/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年七年级英语上册期中复习考点培优鲁教版(五四学制)(2024)专题13 任务型阅读
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读下面短文,按要求完成后面各个小题。
Lisa King is my good friend. She is from America. Her family are all in China now. Her father teaches English in No. 2 Middle School. Her mother is also an English teacher in that school. Her brother, David, studies in our school. He is learning Chinese. They like China very much.
What are the family doing now Lisa King is in her room. She has a lot of homework to do tonight, so she is busy doing it. She is sad. But her brother, David, is happy. He is watching TV in the living room. Soccer is his favorite sport, and he often plays it with his classmates on weekends. Soccer tickets (票) are usually expensive, so he often watches soccer games on TV. What are Lisa King’s parents doing Her father is reading a book about animals in the study and her mother is washing the dishes in the kitchen. Look at the old man in the yard! He is doing kung fu. Who is he Well, he is Lisa King’s grandpa.
1.What does Lisa’s father do
2.What is Lisa doing when her brother is watching TV
3.Why does David often watch soccer games on TV
4.What do you usually do on weekends
5.把划线句子翻译成中文。
Today is Sunday, 17th March. It’s Molly’s birthday. Molly’s family members are all at home. What are they doing Her grandfather is playing chess with her uncle. Her grandmother is talking on the phone with her aunt. They are talking about shopping. Her father is reading newspapers. Her mother is cleaning. Her cousin, Larry, is using the computer and playing games on it. Larry’s little sister, Nancy, is eating the birthday cake and watching TV with Molly’s little brother, Ben. What’s Molly doing She’s helping her mother clean the room.
But tomorrow they are still going to have a birthday party. Why Because it’s Larry’s birthday.
阅读短文,然后根据内容回答问题。(不超过6个词)
6.When is Molly’s birthday
7.What’s Molly’s uncle doing
8.Who is Nancy
9.Who’s eating the birthday cake and watching TV
10.Why are they still going to have a birthday party tomorrow
Dear Sonia,
I’m writing this letter in the classroom. It’s snowing outside and I’m sitting by the window. Some of the boys are playing on the playground. They are throwing snowballs to each other. Some girls are building a snowman. A few girls are running after each other around the trees in front of the classroom. They are leaving footprints (脚印) everywhere. Our teacher is shouting something loudly to them. In the classroom, some girls are drawing pictures. What are you doing Please write back to me.
I’m looking forward to your reply.
Yours,
Tina
根据语篇内容,回答问题。(每小题答案不超过5个词)
11.What is Tina doing
12.Where is Tina sitting
13.What are some girls building
14.What is the teacher doing
15.What are the girls in the classroom doing
What time is it The answer can be different because people are in different time zones.
Scientists are now thinking of making a lunar (月球的) time zone. At the moment, astronauts are using time zones of their own countries. But there could be safety problems because of different time-telling.
Setting up a lunar time zone is not easy. Since gravity (重力) is weaker on the Moon, clocks run a bit faster there. After 24 hours, a lunar clock would be 57.5 microseconds ahead of a clock on the Earth. Another problem is that a full day on the Earth is about 24 hours. This means that a lunar night can be around two weeks long.
The idea of creating a time zone on the Moon would make them easier.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项
A.Gravity influences (影响) how time passes.
B.But how could you tell the time if you aren’t on the Earth
C. There are more countries planning Moon trips in the future.
D.They believe it would be better for astronauts to use Moon Time.
E. While on the Moon, it is nearly 708 hours, about 29.5 Earth days.
16.
17.
18.
19.
20.
【拓展设问】
21.What can we learn from the passage
A.Clocks run a bit slower on the Moon.
B.Making a lunar time zone is not difficult.
C.A lunar night can be around fourteen days long.
D.Astronauts are using lunar time zones at the moment.
22.What’s the best title for the passage
A.Mars trips B.A lunar day C.Lunar gravity D.Time zones on the Moon
I’m Bruce. I live in a small village in the UK. I’m a student in Grade Seven. It is Saturday today and I don’t need to go to school. Now I am in my house with my family.
It’s a quarter to four in the afternoon now. My family are doing different things. Look! My father is washing vegetables in the kitchen. He wants to make dinner at ten to seven. And he is very good at cooking. As for my mother, she is talking with my grandmother on the sofa in the living room. What is my grandfather doing now Oh, he is drinking tea at the table. After that, he will read a newspaper. It’s his habit in the afternoon. Who’s that girl Oh, she is my sister Helen. She is playing with Bill. Bill is our cute dog. What about my brother Ben Oh! He is not happy now, because he didn’t pass his maths exam. And he’s now doing his maths homework in his room. As for me, I’m playing computer games in my parents’ room.
I think I have a happy family. Do you think so
根据语篇内容,回答问题。(每小题答案不超过4个词)
23.What day is it today
24.Where is Bruce’s father now
25.What’s Bruce’s mother doing on the sofa
26.Who is drinking tea at the table
27.How many people are there in Bruce’s family
阅读表达 阅读下面的短文,并根据文章后的要求答题。(请注意问题后的词数要求)
It’s December. It’s snowy and the weather is really cold in the north of China. You can see many children playing in the snow. Some of them are building snowmen. Some are skating happily. It’s a white world. How beautiful!
But in Australia, the weather is hot now. Many people are swimming in the sea. They are having a good time. Jim and his friends are playing volleyball near the sea. They want to swim after playing volleyball.
Why can they swim in December It is winter, isn’t it Yes, it is winter in China. But it isn’t winter in Australia. That’s because China and Australia have different seasons at the same time.
28.What’s the weather like in the north of China in December (No more than ten words)
29.What are the Chinese children doing according to the passage
30.Are Jim and his friends swimming in the sea now
31.Can you see white snow in Australia on New Year’s Day
32.If it’s June now in China, which season is it in Australia
33.Translate the sentence into Chinese. (把划线句子翻译成汉语)
阅读表达
What’s the weather like in your hometown I live in a small city in the north of China. In winter, the weather there is often really cold. But I still love the winter of my hometown.
