中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一上学期期中模拟卷(沪外版)
英语·全解全析
(考试时间:120分钟 试卷满分:140分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 测试范围:必修一Unit1-Unit 3(沪外版)
4. 难度系数:0.65。
5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
I. Listening Comprehension (25分)
Section A
Directions: In Section A, you will hear ten short conversations between two speakers. At the end of each conversation, a question will be asked about what was said. The conversations and the questions will be spoken only once. After you hear a conversation and the question about it, read the four possible answers on your paper, and decide which one is the best answer to the question you have heard.
1.
A.30 minutes. B.60 minutes. C.90 minutes. D.120 minutes.
【答案】C
【原文】M: The ship is supposed to leave at 8:30, isn’t it
W: Yes, sir. But it will be delayed because of the heavy fog and it won’t leave until 10 o’clock, I’m afraid.
Q: How long will the ship be delayed
2.
A.A best sailor. B.A latest book.
C.A good business. D.An exciting story.
【答案】B
【原文】W: Steven, have you read J.K. Rowling’s latest best seller
M: I’ve just finished it. The story in it is really exciting.
Q: What are they talking about
3.
A.Librarian and student. B.Operator and caller.
C.Boss and secretary. D.Customer and repairman.
【答案】D
【原文】W: How long will it take to have my computer repaired
M: I’ll call you when it’s ready. But it shouldn’t take longer than a week.
Q: What is the most probable relationship between the two speakers
4.
A.Talking about sports. B.Writing up local news.
C.Reading newspapers. D.Putting up advertisements.
【答案】C
【原文】W: Would you pass me the sports section, please
M: Sure, if you give me the classified ads and local news section.
Q: What are the two speakers doing
5.
A.Confident. B.Nervous. C.Uninterested. D.Annoyed.
【答案】B
【原文】M: You seem to have been restless the whole day today. What’s up
W: Later in the afternoon they will announce who will get permission for the study trip to Africa.
Q: How does the woman probably feel
6.
A.Catch a train home. B.Do her homework.
C.Go to the theater. D.Go to work.
【答案】B
【原文】M: Amy, are you coming with us to the theatre
W: No, I’m sorry, but I have to catch up with my homework.
Q: What is Amy going to do
7.
A.A policeman. B.A lawyer.
C.A sales manager. D.A coach.
【答案】B
【原文】M: What can I do for you
W: I’m in need of your services. I have a court date coming up.
Q: What’s the man’s occupation
8.
A.The man couldn’t leave the parcel here. B.Some information is required.
C.The details of the parcel are needed. D.The privacy of the owner is guaranteed.
【答案】B
【原文】M: Can I leave a parcel with you for one of my friends to pick up later
W: I just need your name and your friend’s name. Besides, you’d better tell me when he is coming by.
Q: What does the woman mean
9.
A.She has to work that day. B.She doesn’t like parties.
C.She has to do some sports. D.She must stay at home.
【答案】A
【原文】M: There is a party Saturday night at the Foreign Student’s Club. Can you make it
W: I wish I could, but I have a part-time job on weekends.
Q: Why can’t the woman make it to the party
10.
A.A teacher. B.A student. C.A lawyer. D.A friend.
【答案】B
【原文】M: Alice, how is your school life going
W: Great! I like my classes. And the teachers and classmates are all friendly to me.
Q: What is the girl
Section B
Directions: In Section B. you will hear two passages and one longer conversation. After each passage or conversation, you will be asked several questions. The passages and conversation will be read twice, but the questions will be spoken only once. When you hear a question, read the four possible answers on your paper and decide which one is the best answer to the question you have heard.
Questions 11 through 13 are based on the following passage.
11.A.How the London Underground system developed.
B.What the London Underground Drawing office did.
C.What the London Underground platforms were like.
D.How the London Underground map came into being.
12.A.Accurate information about distance. B.Time of the first and the last trains.
C.The number of station entrances. D.Locations of the stations.
13.A.Original and clear. B.Simple but advanced.
C.Attractive but misleading. D.Old-fashioned and complex.
【答案】11.D 12.A 13.A
【原文】Many people would agree that the London Underground map is extremely well-designed. It is not only simple and easy to understand but also quite attractive. And most importantly, it performs its primary task of guiding both Londoners and tourists round the underground system in the city very well. The man behind this great achievement was called Henry Beck. He was an employee of the London underground drawing office, and first came up with his design for the map in 1931. The map which had been in use before 1931 was messy and unclear. Beck decided that a traditional map which gave accurate information about distance was not necessary for the underground, and instead produced a diagram which showed only the stations on the underground system. This new map was an enormous success with the public. When in 1933, it made its first appearance on the underground platforms and at the station entrances. The design of the map showed great originality because it provided a very clear representation of a highly complex network of communication. Beck’s approach was later adopted by most of the world underground system.
Questions:
11. What is the passage mainly about
12. Which element of the old map didn’t appear on Henry Beck’s map
13. What does the speaker think of the design of the map
Questions 14 through 16 are based on the following passage
14.A.Suggestions on how to think up great ideas.
B.Proposals of how to set up your own business.
C.Tips on how to be a successful businessman.
D.Ideas about how to treat your customers.
15.A.Because your chances of success will be increased.
B.Because your business idea will be more creative.
C.Because it will help decide whether to pursue the idea.
D.Because you can’t do your work without business learning.
16.A.They enter the market with their eyes open.
B.They believe the more failures, the better.
C.They were born to be great risk takers.
D.They do a careful study to ensure their success.
【答案】14.C 15.A 16.D
【原文】Today, I want to talk about how to be an entrepreneur. In other words, a great businessman. In fact, many people are amazed with how the entrepreneurs mind works. How does an entrepreneur become successful The following tips may be useful to you. One, you need to think up great ideas. You have to research if your business idea is feasible. After gathering all the needed information, you can now decide if you will pursue the business idea or do it in the future. Besides, you can’t work your way to success if you don’t know some concepts, such as return on an investment, speed of business returns, and many others. So having the proper educational background will help you a lot in succeeding in the business world. Two, be a risk taker. Most entrepreneurs are not afraid to take risks. This does not mean that entrepreneurs enter the market with their eyes closed, hoping for success. Entrepreneurs are willing to take risks, especially if after a careful study, they can see high chances of success. On the other hand, an entrepreneur learns a lot from past failures. It’s all part of life, and so you should not be scared. Three, be friendly and genuine to your customers. If you can build goodwill and you can win the trust of your customers and subscribers, your business will surely succeed. If you have these qualities, then you’re on your way to becoming a successful entrepreneur. You can choose between online internet businesses, or you can start by putting up a business in your local area.
Questions
14. What does the speaker mainly talk about
15. Why is it important to continue your business related learning
16. Why are entrepreneurs willing to take risks
Questions 17 through 20 are based on the following conversation.
17.
A.On September 1st. B.On September 3rd.
C.On September 5th. D.Not mentioned.
18.
A.Its management. B.Its service.
C.Its selections of stores. D.The taste of its coffee.
19.
A.To do more research. B.To accept the fact.
C.To leave out some figures. D.To change a new topic.
20.
A.To ask for help. B.To know the deadline.
C.To make an appointment. D.To argue for a better score.
【答案】17.C 18.D 19.A 20.D
【原文】W: Professor Hopkins. May I have a word with you
M: Sure, Meg. What's up
W: I got a C for my report. I am wondering what I have done wrong. You know I have put a lot of time and energy to the report.
M. Well. Meg. I understand you have made much effort on the report. Maybe that's why you are two days late to hand in the report. The due day is September 3rd.
W: Yes, Professor. I am sorry about that.
M: And this report is about the success of the Starbucks Coffee. In your report, you have mentioned the company's management, selections of stores and service. But I am surprised that you didn't mention anything about its coffee. It's a coffee shop, Meg. Isn’t the taste of its coffee the most important thing to its success
W: Yeah, I guess I have made a mistake by leaving it out.
M: And figures are important too. You also need to add an actual figure such as the monthly sales.
W: You are quite right. Professor.
M: And why not do more research, look for some figures and write the report again
W: Are you giving me another chance, Professor
M. Seems like I am.
Questions:
17. When did Meg hand in the report
18. What is the most important to Starbucks success according to the Professor
19. What does the professor advise Meg to do
20. What is the intention of Meg to talk with the Professor
II. Grammar and Vocabulary (20分)
Section A
Directions: After reading the passage below, fill in the blanks to make the passage coherent and grammatically correct. For the blanks with a given word, fill in each blank with the proper form of the given word; for the other blanks, use one word that best fits each blank.
Macau draws tourists from every corner of the world with its excellent food, outstanding architecture, history and dynamic culture. This small city in southeast China, recognized as a “Creative City of Gastronomy” by UNESCO, 21 (offer) a lot for visitors to experience.
If you are unsure about what sightseeing spots to explore, start with the St. Paul Ruins and Senado Square, 22 are the most famous landmarks and the most photographed places in the city and must-sees for those 23 (visit) Macau for the first time. From there, follow your inner sense and be adventurous, and Macau will reward you 24 its true beauty and hidden spots. And don’t hesitate to taste the local street food you will find on the way.
