【期中考点培优】专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点培优仁爱科普版(2024)

文档属性

名称 【期中考点培优】专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点培优仁爱科普版(2024)
格式 docx
文件大小 272.4KB
资源类型 试卷
版本资源 仁爱科普版
科目 英语
更新时间 2025-10-14 15:51:47

图片预览

文档简介

2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点培优仁爱科普版(2024)
专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Some of the jobs were common (普遍的) fifty years ago. But now we almost cannot see them. Some common jobs today may also disappear in twenty years. So do you want to know about some of the future jobs
Space tour guide
People are expecting (期待) an exciting trip in space. It will soon come true for many people. If you take trips to space, you will see the sun rising and setting many times in one day. And for the trip, travelers will need a patient tour guide explaining what they are seeing and keeping them safe. It means that the space tour guide must be a good communicator.
AI psychologists (心理学家)
More and more work needs AI. And machines will be more like humans. They will need engineers to develop their “mind”. An AI psychologist will need to understand both psychology and technology (科技). It will be this person’s job to make future supercomputers work well.
Human-technology integration specialist (人机融合专家)
As all the new technologies are developing fast, people may need help to understand and use them. So human-technology integration specialists might be very important. They could teach others how to use future technologies. They will check out if the technologies are safe and choose the best ones.
1.How many future jobs are mentioned in this text
A.1. B.2. C.3. D.4.
2.The underlined word “communicator” probably means a person who can ________.
A.share ideas and feelings B.protect the Earth
C.tell different stories D.teach history
3.What may happen in the future according to the text
A.Many people will drive cars in the sky and visit the sun by themselves.
B.Machines will be more like animals and they will develop their mind.
C.Human-technology integration specialists can teach future technologies.
D.AI psychologists can treat deadly diseases in the hospital.
4.What can we infer (推断) from the text
A.All the jobs will not change in the future.
B.There will be some new jobs in the future.
C.New technologies will develop slowly.
D.All the new technologies will be safe.
5.What’s the best title for the text
A.Some Future Jobs B.Travel to the Sun
C.AI reads minds D.Safe Technologies
Would you like to be a reporter Many children want to be a reporter when they grow up. They think that being a reporter is exciting. It is said that the reporter is the most popular job among young people.
Some reporters work for a newspaper. They write articles (文章) and stories for the newspaper. To write these articles and stories, they ask people questions and find out facts. Reporters must tell the truth when they write articles. Good reporters never tell lies (谎言) when they write articles. They don’t want to write some fake (假的) news.
Some reporters also work for radio and TV stations. These reporters find stories and report them on the air. They need to be good at speaking and communicating. Reporters must be curious. They have to find out the answers to the questions. They ask many people the same questions to make sure the information is true. They also think about their audience (观众). What do people want to know most What do they need to know about something Reporters must pay attention to some big events (事件) around the world. The events may happen at night or on the weekends, so reporters have to be ready at any time.
6.How does the writer start the text
A.By telling the price. B.By telling the time.
C.By asking a question. D.By giving an example.
7.According to Paragraph 1, children think being a reporter is ________.
A.boring B.exciting C.dangerous D.valuable
8.Where do the reporters work
①A newspaper office. ②A TV station. ③A radio station. ④A school.
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
9.What can we know about the reporters from the text
A.Reporters can tell lies to the readers.
B.TV reporters report news on paper.
C.Radio reporters must be curious.
D.TV reporters never ask the same questions.
10.Which of the following is a big event
A.A big fire in the United States.
B.A football match at our school.
C.An activity in the science club.
D.A big family party at my home.
Yao Xin, 23, is a panda keeper at the Xining Wildlife Park. “People may think the job is easy, but I work long hours and sometimes even at night,” she said. “However, it isn’t tiring at all when I see the cute animals.”
For Yao, becoming a panda keeper was unexpected (出乎意料的). After leaving college in 2017, Yao worked at a health centre at first. In 2018, she saw an advertisement (广告) for a panda keeper online and she wanted to have a try. Although she didn’t have any training in animal science, her work experience (经验) at the health centre helped her get the job.
Yao went to the Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding to train for half a year before starting her job. She learned how to look after baby pandas and got to know different kinds of bamboo there.
Every time Yao finishes her work, she stands by the window and watches the pandas for a while. When she has a day off, she often asks her colleagues (同事) to make some short videos of the pandas and watches them at home.
Yao also keeps a diary every day. She has got a notebook with 400 pages of “sweet memories (回忆)” with the cute animals. “The more we do, the more comfortable the pandas will be,” she said.
11.Where did Yao work first after leaving college
A.At a big zoo. B.At a wildlife park. C.At a health centre.
12.How long did Yao take the training in Chengdu
A.For 3 months. B.For 6 months. C.For 9 months.
13.What did Yao write about in her notebook
A.Her work plans. B.Her training in Chengdu. C.Her sweet time with pandas.
14.From the passage we know Yao Xin ________.
A.learned to grow bamboo in Chengdu B.got the job because she loves pandas C.saw the advertisement for the job on the Internet
Different people do different jobs. 15 But some people do their jobs at night. For example, many hotel workers work at night. 16 Some security guards (保安) also work at night. They patrol (巡逻) the community and nearby areas at night to keep away bad people and protect the residents’ (居民的) things.
17 That’s because they work when they should be resting. It’s a challenge for their bodies. 18
So it is easy for them to make mistakes. They must have enough sleep and rest during the day at home. 19
Every job has its challenges. All workers deserve (值得) our respect.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A.Night workers are easy to get sick.
B.Most people sleep at night and work during the day.
C.That’s because many customers need service at night.
D.That’s important to both their health and safety.
E.Many night workers may feel very tired during the working hours.
If you start thinking about and planning for your future job, here are four tips for you.
Explore your interest. Some students may change their minds many times. And some new jobs may appear with time going by. Focusing on just one choice of job in middle school isn’t necessary. But finding out what kinds of jobs you like most is helpful.
Learn about yourself. Understanding what you enjoy and what you like to learn about is the most important step in exploring your jobs. The reason is that your future job will finally be a big part of your life.
▲ Once you’ve thought about your favorite subjects and activities, the next step is to look for related jobs. If you love sports, you might think about working as a PE teacher or a sports player. If you like English, a job as an English teacher, a translator (翻译者) or an English tour guide might be a good choice.
Do your research. After discovering possible jobs, you should learn more about them. You can get first-hand information by meeting workers in person or sending emails to them.
根据材料内容选择最佳答案。
20.Why is it important for middle school students to think about what they like when they explore future jobs
A.Because their future job will be a big part of their life.
B.Because it’s useful for them to make lots of money.
C.Because it’s difficult for them to achieve their dreams.
D.Because it’s difficult for them to make a decision.
21.Which of the following can we put in “ ▲ ”
A.Compare the jobs. B.Have a positive mind.
C.Build up your body. D.Discover possible jobs.
22.What does the underlined phrase “in person” in Paragraph 5 mean in Chinese
A.悄悄地 B.孤独地 C.当面 D.唯有
23.How many ways to learn about possible jobs are mentioned in the last paragraph
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
24.Who is this text most probably written for
A.Parents. B.Teachers. C.Students. D.Workers.
Do you know the job of a travel experience officer It’s an interesting and cool job.
Travel experience officers go to different places. They try many travel-related things, such as great hotels and delicious food. They do many activities, like hiking in the mountains, fishing at sea, or joining festivals. Then they share how they feel with others. They use words, pictures, or videos (视频). This helps people plan trips better, like where to stay and what to see.
