到不开心。A:friendly"友好的";B:unhappy"不开心的";C:excited"兴奋的";D:glad"开心的"。根据上文"You can send Lily a 8 on Saturday morning, but you can't go in the evening"你可以在周六早上给 Lily 一个礼物,但你晚上不能去。可知,父母不让 Ann 去参加好朋友的生日派对, Ann 应该是不开心的。故选B。
20.句意:他们把她送到莉莉家,然后在车里等她。A:care for"关心";B:pay for"为……付款";C:look for"寻找";D:wait for"等待"。根据语境可知, Ann 的父母送她去派对,然后在外面等她。故选D。
【答案】21.healthy;22.habits;23.for;24.to sleep;25.is;26.your;27.or;28.interesting;29.a;30.Finally
【知识点】说明文;身体健康;心理健康
【解析】【分析】本文是一篇说明文,阐述了保持健康的多种方法,包括养成良好饮食习惯、保证充足睡眠、进行适当运动以及保持快乐心态等,旨在指导人们如何保持健康。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及形容词,名词,介词,非谓语动词,时态,代词,连词,冠词副词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇教育类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
21.句意:你知道如何保持健康吗? health "健康",名词。keep"保持",此处是系动词,形容词作表语。keep healthy固定短语,"保持健康",故填healthy。
22.句意:首先,你需要有良好的饮食习惯。habit"习惯",可数名词,此空是泛指,应用其复数形式表示类别,eating habits"饮食习惯"。故填habits。
23.句意:披萨和冰淇淋味道不错,但对你的健康不好。be good for固定短语,"对……有好处"。故填for。
24.句意:第二,记得每晚至少睡八个小时。 sleep "睡觉",动词,结合固定短语remember to do sth"记得做某事",故填to sleep。
25.句意:第三,有必要进行一些锻炼。 be "是",动词。此句是一般现在时,根据it可知,be用is。故填is。
26.句意:你可能常常在桌前一坐就是好几个小时。 you "你,你们",人称代词。此空修饰名词desk,应用其形容词性物主代词your。故填your。
27.句意:试着每天锻炼一两次。once or twice表示"一两次"。故填or。
28.句意:当你和朋友一起锻炼时,锻炼会更有趣。 interest "兴趣",名词&"使兴趣",动词。此处作表语,应用其形容词,此处修饰exercise,应用形容词interesting,与more构成比较级。故填interesting。
29.句意:你也可以加入一个运动队。此处是可以加入一个运动队,为泛指,应用不定冠词,sports首字母发音为辅音音素,其前需用不定冠词a修饰。故填a。
30.句意:最后,永远都要保持快乐。 final "最后的",形容词。此空位于句首,且空格后有逗号,应用副词finally"最后",作状语,故填Finally。
【答案】31.B
32.B
33.B
34.B
35.A
【知识点】教育类;说明文;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了儿童为保持健康所需的运动量,指出儿童应每周进行多次肌肉和骨骼锻炼以及每天进行有氧运动,同时分析了当下许多儿童不爱户外运动的现象,最后引用医生建议 ,提出让儿童户外运动并与朋友一起玩耍等帮助儿童爱上运动的方法 。
【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解,推理判断测和标题选择三个题型的考查,是一篇教育类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
31.细节理解题。根据第一段中的"In the US, many people think that children should get more than an hour of exercise each day."在美国,许多人认为孩子们每天应该锻炼一个多小时。可知,许多美国人认为,孩子们应该每天锻炼。故选B。
32.细节理解题。根据第二段中的"Children can do activities like climbing and playing on monkey bars—this kind of exercise is good for their muscles."孩子们可以做攀爬和在单杠上玩耍等活动——这种运动对他们的肌肉有好处。可知,如果孩子们想拥有强壮的肌肉,攀登对他们来说更好。故选B。
33.细节理解题。根据最后一段中的"So if you're going to ask your children to go for a walk, think of some fun things to do along the way"所以,如果你想让你的孩子去散步,想想一路上可以做些有趣的事情。可知, Stephanie Walsh 医生认为孩子们在锻炼时应该开心。故选B。
34.推理判断题。根据最后一段中的"It's a good idea to take them outside and let them play with their friends."带他们到外面去,让他们和朋友一起玩是个好主意。可知,带他们出去玩是个好主意,可推知上句应该是怎样才能使锻炼有趣,"我们怎样才能让他们觉得锻炼很有趣呢?"符合语境。故选B。
35.最佳标题题。根据第一段中的"How much exercise do children need to keep in good health "孩子们需要多少运动才能保持健康?;以及通读全文可知,本文主要讲的是为了保持健康,孩子们应该怎么锻炼身体,"孩子们最好的锻炼方式"适合作本文标题。故选A。
【答案】36.B
37.A
38.B
39.A
40.B
【知识点】说明文;日常活动;细节理解;文章结构
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了第六街一栋仅三层且住着三户人家的建筑,分别讲述了住在这栋楼里的护士Ann、楼主人史Mr Smith以及Mrs Green一家各自的职业、居住楼层、日常活动等情况,展现了不同家庭的生活状态 。
【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解和文章结构两个题型的考查,是一篇生活类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
36.细节理解题。根据第二段中的"Her home is on the second floor"她的家在二楼。可知, Ann 住在三楼。故选B。
37.细节理解题。根据第三段中的"Mr Smith is the owner of the building" Smith 先生是这栋楼的主人 。故选A。
38.细节理解题。根据最后一段中的"Mrs Green and her husband are teachers. They are reading books" Green 太太和她的丈夫是教师。他们正在看书。可知, Jim 的父母( Green 夫妇)现在正在看书。故选B。
39.细节理解题。根据最后一段中的"Mrs Green and her family live on the first floor" Green 太太和她的家人住在一楼。故选A。
