/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优牛津译林版
专题21 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
1.阅读短文,完成下面的流程图。
Thousands of years ago, there was a clever old man in a village. One day, he lost his horse. Other people thought it was a bad thing, but the old man didn’t think so.
Some days later, his horse came back with another fine horse. Other people felt happy for him, but the old man said, “It may be a bad thing.”
Two days later, the old man’s son broke his leg when he was riding the horse, It was bad, but the old man said, “This may not be a bad thing.”
Some days later, all the healthy young men were caught to fight a war(战争). The old man’s son was safe because he could not walk.
As the saying goes (俗话说), “Bad luck often brings good luck.”
阅读故事,完成下列任务。
Thousands of years ago, there was a clever old man in a village. One day, he lost(lose 的过去式,丢失) his horse. Other people thought(think 的过去式,认为) it was a bad thing and they consoled the old man. But the old man didn’t think so. Some days later, his horse came back with another fine horse. Other people felt happy for him, but the old man said, “It may be a bad thing.” Two days later, the old man’s son broke his legs when he was riding the horse. It was bad, but the old man said, “This may not be a bad thing.” Some days later, all the healthy young men were caught to fight a war(打仗). The old man’s son was safe because he could not walk.
2.根据故事内容,用数字1-4给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( )
3.根据故事内容,选择正确的答案。
(1) What does the underlined word “consoled” mean ( )
A.嘲笑 B.安慰 C. 探望
(2) What does the story tell us ( )
A.As the saying goes(俗话说), “Bad luck often brings good luck.”
B.Losing a horse can get two horses.
C. Good things must turn into bad things.
One day, Mr Smith went to a dinner party. He was wearing very old clothes. He came into the room, but people in the room didn’t look at him. They didn’t ask him to sit at the table. He wasn’t happy, but he said nothing.
Mr Smith went home quickly and put on his best clothes. He went back to the party. Everyone in the room stood up and looked at him. They gave him good food to eat. Mr Smith took off his coat, picked the food up and said, “Eat, my coat!”
The other people were surprised and asked, “What are you doing Why do you do that ” Mr Smith answered, “I am asking my coat to eat food. When I wore old clothes, you didn’t look at me. You didn’t ask me to sit down either. Now I am wearing these nice clothes and you give me good food. Now I see, you give the food to my coat, not to me.”
4.阅读短文,选择正确的答案。
(1) One day, Mr Smith went to _____. ( )
A.a birthday party B.an English party C. a dinner party
(2) When Mr Smith first came into the room, people didn’t look at him. Why ( )
A.Because Mr Smith wore old clothes. B.Because people didn’t ask Mr Smith to come to the party.
C. Because Mr Smith didn’t say hello to the other people first.
(3) What’s the meaning of the underlined word “surprised” in Chinese ( )
A.害怕的 B.惊讶的 C. 不满的
(4) Which statement (说法) is RIGHT ( )
A.A man in good clothes should eat good food. B.A good coat should eat good food.
C. We can’t judge (判断) a man by his clothes.
5.将短文中画线的句子翻译成中文。
The Frog (青蛙) Prince
Long long ago, there was a little lovely princess (公主). One day, she _______ to a forest carrying her dear golden (金的) ball, it suddenly fell into the water and the princess _______ loudly. At that time, an ugly (难看的) frog turned up and told the princess he would help her to pick up the ball if she promised (承诺) him to make friend with him. The princess promised him and the frog dived (跳入) along into the river and _______ up the ball. However (然而), the princess didn’t keep her promise and ran away. The frog went to the palace (皇宫) the next day and the king soon understood what had happened. He was not _______ with the princess because the frog helped her. She should keep her promise. Then the frog had a meal with the princess. He wanted to sleep with the princess. She was very _______ and threw (扔) the frog to the wall rudely (粗鲁地). Magically (令人惊奇地), the frog turned into a prince.
At last, the princess and the frog prince lived happily together.
6.阅读短文,在横线上填上恰当的单词。
(1) A.go B.went C. goes
(2) A.laughed B.said C. cried
(3) A.picked B.looked C. took
(4) A.foolish B.clever C. happy
(5) A.angry B.happy C. sad
7.根据短文内容,选择正确答案。
(1) One day, the princess played with her _______, it fell into the water. ( )
A.a goldfish B.a football C. a golden ball
(2) The frog was very _______. ( )
A.beautiful B.handsome (英俊) C. ugly
(3) The princess got her ball, then _______. ( )
A.kept her promise B.ran away C. laughed at the frog
阅读理解。
The sun and the wind liked to play together. One day, they had a question, “Who is the best ” The sun wanted to be the best. The wind wanted to be the best, too.
There was a young man walking along the road. So they had a good idea: The one who can make the man take off his coat is the best.
The wind blew (吹), blew and blew... “I don’t like this wind,” said the young man. “I will put on my coat.” The wind could not get the coat off the young man.
The sun said to the wind, “You did not get the coat off. It is my turn now. I can do it. I can get the coat off.” The sun warmed the man.
“Here is the sun,” said the young man. “I don’t want my coat on now.” The man felt (感觉) hot and took off his coat.
“Ha! Ha!” said the sun. “I got the coat off.”