The heavy snow always comes with a snowstorm and often brings some problems. All the cars and buses have to stop except (除了) the subway. So people can only take the subway to go to work. Students can’t go to school but they can take classes at home on the computer.
Some things about winter are exciting when things freeze. The rivers stop flowing (流动) and the wind usually blows hard. I can make snowmen with my friends. That is my favourite game. I make a snowman with many things. A carrot or a pencil can be its nose. Small tomatoes can be its eyes and old sticks can be its hands. I also like to have snowball fights (打雪仗) with my brothers in the park. We run after each other happily. How funny it is! Sometimes it gets cold quickly, so it’s important to keep my body warm.
34.Where is the writer’s hometown
35.How do people go to work after a snowstorm in the writer’s hometown
36.What activity is the writer’s favourite in winter
37.Who does the writer like to have snowball fights with
38.What season do you like in your hometown Why
阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
It’s December. It’s snowy and the weather is really cold in the north of China. You can see many children playing in the snow. Some of them are making snowmen. Some are skating happily. It’s a white world. How beautiful!
But in Australia, the weather is hot now. Many people are swimming in the sea. They are having a good time. Jim and his friends are playing volleyball near the sea. They want to swim after playing volleyball.
Why can they swim in December It is winter, isn’t it Yes, it is winter in China. But it isn’t winter in Australia. That’s because China and Australia have different seasons at the same time.
39.What’s the weather like in the north of China in December
40.What are the Chinese children doing according to the passage
41.Are Jim and his friends swimming in the sea now
42.Can you see white snow in Australia on New Year’s Day
43.If it’s June now in China, which season is it in Australia
阅读下面短文,用英语回答短文后的问题。
Hello, everyone! I’m Mao Gang. I’m a boy. I come from China. I live with my uncle in London. It is the capital of the UK. I have been in London for about a year. Now I know a lot about it.Eating in London
It’s easy to find good food in London. There are lots of restaurants and food markets. Traditional British food includes fish and chips, pudding, pie, cheese, tea and cake. I like fish and chips best.Weather in London
Does it always rain in London No, not true. London’s weather can change very quickly. In fact, Londoners carry both sunglasses and an umbrella all year around.Attractions in London
London has many famous places, such as the London Eye, the Tower of London and the Science Museum. You can take a double-decker (双层公共汽车). It will show you around the whole city.
In a word, London is a beautiful city. It is a good place for visiting and learning.
44.Who does Mao Gang live with in London
45.How is the weather in London
46.What do you think of London
It was a beautiful spring morning. There were no clouds in the sky. The sun was warm, but not hot. Mr. black saw an old man at the bus stop with a big, strong and black umbrella in his hand.
Mr. black said to him, “Do you think it’s going to rain today ”
“No,” said the old man, “I don’t think so.”
“Are you carrying the umbrella because the sun is too hot ”
“No, it is not very hot in spring.”
Mr. black looked at the big umbrella again, and the man said, “I am an old man, and my legs are not very strong. I must have a walking stick (手杖). But people will say, ‘Look! That man is so old.’ And I don’t like that. When I carry an umbrella in fine weather, people only say, ‘Look at that stupid (愚蠢的) man.’”
任务一:根据短文内容选择正确的答案。
47.This story happened ________.
A.on a cold day B.on a rainy day C.on a spring morning
48.Mr. Black saw the old man ________.
A.at the bus stop B.in the park C.in the street
49.Which of the following is RIGHT
A.The old man thought it was going to rain.
B.The old man carried an umbrella because his legs were not very strong.
C.Mr. Black and the old man were good friends.
任务二:根据短文内容,回答下列问题。
50.What was the weather like on that day
51.When other people said, “Look! That man is so old.”, how did the old man feel, happy or sad
阅读短文,根据要求回答问题。
China is a very big country, so there are many different kinds of weather.
In some places the winter can be freezing. Shenyang is in the northeast (东北) of China. Sometimes the temperature can fall to -40°C there. In other places, for example, in the middle of China, it is often very ________ in summer. Hefei is sometimes 40℃.
In Beijing, winter lasts from December to March. It is usually dry and there is heavy snow. But the sun often shines. Summer is different. It is often very rainy and very hot. Spring and autumn are the best seasons. It is sometimes quite hot in the day but in the evening it is cool.
In the south of China, summer is long, hot and wet. In Xiamen, it is often hot from April to October. The winter is different. It’s cool, wet and not very long. In Guangzhou, the weather is often very hot in summer. The winter is short and cool. It sometimes rains.
52.根据短文内容,在文中空白处填写一个适当的单词。
53.How many cities are mentioned (被提及) in the passage (不超过1个单词)
54.What are the features (特征) of Xiamen’s winter (不超过7个单词)
55.把文中画线的句子译成汉语。
56.请给短文拟一个适当的标题。
阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
I went to an old people’s home with my classmates last week. We got up early because we wanted to help the old people there. First, we bought some fresh fruit and food in a supermarket. Then we took a bus to the old people’s home. We sent our gifts to them. They felt very happy.
In the old people’s home, we cleaned the room and washed clothes for them. After that, some of us performed for them, such as singing songs and dancing. Some of us told stories to them. Some of us read newspapers to them. Others helped cook dinner for them. I made some clay pieces for them. The pieces were small but they looked very real. The old felt excited to get them.
I was tired but happy that day.
One thing I learnt that day: The old need lots of care. We should spend more time with them. I’ll go there as often as possible. It was a day to remember.
