2025-2026学年高一英语上学期期中模拟卷(北师大版)(原卷+解析)

文档属性

名称 2025-2026学年高一英语上学期期中模拟卷(北师大版)(原卷+解析)
格式 zip
文件大小 520.3KB
资源类型 教案
版本资源 北师大版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-13 21:23:47

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一上学期期中模拟卷(北师大版)
英语·全解全析
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 测试范围:必修一Unit1-Unit2(北师大版2019)
4. 难度系数:0.65。
5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.Who gave the woman the watch
A.Her brother. B.Her mother. C.Her boyfriend.
2.How did the man often contact his friends abroad
A.By email. B.By telephone. C.By video call.
3.What does the man want at first
A.An egg. B.A glass of water. C.Some coffee.
4.When will the speakers discuss the matter again
A.On Wednesday. B.On Thursday. C.On Friday.
5.What are the speakers going to do on Saturday
A.Enjoy a concert. B.Go to the cinema. C.Play computer games.
【答案】1.A 2.A 3.C 4.B 5.A
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What has the man been doing recently
A.Making TV shows. B.Acting in a film. C.Training dogs.
7.What does the man think is mainly needed in his job
A.Patience. B.Skills. C.Talents.
【答案】6.C 7.A
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What’s the probable relationship between the speakers
A.Saleswoman and customer.
B.Driver and passenger.
C.Husband and wife.
9.Which kind of pillows would the man like to take
A.The green ones. B.The blue ones. C.The yellow ones.
【答案】8.A 9.C
听第8段材料,回答第10至12题。
10.Whom will Mike go to the airport with
A.His father. B.His friend. C.His colleague.
11.How will Mike go to the airport
A.By car. B.By taxi. C.By bus.
12.Why is Mike going to China
A.To take a business trip. B.To go sightseeing. C.To visit his family.
【答案】10.B 11.C 12.A
听第9段材料,回答第13至16题。
13.What time is it probably now
A.4:30 pm. B.4:00 pm. C.3:30 pm.
14.Why does the woman use the railway station so often
A.To visit her family. B.To go sightseeing. C.To go on business trips.
15.How often does the woman use the railway station
A.Once a week. B.Twice a week. C.Once a month.
16.How does the woman usually get to the railway station
A.By subway. B.By car. C.By taxi.
【答案】13.C 14.C 15.A 16.B
听第10段材料,回答第17至20题。
17.Why does the man make the phone call
A.To change a meeting time.
B.To talk with Brian Hibberd.
C.To leave a message.
18.What is Brian Hibberd doing
A.Making a phone call. B.Going on a holiday. C.Attending a meeting.
19.At what time will the man meet Brian Hibberd this Wednesday
A.At 3:00 pm. B.At 4:15 pm. C.At 4:50 pm.
20.What can we know about Brian Hibberd
A.He will be free this morning.
B.He will be away for two weeks.
C.He will be in office next Wednesday morning.
【答案】17.B 18.C 19.B 20.B
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
The National GalleryDescription:
The National Gallery is the British national art museum built on the north side of Trafalgar Square in London. It houses a diverse collection of more than 2,300 examples of European art ranging from 13th-century religious paintings to more modern ones by Renoir and Van Gogh. The older collections of the gallery are reached through the main entrance while the more modern works in the East Wing are most easily reached from Trafalgar Square by a ground floor entrance.Layout:
The modern Sainsbury Wing on the western side of the building houses 13th-to15th-century paintings, and artists include Duccio, Uccello, Van Eyck, Lippi, Mantegna, Botticelli and Memling.
The main West Wing houses 16th-century paintings, and artists include Leonardo da Vinci, Cranach, Michelangelo, Raphael, Bruegel, Bronzino, Titan and Veronese.
The North Wing houses 17th-century paintings, and artists include Caravaggio, Rubens, Poussin, Van Dyck, Velazquez, Claude and Vermeer.
The East Wing houses 18th-to early 20th-century paintings, and artists include Canaletto, Goya, Turner, Constable, Renoir and Van Gogh.Opening Hours:
The Gallery is open every day from 10 am to 6 pm (Fridays 10 am to 9 pm) and is free, but charges apply to some special exhibitions.Getting There:
Nearest underground stations: Charing Cross (2-minute walk), Leicester Square (3-minute walk), Embankment (7-minute walk), and Piccadilly Circus (8-minute walk).
21.In which century’s collection can you see religious paintings
A.The 20th B.The 17th
C.The 18th D.The 13th
22.Where are Leonardo da Vinci’s works shown
A.In the East Wing. B.In the main West Wing.
C.In the Sainsbury Wing. D.In the North Wing.
23.Which underground station is closest to the National Gallery
A.Charing Cross. B.Leicester Square.
C.Embankment. D.Piccadilly Circus.
【答案】21.D 22.B 23.A
【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了英国国家美术馆的展品以及这个展馆的布置、开馆的时间等情况。
21.细节理解题。根据第一段中的ranging from 13th century religious paintings to...可知人们可以在这里看到13世纪的宗教图画。B、C、D三项中的图画都没有涉及religious这个词。故选D。
22.细节理解题。由第三段中的The main West Wing houses 16th century paintings,and artists include Leonardo da Vinci...可知,达 芬奇的作品可以在the main West Wing中看到,因此选B。其他几个地方都没有展出达 芬奇的画。故选B。
23.细节理解题。根据最后一段中的Nearest underground stations:Charing Cross(2 minute walk)...可知,Charing Cross离国家美术馆只有步行2分钟的路程,其他几个地方离国家美术馆的距离都比Charing Cross远。故选A。
【点睛】细节理解题解题思路与应试技巧
细节题是针对文中某个细节、某句话或某部分具体内容设置问题,正确答案的根据一定可以在原文中找到,即原文的改写往往成为正确选项。
通常细节题的正确选项有以下特征:
1、对原文句子中的关键词进行替换。把原文中的一些词换成意义相近的词,成为正确选项。
2、词性或者语态的变化。把原文中的一些词变换一下词性,或者改变原文句子的语态,给考生制造障碍。
3、语言简化。把原文中的复杂语言现象进行简化,成为正确答案。
4、正话反说。把原文中的意思反过来表达而成为正确选项(适用于寻找错误选项的题目)。
干扰项也是以文章中的某个细节设题,若不仔细辨别,很容易把它当成正确选项。干扰项有以下特征:
1、将原文内容扩大或缩小。把原文中的限定词去掉或替换,使该选项看似正确,实际上却是错误选项。
2、把未然当已然。改变文中某句话的时态,如把将来时变成现在时,把未发生的事情当成已发生的事情。
3、无中生有。即选项内容是根据主观想象或推测得出的结论,而文中并未涉及。
4、偷换概念。把原来做该事的“张三”换成“李四”,所述细节确实与原文一致,一不小心就会误选。
5、文不对题。这类题最不容易辨别,选项中的描述与原文完全一致,确属原文中的一个细节,这时要回到题干,看该选项是否能回答题干所提的问题。
B
Every year around August, millions of teens take their parents to stores to buy new clothes for the start of the school year. Not every parent can afford this, and some teens are forced to go to school in the same clothes they wore last year. The obvious differences in clothes cause differences among students. There is a simple solution to this problem; school uniforms (校服).
