【期中考点培优】专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年七年级英语上册期中复习考点培优外研版(2024)

文档属性

名称 【期中考点培优】专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年七年级英语上册期中复习考点培优外研版(2024)
格式 docx
文件大小 172.1KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版
科目 英语
更新时间 2025-10-13 13:08:57

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年七年级英语上册期中复习考点培优外研版(2024)
专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读理解
In the UK, a school day starts at a quarter to nine every day. Students usually have to wear a school uniform, which can be a shirt, tie (领带), and sports clothes for boys, and a blouse, tie, and skirt or trousers for girls. When school begins, teachers asks "Is everyone here ". After that, students go to their first class. Each class in the UK often lasts for about 50 minutes. Students usually have subjects like English, math, science, history, geography, and foreign languages. Some schools also offer music, art, and P. E. After two or three classes in the morning, there is usually a short break. During the break, students can go outside to play or eat a snack (零食).
Lunchtime is around 12:30 p. m. Students can bring their own lunch or eat in the school dinning hall. The lunch time usually lasts for around an hour, giving students time to relax (放松) and meet with friends.
After lunch, students return to their classes. The afternoon starts with more lessons. There is also group work, projects, or even show time.
School usually ends around 3:00 or 3:30 p. m. After that, some students go home, while others may stay for other activities. These can be sports, music clubs, or art clubs. The activities are great for students. There is homework at the end of the day, and students can finish it at home. This helps them remember what they learned in class.
A school day in the UK is busy but also full of learning and fun moments with friends.
1.When does the school day start every day in the UK
A.At 7:00 a. m. B.At 8:00 a. m. C.At 8:45 a. m.
2.The underlined (画线的) word "uniform" in the passage means "____" in English.
A.A special set of clothes for the doctors to wear in the hospital.
B.A special set of clothes for the children to wear in school.
C.A special set of clothes for the pilots to wear on a plane.
3.How long does a school class last in the UK
A.50 minutes. B.45 minutes. C.30 minutes.
4.Which of the following (下面的) is NOT true
A.A blouse is a part of the school uniform for girls in the UK.
B.The writer talks about geography in the UK schools.
C.The cooking, music and art clubs are for the students' activities after school in the UK.
5.The students do homework in the UK ____.
A.to remember what they learned
B.to prepare for the next day's lessons
C.to learn something new
阅读理解
He Jialuo is a music teacher at a school in Beijing. Every Thursday, she goes to a meeting room. As she turns on the camera (摄像头) on her computer at 1:30 p.m., 13 students from another school can see her on the screen in their classroom. The school is in Gansu, far away from Beijing.
In China, there are many other schools like this one. They are in faraway villages and there are not many teachers for the students in these schools. Sometimes one teacher has to teach all the different subjects. It's difficult for them to give good lessons in subjects like music, art and IT.
But now, thanks to a volunteer teaching project (支教项目), students in these schools can learn different subjects from volunteer (志愿的) teachers. He is one of the teachers. And she teaches these students online (在线).
The project now has over 10, 000 teachers. Because of this, students in village schools can learn subjects like music well. It helps students see a big world. Some of them say they want to be teachers, artists, or even scientists in the future.
6.What do we know about He Jialuo
A.She lives in Gansu.
B.She is an IT teacher.
C.She is a teacher in Beijing.
D.She is a student in a village school.
7.The underlined words "this one" refer to (指的是) "____".
A.the school in Gansu B.the school in Beijing
C.the screen D.the meeting room
8.What is Paragraph (段落) 2 about
A.The students' family life.
B.The problem of the village schools.
C.The students' after-school activities.
D.The history of the village schools.
9.The volunteer teaching project ____.
A.helps students make more friends
B.builds new schools in the villages
C.helps students become great teachers
D.makes students learn more subjects well
10.What's the best title (标题) for the passage
A.Village schools need good teachers
B.Teachers help students use computers
C.Students learn from volunteer teachers online
D.Students in village schools can be scientists
阅读理解
My name is Belinda Black. I am thirteen years old, and I come from Mount Elm Sheep Station in South Australia. I have got two sisters—Jennifer is eleven and Lisa is seven. We are all pupils at the School of the Air.
The School of the Air is a school for children who live far from the cities, and who are in a place which does not have a local school. So we have "air" lessons over the radio or on the computer. Our teachers are at Port Augusta, a city which is about 160 kilometres away. In the morning, we go to our classroom at 8:45. It is really just a small building. When we get there, we turn on the radio or computer and listen to what we should do. From then until twelve, we just do our usual lessons. In the afternoon, our mum makes us do some homework—well, not homework, but more work around the house.
We send our exercise "books" to our teachers by email on Friday night. They mark them on Monday and Tuesday, and then send them back. We get them on Wednesday. The Internet and the telephone help us get in touch with our teachers quickly and easily. We talk to our teachers once a week for about ten minutes. They tell us if we are making progress.
Next year I will start at a new school in Port Augusta. I will spend the weekdays there and come home at weekends. It will be good to be with teenagers of my age, but I will miss my family. I hope I will be happy there.
11.What is the main purpose of the School of the Air
A.To provide education for children who live far from the cities.
B.To teach children how to use the radio and computer.
C.To help children who live in cities.
D.To provide a local school for all children.
12.What does Belinda do in the afternoon after her lessons
A.She goes to the city to meet her teachers.
B.She plays with her sisters.
C.She does more work around the house.
D.She watches TV.
13.How often do the students talk to their teachers
A.Every day. B.Once a week.
C.Twice a week. D.Once a month.
14.What does the underlined word "mark" mean
A.To write notes. B.To grade.
C.To read. D.To send.
15.What is the best title for this article
A.Life in a Remote Area. B.Education in Port Augusta.
C.Belinda's Family. D.The School of the Air.
阅读理解
Many students go to school by bus. But do you have classes on the bus There is one small farm in Mexico. There is no school there. A bus is the school. The driver of the bus is the teacher. It's a school bus, but it doesn't take the children to school. It just goes around from place to place every day, and sometimes it comes to the farm. The bus will stay there for three months. The farmers call it a school on wheels (车轮). Every time the bus comes, the farmers run to it, shouting (呼喊) and laughing. They like the bus a lot.
When the bus is on the farm, in the morning, the teacher teaches the small children. In the afternoon, the bigger children come to have their class because they must work in the morning. At night, the fathers and mothers come to the bus school! They want to learn too.
Everyone on the farm welcomes the bus school. However, they hope to have a real school in the future.
16.Who is the bus driver
A.The farmer. B.The parent. C.The teacher.
17.What does the school bus do every day
A.It goes around from place to place.
B.It takes the children to school.
C.It stays at a place for a year.
18.Why do the farmers run to the bus and shout to it
A.They don't like the bus school.
B.They'd like to welcome the school bus.
C.They want to take the bus to school.
19.When do the parents have classes
A.In the morning. B.In the afternoon. C.In the evening.
20.Which is TRUE according to the passage
A.The farmers on the farm want a real school.
B.The children must work after having classes.
C.The students are the same from morning to evening.
阅读理解
Do you want to know anything about schools in England Now, let me tell you something about it.
In England, schools begin in September after a long summer holiday. There are three terms in a school year: the autumn term is from September to December; the spring term is from January to March or April; the summer term usually finishes in July. The children in England begin to go to school when they are five years old. Most children are seventeen or eighteen years old when they finish high school.
High school students learn only five or six subjects each term. They usually go to the same classes every day, and they have homework for every class. After class, they usually do a lot of interesting things.
