2025-2026学年高一上学期期中模拟卷02(人教版)(原卷+解析)

文档属性

名称 2025-2026学年高一上学期期中模拟卷02(人教版)(原卷+解析)
格式 zip
文件大小 540.4KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-13 21:15:36

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一上学期期中模拟卷02(人教版)
英语·全解全析
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 测试范围:必修一Welcome Unit~Unit 4(人教版2019)
4. 难度系数:0.65。
5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What subject is the girl good at
A.Physics. B.Chemistry. C.Chinese.
【答案】C
【原文】W: Hi, Mac. You have a good grasp of physics and chemistry. Can you give me some advice I study hard, but I still get bad grades.
M: Why don’t we learn from each other Chinese is your strong point, but it is exactly my weak point.
2.Where does the conversation take place
A.In a restaurant. B.In a library. C.At home.
【答案】A
【原文】M: Where were you at noon I’ve been waiting for you here until now.
W: I’m so sorry. I was reading a novel in the library and didn’t notice the time.
M: You have a bad memory! So can we order some food now I am so hungry.
3.Why does the man look terrible
A.He got the flu. B.He had difficulty in sleeping. C.He studied late last night.
【答案】C
【原文】W: Oh, man, I feel awful. I think I’m coming down with that flu everybody’s been lately up with. Do you have it too
M: No, I mean I probably look terrible because I stayed up all last night studying, but I should be fine after some sleep.
4.When will Henry start his vacation
A.This weekend. B.Next week. C.At the end of July.
【答案】A
【原文】W: Hi, Henry, did you say you’re going to take a vacation next week
M: Actually, I’m leaving for Dolly this weekend.
W: Cool, but I can’t get away until the end of July.
5.What are the speakers mainly talking about
A.A tourist attraction. B.Plans for vacation. C.Animals in Alaska.
【答案】B
【原文】W: Come and look! These places in the brochure are awesome! Which place shall we go for this vacation
M: Oh, sorry, I’ve promised Mark that I am going hunting with him in Alaska.
W: John, you can’t be serious!
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What is the woman going to cook
A.Steak. B.Pizza. C.Fried chicken.
7.What does Harry think of the woman’s cooking
A.Great. B.Terrible. C.Average.
【答案】6.A 7.B
【原文】W: Harry, put down the pot. It’s your birthday. I’m going to be in charge of making dinner tonight. Surprise
M: Can we just order some fried chicken or a pizza
W: Well, get some rest. I’ll cook your favorite steak.
M: Now I’m worried.
W: Huh
M: Well, considering what happened before, you’d either present me and our kids some mouth-torturing food or end up burning the kitchen, neither of which is something I would desire.
W: Funny. Just sit down and be quiet! You’re going to eat whatever I give you.
M: Oh, no...
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What is the probable relationship between the speakers
A.Teacher and parent. B.Wife and husband. C.Mother and son.
9.Which subject is Andy doing best in
A.Math. B.English. C.Science.
【答案】8.A 9.C
【原文】M: Is Andy getting better at math, Miss White His mother and I have been working quite hard with him.
W: Yes, he’s gotten much better. He’s definitely doing better at both math and English.
M: I'm really happy to hear that. Do you think his grade in math is going to be the best out of all his subjects
W: No, it looks his strongest subject is still science, but I hope he keeps working hard on the others. He might even be top of the class soon.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.What will the speakers do on the nature walk
A.Hike a mountain. B.Explore the forest. C.Guide a tour.
11.Why is Jane hesitant
A.She doesn’t hike often.
B.She finds nature boring.
C.She is a little busy.
12.What is new on the nature walk
A.Different types of flowers B.Free lunch. C.A tea shop.
【答案】10.B 11.A 12.C
【原文】M: Jane, I found an interesting nature walk at Purple Lakes Park. Do you want to come and join me
W: You know I’m not much of a hiker, Henry.
M: Come on, it’ll be fun, and it’s only down the road. It’s expertly guided and we’ll explore all areas of the forest and learn about different types of plants and animals in the area. I’m sure you’ll enjoy it.
W: Do you know what we’ll see
M: Various bird species, butterflies and different types of flowers.
W: Oh, I like birds and flowers. Let’s give it a try.
M: Great. There’s also a new tea shop where we can stop for lunch.
W: Okay, great.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.Who is the woman probably
A.She is a researcher. B.She is a host. C.She is a guide.
14.What traditional clothes do Mexican women often wear according to the woman
A.A short skirt. B.A long dress. C.A white blouse.
15.Why does the woman think Mexican traditional clothes are special
A.They have unique patterns.
B.They mix different cultures.
C.They use handmade materials.
16.What does the woman suggest doing to learn about Mexican culture
A.Reading books. B.Watching documentaries. C.Visiting the country.
【答案】13.A 14.C 15.B 16.C
【原文】M: Hi everyone. Welcome to our show about different cultures. Today we have Judy with us. Welcome, Judy. Can you tell us what you do
W: Sure, I’m studying how people dress in different cultures. I’ve spent a lot of time looking at how women in Mexico wear their traditional clothes. It’s really interesting.
M: That sounds cool. What are Mexican traditional clothes like
W: Well, Mexican women usually wear a white blouse paired with a long, colorful skirt that reaches their feet. The clothes have all kinds of patterns and are made of handmade materials.
M: Sounds fascinating. So, what makes Mexican clothes special
W: They mix old ideas from the Mayan and Aztec people with ideas from the Spanish who came later. The clothes show the history and different cultures of Mexico.
M: Great. Any advice for people who want to learn more about Mexico
W: I’d say, visit Mexico and see the culture for yourself, go to markets, festivals and talk to people to really understand Mexican culture.
M: Thanks for sharing with us today. It was great having you.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What was Henry doing when the accident happened
A.Playing toys.
B.Calling his friend.
C.Playing the guitar.
18.When did Henry notice Mike’s situation
A.When Mike was crying.
B.When Mike was turning purple.
C.When Mike was fighting for breath.
19.What did Henry do to save Mike
A.He performed first-aid skills.
B.He went to find his father.
C.He took him to hospital.
20.What’s the most probable relationship between the speakers
A.Classmates.
B.Doctor and patient.
C.Teacher and student.
【答案】17.C 18.C 19.A 20.C
【原文】W: Henry, I heard you saved your little brother’s life last night. Could you tell me what exactly happened
M: Yes, Miss Brown. I was in my bedroom playing the guitar with my friend Jason and my three year old brother Mike, when my brother put a piece of a toy in his mouth.
W: When did you notice it
M: I didn’t notice until I found he was fighting for breath.
W: What did you do
M: I immediately asked Jason to find my father, who was somewhere near the house, but then I noticed Mike was turning purple.
W: You must have been very worried.
M: Certainly, but I knew what I should do. Luckily, I learned how to perform first aid skills. Finally, I helped Mike cough up that little thing.
W: You’re really great. Without you, your brother might have been in great danger.
M: Yes, when my father finally came, Mike was crying, but he was totally fine
W: Good. Can you share your story a bit later in class today
M: Certainly, Miss Brown.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Best Markets in France to Visit
Isle-sur-la-Sorgue’s antique market in Provence
Isle-sur-la-Sorgue is a small town in the south of France, better known for being one of the largest antique markets in Provence. Isle-sur-la-Sorgue’s famous antique market is held every Sunday, and runs throughout the full day. However, if you want to pick up something back home for your family or friends, I recommend you go early, because all the good stuff sells quickly.
Marché d’ Aligre in Paris
Along with foods from all across France, it also includes other items like wines, antiques, household goods, fabrics, old books, furniture, etc. The market is open every day except Monday from 7:30 am to 1:30 pm on weekdays and up to 2:30 pm on weekends. You can book a guided tour to Marché d’ Aligre.
Marché des Lices in Rennes
In the heart of the city is a large square that holds many restaurants and bars. But probably one of my favorite things to do in Rennes is to visit the farmers’ market, Marché des Lices. The first market was held here in 1453, and it has been a gathering point ever since. The market has expanded several times, with everything like fruits and vegetables, flowers, and more being sold here. The market runs every Saturday from 7:30 am to 1:30 pm.