I know from personal experience and surveys that wearing uniforms creates a sense of equality among peers (同龄人).
From sixth grade until I graduated from senior high school, I attended a school that required students to wear uniforms. The uniform was very simple: dark brown shoes, green-brown pants, and a white shirt. The uniform left little room for any kind of self-expression, especially through clothes.
However, I learned how to stand out by expressing myself through my personality, art, and sports. I did not know I could draw until the sixth grade. I also would never have learned of my musical abilities if it hadn’t been for my desire to find ways to express myself. Uniforms taught me that I was myself, except what I wore.
Uniforms also contribute to a much safer learning environment. I remember a particular event that happened in my junior high school. A man ran away from prison and wanted to hide in the gym of our school. Luckily, cameras all over the school quickly found the stranger before any danger could ever happen as he was out of place. School officials kept the man locked inside our gym until the police came to take him back to prison.
Uniforms help provide a better educational experience for all students no matter what race, culture, or economic class (经济阶层). In closing, wearing uniforms is good for both schools and students.
24.How does the author introduce the topic
A.By explaining a basic rule.
B.By challenging others’ views.
C.By describing a common problem.
D.By sharing his parents’ experience.
25.Which of the following could the author agree with
A.Uniforms should be more modern.
B.Uniforms can help shape better students.
C.Uniforms are popular with students.
D.Uniforms are bad for self-development.
26.What do the underlined words “out of place” in Paragraph 5 probably mean
A.Dressing differently. B.Standing straight.
C.Running fast. D.Breathing heavily.
27.What is the author’s purpose in writing the text
A.To record his high school life.
B.To show his supportive view towards uniforms.
C.To ask students to like what they wear.
D.To introduce high school uniforms.
【答案】24.C 25.B 26.A 27.B
【解析】本文是一篇夹叙夹议文。为了避免因服装不同造成学生之间的一些差别和攀比,穿校服成为一个较好的解决办法。作者通过自身的一些经历和体会,讲述了穿校服带来的好处。
24.推理判断题。根据第一段“There is a simple solution to this problem: school uniforms. (这个问题有一个简单的解决办法:校服)”可知,作者用“this problem”引出了文章主题。根据第一段中“Every year around August, millions of teens take their parents to stores to buy new clothes for the start of the school year. Not every parent can afford this, and some teens are forced to go to school in the same clothes they wore last year. The obvious differences in clothes cause differences among students.(每年8月左右,数百万青少年带着父母去商店为新学年的开始购买新衣服。不是每个家长都能负担得起,一些青少年被迫穿和去年一样的衣服去上学。服装上的明显差异造成了学生之间的差异)”可知,这是一个普遍问题,所以作者是通过描写一个普遍问题而引出主题。故选C。
25.推理判断题。根据第二段“I know from personal experience and surveys that wearing uniforms creates a sense of equality among peers (同龄人).(我从个人经历和调查中了解到,穿制服会在同龄人之间产生一种平等感)”和第四段“ Uniforms taught me that I was myself, except what I wore.(校服让我知道我就是我自己,除了我的穿着)”、第五段“Uniforms also help to a much safer learning environment. (校服还有助于营造更安全的学习环境)”和最后一段“Uniforms help provide a better educational experience for all students no matter what race, culture, or economic class (经济阶层).(校服有助于为所有学生提供更好的教育体验,无论什么种族、文化或经济阶层)”可推断,作者认为校服对学生有很大好处,能够帮助塑造更好的学生。故选B。
26.词句猜测题。根据前文“Luckily, cameras all over the school quickly found the stranger before any danger could ever happen as he was out of place. (幸运的是,在可能发生危险之前,遍布学校里的摄像头很快发现了这个陌生人,因为他out of place)”并结合全文可知,这个陌生人因为没有穿校服,与其它同学不相称,所以很显眼,很容易被发现,out of place意为“穿着不同(Dressing differently)”。故选A。
27.推理判断题。根据最后一段“In closing, wearing uniforms is good for both schools and students. (总之,穿校服对学校和学生都有好处)”并结合前文可知,作者主要是为了描写穿校服的好处,表达自己支持校服的观点。故选B。
C
When I mentioned to some friends that we all have accents (口音), most of them proudly replied, “Well, I speak perfect English/ Chinese/ etc. But this kind of response makes me fail to understand the true meaning of accents.
Usually, what we mean when we say someone “has an accent” is that their accent is different from the local one, or that pronunciations are different from our own. But this definition of accents is limiting and could give rise to prejudice. Funnily enough, in terms of the language study, every person speaks with an accent. It is the regular differences in how we produce sounds that define our accents. Even if you don’t hear it yourself, you speak with some sort of accent. In this sense, it’s pointless to point out that someone “has an accent”. We all do!
Every person speaks a dialect (方言), too. In the field of language study, a dialect is a version of a language that is characterized by its variations of structure, phrases and words. For instance, “You got eat or not ” (meaning “Have you eaten ”) is an acceptable and understood question in Singapore Oral English. The fact that this expression would cause a standard American English speaker to take pause doesn’t mean that Singapore Oral English is “wrong” or “ungrammatical”. The sentence is well-formed and clearly communicative, according to native Singapore English speakers’ solid system of grammar. Why should it be wrong just because it’s different
We need to move beyond a narrow conception of accents and dialects — for the benefit of everyone.
Language differences like these provide deep understandings into people’s cultural experiences and backgrounds. In a global age, the way one speaks is definitely a part of one’s identity. Most people would be happy to talk about the cultures behind their speech. We’d learn more about the world we live in and make friends along the way.
28.What does the author think of his/ her friends’ response in paragraph 1
A.It reflects their self-confidence.
B.It reflects their language levels.
C.It misses the point of communication.
D.It misses the real meaning of accents.
29.Why does the author use the example of Singapore Oral English
A.To support the use of dialects.
B.To show the diversity of dialects.
C.To correct a grammatical mistake.
D.To highlight a traditional approach.
30.What does the author recommend us to do in the last paragraph
A.Learn to speak with your local dialect.
B.Seek for an official definition of accents.
C.Appreciate the value of accents and dialects.
D.Distinguish our local languages from others’.