Macau’s integration (融合) of diverse cultures 25 (reflect) in its numerous churches and temples, which 26 most of the landmarks in town, don’t charge for the entry. So, feel free to walk in and discover.
No trip to Macau would be complete without taking 27 tour of the historical Taipa. The picturesque 28 (street) of Taipa Village are filled with 29 (vivid) colored houses, stunning churches, ancient temples and traditional Chinese shops. 30 (experience) a taste of Macanese bites and treats, just eat and drink your way around. You’ll never get stuck for ideas on where to dine at Taipa Village!
【答案】
21.offers 22.which 23.visiting 24.with 25.is reflected 26.like 27.a 28.streets 29.vividly 30.To experience
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了中国澳门凭借美食、建筑、历史和文化吸引世界各地游客,还推荐了一些景点,并讲述了澳门多元文化融合的体现。
21.考查时态和主谓一致。句意:这座被联合国教科文组织认定为“美食创意城市”的中国东南部小城,为游客提供了很多值得体验的东西。offer(提供)是谓语动词,描述客观事实用一般现在时态,主语This small city是单数名词,谓语动词用单数形式。故填offers。
22.考查定语从句。句意:如果你不确定要去探索哪些景点,可以从大三巴牌坊和议事亭前地开始,它们是这座城市最著名的地标,也是拍照最多的地方,是首次来澳门的游客必去之处。空处引导非限制性定语从句,修饰先行词the St. Paul Ruins and Senado Square,指物,关系词将其代入从句中作主语,用关系代词which引导从句。故填which。
23.考查非谓语动词。句意:同上。visit(参观,游览)是非谓语动词,与其逻辑主语those之间是主动关系,应用现在分词作后置定语。故填visiting。
24.考查介词。句意:从那里开始,跟随你的内心感受,大胆探索,澳门会用它真正的美丽和隐藏的景点回报你。reward sb. with sth.是固定搭配,意为“用某物回报某人”。故填with。
25.考查动词语态和主谓一致。句意:澳门多元文化的融合体现在众多的教堂和寺庙中,像镇上大多数地标一样,这些地方都不收取门票。reflect(体现)是谓语动词,与主语Macau’s integration之间是被动关系,句子描述客观事实,用一般现在时的被动语态,主语是不可数名词,be使用is。故填is reflected。
26.考查介词。句意:同上。此处表示“像镇上大多数地标一样”,使用介词like,故填like。
27.考查冠词。句意:不去游览历史悠久的氹仔,澳门之行就不算完整。take a tour of是固定短语,意为“游览,参观”。故填a。
28.考查名词复数。句意:氹仔村风景如画的街道上布满了色彩鲜艳的房屋、令人惊叹的教堂、古老的寺庙和传统的中国商店。可数名词street(街道)作主语,结合谓语动词are可知,主语是复数形式streets。故填streets。
29.考查副词。句意:同上。提示词修饰动词colored,应用副词vividly作状语,意为“生动地;强烈地”。故填vividly。
30.考查非谓语动词。句意:想尝遍地道的澳门风味小吃与甜点,只需一路吃喝逛遍全城。“(experience) a taste of Macanese bites and treats”是“just eat and drink your way around”的目的,作不定式作目的状语;句首单词,首字母大写。故填To experience。
Section B
Directions: Fill in each blank with a proper word chosen from the box. Each word can be used only once. Note that there is one word more than you need.
A.digestion B.rose C. status D.accounts E. mirrors
F. typical G. catered H. surpassed I. domestic J. gathered
K. standards
The historic city of Suzhou, about an hour’s drive from Shanghai, is crisscrossed with canals. Old whitewashed buildings line the banks. A century ago, some of these would have been chaguans, or traditional tea-houses, where locals 31 to discuss the news or conduct business. Today a visitor is more likely to find shops serving a different kind of beverage. There are dozens of Starbucks outlets in Suzhou, as well as other coffee sellers.
Between 2010 and 2023 coffee consumption per person in China 32 fourfold, according to the International Coffee Organization. The average Chinese person still drinks a fraction of the amount of coffee guzzled by the 33 American: 0.1kg per year compared with 4.7kg. But last year China 34 America, becoming the country with the most branded coffee shops (places like Starbucks) in the world, as the World Coffee Portal, a research firm, reported. China is home to nearly 50,000 such outlets.
The early history of coffee in China is fuzzy. By some 35 it was Danes who opened the first coffee shop in the country in the 1830s. A record from that period described coffee as a “black liquor, which the foreign devils drank after meals, saying it can help with 36 ”. A century later Lu Xun, a celebrated author, wrote that he didn’t drink the stuff: I always thought it was for the foreign excellencies.
But after China introduced market reforms and opened up to the world in the 1980s, foreign firms such as Maxwell House brought instant coffee to the country. They 37 to local tastes, making their mixes sweeter and less bitter than what they sold elsewhere. Western-style coffee shops arrive years later — chief among them Starbucks in 1999. The company’s freshly-brewed coffee was new to China. Having a laptop in one hand and a (relatively expensive) cup of Starbucks in the other became a way for young middle-class people to indicate their 38 .
The biggest coffee-drinking demographic is still “white-collar workers in first-tier cities aged between 20 and 40”, according to Deloitte, a consulting firm. China’s experience 39 that of Japan some 50 years ago, when rising incomes led to more coffee consumption.
Today, though, a wider range of the population is partaking thanks to the rise of 40 coffee chains selling affordable brews. The leader is Luckin Coffee, with over 20,000 outlets. Starbucks, by comparison, has 7,300 shops. A cup of basic Luckin coffee is about a third of the price of an equivalent Starbucks offering.
【答案】
31.J 32.B 33.F 34.H 35.D 36.A 37.G 38.C 39.E 40.I
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了苏州曾多茶馆,如今咖啡店铺林立。2010到2023年中国人均咖啡消费增四倍,去年品牌咖啡店数量超美,本土平价连锁推动更多人消费。
31.考查动词。句意:一个世纪以前,其中一些地方可能是“茶馆”,即传统的茶座场所,当地人会聚集在这里交流新闻或进行商务活动。根据“to discuss the news or conduct business”以及句意“聚集”可知应用动词gather,根据A century ago可知为一般过去时。故选J。
32.考查动词。句意:据国际咖啡组织的数据,自2010年至2023年,中国人均咖啡消费量增长了四倍。根据“fourfold”以及句意“增长”可知应用动词rise,根据Between 2010 and 2023可知为一般过去时。故选B。
33.考查形容词。句意:普通中国人每年的咖啡饮用量仍只是典型美国人的一小部分:前者为0.1公斤,而后者为4.7公斤。根据“American: 0.1kg per year compared with 4.7kg”以及句意“典型”可知应用形容词typical作定语,修饰名词American。故选F。
34.考查动词。句意:但去年,中国超过了美国,成为全球拥有最多品牌咖啡店(如星巴克那样的店铺)的国家,据一家名为“世界咖啡门户”的研究机构报告,中国拥有近 5 万家此类店铺。根据“America, becoming the country with the most branded coffee shops (places like Starbucks) in the world”以及句意“超过”可知应用动词surpass,根据上文last year可知为一般过去时。故选H。
35.考查名词。句意:根据一些说法,在19世纪30年代,是丹麦人在这个国家开设了第一家咖啡店。名词account (说明,叙述)作宾语,根据“it was Danes who opened the first coffee shop in the country in the 1830s”以及句意“根据一些说法”可知短语为by some accounts,结合some可知为复数。故选D。
36.考查名词。句意:那个时期的一份记录将咖啡描述为“一种黑色的饮品”,外国人饭后会饮用这种饮品,并声称它有助于消化。根据“the foreign devils drank after meals”以及句意“消化”可知应用名词digestion,作宾语,故选A。
37.考查动词。句意:他们根据当地人的口味进行调整,使得他们的混合饮品比在其他地方销售的同类产品更加甜且苦味更淡。根据“making their mixes sweeter and less bitter than what they sold elsewhere.”以及句意“迎合”可知应用动词cater,发生在过去用一般过去时。故选G。
38.考查名词。句意:一手拿着笔记本电脑,另一手拿着一杯(价格不菲的)星巴克咖啡,这种行为成为了年轻中产阶级人士彰显自身地位的一种方式。根据“Having a laptop in one hand and a (relatively expensive) cup of Starbucks in the other became a way for young middle-class people to indicate their”以及句意“地位”可知应用名词status,作宾语,故选C。
39.考查动词。句意:中国的经历反映了大约50年前的日本,当时收入的增加导致了咖啡消费量的上升。根据句意“反映”可知应用动词mirror,陈述事实用一般现在时,主语为experience,谓语用三单形式。故选E。
40.考查形容词。句意:然而如今,由于国内咖啡连锁店的兴起以及提供价格实惠咖啡饮品的趋势,越来越多的人开始饮用咖啡。根据“a wider range of the population is partaking thanks to the rise of”以及句意“国内”可知应用形容词domestic作定语,修饰名词chains。故选I。
III. Reading Comprehension (45分)
Section A
Directions: For each blank in the following passage there are four words or phrases marked A. B.C and D. Fill in each blank with the word or phrase that best fits the context
A young lady was sitting in her garden under a tree drinking tea. 41 , something white fell and 42 in her drink. It was a cocoon (茧). As the cocoon rumbled (发出隆隆声) in the hot 43 , she realized that it was made from a long, strong and soft 44 . She started thinking about how to 45 the new material. Does this story sound a bit 46 It does remind me of Isaac Newton, having the 47 of the law of gravity while sitting under an apple tree after he was 48 on the head with a piece of falling fruit.