40.文章结构题。通读全文可知,第一段介绍第六街上一栋三层小楼及楼内住着三户人家;第二、三。四段,分别介绍 Ann (第二段)、 Smith 先生(第三段)、 Green 夫人一家(第四段)的居住情况、职业及活动。因此结构划分为"总→分",即①→②③④。故选B。
【答案】41.B
42.B
43.A
44.D
45.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了Shankar在森林中先后帮助饥饿的老人、口渴的狐狸以及需要木头的年轻人,之后自己从山上摔下时又得到曾受助的老人和狐狸的帮助而康复的故事。
【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
41.推理判断题。根据第二段中的"In return, the man gave Shankar some food and water. Then Shankar went back to the old man and gave him some food. After that, he found the fox and gave some water to it."作为回报,该男子给了Shankar一些食物和水。然后Shankar回到老人身边,给了他一些食物。之后,他找到了狐狸,给了它一些水。所以,Shankar很善良。故选B。
42.细节理解题。根据第一段中的"One day, Shankar was walking through the forest, carrying some wood."一天,Shankar扛着一些木头穿过森林。故选B。
43.词义猜测题。根据最后一段中的"The fox went to the forest and brought some herbs. The old man helped to put the herbs on Shankar's injured legs. After some time, Shankar got better. " 狐狸去了森林,带来了一些草药。老人帮忙把草药放在尚卡尔受伤的腿上。过了一段时间,Shankar好多了。他们都很高兴能够互相帮助。可知,能够让伤口快速痊愈的应该是药草,可推知划线词 herbs 的含义是"药草"。故选A。
44.细节理解题。根据第二段中的"Then he met a young man with a dog who wanted to make a fire but had no wood. Shankar gave some wood to him. In return, the man gave Shankar some food and water. Then Shankar went back to the old man and gave him some food. After that, he found the fox and gave some water to it. "然后,他遇到了一个带着狗的年轻人,狗想生火,但没有木头。Shankar给了他一些木头。作为回报,该男子给了Shankar一些食物和水。然后Shankar回到老人身边,给了他一些食物。之后,他找到了狐狸,给了它一些水;以及最后一段中的" Another day Shankar fell from the hill. Luckily the old man and the fox he helped before saw him. The old man pulled him up the hill. The fox went to the forest and brought some herbs." 又有一天, Shankar 从山上摔了下来。幸运的是,老人和他之前帮助过的狐狸看到了他。老人把他拉上山。狐狸去了森林,带来了一些草药。可知正确的顺序是:②①④⑤③。故选D。
45.推理判断题。根据最后一段中的"If you help others, then they will also help you."如果你帮助别人 ,他们也会帮助你。可知,从文中我们学到的是:帮助他人就是帮助自己。故选C。
【答案】46.In the middle of the road.
47.He thought he was too young and weak to carry the big stone.
48.He thought it was a young man's job to move the stone.
49.Money.
50.I think his action was kind and selfless because he moved the stone to help others, not for reward.
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了幸运女神为解决人们抱怨没有幸运之事降临的问题,在路中央放了一块大石头,学生因觉得自己弱小、老人因认为是年轻人的事、商人因怕得不到报酬和被嘲笑而都未搬走石头,最后一位年轻人因担心他人受伤搬走了石头并获得一箱黄金,而其他人后悔不已,幸运女神借此表明他们都失去了获得幸运礼物机会的故事,传达了把握机会、主动付出才可能收获幸运的道理。
【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解和开放性试题两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而做出正确答案。
46.根据第一段中的"To solve the problem, the Goddess of Luck put a big stone in the middle of the road."为了解决这个问题,幸运女神在路中间放了一块大石头。可知,幸运女神把大石头放在路中央。故答案为:In the middle of the road.
47.根据第二段中的"A student passed by. He thought he was too young and weak to carry the big stone."一个学生经过。他觉得自己太年轻太虚弱,搬不动那块大石头。故答案为:He thought he was too young and weak to carry the big stone.
48.根据第三段"An old man came, but he thought it was a young man's job to move the heavy stone away. He turned around and left."一位老人来了,但他认为把这块沉重的石头搬走是年轻人的工作。他转身离开了。故答案为:He thought it was a young man's job to move the stone.
49.根据第四段中"He thought he couldn't get money because no one would pay him for doing that."他认为他拿不到钱,因为没有人会付钱给他。可知,他想获得金钱。故答案为Money.
50.开放性试题,言之有理即可。可回答:我认为他的行为是善良和无私的,因为他搬石头是为了帮助别人,而不是为了奖励。故填I think his action was kind and selfless because he moved the stone to help others, not for reward.
【答案】51.D;52.C;53.A;54.E;55.G
【知识点】其他题材;寓言(童话)故事
【解析】【分析】本文是一段对话,围绕《灰姑娘》的故事,Lily和Cindy交流了对灰姑娘、继母等角色的看法 ,之后Lily提出关于故事中水晶鞋的疑问,整体展现了两人对经典童话的讨论与思考 。