31.What can be a suitable title for this passage
A.Everyone Has an Accent
B.Accents Weaken Our Uniqueness
C.Dialects Lead to Misunderstanding
D.Standard English Is at Risk
【答案】28.D 29.A 30.C 31.A
【解析】本文是一篇议论文。主要论述了每个人都有口音。从这个意义上说,指出某人“有口音”是毫无意义的。语言差异可以帮助人们洞察他人的文化经历和背景,因此我们要欣赏口音和方言的价值。
28.推理判断题。根据第一段“When I mentioned to some friends that we all have accents, most of them proudly replied, “Well, I speak perfect English/ Chinese/ etc. But this kind of response makes me fail to understand the true meaning of accents.(当我跟一些朋友提到我们每个人说话都有口音时,他们中的大多数人都自豪地回答:“哦,我说的是标准的英语或汉语等等。” 但这种回应让我无法理解口音的真正含义。)”可知,作者认为他或她的朋友的回应忽略了口音的真正含义。故选D。
29.推理判断题。根据第三段第一句“Every person speaks a dialect, too. (每个人也会说一种方言。)”及本段后文“American English speaker to take pause doesn’t mean that Singapore Oral English is “wrong” or “ungrammatical”. The sentence is well-formed and clearly communicative, according to native Singapore English speakers’ solid system of grammar. Why should it be wrong just because it’s different (以美式英语为母语的人会停顿,这并不意味着新加坡英语口语是 “错误的” 或 “不合语法的”。按照新加坡英语母语者自成体系的语法规则,这个句子结构规范,表意清晰。仅仅因为它与众不同,就该被视为错误吗?)”可知,作者认为不能因为它不同就认为它是错的。所以作者使用新加坡口语的例子是为了证明使用方言是可以接受的。故选A。
30.推理判断题。根据最后一段“Language differences like these provide deep understandings into people’s cultural experiences and backgrounds. In a global age, the way one speaks is definitely a part of one’s identity. Most people would be happy to talk about the cultures behind their speech. We’d learn more about the world we live in and make friends along the way.(诸如此类的语言差异能让我们深入了解人们的文化经历和背景。在全球化时代,一个人的说话方式无疑是其身份认同的一部分。大多数人会很乐意谈论自己语言背后的文化。这样一来,我们会更多地了解我们所生活的世界,还能在这个过程中交到朋友。)”可知, 作者在最后一段中建议我们欣赏口音和方言的价值。故选C。
31.主旨大意题。根据第二段“In this sense, it’s pointless to point out that someone “has an accent”. We all do! (从这个意义上说,指出某人“有口音”是毫无意义的。我们都有!)”以及第三段“Every person speaks a dialect, too. (每个人也会说一种方言。)”可知,作者认为每个人都有口音,而且作者在最后一段指出不同的口音可以让我们更多地了解我们生活的世界,并在这一过程中结交朋友。故A项“Everyone Has an Accent (每个人都有口音)”最能概括本文主旨。故选A。
D
During the five day International Labor Day holiday that began on April 30, tourist attractions that offered ancient Chinese or guofeng experiences attracted a lot of people, some of whom wore traditional clothing and makeup to enhance the pleasure of their experiences.
Qujiang New District in Xi’ an, Shaanxi Province, attracted tourists with a new attraction on the theme (主题) of the TV show The Longest Day in Chang’ an. It offered visitors a chance to “travel back in time” and experience a day in the life of people living in the Tang Dynasty (朝代). Xi’ an, known as Chang’ an back then, was the capital.
The World Rural Tourism Town in Huzhou, Zhejiang Province, held a cultural festival with a silk and Song Dynasty theme. During the first three days of the holiday, the place received nearly 30,000 visits, which put it into an online list of the 10 most popular Huzhou attractions.
The Jizhouyao scenic area in Jiangxi Province held a tourism festival with a Song Dynasty theme. Tourists, wearing period costumes and makeup, tried their hand at Touhu — throwing arrows into wine pitchers — and tasted Yonghe Tofu, one of the top 10 Jiangxi dishes.
The Covid-19 pandemic has accelerated (加快) changes in the needs of tourists, who are increasingly looking for comfortable and safe tourism products that benefit both the environment and people’s health. For tourism businesses, it’s important to highlight the cultural elements of their products by drawing inspiration from traditional Chinese culture.
Hotels also took advantage of the guofeng craze to feed the growing love for traditional Chinese culture. A guofeng hotel provided replica (仿制品) costumes from online games based on the Chinese classic Journey to the West, which the guests could try on for photos.
32.What does the underlined word “enhance” in Paragraph I mean
A.Recognise. B.Increase. C.Design. D.Request.
33.Qujiang New District attracted tourists because of ________.
A.its delicious food B.its geographical location
C.its beautiful scenery D.its themed tourist attraction
34.What did the World Rural Tourism Town and the Jizhouyao scenic area have in common
A.They were popular online.
B.They offered traditional costumes.
C.They were famous for local snacks.
D.They shared the Song Dynasty theme.
35.What is the best title for the passage
A.Guofeng Differs from Place to Place
B.The Traditional Culture Brings Changes
C.The Ancient Culture Adds to Holiday Attraction
D.The Covid-19 Pandemic Changes China’s Tourism
【答案】32.B 33.D 34.D 35.C
【解析】本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了五一劳动节假期期间,提供中国古风体验的旅游景点吸引了大量游客。
32.词句猜测题。根据第一段“some of whom wore traditional clothing and makeup (他们中的一些人穿着传统的服装和化妆)”并结合常识可知,一些游客穿传统的服装,化传统的妆应该是为了增强他们体验的真实性,enhance意为“增加”,和increase意思相近,故选B。
33.细节理解题。根据第二段“Qujiang New District in Xi’ an, Shaanxi Province, attracted tourists with a new attraction on the theme(主题)of the TV show The Longest Day in Chang’ an. It offered visitors a chance to “travel back in time” and experience a day in the life of people living in the Tang Dynasty(朝代). (近日,陕西省西安市曲江新区以电视剧《长安最长的一天》为主题打造了一个新景点,吸引了众多游客。它为游客提供了一个“穿越回到过去”的机会,体验唐朝(618-907年)人们的一天生活。)”可知,曲江的旅游景点吸引了很多游客是因为它的主题旅游景点。故选D。
34.细节理解题。根据第三段“The World Rural Tourism Town in Huzhou, Zhejiang Province, held a cultural festival with a silk and Song Dynasty theme. (浙江湖州的世界乡村旅游小镇举办了一场以丝绸和宋朝为主题的文化节。)”以及第四段“The Jizhouyao scenic area in Jiangxi Province held a tourism festival with a Song Dynasty theme. (江西省吉州窑景区举办了一场以宋代为主题的旅游节。)”可知,两地都举办了宋代主题的旅游节。选项D“They shared the Song Dynasty theme. (它们有着相同的主题。)”符合题意。故选D。
35.主旨大意题。根据第一段“tourist attractions that offered ancient Chinese or guofeng experiences attracted a lot of people, some of whom wore traditional clothing and makeup to enhance the pleasure of their experiences. (提供中国古风体验的旅游景点吸引了大量人群,一些人穿着传统服装,化着传统妆容,以增强他们体验的真实性。)”以及最后一段“Hotels also took advantage of the guofeng craze to feed the growing love for traditional Chinese culture. (酒店也利用“国风热”来满足人们对中国传统文化日益增长的热情。)”可知,本篇文章围绕着中国古风体验促进节假日旅游行业发展展开叙述。选项C“The Ancient Culture Adds to Holiday Attraction (古老的文化为节日增添魅力)”可作为最好的题目。故选C。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Many cultures follow different calendars and celebrate the New Year at different times. The Lunar New Year is one example. 36 Here is a look at a few of them:
Getting rid of bad luck
Many cultures have traditions meant to scare off bad luck. This often involves using fire or loud noises—or both—often in the form of fireworks! 37 For example, just before the New Year, people in Denmark find the highest surface of their furniture and jump from it as the New Year starts.