57.Where did the writer go last week
________________________________________________________________________
58.How did they get there
________________________________________________________________________
59.What did the author make for the old
________________________________________________________________________
60.How did the writer feel
________________________________________________________________________
61.What did the writer learn that day
Helen and Jim went on the school trip. They went by train. Helen thought the trip was very interesting, but Jim said it was boring. For Helen, the train was fast but Jim said the train was slow. They saw some farms and villages along the way.
They visited the science museum and saw some robots. The robots could play chess with them so Helen thought she learned a lot. Then the guide taught them how to make a model robot. After that, Helen bought some gifts for her parents. However, Jim didn’t like the trip at all because of the hot weather and the slow train. Besides, Jim thought it was difficult to take photos so he didn’t take any. How different the trip was to Helen and Jim!
根据语篇内容,回答问题。(每小题答案不超过4个词)
62.How did Helen and Jim go on their school trip
63.What could play chess with them
64.Who taught them how to make a model robot
65.Who did Helen buy some gifts for
66.Did Helen and Jim feel the same about the school trip
请阅读下面语篇,根据其内容回答问题。
When you want to relax in your free time, traveling is a good way. It can help you know about the world. Let’s read two travel stories online.
I’m Dave. I took the train to Datong to visit Yungang Grottoes (云冈石窟) last year. I was surprised at everything I saw. I took many nice photos of the beautiful grottoes and statues (雕像). They are different from each other. It took me a long time to visit the main grottoes. I also found a street with many restaurants and stores. I enjoyed some special food and bought some gifts. There was a museum along the way. I learned a lot about the history of the Northern Wei Dynasty in it. All in all, the trip was exciting.
From Dave
I visited Yungang Grottoes in 2023. I saw the grottoes and statues, tried some specials (特色菜), shopped for gifts and went to the museum. It was an exciting trip.
Chart I
My name is Zhang Ming. I’m a 19-year-old girl. I visited the Alps in Europe with my friends two years ago. On the morning of that day, we got up very early and arrived there by bus. I got a big surprise when I saw the mountains with clouds moving around. The weather here was cool and cloudy, just right for walking. Walking for a long time made us feel very tired but we had a great day.
From Zhang Ming
I went to Europe in 2022. I saw the clouds and took a walk in the mountains. The trip made me very tired but it was really a great day for me.
Chart Ⅱ
67.How did Dave get to Datong
68.What did Dave do in the museum
69.Who did Zhang Ming visit the Alps with
70.What made Zhang Ming feel surprised
71.Do you want to take a trip during your summer holiday Why
请认真阅读下面短文,并根据短文内容回答问题。(每题不超过10个词)
At her family’s store, Carmen Garza went over her dance in her head. She had been practicing all week. The next day she would audition (试演) for “The Spanish Doll”, a flamenco show at her dance school. Carmen dreamed of playing the lead part.
Mama entered the store and handed Carmen a box. “What did you buy me, Mama ” Carmen asked.
Carmen opened the box. “New flamenco shoes! They are so pretty!” said Carmen. She put the shoes on. She moved one arm over her head. She held her head high and danced. She did not care if anyone saw her. She wanted to try out her new shoes.
Carmen turned and saw Aina Soto holding bread and eggs. Carmen stopped dancing. Aina went to dance school on scholarship. She was also trying out for the lead part.
Aina set down the eggs and bread. “Can I put this on our account ” she asked.
Carmen’s papa smiled at Aina. He wrote the price in a book. Carmen saw her papa put a sweet into Aina’s bag with the food. Before Aina left, she said to Carmen, “Good luck with the audition. May your dreams come true!”
“You too,” Carmen said. But she did not understand. “Why did Aina show unexpected kindness (意想不到的善意) to me ” Surely she must want to play the lead part as much as Carmen did.
At the audition, Carmen thought of all her family members who wanted her to do well. She remembered how even Aina had wished her good luck. Carmen’s name was called. She took her place on stage. When the music stopped, Carmen left the stage. She had missed some beats. But she felt pleased with her dance.
Carmen heard someone crying when she walked out the back door. Aina’s shoes broke off, and she couldn’t audition.
Carmen took off her shoes and handed them to Aina.
Aina stood up. “You are very kind. I will take good care of your shoes,” she said
Carmen thought Aina would make a beautiful Spanish doll.
Carmen said, “May your dreams come true!”
——Taken from The Spanish Doll of Barcelona
72.What did Carmen’s mama buy for Carmen
73.How did Carmen prepare for the coming audition
74.Why did Carmen stop dancing when she saw Aina
75.What was the unexpected kindness
76.What do you think of Carmen
Brian wanted a new bike. His bike was five years old. It was too short for him. A bike cost $130, but he only had $53. How could he get the rest (其余) of the money
He wanted to mow lawns (修剪草坪). But he was too young to do that. He wanted to take care of a baby like his big sister. But nobody would hire (雇用) him. Maybe his dad would advance (预付) him some pocket money (零花钱). But that was not enough. What could he do to get the money Brian sat and thought.
Just then, the phone rang. Mrs Timmons’ dog, Fifi was lost. She asked Brian to find it for her. Brian ran out of the house quickly and found it behind a big tree.Then he took it to Mrs Timmons. Mrs Timmons thanked him very much and gave him $5. He didn’t take the money. But he had an idea. He would make money by taking care of people’s pets when they were out. Great! Brian would have a new bike soon!
阅读短文,根据短文内容回答下列问题。
77.How much money did Brian need to earn (赚钱) to buy a new bike
78.Why couldn’t Brian mow the lawns
79.How did Brian’s big sister earn her pocket money
80.Where did Brian find Fifi
81.How would Brian make money
阅读短文,然后根据内容回答问题。
A good friend does not just play with you and talk about fun things. Sometimes he or she gives you the reason to keep going. In American writer, E.B.White’s book Charlotte’s Web, you can read a touching story about true friendship and love.