A. I agree with you. 我同意你的看法。
B. I have a different idea. 我有不同想法。
C. What about her stepmother 她的继母怎么样?
D. What do you think of Cinderella 你觉得灰姑娘怎么样?
E. But I have a question about the story. 但我对故事有个疑问。
F. We have read the stories many times. 这些故事我们读过很多遍了。
G. I don't know why so many girls can't wear the lost crystal shoe. 我不明白为什么那么多姑娘都穿不上那只丢失的水晶鞋。
【点评】考查阅补充对话,本文是一篇文学类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
51.根据下文"She is so beautiful and very kind to others. I like her very much."她很漂亮,对别人很好。我非常喜欢她。可知,此处谈论了对Cinderella的看法。 D. What do you think of Cinderella "你觉得Cinderella怎么样?"符合语境。故选D。
52.根据下文"She is too bad. She doesn't like Cinderella and asks her to do all the housework."她太坏了。她不喜欢灰姑娘,让她做所有的家务。可知,此处介绍了Cinderella的继母。 C. What about her stepmother "她的继母怎么样?"符合语境。故选C。
53.根据上文"She is too bad. She doesn't like Cinderella and asks her to do all the housework."她太坏了。她不喜欢灰姑娘,让她做所有的家务;以及空后"She is really bad and her two daughters are as bad as her."她真的很坏,她的两个女儿和她一样坏。可知,两个人都认为Cinderella的继母很坏。 A. I agree with you. "我同意你的观点。"符合语境。故选A。
54.根据下文"What is it "可知,此处应提到了一件事/物。 E. But I have a question about the story. " 但我对这个故事有个疑问。"符合语境。故选E。
55.根据空前"It's about the crystal (水晶) shoe."这是关于水晶鞋的。可知,此处与水晶鞋相关。 G. I don't know why so many girls can't wear the lost crystal shone. "我不知道为什么那么多女孩穿不了丢失的水晶鞋。"符合语境。故选G。
【答案】56.it's mine;57.Do you often play ping -pong;58.How often do you play;59.Can I join you next time;60.When do you usually play
【知识点】日常活动
【解析】【分析】本文是一段对话,围绕乒乓球拍展开,A发现乒乓球拍后询问归属,B确认是自己的,接着两人交流了各自打乒乓球的频率,A提出想加入B一起打,B欣然同意并相约周末一起打球,体现了朋友间关于运动爱好的交流与互动。【点评】该对话内容自然流畅,符合朋友之间日常交流的场景。从发现乒乓球拍开始,逐步深入到双方打乒乓球的频率、参与意愿以及具体时间安排等方面,逻辑清晰,层次分明。对话中使用的都是简单易懂的日常用语,语气友好、亲切,能够很好地体现出朋友之间轻松愉快的交流氛围,同时也展示了人们在交流兴趣爱好时的常见互动方式。
56.根据上文"Whose ping-pong bat is that "那是谁的乒乓球拍?;以及空后"Thanks!"谢谢。可知,这个乒乓球拍是 Fu Xing 的。故填it's mine。
57.根据下文"Yes. I play it four times a week with my cousin."对。我每周和表哥打四次。可知,此处是问对方是不是经常打乒乓球。故填Do you often play ping -pong。
58.根据下文"Twice a week."一周两次,可知,此处是在问对方打球的频率。故填How often do you play。
59.根据下文"Sure. It would be fun to have you join us."当然。有你加入我们会很有趣。可知,此处是问可不可以加入他们。故填Can I join you next time。
60.根据下文"I usually play on Saturday and Sunday."我通常在周六和周日打。可知,此处是问对方打乒乓球的时间。故填When do you usually play。
1 / 1河北省石家庄市第三十八中学2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题
1.(2025八上·石家庄开学考)Jack shouldn't lie to his parents. Instead, he should tell the ________.
A.progress B.truth C.order D.trick
【答案】B
【知识点】不可数名词;固定搭配
【解析】【分析】句意:Jack不应该对他的父母撒谎。相反,他应该说出真相。A:progress"进步";B:truth "真相";C:order"命令";D:trick"诡计"。根据"Jack shouldn't lie to his parents."可知, Jack 不应该撒谎,而是应该说出真相,tell the truth固定短语,"说出真相",故选B。
【点评】考查名词词义辨析,区分progress;truth;order和trick的含义以及固定短语tell the truth。
2.(2025八上·石家庄开学考)Ms. Lee explained the difficult math problem again and I finally ________ it.
A.understood B.believed C.decided D.followed
【答案】A
【知识点】过去式和过去分词;及物动词
【解析】【分析】句意:李老师再次解释了这道数学难题,我终于理解了它。A:understood"理解";B:believed"相信";C:decided "决定";D:followed"跟随"。根据"Ms. Lee explained the difficult math problem again"可知,老师再次解释了这道题,我终于理解了它。故选A。
【点评】考查动词词义辨析,区分understand:believe;decide和follow的含义。
3.(2025八上·石家庄开学考)—How was your trip to the beach
—It was ________! We had a great time swimming and sunbathing.
A.terrible B.soft C.perfect D.playful
【答案】C
【知识点】简单形容词;形容词作表语
【解析】【分析】句意:——你的海滩之旅怎么样?——太完美了!我们游泳和日光浴玩得很开心。A:terrible"糟糕的";B:soft"柔软的";C:perfect"完美的";D:playful"爱玩的"。根据"We had a great time swimming and sunbathing."可知,此处是指海滩之旅很完美,故选C。
【点评】考查形容词词义辨析,区分terrible;soft;perfect和playful的含义。
4.(2025八上·石家庄开学考)—I'm worried I can't join the basketball team. I'm not tall enough.
—Don't worry! If you practice every day, you can ________ join the team.
A.early B.quietly C.quickly D.certainly
【答案】D
【知识点】其他副词
【解析】【分析】句意:——我很担心我无法加入篮球队因为我不够高。——不要担心!如果你好好练习了,你肯定可以加入这个队。A:early "提早";B:quietly"安静地";C:quickly"快地";D:certainly" 肯定"。根据"Don't worry! If you practice every day, you can…join the team."可知,此处应该指的是"你"好好练习了,"你"肯定可以加入这个篮球队。故选D。
【点评】考查副词词义辨析,区分early;quietly;quickly和certainly的含义。
5.(2025八上·石家庄开学考)Here are two ping-pong bats. The green one is Jenny's and the red one is ________.
A.himself B.her C.you D.mine
【答案】D
【知识点】名词性物主代词
【解析】【分析】句意:这里有两个乒乓球拍。绿色的是珍妮的,红色的是我的。A:himself"他自己";B:her" 她 ";C:you"你,你们";D:mine"我的(东西)"。根据"Here are two ping-pong bats. The green one is Jenny's and the red one is…."可知,此处应该指的是红色的乒乓球拍是我的。此处应该填入名词性物主代词mine,作表语。故选D。
【点评】考查代词词义辨析,区分himself;her;you和mine的含义。
6.(2025八上·石家庄开学考)To stay healthy, Mr. Smith jogs ________ the road near his house for half an hour every morning.
