单元检测 Unit 1
第一部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
A
Summer Writing Programme Guide for Teens
(2024福建厦门期中)Spend your summer with teens(aged 13—19) from over 100 countries as you experiment with words, try your hand at new styles and work with respected professionals to create pieces you're proud of... all without leaving your home!
Whether you are good at or new to putting down your thoughts on paper, we welcome you to join today and spend a week or an entire summer with teenagers of your age worldwide!
Our workshops include:
College Essay
Go from college essay ideas to execution(执行) in this week-long workshop. Students will gain with a fully drafted, standout personal statement in hand, and plenty of writing resources.
Flash Fiction
In this workshop, we'll explore how a set word count(固定字数) ranging from 5 to 1,000 words can lead to creative freedom, allowing authors to develop their micro-fiction story to its most effective message.
Humour Writing
When it comes to comedy, there is delicate art involved in making people laugh. In this workshop, we'll learn how to use words to share humour with the world.
Science Fiction
Work towards the creation of a science fiction story, and connect with a professional author for advice on making your story shine.
Online registration is open now. Space is limited. Join us quickly! Register for 2 or 2+ workshops and you can get 20% off.
1. What is the purpose of the summer writing programme
A. To give teens professional tips.
B. To help teens connect with professionals.
C. To improve teens' writing ability.
D. To offer teens entertaining activities.
2. Which workshop will a short story lover choose
A. College Essay. B. Flash Fiction.
C. Humour Writing. D. Science Fiction.
3. How can teens get a discount
A. Join over 1 workshop. B. Sign up online.
C. Apply in advance. D. Register in groups.
B
My teacher held up a piece of broken glass and asked, “Who broke this window ” Thirty boys tried to think about not only what they had done, but also what our teacher may have found out. She seldom became angry, but she was this time.
“Oh,” I thought. I was the one who broke the window. It was caused by a naughty throw of a baseball. If I admitted guilt, I would be in a lot of trouble. How would I be able to pay for a big window like that I didn't even get an allowance. “My father is going to have a temper,” I thought. I didn't want to raise my hand, but some force much stronger than I was pulled it skyward. I told the truth. “I did it.” It was hard enough to say what I had done.
My teacher took down a book from one of our library shelves and I had never known my teacher to strike a student, but I feared she was going to start with me.
“I know how you like birds,” she said as she stood looking down at my guilt-ridden face. “Here is that field guide about birds that you are constantly checking out. It is yours now. It's time we got a new one for the school anyway. You will not be punished as long as you remember that I am not rewarding you for your misdeed, I am rewarding you for your truthfulness.”
I couldn't believe it! I wasn't being punished and I was getting my own bird field guide—the very one that I had been saving up money to buy.
All that remains of that day is my memory and the lesson my teacher taught me. That lesson stays with me every day, and it will echo forever.
4. From the story, we can learn that the boy .
A. didn't break the window on purpose
B. lacked the strength to admit his guilt
C. tried to think about what he had done
D. didn't know what the teacher would find out
5. The boy never thought he would if he admitted guilt.
A. be punished by the teacher B. make his father angry
C. pay for the broken window D. get a bird field guide
6. Which of the following best describes the changes in the boy's feelings
A. Afraid—Surprised—Thankful. B. Frightened—Amazed—Proud.
C. Regretful—Guilty—Excited. D. Nervous—Afraid—Satisfied.
7. What is the lesson the boy's teacher taught him
A. Every coin has two sides. B. Honesty is always valued.
C. Bad luck never comes alone. D. It's never too late to be careful.
C
(2025安师大附属外国语学校月考)Now a new generation(一代人) is appearing. Meet Generation Alpha, the first generation born in the 21st century, exactly between 2010 and 2024. Alphas are expected to be the largest generation in history, with more than two billion members worldwide. They're growing up in a world where technology is not just a tool, but a necessary part of daily life. The oldest Alphas were born the same year the iPad showed up, giving them the name “iPad Kids”.