8.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) The sun let the wind ________ first. ( )
A.blowB.blewC. to blow :
(2) The wind blew and blew, but he ________ get the young man’s coat off. ( )
A.canB.couldn’tC. will
(3) The ________ made the man take off his coat at last. ( )
A.sunB.rainC. wind
9.根据短文内容及首字母提示填空。.
(1) The wind tried to make the man t off his coat.
(2) The young man was walking a the road.
(3) When the sun warmed the young man, the man became h .
阅读所给材料,完成下列句子。
Tom is reading the content page of a magazine. Please read it carefully.
The Youth Magazine Weekly
Content Page
Section 1 Activities update Sports activities 1 Musical performances 3 Language classes 4 Section 2 Star of the week: Albert Fung Albert Fung—the “Flying Fish” 5 Interview with Albert 7 Section 3 Topic of the week: Healthy Life Interview with Dr Chan 8 Ways to have a healthy lifestyle 13 Health tips from Dr Annie Fung 15
10.The Youth Magazine comes out every .
11.The magazine does not talk about (holidays / music / languages).
12.If Tom wants to learn about the new piano concert, he can read Section .
13.Albert Fung is good at .
14.Linda can know about the ways to have a lifestyle on Page .
Hello, everyone. My name is Liu Tao. I visited my grandparents with my friends last weekend. They live in a small town near Shanghai. They have a nice house. My grandparents were very glad to see us. In the morning, Wang Bing and Zhang Peng cleaned the house for my grandparents. After lunch, we worked in the garden. I watered the trees and flowers. Wang Bing picked apples. Zhang Peng planted some trees. We worked there for two hours. We were tried, but we were really happy.
15.What did Liu Tao do last weekend
16.Where do Liu Tao’s grandparents live
17.Who cleaned the house in the morning
18.What did Wang Bing do in the afternoon
19.How were the children
Dear Daming, I have three lessons at am and three lessons at pm. They are Chinese, Art and Music. I like Music very much. But I'm not good at Chinese. Can you help me Daming, today is my birthday. I want to invite you to my birthday party. My birthday is 5:00 pm. Mike
Mike is an American boy. He lives in New York. He is writing an e-mail to his pen friend, Daming.
20.Is Mike good at Chinese
21.Who has a birthday on this day
22.Who is Mike’s pen friend
23.Is Mike a girl
24.Who is Daming
A crow (乌鸦) got a piece of meat. She was very glad. She wanted to take the meat to her children. She was tired. She had a rest in a tree. A fox passed by. He was very hungry. He saw the crow in the tree and the piece of meat in her mouth. He was happy and said to the crow, “Hello, Ms Crow. You look so nice. I know you can sing very well. Would you sing for me ” The crow was glad to hear that and started to sing. When the crow opened her mouth, the meat fell down and the fox got it.
25.阅读短文,判断正(T)误(F)。
(1) The crow got a piece of bread. ( )
(2) The crow had a rest in a tree. ( )
(3) The crow could sing well. ( )
(4) The fox got the meat. ( )
26.根据短文内容,回答问题。
(1) Could the crow sing well
(2) Who got the meat finally
It was Saturday yesterday. My cousin, Amy, came to my house in the afternoon. First, we did our homework together. We finished our homework at about two o'clock. Then, Amy saw a model plane on my bookcase. She wanted to play with it. So I gave her the model plane. We played with it outside. The plane could fly high in the sky. Suddenly, a bird hit the model plane. The bird and the model plane both fell on the ground. My model plane was broken and the bird was hurt too.
What a bad day!
27.What day was it yesterday
28.What hit the model plane
29.Where was the model plane at first
30.What did the writer(作者) and Amy do first
31.What happened to the model plane and the bird at last
阅读短文,完成思维导图,每空一词。
There are lots of things to do in Sunshine Town.
The air is clean here. You can see many trees, lakes and green hills. There is also a beautiful park in the town centre. People like to take a walk in the park in the morning.
Sunshine Town is not far from the centre of Beijing. It takes only 40 minutes by underground.
Beijing duck is yummy. Would you like to try some There are many Chinese restaurants here. If you do not like Chinese food, there are some Western restaurants too.
There are lots of nice shops in our town. Many things are not expensive (昂贵的). You can buy wonderful presents for your family and friends there.
Do you like Beijing Opera If you want to learn more about Chinese art, don’t miss (错过) watching the opera shows.
Welcome to our town. We are glad to see you soon!
Welcome to Sunshine Town!
● Environment: 32 air
● Distance (距离): 33 the centre of Beijing
● Food: both 34 food and Western food in the town
● Shopping: can buy 35 for your family and friends
● Shows: can 36 the opera shows to learn more about Chinese art
根据海报内容,回答问题。
Palace Museum Open: 8:30-20:00 every day Bus: No. 718, No. 602, No. 604 Ticket selling(售票时间): 8:30-18:00 Ticket price(票价): 40 (adult 成人) 20 (child, student)
37.Can you buy the ticket at 19:00
.
38.Can I take the No. 718 bus to the Palace Museum
.
39.Is the Palace Museum in Shanghai
.
