【精品解析】四川省绵阳市梓潼县五校联考2025-2026学年八年级上学期开学英语试题

文档属性

名称 【精品解析】四川省绵阳市梓潼县五校联考2025-2026学年八年级上学期开学英语试题
格式 zip
文件大小 72.6KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2025-10-15 11:20:53

文档简介

四川省绵阳市梓潼县五校联考2025-2026学年八年级上学期开学英语试题
(2025八上·梓潼开学考) Have you heard about "Survival (生存) Holidays" It is for children to go into the lonely (荒凉的) place for exciting activities, and their parents won't go with them. During the activities, other grown-ups will not be around them, either.
Many parents like "Survival Holidays" because they think being close to nature is good for children. Many children in big cities spend most time watching TV and playing computer games. "Survival Holidays" makes a big difference to their life.
Is "Survival Holidays" a great idea Maybe it is. Children need more free time to play. And they need to be on their own. Parents like to see their children join in activities, but they think the activities should be controlled (被控制) by grown-ups. Children don't know what to do when they meet difficulty. Even something like crossing a small river seems to be a hard thing. Children usually don't know what to do in face of danger. Even small danger like getting their feet wet or falling down seems very terrible to them.
The survival activities are good for children. Even years later they will still remember what they learned. Some learned to keep their head in dangerous times. Some learned how to stay away from danger. Others learned how to work in a team. All these will help them a lot in their life.
1.How does the writer start the text
A.By telling a story. B.By showing a fact.
C.By giving an example. D.By asking a question.
2.Why do many parents like "Survival Holidays"
A.It has exciting activities.
B.It makes a difference to their life.
C.It helps children be close to nature.
D.They can join it with their children.
3.What does the example of "crossing a small river" want to show
A.Parents should help their children.
B.Children should learn to cross a river.
C.Children have more free time to play.
D.Children don't know how to face difficulty.
4.Which can NOT children learn from the survival activities
A.How to work in a team. B.How to get good grades.
C.Keep their head in danger. D.How to stay away from danger.
5.Which can be the best title for the text
A.Survival Holidays B.Love From Parents
C.Holidays With Parents D.Ways to Face Danger
(2025八上·梓潼开学考)At the break of day, Ehemat Tohti, a 55-year-old electrical (电气的) worker and his workmates prepared their equipment and embarked on their journey into the heart of the Taklimakan Desert, China's largest desert (沙漠), to begin a day of patrolling (巡逻).
They are responsible for checking and fixing a 220kV transmission line (输电线) crossing this desert, also known as the "Sea of Death". "We need to cross the desert once a month to check the 729 transmission towers in order to ensure the power supply (供电) for counties and villages along the Taklimakan. The work is challenging, yet meaningful," Ehemat Tohti said.
In the fall, at noon, the desert's surface is still hot, while the temperature between morning and evening has changed greatly. "Now the temperature difference between morning and evening is about 20℃. It was cold when we set off. As we went further, the temperature grew, only to fall down again in the evening. So it's necessary to take both heavy and light clothing," he said.
Since most of the route was impossible to reach by car, they needed to travel by motorcycle and on foot for their work. Walking through the desert was difficult. "The harsh environment is not only unbearable for people, but also can easily cause breakdowns of their motorcycles. Moreover, the hidden roots of red willow and Populus euphratica trees, buried under the sand, often puncture the tires, making an unseen danger," he said.
"The desert is beautiful, but it's also unpredictable. So you don't know what you're going to meet," he added. They face lots of challenges during their patrols, including floods, swamps, and meeting wild animals such as boars and foxes.
Luckily, in 2022, drones (无人机) came to help their patrol work. "Human workers can patrol up to about 20 power towers a day, but with the help of drones, we can cover nearly 100 towers." Ehemat Tohti also said that he didn't plan to retire. "I want to share my experience and skills with more people and keep learning more knowledge."
6.The writer mentions the name of "Sea of Death" mainly to show that ________.
A.many people have died there
B.the desert is large and famous
C.their work is dangerous but important
D.it's hard to build a transmission line there
7.What do Paragraphs 3 and 4 mainly talk about
A.The work of electrical workers. B.The desert's changing weather.
C.Dangers hidden under the desert. D.Challenging working environment.
8.According to the passage, which of the following is TRUE
A.It's 20℃ below zero in the fall evening in the desert.
B.Workers' motorcycles often can't work for many reasons.
C.There are fewer than 729 transmission towers in the desert.
D.Electrical workers have to take either heavy or light clothing.
9.The underlined word "unpredictable" in Paragraph 5 means "________" in the passage.
A.it's impossible to meet any human there
B.they need drones to help their patrol work
C.there are many animals living in the desert
D.it's hard to tell what will happen in the desert
10.We can know that Ehemat Tohti is ________ from the passage.
A.hard-working B.outgoing C.talented D.creative
(2025八上·梓潼开学考) Each of us has dreams and goals for our future. Our personal dream and clear goal makes us study hard and make progress each day.
But why do you have dreams and goals, you still end up with nothing The differences between successful people and the dreamers is their persistent (锲而不舍的) action (行动). When you find some of your lessons very hard, you must try, keep trying and not give up.
This is the famous formula (公式) for success:
Dream > Believe > Achieve
Most people have what they want (Dream) and they think they can realize their dreams (Believe). But they do nothing. They just imagine their dreams can come true.
I believe that if you really want to make your dream come true, you have to add one thing to your success formula:
Dream > Believe > Act > Achieve
For me, act is the most important thing for success and that's to Take Persistent Action (Act). If you say, "I can't do it" and give up, you can never do anything successful. However, "I'll try" may give you a surprise. There will beobstacles in our life. We must try to solve (解决) them. Most successful people made their dreams come true because of their persistent action.
Please remember: Persistent Action can make your dream come true.
11.What should you do when you find your lessons very hard
A.Ask people for help. B.Try and keep trying.
C.Do nothing. D.Look for a harder one.
12.What is the most important thing for success according to the writer
A.Act. B.Achieve. C.Connect. D.Believe.
13.What does the underlined word "obstacles" mean
A.Fears. B.Imaginations. C.Choices. D.Difficulties.
14.Why does the writer use the formula "Dream > Believe > Act > Achieve"
A.To support his idea. B.To remember a formula.
C.To show what his goals are. D.To introduce a dream.
15.Which of the following can be the best title for the passage
A.Doing Something successful
B.Studying Hard and Making Progress
C.Realizing Dreams with Persistent Action
D.Having personal dreams and clear goals
(2025八上·梓潼开学考)It's time for a class meeting. The topic (话题) is about everyone's dream job. Here are some of them.
For me, my dream job is to be a doctor, because I want to help those patients in need. I watched my grandfather die in front of me when I was very young. It made me sad for many days. Since then, I have hoped to be a successful doctor to help those people who are badly ill.— Andy
Once someone asked me what my dream job was. I thought about it for many years. Today, I know I hope to be a pianist like Lang Lang. He is quite famous in China. I usually go to the piano lessons on Monday, Friday and Saturday evenings. And on Sunday mornings, I also need to have piano lessons. I think I will be really good at it in the future.— Mandy
When I was young, I wanted to be an engineer like my uncle. I thought he was quite clever. However, I found my math wasn't good at all later, so I had to change my dream job. Now I hope to be a history teacher. I hope I can teach my students the rich history about the world just as I'm interested in it very much.— Linda
My dream job is to be a pilot. Last year, my cousin, Marc, came back from his pilot university. He told me everything wonderful and interesting about it. It made me interested in it. He told me that I must take enough exercise every day and study hard. If I want to be like him, I must be healthy and have a good grade.— Peter
16.What does the underlined word "patients" mean
A.The people who are ill. B.The people who are sad.