They are born into a world of artificial intelligence(AI)(人工智能). Even in the classroom, AI is being used to help them in learning. In fact, this is the first generation that is growing up with parents who themselves are digital natives, says scientist Dr Melissa Bohnert. Alphas were also all born after the introduction of smartphones. This will give them valuable digital skills for the future.
This generation will also live a longer life and be more educated. It's believed that Alphas will live at home until they are older and most likely work longer than past generations did. They will stay at jobs until they are in their late seventies.
Members of this generation care about poor people. “Alphas bring a sense of empathy(同理心) because they're connected globally to the problems of their world,” says social researcher Mark McCrindle. “Moreover, they also worry about the health of the earth.” In a study, 87% of 13-to 15-year-olds agreed that it's up to their generation to stop environmental problems from worsening.
McCrindle says he sees Alpha as “the beginning of a whole new reality”. Their technological ability and global understanding could help them deal with different challenges in creative ways. With education and guidance they'll grow up, creating a world where technology and human beings get along well.
8. What is another name for the oldest Generation Alpha members
A. iPad Kids. B. Digital Natives.
C. Smartphone Pioneers. D. 21st Century Creators.
9. What do we know about members of Generation Alpha
A. They will prefer working at home.
B. They study with the help of AI.
C. They are the first to use smartphones.
D. They might face fewer job chances.
10. What does Mark McCrindle think of Generation Alpha
A. They are always worried. B. They are addicted to AI.
C. They are friendly to strangers. D. They are socially responsible.
11. What is the best title for the text
A. The Rise of Generation Alpha B. The End of Traditional Education
C. The Influence of Generation Alpha D. Challenges Facing Generation Alpha
D
Jason, a straight-A student from the University of Pennsylvania, uses the term “pseudo-working” to describe how many of us study. The pseudo-worker looks and feels like someone who is working hard—he or she spends a long time in the library and is not afraid to push on late into the night—but, because of a lack of focus and concentration, he or she doesn't actually achieve much.
This phenomenon can be seen in most colleges. For example, at Dartmouth there was a section of the main library that was open twenty-four hours a day, and the students I used to see there late at night crowded in groups, drinking coffee, were definitely pseudo-working. The roommate who looks through her chemistry notes on the couch while watching TV is pseudo-working. The guy who brings three meals, a blanket, and six packs of Red Bull to the study zone in preparation for an all-day paper-writing marathon is also pseudo-working.
By placing themselves in distracting environments and insisting on working long hours, these students are damaging their brain's ability to think clearly and efficiently to achieve the task at hand. In the end, they get half the results with twice the effort.
The bigger problem here is that most students don't even realise that they're pseudo-working. To them, pseudo-working is work—it's how they've always done it, and it's how all of their friends do it. It never crosses their mind that there might be a better way. Straight-A students, on the other hand, know all about pseudo-working. They fear it, and for good reason it not only wastes time, but it's also mentally tiring.
In fact, the most important skill in becoming a better student is the ability to get work done quickly and with a smallest amount of wasted effort. Some cognitive science research concludes that about 50 minutes is the optimal learning period to maximize the material integrated per time unit. So how do these students achieve this goal To understand their way to success, consider the following simple formula(公式): work achieved=time spent×intensity of focus.
Pseudo-working features a very low intensity of focus. Therefore, to achieve something by pseudo-working, you need to spend a lot of time. The straight-A approach, on the other hand, increases intensity in order to use less time.
12. Which of the following phenomenon is pseudo-working
A. Tom is busy taking notes while attending a lecture.
B. Mike is sitting at a study lounge in preparation for a final exam quietly.
C. Jack spends a long time in the library on his essay while listening to music.
D. Alice and Sara are sitting on the couch reading their favourite books.
pared with straight-A students, the major problem of most students is that they .