The story of the young woman and her tea is a popular Chinese legend (传说) about 49 . When silk was first invented, silk clothing was 50 by the rich people, and it was a status symbol. But over time its use spread and a wider range of social classes 51 wearing silk clothes.
As the production of silk increased, it began to be put into industrial 52 and became a part of musical instruments, fishing lines, even wrap paper and trade business.
Silk was 53 traded and spread all the way from China to India and through Central Asia to the Middle East. It was the longest trade route across land, and it allowed early 54 between Europe and China. Italy became one of the 55 producers of silk and it’s where some of the world’s finest silk cloth is made even today.
41.A.Suddenly B.Fortunately C.Obviously D.Gradually
42.A.disappeared B.hid C.landed D.defended
43.A.air B.tea C.tree D.garden
44.A.creature B.chemical C.plant D.material
45.A.catch hold of B.make use of C.run out of D.drop out of
46.A.familiar B.fascinating C.exciting D.terrible
47.A.report B.record C.picture D.idea
48.A.knocked B.attacked C.touched D.fixed
49.A.industry B.trade C.silk D.clothing
50.A.chosen B.designed C.admired D.charged
51.A.enjoyed B.began C.considered D.admitted
52.A.use B.management C.operation D.standard
53.A.conveniently B.legally C.secretly D.widely
54.A.debate B.contact C.competition D.pressure
55.A.elective B.fancy C.major D.smooth
【答案】
41.A 42.C 43.B 44.D 45.B 46.A 47.D 48.A 49.C 50.C 51.B 52.A 53.D 54.B 55.C
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了关于丝绸的中国传说、丝绸的发展及丝绸之路的作用。
41.考查副词词义辨析。句意:突然,一个白色的东西掉了下来,落在了她的饮品里。A. Suddenly突然;B. Fortunately幸运地;C. Obviously明显地;D. Gradually逐渐地。A根据上文“A young lady was sitting in her garden under a tree drinking tea.”可知,女士正在喝茶,没有预料到会掉下东西来。由此可知,白色的东西是突然掉下来的。故选A项。
42.考查动词词义辨析。句意: 突然,一个白色的东西掉了下来,落在了她的饮品里。A. disappeared消失;B. hid隐藏;C. landed降落;D. defended防御。根据下文“As the cocoon rumbled (发出隆隆声) in the hot___”可知,茧在热茶里发出隆隆声,由此可知,茧应该是由树上落下来,从空中落在了她的饮品里。故选C项。
43.考查名词词义辨析。句意:当茧在热茶中隆隆作响时,她意识到它是由一种长而结实柔软的材料制成的。A. air空气;B. tea茶;C. tree树;D. garden花园。根据上文“A young lady was sitting in her garden under a tree drinking tea.”可知,女士正在喝茶,茧落在了她的饮品里,她的饮品就是茶,选项中只有tea可以呼应名词drink,空前的形容词hot指在煮的茶水很烫,tea符合语境。故选B项。
44.考查名词词义辨析。句意:当茧在热茶中隆隆作响时,她意识到它是由一种长而结实柔软的材料制成的。A. creature生物;B. chemical化学制品;C. plant植物;D. material材料。根据下文“She started thinking about how to ___ the new material.”中的“material”原词复现,与此处指同一中东西,她开始思考如何利用这种新材料,由此可知,茧是由一种长而结实柔软的材料制成的。故选D项。
45.考查动词短语辨析。句意:她开始思考如何利用这种新材料。A. catch hold of抓住; B. make use of利用;C. run out of用完;D. drop out of退出。根据下文“The story of the young woman and her tea is a popular Chinese legend (传说) about___.”可知,这个故事是关于丝绸是如何被发明的,利用茧去做成丝绸,由此可知,她开始思考如何利用这种新材料。故选B项。
46.考查形容词词义辨析。句意:这个故事听起来有点熟悉吗 A. familiar熟悉的;B. fascinating迷人的;C. exciting令人兴奋的;D. terrible可怕的。根据下文“Isaac Newton”可知,牛顿是因为掉落的苹果激发了灵感,故事中的女人因为掉落的茧激发了灵感,这两个故事都是由意外事件做出重大发现或发明,有类似之处,且牛顿的故事早已为人熟知,由此可知,这个故事听起来有点熟悉。故选A项。
47.考查名词词义辨析。句意:这确实让我想起了艾萨克·牛顿,他坐在苹果树下时,被一个掉落的水果击中了头部,产生了万有引力定律的想法。A. report报道;B. record记录;C. picture图片;D. idea想法。根据句中“the law of gravity”可知,牛顿被掉落的苹果击中了头部,然后产生了万有引力定律的想法。故选D项。
48.考查动词词义辨析。句意:这确实让我想起了艾萨克·牛顿,他坐在苹果树下时,被一个掉落的水果击中了头部,产生了万有引力定律的想法。A. knocked敲,击;B. attacked攻击;C. touched触摸;D. fixed安装。根据句中“Isaac Newton”可知,句中讲述的是牛顿发现万有引力定律的故事,由此可知,故事中苹果掉落,击中了牛顿的头部,其他三个选项都是人为主动发出的动作。故选A项。
49.考查名词词义辨析。句意: 这个年轻女人和她的茶的故事是一个关于丝绸的流行的中国传说。A. industry工业;行业;B. trade贸易;C. silk丝绸;D. clothing服装。根据下文“When silk was first invented”中的“silk”可知,文中介绍了的是关于丝绸来历的故事,由此可知,句中指一个关于丝绸的中国传说。故选C项。
50.考查动词词义辨析。句意:丝绸刚发明时,丝绸服装受到富人的欣赏,是地位的象征。A. chosen选择;B. designed设计;C. admired欣赏;D. charged充电。根据句中“it was a status symbol”可知,丝绸是地位的象征,由此可知,丝绸服装受到富人的欣赏。故选C项。
51.考查动词词义辨析。句意: 但随着时间的推移,它的使用范围越来越广,越来越多的社会阶层开始穿丝绸衣服。A. enjoyed享受;B. began开始;C. considered考虑;D. admitted承认。根据句中“But over time its use spread”可知,丝绸的使用范围越来越广,越来越多的社会阶层开始穿丝绸衣服,不再是只有富人们才买的起。故选B项。
52.考查名词词义辨析。句意:随着丝绸产量的增加,丝绸开始被投入工业使用,并成为乐器、钓鱼线、甚至包装纸和贸易业务的一部分。A. use使用;B. management管理;C. operation活动,手术;D. standard标准。根据句中“a part of musical instruments, fishing lines”可知,丝绸被用来制作乐器和钓鱼线等商品,丝绸开始被投入工业使用。故选A项。
53.考查副词词义辨析。句意:丝绸贸易广泛,从中国一直传播到印度,并通过中亚传播到中东。A. conveniently方便地;B. legally合法地;C. secretly秘密地;D. widely广泛地。根据句中“from China to India and through Central Asia to the Middle East”可知,丝绸从中国一直传播到印度,并通过中亚传播到中东,由此可知,丝绸贸易广泛。故选D项。
54.考查名词词义辨析。句意:这是穿越陆地最长的贸易路线,也使欧洲和中国能够尽早联系。A. debate辩论;B. contact联系;C. competition竞争;D. pressure压力。根据句中“It was the longest trade route across land”及空后定语“between Europe and China”可知,丝绸之路是穿越陆地最长的贸易路线,由此可知,它使得欧洲和中国取得了早期联系。故选B项。
55.考查形容词词义辨析。句意:意大利成为丝绸的主要生产国之一,即使在今天,世界上最好的丝绸布也是在这里生产的。A. elective选举的;可选择的;B. fancy时髦的,奢华的;华丽的,花哨的;C. major主要的;重大的;D. smooth光滑的;顺利的。根据下文“it’s where some of the world’s finest silk cloth is made even today.”可知,现在最好的丝绸还在这里生产,可知,意大利应该是主要的丝绸生产国。故选C项。
Section B
Directions: Read the following three passages. Each passage is followed by several questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. Choose the one that fits best according to the information given in the passage you have just read.
A
Steve Spark s was a young successful lawyer working for a famous law office when his 3-year-old daughter’s serious leg problem changed his focus and the direction of his life. The problem led to many visits to doctors and an uncertain future. In a moment his life’s changed from where he was going to take his clients (客户)to lunch to whether his daughter Katie was ever going to see her fourth birthday.
For three years Katie received many treatments (治疗) in the hospital. And with the help of wonderful doctors and kind care-givers in Nemours Foundation, who Steve and his wife Michelle describe as heroes, Katie’s illness was cured (治愈).