Grande Braderie de Lille in Lille
With over 10,000 exhibitors in the streets, the city of Lille in the north of France hosts one of the largest and oldest flea (跳蚤) markets in Europe, selling antiques, paintings, furniture, and more. It is usually held on the first weekend of September, attracting millions of people every year. With various stands, local foods, a half-marathon, and parties late into the night, there is something for everyone.
21.What are you advised to do to buy great gifts at Isle-sur-la-Sorgue’s antique market
A.Arrive there early. B.Pay in cash.
C.Hire a guide in advance. D.Go with your family or friends.
22.When is Marché d’ Aligre open
A.From 7:30 am to 1:30 pm on Monday. B.From 7:30 am to 2:30 pm on Tuesday.
C.From 7:30 am to 2:30 pm on Saturday. D.From 7:30 am to 4:00 pm on Sunday.
23.What can we know about the market in Lille
A.It’s never open late into the night. B.It’s one of Europe’s largest flea markets.
C.It’s mainly intended for farmers. D.It’s held on the last weekend monthly.
【答案】21.A 22.C 23.B
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了四个法国值得一游的市场,包括它们的位置、特色及开放时间。
21.细节理解题。根据Isle-sur-la-Sorgue’s antique market in Provence部分中“However, if you want to pick up something back home for your family or friends, I recommend you go early, because all the good stuff sells quickly.(但是,如果你想给家人或朋友带点东西回家,我建议你早点去,因为所有好东西都卖得很快)”可知,如果你想在Isle-sur-la-Sorgue古董市场买到好礼物,建议你早点去那里。故选A项。
22.细节理解题。根据Marché d’ Aligre in Paris部分中“The market is open every day except Monday from 7:30 am to 1:30 pm on weekdays and up to 2:30 pm on weekends.(市场除星期一外,每天上午7:30至下午1:30营业,周末营业至下午2:30)”可知,Marché d’Aligre市场星期六上午7:30至下午2:30是营业的。故选C项。
23.细节理解题。根据Grande Braderie de Lille in Lille部分中“With over 10,000 exhibitors in the streets, the city of Lille in the north of France hosts one of the largest and oldest flea (跳蚤) markets in Europe, selling antiques, paintings, furniture, and more.(法国北部的里尔市在街上有一万多家参展商,拥有欧洲最大、最古老的跳蚤市场之一,出售古董、绘画、家具等)”可知,Lille的市场是欧洲最大的跳蚤市场之一。故选B项。
B
It was a late afternoon in 1986. I was sitting with my tutor, the poet James Dickey. Campus was lively with classes, but the darkness pooling outside made me feel shut off in a place where words were life-or-death matters. In a poem that was otherwise finished, a single adjective was clearly wrong. We batted alternatives back and forth across the desk, but none was right.
Hours later, around 10 o’clock, the right word popped up. Immediately, I called Mr. Dickey, “‘Pale!’ The word is ‘pale’!”
I had not thought about that phone call, much less that poem, in many years, but I’ve begun to think about it often. An explosion of “AI assistants” has suddenly taken over my inboxes and Word documents and texts. They appeared out of nowhere, like a crowd of fruit flies around an overripe banana. Everything I type now is thick with robots suggesting unwelcome robot words.
I have spent hours trying to kill them in my machine. I can sometimes adjust my settings to disable the AI assistant, but the next software update turns it right back on again. In some cases, I can’t turn it off at all. The robots are relentless.
The writing teachers I know struggle to persuade their students not to use these tools. They are everywhere now, impossible to bat away. Who could blame a young writer for wondering how using these “assistants” is any different from using spell check or letting Siri supply the next word in a text
But letting a robot structure your argument is dangerous. It’s a streamline d way to flatten the human mind. We know who we are, at least in part, by finding the words-messy, imprecise, unexpected-to tell others, and ourselves, how we see the world. The world which no one else sees in exactly that way.
I remember very little about that poetry collection. But I remember one poem in which the word “pale” figured clearly. The search for the right word to fill the right place can occupy a lifetime and, I’m convinced, make a self along the way.
24.How did the author feel in the late afternoon
A.Stuck. B.Hopeful. C.Energetic. D.Frightened.
25.Which of the words shows the author’s attitude to robots
A.Poems. B.Flies. C.Bananas. D.Machines.
26.What does the underlined word in paragraph 4 mean
A.Careless. B.Useless. C.Endless. D.Powerless.
27.What does the author intend to tell us
A.Finding the right word shapes identity.
B.Banning AI assistants benefits students.
C.Searching for a true self lasts a lifetime.
D.Using spell check flattens the human mind.
【答案】24.A 25.B 26.C 27.A
【导语】这是一篇记叙文。作者回忆1986年与导师为诗歌找形容词的经历,对比当下AI助手干扰写作,强调寻找合适词语的过程能塑造自我。
24.推理判断题。根据第一段“Campus was lively with classes, but the darkness pooling outside made me feel shut off in a place where words were life-or-death matters. In a poem that was otherwise finished, a single adjective was clearly wrong. We batted alternatives back and forth across the desk, but none was right.(校园里课堂氛围活跃,但窗外汇聚的黑暗让我感觉自己被困在某个字句关乎生死的地方。一首本已完成的小诗里,有个形容词显然用得不对。我们隔着书桌来回推敲替代词,却始终找不到最恰当的那个。)”可知,作者因找不到合适的形容词陷入困境,“Stuck(卡住的、陷入困境的)”符合其感受。故选A项。
25.推理判断题。根据第三段“An explosion of “AI assistants” has suddenly taken over my inboxes and Word documents and texts. They appeared out of nowhere, like a crowd of fruit flies around an overripe banana. (突然间,我的收件箱、Word文档和短信里涌现出大批“AI助手”,宛如熟过头的香蕉周围聚集的果蝇,毫无征兆地凭空出现。)”可知,作者将AI助手比作“果蝇”,而果蝇常给人烦扰、不受欢迎的印象,这体现了作者对AI助手的负面态度。故选B项。
26.词句猜测题。根据第四段“I can sometimes adjust my settings to disable the AI assistant, but the next software update turns it right back on again. In some cases, I can’t turn it off at all. (我有时能调整设置关闭AI助手,但下一次软件更新后它又会自动开启。在某些情况下,我根本无法关闭它。)”可知,AI助手总是无法彻底摆脱,relentless应体现“持续不断、无法摆脱”的含义,“Endless(没完没了的)”符合语境。故选C项。
27.推理判断题。根据最后一段“I remember very little about that poetry collection. But I remember one poem in which the word “pale” figured clearly. The search for the right word to fill the right place can occupy a lifetime and, I’m convinced, make a self along the way. (关于那本诗集我已印象模糊,但记得其中一首诗里,“苍白”一词格外清晰。寻找恰切的词语填入恰切的位置,这项工作或许要耗费一生——而我确信,正是在这个过程中,我们逐渐塑造了自我。)”可知,作者通过回忆寻找诗歌中形容词的经历,对比AI助手对写作的干扰,意在说明寻找合适的词语能塑造个人身份。故选A项。
C
AI-powered tools are revolutionizing medical diagnosis, but their rise has sparked ethical debates. A recent study shows AI algorithms (算法) can detect certain cancers with 97% accuracy — surpassing human doctors in some cases, such as identifying tiny lung nodules (微小肺结节) in CT scans that might slip past even seasoned radiologists. However, critics warn that over-reliance on AI could compromise patient care, as machines lack the ability to navigate the complex, human side of medicine.
“AI excels at analyzing data, but it lacks the empathy of a human doctor,” says Dr. Lisa Chen. She recounts a case where an AI system recommended aggressive treatment, failing to consider the patient’s emotional state: an 82-year-old with other health issues who feared the treatment would rob her of her remaining quality of life. “A doctor knows when to balance logic with compassion,” she adds, noting that such conversations are vital to respecting patient autonomy.
Another concern is bias in AI training data. Most algorithms are trained on samples from Western populations, which may not reflect diverse ethnic groups. For example, tools designed to detect skin conditions often misjudge symptoms on darker skin tones, as training sets include far fewer images of non-Caucasian skin. This could lead to misdiagnoses for minority patients, widening existing healthcare gaps. Researchers are now working to diversify datasets, but progress is slow due to strict privacy regulations and limited cross-border data sharing.