As Wilbur moves into his new home, he begins to make friends with a spider named Charlotte. She lives in the space above the barn. They become such good friends that the animals around them also come together as a family.
As winter comes near, Wilbur becomes afraid. He knows the farmer will eat him at Christmas! Charlotte decides to help him. She spells out the words “Some Pig” in her web. The family finally knows Wilbur is special and lets the pig live. But then Wilbur finds out that Charlotte is dying of old age. Wilbur is very sad. He tells Charlotte he will take care of her children. The love between Wilbur and Charlotte has been shared by many readers all over the world. Why not read it yourself
82.Where does the writer E.B.White come from
83.Why does Wilbur become afraid
84.Whose children will Wilbur take care of
85.What kind of friends do you like Why (write 30 or more words)
Long ago, there was a monster (怪物) called “Nian”. At the end of the winter, he often appeared in a village and ate the animals and villagers. The monster seemed very strong and nobody could fight him. So the villagers had to hide in the mountains to keep themselves safe.
One day, a smart old man came to the village. He told an old woman how to scare (把……吓跑) Nian away. That evening when Nian arrived at the village, he saw only the old woman’s house was bright. Nian got close to the house. Suddenly, he heard the noise of firecrackers (鞭炮). The monster felt afraid and jumped. And then he found the house was covered in red paper. This scared him even more and he ran out of the village quickly. When the other villagers returned, they saw that the old woman didn’t die!
The villagers later learned that Nian was afraid of red colors, light and loud noises. They decided to put up red couplets (对联), set off (点燃) firecrackers and stay up late when it was time for Nian’s visit at the end of winter. That is the legend (传奇) of how the Spring Festival celebration began.
根据短文内容,完成下列任务。
86.What would happen when Nian visited the village
87.Why did the villagers hide in the mountains
88.From whom did the villagers know the way to scare Nian away
89.将短文中画线句子翻译成中文。
90.How do your family members celebrate the Spring Festival
根据语篇内容,回答问题。
We should help each other as much as we can, and we ourselves often need help. The great can help the small while the small can help the great. About this, a French writer told the following story.
An ant was drinking by a small river and fell in. She tried her best to reach the side of the river, but she couldn’t move at all. The poor ant got too tired, but she was still doing her best. At this time, a bird saw her and threw a piece of wood to her. With it, the ant got to the side.
When the ant was drying herself in the grass, she heard a man coming up. He was walking without shoes on his feet and carrying a gun (枪) in his hand. As soon as he saw the bird, he wanted to kill her. But the ant bit him in one of his feet just as he was going to kill the bird. He stopped to see what had bit him. And at that time the bird flew away at once.
根据语篇内容,回答问题。
91.Who wrote the story
92.What was the ant doing one day
93.Did the ant stop trying to save herself
94.What did the bird throw to the ant
95.What did the story tell us
阅读短文,1、2题选择正确答案,3题完成填空,4题回答问题,5题翻译划线句子。
One summer day, a bear saw a rainbow (彩虹) in the sky and he wanted to see it closely. He jumped up to reach (到达) it but fell down on the ground. A flying red ladybird (瓢虫) passed by and asked the bear to climb (爬) the tree. Then they climbed together happily. On the way up, a mouse climbed with them too.
When they were halfway (在中间) up the tree, they met some yellow bees. Bees asked, “Why are you climbing the tree ” They said together, “To look at the rainbow closely!” Bees said they could ride the hot-air balloon (气球) to reach the rainbow. They filled (填满) the balloon with hot air and climbed in quickly. Everybody went up to the sky happily, but very soon, the rainbow faded (逐渐消失).
The bear was sad. Suddenly (突然) he thought of friendship and the words his mother said—The rainbow is the colour of the friendship. Then he saw a red ladybird, a mouse, the yellow bees and himself. The bear thought he had found the rainbow. And it’s right here! The friendship is the most beautiful rainbow in our life.
96.In which season did the story happen
A.Spring. B.Summer. C.Autumn.
97.Red ladybird asked the bear to ________ to reach the rainbow.
A.jump up B.stand on her back C.climb the tree
98.There are kinds of animals mentioned (被提到) in the passage. (填空)
99.How did the animals travel to the rainbow at last (回答问题)
100. (把划线句子译成汉语)
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.He teaches English./He is a teacher. 2.She is doing her homework. 3.Because soccer tickets are usually expensive. 4.I usually exercise on weekends. 5.她今晚有很多要做的作业,所以她正在忙着做。
【导语】本文主要介绍了作者的朋友Lisa King的家庭信息。
1.根据“Her father teaches English in No.2 Middle School”可知,她爸爸是一名老师。故填He teaches English./He is a teacher.
2.根据“She has a lot of homework to do tonight, so she is busy doing it.”可知,她正在写作业。故填She is doing her homework.
3.根据“Soccer tickets (票) are usually expensive, so he often watches soccer games on TV.”可知,足球票通常很贵,所以他经常在电视上看足球比赛。故填Because soccer tickets are usually expensive.
4.本题为开放性题目,答案不唯一。故填I usually exercise on weekends.
5.She“她”,has a lot of homework to do“有很多要做的作业”,tonight“今晚”,so“所以”,she is busy doing it“她正在忙着做”。故填:她今晚有很多要做的作业,所以她正在忙着做。
6.It’s on 17th March. 7.He is playing chess. 8.She’s Larry’s little sister. 9.Nancy and Ben. 10.Because tomorrow is Larry’s birthday.
【导语】本文主要介绍了周日是Molly的生日,介绍了她的家人在这天都在做什么。
6.根据“Today is Sunday, 17th March. It’s Molly’s birthday”可知Molly的生日在3月17号。故填It’s on 17th March.
7.根据“Her grandfather is playing chess with her uncle”可知她叔叔和她爷爷在下象棋。故填He is playing chess.