Forever changed by the experience and inspired (鼓舞) by the heroes who saved his daughter’s life, Steve felt he couldn’t go back to business as usual. He felt there was something else he was meant to do. He joined the Nemours Foundation as their lawyer. The job change came with a 65% pay cut from what he was making, but Steve’s purpose had found him and it was more important than a paycheck.
Fast forward 18 years, Katie is now a healthy 20-year-old junior in college and Steve is the Senior Vice-president of the Nemours Foundation where he brings Kati story and his purpose to work every day.
In 3 weeks Steve will celebrate Katie’s 21st birthday, and give a big thank-you to Nemours by riding his bicycle from Nemours’ headquarters in Jacksonville, Florida to Wilmington, Delaware. He will ride more than 900 miles in 9 days and raise $100,000 for the Nemours Foundation. His purpose hasn’t just become a part of his work. It has become a part of himself and his family.
56.What’s the text mainly about
A.A hospital saved a girl’s life. B.A girl going through an illness.
C.A man with a good purpose. D.A family suffered a lot.
57.Which word can take the place of the underlined word “cut” in Paragraph 3
A.Injury. B.Hole. C.Share. D.Reduction.
58.What may be Steve’s purpose of life now
A.To find his purpose. B.To help others.
C.To make more money. D.To cure his daughter.
59.What can we learn from the text
A.Sometimes we find our purpose and sometimes our purpose finds us.
B.Unless you work hard, you cannot overcome any difficulty.
C.Anyone who is kind to others is worth good returns.
D.Nothing is more important than health.
【答案】56.C 57.D 58.B 59.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Steve Spark的人生经历,包括他女儿生病、治疗以及他因此做出的职业转变和后续行动。
56.主旨大意题。根据文章倒数第二段“Fast forward 18 years, Katie is now a healthy 20-year-old junior in college and Steve is the Senior Vice-president of the Nemours Foundation where he brings Kati story and his purpose to work every day. (时光飞逝,18 年后,Katie如今已是一名健康的 20 岁大学三年级学生,而Steve则成为了内穆尔基金会的高级副总裁。在那里,他每天都带着Steve的故事和自己的使命投入工作。)”、最后一段“His purpose hasn’t just become a part of his work. It has become a part of himself and his family. (他的目标不仅成为了他工作的一部分,也成为了他自己和家庭的一部分。)”内容可知,本文主要讲述了Steve Spark因女儿Katie的疾病经历,从一名高薪律师转变为拯救女儿的尼莫尔斯基金会成员,18 年来始终怀揣初心投身公益,甚至计划骑行筹款回馈基金会的故事。核心围绕Steve Spark因女儿的经历找到人生目标,并将这份目标融入工作与家庭展开。选项C“A man with a good purpose.( 一个拥有坚定目标的人)” 准确概括了Steve Spark从经历女儿治病事件后找到人生目标,并长期为之行动的核心内容。故选C。
57.词义猜测题。根据划线单词所在句“The job change came with a 65% pay cut from what he was making, but Steve’s purpose had found him and it was more important than a paycheck.(这份新工作的薪水比他之前……65%,但Steve找到了人生的目标,而这个目标远比薪水更重要。)”可推测,此处指Steve换工作后,薪水比之前减少了 65%。“cut”在此处表示“减少、削减”。选项D“Reduction.”意为“减少、降低”,与此相符。故选D。
58.细节理解题。根据文章第三段“Forever changed by the experience and inspired(鼓舞)by the heroes who saved his daughter’s life, Steve felt he couldn’t go back to business as usual. He felt there was something else he was meant to do. He joined the Nemours Foundation as their lawyer.(这段经历彻底改变了Steve,拯救女儿生命的“英雄们”也深深鼓舞了他。他觉得自己无法再像以前那样按部就班地工作,他坚信自己肩负着更重要的使命。于是,他加入了尼莫尔斯基金会,成为该机构的一名律师。)”以及第五段“He will ride more than 900 miles in 9 days and raise $100,000 for the Nemours Foundation. His purpose hasn’t just become a part of his work. It has become a part of himself and his family.(他将在9天内骑行超过900英里(约1448公里),并为尼莫尔斯基金会筹集10万美元善款。对Steve而言,这份初心早已不只是工作的一部分,更融入了他自身与家庭的血脉之中。)”可知,Steve因女儿被救助的经历,放弃原有的高薪律师工作加入基金会,后来还计划骑行筹款助力基金会,其人生目标已转变为帮助他人。故选B。
59.推理判断题。根据文章第三段“The job change came with a 65% pay cut from what he was making, but Steve’s purpose had found him and it was more important than a paycheck.(这份新工作的薪水比他之前少了65%,但Steve找到了人生的目标,而这个目标远比薪水更重要。)”以及全文内容可知,Steve原本是成功的律师,并未主动寻找新目标,而是女儿的疾病经历与基金会的帮助让他被动地找到了人生目标——投身公益、帮助他人,这体现了“有时我们寻找目标,有时目标会找到我们”的道理。故选A。
B
Best Places to Visit in Winter
Rovaniemi, Finland
If you love ice and snow, then you’ll love exploring Rovaniemi. Why Simply because it’s one of the top winter destinations in Europe. Sitting in northern Finland, Rovaniemi is the gateway to Finland’s famous Lapland — the home of Santa Claus, Rovaniemi is the perfect place to watch the impressive Northern lights, go on a husky ride, or even visit an ice hotel.
St. Kitts & Nevis, Caribbean
If you’re looking to escape the rain, snow, and grey skies, then St. Kitts and Nevis is one of the top places to go in the winter. This dual-island nation sits between the Atlantic Ocean and the Caribbean Sea. It has perfect weather all year round, with temperatures of 25℃ in winter. Apart from lying on the beaches, you can also enjoy the Carnival around Christmas, sailing and snorkelling tours, and historical tours of the islands.
Cape Town, South Africa
Cape Town is one of South Africa’s most picturesque destinations, with loads of exciting things to do. From visiting the 7th Wonder of Nature, Table Mountain, to surfing the waves of the city’s amazing beaches, there’s something for everyone. Cape Town is only a short drive away from the iconic (标志性的) Cape Winelands, where you can enjoy vineyard and winery tours with wine tasting and food pairings.
Lanzarote, Spain
With interesting rock formations, volcanoes, and amazing blue waters, Lanzarote is a top choice for many travellers running away from cold European winters. Lanzarote is the most eastern of the Canary Islands. Expect to find black and red earth, white and golden sand beaches and rolling mountains. The average weather stays around the 20℃ mark, so you can work on your tan without worrying too much about sunburn.
60.What can you do in Rovaniemi
A.Watch the Northern lights. B.Celebrate the Carnival.
C.Taste different wines. D.Enjoy a warm winter.
61.Which country is the place with Table Mountain located in
A.Finland. B.Caribbean. C.South Africa. D.Spain.
62.Where will you go if you want to see black and red earth
A.Rovaniemi. B.St. Kitts &. Nevis. C.Cape Town. D.Lanzarote.
【答案】60.A 61.C 62.D
【导语】这是一篇应用文。文章推荐了几处适合冬天旅行的地方。
60.细节理解题。根据第一段最后一句“Sitting in northern Finland, Rovaniemi is the gateway to Finland’s famous Lapland — the home of Santa Claus, Rovaniemi is the perfect place to watch the impressive Northern lights, go on a husky ride, or even visit an ice hotel.(罗瓦涅米位于芬兰北部,是通往芬兰著名的拉普兰的门户,拉普兰是圣诞老人的故乡,罗瓦涅米是观看令人印象深刻的北极光,乘坐哈士奇,甚至参观冰酒店的理想场所。)”可知,在罗瓦涅米可以观看北极光。故选A。
61.细节理解题。根据第三段Cape Town, South Africa部分第二句“From visiting the 7th Wonder of Nature, Table Mountain, to surfing the waves of the city’s amazing beaches, there’s something for everyone.(从参观第七大自然奇观桌山,到在城市迷人的海滩冲浪,每个人都有适合自己的东西。)”可知,桌山所在的地方是南非。故选C。
62.细节理解题。根据最后一段第二句“Lanzarote is the most eastern of the Canary Islands. Expect to find black and red earth, white and golden sand beaches and rolling mountains.(兰萨罗特岛位于加那利群岛的最东端。你会发现黑色和红色的土地,白色和金色的沙滩和起伏的山脉。)”可知,如果想看到黑土和红土可以去兰萨罗特岛。故选D。
C
One survey of 485 adults in the U.S. linked travel to enhanced attention, energy, and focus. Other research suggests that the act of adapting to foreign cultures may also facilitate (促进) creativity. But what about the act of planning a trip
Planning a trip can be almost as enjoyable as going on the trip itself. A Cornell University study looked into how looking forward to an experience (like a trip) can increase a person’s happiness considerably — much more so than the anticipation of buying material goods. An earlier study, published by the University of Surrey, found that people are at their happiest when they have a vacation planned.