C.The people who are busy. D.The people who are happy.
17.Who wants to be a teacher in the future
A.Peter. B.Andy. C.Linda. D.Mandy.
18.How often does Mandy go to the piano lessons
A.Twice a week. B.Three times a week.
C.Four times a week. D.Five times a week.
19.What does Marc do
A.He is a pilot. B.He is a teacher.
C.He is a doctor. D.He is a lawyer.
20.What is the main idea of the material
A.Peter's cousin introduces the life of a pilot.
B.Students share why they dislike their current hobbies.
C.Four students talk about their dream jobs and reasons.
D.The teacher encourages students to study math harder.
(2025八上·梓潼开学考) What do you collect in your daily life Maybe you like collecting stamps 21. shells. Have you ever collected 22. How long have you been collecting coins Coin collecting has become a very 23. hobby over the years, and people collect coins for different 24. . Some people collect coins because they want to learn their special historical (历史的) meaning. Some collect 25. because they know their future value (价值) inside. Some collect coins 26. a particular country, and some people even collect coins that are only in common use. Some people 27. to collect a series of or a set of coins. And in order to collect them they need to have the collection of coins of 28. design and change. 29. the reasons for your interest in coins are, coin collecting can enrich (丰富) your 30. , and make your life more beautiful.
21.A.and B.or C.but D.so
22.A.coins B.stamps C.books D.shells
23.A.similar B.shocked C.popular D.strange
24.A.hobbies B.reasons C.ideas D.plans
25.A.them B.it C.one D.some
26.A.for B.in C.from D.with
27.A.ask B.have C.by D.use
28.A.all B.some C.both D.each
29.A.Wherever B.However C.Whenever D.Whichever
30.A.knowledge B.preparation C.education D.information
(2025八上·梓潼开学考)When I was 16 years old, I made my first visit to the United States. It wasn't the first time I had been 31. . Like most English children I learned French at school and I had often been to France. 32. I was used to speaking a foreign language to people who didn't understand 33. . But when I went to America, I was really looking forward to having a nice easy holiday without any 34. problems.
How wrong I was! The misunderstanding began at the airport. I was looking for a 35. telephone to give my friend Danny a ring. So I asked an old man, "I want to give my friend a ring. Could you help me " "Well, that's 36. ," he answered in surprise. "You look very 37. . Are you getting married " "Oh, No," I replied . "I just want to give a ring to tell him I've arrived. Could you tell me 38. there's a phone box near here " "Oh! Sorry," he said, "there's a phone downstairs."
When we met up, Danny 39. the misunderstanding to me. "Don't worry! I met such problems at first. There are lots of words which the Americans 40. differently in meaning from English people. But most of the time the English and American people understand each other well! You'll soon got used to all the funny things they say."
31.A.out B.away C.outside D.abroad
32.A.But B.So C.And D.Then
33.A.English B.French C.Russian D.Chinese
34.A.lesson B.math C.language D.money
35.A.cheap B.popular C.public D.good
36.A.good B.strange C.nice D.funny
37.A.small B.smart C.little D.young
38.A.where B.what C.if D./
39.A.described B.explained C.talked D.expressed
40.A.write B.speak C.use D.read
(2025八上·梓潼开学考)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
Dear Mike,
How are things going with you In your last email, you asked me how to get permission (许可) from your parents more 41.   (easy). Here is some advice.
 42.   (one) of all, be clear about what you're asking for. The more specific (具体的) you are, the easier it will be 43.   your parents to understand and decide what they can do for you.
Secondly, could you please be polite 44.   understanding Of course. Remember, you're asking for 45.   (they) help, and they may have their own work and worries. So try 46.   (make) your needs as easy as possible.
Thirdly, always be 47.   (thank) and keep your promises. If they agree to help you, thank them and offer to do 48.   (anything) in return. This will help build 49.   good relationship.
If you follow my advice, 50.   (ask) for permission won't be so difficult.
Yours,
Tyler
(2025八上·梓潼开学考)On August 16, Yellowknife's 20,000 people had to leave Yellowknife because of a strong wildfire. At 9:15 p.m., Louise, along with her husband, son and her son's best friend, got in two cars and a truck with their pet dog, Sedze. Along with their clothes, phones and laptops, they made their way onto the road to Alberta.
After driving all night, the tired group set up camp near a city to sleep for two hours before hitting the road again at 8:00 a.m. But 20 minutes into the second half of their journey, one of Louise's worst dreams came true: The group realized that Sedze was not in any of their cars.She was missing.
The group came back to their campsite. They believed that they might have left Sedze there by mistake. They looked for Sedze everywhere, but they didn't find her. Though Louise tried to stay positive, deep down she feared the worst: Either a wild animal killed Sedze or she went away in a river. After looking for her for 30 minutes, Louise and the others continued the trip south.
Later that evening, the group finally arrived in High Level. Louise called her daughter, Jilaine, who lived in another city and told her about the dog. Ten minutes after they hung up, Jilaine ________ in surprise. A man named Ryan Snyder posted a picture of a dog he found near a bridge online. The dog looked exactly like Sedze.
A Louise quickly got on to Ryan.B And she made sure that the dog was Sedze. Sedze was alive and well.C While speaking to each other on the phone, they found that they were standing on opposite sides of the same baseball ground.D
"It was the greatest feeling when he brought her over on her leash (牵狗绳) and she hurried to us," she said.
Three weeks later, the group returned to their homes in Yellowknife. "If my house had burned to the ground, I could have replaced (替换) it," Louise said. "But I can't replace my family or my pet dog."