Despite these challenges, AI’s potential is undeniable. It could extend healthcare access to remote areas where specialists are rare and reduce medical errors by cross-referencing patient histories with vast medical databases. The key, experts say, is to establish clear guidelines for AI’s role—ensuring it complements, rather than replaces, human judgment. “Think of AI as a colleague, not a replacement,” says ethicist Dr. Michael Zhang. “Together, we can achieve better outcomes for patients by combining technological precision with human care.”
28.What advantage does AI have over human doctors in medical diagnosis
A.Better communication with patients. B.Higher accuracy in detecting certain diseases.
C.Stronger ability to handle complex cases. D.Lower cost in long-term treatment.
29.Why does the author mention the case of Dr. Lisa Chen
A.To prove AI’s superiority in treatment plans.
B.To show AI’s lack of emotional understanding.
C.To criticize doctors for relying on AI systems.
D.To emphasize the importance of medical ethics.
30.What can be inferred from the passage
A.The author fully supports AI replacing human doctors.
B.The author believes AI has more weaknesses than strengths.
C.The author recognizes AI’s limitations in certain aspects.
D.The author thinks AI will soon solve all medical problems.
31.What is the main idea of the passage
A.AI is replacing human doctors in medical field.
B.AI and human doctors can’t work together effectively.
C.AI’s bias in data leads to misdiagnoses worldwide.
D.AI brings both benefits and challenges to healthcare.
【答案】28.B 29.B 30.C 31.D
【导语】本文是一篇说明文。主要分析了人工智能医疗工具在诊断中的优势、引发的伦理争议及未来发展方向。
28.细节理解题。根据第一段中的 “A recent study shows AI algorithms (算法) can detect certain cancers with 97% accuracy — surpassing human doctors in some cases, such as identifying tiny lung nodules (微小肺结节) in CT scans that might slip past even seasoned radiologists.(最近的一项研究表明,人工智能算法检测某些癌症的准确率可达 97%—— 在某些情况下甚至超过了人类医生,例如在 CT 扫描中识别出即使是经验丰富的放射科医生也可能忽略的微小肺结节。)” 可知,人工智能在医疗诊断中的优势是 “检测某些疾病的准确率更高”。故选B项。
29.推理判断题。根据第二段中的 ““AI excels at analyzing data, but it lacks the empathy of a human doctor,” says Dr. Lisa Chen. She recounts a case where an AI system recommended aggressive treatment, failing to consider the patient’s emotional state: an 82-year-old with other health issues who feared the treatment would rob her of her remaining quality of life. “A doctor knows when to balance logic with compassion,” she adds, noting that such conversations are vital to respecting patient autonomy.(“人工智能擅长分析数据,但缺乏人类医生所具备的同理心。” 陈丽莎医生表示。她还讲述了一个案例:某个人工智能系统建议采取激进治疗方案,却完全没有考虑患者的情绪状态 —— 这位患者82岁高龄,还患有其他健康问题,她担心这种治疗会剥夺自己仅剩的生活质量。“医生知道该何时在逻辑与同理心之间找到平衡,” 陈医生补充道,并指出这类沟通对于尊重患者的自主决定权至关重要。)” 可知,作者提及该案例是为了 “证明人工智能缺乏情感理解能力”。故选B项。
30.推理判断题。根据第一段“However, critics warn that over-reliance on AI could compromise patient care, as machines lack the ability to navigate the complex, human side of medicine.(然而,批评人士警告称,过度依赖人工智能可能会影响患者护理,因为机器缺乏应对医学中复杂人文层面的能力。)”直接点明AI在“人文层面”存在局限,无法处理医疗中的复杂人情因素。根据第二段中的 “AI excels at analyzing data, but it lacks the empathy of a human doctor,” says Dr. Lisa Chen. She recounts a case where an AI system recommended aggressive treatment, failing to consider the patient’s emotional state: an 82-year-old with other health issues who feared the treatment would rob her of her remaining quality of life. “A doctor knows when to balance logic with compassion,” she adds, noting that such conversations are vital to respecting patient autonomy.(“人工智能擅长分析数据,但缺乏人类医生所具备的同理心。” 陈丽莎医生表示。她还讲述了一个案例:某个人工智能系统建议采取激进治疗方案,却完全没有考虑患者的情绪状态 —— 这位患者82岁高龄,还患有其他健康问题,她担心这种治疗会剥夺自己仅剩的生活质量。“医生知道该何时在逻辑与同理心之间找到平衡,” 陈医生补充道,并指出这类沟通对于尊重患者的自主决定权至关重要。)”可知,通过具体案例,进一步证明AI“缺乏同理心”的局限,无法关注患者的情感需求。根据第三段中的“Another concern is bias in AI training data. Most algorithms are trained on samples from Western populations, which may not reflect diverse ethnic groups. For example, tools designed to detect skin conditions often misjudge symptoms on darker skin tones, as training sets include far fewer images of non-Caucasian skin. This could lead to misdiagnoses for minority patients, widening existing healthcare gaps(另一个令人担忧的问题是人工智能训练数据中存在的偏见。大多数算法的训练样本都来自西方人群,这可能无法反映不同种族群体的特征。例如,用于检测皮肤状况的工具在深色皮肤上往往会误判症状,因为训练数据集中包含的非白种人皮肤图像数量要少得多。这可能会导致少数族裔患者被误诊,进而扩大现有的医疗差距。)”可知,指出AI在“训练数据偏见”上的局限,会对非西方种族患者造成诊断风险。综上,作者并非只强调AI的优势,而是清晰认知到其在“人文关怀、缺乏同理心、训练数据偏见”等方面的局限性,与选项C“作者认可人工智能在某些方面的局限性”表述一致。故选C项。
31.主旨大意题。文章第一段开篇点明 “AI 推动医疗诊断变革但引发伦理争议”,随后分别阐述 AI 的优势(高准确率、覆盖偏远地区)、挑战(缺乏同理心、数据偏见),最后提出 “AI 应辅助而非取代人类医生” 的观点。所以短文主要是关于人工智能为医疗行业带来益处的同时也带来挑战。故选D项。
D
Even if you haven’t held a conversation with Siri or Alexa, you’ve likely encountered a chatbot online. They often appear in a chat window that pops up with a friendly greeting: “Thank you for visiting our site. How can I help you today ” Depending on the site, the chatbot is programmed to respond accordingly and even ask follow-up questions.
Chatbots communicate through speech or text. Both rely on artificial intelligence technologies like machine learning and natural language processing (NLP), which is a branch of artificial intelligence that teaches machines to read, analyze and interpret human language. This technology gives chatbots a baseline for understanding language structure and meaning. NLP, in essence, allows the computer to understand what you are asking and how to appropriately respond.
With developments in deep learning and reinforcement (强化) learning, chatbots can interpret more complexities in language and improve the dynamic nature of conversation between human and machine. Essentially, a chatbot tries to match what you’ve asked to an intention that it understands. The more a chatbot communicates with you, the more it understands and the more it learns to communicate like you and others with similar questions. Your positive responses reinforce its answers, and then it uses those answers again.
From customer service chatbots online to personal assistants in our homes, chatbots have started to enter our lives. In almost every industry, companies are using chatbots to help customers easily navigate their websites, answer simple questions and direct people to the relevant points of contact. Personal assistants like Siri and Alexa are designed to respond to a wide range of scenarios and queries, from current weather and news updates to personal calendars, music selections and random questions.
32.Why does the author mention Siri and Alexa in Paragraph 1
A.To explain how a chatbot works. B.To give examples of chatbots.
C.To show where to find a chatbot. D.To compare different chatbots.
33.What is the basis of chatbots
A.Language study. B.Data transmission.
C.Social interaction. D.Natural language processing.
34.What is the last paragraph mainly about
A.The future trend of chatbots. B.The author’s predictions about chatbots.
C.The effects of chatbots. D.The increasing popularization of chatbots.
35.Where can we most probably read this text
A.A children’s storybook. B.An academic research paper.
C.A popular science magazine. D.A user handbook.