38
Many cultures have certain foods that are said to bring good luck. In the southern part of the United States, people often eat black-eyed peas and pork for good luck in the New Year. In other parts of the U. S., people eat sauerkraut (泡菜) with pork sausage on New Year’s Day. And in Japan, people eat soba noodles on New Year’s Eve, which represent longevity (长寿). 39
Clothing traditions
40 But some traditions take it a step farther than that. In Japan, for example, some people may dress up like the zodiac animal for the coming year. In many countries, some organizations will hold a variety of activities to encourage people to wear traditional clothes.
A.Food for good luck.
B.All kinds of cultures.
C.Before they drink, they will always express wishes to each other.
D.While they eat, they try not to break the long noodles.
E.Of course, some traditions meant to avoid bad luck do not involve fire at all.
F.To start the New Year off on the right foot, many people like to wear new clothes.
G.There are many traditions around the world for the New Year.
【答案】36.G 37.E 38.A 39.D 40.F
【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了不同的国家庆祝新年的一些传统。
36.根据上文“Many cultures follow different calendars and celebrate the New Year at different times. The Lunar New Year is one example. (许多文化遵循不同的日历,在不同的时间庆祝新年。农历新年就是一个例子。)”和下文“Here is a look at a few of them (下面来看看其中的几个)”可知,世界上不同文化庆祝新年有不同传统,这里只是列举了几个。空处承接上文,并起到总领作用。G项中的“the New Year”和上文中的“The Lunar New Year”相呼应,“many traditions”和下文中的“them”相呼应,故G选项“世界各地有许多新年传统。”符合语境。故选G。
37.根据上文“This often involves using fire or loud noises — or both — often in the form of fireworks! (这通常涉及使用火或大声噪音——或两者兼而有之——通常以烟花的形式出现!)”和下文“For example, just before the New Year, people in Denmark find the highest surface of their furniture and jump from it as the New Year starts. (例如,就在新年之前,丹麦人会找到家具的最高表面,并在新年开始时从上面跳下来。)”可知,一些避免厄运的传统与火并没有关系。故E选项“当然,一些旨在避免厄运的传统根本不涉及火。”符合语境。故选E。
38.本空为本段小标题,根据下文“Many cultures have certain foods that are said to bring good luck. (许多文化都有一些据说能带来好运的食物。)”可知,本段主要讲述了用来祈求好运的食物。故A选项“祈求好运的食物。”概括了本段内容,作为小标题,符合题意。故选A。
39.根据上文“And in Japan, people eat soba noodles on New Year’s Eve, which represent longevity (长寿). (在日本,人们在除夕夜吃荞麦面,这代表着长寿。)”可知,本句应当是说明日本人在吃面时的习惯,故D选项“当他们吃的时候,他们尽量不弄断长面条。”符合语境。故选D。
40.根据本段的小标题Clothing traditions (服装传统)和下文“But some traditions take it a step farther than that. In Japan, for example, some people may dress up like the zodiac animal for the coming year. (但有些传统比这更进一步。例如,在日本,有些人可能会打扮得像来年的生肖动物。)”可知,本段主要是关于新年人们的穿着问题。故F选项“为了让新年有个好的开始,许多人喜欢穿新衣服。”符合语境。故选F。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I couldn’t walk or speak until the age of 6. My classmates often 41 me because I couldn’t remember what the teacher had taught me. Mum had to explain to them that I was 42 , and learnt slower than others, so that I wouldn’t be bullied (霸凌). Although my teachers tried their best to teach me, I 43 to keep up with others. I changed schools many times. 44 , at the age of 8, I was placed in a special school for children with disabilities, but I still couldn’t 45 .
My life turned around when I was 10. Mum and I were taking a walk in a nearby 46 when we came across a group of athletes with disabilities. They were training at the campus’ open field. Mum got near and asked them if I could 47 them. At the time, I had problems 48 and had to hold on to someone’s hand for support. So we were 49 that the answer was “yes”. I 50 simple training every Saturday. Even simple training was 51 for me, but I never gave up.
After a few months, when I was at my daily 25-metre run practice, my teammate 52 me to let go of his hand. He kept telling me that I could make it. I couldn’t believe it when I crossed the finish line without any 53 . The team went wild. I was so 55 and pushed me to greater heights.
41.A.cared about B.stayed with C.laughed at D.spoke to
42.A.different B.careless C.shy D.small
43.A.refused B.failed C.hated D.forgot
44.A.Finally B.Suddenly C.Unluckily D.Unnaturally
45.A.sign up B.put up C.give up D.keep up
46.A.park B.campus C.village D.forest
47.A.meet B.invite C.satisfy D.join
48.A.walking B.reading C.hearing D.writing
49.A.surprised B.proud C.sure D.afraid
50.A.missed B.provided C.avoided D.started
51.A.boring B.tough C.dangerous D.bad
52.A.taught B.forced C.encouraged D.warned
53.A.effort B.focus C.reason D.help
54.A.nervous B.tired C.amazed D.awkward
55.A.dreams B.abilities C.words D.ideas
【答案】41.C 42.A 43.B 44.A 45.D 46.B 47.D 48.A 49.A 50.D 51.B 52.C 53.D 54.C 55.B
【解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述作者患有残疾,参加跑步训练时队友的帮助让作者感受到别人支持的力量,让作者取得了更大的成就。
41.考查动词短语辨析。句意:我的同学经常嘲笑我,因为我不记得老师教我的东西。A. cared about关心;B. stayed with和……待在一起;C. laughed at嘲笑;D. spoke to和……说话。根据下文“because I couldn’t remember what the teacher had taught me.”可知,作者受到同学们的嘲笑,故选C。
42.考查形容词词义辨析。句意:妈妈不得不向他们解释,我和别人不一样,学得比别人慢,这样我就不会被欺负。A. different不同的;B. careless粗心的;C. shy害羞的;D. small小的。根据“learnt slower than others”可知,作者学习比别人慢,和别人不同,故选A。
43.考查动词词义辨析。句意:虽然我的老师尽了最大的努力来教我,但我还是跟不上别人。A. refused拒绝;B. failed失败,未能;C. hated憎恨;D. forgot忘记。根据“Although my teachers tried their best to teach me”表达的转折、让步语气可知,虽然老师尽全力教作者,但作者还是跟不上别人,故选B。