To do this job, what you need isn’t a high level of education (教育), but your love for traveling. You should know different travel ways, from cheap trips to expensive trips. Good writing skills help you describe (描述) experiences well. Some photo or video skills let you show how beautiful the places are. You must notice small things, like a hotel’s service or the best time to visit a place. Record every great moment during the trip to write in a lively way. Lastly, this job also needs a healthy body.
Why is this job great Because every trip is a new experience. One day you may swim in the sea, and the next day climb an old mountain. You’ll meet friends from other countries, learn their cultures and see beautiful views. It’s a wonderful way to see the world and share happy stories and useful tips. But the job is not always easy. It has its difficulties. Bad weather or transportation problems may happen. You must solve many problems.
If you love traveling, are curious about new things, and enjoy sharing, this job could be wonderful for you. What a cool way to turn your love for travel into a meaningful job!
25.How does the writer begin the topic
A.By asking a question. B.By telling a story.
C.By giving an example. D.By listing numbers.
26.This job needs ________.
①writing skills ②a high level of education ③photo or video skills ④a healthy body
A.①②③ B.①③④ C.②③④ D.①②④
27.This job is great because ________.
A.it doesn’t need going out B.you can make a lot of money
C.every trip is a new experience D.it’s always easy and interesting
28.What is the text mainly about
A.How to become a famous travel experience officer.
B.Giving some tips for planning a wonderful trip.
C.The challenges of traveling to different countries.
D.A guide to the travel experience officer.
29.What’s the right structure of the text (①=Paragraph 1)
A. B. C. D.
I asked four students what they were going to be when they grew up. Here are the results.
Wang Li: I want to be a movie director. And I want to make movies more beautiful and exciting. Maybe you will see my great movies many years later. And I’m sure you will like them very much.
Eric: I want to be an actor because I love acting. I always perform with the TV on, and I enjoy doing it. I take acting lessons three times a week and I’m going to continue acting in the university.
Thomas: When I grow up, I want to be a dentist. Because I am very interested in dentistry. I also want to make my mom and dad proud. But I need enough money to get the education.
Ray: I’m going to be a professional programmer. Why I like to work on computers. I like surfing the Internet, and I know the job can help me realize my dream. I’m going to live in a big house with my pets—a cat and a puppy.
30.Who wants to make movies more beautiful and exciting
A.Wang Li. B.Thomas. C.Ray. D.Eric.
31.What is Thomas going to be when he grows up
A.A director. B.An actor. C.A dentist. D.A programmer.
32.How often does Eric take acting lessons
A.Once a week. B.Twice a week. C.Three times a week. D.Every day.
33.Which is wrong according to the passage
A.Thomas needs enough money to get an education in dentistry.
B.Ray likes to work on computers and surf the Internet.
C.Eric is going to continue acting in the university.
D.Wang Li wants to make his mom and dad proud.
34.What kind of lifestyle does Ray want to have in the future
A.He wants to live alone without any pets.
B.He prefers traveling around the city.
C.He hopes to have a comfortable life with his pets.
D.He plans to move to a different country.
Dough figurine making (面人制作) is a traditional Chinese art. It has a history of about 2,000 years in China. Some people say it may vanish, but dough figurine makers are still working very hard to keep it alive (继续存在).
Peng Xiaoping is a great dough figurine making artist. He also teaches students about the traditional art. “I pass on not only the skills, but also the experience of running a business,” he said. “If I only teach them how to make the figurines, my students can’t make a living from it, and it will not be possible to pass on the traditional art to more people.”
Many young people are interested in the traditional art, but they’re facing many ________. There are few professional (专业的) classes teaching students about this art. Also, because of the materials (材料), if dough figurine makers make any mistake, they can’t fix it. They have to do it all over again. So it can be stressful. Dough figurine making needs a lot of thinking and practice.
Peng thinks he can teach the young people in a new way. “My daughter is studying animation (动画) design, so I’m thinking about bringing animation and dough figurines together. Making dough figurine cartoons would be much more exciting than just passing on the art to the young people,” he said.
We are excited about the future of the traditional art as dough figurine makers in China keep looking for ways to bring new life to their practice.
35.What does the underlined word “vanish” in Paragraph 1 mean in Chinese
A.传承 B.消失 C.分离 D.改进
36.Why should Peng’s students learn to do business
A.To sell more dough figurines.
B.To raise money to save more traditional Chinese arts.
C.To help other dough figurine makers.
D.To make a living when passing on the traditional art.
37.The best word for “________” in Paragraph 3 is ________.
A.difficulties B.accidents C.results D.changes
38.What is the main idea of Paragraph 4
A.Peng provides dough figurine makers with lots of help.
B.Peng asks young artists to design dough figurines.
C.Peng has a new way to pass on the traditional art.
D.Peng decides to sell dough figurines online.
39.What does the writer think of the future of dough figurine making
A.Difficult. B.Boring. C.Interesting. D.Exciting.
Cloisonne (景泰蓝) is a kind of Chinese traditional work of art. It became very popular during the years of Jing Tai in the Ming Dynasty with blue as its main color. During the Ming and Qing dynasties, only royal families (皇室) could use it. Now a couple makes it simple.
About eight years ago, Li Jinglong and Guan Dian fell in love with cloisonne objects (制品). They decided to open a workshop (工作室) to let more people know about Chinese-style cloisonne. Since 2018, they have opened three workshops in Beijing.
The whole process (过程) of making cloisonne is very hard, but Li and Guan made it easier. People only need to bend (弯曲) thin metal wires (金属丝) into shapes they like and use colored powders (粉) to fill the spaces.
In 2019, Chang Yunqi and her classmates made cloisonne to celebrate their high school graduation (毕业). Now, she loves going there in her free time. “It was not only challenging but also interesting,” she said.
Li and Guan enjoy teaching people how to make traditional cloisonne. They provide people with a relaxing creative space. Many guests like Chang come to the workshop weekly, not only to create art but also to get away from their busy lives.
40.Who could use cloisonne during the Ming and Qing dynasties
A.Artists. B.Workers. C.Doctors. D.The emperor.
41.What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to
A.Li and Guan’s workshop. B.The colored powder.
C.The whole process of making cloisonne. D.The thin metal wire.
42.What did Chang Yunqi do to celebrate her graduation
A.She went to the workshop in her free time.
B.She made cloisonne with her classmates.
C.She taught people to make cloisonne.
D.She searched for some interesting activities.
43.What can we learn from the text
A.Since 2018, Li and Guan have opened four workshops.
B.The process of making cloisonne is easier than before for people.
C.Chang always provides people with a relaxing creative space.
D.Many guests come to the workshop monthly to get away from work.
44.How does the writer develop the text
A.By the order of time. B.By the order of logic (逻辑). C.By showing examples. D.By listing reasons.
Which oil painting is the most famous and popular I think it’s Mona Lisa. Each year, millions of people visit the Louvre (卢浮宫),a famous art museum in Paris, France, to see Mona Lisa. It was painted by Leonardo da Vinci,a famous Italian artist. And I like him best.
The painting is only 77 centimeters long and 53 centimeters wide. It was painted by Leonardo da Vinci between 1503 and 1505. In the painting, you can see a woman with long hair seated in a relaxed pose (姿势). She puts her right hand over her left hand. Behind her, there is a winding river, some mountains and many other things. The painting is famous for its smile. It’s amazing for you to find that the woman can look at you with a smile no matter where you stand. Most people are fascinated by her mysterious (神秘的) smile. What’s more, there are many mysteries in the painting. Who is the woman Is she happy, sad, or just bored We don’t know.