A.along B.inside C.through D.between
【答案】A
【知识点】方位介词across, through, past, over, along, down的用法比较
【解析】【分析】句意:为了保持健康,史密斯先生每天早上沿着他家附近的马路慢跑半小时。A:along"沿着 ";B:inside"在......里面";C:through"通过";D:between"在……之间"。根据"jogs...the road"可知是沿着马路慢跑。故选A。
【点评】考查介词词义辨析,区分along;inside;through和between的含义。
7.(2025八上·石家庄开学考)—Why didn't you come to Lily's birthday party last night
—________ I really wanted to celebrate with you, I had too much homework.
A.Because B.Although C.But D.So
【答案】B
【知识点】although / though引导让步状语从句
【解析】【分析】句意:——为什么你昨晚没来莉莉的生日派对?——虽然我很想来和你们一起庆祝,但是我有太多作业了。A:Because"因为";B:Although"虽然";C:But"但是";D:So"所以"。根据"…I really wanted to celebrate with you, I had too much homework.",结合选项可知,此处考查although引导的让步状语从句,表达虽然我很想来和你们一起庆祝,但是我有太多作业了。故选B。
【点评】考查状语从句,本题涉及although引导的让步状语从句。
8.(2025八上·石家庄开学考)—Where is your sister Is she in the living room
—No. She ________ a book in her room.
A.read B.reads C.reading D.is reading
【答案】D
【知识点】现在进行时
【解析】【分析】句意:——你姐姐在哪里?她在客厅吗?——不在。她正在自己房间里读书。A:read"读" ,动词原形&过去式&过去分词;B:reads是read一般现在时第三人称单数形式;C:reading是read的现在分词&动名词;D:is reading是read的现在进行时的第三人称单数。根据"Where is your sister Is she in the living room "可知,问句询问的是当下所在位置及正在做的事请,答句强调"正在进行的动作",需用现在进行时。故选D。
【点评】考查时态,本题涉及现在进行时。
9.(2025八上·石家庄开学考)Jack spent hours ________ his lost keys, but he still didn't find them in the end.
A.putting up B.meeting up C.searching for D.picking up
【答案】C
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:杰克花几个小时寻找他丢失的钥匙,但是最后他仍然没有找到。A:putting up"张贴";B:meeting up"见面";C:searching for"寻找";D:picking up"捡起"。根据"but he still didn't find them in the end."可知,此处表示"寻找"。故选C。
【点评】考查动词短语词义辨析,区分put up;meet up;search for和pick up的含义。
10.(2025八上·石家庄开学考)—I lost my bag in the park, but a kind girl found it and gave it to me.
—________! We all should learn from her.
A.Lucky you B.That's right
C.You're welcome D.Good idea
【答案】A
【知识点】表达祝愿
【解析】【分析】句意:——我在公园丢了包,但一个善良的女孩找到了并还给了我。——你真幸运!我们都应该向她学习。A:Lucky you"你真幸运";B:That's right"没错";C:You're welcome"不客气";D:Good idea"好主意"。根据"I lost my bag in the park, but a kind girl found it and gave it to me."可知,对方经历"失而复得"的幸运事件,应表达"幸运"。故选A。
【点评】考查情景交际,区分Lucky you;That's right;You're welcome和Good idea的含义以及应用环境。
(2025八上·石家庄开学考)Ann is twelve. She does well in school and she's always a good student in her parents' eyes. Ann's parents are strict with her. In Ann's family, there are many family 11. . Everyone must get up early. Everyone must 12. to do housework. Everyone should be 13. to each other. And the young must 14. the old. Ann thinks these rules are important and she 15. them.
Ann's parents don't let her go out at night 16. they think it is dangerous. This Saturday evening, Ann's good friend Lily has her birthday 17. at home. Ann asks her parents for permission. But they don't let her go and say, "You can send Lily a 18. on Saturday morning, but you can't go in the evening." Ann feels 19. about this. Lily's birthday party comes. Ann's parents give her a surprise. They send her to Lily's home and they 20. her outside in the car. After the party, they go back home happily.
11.A.days B.rules C.ways D.books
12.A.take B.help C.turn D.keep
13.A.scary B.huge C.awful D.polite
14.A.find B.respect C.show D.leave
15.A.puts B.wins C.follows D.brings
16.A.though B.because C.before D.after
17.A.game B.meeting C.club D.party
18.A.belt B.letter C.bag D.gift
19.A.friendly B.unhappy C.excited D.glad
20.A.care for B.pay for C.look for D.wait for
【答案】11.B;12.B;13.D;14.B;15.C;16.B;17.D;18.D;19.B;20.D
【知识点】故事阅读类;记叙文;家庭生活
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,介绍了 Ann 遵守严格的家规,虽因父母不让其晚上外出参加朋友生日聚会而失落,但父母最终给她惊喜,带她参加聚会,体现了家庭规则与爱的平衡 。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,状语从句,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
11.句意:在 Ann 的家里,有许多家庭规则。A:days"天";B:rules"规则";C:ways"方法";D:books"书"。根据"Everyone must get up early. Everyone must 2 to do housework."每个人都必须轮流做家务。可知,此处指的是家里有很多规则。故选B。
12.句意:每个人都必须轮流做家务。A:take"拿走";B:help"帮助";C:turn"转动";D:keep"保持"。help to do sth. 固定短语,"帮助做某事",此处指帮助做家务。故选B。
13.句意:每个人都应该对彼此有礼貌。A:scary"恐怖的";B:huge"巨大的";C:awful"糟糕的";D:polite"有礼貌的"。根据上文"Everyone should be 2 to each other."每个人都必须轮流做家务,并结合常识可知,家里人彼此之间应该是有礼貌的,be polite to sb.固定短语,"对某人有礼貌"。故选D。
14.句意:并且年轻人必须尊重老年人。A:find"找到,发现";B:respect"尊重";C:show"展示";D:leave"离开"。根据语境并结合常识可知,年轻人应该尊重老年人。故选B。
15.句意: Ann 认为这些规则很重要,并且她遵守它们。A:puts"放";B:wins"赢得";C:follows"遵守";D:brings"带来"。根据空前"Ann thinks these rules are important"可知, Ann 觉得规则重要,所以会遵守规则。故选C。