A. want to spend more time on study
B. are eager to follow their friends' way
C. have gotten used to their study approach
D. are unaware of their pseudo-working
14. What does the underlined word “optimal” mean in Paragraph 5
A. Possible. B. Best. C. Least. D. Accurate.
15. Why does the author mention the formula in the text
A. To show the benefit of working hard.
B. To prove the necessity of achieving work.
C. To emphasise the importance of concentration.
D. To explain the reason for spending much time.
第二节 阅读七选五(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
At some point, everyone has the desire(渴望) to fit into a group. If you're interested in sports, you might hang out with those who like sports. 16 You feel comfortable when you are part of that group.
But what if people in your group start doing things that are wrong, hurtful, or even against the law And what if these people are your friends
17 It is the pressure(压力) to follow the behaviours, attitudes, and personal habits of the group. In many cases, there are serious risks involved(涉及).
You need to think about the risks ahead of time. 18 Could this harm me physically Could this harm someone else Is this against the law
Now, let's lighten up. You can also use peer(同辈) pressure to your advantage. 19
For example, if you're active in sports, your teammates probably pressure you to be the best you can be. If you're working hard for good grades, you compare your scores to those at the top of the list. If you're in the band, and there are musicians better than you, you are pressured into trying to be the best musician you can be.
20 When faced with group invitations, think about the risks ahead of time. If you are uncomfortable doing something, don't be afraid to turn down the invitation with a “No, thanks.” The choice is yours.
A. Think of it as competitive peer pressure.
B. This is what we refer to as peer pressure.
C. Most people have followed others in their teenage lives.
D. Consider these questions before you make up your mind.
E. Now is your chance to believe in yourself and to stand alone.
F. You often hear your friend say, “Come on! Everyone's doing it.”
G. If you're interested in music, you spend time with others who enjoy music.
第二部分 语言运用(共三节,满分45分)
第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
(2024山东日照实验中学阶段考试)Have you ever had problems in your life and don't know how to be happy If so, you will find Being a Happy Teen by Australian writer Andrew Matthews 21 .
In his book, Matthews 22 us how to have a happy life and answers the 23 of teenagers.
Matthews writes about many 24 in the book, such as parents and friends, and the book says we should stop being angry and learn to forgive. The book tells us of useful skills 25 how to put what you have learned into pictures of your mind to make your memory better.
Many teenagers think 26 happiness comes from a good exam result, or praise from other people. But you can 27 be happy even when there are no such “good” things. Success comes from a(n) 28 attitude. If you 29 from problems, you will have success in the future.
Some school students have 30 of being too tall or too short. But Matthews tells us that 31 comes from thinking about things in a positive 32 . If you are 33 , people notice you and you can get a better view at the movie; if you are short, your clothes and shoes 34 less room in your bedroom! This is Matthews' most important 35 : you choose to be happy!
21. A. wise B. smart C. useful D. simple
22. A. orders B. tells C. asks D. argues
23. A. problems B. ideas C. questions D. comments
24. A. rules B. classes C. courses D. topics
25. A. for B. like C. at D. with
26. A. what B. how C. that D. whether
27. A. yet B. already C. still D. rather
28. A. bad B. good C. independent D. normal
29. A. learn B. rescue C. struggle D. separate
30. A. experiences B. difficulties C. personalities D. problems
31. A. success B. happiness C. failure D. height
32. A. way B. means C. goal D. spirit
33. A. short B. small C. tall D. fat
34. A. take up B. stand up C. turn up D. burn up
35. A. work B. lesson C. teaching D. study
第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
Teenage life is full of adventures and challenges. Doing voluntary work is popular among some teenagers and extra-curricular activities 36 (prefer) by others, such as organising debates, studying literature, dancing in ballets and cleaning up the greenhouses. But more people sign up for advanced courses out of 37 (curious). Actually, some teenagers feel confused in their youth, and their behaviours are sometimes confusing. They think there is a generation gap between 38 (they) and adults, so experts are trying to find a suitable solution.