【答案】32.B 33.D 34.D 35.C
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍聊天机器人的常见场景、依赖的人工智能技术、发展情况以及在生活和各行业中的应用。
32.推理判断题。根据第一段中的“Even if you haven’t held a conversation with Siri or Alexa, you’ve likely encountered a chatbot online. They often appear in a chat window that pops up with a friendly greeting: “Thank you for visiting our site. How can I help you today ”(即使你没有和Siri或Alexa交谈过,你也可能在网上遇到过聊天机器人。它们通常会出现在弹出的聊天窗口中,并带有友好的问候:“感谢访问我们的网站。今天我能为您提供什么帮助?”)”可知,作者提及Siri和Alexa是为了举例说明聊天机器人,让读者对聊天机器人有更具体的认知。故选B项。
33.细节理解题。根据第二段中的“Both rely on artificial intelligence technologies like machine learning and natural language processing (NLP), which is a branch of artificial intelligence that teaches machines to read, analyze and interpret human language. This technology gives chatbots a baseline for understanding language structure and meaning.(两者都依赖于机器学习和自然语言处理(NLP)等人工智能技术,自然语言处理是人工智能的一个分支,它教机器阅读、分析和解读人类语言。这项技术为聊天机器人提供了理解语言结构和含义的基础。)”可知,自然语言处理是聊天机器人运作的基础。故选D项。
34.主旨大意题。根据第四段中的“From customer service chatbots online to personal assistants in our homes, chatbots have started to enter our lives. In almost every industry, companies are using chatbots to help customers easily navigate their websites, answer simple questions and direct people to the relevant points of contact. Personal assistants like Siri and Alexa are designed to respond to a wide range of scenarios and queries, from current weather and news updates to personal calendars, music selections and random questions. (从在线客服聊天机器人,到家中的个人助理,聊天机器人已开始走进我们的生活。几乎在每个行业,企业都在借助聊天机器人,帮助客户轻松浏览其官网、解答简单问题,并指引人们联系到对应的对接人员。像Siri和Alexa这类个人助理,设计初衷便是应对各类场景与咨询需求——无论是查询实时天气、最新资讯,还是管理个人日程、选择音乐,乃至解答各类随机疑问,它们都能响应。)”可知,该段主要讲述聊天机器人在生活和各行业中的应用越来越广泛,即其日益普及的情况。故选D项。
35.推理判断题。根据全文内容,文章通俗易懂地介绍了聊天机器人的相关知识,包括其常见形式、依赖的技术、发展及应用,既不涉及儿童故事元素,也没有学术研究的深度和专业性,更不是针对某一产品的使用说明。因此,最可能在科普杂志上读到这篇文章。故选C项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
If you’re looking for reasons to start training your self-discipline, then you can begin by looking at the benefits of being self-disciplined. Here are some points you may be interested in.
Improved physical health
If you’re self-disciplined, you’ll be better able to say no to the urges to conduct unhealthy behaviors like overeating, excessive drinking, and smoking. 36 . Such behaviors include exercising regularly, maintaining a healthy diet and lifestyle, and even making behavioral changes.
37
A lack of self-discipline can lead to procrastination (拖延). It can also lead to inability to reach important goals. If you tend to procrastinate, you may find yourself often working under pressure and struggling to meet deadlines. If you’re unable to reach important goals, it can cause stress and anxiety about the future and chip away at your self-confidence. But if you can learn self-discipline, you’ll find that you’re less stressed and anxious because you’re living up to your expectations and doing what you set out to do. 38 .
Increased self-worth and happiness
Self-discipline increases self-worth because when you achieve the goals you set for yourself, you build belief and confidence in yourself. Each achievement, no matter how small, is a building block. 39 . They increase your happiness, too. Studies show that the more productive people are, the happier they feel.
Better interpersonal skills
Learning self-discipline is great for relationships. 40 . Being able to stop for a moment and reflect on how you feel before acting is an important interpersonal skill. It helps you handle conflict effectively without becoming overly protective or losing your temper and reacting angrily.
A.Reduced stress and anxiety
B.Less procrastination and more realistic expectations
C.As a matter of fact, self-discipline is not about how you act
D.It will also bring positive emotions and make you feel good about yourself
E.A self-disciplined person is better able to manage emotions intelligently
F.Additionally, you’ll find it easier to stick to behaviors that promote well-being
G.A number of them gradually form a firm basis of belief and confidence within you
【答案】36.F 37.A 38.D 39.G 40.E
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了自律的好处。
36.前一句“If you’re self-disciplined, you’ll be better able to say no to the urges to conduct unhealthy behaviors like overeating, excessive drinking, and smoking.(如果你是自律的,你就能更好地对不健康行为的冲动说不,比如暴饮暴食、酗酒和吸烟。)”讲的是自律可以帮助你拒绝不健康的行为,后一句“Such behaviors include exercising regularly, maintaining a healthy diet and lifestyle, and even making behavioral changes.(这些行为包括定期锻炼,保持健康的饮食和生活方式,甚至是行为上的改变。)”列举了积极健康的行为(如规律锻炼、健康饮食等),中间空格应起到“承接上句,引出下句”的作用,说明自律不仅能拒绝坏行为,还能坚持好行为。选项F“Additionally, you’ll find it easier to stick to behaviors that promote well-being(此外,你会发现更容易坚持促进健康的行为)”承接上文的“拒绝不良行为”,引出“坚持促进健康的行为”,与后文列举内容紧密呼应。故选F项。
37.空格处是段落的小标题,根据下文内容“But if you can learn self-discipline, you’ll find that you’re less stressed and anxious because you’re living up to your expectations and doing what you set out to do.(但是如果你能学会自律,你会发现你的压力和焦虑减少了,因为你不辜负你的期望,做你开始做的事情。)”可知,该段主要强调自律可以减少压力和焦虑。所以A项“Reduced stress and anxiety(减少焦虑和压力)”作为该部分的小标题,符合语境。故选A项。
38.空格处的句子“But if you can learn self-discipline, you’ll find that you’re less stressed and anxious because you’re living up to your expectations and doing what you set out to do.(但是如果你能学会自律,你会发现你的压力和焦虑减少了,因为你不辜负你的期望,做你开始做的事情。)”讲自律能减少压力和焦虑,因你达成了自己的目标。空格处应为对前面内容的进一步补充。选项D“It will also bring positive emotions and make you feel good about yourself(它也会带来积极的情绪,让你自我感觉良好)”进一步说明自律的好处,填入空格处,符合语境。故选D项。
39.前一句“Each achievement, no matter how small, is a building block.(每一项成就,无论多么小,都是一个基石。)”讲的是每一次成就都是自信的基石,后一句“They increase your happiness, too.(它们也会增加你的幸福感。)”说这些成就也提升了幸福感。空格处应是对“成就积累自信”的进一步说明。选项G“A number of them gradually form a firm basis of belief and confidence within you(许多这样的成就逐渐在你内心建立起坚定的信念和自信)”承接“building block”的比喻,自然过渡到幸福感的提升,逻辑清晰、语言连贯。故选G项。
40.本段讲自律对人际关系的积极影响。前句“Learning self-discipline is great for relationships.(学会自律对人际关系大有裨益。)”讲自律对人际关系有好处,后句“Being able to stop for a moment and reflect on how you feel before acting is an important interpersonal skill. It helps you handle conflict effectively without becoming overly protective or losing your temper and reacting angrily.(能够在行动之前停下来思考一下自己的感受是一项重要的人际交往技巧。它可以帮助你有效地处理冲突,而不会变得过度保护或发脾气和生气。)”具体说明自律如何帮助控制情绪从而提升人际交往能力。选项E“A self-disciplined person is better able to manage emotions intelligently(自律的人更能明智地管理情绪)”承上启下,既说明自律与人际关系的联系,又为下文“控制情绪”提供了支持。故选E项。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
My childhood was mostly silent. It was full of love, laughter, anger and sadness like any family, but these things occurred. The knowledge instilled (灌输) in me was 41 by watching my mother as she moved through her 42 world.
I loved to watch her hands, which were always 43 me things by showing me how, as she watered, weeded and dug her garden. The hands were rough with cuts and 44 , but filled with wisdom.