根据短文内容,回答下列问题。(每小题答案不超过5个词)
51.Why did Louise leave for Alberta on August 16
   
52.What does the underlined word "She" in Paragraph 2 refer to
   
53.What can we fill in "________" in Paragraph 4
   
54.In Paragraph 5, the sentence "In fact, Ryan also arrived in High Level." is missing. Which blank should we put it in, A, B, C or D
   
55.What did Louise think of her pet dog in the last paragraph
   
56.(2025八上·梓潼开学考)在你校"劳动教育月"期间,校英语报发起了"A Helper at Home"主题征文活动。请结合自身情况,用英语写一篇短文投稿,谈谈你经常做的两项家务以及你的收获。内容要点提示如下:
What you often do at home What you can learn
cook meals water (浇) flowers wash the dishes look after pets take out the rubbish … life skills(技能) responsibility (责任) …
要求:
(1)条理清楚,行文连贯,书写规范;
(2)文中不要出现所在学校的校名和师生姓名;
(3) 词数100 左右。
A Helper at Home
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.D
2.C
3.D
4.B
5.A
【知识点】说明文;业余活动;细节理解;标题选择
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了一种名为"生存假期"的冒险活动,讨论了这种活动的好处,包括让孩子们接触自然、学会独立面对困难和危险,以及团队合作等。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
1.细节理解题。根据"Have you heard about ‘Survival (生存) Holidays' "可知,作者通过提问的方式引入文章主题,故选D。
2.细节理解题。根据文中"Many parents like ‘Survival Holidays' because they think being close to nature is good for children."可知,许多父母喜欢"生存假期"是因为它帮助孩子亲近自然,故选C。
3.细节理解题。根据"Children don't know what to do when they meet difficulty. Even something like crossing a small river seems to be a hard thing."可知,通过"crossing a small river"这个例子,作者想说明孩子们不知道如何面对困难,故选D。
4.细节理解题。根据最后一段"Some learned to keep their head in dangerous times. Some learned how to stay away from danger. Others learned how to work in a team. All these will help them a lot in their life."可知,孩子们可以学会团队合作、在危险中保持冷静以及如何远离危险,但没有提到如何取得好成绩,故选B。
5.标题选择题。整篇文章主要讨论的是"生存假期",因此最佳标题是"Survival Holidays",故选A。
【答案】6.C
7.D
8.B
9.D
10.A
【知识点】记叙文;职业精神;推理判断;词义猜测;段落大意
【解析】【分析】本文讲述了55岁的电气工人Ehemat Tohti和他的同事们在塔克拉玛干沙漠巡逻输电线路,克服恶劣环境等诸多挑战,保障周边地区电力供应,且在无人机助力下提高工作效率,他还计划分享经验、持续学习的故事。
【点评】考查阅读理解,做题时需先通读全文把握大意,再针对每个题目回到原文找关键信息,结合推理判断、词义猜测等技巧逐一分析选项;同时要注意对文章主题、段落大意、细节信息的准确把握 ,区分事实与推断内容。
6.推理判断题。根据文章第二段"They are responsible for checking and fixing a 220kV transmission line (输电线) crossing this desert, also known as the ‘Sea of Death'. ‘We need to cross the desert once a month to check the 729 transmission towers in order to ensure the power supply (供电) for counties and villages along the Taklimakan. The work is challenging, yet meaningful,' Ehemat Tohti said."可知,作者提到"死亡之海"这个名字主要是为了表明他们的工作既危险又重要。故选C。
7.段落大意题。根据文章第三段"In the fall, at noon, the desert's surface is still hot, while the temperature between morning and evening has changed greatly."和第四段"Since most of the route was impossible to reach by car, they needed to travel by motorcycle and on foot for their work. Walking through the desert was difficult. ‘The harsh environment is not only unbearable for people, but also can easily cause breakdowns of their motorcycles. Moreover, the hidden roots of red willow and Populus euphratica trees, buried under the sand, often puncture the tires, making an unseen danger,' he said."可知,第三段和第四段主要讲述了他们工作的环境十分具有挑战性。故选D。
8.推理判断题。根据文章第四段"The harsh environment is not only unbearable for people, but also can easily cause breakdowns of their motorcycles."可知,工人的摩托车经常因为很多原因不能工作。故选B。
9.词义猜测题。根据文章第五段"So you don't know what you're going to meet"可知,你不知道你会遇到什么,即很难说出沙漠里会发生什么。故选D。
10.推理判断题。根据文章最后一段"Luckily, in 2022, drones (无人机) came to help their patrol work. ‘Human workers can patrol up to about 20 power towers a day, but with the help of drones, we can cover nearly 100 towers.' Ehemat Tohti also said that he didn't plan to retire. ‘I want to share my experience and skills with more people and keep learning more knowledge.'"可知,Ehemat Tohti工作很努力。故选A。
【答案】11.B
12.A
13.D
14.A
15.C
【知识点】人生百味类;议论文;细节理解;标题选择
【解析】【分析】文章大意:主要讲述了梦想和成功的相关内容,告诫我们只有通过实际行动才能把梦想变成现实。
【点评】考查阅读理解。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
11.细节理解题。根据"When you find some of your lessons very hard, you must try, keep trying and not give up."可知,当你发现某些课程很难时,你必须不放弃,不断尝试。故选B。
12.细节理解题。根据"For me, act is the most important thing for success..."可知,对于作者而言,行动是成功最重要的事情。故选A。
13.词义猜测题。根据"There will be obstacles in our life. We must try to solve them."可知,生活中会遇到……,我们必须设法解决它们。需要解决的是遇到的问题或困难,选项D符合词义。故选D。
14.推理判断题。根据"For me, act is the most important thing for success and that's to Take Persistent Action."可知,对作者而言行动是成功最重要的事情,所以作者用"Dream > Believe > Act > Achieve"是为了表达和支持自己的观点。故选A。
15.标题选择题。根据"Persistent Action can make your dream come true."及通读全文可知,作者主要阐述了要想实现自己的梦想,需要通过持续的行动来完成。故选C。
【答案】16.A
17.C
18.C
19.A
20.C
【知识点】记叙文;职业启蒙;细节理解;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】本文讲述了Andy、Mandy、Linda和Peter四位学生在班会课上分享各自的理想职业及选择该职业的原因。
【点评】考查阅读理解,做题时可先通读全文了解大意,再针对每个题目,带着问题回到原文寻找关键信息,注意区分细节理解、词义猜测、主旨大意等不同题型的解题技巧,比如词义猜测题要结合上下文语境,主旨大意题要把握整体内容。
16.词义猜测题。根据文中"help those people who are badly ill"可知,"patients"指生病的人。故选A。
17.细节理解题。根据文中"Now I hope to be a history teacher…Linda"可知,琳达想成为一名历史老师。故选C。
18.推理判断题。根据文中"Monday, Friday, Saturday evenings"和"Sunday mornings"可知,Mandy的钢琴课时间为每周四次。故选C。
19.推理判断题。根据文中"my cousin, Marc, came back from his pilot university"可知,Marc是飞行员。故选A。
20.文章大意题。本文是四位学生分享各自的理想职业及原因,所以选项C符合文意。故选C。
【答案】21.B;22.A;23.C;24.B;25.A;26.C;27.A;28.C;29.D;30.A
【知识点】记叙文;业余活动
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了收集硬币这种爱好。
【点评】考查完形填空。首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
21.句意:也许你喜欢收集邮票或贝壳。and和;or或者;but但是;so因此。根据" Maybe you like collecting stamps…shells. "可知,喜欢收集邮票或贝壳,or(或者)符合语境,故选B。
22.句意:你曾经收集过硬币吗?coins硬币;stamps邮票;books书;shells贝壳。根据"How long have you been collecting coins"可知,收集硬币是本文的主题,故选A。
23.句意:多年来,收集硬币已经成为一种非常流行的爱好。similar相似的;shocked震惊的;popular受欢迎的;strange奇怪的。根据"Coin collecting has become a very…hobby over the years"可知,成为一种受欢迎的爱好,故选C。
24.句意:人们因为不同的原因收集硬币。hobbies爱好;reasons原因;ideas想法;plans计划。根据"Some people collect coins because they want to learn their special historical"可知,因为不同的原因收集硬币,故选B。