44.考查副词词义辨析。句意:最后,在我8岁的时候,我被安排进了一所残疾儿童的特殊学校,但我仍然跟不上。A. Finally最后;B. Suddenly突然;C. Unluckily不幸地;D. Unnaturally不自然地。根据上文“I changed schools many times.”可知,作者换了很多学校,最后来到一所残疾儿童的特殊学校,故选A。
45.考查动词短语辨析。句意同上。A. sign up报名;B. put up张贴;C. give up放弃;D. keep up跟上。根据上文“learnt slower than others”以及“I ____3____ to keep up with others”可知,作者学得慢,来到特殊学校还是跟不上,故选D。
46.考查名词词义辨析。句意:妈妈和我在附近的一个校园散步时,遇到了一群残疾运动员。A. park公园;B. campus校园;C. village村庄;D. forest森林。根据下文“They were training at the campus’ open field.(他们在学校的空地上训练)”可知,作者和妈妈在附近的一个校园散步,故选B。
47.考查动词词义辨析。句意:妈妈走近他们,问我能不能加入他们。A. meet遇见;B. invite邀请;C. satisfy使满意;D. join加入。下文“when I was at my daily 25-metre run practice”提到作者每天训练,故此处妈妈询问作者能不能加入,故选D。
48.考查动词词义辨析。句意:当时,我走路有困难,必须抓住别人的手来支撑。A. walking走路;B. reading阅读;C. hearing听见;D. writing写。根据“had to hold on to someone’s hand for support”可知,作者必须抓住别人的手来支撑,推知作者走路有困难,故选A。
49.考查形容词词义辨析。句意:所以我们对于答案“可以”感到很惊讶。A. surprised惊讶的;B. proud骄傲的,自豪的;C. sure确定的;D. afraid害怕的。根据“had to hold on to someone’s hand for support”可知,作者连走路都有困难,所以当他们同意作者加入训练时,作者和妈妈感到很惊讶,故选A。
50.考查动词词义辨析。句意:我开始每周六进行简单的训练。A. missed错过,思念;B. provided提供;C. avoided避免;D. started开始。根据上文“the answer was “yes””和下文“but I never gave up”可知,他们同意作者加入,作者开始参加训练,故选D。
51.考查形容词词义辨析。句意:即使是简单的训练对我来说也很困难,但我从未放弃。A. boring令人厌烦的;B. tough困难的;C. dangerous危险的;D. bad坏的。根据“but I never gave up”表达的转折可知,虽然训练很困难,但是作者从不放弃,故选B。
52.考查动词词义辨析。句意:几个月后,当我在进行每天25米的跑步训练时,我的队友鼓励我放开他的手。A. taught教;B. forced强迫;C. encouraged鼓励;D. warned警告。根据下文“He kept telling me that I could make it.(他一直告诉我,我能做到)”可知,队友鼓励作者,故选C。
53.考查名词词义辨析。句意:当我在没有任何帮助的情况下冲过终点线时,我简直不敢相信。A. effort努力;B. focus焦点;C. reason原因;D. help帮助。根据上文“let go of his hand”可知,作者放开了队友的手,所以是在没有任何帮助的情况下冲过了终点线,故选D。
54.考查形容词词义辨析。句意:我太惊讶了,我给了我的队友一个熊抱。A. nervous紧张的;B. tired累的;C. amazed吃惊的,惊奇的;D. awkward尴尬的。结合语境以及“I gave my teammate a bear hug”可知,作者第一次在没有帮助的情况下冲过终点线,应是感到大为吃惊,故选C。
55.考查名词词义辨析。句意:这是我第一次感受到人们的支持,他们相信我的能力,并把我推向更高的高度。A. dreams梦想;B. abilities能力;C. words话;D. ideas主意,想法。根据上文“He kept telling me that I could make it.(他一直告诉我,我能做到)”可知,队友相信作者的能力,故选B。
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。
The new year picture, also known as nianhua in Chinese, is mostly posted during the Chinese new year holiday for decoration. It is 56 unique art form in Chinese folk culture.
The new year painting is a traditional art form 57 has been passed down for centuries in China. The history can date back to the period of Han dynasty. Its 58 (origin) form was a picture of characters from mythical stories. Later, the new year picture became popular and 59 (wide) spread. During the Qing dynasty, the art 60 (reach) its high point. 61 the new year picture can be found everywhere in China, the industry used 62 (control) by a small number of leading producers at four localities: Yangliuqing. Yangjiabu, Taohuawu and Foshan. In terms of their brushwork or style, the 63 (picture) employ simple, clear lines and brilliant colors. Life-like in form and rich in content, the new year picture generally features auspicious (吉祥的) subjects, like babies 64 (hold) a fish.
65 a folk art, the new year picture displays people’s celebrations and expectations of the future. This traditional artistic form is still attractive now and loved by everyone.
【答案】56.a 57.that/which 58.original 59.widely 60.reached 61.Although/Though/While 62.to be controlled 63.pictures 64.holding 65.As
【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了中国的民间文化艺术形式——年画。
56.考查冠词。句意:它是中国民间文化中一种独特的艺术形式。根据下文的form可知,此处是指年画是“一种”艺术形式,表泛指,且unique以辅音音素开头,所以用不定冠词a。故填a。
57.考查定语从句。句意:年画是一种传统的艺术形式,在中国已经传承了几个世纪。分析句式结构可知,此处是定语从句,先行词指物,且从句中缺少主语,所以用关系代词that或which。故填that/which。
58.考查形容词。句意:它最初的形式是神话故事中的人物画像。根据空格后的名词form可知,此处应该用提示词的形容词形式original作定语修饰名词。故填original。
59.考查副词。句意:后来,年画开始流行并广泛传播。根据空格后的动词spread可知,修饰动词应该用副词,所以空格处应该用提示词的副词形式。故填widely。
60.考查动词的时态。句意:在清代,这门艺术达到了顶峰。根据上文“During the Qing dynasty (在清朝时期)”可知,本句的时态为一般过去时,且空格处是谓语的位置,所以用动词的过去式形式。故填reached。
61.考查连词。句意:尽管年画在中国随处可见,但这个行业过去由四个地方的少数主要生产商控制:杨柳青、杨家堡、桃花坞和佛山。分析句意和句式结构可知,此处是让步状语从句,且位于句首的单词首字母要大写。故填Although/Though/While。
62.考查动词不定式。句意:同上。根据空格前的used可知,此处用固定短语used to do表示“过去常常”,又因为提示词control和主语之间是被动关系,所以用动词不定式的被动语态。故填to be controlled。
63.考查名词。句意:就他们的笔法或风格而言图片采用简单、清晰的线条和明亮的色彩。根据空格前的the可知,此处应该用名词作主语,再根据下文的谓语动词employ可知,主语应该用名词的复数形式。故填pictures。
64.考查非谓语动词。句意:形式栩栩如生,内容丰富,年画一般以吉祥为主题,如婴儿拿着一条鱼。分析句式结构可知,此处用非谓语动词作后置定语,又因为hold和babies之间是主动关系,所以用非谓语动词中的现在分词作后置定语。故填holding。
65.考查介词。句意:作为一种民间艺术,年画表现了人们对未来的庆祝和期望。根据空格后的a folk art可知,此处用介词as表示“作为”一种民间艺术,且位于句首的单词首字母要大写。故填As。
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
最近你所在的国际班中有许多同学缺乏体育锻炼,每天都十分困倦,所以你决定给全班同学写封英文倡议信,劝说大家每天早上到校后参加晨跑。
注意:写作词数应为80左右。
Dear classmates,
I’m writing to persuade you to take part in morning jogging after arriving at school every day.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Dear classmates,
I’m writing to persuade you to take part in morning jogging after arriving at school every day. Recently I noticed many students are under huge pressure of study, lack of exercise and thus sleepy in class. Morning jogging can bring us a lot of benefit.