8.根据“Larry’s little sister, Nancy”可知她是Larry的小妹妹。故填She’s Larry’s little sister.
9.根据“Larry’s little sister, Nancy, is eating the birthday cake and watching TV with Molly’s little brother, Ben.”可知Nancy和Ben在吃生日蛋糕和看电视。故填Nancy and Ben.
10.根据“But tomorrow they are still going to have a birthday party. Why Because it’s Larry’s birthday.”可知因为明天是Larry的生日。故填Because tomorrow is Larry’s birthday.
11.Writing a letter. 12.By the window. 13.A snowman. 14.Shouting something loudly to students. 15.Drawing pictures.
【导语】本文是一篇书信,讲了Tina在教室里写信,描述外面下雪时男孩、女孩们的活动以及老师的行为,并询问Sonia在做什么,期待回复。
11.根据“I’m writing this letter in the classroom.”可知,蒂娜正在写信。故填Writing a letter.
12.根据“It’s snowing outside and I’m sitting by the window.”可知,蒂娜坐在窗户旁边。故填By the window.
13.根据“Some girls are building a snowman.”可知,一些女孩正在堆雪人。故填A snowman.
14.根据“Our teacher is shouting something loudly to them.”可知,老师正在大声对学生喊叫。故填Shouting something loudly to students.
15.根据“In the classroom, some girls are drawing pictures.”可知,教室里的女孩们正在画画。故填Drawing pictures.
16.B 17.D 18.A 19.E 20.C 21.C 22.D
【导语】本文主要介绍了建立月球时区的相关内容。
16.根据“Scientists are now thinking of making a lunar (月球的) time zone.”可知,下文介绍建立月球时区,可以推断此处将话题从地球引入月球。选项B“但是如果你不在地球上,你怎么知道时间呢”符合语境。故选B。
17.根据“At the moment, astronauts are using time zones of their own countries. But there could be safety problems because of different time-telling.”可知,目前宇航员使用的是自己国家的时区,但由于不同的计时方式,可能存在安全问题,可以推断此处介绍更好的方式。选项D“他们认为宇航员使用月球时间会更好”符合语境。故选D。
18.根据“Since gravity (重力) is weaker on the Moon, clocks run a bit faster there.”可知,此处介绍月球上的引力较弱,会影响时钟走的快慢。选项A“重力影响时间的流逝”符合语境。故选A。
19.根据“This means that a lunar night can be around two weeks long.”可知,月球上的一昼夜比地球上长得多。选项E“而在月球上,它接近708小时,约合29.5个地球日”符合语境。故选E。
20.根据“The idea of creating a time zone on the Moon would make them easier.”可知,建立月球时区的想法会让“它们”更容易,可以推断前一句有“them”所指代的内容。选项C“未来有更多的国家计划去月球旅行”符合语境,“them”指代“more countries”。故选C。
21.细节理解题。根据“This means that a lunar night can be around two weeks long.”可知,月球上的一个夜晚可能长达两周左右,即大约14天。故选C。
22.最佳标题题。本文主要介绍了建立月球时区的相关内容。故选D。
23.Saturday. 24.In the kitchen. 25.Talking with Bruce’s grandmother. 26.Bruce’s grandfather. 27.Seven.
【导语】本文主要讲述了Bruce一家人在周六下午的活动情况。
23.根据文章第一段“It is Saturday today and I don’t need to go to school.”(今天是星期六,我不需要去上学。)可推知今天是星期六。故填Saturday.
24.根据文章第二段“My father is washing vegetables in the kitchen.”(我父亲正在厨房洗蔬菜。)可推知Bruce的父亲现在在厨房。故填In the kitchen.
25.根据文章第二段“As for my mother, she is talking with my grandmother on the sofa in the living room.”(至于我妈妈,她正在客厅的沙发上和我的祖母聊天。)可推知Bruce的妈妈正在和祖母聊天。故填Talking with Bruce’s grandmother.
26.根据文章第二段“What is my grandfather doing now Oh, he is drinking tea at the table.”(我的祖父现在在做什么?哦,他正在桌边喝茶。)可推知喝茶的是Bruce的祖父。故填Bruce’s grandfather.
27.根据文章内容,Bruce的家庭成员包括:Bruce、父亲、母亲、祖母、祖父、姐姐Helen和弟弟Ben,共7人。故填Seven.
28.It’s snowy and really cold. 29.They are playing in the snow, building snowmen and skating. 30.No, they aren’t. 31.No, I can’t. 32.It’s winter. 33.他们玩得正开心。
【导语】本文主要描述了中国和澳大利亚在十二月时不同的天气状况以及人们进行的活动,同时解释了中澳两国季节不同的原因。
28.根据第一段“It’s December. It’s snowy and the weather is really cold in the north of China.”可知,中国北方十二月的天气是下雪且非常冷的。故填It’s snowy and really cold.
29.根据第一段“You can see many children playing in the snow. Some of them are building snowmen. Some are skating happily.”可知,中国的孩子们在雪地里玩耍,有些在堆雪人,有些在愉快地滑冰。故填They are playing in the snow, building snowmen and skating.
30.根据第二段“Jim and his friends are playing volleyball near the sea. They want to swim after playing volleyball.”可知,吉姆和他的朋友们正在海边打排球,他们想打完排球后再游泳,所以他们现在没有在海里游泳。故填No, they aren’t.
31.根据第三段“But it isn’t winter in Australia.”以及常识可知,澳大利亚在十二月份是夏季,所以在新年(1月1日)时,澳大利亚是看不到白雪的。故填No, I can’t.
32.根据第三段“That’s because China and Australia have different seasons at the same time.”可知,中国和澳大利亚在同一时间有不同的季节,如果中国现在是六月,那么澳大利亚就是冬季。故填It’s winter.