16.句意:安的父母不让她晚上出去,因为他们认为这很危险。A:though"尽管";B:because"因为";C:before"在……之前";D:after" 在……之后 "。"they think it is dangerous"是"Ann's parents don't let her go out at night"的原因,应该用because引导原因状语从句。故选B。
17.句意:这个周六晚上,安的好朋友莉莉在家里举办她的生日派对。A:game"游戏";B:meeting "会议";C:club"俱乐部";D:party"派对"。根据下文"Lily's birthday party comes." Lily 的生日派对来了。可知,这里是 Lily 举办生日派对。故选D。
18.句意:你可以在周六早上给莉莉一个礼物,但你晚上不能去。A:belt"腰带";B:letter"信";C:bag"包";D:gift" 礼物 "。根据语境可知,在生日时通常会送礼物。故选D。
19.句意: Ann 对此感到不开心。A:friendly"友好的";B:unhappy"不开心的";C:excited"兴奋的";D:glad"开心的"。根据上文"You can send Lily a 8 on Saturday morning, but you can't go in the evening"你可以在周六早上给 Lily 一个礼物,但你晚上不能去。可知,父母不让 Ann 去参加好朋友的生日派对, Ann 应该是不开心的。故选B。
20.句意:他们把她送到莉莉家,然后在车里等她。A:care for"关心";B:pay for"为……付款";C:look for"寻找";D:wait for"等待"。根据语境可知, Ann 的父母送她去派对,然后在外面等她。故选D。
(2025八上·石家庄开学考)Health is very important to us. Do you know how to keep 21.   (health) Here are some things you can do. First, you need to have good eating 22.   (habit). Pizza and ice cream taste good, but they are not good 23.   your health. You should eat fruit and vegetables every day. And you need to eat tofu or drink milk often. Second, remember 24.   (sleep) at least (至少) eight hours every night. Having enough sleep can make you feel good. Third, it 25.   (be) necessary to do some exercise. You may often sit at 26.   (you) desk for hours, so it's important for you to exercise. Try to get some exercise once 27.   twice a day. When possible (可能) , go for a walk or run in a park in the morning. Exercise can be more 28.   (interest) when you do it together with a friend. You can also join 29.   sports team. 30.   (final), always be happy. Try to help others and enjoy your life.
【答案】21.healthy;22.habits;23.for;24.to sleep;25.is;26.your;27.or;28.interesting;29.a;30.Finally
【知识点】说明文;身体健康;心理健康
【解析】【分析】本文是一篇说明文,阐述了保持健康的多种方法,包括养成良好饮食习惯、保证充足睡眠、进行适当运动以及保持快乐心态等,旨在指导人们如何保持健康。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及形容词,名词,介词,非谓语动词,时态,代词,连词,冠词副词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇教育类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
21.句意:你知道如何保持健康吗? health "健康",名词。keep"保持",此处是系动词,形容词作表语。keep healthy固定短语,"保持健康",故填healthy。
22.句意:首先,你需要有良好的饮食习惯。habit"习惯",可数名词,此空是泛指,应用其复数形式表示类别,eating habits"饮食习惯"。故填habits。
23.句意:披萨和冰淇淋味道不错,但对你的健康不好。be good for固定短语,"对……有好处"。故填for。
24.句意:第二,记得每晚至少睡八个小时。 sleep "睡觉",动词,结合固定短语remember to do sth"记得做某事",故填to sleep。
25.句意:第三,有必要进行一些锻炼。 be "是",动词。此句是一般现在时,根据it可知,be用is。故填is。
26.句意:你可能常常在桌前一坐就是好几个小时。 you "你,你们",人称代词。此空修饰名词desk,应用其形容词性物主代词your。故填your。
27.句意:试着每天锻炼一两次。once or twice表示"一两次"。故填or。
28.句意:当你和朋友一起锻炼时,锻炼会更有趣。 interest "兴趣",名词&"使兴趣",动词。此处作表语,应用其形容词,此处修饰exercise,应用形容词interesting,与more构成比较级。故填interesting。
29.句意:你也可以加入一个运动队。此处是可以加入一个运动队,为泛指,应用不定冠词,sports首字母发音为辅音音素,其前需用不定冠词a修饰。故填a。
30.句意:最后,永远都要保持快乐。 final "最后的",形容词。此空位于句首,且空格后有逗号,应用副词finally"最后",作状语,故填Finally。
(2025八上·石家庄开学考)How much exercise do children need to keep in good health Every parent wants to know the answer. In the US, many people think that children should get more than an hour of exercise each day. It is the same in the UK.
A new study shows that children should exercise for their muscles (肌肉) and bones (骨头) more than three times a week. Children can do activities like climbing and playing on monkey bars—this kind of exercise is good for their muscles. Jumping and running are good for their bones. Children should also do aerobic (有氧的) exercise for more than 60 minutes every day. They can walk fast or go running.
However, many children don't like doing exercise or playing sport outside. Today, many children like playing computer games or watching TV at home every day. What can parents do to help the children do sport outside
Doctor Stephanie Walsh says she often sees parents taking long walks with their children as a kind of exercise, but that might not be the best way. "Although walking is a great activity, it's really boring for children. So if you're going to ask your children to go for a walk, think of some fun things to do along the way," she says. ▲ It's a good idea to take them outside and let them play with their friends. If they often play together, it will become an important and interesting part of their life. Little by little, they will love exercise or sport.
31.How often should children exercise according to many Americans
A.Five times a month. B.Every day.
C.Once a week. D.Three times a week.
32.Which one of the following is best for children if they want to have strong muscles
A.Jumping. B.Climbing. C.Running. D.Walking.
33.Doctor Stephanie Walsh thinks that children should ________.