40.The Palace Museum opens for days a week.
41.Su Hai and Su Yang want to visit the Palace Museum. They should pay(付费) yuan.
The summer vacation is coming. Tina and Jenny are going to London with the school dancing club. They are going there by plane on July 15. They are going to stay there for six days. They are also going to dance for some English children and learn some English dancing. They want to see Big Ben and visit the British Museum in London. They also want to visit the London Eye and Tower Bridge.
Sherry is going to the USA with her family. They are going there by car on August 2. She is going to stay with her grandparents in Washington D.C. for a week. Her grandparents' house is near the White House, so Sherry and her family are going to go there, too. She also wants to go to some of the museums in Washington D.C. She is going to take many photos there.
42.Where is Tina going on her summer vacation
43.How is Sherry going there
44.What is Sherry going to do there
45.How long is Tina going to stay in London
阅读理解
Mr Black had two cats. One was big and the other was small. He liked them very much. One day his friend Mr Green came to see him. He was very surprised. He found there were two holes in the door, a big hole and a small one. He said, "My friend, why are there two holes in your door ”
“To let them in and out, "Mr Black answered. "But why are there two holes " asked his friend.
“How can the big cat go through the small hole "he said.
根据短文内容,填写下列句子
46.Mr Black had a cat and a cat.
47.When Mr Green found holes in the door, he was .
48.From this story, I think Mr Black is .
49.根据短文内容,把下列句子补充完整。
In China, most students go to school by bike or by bus. If the school is not far, they can walk to school every day. Few students are late for school. But things are different in other countries. In many Western countries, students live far from their schools and they have different ways to get to school. Many of them go by subway. In some cities, there are double-deck buses. This kind of bus has two floors and it can carry more people. So, some Students can take a double-deck bus to school. In some cold countries, it often snows. The students in town may take a school bus. But the students in villages far from the school have to go by sledge (雪橇)because there is snow everywhere. Sometimes, the students may be late for school. If it snows heavily, the students can only study at home. Guess, in which country, students may go to school by bus
(1)In this page, we can find_______ ways to go to_______.
(2)In China, if the students live near the school, they go to school_______ _______every day.
(3)The_______ _______can take more people.
(4)In some cold countries, the students go to school by sledge because there is______ ________.
(5)In some Western countries, many students go to school_______ _______.
根据文章内容,完成以下任务。
Every day we can find changes (改变) around us. Do you notice (注意) the nest in the tree Some days ago, there were still some eggs in it. And now we can hear birds cheeping (吱吱地叫). Do you notice the beautiful flowers in the garden But last Saturday, there were still some little buds (花蕾). Do you notice the clothes shop near your school There was a warm coat in the shop window last winter. Now there may be a pretty red dress. Do you notice your classmates Lily had long hair last week and she came to school with short hair this morning. Peter didn’t wear glasses yesterday. And now be has a pair of black glasses . Changes make the world always new.
50.选出最佳选项。
(1) The underlined (划线的) word neat means ______ in Chinese. ( )
A.网 B.鸟巢 C. 鸟蛋
(2) The buds can change into ______. ( )
A.grass B.trees C. flowers
(3) Peter wears ______ now. ( )
A.a pair of yellow glasses B.a pair of black shoes C. a pair of black glasses
(4) Which of the following is NOT true ( )
A.The eggs can change into birds.
B.The coat in the shop window changes from winter to summer.
C Lily came to school with short hair last week.
51.回答问题。
Do you like changes Why
根据短文内容,完成下列表格,每空一词。
Our life changed a lot. Many years ago, people read books to get new information(信息). They often went to the library and stayed there for a long time. But it was difficult for them to find the information. It took them a lot of time. Now, we can learn on the Internet. We don’t need to go out. We can study at home and learn by the computer. We can learn easily and quickly.
Now we have a lot of ways to learn. But I still like reading books best. Because a nice book is a good friend.
Then Now
People got the new information from 52 . Many people get the new information from the 53 .
We usually spent a lot of 54 in the 55 to learn. We study at home and learn 56 the computer.
It was 57 for them to find the information. We learn in an 58 and quick way.
There are a lot of 59 to learn. But reading books is still my 60 , because nice books are our good 61 .
Double Reduction Policy(双减政策)
David, 11 years old I’m a student in Guangming Primary School. I went home at four thirty before. Now I go home at five thirty, one hour later than before. I can do my homework at school. Then I can do my favourite things. I can go to bed before 9:30 at night. Anna, 8 years old I have less(更少) homework and I don’t feel tired every day. I have enough(足够的) time to play the piano after school.
Peter, 13 years old I listen to music and it makes me excited. I play basketball after dinner. Then I read books. Jack, 10 years old I have no homework after school. I can draw pictures. I can read many picture books. Now I often walk with my parents after dinner. I’m happy now.
62.(1) What does Jack do after school now ( )
A.Play the piano. B.Play basketball. C. Draw pictures.
(2) When does David go home now ( )
A.At 4:30. B.At 5:30. C. At 5:20.
(3) Can Anna play the piano after school now ( )
A.Yes, she can. B.No, she can’t. C. We don’t know.