Johnson, 39 outgoing freshman, is so attracted to Chinese literature that he 40 (quit) his studies in Chicago and come to China. Obviously, with the help of his teacher, his Chinese has improved greatly and he can speak fluent Chinese 41 campus now. As 42 (schedule), he will graduate next year. 43 he is concentrating on is the ancient Chinese literature and he is fascinated with Tang poetry. The topic of his research content is “the differences between Eastern and Western literature”. An editor that acts 44 (responsible) has recommended him 45 (read) some classical Chinese literature first. The recommendation means a lot to him.
36. 37. 38. 39. 40.
41. 42. 43. 44. 45.
第三节 翻译句子(共 5小题;每小题 3分,满分 15 分)
46. 我们可以早动身,以便有更多的时间读书。(so that)
47. 显而易见,为帮助那些上网成瘾的青少年,我们应更加努力。(obvious)
48. 我大学毕业后,父亲建议我找一份适合我的工作。(recommend)
49. 如果你不专心工作,将很难给新老板留下好印象。(focus on)
50. 这个暑假,我更喜欢参加一些志愿者活动来提升自己,而不是报名参加在线课程。(prefer...to...)
第三部分 写作(满分25分)
假设你是李华,是一名高中生。最近,你的笔友艾米(Amy)给你寄来一封信,说她因发胖而感到非常苦恼。请你根据下列要点给她写一封建议信。内容包括:
1. 注意饮食合理,营养均衡;
2. 经常锻炼,保证睡眠充足;
3. 调整心态。
注意:
1. 词数80左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Amy,
Yours,
Li Hua
单元检测 Unit 1
第一部分 阅读
第一节 阅读理解
A
本文是一篇应用文,主要介绍了几个帮助青少年提高写作能力的暑期写作课程。
1. C 细节理解题。根据文章标题“Summer Writing Programme Guide for Teens”和第一段“...as you experiment with words, try your hand at new styles and work with respected professionals to create pieces you're proud of...”可知,该暑期写作课程的目的是帮助青少年提高写作能力。
2. B 细节理解题。根据Flash Fiction部分中的“...allowing authors to develop their micro-fiction story to its most effective message.”可知,该讲习班适合喜欢微型小说的人。
3. A 细节理解题。根据最后一段最后一句“Register for 2 or 2+ workshops and you can get 20% off.”可知,报名2个或2个以上的讲习班,可以获得8折优惠。
B
本文是一篇记叙文。一个男孩打破窗户后勇于承认错误,他不但没有被惩罚,而且还因为诚实得到了老师的奖励。
4. A 细节理解题。根据第二段第二、三句“I was the one who broke the window. It was caused by a naughty throw of a baseball.”可知,男孩打破了窗户,但他并不是故意的。
5. D 细节理解题。根据第五段“I couldn't believe it! I wasn't being punished and I was getting my own bird field guide—the very one that I had been saving up money to buy.”可知,这个男孩从未想过自己承认错误后,不仅没有被惩罚,还能得到一本鸟类野外指南作为奖励。
6. A 细节理解题。根据第三段中的I feared she was going to start with me可知,男孩害怕(afraid)老师会惩罚他;根据第五段第一句“I couldn't believe it!”可知,男孩没有受到惩罚,反而因为诚实得到了奖励,为此他感到惊讶(surprised);根据最后一段第一句“All that remains of that day is my memory and the lesson my teacher taught me.”可知,对老师的做法,男孩非常感激(thankful)。由此可知,男孩的情绪变化是:害怕→惊讶→感激。