Sometimes, those same hands spoke to me literally. Basic 45 language started in the family quite suddenly but then 46 just as quickly. My mother 47 that lip-reading was quicker. She would look at me intently and 48 words such as, “watch this” or “this is how”, or “never touch this plant”. We often went for hours like this, 49 a word spoken and yet we were talking in various ways the whole time.
As I grew up, I began to understand why my mother spent so much time in her garden. Her deafness had come during an era of little tolerance for diversity, and much 50 of disability. 51 the world outside was demanding and unforgiving, her garden was full of kindness and 52 . For her it was the only place 53 her control.
My mother’s knowledge is deeply 54 inside me. I now have 55 hands, with cuts and scars, and cherish their roughness. With any luck, my kids will have them one day, too.
41.A.put together B.brought up C.passed down D.made up
42.A.beautiful B.sweet C.graceful D.silent
43.A.serving B.awarding C.curing D.teaching
44.A.spots B.lines C.marks D.scars
45.A.pose B.sign C.symbol D.wave
46.A.failed B.replaced C.stopped D.spread
47.A.insisted B.regretted C.predicted D.suspected
48.A.mouth B.eye C.nose D.finger
49.A.completely B.simply C.hardly D.nearly
50.A.recognition B.confusion C.appreciation D.rejection
51.A.If B.When C.Although D.As
52.A.acceptance B.concern C.pride D.guidance
53.A.beyond B.with C.of D.under
54.A.involved B.buried C.applied D.acquired
55.A.gardening B.strong C.muscular D.skillful
【答案】
41.C 42.D 43.D 44.D 45.B 46.C 47.A 48.A 49.C 50.D 51.C 52.A 53.D 54.B 55.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者回忆自己的童年生活,以及母亲对自己的影响,表达了作者对母亲的理解和感激之情。
41.考查动词短语辨析。句意:我所学到的知识是通过观察母亲在无声世界里的一举一动而传承下来的。A. put together组装;B. brought up抚养;C. passed down传递,传承;D. made up编造,组成。根据前文“The knowledge instilled (灌输) in me”、后文“by watching my mother as she moved through her 2 world”以及“With any luck, my kids will have them one day, too.”可知,通过观察母亲,知识得以传承。故选C项。
42.考查形容词词义辨析。句意:我所学到的知识是通过观察母亲在无声世界里的一举一动而传承下来的。A. beautiful美丽的;B. sweet甜的;C. graceful优雅的;D. silent无声的。根据前文“My childhood was mostly silent.”和后文“Her deafness had come during an era of little tolerance for diversity, and much 10 of disability. ”可知,母亲是聋人,所以她的世界是无声的。故选D项。
43.考查动词词义辨析。句意:我喜欢看她的双手,它们总是通过给我展示如何浇水、除草和挖她的花园来教我东西。A. serving服务;B. awarding奖励;C. curing治愈;D. teaching教。根据后文“showing me how, as she watered, weeded and dug her garden”可知,母亲的双手展示如何浇水、除草和挖花园,教作者东西。故选D项。
44.考查名词词义辨析。句意:那双手粗糙,有伤口和伤疤,但充满了智慧。A. spots斑点;B. lines线条;C. marks记号;D. scars伤疤。根据前文“The hands were rough with cuts”可知,母亲的手上有伤口,也就会有伤疤。故选D项。
45.考查名词词义辨析。句意:基本的手语在家庭中突然开始,但很快就停止了。A. pose姿势;B. sign手势,符号;C. symbol象征;D. wave波浪。根据前文“those same hands spoke to me literally”和常识可知,母亲是聋人,用手“说话”,就是用手语;sign language“手语”。故选B项。
46.考查动词词义辨析。句意:基本的手语在家庭中突然开始,但很快就停止了。A. failed失败;B. replaced代替;C. stopped停止;D. spread传播。根据前文转折词“but”以及后文“that lip-reading was quicker”可推知,因为母亲认为读唇语更快,所以很快就停止使用手语。故选C项。
47.考查动词词义辨析。句意:我母亲坚持认为读唇语更快。A. insisted坚持认为,坚持要求;B. regretted后悔;C. predicted预测;D. suspected怀疑。根据前文“Basic 5 language started in the family quite suddenly but then 6 just as quickly.”可知,母亲很快停止了使用手语,结合后文“that lip-reading was quicker”可推知,母亲之所以那样做是因为她坚持认为读唇语更快。故选A项。
48.考查动词词义辨析。句意:她会专注地看着我,用口型说出诸如“看这个”、“这是怎么做的”或“永远不要碰这种植物”之类的话。A. mouth不出声地说,用口型默示;B. eye注视;C. nose嗅;D. finger用手指触摸。根据前文“lip-reading”和后文““watch this” or “this is how”, or “never touch this plant””可知,母亲作为聋哑人,是用口型说出这些话,让作者读唇语。故选A项。
49.考查副词词义辨析。句意:我们经常这样几个小时,几乎没有一个词被说出来,但我们一直在用各种方式交谈。A. completely完全地;B. simply简单地;C. hardly几乎不;D. nearly几乎。根据前文“She would look at me intently and 8 words such as, “watch this” or “this is how”, or “never touch this plant”.”以及下文“ and yet”可知,作者和妈妈是在练习唇语,所以是无声的,几乎没有一个词被说出来,但是两个人在用不同方式交流。故选C项。
50.考查名词词义辨析。句意:她的耳聋发生在一个对多样性缺乏宽容、对残疾充满排斥的时代。A. recognition识别;B. confusion困惑;C. appreciation欣赏;D. rejection排斥,嫌弃。根据前文“an era of little tolerance for diversity”以及下文“the world outside was demanding and unforgiving”可知,那个时代缺乏宽容,也会对残疾充满排斥。故选D项。
51.考查连词词义辨析。句意:虽然外面的世界苛刻无情,但她的花园里充满了善意和接纳。A. If如果;B. When当……时候;C. Although虽然;D. As因为。前文“the world outside was demanding and unforgiving”和后文“her garden was full of kindness”之间是转折关系,用从属连词although引导让步状语从句。故选C项。
52.考查名词词义辨析。句意:虽然外面的世界苛刻无情,但她的花园里充满了善意和接纳。A. acceptance接纳;B. concern关心;C. pride骄傲;D. guidance指导。根据“her garden was full of kindness”可知,母亲的花园里充满了善意和接纳,与前文“demanding and unforgiving”形成对比 。故选A项。
53.考查介词词义辨析。句意:对她来说,那是她唯一能控制的地方。A. beyond超出;B. with和;C. of属于;D. under在……下面。根据前文“I loved to watch her hands, which were always 3 me things by showing me how, as she watered, weeded and dug her garden.”和“the only place”可推知,在一个缺乏宽容、对残疾充满排斥的时代,花园是她唯一的寄托,是她唯一能控制的地方;under one’s control“在某人控制之下”符合语境。故选D项。
54.考查动词词义辨析。句意:我母亲的知识深深地埋藏在我心里。A. involved涉及;B. buried埋藏;C. applied申请;D. acquired获得。根据前文“deeply”、后文“inside me”以及“With any luck, my kids will have them one day, too.”可知,通过观察母亲生活习得的知识深深地埋藏在作者心里,强调从日常中积累的知识深刻内化。故选B项。
55.考查形容词和动名词词义辨析。句意:我现在有了一双园艺的手,有伤口和伤疤,我珍惜它们的粗糙。A. gardening做园艺工作;B. strong强壮的;C. muscular肌肉发达的,强壮的;D. skillful熟练的,技术好的。根据前文“I loved to watch her hands, which were always 3 me things by showing me how, as she watered, weeded and dug her garden. The hands were rough with cuts and 4 , but filled with wisdom.”和后文“hands, with cuts and scars”可知,作者也和母亲一样,有了一双有伤口和伤疤的做园艺工作的手。故选A项。
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。
It is generally 56 (assume) that regular exercise is good for your body and mind. To begin with, physical activity increases the 57 (efficient) of your heart and lungs. Additionally, active people tend to have better immune systems and are 58 lower risk of diseases. Exercise can also reduce stress and overcome negative feelings. Last but not least, working out enables you to 59 (performance) better at school. However, how should you start exercise Here are some 60 (suggest) . Firstly, plan an exercise routine and consider 61 you want to improve. Different types of exercise play a different role in a 62 (health) routine. Choose activities that you enjoy, because in this way, you are more likely to stick 63 them. What’s more, you should eat and drink right. You are supposed to figure out what to eat and when to eat and remember to drink water throughout exercise. Finally, it is of great 64 (important) to prevent injury. In a word, working out is 65 (benefit) to us both physically and mentally.