Regular exercise will do good to health. Morning jogging can help lessen stress and at the same time, equip us with firm will to overcome difficulties. Finally, if a day begins with exercise, we can keep a positive state of mind and remain in high spirits all day.
I would appreciate it if you could consider my suggestions.
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生写封倡议信,劝说大家每天早上到校后参加晨跑。
【详解】1.词汇积累
缺少:lack of → short of
减少,减轻:lessen → decrease
坚定的:firm → determined
克服:overcome → get over
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Regular exercise will do good to health.
拓展句:It is known to all that regular exercise will do good to health.
【点睛】【高分句型1】 Recently I noticed many students are under huge pressure of study, lack of exercise and thus sleepy in class. (运用了省略that引导的宾语从句)
【高分句型2】 Finally, if a day begins with exercise, we can keep a positive state of mind and remain in high spirits all day. (运用了if引导的条件状语从句)
第二节(满分25分)
阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
A North Carolina woman had her first birthday party at 105 years old. Although she is so old, she never realized her dream—she wanted to have a birthday party. She also wished to receive 105 birthday cards, the same number as her age.
Lorene Summey is an elderly person at Somerset Court, a nursing home in Cherryville, North Carolina. Two months ago, a worker in the nursing home asked Summey what she would like for her upcoming birthday.
“We have an old lady that has a birthday next month and she will be 105 years old! She has never had a big birthday party before, so I asked her several months ago what she would like to do for her birthday. She said she would love to have square dance at her birthday party,” Jodie Lankford wrote in a Facebook post. “I think this wish is not quite too difficult, and we can help her to achieve.”
“She explained to us her experiences in her childhood. She said her sister could always go out to enjoy herself but she had to stay home most of the time to take care of the younger ones. She felt unfairly treated by her parents at the time,” she said. “She wanted her hair and makeup done, and she wanted to wear the same dress she wore when she was young.”
“She is also concerned about another thing—she doesn’t think she could have 105 birthday cards sent by mail to her for her birthday! I’ve told her that we will have more. I have made her believe that her wish is sure to come true,” Lankford added.
Last Friday night, her great birthday party began on the square of the nursing home. The time came for the old lady to realize her wish.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Summey looked especially beautiful that day.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Back to her room, the caregivers showed Summey the birthday cards.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Summey looked especially beautiful that day. She wore a hat with jewelry and a dress with bright designs of flowers. She arrived at the party surrounded by a group of guests. Music started and the first program was the square dance. They celebrated the old lady’s birthday with a beautiful dance. Then, her friends and relatives gave her flowers, which kept her smiling all the time. At the end of the party, all the people present sang “Happy Birthday to You”.
Back to her room, the caregivers showed Summey the birthday cards. The old lady’s concerns about the number of her birthday cards turned out to be unnecessary. Instead of 105 birthday cards, she received more than 1,200, which came from people all over the country. There’s at least one card from every U.S. state. Other cards arrived from as faraway as England. From the bottom of her heart, Summery thanked each of the workers who took the time to make her birthday wish come true!
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了一位北卡罗来纳州的女性想要庆祝105岁的生日,她想要跳方块舞,同时还想要收到105张贺卡,养老院的工作人员帮助她实现心愿的故事。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“那天萨米看起来特别漂亮。”可知,第一段可描写生日派对的成功举办,工作人员一起和Summey跳方块舞。
②由第二段首句内容“回到她的房间,护理人员给她看生日贺卡。”可知,第二段可描写Summey收到了梦想的卡片并完成了心愿,她内心充满感激。
2.续写线索:Summery跳舞——大家祝福她“生日快乐”——收到贺卡——Summey感激
3.词汇激活
行为类
1.庆祝:celebrate/observe
2.证明:turn out/prove
3. 微笑:smile/beam
情绪类
①.担忧:concern/worry/fear
②.感谢:thank/show one’s gratitude to/be grateful
【点睛】[高分句型1]. Then, her friends and relatives gave her flowers, which kept her smiling all the time.(由关系代词which引导的非限制性定语从句)
[高分句型2]. From the bottom of her heart, Summery thanked each of the workers who took the time to make her birthday wish come true!(由关系代词who引导的限制性定语从句)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一英语上学期期中模拟卷(北师大版)
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 测试范围:必修一Unit1-Unit2(北师大版2019)
4. 难度系数:0.65。
5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.Who gave the woman the watch
A.Her brother. B.Her mother. C.Her boyfriend.
2.How did the man often contact his friends abroad
A.By email. B.By telephone. C.By video call.
3.What does the man want at first
A.An egg. B.A glass of water. C.Some coffee.
4.When will the speakers discuss the matter again
A.On Wednesday. B.On Thursday. C.On Friday.
5.What are the speakers going to do on Saturday
A.Enjoy a concert. B.Go to the cinema. C.Play computer games.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What has the man been doing recently
A.Making TV shows. B.Acting in a film. C.Training dogs.
7.What does the man think is mainly needed in his job
A.Patience. B.Skills. C.Talents.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What’s the probable relationship between the speakers
A.Saleswoman and customer.
B.Driver and passenger.
C.Husband and wife.
9.Which kind of pillows would the man like to take
A.The green ones. B.The blue ones. C.The yellow ones.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.Whom will Mike go to the airport with
A.His father. B.His friend. C.His colleague.
11.How will Mike go to the airport
A.By car. B.By taxi. C.By bus.
12.Why is Mike going to China
A.To take a business trip. B.To go sightseeing. C.To visit his family.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.What time is it probably now
A.4:30 pm. B.4:00 pm. C.3:30 pm.
14.Why does the woman use the railway station so often
A.To visit her family. B.To go sightseeing. C.To go on business trips.
15.How often does the woman use the railway station
A.Once a week. B.Twice a week. C.Once a month.
16.How does the woman usually get to the railway station
A.By subway. B.By car. C.By taxi.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.Why does the man make the phone call
A.To change a meeting time.
B.To talk with Brian Hibberd.
C.To leave a message.
18.What is Brian Hibberd doing
A.Making a phone call. B.Going on a holiday. C.Attending a meeting.
19.At what time will the man meet Brian Hibberd this Wednesday
A.At 3:00 pm. B.At 4:15 pm. C.At 4:50 pm.
20.What can we know about Brian Hibberd
A.He will be free this morning.
B.He will be away for two weeks.