45.Where can we visit to enjoy Mona Lisa
A.Italy. B.China. C.America. D.France.
46.How long did it take Leonardo da Vinci to finish the picture
A.About 5 years. B.About 4 years. C.About 3 years. D.About 2 years.
47.What does the underlined word “fascinated” mean
A.Feeling unhappy. B.Very interested.
C.Making you feel the need to sleep or rest. D.Costing a lot of money.
48.What can we learn from the text
A.Leonardo da Vinci painted the work in the early 15th century. B.Mona Lisa is 53 centimeters long.
C.Leonardo da Vinci is the writer’s favorite painter. D.Leonardo da Vinci painted the oil painting on paper.
49.What’s the text about
A.Art. B.Health. C.Geography. D.History.
Traditional Tie-Dyeing: A Colorful Art from China
Tie-dyeing is an ancient Chinese craft with a history of more than 1,500 years. It became very popular during the Tang Dynasty and has been passed down from generation to generation. Today, this traditional art is still loved by many people around the world.
The process of tie-dyeing is interesting. First, you need a piece of white cloth, some thread and natural dyes. The dyes are usually made from plants like indigo (靛蓝) and safflower. Then, you twist the cloth into different shapes and tie it tightly with thread. The parts of the cloth that are tied won’t be dyed. After that, you put the cloth into the dye and leave it for several hours. When the cloth is dry, you untie the thread. You will be surprised to see beautiful patterns on the cloth. Each piece of tie-dyed cloth is unique because the way of twisting and tying is different every time.
In recent years, tie-dyeing has become popular among young people. They use this art to make T-shirts, scarves, bags and even shoes. Many fashion brands have also introduced tie-dye products. Last year, a fashion show in Paris featured a lot of tie-dyed clothes, which attracted the attention of fashion lovers all over the world.
Tie-dyeing is not only a form of art but also a way to show Chinese culture. It represents the creativity and wisdom of the Chinese people. Now, more and more people are learning tie-dyeing. They hope to keep this traditional art alive and make it known to more people.
50.How long has tie-dyeing been a part of Chinese culture
A.For about 500 years. B.For over 1,500 years.
C.For about 1,000 years. D.For over 2,000 years.
51.What are the natural dyes for tie-dyeing usually made from
A.Animals. B.Stones. C.Plants. D.Metals.
52.Why is each piece of tie-dyed cloth unique
A.Because the cloth is different every time.
B.Because the dyes are different every time.
C.Because the drying time is different every time.
D.Because the way of twisting and tying is different every time.
53.Where was the fashion show featuring tie-dyed clothes held last year
A.In London. B.In Paris. C.In New York. D.In Beijing.
54.What does tie-dyeing represent
A.The creativity and wisdom of the Chinese people. B.The modern fashion of China.
C.The daily life of Chinese people. D.The history of Chinese clothing.
As Xiong Chuanfa, 34, blew a lifelike puppy out of molten maltose (溶化的麦芽糖) in just minutes, kids looked carefully at him with great surprise, thinking he was a magician.
Xiong Chuanfa has been working on blowing sugar figurines, a Chinese traditional folk art with a history of over 600 years, for more than twenty years.
In this special art form, the artist heats the syrup (糖浆) to a certain temperature, pulls off a small amount, makes it into a ball with an open center, presses the open area together and stretches (拉伸) it to form a tube. Then he blows air into the tube and makes it into different shapes. The traditional folk art has been listed as a state-level intangible cultural heritage (非物质文化遗产).
Every morning, Xiong prepares the molten syrup and drives to start his “magic show” around his city. “Many people, particularly kids, are attracted by this sugar art. After all, the ancient art is gradually disappearing,” Xiong said. Simon, from Australia, was attracted by a sugar Bing DwenDwen, the mascot of the Beijing 2022 Winter Olympics, in Xiong’s stall. Simon couldn’t resist trying to make one himself. However, he couldn’t get the wanted shape though he tried several times. “It looks simple, but actually it’s very difficult to master the skill,” he said. Thanks to Xiong’s helping hand, Simon finally saw a horse slowly taking shape. “Can’t believe I’ve done this,” he said, expressing his joy at how a pot of sugar syrup has been turned into something “truly amazing”.
Xiong said that blowing sugar figurines (小塑像) can date back to the Ming Dynasty and that his family has passed down this art for four generations. “My 6-year-old son often blows up a balloon-like sugar figure, just like I used to do as a child.” he said. Xiong’s wife Wang Li is an artist of the sugar painting, which is a form of traditional Chinese folk art that uses hot, liquid sugar to make 2-D things.
“None of the cultural heritage left by our ancestors (祖先) should be lost. They are name cards of the wonderful Chinese culture and should be spread around the world,” Xiong said. The couple often show their skills beside colleges to draw youngsters closer to the traditional art and allow them to experience its charm. “Sugar paintings and sugar figurines are childhood memories of several generations of Chinese people. We try to combine paper-cutting skills and modern elements (元素) with sugar figurines, making them similar to modern trend (趋势) while keeping a balance between beauty and taste. We will spend the rest of our lives helping pass on this intangible heritage,” Xiong said.
Many people were deeply moved after learning about the family’s story.
55.What is the correct order of making sugar figurines
a. Making it into a sugar ball. b. Stretching it to make a tube.
c. Pulling off some heated syrup. d. Blowing air to make wanted shapes.
A.c-a-b-d B.c-b-a-d C.b-a-c-d D.b-c-a-d
56.The underlined word “resist” in Paragraph 4 probably means ________.
A.be praised by B.stop oneself from C.be attracted by D.remind oneself of
57.Which of the following is true according to the article
A.Xiong’s son blows up a horse with his father’s help.
B.Xiong’s wife is also good at making sugar figurines.
C.Xiong tries to add modern elements to sugar figurines.
D.The Xiongs visit colleges to teach students their skills.
58.What do you think the writer is going to write about
A.More of the family’s story. B.The importance of the intangible heritage.
C.How people learnt about the family. D.What people say about the family.
59.What’s the best title of the passage
A.A Chinese artist on tasty folk art. B.A new modern trend.
C.A balance between beauty and taste. D.Tasty sugar figurines.
Kunqu Opera, also called Kunqiang or Kunju, is one of the oldest operas in China. It has a long history of over 600 years and it is called the Mother of Chinese Operas.
At the end of the Yuan Dynasty (元朝), Gu Jian, an artist in Kunshan near Suzhou, worked together with other artists and they first created Kunshan qiang. Then in the Ming Dynasty, Wei Liangfu, a great opera artist improved it and a new kind of opera, Kunqu Opera, came out (出现). After that, his student Liang Chenyu made more changes to Kunqu Opera and made the first Kunqu play in Chinese history—Huanshaji. Later, more and more artists started to write plays. In the Ming and Qing Dynasties, Kunqu Opera was quite popular in China. It was always the No. 1 opera before Beijing Opera took its place (取代) because Beijing Opera was easier to learn.
Kunqu Opera has lots of excellent plays from the old times. Many of them are still popular today, such as The Peony Pavilion by Tang Xianzu, The Kite by Li Yu and The Peach Blossom Fan by Kong Shangren. The Peony Pavilion is the best of all Kunqu plays. It tells the love story between Liu Mengmei and Du Liniang around a number of dreams.