A.do many kinds of exercise each time
B.have fun when they exercise
C.take exercise without their parents
D.take short walks to exercise
34.Which of the following can be put in "▲" in Paragraph 4
A.What kind of sport is best for parents
B.How can we make exercise fun for them
C.Which sport is popular with children
D.What kind of exercise must children do
35.Which of the following is the best title for the passage
A.The best way of exercise for kids B.Parents' weekend plan
C.Practice makes perfect D.Friendship is very important
【答案】31.B
32.B
33.B
34.B
35.A
【知识点】教育类;说明文;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了儿童为保持健康所需的运动量,指出儿童应每周进行多次肌肉和骨骼锻炼以及每天进行有氧运动,同时分析了当下许多儿童不爱户外运动的现象,最后引用医生建议 ,提出让儿童户外运动并与朋友一起玩耍等帮助儿童爱上运动的方法 。
【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解,推理判断测和标题选择三个题型的考查,是一篇教育类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
31.细节理解题。根据第一段中的"In the US, many people think that children should get more than an hour of exercise each day."在美国,许多人认为孩子们每天应该锻炼一个多小时。可知,许多美国人认为,孩子们应该每天锻炼。故选B。
32.细节理解题。根据第二段中的"Children can do activities like climbing and playing on monkey bars—this kind of exercise is good for their muscles."孩子们可以做攀爬和在单杠上玩耍等活动——这种运动对他们的肌肉有好处。可知,如果孩子们想拥有强壮的肌肉,攀登对他们来说更好。故选B。
33.细节理解题。根据最后一段中的"So if you're going to ask your children to go for a walk, think of some fun things to do along the way"所以,如果你想让你的孩子去散步,想想一路上可以做些有趣的事情。可知, Stephanie Walsh 医生认为孩子们在锻炼时应该开心。故选B。
34.推理判断题。根据最后一段中的"It's a good idea to take them outside and let them play with their friends."带他们到外面去,让他们和朋友一起玩是个好主意。可知,带他们出去玩是个好主意,可推知上句应该是怎样才能使锻炼有趣,"我们怎样才能让他们觉得锻炼很有趣呢?"符合语境。故选B。
35.最佳标题题。根据第一段中的"How much exercise do children need to keep in good health "孩子们需要多少运动才能保持健康?;以及通读全文可知,本文主要讲的是为了保持健康,孩子们应该怎么锻炼身体,"孩子们最好的锻炼方式"适合作本文标题。故选A。
(2025八上·石家庄开学考)There is a building on Sixth Street. It is not very tall. It has only three floors. There are three families living in it.
Ann is 26 years old. She is a nurse, and her hospital isn't far from the building. It's only about 400 metres from her home to the hospital. She likes her home very much. Her home is on the second floor. It's not very big, but very beautiful. Ann is cleaning her room now. Ann likes to play the piano in her free time. She usually plays it for two hours in the evening.
Mr Smith is the owner of the building. He works very hard. He makes a lot of money. He is old now, so it is hard for him to go up to the first floor and second floor. He begins to live on the ground floor when he is fifty. Mr Smith is a radio fan. He spends many hours listening to the radio. He is listening to it at the moment.
Mrs Green and her family live on the first floor. Mrs Green is very happy because the members in her family love each other very much. Mrs Green and her husband are teachers. They are reading books. Their son Jim is a student. He is doing his homework. He is a good student. His teachers and classmates like him very much.
36.Which floor does Ann live on
A.The third floor. B.The second floor.
C.The first floor. D.The ground floor.
37.Who is the owner of the building
A.Mr Smith. B.Ann. C.Mrs Green. D.Jim.
38.What are Jim's parents doing now
A.They are doing the housework. B.They are reading books.
C.They are cleaning their room. D.They are listening to the radio.
39.From the text, we can know that ________.
A.Mrs Green and her family live on the first floor
B.Mr Smith lives on the second floor
C.Ann usually plays the piano for one hour in the evening
D.it's only about 4,000 metres from Ann's home to the hospital
40.Which of the following is the right structure of the text (①=Paragraph 1, ②=Paragraph 2…)
A.①→②→③→④ B.①→②③④
C.①②→③→④ D.①→②③→④
【答案】36.B
37.A
38.B
39.A
40.B
【知识点】说明文;日常活动;细节理解;文章结构
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了第六街一栋仅三层且住着三户人家的建筑,分别讲述了住在这栋楼里的护士Ann、楼主人史Mr Smith以及Mrs Green一家各自的职业、居住楼层、日常活动等情况,展现了不同家庭的生活状态 。
【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解和文章结构两个题型的考查,是一篇生活类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
36.细节理解题。根据第二段中的"Her home is on the second floor"她的家在二楼。可知, Ann 住在三楼。故选B。
37.细节理解题。根据第三段中的"Mr Smith is the owner of the building" Smith 先生是这栋楼的主人 。故选A。
38.细节理解题。根据最后一段中的"Mrs Green and her husband are teachers. They are reading books" Green 太太和她的丈夫是教师。他们正在看书。可知, Jim 的父母( Green 夫妇)现在正在看书。故选B。
39.细节理解题。根据最后一段中的"Mrs Green and her family live on the first floor" Green 太太和她的家人住在一楼。故选A。
40.文章结构题。通读全文可知,第一段介绍第六街上一栋三层小楼及楼内住着三户人家;第二、三。四段,分别介绍 Ann (第二段)、 Smith 先生(第三段)、 Green 夫人一家(第四段)的居住情况、职业及活动。因此结构划分为"总→分",即①→②③④。故选B。
(2025八上·石家庄开学考)One day, Shankar was walking through the forest, carrying some wood. He saw a hungry old man. Shankar wanted to give him some food, but he did not have any food with him. So he went on his way. Then he saw a fox who was very thirsty. Shankar wanted to give it some water, but he didn't take any water for himself. So he went on his way ahead.
Then he met a young man with a dog who wanted to make a fire but had no wood. Shankar gave some wood to him. In return, the man gave Shankar some food and water. Then Shankar went back to the old man and gave him some food. After that, he found the fox and gave some water to it. The old man and the fox were very thankful for Shankar's help. Shankar went on his way happily.
Another day Shankar fell from the hill. Luckily the old man and the fox he helped before saw him. The old man pulled him up the hill. The fox went to the forest and brought some herbs. The old man helped to put the herbs on Shankar's injured legs. After some time, Shankar got better. All were very happy that they were able to help each other. If you help others, then they will also help you.