【答案】
56.assumed 57.efficiency 58.at 59.perform 60.suggestions 61.what 62.healthy 63.with 64.importance 65.beneficial
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了经常锻炼的好处及开始锻炼的一些建议。
56.考查被动语态。句意:人们普遍认为经常锻炼对身体和大脑都有好处。“It is generally assumed that...”是固定句型,意为“人们普遍认为……”,其中it是形式主语,真正的主语是that引导的主语从句,assume与主语It之间是动宾关系,所以用过去分词assumed构成被动语态。故填assumed。
57.考查名词。句意:首先,身体活动会提高你的心脏和肺的效率。根据空前定冠词the和空后of可知,空处需用名词efficiency“效率”,为不可数名词,作increase的宾语。故填efficiency。
58.考查介词。句意:此外,活跃的人往往有更好的免疫系统,患病的风险更低。be at lower risk of...是固定短语,意为“处于……的较低风险中”。故填at。
59.考查动词。句意:最后但并非最不重要的一点是,锻炼能让你在学校表现更好。enable sb. to do sth.是固定短语,意为“使某人能够做某事”,所以空处需用performance的动词perform“表现”。故填perform。
60.考查名词。句意:这里有一些建议。此句为倒装句,设空处作主语,some后需接可数名词复数或不可数名词,suggest的名词为suggestion“建议”,可数,其复数形式为suggestions。故填suggestions。
61.考查宾语从句。句意:首先,计划一个锻炼常规,并考虑你想要改进什么。空处需用连接词引导宾语从句,从句缺少宾语,指物,所以空处需用连接代词what引导。故填what。
62.考查形容词。句意:不同类型的运动在健康的日常锻炼中起着不同的作用。空处需用形容词healthy“健康的”,作定语修饰名词routine。故填healthy。
63.考查介词。句意:选择你喜欢的活动,因为这样,你更有可能坚持下去。stick with...是固定短语,意为“坚持……”。故填with。
64.考查名词。句意:最后,防止受伤是非常重要的。it is of great importance to do sth.是固定句型,相当于it is greatly important to do sth.,意为“做某事是非常重要的”,所以空处需用名词importance“重要性”。故填importance。
65.考查形容词。句意:总之,锻炼对我们的身体和精神都有益。be beneficial to...是固定短语,意为“对……有益”,用形容词beneficial “有益的”的作表语。故填beneficial。
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
66.在英语课堂小组讨论的环节,英语老师让大家就高中生用AI写作文的现象发言,请你作为小组代表,撰写一篇发言稿汇报讨论成果,内容包括:
1.发表看法:
2.提出建议。
注意:
1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Opinion on High School Students’ Using AI to Write Essays
Hello, everyone!
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
Opinion on High School Students’ Using AI to Write Essays
Hello, everyone!
Our group believes that using AI to write essays has both advantages and disadvantages.
While it can provide quick ideas, over-reliance may hinder students’ thinking skills. What matters most is learning to express ideas independently. We suggest that students use AI as a tool for inspiration, not answers. Teachers should also set clear rules, like requiring students to explain their essays afterward. This ensures that AI helps rather than replaces learning.
In conclusion, we think that AI can be useful if used wisely. What counts is maintaining the balance between technology and self-improvement.
Thank you!
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生作为小组代表,就高中生用AI写作文的现象发表看法并提出建议。
【详解】1.词汇积累
迅速的:quick → rapid
阻碍:hinder → prevent
独立的:independently → autonomously
建议:suggest → advise
2.句式拓展
同义句转换
原句:Our group believes that using AI to write essays has both advantages and disadvantages.
拓展句:What our group believes is that using AI to write essays has both advantages and disadvantages.
【点睛】【高分句型1】While it can provide quick ideas, over-reliance may hinder students’ thinking skills.(运用了While引导的让步状语从句)
【高分句型2】What matters most is learning to express ideas independently.(运用了What引导的主语从句)
第二节(满分25分)
67. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
In a small village, there lived a girl named Maya. Maya had a dream — to become an astronaut and explore space. But many people thought her dream was too big for someone like her. Maya didn’t give up. She studied really hard. She read lots of books about stars and planets, went to science camps, and asked smart people for advice. Her love for space got stronger every day. She was determined to make her dream come true.
When Maya was in her last year of high school, she heard about a special scholarship. If she got it, she could study astrophysics (天体物理学) at a famous university. Maya knew this was her big chance. The competition was tough. She spent lots of time preparing, learning new things, and getting better at solving problems.
On the day of the interview, Maya met some very important professors. She was nervous, but she told them all about her love for space and how she stayed up late looking at the stars. Even though the interview was hard, she tried not to doubt herself.
Maya had to wait for a long time to hear if she got the scholarship. She felt worried and unsure, but she kept telling herself to keep trying. Finally, the day came. When they called the names of the winners, Maya’s name wasn’t on the list. She felt really sad, but she didn’t let it stop her. She still believed in herself.
注意:
(1)续写词数应为150个左右;
(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Maya didn’t give up, and she tried to find other paths.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Years later, Maya’s hard work finally brought results.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
Maya didn’t give up, and she tried to find other paths. She searched online for smaller astronomy scholarships and grants. She also joined in science workshops at the community center, where she learned new things and shared her knowledge with younger students. Besides, she joined a regional astronomy club and went stargazing with other members. Maya also started an astronomy blog to write about her discoveries and theories. Her blog attracted readers who shared her passion. Through these efforts, she connected with other astronomy enthusiasts and found more learning resources.
Years later, Maya’s hard work finally brought results. A famous space agency saw Maya’s blog and her work in the astronomy community. They were impressed by her dedication and invited her to join their astronaut training program. Not long after, Maya received an acceptance letter from her dream university. When she read the news, tears of joy filled her eyes — her childhood dream was finally coming true. Maya’s journey proved that even when faced with setbacks, persistence and passion can light the way to success. Just like the stars she admired, Maya’s story became a shining example for others to follow.
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了村里女孩玛雅梦想成为宇航员,虽遭质疑仍努力学习。高中时她争取天体物理学奖学金,虽面试后未获选,但未放弃,仍坚信自己。
【详解】1.段落续写
①根据第一段首句“玛雅没有放弃,她试图寻找其他途径”可知,下文可描写玛雅寻找到了哪些了解天体物理学的途径,并努力学习。
②根据第二段首句“多年以后,玛雅的努力终于有了成果”可知,下文可描写玛雅的努力有了成果,被梦寐以求的大学录取,实现自己的理想并成为榜样。
2.段落续写:试图寻找其他途径——参加科研讨论,开设博客——找到更多学习资源——著名机构看到玛雅的工作——玛雅被梦寐以求的大学录取——成为榜样
3.词类激活
行为类
①开始:start/launch
②吸引:attract/appeal to
③注意到:see/spot/notice
情绪类
①热情:passion/enthusiasm
②快乐:joy/happiness
【点睛】【高分句型1】She also joined in science workshops at the community center, where she learned new things and shared her knowledge with younger students. (运用了where引导的非限制性定语从句)
【高分句型2】 When she read the news, tears of joy filled her eyes — her childhood dream was finally coming true. (运用了when引导的时间状语从句)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一上学期期中模拟卷02(人教版)
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 测试范围:必修一Welcome Unit~Unit 4(人教版2019)
4. 难度系数:0.65。
5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What subject is the girl good at
A.Physics.
B.Chemistry.
C.Chinese.
2.Where does the conversation take place
A.In a restaurant.
B.In a library.
C.At home.
3.Why does the man look terrible
A.He got the flu.
B.He had difficulty in sleeping.
C.He studied late last night.
4.When will Henry start his vacation
A.This weekend.
B.Next week.
C.At the end of July.
5.What are the speakers mainly talking about
A.A tourist attraction.
B.Plans for vacation.