25.句意:有些人收集它们是因为他们知道它们未来的价值。them他们;it它;one一个;some一些。根据句意,them(它们)指代前文提到的硬币,故选A。
26.句意:有些人收集来自特定国家的硬币。for为了;in在里面;from从;with和。根据"collect coins … a particular country"可知,来自特定国家的硬币,故选C。
27.句意:有些人要求收集一系列或一套硬币。ask询问;have有;by通过;use使用。根据"to collect a series of or a set of coins"可知,此处用ask to do sth表示"要求做某事"符合语境,故选A。
28.句意:为了收集它们,他们需要收集每种设计和变化的硬币。all都;some一些;both都;each每一个。根据"design and change"可知,此处用both…and表示"……和……都",故选C。
29.句意:无论你对硬币感兴趣的原因是什么,收集硬币都可以丰富你的知识。Wherever无论哪里;However无论如何;Whenever无论何时;Whichever无论哪一个。根据"the reasons for your interest in coins are"可知,此处指无论你对硬币感兴趣的原因是什么,故选D。
30.句意:无论你对硬币感兴趣的原因是什么,收集硬币都可以丰富你的知识。knowledge知识;preparation准备;education教育;information信息。根据"coin collecting can enrich (丰富) your"及"make your life more beautiful"可知,此处介绍的是收集硬币的好处,可以丰富我们的知识符合语境,故选A。
【答案】31.D;32.B;33.A;34.C;35.C;36.B;37.D;38.C;39.B;40.C
【知识点】记叙文;跨文化沟通与交流
【解析】【分析】本文讲述了作者16岁时首次前往美国,因英美两国英语词汇使用差异产生误解,后经朋友解释明白,也了解到尽管存在差异但英美人士大多能相互理解的故事。
【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境理解语义,同时关注英美英语词汇使用差异这一语言文化点对解题的辅助作用。
31.句意:这不是我第一次去国外。out 在外面;away离开; outside 在外边;abroad在国外。根据上文When I was 16 years old,I made my first visit to the United States可知作者去了美国,再根据下文I had often been to France.可知,作者经常去法国,因此这里是说这不是他第一次去国外,故选D。
32.句意:因此我习惯了跟不明白英语的人说外语。But 但是,表示转折;So 因此,表示结果;And 和,而且,表示并列;Then然后,是一个副词。根据上文I had often been to France可知,作者经常出国,所以他习惯了说外语,这里是因果关系,故选B。
33.句意:因此我习惯了跟不明白英语的人说外语。English英语;French法语;Russia俄语;Chinese汉语。根据上句话Like most English children,I learned French at school可知,作者是英国人,但是他也会说法语,所以他可以跟不懂英语的人用法语交流。故选A。
34.句意:但是当我去美国的时候,我真的盼望着能度过一个没有任何语言问题,美好的、轻松的假期。lesson课;math数学;language 语言;money钱。根据上文Like most English children可知,作者是英国人,他们和美国人一样,都是说英语的,所以他去美国不会有语言的问题。故选C。
35.句意:我在找一个公共电话,去给我的美国朋友Danny打一个电话。cheap便宜的;popular流行的,受欢迎的;public公共的;good好的。根据下文here's a phone box near here 可知,作者想找一个公共电话亭,故选C。
36.句意:他惊讶的回答:那太奇怪了。good 好的;strange 奇怪的,陌生的;nice 好的;funny滑稽的,可笑的。根据句中he answered in surprise可知,他感到很惊奇,故选B。
37.句意:你看起来很年轻,你结婚了吗?small 小的;smart 聪明的;little小的,少的;young年轻的。根据下句话Are you getting married可知,这个陌生人觉得作者还很小,不可能已经结婚了,所以是看起来年轻。故选D。
38.句意:你能告诉我这附近有公用电话亭吗?where在哪里;what什么;if是否。这里考查宾语从句,根据句意可知,作者想知道这附近是否有公共电话亭。故选C。
39.句意:当我们见面的时候,Danny给我解释了这个误会。described 描述;explained解释;talked谈话;expressed表达。根据句意可知,Danny是给作者解释作者在语言上出的错误。故选B。
40.句意:有很多单词在意思上美国人和英国人用的是不一样的。write写;speak说;use用;read读。根据上文作者在美国遇到的事情可知,他是在单词的使用上出现了错误,因此这句话是说有一些单词英国人和美国人在使用的时候是不一样的,故选C。
【答案】41.easily;42.First;43.for;44.and;45.their;46.to make;47.thankful;48.something;49.a;50.asking
【知识点】人际关系与交往;书信、电子邮件
【解析】【分析】本文讲述了泰勒给迈克写邮件,就如何更容易得到父母许可给出了几条建议,包括明确请求、礼貌善解人意、心怀感激并遵守承诺等。
【点评】考查语法填空,注意分析句子结构,判断所填单词的词性(如副词、形容词、代词、冠词等),同时关注固定短语和句型的运用,以及动词的非谓语形式(如不定式、动名词)。
41.句意:在你的上一封邮件中,你问我如何更容易地得到父母的许可。所给词easy:容易的,形容词。此处修饰动词"get",需用副词形式,easy的副词是easily。故答案为easily。
42.句意:首先,要清楚你在要求什么。所给词one:一,数词。"first of all"是固定短语,意为"首先",用于列举建议,此处需用序数词first,且句首单词首字母大写。故答案为First。
43.句意:你越具体,你的父母就越容易理解并决定他们能为你做什么。考查固定句型"it is + adj. + for sb. to do sth.",意为"对某人来说做某事是……的"。此处符合该固定句型结构,需填for。故答案为for。
44.句意:其次,你能做到礼貌且善解人意吗?当然可以。"polite"和"understanding"是并列关系,需用and连接。故答案为and。
45.句意:记住,你在寻求他们的帮助,他们可能有自己的工作和烦恼。所给词they:他们,代词主格。此处修饰名词"help",需用形容词性物主代词,they的形容词性物主代词是their。故答案为their。
46.句意:所以尽量让你的需求尽可能简单。所给词make:使,让,动词。"try to do sth."是固定搭配,意为"尽力做某事",需用动词不定式形式。故答案为to make。
47.句意:第三,要始终心怀感激并遵守承诺。所给词thank:感谢,动词/名词。"be"后需接形容词作表语,thank的形容词是thankful,意为"感激的"。故答案为thankful。
48.句意:如果他们同意帮助你,要感谢他们并主动做些事情作为回报。所给词anything:任何事,代词,常用于否定句或疑问句。此处是肯定句,需用something表示"某事"。故答案为something。
49.句意:这将有助于建立一段良好的关系。"relationship"是可数名词单数,且"good"是以辅音音素开头的单词,需用不定冠词a修饰。故答案为a。
50.句意:如果你听从我的建议,请求许可就不会那么困难了。所给词ask:请求,问,动词。此处作主语,需用动名词形式。故答案为asking。
【答案】51.Because of a strong wildfire.
52.Sedze.
53.called back
54.C
55.Important.
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文讲述了Louise一家因野火撤离时丢失宠物狗Sedze,最终通过好心人Ryan的帮助找回的故事。
【点评】考查任务型阅读,做题时需先通读文章,理解大意,再针对每个问题,在文中定位关键信息 ,结合题目要求(如答案字数限制)进行解答,注意区分不同题型的解题方法,比如代词指代题要关注前文提到的名词,文章结构题要分析句子间的逻辑关系等。
51.根据"On August 16, Yellowknife's 20,000 people had to leave Yellowknife because of a strong wildfire."可知,Louise离开的原因是强野火,故答案为Because of a strong wildfire.
52.根据"The group realized that Sedze was not in any of their cars. She was missing."可知,"She " 指代Sedze,故答案为Sedze.
53.根据"Louise called her daughter, Jilaine...Ten minutes after they hung up, Jilaine...in surprise."可知,此处应填called back,故答案为called back.
54.句子"In fact, Ryan also arrived in High Level."说明Ryan也在High Level,C处后文提到"站在棒球场两侧",插入C处能解释两人为何能快速见面,故答案为C。
55.根据"But I can't replace my family or my pet dog."可知,Louise认为宠物狗很重要,故答案为Important.
56.【答案】One possible version:
A Helper at Home
I have always been a good helper at home.
I can do a lot of housework at home, such as cooking meals, watering flowers, washing the dishes, looking after pets, taking out the rubbish and so on. However, I like watering flowers and looking after pets best. I think watering the flowers makes me feel relaxed. When all kinds of flowers are around me, I feel the beauty of nature. I think life is as beautiful as flowers. I also like to look after pets. Because animals are our friends. Sometimes they seem to understand what we say. They will bring a lot of fun to our life.
By doing housework, we not only improve our life skills, but also improve our sense of responsibility.
It also helps us understand the idea of fairness.
【知识点】提纲作文;记叙文;劳动实践;家庭生活
【解析】【分析】这是一篇应用文(征文)作文。本文以"A Helper at Home"为题,属于提纲作文。写作要求结合自身情况,围绕经常做的两项家务及收获展开,需使用一般现在时,条理清晰地叙述家务内容并阐述从中学习到的生活技能、责任意识等,注意语言连贯、书写规范,且避免出现真实校名和姓名。
【点评】例文结构清晰,先总述自己是家庭好帮手,再具体介绍喜欢的两项家务(浇花、照顾宠物)及原因,最后总结做家务的收获。"By doing housework, we not only improve our life skills, but also improve our sense of responsibility." 这一语句很好地总结了做家务的多重益处,点明了文章中心。
1 / 1四川省绵阳市梓潼县五校联考2025-2026学年八年级上学期开学英语试题
(2025八上·梓潼开学考) Have you heard about "Survival (生存) Holidays" It is for children to go into the lonely (荒凉的) place for exciting activities, and their parents won't go with them. During the activities, other grown-ups will not be around them, either.