63.Does the “double reduction policy”(双减政策) help you What’s your idea
64.根据上下文,选择合适的单词并用其适当形式完成短文,有两项多余。
sit under give off push say shout on show stand
A young man is sitting in a bus. An old woman gets the bus and stands in front of him. The young man up. The woman him back into his seat and ,"Don’t stand up. I don’t want to down."
The bus stops then. The man stands up again. The woman pushes him down and says, "You don’t have to me your seat. I like to stand. "
The bus stops again. The man stands up for the third time. The woman tries to push him down again. The man "Don’t push me, please. I have to get the bus!"
65.根据上下文,回答各小题。
(1) The young man is ______ in a bus and the woman is ______ in the bus. ( )
A.sitting; standing B.standing; sitting C. standing; standing
(2) The young man is ______ the old woman. ( )
A.in front of B.behind C. under
(3) The young man stands up for ______ times, but the woman pushes him down. ( )
A.one B.two C. three
(4) The young man stands up again and again, because ______. ( )
A.he wants to get off the bus. B.he likes standing C. he wants to give the seat to the woman.
(5) At last, the young man is very ______. ( )
A.happy B.angry C. nice
A blind man took out a small blackboard and put it near him. There was a sentence on the blackboard. It said. “I’m blind. Please help me.” Some people walked by and gave him some coins. When the coins touched the ground. they made a little noise. And the blind man nodded(点头) his head and said “Thank you.” Then a young woman came up to him. She cleaned the words on the man’s blackboard and wrote a new sentence. Guess what Many people gave the blind man more coins. And the coins made much more noise. He had no time to nod his head and say thank you.
At last, the woman came back. She stood in front of the blind man without a word. The man knew it was her. He asked,“What did you write on my blackboard ” The woman smiled and said, “I did nothing, but just made your words beautiful.” It said, “It’s a beautiful world, but I can’t see it!”
66.A blind man took out a small him.
67.When the touched the ground, they made a little .
68.When many people saw the new words, they the blind man coins.
69.The blind man have time to nod his head and say thank you.
70.The two underlined sentences mean the thing, but they have results.
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.1. lost 2. fine 3. leg 4. couldn’t 5. didn’t
【导语】本文讲述了一个老人的儿子摔了腿不必去打仗的故事,告诉我们有时坏事会带来好运。
【详解】1.句意:这个老人___他的马。根据“One day, he lost his horse.”可知, 老人丢了一匹马。故答案为lost。
2.句意:这匹马和另外一匹___马回来了。根据“Some days later, his horse came back with another fine horse.”可知, 这匹丢了的马回来时带回了一匹好马。故答案为fine。
3.句意:当他的儿子骑马的时候,摔着他的___了。根据“Two days later, the old man’s son broke his leg when he was riding the horse.”可知, 老人的儿子骑马摔断了腿。故答案为leg。
4.句意:他的儿子___走路。根据“The old man’s son was safe because he could not walk.” 可知, 老人的儿子无法走路了。故答案为couldn’t。
5.句意:他的儿子___必须去打仗。根据“The old man’s son was safe because he could not walk.”可知老人的儿子不必去参军打仗,didn’t have to是不必,故答案为didn’t。
2.1 3 4 2 3.B A
【导语】本文主要介绍塞翁失马的故事。
2.根据“One day, he lost(lose 的过去式,丢失) his horse.”可知这个老人丢了他的马,与第一幅图相符,排1。
根据“Some days later, his horse came back with another fine horse.”可知一些天后,他的马又带回另一匹好马,与第四幅图相符,排2。
根据“Two days later, the old man’s son broke his legs when he was riding the horse.”可知老人的儿子骑马时摔断了腿,与第二幅图相符,排3。
根据“Some days later, all the healthy young men were caught to fight a war(打仗). The old man’s son was safe because he could not walk.”可知老人的儿子因为不能走路没有去打仗,与第三幅图相符,排4。
故答案为1342。