C.He will be in office next Wednesday morning.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
The National GalleryDescription:
The National Gallery is the British national art museum built on the north side of Trafalgar Square in London. It houses a diverse collection of more than 2,300 examples of European art ranging from 13th-century religious paintings to more modern ones by Renoir and Van Gogh. The older collections of the gallery are reached through the main entrance while the more modern works in the East Wing are most easily reached from Trafalgar Square by a ground floor entrance.Layout:
The modern Sainsbury Wing on the western side of the building houses 13th-to15th-century paintings, and artists include Duccio, Uccello, Van Eyck, Lippi, Mantegna, Botticelli and Memling.
The main West Wing houses 16th-century paintings, and artists include Leonardo da Vinci, Cranach, Michelangelo, Raphael, Bruegel, Bronzino, Titan and Veronese.
The North Wing houses 17th-century paintings, and artists include Caravaggio, Rubens, Poussin, Van Dyck, Velazquez, Claude and Vermeer.
The East Wing houses 18th-to early 20th-century paintings, and artists include Canaletto, Goya, Turner, Constable, Renoir and Van Gogh.Opening Hours:
The Gallery is open every day from 10 am to 6 pm (Fridays 10 am to 9 pm) and is free, but charges apply to some special exhibitions.Getting There:
Nearest underground stations: Charing Cross (2-minute walk), Leicester Square (3-minute walk), Embankment (7-minute walk), and Piccadilly Circus (8-minute walk).
21.In which century’s collection can you see religious paintings
A.The 20th B.The 17th
C.The 18th D.The 13th
22.Where are Leonardo da Vinci’s works shown
A.In the East Wing. B.In the main West Wing.
C.In the Sainsbury Wing. D.In the North Wing.
23.Which underground station is closest to the National Gallery
A.Charing Cross. B.Leicester Square.
C.Embankment. D.Piccadilly Circus.
B
Every year around August, millions of teens take their parents to stores to buy new clothes for the start of the school year. Not every parent can afford this, and some teens are forced to go to school in the same clothes they wore last year. The obvious differences in clothes cause differences among students. There is a simple solution to this problem; school uniforms (校服).
I know from personal experience and surveys that wearing uniforms creates a sense of equality among peers (同龄人).
From sixth grade until I graduated from senior high school, I attended a school that required students to wear uniforms. The uniform was very simple: dark brown shoes, green-brown pants, and a white shirt. The uniform left little room for any kind of self-expression, especially through clothes.
However, I learned how to stand out by expressing myself through my personality, art, and sports. I did not know I could draw until the sixth grade. I also would never have learned of my musical abilities if it hadn’t been for my desire to find ways to express myself. Uniforms taught me that I was myself, except what I wore.
Uniforms also contribute to a much safer learning environment. I remember a particular event that happened in my junior high school. A man ran away from prison and wanted to hide in the gym of our school. Luckily, cameras all over the school quickly found the stranger before any danger could ever happen as he was out of place. School officials kept the man locked inside our gym until the police came to take him back to prison.
Uniforms help provide a better educational experience for all students no matter what race, culture, or economic class (经济阶层). In closing, wearing uniforms is good for both schools and students.
24.How does the author introduce the topic
A.By explaining a basic rule.
B.By challenging others’ views.
C.By describing a common problem.
D.By sharing his parents’ experience.
25.Which of the following could the author agree with
A.Uniforms should be more modern.
B.Uniforms can help shape better students.
C.Uniforms are popular with students.
D.Uniforms are bad for self-development.
26.What do the underlined words “out of place” in Paragraph 5 probably mean
A.Dressing differently. B.Standing straight.
C.Running fast. D.Breathing heavily.
27.What is the author’s purpose in writing the text
A.To record his high school life.
B.To show his supportive view towards uniforms.
C.To ask students to like what they wear.
D.To introduce high school uniforms.
C
When I mentioned to some friends that we all have accents (口音), most of them proudly replied, “Well, I speak perfect English/ Chinese/ etc. But this kind of response makes me fail to understand the true meaning of accents.
Usually, what we mean when we say someone “has an accent” is that their accent is different from the local one, or that pronunciations are different from our own. But this definition of accents is limiting and could give rise to prejudice. Funnily enough, in terms of the language study, every person speaks with an accent. It is the regular differences in how we produce sounds that define our accents. Even if you don’t hear it yourself, you speak with some sort of accent. In this sense, it’s pointless to point out that someone “has an accent”. We all do!
Every person speaks a dialect (方言), too. In the field of language study, a dialect is a version of a language that is characterized by its variations of structure, phrases and words. For instance, “You got eat or not ” (meaning “Have you eaten ”) is an acceptable and understood question in Singapore Oral English. The fact that this expression would cause a standard American English speaker to take pause doesn’t mean that Singapore Oral English is “wrong” or “ungrammatical”. The sentence is well-formed and clearly communicative, according to native Singapore English speakers’ solid system of grammar. Why should it be wrong just because it’s different
We need to move beyond a narrow conception of accents and dialects — for the benefit of everyone.
Language differences like these provide deep understandings into people’s cultural experiences and backgrounds. In a global age, the way one speaks is definitely a part of one’s identity. Most people would be happy to talk about the cultures behind their speech. We’d learn more about the world we live in and make friends along the way.
28.What does the author think of his/ her friends’ response in paragraph 1
A.It reflects their self-confidence.
B.It reflects their language levels.
C.It misses the point of communication.
D.It misses the real meaning of accents.
29.Why does the author use the example of Singapore Oral English
A.To support the use of dialects.
B.To show the diversity of dialects.
C.To correct a grammatical mistake.
D.To highlight a traditional approach.
30.What does the author recommend us to do in the last paragraph
A.Learn to speak with your local dialect.
B.Seek for an official definition of accents.
C.Appreciate the value of accents and dialects.
D.Distinguish our local languages from others’.
31.What can be a suitable title for this passage
A.Everyone Has an Accent
B.Accents Weaken Our Uniqueness
C.Dialects Lead to Misunderstanding
D.Standard English Is at Risk
D
During the five day International Labor Day holiday that began on April 30, tourist attractions that offered ancient Chinese or guofeng experiences attracted a lot of people, some of whom wore traditional clothing and makeup to enhance the pleasure of their experiences.
Qujiang New District in Xi’ an, Shaanxi Province, attracted tourists with a new attraction on the theme (主题) of the TV show The Longest Day in Chang’ an. It offered visitors a chance to “travel back in time” and experience a day in the life of people living in the Tang Dynasty (朝代). Xi’ an, known as Chang’ an back then, was the capital.
The World Rural Tourism Town in Huzhou, Zhejiang Province, held a cultural festival with a silk and Song Dynasty theme. During the first three days of the holiday, the place received nearly 30,000 visits, which put it into an online list of the 10 most popular Huzhou attractions.
The Jizhouyao scenic area in Jiangxi Province held a tourism festival with a Song Dynasty theme. Tourists, wearing period costumes and makeup, tried their hand at Touhu — throwing arrows into wine pitchers — and tasted Yonghe Tofu, one of the top 10 Jiangxi dishes.