C.Animals in Alaska.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What is the woman going to cook
A.Steak. B.Pizza. C.Fried chicken.
7.What does Harry think of the woman’s cooking
A.Great. B.Terrible. C.Average.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What is the probable relationship between the speakers
A.Teacher and parent. B.Wife and husband. C.Mother and son.
9.Which subject is Andy doing best in
A.Math. B.English. C.Science.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.What will the speakers do on the nature walk
A.Hike a mountain. B.Explore the forest. C.Guide a tour.
11.Why is Jane hesitant
A.She doesn’t hike often.
B.She finds nature boring.
C.She is a little busy.
12.What is new on the nature walk
A.Different types of flowers B.Free lunch. C.A tea shop.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.Who is the woman probably
A.She is a researcher. B.She is a host. C.She is a guide.
14.What traditional clothes do Mexican women often wear according to the woman
A.A short skirt. B.A long dress. C.A white blouse.
15.Why does the woman think Mexican traditional clothes are special
A.They have unique patterns.
B.They mix different cultures.
C.They use handmade materials.
16.What does the woman suggest doing to learn about Mexican culture
A.Reading books. B.Watching documentaries. C.Visiting the country.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What was Henry doing when the accident happened
A.Playing toys.
B.Calling his friend.
C.Playing the guitar.
18.When did Henry notice Mike’s situation
A.When Mike was crying.
B.When Mike was turning purple.
C.When Mike was fighting for breath.
19.What did Henry do to save Mike
A.He performed first-aid skills.
B.He went to find his father.
C.He took him to hospital.
20.What’s the most probable relationship between the speakers
A.Classmates.
B.Doctor and patient.
C.Teacher and student.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Best Markets in France to Visit
Isle-sur-la-Sorgue’s antique market in Provence
Isle-sur-la-Sorgue is a small town in the south of France, better known for being one of the largest antique markets in Provence. Isle-sur-la-Sorgue’s famous antique market is held every Sunday, and runs throughout the full day. However, if you want to pick up something back home for your family or friends, I recommend you go early, because all the good stuff sells quickly.
Marché d’ Aligre in Paris
Along with foods from all across France, it also includes other items like wines, antiques, household goods, fabrics, old books, furniture, etc. The market is open every day except Monday from 7:30 am to 1:30 pm on weekdays and up to 2:30 pm on weekends. You can book a guided tour to Marché d’ Aligre.
Marché des Lices in Rennes
In the heart of the city is a large square that holds many restaurants and bars. But probably one of my favorite things to do in Rennes is to visit the farmers’ market, Marché des Lices. The first market was held here in 1453, and it has been a gathering point ever since. The market has expanded several times, with everything like fruits and vegetables, flowers, and more being sold here. The market runs every Saturday from 7:30 am to 1:30 pm.
Grande Braderie de Lille in Lille
With over 10,000 exhibitors in the streets, the city of Lille in the north of France hosts one of the largest and oldest flea (跳蚤) markets in Europe, selling antiques, paintings, furniture, and more. It is usually held on the first weekend of September, attracting millions of people every year. With various stands, local foods, a half-marathon, and parties late into the night, there is something for everyone.
21.What are you advised to do to buy great gifts at Isle-sur-la-Sorgue’s antique market
A.Arrive there early. B.Pay in cash.
C.Hire a guide in advance. D.Go with your family or friends.
22.When is Marché d’ Aligre open
A.From 7:30 am to 1:30 pm on Monday. B.From 7:30 am to 2:30 pm on Tuesday.
C.From 7:30 am to 2:30 pm on Saturday. D.From 7:30 am to 4:00 pm on Sunday.
23.What can we know about the market in Lille
A.It’s never open late into the night. B.It’s one of Europe’s largest flea markets.
C.It’s mainly intended for farmers. D.It’s held on the last weekend monthly.
B
It was a late afternoon in 1986. I was sitting with my tutor, the poet James Dickey. Campus was lively with classes, but the darkness pooling outside made me feel shut off in a place where words were life-or-death matters. In a poem that was otherwise finished, a single adjective was clearly wrong. We batted alternatives back and forth across the desk, but none was right.
Hours later, around 10 o’clock, the right word popped up. Immediately, I called Mr. Dickey, “‘Pale!’ The word is ‘pale’!”
I had not thought about that phone call, much less that poem, in many years, but I’ve begun to think about it often. An explosion of “AI assistants” has suddenly taken over my inboxes and Word documents and texts. They appeared out of nowhere, like a crowd of fruit flies around an overripe banana. Everything I type now is thick with robots suggesting unwelcome robot words.
I have spent hours trying to kill them in my machine. I can sometimes adjust my settings to disable the AI assistant, but the next software update turns it right back on again. In some cases, I can’t turn it off at all. The robots are relentless.
The writing teachers I know struggle to persuade their students not to use these tools. They are everywhere now, impossible to bat away. Who could blame a young writer for wondering how using these “assistants” is any different from using spell check or letting Siri supply the next word in a text
But letting a robot structure your argument is dangerous. It’s a streamline d way to flatten the human mind. We know who we are, at least in part, by finding the words-messy, imprecise, unexpected-to tell others, and ourselves, how we see the world. The world which no one else sees in exactly that way.
I remember very little about that poetry collection. But I remember one poem in which the word “pale” figured clearly. The search for the right word to fill the right place can occupy a lifetime and, I’m convinced, make a self along the way.
24.How did the author feel in the late afternoon
A.Stuck. B.Hopeful. C.Energetic. D.Frightened.
25.Which of the words shows the author’s attitude to robots
A.Poems. B.Flies. C.Bananas. D.Machines.
26.What does the underlined word in paragraph 4 mean
A.Careless. B.Useless. C.Endless. D.Powerless.
27.What does the author intend to tell us
A.Finding the right word shapes identity.
B.Banning AI assistants benefits students.
C.Searching for a true self lasts a lifetime.
D.Using spell check flattens the human mind.
C
AI-powered tools are revolutionizing medical diagnosis, but their rise has sparked ethical debates. A recent study shows AI algorithms (算法) can detect certain cancers with 97% accuracy — surpassing human doctors in some cases, such as identifying tiny lung nodules (微小肺结节) in CT scans that might slip past even seasoned radiologists. However, critics warn that over-reliance on AI could compromise patient care, as machines lack the ability to navigate the complex, human side of medicine.
“AI excels at analyzing data, but it lacks the empathy of a human doctor,” says Dr. Lisa Chen. She recounts a case where an AI system recommended aggressive treatment, failing to consider the patient’s emotional state: an 82-year-old with other health issues who feared the treatment would rob her of her remaining quality of life. “A doctor knows when to balance logic with compassion,” she adds, noting that such conversations are vital to respecting patient autonomy.
Another concern is bias in AI training data. Most algorithms are trained on samples from Western populations, which may not reflect diverse ethnic groups. For example, tools designed to detect skin conditions often misjudge symptoms on darker skin tones, as training sets include far fewer images of non-Caucasian skin. This could lead to misdiagnoses for minority patients, widening existing healthcare gaps. Researchers are now working to diversify datasets, but progress is slow due to strict privacy regulations and limited cross-border data sharing.
Despite these challenges, AI’s potential is undeniable. It could extend healthcare access to remote areas where specialists are rare and reduce medical errors by cross-referencing patient histories with vast medical databases. The key, experts say, is to establish clear guidelines for AI’s role—ensuring it complements, rather than replaces, human judgment. “Think of AI as a colleague, not a replacement,” says ethicist Dr. Michael Zhang. “Together, we can achieve better outcomes for patients by combining technological precision with human care.”
28.What advantage does AI have over human doctors in medical diagnosis
A.Better communication with patients. B.Higher accuracy in detecting certain diseases.
C.Stronger ability to handle complex cases. D.Lower cost in long-term treatment.
29.Why does the author mention the case of Dr. Lisa Chen
A.To prove AI’s superiority in treatment plans.
B.To show AI’s lack of emotional understanding.
C.To criticize doctors for relying on AI systems.
D.To emphasize the importance of medical ethics.
30.What can be inferred from the passage
A.The author fully supports AI replacing human doctors.
B.The author believes AI has more weaknesses than strengths.