Many parents like "Survival Holidays" because they think being close to nature is good for children. Many children in big cities spend most time watching TV and playing computer games. "Survival Holidays" makes a big difference to their life.
Is "Survival Holidays" a great idea Maybe it is. Children need more free time to play. And they need to be on their own. Parents like to see their children join in activities, but they think the activities should be controlled (被控制) by grown-ups. Children don't know what to do when they meet difficulty. Even something like crossing a small river seems to be a hard thing. Children usually don't know what to do in face of danger. Even small danger like getting their feet wet or falling down seems very terrible to them.
The survival activities are good for children. Even years later they will still remember what they learned. Some learned to keep their head in dangerous times. Some learned how to stay away from danger. Others learned how to work in a team. All these will help them a lot in their life.
1.How does the writer start the text
A.By telling a story. B.By showing a fact.
C.By giving an example. D.By asking a question.
2.Why do many parents like "Survival Holidays"
A.It has exciting activities.
B.It makes a difference to their life.
C.It helps children be close to nature.
D.They can join it with their children.
3.What does the example of "crossing a small river" want to show
A.Parents should help their children.
B.Children should learn to cross a river.
C.Children have more free time to play.
D.Children don't know how to face difficulty.
4.Which can NOT children learn from the survival activities
A.How to work in a team. B.How to get good grades.
C.Keep their head in danger. D.How to stay away from danger.
5.Which can be the best title for the text
A.Survival Holidays B.Love From Parents
C.Holidays With Parents D.Ways to Face Danger
【答案】1.D
2.C
3.D
4.B
5.A
【知识点】说明文;业余活动;细节理解;标题选择
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了一种名为"生存假期"的冒险活动,讨论了这种活动的好处,包括让孩子们接触自然、学会独立面对困难和危险,以及团队合作等。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
1.细节理解题。根据"Have you heard about ‘Survival (生存) Holidays' "可知,作者通过提问的方式引入文章主题,故选D。
2.细节理解题。根据文中"Many parents like ‘Survival Holidays' because they think being close to nature is good for children."可知,许多父母喜欢"生存假期"是因为它帮助孩子亲近自然,故选C。
3.细节理解题。根据"Children don't know what to do when they meet difficulty. Even something like crossing a small river seems to be a hard thing."可知,通过"crossing a small river"这个例子,作者想说明孩子们不知道如何面对困难,故选D。
4.细节理解题。根据最后一段"Some learned to keep their head in dangerous times. Some learned how to stay away from danger. Others learned how to work in a team. All these will help them a lot in their life."可知,孩子们可以学会团队合作、在危险中保持冷静以及如何远离危险,但没有提到如何取得好成绩,故选B。
5.标题选择题。整篇文章主要讨论的是"生存假期",因此最佳标题是"Survival Holidays",故选A。
(2025八上·梓潼开学考)At the break of day, Ehemat Tohti, a 55-year-old electrical (电气的) worker and his workmates prepared their equipment and embarked on their journey into the heart of the Taklimakan Desert, China's largest desert (沙漠), to begin a day of patrolling (巡逻).
They are responsible for checking and fixing a 220kV transmission line (输电线) crossing this desert, also known as the "Sea of Death". "We need to cross the desert once a month to check the 729 transmission towers in order to ensure the power supply (供电) for counties and villages along the Taklimakan. The work is challenging, yet meaningful," Ehemat Tohti said.
In the fall, at noon, the desert's surface is still hot, while the temperature between morning and evening has changed greatly. "Now the temperature difference between morning and evening is about 20℃. It was cold when we set off. As we went further, the temperature grew, only to fall down again in the evening. So it's necessary to take both heavy and light clothing," he said.
Since most of the route was impossible to reach by car, they needed to travel by motorcycle and on foot for their work. Walking through the desert was difficult. "The harsh environment is not only unbearable for people, but also can easily cause breakdowns of their motorcycles. Moreover, the hidden roots of red willow and Populus euphratica trees, buried under the sand, often puncture the tires, making an unseen danger," he said.
"The desert is beautiful, but it's also unpredictable. So you don't know what you're going to meet," he added. They face lots of challenges during their patrols, including floods, swamps, and meeting wild animals such as boars and foxes.
Luckily, in 2022, drones (无人机) came to help their patrol work. "Human workers can patrol up to about 20 power towers a day, but with the help of drones, we can cover nearly 100 towers." Ehemat Tohti also said that he didn't plan to retire. "I want to share my experience and skills with more people and keep learning more knowledge."
6.The writer mentions the name of "Sea of Death" mainly to show that ________.
A.many people have died there
B.the desert is large and famous
C.their work is dangerous but important
D.it's hard to build a transmission line there
7.What do Paragraphs 3 and 4 mainly talk about
A.The work of electrical workers. B.The desert's changing weather.
C.Dangers hidden under the desert. D.Challenging working environment.
8.According to the passage, which of the following is TRUE
A.It's 20℃ below zero in the fall evening in the desert.
B.Workers' motorcycles often can't work for many reasons.
C.There are fewer than 729 transmission towers in the desert.
D.Electrical workers have to take either heavy or light clothing.
9.The underlined word "unpredictable" in Paragraph 5 means "________" in the passage.
A.it's impossible to meet any human there
B.they need drones to help their patrol work
C.there are many animals living in the desert
D.it's hard to tell what will happen in the desert
10.We can know that Ehemat Tohti is ________ from the passage.
A.hard-working B.outgoing C.talented D.creative
【答案】6.C
7.D
8.B
9.D
10.A
【知识点】记叙文;职业精神;推理判断;词义猜测;段落大意
【解析】【分析】本文讲述了55岁的电气工人Ehemat Tohti和他的同事们在塔克拉玛干沙漠巡逻输电线路,克服恶劣环境等诸多挑战,保障周边地区电力供应,且在无人机助力下提高工作效率,他还计划分享经验、持续学习的故事。
【点评】考查阅读理解,做题时需先通读全文把握大意,再针对每个题目回到原文找关键信息,结合推理判断、词义猜测等技巧逐一分析选项;同时要注意对文章主题、段落大意、细节信息的准确把握 ,区分事实与推断内容。
6.推理判断题。根据文章第二段"They are responsible for checking and fixing a 220kV transmission line (输电线) crossing this desert, also known as the ‘Sea of Death'. ‘We need to cross the desert once a month to check the 729 transmission towers in order to ensure the power supply (供电) for counties and villages along the Taklimakan. The work is challenging, yet meaningful,' Ehemat Tohti said."可知,作者提到"死亡之海"这个名字主要是为了表明他们的工作既危险又重要。故选C。
7.段落大意题。根据文章第三段"In the fall, at noon, the desert's surface is still hot, while the temperature between morning and evening has changed greatly."和第四段"Since most of the route was impossible to reach by car, they needed to travel by motorcycle and on foot for their work. Walking through the desert was difficult. ‘The harsh environment is not only unbearable for people, but also can easily cause breakdowns of their motorcycles. Moreover, the hidden roots of red willow and Populus euphratica trees, buried under the sand, often puncture the tires, making an unseen danger,' he said."可知,第三段和第四段主要讲述了他们工作的环境十分具有挑战性。故选D。
8.推理判断题。根据文章第四段"The harsh environment is not only unbearable for people, but also can easily cause breakdowns of their motorcycles."可知,工人的摩托车经常因为很多原因不能工作。故选B。
9.词义猜测题。根据文章第五段"So you don't know what you're going to meet"可知,你不知道你会遇到什么,即很难说出沙漠里会发生什么。故选D。
10.推理判断题。根据文章最后一段"Luckily, in 2022, drones (无人机) came to help their patrol work. ‘Human workers can patrol up to about 20 power towers a day, but with the help of drones, we can cover nearly 100 towers.' Ehemat Tohti also said that he didn't plan to retire. ‘I want to share my experience and skills with more people and keep learning more knowledge.'"可知,Ehemat Tohti工作很努力。故选A。
(2025八上·梓潼开学考) Each of us has dreams and goals for our future. Our personal dream and clear goal makes us study hard and make progress each day.