41.Which of the following best describes (描述) Shankar
A.Brave. B.Kind. C.Calm. D.Clever.
42.What did Shankar carry when he walked through the forest
A.Water. B.Wood. C.Food. D.Herbs.
43.What's the meaning of the underlined word "herbs" in Chinese
A.药草 B.野果 C.鲜花 D.毒虫
44.According to the passage, which is the right order of the story
①Shankar got some food and water.
②Shankar gave some wood to a young man.
③The old man and the fox saved Shankar.
④Shankar helped an old man and a fox.
⑤Shankar fell down the hill and got hurt.
A.④②①⑤③ B.②①④③⑤ C.④①②③⑤ D.②①④⑤③
45.What can we learn from the story
A.One tree can't make a forest.
B.A fox may grow grey, but never good.
C.Helping others is helping ourselves.
D.Food and water are important.
【答案】41.B
42.B
43.A
44.D
45.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了Shankar在森林中先后帮助饥饿的老人、口渴的狐狸以及需要木头的年轻人,之后自己从山上摔下时又得到曾受助的老人和狐狸的帮助而康复的故事。
【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
41.推理判断题。根据第二段中的"In return, the man gave Shankar some food and water. Then Shankar went back to the old man and gave him some food. After that, he found the fox and gave some water to it."作为回报,该男子给了Shankar一些食物和水。然后Shankar回到老人身边,给了他一些食物。之后,他找到了狐狸,给了它一些水。所以,Shankar很善良。故选B。
42.细节理解题。根据第一段中的"One day, Shankar was walking through the forest, carrying some wood."一天,Shankar扛着一些木头穿过森林。故选B。
43.词义猜测题。根据最后一段中的"The fox went to the forest and brought some herbs. The old man helped to put the herbs on Shankar's injured legs. After some time, Shankar got better. " 狐狸去了森林,带来了一些草药。老人帮忙把草药放在尚卡尔受伤的腿上。过了一段时间,Shankar好多了。他们都很高兴能够互相帮助。可知,能够让伤口快速痊愈的应该是药草,可推知划线词 herbs 的含义是"药草"。故选A。
44.细节理解题。根据第二段中的"Then he met a young man with a dog who wanted to make a fire but had no wood. Shankar gave some wood to him. In return, the man gave Shankar some food and water. Then Shankar went back to the old man and gave him some food. After that, he found the fox and gave some water to it. "然后,他遇到了一个带着狗的年轻人,狗想生火,但没有木头。Shankar给了他一些木头。作为回报,该男子给了Shankar一些食物和水。然后Shankar回到老人身边,给了他一些食物。之后,他找到了狐狸,给了它一些水;以及最后一段中的" Another day Shankar fell from the hill. Luckily the old man and the fox he helped before saw him. The old man pulled him up the hill. The fox went to the forest and brought some herbs." 又有一天, Shankar 从山上摔了下来。幸运的是,老人和他之前帮助过的狐狸看到了他。老人把他拉上山。狐狸去了森林,带来了一些草药。可知正确的顺序是:②①④⑤③。故选D。
45.推理判断题。根据最后一段中的"If you help others, then they will also help you."如果你帮助别人 ,他们也会帮助你。可知,从文中我们学到的是:帮助他人就是帮助自己。故选C。
(2025八上·石家庄开学考)The Goddess (女神) of Luck once visited the world. She heard lots of people complain (抱怨) that no lucky things happened to them. To solve the problem, the Goddess of Luck put a big stone in the middle of the road.
A student passed by. He thought he was too young and weak to carry the big stone. So he walked away.
An old man came, but he thought it was a young man's job to move the heavy stone away. He turned around and left.
Then a businessman came. As soon as he started to get the stone away, he dropped it. He thought he couldn't get money because no one would pay him for doing that. And he was afraid that other people would laugh at him for his stupid action. So he went away without saying a word.
So the stone stayed there for days. One late evening, a young man came by and saw it. He thought it was so dark that someone might get injured because of it. He worked hard and finally moved the stone to the side of the road. To his surprise, he found a box under the stone. There were some words on the box. It said, "To the person who moved the stone." Yeah, the box was full of gold!
When the student, the old man and the businessman heard it, they all cried. How sad they were! Just at that moment, the Goddess of Luck told them, "All of you lost the chance to move the stone. That means you lost the chance to get my lucky gift too."
46.Where did the Goddess of Luck put the stone
   
47.How did the student think about himself
   
48.Why did the old man leave
   
49.What did the businessman want to get by moving the stone
   
50.What do you think of the young man's action
   
【答案】46.In the middle of the road.
47.He thought he was too young and weak to carry the big stone.
48.He thought it was a young man's job to move the stone.
49.Money.
50.I think his action was kind and selfless because he moved the stone to help others, not for reward.
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了幸运女神为解决人们抱怨没有幸运之事降临的问题,在路中央放了一块大石头,学生因觉得自己弱小、老人因认为是年轻人的事、商人因怕得不到报酬和被嘲笑而都未搬走石头,最后一位年轻人因担心他人受伤搬走了石头并获得一箱黄金,而其他人后悔不已,幸运女神借此表明他们都失去了获得幸运礼物机会的故事,传达了把握机会、主动付出才可能收获幸运的道理。
【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解和开放性试题两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而做出正确答案。
46.根据第一段中的"To solve the problem, the Goddess of Luck put a big stone in the middle of the road."为了解决这个问题,幸运女神在路中间放了一块大石头。可知,幸运女神把大石头放在路中央。故答案为:In the middle of the road.
47.根据第二段中的"A student passed by. He thought he was too young and weak to carry the big stone."一个学生经过。他觉得自己太年轻太虚弱,搬不动那块大石头。故答案为:He thought he was too young and weak to carry the big stone.
48.根据第三段"An old man came, but he thought it was a young man's job to move the heavy stone away. He turned around and left."一位老人来了,但他认为把这块沉重的石头搬走是年轻人的工作。他转身离开了。故答案为:He thought it was a young man's job to move the stone.