C.The author recognizes AI’s limitations in certain aspects.
D.The author thinks AI will soon solve all medical problems.
31.What is the main idea of the passage
A.AI is replacing human doctors in medical field.
B.AI and human doctors can’t work together effectively.
C.AI’s bias in data leads to misdiagnoses worldwide.
D.AI brings both benefits and challenges to healthcare.
D
Even if you haven’t held a conversation with Siri or Alexa, you’ve likely encountered a chatbot online. They often appear in a chat window that pops up with a friendly greeting: “Thank you for visiting our site. How can I help you today ” Depending on the site, the chatbot is programmed to respond accordingly and even ask follow-up questions.
Chatbots communicate through speech or text. Both rely on artificial intelligence technologies like machine learning and natural language processing (NLP), which is a branch of artificial intelligence that teaches machines to read, analyze and interpret human language. This technology gives chatbots a baseline for understanding language structure and meaning. NLP, in essence, allows the computer to understand what you are asking and how to appropriately respond.
With developments in deep learning and reinforcement (强化) learning, chatbots can interpret more complexities in language and improve the dynamic nature of conversation between human and machine. Essentially, a chatbot tries to match what you’ve asked to an intention that it understands. The more a chatbot communicates with you, the more it understands and the more it learns to communicate like you and others with similar questions. Your positive responses reinforce its answers, and then it uses those answers again.
From customer service chatbots online to personal assistants in our homes, chatbots have started to enter our lives. In almost every industry, companies are using chatbots to help customers easily navigate their websites, answer simple questions and direct people to the relevant points of contact. Personal assistants like Siri and Alexa are designed to respond to a wide range of scenarios and queries, from current weather and news updates to personal calendars, music selections and random questions.
32.Why does the author mention Siri and Alexa in Paragraph 1
A.To explain how a chatbot works. B.To give examples of chatbots.
C.To show where to find a chatbot. D.To compare different chatbots.
33.What is the basis of chatbots
A.Language study. B.Data transmission.
C.Social interaction. D.Natural language processing.
34.What is the last paragraph mainly about
A.The future trend of chatbots. B.The author’s predictions about chatbots.
C.The effects of chatbots. D.The increasing popularization of chatbots.
35.Where can we most probably read this text
A.A children’s storybook. B.An academic research paper.
C.A popular science magazine. D.A user handbook.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
If you’re looking for reasons to start training your self-discipline, then you can begin by looking at the benefits of being self-disciplined. Here are some points you may be interested in.
Improved physical health
If you’re self-disciplined, you’ll be better able to say no to the urges to conduct unhealthy behaviors like overeating, excessive drinking, and smoking. 36 . Such behaviors include exercising regularly, maintaining a healthy diet and lifestyle, and even making behavioral changes.
37
A lack of self-discipline can lead to procrastination (拖延). It can also lead to inability to reach important goals. If you tend to procrastinate, you may find yourself often working under pressure and struggling to meet deadlines. If you’re unable to reach important goals, it can cause stress and anxiety about the future and chip away at your self-confidence. But if you can learn self-discipline, you’ll find that you’re less stressed and anxious because you’re living up to your expectations and doing what you set out to do. 38 .
Increased self-worth and happiness
Self-discipline increases self-worth because when you achieve the goals you set for yourself, you build belief and confidence in yourself. Each achievement, no matter how small, is a building block. 39 . They increase your happiness, too. Studies show that the more productive people are, the happier they feel.
Better interpersonal skills
Learning self-discipline is great for relationships. 40 . Being able to stop for a moment and reflect on how you feel before acting is an important interpersonal skill. It helps you handle conflict effectively without becoming overly protective or losing your temper and reacting angrily.
A.Reduced stress and anxiety
B.Less procrastination and more realistic expectations
C.As a matter of fact, self-discipline is not about how you act
D.It will also bring positive emotions and make you feel good about yourself
E.A self-disciplined person is better able to manage emotions intelligently
F.Additionally, you’ll find it easier to stick to behaviors that promote well-being
G.A number of them gradually form a firm basis of belief and confidence within you
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
My childhood was mostly silent. It was full of love, laughter, anger and sadness like any family, but these things occurred. The knowledge instilled (灌输) in me was 41 by watching my mother as she moved through her 42 world.
I loved to watch her hands, which were always 43 me things by showing me how, as she watered, weeded and dug her garden. The hands were rough with cuts and 44 , but filled with wisdom.
Sometimes, those same hands spoke to me literally. Basic 45 language started in the family quite suddenly but then 46 just as quickly. My mother 47 that lip-reading was quicker. She would look at me intently and 48 words such as, “watch this” or “this is how”, or “never touch this plant”. We often went for hours like this, 49 a word spoken and yet we were talking in various ways the whole time.
As I grew up, I began to understand why my mother spent so much time in her garden. Her deafness had come during an era of little tolerance for diversity, and much 50 of disability. 51 the world outside was demanding and unforgiving, her garden was full of kindness and 52 . For her it was the only place 53 her control.
My mother’s knowledge is deeply 54 inside me. I now have 55 hands, with cuts and scars, and cherish their roughness. With any luck, my kids will have them one day, too.
41.A.put together B.brought up C.passed down D.made up
42.A.beautiful B.sweet C.graceful D.silent
43.A.serving B.awarding C.curing D.teaching
44.A.spots B.lines C.marks D.scars
45.A.pose B.sign C.symbol D.wave
46.A.failed B.replaced C.stopped D.spread
47.A.insisted B.regretted C.predicted D.suspected
48.A.mouth B.eye C.nose D.finger
49.A.completely B.simply C.hardly D.nearly
50.A.recognition B.confusion C.appreciation D.rejection
51.A.If B.When C.Although D.As
52.A.acceptance B.concern C.pride D.guidance
53.A.beyond B.with C.of D.under
54.A.involved B.buried C.applied D.acquired
55.A.gardening B.strong C.muscular D.skillful
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。
It is generally 56 (assume) that regular exercise is good for your body and mind. To begin with, physical activity increases the 57 (efficient) of your heart and lungs. Additionally, active people tend to have better immune systems and are 58 lower risk of diseases. Exercise can also reduce stress and overcome negative feelings. Last but not least, working out enables you to 59 (performance) better at school. However, how should you start exercise Here are some 60 (suggest) . Firstly, plan an exercise routine and consider 61 you want to improve. Different types of exercise play a different role in a 62 (health) routine. Choose activities that you enjoy, because in this way, you are more likely to stick 63 them. What’s more, you should eat and drink right. You are supposed to figure out what to eat and when to eat and remember to drink water throughout exercise. Finally, it is of great 64 (important) to prevent injury. In a word, working out is 65 (benefit) to us both physically and mentally.
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
66.在英语课堂小组讨论的环节,英语老师让大家就高中生用AI写作文的现象发言,请你作为小组代表,撰写一篇发言稿汇报讨论成果,内容包括:
1.发表看法:
2.提出建议。
注意:
1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Opinion on High School Students’ Using AI to Write Essays
Hello, everyone!
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
67. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
In a small village, there lived a girl named Maya. Maya had a dream — to become an astronaut and explore space. But many people thought her dream was too big for someone like her. Maya didn’t give up. She studied really hard. She read lots of books about stars and planets, went to science camps, and asked smart people for advice. Her love for space got stronger every day. She was determined to make her dream come true.
When Maya was in her last year of high school, she heard about a special scholarship. If she got it, she could study astrophysics (天体物理学) at a famous university. Maya knew this was her big chance. The competition was tough. She spent lots of time preparing, learning new things, and getting better at solving problems.
On the day of the interview, Maya met some very important professors. She was nervous, but she told them all about her love for space and how she stayed up late looking at the stars. Even though the interview was hard, she tried not to doubt herself.
Maya had to wait for a long time to hear if she got the scholarship. She felt worried and unsure, but she kept telling herself to keep trying. Finally, the day came. When they called the names of the winners, Maya’s name wasn’t on the list. She felt really sad, but she didn’t let it stop her. She still believed in herself.
注意:
(1)续写词数应为150个左右;
(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Maya didn’t give up, and she tried to find other paths.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Years later, Maya’s hard work finally brought results.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录