After high school, many students go to college (大学). They usually have to spend a lot of money on their studies. So many college students work after school to get money for their studies.
21.In England, the autumn term of a school year finishes in ____.
A.September B.November C.December
22.In England, five-year-old David ____.
A.doesn't go to school in October
B.is old enough to go to school
C.needs a lot of money for his study
23.Which of the following is TRUE according to (根据) the passage (文章)
A.Students in England have four terms in a year.
B.Students in England have a long summer holiday.
C.High school students in England do interesting things in class.
24.Many college students in England ____.
A.work after school
B.have a lot of money
C.are sixteen years old
25.What is the best title of the passage
A.School subjects in England.
B.School holidays in England.
C.Schools in England.
阅读理解
①Sometimes you may find it hard to make more progress(进步) in your study. At this time, I think you need to change yourself. Here are some great ways for you to make more progress.
②First, use notebooks. Take one notebook with you in class and write down what the teacher says. This way will help you remember things well.
③Then, have a good sleep. Sleep is really important to each of us. Middle school students need to sleep at least(至少) nine hours a night. But do you know how to have a good sleep First of all, try to keep the same sleeping time every night, even at weekends. Then, drink a glass of milk before you go to bed. I think these are good ways to help you have a good sleep.
④Next, know when you work best. There are many studies showing advantages(好处) of night- time studying and early- morning studying. If you work late at night, make sure to give yourself some time to sleep in the morning.
⑤Last, make good use of your learning way. Find out as many learning ways as possible(可能) first, and then try to find which way is appropriate for you and use it often.
26.What does the underlined word "it" in Paragraph 1 refer to
A.The notebook. B.The best learning way.
C.The progress in our study. D.The best working time.
27.What can help us remember things well according to the passage
A.Using notebooks. B.Having a good sleep.
C.Doing much homework. D.Studying in the morning.
28.What does the underlined word "appropriate" in the last paragraph mean in Chinese
A.受欢迎的 B.合适的 C.连贯的 D.不当的
29.Which of the following shows the RIGHT structure of the passage
A. B.
C. D.
30.What's the passage mainly about
A.How many hours should we sleep one night
B.Why should we take a notebook with us
C.Some ways to make progress in our study.
D.Different people have different learning ways.
阅读理解
I will never forget my first English class. It was very interesting. It was the first class in the morning. The teacher went into the classroom with a smile on his face. At the beginning, he made a self-introduction. And he told us that his name is John Brown. Then he asked all of us to think of English names for ourselves. We were very glad to find a good name.
Then he asked us to write down our names on a piece of paper. I thought about my English name for a long time. Then I thought of a beautiful name—Shirley. All the students wrote down their names and gave the paper to the teacher. When the teacher called"Shirley" to answer his question, five girls stood up at the same time.
31.What did the students do in the first English class
A.Made a self-introduction.
B.Found English names for themselves.
C.Saw an English film.
D.Dre w pictures on the paper.
32.What did the teacher do first in class
A.He asked every student to make a self-introduction.
B.He introduced himself to the students.
C.He asked the students many difficult questions.
D.He told the students a story.
33.What's the given name of the English teacher
A.John Brown. B.Shirley. C.John. D.Brown.
34.Where did the students write down their English names
A.On the blackboard. B.On the book.
C.On the picture. D.On the paper.
35.Which of the following is TRUE
A." Shirley" is a popular(受欢迎的) name for girls.
B.The teacher gave every student an English name.
C.The teacher is a young lady.
D.The teacher called the students'Chinese names in class.
阅读理解
Our school held a music concert last week. The concert started at 7 o'clock and ended at9:30. In this concert, many students performed(表演) very well. Maria is one of them. I thought she was the best performer. When she was playing the piano, everyone listened to the wonderful music quietly. After she finished playing, everyone cheered for her. Then I visited her at the back of the stage. I learned that she joined the school music club one year ago. She learned how to play the piano there every Sunday. Mr Wang teaches her to play the piano. He is a pianist. He is kind to her. Maria hopes that I can also join the school music club. She would like to teach me to play the piano. I am very happy. We become good friends soon.
36.How long did this concert last
A.For an hour. B.For one and a half hours.
C.For two hours. D.For two and a half hours.
37.The underlined word "pianist" in this passage means ____ in Chinese.
A.音乐家 B.钢琴家 C.舞蹈家 D.画家
38.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Maria joined the music club two years ago.
B.Mr Wang is a nice teacher and he is good at playing the piano.
C.The audience(观众) didn't like the music Maria played.
D.Maria had piano lessons three times a month.
39.What is the passage mainly about
A.The importance(重要性) of music clubs in schools.
B.The problems of learning to play the piano.
C.Maria's good performance and new friendship.
D.The importance of performing in a concert.
阅读理解
Have you ever seen a bird fly into a building Now, some students in Shenzhen are working to help the birds and learn more about this problem.
In March, they made a team to study bird collisions(碰撞). "Every morning, we walk around buildings with big glass before 9:00 am. That is the high time for bird activities, " Feng Yongyin said. If they see a bird hit a building, they will take photos of the bird and the place around it. Then, they put the photos onto an app called Biotracks. Scientists can use them to do more research.
The students'careful bird-watching also made the school think about moving the basketball court(场地). That's because it is a place with many plants and birds around. "Once we found a bird's nest(巢) on the ground and put it back. Then we set up a camera, " says 14-year-old Lan Zijia. Using the camera, they saw that many students might accidentally(意外地) throw their balls at the plants and go into the green ground to get their balls. It might hit the plants and birds'nests. "We told our school about this, and our school placed a line to protect the plants and birds, " Lan said.
Since March, the team has done 416 bird-watching studies, found five bird collisions and saved one bird.
40.Paragraph 2 mainly talks about____".
A.how students studied birds
B.why birds were in need of help
C.what kind of birds students found
D.how much scientists knew about birds
41.The underlined word "them" in Paragraph 2 refers to ____.
A.pictures of buildings B.bird- watching apps
C.photos of bird collisions D.problems of the study
42.The school is thinking about moving the basketball court to ____.
A.build more birds'nests
B.help plants and birds live better
C.make students become more friendly
D.stop basketball players getting balls
43.Which of the following can be the best title for the passage
A.Keep Birds Safe B.Set Up a Camera
C.Watch Animals D.Save the Neighbourhood
阅读理解
What can you do What is your ability(能力) Please introduce yourselves and show us your talent in the post(帖子).
18:56 30th Jun. I am from China. I can ride a horse. My grandparents have a big farm. I often go there to ride horses during summer holidays. I like riding horses. ——Xia Bing
9:42 1st Jul. I am from England. I can play basketball well. I am on my school basketball team. After school, I practise it with my teammates every day. I like to be with my teammates. They are helpful and friendly. ——Simon
10:16 1st Jul. I am from Russia. I can play the piano. I like it very much. After school, I take piano lessons every Friday. Now I can play a few pieces. My favourite one is You and Me. ——Mary
11:30 1st Jul. I am from China. I can play the erhu. I like it very much. I take erhu lessons after school every Thursday. Do you know the erhu Some people call it" Chinese violin". Now I am a great erhu player in our school. ——Lily
44.What is Simon good at
A.Playing basketball. B.Riding a horse.
C.Playing the piano. D.Playing the erhu.
45.Which of the following is TRUE according to the form
A.Xia Bing's parents have a big farm.
B.Simon is from the US.
C.Mary takes piano lessons every Friday after school.