7. B 推理判断题。根据第四段最后一句“You will not be punished as long as you remember that I am not rewarding you for your misdeed, I am rewarding you for your truthfulness.”可知,老师教会男孩诚实很重要。
C
本文是一篇说明文,主要介绍了21世纪新出现的一代人——“阿尔法一代”的一些特征以及人们对他们的看法和期待。
8. A 细节理解题。根据第一段最后一句可知,最年长的阿尔法一代出生于iPad出现的同一年,因此他们被称为“iPad Kids”。
9. B 细节理解题。根据第二段第一、二句“They are born into a world of artificial intelligence(AI). Even in the classroom, AI is being used to help them in learning.”可知,人工智能被用来帮助阿尔法一代学习。
10. D 推理判断题。根据第四段第一至三句“Members of this generation care about poor people. ‘Alphas bring a sense of empathy because they're connected globally to the problems of their world,’says social researcher Mark McCrindle.‘Moreover, they also worry about the health of the earth.’”可知,马克·麦克林德尔认为阿尔法一代关心贫困人群,关注地球的环境问题,即他们有社会责任感。
11. A 标题归纳题。通读全文,尤其是根据第一段第一句“Now a new generation is appearing.”可知,文章围绕阿尔法一代的特点(技术融合、教育、社会责任感)展开,突出介绍了他们的崛起。所以A项为最佳标题。
D
本文是一篇说明文,主要介绍了“伪学习”的一些表现和危害,并建议大家提高专注度和学习效率。
12. C 推理判断题。根据第一段第二句“The pseudo-worker looks and feels like someone who is working hard—he or she spends a long time in the library and is not afraid to push on late into the night—but, because of a lack of focus and concentration, he or she doesn't actually achieve much.”可知,“伪学习”指的是看上去好像花了很长时间学习,但并没有真正把注意力集中在学习上。C项“杰克边听音乐边在图书馆写论文写了很长时间”符合“伪学习”的定义。
13. D 细节理解题。根据第四段第一句可知,与全A的学生相比,大多数学生甚至没有意识到他们是在“伪学习”。
14. B 词义猜测题。根据第五段第二句“Some cognitive science research concludes that about 50 minutes is the optimal learning period to maximize the material integrated per time unit.”可知,对于学习来说,提高效率非常重要,为了使效率最大化,50分钟的时间应该是最佳的。故画线词optimal意为“最佳的”。
15. C 推理判断题。根据最后一段内容可知,“伪学习”的特点是专注度低。因此,通过伪学习来达到目的,你需要花很多时间。而全A学生的学习方法是提高专注度以减少时间。由此可见,作者并不支持“伪学习”,作者列出公式是为了强调“专注”的重要性。
第二节 阅读七选五
本文是一篇说明文,主要介绍了人们在面对同龄压力时的应对方法。
16. G 根据上一句“如果你对运动感兴趣,你可能会和那些喜欢运动的人出去玩”可知,G项“如果你对音乐感兴趣,你会花时间和喜欢音乐的人在一起”承接上文,是融入团体的另一个例子。
17. B 根据上文“But what if people in your group start doing things that are wrong, hurtful, or even against the law ”以及下文“It is the pressure to follow the behaviours, attitudes, and personal habits of the group.”可知,上下文均在描述同龄人带来的压力,这就是我们所说的同龄压力。故选B项。