In 2001, UNESCO listed Kunqu Opera as one of the Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity (人类口头和非物质遗产代表作). And because of the hard work by opera artists and the help from our country, Kunqu Opera is coming back to life.
根据材料内容选择最佳答案。
60.What does the underlined word “improved” mean in Chinese
A.模仿 B.完成 C.拒绝 D.改良
61.Which is the right order according to Paragraph 2
①Wei Liangfu created Kunqu Opera.
②Liang Chenyu wrote Huanshaji.
③Beijing Opera got popular.
④Gu Jian made Kunshan qiang.
A.④②①③ B.②①③④ C.④①②③ D.②①④③
62.What is the main idea of Paragraph 3
A.Popular plays of Kunqu Opera. B.The long history of Kunqu Opera.
C.Great opera artists in Chinese history. D.The story of a Kunqu play.
63.What can we know about Kunqu Opera
A.People cannot find most of its plays today.
B.It is more difficult to learn than Beijing Opera.
C.Few people watched it at the start of the Qing Dynasty.
D.It is becoming popular again because it has new style.
64.The writer writes this passage to ________.
A.ask people to save Kunqu Opera
B.let readers know more about Kunqu Opera
C.talk about different kinds of Chinese operas
D.show how important Beijing Opera is
Welcome to our new clubs!
Chinese Knot (结) ClubKnots can also be art. You can learn the culture behind the knots and learn to make your own ones. The traditional red knots are believed to bring people happiness and good luck. Time: 8: 00 a. m. —10: 00 a. m., Tuesday Place: Room 308 Tai Chi ClubAs an ancient form of exercise, Tai Chi brings peace to our mind and body with slow and quiet movements. Let’s follow Mr. Su and do it together. It will help you shake off the stress in your life. Time: 5: 30 p. m. —6: 30 p. m., from Monday to Friday Place: The Youth Square
Chinese Calligraphy ClubCome and join us, boys and girls! You can enjoy the beauty of Chinese calligraphy and learn how to write Chinese characters beautifully. Ms. Zhang is waiting for you here. Time: 3: 00 p. m. —5: 00 p. m., Thursday Place: Room 107 Beijing Opera ClubIn our club, you can learn to perform Beijing Opera and play roles from ancient times. Mr. Wu is a famous Beijing Opera actor. He gives lessons each Friday and we go to Mei Lanfang Theater to enjoy Beijing Opera shows once a month. Time: 8: 00 a. m. —11: 00 a. m., Friday Place: Room 105
根据材料内容选择最佳答案。
65.In Chinese culture, the red knots are a symbol of ________.
A.peace B.wealth C.honor D.good luck
66.When can you go to the Tai Chi Club
A.At 5: 30 p. m. on Friday. B.At 10: 00 a. m. on Monday.
C.At 5: 00 p. m. on Sunday. D.At 8: 00 a. m. on Tuesday.
67.What can you learn in the Chinese Calligraphy Club
A.How to make Chinese Knot. B.How to perform Tai Chi.
C.How to perform Beijing Opera. D.How to write Chinese characters beautifully.
68.Where can you enjoy Beijing Opera shows
A.The Youth Square. B.Tian’anmen Square. C.Mei Lanfang Theater. D.The Sports Center.
69.In which part of the newspaper can we read the passage
A.Music. B.Culture. C.Science. D.Sports.
Young people enjoy different kinds of drinks, though they know how bad drinks are for their health. What about you What will happen to you if you only drink water
Chris Bailey, a popular blogger (博客作者), tried this out. Here is what he found.
First, you lose weight (体重) faster. Yeah, you do! You don’t have to exercise but just keep away from drinks for 9 days. It is the same as running for 8 kilometers a day!
Sometimes when you have to stay up late for a test, a cup of tea or coffee is usually put at the side of your desk. But do you know 75 to 85 percent of your brain (大脑) is water Nothing else! Just by drinking water, your brain can work efficiently. You may remember things quickly and well.
What’s more, water washes out something bad in your body. So drinking enough water can stop you from getting old quickly. If you want to look young and beautiful as long as possible, drink a glass of water right now! Keep on doing it for longer, and you will be surprised to touch your soft and clean skin (皮肤) .
Lastly, you save money! How much money do coffee and juice cost you every week The price of water is much lower than that of other drinks. Drink 5 glasses of water every day or visit doctors Think about it!
So, what are you waiting for
70.According to Chris Bailey, ___________is the best drink.
A.tea B.water C.juice
71.What does the underlined word “efficiently” mean in Chinese
A.高效地 B.持续地 C.主动地
72.Which of the following is NOT true
A.Drinking water helps to lose weight faster.
B.Drinking water costs more money.
C.Drinking water may make you young as long as possible.
73.What’s the structure (结构) of the passage (①=Paragraph 1)
A. B. C.
阅读短文,根据短文内容,从其后所给的六个选项中选出能填入空白处的最佳选项。
We all know that exercising is good for our health. But do you know how to exercise right Here is some advice.
Warm up.
74 You need to stretch (伸展) your legs, arms, back and neck before you do any difficult activities like running.
Find good places to exercise.
You do not need to spend a lot of money exercising. 75 These places are good enough. You don’t need to buy many things for exercising. Just get your body moving!
76
It is important to drink water when you exercise. Your body needs the water for energy and keeping cool. 77
Be careful (小心的).
Sometimes it’s easy to get hurt (受伤) when you exercise. 78 If you hurt yourself while you are exercising, you need to rest until you feel better. It is bad for your health if you keep exercising when you are hurt.
A.Do some easy sports.
B.Drink enough water.
C.It is important to warm up before you exercise.
D.You can exercise in a park or in your school playground.
E.But don’t drink too much or too quickly after exercising.
F.You must be careful and keep your mind on the things you do.
At times, people want to look a bit more like someone else. The photos you see on the screen can give you ideas about how your bodies “should” look. However, you are all different in your own way. Accepting who you are can help you feel happier and more positive about yourself.
Self-acceptance (自我接纳) means appreciating what you’re good at, like sports, science or music. It also means valuing the parts of you that don’t shine brightly, like being forgetful or untidy. It’s a habit (习惯) about being kind to yourself even when you make a mistake. In other words, just accept who you are no matter what other people say or think.
When you accept who you are, you will worry less about the things you can’t change. This makes you feel happier and more confident. We want to appear perfect but it leads us to forget about the little things that make us special, because we’re so busy trying to meet someone else’s standards (标准). Self-acceptance can also help you discover what you’re really good at. Start by making a list of all the things you like about yourself. Maybe you’re good at cooking, or people find it easy to talk to you. Also, try saying kind, positive things to yourself in a mirror every morning. Think up ways to treat yourself, like taking a long bath or watching your favourite film, and spend some time on your own. It’s also important to look after yourself by eating healthy food and getting plenty of sleep.
79.The writer thinks that the photos on the screen ________.
A.are perfect for people to follow
B.show everyone is different
C.may give wrong ideas about looks
D.show people how to be the same as everyone else
80.What does the underlined word “appreciating” in Paragraph 2 mean
A.Wondering. B.Enjoying. C.Proving. D.Comparing.
81.What is the advantage of self-acceptance
A.It makes people appear more perfect. B.It helps people find out their true abilities.
C.It helps people make more changes. D.It makes people care more about others’ feelings.
82.What is the best title of the passage
A.Ways to Become More Beautiful B.Be Positive About Your Life
C.Accept Your True Self D.Pay Attention to Your Advantages
Hi, I’m Mike. I live in a small community near my school—it’s only a 10-minute walk to class, which is convenient. There are five apartment blocks and a central garden in the community. Most neighbors are nice—we greet each other when we meet.