D.Lily is a violinist.
46.We might see the content(内容) above
A.in a storybook B.in a magazine
C.in the newspaper D.online
阅读理解
Some students are talking happily on the Internet.
Cindy: I like to eat delicious food, but I think music is my favourite. I like listening to English songs. I need to relax(放松) after a day's study. So I often listen to my favourite music after dinner.
Mary: I like music, too. But I only listen to Chinese songs. I also like painting. Maybe I can be a great painter when I grow up. What's more, I like reading. Reading makes me happy.
Tom: I don't like playing computer games or watching TV. They are a waste(浪费) of time, I think. I am a good basketball player. I can help our school team win. Don't you think it is cool
John: I am not a good basketball player. ButI play volleyball well. Playing volleyball makes me strong and gives me a lot of fun. I feel great when I am on the volleyball field. I play volleyball for an hour every day.
Alan: I don't like sports. I just think reading is my favourite. I can learn a lot from books, andI read books for about an hour every day.
47.What does Cindy do after dinner
A.Plays sports. B.Paints pictures.
C.Reads books. D.Listens to music.
48.Who likes reading books
A.Mary and Tom. B.Alan and John.
C.Mary and Alan. D.Tom and Cindy.
49.What does John think of playing volleyball
A.Fun. B.Easy. C.Boring. D.Difficult.
50.What can we know from the text
A.Mary is a good painter.
B.Tom can help his team win.
C.John plays basketball every day.
D.Alan can learn a lot from sports.
51.What are the students talking about
A.Habits. B.Schools. C.Subjects. D.Hobbies.
阅读理解
①Cameron is a great businessman(商人). He knows how to sell things.
②When he was nine years old, he got his first computer. Did he play games on it No! He had his first business with it! He made cards on his computer. Then, he sold them. He sold things online, such as his sister's old toys. Then, he got more new toys. He sold them, too. He was able to sell 40 toys every day! Cameron made $50, 000 that year.
③How does Cameron learn to do this His family helps. His father has a company(公司). Cameron's parents often talk to him about making money.
④Cameron is a good writer,too.He writes well about the things he sells. You may want to buy his things after reading that. And he has great ideas. Cameron looks for ways to help his father sometimes.
⑤"You do not have to make a lot of money to be happy, " Cameron says. A business can be big or small. No one is too old to have a business. And, no one is too young!
52.Cameron used his first computer to
A.play games B.have his first business
C.do his homework D.buy things online
53.The underlined word "them" in Paragraph 2 refers to the ____.
A.computers B.cards C.new toys D.old toys
54.Why does the writer say the underlined sentence in Paragraph 4
A.To show how Cameron helps his father write.
B.To show Cameron can do everything.
C.To show Cameron likes writing when he is free.
D.To show Cameron uses the skill(技能) to make money.
55.Which is NOT true according to the passage
A.You're never too young or too old to start doing something.
B.Cameron learns to do business only by himself.
C.Cameron is a businessman and a writer.
D.Cameron made cards on his computer at first.
56.In which column(栏目) of a newspaper can we read the passage
A.People. B.Science. C.Sports. D.Animals.
阅读下面短文,从每题所给的选项中,选出最佳选项。
At just four years of age, Brigitte Xie can not only read music, but also play a piece of classical (古典的) music from Beethoven. Brigitte is the youngest winner (获胜者) of the Elite International Music Competition.
Brigitte's feet hang above the floor when the small girl sits on the piano seat. Her hands dance across the piano keys.
Brigitte shyly looks down when her mother asks her, "Do you like playing the piano Is it fun to play the piano " "Yeah, fun," Brigitte answers.
Brigitte started to have online piano classes about a year ago. Her father bought the lessons to give her something to do at home. "At the beginning, I never thought that she could do so well in it," her father says.
Brigitte's mother thanks her piano teacher, Felicia, a lot. "From the lessons, I notice that she loves to learn," her teacher says.
Brigitte's mother says her daughter may have more talent (天赋) and interest in music than other children. But the most important thing is that they found Felicia. "Yeah, we are really lucky to meet her and have her as Brigitte's first piano teacher," she says.
57.According to the passage, what can Brigitte do
A.She can read music. B.She can write music.
C.She can teach students music. D.She can dance to music.
58.How old did Brigitte start to learn to play the piano
A.At the age of one. B.At the age of two.
C.At the age of three. D.At the age of four.
59.What does the underlined word "it" in Paragraph 4 refer to
A.Having offline classes. B.Playing the piano.
C.Dancing to music. D.Teaching herself.
60.What is the last paragraph mainly about
A.Brigitte gets interested in music because of Felicia.
B.Felicia is good at finding good students.
C.Brigitte's mother wants to be Felicia's student.
D.Brigitte's mother is thankful to have such a good teacher for her daughter.
61.Which can be the best title for this passage
A.A Good Teacher Helps a Lot
B.Stay at Home and Play the Piano
C.Play the Piano When You Are Young
D.A Little Girl Became a Piano Star Just in One Year
阅读理解
On Martin's birthday, his father gave him a gift. His father said, "Son, it's a magic book. But to find its magic, you must read it. "
Martin didn't like reading. But he needed to read it because he liked things about magic. The next morning, his father asked him, " Do you get the magic key " Martin had a look at the book, but there was no key. After a short time, his young sister asked him for the book to read. His sister was different from him. She liked reading very much. After some days, she said, "I find the key of the magic book!"
"Is that so " said Martin. So he wanted to read the book very much. At first, it was difficult to read. But after some days, he liked the book. And he found that the book was the key to magic. With the key, Martin can get many useful things from reading.
62.What does the underlined word "it" in Paragraph 3 refer to
A.The key. B.His father. C.His mother. D.The book.
63.____ was the first to find the key of the magic book after Martin got the book.
A.Martin B.Martin's sister
C.Martin's father D.Martin's classmate
64.Why did Martin want to read the book
A.Because he liked reading.
B.Because he liked things about magic.
C.Because he liked reading with his sister.
D.Because his father asked him to do that.
65.Which of the following is TRUE
A.The father gave a book to Martin's sister.
B.Martin didn't like reading at last.
C.Martin's sister liked reading very much.
D.Martin's father found the key of the magic book.
66.What's the best title(标题) for this text
A.The Birthday Gift B.The Magic Key
C.Martin's Good Habit D.Martin's First Book
阅读理解。
My name is Angela. I'm an 8-year- old English girl. All my family like me, especially(尤其) my grandpa. And of all my family, I love my grandpa best.
One morning, I was playing in our house. Then I saw my grandpa's hat. It was blue and looked very old. "Grandpa doesn't like this ugly hat,"I thought. "I can make it look nice. "So I painted his hat red. When the work finished, my mother saw it and said to me,"Your grandpa must be mad. You made his hat a mess(脏乱). "I was not really sure about it.
But that afternoon, my grandpa came home and knew this. "My dear Angela, you're so creative(有创造力的),"he laughed and said. "That's a nice hat and I like it. I think my friends will like it, too. "
Not all adults can treat(对待) their small boys or girls like my grandpa. Thanks, Grandpa! You are the best in my heart.
67.According to the passage, ____ is Angela's favourite family member.
A.Grandpa B.Grandma C.Mum D.Dad
68.What did Angela's grandpa think of the hat finally
A.It's an ugly blue hat. B.It's an ugly red hat.
C.It's a nice red hat. D.It's a nice blue hat.