33.“They are having a good time.”中“They”指代“他们”;“are having a good time”是固定短语,表示“玩得开心,过得愉快”。故填:他们玩得正开心。
34.The writer’s hometown is in a small city in the north of China. 35.People go to work by subway after a snowstorm. 36.The writer’s favourite activity in winter is making snowmen. 37.The writer likes to have snowball fights with his brothers. 38.I like spring because the weather is warm and comfortable.
【导语】本文是一篇记叙文,作者描述了自己家乡冬天的天气、暴风雪带来的影响以及冬季的趣味活动。
34.根据文章第1段“I live in a small city in the north of China.”可知,作者的家乡在中国北方的一座小城市。故填The writer’s hometown is in a small city in the north of China.
35.根据文章第2段“All the cars and buses have to stop except the subway. So people can only take the subway to go to work.”可知,暴风雪后人们只能乘地铁上班。故填People go to work by subway after a snowstorm.
36.根据文章第3段“I can make snowmen with my friends. That is my favourite game.”可知,作者最喜欢的冬季活动是堆雪人。故填The writer’s favourite activity in winter is making snowmen.
37.根据文章第3段“I also like to have snowball fights with my brothers in the park.”可知,作者喜欢和兄弟们打雪仗。故填The writer likes to have snowball fights with his brothers.
38.开放性作答,结合实际,言之有理即可。参考答案为I like spring because the weather is warm and comfortable.
39.It’s snowy and really cold. 40.They are playing in the snow. Some of them are making snowmen and some are skating happily. 41.No, they aren’t. 42.No, I/we can’t. 43.It’s winter.
【导语】本文主要介绍了12月中国和澳大利亚两个国家的天气差异。
39.根据“It’s December. It’s snowy and the weather is really cold in the north of China.”可知,中国北方12月的天气是下雪且寒冷的。故填It’s snowy and really cold.
40.根据“You can see many children playing in the snow. Some of them are making snowmen. Some are skating happily.”可知,中国的孩子们正在雪里玩,一些在堆雪人,一些在开心地滑冰。故填They are playing in the snow. Some of them are making snowmen and some are skating happily.
41.根据“Jim and his friends are playing volleyball near the sea.”可知,Jim和他的朋友们正在海边打排球,而不是在游泳。故填No, they aren’t.
42.根据第二段“But in Australia, the weather is hot now.”和最后一段“But it isn’t winter in Australia.”可知,在澳大利亚,现在天气很热而且不是冬天,因此看不到雪。故填No, I/we can’t.
43.根据“That’s because China and Australia have different seasons at the same time.”可知,中国和澳大利亚在同一时间季节不同,在12月中国是冬季,澳大利亚是夏季。由此推测在6月中国是夏季的时候,澳大利亚是冬季。故填It’s winter.
44.He lives with his uncle./His uncle. 45.It can change/changes very quickly./London’s weather can change/changes very quickly. 46.It’s beautiful/wonderful/great/interesting.
【导语】本文主要介绍了毛刚在伦敦的生活情况,包括伦敦的食物、天气以及著名景点,表达了对伦敦这座城市的赞美。
44.根据“I live with my uncle in London.”可知,毛刚在伦敦和他叔叔住在一起。故填He lives with his uncle./His uncle.
45.根据“London’s weather can change very quickly.”可知,伦敦的天气变化很快。故填It can change/changes very quickly./London’s weather can change/changes very quickly.
46.这是一个开放性问题,答案因人而异。但可以根据文章内容和常识来回答。故填It’s beautiful/wonderful/great/interesting.
47.C 48.A 49.B 50.It was sunny and warm. 51.He felt sad.
【导语】本文讲述了一个发生在美丽春日早晨的有趣小故事。
47.细节理解题。根据“It was a beautiful spring morning.”可知,这个故事发生在一个春天的早晨。故选C。
48.细节理解题。根据“Mr black saw an old man at the bus stop with a big, strong and black umbrella in his hand.”可知,布莱克先生在公共汽车站看到了那位老人。故选A。
49.细节理解题。根据“I am an old man, and my legs are not very strong. I must have a walking stick (手杖).”以及老人后面所说的话可知,老人带伞是因为他的腿不太有力,需要用手杖,但带手杖会让人觉得他老,所以他选择了带伞。故选B。
50.根据“It was a beautiful spring morning. There were no clouds in the sky. The sun was warm, but not hot.”可知,那天天气晴朗温暖,但不热。故填It was sunny and warm.
51.根据“But people will say, ‘Look! That man is so old.’ And I don’t like that.”可知,当别人说“看!那个人太老了。”时,老人会感到伤心,因为他不喜欢别人这样评价他。故填He felt sad.
52.hot 53.Five. 54.Cool, wet and not very long. 55.白天有时很热,但晚上很凉爽。 56.The Weather in China
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了中国不同地区的天气情况,包括一些城市在不同季节的气温和气候特征等。
52.根据“Hefei is sometimes 40℃.”可知,此处是说中国中部地区夏天经常很热,hot“热的”,形容词作表语,故填hot。
53.根据短文内容,文中提到的城市有Shenyang、Hefei、Beijing、Xiamen、Guangzhou,共5个城市,故填Five.
54.根据“In Xiamen... The winter is different. It’s cool, wet and not very long.”可知,厦门冬天的特征是凉爽、潮湿且不长,故填Cool, wet and not very long.
55.It代指天气;is“是”;sometimes“有时”;quite“相当,很”;hot“热”;in the day在白天“”;but“但是”;in the evening“在晚上”;cool“凉爽”。故填:白天有时很热,但晚上很凉爽。
56.根据“China is a very big country, so there are many different kinds of weather.”以及全文内容,短文主要讲的是中国的天气,故填The Weather in China。
57.He/She went to an old people’s home. 58.They took a bus there./By bus. 59.He/She made some clay pieces for the old./Some clay pieces. 60.He/She was tired but happy. 61.He/She learnt the old need lots of care. We should spend more time with them.