My home is on the 5th floor of Block 2, a white building with green windows. Our apartment has a small living room, two bedrooms, a kitchen and a bathroom. My favorite spot is the balcony—I water mom’s small plants there every weekend.
Every Wednesday afternoon, I go to the community garden with grandma. She grows tomatoes and carrots and I help pull weeds (杂草). Neighbors often share their vegetables with us. On weekends, the community center holds activities like treasure hunts and paper-cutting classes. Last month, I joined a paper-cutting class and made a red flower for dad’s birthday.
To me, home is not just a house— it’s family and the warm community around. I love both!
83.Where does Mike live
A.In a big house near school.
B.In a small community near school.
C.On the 5th floor of a red building.
84.What does the underlined word “convenient” mean
A.Different. B.Easy. C.Difficult
85.What does Mike do on his balcony
A.Grow tomatoes. B.Water small plants. C.Have meals.
86.When does Mike go to the community garden
A.Every Wednesday afternoon. B.Every weekend. C.Every Monday morning.
87.What is the main idea of the passage
A.Mike likes gardening with his grandma.
B.Mike’s apartment has a balcony where he waters plants.
C.Mike’s community is small but warm, and he loves his home and community life.
The Clark family isn’t feeling well these days. Mr. Clark has to come home early to take care of them. First it was Thomas. He came home from school two days ago with a high temperature. The next morning, his sister Helen woke up (醒来) with a fever and a sore throat. She said her ears also hurt. By midday, both children were very ill. They were coughing, sneezing (打喷嚏), and couldn’t eat anything. Mrs. Clark spent the day looking after them. She made hot drinks and soup, and then gave them medicine that Mr. Clark had bought.
But this morning, Mrs. Clark couldn’t get out of bed because she had a serious headache. The three of them stayed in bed together, so Mrs. Clark could keep an eye on the kids until Mr. Clark came home from work.
Mr. Clark hurried home in the afternoon with more medicine and some storybooks for the kids. He also made sure everyone drank lots of water and got enough rest. He hopes all his family will get better soon.
根据材料内容选择最佳答案。
88.Why does Mr. Clark come home early these days
A.He is not feeling well. B.He has to make dinner.
C.He needs to look after his sick family. D.He wants to read storybooks to his kids.
89.What happened to Thomas when he came home from school
A.He had a fever. B.He had a headache.
C.He had a sore throat. D.He had a stomachache.
90.What did Mrs. Clark do to take care of her kids
A.She took them to the hospital. B.She made hot soup for them.
C.She read storybooks to them. D.She bought medicine for them.
91.Which of the following is NOT true
A.Both the children felt terrible. B.Helen had a sore throat and her ears hurt.
C.Mrs. Clark got up very early this morning. D.Mr. Clark bought storybooks for his children.
92.What is Mr. Clark’s hope
A.He hopes he can have a good sleep.
B.He hopes his family can be healthy.
C.He hopes his family can get better medicine.
D.He hopes his kids can go back to school soon.
We go to bed when we’re tired. Sometimes, however, we wake up feeling tired after ten hours’ sleep. Should we get more sleep then
We always think we have rested as long as we have had enough sleep. But in our real life, rest is much more than our nightly hours of closing eyes. Here are some other kinds of rest that we badly need.
The first kind of rest is physical rest. It can be passive (被动的) or active. Passive physical rest means sleeping, while active physical rest can be activities like yoga. These activities help your body to relax.
Have you ever heard your parents or anyone else say that they have a hard time paying attention to their work all the time Have they ever said that when they lie down at night to sleep, they have trouble “turning off” their brains as conversations from the day fill their thoughts These people need mental rest. You can advise them to take a short break every two hours during their workdays. These breaks help them slow down a bit.
The third kind of rest is sensory (感官的) rest. Bright lights, computer screens and background noises can make us feel tired. But this problem is easy to solve. You can close your eyes for a minute in the middle of the day or put away your phone or computer for a while.
Then comes creative rest. Allowing yourself to take in the beauty of nature even if just at a local park can provide you with this kind of rest. You can also place your favorite artwork around your desk. Enjoying art is another great way to get creative rest.
The last two kinds of rest we need are social and emotional (情绪的) rest. Spend some time with positive (积极的) people. Try to open up to them and share the hard things that have been troubling you lately.
Now you know we need much more than a good night’s sleep to feel well-rested. It’s time for us to get the right kind of rest we need.
93.How many kinds of rest does the text mention
A.Four. B.Five. C.Six. D.Seven.
94.What does the underlined word “mental” in Paragraph 4 probably mean
A.Connected with body.
B.Connected with mind.
C.Connected with time.
D.Connected with nature.
95.What can we learn from the text
A.Activities like yoga are passive physical rest.
B.Sleeping for ten hours always makes us feel more tired.
C.We can share the hard things with people to get creative rest.
D.Closing our eyes for a minute can help us get a rest.
96.According to the text, which of the following is NOT a great way to enjoy creative rest
A.To go fishing.
B.To go hiking.
C.To go to an art show.
D.To sleep all day.
97.What is the main purpose of the text
A.To show us the right ways to get well-rested.
B.To encourage us to study the kinds of rest.
C.To give us some advice on how to get enough sleep.
D.To introduce some ways to have a good night’s sleep.