Amit Kumar, one of the co-authors of the Cornell study, explains that the benefits are less about obsessing (使迷恋) over the finer points of a journey than they are about connecting with other people. “Travelers end up talking to people more about their experiences than they talk about material purchases,” he says. “Compared to possessions, experiences make for better story material.”
Kumar’s co-author Matthew Killingsworth, now a senior fellow at the Wharton School at the University of Pennsylvania, says trip-planning encourages an optimistic outlook.
“As humans, we spend a lot of our mental lives living in the future,” says Killingsworth, whose work centers on understanding the nature and causes of human happiness. “Our future-mindedness can be a source of joy if we know good things are coming, and travel is an especially good thing to look forward to.”
One reason Killingsworth thinks that planning travel can be such a positive experience is the fact that trips are temporary. “Since we know a trip has a defined start and end, our minds are likely to enjoy it, even before it’s started,” he says. “Sometimes people even prefer to delay good experiences like a trip so they can extend the period of excitement.”
There’s another reason why travel planning can produce happiness: We often know enough about a trip to imagine it and look forward to it — but there’s also enough novelty and uncertainty to keep our minds interested.
“In a sense, we start to ‘consume’ a trip as soon as we start thinking about it,” Killingsworth says. “When we imagine eating gelato, the famous ice cream in Rome or going water skiing with friends we don’t see as much as we’d like, we get to experience a version of those events in our mind.”
Planning for travel — thinking about it, talking about it, imagining it — may in fact be one of the best things you can do to stay optimistic.
63.What does the word “anticipation” in paragraph 2 mean
A.Worry. B.Experience. C.Benefit. D.Expectation.
64.According to Amit Kumar, the more important reason why trip is beneficial is that ______.
A.the finer points of a journey become a good memory
B.travelers can make up better stories based on their trips
C.more chances are given to make contact with local people
D.travel experiences provide more topics for communication
65.According to Matthew Killingsworth, planning a trip can make people happy because ______.
A.they are able to have their exciting trip extended
B.something good is believed to happen in the future
C.the enough knowledge of a trip arouses their interests
D.humans’ happiness comes from their future experience
66.What is the best title for the passage
A.Why planning trips helps mental health B.Why a trip needs to be planned ahead
C.Why travelers should be optimistic D.Why people are keen on traveling
【答案】63.D 64.D 65.B 66.A
【导语】本文是一篇说明文。文章指出计划旅行几乎和旅行本身一样愉悦,能增加人的幸福感,专家解释计划旅行有益在于能帮助与人建立联系,鼓励乐观的态度,还因让人去了解旅行的同时保持想象、期待和兴趣。
63.词句猜测题。根据画线词的上文“A Cornell University study looked into how looking forward to an experience (like a trip) can increase a person’s happiness considerably — much more so (康奈尔大学的一项研究调查了期待一段经历(比如一次旅行)如何能大大增加一个人的幸福感——而且要多得多)”和下文“buying material goods (购买物质商品)”可推知,此处是把对购买物质商品的期待与对一段经历的期待做比较,指出对一段经历的期待更能增加幸福感,画线词意思是“期待,期望”,与D项Expectation意思接近。故选D项。
64.细节理解题。根据第三段“Amit Kumar, one of the co-authors of the Cornell study, explains that the benefits are less about obsessing (使迷恋) over the finer points of a journey than they are about connecting with other people. “Travelers end up talking to people more about their experiences than they talk about material purchases,” he says. “Compared to possessions, experiences make for better story material.” (康奈尔大学研究报告的合著者之一Amit Kumar解释说,旅行的好处不在于沉迷于旅行的细节,而在于与其他人建立联系。他说:“旅行者最终会更多地谈论自己的经历,而不是物质消费。与拥有相比,经历是更好的故事素材。”)”可知,Amit Kumar认为,旅行经历为交流提供了更多的话题,帮助与他人建立联系,因而让人受益。故选D项。
65.细节理解题。根据第五段““As humans, we spend a lot of our mental lives living in the future,” says Killingsworth, whose work centers on understanding the nature and causes of human happiness. “Our future-mindedness can be a source of joy if we know good things are coming, and travel is an especially good thing to look forward to.” (“作为人类,我们花了大量的精神生活生活在未来,”Killingsworth说,他的工作重点是理解人类幸福的本质和原因。“如果我们知道好事即将到来,我们的未来意识就会成为快乐的源泉,而旅行是一件特别值得期待的好事。”)”可知,Killingsworth认为,计划旅行能让人相信未来会有好事发生,从而让人觉得快乐。故选B项。
66.主旨大意题。通读全文,尤其是第二段中“Planning a trip can be almost as enjoyable as going on the trip itself. (计划旅行几乎和旅行本身一样令人愉快)”可知,文章主要讨论了计划旅行通过帮助与人建立联系,鼓励乐观的态度,在让人去了解旅行的同时保持想象、期待和兴趣等方式,对心理健康产生积极影响。因此,A项“为什么计划旅行有助于心理健康?”最契合文章主旨,适合作为文章标题。故选A项。
Section C
Directions: Read the passage carefully. Fill in each blank with a proper sentence given in the box. Each sentence can be used only once. Note that there are two more sentences than you need.
How to Survive High School
It may feel impossible to survive even a day of high school, let alone three years. However, there are a lot of things you can do to make your high school experience one of the best times of your life.
67 During high school, you may feel under pressure to fit in. You need to try your best to fight the negative feelings and learn to have a change. High school actually gives you an opportunity to discover a real YOU and grow as a person, but it's important that any change should come from within.
Make friends with a variety of people. Try to break out of your comfort zone by starting a conversation with people, especially strangers. 68 Over time, you'll develop a friend group filled with unique individuals that like you for who you are and add a lot of value to your life. But do remember — Stay away from the ones who hold negative attitudes towards everything.
Spare regular time for exercise. 69 However, even if you're not involved in a sport, try to exercise every day. Though you may feel like your study schedule is jam-packed, remember that staying fit will help improve your school performance.
Don't avoid interacting with your teachers. You don't have to be a teacher's pet, though. 70 If possible, spend a few minutes before or after class talking with your teachers about things related to their subject.
With these tips to survive high school, you will surely be proud of graduating as an all-round approaching adult.
A.Let yourself be who you really are.
B.Learn to change and impress your friends.
C.Everybody has something to contribute to your growth as a person.
D.Pressure from friends is one factor that turns teenagers into risk-takers.
E.Try your best to be kind and friendly to everybody you take a class from.
F.Joining a school sports team is also a great way to meet like-minded people.
【答案】67.A 68.C 69.F 70.E
【导语】这是一篇说明文。主要介绍了如何很好地在高中生存的几点方法和建议。
67.由该题为段落小标题可知,为总结该段内容。该段下文“During high school, you may feel under pressure to fit in. You need to try your best to fight the negative feelings and learn to have a change. High school actually gives you an opportunity to discover a real YOU and grow as a person, but it's important that any change should come from within.”(在高中,你可能会感到压力。你需要尽你最大的努力去对抗消极情绪,学会改变。高中实际上给了你一个机会去发现真实的自己,成长为一个人,但重要的是,任何改变都应该来自内心。)可知,主要讲的是在高中任何改变都应该来自自己的内心。结合选项A项Let yourself be who you really are.(让自己做真正的自己。)和该段意思一致,为总结该段内容。故选A项。
68.根据上文“Try to break out of your comfort zone by starting a conversation with people, especially strangers.”(试着打破你的舒适区,开始与人交谈,尤其是陌生人。)提到和各种各样的人交朋友。以及下文“Over time, you'll develop a friend group filled with unique individuals that like you for who you are and add a lot of value to your life.”(随着时间的推移,你会建立一个朋友圈,里面充满了独特的人,他们喜欢你,为你的生活增添很多价值。)可知,讲的是你的朋友为你的生活增添很多价值。结合选项C项Everybody has something to contribute to your growth as a person.(每个人都对你的成长有所贡献。)可知,起到上下文的承上启下作用,上下文语意连贯。故选C项。
69.根据该段标题“Spare regular time for exercise.”(抽出规律的时间进行锻炼。)以及下文“However, even if you're not involved in a sport, try to exercise every day.”(然而,即使你不参加体育运动,也要尽量每天锻炼。)可知,该段主要讲的是关于进行体育锻炼的建议。结合选项F项Joining a school sports team is also a great way to meet like-minded people.(参加学校的运动队也是认识志同道合的人的好方法。)可知,和该段主旨意思一致,都是讲的关于体育锻炼方面的内容,上下文紧密连接,符合语境。故选F项。
70.根据上文“You don't have to be a teacher's pet, though.”(不过,你不必成为老师最喜欢的人。)提到不必成为老师最喜欢的人。以及下文“If possible, spend a few minutes before or after class talking with your teachers about things related to their subject.”(如果可能的话,在课前或课后花几分钟时间和老师谈论与他们的学科相关的事情。)结合选项E项Try your best to be kind and friendly to everybody you take a class from.(尽你最大的努力对每一个给你上过课的人友好。)可知,承接上文内容,为对上文内容的语意递进,同时引起下文,上下文紧密连接。故选E项。
IV. Summary Writing (10分)
71.Directions: Read the following passage. Summarize the main idea and the main point(s) of the passage in NO MORE THAN 60 WORDS. Use your own words as far as possible.