69.What does the underlined word"mad"in Paragraph 2 mean
A.Surprised. B.Happy. C.Interested. D.Angry.
70.From the passage, we can know that
A.there are four people in Angela's family
B.when Angela painted the hat, her grandpa saw it
C.Angela's mother didn't like her to paint the hat red
D.Angela's grandpa was angry because he doesn't like the colour
71.What is the best title for the passage
A.A Lovely Girl B.A Small Gift
C.A Happy Family D.A Great Grandpa
阅读理解
Peppa is a little pig. Peppa has a big family. Look! Here are three photos of her.
In the first photo, you can see Peppa and her father, mother and brother George. The next photo is Peppa's family and her uncle's family. The little pigs with her uncle and aunt are Peppa's cousins Chloe and Alexander. What about the last photo Peppa's grandparents are on the left, and her parents are on the right. In the front are Peppa, George and their friends.
Peppa is usually in red. She has many friends. She likes playing in muddy puddles(泥坑). George is in a blue shirt. His favourite to y is a dinosaur(恐龙). He likes playing with his sister. Daddy Pig is in a green T-shirt. He loves sitting on the sofa and watching TV. Daddy Pig is an engineer(工程师). He has the same job as Mr Rabbit. Mummy Pig is in an orange dress. She is very nice. Grandpa Pig is in purple and Granny Pig is in pink. Peppa loves going to her grandparents' home because Granny Pig can make nice cakes for her! Peppa has a big happy family!
72.Peppa's ____ are in the second photo.
A.friends B.cousins C.sisters D.grandparents
73.What does Mr Rabbit do
A.A doctor. B.A writer. C.A teacher. D.An engineer.
74.Which of the following is TRUE
A.Peppa likes watching TV.
B.George is wearing a blue shirt.
C.George loves eating cake.
D.There are five people in Peppa's family.
75.What is the best title for the passage
A.Peppa's Pig B.Peppa's Friends
C.Peppa's Family D.Peppa's Grandparents
阅读理解。
Today is Saturday. It's half past seven in the evening. Rick is in the living room reading a book. He is reading the story of a young man called Yang Zhiyang from Baoji, Shaanxi.
Yang Zhiyang is 23 years old. His mum has ALS(渐冻症) and she has difficulty speaking and walking. Yang's father has to work to make money for the family. So Yang doesn't go to work. He has to take care of(照顾) his mum at home.
To take good care of his mother, Yang looks at her eyes very often. When his mother wants to sleep, she looks at her room. Then, Yang takes her to the bedroom. When she wants to drink water, she looks at the water cup on the table. Then, Yang gets water for her. It's important for people with ALS to do exercise. Yang always takes his mother's hands and does exercise with her. To make it fun, Yang often sings to her.
Taking care of the mother with ALS is not easy, but Yang says, "She is my mother. I'm just doing what a son needs to do. I want to do my best to help her live happily. "
76.Where is Rick reading a book
A.In the living room. B.In his bedroom.
C.In a music hall. D.In a sports centre.
77.What do we know about Yang Zhiyang
①How old he is.
②Where he comes from.
③How he goes to school every day.
④Why he doesn't go to work.
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
78.What does the underlined word "it" in Paragraph 3 refer to
A.Sleeping. B.Drinking water.
C.Cooking. D.Doing exercise.
79.What does Yang think of taking care of his mother
A.Boring. B.Easy.
C.Terrible. D.Necessary(必要的).
80.Which of the following is TRUE
A.Yang loves his mother a lot.
B.Yang wants to go out to work.
C.Yang's mother is good at singing.
D.Yang's mother loves doing exercise.
阅读理解
A mother went home after a long day's hard work. Her 8-year-old daughter ran up to her. She was waiting for her mother and wanted to tell her something about her younger brother.
"While I was painting a picture and Dad was on the phone, Tyler took his crayons and wrote on the wall! I told him you would be angry with him for doing it again, but I couldn't stop him,"the daughter said.
"He did it again Where is your little brother now "
"He is in his room. "
The mother walked to her younger son's room. She called his full name as she came in. Then, she found Tyler trying to hide under the bed. He knew that the worst time was coming. For the next 10 minutes, the room was full of the sound of the mother's shouting about the expensive wallpaper.
Then she went to the living room to see what was on the wall. As she saw the wall, her eyes were full of tears at once. It said"I love you, Mum" with a heart on the word"love".
81.What was the girl doing when Dad was on the phone
A.Playing with toys. B.Painting pictures.
C.Cleaning the room. D.Drinking milk.
82.What does the underlined word"it"in Paragraph 2 refer to
A.Painting the wall. B.Buying crayons.
C.Writing on the wall. D.Talking on the phone.
83.How did the mother's feelings change
A.Happy→tired→angry. B.Tired→angry→touched.
C.Angry→touched→happy. D.Tired→angry→happy.
84.What can we learn from the story
A.It's important to think before you act.
B.We should show our love on the wallpaper.
C.Love from your mother often hides in small things.
D.We'd better take time to learn from others' problems.
阅读理解
①Hello, everyone! My name is Wu Lei. I am 13 years old. I was born in Suizhou, Hubei. I am a friendly and honest boy. I have a happy family. There are four people in my family-my father, my mother, my sister and me.
②My father looks strong and handsome. He is a doctor in a hospital near my home. He is so busy that he has no time to play with me. But I know he loves me. He likes running, swimming and playing basketball.
③My mother is tall and slim (苗条的). Her hair is long and black. She has many hobbies. She is good at planting vegetables and flowers. She also enjoys traveling with me. My mother does a lot for me. She always takes good care of me. And she is very strict (严格的) about my study. That is really helpful to me. I can often get good grades.
④My sister is 15 years old. Her name is Wu Mei. She has big eyes. She looks cute. In her free time, she likes reading, dancing and listening to music. We study in the same school. She is good at all her subjects. She wants to be a Chinese teacher when she grows up.
⑤I love my family very much. I hope all my family members always stay happy and healthy.
85.Who does well in planting flowers
A.Wu Mei. B.Wu Mei's father.
C.Wu Lei's mother. D.Wu Lei.
86.What does Wu Mei look like
A.Handsome. B.Cute. C.Slim. D.Tall.
87.What may Wu Lei say to his mother according to Paragraph ③
A."Thank you, dear mum"
B."Let me alone, mum"
C."Don't be too strict with me, mum"
D."Good job, dear mum"
88.From the passage we know ____.
A.Wu Lei is very kind and funny.
B.Wu Lei's father likes sports.
C.Wu Lei's mother likes traveling best.
D.Wu Lei and Wu Mei study in different schools.
89.The structure of the text may be ____.
A. B. C. D.
阅读理解
Hello, everyone! My name is Cathy Green and I'm from South California, the US. I love writing. I don't like swimming, jumping or running. I have a pen friend, and she comes from Cambridge. Her name is Lucy. Lucy's parents live in Hong Kong, China. Lucy and I have many hobbies, such as travelling, reading, shopping and people-watching. But what is people-watching We think this changing world is so wonderful to us that we like to watch the way we are different from others and some of the ways in which we are the same. We like to study the things that change us. We like to see how other people live.
For most of the year, I live with my father in California. But my mother lives and works in Shanghai, so I am beginning to consider Shanghai as my second home. Shanghai is a very big city. I understand how hard it is to learn English because I've been learning Chinese and French for most of my life.
Learning languages isn't easy, but I hope to introduce something to all of you to help make your English study more interesting. In return, I will learn more about Shanghai, my second home, and learn more about all of you!