【导语】文章主要介绍了作者上周去敬老院参加的服务活动及作者的感受。
57.根据第一段“I went to an old people’s home with my classmates last week.”可知我和我的同学去了养老院。故填He/She went to an old people’s home.
58.根据第一段“Then we took a bus to the old people’s home.”可知我们是坐公交车去的养老院。故填They took a bus there./By bus.
59.根据第二段中的“I made some clay pieces for them.”可知我给老人们做了粘土手工。故填He/She made some clay pieces for the old./Some clay pieces.
60.根据第三段“I was tired but happy that day.”可知我很累但是很开心。故填He/She was tired but happy.
61.根据最后一段“One thing I learnt that day: The old need lots of care. We should spend more time with them.”可知我学到的是老年人需要许多的关心,我们应该花更多时间陪伴他们。故填He/She learnt the old need lots of care. We should spend more time with them.
62.By train. 63.The robots. 64.The guide. 65.Her parents. 66.No, they didn’t.
【导语】本文主要讲述了Helen和Jim参加学校旅行的不同体验。
62.根据第一段“They went by train.”可知,他们乘火车去的。故填By train.
63.根据第二段“The robots could play chess with them”可知,机器人可以和他们下棋。故填The robots.
64.根据第二段“Then the guide taught them how to make a model robot.”可知,导游教他们制作机器人模型。故填The guide.
65.根据第二段“Helen bought some gifts for her parents”可知,Helen给父母买了礼物。故填Her parents.
66.根据第一段“Helen thought the trip was very interesting, but Jim said it was boring.”可知,Helen和Jim对学校旅行的感受不同。故填No, they didn’t.
67.He got to Datong by train./ By train./ He took the train. 68.He learned a lot about the history of the Northern Wei Dynasty. 69.Her friends. 70.The mountains with clouds moving around. 71.Yes, I do. Because I want to learn more about the world./No, I don’t. Because I have to do my homework and I don’ t have enough time.
【导语】本文是一篇记叙文。文章通过旅行者的亲身经历,讲述了他们游览云冈石窟和欧洲阿尔卑斯山的旅行故事。
67.根据“I took the train to Datong to visit Yungang Grottoes last year.”可知,Dave是乘坐火车到达大同的。故填He got to Datong by train./ By train./ He took the train.
68.根据“I learned a lot about the history of the Northern Wei Dynasty in it.”可知,Dave在博物馆里学到了很多关于北魏历史的知识。故填He learned a lot about the history of the Northern Wei Dynasty.
69.根据“I visited the Alps in Europe with my friends two years ago.”可知,张明是和她的朋友们一起去游览阿尔卑斯的。故填Her friends.
70.根据“I got a big surprise when I saw the mountains with clouds moving around.”可知,当张明看到云雾缭绕的山脉时,她感到非常惊讶。故填The mountains with clouds moving around.
71.开放性作答,结合实际,言之有理即可。参考答案为Yes, I do. Because I want to learn more about the world./No, I don’t. Because I have to do my homework and I don’ t have enough time.
72.New flamenco shoes. 73.Carmen/She had been practicing all week./She practiced all week. /By practicing all week. 74.Aina was also trying out for the lead part. 75.Aina wished Carmen good luck with the audition./Aina wished Carmen’s dreams come true./Good luck with the audition./May your dreams come true. 76.Kind./Friendly./Helpful./Hard-working.
【导语】本文讲述了Carmen在准备舞蹈试演时,尽管与Aina是竞争对手,但最终表现出善良和无私,将自己的舞鞋借给了因鞋坏而无法参加试演的Aina。
72.根据“Mama entered the store and handed Carmen a box. ‘What did you buy me, Mama ’ Carmen asked.”和“Carmen opened the box. ‘New flamenco shoes! They are so pretty!’”可知,妈妈给Carmen买了新的弗拉门戈舞鞋。故填New flamenco shoes.
73.根据“She had been practicing all week. The next day she would audition (试演) for ‘The Spanish Doll’, a flamenco show at her dance school. ”可知,Carmen为即将到来的试演练习了一整周。故填Carmen/She had been practicing all week./She practiced all week./By practicing all week.
74.根据“Carmen stopped dancing. Aina went to dance school on scholarship. She was also trying out for the lead part.”可知,Carmen看到Aina后停止跳舞,是因为Aina也在争取主角。故填Aina was also trying out for the lead part.
75.根据“Before Aina left, she said to Carmen, ‘Good luck with the audition. May your dreams come true!’ ”和“Why did Aina show unexpected kindness (意想不到的善意) to me ”可知,意料之外的善意是Aina祝Carmen好运/祝愿Carmen梦想成真。故填Aina wished Carmen good luck with the audition./Aina wished Carmen’s dreams come true./Good luck with the audition./May your dreams come true.
76.根据“Carmen took off her shoes and handed them to Aina.”可知,Carmen把自己的舞鞋给了Aina,所以她是心地善良的;再根据“She had been practicing all week.”可知,Carmen练习了整整一个星期,可见她是勤奋的。本题答案不唯一,参考答案为Kind./Friendly./Helpful./Hard-working.
77.$77. 78.Because he was too young to do that. 79.By taking care of a baby. 80.Brian found Fifi behind a big tree. 81.By taking care of people’s pets when they were out.
【导语】本文讲述Brian因旧自行车太小想换新,却资金不足,尝试多种赚钱方式无果后,因帮Mrs Timmons找回狗得到启发,决定通过照顾他人宠物赚钱买新自行车。
77.根据“A bike cost $130, but he only had $53.”可知,一辆自行车 130 美元,Brian只有53美元,那么他需要赚的钱数为130-53=77 美元。故填$77.
78.根据“He wanted to mow lawns (修剪草坪). But he was too young to do that.”可知,他想修剪草坪,但他太年轻了,不能做。故填Because he was too young to do that.