But why do you have dreams and goals, you still end up with nothing The differences between successful people and the dreamers is their persistent (锲而不舍的) action (行动). When you find some of your lessons very hard, you must try, keep trying and not give up.
This is the famous formula (公式) for success:
Dream > Believe > Achieve
Most people have what they want (Dream) and they think they can realize their dreams (Believe). But they do nothing. They just imagine their dreams can come true.
I believe that if you really want to make your dream come true, you have to add one thing to your success formula:
Dream > Believe > Act > Achieve
For me, act is the most important thing for success and that's to Take Persistent Action (Act). If you say, "I can't do it" and give up, you can never do anything successful. However, "I'll try" may give you a surprise. There will beobstacles in our life. We must try to solve (解决) them. Most successful people made their dreams come true because of their persistent action.
Please remember: Persistent Action can make your dream come true.
11.What should you do when you find your lessons very hard
A.Ask people for help. B.Try and keep trying.
C.Do nothing. D.Look for a harder one.
12.What is the most important thing for success according to the writer
A.Act. B.Achieve. C.Connect. D.Believe.
13.What does the underlined word "obstacles" mean
A.Fears. B.Imaginations. C.Choices. D.Difficulties.
14.Why does the writer use the formula "Dream > Believe > Act > Achieve"
A.To support his idea. B.To remember a formula.
C.To show what his goals are. D.To introduce a dream.
15.Which of the following can be the best title for the passage
A.Doing Something successful
B.Studying Hard and Making Progress
C.Realizing Dreams with Persistent Action
D.Having personal dreams and clear goals
【答案】11.B
12.A
13.D
14.A
15.C
【知识点】人生百味类;议论文;细节理解;标题选择
【解析】【分析】文章大意:主要讲述了梦想和成功的相关内容,告诫我们只有通过实际行动才能把梦想变成现实。
【点评】考查阅读理解。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
11.细节理解题。根据"When you find some of your lessons very hard, you must try, keep trying and not give up."可知,当你发现某些课程很难时,你必须不放弃,不断尝试。故选B。
12.细节理解题。根据"For me, act is the most important thing for success..."可知,对于作者而言,行动是成功最重要的事情。故选A。
13.词义猜测题。根据"There will be obstacles in our life. We must try to solve them."可知,生活中会遇到……,我们必须设法解决它们。需要解决的是遇到的问题或困难,选项D符合词义。故选D。
14.推理判断题。根据"For me, act is the most important thing for success and that's to Take Persistent Action."可知,对作者而言行动是成功最重要的事情,所以作者用"Dream > Believe > Act > Achieve"是为了表达和支持自己的观点。故选A。
15.标题选择题。根据"Persistent Action can make your dream come true."及通读全文可知,作者主要阐述了要想实现自己的梦想,需要通过持续的行动来完成。故选C。
(2025八上·梓潼开学考)It's time for a class meeting. The topic (话题) is about everyone's dream job. Here are some of them.
For me, my dream job is to be a doctor, because I want to help those patients in need. I watched my grandfather die in front of me when I was very young. It made me sad for many days. Since then, I have hoped to be a successful doctor to help those people who are badly ill.— Andy
Once someone asked me what my dream job was. I thought about it for many years. Today, I know I hope to be a pianist like Lang Lang. He is quite famous in China. I usually go to the piano lessons on Monday, Friday and Saturday evenings. And on Sunday mornings, I also need to have piano lessons. I think I will be really good at it in the future.— Mandy
When I was young, I wanted to be an engineer like my uncle. I thought he was quite clever. However, I found my math wasn't good at all later, so I had to change my dream job. Now I hope to be a history teacher. I hope I can teach my students the rich history about the world just as I'm interested in it very much.— Linda
My dream job is to be a pilot. Last year, my cousin, Marc, came back from his pilot university. He told me everything wonderful and interesting about it. It made me interested in it. He told me that I must take enough exercise every day and study hard. If I want to be like him, I must be healthy and have a good grade.— Peter
16.What does the underlined word "patients" mean
A.The people who are ill. B.The people who are sad.
C.The people who are busy. D.The people who are happy.
17.Who wants to be a teacher in the future
A.Peter. B.Andy. C.Linda. D.Mandy.
18.How often does Mandy go to the piano lessons
A.Twice a week. B.Three times a week.
C.Four times a week. D.Five times a week.
19.What does Marc do
A.He is a pilot. B.He is a teacher.
C.He is a doctor. D.He is a lawyer.
20.What is the main idea of the material
A.Peter's cousin introduces the life of a pilot.
B.Students share why they dislike their current hobbies.
C.Four students talk about their dream jobs and reasons.
D.The teacher encourages students to study math harder.
【答案】16.A
17.C
18.C
19.A
20.C
【知识点】记叙文;职业启蒙;细节理解;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】本文讲述了Andy、Mandy、Linda和Peter四位学生在班会课上分享各自的理想职业及选择该职业的原因。
【点评】考查阅读理解,做题时可先通读全文了解大意,再针对每个题目,带着问题回到原文寻找关键信息,注意区分细节理解、词义猜测、主旨大意等不同题型的解题技巧,比如词义猜测题要结合上下文语境,主旨大意题要把握整体内容。
16.词义猜测题。根据文中"help those people who are badly ill"可知,"patients"指生病的人。故选A。
17.细节理解题。根据文中"Now I hope to be a history teacher…Linda"可知,琳达想成为一名历史老师。故选C。
18.推理判断题。根据文中"Monday, Friday, Saturday evenings"和"Sunday mornings"可知,Mandy的钢琴课时间为每周四次。故选C。
19.推理判断题。根据文中"my cousin, Marc, came back from his pilot university"可知,Marc是飞行员。故选A。
20.文章大意题。本文是四位学生分享各自的理想职业及原因,所以选项C符合文意。故选C。
(2025八上·梓潼开学考) What do you collect in your daily life Maybe you like collecting stamps 21. shells. Have you ever collected 22. How long have you been collecting coins Coin collecting has become a very 23. hobby over the years, and people collect coins for different 24. . Some people collect coins because they want to learn their special historical (历史的) meaning. Some collect 25. because they know their future value (价值) inside. Some collect coins 26. a particular country, and some people even collect coins that are only in common use. Some people 27. to collect a series of or a set of coins. And in order to collect them they need to have the collection of coins of 28. design and change. 29. the reasons for your interest in coins are, coin collecting can enrich (丰富) your 30. , and make your life more beautiful.