3.(1)句意:划线的单词“consoled”意思是什么?根据“Other people thought(think 的过去式,认为) it was a bad thing and they consoled the old man.”可知是一些人认为老人的马丢失了是一件坏事,所以安慰他,故选B。
(2)句意:这个故事告诉我们什么?A俗话说,“塞翁失马焉知非福。”B丢失一匹马可以得到两匹马。C好事必须转变为坏事。根据故事内容可知选项A符合句意,故选A。
4.C A B C 5.史密斯先生快速地回家,并穿上了他最好的衣服。
【导语】本文讲了以貌取人的寓言故事。
4.(1)句意:一天,史密斯先生去了______。A一个生日聚会,B一个英语派对,C一个晚宴,根据“One day, Mr Smith went to a dinner party.”,可知一天,史密斯先生去了一个晚宴,故选C。
(2)句意:史密斯先生第一次走进房间时,人们没有看他。为什么?A 因为史密斯先生穿着旧衣服。B因为人们没有邀请史密斯先生来参加聚会。C因为史密斯先生没有先和其他人打招呼。根据第一段可知史密斯先生第一次走进房间时,人们没有看他的原因是他穿着旧衣服,故选A。
(3)句意:划线单词“surprised”的中文意思是什么?根据短语语境可知surprised的中文意思是惊讶的,故选B。
(4)句意:哪个说法是正确的?A穿好衣服的人应该吃好食物。B一件好外套能吃到好食物。C我们不能以貌取人。根据全文可知选项C正确,故选C。
5.Mr Smith史密斯先生,went home quickly快速地回家,put on his best clothes穿上了他最好的衣服,句子是陈述句,故答案为史密斯先生快速地回家,并穿上了他最好的衣服。
6.(1) B (2) C (3) A (4) C (5) A 7.C C B
【分析】本文讲述了青蛙王子的故事。
6.(1)句意:有一天,她带着她心爱的金球_____森林玩球,它突然掉进水里,公主大声_____起来。A原形,B过去式,C第三人称单数,该句是过去时,故选B。
(2)句意:有一天,她带着她心爱的金球去森林玩球,它突然掉进水里,公主大声_____起来。A大笑,B说,C哭,根据句意可知C选项符合,故选C。
(3)句意:公主答应了他,青蛙就跳进河里_____球。A捡起,B看,C带走,根据句意可知A选项符合,pick up捡起,故选A。
(4)句意:他对公主不_____,因为青蛙帮了她。A愚蠢的,B聪明的,C高兴的,根据句意可知C选项符合,故选C。
(5)句意:她非常______,粗鲁地把青蛙扔到井里。A生气的,B高兴的,C难过的,根据句意可知A选项符合,故选A。
7.(1)句意:有一天,公主玩她的_____,它掉进了水里。A一条金鱼,B一个足球,C一个金球,根据One day, she _______ to a forest carrying her dear golden (金的) ball, it suddenly fell into the water and the princess _______ loudly.可知是金球。故选C。
(2)句意:青蛙非常______。A漂亮的,B英俊的,C丑陋的,根据At that time, an ugly (难看的) frog turned up and told the princess he would help her to pick up the ball if she promised (承诺) him to make friend with him. 可知很丑陋,故选C。
(3)句意:公主得到了她的球,然后_____。A遵守诺言,B跑开,C嘲笑青蛙,根据However (然而), the princess didn’t keep her promise and ran away. 可知她跑开了。故选B。
8.A B A 9.take along hot
【解析】8.(1)题干句意:太阳让风先吹。let后跟动词原形,根据可知,故选A。
(2)题干句意:风吹啊吹,但他_____把年轻人的外套脱了。根据The wind could not get the coat off the young man.可知不能,故选B。
(3)题干句意: _____使那个人终于把外套脱了。根据The man felt (感觉) hot and took off his coat.可知太阳使那人脱了外套,故选A。
9.(1)题干句意: 风试图使那人脱下外套。根据The one who can make the man take off his coat is the best.可知是要脱掉take off,故答案为take。
(2)题干句意: 那个年轻人正在路上走着。根据There was a young man walking along the road.可知用along,故答案为along。
(3)题干句意:当太阳温暖了这个年轻人,他变得_____。根据The man felt (感觉) hot and took off his coat.可知是热的hot,故答案为hot。
10.week 11.holidays 12.One 13.swimming 14.healthy 13
【导语】本文讲述了最新《青年杂志》的内容。
10.句意:《青年杂志》每______出版一次。根据“The Youth Magazine Weekly”可知是每周出版一次。故答案为week。
11.句意:杂志没有谈论_______。holidays假期,music音乐,languages语言,根据“ Sports activities Musical performances Language classes”可知没有谈论假期。故答案为holidays。
12.句意:如果汤姆想了解新的钢琴音乐会,他可以阅读_____部分。根据“Section 1 Activities updateSports activities 1Musical performances 3Language classes 4”可知是第一部分。故答案为One。
13.句意:阿尔伯特·冯擅长______。根据“Albert Fung—the “Flying Fish” ”可知他擅长游泳。游泳swim,be good at doing擅长做……。故答案为swimming。
14.句意:琳达可以在_____页上了解_____生活方式。根据“Ways to have a healthy lifestyle 13”可知是在13页了解健康的生活方式。故答案为healthy;13。
15.He visited his grandparents. 16.They live in a small town near Shanghai. 17.Wang Bing and Zhang Peng. 18.He picked apples. 19.They were tired but really happy.
【导语】本文讲了上周末刘涛和朋友去看望祖父母的事情。
15.句意:刘涛上周末做了什么?根据“My name is Liu Tao. I visited my grandparents with my friends last weekend.”,可知刘涛上周末去看望了祖父母,故答案为He visited his grandparents.
16.句意:刘涛的祖父母住在哪里?根据“They live in a small town near Shanghai.”,可知刘涛的祖父母住在上海附近的一个小镇上,故答案为They live in a small town near Shanghai.
17.句意:谁早上打扫了房子?根据“In the morning, Wang Bing and Zhang Peng cleaned the house for my grandparents.”,可知王兵和张鹏早上打扫了房子,故答案为Wang Bing and Zhang Peng.
18.句意:王兵下午做了什么?根据“Wang Bing picked apples.”,可知王兵下午摘了苹果,故答案为He picked apples.
19.句意:孩子们怎么样?根据“We were tried, but we were really happy.”,可知孩子们很累,但很高兴,故答案为They were tired but really happy.