90.Where is Cathy from
A.California. B.Hong Kong. C.Shanghai. D.Cambridge.
91.Which of the following are Lucy and Cathy's hobbies
①Travelling. ②Shopping.
③People- watching. ④Running.
⑤Reading.
A.①③④⑤ B.①②④⑤ C.②③④⑤ D.①②③⑤
92.What does the underlined(画线的) word "consider" in Paragraph 2 mean in Chinese
A.思考 B.顾及
C.体谅 D.把. . . . . . 看作
93.Which of the following is TRUE
A.Shanghai is Lucy's second home.
B.Lucy lives with her father in California.
C.Lucy will learn more about Shanghai.
D.Cathy and Lucy like to see how other people live.
94.What does the passage mainly talk about
A.Cathy's school.
B.Cathy's best friend.
C.Cathy's self- introduction.
D.Language learning methods(方法).
参考答案及试题解析
1.C
2.B
3.A
4.C
5.A
【分析】本文主要讲述了英国的学校生活情况。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,然后带着问题从文中抓住关键词句,理解句意,最终选择正确答案。
1.细节理解题。根据In the UK, a school day starts at a quarter to nine every day.可知在英国,学校8点45开始上课。故选C。
2.词义猜测题。根据后文明确解释which can be a shirt, tie, and sports clothes for boys, and a blouse, tie, and skirt or trousers for girls(男孩的校服包括衬衫、领带和运动服,女孩的包括女式衬衫、领带和裙子或裤子),且语境围绕students(学生)和school(学校)展开,说明uniform是学生在学校穿的特定服装。 故选B。
3.细节理解题。根据Each class in the UK often lasts for about 50 minutes.可知在英国每节课通常持续约50分钟。故选A。
4.细节理解题。根据After that, some students go home,while others may stay for other activities. These can be sports, music clubs, or art clubs. The activities are great for students.可知放学后,一些学生可能会留下来参加其他活动,如体育、音乐俱乐部或艺术俱乐部,所以C项表述错误。故选C。
5.细节理解题。根据There is homework at the end of the day, and students can finish it at home.This helps them remember what they learned in class.(一天结束时有家庭作业,学生可以在家完成。这有助于他们记住在课堂上学到的东西),可知在英国,学生们做作业是为了记住他们学到的东西。故选A。
6.C
7.A
8.B
9.D
10.C
【分析】本文讲述了一个志愿者项目帮助偏远村庄学校的学生,通过在线课程学习不同学科,拓宽了他们的视野。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,然后带着问题从文中抓住关键词句,理解句意,最终选择正确答案。
6.细节理解题。根据He Jialuo is a music teacher at a school in Beijing.可知He Jialuo是一位在北京学校的音乐老师。故选C。
7.代词指代题。根据The school is in Gansu,far away from Beijing.(学校在甘肃,离北京很远)和They are in faraway villages…可知划线词this one指代的学校是位于甘肃的那所学校。故选A。
8.段落结构题。根据there are not many teachers for the students in these schools. Sometimes one teacher has to teach all the different subjects. It's difficult for them to give good lessons in subjects like music, art and IT.(这些学校的学生没有多少老师。有时一个老师必须教所有不同的科目。他们很难在音乐、艺术和信息技术等科目上好课),可知第二段介绍了村里的学校面临教师短缺的问题,许多教师必须教授不同的学科,这对他们来说很难。故选B。
9.细节理解题。根据根据students in these schools can learn different subjects from volunteer(志愿的)teachers.It helps students see a big world.(这些学校的学生可以从志愿者老师那里学习不同的科目。它帮助学生看到一个广阔的世界),可知志愿教学项目让学生能够更好地学习更多的科目。故选D。
10.标题选择题。根据文章可知文章介绍了通过志愿教学项目,偏远村庄的学生可以在线向志愿教师学习不同的学科。故最合适的标题为"学生们在网上向志愿者老师学习"。故选C。
11.A
12.C
13.B
14.B
15.D
【分析】本文主要介绍了空中学校以及学校的授课形式。
【点评】考查阅读理解,首先读懂文章大意,理解每个题的题目要求,然后带着问题从文中找到相关语句,理解句意,最终选择正确答案。
11.细节理解题。根据The School of the Air is a school for children who live far from the cities,and who are in a place which does not have a local school.可知空中学校是为了给远离城市或者当地没有学校的孩子提供教育。故选A。
12.细节理解题。根据In the afternoon, our mum makes us do some homework—well, not homework, but more work around the house.可知下午她们的妈妈让她们做家务活。故选C。
13.细节理解题。根据"We talk to our teachers once a week for about ten minutes.可知和老师一周一次谈话。故选B。
14.词义猜测题。A.写笔记;B.批改;C.读书;D.发送。根据We send our exercise "books" to our teachers by email on Friday night.They mark them on Monday and Tuesday, and then send them back.We get them on Wednesday.可知讲的是学生们周五晚上把作业通过邮件发给老师,周三能拿回作业,结合常识可知老师在这期间是对作业进行批改打分。所以mark意思是批改、打分,故选B。
15.标题选择题。根据全文可知全文以贝琳达的视角展开,第一段介绍自己的身份和 "空中学校" 学生的身份;第二段详细解释 "空中学校" 的服务对象、上课方式、每日安排;第三段说明作业批改、与老师的交流方式;第四段提及明年转学,但仍以 "空中学校的学习经历" 为背景。整体围绕 "空中学校" 展开,是全文的核心主题。故选D。
16.C
17.A
18.B
19.C
20.A
【分析】本文讲述了在墨西哥的一个小农场,由于没有固定的学校,用一辆巴士作为"车轮上的学校"来教授孩子们的故事。
【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。
16.细节理解题。根据There is one small farm in Mexico. There is no school there. A bus is the school. The driver of the bus is the teacher.可知公交车司机就是老师。故选C。
17.细节理解题。根据It just goes around from place to place every day, and sometimes it comes to the farm.可知校车每天在不同的地方之间往返。故选A。
18.细节理解题。根据Every time the bus comes, the farmers run to it,shouting(呼喊)and laughing. They like the bus a lot.可知农民向校车奔去并且呼喊是因为他们喜欢这个校车,欢迎它的到来。故选B。
19.细节理解题。根据At night, the fathers and mothers come to the bus school! They want to learn too.可知父母们是在晚上上课。故选C。
20.细节理解题。根据Everyone on the farm welcomes the bus school. However, they hope to have a real school in the future.可知农民们希望有一个真正的学校。故选A。
21.C
22.B
23.B
24.A
25.C
【分析】本文主要介绍了英国学校的学制、学期安排、学龄、以及学生在上学期间的生活等情况。
【点评】考查阅读理解,首先读懂文章大意,然后带着问题从文中抓住关键词句,理解句意,最终选择正确答案。