It is from your parents that you first learn language. This learning involves much more time than mere accent (重音) and vocabulary. You are taught that often you must concern yourself with other people’s feelings and needs instead of your own. You learn to say “I’m sorry” even in a situation when you clearly are not wrong, or to say, “That was a delicious lunch” when you thought it was just the opposite. You learn that different clothing and behaviour are appropriate at the public swimming pool, at the family dinner table, and at other places.
Parents also teach their children social skills. In learning to get along with other people, for example, you are taught when to say “Please” and “Thank you”. Some children are taught that language can be a pleasure itself, in the form of jokes, poems, and stories. Some children are taught that in our society it usually is more acceptable to use verbal rather than physical means to get what one wants. For example, most people say “Excuse me” instead of simply pushing through a crowd.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Parents are their children’s first teachers who help them learn appropriate conduct through language. Children are taught to be considerate of others’ concern as well as their own. Parents also teach them how to behave socially. This requires that they know when to say what to another person and how to dress in a socially accepted manner.
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了父母是孩子的第一任老师,他们通过语言帮助孩子学习适当的行为。孩子们被教导要像关心自己一样关心别人。父母也教他们如何社交。这就要求他们知道什么时候该对别人说什么,以及如何以社会接受的方式穿着。
【详解】1 要点摘录
①It is from your parents that you first learn language.
②This learning involves much more time than mere accent (重音) and vocabulary.
③You are taught that often you must concern yourself with other people’s feelings and needs instead of your own.
④You learn that different clothing and behaviour are appropriate at the public swimming pool, at the family dinner table, and at other places.
⑤Parents also teach their children social skills. In learning to get along with other people, for example, you are taught when to say “Please” and “Thank you”.
⑥In learning to get along with other people, for example, you are taught when to say “Please” and “Thank you”.
2.缜密构思
将第1、2两个要点进行重组,将第3、5要点进行简化,将第4、6两个要点进行整合。
3.遣词造句
Parents are their children’s first teachers who help them learn appropriate conduct through language.
Children are taught to be considerate of others’ concern as well as their own.
Parents also teach them how to behave socially.
This requires that they know when to say what to another person and how to dress in a socially accepted manner.
【点睛】[高分句型1] Parents are their children’s first teachers who help them learn appropriate conduct through language.其中who引导的定语从句表达高级。
[高分句型2] This requires that they know when to say what to another person and how to dress in a socially accepted manner.用that引导的宾语从句及疑问词加不定式对第二段进行了概括,表达非常高级。
V. Translation (15分)
Directions: Translate the following sentences into English, using the words given in the brackets.
72.我们吃的食物的碳足迹越大,对环境的影响就越大。(impact n.)
【答案】The greater the carbon footprint of the food we eat, the greater the impact on the environment.
【详解】考查比较级结构和时态。句子陈述事实,时态用一般现在时。表示“越……,越……”用固定结构“the+比较级,the+比较级”,“我们吃的食物”译为the food we eat,其中we eat是省略了关系代词that/which 的定语从句,修饰先行词the food;“碳足迹”译为carbon footprint;所以“我们吃的食物的碳足迹越大”翻译为the greater the carbon footprint of the food we eat。“对……的影响”是固定搭配impact on...;表示“环境”译为the environment;“对环境的影响就越大”翻译为the greater the impact on the environment。句首单词首字母大写,故整句翻译为The greater the carbon footprint of the food we eat, the greater the impact on the environment.
73.第一次去南翔古镇我就被它的美丽迷住了。(fascinate)
【答案】The first time I went to Nanxiang ancient town, I was fascinated by its beauty.
【详解】考查状语从句,一般过去时,形容词短语,介词。此处陈述过去的动作,因此需要使用一般过去时态。“第一次……”可使用连词“the first time…….”引导时间状语从句,谓语动词使用一般过去时。“去……”可使用动词“go to …….”,“南翔”使用固定表达“Nanxiang”,“古老的”使用形容词“ancient”,“小镇”使用名词“town”,因此“南翔古镇”可翻译为“Nanxiang ancient town”,从句可翻译为:The first time I went to Nanxiang ancient town。 “被……迷住”可使用形容词短语“be fascinated by”,“它的”可使用形容词性物主代词“its”,“美丽”可使用名词“beauty”,主句可翻译为:I was fascinated by its beauty。故答案为:The first time I went to Nanxiang ancient town, I was fascinated by its beauty.
74.值得一提的是,这位富有想象力的作家在空难中幸存下来。(survive)
【答案】It is worth mentioning that the imaginative writer survived the plane crash.
【详解】考查时态、固定句型、主语从句。表示“值得一提的是……”用固定句型it is worth mentioning that...,其中it是形式主语,真正的主语是that引导的主语从句,be worth doing sth.“值得做某事” 为固定短语。主语从句中:表示“这位富有想象力的作家”用the imaginative writer作主语,表示“幸存”用survive,本句描述过去的动作和状态,故时态用一般过去时,谓语用过去式survived;表示“这次空难” 用the plane crash,作宾语。故翻译为:It is worth mentioning that the imaginative writer survived the plane crash.
75.你越积极参与校园活动,你的高中生活就越丰富多彩。(the more..., the more…)
【答案】The more actively you participate in school activities, the richer and more colorful your high school life will be.
【详解】考查固定结构,名词,动词。“越……越……”对应英语中的“the more..., the more...”结构,“积极参与”使用副词与动词搭配,即“actively participate in”,actively 是副词修饰动词 participate。“校园活动”使用名词搭配“school activities”, “丰富多彩” 使用形容词 richer and more colorful,richer和more colorful为形容词比较级作表语。所以前半句翻译为:“the more actively you participate”,后半句:“the richer and more colorful... will be”, “高中生活”“high school life”,最后将句子合并,并添加主语,完成句子,即:The more actively you participate in school activities, the richer and more colorful your high school life will be。故答案为:The more actively you participate in school activities, the richer and more colorful your high school life will be。
VI. Guided Writing (25分)
76.Directions: Write an English composition in 120-150 words according to the instructions given below in Chinese.
假设你是明启中学英语校报专栏作者李华,你计划在下一期into China栏目做一期关于传统冬季习俗的专栏,专栏内容包括:
1)介绍一项中国传统冬季习俗;
2)该习俗的意义与传承。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】范文
Title: Embracing the Warmth of Winter: The Tradition of Eating Laba Porridge
In the heart of Chinese winter traditions, the custom of eating Laba porridge stands out as a cherished and time-honored practice. Celebrated on the eighth day of the twelfth lunar month, this tradition involves cooking a nutritious porridge made from various grains, beans, nuts, and dried fruits. The Laba Festival, as it is known, marks the beginning of the preparations for the Chinese New Year.
The significance of eating Laba porridge extends beyond its delicious taste. It symbolizes a time of family reunion and gratitude for the harvest. The custom is deeply rooted in Buddhist culture, commemorating the enlightenment of the Buddha. Families gather to cook and enjoy the porridge, sharing stories and warmth. In modern times, the tradition is passed down through generations, with schools and communities organizing activities to make Laba porridge, ensuring the custom thrives and adapts to contemporary life. This simple yet profound tradition continues to foster a sense of togetherness and cultural identity during the cold winter months.
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生介绍一项中国传统冬季习俗以及该习俗的意义与传承。
【详解】1.词汇积累
美味的:delicious→tasty
象征:symbolize→stand for
感激:gratitude→appreciation
标志:mark→signal
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Celebrated on the eighth day of the twelfth lunar month, this tradition involves cooking a nutritious porridge made from various grains, beans, nuts, and dried fruits.
拓展句:This tradition, which is celebrated on the eighth day of the twelfth lunar month, involves cooking a nutritious porridge made from various grains, beans, nuts, and dried fruits.
【点睛】[高分句型1] The Laba Festival, as it is known, marks the beginning of the preparations for the Chinese New Year. (运用了as引导非限制性定语从句)
[高分句型2] In modern times, the tradition is passed down through generations, with schools and communities organizing activities to make Laba porridge, ensuring the custom thrives and adapts to contemporary life. (运用了现在分词作状语)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一上学期期中模拟卷(沪外版)
英语
(考试时间:120分钟 试卷满分:140分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 测试范围:必修一Unit1-Unit 3(沪外版)
4. 难度系数:0.65。
5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
I. Listening Comprehension (25分)
Section A
Directions: In Section A, you will hear ten short conversations between two speakers. At the end of each conversation, a question will be asked about what was said. The conversations and the questions will be spoken only once. After you hear a conversation and the question about it, read the four possible answers on your paper, and decide which one is the best answer to the question you have heard.
1.
A.30 minutes. B.60 minutes. C.90 minutes. D.120 minutes.
2.
A.A best sailor. B.A latest book.
C.A good business. D.An exciting story.
3.
A.Librarian and student. B.Operator and caller.
C.Boss and secretary. D.Customer and repairman.
4.
A.Talking about sports. B.Writing up local news.
C.Reading newspapers. D.Putting up advertisements.
5.