The Covid-19 pandemic has accelerated (加快) changes in the needs of tourists, who are increasingly looking for comfortable and safe tourism products that benefit both the environment and people’s health. For tourism businesses, it’s important to highlight the cultural elements of their products by drawing inspiration from traditional Chinese culture.
Hotels also took advantage of the guofeng craze to feed the growing love for traditional Chinese culture. A guofeng hotel provided replica (仿制品) costumes from online games based on the Chinese classic Journey to the West, which the guests could try on for photos.
32.What does the underlined word “enhance” in Paragraph I mean
A.Recognise. B.Increase. C.Design. D.Request.
33.Qujiang New District attracted tourists because of ________.
A.its delicious food B.its geographical location
C.its beautiful scenery D.its themed tourist attraction
34.What did the World Rural Tourism Town and the Jizhouyao scenic area have in common
A.They were popular online.
B.They offered traditional costumes.
C.They were famous for local snacks.
D.They shared the Song Dynasty theme.
35.What is the best title for the passage
A.Guofeng Differs from Place to Place
B.The Traditional Culture Brings Changes
C.The Ancient Culture Adds to Holiday Attraction
D.The Covid-19 Pandemic Changes China’s Tourism
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Many cultures follow different calendars and celebrate the New Year at different times. The Lunar New Year is one example. 36 Here is a look at a few of them:
Getting rid of bad luck
Many cultures have traditions meant to scare off bad luck. This often involves using fire or loud noises—or both—often in the form of fireworks! 37 For example, just before the New Year, people in Denmark find the highest surface of their furniture and jump from it as the New Year starts.
38
Many cultures have certain foods that are said to bring good luck. In the southern part of the United States, people often eat black-eyed peas and pork for good luck in the New Year. In other parts of the U. S., people eat sauerkraut (泡菜) with pork sausage on New Year’s Day. And in Japan, people eat soba noodles on New Year’s Eve, which represent longevity (长寿). 39
Clothing traditions
40 But some traditions take it a step farther than that. In Japan, for example, some people may dress up like the zodiac animal for the coming year. In many countries, some organizations will hold a variety of activities to encourage people to wear traditional clothes.
A.Food for good luck.
B.All kinds of cultures.
C.Before they drink, they will always express wishes to each other.
D.While they eat, they try not to break the long noodles.
E.Of course, some traditions meant to avoid bad luck do not involve fire at all.
F.To start the New Year off on the right foot, many people like to wear new clothes.
G.There are many traditions around the world for the New Year.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I couldn’t walk or speak until the age of 6. My classmates often 41 me because I couldn’t remember what the teacher had taught me. Mum had to explain to them that I was 42 , and learnt slower than others, so that I wouldn’t be bullied (霸凌). Although my teachers tried their best to teach me, I 43 to keep up with others. I changed schools many times. 44 , at the age of 8, I was placed in a special school for children with disabilities, but I still couldn’t 45 .
My life turned around when I was 10. Mum and I were taking a walk in a nearby 46 when we came across a group of athletes with disabilities. They were training at the campus’ open field. Mum got near and asked them if I could 47 them. At the time, I had problems 48 and had to hold on to someone’s hand for support. So we were 49 that the answer was “yes”. I 50 simple training every Saturday. Even simple training was 51 for me, but I never gave up.
After a few months, when I was at my daily 25-metre run practice, my teammate 52 me to let go of his hand. He kept telling me that I could make it. I couldn’t believe it when I crossed the finish line without any 53 . The team went wild. I was so 55 and pushed me to greater heights.
41.A.cared about B.stayed with C.laughed at D.spoke to
42.A.different B.careless C.shy D.small
43.A.refused B.failed C.hated D.forgot
44.A.Finally B.Suddenly C.Unluckily D.Unnaturally
45.A.sign up B.put up C.give up D.keep up
46.A.park B.campus C.village D.forest
47.A.meet B.invite C.satisfy D.join
48.A.walking B.reading C.hearing D.writing
49.A.surprised B.proud C.sure D.afraid
50.A.missed B.provided C.avoided D.started
51.A.boring B.tough C.dangerous D.bad
52.A.taught B.forced C.encouraged D.warned
53.A.effort B.focus C.reason D.help
54.A.nervous B.tired C.amazed D.awkward
55.A.dreams B.abilities C.words D.ideas
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。
The new year picture, also known as nianhua in Chinese, is mostly posted during the Chinese new year holiday for decoration. It is 56 unique art form in Chinese folk culture.
The new year painting is a traditional art form 57 has been passed down for centuries in China. The history can date back to the period of Han dynasty. Its 58 (origin) form was a picture of characters from mythical stories. Later, the new year picture became popular and 59 (wide) spread. During the Qing dynasty, the art 60 (reach) its high point. 61 the new year picture can be found everywhere in China, the industry used 62 (control) by a small number of leading producers at four localities: Yangliuqing. Yangjiabu, Taohuawu and Foshan. In terms of their brushwork or style, the 63 (picture) employ simple, clear lines and brilliant colors. Life-like in form and rich in content, the new year picture generally features auspicious (吉祥的) subjects, like babies 64 (hold) a fish.
65 a folk art, the new year picture displays people’s celebrations and expectations of the future. This traditional artistic form is still attractive now and loved by everyone.
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
最近你所在的国际班中有许多同学缺乏体育锻炼,每天都十分困倦,所以你决定给全班同学写封英文倡议信,劝说大家每天早上到校后参加晨跑。
注意:写作词数应为80左右。
Dear classmates,
I’m writing to persuade you to take part in morning jogging after arriving at school every day.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
A North Carolina woman had her first birthday party at 105 years old. Although she is so old, she never realized her dream—she wanted to have a birthday party. She also wished to receive 105 birthday cards, the same number as her age.
Lorene Summey is an elderly person at Somerset Court, a nursing home in Cherryville, North Carolina. Two months ago, a worker in the nursing home asked Summey what she would like for her upcoming birthday.
“We have an old lady that has a birthday next month and she will be 105 years old! She has never had a big birthday party before, so I asked her several months ago what she would like to do for her birthday. She said she would love to have square dance at her birthday party,” Jodie Lankford wrote in a Facebook post. “I think this wish is not quite too difficult, and we can help her to achieve.”
“She explained to us her experiences in her childhood. She said her sister could always go out to enjoy herself but she had to stay home most of the time to take care of the younger ones. She felt unfairly treated by her parents at the time,” she said. “She wanted her hair and makeup done, and she wanted to wear the same dress she wore when she was young.”
“She is also concerned about another thing—she doesn’t think she could have 105 birthday cards sent by mail to her for her birthday! I’ve told her that we will have more. I have made her believe that her wish is sure to come true,” Lankford added.
Last Friday night, her great birthday party began on the square of the nursing home. The time came for the old lady to realize her wish.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Summey looked especially beautiful that day.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
Back to her room, the caregivers showed Summey the birthday cards.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录