79.根据“He wanted to take care of a baby like his big sister.”可知,Brian的姐姐是通过照顾婴儿赚零花钱的。故填By taking care of a baby.
80.根据“Brian ran out of the house quickly and found it behind a big tree.”可知,Brian是在一棵大树后面找到Fifi的,故填Brian found Fifi behind a big tree.
81.根据“He would make money by taking care of people’s pets when they were out.” 可知,Brian打算通过在人们外出时照顾他们的宠物来赚钱。故填By taking care of people’s pets when they were out.
82.He comes from America. 83.He knows the farmer will eat him at Christmas. 84.He will take care of Charlotte’s children. 85.I like friends who are sincere and supportive. When I face difficulties, they can listen to my troubles patiently and give me useful advice instead of just talking about fun things. Such friends make me feel warm and give me the courage to keep going.
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲了美国作家E.B.怀特的《夏洛特的网》中,小猪威尔伯与蜘蛛夏洛特结下真挚友谊,夏洛特设法帮威尔伯免于被农夫吃掉,夏洛特临终前威尔伯承诺照顾其孩子,这个关于真情的故事打动了全球众多读者,并呼吁读者亲自阅读。
82.根据“In American writer, E.B. White’s book Charlotte’s Web, you can read a touching story about true friendship and love.”可知,作家E.B.怀特来自美国。故填He comes from America.
83.根据“As winter comes near, Wilbur becomes afraid. He knows the farmer will eat him at Christmas!”可知,威尔伯害怕是因为他知道农夫会在圣诞节吃掉他。故填He knows the farmer will eat him at Christmas.
84.根据“But then Wilbur finds out that Charlotte is dying of old age. Wilbur is very sad, he tells Charlotte he will take care of her children.”可知,威尔伯会照顾夏洛特的孩子。故填He will take care of Charlotte’s children.
85.开放性试题,答案合理即可。故填I like friends who are sincere and supportive. When I face difficulties, they can listen to my troubles patiently and give me useful advice instead of just talking about fun things. Such friends make me feel warm and give me the courage to keep going.
86.Nian would eat the animals and villagers. 87.To keep themselves safe. 88.A smart old man. 89.村民们后来知道年害怕红色、光和大的响声。 90.We put up red couplets, set off firecrackers and stay up late.
【导语】本文介绍了春节的来历,人们贴对联、放鞭炮、守岁是为了赶走“年”这个怪兽。
86.根据“Long ago, there was a monster (怪物) called ‘Nian’. At the end of the winter, he often appeared in a village and ate the animals and villagers.”可知,“年”到村庄会吃动物和村民。故填Nian would eat the animals and villagers.
87.根据“The monster seemed very strong and nobody could fight him. So the villagers had to hide in the mountains to keep themselves safe.”可知,怪物看起来很强壮,没有人能和他战斗,所以村民们躲进山里以保证自己的安全。故填To keep themselves safe.
88.根据“One day, a smart old man came to the village. He told an old woman how to scare (把……吓跑) Nian away.”可知,村民从一个聪明的老人那里知道如何把“年”吓跑。故填A smart old man.
89.这是一个that引导的宾语从句,that在句子无实义。主句主语为The villagers“村民们”;later“后来”;learned“知道”,主句谓语动词;that后面为从句,从句主语为Nian“年”;was afraid of“害怕”;red colors“红色”;light“光”;and“和”;loud noises“大的响声”。故填:村民们后来知道年害怕红色、光和大的响声。
90.开放性试题,结合实际作答,言之有理即可。参考答案为We put up red couplets, set off firecrackers and stay up late.
91.A French writer. 92.Drinking by a small river. 93.No. 94.A piece of wood. 95.We should help each other as much as we can.
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲了一只蚂蚁落水后被小鸟救助,随后蚂蚁又在小鸟面临被人射杀的危险时咬了猎人救下小鸟的故事,阐述了我们应尽己所能互相帮助,强者可帮弱者、弱者也能帮强者的道理。
91.根据“About this, a French writer told the following story.”可知,是一位法国作家讲了这个故事。故填A French writer.
92.根据“An ant was drinking by a small river and fell in.”可知,这只蚂蚁当时正在小河边喝水。故填Drinking by a small river.
93.根据“She tried her best to reach the side of the river, but she couldn’t move at all. The poor ant got too tired, but she was still doing her best.”可知,蚂蚁没有停止努力自救。故填No.
94.根据“At this time a bird saw her and threw a piece of wood to her.”可知,小鸟扔给蚂蚁一块木头。故填A piece of wood.
95.根据“We should help each other as much as we can, and we ourselves often need help. The great can help the small while the small can help the great.”可知,这个故事告诉我们应该尽我们所能互相帮助,强者可以帮助弱者,弱者也可以帮助强者。故填We should help each other as much as we can.
96.B 97.C 98.4/four 99.They traveled by hot-air balloon. 100.彩虹是友谊的颜色。
【导语】本文主要介绍动物之间的故事和友谊。
96.根据“One summer day”可知,故事发生在夏天,故选B。
97.根据“A flying red ladybird (瓢虫) passed by and asked the bear to climb (爬) the tree.”可知,一只飞驰而过的红色瓢虫走过来,请求熊爬到树上去。故选C。
98.根据“a bear”,“A flying red ladybird”,“a mouse”和“some yellow bees”可知,提到了四种动物,故填4/four。
99.根据“Bees said they could ride the hot-air balloon (气球) to reach the rainbow. They filled (填满) the balloon with hot air and climbed in quickly.”可知,这些动物是乘坐热气球到达彩虹那里的,故填They traveled by hot-air balloon.
100.The rainbow彩虹,is the colour of...是……的颜色,the friendship友谊。故填:彩虹是友谊的颜色。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)