A.Confident. B.Nervous. C.Uninterested. D.Annoyed.
6.
A.Catch a train home. B.Do her homework.
C.Go to the theater. D.Go to work.
7.
A.A policeman. B.A lawyer.
C.A sales manager. D.A coach.
8.
A.The man couldn’t leave the parcel here. B.Some information is required.
C.The details of the parcel are needed. D.The privacy of the owner is guaranteed.
9.
A.She has to work that day. B.She doesn’t like parties.
C.She has to do some sports. D.She must stay at home.
10.
A.A teacher. B.A student. C.A lawyer. D.A friend.
Section B
Directions: In Section B. you will hear two passages and one longer conversation. After each passage or conversation, you will be asked several questions. The passages and conversation will be read twice, but the questions will be spoken only once. When you hear a question, read the four possible answers on your paper and decide which one is the best answer to the question you have heard.
Questions 11 through 13 are based on the following passage.
11.A.How the London Underground system developed.
B.What the London Underground Drawing office did.
C.What the London Underground platforms were like.
D.How the London Underground map came into being.
12.A.Accurate information about distance. B.Time of the first and the last trains.
C.The number of station entrances. D.Locations of the stations.
13.A.Original and clear. B.Simple but advanced.
C.Attractive but misleading. D.Old-fashioned and complex.
Questions 14 through 16 are based on the following passage
14.A.Suggestions on how to think up great ideas.
B.Proposals of how to set up your own business.
C.Tips on how to be a successful businessman.
D.Ideas about how to treat your customers.
15.A.Because your chances of success will be increased.
B.Because your business idea will be more creative.
C.Because it will help decide whether to pursue the idea.
D.Because you can’t do your work without business learning.
16.A.They enter the market with their eyes open.
B.They believe the more failures, the better.
C.They were born to be great risk takers.
D.They do a careful study to ensure their success.
Questions 17 through 20 are based on the following conversation.
17.
A.On September 1st. B.On September 3rd.
C.On September 5th. D.Not mentioned.
18.
A.Its management. B.Its service.
C.Its selections of stores. D.The taste of its coffee.
19.
A.To do more research. B.To accept the fact.
C.To leave out some figures. D.To change a new topic.
20.
A.To ask for help. B.To know the deadline.
C.To make an appointment. D.To argue for a better score.
II. Grammar and Vocabulary (20分)
Section A
Directions: After reading the passage below, fill in the blanks to make the passage coherent and grammatically correct. For the blanks with a given word, fill in each blank with the proper form of the given word; for the other blanks, use one word that best fits each blank.
Macau draws tourists from every corner of the world with its excellent food, outstanding architecture, history and dynamic culture. This small city in southeast China, recognized as a “Creative City of Gastronomy” by UNESCO, 21 (offer) a lot for visitors to experience.
If you are unsure about what sightseeing spots to explore, start with the St. Paul Ruins and Senado Square, 22 are the most famous landmarks and the most photographed places in the city and must-sees for those 23 (visit) Macau for the first time. From there, follow your inner sense and be adventurous, and Macau will reward you 24 its true beauty and hidden spots. And don’t hesitate to taste the local street food you will find on the way.
Macau’s integration (融合) of diverse cultures 25 (reflect) in its numerous churches and temples, which 26 most of the landmarks in town, don’t charge for the entry. So, feel free to walk in and discover.
No trip to Macau would be complete without taking 27 tour of the historical Taipa. The picturesque 28 (street) of Taipa Village are filled with 29 (vivid) colored houses, stunning churches, ancient temples and traditional Chinese shops. 30 (experience) a taste of Macanese bites and treats, just eat and drink your way around. You’ll never get stuck for ideas on where to dine at Taipa Village!
Section B
Directions: Fill in each blank with a proper word chosen from the box. Each word can be used only once. Note that there is one word more than you need.
A.digestion B.rose C. status D.accounts E. mirrors
F. typical G. catered H. surpassed I. domestic J. gathered
K. standards
The historic city of Suzhou, about an hour’s drive from Shanghai, is crisscrossed with canals. Old whitewashed buildings line the banks. A century ago, some of these would have been chaguans, or traditional tea-houses, where locals 31 to discuss the news or conduct business. Today a visitor is more likely to find shops serving a different kind of beverage. There are dozens of Starbucks outlets in Suzhou, as well as other coffee sellers.
Between 2010 and 2023 coffee consumption per person in China 32 fourfold, according to the International Coffee Organization. The average Chinese person still drinks a fraction of the amount of coffee guzzled by the 33 American: 0.1kg per year compared with 4.7kg. But last year China 34 America, becoming the country with the most branded coffee shops (places like Starbucks) in the world, as the World Coffee Portal, a research firm, reported. China is home to nearly 50,000 such outlets.
The early history of coffee in China is fuzzy. By some 35 it was Danes who opened the first coffee shop in the country in the 1830s. A record from that period described coffee as a “black liquor, which the foreign devils drank after meals, saying it can help with 36 ”. A century later Lu Xun, a celebrated author, wrote that he didn’t drink the stuff: I always thought it was for the foreign excellencies.
But after China introduced market reforms and opened up to the world in the 1980s, foreign firms such as Maxwell House brought instant coffee to the country. They 37 to local tastes, making their mixes sweeter and less bitter than what they sold elsewhere. Western-style coffee shops arrive years later — chief among them Starbucks in 1999. The company’s freshly-brewed coffee was new to China. Having a laptop in one hand and a (relatively expensive) cup of Starbucks in the other became a way for young middle-class people to indicate their 38 .
The biggest coffee-drinking demographic is still “white-collar workers in first-tier cities aged between 20 and 40”, according to Deloitte, a consulting firm. China’s experience 39 that of Japan some 50 years ago, when rising incomes led to more coffee consumption.
Today, though, a wider range of the population is partaking thanks to the rise of 40 coffee chains selling affordable brews. The leader is Luckin Coffee, with over 20,000 outlets. Starbucks, by comparison, has 7,300 shops. A cup of basic Luckin coffee is about a third of the price of an equivalent Starbucks offering.
III. Reading Comprehension (45分)
Section A
Directions: For each blank in the following passage there are four words or phrases marked A. B.C and D. Fill in each blank with the word or phrase that best fits the context
A young lady was sitting in her garden under a tree drinking tea. 41 , something white fell and 42 in her drink. It was a cocoon (茧). As the cocoon rumbled (发出隆隆声) in the hot 43 , she realized that it was made from a long, strong and soft 44 . She started thinking about how to 45 the new material. Does this story sound a bit 46 It does remind me of Isaac Newton, having the 47 of the law of gravity while sitting under an apple tree after he was 48 on the head with a piece of falling fruit.
The story of the young woman and her tea is a popular Chinese legend (传说) about 49 . When silk was first invented, silk clothing was 50 by the rich people, and it was a status symbol. But over time its use spread and a wider range of social classes 51 wearing silk clothes.
As the production of silk increased, it began to be put into industrial 52 and became a part of musical instruments, fishing lines, even wrap paper and trade business.
Silk was 53 traded and spread all the way from China to India and through Central Asia to the Middle East. It was the longest trade route across land, and it allowed early 54 between Europe and China. Italy became one of the 55 producers of silk and it’s where some of the world’s finest silk cloth is made even today.
41.A.Suddenly B.Fortunately C.Obviously D.Gradually
42.A.disappeared B.hid C.landed D.defended
43.A.air B.tea C.tree D.garden
44.A.creature B.chemical C.plant D.material
45.A.catch hold of B.make use of C.run out of D.drop out of
46.A.familiar B.fascinating C.exciting D.terrible
47.A.report B.record C.picture D.idea
48.A.knocked B.attacked C.touched D.fixed
49.A.industry B.trade C.silk D.clothing
50.A.chosen B.designed C.admired D.charged
51.A.enjoyed B.began C.considered D.admitted
52.A.use B.management C.operation D.standard
53.A.conveniently B.legally C.secretly D.widely
54.A.debate B.contact C.competition D.pressure
55.A.elective B.fancy C.major D.smooth
Section B
Directions: Read the following three passages. Each passage is followed by several questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. Choose the one that fits best according to the information given in the passage you have just read.
A
Steve Spark s was a young successful lawyer working for a famous law office when his 3-year-old daughter’s serious leg problem changed his focus and the direction of his life. The problem led to many visits to doctors and an uncertain future. In a moment his life’s changed from where he was going to take his clients (客户)to lunch to whether his daughter Katie was ever going to see her fourth birthday.
For three years Katie received many treatments (治疗) in the hospital. And with the help of wonderful doctors and kind care-givers in Nemours Foundation, who Steve and his wife Michelle describe as heroes, Katie’s illness was cured (治愈).
Forever changed by the experience and inspired (鼓舞) by the heroes who saved his daughter’s life, Steve felt he couldn’t go back to business as usual. He felt there was something else he was meant to do. He joined the Nemours Foundation as their lawyer. The job change came with a 65% pay cut from what he was making, but Steve’s purpose had found him and it was more important than a paycheck.
Fast forward 18 years, Katie is now a healthy 20-year-old junior in college and Steve is the Senior Vice-president of the Nemours Foundation where he brings Kati story and his purpose to work every day.