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《阅读》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C A C B A C B A C A
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 C B C C B C E A D A
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 D C B C A B C D C A
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 C C D C B D A C D D
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 C B B C D D B C A B
题号 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
答案 C D B A A B C D A D
题号 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
答案 C A B B D A D C B B
题号 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
答案 A B C C D B E F C B
题号 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
答案 B C B B B A C C A B
题号 91 92 93 94 95 96 97
答案 C B C B D D A
1.C 2.A 3.C 4.B 5.A
【导语】本文主要介绍了未来一些可能出现的职业。
1.细节理解题。根据“Space tour guide”“AI psychologists”以及“Human-technology integration specialist”可知提到了太空导游、人工智能心理学家、人机融合专家这三种未来职业。故选C。
2.词句猜测题。根据“And for the trip, travelers will need a patient tour guide explaining what they are seeing and keeping them safe. It means that the space tour guide must be a good communicator .”可知太空导游要向游客解释他们看到的东西并保证他们的安全,也就是要能分享想法和感受,所以“communicator”意思是能分享想法和感受的人。故选A。
3.细节理解题。根据“So human-technology integration specialists might be very important. They could teach others how to use future technologies”可知人机融合专家可以教授未来技术。故选C。
4.推理判断题。根据“Some common jobs today may also disappear in twenty years. So do you want to know about some of the future jobs ”以及后文对未来职业的介绍,可以推断出未来会有一些新工作出现。故选B。
5.最佳标题题。本文主要介绍了未来一些可能出现的职业。故选A。
6.C 7.B 8.A 9.C 10.A
【导语】本文主要介绍了记者这一职业,包括许多孩子想成为记者的原因,不同类型记者(为报纸、电台和电视台工作)的工作内容、要求,以及记者需关注的大事件等。
6.细节理解题。根据“Would you like to be a reporter”可知作者通过一个问题开篇。故选C。
7.细节理解题。根据“They think that being a reporter is exciting”可知孩子们认为当记者是令人兴奋的。故选B。
8.细节理解题。根据“Some reporters work for a newspaper.”以及“Some reporters also work for radio and TV stations”可知记者在报社办公室、电台和电视台工作,即①②③。故选A。
9.细节理解题。根据“Reporters must be curious.”和“Some reporters also work for radio and TV stations.”可知,所有记者(包括电台记者)都必须充满好奇心。故选C。
10.推理判断题。根据“Reporters must pay attention to some big events (事件) around the world.”可知,大事件是指全世界范围内的重要事件,所以美国的一场大火属于全世界范围内的重要事件。故选A。
11.C 12.B 13.C 14.C
【导语】本文介绍了23岁的姚欣成为西宁野生动物园的熊猫饲养员的经历。
11.细节理解题。根据“After leaving college in 2017, Yao worked at a health centre at first.”可知,姚欣大学毕业后首先在健康中心工作。故选C。
12.细节理解题。根据“Yao went to the Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding to train for half a year before starting her job.”可知,姚欣在成都培训了半年,即六个月。故选B。
13.细节理解题。根据“She has got a notebook with 400 pages of ‘sweet memories’ with the cute animals.”可知,姚欣在笔记本上记录了她和大熊猫的甜蜜时光。故选C。
14.细节理解题。根据“In 2018, she saw an advertisement for a panda keeper online and she wanted to have a try.”可知,姚欣是在网上看到招聘广告的。故选C。
15.B 16.C 17.E 18.A 19.D
【导语】本文主要介绍了夜班工作者的工作特点和他们面临的困难,并提醒人们要尊重每一位劳动者。
15.根据“But some people do their jobs at night.”可知,这里需要一个与“but”形成对比的句子,说明大多数人的工作模式。选项B“大多数人晚上睡觉,白天工作。”正好与“some people”形成对比,符合语境,故选B。
16.根据“For example, many hotel workers work at night.”可知,这里需要补充说明酒店工人夜间工作的原因。选项C“那是因为许多顾客在晚上需要服务。”中“那是因为”指代酒店工人夜班原因,符合语境,故选C。
17.根据“That’s because they work when they should be resting.”可知,这里需先说明夜班的结果,选项E“许多夜班工人可能在工作时间感到非常疲倦。”符合语境,故选E。
18.根据“It’s a challenge for their bodies.”可知,这里需要一个描述身体挑战后果的句子。选项A“夜班工人容易生病。”能说明挑战带来的不良影响,语意连贯,符合语境,故选A。
19.根据“They must have enough sleep and rest during the day at home.”可知,这里应总结上句强调休息的重要性。选项D“那对他们的健康和安全都很重要。”恰好起到总结作用,使语意完整,符合语境,故选D。
20.A 21.D 22.C 23.B 24.C
【导语】本文主要介绍了为未来职业规划提供的四个建议:探索兴趣、了解自己、发现可能的职业以及进行研究。
20.细节理解题。根据“The reason is that your future job will finally be a big part of your life.”可知,中学生思考自己喜欢的事情很重要,因为未来的职业会成为生活的重要部分。故选A。
21.推理判断题。根据“Once you’ve thought about your favorite subjects and activities, the next step is to look for related jobs.”可知,本段是介绍要寻找相关的工作,因此D选项“发现可能的工作”符合语境。故选D。
22.词句猜测题。根据“You can get first-hand information by meeting workers in person or sending emails to them.”可知,是指可以通过当面见工作人员或是发邮件来获得第一手信息。划线词语表示“当面”。故选C。
23.细节理解题。根据“You can get first-hand information by meeting workers in person or sending emails to them.”可知,提到了当面见工作人员和发送邮件两种方法。故选B。
24.推理判断题。根据“If you start thinking about and planning for your future job, here are four tips for you.”、“Some students may change their minds many times.”及全文可知,全文围绕学生的职业规划展开,可能是写给学生的。故选C。
25.A 26.B 27.C 28.D 29.C
【导语】本文主要介绍了旅行体验官的相关内容。
25.细节理解题。根据“Do you know the job of a travel experience officer It’s an interesting and cool job.”可知,作者是以提问开始话题的。故选A。
26.细节理解题。根据“Good writing skills help you describe experiences well. Some photo or video skills let you show how beautiful the places are...Lastly, this job also needs a healthy body”可知,这份工作需要写作技能,照片或视频技能以及一个健康的身体。故选B。
27.细节理解题。根据“Why is this job great Because every trip is a new experience.”可知,这份工作为什么好是因为每次旅行都是一次新体验。故选C。
28.主旨大意题。通读全文可知,本文主要对旅行体验官这个职业进行了详细介绍,是一份旅行体验官指南。故选D。
29.篇章结构题。根据全文可知,第一段总起,引出旅行体验官这一职业;第二至四段主要介绍了这一职业的工作内容,所需条件,优缺点;第五段总结,呼吁热爱旅行的人尝试该职业。故选C。
30.A 31.C 32.C 33.D 34.C
【导语】本文是一篇记叙文,通过采访四位学生,记录了他们对未来职业的规划及原因。
30.细节理解题。根据Wang Li的话“I want to make movies more beautiful and exciting...”可知,Wang Li的目标是让电影更优美、更刺激。故选A。
31.细节理解题。根据Thomas的话“I want to be a dentist...”可知,他的理想职业是牙医。故选C。
32.细节理解题。根据Eric的话“I take acting lessons three times a week...”可知,他每周上课三次。故选C。
33.细节理解题。根据Thomas的话“I want to make my mom and dad proud.”可知,是Thomas想让父母自豪而不是Wang Li。故选D。