20.No, he isn't. 21.Mike. 22.Daming. 23.No, he isn't. 24.Mike's pen friend.
【分析】短文大意:迈克给他的笔友大明写信介绍他的课程,喜好及生日。
20.问句句意:迈克擅长语文吗?根据But I'm not good at Chinese.可知他不擅长语文。故做否定回答,故答案为No, he isn't.
21.问句句意:这天谁过生日?根据Daming, today is my birthday.可知是迈克的生日。故答案为Mike.
22.问句句意:谁是迈克的笔友?根据He is writing an e-mail to his pen friend, Daming.可知他的笔友是大明。故答案为Daming.
23.问句句意:迈克是女孩吗?根据Mike is an American boy.可知他是一个美国男孩。故做否定回答,故答案为No, he isn't.
24.问句句意:大明是谁?根据He is writing an e-mail to his pen friend, Daming.可知大明是迈克的笔友。故答案为Mike's pen friend.
25.F T F T 26.No. Fox.
【分析】该故事是寓言故事《狐狸和乌鸦》,讲述了乌鸦得到了一块肉,最后被狐狸骗走的故事。
25.(1)乌鸦得到了一片面包。根据句子A crow got a piece of meat. 乌鸦得到了一块肉。可知题干与短文不符,故答案为F。
(2) 乌鸦在树上休息。根据句子She had a rest in a tree. 她在树上休息了一会儿。可知题干与短文相符,故答案为T。
(3) 乌鸦唱得很好。根据短文大意可知乌鸦唱的不好听,狐狸为了得到乌鸦的肉才说乌鸦唱的好听。故题干与短文不符,故答案为F。
(4) 狐狸得到了肉。根据句子When the crow opened her mouth, the meat fell down and the fox got it.当乌鸦张开嘴时,肉掉了下来,狐狸抓住了它。可知题干与短文相符,故答案为T。
26.(1)句意: 乌鸦唱得好吗?根据短文大意可知乌鸦唱的不好听,狐狸为了得到乌鸦的肉才说乌鸦唱的好听。故应为否定回答,故答案为No.
(2)句意: 最后谁得到了肉?根据句子When the crow opened her mouth, the meat fell down and the fox got it.当乌鸦张开嘴时,肉掉了下来,狐狸抓住了它。可知是狐狸得到了肉,故答案为Fox.
27.It was Saturday. 28.A bird hit the model plane. 29.On my bookcase. 30.They did their homework together. 31.The bird and the model plane both fell on the ground. The model plane was broken and the bird was hurt too.
【分析】27.问句:昨天是周几?由句子It was Saturday yesterday.可知昨天是周六,故答案为It was Saturday.
28.问句:什么撞到了飞机模型?由句子Suddenly, a bird hit the model plane.可知是鸟,故答案为.A bird hit the model plane.
29.问句:飞机模型一开始在哪?由句子Amy saw a mode plane on my bookcase. 可知是我的书柜上,故答案为On my bookcase.
30.问句:作者和Amy一开始做什么?由句子 First, we did our homework together.可知他们一起写作业,故答案为They did their homework together.
31.问句:最后飞机模型和鸟发生了什么?由句子The bird and the model plane both fell on the ground. My model plane was broken and the bird was hurt too.可知飞机模型和鸟都掉地上了,故答案为The bird and the model plane both fell on the ground. My model plane was broken and the bird was hurt too.
32.clean 33.near 34.Chinese 35.presents 36.watch
【导语】本文主要介绍了阳光城。
32.环境:___空气。根据“The air is clean here.”可知有干净的空气。故答案为clean。
33.距离:___北京市中心。根据“Sunshine Town is not far from the centre of Beijing.”可知阳光城离北京市中心不远。要求每空一词,可用near靠近,故答案为near。
34.食物:___食物和西餐都在城里。根据“If you do not like Chinese food, there are some Western restaurants too.”可知在城里可以吃到西餐和中餐。故答案为Chinese。
35.购物:能够买___给你的家人和朋友。根据“You can buy wonderful presents for your family and friends there.”可知在阳光城可以买到精美的礼物。要求每空一词,故答案为presents。
36.节目:能___歌剧表演,了解更多中国艺术。根据“If you want to learn more about Chinese art, don’t miss watching the opera shows.”可知在阳光城可以观看京剧表演。故答案为watch。
37.No, I can’t. 38.Yes, you can. 39.No, it isn’t. 40.seven 41.forty
【导语】本文是一张关于故宫的海报,海报内容有故宫的开放时间、交通路线、售票时间和票价。
37.句意:你能买到19点的票吗?根据海报内容“Ticket selling: 8:30-18:00”,可知19点不在售票时间内,故不能买到,故应是否定回答,问句主语是you,故答语主语是I,故答案为No, I can’t.
38.句意:我可以坐718路公共汽车去故宫吗?根据海报内容“Bus: No. 718, No. 602, No. 604”,可知乘坐718能到故宫,故应是肯定回答,问句主语是I,答语主语用you,故答案为Yes, you can.
39.句意:故宫在上海吗?根据常识可知故宫在北京,故是否定回答,问句主语是the Palace Museum,答语主语可用it代替,故答案为No, it isn’t.