In 3 weeks Steve will celebrate Katie’s 21st birthday, and give a big thank-you to Nemours by riding his bicycle from Nemours’ headquarters in Jacksonville, Florida to Wilmington, Delaware. He will ride more than 900 miles in 9 days and raise $100,000 for the Nemours Foundation. His purpose hasn’t just become a part of his work. It has become a part of himself and his family.
56.What’s the text mainly about
A.A hospital saved a girl’s life. B.A girl going through an illness.
C.A man with a good purpose. D.A family suffered a lot.
57.Which word can take the place of the underlined word “cut” in Paragraph 3
A.Injury. B.Hole. C.Share. D.Reduction.
58.What may be Steve’s purpose of life now
A.To find his purpose. B.To help others.
C.To make more money. D.To cure his daughter.
59.What can we learn from the text
A.Sometimes we find our purpose and sometimes our purpose finds us.
B.Unless you work hard, you cannot overcome any difficulty.
C.Anyone who is kind to others is worth good returns.
D.Nothing is more important than health.
B
Best Places to Visit in Winter
Rovaniemi, Finland
If you love ice and snow, then you’ll love exploring Rovaniemi. Why Simply because it’s one of the top winter destinations in Europe. Sitting in northern Finland, Rovaniemi is the gateway to Finland’s famous Lapland — the home of Santa Claus, Rovaniemi is the perfect place to watch the impressive Northern lights, go on a husky ride, or even visit an ice hotel.
St. Kitts & Nevis, Caribbean
If you’re looking to escape the rain, snow, and grey skies, then St. Kitts and Nevis is one of the top places to go in the winter. This dual-island nation sits between the Atlantic Ocean and the Caribbean Sea. It has perfect weather all year round, with temperatures of 25℃ in winter. Apart from lying on the beaches, you can also enjoy the Carnival around Christmas, sailing and snorkelling tours, and historical tours of the islands.
Cape Town, South Africa
Cape Town is one of South Africa’s most picturesque destinations, with loads of exciting things to do. From visiting the 7th Wonder of Nature, Table Mountain, to surfing the waves of the city’s amazing beaches, there’s something for everyone. Cape Town is only a short drive away from the iconic (标志性的) Cape Winelands, where you can enjoy vineyard and winery tours with wine tasting and food pairings.
Lanzarote, Spain
With interesting rock formations, volcanoes, and amazing blue waters, Lanzarote is a top choice for many travellers running away from cold European winters. Lanzarote is the most eastern of the Canary Islands. Expect to find black and red earth, white and golden sand beaches and rolling mountains. The average weather stays around the 20℃ mark, so you can work on your tan without worrying too much about sunburn.
60.What can you do in Rovaniemi
A.Watch the Northern lights. B.Celebrate the Carnival.
C.Taste different wines. D.Enjoy a warm winter.
61.Which country is the place with Table Mountain located in
A.Finland. B.Caribbean. C.South Africa. D.Spain.
62.Where will you go if you want to see black and red earth
A.Rovaniemi. B.St. Kitts &. Nevis. C.Cape Town. D.Lanzarote.
C
One survey of 485 adults in the U.S. linked travel to enhanced attention, energy, and focus. Other research suggests that the act of adapting to foreign cultures may also facilitate (促进) creativity. But what about the act of planning a trip
Planning a trip can be almost as enjoyable as going on the trip itself. A Cornell University study looked into how looking forward to an experience (like a trip) can increase a person’s happiness considerably — much more so than the anticipation of buying material goods. An earlier study, published by the University of Surrey, found that people are at their happiest when they have a vacation planned.
Amit Kumar, one of the co-authors of the Cornell study, explains that the benefits are less about obsessing (使迷恋) over the finer points of a journey than they are about connecting with other people. “Travelers end up talking to people more about their experiences than they talk about material purchases,” he says. “Compared to possessions, experiences make for better story material.”
Kumar’s co-author Matthew Killingsworth, now a senior fellow at the Wharton School at the University of Pennsylvania, says trip-planning encourages an optimistic outlook.
“As humans, we spend a lot of our mental lives living in the future,” says Killingsworth, whose work centers on understanding the nature and causes of human happiness. “Our future-mindedness can be a source of joy if we know good things are coming, and travel is an especially good thing to look forward to.”
One reason Killingsworth thinks that planning travel can be such a positive experience is the fact that trips are temporary. “Since we know a trip has a defined start and end, our minds are likely to enjoy it, even before it’s started,” he says. “Sometimes people even prefer to delay good experiences like a trip so they can extend the period of excitement.”
There’s another reason why travel planning can produce happiness: We often know enough about a trip to imagine it and look forward to it — but there’s also enough novelty and uncertainty to keep our minds interested.
“In a sense, we start to ‘consume’ a trip as soon as we start thinking about it,” Killingsworth says. “When we imagine eating gelato, the famous ice cream in Rome or going water skiing with friends we don’t see as much as we’d like, we get to experience a version of those events in our mind.”
Planning for travel — thinking about it, talking about it, imagining it — may in fact be one of the best things you can do to stay optimistic.
63.What does the word “anticipation” in paragraph 2 mean
A.Worry. B.Experience. C.Benefit. D.Expectation.
64.According to Amit Kumar, the more important reason why trip is beneficial is that ______.
A.the finer points of a journey become a good memory
B.travelers can make up better stories based on their trips
C.more chances are given to make contact with local people
D.travel experiences provide more topics for communication
65.According to Matthew Killingsworth, planning a trip can make people happy because ______.
A.they are able to have their exciting trip extended
B.something good is believed to happen in the future
C.the enough knowledge of a trip arouses their interests
D.humans’ happiness comes from their future experience
66.What is the best title for the passage
A.Why planning trips helps mental health B.Why a trip needs to be planned ahead
C.Why travelers should be optimistic D.Why people are keen on traveling
Section C
Directions: Read the passage carefully. Fill in each blank with a proper sentence given in the box. Each sentence can be used only once. Note that there are two more sentences than you need.
How to Survive High School
It may feel impossible to survive even a day of high school, let alone three years. However, there are a lot of things you can do to make your high school experience one of the best times of your life.
67 During high school, you may feel under pressure to fit in. You need to try your best to fight the negative feelings and learn to have a change. High school actually gives you an opportunity to discover a real YOU and grow as a person, but it's important that any change should come from within.
Make friends with a variety of people. Try to break out of your comfort zone by starting a conversation with people, especially strangers. 68 Over time, you'll develop a friend group filled with unique individuals that like you for who you are and add a lot of value to your life. But do remember — Stay away from the ones who hold negative attitudes towards everything.
Spare regular time for exercise. 69 However, even if you're not involved in a sport, try to exercise every day. Though you may feel like your study schedule is jam-packed, remember that staying fit will help improve your school performance.
Don't avoid interacting with your teachers. You don't have to be a teacher's pet, though. 70 If possible, spend a few minutes before or after class talking with your teachers about things related to their subject.
With these tips to survive high school, you will surely be proud of graduating as an all-round approaching adult.
A.Let yourself be who you really are.
B.Learn to change and impress your friends.
C.Everybody has something to contribute to your growth as a person.
D.Pressure from friends is one factor that turns teenagers into risk-takers.
E.Try your best to be kind and friendly to everybody you take a class from.
F.Joining a school sports team is also a great way to meet like-minded people.
IV. Summary Writing (10分)
71.Directions: Read the following passage. Summarize the main idea and the main point(s) of the passage in NO MORE THAN 60 WORDS. Use your own words as far as possible.
It is from your parents that you first learn language. This learning involves much more time than mere accent (重音) and vocabulary. You are taught that often you must concern yourself with other people’s feelings and needs instead of your own. You learn to say “I’m sorry” even in a situation when you clearly are not wrong, or to say, “That was a delicious lunch” when you thought it was just the opposite. You learn that different clothing and behaviour are appropriate at the public swimming pool, at the family dinner table, and at other places.
Parents also teach their children social skills. In learning to get along with other people, for example, you are taught when to say “Please” and “Thank you”. Some children are taught that language can be a pleasure itself, in the form of jokes, poems, and stories. Some children are taught that in our society it usually is more acceptable to use verbal rather than physical means to get what one wants. For example, most people say “Excuse me” instead of simply pushing through a crowd.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
V. Translation (15分)
Directions: Translate the following sentences into English, using the words given in the brackets.
72.我们吃的食物的碳足迹越大,对环境的影响就越大。(impact n.)
73.第一次去南翔古镇我就被它的美丽迷住了。(fascinate)
74.值得一提的是,这位富有想象力的作家在空难中幸存下来。(survive)
75.你越积极参与校园活动,你的高中生活就越丰富多彩。(the more..., the more…)
VI. Guided Writing (25分)
76.Directions: Write an English composition in 120-150 words according to the instructions given below in Chinese.
假设你是明启中学英语校报专栏作者李华,你计划在下一期into China栏目做一期关于传统冬季习俗的专栏,专栏内容包括:
1)介绍一项中国传统冬季习俗;
2)该习俗的意义与传承。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)