21.A.and B.or C.but D.so
22.A.coins B.stamps C.books D.shells
23.A.similar B.shocked C.popular D.strange
24.A.hobbies B.reasons C.ideas D.plans
25.A.them B.it C.one D.some
26.A.for B.in C.from D.with
27.A.ask B.have C.by D.use
28.A.all B.some C.both D.each
29.A.Wherever B.However C.Whenever D.Whichever
30.A.knowledge B.preparation C.education D.information
【答案】21.B;22.A;23.C;24.B;25.A;26.C;27.A;28.C;29.D;30.A
【知识点】记叙文;业余活动
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了收集硬币这种爱好。
【点评】考查完形填空。首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
21.句意:也许你喜欢收集邮票或贝壳。and和;or或者;but但是;so因此。根据" Maybe you like collecting stamps…shells. "可知,喜欢收集邮票或贝壳,or(或者)符合语境,故选B。
22.句意:你曾经收集过硬币吗?coins硬币;stamps邮票;books书;shells贝壳。根据"How long have you been collecting coins"可知,收集硬币是本文的主题,故选A。
23.句意:多年来,收集硬币已经成为一种非常流行的爱好。similar相似的;shocked震惊的;popular受欢迎的;strange奇怪的。根据"Coin collecting has become a very…hobby over the years"可知,成为一种受欢迎的爱好,故选C。
24.句意:人们因为不同的原因收集硬币。hobbies爱好;reasons原因;ideas想法;plans计划。根据"Some people collect coins because they want to learn their special historical"可知,因为不同的原因收集硬币,故选B。
25.句意:有些人收集它们是因为他们知道它们未来的价值。them他们;it它;one一个;some一些。根据句意,them(它们)指代前文提到的硬币,故选A。
26.句意:有些人收集来自特定国家的硬币。for为了;in在里面;from从;with和。根据"collect coins … a particular country"可知,来自特定国家的硬币,故选C。
27.句意:有些人要求收集一系列或一套硬币。ask询问;have有;by通过;use使用。根据"to collect a series of or a set of coins"可知,此处用ask to do sth表示"要求做某事"符合语境,故选A。
28.句意:为了收集它们,他们需要收集每种设计和变化的硬币。all都;some一些;both都;each每一个。根据"design and change"可知,此处用both…and表示"……和……都",故选C。
29.句意:无论你对硬币感兴趣的原因是什么,收集硬币都可以丰富你的知识。Wherever无论哪里;However无论如何;Whenever无论何时;Whichever无论哪一个。根据"the reasons for your interest in coins are"可知,此处指无论你对硬币感兴趣的原因是什么,故选D。
30.句意:无论你对硬币感兴趣的原因是什么,收集硬币都可以丰富你的知识。knowledge知识;preparation准备;education教育;information信息。根据"coin collecting can enrich (丰富) your"及"make your life more beautiful"可知,此处介绍的是收集硬币的好处,可以丰富我们的知识符合语境,故选A。
(2025八上·梓潼开学考)When I was 16 years old, I made my first visit to the United States. It wasn't the first time I had been 31. . Like most English children I learned French at school and I had often been to France. 32. I was used to speaking a foreign language to people who didn't understand 33. . But when I went to America, I was really looking forward to having a nice easy holiday without any 34. problems.
How wrong I was! The misunderstanding began at the airport. I was looking for a 35. telephone to give my friend Danny a ring. So I asked an old man, "I want to give my friend a ring. Could you help me " "Well, that's 36. ," he answered in surprise. "You look very 37. . Are you getting married " "Oh, No," I replied . "I just want to give a ring to tell him I've arrived. Could you tell me 38. there's a phone box near here " "Oh! Sorry," he said, "there's a phone downstairs."
When we met up, Danny 39. the misunderstanding to me. "Don't worry! I met such problems at first. There are lots of words which the Americans 40. differently in meaning from English people. But most of the time the English and American people understand each other well! You'll soon got used to all the funny things they say."
31.A.out B.away C.outside D.abroad
32.A.But B.So C.And D.Then
33.A.English B.French C.Russian D.Chinese
34.A.lesson B.math C.language D.money
35.A.cheap B.popular C.public D.good
36.A.good B.strange C.nice D.funny
37.A.small B.smart C.little D.young
38.A.where B.what C.if D./
39.A.described B.explained C.talked D.expressed
40.A.write B.speak C.use D.read
【答案】31.D;32.B;33.A;34.C;35.C;36.B;37.D;38.C;39.B;40.C
【知识点】记叙文;跨文化沟通与交流
【解析】【分析】本文讲述了作者16岁时首次前往美国,因英美两国英语词汇使用差异产生误解,后经朋友解释明白,也了解到尽管存在差异但英美人士大多能相互理解的故事。
【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境理解语义,同时关注英美英语词汇使用差异这一语言文化点对解题的辅助作用。
31.句意:这不是我第一次去国外。out 在外面;away离开; outside 在外边;abroad在国外。根据上文When I was 16 years old,I made my first visit to the United States可知作者去了美国,再根据下文I had often been to France.可知,作者经常去法国,因此这里是说这不是他第一次去国外,故选D。
32.句意:因此我习惯了跟不明白英语的人说外语。But 但是,表示转折;So 因此,表示结果;And 和,而且,表示并列;Then然后,是一个副词。根据上文I had often been to France可知,作者经常出国,所以他习惯了说外语,这里是因果关系,故选B。
33.句意:因此我习惯了跟不明白英语的人说外语。English英语;French法语;Russia俄语;Chinese汉语。根据上句话Like most English children,I learned French at school可知,作者是英国人,但是他也会说法语,所以他可以跟不懂英语的人用法语交流。故选A。
34.句意:但是当我去美国的时候,我真的盼望着能度过一个没有任何语言问题,美好的、轻松的假期。lesson课;math数学;language 语言;money钱。根据上文Like most English children可知,作者是英国人,他们和美国人一样,都是说英语的,所以他去美国不会有语言的问题。故选C。
35.句意:我在找一个公共电话,去给我的美国朋友Danny打一个电话。cheap便宜的;popular流行的,受欢迎的;public公共的;good好的。根据下文here's a phone box near here 可知,作者想找一个公共电话亭,故选C。
36.句意:他惊讶的回答:那太奇怪了。good 好的;strange 奇怪的,陌生的;nice 好的;funny滑稽的,可笑的。根据句中he answered in surprise可知,他感到很惊奇,故选B。
37.句意:你看起来很年轻,你结婚了吗?small 小的;smart 聪明的;little小的,少的;young年轻的。根据下句话Are you getting married可知,这个陌生人觉得作者还很小,不可能已经结婚了,所以是看起来年轻。故选D。
38.句意:你能告诉我这附近有公用电话亭吗?where在哪里;what什么;if是否。这里考查宾语从句,根据句意可知,作者想知道这附近是否有公共电话亭。故选C。
39.句意:当我们见面的时候,Danny给我解释了这个误会。described 描述;explained解释;talked谈话;expressed表达。根据句意可知,Danny是给作者解释作者在语言上出的错误。故选B。
40.句意:有很多单词在意思上美国人和英国人用的是不一样的。write写;speak说;use用;read读。根据上文作者在美国遇到的事情可知,他是在单词的使用上出现了错误,因此这句话是说有一些单词英国人和美国人在使用的时候是不一样的,故选C。
(2025八上·梓潼开学考)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
Dear Mike,
How are things going with you In your last email, you asked me how to get permission (许可) from your parents more 41.   (easy). Here is some advice.
 42.   (one) of all, be clear about what you're asking for. The more specific (具体的) you are, the easier it will be 43.   your parents to understand and decide what they can do for you.
Secondly, could you please be polite 44.   understanding Of course. Remember, you're asking for 45.   (they) help, and they may have their own work and worries. So try 46.   (make) your needs as easy as possible.
Thirdly, always be 47.   (thank) and keep your promises. If they agree to help you, thank them and offer to do 48.   (anything) in return. This will help build 49.   good relationship.
If you follow my advice, 50.   (ask) for permission won't be so difficult.