21.细节理解题。根据the autumn term is from September to December可知秋季学期从九月开始,十二月结束。故选C。
22.细节理解题。根据The children in England begin to go to school when they are five years old.可知五岁的孩子在英国是可以开始上学的。因此五岁的David可以去上学。故选B。
23.细节理解题。根据schools begin in September after a long summer holiday(学校在漫长的暑假后于九月开学),可知学生在英国有一个长时间的暑假。故选B。
24.细节理解题。根据many college students work after school to get money for their studies(许多大学生放学后工作是为了挣钱学习),可知许多大学生在课后打工以支付学费。故选A。
25.标题选择题。通读全文可知文章主要介绍了英国学校的学制、学期安排、学龄、以及学生在上学期间的生活等情况,故选C。
26.C
27.A
28.B
29.A
30.C
【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了几个学习中取得进步的建议。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解,词义猜测题,代词指代题,篇章结构题和主旨大意题五种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。 词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。常见的猜词法有:利用上下文语境。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。 利用定义或解释性的线索。阅读文章中的有些生词往往在其后会有对该词进行解释说明的短语或句子,利用它们猜词义较容易 利用文章的逻辑关系答题。如并列、对比、因果、转折关系等。做主旨大意题时,要求考生抓住每段或每个层次的主要含义进行加工、提炼,通过对语篇结构的分析即对文章内部各层次间的逻辑关系的分析,将每段的主题综合起来,找出文章的中心。做篇章结构题时,首先,快速浏览文章标题、开头和结尾,以及段落间的过渡句,以判断文章的体裁(如记叙文、说明文、议论文、应用文等)。每种体裁都有其独特的结构和语言特点。例如,议论文通常包含引言、论点、论据和结论;说明文则侧重于解释和说明某一事物或现象。了解不同体裁文章的常见结构,如"问题-解决"、"原因-结果"、"比较-对比"等。在开始解答代词指代题之前,先快速浏览全文,对文章的主题、内容和结构有一个大致的了解,理解文章的整体语境,这有助于后续对代词指代关系的判断。仔细阅读题干,找出需要确定指代的代词,并在原文中精确定位其位置,代词的出现往往与上下文紧密相关,因此要注意代词前后的句子或段落。
26.代词指代题。根据第一段"Sometimes you may find it hard to make more progress in your study.( 有时你可能会发现自己在学业上很难取得更多进步。 )"可知,句中"it"是形式宾语,真正的宾语是其后的不定式to make more progress in your study,即取得进步。故选C。
27.细节理解题。根据" Take one notebook with you in class and write down what the teacher
says. This way will help you remember things well. (上课时带一本笔记本,把老师说的内容记下来。这样做会帮助你很好地记住东西。 )" 可知,使用笔记本会帮助你很好地记住东西。故选A。
28.词义猜测题。根据"Find out as many learning ways as possible(可能) first, and then try to find
which way is appropriate for you and use it often. (首先尽可能多地找出学习方法,然后试着找出哪种方法适合你,并经常使用它。)" 结合语境可推知,此处表示找到适合自己的学习方法并且经常使用它。故选B。
29.篇章结构题。篇章结构题。通读文章可知,第一段总领全文,引出下文关于取得进步的方法;第二到第五段分别讲述了四种方法,这是并列的部分,因此文章是"总——分"结构;选项A图符合要求。故选A。
30.主旨大意题。根据全文,特别是"Here are great ways for you to make more progress.( 这里有让你取得更大进步的好方法。 )"可知,文章主要介绍了学习中取得进步的方法。故选C。
31.B
32.B
33.C
34.D
35.A
【分析】本文讲述了第一节英语课,英语老师先进行了自我介绍,然后告诉大家他的名字,并让每个同学给自己想一个英文名字写到纸上,最后班里有五个女同学叫Shirley。
【点评】考查阅读理解。本文主要涉及细节理解题和推理判断题,细节理解题要从原文找答案,推理判断题要联系上下文推断出需要的信息。
31.细节理解题。根据"Then he asked all of us to think of English names for ourselves. "可知他要求每个同学给自己想一个英文名字,故选B。
32.细节理解题。根据"At the beginning, he made a self-introduction. "可知英语老师最先介绍了自己,故选B。
33.细节理解题。根据"And he told us that his name is John Brown. "可知老师的名字是John,故选C。
34.细节理解题。根据"Then he asked us to write down our names on a piece of paper. "可知老师让学生把想到的英文名字写到纸上,故选D。
35.推理判断题。根据" When the teacher called"Shirley" to answer his question, five girls stood up at the same time. "可知班里有五个人英文名字叫Shirley,推断hirley很受女孩儿欢迎,选项A正确,选项D错误;根据"Then he asked all of us to think of English names for ourselves. "可知选项B错误;根据"And he told us that his name is John Brown. "可知选项C错误;故选A。
36.D
37.B
38.B
39.C
【分析】本文是一篇记叙文。本文主要讲述了 Maria在校音乐会上演奏钢琴,作者因此结识 Maria并与她成为好朋友的故事。
【点评】考查阅读理解。先通读全文,以理解整个段落和整篇文章为主,在涵盖出题点的句子上用心捉摸。
36.细节理解题。根据第一段"… started at 7 o' clock and ended at 9:30"可知,校音乐会持续两个半小时。故选 D。
37.词义猜测题。根据第一段"Mr Wang … play the piano"可猜测,Mr Wang是一个钢琴家,教授钢琴。故选 B。
38.推理判断题。根据第一段"He is a pianist. He is kind to her"可知 Mr Wang很擅长弹奏钢琴,并且对 Maria很友好。B项表达正确,故选B。
39.文章大意题。根据全文可知,文章主要讲述了 Maria在校音乐会上演奏钢琴,作者因此认识 Maria并与她成为好朋友的故事。C项"Maria的出色表现和新的友谊。"符合文章大意, 故选C。
40.A
41.C
42.B
43.A
【分析】短文大意:本文主要讲述了一些学生成立鸟类撞击观察研究小组保护鸟类,并且引起学校重视,采取措施共同保护鸟类的故事。
【点评】考查人与自然和谐共生类阅读。在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
40.段落大意题。根据 In March, they made a team to study bird collisions(碰撞). "Every morning, we walk around buildings with big glass before 9:00 am. That is the high time for bird activities, " Feng Yongyin said. If they see a bird hit a building, they will take photos of the bird and the place around it. Then, they put the photos onto an app called Biotracks. Scientists can use them to do more research. (今年3月,他们组建了一个团队来研究鸟类碰撞。"每天早上9点之前,我们都会在有大玻璃的建筑物周围散步。这是鸟类活动的大好时机。"冯永银说。如果他们看到一只鸟撞上了建筑物,他们会拍下鸟和周围的照片。然后,他们把这些照片放到一个名为Biotracks的应用程序上。科学家可以用它们来做更多的研究。)可知第二段解释了学生们如何研究鸟类撞击。故答案为A。
41.指代指代题。根据 If they see a bird hit a building, they will take photos of the bird and the place around it. Then, they put the photos onto an app called Biotracks. Scientists can use them to do more research. 如果他们看到一只鸟撞上了建筑物,他们会拍下鸟和周围的照片。然后,他们把这些照片放到一个名为Biotracks的应用程序上。科学家可以用它们来做更多的研究。 可知这里的them指代上文他们拍到的鸟碰撞的照片,故答案为C。