34.推理判断题。根据Ray的话“I’m going to live in a big house with my pets...”可推断,他向往与宠物共处的舒适生活。故选C。
35.B 36.D 37.A 38.C 39.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了面人制作这项传统艺术的传承现状及面临的问题。
35.词句猜测题。根据第一段“…but dough figurine makers are still working very hard to keep it alive”可知,面人制作者努力让它继续存在,说明有人觉得它可能会消失。所以“vanish”意思是“消失”。故选B。
36.细节理解题。根据第二段“If I only teach them how to make the figurines, my students can’t make a living from it, and it will not be possible to pass on the traditional art to more people.”可知,彭小平认为如果只教学生如何制作面人,他们无法以此谋生,也就无法将传统艺术传承给更多人。所以他的学生学习做生意是为了在传承传统艺术的同时能谋生。故选D。
37.推理判断题。根据第三段“There are few professional classes teaching students about this art. Also, because of the materials, …”可知,这里提到了专业课程少、材料问题导致出错无法修复只能重做等,这些都是年轻人在学习面人制作时面临的困难。故选A。
38.主旨大意题。根据第四段“Peng thinks he can teach the young people in a new way…bringing animation and dough figurines together…”可知,彭小平想出了将动画和面人结合起来的新方式来传承传统艺术。所以第四段的主旨是彭小平有传承传统艺术的新方式。故选C。
39.观点态度题。根据第五段“We are excited about the future of the traditional art…”可知,作者对中国面人制作者不断寻找新方式为实践带来新生命感到兴奋,所以作者认为面人制作的未来是令人兴奋的。故选D。
40.D 41.C 42.B 43.B 44.C
【导语】本文是一篇说明文,文章主要讲述了景泰蓝这种中国传统艺术品的历史、制作过程以及李景龙和关典夫妇如何通过开设工作室简化其制作流程,让更多人能够接触并制作景泰蓝,以及人们对此的反馈和体验。
40.细节理解题。根据文章第一段“During the Ming and Qing dynasties, only royal families (皇室) could use it.”可知,在明清时期,只有皇室可以使用景泰蓝,皇室成员一般以皇帝为代表,因此可以推断出皇帝可以使用。故选D。
41.词句猜测题。根据文章第三段“The whole process (过程) of making cloisonne is very hard, but Li and Guan made it easier.”可知,制作景泰蓝的整个过程非常艰难,但李和关使其变得更容易了。因此,这里的“it”指的是制作景泰蓝的整个过程。故选C。
42.细节理解题。根据文章第四段“In 2019, Chang Yunqi and her classmates made cloisonne to celebrate their high school graduation (毕业).”可知,2019年,常云琪和她的同学们制作了景泰蓝来庆祝他们的高中毕业。故选B。
43.细节理解题。根据文章第三段“The whole process (过程) of making cloisonne is very hard, but Li and Guan made it easier.”可知,制作景泰蓝的整个过程非常艰难,但李和关使其变得更容易了,因此B选项“对于人们来说,制作景泰蓝的过程比以前更容易了”正确。故选B。
44.推理判断题。文章通过举例李景龙和关典夫妇开设工作室简化景泰蓝制作流程,以及常云琪和她的同学们制作景泰蓝来庆祝高中毕业等例子,来展开文章内容,因此文章是通过举例子的方式来展开的。故选C。
45.D 46.D 47.B 48.C 49.A
【导语】本文通过介绍《蒙娜丽莎》的背景、创作细节和艺术魅力,展现了其在全球文化中的独特地位,并表达了作者对达·芬奇及其作品的推崇。
45.细节理解题。根据“Each year, millions of people visit the Louvre (卢浮宫),a famous art museum in Paris, France”可知,《蒙娜丽莎》在卢浮宫,位于法国巴黎。故选D。
46.细节理解题。根据“It was painted by Leonardo da Vinci between 1503 and 1505.”可知,达·芬奇在1503年至1505年间绘制了这幅画,持续约两年。故选D。
47.词句猜测题。根据“by her mysterious (神秘的) smile. What’s more, there are many mysteries in the painting.”可知,人们对她神秘的微笑及这幅画中的很多奥秘很感兴趣。fascinated意为“非常感兴趣”。故选B。
48.细节理解题。根据“It was painted by Leonardo da Vinci,a famous Italian artist. And I like him best.”可知,作者明确表示“我最喜欢他”,指达·芬奇。故选C。
49.推理判断题。文本主要介绍《蒙娜丽莎》这幅油画及其艺术价值,属于艺术主题。故选A。
50.B 51.C 52.D 53.B 54.A
【导语】本文介绍了中国传统扎染艺术的历史、制作过程、现代应用以及文化意义。
50.细节理解题。根据文章第一段“Tie-dyeing is an ancient Chinese craft with a history of more than 1,500 years”可知,扎染成为中国文化的一部分已经有超过1500年的历史了。故选B。
51.细节理解题。根据文章第二段“The dyes are usually made from plants like indigo and safflower”可知,扎染用的天然染料通常是由植物制成的。故选C。
52.细节理解题。根据文章第二段“Each piece of tie-dyed cloth is unique because the way of twisting and tying is different every time”可知,每一块扎染布都是独一无二的,因为每次扭转和扎的方式都不一样。故选D。
53.细节理解题。根据文章第三段“Last year, a fashion show in Paris featured a lot of tie-dyed clothes, which attracted the attention of fashion lovers all over the world”可知,去年在巴黎举办了一场时装秀,展示了许多扎染服装,吸引了全世界时尚爱好者的关注。故选B。
54.细节理解题。根据文章最后一段“Tie-dyeing is not only a form of art but also a way to show Chinese culture. It represents the creativity and wisdom of the Chinese people”可知,扎染不仅是一种艺术形式,也是展示中国文化的一种方式。它代表了中国人的创造力和智慧。故选A。
55.A 56.B 57.C 58.D 59.A
【导语】本文主要介绍了吹糖人这种传统艺术,讲述了传承人熊传发吹糖人的过程,并因此技能吸引了许多大学生,他希望自己能将这种传统文化继续传承下去。
55.细节理解题。根据“In this special art form, the artist heats the syrup (糖浆) to a certain temperature, pulls off a small amount, makes it into a ball with an open center, presses the open area together and stretches it to form a tube. Then he blows air into the tube and makes it into different shapes.”可知,艺术家将糖浆加热到一定的温度,取出少量,使其成为一个中心开放的球,将开放的区域压在一起,拉伸成一个管状,然后他把空气吹进管子里,把它做成不同的形状。所以顺序是c-a-b-d。故选A。
56.词句猜测题。根据“Simon, from Australia, was attracted by a sugar Bing DwenDwen, the mascot of the Beijing 2022 Winter Olympics, in Xiong’s stall. Simon couldn’t resist trying to make one himself.”可知,来自澳大利亚的西蒙被北京2022年冬奥会吉祥物“糖冰墩墩”吸引住了,西蒙忍不住想自己做一个。所以resist的意思是“抵挡”,和B选项意思相近。故选B。
57.细节理解题。根据“We try to combine paper-cutting skills and modern elements (元素) with sugar figurines”可知,熊尝试将剪纸技巧和现代元素与糖人相结合。故选C。
58.推理判断题。根据“Many people were deeply moved after learning about the family’s story”可知,这里暗示接下来可能描述人们对熊家的具体评价或反应。故选D。
59.最佳标题题。本文主要介绍吹糖人这种传统艺术,讲述了传承人熊传发吹糖人的过程。故选A。
60.D 61.C 62.A 63.B 64.B
【导语】本文主要介绍了昆曲的历史、发展、经典传世剧目和现状。
60.词句猜测题。根据“Then in the Ming Dynasty, Wei Liangfu, a great opera artist improved it and a new kind of opera, Kunqu Opera, came out (出现). ”可知,魏良辅在昆山腔基础上进行革新,最终形成昆曲。这里“improved” 表示在原有基础上优化提升,意为改进、改良”。故选D。
61.细节理解题。根据“At the end of the Yuan Dynasty (元朝), GuJian, an artist in Kunshan near Suzhou, worked together with other artists and they first created Kunshan qiang.”、“Then in the Ming Dynasty, Wei Liangfu, a great opera artist improved it and a new kind of opera, Kunqu Opera, came out (出现).”、“After that, his student Liang Chenyu made more changes to Kunqu Opera and made the first Kunqu play in Chinese history—Huanshaji.”和“It was always the No. 1 opera before Beijing Opera took its place (取代) because Beijing Opera was easier to learn.”可知,正确的顺序是:④①②③。故选C。