Yours,
Tyler
【答案】41.easily;42.First;43.for;44.and;45.their;46.to make;47.thankful;48.something;49.a;50.asking
【知识点】人际关系与交往;书信、电子邮件
【解析】【分析】本文讲述了泰勒给迈克写邮件,就如何更容易得到父母许可给出了几条建议,包括明确请求、礼貌善解人意、心怀感激并遵守承诺等。
【点评】考查语法填空,注意分析句子结构,判断所填单词的词性(如副词、形容词、代词、冠词等),同时关注固定短语和句型的运用,以及动词的非谓语形式(如不定式、动名词)。
41.句意:在你的上一封邮件中,你问我如何更容易地得到父母的许可。所给词easy:容易的,形容词。此处修饰动词"get",需用副词形式,easy的副词是easily。故答案为easily。
42.句意:首先,要清楚你在要求什么。所给词one:一,数词。"first of all"是固定短语,意为"首先",用于列举建议,此处需用序数词first,且句首单词首字母大写。故答案为First。
43.句意:你越具体,你的父母就越容易理解并决定他们能为你做什么。考查固定句型"it is + adj. + for sb. to do sth.",意为"对某人来说做某事是……的"。此处符合该固定句型结构,需填for。故答案为for。
44.句意:其次,你能做到礼貌且善解人意吗?当然可以。"polite"和"understanding"是并列关系,需用and连接。故答案为and。
45.句意:记住,你在寻求他们的帮助,他们可能有自己的工作和烦恼。所给词they:他们,代词主格。此处修饰名词"help",需用形容词性物主代词,they的形容词性物主代词是their。故答案为their。
46.句意:所以尽量让你的需求尽可能简单。所给词make:使,让,动词。"try to do sth."是固定搭配,意为"尽力做某事",需用动词不定式形式。故答案为to make。
47.句意:第三,要始终心怀感激并遵守承诺。所给词thank:感谢,动词/名词。"be"后需接形容词作表语,thank的形容词是thankful,意为"感激的"。故答案为thankful。
48.句意:如果他们同意帮助你,要感谢他们并主动做些事情作为回报。所给词anything:任何事,代词,常用于否定句或疑问句。此处是肯定句,需用something表示"某事"。故答案为something。
49.句意:这将有助于建立一段良好的关系。"relationship"是可数名词单数,且"good"是以辅音音素开头的单词,需用不定冠词a修饰。故答案为a。
50.句意:如果你听从我的建议,请求许可就不会那么困难了。所给词ask:请求,问,动词。此处作主语,需用动名词形式。故答案为asking。
(2025八上·梓潼开学考)On August 16, Yellowknife's 20,000 people had to leave Yellowknife because of a strong wildfire. At 9:15 p.m., Louise, along with her husband, son and her son's best friend, got in two cars and a truck with their pet dog, Sedze. Along with their clothes, phones and laptops, they made their way onto the road to Alberta.
After driving all night, the tired group set up camp near a city to sleep for two hours before hitting the road again at 8:00 a.m. But 20 minutes into the second half of their journey, one of Louise's worst dreams came true: The group realized that Sedze was not in any of their cars.She was missing.
The group came back to their campsite. They believed that they might have left Sedze there by mistake. They looked for Sedze everywhere, but they didn't find her. Though Louise tried to stay positive, deep down she feared the worst: Either a wild animal killed Sedze or she went away in a river. After looking for her for 30 minutes, Louise and the others continued the trip south.
Later that evening, the group finally arrived in High Level. Louise called her daughter, Jilaine, who lived in another city and told her about the dog. Ten minutes after they hung up, Jilaine ________ in surprise. A man named Ryan Snyder posted a picture of a dog he found near a bridge online. The dog looked exactly like Sedze.
A Louise quickly got on to Ryan.B And she made sure that the dog was Sedze. Sedze was alive and well.C While speaking to each other on the phone, they found that they were standing on opposite sides of the same baseball ground.D
"It was the greatest feeling when he brought her over on her leash (牵狗绳) and she hurried to us," she said.
Three weeks later, the group returned to their homes in Yellowknife. "If my house had burned to the ground, I could have replaced (替换) it," Louise said. "But I can't replace my family or my pet dog."
根据短文内容,回答下列问题。(每小题答案不超过5个词)
51.Why did Louise leave for Alberta on August 16
   
52.What does the underlined word "She" in Paragraph 2 refer to
   
53.What can we fill in "________" in Paragraph 4
   
54.In Paragraph 5, the sentence "In fact, Ryan also arrived in High Level." is missing. Which blank should we put it in, A, B, C or D
   
55.What did Louise think of her pet dog in the last paragraph
   
【答案】51.Because of a strong wildfire.
52.Sedze.
53.called back
54.C
55.Important.
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文讲述了Louise一家因野火撤离时丢失宠物狗Sedze,最终通过好心人Ryan的帮助找回的故事。
【点评】考查任务型阅读,做题时需先通读文章,理解大意,再针对每个问题,在文中定位关键信息 ,结合题目要求(如答案字数限制)进行解答,注意区分不同题型的解题方法,比如代词指代题要关注前文提到的名词,文章结构题要分析句子间的逻辑关系等。
51.根据"On August 16, Yellowknife's 20,000 people had to leave Yellowknife because of a strong wildfire."可知,Louise离开的原因是强野火,故答案为Because of a strong wildfire.
52.根据"The group realized that Sedze was not in any of their cars. She was missing."可知,"She " 指代Sedze,故答案为Sedze.
53.根据"Louise called her daughter, Jilaine...Ten minutes after they hung up, Jilaine...in surprise."可知,此处应填called back,故答案为called back.
54.句子"In fact, Ryan also arrived in High Level."说明Ryan也在High Level,C处后文提到"站在棒球场两侧",插入C处能解释两人为何能快速见面,故答案为C。
55.根据"But I can't replace my family or my pet dog."可知,Louise认为宠物狗很重要,故答案为Important.
56.(2025八上·梓潼开学考)在你校"劳动教育月"期间,校英语报发起了"A Helper at Home"主题征文活动。请结合自身情况,用英语写一篇短文投稿,谈谈你经常做的两项家务以及你的收获。内容要点提示如下:
What you often do at home What you can learn
cook meals water (浇) flowers wash the dishes look after pets take out the rubbish … life skills(技能) responsibility (责任) …
要求:
(1)条理清楚,行文连贯,书写规范;
(2)文中不要出现所在学校的校名和师生姓名;
(3) 词数100 左右。
A Helper at Home
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
A Helper at Home
I have always been a good helper at home.
I can do a lot of housework at home, such as cooking meals, watering flowers, washing the dishes, looking after pets, taking out the rubbish and so on. However, I like watering flowers and looking after pets best. I think watering the flowers makes me feel relaxed. When all kinds of flowers are around me, I feel the beauty of nature. I think life is as beautiful as flowers. I also like to look after pets. Because animals are our friends. Sometimes they seem to understand what we say. They will bring a lot of fun to our life.
By doing housework, we not only improve our life skills, but also improve our sense of responsibility.
It also helps us understand the idea of fairness.
【知识点】提纲作文;记叙文;劳动实践;家庭生活
【解析】【分析】这是一篇应用文(征文)作文。本文以"A Helper at Home"为题,属于提纲作文。写作要求结合自身情况,围绕经常做的两项家务及收获展开,需使用一般现在时,条理清晰地叙述家务内容并阐述从中学习到的生活技能、责任意识等,注意语言连贯、书写规范,且避免出现真实校名和姓名。
【点评】例文结构清晰,先总述自己是家庭好帮手,再具体介绍喜欢的两项家务(浇花、照顾宠物)及原因,最后总结做家务的收获。"By doing housework, we not only improve our life skills, but also improve our sense of responsibility." 这一语句很好地总结了做家务的多重益处,点明了文章中心。
1 / 1
同课章节目录