40.句意:故宫博物院每周开放_______天。根据海报内容“Open: 8:30-20:00 every day”,可知每天都开放,故一周开放七天,七seven,故答案为seven。
41.句意:苏海和苏阳想参观故宫博物院。他们应该付______元。根据海报内容“Ticket price: 40 (adult) 20 (child, student)”,可知两个儿童票是40元,故答案为forty。
42.Tina is going to London. 43.By car. 44.Sherry is going to go to the White House and some of the museums in Washington D.C. 45.Six days.
【分析】本文主要介绍蒂娜,珍妮和雪莉的暑假计划。
42.问句句意:蒂娜暑假要去哪里?根据Tina and Jenny are going to London with the school dancing club.可知蒂娜暑假要去伦敦,故答案如Tina is going to London.
43.问句句意:雪莉怎样去那里?根据Sherry is going to the USA with her family. They are going there by car on August 2.可知雪莉乘小汽车去美国,故答案如By car.
44.问句句意:雪莉在那里打算做什么?根据Her grandparents' house is near the White House, so Sherry and her family are going to go there, too. She also wants to go to some of the museums in Washington D.C.可知雪莉和家人要去白宫,她还想去华盛顿的一些博物馆,故答案如Sherry is going to go to the White House and some of the museums in Washington D.C.
45.问句句意:蒂娜在敦伦要待多久?根据They are going to stay there for six days.此处they指蒂娜和珍妮,可知蒂娜在伦敦要待六天,故答案如Six days.
46.big small 47.two surprised 48.foolish
【解析】略
49.(1)different, school(2)on foot(3)double-deck buses(4)now everywhere.(5)by subway.
【详解】
50.B C C C 51.Yes, I do. Because changes make the world always new.
【导语】本文主要介绍了我们周围的变化。
50.(1)句意:划线的单词neat在汉语的意思是______。A网,B鸟巢,C鸟蛋,根据“Do you notice (注意) the nest in the tree Some days ago, there were still some eggs in it.”可知注意到树上的鸟巢,neat意思是鸟巢,故选B。
(2)句意:花蕾可以变成______。A草,B树,C花,根据“Do you notice the beautiful flowers in the garden But last Saturday, there were still some little buds (花蕾).”可知花蕾变成花,故选C。
(3)句意:现在彼得戴着黑色的眼镜。A一副黄色的眼镜,B一双黑色的鞋,C一副黑色的眼镜,根据“And now be has a pair of black glasses .”可知现在彼得戴着黑色的眼镜。故选C。
(4)句意:下面哪个是不正确的?A蛋可以变成鸟。B商店窗户的外套从冬天到夏天变化。C丽丽上周留着短发去上学。根据“Lily had long hair last week”可知丽丽上周留着长发,C错误,故选C。
51.句意:你喜欢变化吗?为什么?本题是开放性试题,答案不唯一,可写成:是的,我喜欢。因为变化让世界永远保持新鲜。故答案为Yes, I do. Because changes make the world always new.
52.books 53.Internet 54.time 55.library 56.by 57.difficult 58.easy 59.ways 60.favourite 61.friends
【导语】本文讲述了过去和现在人们查阅资料,读书学习的方式。
52.句意:人们从________中获得新的信息。根据“Many years ago, people read books to get new information.”可知在过去人们从书中获得信息,该空填books书,泛指用名词复数,故答案为books。
53.句意:许多人从________上获得新的信息。根据“Now, we can learn on the Internet.”可知现在人们可以在互联网上获得信息,该空填Internet互联网,on the Internet在互联网上,故答案为Internet。
54.句意:我们通常花很多________在________学习。根据“They often went to the library and... It took them a lot of time.”可知人们在图书馆花很多时间学习和寻找信息,a lot of修饰可数名词复数及不可数名词,该空填time时间,不可数名词,故答案为time。
55.句意:我们通常花很多时间在________学习。根据“They often went to the library and... It took them a lot of time.”可知人们在图书馆花很多时间学习和寻找信息,该空填library图书馆,故答案为library。
56.句意:我们在家里学习和________电脑学习。根据“We can study at home and learn by the computer.”可知我们通过电脑学习,该空填by通过,介词,故答案为by。
57.句意:找到这些信息对他们来说很________。根据“But it was difficult for them to find the information.”可知他们很难找到这些信息,该空填difficult困难的,故答案为difficult。
58.句意:我们以一种________快捷的方式学习。根据“We can learn easily and quickly.”可知我们以一种简单快捷的方式学习,and前后语法一致,该空填easy容易的,故答案为easy。
59.句意:学习的________有很多。根据“Now we have a lot of ways to learn.”可知现在我们有很多休息的方式,a lot of 修饰可数名词复数,该空填ways方式,故答案为ways。
60.句意:但读书仍然是我________。根据“But I still like reading books best.”可知读书是我最喜爱的,该空填故答案为favourite最喜爱的,favourite。
61.句意:因为好书是我们的好________。根据“Because a nice book is a good friend.”可知读书是我们的好朋友,该空填friends朋友,泛指用复数,故答案为friends。
62.C B A 63.Yes, it does. I have more time to do the things I like.