49.根据第四段中"He thought he couldn't get money because no one would pay him for doing that."他认为他拿不到钱,因为没有人会付钱给他。可知,他想获得金钱。故答案为Money.
50.开放性试题,言之有理即可。可回答:我认为他的行为是善良和无私的,因为他搬石头是为了帮助别人,而不是为了奖励。故填I think his action was kind and selfless because he moved the stone to help others, not for reward.
(2025八上·石家庄开学考)请阅读下面的对话,根据对话内容从下面的七个选项中选择五个填入空白处,使对话通顺、合理、意思完整。一空一句。
Lily: Cindy, do you like the story of Cinderella
Cindy: Yes, I like it very much.
Lily: 51.  
Cindy: She is so beautiful and very kind to others. I like her very much.
Lily: I like her, too. 52.  
Cindy: She is too bad. She doesn't like Cinderella and asks her to do all the housework.
Lily:  53.   She is really bad and her two daughters are as bad as her.
Cindy: Yes. They don't like Cinderella. They ask Cinderella to help them make dresses and cut Cinderella's dress up with scissors.
Lily: 54.  
Cindy: What is it
Lily: It's about the crystal (水晶) shoe. 55.  
Cindy: Em. Don't be too serious. It's just a fairy tale.
A. I agree with you.
B. I have a different idea.
C. What about her stepmother
D. What do you think of Cinderella
E. But I have a question about the story.
F. We have read the stories many times.
G. I don't know why so many girls can't wear the lost crystal shone.
【答案】51.D;52.C;53.A;54.E;55.G
【知识点】其他题材;寓言(童话)故事
【解析】【分析】本文是一段对话,围绕《灰姑娘》的故事,Lily和Cindy交流了对灰姑娘、继母等角色的看法 ,之后Lily提出关于故事中水晶鞋的疑问,整体展现了两人对经典童话的讨论与思考 。
A. I agree with you. 我同意你的看法。
B. I have a different idea. 我有不同想法。
C. What about her stepmother 她的继母怎么样?
D. What do you think of Cinderella 你觉得灰姑娘怎么样?
E. But I have a question about the story. 但我对故事有个疑问。
F. We have read the stories many times. 这些故事我们读过很多遍了。
G. I don't know why so many girls can't wear the lost crystal shoe. 我不明白为什么那么多姑娘都穿不上那只丢失的水晶鞋。
【点评】考查阅补充对话,本文是一篇文学类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
51.根据下文"She is so beautiful and very kind to others. I like her very much."她很漂亮,对别人很好。我非常喜欢她。可知,此处谈论了对Cinderella的看法。 D. What do you think of Cinderella "你觉得Cinderella怎么样?"符合语境。故选D。
52.根据下文"She is too bad. She doesn't like Cinderella and asks her to do all the housework."她太坏了。她不喜欢灰姑娘,让她做所有的家务。可知,此处介绍了Cinderella的继母。 C. What about her stepmother "她的继母怎么样?"符合语境。故选C。
53.根据上文"She is too bad. She doesn't like Cinderella and asks her to do all the housework."她太坏了。她不喜欢灰姑娘,让她做所有的家务;以及空后"She is really bad and her two daughters are as bad as her."她真的很坏,她的两个女儿和她一样坏。可知,两个人都认为Cinderella的继母很坏。 A. I agree with you. "我同意你的观点。"符合语境。故选A。
54.根据下文"What is it "可知,此处应提到了一件事/物。 E. But I have a question about the story. " 但我对这个故事有个疑问。"符合语境。故选E。
55.根据空前"It's about the crystal (水晶) shoe."这是关于水晶鞋的。可知,此处与水晶鞋相关。 G. I don't know why so many girls can't wear the lost crystal shone. "我不知道为什么那么多女孩穿不了丢失的水晶鞋。"符合语境。故选G。
(2025八上·石家庄开学考)A: Fu Xing, look there! Whose ping-pong bat is that
B: Oh, 56.  . Thanks!
A : You're welcome. 57.  
B: Yes. I play it four times a week with my cousin. 58.  
A: Twice a week. I'm not very good at ping-pong. 59.  
B: Sure. It would be fun to have you join us. 60.  
A: I usually play on Saturday and Sunday.
B: Let's play together this weekend.
A: Great.
【答案】56.it's mine;57.Do you often play ping -pong;58.How often do you play;59.Can I join you next time;60.When do you usually play
【知识点】日常活动
【解析】【分析】本文是一段对话,围绕乒乓球拍展开,A发现乒乓球拍后询问归属,B确认是自己的,接着两人交流了各自打乒乓球的频率,A提出想加入B一起打,B欣然同意并相约周末一起打球,体现了朋友间关于运动爱好的交流与互动。【点评】该对话内容自然流畅,符合朋友之间日常交流的场景。从发现乒乓球拍开始,逐步深入到双方打乒乓球的频率、参与意愿以及具体时间安排等方面,逻辑清晰,层次分明。对话中使用的都是简单易懂的日常用语,语气友好、亲切,能够很好地体现出朋友之间轻松愉快的交流氛围,同时也展示了人们在交流兴趣爱好时的常见互动方式。
56.根据上文"Whose ping-pong bat is that "那是谁的乒乓球拍?;以及空后"Thanks!"谢谢。可知,这个乒乓球拍是 Fu Xing 的。故填it's mine。
57.根据下文"Yes. I play it four times a week with my cousin."对。我每周和表哥打四次。可知,此处是问对方是不是经常打乒乓球。故填Do you often play ping -pong。
58.根据下文"Twice a week."一周两次,可知,此处是在问对方打球的频率。故填How often do you play。
59.根据下文"Sure. It would be fun to have you join us."当然。有你加入我们会很有趣。可知,此处是问可不可以加入他们。故填Can I join you next time。
60.根据下文"I usually play on Saturday and Sunday."我通常在周六和周日打。可知,此处是问对方打乒乓球的时间。故填When do you usually play。
1 / 1
同课章节目录