42.细节理解题。根据it is a place with many plants and birds around和 We told our school about this, and our school placed a line to protect the plants and birds, " Lan said. 可知, 篮球场附近有很多植物与鸟类,所以学校决定移走篮球场是为了更好地保护这些植物和鸟类。故答案为B。
43.标题选择题。根据短文内容可知本文主要讲述了学生和学校为了减少鸟类撞击事件,保护鸟类所做的一些事情。故答案为A。
44.A
45.C
46.D
【分析】本文是一篇应用文。本文主要是关于网络上"你有什么才能 "这一问题的一些回帖。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
44.细节理解题。根据第二封帖子"I can play basketball well"可知,Simon打篮球打得很好。故选 A。
45.推理判断题。根据第三封帖子"I take piano lessons every Friday"可知,Mary每周五上钢琴课,所以选项C表达正确。故选C。
46.文章出处题。根据第一段"… show us your talent in the post"可知,文章主要是关于网络上"你有什么才能"的一些回帖。所以在网上可以看到,故选D。
47.D
48.C
49.A
50.B
51.D
【分析】 短文大意:本文文主要描述了一群学生在互联网上谈论他们的爱好。他们表达了对自己喜欢的活动的喜爱和热情。
【点评】考查业余活动类阅读。本文涉及细节理解题,文章大意题两种题意型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。主旨大意题是在阅读和理解全文的基础上对文章进行归纳,概括和总结。不能只凭文中的只言片语而断章取义,需要在细读全文的基础上进行逻辑思维推理判断,从而获取文章中内含的信息。
47.细节理解题。根据 Cindy: So I often listen to my favorite music after dinner .可知辛迪经常在晚饭后听最喜欢的音乐。故答案为D 。
48.细节理解题。根据 Mary: I like reading , too . Reading makes me happy. 和Alan: I just think reading is my favourite. 可知,玛丽和艾伦喜欢看书。故答案为C 。
49.细节理解题。根据 John: I feel great when I am on the volleyball field .可知,约翰认为打排球有趣。故答案为A 。
50.细节理解题。根据 Tom: I am a good basketball player. I can help our school team win. 可知,汤姆是一个优秀的篮球运动员,他能帮助他的球队获胜。故答案为B 。
51.文章大意题。根据短文内容,可知本文是几个学生在互联网上谈论他们的爱好。结合选项,可知D:Hobbies(爱好),符合题意,故答案为D 。
52.B
53.C
54.D
55.B
56.A
【分析】本文是一篇记叙文。本文主要讲述了 Cameron如何成为一名成功的商人的故事。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案。
52.细节理解题。根据第二段"he had his first business with it"可知 Cameron用他的第一台电脑来做他的第一笔生意。故选B。
53.代词指代题。根据第二段" Then,he got more new toys"以及语境可知,此处指代的就是这些新玩具。故选C。
54.推理判断题。根据第四段"He writes well . . . buy his things after reading that"可知,作者说Cameron是一个作家,意为Cameron运用自己善于写作的这个技能来推销自己的产品。故选D。
55.推理判断题。 根据第三段"Cameron's parents talk to him about making money"可知,Cameron的父母也帮助了Cameron做生意赚钱,所以B项不正确。故选B。
56.文章出处题。根据全文可知,文章主要介绍了Cameron如何成为一名成功的商人的故事。所以在"人"这一栏目能看到,故选A。
57.A
58.C
59.B
60.D
61.D
【分析】本文讲述了四岁的Brigitte在一年内成为钢琴明星的故事。
【点评】考查阅读理解,注意回到原文找答案:在回答问题时,要回到原文中寻找答案,尽量选择与原文一致的选项。
57.细节理解题。根据"At just four years of age, Brigitte Xie can not only read music, but also play a piece of classical (古典的) music from Beethoven."可知,她会识谱。故选A。
58.细节理解题。根据"At just four years of age,"和"Brigitte started to have online piano classes about a year ago."可知,她三岁开始学习钢琴的。故选C。
59.代词指代题。根据"Brigitte started to have online piano classes about a year ago. Her father bought the lessons to give her something to do at home. ‘At the beginning, I never thought that she could do so well in it,' her father says."可知,他父亲刚开始时没有想过她能够弹钢琴弹得那么好,it指弹钢琴。故选B。
60.段落大意题。根据"But the most important thing is that they found Felicia. ‘Yeah, we are really lucky to meet her and have her as Brigitte's first piano teacher,' she says."可知,本段主要介绍了Brigitte的妈妈很感激女儿的钢琴老师。故选D。
61.最佳标题题。根据通读全文可知,本文主要介绍了四岁的小女孩Brigitte Xie在一年内成为钢琴新星的故事。选项D"一个小女孩在一年之内成为了钢琴明星"符合主题。故选D。
62.D
63.B
64.B
65.C
66.B
【分析】 短文大意:本文主要讲述了马丁由不喜欢读书因一本魔法书而变得喜欢读书的故事。
【点评】考查故事类阅读。在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
62.代词指代题。根据 So he wanted to read the book very much. At first, it was difficult to read. 所以他非常想读这本书。起初,它很难阅读。 可知,这里指it指代的是这本书,The book,符合题意,故答案为D 。
63.细节理解题。根据 Martin had a look at the book, but there was no key. After a short time, his young sister asked him for the book to read. …After some days, she said, "I find the key of the magic book!" 可知马丁拿到魔法书后,他的妹妹是第一个找到钥匙的人。故答案为B。
64.细节理解题。根据 But he needed to read it because he liked things about magic. 可知马丁想读这本书是因为他喜欢和魔法有关的东西,故答案为B。
65.细节理解题。根据 His sister was different from him. She liked reading very much. 可知,马丁的妹妹非常喜欢读书,故答案为C。
66.标题选择题。本文讲述了不喜欢图书的马丁,一次生日父亲送了他有魔力的一本书, 马丁由不喜欢读书而变得喜欢读书的故事。 因为他发现这本书本身就是魔法的钥匙,他可以从书中得到许多有用的东西。结合选项,可知 The Magic Key "魔法钥匙",符合短文标题故答案为B 。
67.A
68.C
69.D
70.C
71.D
【分析】文章大意:本文是一篇记叙文。本文主要讲述了 Angela未经允许就将爷爷的帽子涂成红色,但是爷爷并没有生气.反而夸赞 Angela把帽子变得很好看的故事。
【点评】考查阅读理解。先浏览题干清楚题干问什么,判断题型,细节理解题要在原文中找到具体信息。
67.细节理解题。根据第一段"…I love my grandpa best"可知,在所有家庭成员中,Angela最喜欢她的爷爷。故选 A。
68.细节理解题。根据第二段"… painted his hat red"以及第三段" That's a nice hat and I like it."可知, Angela的爷爷认为这是一顶非常好看的红帽子。故选 C。
69.词义猜测题。根据第二段" You made his hat a mess"以及语境可知,Angela的母亲认为她把帽子弄得一团糟,爷爷肯定会生气。故选 D。
70.推理判断题。根据第二段" You made his hat a mess"。可推知Angela的母亲并不喜欢她将帽子涂成红色。故选 C。
71.标题判断题。根据最后一段以及全文可知,文章主要介绍了一个善于对待小朋友的爷爷。Angela未经允许就将爷爷的帽子涂成红色,但是爷爷并没有生气,反而夸赞 Angela把帽子变得很好看。作者表达了对于爷爷的喜欢。结合选项可知选项D" 一个伟大的爷爷 "符合文章内容。故选 D。
72.B
73.D
74.B
75.C
【分析】本文是一篇记叙文。本文主要介绍了 Peppa的三张家庭照片以及她的家庭成员的相关信息。