【导语】本文讲述了双减政策之后,孩子们的生活变化。
62.(1) 句意:杰克现在放学后做什么?A弹钢琴。B打篮球。C画画。根据“I can draw pictures.”可知杰克放学后可以画画,故选C。
(2) 句意:大卫现在什么时候回家?A4:30。B5:30。C5:20。根据“Now I go home at five thirty, one hour later than before.”可知大卫下午五点半放学,故选B。
(3) 句意:现在放学后安娜能弹钢琴吗?A是的,她能。B不,她不能。C我们不知道。根据“I have enough(足够的) time to play the piano after school.”可知安娜有足够的时间弹钢琴,故选A。
63.句意:“双减政策”对你有帮助吗?你有什么想法?第一个问句是助动词Does引导的一般疑问句,答语可以用肯定回答:Yes, it does.是的,它有。第二个问句是what引导的特殊疑问句,答语可以为:我有更多的时间做我喜欢的事情。我I,有have,更多的时间more time,要做某事to do,事情the things,我喜欢I like,故答案为Yes, it does. I have more time to do the things I like.
64.on stands pushes says sit give shouts off 65.A B C A B
【导语】本文讲述了在公共汽车上一个老妇人和一个年轻人之间发生的故事。
64.句意:一个老妇人上了公共汽车,并站在了他的前面。该句考查动词短语get on上车,故答案为on。
句意:年轻人站立起来。该句考查动词短语stand up站立,主语The young man是单数第三人称,该句是一般现在时,故谓语动词用第三人称单数形式。故答案为stands。
句意:女人把他_____回座位并______,“别站起来。我不想_____下。”该句考查短语push...back推回,该句是一般现在时,故谓语动词用第三人称单数形式。故答案为pushes。
句意:女人把他推回座位并______,“别站起来。我不想_____下。”根据句意及提示词可知该空填say说,该句是一般现在时,主语The woman是单数第三人称,故谓语动词用第三人称单数形式。故答案为says。
句意:女人把他推回座位并说,“别站起来。我不想_____下。”该句考查短语sit down坐下,to后跟动词原形。故答案为sit。
句意:这位女士把他推了下来,说:“你不用把你的座位______我。我喜欢站着。”根据句意及提示词可知该空填give给,have to后跟动词原形。故答案为give。
句意:那个男人______“请不要推我。我得______公车!”根据句意及提示词可知该空填shout大喊,主语The man是单数第三人称,该句是一般现在时,故谓语动词用第三人称单数形式。故答案为shouts。
句意:那个男人大喊“请不要推我。我得______公车!”该句考查动词短语get off下车。故答案为off。
65.(1) 句意:这个年轻人正______在公交车上,这个女人正_____在公交车上。stand站,sit坐,根据“A young man is sitting in a bus. An old woman gets on the bus and stands in front of him.”可知年轻人坐着,女人站着。故选A。
(2) 句意:那个年轻人在那个老妇人的_____。A在……前面,B在……后面,C在……下面,根据“An old woman gets on the bus and stands in front of him.”可知在她的后面。故选B。
(3) 句意:小伙子站起来______次,女人却推他坐下。A一,B二,C三,根据“The man stands up for the third time. The woman tries to push him down again. ”可知是三次。故选C。
(4) 句意:这个年轻人一次又一次地站起来,因为_____。A他想下公车,B他喜欢站着,C他想把座位让给老妇人,根据“Don't push me, please. I have to get off the bus!”可知他要下公车。故选A。
(5) 句意:最后,这个年轻人非常______。A高兴的,B生气的,C好的,根据“Don't push me, please. I have to get off the bus!”可知他很生气。故选B。
66.blackboard near 67.coins noise 68.gave more 69.didn’t any 70.same different
【导语】本文是关于一个妇女帮助一个盲人获得更多人帮助的故事。
66.句意:一个盲人拿出了一个____。根据文章句子“A blind man took out a small blackboard and put it near him. ”可知一个盲人拿出了一块小黑板并放在了他身旁。可知这里要填入的是黑板和在他身边,故答案为blackboard;near。
67.句意:当____触碰到了地面,它们会制造出小小的____。根据文章句子“When the coins touched the ground. they made a little noise. ”可知当那些硬币触碰到地面时,它们制造出小小的声音。可知这里要填入硬币和声音,故答案为coins;noise。
68.句意:当很多人看到新的句子时,他们___这个盲人___。根据文章句子“Many people gave the blind man more coins.”可知很多人给这个盲人更多的硬币。句子时态是一般过去时give的过去式是gave,故答案为gave;more。
69.句意:这个盲人____时间点头并说谢谢。根据文章句子“He had no time to nod his head and say thank you.”可知他没有时间点头并说谢谢。没有时间,have no time=didn't have any time,答案为didn't;any。
70.句意:这两个划线句子的意思是同样的事物但是它们带来不同的结果。根据文章句子“I did nothing, but just made your words beautiful.”可知我什么也没有做,只是把你的句子变得更漂亮了,她只是把词语变得更漂亮却得到了更多的硬币,相同的same,不同的different,故答案为same;different。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)