62.主旨大意题。根据“Kunqu Opera has lots of excellent plays from the old times.”以及全段可知,第三段主要介绍了昆曲有很多古代的优秀剧目。故选A。
63.推理判断题。根据“It was always the No. 1 opera before Beijing Opera took its place (取代) because Beijing Opera was easier to learn.”可知,京剧比昆曲更容易学,即昆曲比京剧难学。故选B。
64.推理判断题。根据全文可知,本文主要介绍了昆曲的历史、发展、经典传世剧目和现状。所以,作者写这篇文章主要是让我们对昆曲有更多的认识。故选B。
65.D 66.A 67.D 68.C 69.B
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了四个新俱乐部的相关信息,包括中国结俱乐部、太极俱乐部、中国书法俱乐部和京剧俱乐部,分别说明了各俱乐部的活动内容、时间及地点。
65.细节理解题。根据“Chinese Knot (结) Club”部分中“The traditional red knots are believed to bring people happiness and good luck.”可知,在中国文化中,红结是好运的象征。故选D。
66.细节理解题。根据“Tai Chi Club”部分中“Time: 5: 30 p. m. —6: 30 p. m., from Monday to Friday”可知,可以在周五下午5:30去太极俱乐部。故选A。
67.细节理解题。根据“Chinese Calligraphy Club”部分中“You can enjoy the beauty of Chinese calligraphy and learn how to write Chinese characters beautifully.”可知,在中国书法俱乐部可以学习如何把汉字写得漂亮。故选D。
68.细节理解题。根据“Beijing Opera Club”部分中“we go to Mei Lanfang Theater to enjoy Beijing Opera shows once a month.”可知,可以在梅兰芳大剧院欣赏京剧表演。故选C。
69.推理判断题。文章主要介绍了四个与中国传统文化相关的俱乐部,包括中国结、太极、中国书法和京剧,因此最有可能在报纸的文化版块读到这篇文章。故选B。
70.B 71.A 72.B 73.C
【导语】本文主要介绍了如果只喝水会给人们带来诸如更快减肥、让大脑高效工作、阻止快速变老、省钱等好处,呼吁大家多喝水。
70.细节理解题。根据“What will happen to you if you only drink water ”以及后文对只喝水带来好处的阐述可知,Chris Bailey认为水是最好的饮品。故选B。
71.词句猜测题。根据“But do you know 75 to 85 percent of your brain (大脑) is water Nothing else! Just by drinking water, your brain can work efficiently. You may remember things quickly and well.”可知,大脑大部分是水,只喝水能让大脑快速且很好地记住事情,说明大脑能高效工作,所以“efficiently”意思是“高效地”。故选A。
72.细节理解题。根据“Lastly, you save money! How much money do coffee and juice cost you every week The price of water is much lower than that of other drinks.”可知,喝水的花费比其他饮品低,能省钱,而不是喝水花费更多钱,所以“Drinking water costs more money.”表述错误。故选B。
73.篇章结构题。根据全文内容可知,第一段提出主题“喝水”;第二段提出著名博主Chris Bailey尝试只喝水的话题;第三段至第六段阐述只喝水的结果;第七段倡议人们多喝水。故选C。
74.C 75.D 76.B 77.E 78.F
【导语】本文介绍正确锻炼的建议,包括热身、选择合适场所、补水和注意安全。
74.根据“Warm up.”以及“You need to stretch your legs, arms, back and neck…”可知,此处强调锻炼前热身的重要性,选项C“锻炼前热身很重要”符合语境。故选C。
75.根据“You do not need to spend a lot of money exercising…These places are good enough.”可知,此处推荐锻炼场所,选项D“你可以在公园或学校操场锻炼”符合语境。故选D。
76.根据“It is important to drink water when you exercise…”可知,此处讨论补水,选项B“喝足够的水”符合语境。故选B。
77.根据“Your body needs the water for energy and keeping cool…”可知,此处补充饮水注意事项,选项E“但锻炼后不要喝太多或太快”符合语境。故选E。
78.根据“Be careful (小心的).”以及“Sometimes it’s easy to get hurt when you exercise…”可知,此处强调锻炼时需专注,选项F“你必须小心并专注于所做的事”符合语境。故选F。
79.C 80.B 81.B 82.C
【导语】本文是一篇说明文,主要阐述自我接纳的含义、带来的益处,并介绍了培养自我接纳的相关方法。
79.细节理解题。根据第一段“The photos you see on the screen can give you ideas about how your bodies ‘should’ look. However, you are all different in your own way.”可知,屏幕上的照片可能会传递关于外貌的错误观念(因为每个人本身独特,却被引导向所谓“应该”的模样)。故选C。
80.词句猜测题。根据第二段“Self-acceptance (自我接纳) means appreciating what you’re good at, like sports, science or music.”,结合自我接纳是对自身优势的认可与欣赏,可推断“appreciating”意为“欣赏;享受”,与“Enjoying”同义。故选B。
81.细节理解题。根据第三段“Self-acceptance can also help you discover what you’re really good at.”可知,自我接纳的优势在于帮助人们发现自己真正的能力。故选B。
82.最佳标题题。文章围绕“自我接纳”展开,从其定义、好处到实践方法,核心是倡导人们“接受真实的自我”。故选C。
83.B 84.B 85.B 86.A 87.C
【导语】本文主要介绍了Mike居住的社区环境以及他在社区的生活。
83.细节理解题。根据“I live in a small community near my school”可知,Mike居住在学校附近的一个小社区里。故选B。
84.词句猜测题。根据“it’s only a 10-minute walk to class”可知,这个小社区到学校仅仅10分钟的路程,所以是方便的。故选B。
85.细节理解题。根据“My favorite spot is the balcony—I water mom’s small plants there every weekend.”可知,Mike在阳台给小植物浇水。故选B。
86.细节理解题。根据“Every Wednesday afternoon, I go to the community garden with grandma.”可知,每周三下午,Mike去社区的花园。故选A。
87.主旨大意题。根据“To me, home is not just a house— it’s family and the warm community around. I love both!”可知,本文主要介绍了Mike居住的社区环境以及他在社区的生活,他非常爱他的家和他的社区。故选C。
88.C 89.A 90.B 91.C 92.B
【导语】本文讲述了Clark先生因家人相继生病而提前回家照顾他们的故事。
88.细节理解题。根据“The Clark family isn’t feeling well these days. Mr. Clark has to come home early to take care of them.”可知,他早点回家是为了照顾生病的家人。故选C。
89.细节理解题。根据“First it was Thomas. He came home from school two days ago with a high temperature.”可知,Thomas放学回家时发烧了。故选A。
90.细节理解题。根据“She made hot drinks and soup, and then gave them medicine…”可知,Mrs. Clark为孩子做了热汤。故选B。
91.细节理解题。根据“Mrs. Clark couldn’t get out of bed…”可知,她今早起不了床,说明并未早起,选项C“Clark太太今早很早起床”与原文矛盾。故选C。
92.细节理解题。根据“He hopes all his family will get better soon.”可知,他希望家人尽快康复。故选B。
93.C 94.B 95.D 96.D 97.A
【导语】本文主要介绍了六种不同类型的休息方式,包括身体休息、精神休息、感官休息、创造性休息、社交休息和情感休息,并强调了仅仅依靠睡眠是不够的,我们需要多种休息方式来保持身心健康。
93.细节理解题。根据文章内容,依次提到了physical rest、mental rest、sensory rest、creative rest、social rest和emotional rest,共六种休息方式。故选C。
94.词句猜测题。根据“These people need mental rest.”这些人需要精神上的休息。可知,mental与Connected with mind.表达近义。故选B。
95.细节理解题。根据“You can close your eyes for a minute in the middle of the day or put away your phone or computer for a while.”可知,闭上眼睛短暂休息是一种有效的休息方式。故选D。
96.推理判断题。根据“Allowing yourself to take in the beauty of nature even if just at a local park can provide you with this kind of rest. You can also place your favorite artwork around your desk. Enjoying art is another great way to get creative rest.”可知,钓鱼、徒步和参观艺术展都属于创造性休息,而整天睡觉属于被动身体休息,不属于创造性休息。故选D。
97.主旨大意题。根据“Now you know we need much more than a good night’s sleep to feel well-rested. It’s time for us to get the right kind of rest we need.”可知,文章的主要目的是告诉我们如何正确休息。故选A。
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
同课章节目录