【点评】考查阅读理解,注意先易后难,先做自己熟悉的题型,再做自己不熟悉的题型。要注意仔细审题,理解题目的要求。同时,要注意控制答题时间,确保能够在规定的时间内完成所有的题目。
72.细节理解题。根据第The next photo is … Peppa's cousins Chloe and Alexander"可知,第二张照片里面有 Peppa的堂兄弟。故选B。
73.推理判断题。根据Daddy Pig is an engineer, He has the same job as Mr Rabbit"可知, Mr Rabbit 与 Daddy Pig 做着一样的工作,都是工程师。故选D。
74.细节理解题。根据George is in a blue shirt可知, George 穿着一件蓝色的衬衣。故选B。
75.最佳标题题。根据全文可知,文章主要介绍了 Pappa的三张照片以及她的大家庭。Peppa's Family是最佳标题,故选C。
76.A
77.B
78.D
79.D
80.A
【分析】文章大意:这篇文章是记叙文。它主要讲述了杨志阳照顾患有渐冻症的母亲的故事,详细描述了杨志阳如何在家照顾母亲,包括观察母亲的眼神需求、帮助她睡觉、喝水、做运动等日常活动,并表达了杨志阳对母亲的爱和责任感。
【点评】考查阅读理解。快速浏览文章,寻找关键信息如主题句、结论句和段落大意。对与题目相关的段落进行仔细阅读,理解每个句子的含义和段落之间的逻辑关系。根据文章内容和题目要求,选择正确的答案。完成所有题目后,复查答案并验证它们是否都正确无误。
76.细节理解题。根据原文Rick is in the living room reading a book. Rick正在客厅看书。可知Rick正在客厅看书。故选A。
77.细节理解题。根据原文He is reading the story of a young man called Yang Zhiyang from Baoji, Shaanxi.他正在读一个叫杨志洋的年轻人的故事,他来自陕西宝鸡。Yang Zhiyang is 23 years old. 杨志洋今年23岁。以及So Yang doesn't go to work. He has to take care of his mum at home.所以杨不去上班。他得在家照顾他妈妈。可知文章介绍了杨志洋来自哪里,年龄以及为什么不上班的原因。故选B。
78.代词指代题。根据上文Yang always takes his mother's hands and does exercise with her.杨总是牵着妈妈的手和她一起做运动。可知此处是指牵妈妈做运动,故选D。
79.细节理解题。根据原文She is my mother. I'm just doing what a son needs to do. I want to do my best to help her live happily.她是我的母亲。我只是在做一个儿子该做的事。我想尽我所能帮助她幸福地生活。可知阳认为照顾母亲是自己的责任,是必须的,故选D。
80.细节理解题。根据原文Yang always takes his mother's hands and does exercise with her. To make it fun, Yang often sings to her.杨总是牵着妈妈的手和她一起做运动。为了好玩,杨经常唱歌给她听。以及She is my mother. I'm just doing what a son needs to do. I want to do my best to help her live happily.她是我的母亲。我只是在做一个儿子该做的事。我想尽我所能帮助她幸福地生活。可知杨特别爱自己的妈妈。故选A。
81.B
82.C
83.B
84.A
【分析】大意:文章主要讲述了一位母亲因儿子在墙上乱画很生气,随后又被墙上内容所感动的故事。
【点评】考查阅读选择。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。
81.细节理解题。根据第二段 While I was painting a picture and Dad was on the phone 当我在画画,爸爸在打电话时,可知她在画画。故选B。
82.代词指代题。根据第二段 Tyler took his crayons and wrote on the wall! 泰勒拿着蜡笔在墙上写写画画! 可知,母亲再次因为 Tyler在墙上用蜡笔画画而生气, it 指代的是泰勒拿着蜡笔在墙上写写画画的行为。故选C。
83.推理判断题。根据第一段 A mother went home after a long day's hard work. 一位母亲在一天的辛勤工作后回到家中;第五段For the next 10 minutes, the room was full of the sound of the mother's shouting about the expensive wallpaper. 在接下来的 10 分钟里,房间里充斥着母亲对昂贵墙纸的叫嚷声;以及最后一段As she saw the wall, her eyes were full of tears at once. It said"I love you, Mum" with a heart on the word"love". 当她看到墙上的字时,眼泪一下子夺眶而出。上面写着 "我爱你,妈妈","爱 "字上还有一颗心,可推知,母亲的心情由疲惫,到生气,最后到感动。故选 B。
84.推理判断题。通读全文可知,起初母亲对于 Tyler的行为很生气,但是弄清楚 Tyler在墙上写了什么之后,母亲被他的爱所感动。从中我们可以知道:三思而后行很重要。故选 A。
85.C
86.B
87.A
88.B
89.A
【分析】本文是一篇记叙文,介绍了吴磊及其家庭成员的基本情况,包括吴磊的自我介绍、他父亲的职业和爱好、他母亲的外貌和爱好、他姐姐的外貌和爱好,以及吴磊对家庭的深厚感情。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和篇章结构三个题型的考查,是一篇生活类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
85.细节理解题。根据第三段中的" My mother is tall and slim (苗条的). Her hair is long and black. She has many hobbies. She is good at planting vegetables and flowers. "我妈妈又高又瘦。她的头发又长又黑。她有很多爱好。她擅长种菜种花。可知吴磊的母亲擅长种植蔬菜和花卉。故选C。
86.细节理解题。根据第四段中的" My sister is 15 years old. Her name is Wu Mei. She has big eyes. She looks cute. "我姐姐15岁了。她的名字叫吴梅。她有一双大眼睛。她看起来很可爱。故选B。
87.推理判断题。根据第三段中的" My mother does a lot for me. She always takes good care of me. And she is very strict (严格的) about my study. That is really helpful to me. I can often get good grades. "我妈妈为我做了很多。她总是照顾我。她对我的学习要求很严格。这对我真的很有帮助。我经常能取得好成绩。可知吴磊的母亲为他做了很多,总是很好地照顾他,并且对他的学习要求很严格,这对他很有帮助,他经常能取得好成绩。可推知吴磊可能会对他的母亲说"谢谢你,亲爱的妈妈"。故选A。
88.推理判断题。根据第二段中的"He likes running,swimming and playing basketball."他喜欢跑步、游泳和打篮球。可知吴磊的父亲喜欢跑步、游泳和打篮球,可推知吴磊的父亲喜欢运动,故选B。
89.篇章结构题。通读全文可知,第一段介绍作者吴磊的家庭成员,第二、三、四段分别介绍父亲、母亲和姐姐,第五段表达作者对家人的爱,所以文章的结构是总分总,故选A。
90.A
91.D
92.D
93.D
94.C
【分析】本文是一篇应用文。本文是一篇作者 Cathy的自我介绍。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题,词义猜测题和文章大意题四种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。需要注意:审清题目要求;锁定关键信息;挖掘隐含信息;排除干扰选项;把握语境情感;逻辑推理分析。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。常见的猜词法有:利用上下文语境。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。 利用定义或解释性的线索。阅读文章中的有些生词往往在其后会有对该词进行解释说明的短语或句子,利用它们猜词义较容易 利用文章的逻辑关系答题。如并列、对比、因果、转折关系等。做文章大意题时,要求考生抓住每段或每个层次的主要含义进行加工、提炼,通过对语篇结构的分析即对文章内部各层次间的逻辑关系的分析,将每段的主题综合起来,找出文章的中心。
90.细节理解题。根据第一段"I'm from South California"可知,作者来自美国加利福尼亚州。故选 A。
91.细节理解题。根据第一段"… such as travelling, …, people- watching"可知,作者的兴趣爱好有旅行,读书,购物和观察人。故选 D。
92.词义猜测题。根据第二段"… Shanghai as my second home"以及语境可知,作者把上海看作自己的第二故乡。故选 D。
93.推理判断题。 根据第一段" We all l. ke to see how other people live"可知, Lucy 与作者都喜欢观察人们生活。故选 D。
94.文章大意题。根据全文可知,本文主要是作者的自我介绍。故选 C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录