18. D 根据上一句“你需要提前考虑风险”可知,此处承接上文,故选D项“在你做决定之前考虑一下这些问题”。该项中的Consider与上文的think about对应。
19. A 根据上一句“你也可以将同龄压力变成优势”可知,此处承接上文,介绍如何利用好同龄压力,故选A项“你可以把它想象成来自同龄人的竞争压力”。
20. E 根据下文“当面对团体邀请时,提前考虑风险。如果你对做某事感到不舒服,不要害怕,用‘不,谢谢’来拒绝邀请”可知,此处为总结下文的是体应对策略的总结句,故E项符合语境。
第二部分 语言运用
第一节 完形填空
本文是一篇说明文。澳大利亚作家安德鲁·马修斯在他的著作《快乐少年人》中告诉青少年如何拥有快乐的生活。
21. C 句意:如果是这样的话,你会发现澳大利亚作家安德鲁·马修斯写的《快乐少年人》很有用。wise明智的;smart聪明的;useful有用的;simple简单的。
22. B 句意:在他的书中,马修斯告诉(tell)我们如何拥有快乐的生活,并回答青少年的问题。
23. C 根据空格前的answers可知,马修斯还回答了青少年的问题(question)。
24. D 句意:马修斯在书里写到很多话题(topic),比如父母和朋友,书中说我们应该停止生气并且要学会原谅。
25. B 句意:这本书告诉我们一些有用的技能,例如,如何把你所学的知识放进你的脑海中,使你的记忆力更好。此处like为介词,意为“例如,像”。
26. C 句意:许多青少年认为快乐来自好的考试成绩或别人的表扬,但即使没有这些“好”事,你仍然可以快乐。分析句子结构可知,此处为宾语从句,且从句不缺句子成分,故用that。
27. C 见第26题解析。still仍然。
28. B 根据下一句可知,如果你从问题中吸取教训,以后你会取得成功,因此成功来自良好的(good)态度。
29. A 见第28题解析。learn from 从……吸取教训。
30. D 句意:一些学生有诸如太高或太矮的问题。experience经历;difficulty困难;personality个性;problem问题。
31. B 句意:但马修斯告诉我们,快乐来自用积极的方式(way)思考问题。success成功;happiness快乐;failure失败;height高度。
32. A 见第31题解析。
33. C 句意:如果你个子高(tall),人们更容易注意到你,你在看电影时可以看得更清楚;如果你个子矮,你的衣服和鞋子在你的卧室里占据的空间就更少!
34. A 见第33题解析。take up占据(空间);stand up站起来;turn up调高;burn up被烧掉。
35. B 句意:这是马修斯告诉我们的最重要的经验(lesson):你可以选择快乐!
第二节 语法填空
本文是一篇夹叙夹议文,以约翰逊为例讲述了一些青少年所面临的机遇与挑战。
36. are preferred 考查动词的时态、语态和主谓一致。分析句子结构可知,此处缺少谓语动词,且主语extra-curricular activities(复数)与谓语动词之间为被动关系,要用被动语态;根据本段的时态可知,用一般现在时。故填are preferred。
37. curiosity 考查名词。此处作介词of的宾语,要用名词。故填curiosity。
38. themselves 考查代词。句意:他们认为他们自己和成年人之间有代沟,所以专家们正在试图找到一个合适的解决办法。结合句意可知,此处的宾语和主语所指相同,因此宾语要用反身代词。故填themselves。
39. an 考查冠词。句意:约翰逊是一名性格开朗的大一新生,他对中国文学非常感兴趣,以至于放弃了在芝加哥的学业来到中国。此处表示泛指,且outgoing的发音以元音音素开头。故填an。
40. has quit 考查动词的时态和主谓一致。根据后面的“他来到中国”可知,他已经放弃了在芝加哥的学业,表示过去的动作对现在的影响,要用现在完成时;主语he是第三人称单数,助动词用has。故填has quit。
41. on 考查介词。on campus表示“在校园里”。
42. scheduled 考查省略句。as (it is) scheduled 按照计划。
43. What 考查名词性从句。分析句子结构可知,此处引导主语从句,且关系词在从句中作介词on的宾语。故填What。
44. responsibly 考查副词。此处作状语,修饰动词acts,要用副词。故填responsibly。
45. to read 考查非谓语动词。recommend sb. to do sth. 建议某人做某事。
第三节 翻译句子
46. We can set out early so that we will have more time to read books.
47. It is obvious that we should work harder to help those teenagers who are addicted to the Internet.
48. After I graduated from college, my father recommended that I (should) find a job suitable for me.
49. If you don't focus on your work, you can hardly make a good impression on the new boss.
50. I prefer taking part in some volunteer activities to improve myself to signing up for online courses this summer holiday.
第三部分 写作
Dear Amy,
I'm sorry to hear that you are upset because you have put on weight. The following are some tips on how to keep fit.
First of all, to keep healthy, you need to have a balanced diet. Don't eat the foods containing too much sugar and fat, which will make you put on weight easily. Besides, it is important to take regular exercise. Sports like riding and walking are of great benefit to your health, which can help you keep in shape. Enough sleep makes your body relaxed. As a result, to keep healthy, it is necessary that you should have enough sleep and rest. Last but not least, there is no need to worry about weight gain and weight loss. As far as I'm concerned, nothing is more important than health.
Best wishes.
Yours,
Li Hua